Humoreskom uvredio Velimira Ilića

Beograd, Čačak -- Urednik "Čačanskih novina" Stojan Marković kažnjen zbog uvrede Velimira Ilića. Marković i novinarska udruženja nezadovoljna presudom.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ne smem ni da zamislim sta bi ovo nase `nezavisno sudstvo` uradilo Domanovicu ili Nusicu da su zivi danas. Cenim, ni vesala ne bi bila dovoljna. Eto gde smo `100 godina posle`...
  (Aleksandar, 11. april 2010 17:16)

  # Link komentara

 2. velji brze radi jezik nego mozak ... ja ne vidim u textu o mandarinu da se spominjala vijagra ... takve degutantne detalje nismo morali bas znati ali sam se sad odao! :D
  (ae, 10. april 2010 15:12)

  # Link komentara

 3. Od prvih buldožerskih nastupa dotični političar, za kog je greh kazati, gospodin, mi se nije svideo. Ali u ovom slučaju sam na njegovoj strani. Tuži ih Veljo kad god stigneš i gde stigneš. Ti si bio protiv usvajanja ovakvog zakona o informisanju, ali Čeda Jovanović pretegnu. Pa sad uvek kad dobiješ spor protiv novinara kaži: Hvala Čedo brate!
  Kako bi tek prošli novinari i urednici časopisa "Naše krmače", a onda je bilo totalitarno vreme, a sad je kao neka demokratija.
  (nEUron, 10. april 2010 14:28)

  # Link komentara

 4. Ispade kao da je humoreska uvredila proroka Muhameda.
  (Snezana, 10. april 2010 13:54)

  # Link komentara

 5. Sam se prepoznao?
  Znači priznao je?
  (???, 10. april 2010 10:33)

  # Link komentara

 6. Sloboda stampe i nezavisno pravosudje-SF u Sbiji!

  Jesam li ja neobavestena - je li Velja sledeci koalicioni partner kada mu se vlast ovako slihta?
  (neobavestena, 10. april 2010 09:53)

  # Link komentara

 7. Politicar ili humorista danas u Srbiji?
  Oboje sluze da nas zasmejavaju.
  (Bucko na godisnjem odmoru!, 10. april 2010 07:59)

  # Link komentara

 8. Ne moze covek sve da odradi pa uzima vijagru, sam je to komentarisao i to u svoju odbranu ali zato to bez vijagre uspesno radi narodu koji mu se jos i divi.
  Novinar da bude tuze OK ali i osudjen, totalni apsurd, a gde je u celom navedeno tekstu ime toga mandarina, nigde...a sto se Ilic prepoznao, i dao sebi slobode da tuzi to je zabrinjavajuce, jer moze da se desi jos gore, a to da ostanemo bez javnih glasila jer se svako u svakoj reci, recenici nekoga teksta moze prepoznati...
  (vujagra,, 10. april 2010 05:54)

  # Link komentara

 9. Ako imate malo vremena! PrvA"DIJAGNOZA"je bila da je pao u kadi??? Zatim ISTI TAJ je rekao da mu je povrede naneo neko u ulazu u zgradu gde stanuje njegova cerka!! STA JE ISTINA??? A sto se tice HUMORESKE sve
  pohvale. Samo sto je autor propustio da pomene GUCU i Kostunicu!!! A kad je "taj"u pitanju, STA JE SA: AUTOPUTEM, SUMADIJSKOM MAGISTRALOM, SA KACULICAMA...i ostalim njegovim biserima? Jedino mu je ostala GUCA...pa da se sa Vojom pravi neko....!!!!
  (Dragoslav Bosnjakovic, 10. april 2010 01:17)

  # Link komentara

 10. I mene politicari vredjaju humoreskom svaki dan, pa nikom nista.
  (verona, 10. april 2010 00:10)

  # Link komentara

 11. U vreme najvećeg socijalizma u bivšoj SFRJ i postojanja krivičnog dela tzv. "verbalnog delikta" ljudima se sudilo i za mišljenje. Čuven je primer sudjenja jednom novinaru. Optužnica ga je teretila za ugrožavanje ustavnog poretka jer je navodno pisao da se u zemlji loše živi, da je radnička klasa osiromašila, da se stvara crvena buržoazija... Na to je novinar odgovorio da to nije njegovo misljenje već irzečene reči tadašnjeg visokog funkcionera srpskih komunista Dragoljuba Draže Markovića i da je on to samo preneo. Sudija mu je odgovorio: Možda je drug Marković to rekao ali je on to govorio u pozitivnom kontekstu a vi ste preneli u negativnom!!! Dakle, nismo daleko odmakli od verbalnog delikta, a ni od Nušića i njegovog doba. Ovo što se sad radi nije radjeno ni u vreme omraženog nam S.Miloševića.
  (Veteran, 9. april 2010 23:05)

  # Link komentara

 12. Novinari su kao i ostali ljudi, nisu vanzemaljci pa da za njih vaze posebni zakoni. Ne vidim nista lose da ako novinar laze, vreda itd snosi posledice. Ne branim Ilica ali kod nas kada nisi u vlasti na lomaci si, ako si na vlasti onda si naj Evropljanin .
  (miodrag, 9. april 2010 22:51)

  # Link komentara

 13. "Bilo je nekorektno posle te intervencije koju sam ja imao i udarca koji je nanešen itd. da se u tekstu piše da sam ja imao problem zbog velike doze vijagre koju sam uzeo”, ocenjuje Ilić."

  AHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!! Evo ga sad, zavrtelo mu se u glavi od vijagre pa je pao u kadi! Sad mi je jasno zasto se cutalo u to doba o Veljuskonijevoj povredi. :-)
  (Floyd, 9. april 2010 22:51)

  # Link komentara

 14. Ako u prici nije spomenuto ime i prezime Velje Ilica, onda sud nema nikakvog pravnog osnova da kazni novinara, jer to nije ni direktno ni indirektno upuceno Velji. Ako se Velja prepoznao u tom pisaniju, onda to Velja potvrdjuje da je to on u tom pisaniju.
  (Aleksandar, 9. april 2010 22:30)

  # Link komentara

 15. Ala smo ga reformisali, svaka nam čast...
   (Boki, 9. april 2010 22:12)

  # Link komentara

 16. Kada je neko tzv. "magistar" za kraduckanje, onda mu je i tzv. "mandarin" vrlo prijemČiva titula. Šalu na stranu, ne radi se ovde o Velji, nisu on i Koštunica na vlasti. Ovo je odluka suda žutih koji očigledno planiraju buduću koaliciju sa već pomenutima. Prvo ona sramna osuda prekog suda na 2 godine, a sada ovo. Politički procesi = diktatura.
  (već viđeno, 9. april 2010 22:12)

  # Link komentara

 17. Kazna je preblaga, i primerna. Sudstvo se budi, i to daje nadu za jednu novu Srbiju. Verovatno zbog dugog vremena u kome je mali covek bio nesposoban da se suprostavi zlu, nas humor je i nakon prelaska u ovo novo doba koje nazivamo demokratijom, zadrzao onaj oblik koji bi se pre mogao nazvati ruganje. Ova pseudo-intelektuelna literarna grana veoma je plodna i danas, jer strah da se iznese ozbiljna kritika na konkretno stanje ili konkretnu osobu jos uvek velik, zbog mogucih posledica. Zato se stvari zamotavaju u literarne surogate koji bi se umesto humoreska trebali zvati umoreska, a ovaj humor je za dusu narodnu samo umor.
  (Mile lajka, 9. april 2010 21:51)

  # Link komentara

 18. Neko nauči pre a neko posle. Vlast u Srbiji ne smete da dirate ni verbalno. Ovo na internetu što se radi u komentarima prolazi ne "kažnjeno" jer dotični ne znaju da ga koriste u dovoljnoj meri da ih zaintrigira, niti shvataju njegov realni uticaj. Ali kada bi hteli i mi bi svi loše prošli na sudovima. Jer koga oni tuže, njega i utuže i to realno.

  Za šamar Iliću, dobio nasilnik 2 godine, pa vi vidite onda gde živite. Da mene neki manijak ošamari ili udari ili vas, mislite da bi to došlo do presude bez čekanja od 3 godine i to uslovna kazna?

  Zato budite srećni što uživamo ovo malo slobode što ima u Srbiji i to na B92. Inače vi ne možete na RTS sajtu u da napišete ništa što ide protiv vlasti ili da kvalifikujete nekog političara na osnovu bilo kakvih realnih opšte poznatih činjenica.

  A da ne pričam o emisiji od juče u kojoj sat ipo blate jedinog opasnog konkurenta vlasti. Tamo poruka sa rečima Mišković ili Beko biva obrisana autofilterom rekao bih. Tamo je mrak. U Srbiji je mrak. Jedino ovo prozorče crveno što vredi i sa kojim gledamo u svet.
  (Nenad, 9. april 2010 21:43)

  # Link komentara

 19. Niko kao VELJA
  (SELJA !!!, 9. april 2010 20:55)

  # Link komentara

 20. Pravda je slepa... a uskoro cemo konstatovati i kako je dostizna.
  (obespravljen, 9. april 2010 20:52)

  # Link komentara

 21. stvarno je strasno da se osudi covek zbog satire, ironije ili neke druge stilske figure, a i mogao je da pomisli na milion ovakvih mandarina u srbiji, verujem da su se mnogi prepoznali. sa druge strane, ovo uopste nije duhovito, neko misli da je samo poenta uzeti parce papira i pljunuti ne politicara i eeeeto humora i dobrog teksta. potrebno je malo vise...
  (dox, 9. april 2010 20:45)

