Nedelja, 11.07.2010.

23:18

Srbija i Turska bez viza

Šefovi diplomatija Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane dve zemlje.

Izvor: B92

Srbija i Turska bez viza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

View

pre 13 godina

Drago mi je da su turski zvaničnici u poseti Srbiji. Turska je izuzetno razvijena zemlja, a Turci zaista jesu napredan narod.
Inače je na isti dan austrijski premijer posetio Zagreb. Ipak mala simbolika.

Djape

pre 13 godina

E kao sto neko rece nas narod se pali k'o sibica na sve i svasta.
Nije mi jasno kako neko moze da da negativan komentar na ovu vest. Pa sta je problem sto ce da u ulazu u Rasku/Sandzak? Zar to nije Srbija? Zar nasa drazava nece imati korist od ekonomskog rasta bilo kok njenog dela?
Problem je sto je jedan od stubova naseg nacionalnog identiteta bio antagonizam prema Turcima (kao u ostalom sto mlade balkanske nacije Hrvati, Bosnjaci kosovski Albanci i Crnogorci grade svoj identitet delimicno na antagonizmu prema Srbima). Ali cinjenica je da Otomanske imperije nema odavno na Balkanu, isto kao sto je cinjenica da sam opstanak naseg naroda i vere kroz vekove zivljenja u Turskom Carstvu govori jasno o viskom stepenu osmanlijske tolerancije prema drugim narodima i religijama.
Pozdravljam svaki gest dobre volje prema mojoj zemlji, ovo je dobra vest!!!

Milos

pre 13 godina

Za one koji misle kako se priklanjamo nekakvoj srednjevekovnoj osmanskoj imperiji, pozivam ih samo da posete Istanbul. Nije mnogo daleko, jeftino je, a radi se o prestonici svetskog ranga. Naucice puno o modernoj Turskoj i o tome zasto je dobro danas biti njihov prijatelj.

Petar

pre 13 godina

Sta nam uradi nas predsednik ?
Dve najbitnije zemlje su nam Crna Gora i Turska ?!!!

Zapostavljamo Evropu, Koridor 10, samo da bi finansirali i investirali u Crnu Goru (za sta Tadic kaze da je patriotski cin) ...

VELJO

pre 13 godina

Evropa ne zeli nikog vise u uniju osim Hrvata, jasno je svima, Amerikanci prepustaju Turskoj diplomatiji kontrolu Balkana i opet se istorija ponavlja samo dosta sofisticiranije...

Peca Maker

pre 13 godina

"Jedini problem u odnosima dve zemlje je pitanje Kosova, pošto je Ankara među prvima priznala nezavisnost pokrajine. Premijer Turske ističe da su odnosi Srbije i Turske jedna tema, a Kosovo sasvim nešto drugo."

Ови наши пијунчићи су наравно прихватили констатацију без размишљања...

Milan

pre 13 godina

Za mene je ova odluka nebitna. Vec pet godina redovno letujem u Turskoj i najmanje mi je vazno da li cu platiti ili ne tih 10 eura na aerodromu koliko kosta viza. Pa to je manje od 1% troskova letovanja. Bitniji mi je njihov odlican odnos prema gostima u hotelima i restoranima, na plazi, cisto i toplo more, ciste pescane plaze, povoljne cene, vise nego pristojni hoteli, odlicna hrana, ... (tamo nikada nisam isao u soping). A prvi put sam u Tursku usao slicno kao onaj Borat kada je u filmu shvatio da su mu domacini Jevreji. Sa ili bez vize, tamo sam dobijao ubedljivo najvise za ulozene pare. Ali, ako se taj trosak od 10 eura ukida, pozdravljam sve aktere.

Dejan

pre 13 godina

I sta to konkretno znaci ? Pa recimo jedni od prvih su nam vize ukinuli i Hrvati... Ostavimo se mantre. Mi se veoma brzo palimo na sve i svasta, ali u biti to je sve jedna obicna - kurtoazija.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sa Turskom smo imali uravnotezene odnose takvi odnosi treba da ostanu. Ukoliko se ta ravnoteza poremeti, doci cemo veoma brzo u poziciju..pusti petla na prag, on hoce i u kucu..a to nije zgodno...ni malo.

Zoran

pre 13 godina

Narodi na Balkanu su toliko povezani, bilo da se vole ili mrze, da cim jedni drugima pruze ruku, neko se naljuti. To najbolje pokazuje koliko nam je sudbina isprepletana, i koliko su sva ubijanja kroz istoriju bila nepotrebna i nerazumna. Valjda cemo to konacno shvatiti.

Marko Cvijić

pre 13 godina

Bravo za ostvareno međusobno ukidanje viznog režima!

Turska je jedna fantastična zemlja koja ogromnim koracima grabi ka boljem životu!

Pogledajte samo razvijenost industrije, metalskog sektora, transporta, tekstila...

Univerziteti su im uznapredovali, kako sa opremom, tako i sa znanjem i kvalitetom nastavnog kadra. Vratili su dobar deo vrhunski školovanih mladih profesora iz SAD i Velike Britanije. Udruženje privrednika je pre pet godina osnovalo sopstveni univerzitet TOBB, sve iz razloga potreba za kadrom u industriji. Može se reći da se diplomci sa univerziteta Bogaziçi iz Istanbula, kao i sa ODTU iz Ankare, dobro kotiraju na lestvici poslodavaca širom Evrope (Shell, BP i slični).

Još jednom bravo za odluku o ukidanju viza!

Od Turske može mnogo da se nauči!!!

Amaaaan jaa!

pre 13 godina

Sto neko rece: Od Turske moze mnogo da se nauci. Mislim da je druga vojnasila u NATO-u (odmah posle USA) sto malo ko zna, ekonomija im je vrlo zdrava i ide uzlaznom putanjom, a nastup im je vise nego korektan prema Srbiji, obracaju se i Srbima i Bosnjacima sa postovanjem, nema ucena, pretnji i sl. Verujem da nema ni nekih skrivenih namera. Jednostavno, Turska je ojacala i trazi legitimno pravo da se u pre svega ekonomskom, pa zatim u vojno-strateskom smislu vrati na prostore nekadasnje svoje imperije. Ne treba u tome da gledamo nista lose (necemo pasti ponovo u ropstvo), vec treba da nadjemo sopstveni interes.

Propali

pre 13 godina

To sa ukidanjem viza je jako lep gest i simbolicki govori o međusobnom poverenju i
želji za daljom saradnjom. Inace, Turska je najveci saveznik Amerike u muslimanskom svetu i jedna od vojno najjacih drzava u NATO savezu tako da je jasno prepoznati interes velikih sila da Balkan konacno postane zona mira i razvoja.

Vanja

pre 13 godina

Jako sam razocaran mnostvom negativnih komentara. Neki ljudi kao da i dalje zive u srednjem vijeku. Turska ima sasvim korektne odnose sa Srbijom, a primila je na hiljade gradjana Srbije iz Sandzaka i Kosova ili kao izbjeglice ili kao radnike. Koliko mi je poznato, Srbija je za vrijeme vladavine Osmanlija imala kakvu-takvu autonomiju, a cinjenica da se jezik i nakon 500 godina svao srpski i da su ostale i opstale hiljade neosmanskih kulturnih i vjerskih objekata govori dovoljno da je Osmansko Carstvo bilo malo tolerantnije negi druge imperije iz istog vremenskog perioda.

Sadasnja vlada Republike Turske radi na tome da poboljsa odnose sa susjedima, tako da se konstantno radi na boljim ekonomskih i prometnim vezama sa Grckom. Turci su isto prvi pokrenuli normalizaciju odnosa sa Armenijom. Sa Bugarima i Makedoncima su u sasvim dobrim odnosima, unatoc krizi sa bugarskim Turcima osamdesetih godina. Odnosi su bolji i sa Sirijom i Iranom, a Turska i Rusija su nedavno potpisale niz ugovora o ekonomskoj saradnji.

Ne znam zasto je jedino u Srbiji Turska toliki bauk? Ne vidim nista lose da se Turska angazuje oko nekih spornih pitanja na Balkanu. Ne vidim da je Balkan prioritet Njemackoj, Britaniji, Francuskoj… Rusija nikada nista konkretno nije uradila da ljudima sa ovih prostora pomogne. Ako ce i Srbija i Turska od ove saradnje imati koristi, u cemu je onda problem? Sto se tice viza, one su gradjanima Srbije bile dostupne na aerodromima sirom Turske za 10 evra, medjutim drago mi je sto ce sada i ta putovanja u oba pravca biti jednostavnija. A onima koji kritikuju Tursku sbog odnosa sa komsijama porucujem da se ni Srbija nije pretrgla u odnosima sa komsilukom.

borivoje

pre 13 godina

Bash velika stvar ukidanje viza sa Turskom , posteno jeste to lep gest nema sta ali kakve vajde od toga ima obican narod ...koji u ovakvoj Srbiji zivi u principu "dan komad" koliko su se nase nadobudne vlasti rasprdele u vezi ukidanja viza za putovanje u zemlje EU ,zadnjih godina je samo o tome bilo reci kao kakvo ce blagostanje biti kada se to bude desilo, i prosle godine su napokon ukinute i te vize i sta onda? ,danas o tome niko i ne prica vise uopste to je tabu tema... granice su otvorene i moze se ici gde ko god hoce samo je poenta u tome sto se bez novca u dzepu ne moze ici nigde... mogu ukinute sve vize i ogranicenja sve je to nebitno bitan je standard ,kada imate standard onda imate sve...ovako price o sarenim lazima ne prolaze vise kao pre...

crveno-plavo-belo

pre 13 godina

Na osnovu cega se moze uporedjivati put Turske i Srbije u EU?
Nama su ukinute vize, Turskoj nisu niti ce.
Niti je jedna muslimanska zemlja primljena u EU, dok mnoge pravoslavne jesu.
Turska jeste u Nato-u, ali i Srbija moze ako hoce, od nas zavisi ako cemo da pristanemo.
Turskoj populaciji nije dozvoljeno da u USA idu sa vizom od 10 god.
U kulturi i tradiciji se tek razlikujemo, sto zbog odnosa prema zenama (koliko je njihovih zena sportista, koliko naucnika, koliko njih moze popiti alkohol, koliko njih nose feredze???), sto zbog vere i pisma, sto zbog stila zivota.

