Ponedeljak, 11.01.2010.

14:59

Inicijativa za referendum o NATO-u

Dvesta javnih ličnosti zatražilo referendum o NATO-u. Među potpisnicima su Matija Bećković i Emir Kusturica, ali i Dušan Mihajlović.

Izvor: B92

Inicijativa za referendum o NATO-u IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Bersi

pre 14 godina

Treba da se zamislimo sta Srbija dobija a sta gubi ulaskom u NATO?

Biti vojno neutralna zemlja je dobra stvar, jedino da nas ne uslovljavaju ulaskom u NATO pre ulaska u EU?

Bockulesku

pre 14 godina

Danas Institut za Evroameričke studije upozorava da se slanjem vojnika u misije rizikuje bezbjednost jer Al Kaida ne prašta. Toliko o tome, da je NATO jedini izbor Srbije, "progresivna" braćo...

VladaP

pre 14 godina

Samo da budemo jasni, Neutralnost znaci da nema ni vojne saradnje sa Rusijom, tako da bi takav referendum bio jedino moguc ako se gradjani pitaju i za eventualno priblizavanje tom drugom vojno - ekonomskom bloku. U svakom slucaju referendum je jedna skupa glupost koju ovo drustvo prizeljkuje kako bi od narodnih para pravili sebi kampanju da dodju na vlast. Nema referenduma, osim ako nisu spremni da plate iz svojih dzepova. Plati pa klati.

caja

pre 14 godina

Kao prvo ekipa dss-a - drustva mrtvih pesnika, neka ne brani i ne brine za nikoga. Drugo, siromasna Srbija, sa ovakvom vojskom, sa dva MIG-a 29, nema nikakvog izbora osim NATO-a.

Bockulesku

pre 14 godina

Iako je Srbija i zvanično vojno neutralna zemlja zahvaljujući deklaraciji Skupštine Srbije, neka gospoda iz Vlade daju izjave koje se kose sa ovom deklaracijom. Zato je inicijativa koju smo pokrenuli više nego opravdana. Razlog za ulazak Srbije u NATO alijansu se ne može naći u glavi stanovnika Srbije. I kad se već dvoumimo između očuvanja dostojanstva i daljeg ponižavanja Srbije, onda je bolje da odluku donesemo na referendumu i na taj način ispoštujemo volju naroda, jer je ako ste zaboravili, draga gospodo, ovo i njegova država pomalo. Hvala.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Mi iz dijaspore smo odavno shvatili sta je EU, ko je NATO i slicno i da nisu ovde velike plate odavno bi se vratili u Srbiju. Neukusno je mozda sa nase strane da vas savetujemo ali znajte da vam ulazak u NATO nece doneti nista osim obaveze da kupujete skupo NATO oruzje za sta ce vam trebati oko 10-ak milijardi dolara koje ce vam velikodusno ponuditi u nekom kreditu. Zauzvrat necete dobiti bas nista jer sve sto je NATO hteo da vam uzme-vec vam je uzeo, clanovi ste trebali da postanete 1989-e a ne sad. Sad cete samo ulaskom u organizaciju koja vas je bombardovala minimizirati vase sanse da od iste jednog dana dobijete odstetu za bombardovanje uranijumskim bombama,,,,i, naravno, slacete decu da ginu i ubijaju neduzne civile u Avganistanu, Iraku, sutra Iranu a slace vas Bogme i na Rusiju! Pa izvolite, prodajte veru za veceru.

Marko Kraljevic

pre 14 godina

I Marko Kraljevic opevani Srbin je bio, moderno receno, u nekom paktu - sa Turcima, zato Srbijo napred u NATO, sa hladnom glavom pa ce biti tu i neke vajde. U ovoj zemlji je izgleda samo ministar vojni shvatio da vojska moze da bude dobar izvozni proizvod i u ovom trenutku , ako ne jedini ono sigurno najaci faktor nase spoljne politike.

sanu

pre 14 godina

Vau!I kasnih 80-tih su se poceli deklarirati akademici, pa neka vrsta intelektualaca (npr.Emir veliki, alijas nebojsa), pa crkveni emisari - na kraju izaso produkt u obliku Milosevica! Ko bi sad iz ove grupe bio ON! Mozda Kostunjavi!
Ne mogu da se ne vratim na Emira - zasto ne zastupa Rome u vasoj skupstini ,na njima se i proslavio i zaradio pare!!!

