USS dobio obrazloženja o sudijama

Beograd -- Ustavnom sudu Srbije prispelo je prvih 11 pojedinačnih odluka VSS o prestanku dužnosti sudija, u kojima su navedeni individualizovani razlozi za njihov neizbor.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Na delu je nasilje nad pravom koje vrse Ustavni sud i VSS dve najvise pravne institucije koje bi morale da stite Ustav i zakon.
  Sve je moralo da nam bude jasno onog momenta kada je Ustavni sud odbacio inicijativu Drustva sudija za ocenu ustavnosti prelaznih odredaba Zakona o sudijama koje omogucavaju reizbor.
  Iako je inicijativu odbacio upustio se u ustavnost tih odredaba.
  Ipak nije do sada odlucio o inicijativama za ocenu tih odredaba koje su podneli ovlasceni predlagaci npr.Okruzni sud u Prokuplju.
  Zalosno je sto se Ustavni sud pridruzio samovolji politicara koji na sve moguce nacine zele da opravdaju katastrofalnu reformu sudstva.
  Jednoga dana neko ce morati da snosi odgovornost za narusavanje evropskih standarda kao sto je stalnost sudijske funkcije, pravo na pravicno sudjenje, pravo na pravni lek.
  Naravno javnosti mora da bude jasno da donosenje dve razlicite odluke u istoj pravnoj stvari bez ponavljanja procedure nema nikakve veze ni sa pravom a kamoli sa Ustavom i zakonom.
  (GORAN, 1. jul 2010 11:01)

  # Link komentara

 2. U ovoj zemlji nije nikom stalo do sudstva!

  Ustavni sud ne reaguje na bezakonje, izmislja sam neka nova pravila i postupke, krsi Ustav, Zakone, ustavna prava.

  Predsedniku zemlje je vaznije da se pozabavi karikaturama, a ne sudstvom, iako je sudstvo sada najbolja karikatura trece grane vlasti.

  Izabranim sudijama je samo vazno da su zadrzale fotelje.

  VSS da na sve nacine pa i nedozvoljene dokaze da
  je jaci od Zakona i Ustava.

  Građanima jer su prvo, neko sa pravom, a neki ne, nahuskani na pravosudje i drugo, ne shavataju sta se desava.

  Novinarima, ne ne znam iz kojih razloga, cenzura, trgovina sa drzavom/cutanje za neki benefit/

  Tacno nam fali jos 300 godina do civilizacije i samosvesti.
  (panta rei, 1. jul 2010 09:48)

  # Link komentara

 3. Da su sudije i tuzioci neblagovremeno podneli zalbe, iste bi odmah bile odbacene, a sa druge strane VSS se omogucuje da u nedogled dostavljaju odluke.I to se zove SUD.
  (posmatrac, 1. jul 2010 08:25)

  # Link komentara

 4. I kada se sve zavrsi za jedno 5 godina, ako Venecijanska komisija ne ubrza stvar, onda ce se iz budzeta isplatiti otpremnina neizabranim sudijama, troskovi advokatima naravno opet iz budzeta, kao i neisplacene zarade opet iz tog budzeta za svih 5 godina.
  Krivca za takvu gresku VSS nece biti i naravno kao po pravilu niko nece odgovarati ili ce vec po "kazni" biti poslat da bude konzul u neku Nikaragvu (izvinjavam se unapred Nikaragvi).
  A neizabrane sudije one koje su malo "snalazljivije" vec rade po Ugovorima o delu i cekaju pare iz Budzeta po principu kad god dosle dobrodosle.
  A para u Budzetu nema za lecenje dece vec se citostatici "daju ograniceno".
  Treba neko da sedne i izracuna koliko ce ovu zemlju kostati greska VSS-a ili koga vec i da se kaze koliko su kostale i isplacene razlike zarada ( utemeljene, naravno) pre godinu dana svim sudijama u Srbija i kamate kao i troskovi postupka za sve te silne tuzbe i cija je to bila greska i dali ce neko za to odgovarati.

