Sreda, 20.01.2010.

18:04

"Mesićeva izjava - ratno huškanje"

Predsednik Srbije Boris Tadić, izjavu odlazećeg predsednika Hrvatske o mogućem napadu te države na RS, planira stavi na razmatranje pred Savet bezbednosti UN-a.

Izvor: Beta

"Mesiæeva izjava - ratno huškanje" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Kaca

pre 14 godina

da nije Zvornik Srebrenica Foca Visegrad banja Luka itd postali RS demokratskim putem? Nisu i dosta se pravimo ludi. Nema demokratskog nacina odvajanja u ovoj situaciji i u ovom kontekstu. Nije ni Dejton nastao demokratski nego da izbalansira obe strane - izdvajanjem RS cela Dejtonska svrha i struktura se ruse i gde smo stigli? na pocetak 1991 a kome je do toga. Zato Dodik treba da prestane da zamlacuje narod sa necim sto je nemoguce a Tadic da to aminuje. Ako se Tadic ljuti neka se ljuti na Dodika i svi ce biti mirni.

miki

pre 14 godina

Mesiceva izjava je samo hipotetska.
Jednostavno, medjunarodna zajednica nikada nece dopustiti razbijanje BiH, pa se situacija o kojoj Mesic prica nece dogoditi.

Ali, ono za sto se zalaze Dodik (iako nece biti ispunjeno) definitivno vodi u novu nestabilnost i rat. Prica o mirnom referendumu samo je floskula na kakve smo ovdje navikli.
Mesic, na svoj osebujan nacin, samo govori ono sto misle SAD i EU.
A Tadic i Jeremic jedva docekali... bas im smeta taj Mesic, kao i mnogima u Hrvatskoj.

Dejan

pre 14 godina

Ma treba ovo bataliti. Tadic je isti kao Mesic. Ovaj ide u posetu Kosovu, a onda ovaj ide u Banja Luku drugi dan, a pre toga se buni. Ovaj ne slusa sto Srbija kaze, a ovaj drugi sto Sarajevo kaze. Ovaj govori jedno, onaj drugo, a u biti su i jedni i drugi i treci (Jeremic) isti - igraju na kartu nacionalizma. Najveca je nesreca sto je u Hr izabran Josipovic koji nema na ovim prostorima licnost sa kojom bi mogao sve ovo izvuci iz blata. No kako se kaze. Nada umire poslednja, pa mozda na novim izborima u Srbiji na vlast dodje neko ranga Josipovic.

kompas

pre 14 godina

Prvo Srbija diže protutužbu za nešto što se dogodilo u drugoj državi (HR), a sada Tadić tužaka Mesića za komentar o entitetu (RS) koji je dio druge međunarodno priznate države (BiH)!? Tadiću Jugoslavije više nema...

Majica

pre 14 godina

Naravno da je provokacija, zao coveku sto odlazi sa tako uzbudljivog mesta, a prisustvovao je svakakvom cirkusu za ovih dvadesetak godina. Hoce da doda malo dramskih efekata pred penziju jer oseca da ce biti brzo zaboravljen iako je bio znacajniji za ceo region od Tudjmana. Nasmejati se i odmahnuti rukom. Zbogom Stipe...

mita sajba

pre 14 godina

HITNO, i u NATO i EU, jer ce uskoro, ovako da nam prete SVI!
O stopiranju Srbije za ulazak u EU, od strane Hrvatske, ne treba ni pricati: zivot ce nam zagorcati!

matori

pre 14 godina

Zamena teza, izmišljanje koječega i lupetanje gluposti, već su dosta dugo glavne odlike srpske politike.
Mesićeva izjava je samo novi povod da se nastavi sa uhodanom tradicijom.
Patetično, smešno i debilno! Sve u isto vreme...

Dusan

pre 14 godina

Stari lisac je samo jednom recenicom uspeo da nivelise Josipovicevu pobedu i prakticno produzi svoj mandat i posle 18. februara. Samo jednom recenicom uspeo je da u zacetku ugusi ideju priblizavanja, a mozda jednog dana i pomirenja hrvatskog i srpskog naroda. Uostalom pogledajte predjasnje komentare...svako od komentatora, bio on Hrvat ili Srbin opet se vratio u svoj rov. Mozemo samo nagadjati kome je po volji vecita mrznja ova dva naroda i nadati se da cemo jednog dana doci svesti. Kako li ce se samo buduce generacije rugati nasoj gluposti..

analiticar amater

pre 14 godina

Auu kako su nam komsije porasle posle prijema u NATO, pa vec misle kako oni okom tako oni skokom. Savetujem im da malo bolje pogledaju statut NATO-a, da spuste loptu na zemlju i prestanu da se ponasaju kao lokalni siledzija da ne bi izgubili saveznike koje sada imaju. Realnost je realnost i na Kosovu i u Bosni.

Joe

pre 14 godina

Fali mi Srbija svaki dan al' ovakve vesti me podsecaju koliko mi je drago sto sam pobegao sa, ali stvarno, glupavog balkana...

Sto bi Nikola Kojo rekao u L.S.L.Gore.. "salio sam se.. picite!"

Lazar

pre 14 godina

ljudi, dzaba se nervirate. On je covek pune frustracije i mrznje. To svedoce i njegove prijasnje izjavi na raznim mestima. Mesic takve stvare nebi smeo izjaviti da nije zasticen nekih djelova iz MZ. Zamislite da je Tadic tako nesto slicno izjavio. Nesmem da pomislim kakva bi se halabuke u zapadnim medijama stvorile. Moram na kraju jednu cinjenicu da izvodim.
Pre izbora u hrvatskoj, nemacki mediji su mesica okarakterisali kao sarmantnog, ljubicastog i karismatickog coveka. Pa sada vi govorite.
hvala

Boske

pre 14 godina

Kakav raskorak izmedju dva shvatanja demokratije i medjunarodnog prava: Dodik "prijeti" referendumom u sopstvenoj republici ako se prekrsi Dejtonski sporazum, a Mesic prijeti RATOM i UNISTENJEM susjednoj drzavi ako bude referenduma radi krsenja Dejtonskog sporazuma!

Pa da je doticni slucajno bio predsjednik SAD-a umjesto (u usporedbi sa njim tete u vrticu) Busa, do sada bi i Mars bio "do temelja" razoren i premjesten u najudaljenije sazvjezdje. Bas me interesuje sta ce cike iz UN-a reci za ovog nepopravljivog nestaska.

Aleksandar

pre 14 godina

Ne lupetaj, kakvih 15 km.
Pa jel mogu Slovenacki vojnici mozda da upadnu u Austriju kad im se svidi i da se setaju.
To mozda mogu kad im Nato savez odobri, a ne kad sam poludeli odlazeci predsednik to zazeli jer je nervozan sto ide u mirovinu.

Upozorenje

pre 14 godina

Da vidimo, kakav je "regionalni odnos snaga":
- Hrvatska je članica NATO saveza i ima pravo na "preventivnu akciju", a Srbija to nije i nema to pravo?!
- Srbija je, takođe, "vojno neutralna", te neraspolaže "respektibilnom vojnom silom", koja bi bila "faktor odvraćanja" i Srbiju svrstavala u "respektibilnog vojnog faktora" u regionu Balkana?!
- Sa samo 13.000 vojnika od 30.000 "dozvoljenih", Srbija je "bezbednosni bogalj", što hrvatski predsednik Stjepan Mesić, itekako "dobro zna" i zato "provocira", jer mu niko "ništa ne može", do predsednika Srbije Borisa Tadića, koji "nesuvislo" najavljuje da će da se "žali" SB UN, zbog"ratnohuškačke izjave" hrvatskog predsednika S.M. i članice NATO, koju NATO zvaničnici, inače, do sada, nisu osudili, a kada će, ne zna se?!

eskapada

pre 14 godina

Hrvatski novinar-komentator Denis Kuljiš, svoj je članak zaključio
komentarom 'Mesić je idiot'.

To je puno više nego da za 10 dana UN da packu nekom bivšem predsjedniku.

ex-Jugo

pre 14 godina

Nikako ne sme se zaboraviti da je Hrvatska ravnopravna clanica NATO Saveza, i da g. Mesic mozda direktno prenosi stavove NATO-a oko razbijanja celovitosti BiH.

hijena1

pre 14 godina

Sto Mesicu nisi rekao da ces poslati vojsku na Banja Luku? Cak i u ovakvim kukavickim izjavama nemas hrabrosti da izgovoris nesto vece, a svi znamo da ne smijete ni da disete bez dozvole NATO i EU. Dobra je stvar da ode u penziju jos jedan ratni profiter i kriminalac...

ivo

pre 14 godina

smiješna je ova izjava dokopat se tog NATO saveza i onda biti lider regiona, pa bome treba uzeti i u obzir političko i gospodarsko stanje neke zemlje, a i diplomatski ugled u svijetu, a u tom slučaju mislim da su slovenija i hrvatska daleko ispred srbije, pozdrav :-))

Branislav-Novi Sad

pre 14 godina

Ako je referendum o nezavisnosti akt koji opravdava vojnu akciju, onda svi oni koji brane Mesica tvrde, da su rat u bivsoj SFRJ zapocele Slovenija, Hrvatska i BiH. Analogno, Sloba ne samo da je bio u pravu, nego je imao pravo da intervenise u Makedoniji, a Kostunica u Crnoj Gori. A sto se tice Kosova srpski tenkovi su odavno morali da stoje pred Pristinom. BiH je drzava i srpskog naroda, a rat je izazvao onaj ko je mimo volje tog naroda proglasio nezavisnost. To je bilo protivustavno i sa pozicije unutrasnjeg uredjenja BiH. BTW, ja nisam cuo da je Dodik ikad pomenuo silu i oruzje, a drugi bogami itekako jesu. To su lice i nalicje BiH. Ona opstaje samo pod palicom stranih sila i u strahu od moguceg rata. Jadna je drzava koju ce Mesic da brani od skoro 40% njenih gradjana, a pride ga ne podnose ni njegovi sunarodnici u toj istoj drzavi. Priznajmo realnost, ukinimo BiH. Sloboda za Srpsku.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Lepo bi bilo ziveti sa Hrvatima u slozi i ljubavi, ali ne po svaku cenu. Ako Hrvati hoce da se zauvek oproste od Evrope i postanu crna rupa na dnu kontinenta, uz ekonomske, politicke i ostale sankcije koje bi im prilepile Ujedinjene Nacije, samo neka napadnu drugu drzavu koja im nista nije skrivila.

