Novi zakon o advokaturi

Beograd -- Novi zakon o advokaturi trebalo bi da uđe u skupštinu tokom maja ili juna, najavljeno je na skupu povodom 148. godišnjice postojanja Advokatske komore Srbije.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Nije problem da gosp.Soskica podrzimo,ali neka i on nesto ucini za kolege advokate koje predstavlja,konkretno:
  1.Neka se za bivse drz.sluzbenike uvede zabrana upisa u komoru gde su,pre upisa u komoru, radili kao drzavni funkcioneri, sudije, tuzioci - em su nam nelojalna konkurencija, em se time de facto legalizuje mito;
  2.neka gosp Soskic smanji mesecnu clanarinu koju placamo kao advokati AK Beograda, nema smisla da AK Beograda kupuje nekretnine, a sve od nasih uplata. Ove 2 stvari bi svima jako znacile i doprinele da gosp. Soskic dobije sto siru podrsku.
  Inace, ja sam 100% za uvodjenje PDV-a. Razlog je sto bih onda mogao da klijentu odmah naplatim uslugu. Ovako, svi klijenti mi duguju novac....a i uvodjenje PDV-a ne dgovara samo interesima 5% advokata (koji mlate lovu-a to su bivse sudije,tuzioci i drz.funkcioneri). Licno ne vidim sta ima lose ako drzavi platim 18% - jednog meseca nemam posla uopste i placam pausal......ovako bi placao samo prema usluzi, pa ako nema posla drzava dobije 0% PDV-a...
  (Adv.Branko_BGD, 16. februar 2011 22:39)

  # Link komentara

 2. Cilj novog zakona o advokaturi je centralizacija moci u rukama malog broja povlascenih advokata koji ce odlucivati o prijemu novih clanova, visini clanarine koja ce biti tolika da ce retko ko moci da je plati a sve u cilju smanjenja moguce konkurencije, cuju se glasine da advokatura nije kontejner za kadrove iz pravosudja, pa ne znam sta oni misle o sebi, ali znam da ima puno advokata koji su povredili pravila svoje profesije te predlazem da ih ponovo procitaju ili da i oni polazu ispit koji nameravaju da uvedu za nove kandidate. Namera je da se uvede odredba kojom se krse ljudska prava i koja je protivna ustavu da se kadrovima iz pravosudja onemoguci zastupanje u odredjenom vremenskom periodu sto je Ustavni sud Srbije vec oglasio neustavnim.
  (PRAVDA, 28. februar 2010 16:48)

  # Link komentara

 3. Suština je da neizabrane sudije i tužioci ne budu konkurencija kolegama advokatima jer će Komore imati diskreciono pravo da odbiju njihov upis.
  (momo, 28. februar 2010 14:34)

  # Link komentara

 4. Mislim, da pitam, IMAL TU NESTO OD PDVa?
  (PDVovac, 27. februar 2010 21:30)

  # Link komentara

 5. A da uvedu polaganje ispita iz morala?
  (Velja, 27. februar 2010 20:10)

  # Link komentara

 6. "Suština je da su advokatura kao profesija i advokatska udruženja nezavisni od države",
  Naročito od poreskih organa te države.
  (Milko, 27. februar 2010 18:49)

  # Link komentara

 7. Pre mesec dana sam zavrsio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Posto sam sve vreme radio u MUP-u studiranje se oteglo 9 godina, ali to nije puno duze od proseka na navedenom fakultetu. Posto u MUP-u forsiraju Akademce (Policijka akademija) i tesko je bez dobre veze dobiti pristojno radno mesto, a deset godina rada i obrazovanje koje imam nisu adekvatno placeni, ozbiljno sam razmisljao da predjem u advokatske vode posle polaganja pravosudnog ispita. Stekao sam utisak da Komora radi sve da obezbedi svoje postojece članove od navale konkurencije (sudije i tuzioci koji nisu reizabrani, pravnici iz privrede i drzavne uprave). Cuo sam da je povecana naknada za upis u Imenik advokata nekoliko puta. Advokatura polako postaje zanimanje "visoke klase" i za nekoliko godina običan smrtnik ce tesko uspeti da udje u taj krug. A hocem o da budem o zemlja jednakih sansi za sve...
  (Sudija Falkone, 27. februar 2010 18:27)

  # Link komentara

 8. Poznavanje propisa se dokumentuje diplomom fakulteta i polozenim pravosudnim ispitom, Da nece mozda advokatska komora da organizuje jos jedan pravosudni ispit?

  Jos kad pomislim ko bi bili moguci ispitivaci...
  (Advokat, 27. februar 2010 18:10)

  # Link komentara