  Ustvari sve je to uzalud pricati kad nema ko da cuje.....
  (ja pa ja, 30. jun 2010 22:48)

  # Link komentara

 5. Ustavni sud, kazete? Taj sud je politicki organ sa zaduzenjem da sprecava gradjane da se obracaju medjunarodnom sudu za ljudska prava. Farsa nad farsama.
  (Mara, 30. jun 2010 22:04)

  # Link komentara

 6. Meni u celoj ovoj prici jedna stvar nije nikako jasna, pa bih molio, ako neko zna odgovor, da mi ga i saopsti. Da li postoji neki zakon kod nas koji garantuje sudijama da ce posle reizbora zadrzati svoje funkcije? Ako postoji, onda su u potpunosti u pravu i podrzavam ih! Ako ne postoji, nije mi jasno na osnovu cega se zale. Ako vazi ova druga opcija, znali su da posle njihovog zaposlenja nakon x godina sledi reizbor na kome moze da se desi da ne budu reizabrani.
  Nista mi nije jasno...
  (smesko, 30. jun 2010 20:44)

  # Link komentara

 7. Neverovatna je "efikasnost" VSS. U "roku" od 15 dana koji mu je ostavio US, a koji proteče 6 puta, uspeo je da ovome dostavi jedva JEDAN procenat odgovora na žalbe sudija u kojem NAKNADNO iznosi NAKNADNO pribavljene "dokaze" kojima prestanak stalne sudijske dužnosti treba da "opravda". Nije više problem krnji i nezakoniti VSS, već je i pitanje LEGITIMITETA i LEGALNOSTI Ustavnog suda otvoreno. U ovom članku nalazim još jedan dokaz da je Ustavni sud (US) prestao od 28.05.2010. da bude sud i da je politička institucija. Potpuno beskorisna, naravno. U ovaj sud, kao političku instituciju, sudije se "instaliraju": krnji VSS ih izabere za sudiju (recimo: Upravnog suda ili Višeg suda u NS) i bez "zagrejane fotelje" odmah se biraju se i imenuju u US. Prema navodima ovog članka, US saopštava javnosti i neistine. To do sada, koliko je meni poznato, nikada nije činio. Saopštava da su se tek sada "stekli uslovi" (koji poodavno postoje) da US nastavi postupak odlučivanja po žalbama sudija - time što se VSS "udostojio" da naknadno (što nije po zakonu) dostavi odgovore na 11 žalbi sudija. Koja blamaža! Pro forma je US odbijao zahteve VSS-a za produženje roka za odgovore na žalbe, a de facto omogućava nerazumno dugo rokove istom VSS-u. US saopštava i nešto mnogo značajnije: da od postupaka VSS zavisi rad US, odnosno njegovo postupanje u predmetima u kojima je VSS (državni organ) jedna od stranaka. Priznaje ova "sudska" instanca da bi godinama i decenijama čekala da se "steknu uslovi", sve dok VSS ne "osmisli" i dostavi odgovore na žalbe sudija i tužilaca. Više, očito je, ni US ne mari za ROK koji je sam bio ODREDIO učesniku u postupku. Kod takvog stanja stvari neće biti čudo ukoliko uskoro NIKO više u Srbiji ne bude mario za Ustav i zakone Srbije. Ovaj zaključak se odmah nameće: da se VSS nije "smilovao" i posle više od POLA GODINE obrazložio samo jedan posto svoje odluke - US bi čekao i dalje "da se steknu uslovi", koji POSTOJE još od isteka roka od 15 dana koji je sud ostavio VSS-u za odgovor na žalbu. Da je neistina u pitanju jasno je iz činjenice da je US doneo jednu jedinu odluku po žalbi sudije Saveljića, i bez odgovora na žalbu. Iako je u korist sudije - odluka je kao SUDSKA odluka za žaljenje i na štetu je pravnog poretka Srbije. To će vreme i pokazati. Najmanje još jedan zaključak se nameće kao tačan: VSS je nečim "zaslužio" to pravo na nezakonite i ekskluzivne rokove za odgovore na žalbe koje još niko u postupku pred US nije imao (pa čak ni Narodna skupština Republike Srbije). Čime to, ako ne instaliranjem "trojanaca", koje je još uvek na delu? Ja drugi odgovor ne nalazim. A Vi?
  (Nikola Kosanović, 30. jun 2010 20:38)

  # Link komentara

 8. Od 25.03.-01.07. VSS je napisao čak 11 obrazloženja!
  Takvom dinamikom možemo se nadati okončanju postupaka po žalbama sudija do 2020. godine!
  (Bez imena, 30. jun 2010 20:35)

  # Link komentara

 9. Kakva farsa....
  (SM, 30. jun 2010 20:04)

  # Link komentara