Mujo-kuje

pre 14 godina

Posto ne idete u Zagreb na inauguraciju Ive Josipovica,
zbog Kosovskog presednika a zasto onda idete na sednicu Saveta bezbednosti u UN i tamo ce biti Kosovski covek.

ZaGi

pre 14 godina

inače za neupućene.
Hrvatska je članica NATO saveza, i kao takva ima pravo ući u susjednu državu u dubinu 30 Km, ako ocjeni da su ugrožene njene granice.
Za to iz NATO saveza neće i nemože dobiti nikakve packe.
To je pravo članice NATO saveza.
Odcjepljenje bilo koje djela BiH destabilizira i Hrvatsku, tako da je Mesić u pravu. I ne treba ni govoriti da bi NATO stao iza svoje članice, uz poneki prigovor...

A Mesić je vrhovni zapovjednik vojske i može joj narediti takvu akciju....


Moj odgovor je hipotetski, i ne znači poziv na rat, da se razumijemo, niti izražavam mržnju prema bilo kome.

mate_hr

pre 14 godina

Mesić priča gluposti, ali Ameri nikada neće dati dijeljenje Bosne iako ta država trenutno ne funkcionira.

Tako da se nemate što plašiti Mesičevih glupih izjava nego više Amera ako se referendum raspiše.

Kao što zemlje u regionu pa čak i u Evropi nisu imale nikakve veze sa samostalnosti Kosova(većina Hrvata će vam reći da je Kosovo Srpsko, pogotovo desničari), nego su to sve Ameri odigrali, tako oko budućnosti BIH nećemo mi međusobno odlučivati nego Ameri.

Ova prepucavanja preko medija samo služe za predizborne poene u Srbiji, bolje da dobije Tadic izbore nego neki pravi nacionalista. Ovo mi sve izgleda kao igrokaz, za zaglupljivanje naroda.

U Hrvatskoj to uopće nije top tema nego dugovi i korupcija, možda i zbog toga što je Mesić svoje završio a dolazi Josipović koji ne zna pričati viceve.

Prof York University Toronto

pre 14 godina

Nazalost palo je u zaborav, ali prve vojne akcije na teritoriji BiH izveli su upravo Hrvati, Mesic je taba bio u vrhu,.. (Kupres, a prije Kupresa, napadi na srpska sela u bosanskom dijelu Posavine, ...)
Naravlo te akcije su opravdane cuvenom tezom o Velikoj Srbiji, zalosno i smijesno,...
Zapazite da nijedan "Strani predstavnik iz Bosne nije reagovao", cudno zar ne ...

Cera

pre 14 godina

Licno sam zadivljen politickom karijerom Stipe Mesica u smislu da toliko licemerje moze toliko godina da mu prolazi i po Jugoslaviji i po Hrvatskoj i po regionu.
Covek koji je kao poslednji (logicno) predsednik SFRJ izjavio da je on njegov zadatak izvrsio i da Jugoslavije vise nema, godinama je kasnije uspesno optuzivao druge za rusenje Jugoslavije.
Zatim je na nekom skupu rekao da je Hrvatska dvostruki pobednik u WW2, a onda to i objasnio prilicno uzasavajuce.
Naravno, postao je predsednik Hrvatske, verovatno zasluzivsi to i pomenutim izjavama.
Kazu da je uzimao u zastitu Srbe u Hrvatskoj i da je mirotvorac (?!) , liberalnih shvatanja itd itd., tako da je cesto i u Hrvatskoj dolazio pod udar jednog dela javnosti. Neki su ga kritikovali i iz drugih razloga. Dosao je u sukob i sa crkvom u Hrvatskoj. I sve je to godinama na domacem terenu, evo citavu deceniju, uspesno neutralizovao povremenim jakim izjavama u vezi Srbije.
Ova poslednja serija provokacija zakljucno sa zveckanjem oruzjem prema Republici Srpskoj je nadam se kraj te licemerne karijere i takvog profila politicara.
Takve jednostavno prezirem i bas me briga sa koje su strane i odakle su.

Za penziju mu poklonite zvecku da zvecka i DVD sa nekom pucacinom ako mu se vec salje vojska i ratuje.

aca

pre 14 godina

Mislim da treba zvoniti na sva zvona i pokazati da nismo mi ti koji ne zele dobre odnose u regionu . Hrvati sve vreme zatezu situaciju u regionu misleci da im se moze jer su oni u nato a mi ne i racunajuci na to kakvu sliku svet ima o nama . E bas zbog toga treba zvoniti na sva zvona i tuzakati se ako treba ali mora malo da se vidi i druga strana medalje i odlicna prilika da se jasno pokaze prava slika na balkanu . Nismo mi cvecke ali nisu braco ni oni . BRAVO TADICU !!!

JP

pre 14 godina

Jedino sredstvo pomocu koga je moguce nesmetano punjenje dzepova, sefova i ostalih bankovnih pomagala je rat. Nije bilo dovoljno. Hajde Jovo nanovo!

kopriva

pre 14 godina

Baš me zanima šta če biti nakon tog tužakanja u SB UN samo nemojte zaboraviti spomenuti i Dodikove govore.
Znate dobro ko garantira bezbednost na ovim prostorima to je NATO,a Hrvatska je članica tog saveza.

z

pre 14 godina

Da je neki nas politicar dao takvu izjavu, CNN bi vec imao breaking news: Serbs on war path again! Tako da ne razumem one koji brane ovako neodgovorne izjave odlazeceg politicara.

Kića

pre 14 godina

Čovek otvoreno preti ratom i onako nestabilnoj susednoj državi u srcu Evrope. Siguran sam da Amerikanci i Evropljani jako dobro vide o čemu se tu radi.

milan

pre 14 godina

Zar nije Vuk Jeremnic izjavo da Mesiceve izjave nemaju nikakvu politicku tezinu i da mu, shodno tome, ne treba pridavati nikakvu paznju? A sad Tadic hoce o tome u Savetu bezbednosti. Koje kontradiktorne izjave. Koja neozboljna politika.

Mica

pre 14 godina

U zadnjih dvadeset godina kako ko prpoglasi nezavisnost dobije oruzje - prvo Slovenija pa Hrvatska pa Bosna pa Kosovo ...nije valjda RS dosla na red?

upss

pre 14 godina

izgleda mesic mnogo toga ne zna...zaboravio da on ne upravlja svojom vojskom...i da se njega bas nista ne pita u hrvatskoj bas kao ni mene, koji nemam nikakve veze sa hrvatskom..

Balun_napuhani

pre 14 godina

Mi u Hrvatskoj trebamo se rijesiti Ustasa i istomisljenika to isto vrijedi za Srbiju i cetnicima. Novinari, mulci i likovi poput Mesica i Tadica svadaju Hrvate i Srbe. Takva mrznja vise nikome nista nedonosi. Vise volim vidjeti Srpkinje i Srbe na nasem moru nego nekog redikula sa zapada koji nezna da je živ.

Joj

pre 14 godina

Uf , al je nagrebo'

Gospodin Predsednik ce kao i uvek govoriti o krsenju medjunarodnog prava dok ce ostatak sveta "pazljivo i s razumevanjem" slusati.

Dejan

pre 14 godina

Vec su dosadni sa tom sapunicom - Mesicem. Drzava u totalnom rasulu, a glavno pitanje je Mesic i inauguracija. Mesic odlazi i vise nista ne moze osim da malo trenira nerve drugima. Kako vidim trenira i ovima u HR, ali mu ne obracaju previse paznje. No, kod srpskih politicara je ocito nasao plodno tlo, a i kako ne bi, kada su lopovluk i beskonacno naklapanje o Kosovu jedino cime se bave.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gde sam Tu sam, Ja opet moram braniti mog omiljenog Stjepana Mesica od NASRTAJA mojih politickih predstavnika !
Gospodine Tadicu, zar je malo sto ga ono "deriste" od Ministra izvredja na jedan naj nepristojniji nacin "svojom politickom tezinom" nego sad i Vi pokusavate OPRAVDATI svoju pogresnu politiku prema svim susednim drzavama a posebno prema BiH Mesicevom "PREDPOSTAVKOM", "kad bi bilo sta bi bilo" ? Za mene licno izjava gospodina Mesica je sasvim POSTENA i OTVORENA i sasvim sigurno na MESTU ! Uporedite malo "diplomatske odnose" Hrvatske sa susedima i diplomatske odnose koje Srbija ima sa svim susedima ! Srbija sa NIJEDNOM susednom drzavom nema nista drugo osim "zahladjenih odnosa" pa to prosto ne moze biti slucajno ! Nesto nije u redu u zemlji Srbiji !
Izjava Gospodina Mesica nije "ratnohuskacka" ako upozori Milorada Dodika i RS da bi referendum i pokusaj cepanja BiH izazvalo "nezeljene posledice" i kako bi on U TOM SLUCAJU reagovao u nadi da ce se RS konacno URAZUMETI i kaniti se corava posla zasta ima Vasu veliku podrsku iako "prikrivenu" a o nekim drugim strankama iz Srbije da i ne govorim, koje se cak i ne trude da to prikriju !
Gosp. Mesic je bio i ostao MIROTVORAC !!!

David

pre 14 godina

Drago mi je da se posle 15 godina konacno otkrilo ko je kriv za sva desavanja i onaj grozni rat. A gosn. Mesic je ucenik Tudjmana, kakav je onda onaj bio...