Ostalo je sve necija manipulacija cinjenicama i propaganda zarad stvaranja slike izolovane Srbije. Srbija sa Turskom nema ama bas nista slicno.

Wilhelm Tell

pre 13 godina

Mene prosto iritiraju cinicni komentari da Turci ulazu u Sandzak. A sto Srbija ne ulaze?
Sandzaklije su jedan patrijahalan, vredan i posten narod. Bili su verni ovoj drzavi sve do politike S.Milosevica koja ih je gurnula u zagrljaj islama vise nego sto su oni sami to zeleli.
Vec mi je dobrano muka od bosanskih i hrvatskih Srba koji su nas zavadili sa Muslimanima i katolicima.
Braco Srbi, Rusija je daleko a susedi su na sat voznje od nas. I nisu neki bauk, bar ne veci od nas Srba.
Pametan covek voli i pazi svog komsiju jer dok brat dodje u pomoc - vec je kasno.
Braco Srbi precani, lupajte minuse ali ovo je gola logika.

Donat

pre 13 godina

Državljani Hrvatske već odavno ne trebaju vizu za Tursku (još od početka devedesetih), pa to nije nikad bio znak nekog udaljavanja od EU.

Hiro Nakamura

pre 13 godina

Stekao sam jedan zakljucak u toku i posle zivota u Turskoj... Evropi treba Turska , ali sam siguran , kao sto i mnogi Turci zakljucuju , njima Evropa ne treba.... zemlja koja je bogata svim i svacim i pokusava da se odbrani od nametanja necega sto u Evropi propada. Zato je bolje da imamo Tursku za dobrog prijatelja , nego da gledamo izgubljenu Evropu...
P.S. Ovo sto pisem nema nikakve veze sa verom.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Tadicu, pa kad mozete da se druzite sa Turcima, ne vidim razlog zasto to isto nemoze i sa Albancima?! Barem necega zajednickog imamo- i Srbi i Albanci su se 500 godina borili protiv Osmanlija!

Синиша

pre 13 godina

Господине председниче иако немате посебне ингеренције у спољној политици, очигледно да је у великој мери креирате. Зашто толико вређате интелигенцију овог народа и читате ли Ви нешто, сем оног што вам сервирају Шапер и остали. Службени гласник, објавио је једну занимљиву књигу Дарка Танасковића, прочитајте је!!! Узвикивали смо - Европа нема алтернативу. Шта је следеће, "Турска нема алтернативу". Ако већ не можемо бити у клубу Европа А, Ви нас водите у некакву Европу Б.

Zapevaj, zasviraj, al' i za pojas zadeni

pre 13 godina

Meni se ovaj "munjeviti" angažman Turske u Srbiji i na Balkanu, kratko rečeno, ne sviđa. Iako kao narod možda imamo čak i više elemenata turskog kulturnog nasleđa od samih Turaka danas, ipak, reč je o nekim starinskim, tradicionalnim elementima. Ako zanemarimo "pusto tursko" i "beše si naše", ovo danas ima mnogo elemenata jedne ekspanzionističke i intervencionističke diplomatije. Što bi, inače, Turska Vlada uzimala bankarske kredite da pravi džade po zemlji Srbiji? Tadić i kompanija treba da sednu i dobro razmisle šta treba da budu nacionalni interesi Srbije kao države u 21. veku. A ne da se ponašaju kao da je država kuglica u automatu za fliper.
Naravno, nikako ne znači da visoki zvaničnici Turske nisu dobrodošli u Srbiju i da turski kapital ne treba da bude investiran. Ali, kako nas, kao Srbiju, ne treba da bude briga za Kurdsko pitanje i Kiparsku krizu u Turskoj, tako ni Tursku ne treba da bude briga za Bošnjačko pitanje u Srbiji i Srebrenički zločin u BiH 1995.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Drumovi pozeleli Turaka i - oni dosli! Da su i Amerikanci ovako nastupali i oni bi bili dobrodosli, ali druga je to skola, oni nisu studirali Srbiju 500 godina kao Turci. Koliko se vidi, Turci nista ne prete, ne zahtevaju, ne lazu, ponasaju se korektno i politicki i u pogledu biznisa i sto da ne? A Kurdi? Sta mi tu mozemo kad nikoga u svetu nije briga. Uostalom, sad smo mi "Kurdi" na Kosovu i isto tako nikoga nije briga...

bane

pre 13 godina

Turska se osavremenila i treba da bude Srbiji vrlo znacajan partner u ekonomiji a mozda i u politici. Otezavajuca okolnost je sto je Turska 5-ta po redu priznala Kosovo, nije trebala da zuri sa tim, pogotovo sto turski politicari nisu ni izdaleka onoliki etno-fanatici kako to misli Ugljanin i Bosanci. Oni iskreno zele dobre odnose i sa Srbima, cak mozda vise nego samo sa Sandzaklijama.
Ne znam samo kako su vize opstajale toliko dugo. Sada je na redu ozivljavanje ekonomske saradnje gde mozemo da imamo stvarno velike koristi i mi i oni. Cak smatram da je Turska trenutno najpozeljniji partner u businessu.

sandzaklija

pre 13 godina

Sandaklije veoma dobro pamte da je Turska rasirenih ruku docekala muslimane koje je Rankovic 60-tih godina proslog veka cistkama proterao iz Srbije.
Sada potomaka tih Sandzaklija ima u Parlamentu i u vladi Turske.

putnik

pre 13 godina

Podrzavam ove ekonomske sporazume, makar se to odnosilo samo na Sandzak.
Ne razumem sta se desava sa sporazumom o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske? Ako je Turcima toliko stalo do boljih odnosa, zasto vec jednom ne primene taj sporazum koji je vec potpisan?
I da, sta je sa JAT-om i Turkish-om?
Mislim, te stvari su mnogo bitnije od ukidanja viza. Nama vize prakticno nisu ni trebale, placali smo samo 10 eur i to je to.
Mnogo bolje bi bilo da su nam vize ukinuli Tajland, Indinezija, Meksiko, nego Turska. Putuju ljudi i tamo, ja evo, ne nameravam doveka u Tursku na more.
Japan je posebna prica, Djelic jos pre godinu dana rekao da Japan ukida vize Srbiji...ono nista. Cudno (?!), jer Djelic obicno ne laze:)

radoznala

pre 13 godina

Kada pocinje da se primenjuje bezvizni rezim? U Turskoj sam vec 5 meseci i svaki bogovetni mesec moram da napustam zemlju pa da se vracam u toku jednog dana sto me kosta i para i zivaca, a i zdravlja. Daleko je sve teze nego sto se cini kada se dodje u Tursku samo na godisnji preko agencije. Turska samo deluje haoticno, ali su ustvari savrseno organizovani i zna se tacno ko sta radi.

zufi

pre 13 godina

pa milo mije ºta su ukidele vize poºto ja sam iz turcija ali u jna sam zlızel u srbiju pa sada imam sansu da posetim srbija, pozdrav svi srbe, hvala.

prijepolje

pre 13 godina

Za samo dvije godine boravka u Vladi ministar Ugljanin je u Sandzak doveo predsednika Turske, premijera i ministra spoljnih poslova! Turska i ministar Ugljanin su garancija ekonomskog razvoja Sandzaka.

Nenad

pre 13 godina

Pozdravljam ovu odluku. U principu, nikada mi nije padalo na pamet da letujem tamo gde neko od mene trazi vizu, jer ako sam vec spreman da potrosim 1200-1500 eura za tih desetak dana u nekoj zemlji, elementarni red je da mi tamosnji policajci na granici pozele dobrodoslicu, udare pecat u pasos i nista me ne pitaju. Ja sam taj koji njima nosi pare, a ne oni meni. Zato nisam letovao ni u zemljama EU. Sluzbena putovanja tamo nisam odbijao.

nenad73

pre 13 godina

Svaki dobar odnos sa nekom zemljom je dobrodosao. Kada je Turska u pitanju to ima jos veci znacaj jer je posredovanje Turske u konfilktima muslimana u Srbiji veoma koristan. Saradnja sa Turskom na ekonomskom planu bi takodje bila veoma znacajna jer i Turska zna za povlastice koje Srbija ima u trgovini sa Rusijom. Dakle nije ovde rec o Evropskoj uniji vec o sirenju ekonomskih perspekriva obe strane koje u tome vide interes.

