Sreda, 27.01.2010.

11:59

EPS: Smanjiti potrošnju

"Elektroprivreda Srbije" pozvala je građane da smanje potrošnju struje, pošto se očekuje rekordna potrošnja od 158 miliona kilovat-sati.

Izvor: B92

EPS: Smanjiti potrošnju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

srki86

pre 13 godina

Gospoda traze povecanje cene elektricne energije, a apeluju da smanjimo potrosnju...a jos jedan plus,za njih, je to sto ne mogu da obezbede struju 24h dnevno 365 dana godisnje... nego evo vec 10ti put za danas dolazi do nestanka elektricne energije u manjim intervalima...debilizam EPS-a debilizam drzave...

Dragan

pre 14 godina

Proizvodjac odnosno prodavac apeluje da gradjani sto manje kupuju njegovu robu a istovremeno od drzave zahteva odobrenje za poskupljenje da bi ti isti potrosaci ono sto kupe placali po mnogo vecoj ceni od sadasnje. Umesto da stalno prosiruju kapacitete, animiraju ljude politikom cena, nagradnim igrama, i reklamama da sto vise koriste njihove usluge, oni bi da ne rade a da im pare same od sebe dolaze. Bezobrazno i parazitski. Neka se malo ugledaju na Telekom, Telenor, VIP, internet provajdere itd. Stalno neki novi tarifni paketi, bolji kvalitet usluga, popusti, itd. Verovatno bi tako bilo i kod EPS-a da imamo mogucnost da biramo kod koga cemo da kupujemo struju.

BacaPera

pre 14 godina

Čekaj, pa šta bi bilo da privreda radi? Koliko je realno manja privredna aktivnost u odnosu na recimo 2005-06 god? Možda se plašite da morate smanjiti izvoz struje?

mik

pre 14 godina

Jedno vreme sam stanovala u Brazilu i tamo je jedno vreme kada su kasnile kise bilo problema sa proizvodnjom elektricne energije i apelovali su na narod da smanji potrosnju ali su svima koji su trosili ispod odredjenog broja kilovatcasova oprostili racune za struju tj. nisu ih naplacivali. Ovde sam takodje neko vreme zivela u jednom prigradskom naselju i imala problem da platim utrosenu struju jer sam od EDB-a redovno dobijala obavestenje kako nisu mogli da ocitaju brojilo jer je navodno nedostupno iako se isto bas zbog ocitavanja nalazilo na spoljasnjem zidu kuce. I posle se zale kako narod nece da placa.

zoran

pre 14 godina

Sve je to već viđeno, njima se izgleda jedino može stati na put bojkotom plaćanja. Hteli su da poskupe struju da bi sebi unapred obračunali dobit i isplatili pare i to bez doprinosa državi. Pa ajde onda nek im direktno plaćaju na ruke sve ono što se slije od naplate. Gade mi se, žao mi je što nemam ništa lepše da kažem.

bezimena

pre 14 godina

Isključite struju SVIMA koji duguju preko, recimo, 10.000 din. pa neće biti opterećenja, a neće faliti ni para za "investicije" o kojima godinama pričate, kad god tražite povećanje cene!

Alex

pre 14 godina

Ne znam, a zanima me, ko ce nas. gradjane koji placamo struju da zastiti.. Za svaki prekid isporuke Eps treba da placa penale svojim korisnicima koji su pretrpeli prekid njihovom krivicom. To sto ne moze sistem da izdrzi je znak da su lose poslovali. Nije se ulagalo. Ako rukovodstvo do sada nije shvatilo da ce potrosnja rasti u buducnosti, onda treba da kupe frulicu i da cuvaju ovce!

stirodur 5 cm + bavalit + skela + ruke= 12 €/m2, ali bih ja preporučio stirodur 10 cm

pre 14 godina

A da prioritet u razmišljanju ministarstva za energetiku bude, recimo bar dve godine, iniciranje štednje struje putem subvencionisanih kredita za izradu termoizolacija kuća i zgrada, pa tek posle tog roka da uvedu žešću tarifu za veću potrošnju?

Možda bi im onda i poverovao da imaju ozbiljan, dugoročan i planski pristup problemu, jer sam siguran da bi se uštedelo toliko da bi ostalo i za izvoz i to i u ekstremno hladnim periodima, kao što je ovaj.

ca

pre 14 godina

Ma da! Platim račun, a oni apeluju da smanjim potrošnju. Uz najavu da će struja poskupeti, ali na domaćem tržištu. Niko ne priča o izvozu! Ako mogu da platim, moj je izbor kako ću da se grejem!

ShoOo

pre 14 godina

A shta da radimo mi koji uredno placamo ono shto potroshimo, a nemamo ni priblizno 220V, pa se stoga razni el. uređaji kvare i ne rade kako treba? Kome mi da apelujemo???

Dalibor

pre 14 godina

Ne mogu da verujem kako neko ima obraza da rasipa energiju, a javlja se sa pričom o skupocenoj struji, Evropi u 21. veku... Pa u toj energetski osvešćenoj Evropi samo se lud čovek greje na struju, jer je struja skupa, a rasipnike lupaju po ušima sa još strožijim tarifnim sistemom nego što je kod nas. Tamo samo industrijski korisnici imaju popuste na veliku potrošnju. Je l neko kriv što se neplanski gradilo? Je l neko sprečavao one koji su pravili kuće tamo gde nije prošlo daljinsko ili gas da ugrade kotlove na čvrsto gorivo? Je l vas neko terao da plaćate kvadrat stana nekoliko stotina evra manje uz saznanje da je jedina mogućnost grejanja na struju?