Mihailo

pre 14 godina

Gospodine Presdsednice, kad sam vec vama dao moj glas onda mogu da vam dam i moje misljenje a to je sl. drste se one narodne "Psi laju,karavani prolaze".Nista pametnije vam ne treba od toga!

Zozon

pre 14 godina

Tadic je imao dve mogucnosti, da ignorise Mesiceva lupetanja ili da se povodom njih oglasi. Izabrao je ovo drugo, odgovorio je u znatno manje histericnom tonu, nista lose ne vidim u tome.

Tigric

pre 14 godina

Odavno je poznato da je Mesic osoba "sa one strane pameti" sto on sam kontinuirano potvrdjuje. Pozdravljam odluku predsednika Tadica da o zadnjim Mesicevim ratno-huskackim izjavama obavesti savet bezbednosti UN. Samo napred predsednice..svi smo uz vas u nameri da se vise stane na kraj Mesicevoj psihopatoloskoj torturi po medijima.

ratko

pre 14 godina

A nikakvo "huskanje" nisu opetovani pozivi njegovog pulena Dodika i on to ima pravo da radi. Jelde ???
Eno poslednji put u "Novostima" i tada je kao to "izvuceno iz konteksta kao hipoteticko".
Pa Mesiceva izjava je hipoteticka i lepo je
rekao da se to moze desiti JEDINO ako RS odluci na referendumu da izadje iz BH !!

roda

pre 14 godina

Prije svog govora bi trebao pitati "sve ljude i narode koji zive u regionu", da li se vise boje Mesicevih ili raznih Dodikovih, Jeremicevih, Todorovicevih, Nikolicevih itd. izjava. Bio bi iznenadjen kako "ljudi i narodi koji zive u regionu" razmisljaju.

Andrej

pre 14 godina

samo da se dokopamo tog NATO-a da ne mogu mishevi sa strane da prete kako im se prohte. to je strateski interes Srbije ako zeli da bude lider regiona!

Aleksandar

pre 14 godina

Oni koji opravdavaju Mesica i govore kako on samo brani mir preteci ratom ne znaju sta govore. Da je rekao kako bi poslao vojsku da dodje do proterivanja manjina iz Republike Srpske to bih i razumeo. Ali na miran cin referenduma odgovarati silom je akt agresije. A naravno i protivno je medjunarodnom pravu ako toga nije svestan. Isto tako treba reci da Hrvatska treba da stoji ne samo iza ocuvanja Dejtona nego i mira u regionu. Znaci na svaku odluku koja nije u skladu sa Dejtonom treba da zapocinjemo rat? Ili je to samo u slucaju kad srbi krse sporazum (a pitanje je i da li ga krse jer citao sam verziju na engleskom i tamo ne pise nista o tome)?

Hohoho

pre 14 godina

Zna se da kaktusova izjava nema skoro nikakvu tezinu ni vaznost Ali cinjenica da je to izjavljeno sa pozicije predsjednika sasvim opravdano Treba biti osudjena od strane tadica koji Ima ugled u svijetu kao demokrata I umjeren politicar

Tvrtko

pre 14 godina

A Dodikove prijetnje referndumom i odcijepljenjem nisu "ratno huskanje"?! Pa Mesic je spomenuo vojnu uplitanje samo u slucaju da Dodik na silu raskine Dejtonski sporazum a to je sam po sebi cin uspostavljanja ratnog stanja na tlu BiH.
Kad bi Tadic zaustavio Dodika u njegovom razaranju BiH - Mesic se ne bi ni oglasio.

sasha

pre 14 godina

Nevjerojatno nezrelo politicko razmisljanje srpskog predsjednika. Da ovakvim izjavama skuplja politicke poene u svojoj zemlji ne bih nista rekao. To rade svi. Ali on ce se nesto zaliti Savjetu Bezbjednosti tralala..Pa ispasti ce smijesan do besvjesti. Umjesto da opali packu Dodiku i tako potvrdi da Srbija ne podupire nikakvo prekrajanje granica u Bosni on naziva Mesica ratnim huskacem. Ne moj Borise, ratni huskac je Dodik koji zeli odbaciti Daytonski Sporazum koji je za sada garant mira u Bosni. Svako unilateralno otcjepljenje vodi u novi rat. Ameri nece dopustiti getoizaciju muslimana u Bosni koja bi sigurno bila podloga za njihovo radikaliziranje. Sa Srbima i Hrvatima u Bosni ti su muslimani svedeni na 50ak% stanovnika te jos uvijek postoji balans. A Ameri uvijek mogu kontrolirati Hrvate i Srbe preko maticnih drzava. Prema tome nije ovdje nikakav Mesic u pitanju i njegove nebulozne ideje nego poruka koju ce sigurno i Tadic primiti od Savjeta Bezbednosti kad se bude zalio, samo u malo suptilnijem obliku. U bilo kojem slucaju destabilizacije Bosne siguran sam da bi americka reakcija bila munjevita jer ne bi htjeli ponoviti gresku iz '90ih kad su oklijevali s Milosevicem i svi znamo sta je bilo. Da je bar netko poslao Milosevicu ovakvu "ratnohuskacku" poruku '91 mozda bi svi bili sada puno sretniji.

Prvoslav Mihajlovic

pre 14 godina

Kao u vreme Tudjmana i Milosevica. Jedan drugom pomazu oko manipulisanja ljudima. Ostavite se ljudi price o referendumu i Kosovu. Sta cemo sa radnicima. Nemaju sta da jedu. Most Gazela se raspada. Sta sa parama za vakcine. Sta bi sa Davinicevim satelitom i 40 miliona eura. Gde su pare? Kako narod zivi?

vasilije knezevic

pre 14 godina

Prva ozbiljna neslaganja u Narodnoj skupstini bivse Jugoslavije zapoceta su od strane Stipe Mesica. Umjesto da kao poslanik u tada (vrlo) ozbiljnoj situaciji zemlje pokusa da ulozi napore za konstruktivni dijalog i mirno resavanje nesuglasica on je sve svoje napore usredsredio na razjedinjavanju i konfrontacijama. Najcudnovatnije je to da je kasnije, dosavsi ponovo na politicku scenu, stekao nekakvu reputaciju ne samo u Hrvatskoj nego i u ostalim djelovima bivse Jugoslavije.
Na kraju njegove politicke misije "izasla su djela na vidjela" i kao da je sam sebi iskopao "politicki grob".

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Eh moj Predsednice. Tvoj voz kasni, bez voznoge je reda, i stoji na sporednom peronu. Osavremenjene vase politke, i shvacanje sveta danas, treba svakako korigovati. Jer, govoriti u Savetu bezbednosti UN protiv Mesica i Hrvatske nije isto kao pre. To sad znaci potezanje konopca sa NATO. Hrvatska je navikla od nas svasta, i moze da tolerise nase eskapade, drugi bogami ne. I drugo. Zasto odmah tako srdito reagovati? Gde je diplomatska sutnja? Mozda je ovo bila samo finta Mesica, i nabacak za autogol. A autogolova smo se do sada nadavali, zar ne?

David

pre 14 godina

Drago mi je da se posle 15 godina konacno otkrilo ko je kriv za sva desavanja i onaj grozni rat. A gosn. Mesic je ucenik Tudjmana, kakav je onda onaj bio...

Balun_napuhani

pre 14 godina

Mi u Hrvatskoj trebamo se rijesiti Ustasa i istomisljenika to isto vrijedi za Srbiju i cetnicima. Novinari, mulci i likovi poput Mesica i Tadica svadaju Hrvate i Srbe. Takva mrznja vise nikome nista nedonosi. Vise volim vidjeti Srpkinje i Srbe na nasem moru nego nekog redikula sa zapada koji nezna da je živ.

z

pre 14 godina

Da je neki nas politicar dao takvu izjavu, CNN bi vec imao breaking news: Serbs on war path again! Tako da ne razumem one koji brane ovako neodgovorne izjave odlazeceg politicara.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gde sam Tu sam, Ja opet moram braniti mog omiljenog Stjepana Mesica od NASRTAJA mojih politickih predstavnika !
Gospodine Tadicu, zar je malo sto ga ono "deriste" od Ministra izvredja na jedan naj nepristojniji nacin "svojom politickom tezinom" nego sad i Vi pokusavate OPRAVDATI svoju pogresnu politiku prema svim susednim drzavama a posebno prema BiH Mesicevom "PREDPOSTAVKOM", "kad bi bilo sta bi bilo" ? Za mene licno izjava gospodina Mesica je sasvim POSTENA i OTVORENA i sasvim sigurno na MESTU ! Uporedite malo "diplomatske odnose" Hrvatske sa susedima i diplomatske odnose koje Srbija ima sa svim susedima ! Srbija sa NIJEDNOM susednom drzavom nema nista drugo osim "zahladjenih odnosa" pa to prosto ne moze biti slucajno ! Nesto nije u redu u zemlji Srbiji !
Izjava Gospodina Mesica nije "ratnohuskacka" ako upozori Milorada Dodika i RS da bi referendum i pokusaj cepanja BiH izazvalo "nezeljene posledice" i kako bi on U TOM SLUCAJU reagovao u nadi da ce se RS konacno URAZUMETI i kaniti se corava posla zasta ima Vasu veliku podrsku iako "prikrivenu" a o nekim drugim strankama iz Srbije da i ne govorim, koje se cak i ne trude da to prikriju !
Gosp. Mesic je bio i ostao MIROTVORAC !!!

Tigric

pre 14 godina

Odavno je poznato da je Mesic osoba "sa one strane pameti" sto on sam kontinuirano potvrdjuje. Pozdravljam odluku predsednika Tadica da o zadnjim Mesicevim ratno-huskackim izjavama obavesti savet bezbednosti UN. Samo napred predsednice..svi smo uz vas u nameri da se vise stane na kraj Mesicevoj psihopatoloskoj torturi po medijima.