Mashinovodja

pre 14 godina

"...Vojislav Koštunica, Matija Bećković, Emir Kusturica, mitropolit Amfilohije Radović, vladika Atanasije Jeftić, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Siniša Kovačević, ali i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i analitičar Đorđe Vukadinović, samo su neki od potpisnika inicijative kojom se od Skupštine traži da raspiše referendum o ulasku u NATO..."
Au, koja galerija veličanstvenih! Očigledno, još su živi i dalje orni i spremni da svojim bulažnjenjem prave nepopravljivu štetu, kao za Slobina vakta. Jasno mi je da oni nisu ništa naučili, niti izvukli pouku iz svega kroz šta smo prošli, ali nije mi jasno kako to da i dalje ima toliki broj kupaca za njihovu patriJotsku maglu?!! Zar i dalje ima toliki broj ljudi koji nisu provalili te likove?!

John McClane

pre 14 godina

pokretanje sada inicijative za referendum o NATO, a da je pri tom taj referendum ionako obavezan po Ustavu, je isto kao traziti skupstinsku rezoluciju da Sunce izlazi na istoku. cist marketing i pokusaj stavljanja u fokus necega sto jos nije tema, ali ako se stavi u fokus ta tema moze da pomogne jacanju pozicije stranke/stranaka koje/a gubi rejting. Ulazak Srbije u NATO bez referenduma bi bio protivustavan i protivcivilizacijski cin, koji niko i kada bi hteo ne bi mogao da uradi, jer bi to bilo oboreno na Ustavnom sudu. Osim toga nisam cuo da je nas iko zvao da udjemo u NATO, sto je osnovni uslov da bi raspisivao referndum, tj. da te tamo pozovu. Isto je i sa zahtevom za referendumom o ulasku u EU a niko nas nije zvao u clanstvo!
ovo je cist marketing

Peter Tosh

pre 14 godina

Мени сада није јасна једна ствар, признајем, можда сам глуп и затуцан. Ако је НАТО нападао само злочиначки режим Слободана Милошевића, кога је онда гађао на Грделичком мосту, у возу пуном цивила, Слободана, Мирјану? Зашто је моје село у близини Богутовачке Бање сравњено са земљом, опет Слободан, Мирјана? Чему рушење новосадских мостова, због Слободана, Мирјане? Дозволићу себи да још једном будем глуп и гласаћу ипак против уласка у НАТО.

Moler

pre 14 godina

Zasto se neko plasi referenduma? Da nije neprakticno i skupo, bilo bi idealno da se sve vaznije odluke donose referendumom. To bi bila demokratija u izvornom znacenju te rijeci.
Ja razumijem argumente i jednih i drugih, ali samim ulaskom u NATO, jedna nuklearna glava, u nekoj ruskoj zabiti, ce imati uprogramirane koordinate Srbije. Ne vidim nista lose u neutralnosti. Je li to znaci da ce nas NATO unistiti ako mu se ne pridruzimo? Onda u takvoj organizaciji ni ne zelim da budem.