Pitate se zbog čega se EPS ne razvija?. Izgradila bi se neka nova elektrana da nije bilo potrebno po sto puta presvlačiti ulice po Beogradu asfaltom (koliko je puta kompletno rađena Savska?), postavljati šarene betonske ploče po trotoaru, finansirati festivale, koncerte, Guču, Exit i drugo veselje, kititi novogodišnje osvetljenje, krpiti milionske dugove najvećeg srpskog brenda... Ne može ni da se izvrši eksproprijacija oko kopova na vreme za sadašnje potrebe, jer nema para, a kamoli za novu elektranu u Kaleniću.
Još pljujete po radnicima EPS-a?! Pa ne traže povećanje plate i prete štrajkom oni koji sede u kancelariji i ne rade ništa, nego oni koji na ovoj temperaturi napolju vise na nekoj 30 i više godina staroj mašini, spajaju po 50 i više sati prekovremenog rada mesečno, a plati im se ili se i ne plati ni zakonskih 32 sata. Kolike su plate u opštinama, ministarstvu finansija, ministarstvu ekonomije, narodnoj banci, kojekakvim radnim i koordinacionim telima, RTS-ovim vedetama? Oni čak i ne presede radno vreme, nego se na pola pokupe i odu kući. I sad će neko da mi kaže da inženjer u EPS-u koji je završio ETF ili MF i ubija se od posla ne treba da ima makar istu platu kao diplomirani ekonomisti, pravnici i ostali što su se politički zaposlili? Uzgred, njihove diplome ne vrede ni koliko pola inženjerske, pogotovo one stečene na raznim privatnim fakultetima. A tu platu oko 60 hiljada koju tako često pominjete ima upravo inženjer u proizvodnji u EPS-u, radnik sa SSS ima 30-40 hiljada, što je prosečna plata u Srbiji. A to što su političari sebi u vrhu EPS-a i svojim štićenicima po kancelarijama toliko povećali platu, pa uvećavaju prosek zarade na 60 i više hiljada nije problem radnika, nego problem ove države i politike onih koji su na vlasti.
Više od svega bih voleo da pukne EPS, pa da se uvozi nekoliko puta skuplja struja, treba neko da vas sve nauči šta koliko košta.

Andreja Eletroinzenjer

pre 14 godina

EPS trazi od naroda Srbije da smanje potrosnju kako bi oni prodali struju inostranstvu po nizoj ceni. Neka kazu da to nije tacno?

Aleksandar

pre 14 godina

Pošteno sam platio svaki Vaš račun, DO POSLEDNJEG DINARA, IZMIRIO POTRAŽIVANJA, a po Bgd-u ima toliko onih koji se greju na mufte, kradu struju ili uopšte nemaju strujomere. Tražite da struja poskupi, e pa onda lepo pošto će to i da dobijete, ima da "visite" SVI IZ EDB-a po dalekovodima da MI KOJI REDOVNO PLAĆAMO STRUJU I OD NAS DOBIJATE PLATE IMAMO REDOVNO I KONTINUIRANO SNABDEVANJE STRUJOM.

Ivan

pre 14 godina

Verujem da bi potrosnja struje bila dosta manja kad bi Opstine po Srbiji bile odgovornije i u svim ustanovama u sklopu svoje nadleznosti insistirala na koriscenju modernih sijalica koje trose puno manje struje, a koje postoje vec godinama u svetu. Tako isto bi i stambene zgrade mogle biti opremljene time. To je samo jedan banalan primer kako se moze odgovornim ponasanjem smanjiti potrosnja, bez restrikcija.

U skandinavskim zemljama odgovarajuce ministarstvo organizuje takmicenje izmedju Opstina bas u tome koja ce opstina manje struje potrositi. Zasto to ne bi moglo i kod nas da se uradi?

Kod nas ocigledno drzava ne razmislja o bilo kakvoj stednji, vec kako da rupe u budzetu popuni dodatnim dazbinama za preduzeca i gradjane.

Lala iz Banata

pre 14 godina

MOOOOLIM!!!
Jel' to nama spočitavaju oni što imaju 15.000 prekobrojnih radnika i traže povećanje cene struje?!
Koji bezobrazluk!
U šta ste, gospodo iz EPS-a, ulagali novac od dosadašnjih poskupljenja? U povećanje proizvodnje i tehnološka poboljšanja?!

oruzar

pre 14 godina

Sta cete kad je struja jeftina, takoreci dzabe (kraj ironije). Npr. za jednoclano domacinstvo (moje) koje se ne greje na struju, kuva na plin, vodi racuna o tarifama, ugradio sam tajmere i stedljive sijalice gde god se moglo (svuda), racun za struju je 2-3.000 dinara!? Za cije babe zdravlje!? Pritom, u komsiluku je napon do 180V (svi su legalno prikljuceni), a racuni idu i do 5-6.000, bez grejanja na struju (20-30% prosecne plate, 50% od prosecne penzije). Ovo je odgovor onima koji tvrde da je struja jeftina. Hvala

Pex

pre 14 godina

Vi bezobrazni sa cenama - e i mi cemo bezobrazno da trosimo. Ja ne grejem ulicu vec svoje dete i sebe, uredno vam placam koliko god da mi zacepite, tako da NECU da stedim jer hocu da mi je u 21. veku u sred Evrope TOPLO!!! Koliki racun dodje ja platim, tako da moje 'rasipanje' debelo naplatite tako da nemojte da smarate svojim neverovatnim izjavama u sred zime sa dnevnim temperaturama od -7C!

Stefan

pre 14 godina

Zar nije logicno da prvo iskljucite one koji vam ne placaju struju. Potom da hvatate one koji su vam se divlje prikljucili na struju i takodje to ne placaju. Kada to odradite, onda struju treba povecati na 10 euro centi da se vise ljudi ne bi grejali na struju . Tek kada ih udarite po dzepu znace da struja ne sluzi za grejanje vec da koriste gas, ugalj itd...