Milan

pre 13 godina

Od clanstva Turske u EU nema nista, Francuska i Nemacka (od vecih zemalja) su jasne po tom pitanju. S druge strane, za Srbiju to nije tacno. Mi imamo odredjene uslove koje mora da ispunimo i bolje bi bilo da se usresredimo na njih umesto sto Evropi guramo prst u oko sa Turcima koji se u poslednje vreme sve vise okrecu islamskom ekstremizmu, problemi sa Izraelom, podrska Iranu, desekularizacija drustva itd. Zar nam 500+ godina nije bila dovoljna lekcija?!

Srdjan

pre 13 godina

Koridor 11 ne postoji, to je samo marketinski naziv koji je (po Mrkonjicevim recima) izmislio BorisTadic, verovatno da bi sto vise licio na Evropski Koridor 10.

Ovo je Tadiceva dobra saradnja sa Turskom i sledeci korak posle posete CrnojGori?!!!
Ima samo jedan cilj posto-poto izgradnja auto puta do Bara u CrnojGori...
Cak se najavljuje i zajednicko ucestvovanje Srbije i CrneGore ???!!!

Poslednji zajednicki projekat dve zemlje je bila zajednicka drzava, gde smo mi finansirali 95% troskova a imali smo po pola udela u vlasti ???!!!!

ana

pre 13 godina

odlicna vest za srbiju! turska je velika sila i pogledajte samo kako postaje vazna u posredovanju izmedju evrope i arapa, njen uticaj je takodje velik u centralnoj aziji i prirodno je da se okrece balkanu. za nas je to pozitivno jer nam turska moze biti dobar partner, a i slicni smo brate po mentalitetu

pedja

pre 13 godina

16. sep. 2009. je javljeno da su nam ukinute vize za izrael (http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?nav_id=381827), a citavih godinu dana kasnije to izgleda ipak nije jos slucaj bar prema nasem ministarstvu inostarnih poslova (http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/prema_RS.pdf), naravno ako ne racunate diplomatske pasose sto sa nama obicnim ljudima nema nikakve veze. Da li je ovo opet isti slucaj?

ekonomista

pre 13 godina

Pa ipak smo mi 500 godina bili pokrajina Rumelija,PDV je bio 10%(desetak),dobacili smo do Beca u okviru tadasnjeg Partnerstva za mir,jedino je onaj Marko non stop orao Koridor 10 i remetio skladan nacin funkcionisanja Imperije.

Srbin_Hamza_lol

pre 13 godina

Nasim putnicima Vlada Srbije ustedela citavih 10e koje bi dali za tursku vizu koja se kupuje na "trafici" i bez ikakvih papira na samoj granici....

samir_

pre 13 godina

- Bujrum gospodine Erdogan. Sandzaklije vam nikada ovo nece zaboraviti,narocito ekonomski aspekt vaseg dolaska. Konacno je doslo vrijeme da Sandzak ne bude vise najnerazvijeniji deo Srbije.
- Vas autoritet koji postuje cijeli svijet,nama Bosnjacima ulivas veliku nadu da imamo za prijatelja tako veliku svetsku silu kakva je Repubilka Turska.
- Konacno,hvala i nasim ministrima gospodinu Ugljaninu i gospodinu Ljajicu sto su zajednickim naporima uspjeli da konacno pokrenu Sandzak iz bijede u kojem je,ne svojom greskom,dugo vremena bio.
- Dakle,bujrum gospodine Erdogan.

marko

pre 13 godina

A jel ce biti prisutni bizMismeni kao Kadric, Sejo i slicni, jer ipak su oni uspesno razvijali svoje biznise sve evo sankcijske godine. Normalno, bez znanja i podrske turske strane.

Ispumpane gume

pre 13 godina

Provozajte ga Gazelom da covek vidi kuda voze njegovi gastarbajteri kada se vracaju iz Nemacke kuci na odmor. Mozda ce covek da se sazali pa da nam sagradi Gazelu 2.

Irfan

pre 13 godina

I Turska i Srbija konacno shvatili da nema niste od EU. Sada rade na sredjivanju medjusobnih ekonomskih odnosa ali i politicki su poceli da se potpomazu. Juce u Srebrenici premijer Erdogan je govorio o saradnji balkanskih zemalja i toliko je nahvalio Tadica da se i on sam postidio. Da li je u pitanju samo autoput Beograd - Juzni Jadran ili su u pitanju neki mnogo veci projekti ne znam.

berto

pre 13 godina

nesumnjivo je to što se turska kreće ka evropeizaciji još od vremena pobede nad saveznicima posle prvog svetskog rata turska se okrenula ka modernizaciji nastojanje turske da izađe iz mraka kao nova sila prisutna na balkanu je težnja za povratkom moći na toj teritoriji naše planete

teorija

pre 13 godina

Ova poseta i ulaganje iskljucivo u ekonomiju Sandzaka me jako, jako podseca na trenutni odnos koji imaju Srbija i RS jer i Srbija u Bosni ulaze iskljucivo u jednu regiju/entitet: RS. [za neupucene: sporazum izmedju RS i Srbije je "medjuregionalni sporazum jer po ustavu BH, entiteti mogu sklapati takve sporazume] Prevedeno na narodni jezik, to znaci da Turska pomaze Sandzak, a Srbija pomaze RS. A sada se oko toga mogu razvijati razne teorije cak do one krajnje da ce na kraju RS pripasti Srbiji, a Sandzak ostatku BH naravno uz raznorazne modifikacije granica. kao sto je ukidanje koridora Brcko koji preseca RS na dva dela, ali i pravljenje stalne, neprekinute kopnene veze izmedju Sandzaka i Federacije BH.

Nenad

pre 13 godina

Srbija kao i Turska vidi da od clanstva u uniji nema nista. Spaja nas zajednicki interes da pokrenemo neku drugu vrstu partnerstva. Primecuje li neko da se nasi vlastodrsci u poslednih godinu dana vise srecu sa Turskim nego sa zvanicnicima EU?

Neoosmanlic

pre 13 godina

Hoce li biti nekih ekonomskih angazovanja turske drzave i van regiona Raske (ili Sandzaka, kako je neki nazivaju)?
Ovolika iznenadna toplina, prijateljstvo i sve ucestaliji susreti su indikativni.
Da se ne spremamo mi za nesto novo?

Ispumpane gume

pre 13 godina

Provozajte ga Gazelom da covek vidi kuda voze njegovi gastarbajteri kada se vracaju iz Nemacke kuci na odmor. Mozda ce covek da se sazali pa da nam sagradi Gazelu 2.

ekonomista

pre 13 godina

Pa ipak smo mi 500 godina bili pokrajina Rumelija,PDV je bio 10%(desetak),dobacili smo do Beca u okviru tadasnjeg Partnerstva za mir,jedino je onaj Marko non stop orao Koridor 10 i remetio skladan nacin funkcionisanja Imperije.

Nenad

pre 13 godina

Srbija kao i Turska vidi da od clanstva u uniji nema nista. Spaja nas zajednicki interes da pokrenemo neku drugu vrstu partnerstva. Primecuje li neko da se nasi vlastodrsci u poslednih godinu dana vise srecu sa Turskim nego sa zvanicnicima EU?

zufi

pre 13 godina

pa milo mije ºta su ukidele vize poºto ja sam iz turcija ali u jna sam zlızel u srbiju pa sada imam sansu da posetim srbija, pozdrav svi srbe, hvala.

Neoosmanlic

pre 13 godina

Hoce li biti nekih ekonomskih angazovanja turske drzave i van regiona Raske (ili Sandzaka, kako je neki nazivaju)?
Ovolika iznenadna toplina, prijateljstvo i sve ucestaliji susreti su indikativni.
Da se ne spremamo mi za nesto novo?

Irfan

pre 13 godina

I Turska i Srbija konacno shvatili da nema niste od EU. Sada rade na sredjivanju medjusobnih ekonomskih odnosa ali i politicki su poceli da se potpomazu. Juce u Srebrenici premijer Erdogan je govorio o saradnji balkanskih zemalja i toliko je nahvalio Tadica da se i on sam postidio. Da li je u pitanju samo autoput Beograd - Juzni Jadran ili su u pitanju neki mnogo veci projekti ne znam.

Srbin_Hamza_lol

pre 13 godina

Nasim putnicima Vlada Srbije ustedela citavih 10e koje bi dali za tursku vizu koja se kupuje na "trafici" i bez ikakvih papira na samoj granici....