Milan

pre 14 godina

Ja sam za ulazak u NATO ne zato što mi se to sviđa već zato što smatram da bi naša zemlja od toga imala više koristi nego štete. Kao i svi žitelji Srbije pamtim užasno bombardovanje iz 1999.g. ali to ne može biti razlog da Srbija ne uđe u NATO jer smatram da su recimo stanovnici BiH u ratu pretrpeli mnogo teže strahote i žrtve pa danas ipak žive zajedno i grade zajedničku državu. Da ne govorimo da su u NATO evropske zemlje koje su u II svetskom ratu bile veliki neprijatelji.

shkorpion

pre 14 godina

a što se lepo koštunica i ova sjajna ekipa ne presele u rusiju, i da bude bolje i nama i njima, i da se ne bavimo ovakvim stvarima ???

nikola

pre 14 godina

Licemerje, sibicarska ideologija, pogresan odnos prema stvarima sve su to karakteristike grupe potpisnika inicijative za referendum, u toj grupi su i akademici, oni kao mudre glave Srbije bi trebalo da znaju da politika nije za obicnog coveka, da su politicari tu da donose odluke, referendumi sluze za to da se neodlucni politicari kriju iza odluke naroda p osistemu razgali emocije naroda i onda pricaj o tome, 2000-e godine program cele demokratske Srbije bio je evro - atlanske integracije, tu su bili i KOvacevici i Blagojevici , i more glava sa ovog spiska, sta se promenilo u medjuvremenu? Dusko Kovacevic je bio ambasador u Nato zemlji tad mu nije bilo muka da sedi u Nato zemlji kao ambasador a sad mu je muka Nato-a veliki licemer, o Cosicu, Kostunici i kompaniji ne bi zeleo da pricam... U Nato podhitno...

Nemanja

pre 14 godina

Bombardovanje? Pa saveznici su nekoliko nemackih gradova pred kraj Drugog sv rata unistili, Verden sravnili sa zemljom, pobili na hiljade civila. Gde bi Nemacka bila da je odlucila da zbog bombardovanja ne pristupi savezu sa USA, V.Britanijom, Francuskom? Nema emocija, samo se interes gleda u spoljnoj politici.

iii

pre 14 godina

Jos nisam cuo ni jedan racionalni razlog protiv prikljucenja NATO-u. Svi oni koji su protiv toga se pozivaju na cisto emotivne razloge, jer oni su nas eto bombardovali. Medjutim, sa Bugarskom smo onolike ratove vodili, u prakticno svim ratovima su bili na protivnickoj strani, pa opet sad se stalno prica o nasoj pravoslavnoj braci Bugarima?! U politici ne postoje prijatelji i neprijatelji, to su sarene laze za naivcine, nacin da politicari ubede narod u ono sto im odgovara. Postoje samo politicki interesi, koji se menjaju stalno, zavisno od situacije, i pravi patriote treba da samo to i da zanima - nacionalni interes, sta je za ovu zemlju najbolja opcija dugorocno gledano.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Najveca mi je zelja da se Srbija pridruzi NATO savezu i zajedno s Hrvatskom budu partneri i saveznici u dobru i zlu jer tada nikada nece biti rata izmedu te dvije srodne drzave. Mislim da to zeli i vecina Hrvata, da nam se Srbija pridruzi u cvrst savez u kojem ne bi bilo nepovjerenja i nadmetanja.

isto drustvo

pre 14 godina

Tako je bilo i pre 20 godina. Potpuno isto drustvo i nadmocan broj ovih koji potpisuju " ne preporucujem". Uopste me ne zanima NATO u ovoj prici, nego odnos prema zivotu, stvarnosti i buducnosti. I pre 20 godina malo ko je verovao da moze da se dogodi 5. oktobar, a ipak se dogodio. Verovali ili ne, mi smo ipak u 6. oktobru i ovi gore pomenuti NEMAJU SANSE.Zivot niko ne moze zaustaviti, ponavljam, nije u pitanju NATO, nego nas ZIVOT. To im ipak necemo dati, nismo ni 5. oktobra, a necemo ni bilo kojeg datuma koji nam predstoji i pripada.

academic

pre 14 godina

Nisam mislio da cemo uci u NATO.
Ali kada vidim ko su potpisnici, sada sam potpuno uveren da ce Srbija vrlo brzo biti clan severnoatlantskog saveza.
Jer zasta god se ova grupa "intelektualaca" zalagala desilo se suprotno. Uveren sam da ni sada nece biti drugacije.