Milos

pre 14 godina

Da da odma sam iskljucio sve, samo vi recite i ja iskljucujem! E ovo je nista sta nas jos ceka, sve vece zlo dolazi, divim se ljudima koji ovo trpe!

Mlekar

pre 14 godina

Zamislite sledeću vest:
Mlekara Imlek je zamolila potrošače da konzumiraju što manje mleka narednih dana, budući da sve mlekare rade pod punim kapacitetom. Generalni direktor Imleka je izjavio "Kako vreme prolazi, a potrošnja raste logično je i da raste verovatnoća da će u nekoj mlekari doći do problema sa opremom za mužu, zbog toga Imlek apeluje na potrošače da danas i narednih dana smanje potrošnju".
Odgovor potrošača na tako nešto bi bio ili "Šta me briga, kupiću od Somboleda" ili "Šta me briga, kupiću neko uvozno".
Ali, kada tako nešto kaže EPS, opciju da kupite od drugog domaćeg proizvođača jednostavno nemate, zato što je proizvodnja struje de facto zabranjena bilo kome osim EPS-u.
Međutim, i dalje postoji opcija da EPS uveze struju, tako da mi nije jasno zašto dižu toliku paniku.

Miroslav

pre 14 godina

cena struje je smešna. grejem se na struju, i plaćam oko 3500 sve sa RTS-om u proseku zadnja 3 meseca. treba da poskupi, ja kao potrošač to kažem.

Petar

pre 14 godina

E pa gospodo stvarno nam nije jasno ko to trosi toliku struju. U Beogradu na primer, pa i u Srbiji ako bas zelite da znate. Na Novom Beogradu ne radi nijedna jedina ozbiljna firma. Na primer, ne radi FOB, IMT, brodogradiliste, Geomasina iz Zemuna, Rakovica, DMB.....(poduzi spisak unistenih i/ili lose privatizovanih firmi ). Da svi stanovnici blokova u okolini Fabrike odlivaka Beograd ukljuce po dve TA peci na max, ne mogu da potrose struje koliko su trosile livacke peci, uzged projektovane na 100 000 tona SL-a godisnje!!!!!!! Mislite o tome. Verovatno neki opet prave masnu prevaru sa izvozom struje!!!!!!!!!

Jan

pre 14 godina

Apel za vladu Srbije.
Hajde im dajte zeleno svetlo za povecanje cene struje.
Videcete, kukanje ce da nestane u momentu!
Ovo je vec ko izlizana ploca, svaki put kada im se ne odobri poskupljenje, oni kukaju da su na granici svojih mogucnosti!
Kako ste prosle godine uspeli da izdrzite na -17 C kada je nestalo gasa iz Rusije?
Hocete da kazete da se sada trosi vise struje?
Nesto ne mogu da poverujem u to.
Cekaj, misnistar energetike je iz SPS-a?
Aaaaaaaaaaaaaaaa, tu je caka .....

Milos

pre 14 godina

Zvuci neverovatno, ali zakleo bih se da je isporuka struje bila sigurna i da nije bilo nikakvih problem sve dok je u igri bilo povecanje cene struje od 1.jan. Izgleda je potrosnja struje skocila 350% u polednjih 5 dana.

Miloš

pre 14 godina

Pa iskoristite povećanje cene struje za poboljšanje sistema... A da, ne možete, zbog povećanja plata... Nema veze, isključite prvo struju onima koji imaju plate 10 puta manje od vaših (otprilike 30-50% Srbije). To će rešiti problem...

bez respekta

pre 14 godina

Cemu ova panika, pa uvezite struju koliko vam fali, ionako je jeftinija iz uvoza nego ova vasa jer vi sigurno ne placate blok tarifu na uvoz, a nemate ni tri obojene zone.
I na kraju zar niste neki dan izasli u javnost sa izjavom da ste spremni za hladan talas koji dolazi, ili je to bila izjava jos jednog stranackog kolege, experta koji radi kao pozajmici u EPS/u i ima ulogu cetrdeset petog direktora u oblasti bezbednog koriscenja glinarice.

Miloš

pre 14 godina

Pa iskoristite povećanje cene struje za poboljšanje sistema... A da, ne možete, zbog povećanja plata... Nema veze, isključite prvo struju onima koji imaju plate 10 puta manje od vaših (otprilike 30-50% Srbije). To će rešiti problem...

Milos

pre 14 godina

Zvuci neverovatno, ali zakleo bih se da je isporuka struje bila sigurna i da nije bilo nikakvih problem sve dok je u igri bilo povecanje cene struje od 1.jan. Izgleda je potrosnja struje skocila 350% u polednjih 5 dana.

Jan

pre 14 godina

Apel za vladu Srbije.
Hajde im dajte zeleno svetlo za povecanje cene struje.
Videcete, kukanje ce da nestane u momentu!
Ovo je vec ko izlizana ploca, svaki put kada im se ne odobri poskupljenje, oni kukaju da su na granici svojih mogucnosti!
Kako ste prosle godine uspeli da izdrzite na -17 C kada je nestalo gasa iz Rusije?
Hocete da kazete da se sada trosi vise struje?
Nesto ne mogu da poverujem u to.
Cekaj, misnistar energetike je iz SPS-a?
Aaaaaaaaaaaaaaaa, tu je caka .....

Lala iz Banata

pre 14 godina

MOOOOLIM!!!
Jel' to nama spočitavaju oni što imaju 15.000 prekobrojnih radnika i traže povećanje cene struje?!
Koji bezobrazluk!
U šta ste, gospodo iz EPS-a, ulagali novac od dosadašnjih poskupljenja? U povećanje proizvodnje i tehnološka poboljšanja?!