Wilhelm Tell

pre 13 godina

Mene prosto iritiraju cinicni komentari da Turci ulazu u Sandzak. A sto Srbija ne ulaze?
Sandzaklije su jedan patrijahalan, vredan i posten narod. Bili su verni ovoj drzavi sve do politike S.Milosevica koja ih je gurnula u zagrljaj islama vise nego sto su oni sami to zeleli.
Vec mi je dobrano muka od bosanskih i hrvatskih Srba koji su nas zavadili sa Muslimanima i katolicima.
Braco Srbi, Rusija je daleko a susedi su na sat voznje od nas. I nisu neki bauk, bar ne veci od nas Srba.
Pametan covek voli i pazi svog komsiju jer dok brat dodje u pomoc - vec je kasno.
Braco Srbi precani, lupajte minuse ali ovo je gola logika.

samir_

pre 13 godina

- Bujrum gospodine Erdogan. Sandzaklije vam nikada ovo nece zaboraviti,narocito ekonomski aspekt vaseg dolaska. Konacno je doslo vrijeme da Sandzak ne bude vise najnerazvijeniji deo Srbije.
- Vas autoritet koji postuje cijeli svijet,nama Bosnjacima ulivas veliku nadu da imamo za prijatelja tako veliku svetsku silu kakva je Repubilka Turska.
- Konacno,hvala i nasim ministrima gospodinu Ugljaninu i gospodinu Ljajicu sto su zajednickim naporima uspjeli da konacno pokrenu Sandzak iz bijede u kojem je,ne svojom greskom,dugo vremena bio.
- Dakle,bujrum gospodine Erdogan.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Drumovi pozeleli Turaka i - oni dosli! Da su i Amerikanci ovako nastupali i oni bi bili dobrodosli, ali druga je to skola, oni nisu studirali Srbiju 500 godina kao Turci. Koliko se vidi, Turci nista ne prete, ne zahtevaju, ne lazu, ponasaju se korektno i politicki i u pogledu biznisa i sto da ne? A Kurdi? Sta mi tu mozemo kad nikoga u svetu nije briga. Uostalom, sad smo mi "Kurdi" na Kosovu i isto tako nikoga nije briga...

Srdjan

pre 13 godina

Koridor 11 ne postoji, to je samo marketinski naziv koji je (po Mrkonjicevim recima) izmislio BorisTadic, verovatno da bi sto vise licio na Evropski Koridor 10.

Ovo je Tadiceva dobra saradnja sa Turskom i sledeci korak posle posete CrnojGori?!!!
Ima samo jedan cilj posto-poto izgradnja auto puta do Bara u CrnojGori...
Cak se najavljuje i zajednicko ucestvovanje Srbije i CrneGore ???!!!

Poslednji zajednicki projekat dve zemlje je bila zajednicka drzava, gde smo mi finansirali 95% troskova a imali smo po pola udela u vlasti ???!!!!

radoznala

pre 13 godina

Kada pocinje da se primenjuje bezvizni rezim? U Turskoj sam vec 5 meseci i svaki bogovetni mesec moram da napustam zemlju pa da se vracam u toku jednog dana sto me kosta i para i zivaca, a i zdravlja. Daleko je sve teze nego sto se cini kada se dodje u Tursku samo na godisnji preko agencije. Turska samo deluje haoticno, ali su ustvari savrseno organizovani i zna se tacno ko sta radi.

ana

pre 13 godina

odlicna vest za srbiju! turska je velika sila i pogledajte samo kako postaje vazna u posredovanju izmedju evrope i arapa, njen uticaj je takodje velik u centralnoj aziji i prirodno je da se okrece balkanu. za nas je to pozitivno jer nam turska moze biti dobar partner, a i slicni smo brate po mentalitetu

Nenad

pre 13 godina

Pozdravljam ovu odluku. U principu, nikada mi nije padalo na pamet da letujem tamo gde neko od mene trazi vizu, jer ako sam vec spreman da potrosim 1200-1500 eura za tih desetak dana u nekoj zemlji, elementarni red je da mi tamosnji policajci na granici pozele dobrodoslicu, udare pecat u pasos i nista me ne pitaju. Ja sam taj koji njima nosi pare, a ne oni meni. Zato nisam letovao ni u zemljama EU. Sluzbena putovanja tamo nisam odbijao.

nenad73

pre 13 godina

Svaki dobar odnos sa nekom zemljom je dobrodosao. Kada je Turska u pitanju to ima jos veci znacaj jer je posredovanje Turske u konfilktima muslimana u Srbiji veoma koristan. Saradnja sa Turskom na ekonomskom planu bi takodje bila veoma znacajna jer i Turska zna za povlastice koje Srbija ima u trgovini sa Rusijom. Dakle nije ovde rec o Evropskoj uniji vec o sirenju ekonomskih perspekriva obe strane koje u tome vide interes.

sandzaklija

pre 13 godina

Sandaklije veoma dobro pamte da je Turska rasirenih ruku docekala muslimane koje je Rankovic 60-tih godina proslog veka cistkama proterao iz Srbije.
Sada potomaka tih Sandzaklija ima u Parlamentu i u vladi Turske.

Donat

pre 13 godina

Državljani Hrvatske već odavno ne trebaju vizu za Tursku (još od početka devedesetih), pa to nije nikad bio znak nekog udaljavanja od EU.

Vanja

pre 13 godina

Jako sam razocaran mnostvom negativnih komentara. Neki ljudi kao da i dalje zive u srednjem vijeku. Turska ima sasvim korektne odnose sa Srbijom, a primila je na hiljade gradjana Srbije iz Sandzaka i Kosova ili kao izbjeglice ili kao radnike. Koliko mi je poznato, Srbija je za vrijeme vladavine Osmanlija imala kakvu-takvu autonomiju, a cinjenica da se jezik i nakon 500 godina svao srpski i da su ostale i opstale hiljade neosmanskih kulturnih i vjerskih objekata govori dovoljno da je Osmansko Carstvo bilo malo tolerantnije negi druge imperije iz istog vremenskog perioda.

Sadasnja vlada Republike Turske radi na tome da poboljsa odnose sa susjedima, tako da se konstantno radi na boljim ekonomskih i prometnim vezama sa Grckom. Turci su isto prvi pokrenuli normalizaciju odnosa sa Armenijom. Sa Bugarima i Makedoncima su u sasvim dobrim odnosima, unatoc krizi sa bugarskim Turcima osamdesetih godina. Odnosi su bolji i sa Sirijom i Iranom, a Turska i Rusija su nedavno potpisale niz ugovora o ekonomskoj saradnji.

Ne znam zasto je jedino u Srbiji Turska toliki bauk? Ne vidim nista lose da se Turska angazuje oko nekih spornih pitanja na Balkanu. Ne vidim da je Balkan prioritet Njemackoj, Britaniji, Francuskoj… Rusija nikada nista konkretno nije uradila da ljudima sa ovih prostora pomogne. Ako ce i Srbija i Turska od ove saradnje imati koristi, u cemu je onda problem? Sto se tice viza, one su gradjanima Srbije bile dostupne na aerodromima sirom Turske za 10 evra, medjutim drago mi je sto ce sada i ta putovanja u oba pravca biti jednostavnija. A onima koji kritikuju Tursku sbog odnosa sa komsijama porucujem da se ni Srbija nije pretrgla u odnosima sa komsilukom.

bane

pre 13 godina

Turska se osavremenila i treba da bude Srbiji vrlo znacajan partner u ekonomiji a mozda i u politici. Otezavajuca okolnost je sto je Turska 5-ta po redu priznala Kosovo, nije trebala da zuri sa tim, pogotovo sto turski politicari nisu ni izdaleka onoliki etno-fanatici kako to misli Ugljanin i Bosanci. Oni iskreno zele dobre odnose i sa Srbima, cak mozda vise nego samo sa Sandzaklijama.
Ne znam samo kako su vize opstajale toliko dugo. Sada je na redu ozivljavanje ekonomske saradnje gde mozemo da imamo stvarno velike koristi i mi i oni. Cak smatram da je Turska trenutno najpozeljniji partner u businessu.

Milan

pre 13 godina

Od clanstva Turske u EU nema nista, Francuska i Nemacka (od vecih zemalja) su jasne po tom pitanju. S druge strane, za Srbiju to nije tacno. Mi imamo odredjene uslove koje mora da ispunimo i bolje bi bilo da se usresredimo na njih umesto sto Evropi guramo prst u oko sa Turcima koji se u poslednje vreme sve vise okrecu islamskom ekstremizmu, problemi sa Izraelom, podrska Iranu, desekularizacija drustva itd. Zar nam 500+ godina nije bila dovoljna lekcija?!

Zapevaj, zasviraj, al' i za pojas zadeni

pre 13 godina

Meni se ovaj "munjeviti" angažman Turske u Srbiji i na Balkanu, kratko rečeno, ne sviđa. Iako kao narod možda imamo čak i više elemenata turskog kulturnog nasleđa od samih Turaka danas, ipak, reč je o nekim starinskim, tradicionalnim elementima. Ako zanemarimo "pusto tursko" i "beše si naše", ovo danas ima mnogo elemenata jedne ekspanzionističke i intervencionističke diplomatije. Što bi, inače, Turska Vlada uzimala bankarske kredite da pravi džade po zemlji Srbiji? Tadić i kompanija treba da sednu i dobro razmisle šta treba da budu nacionalni interesi Srbije kao države u 21. veku. A ne da se ponašaju kao da je država kuglica u automatu za fliper.
Naravno, nikako ne znači da visoki zvaničnici Turske nisu dobrodošli u Srbiju i da turski kapital ne treba da bude investiran. Ali, kako nas, kao Srbiju, ne treba da bude briga za Kurdsko pitanje i Kiparsku krizu u Turskoj, tako ni Tursku ne treba da bude briga za Bošnjačko pitanje u Srbiji i Srebrenički zločin u BiH 1995.

pedja

pre 13 godina

16. sep. 2009. je javljeno da su nam ukinute vize za izrael (http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?nav_id=381827), a citavih godinu dana kasnije to izgleda ipak nije jos slucaj bar prema nasem ministarstvu inostarnih poslova (http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/prema_RS.pdf), naravno ako ne racunate diplomatske pasose sto sa nama obicnim ljudima nema nikakve veze. Da li je ovo opet isti slucaj?