  # Link komentara

 22. Uvaženi gospodine Iliću, molim Vas da sredite da Vam ja sudim neki predmet protiv onih baraba što napadaju Vašu značajnu ličnost. Dosudiću barabama 40 godina zatvora i da Vam plate naknadu štete od deset miliona dinara. Za sebe nikakvu naknadu, novčanu ili bilo kakvu drugu, ne tražim, jer sam brz, nezavisan, efikasan i reformisan. Ne, na mene niko uticati ne može. Jedino, ako me se setite kad bude izbor za sudije apelacionog suda, setite, ako ne nema veze, jer mi je čast da pomognem izgradnji nezavisnog, stručnog, reformisanog, od politike svakog uticaja oslobođenog pravosuđa.
  (Nezavisni sudija, 9. april 2010 20:39)

  # Link komentara

 23. Podrzavam presudu, kao borbu protiv okorelog elitizma koji je zavladao u medijima i vlasti od 2000. godine. Sve vreme citam naslove o borbi protiv primitivizma, a ne znam zasto nema borbe protiv bezobrazluka. Treba stati na rep zloupotrebi inteligencije, kako je to nazivala moja profesorka u srednjoj skoli.
  Ako si pametan i skolovan, ne znaci da mozes nekog da vuces za nos, a da posle objasnjavas kako u stvari nisi hteo to da kazes. Ako si hteo da ga uvredis, preuzmi odgovornost za to, i ne krij se iza tumacenja.
  (Nikola, 9. april 2010 20:27)

  # Link komentara

 24. Stradija smo, ni makac dalje, jos stojimo..al necemo dugo! Ili cemo se definitivno podaviti, ili cemo isplivati na obalu, bez Velje i ovog politickog nakota koj se vec dvadeset godina vrzma po foteljama sa lopovima, tajkunima njihovim sponzorima.
  (MUKNAVI, 9. april 2010 20:25)

  # Link komentara

 25. Sramota, Radoje Domanovic bi se prevrtao u grobu kad bi znao kakav krah je dozivela njegova borba protiv obor-knezeva i domacih kabadahija...
  (anonimni, 9. april 2010 20:16)

  # Link komentara

 26. Kolika je kazna ako ovde objavim komentar?
  (Dejan, 9. april 2010 20:11)

  # Link komentara

 27. Kao da je Prvi Srpski Ustanak, a ne 5. Oktobar bio pre deset godina...

  Politicari i drugi ljudi na pozicijama koji ne vide da je humor kao kritika njegovih aktivnosti ili karikiranje njihovih licnosti (hod, govor, uzrecice) nista drugo nego znak da je primecen, a ne ignorisan od strane javnosti, nije i ne moze biti neki politicar od ideja.
  (dzericak, 9. april 2010 20:05)

  # Link komentara

 28. сам се препознао.
  и ја бих затворио овај случај.
  (Душан, 9. april 2010 20:02)

  # Link komentara

 29. I ja sam se prepoznao u humoreski. Tražim da Sud meni dodeli neku svoticu para kao nadoknadu za duševni bol i patnju i sve već što ide sa tim.
  (Mandarin ovdašnji, 9. april 2010 20:02)

  # Link komentara

 30. Bolje da je pisao o Starackom domu od 3000 kvadrata koji Velja gradi i 5 dzipova koje ima u garazi. Veliki Srbin Velja. Blago nama sa tim Srbovanjem. Sve nas je manje i manje.
  (Pittsburgh, 9. april 2010 19:59)

  # Link komentara

 31. Stvarno imamo jadne politicare, a Velja "Intelektualna Gromada" Ilic je najjadniji i najprimitivniji od svih njih. Sudstvo je ocigledno "nezavisno" cim je donelo ovakvu presudu. Ako ovaj covek bude trebao da plati tu kaznu predlazem mu da otvori ziro-racun za donacije, ljudi ce mu rado pomoci.
  (BojanNS, 9. april 2010 19:58)

  # Link komentara

 32. U citiranom delu humoreske nema ni gram od humora. Ovde se svesno, pod velom demokratske slobode pisanja, servira sarkasticka papazjanija, a mizernim tonom pisanja puca se pravo na coveka Velimira Ilića. Mene ovaj politicar ne zanima uopste, ali Covek uvek i na svakom mestu, pa "makar" to bio i Ilic. Beskonacno razvezan jezik i beskonacno nekontrolisana rec su opasna oruzja i mogu se zloupotrebiti. Novinari ne stoje nigde izvan zakona, to je jasno.
  (prevodilac, 9. april 2010 19:56)

  # Link komentara

 33. I Nusica su zatvarali zbog ovakvih stvari... Nadao sam se da smo odmakli od toga u zadnjih 2 veka...
  (z, 9. april 2010 19:44)

  # Link komentara

 34. Dobro je da nije dobio 2 godine...
  (Pajser, 9. april 2010 19:28)

  # Link komentara