Pex

pre 14 godina

Vi bezobrazni sa cenama - e i mi cemo bezobrazno da trosimo. Ja ne grejem ulicu vec svoje dete i sebe, uredno vam placam koliko god da mi zacepite, tako da NECU da stedim jer hocu da mi je u 21. veku u sred Evrope TOPLO!!! Koliki racun dodje ja platim, tako da moje 'rasipanje' debelo naplatite tako da nemojte da smarate svojim neverovatnim izjavama u sred zime sa dnevnim temperaturama od -7C!

Mlekar

pre 14 godina

Zamislite sledeću vest:
Mlekara Imlek je zamolila potrošače da konzumiraju što manje mleka narednih dana, budući da sve mlekare rade pod punim kapacitetom. Generalni direktor Imleka je izjavio "Kako vreme prolazi, a potrošnja raste logično je i da raste verovatnoća da će u nekoj mlekari doći do problema sa opremom za mužu, zbog toga Imlek apeluje na potrošače da danas i narednih dana smanje potrošnju".
Odgovor potrošača na tako nešto bi bio ili "Šta me briga, kupiću od Somboleda" ili "Šta me briga, kupiću neko uvozno".
Ali, kada tako nešto kaže EPS, opciju da kupite od drugog domaćeg proizvođača jednostavno nemate, zato što je proizvodnja struje de facto zabranjena bilo kome osim EPS-u.
Međutim, i dalje postoji opcija da EPS uveze struju, tako da mi nije jasno zašto dižu toliku paniku.

bez respekta

pre 14 godina

Cemu ova panika, pa uvezite struju koliko vam fali, ionako je jeftinija iz uvoza nego ova vasa jer vi sigurno ne placate blok tarifu na uvoz, a nemate ni tri obojene zone.
I na kraju zar niste neki dan izasli u javnost sa izjavom da ste spremni za hladan talas koji dolazi, ili je to bila izjava jos jednog stranackog kolege, experta koji radi kao pozajmici u EPS/u i ima ulogu cetrdeset petog direktora u oblasti bezbednog koriscenja glinarice.

Andreja Eletroinzenjer

pre 14 godina

EPS trazi od naroda Srbije da smanje potrosnju kako bi oni prodali struju inostranstvu po nizoj ceni. Neka kazu da to nije tacno?

Petar

pre 14 godina

E pa gospodo stvarno nam nije jasno ko to trosi toliku struju. U Beogradu na primer, pa i u Srbiji ako bas zelite da znate. Na Novom Beogradu ne radi nijedna jedina ozbiljna firma. Na primer, ne radi FOB, IMT, brodogradiliste, Geomasina iz Zemuna, Rakovica, DMB.....(poduzi spisak unistenih i/ili lose privatizovanih firmi ). Da svi stanovnici blokova u okolini Fabrike odlivaka Beograd ukljuce po dve TA peci na max, ne mogu da potrose struje koliko su trosile livacke peci, uzged projektovane na 100 000 tona SL-a godisnje!!!!!!! Mislite o tome. Verovatno neki opet prave masnu prevaru sa izvozom struje!!!!!!!!!

ShoOo

pre 14 godina

A shta da radimo mi koji uredno placamo ono shto potroshimo, a nemamo ni priblizno 220V, pa se stoga razni el. uređaji kvare i ne rade kako treba? Kome mi da apelujemo???

Stefan

pre 14 godina

Zar nije logicno da prvo iskljucite one koji vam ne placaju struju. Potom da hvatate one koji su vam se divlje prikljucili na struju i takodje to ne placaju. Kada to odradite, onda struju treba povecati na 10 euro centi da se vise ljudi ne bi grejali na struju . Tek kada ih udarite po dzepu znace da struja ne sluzi za grejanje vec da koriste gas, ugalj itd...

oruzar

pre 14 godina

Sta cete kad je struja jeftina, takoreci dzabe (kraj ironije). Npr. za jednoclano domacinstvo (moje) koje se ne greje na struju, kuva na plin, vodi racuna o tarifama, ugradio sam tajmere i stedljive sijalice gde god se moglo (svuda), racun za struju je 2-3.000 dinara!? Za cije babe zdravlje!? Pritom, u komsiluku je napon do 180V (svi su legalno prikljuceni), a racuni idu i do 5-6.000, bez grejanja na struju (20-30% prosecne plate, 50% od prosecne penzije). Ovo je odgovor onima koji tvrde da je struja jeftina. Hvala

Alex

pre 14 godina

Ne znam, a zanima me, ko ce nas. gradjane koji placamo struju da zastiti.. Za svaki prekid isporuke Eps treba da placa penale svojim korisnicima koji su pretrpeli prekid njihovom krivicom. To sto ne moze sistem da izdrzi je znak da su lose poslovali. Nije se ulagalo. Ako rukovodstvo do sada nije shvatilo da ce potrosnja rasti u buducnosti, onda treba da kupe frulicu i da cuvaju ovce!

Milos

pre 14 godina

Da da odma sam iskljucio sve, samo vi recite i ja iskljucujem! E ovo je nista sta nas jos ceka, sve vece zlo dolazi, divim se ljudima koji ovo trpe!

Dalibor

pre 14 godina

Ne mogu da verujem kako neko ima obraza da rasipa energiju, a javlja se sa pričom o skupocenoj struji, Evropi u 21. veku... Pa u toj energetski osvešćenoj Evropi samo se lud čovek greje na struju, jer je struja skupa, a rasipnike lupaju po ušima sa još strožijim tarifnim sistemom nego što je kod nas. Tamo samo industrijski korisnici imaju popuste na veliku potrošnju. Je l neko kriv što se neplanski gradilo? Je l neko sprečavao one koji su pravili kuće tamo gde nije prošlo daljinsko ili gas da ugrade kotlove na čvrsto gorivo? Je l vas neko terao da plaćate kvadrat stana nekoliko stotina evra manje uz saznanje da je jedina mogućnost grejanja na struju?