Dejan

pre 14 godina

Vec su dosadni sa tom sapunicom - Mesicem. Drzava u totalnom rasulu, a glavno pitanje je Mesic i inauguracija. Mesic odlazi i vise nista ne moze osim da malo trenira nerve drugima. Kako vidim trenira i ovima u HR, ali mu ne obracaju previse paznje. No, kod srpskih politicara je ocito nasao plodno tlo, a i kako ne bi, kada su lopovluk i beskonacno naklapanje o Kosovu jedino cime se bave.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Prva ozbiljna neslaganja u Narodnoj skupstini bivse Jugoslavije zapoceta su od strane Stipe Mesica. Umjesto da kao poslanik u tada (vrlo) ozbiljnoj situaciji zemlje pokusa da ulozi napore za konstruktivni dijalog i mirno resavanje nesuglasica on je sve svoje napore usredsredio na razjedinjavanju i konfrontacijama. Najcudnovatnije je to da je kasnije, dosavsi ponovo na politicku scenu, stekao nekakvu reputaciju ne samo u Hrvatskoj nego i u ostalim djelovima bivse Jugoslavije.
Na kraju njegove politicke misije "izasla su djela na vidjela" i kao da je sam sebi iskopao "politicki grob".

Prvoslav Mihajlovic

pre 14 godina

Kao u vreme Tudjmana i Milosevica. Jedan drugom pomazu oko manipulisanja ljudima. Ostavite se ljudi price o referendumu i Kosovu. Sta cemo sa radnicima. Nemaju sta da jedu. Most Gazela se raspada. Sta sa parama za vakcine. Sta bi sa Davinicevim satelitom i 40 miliona eura. Gde su pare? Kako narod zivi?

sasha

pre 14 godina

Nevjerojatno nezrelo politicko razmisljanje srpskog predsjednika. Da ovakvim izjavama skuplja politicke poene u svojoj zemlji ne bih nista rekao. To rade svi. Ali on ce se nesto zaliti Savjetu Bezbjednosti tralala..Pa ispasti ce smijesan do besvjesti. Umjesto da opali packu Dodiku i tako potvrdi da Srbija ne podupire nikakvo prekrajanje granica u Bosni on naziva Mesica ratnim huskacem. Ne moj Borise, ratni huskac je Dodik koji zeli odbaciti Daytonski Sporazum koji je za sada garant mira u Bosni. Svako unilateralno otcjepljenje vodi u novi rat. Ameri nece dopustiti getoizaciju muslimana u Bosni koja bi sigurno bila podloga za njihovo radikaliziranje. Sa Srbima i Hrvatima u Bosni ti su muslimani svedeni na 50ak% stanovnika te jos uvijek postoji balans. A Ameri uvijek mogu kontrolirati Hrvate i Srbe preko maticnih drzava. Prema tome nije ovdje nikakav Mesic u pitanju i njegove nebulozne ideje nego poruka koju ce sigurno i Tadic primiti od Savjeta Bezbednosti kad se bude zalio, samo u malo suptilnijem obliku. U bilo kojem slucaju destabilizacije Bosne siguran sam da bi americka reakcija bila munjevita jer ne bi htjeli ponoviti gresku iz '90ih kad su oklijevali s Milosevicem i svi znamo sta je bilo. Da je bar netko poslao Milosevicu ovakvu "ratnohuskacku" poruku '91 mozda bi svi bili sada puno sretniji.

Zozon

pre 14 godina

Tadic je imao dve mogucnosti, da ignorise Mesiceva lupetanja ili da se povodom njih oglasi. Izabrao je ovo drugo, odgovorio je u znatno manje histericnom tonu, nista lose ne vidim u tome.

Tvrtko

pre 14 godina

A Dodikove prijetnje referndumom i odcijepljenjem nisu "ratno huskanje"?! Pa Mesic je spomenuo vojnu uplitanje samo u slucaju da Dodik na silu raskine Dejtonski sporazum a to je sam po sebi cin uspostavljanja ratnog stanja na tlu BiH.
Kad bi Tadic zaustavio Dodika u njegovom razaranju BiH - Mesic se ne bi ni oglasio.

Aleksandar

pre 14 godina

Oni koji opravdavaju Mesica i govore kako on samo brani mir preteci ratom ne znaju sta govore. Da je rekao kako bi poslao vojsku da dodje do proterivanja manjina iz Republike Srpske to bih i razumeo. Ali na miran cin referenduma odgovarati silom je akt agresije. A naravno i protivno je medjunarodnom pravu ako toga nije svestan. Isto tako treba reci da Hrvatska treba da stoji ne samo iza ocuvanja Dejtona nego i mira u regionu. Znaci na svaku odluku koja nije u skladu sa Dejtonom treba da zapocinjemo rat? Ili je to samo u slucaju kad srbi krse sporazum (a pitanje je i da li ga krse jer citao sam verziju na engleskom i tamo ne pise nista o tome)?

milan

pre 14 godina

Zar nije Vuk Jeremnic izjavo da Mesiceve izjave nemaju nikakvu politicku tezinu i da mu, shodno tome, ne treba pridavati nikakvu paznju? A sad Tadic hoce o tome u Savetu bezbednosti. Koje kontradiktorne izjave. Koja neozboljna politika.

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Eh moj Predsednice. Tvoj voz kasni, bez voznoge je reda, i stoji na sporednom peronu. Osavremenjene vase politke, i shvacanje sveta danas, treba svakako korigovati. Jer, govoriti u Savetu bezbednosti UN protiv Mesica i Hrvatske nije isto kao pre. To sad znaci potezanje konopca sa NATO. Hrvatska je navikla od nas svasta, i moze da tolerise nase eskapade, drugi bogami ne. I drugo. Zasto odmah tako srdito reagovati? Gde je diplomatska sutnja? Mozda je ovo bila samo finta Mesica, i nabacak za autogol. A autogolova smo se do sada nadavali, zar ne?

ratko

pre 14 godina

A nikakvo "huskanje" nisu opetovani pozivi njegovog pulena Dodika i on to ima pravo da radi. Jelde ???
Eno poslednji put u "Novostima" i tada je kao to "izvuceno iz konteksta kao hipoteticko".
Pa Mesiceva izjava je hipoteticka i lepo je
rekao da se to moze desiti JEDINO ako RS odluci na referendumu da izadje iz BH !!

Joj

pre 14 godina

Uf , al je nagrebo'

Gospodin Predsednik ce kao i uvek govoriti o krsenju medjunarodnog prava dok ce ostatak sveta "pazljivo i s razumevanjem" slusati.

Branislav-Novi Sad

pre 14 godina

Ako je referendum o nezavisnosti akt koji opravdava vojnu akciju, onda svi oni koji brane Mesica tvrde, da su rat u bivsoj SFRJ zapocele Slovenija, Hrvatska i BiH. Analogno, Sloba ne samo da je bio u pravu, nego je imao pravo da intervenise u Makedoniji, a Kostunica u Crnoj Gori. A sto se tice Kosova srpski tenkovi su odavno morali da stoje pred Pristinom. BiH je drzava i srpskog naroda, a rat je izazvao onaj ko je mimo volje tog naroda proglasio nezavisnost. To je bilo protivustavno i sa pozicije unutrasnjeg uredjenja BiH. BTW, ja nisam cuo da je Dodik ikad pomenuo silu i oruzje, a drugi bogami itekako jesu. To su lice i nalicje BiH. Ona opstaje samo pod palicom stranih sila i u strahu od moguceg rata. Jadna je drzava koju ce Mesic da brani od skoro 40% njenih gradjana, a pride ga ne podnose ni njegovi sunarodnici u toj istoj drzavi. Priznajmo realnost, ukinimo BiH. Sloboda za Srpsku.

Kića

pre 14 godina

Čovek otvoreno preti ratom i onako nestabilnoj susednoj državi u srcu Evrope. Siguran sam da Amerikanci i Evropljani jako dobro vide o čemu se tu radi.

ZaGi

pre 14 godina

inače za neupućene.
Hrvatska je članica NATO saveza, i kao takva ima pravo ući u susjednu državu u dubinu 30 Km, ako ocjeni da su ugrožene njene granice.
Za to iz NATO saveza neće i nemože dobiti nikakve packe.
To je pravo članice NATO saveza.
Odcjepljenje bilo koje djela BiH destabilizira i Hrvatsku, tako da je Mesić u pravu. I ne treba ni govoriti da bi NATO stao iza svoje članice, uz poneki prigovor...

A Mesić je vrhovni zapovjednik vojske i može joj narediti takvu akciju....


Moj odgovor je hipotetski, i ne znači poziv na rat, da se razumijemo, niti izražavam mržnju prema bilo kome.

Cera

pre 14 godina

Licno sam zadivljen politickom karijerom Stipe Mesica u smislu da toliko licemerje moze toliko godina da mu prolazi i po Jugoslaviji i po Hrvatskoj i po regionu.
Covek koji je kao poslednji (logicno) predsednik SFRJ izjavio da je on njegov zadatak izvrsio i da Jugoslavije vise nema, godinama je kasnije uspesno optuzivao druge za rusenje Jugoslavije.
Zatim je na nekom skupu rekao da je Hrvatska dvostruki pobednik u WW2, a onda to i objasnio prilicno uzasavajuce.
Naravno, postao je predsednik Hrvatske, verovatno zasluzivsi to i pomenutim izjavama.
Kazu da je uzimao u zastitu Srbe u Hrvatskoj i da je mirotvorac (?!) , liberalnih shvatanja itd itd., tako da je cesto i u Hrvatskoj dolazio pod udar jednog dela javnosti. Neki su ga kritikovali i iz drugih razloga. Dosao je u sukob i sa crkvom u Hrvatskoj. I sve je to godinama na domacem terenu, evo citavu deceniju, uspesno neutralizovao povremenim jakim izjavama u vezi Srbije.
Ova poslednja serija provokacija zakljucno sa zveckanjem oruzjem prema Republici Srpskoj je nadam se kraj te licemerne karijere i takvog profila politicara.
Takve jednostavno prezirem i bas me briga sa koje su strane i odakle su.