Hiro Nakamura

pre 13 godina

Stekao sam jedan zakljucak u toku i posle zivota u Turskoj... Evropi treba Turska , ali sam siguran , kao sto i mnogi Turci zakljucuju , njima Evropa ne treba.... zemlja koja je bogata svim i svacim i pokusava da se odbrani od nametanja necega sto u Evropi propada. Zato je bolje da imamo Tursku za dobrog prijatelja , nego da gledamo izgubljenu Evropu...
P.S. Ovo sto pisem nema nikakve veze sa verom.

Marko Cvijić

pre 13 godina

Bravo za ostvareno međusobno ukidanje viznog režima!

Turska je jedna fantastična zemlja koja ogromnim koracima grabi ka boljem životu!

Pogledajte samo razvijenost industrije, metalskog sektora, transporta, tekstila...

Univerziteti su im uznapredovali, kako sa opremom, tako i sa znanjem i kvalitetom nastavnog kadra. Vratili su dobar deo vrhunski školovanih mladih profesora iz SAD i Velike Britanije. Udruženje privrednika je pre pet godina osnovalo sopstveni univerzitet TOBB, sve iz razloga potreba za kadrom u industriji. Može se reći da se diplomci sa univerziteta Bogaziçi iz Istanbula, kao i sa ODTU iz Ankare, dobro kotiraju na lestvici poslodavaca širom Evrope (Shell, BP i slični).

Još jednom bravo za odluku o ukidanju viza!

Od Turske može mnogo da se nauči!!!

teorija

pre 13 godina

Ova poseta i ulaganje iskljucivo u ekonomiju Sandzaka me jako, jako podseca na trenutni odnos koji imaju Srbija i RS jer i Srbija u Bosni ulaze iskljucivo u jednu regiju/entitet: RS. [za neupucene: sporazum izmedju RS i Srbije je "medjuregionalni sporazum jer po ustavu BH, entiteti mogu sklapati takve sporazume] Prevedeno na narodni jezik, to znaci da Turska pomaze Sandzak, a Srbija pomaze RS. A sada se oko toga mogu razvijati razne teorije cak do one krajnje da ce na kraju RS pripasti Srbiji, a Sandzak ostatku BH naravno uz raznorazne modifikacije granica. kao sto je ukidanje koridora Brcko koji preseca RS na dva dela, ali i pravljenje stalne, neprekinute kopnene veze izmedju Sandzaka i Federacije BH.

berto

pre 13 godina

nesumnjivo je to što se turska kreće ka evropeizaciji još od vremena pobede nad saveznicima posle prvog svetskog rata turska se okrenula ka modernizaciji nastojanje turske da izađe iz mraka kao nova sila prisutna na balkanu je težnja za povratkom moći na toj teritoriji naše planete

Amaaaan jaa!

pre 13 godina

Sto neko rece: Od Turske moze mnogo da se nauci. Mislim da je druga vojnasila u NATO-u (odmah posle USA) sto malo ko zna, ekonomija im je vrlo zdrava i ide uzlaznom putanjom, a nastup im je vise nego korektan prema Srbiji, obracaju se i Srbima i Bosnjacima sa postovanjem, nema ucena, pretnji i sl. Verujem da nema ni nekih skrivenih namera. Jednostavno, Turska je ojacala i trazi legitimno pravo da se u pre svega ekonomskom, pa zatim u vojno-strateskom smislu vrati na prostore nekadasnje svoje imperije. Ne treba u tome da gledamo nista lose (necemo pasti ponovo u ropstvo), vec treba da nadjemo sopstveni interes.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Tadicu, pa kad mozete da se druzite sa Turcima, ne vidim razlog zasto to isto nemoze i sa Albancima?! Barem necega zajednickog imamo- i Srbi i Albanci su se 500 godina borili protiv Osmanlija!

prijepolje

pre 13 godina

Za samo dvije godine boravka u Vladi ministar Ugljanin je u Sandzak doveo predsednika Turske, premijera i ministra spoljnih poslova! Turska i ministar Ugljanin su garancija ekonomskog razvoja Sandzaka.

Milan

pre 13 godina

Za mene je ova odluka nebitna. Vec pet godina redovno letujem u Turskoj i najmanje mi je vazno da li cu platiti ili ne tih 10 eura na aerodromu koliko kosta viza. Pa to je manje od 1% troskova letovanja. Bitniji mi je njihov odlican odnos prema gostima u hotelima i restoranima, na plazi, cisto i toplo more, ciste pescane plaze, povoljne cene, vise nego pristojni hoteli, odlicna hrana, ... (tamo nikada nisam isao u soping). A prvi put sam u Tursku usao slicno kao onaj Borat kada je u filmu shvatio da su mu domacini Jevreji. Sa ili bez vize, tamo sam dobijao ubedljivo najvise za ulozene pare. Ali, ako se taj trosak od 10 eura ukida, pozdravljam sve aktere.

putnik

pre 13 godina

Podrzavam ove ekonomske sporazume, makar se to odnosilo samo na Sandzak.
Ne razumem sta se desava sa sporazumom o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske? Ako je Turcima toliko stalo do boljih odnosa, zasto vec jednom ne primene taj sporazum koji je vec potpisan?
I da, sta je sa JAT-om i Turkish-om?
Mislim, te stvari su mnogo bitnije od ukidanja viza. Nama vize prakticno nisu ni trebale, placali smo samo 10 eur i to je to.
Mnogo bolje bi bilo da su nam vize ukinuli Tajland, Indinezija, Meksiko, nego Turska. Putuju ljudi i tamo, ja evo, ne nameravam doveka u Tursku na more.
Japan je posebna prica, Djelic jos pre godinu dana rekao da Japan ukida vize Srbiji...ono nista. Cudno (?!), jer Djelic obicno ne laze:)

Propali

pre 13 godina

To sa ukidanjem viza je jako lep gest i simbolicki govori o međusobnom poverenju i
želji za daljom saradnjom. Inace, Turska je najveci saveznik Amerike u muslimanskom svetu i jedna od vojno najjacih drzava u NATO savezu tako da je jasno prepoznati interes velikih sila da Balkan konacno postane zona mira i razvoja.

crveno-plavo-belo

pre 13 godina

Na osnovu cega se moze uporedjivati put Turske i Srbije u EU?
Nama su ukinute vize, Turskoj nisu niti ce.
Niti je jedna muslimanska zemlja primljena u EU, dok mnoge pravoslavne jesu.
Turska jeste u Nato-u, ali i Srbija moze ako hoce, od nas zavisi ako cemo da pristanemo.
Turskoj populaciji nije dozvoljeno da u USA idu sa vizom od 10 god.
U kulturi i tradiciji se tek razlikujemo, sto zbog odnosa prema zenama (koliko je njihovih zena sportista, koliko naucnika, koliko njih moze popiti alkohol, koliko njih nose feredze???), sto zbog vere i pisma, sto zbog stila zivota.

Ostalo je sve necija manipulacija cinjenicama i propaganda zarad stvaranja slike izolovane Srbije. Srbija sa Turskom nema ama bas nista slicno.

marko

pre 13 godina

A jel ce biti prisutni bizMismeni kao Kadric, Sejo i slicni, jer ipak su oni uspesno razvijali svoje biznise sve evo sankcijske godine. Normalno, bez znanja i podrske turske strane.

Dejan

pre 13 godina

I sta to konkretno znaci ? Pa recimo jedni od prvih su nam vize ukinuli i Hrvati... Ostavimo se mantre. Mi se veoma brzo palimo na sve i svasta, ali u biti to je sve jedna obicna - kurtoazija.

Синиша

pre 13 godina

Господине председниче иако немате посебне ингеренције у спољној политици, очигледно да је у великој мери креирате. Зашто толико вређате интелигенцију овог народа и читате ли Ви нешто, сем оног што вам сервирају Шапер и остали. Службени гласник, објавио је једну занимљиву књигу Дарка Танасковића, прочитајте је!!! Узвикивали смо - Европа нема алтернативу. Шта је следеће, "Турска нема алтернативу". Ако већ не можемо бити у клубу Европа А, Ви нас водите у некакву Европу Б.

Zoran

pre 13 godina

Narodi na Balkanu su toliko povezani, bilo da se vole ili mrze, da cim jedni drugima pruze ruku, neko se naljuti. To najbolje pokazuje koliko nam je sudbina isprepletana, i koliko su sva ubijanja kroz istoriju bila nepotrebna i nerazumna. Valjda cemo to konacno shvatiti.

borivoje

pre 13 godina

Bash velika stvar ukidanje viza sa Turskom , posteno jeste to lep gest nema sta ali kakve vajde od toga ima obican narod ...koji u ovakvoj Srbiji zivi u principu "dan komad" koliko su se nase nadobudne vlasti rasprdele u vezi ukidanja viza za putovanje u zemlje EU ,zadnjih godina je samo o tome bilo reci kao kakvo ce blagostanje biti kada se to bude desilo, i prosle godine su napokon ukinute i te vize i sta onda? ,danas o tome niko i ne prica vise uopste to je tabu tema... granice su otvorene i moze se ici gde ko god hoce samo je poenta u tome sto se bez novca u dzepu ne moze ici nigde... mogu ukinute sve vize i ogranicenja sve je to nebitno bitan je standard ,kada imate standard onda imate sve...ovako price o sarenim lazima ne prolaze vise kao pre...