Pitate se zbog čega se EPS ne razvija?. Izgradila bi se neka nova elektrana da nije bilo potrebno po sto puta presvlačiti ulice po Beogradu asfaltom (koliko je puta kompletno rađena Savska?), postavljati šarene betonske ploče po trotoaru, finansirati festivale, koncerte, Guču, Exit i drugo veselje, kititi novogodišnje osvetljenje, krpiti milionske dugove najvećeg srpskog brenda... Ne može ni da se izvrši eksproprijacija oko kopova na vreme za sadašnje potrebe, jer nema para, a kamoli za novu elektranu u Kaleniću.
Još pljujete po radnicima EPS-a?! Pa ne traže povećanje plate i prete štrajkom oni koji sede u kancelariji i ne rade ništa, nego oni koji na ovoj temperaturi napolju vise na nekoj 30 i više godina staroj mašini, spajaju po 50 i više sati prekovremenog rada mesečno, a plati im se ili se i ne plati ni zakonskih 32 sata. Kolike su plate u opštinama, ministarstvu finansija, ministarstvu ekonomije, narodnoj banci, kojekakvim radnim i koordinacionim telima, RTS-ovim vedetama? Oni čak i ne presede radno vreme, nego se na pola pokupe i odu kući. I sad će neko da mi kaže da inženjer u EPS-u koji je završio ETF ili MF i ubija se od posla ne treba da ima makar istu platu kao diplomirani ekonomisti, pravnici i ostali što su se politički zaposlili? Uzgred, njihove diplome ne vrede ni koliko pola inženjerske, pogotovo one stečene na raznim privatnim fakultetima. A tu platu oko 60 hiljada koju tako često pominjete ima upravo inženjer u proizvodnji u EPS-u, radnik sa SSS ima 30-40 hiljada, što je prosečna plata u Srbiji. A to što su političari sebi u vrhu EPS-a i svojim štićenicima po kancelarijama toliko povećali platu, pa uvećavaju prosek zarade na 60 i više hiljada nije problem radnika, nego problem ove države i politike onih koji su na vlasti.
Više od svega bih voleo da pukne EPS, pa da se uvozi nekoliko puta skuplja struja, treba neko da vas sve nauči šta koliko košta.

Aleksandar

pre 14 godina

Pošteno sam platio svaki Vaš račun, DO POSLEDNJEG DINARA, IZMIRIO POTRAŽIVANJA, a po Bgd-u ima toliko onih koji se greju na mufte, kradu struju ili uopšte nemaju strujomere. Tražite da struja poskupi, e pa onda lepo pošto će to i da dobijete, ima da "visite" SVI IZ EDB-a po dalekovodima da MI KOJI REDOVNO PLAĆAMO STRUJU I OD NAS DOBIJATE PLATE IMAMO REDOVNO I KONTINUIRANO SNABDEVANJE STRUJOM.

ca

pre 14 godina

Ma da! Platim račun, a oni apeluju da smanjim potrošnju. Uz najavu da će struja poskupeti, ali na domaćem tržištu. Niko ne priča o izvozu! Ako mogu da platim, moj je izbor kako ću da se grejem!

Ivan

pre 14 godina

Verujem da bi potrosnja struje bila dosta manja kad bi Opstine po Srbiji bile odgovornije i u svim ustanovama u sklopu svoje nadleznosti insistirala na koriscenju modernih sijalica koje trose puno manje struje, a koje postoje vec godinama u svetu. Tako isto bi i stambene zgrade mogle biti opremljene time. To je samo jedan banalan primer kako se moze odgovornim ponasanjem smanjiti potrosnja, bez restrikcija.

U skandinavskim zemljama odgovarajuce ministarstvo organizuje takmicenje izmedju Opstina bas u tome koja ce opstina manje struje potrositi. Zasto to ne bi moglo i kod nas da se uradi?

Kod nas ocigledno drzava ne razmislja o bilo kakvoj stednji, vec kako da rupe u budzetu popuni dodatnim dazbinama za preduzeca i gradjane.

mik

pre 14 godina

Jedno vreme sam stanovala u Brazilu i tamo je jedno vreme kada su kasnile kise bilo problema sa proizvodnjom elektricne energije i apelovali su na narod da smanji potrosnju ali su svima koji su trosili ispod odredjenog broja kilovatcasova oprostili racune za struju tj. nisu ih naplacivali. Ovde sam takodje neko vreme zivela u jednom prigradskom naselju i imala problem da platim utrosenu struju jer sam od EDB-a redovno dobijala obavestenje kako nisu mogli da ocitaju brojilo jer je navodno nedostupno iako se isto bas zbog ocitavanja nalazilo na spoljasnjem zidu kuce. I posle se zale kako narod nece da placa.

bezimena

pre 14 godina

Isključite struju SVIMA koji duguju preko, recimo, 10.000 din. pa neće biti opterećenja, a neće faliti ni para za "investicije" o kojima godinama pričate, kad god tražite povećanje cene!

stirodur 5 cm + bavalit + skela + ruke= 12 €/m2, ali bih ja preporučio stirodur 10 cm

pre 14 godina

A da prioritet u razmišljanju ministarstva za energetiku bude, recimo bar dve godine, iniciranje štednje struje putem subvencionisanih kredita za izradu termoizolacija kuća i zgrada, pa tek posle tog roka da uvedu žešću tarifu za veću potrošnju?

