Međunarodni dan Roma

Beograd -- Obeležen Svetski dan Roma, praznik ustanovljen kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Pre svega srecan praznik!
  Ali cemu takvi praznici ako ljudi jos nisu savladali predrasude koje nemogu da pobede tako sto ce uvesti praznik i toga dana paradirati sa koje kakvim parolama ... ima mnogo takvih primera. A ja se pitam zasto smo takvi i zasto cak i kada mozemo ne pomazemo i ne prilazimo. Verujem da se svima moze omoguciti da nesto rade jer najvise ne volim kad ih vidim da guraju decu da prose a odrasli najcesce majke sede malo dalje i drze jos manje detence u narucju.Bude mi tesko jer ja imam troje dece i znam da nije lako biti roditelj ali zar ne postoji nacin da se stvari dovedu u red.I iz porodilista nosim ruzno iskustvo u onosima babica,sestara pa i doktora prema jednoj petnaestogodisnjoj porodilji romske nacionalnosti,osnovno jed a se obrazuju i da ne dozvole sebi da tako mlade budu majke.A moje iskustvo u porodilistu nije usamljeno i mislim da takve situacije treba prijavljivati i kaznjavati mi sve za njih moramo biti iste i sve bebe takodje,pa radjala ja prvi ili peti put sa petnest ili cetrdeset godina.Za njih mi smo porodilje kojima treba pomoc i to je sve.
  Zaista se nadam i koliko je do mene nastojacu da moja porodica i ja ne budemo kao velika vecina.
  (SLAVICA, 8. april 2010 19:24)

  # Link komentara

 2. "Najuspešniji učenici romske nacionalnosti danas dobili lap-top računare." Za svaku pohvalu!
  (Rom i Ram, 8. april 2010 16:06)

  # Link komentara

 3. Manite se predrasuda o Romima, nije sve tako crno. Dodjite u Brocu - Pretok da vidite kako tu zive, a rade kao piljari na Bajlonovoj, Zemunskoj pijaci i Buvljaku u Pancevu. I napravili lepe kuce na velikim placevima i dzamiju sa obdanistem, deca idu u skolu, zene ne rade, muskarci rade. Predlog mera koji ste dali u spisku je bez veze:
  - Obrazovati Romkinje kako da se zaštite od neželjene trudnoće i brojnih porođaja - neizvodivo, jer im vera ne dozvoljava upotrebu kontraceptivnih sredstava, a zene se vecinom Albankama sa Kosova;
  - Obezbediti da se mladi Romi školuju i uopšte budu obrazovani kao sva deca - skoluju se, samo Vi to necete da vidite;
  - Dokvalifikovati muškarce Rome da bi mogli da obavljaju poslove u preduzećima ili poljoprivredi uz pristojnu zaradu (veću od prihoda od sekundarnih sirovina) u skladu sa svojim kvalifikacijama i želji - Ima ih koji su zavrsili zanate i rade (od frizera, preko bravara do tesara i vodoinstalatera), ali najvise vole da budu piljari (svaki dan kes i znaju koliko su dobri);
  - Obezbediti pristojno stanovanje, sa higijenskim uslovima kao što je predložio i uradio g. Đilas - nema potrebe za sve ovo raditi, ima onih koji imaju bolje kuce od Vas, mene i g. Djilasa;
  - Postepeno razgrađivati Romska naselja ("Ciganmale) i lagano uklopiti to stanovništvo u normalni svet - oni su to vec sami odradili. Veliki broj njih nakon repatrijacije je doneo znanje vise jezika, iskustvo i nesto novca i krenuo u svoj biznis. Kao i kod nas, i kod njih ima vrednih i lenjih, glupih i pametnih, uspesnih i neuspesnih. Manite se predrasuda.
  (Manite se predrasuda, 8. april 2010 13:38)

  # Link komentara

 4. Obeležavanje "Međunarodnog dana Roma" dovelo je do bombastičnih izjava, koje deluju malo šarlatanski. Problem Roma treba rešiti njihovom integracijom u normalno društvo a ne obezbeđivanjem deponija na kojima bi oni tražili "sekundarne sirovine". Treba što pre:
  - Obrazovati Romkinje kako da se zaštite od neželjene trudnoće i brojnih porođaja
  - Obezbediti da se mladi Romi školuju i uopšte budu obrazovani kao sva deca.
  - Dokvalifikovati muškarce Rome da bi mogli da obavljaju poslove u preduzećima ili poljoprivredi uz pristojnu zaradu (veću od prihoda od sekundarnih sirovina) u skladu sa svojim kvalifikacijama i želji.
  - Obezbediti pristojno stanovanje, sa higijenskim uslovima kao što je predložio i uradio g. Đilas.
  - Postepeno razgrađivati Romska naselja ("Ciganmale) i lagano uklopiti to stanovništvo u normalni svet.

  Ovakav program se sprovodi dugoročno a ne samo na Dan Roma.
  (SVD, 8. april 2010 10:18)

  # Link komentara

 5. dragi i voljeni sugradjani neka vam je sretan praznik sa zeljom da i pored ponekad pristupnog nerazumevanja za vas i vase probleme, i to ne samo u srbiji, zadrzite vas duh i filozofiju zivota!!! djelem, djelem .....!!!
  (slobodan ili ne, 8. april 2010 08:20)

  # Link komentara

 6. "...postrojenja za reciklažu i socijalnu inkluziju Roma..."
  Brz ovaj Đelić, nema šta :)
  Bez obzira, Romalen, srećan vam 8. april!
  (Šukaro 8. april, 8. april 2010 02:20)

  # Link komentara