Filip Stojanovic

pre 14 godina

Kad studirate idete u NATO, kad se lecite idete u NATO, kad pravite pare idete u NATO, kad se odmarate idete u NATO,kad kupujete auto idete u NATO, kad kompjutere kupujete idete u NATO, kada se oblacite idete u NATO, kada decu skolujete idete u NATO, kada decu zaposljavate idete u NATO, pusite NATO cigarete, slusate NATO muziku, pijete NATO viski i coca colu, Sveta Gora je u NATO, Amfilohije se skolovao u NATO, mnoogi potpisnici od tih 200 su i sebe i decu skolovali u NATO,
njihova deca i dalje zive u NATO...Hocete jos?!?! Ili da malo razmislite i shvatite koliko ste licemerni i sami nastavite ovaj spisak!!

vox populi

pre 14 godina

Referendum je demokratska tekovina. Niko u nase ime nema prava da donese odluku ni za, ni protiv clanstva u NATO. Dakle, prvo da se prebrojimo, a onda vlast (ma koja bila) da postuje da tu nasu odluku (ma kakva ona bila). Odluka bez referenduma bi bila uzurpacija demokratije. Kamo lepe srece da su nas konsultovali i po drugim pitanjima, umesto sto su zakulisno povlacili dugorocne poteze.

NATOslav

pre 14 godina

Neki ko baba Nata na preslici: Kad je NATO bombardovao, kad je NATO bombardovao... NATO je bombardovao jer je morao, mi smo ih doveli u tu situaciju, da su morali. Ajd budimo realni, zamislite Srbiju danas, da nije bila bombardovana. Bili bismo jedina i poslednja komunisticka kolonija sveta. Ali sve su ovo pitanja proslosti, proslosti i buducnosti. Srbija danas: ZRELA ZA NATO.

Jivamukti

pre 14 godina

Da li inicijatori referenduma ili njihove pristalice znaju neku zemlju koja je usla u NATO i grdno porgresila a narod se sada kaje?
Da li Slovenci, Cesi, Rumuni, Litvanci... ginu ili ubijaju za ovu alijansu po svetskim ratistima?
Ali kad vidim okupljeno drustvo jasno mi je da se radio sabotazi evrointgracija Srbije. A znam i glavnog sabotera, sa pecanja bez kosulje.

koka mozak

pre 14 godina

Referendum: NE hvala!
NATO: DA hvala!
Hteo sam samo reci, kad NATO dobro prokuzis i shvatis, ne treba ti nikakv referendum. Tamo te vodi um.

Alek

pre 14 godina

Pa ovo su isti oni ljudi što opravdavaju kneza Pavla, Nedića, Ljotića i četnike što su šurovali sa nacistima. NATO je ipak mnogo bolji. A zbog ovakvih u Srbiji i sličnih u Hrvatskoj na ovim prostorima je i počeo zadnji rat. Paradoksalno, oni su još uvek glasni.

banned

pre 14 godina

Gledajuci pragmaticno, to sto je nama NATO napravio, moze da se zrtvuje (i ne zaboravi), ako postoji realna korist od clanstva u savezu.

Medjutim moj problem sa NATOom je sto ne zelim da nasi vojnici (makar i oni sto su to samo po pozivu, dakle profesionalni), ucestvuju u bilo kakvim (uglavnom fol mirovnim) operacijama van Srbije. Ne podrzavam americke vojne akcije sirom sveta i ne zelim srpsko prisustvo u tudjini, kao sto niko ne zeli tudjinsko prisustvo u Srbiji.
Da ne i prosirujem dalje na odnos sa islamskim svetom.