Možda bi im onda i poverovao da imaju ozbiljan, dugoročan i planski pristup problemu, jer sam siguran da bi se uštedelo toliko da bi ostalo i za izvoz i to i u ekstremno hladnim periodima, kao što je ovaj.

zoran

pre 14 godina

Sve je to već viđeno, njima se izgleda jedino može stati na put bojkotom plaćanja. Hteli su da poskupe struju da bi sebi unapred obračunali dobit i isplatili pare i to bez doprinosa državi. Pa ajde onda nek im direktno plaćaju na ruke sve ono što se slije od naplate. Gade mi se, žao mi je što nemam ništa lepše da kažem.

Miroslav

pre 14 godina

cena struje je smešna. grejem se na struju, i plaćam oko 3500 sve sa RTS-om u proseku zadnja 3 meseca. treba da poskupi, ja kao potrošač to kažem.

BacaPera

pre 14 godina

Čekaj, pa šta bi bilo da privreda radi? Koliko je realno manja privredna aktivnost u odnosu na recimo 2005-06 god? Možda se plašite da morate smanjiti izvoz struje?

Dragan

pre 14 godina

Proizvodjac odnosno prodavac apeluje da gradjani sto manje kupuju njegovu robu a istovremeno od drzave zahteva odobrenje za poskupljenje da bi ti isti potrosaci ono sto kupe placali po mnogo vecoj ceni od sadasnje. Umesto da stalno prosiruju kapacitete, animiraju ljude politikom cena, nagradnim igrama, i reklamama da sto vise koriste njihove usluge, oni bi da ne rade a da im pare same od sebe dolaze. Bezobrazno i parazitski. Neka se malo ugledaju na Telekom, Telenor, VIP, internet provajdere itd. Stalno neki novi tarifni paketi, bolji kvalitet usluga, popusti, itd. Verovatno bi tako bilo i kod EPS-a da imamo mogucnost da biramo kod koga cemo da kupujemo struju.

srki86

pre 13 godina

Gospoda traze povecanje cene elektricne energije, a apeluju da smanjimo potrosnju...a jos jedan plus,za njih, je to sto ne mogu da obezbede struju 24h dnevno 365 dana godisnje... nego evo vec 10ti put za danas dolazi do nestanka elektricne energije u manjim intervalima...debilizam EPS-a debilizam drzave...

Miroslav

pre 14 godina

cena struje je smešna. grejem se na struju, i plaćam oko 3500 sve sa RTS-om u proseku zadnja 3 meseca. treba da poskupi, ja kao potrošač to kažem.

Stefan

pre 14 godina

Zar nije logicno da prvo iskljucite one koji vam ne placaju struju. Potom da hvatate one koji su vam se divlje prikljucili na struju i takodje to ne placaju. Kada to odradite, onda struju treba povecati na 10 euro centi da se vise ljudi ne bi grejali na struju . Tek kada ih udarite po dzepu znace da struja ne sluzi za grejanje vec da koriste gas, ugalj itd...

Dalibor

pre 14 godina

Ne mogu da verujem kako neko ima obraza da rasipa energiju, a javlja se sa pričom o skupocenoj struji, Evropi u 21. veku... Pa u toj energetski osvešćenoj Evropi samo se lud čovek greje na struju, jer je struja skupa, a rasipnike lupaju po ušima sa još strožijim tarifnim sistemom nego što je kod nas. Tamo samo industrijski korisnici imaju popuste na veliku potrošnju. Je l neko kriv što se neplanski gradilo? Je l neko sprečavao one koji su pravili kuće tamo gde nije prošlo daljinsko ili gas da ugrade kotlove na čvrsto gorivo? Je l vas neko terao da plaćate kvadrat stana nekoliko stotina evra manje uz saznanje da je jedina mogućnost grejanja na struju?

Pitate se zbog čega se EPS ne razvija?. Izgradila bi se neka nova elektrana da nije bilo potrebno po sto puta presvlačiti ulice po Beogradu asfaltom (koliko je puta kompletno rađena Savska?), postavljati šarene betonske ploče po trotoaru, finansirati festivale, koncerte, Guču, Exit i drugo veselje, kititi novogodišnje osvetljenje, krpiti milionske dugove najvećeg srpskog brenda... Ne može ni da se izvrši eksproprijacija oko kopova na vreme za sadašnje potrebe, jer nema para, a kamoli za novu elektranu u Kaleniću.
Još pljujete po radnicima EPS-a?! Pa ne traže povećanje plate i prete štrajkom oni koji sede u kancelariji i ne rade ništa, nego oni koji na ovoj temperaturi napolju vise na nekoj 30 i više godina staroj mašini, spajaju po 50 i više sati prekovremenog rada mesečno, a plati im se ili se i ne plati ni zakonskih 32 sata. Kolike su plate u opštinama, ministarstvu finansija, ministarstvu ekonomije, narodnoj banci, kojekakvim radnim i koordinacionim telima, RTS-ovim vedetama? Oni čak i ne presede radno vreme, nego se na pola pokupe i odu kući. I sad će neko da mi kaže da inženjer u EPS-u koji je završio ETF ili MF i ubija se od posla ne treba da ima makar istu platu kao diplomirani ekonomisti, pravnici i ostali što su se politički zaposlili? Uzgred, njihove diplome ne vrede ni koliko pola inženjerske, pogotovo one stečene na raznim privatnim fakultetima. A tu platu oko 60 hiljada koju tako često pominjete ima upravo inženjer u proizvodnji u EPS-u, radnik sa SSS ima 30-40 hiljada, što je prosečna plata u Srbiji. A to što su političari sebi u vrhu EPS-a i svojim štićenicima po kancelarijama toliko povećali platu, pa uvećavaju prosek zarade na 60 i više hiljada nije problem radnika, nego problem ove države i politike onih koji su na vlasti.
Više od svega bih voleo da pukne EPS, pa da se uvozi nekoliko puta skuplja struja, treba neko da vas sve nauči šta koliko košta.