MUKNAVI

pre 13 godina

Sa Turskom smo imali uravnotezene odnose takvi odnosi treba da ostanu. Ukoliko se ta ravnoteza poremeti, doci cemo veoma brzo u poziciju..pusti petla na prag, on hoce i u kucu..a to nije zgodno...ni malo.

VELJO

pre 13 godina

Evropa ne zeli nikog vise u uniju osim Hrvata, jasno je svima, Amerikanci prepustaju Turskoj diplomatiji kontrolu Balkana i opet se istorija ponavlja samo dosta sofisticiranije...

Milos

pre 13 godina

Za one koji misle kako se priklanjamo nekakvoj srednjevekovnoj osmanskoj imperiji, pozivam ih samo da posete Istanbul. Nije mnogo daleko, jeftino je, a radi se o prestonici svetskog ranga. Naucice puno o modernoj Turskoj i o tome zasto je dobro danas biti njihov prijatelj.

Peca Maker

pre 13 godina

"Jedini problem u odnosima dve zemlje je pitanje Kosova, pošto je Ankara među prvima priznala nezavisnost pokrajine. Premijer Turske ističe da su odnosi Srbije i Turske jedna tema, a Kosovo sasvim nešto drugo."

Ови наши пијунчићи су наравно прихватили констатацију без размишљања...

Petar

pre 13 godina

Sta nam uradi nas predsednik ?
Dve najbitnije zemlje su nam Crna Gora i Turska ?!!!

Zapostavljamo Evropu, Koridor 10, samo da bi finansirali i investirali u Crnu Goru (za sta Tadic kaze da je patriotski cin) ...

Djape

pre 13 godina

E kao sto neko rece nas narod se pali k'o sibica na sve i svasta.
Nije mi jasno kako neko moze da da negativan komentar na ovu vest. Pa sta je problem sto ce da u ulazu u Rasku/Sandzak? Zar to nije Srbija? Zar nasa drazava nece imati korist od ekonomskog rasta bilo kok njenog dela?
Problem je sto je jedan od stubova naseg nacionalnog identiteta bio antagonizam prema Turcima (kao u ostalom sto mlade balkanske nacije Hrvati, Bosnjaci kosovski Albanci i Crnogorci grade svoj identitet delimicno na antagonizmu prema Srbima). Ali cinjenica je da Otomanske imperije nema odavno na Balkanu, isto kao sto je cinjenica da sam opstanak naseg naroda i vere kroz vekove zivljenja u Turskom Carstvu govori jasno o viskom stepenu osmanlijske tolerancije prema drugim narodima i religijama.
Pozdravljam svaki gest dobre volje prema mojoj zemlji, ovo je dobra vest!!!

View

pre 13 godina

Drago mi je da su turski zvaničnici u poseti Srbiji. Turska je izuzetno razvijena zemlja, a Turci zaista jesu napredan narod.
Inače je na isti dan austrijski premijer posetio Zagreb. Ipak mala simbolika.

teorija

pre 13 godina

Ova poseta i ulaganje iskljucivo u ekonomiju Sandzaka me jako, jako podseca na trenutni odnos koji imaju Srbija i RS jer i Srbija u Bosni ulaze iskljucivo u jednu regiju/entitet: RS. [za neupucene: sporazum izmedju RS i Srbije je "medjuregionalni sporazum jer po ustavu BH, entiteti mogu sklapati takve sporazume] Prevedeno na narodni jezik, to znaci da Turska pomaze Sandzak, a Srbija pomaze RS. A sada se oko toga mogu razvijati razne teorije cak do one krajnje da ce na kraju RS pripasti Srbiji, a Sandzak ostatku BH naravno uz raznorazne modifikacije granica. kao sto je ukidanje koridora Brcko koji preseca RS na dva dela, ali i pravljenje stalne, neprekinute kopnene veze izmedju Sandzaka i Federacije BH.

samir_

pre 13 godina

- Bujrum gospodine Erdogan. Sandzaklije vam nikada ovo nece zaboraviti,narocito ekonomski aspekt vaseg dolaska. Konacno je doslo vrijeme da Sandzak ne bude vise najnerazvijeniji deo Srbije.
- Vas autoritet koji postuje cijeli svijet,nama Bosnjacima ulivas veliku nadu da imamo za prijatelja tako veliku svetsku silu kakva je Repubilka Turska.
- Konacno,hvala i nasim ministrima gospodinu Ugljaninu i gospodinu Ljajicu sto su zajednickim naporima uspjeli da konacno pokrenu Sandzak iz bijede u kojem je,ne svojom greskom,dugo vremena bio.
- Dakle,bujrum gospodine Erdogan.

Milan

pre 13 godina

Od clanstva Turske u EU nema nista, Francuska i Nemacka (od vecih zemalja) su jasne po tom pitanju. S druge strane, za Srbiju to nije tacno. Mi imamo odredjene uslove koje mora da ispunimo i bolje bi bilo da se usresredimo na njih umesto sto Evropi guramo prst u oko sa Turcima koji se u poslednje vreme sve vise okrecu islamskom ekstremizmu, problemi sa Izraelom, podrska Iranu, desekularizacija drustva itd. Zar nam 500+ godina nije bila dovoljna lekcija?!

Zapevaj, zasviraj, al' i za pojas zadeni

pre 13 godina

Meni se ovaj "munjeviti" angažman Turske u Srbiji i na Balkanu, kratko rečeno, ne sviđa. Iako kao narod možda imamo čak i više elemenata turskog kulturnog nasleđa od samih Turaka danas, ipak, reč je o nekim starinskim, tradicionalnim elementima. Ako zanemarimo "pusto tursko" i "beše si naše", ovo danas ima mnogo elemenata jedne ekspanzionističke i intervencionističke diplomatije. Što bi, inače, Turska Vlada uzimala bankarske kredite da pravi džade po zemlji Srbiji? Tadić i kompanija treba da sednu i dobro razmisle šta treba da budu nacionalni interesi Srbije kao države u 21. veku. A ne da se ponašaju kao da je država kuglica u automatu za fliper.
Naravno, nikako ne znači da visoki zvaničnici Turske nisu dobrodošli u Srbiju i da turski kapital ne treba da bude investiran. Ali, kako nas, kao Srbiju, ne treba da bude briga za Kurdsko pitanje i Kiparsku krizu u Turskoj, tako ni Tursku ne treba da bude briga za Bošnjačko pitanje u Srbiji i Srebrenički zločin u BiH 1995.

Neoosmanlic

pre 13 godina

Hoce li biti nekih ekonomskih angazovanja turske drzave i van regiona Raske (ili Sandzaka, kako je neki nazivaju)?
Ovolika iznenadna toplina, prijateljstvo i sve ucestaliji susreti su indikativni.
Da se ne spremamo mi za nesto novo?

prijepolje

pre 13 godina

Za samo dvije godine boravka u Vladi ministar Ugljanin je u Sandzak doveo predsednika Turske, premijera i ministra spoljnih poslova! Turska i ministar Ugljanin su garancija ekonomskog razvoja Sandzaka.

Синиша

pre 13 godina

Господине председниче иако немате посебне ингеренције у спољној политици, очигледно да је у великој мери креирате. Зашто толико вређате интелигенцију овог народа и читате ли Ви нешто, сем оног што вам сервирају Шапер и остали. Службени гласник, објавио је једну занимљиву књигу Дарка Танасковића, прочитајте је!!! Узвикивали смо - Европа нема алтернативу. Шта је следеће, "Турска нема алтернативу". Ако већ не можемо бити у клубу Европа А, Ви нас водите у некакву Европу Б.

crveno-plavo-belo

pre 13 godina

Na osnovu cega se moze uporedjivati put Turske i Srbije u EU?
Nama su ukinute vize, Turskoj nisu niti ce.
Niti je jedna muslimanska zemlja primljena u EU, dok mnoge pravoslavne jesu.
Turska jeste u Nato-u, ali i Srbija moze ako hoce, od nas zavisi ako cemo da pristanemo.
Turskoj populaciji nije dozvoljeno da u USA idu sa vizom od 10 god.
U kulturi i tradiciji se tek razlikujemo, sto zbog odnosa prema zenama (koliko je njihovih zena sportista, koliko naucnika, koliko njih moze popiti alkohol, koliko njih nose feredze???), sto zbog vere i pisma, sto zbog stila zivota.

Ostalo je sve necija manipulacija cinjenicama i propaganda zarad stvaranja slike izolovane Srbije. Srbija sa Turskom nema ama bas nista slicno.

Nenad

pre 13 godina

Srbija kao i Turska vidi da od clanstva u uniji nema nista. Spaja nas zajednicki interes da pokrenemo neku drugu vrstu partnerstva. Primecuje li neko da se nasi vlastodrsci u poslednih godinu dana vise srecu sa Turskim nego sa zvanicnicima EU?