Za penziju mu poklonite zvecku da zvecka i DVD sa nekom pucacinom ako mu se vec salje vojska i ratuje.

roda

pre 14 godina

Prije svog govora bi trebao pitati "sve ljude i narode koji zive u regionu", da li se vise boje Mesicevih ili raznih Dodikovih, Jeremicevih, Todorovicevih, Nikolicevih itd. izjava. Bio bi iznenadjen kako "ljudi i narodi koji zive u regionu" razmisljaju.

Prof York University Toronto

pre 14 godina

Nazalost palo je u zaborav, ali prve vojne akcije na teritoriji BiH izveli su upravo Hrvati, Mesic je taba bio u vrhu,.. (Kupres, a prije Kupresa, napadi na srpska sela u bosanskom dijelu Posavine, ...)
Naravlo te akcije su opravdane cuvenom tezom o Velikoj Srbiji, zalosno i smijesno,...
Zapazite da nijedan "Strani predstavnik iz Bosne nije reagovao", cudno zar ne ...

Andrej

pre 14 godina

samo da se dokopamo tog NATO-a da ne mogu mishevi sa strane da prete kako im se prohte. to je strateski interes Srbije ako zeli da bude lider regiona!

Mihailo

pre 14 godina

Gospodine Presdsednice, kad sam vec vama dao moj glas onda mogu da vam dam i moje misljenje a to je sl. drste se one narodne "Psi laju,karavani prolaze".Nista pametnije vam ne treba od toga!

upss

pre 14 godina

izgleda mesic mnogo toga ne zna...zaboravio da on ne upravlja svojom vojskom...i da se njega bas nista ne pita u hrvatskoj bas kao ni mene, koji nemam nikakve veze sa hrvatskom..

hijena1

pre 14 godina

Sto Mesicu nisi rekao da ces poslati vojsku na Banja Luku? Cak i u ovakvim kukavickim izjavama nemas hrabrosti da izgovoris nesto vece, a svi znamo da ne smijete ni da disete bez dozvole NATO i EU. Dobra je stvar da ode u penziju jos jedan ratni profiter i kriminalac...

Mujo-kuje

pre 14 godina

Posto ne idete u Zagreb na inauguraciju Ive Josipovica,
zbog Kosovskog presednika a zasto onda idete na sednicu Saveta bezbednosti u UN i tamo ce biti Kosovski covek.

mate_hr

pre 14 godina

Mesić priča gluposti, ali Ameri nikada neće dati dijeljenje Bosne iako ta država trenutno ne funkcionira.

Tako da se nemate što plašiti Mesičevih glupih izjava nego više Amera ako se referendum raspiše.

Kao što zemlje u regionu pa čak i u Evropi nisu imale nikakve veze sa samostalnosti Kosova(većina Hrvata će vam reći da je Kosovo Srpsko, pogotovo desničari), nego su to sve Ameri odigrali, tako oko budućnosti BIH nećemo mi međusobno odlučivati nego Ameri.

Ova prepucavanja preko medija samo služe za predizborne poene u Srbiji, bolje da dobije Tadic izbore nego neki pravi nacionalista. Ovo mi sve izgleda kao igrokaz, za zaglupljivanje naroda.

U Hrvatskoj to uopće nije top tema nego dugovi i korupcija, možda i zbog toga što je Mesić svoje završio a dolazi Josipović koji ne zna pričati viceve.

Hohoho

pre 14 godina

Zna se da kaktusova izjava nema skoro nikakvu tezinu ni vaznost Ali cinjenica da je to izjavljeno sa pozicije predsjednika sasvim opravdano Treba biti osudjena od strane tadica koji Ima ugled u svijetu kao demokrata I umjeren politicar

kopriva

pre 14 godina

Baš me zanima šta če biti nakon tog tužakanja u SB UN samo nemojte zaboraviti spomenuti i Dodikove govore.
Znate dobro ko garantira bezbednost na ovim prostorima to je NATO,a Hrvatska je članica tog saveza.

aca

pre 14 godina

Mislim da treba zvoniti na sva zvona i pokazati da nismo mi ti koji ne zele dobre odnose u regionu . Hrvati sve vreme zatezu situaciju u regionu misleci da im se moze jer su oni u nato a mi ne i racunajuci na to kakvu sliku svet ima o nama . E bas zbog toga treba zvoniti na sva zvona i tuzakati se ako treba ali mora malo da se vidi i druga strana medalje i odlicna prilika da se jasno pokaze prava slika na balkanu . Nismo mi cvecke ali nisu braco ni oni . BRAVO TADICU !!!

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Lepo bi bilo ziveti sa Hrvatima u slozi i ljubavi, ali ne po svaku cenu. Ako Hrvati hoce da se zauvek oproste od Evrope i postanu crna rupa na dnu kontinenta, uz ekonomske, politicke i ostale sankcije koje bi im prilepile Ujedinjene Nacije, samo neka napadnu drugu drzavu koja im nista nije skrivila.

ex-Jugo

pre 14 godina

Nikako ne sme se zaboraviti da je Hrvatska ravnopravna clanica NATO Saveza, i da g. Mesic mozda direktno prenosi stavove NATO-a oko razbijanja celovitosti BiH.

JP

pre 14 godina

Jedino sredstvo pomocu koga je moguce nesmetano punjenje dzepova, sefova i ostalih bankovnih pomagala je rat. Nije bilo dovoljno. Hajde Jovo nanovo!

Lazar

pre 14 godina

ljudi, dzaba se nervirate. On je covek pune frustracije i mrznje. To svedoce i njegove prijasnje izjavi na raznim mestima. Mesic takve stvare nebi smeo izjaviti da nije zasticen nekih djelova iz MZ. Zamislite da je Tadic tako nesto slicno izjavio. Nesmem da pomislim kakva bi se halabuke u zapadnim medijama stvorile. Moram na kraju jednu cinjenicu da izvodim.
Pre izbora u hrvatskoj, nemacki mediji su mesica okarakterisali kao sarmantnog, ljubicastog i karismatickog coveka. Pa sada vi govorite.
hvala

eskapada

pre 14 godina

Hrvatski novinar-komentator Denis Kuljiš, svoj je članak zaključio
komentarom 'Mesić je idiot'.

To je puno više nego da za 10 dana UN da packu nekom bivšem predsjedniku.

Upozorenje

pre 14 godina

Da vidimo, kakav je "regionalni odnos snaga":
- Hrvatska je članica NATO saveza i ima pravo na "preventivnu akciju", a Srbija to nije i nema to pravo?!
- Srbija je, takođe, "vojno neutralna", te neraspolaže "respektibilnom vojnom silom", koja bi bila "faktor odvraćanja" i Srbiju svrstavala u "respektibilnog vojnog faktora" u regionu Balkana?!
- Sa samo 13.000 vojnika od 30.000 "dozvoljenih", Srbija je "bezbednosni bogalj", što hrvatski predsednik Stjepan Mesić, itekako "dobro zna" i zato "provocira", jer mu niko "ništa ne može", do predsednika Srbije Borisa Tadića, koji "nesuvislo" najavljuje da će da se "žali" SB UN, zbog"ratnohuškačke izjave" hrvatskog predsednika S.M. i članice NATO, koju NATO zvaničnici, inače, do sada, nisu osudili, a kada će, ne zna se?!

Aleksandar

pre 14 godina

Ne lupetaj, kakvih 15 km.
Pa jel mogu Slovenacki vojnici mozda da upadnu u Austriju kad im se svidi i da se setaju.
To mozda mogu kad im Nato savez odobri, a ne kad sam poludeli odlazeci predsednik to zazeli jer je nervozan sto ide u mirovinu.

Mica

pre 14 godina

U zadnjih dvadeset godina kako ko prpoglasi nezavisnost dobije oruzje - prvo Slovenija pa Hrvatska pa Bosna pa Kosovo ...nije valjda RS dosla na red?

analiticar amater

pre 14 godina

Auu kako su nam komsije porasle posle prijema u NATO, pa vec misle kako oni okom tako oni skokom. Savetujem im da malo bolje pogledaju statut NATO-a, da spuste loptu na zemlju i prestanu da se ponasaju kao lokalni siledzija da ne bi izgubili saveznike koje sada imaju. Realnost je realnost i na Kosovu i u Bosni.

Joe

pre 14 godina

Fali mi Srbija svaki dan al' ovakve vesti me podsecaju koliko mi je drago sto sam pobegao sa, ali stvarno, glupavog balkana...

Sto bi Nikola Kojo rekao u L.S.L.Gore.. "salio sam se.. picite!"

ivo

pre 14 godina

smiješna je ova izjava dokopat se tog NATO saveza i onda biti lider regiona, pa bome treba uzeti i u obzir političko i gospodarsko stanje neke zemlje, a i diplomatski ugled u svijetu, a u tom slučaju mislim da su slovenija i hrvatska daleko ispred srbije, pozdrav :-))

Boske

pre 14 godina

Kakav raskorak izmedju dva shvatanja demokratije i medjunarodnog prava: Dodik "prijeti" referendumom u sopstvenoj republici ako se prekrsi Dejtonski sporazum, a Mesic prijeti RATOM i UNISTENJEM susjednoj drzavi ako bude referenduma radi krsenja Dejtonskog sporazuma!

Pa da je doticni slucajno bio predsjednik SAD-a umjesto (u usporedbi sa njim tete u vrticu) Busa, do sada bi i Mars bio "do temelja" razoren i premjesten u najudaljenije sazvjezdje. Bas me interesuje sta ce cike iz UN-a reci za ovog nepopravljivog nestaska.

Dejan

pre 14 godina

Ma treba ovo bataliti. Tadic je isti kao Mesic. Ovaj ide u posetu Kosovu, a onda ovaj ide u Banja Luku drugi dan, a pre toga se buni. Ovaj ne slusa sto Srbija kaze, a ovaj drugi sto Sarajevo kaze. Ovaj govori jedno, onaj drugo, a u biti su i jedni i drugi i treci (Jeremic) isti - igraju na kartu nacionalizma. Najveca je nesreca sto je u Hr izabran Josipovic koji nema na ovim prostorima licnost sa kojom bi mogao sve ovo izvuci iz blata. No kako se kaze. Nada umire poslednja, pa mozda na novim izborima u Srbiji na vlast dodje neko ranga Josipovic.

miki

pre 14 godina

Mesiceva izjava je samo hipotetska.
Jednostavno, medjunarodna zajednica nikada nece dopustiti razbijanje BiH, pa se situacija o kojoj Mesic prica nece dogoditi.