Pex

pre 14 godina

Vi bezobrazni sa cenama - e i mi cemo bezobrazno da trosimo. Ja ne grejem ulicu vec svoje dete i sebe, uredno vam placam koliko god da mi zacepite, tako da NECU da stedim jer hocu da mi je u 21. veku u sred Evrope TOPLO!!! Koliki racun dodje ja platim, tako da moje 'rasipanje' debelo naplatite tako da nemojte da smarate svojim neverovatnim izjavama u sred zime sa dnevnim temperaturama od -7C!

bezimena

pre 14 godina

Isključite struju SVIMA koji duguju preko, recimo, 10.000 din. pa neće biti opterećenja, a neće faliti ni para za "investicije" o kojima godinama pričate, kad god tražite povećanje cene!

Ivan

pre 14 godina

Verujem da bi potrosnja struje bila dosta manja kad bi Opstine po Srbiji bile odgovornije i u svim ustanovama u sklopu svoje nadleznosti insistirala na koriscenju modernih sijalica koje trose puno manje struje, a koje postoje vec godinama u svetu. Tako isto bi i stambene zgrade mogle biti opremljene time. To je samo jedan banalan primer kako se moze odgovornim ponasanjem smanjiti potrosnja, bez restrikcija.

U skandinavskim zemljama odgovarajuce ministarstvo organizuje takmicenje izmedju Opstina bas u tome koja ce opstina manje struje potrositi. Zasto to ne bi moglo i kod nas da se uradi?

Kod nas ocigledno drzava ne razmislja o bilo kakvoj stednji, vec kako da rupe u budzetu popuni dodatnim dazbinama za preduzeca i gradjane.

bez respekta

pre 14 godina

Cemu ova panika, pa uvezite struju koliko vam fali, ionako je jeftinija iz uvoza nego ova vasa jer vi sigurno ne placate blok tarifu na uvoz, a nemate ni tri obojene zone.
I na kraju zar niste neki dan izasli u javnost sa izjavom da ste spremni za hladan talas koji dolazi, ili je to bila izjava jos jednog stranackog kolege, experta koji radi kao pozajmici u EPS/u i ima ulogu cetrdeset petog direktora u oblasti bezbednog koriscenja glinarice.

Mlekar

pre 14 godina

Zamislite sledeću vest:
Mlekara Imlek je zamolila potrošače da konzumiraju što manje mleka narednih dana, budući da sve mlekare rade pod punim kapacitetom. Generalni direktor Imleka je izjavio "Kako vreme prolazi, a potrošnja raste logično je i da raste verovatnoća da će u nekoj mlekari doći do problema sa opremom za mužu, zbog toga Imlek apeluje na potrošače da danas i narednih dana smanje potrošnju".
Odgovor potrošača na tako nešto bi bio ili "Šta me briga, kupiću od Somboleda" ili "Šta me briga, kupiću neko uvozno".
Ali, kada tako nešto kaže EPS, opciju da kupite od drugog domaćeg proizvođača jednostavno nemate, zato što je proizvodnja struje de facto zabranjena bilo kome osim EPS-u.
Međutim, i dalje postoji opcija da EPS uveze struju, tako da mi nije jasno zašto dižu toliku paniku.

Jan

pre 14 godina

Apel za vladu Srbije.
Hajde im dajte zeleno svetlo za povecanje cene struje.
Videcete, kukanje ce da nestane u momentu!
Ovo je vec ko izlizana ploca, svaki put kada im se ne odobri poskupljenje, oni kukaju da su na granici svojih mogucnosti!
Kako ste prosle godine uspeli da izdrzite na -17 C kada je nestalo gasa iz Rusije?
Hocete da kazete da se sada trosi vise struje?
Nesto ne mogu da poverujem u to.
Cekaj, misnistar energetike je iz SPS-a?
Aaaaaaaaaaaaaaaa, tu je caka .....

Aleksandar

pre 14 godina

Pošteno sam platio svaki Vaš račun, DO POSLEDNJEG DINARA, IZMIRIO POTRAŽIVANJA, a po Bgd-u ima toliko onih koji se greju na mufte, kradu struju ili uopšte nemaju strujomere. Tražite da struja poskupi, e pa onda lepo pošto će to i da dobijete, ima da "visite" SVI IZ EDB-a po dalekovodima da MI KOJI REDOVNO PLAĆAMO STRUJU I OD NAS DOBIJATE PLATE IMAMO REDOVNO I KONTINUIRANO SNABDEVANJE STRUJOM.

Alex

pre 14 godina

Ne znam, a zanima me, ko ce nas. gradjane koji placamo struju da zastiti.. Za svaki prekid isporuke Eps treba da placa penale svojim korisnicima koji su pretrpeli prekid njihovom krivicom. To sto ne moze sistem da izdrzi je znak da su lose poslovali. Nije se ulagalo. Ako rukovodstvo do sada nije shvatilo da ce potrosnja rasti u buducnosti, onda treba da kupe frulicu i da cuvaju ovce!

Milos

pre 14 godina

Zvuci neverovatno, ali zakleo bih se da je isporuka struje bila sigurna i da nije bilo nikakvih problem sve dok je u igri bilo povecanje cene struje od 1.jan. Izgleda je potrosnja struje skocila 350% u polednjih 5 dana.

zoran

pre 14 godina

Sve je to već viđeno, njima se izgleda jedino može stati na put bojkotom plaćanja. Hteli su da poskupe struju da bi sebi unapred obračunali dobit i isplatili pare i to bez doprinosa državi. Pa ajde onda nek im direktno plaćaju na ruke sve ono što se slije od naplate. Gade mi se, žao mi je što nemam ništa lepše da kažem.

Miloš

pre 14 godina

Pa iskoristite povećanje cene struje za poboljšanje sistema... A da, ne možete, zbog povećanja plata... Nema veze, isključite prvo struju onima koji imaju plate 10 puta manje od vaših (otprilike 30-50% Srbije). To će rešiti problem...