Srbin_Hamza_lol

pre 13 godina

Nasim putnicima Vlada Srbije ustedela citavih 10e koje bi dali za tursku vizu koja se kupuje na "trafici" i bez ikakvih papira na samoj granici....

sandzaklija

pre 13 godina

Sandaklije veoma dobro pamte da je Turska rasirenih ruku docekala muslimane koje je Rankovic 60-tih godina proslog veka cistkama proterao iz Srbije.
Sada potomaka tih Sandzaklija ima u Parlamentu i u vladi Turske.

ana

pre 13 godina

odlicna vest za srbiju! turska je velika sila i pogledajte samo kako postaje vazna u posredovanju izmedju evrope i arapa, njen uticaj je takodje velik u centralnoj aziji i prirodno je da se okrece balkanu. za nas je to pozitivno jer nam turska moze biti dobar partner, a i slicni smo brate po mentalitetu

Robin Hood

pre 13 godina

g.Tadicu, pa kad mozete da se druzite sa Turcima, ne vidim razlog zasto to isto nemoze i sa Albancima?! Barem necega zajednickog imamo- i Srbi i Albanci su se 500 godina borili protiv Osmanlija!

Wilhelm Tell

pre 13 godina

Mene prosto iritiraju cinicni komentari da Turci ulazu u Sandzak. A sto Srbija ne ulaze?
Sandzaklije su jedan patrijahalan, vredan i posten narod. Bili su verni ovoj drzavi sve do politike S.Milosevica koja ih je gurnula u zagrljaj islama vise nego sto su oni sami to zeleli.
Vec mi je dobrano muka od bosanskih i hrvatskih Srba koji su nas zavadili sa Muslimanima i katolicima.
Braco Srbi, Rusija je daleko a susedi su na sat voznje od nas. I nisu neki bauk, bar ne veci od nas Srba.
Pametan covek voli i pazi svog komsiju jer dok brat dodje u pomoc - vec je kasno.
Braco Srbi precani, lupajte minuse ali ovo je gola logika.

berto

pre 13 godina

nesumnjivo je to što se turska kreće ka evropeizaciji još od vremena pobede nad saveznicima posle prvog svetskog rata turska se okrenula ka modernizaciji nastojanje turske da izađe iz mraka kao nova sila prisutna na balkanu je težnja za povratkom moći na toj teritoriji naše planete

putnik

pre 13 godina

Podrzavam ove ekonomske sporazume, makar se to odnosilo samo na Sandzak.
Ne razumem sta se desava sa sporazumom o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske? Ako je Turcima toliko stalo do boljih odnosa, zasto vec jednom ne primene taj sporazum koji je vec potpisan?
I da, sta je sa JAT-om i Turkish-om?
Mislim, te stvari su mnogo bitnije od ukidanja viza. Nama vize prakticno nisu ni trebale, placali smo samo 10 eur i to je to.
Mnogo bolje bi bilo da su nam vize ukinuli Tajland, Indinezija, Meksiko, nego Turska. Putuju ljudi i tamo, ja evo, ne nameravam doveka u Tursku na more.
Japan je posebna prica, Djelic jos pre godinu dana rekao da Japan ukida vize Srbiji...ono nista. Cudno (?!), jer Djelic obicno ne laze:)

Vanja

pre 13 godina

Jako sam razocaran mnostvom negativnih komentara. Neki ljudi kao da i dalje zive u srednjem vijeku. Turska ima sasvim korektne odnose sa Srbijom, a primila je na hiljade gradjana Srbije iz Sandzaka i Kosova ili kao izbjeglice ili kao radnike. Koliko mi je poznato, Srbija je za vrijeme vladavine Osmanlija imala kakvu-takvu autonomiju, a cinjenica da se jezik i nakon 500 godina svao srpski i da su ostale i opstale hiljade neosmanskih kulturnih i vjerskih objekata govori dovoljno da je Osmansko Carstvo bilo malo tolerantnije negi druge imperije iz istog vremenskog perioda.

Sadasnja vlada Republike Turske radi na tome da poboljsa odnose sa susjedima, tako da se konstantno radi na boljim ekonomskih i prometnim vezama sa Grckom. Turci su isto prvi pokrenuli normalizaciju odnosa sa Armenijom. Sa Bugarima i Makedoncima su u sasvim dobrim odnosima, unatoc krizi sa bugarskim Turcima osamdesetih godina. Odnosi su bolji i sa Sirijom i Iranom, a Turska i Rusija su nedavno potpisale niz ugovora o ekonomskoj saradnji.

Ne znam zasto je jedino u Srbiji Turska toliki bauk? Ne vidim nista lose da se Turska angazuje oko nekih spornih pitanja na Balkanu. Ne vidim da je Balkan prioritet Njemackoj, Britaniji, Francuskoj… Rusija nikada nista konkretno nije uradila da ljudima sa ovih prostora pomogne. Ako ce i Srbija i Turska od ove saradnje imati koristi, u cemu je onda problem? Sto se tice viza, one su gradjanima Srbije bile dostupne na aerodromima sirom Turske za 10 evra, medjutim drago mi je sto ce sada i ta putovanja u oba pravca biti jednostavnija. A onima koji kritikuju Tursku sbog odnosa sa komsijama porucujem da se ni Srbija nije pretrgla u odnosima sa komsilukom.

Nenad

pre 13 godina

Pozdravljam ovu odluku. U principu, nikada mi nije padalo na pamet da letujem tamo gde neko od mene trazi vizu, jer ako sam vec spreman da potrosim 1200-1500 eura za tih desetak dana u nekoj zemlji, elementarni red je da mi tamosnji policajci na granici pozele dobrodoslicu, udare pecat u pasos i nista me ne pitaju. Ja sam taj koji njima nosi pare, a ne oni meni. Zato nisam letovao ni u zemljama EU. Sluzbena putovanja tamo nisam odbijao.

nenad73

pre 13 godina

Svaki dobar odnos sa nekom zemljom je dobrodosao. Kada je Turska u pitanju to ima jos veci znacaj jer je posredovanje Turske u konfilktima muslimana u Srbiji veoma koristan. Saradnja sa Turskom na ekonomskom planu bi takodje bila veoma znacajna jer i Turska zna za povlastice koje Srbija ima u trgovini sa Rusijom. Dakle nije ovde rec o Evropskoj uniji vec o sirenju ekonomskih perspekriva obe strane koje u tome vide interes.

Hiro Nakamura

pre 13 godina

Stekao sam jedan zakljucak u toku i posle zivota u Turskoj... Evropi treba Turska , ali sam siguran , kao sto i mnogi Turci zakljucuju , njima Evropa ne treba.... zemlja koja je bogata svim i svacim i pokusava da se odbrani od nametanja necega sto u Evropi propada. Zato je bolje da imamo Tursku za dobrog prijatelja , nego da gledamo izgubljenu Evropu...
P.S. Ovo sto pisem nema nikakve veze sa verom.

Marko Cvijić

pre 13 godina

Bravo za ostvareno međusobno ukidanje viznog režima!

Turska je jedna fantastična zemlja koja ogromnim koracima grabi ka boljem životu!

Pogledajte samo razvijenost industrije, metalskog sektora, transporta, tekstila...

Univerziteti su im uznapredovali, kako sa opremom, tako i sa znanjem i kvalitetom nastavnog kadra. Vratili su dobar deo vrhunski školovanih mladih profesora iz SAD i Velike Britanije. Udruženje privrednika je pre pet godina osnovalo sopstveni univerzitet TOBB, sve iz razloga potreba za kadrom u industriji. Može se reći da se diplomci sa univerziteta Bogaziçi iz Istanbula, kao i sa ODTU iz Ankare, dobro kotiraju na lestvici poslodavaca širom Evrope (Shell, BP i slični).

Još jednom bravo za odluku o ukidanju viza!

Od Turske može mnogo da se nauči!!!

Amaaaan jaa!

pre 13 godina

Sto neko rece: Od Turske moze mnogo da se nauci. Mislim da je druga vojnasila u NATO-u (odmah posle USA) sto malo ko zna, ekonomija im je vrlo zdrava i ide uzlaznom putanjom, a nastup im je vise nego korektan prema Srbiji, obracaju se i Srbima i Bosnjacima sa postovanjem, nema ucena, pretnji i sl. Verujem da nema ni nekih skrivenih namera. Jednostavno, Turska je ojacala i trazi legitimno pravo da se u pre svega ekonomskom, pa zatim u vojno-strateskom smislu vrati na prostore nekadasnje svoje imperije. Ne treba u tome da gledamo nista lose (necemo pasti ponovo u ropstvo), vec treba da nadjemo sopstveni interes.

Irfan

pre 13 godina

I Turska i Srbija konacno shvatili da nema niste od EU. Sada rade na sredjivanju medjusobnih ekonomskih odnosa ali i politicki su poceli da se potpomazu. Juce u Srebrenici premijer Erdogan je govorio o saradnji balkanskih zemalja i toliko je nahvalio Tadica da se i on sam postidio. Da li je u pitanju samo autoput Beograd - Juzni Jadran ili su u pitanju neki mnogo veci projekti ne znam.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Drumovi pozeleli Turaka i - oni dosli! Da su i Amerikanci ovako nastupali i oni bi bili dobrodosli, ali druga je to skola, oni nisu studirali Srbiju 500 godina kao Turci. Koliko se vidi, Turci nista ne prete, ne zahtevaju, ne lazu, ponasaju se korektno i politicki i u pogledu biznisa i sto da ne? A Kurdi? Sta mi tu mozemo kad nikoga u svetu nije briga. Uostalom, sad smo mi "Kurdi" na Kosovu i isto tako nikoga nije briga...

marko

pre 13 godina

A jel ce biti prisutni bizMismeni kao Kadric, Sejo i slicni, jer ipak su oni uspesno razvijali svoje biznise sve evo sankcijske godine. Normalno, bez znanja i podrske turske strane.