Ali, ono za sto se zalaze Dodik (iako nece biti ispunjeno) definitivno vodi u novu nestabilnost i rat. Prica o mirnom referendumu samo je floskula na kakve smo ovdje navikli.
Mesic, na svoj osebujan nacin, samo govori ono sto misle SAD i EU.
A Tadic i Jeremic jedva docekali... bas im smeta taj Mesic, kao i mnogima u Hrvatskoj.

Dusan

pre 14 godina

Stari lisac je samo jednom recenicom uspeo da nivelise Josipovicevu pobedu i prakticno produzi svoj mandat i posle 18. februara. Samo jednom recenicom uspeo je da u zacetku ugusi ideju priblizavanja, a mozda jednog dana i pomirenja hrvatskog i srpskog naroda. Uostalom pogledajte predjasnje komentare...svako od komentatora, bio on Hrvat ili Srbin opet se vratio u svoj rov. Mozemo samo nagadjati kome je po volji vecita mrznja ova dva naroda i nadati se da cemo jednog dana doci svesti. Kako li ce se samo buduce generacije rugati nasoj gluposti..

kompas

pre 14 godina

Prvo Srbija diže protutužbu za nešto što se dogodilo u drugoj državi (HR), a sada Tadić tužaka Mesića za komentar o entitetu (RS) koji je dio druge međunarodno priznate države (BiH)!? Tadiću Jugoslavije više nema...

mita sajba

pre 14 godina

HITNO, i u NATO i EU, jer ce uskoro, ovako da nam prete SVI!
O stopiranju Srbije za ulazak u EU, od strane Hrvatske, ne treba ni pricati: zivot ce nam zagorcati!

matori

pre 14 godina

Zamena teza, izmišljanje koječega i lupetanje gluposti, već su dosta dugo glavne odlike srpske politike.
Mesićeva izjava je samo novi povod da se nastavi sa uhodanom tradicijom.
Patetično, smešno i debilno! Sve u isto vreme...

Majica

pre 14 godina

Naravno da je provokacija, zao coveku sto odlazi sa tako uzbudljivog mesta, a prisustvovao je svakakvom cirkusu za ovih dvadesetak godina. Hoce da doda malo dramskih efekata pred penziju jer oseca da ce biti brzo zaboravljen iako je bio znacajniji za ceo region od Tudjmana. Nasmejati se i odmahnuti rukom. Zbogom Stipe...

Kaca

pre 14 godina

da nije Zvornik Srebrenica Foca Visegrad banja Luka itd postali RS demokratskim putem? Nisu i dosta se pravimo ludi. Nema demokratskog nacina odvajanja u ovoj situaciji i u ovom kontekstu. Nije ni Dejton nastao demokratski nego da izbalansira obe strane - izdvajanjem RS cela Dejtonska svrha i struktura se ruse i gde smo stigli? na pocetak 1991 a kome je do toga. Zato Dodik treba da prestane da zamlacuje narod sa necim sto je nemoguce a Tadic da to aminuje. Ako se Tadic ljuti neka se ljuti na Dodika i svi ce biti mirni.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Gde sam Tu sam, Ja opet moram braniti mog omiljenog Stjepana Mesica od NASRTAJA mojih politickih predstavnika !
Gospodine Tadicu, zar je malo sto ga ono "deriste" od Ministra izvredja na jedan naj nepristojniji nacin "svojom politickom tezinom" nego sad i Vi pokusavate OPRAVDATI svoju pogresnu politiku prema svim susednim drzavama a posebno prema BiH Mesicevom "PREDPOSTAVKOM", "kad bi bilo sta bi bilo" ? Za mene licno izjava gospodina Mesica je sasvim POSTENA i OTVORENA i sasvim sigurno na MESTU ! Uporedite malo "diplomatske odnose" Hrvatske sa susedima i diplomatske odnose koje Srbija ima sa svim susedima ! Srbija sa NIJEDNOM susednom drzavom nema nista drugo osim "zahladjenih odnosa" pa to prosto ne moze biti slucajno ! Nesto nije u redu u zemlji Srbiji !
Izjava Gospodina Mesica nije "ratnohuskacka" ako upozori Milorada Dodika i RS da bi referendum i pokusaj cepanja BiH izazvalo "nezeljene posledice" i kako bi on U TOM SLUCAJU reagovao u nadi da ce se RS konacno URAZUMETI i kaniti se corava posla zasta ima Vasu veliku podrsku iako "prikrivenu" a o nekim drugim strankama iz Srbije da i ne govorim, koje se cak i ne trude da to prikriju !
Gosp. Mesic je bio i ostao MIROTVORAC !!!

sasha

pre 14 godina

Nevjerojatno nezrelo politicko razmisljanje srpskog predsjednika. Da ovakvim izjavama skuplja politicke poene u svojoj zemlji ne bih nista rekao. To rade svi. Ali on ce se nesto zaliti Savjetu Bezbjednosti tralala..Pa ispasti ce smijesan do besvjesti. Umjesto da opali packu Dodiku i tako potvrdi da Srbija ne podupire nikakvo prekrajanje granica u Bosni on naziva Mesica ratnim huskacem. Ne moj Borise, ratni huskac je Dodik koji zeli odbaciti Daytonski Sporazum koji je za sada garant mira u Bosni. Svako unilateralno otcjepljenje vodi u novi rat. Ameri nece dopustiti getoizaciju muslimana u Bosni koja bi sigurno bila podloga za njihovo radikaliziranje. Sa Srbima i Hrvatima u Bosni ti su muslimani svedeni na 50ak% stanovnika te jos uvijek postoji balans. A Ameri uvijek mogu kontrolirati Hrvate i Srbe preko maticnih drzava. Prema tome nije ovdje nikakav Mesic u pitanju i njegove nebulozne ideje nego poruka koju ce sigurno i Tadic primiti od Savjeta Bezbednosti kad se bude zalio, samo u malo suptilnijem obliku. U bilo kojem slucaju destabilizacije Bosne siguran sam da bi americka reakcija bila munjevita jer ne bi htjeli ponoviti gresku iz '90ih kad su oklijevali s Milosevicem i svi znamo sta je bilo. Da je bar netko poslao Milosevicu ovakvu "ratnohuskacku" poruku '91 mozda bi svi bili sada puno sretniji.

Tvrtko

pre 14 godina

A Dodikove prijetnje referndumom i odcijepljenjem nisu "ratno huskanje"?! Pa Mesic je spomenuo vojnu uplitanje samo u slucaju da Dodik na silu raskine Dejtonski sporazum a to je sam po sebi cin uspostavljanja ratnog stanja na tlu BiH.
Kad bi Tadic zaustavio Dodika u njegovom razaranju BiH - Mesic se ne bi ni oglasio.

Balun_napuhani

pre 14 godina

Mi u Hrvatskoj trebamo se rijesiti Ustasa i istomisljenika to isto vrijedi za Srbiju i cetnicima. Novinari, mulci i likovi poput Mesica i Tadica svadaju Hrvate i Srbe. Takva mrznja vise nikome nista nedonosi. Vise volim vidjeti Srpkinje i Srbe na nasem moru nego nekog redikula sa zapada koji nezna da je živ.

ratko

pre 14 godina

A nikakvo "huskanje" nisu opetovani pozivi njegovog pulena Dodika i on to ima pravo da radi. Jelde ???
Eno poslednji put u "Novostima" i tada je kao to "izvuceno iz konteksta kao hipoteticko".
Pa Mesiceva izjava je hipoteticka i lepo je
rekao da se to moze desiti JEDINO ako RS odluci na referendumu da izadje iz BH !!

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Eh moj Predsednice. Tvoj voz kasni, bez voznoge je reda, i stoji na sporednom peronu. Osavremenjene vase politke, i shvacanje sveta danas, treba svakako korigovati. Jer, govoriti u Savetu bezbednosti UN protiv Mesica i Hrvatske nije isto kao pre. To sad znaci potezanje konopca sa NATO. Hrvatska je navikla od nas svasta, i moze da tolerise nase eskapade, drugi bogami ne. I drugo. Zasto odmah tako srdito reagovati? Gde je diplomatska sutnja? Mozda je ovo bila samo finta Mesica, i nabacak za autogol. A autogolova smo se do sada nadavali, zar ne?

ZaGi

pre 14 godina

inače za neupućene.
Hrvatska je članica NATO saveza, i kao takva ima pravo ući u susjednu državu u dubinu 30 Km, ako ocjeni da su ugrožene njene granice.
Za to iz NATO saveza neće i nemože dobiti nikakve packe.
To je pravo članice NATO saveza.
Odcjepljenje bilo koje djela BiH destabilizira i Hrvatsku, tako da je Mesić u pravu. I ne treba ni govoriti da bi NATO stao iza svoje članice, uz poneki prigovor...

A Mesić je vrhovni zapovjednik vojske i može joj narediti takvu akciju....


Moj odgovor je hipotetski, i ne znači poziv na rat, da se razumijemo, niti izražavam mržnju prema bilo kome.

kopriva

pre 14 godina

Baš me zanima šta če biti nakon tog tužakanja u SB UN samo nemojte zaboraviti spomenuti i Dodikove govore.
Znate dobro ko garantira bezbednost na ovim prostorima to je NATO,a Hrvatska je članica tog saveza.

Andrej

pre 14 godina

samo da se dokopamo tog NATO-a da ne mogu mishevi sa strane da prete kako im se prohte. to je strateski interes Srbije ako zeli da bude lider regiona!

David

pre 14 godina

Drago mi je da se posle 15 godina konacno otkrilo ko je kriv za sva desavanja i onaj grozni rat. A gosn. Mesic je ucenik Tudjmana, kakav je onda onaj bio...