Lala iz Banata

pre 14 godina

MOOOOLIM!!!
Jel' to nama spočitavaju oni što imaju 15.000 prekobrojnih radnika i traže povećanje cene struje?!
Koji bezobrazluk!
U šta ste, gospodo iz EPS-a, ulagali novac od dosadašnjih poskupljenja? U povećanje proizvodnje i tehnološka poboljšanja?!

oruzar

pre 14 godina

Sta cete kad je struja jeftina, takoreci dzabe (kraj ironije). Npr. za jednoclano domacinstvo (moje) koje se ne greje na struju, kuva na plin, vodi racuna o tarifama, ugradio sam tajmere i stedljive sijalice gde god se moglo (svuda), racun za struju je 2-3.000 dinara!? Za cije babe zdravlje!? Pritom, u komsiluku je napon do 180V (svi su legalno prikljuceni), a racuni idu i do 5-6.000, bez grejanja na struju (20-30% prosecne plate, 50% od prosecne penzije). Ovo je odgovor onima koji tvrde da je struja jeftina. Hvala

Milos

pre 14 godina

Da da odma sam iskljucio sve, samo vi recite i ja iskljucujem! E ovo je nista sta nas jos ceka, sve vece zlo dolazi, divim se ljudima koji ovo trpe!

Andreja Eletroinzenjer

pre 14 godina

EPS trazi od naroda Srbije da smanje potrosnju kako bi oni prodali struju inostranstvu po nizoj ceni. Neka kazu da to nije tacno?

ca

pre 14 godina

Ma da! Platim račun, a oni apeluju da smanjim potrošnju. Uz najavu da će struja poskupeti, ali na domaćem tržištu. Niko ne priča o izvozu! Ako mogu da platim, moj je izbor kako ću da se grejem!

mik

pre 14 godina

Jedno vreme sam stanovala u Brazilu i tamo je jedno vreme kada su kasnile kise bilo problema sa proizvodnjom elektricne energije i apelovali su na narod da smanji potrosnju ali su svima koji su trosili ispod odredjenog broja kilovatcasova oprostili racune za struju tj. nisu ih naplacivali. Ovde sam takodje neko vreme zivela u jednom prigradskom naselju i imala problem da platim utrosenu struju jer sam od EDB-a redovno dobijala obavestenje kako nisu mogli da ocitaju brojilo jer je navodno nedostupno iako se isto bas zbog ocitavanja nalazilo na spoljasnjem zidu kuce. I posle se zale kako narod nece da placa.

BacaPera

pre 14 godina

Čekaj, pa šta bi bilo da privreda radi? Koliko je realno manja privredna aktivnost u odnosu na recimo 2005-06 god? Možda se plašite da morate smanjiti izvoz struje?

Dragan

pre 14 godina

Proizvodjac odnosno prodavac apeluje da gradjani sto manje kupuju njegovu robu a istovremeno od drzave zahteva odobrenje za poskupljenje da bi ti isti potrosaci ono sto kupe placali po mnogo vecoj ceni od sadasnje. Umesto da stalno prosiruju kapacitete, animiraju ljude politikom cena, nagradnim igrama, i reklamama da sto vise koriste njihove usluge, oni bi da ne rade a da im pare same od sebe dolaze. Bezobrazno i parazitski. Neka se malo ugledaju na Telekom, Telenor, VIP, internet provajdere itd. Stalno neki novi tarifni paketi, bolji kvalitet usluga, popusti, itd. Verovatno bi tako bilo i kod EPS-a da imamo mogucnost da biramo kod koga cemo da kupujemo struju.

Petar

pre 14 godina

E pa gospodo stvarno nam nije jasno ko to trosi toliku struju. U Beogradu na primer, pa i u Srbiji ako bas zelite da znate. Na Novom Beogradu ne radi nijedna jedina ozbiljna firma. Na primer, ne radi FOB, IMT, brodogradiliste, Geomasina iz Zemuna, Rakovica, DMB.....(poduzi spisak unistenih i/ili lose privatizovanih firmi ). Da svi stanovnici blokova u okolini Fabrike odlivaka Beograd ukljuce po dve TA peci na max, ne mogu da potrose struje koliko su trosile livacke peci, uzged projektovane na 100 000 tona SL-a godisnje!!!!!!! Mislite o tome. Verovatno neki opet prave masnu prevaru sa izvozom struje!!!!!!!!!

ShoOo

pre 14 godina

A shta da radimo mi koji uredno placamo ono shto potroshimo, a nemamo ni priblizno 220V, pa se stoga razni el. uređaji kvare i ne rade kako treba? Kome mi da apelujemo???

stirodur 5 cm + bavalit + skela + ruke= 12 €/m2, ali bih ja preporučio stirodur 10 cm

pre 14 godina

A da prioritet u razmišljanju ministarstva za energetiku bude, recimo bar dve godine, iniciranje štednje struje putem subvencionisanih kredita za izradu termoizolacija kuća i zgrada, pa tek posle tog roka da uvedu žešću tarifu za veću potrošnju?

Možda bi im onda i poverovao da imaju ozbiljan, dugoročan i planski pristup problemu, jer sam siguran da bi se uštedelo toliko da bi ostalo i za izvoz i to i u ekstremno hladnim periodima, kao što je ovaj.

srki86

pre 13 godina

Gospoda traze povecanje cene elektricne energije, a apeluju da smanjimo potrosnju...a jos jedan plus,za njih, je to sto ne mogu da obezbede struju 24h dnevno 365 dana godisnje... nego evo vec 10ti put za danas dolazi do nestanka elektricne energije u manjim intervalima...debilizam EPS-a debilizam drzave...