Propali

pre 13 godina

To sa ukidanjem viza je jako lep gest i simbolicki govori o međusobnom poverenju i
želji za daljom saradnjom. Inace, Turska je najveci saveznik Amerike u muslimanskom svetu i jedna od vojno najjacih drzava u NATO savezu tako da je jasno prepoznati interes velikih sila da Balkan konacno postane zona mira i razvoja.

bane

pre 13 godina

Turska se osavremenila i treba da bude Srbiji vrlo znacajan partner u ekonomiji a mozda i u politici. Otezavajuca okolnost je sto je Turska 5-ta po redu priznala Kosovo, nije trebala da zuri sa tim, pogotovo sto turski politicari nisu ni izdaleka onoliki etno-fanatici kako to misli Ugljanin i Bosanci. Oni iskreno zele dobre odnose i sa Srbima, cak mozda vise nego samo sa Sandzaklijama.
Ne znam samo kako su vize opstajale toliko dugo. Sada je na redu ozivljavanje ekonomske saradnje gde mozemo da imamo stvarno velike koristi i mi i oni. Cak smatram da je Turska trenutno najpozeljniji partner u businessu.

borivoje

pre 13 godina

Bash velika stvar ukidanje viza sa Turskom , posteno jeste to lep gest nema sta ali kakve vajde od toga ima obican narod ...koji u ovakvoj Srbiji zivi u principu "dan komad" koliko su se nase nadobudne vlasti rasprdele u vezi ukidanja viza za putovanje u zemlje EU ,zadnjih godina je samo o tome bilo reci kao kakvo ce blagostanje biti kada se to bude desilo, i prosle godine su napokon ukinute i te vize i sta onda? ,danas o tome niko i ne prica vise uopste to je tabu tema... granice su otvorene i moze se ici gde ko god hoce samo je poenta u tome sto se bez novca u dzepu ne moze ici nigde... mogu ukinute sve vize i ogranicenja sve je to nebitno bitan je standard ,kada imate standard onda imate sve...ovako price o sarenim lazima ne prolaze vise kao pre...

zufi

pre 13 godina

pa milo mije ºta su ukidele vize poºto ja sam iz turcija ali u jna sam zlızel u srbiju pa sada imam sansu da posetim srbija, pozdrav svi srbe, hvala.

radoznala

pre 13 godina

Kada pocinje da se primenjuje bezvizni rezim? U Turskoj sam vec 5 meseci i svaki bogovetni mesec moram da napustam zemlju pa da se vracam u toku jednog dana sto me kosta i para i zivaca, a i zdravlja. Daleko je sve teze nego sto se cini kada se dodje u Tursku samo na godisnji preko agencije. Turska samo deluje haoticno, ali su ustvari savrseno organizovani i zna se tacno ko sta radi.

Ispumpane gume

pre 13 godina

Provozajte ga Gazelom da covek vidi kuda voze njegovi gastarbajteri kada se vracaju iz Nemacke kuci na odmor. Mozda ce covek da se sazali pa da nam sagradi Gazelu 2.

ekonomista

pre 13 godina

Pa ipak smo mi 500 godina bili pokrajina Rumelija,PDV je bio 10%(desetak),dobacili smo do Beca u okviru tadasnjeg Partnerstva za mir,jedino je onaj Marko non stop orao Koridor 10 i remetio skladan nacin funkcionisanja Imperije.

Srdjan

pre 13 godina

Koridor 11 ne postoji, to je samo marketinski naziv koji je (po Mrkonjicevim recima) izmislio BorisTadic, verovatno da bi sto vise licio na Evropski Koridor 10.

Ovo je Tadiceva dobra saradnja sa Turskom i sledeci korak posle posete CrnojGori?!!!
Ima samo jedan cilj posto-poto izgradnja auto puta do Bara u CrnojGori...
Cak se najavljuje i zajednicko ucestvovanje Srbije i CrneGore ???!!!

Poslednji zajednicki projekat dve zemlje je bila zajednicka drzava, gde smo mi finansirali 95% troskova a imali smo po pola udela u vlasti ???!!!!

MUKNAVI

pre 13 godina

Sa Turskom smo imali uravnotezene odnose takvi odnosi treba da ostanu. Ukoliko se ta ravnoteza poremeti, doci cemo veoma brzo u poziciju..pusti petla na prag, on hoce i u kucu..a to nije zgodno...ni malo.

VELJO

pre 13 godina

Evropa ne zeli nikog vise u uniju osim Hrvata, jasno je svima, Amerikanci prepustaju Turskoj diplomatiji kontrolu Balkana i opet se istorija ponavlja samo dosta sofisticiranije...

Petar

pre 13 godina

Sta nam uradi nas predsednik ?
Dve najbitnije zemlje su nam Crna Gora i Turska ?!!!

Zapostavljamo Evropu, Koridor 10, samo da bi finansirali i investirali u Crnu Goru (za sta Tadic kaze da je patriotski cin) ...

Peca Maker

pre 13 godina

"Jedini problem u odnosima dve zemlje je pitanje Kosova, pošto je Ankara među prvima priznala nezavisnost pokrajine. Premijer Turske ističe da su odnosi Srbije i Turske jedna tema, a Kosovo sasvim nešto drugo."

Ови наши пијунчићи су наравно прихватили констатацију без размишљања...

Donat

pre 13 godina

Državljani Hrvatske već odavno ne trebaju vizu za Tursku (još od početka devedesetih), pa to nije nikad bio znak nekog udaljavanja od EU.

Zoran

pre 13 godina

Narodi na Balkanu su toliko povezani, bilo da se vole ili mrze, da cim jedni drugima pruze ruku, neko se naljuti. To najbolje pokazuje koliko nam je sudbina isprepletana, i koliko su sva ubijanja kroz istoriju bila nepotrebna i nerazumna. Valjda cemo to konacno shvatiti.

pedja

pre 13 godina

16. sep. 2009. je javljeno da su nam ukinute vize za izrael (http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?nav_id=381827), a citavih godinu dana kasnije to izgleda ipak nije jos slucaj bar prema nasem ministarstvu inostarnih poslova (http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/prema_RS.pdf), naravno ako ne racunate diplomatske pasose sto sa nama obicnim ljudima nema nikakve veze. Da li je ovo opet isti slucaj?

Milan

pre 13 godina

Za mene je ova odluka nebitna. Vec pet godina redovno letujem u Turskoj i najmanje mi je vazno da li cu platiti ili ne tih 10 eura na aerodromu koliko kosta viza. Pa to je manje od 1% troskova letovanja. Bitniji mi je njihov odlican odnos prema gostima u hotelima i restoranima, na plazi, cisto i toplo more, ciste pescane plaze, povoljne cene, vise nego pristojni hoteli, odlicna hrana, ... (tamo nikada nisam isao u soping). A prvi put sam u Tursku usao slicno kao onaj Borat kada je u filmu shvatio da su mu domacini Jevreji. Sa ili bez vize, tamo sam dobijao ubedljivo najvise za ulozene pare. Ali, ako se taj trosak od 10 eura ukida, pozdravljam sve aktere.

Dejan

pre 13 godina

I sta to konkretno znaci ? Pa recimo jedni od prvih su nam vize ukinuli i Hrvati... Ostavimo se mantre. Mi se veoma brzo palimo na sve i svasta, ali u biti to je sve jedna obicna - kurtoazija.

Milos

pre 13 godina

Za one koji misle kako se priklanjamo nekakvoj srednjevekovnoj osmanskoj imperiji, pozivam ih samo da posete Istanbul. Nije mnogo daleko, jeftino je, a radi se o prestonici svetskog ranga. Naucice puno o modernoj Turskoj i o tome zasto je dobro danas biti njihov prijatelj.

Djape

pre 13 godina

E kao sto neko rece nas narod se pali k'o sibica na sve i svasta.
Nije mi jasno kako neko moze da da negativan komentar na ovu vest. Pa sta je problem sto ce da u ulazu u Rasku/Sandzak? Zar to nije Srbija? Zar nasa drazava nece imati korist od ekonomskog rasta bilo kok njenog dela?
Problem je sto je jedan od stubova naseg nacionalnog identiteta bio antagonizam prema Turcima (kao u ostalom sto mlade balkanske nacije Hrvati, Bosnjaci kosovski Albanci i Crnogorci grade svoj identitet delimicno na antagonizmu prema Srbima). Ali cinjenica je da Otomanske imperije nema odavno na Balkanu, isto kao sto je cinjenica da sam opstanak naseg naroda i vere kroz vekove zivljenja u Turskom Carstvu govori jasno o viskom stepenu osmanlijske tolerancije prema drugim narodima i religijama.
Pozdravljam svaki gest dobre volje prema mojoj zemlji, ovo je dobra vest!!!

View

pre 13 godina

Drago mi je da su turski zvaničnici u poseti Srbiji. Turska je izuzetno razvijena zemlja, a Turci zaista jesu napredan narod.
Inače je na isti dan austrijski premijer posetio Zagreb. Ipak mala simbolika.