Mujo-kuje

pre 14 godina

Posto ne idete u Zagreb na inauguraciju Ive Josipovica,
zbog Kosovskog presednika a zasto onda idete na sednicu Saveta bezbednosti u UN i tamo ce biti Kosovski covek.

roda

pre 14 godina

Prije svog govora bi trebao pitati "sve ljude i narode koji zive u regionu", da li se vise boje Mesicevih ili raznih Dodikovih, Jeremicevih, Todorovicevih, Nikolicevih itd. izjava. Bio bi iznenadjen kako "ljudi i narodi koji zive u regionu" razmisljaju.

vasilije knezevic

pre 14 godina

Prva ozbiljna neslaganja u Narodnoj skupstini bivse Jugoslavije zapoceta su od strane Stipe Mesica. Umjesto da kao poslanik u tada (vrlo) ozbiljnoj situaciji zemlje pokusa da ulozi napore za konstruktivni dijalog i mirno resavanje nesuglasica on je sve svoje napore usredsredio na razjedinjavanju i konfrontacijama. Najcudnovatnije je to da je kasnije, dosavsi ponovo na politicku scenu, stekao nekakvu reputaciju ne samo u Hrvatskoj nego i u ostalim djelovima bivse Jugoslavije.
Na kraju njegove politicke misije "izasla su djela na vidjela" i kao da je sam sebi iskopao "politicki grob".

ivo

pre 14 godina

smiješna je ova izjava dokopat se tog NATO saveza i onda biti lider regiona, pa bome treba uzeti i u obzir političko i gospodarsko stanje neke zemlje, a i diplomatski ugled u svijetu, a u tom slučaju mislim da su slovenija i hrvatska daleko ispred srbije, pozdrav :-))

Tigric

pre 14 godina

Odavno je poznato da je Mesic osoba "sa one strane pameti" sto on sam kontinuirano potvrdjuje. Pozdravljam odluku predsednika Tadica da o zadnjim Mesicevim ratno-huskackim izjavama obavesti savet bezbednosti UN. Samo napred predsednice..svi smo uz vas u nameri da se vise stane na kraj Mesicevoj psihopatoloskoj torturi po medijima.

Dejan

pre 14 godina

Vec su dosadni sa tom sapunicom - Mesicem. Drzava u totalnom rasulu, a glavno pitanje je Mesic i inauguracija. Mesic odlazi i vise nista ne moze osim da malo trenira nerve drugima. Kako vidim trenira i ovima u HR, ali mu ne obracaju previse paznje. No, kod srpskih politicara je ocito nasao plodno tlo, a i kako ne bi, kada su lopovluk i beskonacno naklapanje o Kosovu jedino cime se bave.

Aleksandar

pre 14 godina

Oni koji opravdavaju Mesica i govore kako on samo brani mir preteci ratom ne znaju sta govore. Da je rekao kako bi poslao vojsku da dodje do proterivanja manjina iz Republike Srpske to bih i razumeo. Ali na miran cin referenduma odgovarati silom je akt agresije. A naravno i protivno je medjunarodnom pravu ako toga nije svestan. Isto tako treba reci da Hrvatska treba da stoji ne samo iza ocuvanja Dejtona nego i mira u regionu. Znaci na svaku odluku koja nije u skladu sa Dejtonom treba da zapocinjemo rat? Ili je to samo u slucaju kad srbi krse sporazum (a pitanje je i da li ga krse jer citao sam verziju na engleskom i tamo ne pise nista o tome)?

Prvoslav Mihajlovic

pre 14 godina

Kao u vreme Tudjmana i Milosevica. Jedan drugom pomazu oko manipulisanja ljudima. Ostavite se ljudi price o referendumu i Kosovu. Sta cemo sa radnicima. Nemaju sta da jedu. Most Gazela se raspada. Sta sa parama za vakcine. Sta bi sa Davinicevim satelitom i 40 miliona eura. Gde su pare? Kako narod zivi?

Joj

pre 14 godina

Uf , al je nagrebo'

Gospodin Predsednik ce kao i uvek govoriti o krsenju medjunarodnog prava dok ce ostatak sveta "pazljivo i s razumevanjem" slusati.

milan

pre 14 godina

Zar nije Vuk Jeremnic izjavo da Mesiceve izjave nemaju nikakvu politicku tezinu i da mu, shodno tome, ne treba pridavati nikakvu paznju? A sad Tadic hoce o tome u Savetu bezbednosti. Koje kontradiktorne izjave. Koja neozboljna politika.

Branislav-Novi Sad

pre 14 godina

Ako je referendum o nezavisnosti akt koji opravdava vojnu akciju, onda svi oni koji brane Mesica tvrde, da su rat u bivsoj SFRJ zapocele Slovenija, Hrvatska i BiH. Analogno, Sloba ne samo da je bio u pravu, nego je imao pravo da intervenise u Makedoniji, a Kostunica u Crnoj Gori. A sto se tice Kosova srpski tenkovi su odavno morali da stoje pred Pristinom. BiH je drzava i srpskog naroda, a rat je izazvao onaj ko je mimo volje tog naroda proglasio nezavisnost. To je bilo protivustavno i sa pozicije unutrasnjeg uredjenja BiH. BTW, ja nisam cuo da je Dodik ikad pomenuo silu i oruzje, a drugi bogami itekako jesu. To su lice i nalicje BiH. Ona opstaje samo pod palicom stranih sila i u strahu od moguceg rata. Jadna je drzava koju ce Mesic da brani od skoro 40% njenih gradjana, a pride ga ne podnose ni njegovi sunarodnici u toj istoj drzavi. Priznajmo realnost, ukinimo BiH. Sloboda za Srpsku.

Kića

pre 14 godina

Čovek otvoreno preti ratom i onako nestabilnoj susednoj državi u srcu Evrope. Siguran sam da Amerikanci i Evropljani jako dobro vide o čemu se tu radi.

Zozon

pre 14 godina

Tadic je imao dve mogucnosti, da ignorise Mesiceva lupetanja ili da se povodom njih oglasi. Izabrao je ovo drugo, odgovorio je u znatno manje histericnom tonu, nista lose ne vidim u tome.

ex-Jugo

pre 14 godina

Nikako ne sme se zaboraviti da je Hrvatska ravnopravna clanica NATO Saveza, i da g. Mesic mozda direktno prenosi stavove NATO-a oko razbijanja celovitosti BiH.

aca

pre 14 godina

Mislim da treba zvoniti na sva zvona i pokazati da nismo mi ti koji ne zele dobre odnose u regionu . Hrvati sve vreme zatezu situaciju u regionu misleci da im se moze jer su oni u nato a mi ne i racunajuci na to kakvu sliku svet ima o nama . E bas zbog toga treba zvoniti na sva zvona i tuzakati se ako treba ali mora malo da se vidi i druga strana medalje i odlicna prilika da se jasno pokaze prava slika na balkanu . Nismo mi cvecke ali nisu braco ni oni . BRAVO TADICU !!!

Mihailo

pre 14 godina

Gospodine Presdsednice, kad sam vec vama dao moj glas onda mogu da vam dam i moje misljenje a to je sl. drste se one narodne "Psi laju,karavani prolaze".Nista pametnije vam ne treba od toga!

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Lepo bi bilo ziveti sa Hrvatima u slozi i ljubavi, ali ne po svaku cenu. Ako Hrvati hoce da se zauvek oproste od Evrope i postanu crna rupa na dnu kontinenta, uz ekonomske, politicke i ostale sankcije koje bi im prilepile Ujedinjene Nacije, samo neka napadnu drugu drzavu koja im nista nije skrivila.

hijena1

pre 14 godina

Sto Mesicu nisi rekao da ces poslati vojsku na Banja Luku? Cak i u ovakvim kukavickim izjavama nemas hrabrosti da izgovoris nesto vece, a svi znamo da ne smijete ni da disete bez dozvole NATO i EU. Dobra je stvar da ode u penziju jos jedan ratni profiter i kriminalac...

Hohoho

pre 14 godina

Zna se da kaktusova izjava nema skoro nikakvu tezinu ni vaznost Ali cinjenica da je to izjavljeno sa pozicije predsjednika sasvim opravdano Treba biti osudjena od strane tadica koji Ima ugled u svijetu kao demokrata I umjeren politicar

Mica

pre 14 godina

U zadnjih dvadeset godina kako ko prpoglasi nezavisnost dobije oruzje - prvo Slovenija pa Hrvatska pa Bosna pa Kosovo ...nije valjda RS dosla na red?

upss

pre 14 godina

izgleda mesic mnogo toga ne zna...zaboravio da on ne upravlja svojom vojskom...i da se njega bas nista ne pita u hrvatskoj bas kao ni mene, koji nemam nikakve veze sa hrvatskom..

Prof York University Toronto

pre 14 godina

Nazalost palo je u zaborav, ali prve vojne akcije na teritoriji BiH izveli su upravo Hrvati, Mesic je taba bio u vrhu,.. (Kupres, a prije Kupresa, napadi na srpska sela u bosanskom dijelu Posavine, ...)
Naravlo te akcije su opravdane cuvenom tezom o Velikoj Srbiji, zalosno i smijesno,...
Zapazite da nijedan "Strani predstavnik iz Bosne nije reagovao", cudno zar ne ...

z

pre 14 godina

Da je neki nas politicar dao takvu izjavu, CNN bi vec imao breaking news: Serbs on war path again! Tako da ne razumem one koji brane ovako neodgovorne izjave odlazeceg politicara.

Cera

pre 14 godina

Licno sam zadivljen politickom karijerom Stipe Mesica u smislu da toliko licemerje moze toliko godina da mu prolazi i po Jugoslaviji i po Hrvatskoj i po regionu.
Covek koji je kao poslednji (logicno) predsednik SFRJ izjavio da je on njegov zadatak izvrsio i da Jugoslavije vise nema, godinama je kasnije uspesno optuzivao druge za rusenje Jugoslavije.
Zatim je na nekom skupu rekao da je Hrvatska dvostruki pobednik u WW2, a onda to i objasnio prilicno uzasavajuce.
Naravno, postao je predsednik Hrvatske, verovatno zasluzivsi to i pomenutim izjavama.
Kazu da je uzimao u zastitu Srbe u Hrvatskoj i da je mirotvorac (?!) , liberalnih shvatanja itd itd., tako da je cesto i u Hrvatskoj dolazio pod udar jednog dela javnosti. Neki su ga kritikovali i iz drugih razloga. Dosao je u sukob i sa crkvom u Hrvatskoj. I sve je to godinama na domacem terenu, evo citavu deceniju, uspesno neutralizovao povremenim jakim izjavama u vezi Srbije.
Ova poslednja serija provokacija zakljucno sa zveckanjem oruzjem prema Republici Srpskoj je nadam se kraj te licemerne karijere i takvog profila politicara.
Takve jednostavno prezirem i bas me briga sa koje su strane i odakle su.

Za penziju mu poklonite zvecku da zvecka i DVD sa nekom pucacinom ako mu se vec salje vojska i ratuje.

miki

pre 14 godina

Mesiceva izjava je samo hipotetska.
Jednostavno, medjunarodna zajednica nikada nece dopustiti razbijanje BiH, pa se situacija o kojoj Mesic prica nece dogoditi.

Ali, ono za sto se zalaze Dodik (iako nece biti ispunjeno) definitivno vodi u novu nestabilnost i rat. Prica o mirnom referendumu samo je floskula na kakve smo ovdje navikli.
Mesic, na svoj osebujan nacin, samo govori ono sto misle SAD i EU.
A Tadic i Jeremic jedva docekali... bas im smeta taj Mesic, kao i mnogima u Hrvatskoj.

Upozorenje

pre 14 godina

Da vidimo, kakav je "regionalni odnos snaga":
- Hrvatska je članica NATO saveza i ima pravo na "preventivnu akciju", a Srbija to nije i nema to pravo?!
- Srbija je, takođe, "vojno neutralna", te neraspolaže "respektibilnom vojnom silom", koja bi bila "faktor odvraćanja" i Srbiju svrstavala u "respektibilnog vojnog faktora" u regionu Balkana?!
- Sa samo 13.000 vojnika od 30.000 "dozvoljenih", Srbija je "bezbednosni bogalj", što hrvatski predsednik Stjepan Mesić, itekako "dobro zna" i zato "provocira", jer mu niko "ništa ne može", do predsednika Srbije Borisa Tadića, koji "nesuvislo" najavljuje da će da se "žali" SB UN, zbog"ratnohuškačke izjave" hrvatskog predsednika S.M. i članice NATO, koju NATO zvaničnici, inače, do sada, nisu osudili, a kada će, ne zna se?!

mita sajba

pre 14 godina

HITNO, i u NATO i EU, jer ce uskoro, ovako da nam prete SVI!
O stopiranju Srbije za ulazak u EU, od strane Hrvatske, ne treba ni pricati: zivot ce nam zagorcati!

kompas

pre 14 godina

Prvo Srbija diže protutužbu za nešto što se dogodilo u drugoj državi (HR), a sada Tadić tužaka Mesića za komentar o entitetu (RS) koji je dio druge međunarodno priznate države (BiH)!? Tadiću Jugoslavije više nema...

Dejan

pre 14 godina

Ma treba ovo bataliti. Tadic je isti kao Mesic. Ovaj ide u posetu Kosovu, a onda ovaj ide u Banja Luku drugi dan, a pre toga se buni. Ovaj ne slusa sto Srbija kaze, a ovaj drugi sto Sarajevo kaze. Ovaj govori jedno, onaj drugo, a u biti su i jedni i drugi i treci (Jeremic) isti - igraju na kartu nacionalizma. Najveca je nesreca sto je u Hr izabran Josipovic koji nema na ovim prostorima licnost sa kojom bi mogao sve ovo izvuci iz blata. No kako se kaze. Nada umire poslednja, pa mozda na novim izborima u Srbiji na vlast dodje neko ranga Josipovic.

mate_hr

pre 14 godina

Mesić priča gluposti, ali Ameri nikada neće dati dijeljenje Bosne iako ta država trenutno ne funkcionira.

Tako da se nemate što plašiti Mesičevih glupih izjava nego više Amera ako se referendum raspiše.

Kao što zemlje u regionu pa čak i u Evropi nisu imale nikakve veze sa samostalnosti Kosova(većina Hrvata će vam reći da je Kosovo Srpsko, pogotovo desničari), nego su to sve Ameri odigrali, tako oko budućnosti BIH nećemo mi međusobno odlučivati nego Ameri.

Ova prepucavanja preko medija samo služe za predizborne poene u Srbiji, bolje da dobije Tadic izbore nego neki pravi nacionalista. Ovo mi sve izgleda kao igrokaz, za zaglupljivanje naroda.

U Hrvatskoj to uopće nije top tema nego dugovi i korupcija, možda i zbog toga što je Mesić svoje završio a dolazi Josipović koji ne zna pričati viceve.

analiticar amater

pre 14 godina

Auu kako su nam komsije porasle posle prijema u NATO, pa vec misle kako oni okom tako oni skokom. Savetujem im da malo bolje pogledaju statut NATO-a, da spuste loptu na zemlju i prestanu da se ponasaju kao lokalni siledzija da ne bi izgubili saveznike koje sada imaju. Realnost je realnost i na Kosovu i u Bosni.

Lazar

pre 14 godina

ljudi, dzaba se nervirate. On je covek pune frustracije i mrznje. To svedoce i njegove prijasnje izjavi na raznim mestima. Mesic takve stvare nebi smeo izjaviti da nije zasticen nekih djelova iz MZ. Zamislite da je Tadic tako nesto slicno izjavio. Nesmem da pomislim kakva bi se halabuke u zapadnim medijama stvorile. Moram na kraju jednu cinjenicu da izvodim.
Pre izbora u hrvatskoj, nemacki mediji su mesica okarakterisali kao sarmantnog, ljubicastog i karismatickog coveka. Pa sada vi govorite.
hvala

matori

pre 14 godina

Zamena teza, izmišljanje koječega i lupetanje gluposti, već su dosta dugo glavne odlike srpske politike.
Mesićeva izjava je samo novi povod da se nastavi sa uhodanom tradicijom.
Patetično, smešno i debilno! Sve u isto vreme...

Boske

pre 14 godina

Kakav raskorak izmedju dva shvatanja demokratije i medjunarodnog prava: Dodik "prijeti" referendumom u sopstvenoj republici ako se prekrsi Dejtonski sporazum, a Mesic prijeti RATOM i UNISTENJEM susjednoj drzavi ako bude referenduma radi krsenja Dejtonskog sporazuma!

Pa da je doticni slucajno bio predsjednik SAD-a umjesto (u usporedbi sa njim tete u vrticu) Busa, do sada bi i Mars bio "do temelja" razoren i premjesten u najudaljenije sazvjezdje. Bas me interesuje sta ce cike iz UN-a reci za ovog nepopravljivog nestaska.

Aleksandar

pre 14 godina

Ne lupetaj, kakvih 15 km.
Pa jel mogu Slovenacki vojnici mozda da upadnu u Austriju kad im se svidi i da se setaju.
To mozda mogu kad im Nato savez odobri, a ne kad sam poludeli odlazeci predsednik to zazeli jer je nervozan sto ide u mirovinu.

eskapada

pre 14 godina

Hrvatski novinar-komentator Denis Kuljiš, svoj je članak zaključio
komentarom 'Mesić je idiot'.

To je puno više nego da za 10 dana UN da packu nekom bivšem predsjedniku.

Kaca

pre 14 godina

da nije Zvornik Srebrenica Foca Visegrad banja Luka itd postali RS demokratskim putem? Nisu i dosta se pravimo ludi. Nema demokratskog nacina odvajanja u ovoj situaciji i u ovom kontekstu. Nije ni Dejton nastao demokratski nego da izbalansira obe strane - izdvajanjem RS cela Dejtonska svrha i struktura se ruse i gde smo stigli? na pocetak 1991 a kome je do toga. Zato Dodik treba da prestane da zamlacuje narod sa necim sto je nemoguce a Tadic da to aminuje. Ako se Tadic ljuti neka se ljuti na Dodika i svi ce biti mirni.

Majica

pre 14 godina

Naravno da je provokacija, zao coveku sto odlazi sa tako uzbudljivog mesta, a prisustvovao je svakakvom cirkusu za ovih dvadesetak godina. Hoce da doda malo dramskih efekata pred penziju jer oseca da ce biti brzo zaboravljen iako je bio znacajniji za ceo region od Tudjmana. Nasmejati se i odmahnuti rukom. Zbogom Stipe...

JP

pre 14 godina

Jedino sredstvo pomocu koga je moguce nesmetano punjenje dzepova, sefova i ostalih bankovnih pomagala je rat. Nije bilo dovoljno. Hajde Jovo nanovo!

Joe

pre 14 godina

Fali mi Srbija svaki dan al' ovakve vesti me podsecaju koliko mi je drago sto sam pobegao sa, ali stvarno, glupavog balkana...

Sto bi Nikola Kojo rekao u L.S.L.Gore.. "salio sam se.. picite!"

Dusan

pre 14 godina

Stari lisac je samo jednom recenicom uspeo da nivelise Josipovicevu pobedu i prakticno produzi svoj mandat i posle 18. februara. Samo jednom recenicom uspeo je da u zacetku ugusi ideju priblizavanja, a mozda jednog dana i pomirenja hrvatskog i srpskog naroda. Uostalom pogledajte predjasnje komentare...svako od komentatora, bio on Hrvat ili Srbin opet se vratio u svoj rov. Mozemo samo nagadjati kome je po volji vecita mrznja ova dva naroda i nadati se da cemo jednog dana doci svesti. Kako li ce se samo buduce generacije rugati nasoj gluposti..