Ma koliko bilo korisno, na eventualnom referendumu ja ostajem pacifista.

nato

pre 14 godina

U ovim brojnim komentarima ima neobavještenost i forsiranje argument snage a ne snagu argumenata. Pa tako kada je riječ o misijama po svijetu u sklopu NATA treba istaći dvije stvari :
1. o odlasku u mirovne misije u sklopu NATO snaga odlučivao bi srpski parlament a ne Brussell. Ovisno o procijeni sigurnosti, posla koji se obavlja i mogućnosti državnog budžetu. 2. Profesionalna vojska (Hrvatska drugu i nema)ide a uvijek ima više želje vojnika za odlazak nego mjesta. Možda i zbog toga što je dnevnica 250 EUR. Hrvatski vojnici su u logistici na jugu Afganistana, odlično opremljeni i pripremljeni te nije zabilježen niti jedan značajniji incident a kamali žrtva za ove tri godine.
Na koncu, postoji nešto što se zove svjetska solidarnost. I nama se pomagalo.

daleko sam ja

pre 14 godina

Zar opet Matija Beckovic? Pa zar nije vreme da se akademici i razni pripomagaci okane Srbije? Zar je nisu doveli na pashaluk u bedi i siromastvu? Zar nije bilo dosta SANU i SPC ? Cini mi se nije.

NATO,evo me

pre 14 godina

Ja se izvinjavam ako sam nesto propustio,ali pitam se da li je Srbija dobila poziv da pristupi NATO savezu?
Ako nije,ima li onda smisla odrzavati referendum??

bt

pre 14 godina

Samo mala ispravka u vezi vojne neutralnosti - Srbija je prestala da bude vojno neutralna onog trenutka kada je počela sa izvozom naoružanja i vojne opreme (ako je ikada uopšte i prestajala). Dakle, ugovor sa Irakom u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara dovoljan je razlog da budemo napadnuti od strane bilo koje zemlje koja zarati sa Irakom, isto važi i za sve ostale zemlje u koje izvozimo naoružanje.

Vlada

pre 14 godina

Неке ствари се не могу заборавити...сви ми разумног ума смо тада трпели због већине која је подржавала демонстрацију силе Слободана Милошевића над нама самима и другим државама...нема изговора...морате схватити да сте погрешили.

Supergenije

pre 14 godina

Super postavka za tragi-komediju-horor:

Imamo nacisticku Nemacku koja napada Srbiju i neke Srbe koji potpisuju pakt s tom nadolazecom silom u cilju ocuvanja srpskog naroda, je l te.

Vecina potpisnika ove peticije se odusevljava tim Srbima koji su podrzavali Nemacku i potpisali pakt - traze im grobove, podizu im spomenike, odrzavaju skupove, pevaju im herojske pesme, reimenuju ulice, rehabilituju pred istorijom i zakonom potpisnike izdajstva, itd...

ALI su istovremeno protiv "potpisivanja pakta" s NATO savezom kojeg uporedjuju s nacistickom Nemackom i osudjuju svaku saradnju s istim.

Ko tu sad pije a ko placa, ko je lud ko zbunjen, ljudi moji? Ko je heroj, patriota, izdajnik, zaba i baba? Sve zivo su izmesali. Samo truju i sludjuju ovaj neuki narod.

I opet se TO sto nude ne jede, ne proizvodi, ne sipa u automobil - jedno veliko NISTA.

rasina

pre 14 godina

Kakvi intelektualci? Pa za njih niko van Srbije nije ni čuo, niti ih uvažava. Sebe smatraju vrlo važnim i uticajnim u Srbiji. Kada ono - duplo golo. Dok se oni ovim bave, pola miliona "nebeskih Srba" čeka, i po nekoliko sati, na 1.700,00 dinara crkavice da preživi. To je Srbija brale... To je referendum...Lepo kaže narod: "Besposlen pop i jariće krsti". Tako i oni. Bitno je da se o njima govori i piše. Po njima Srbija nije bitna. Srbiju guraju u neki virtuelni svet, gde su Srbi "nebeski narod". Doduše Srbi su u tom svetu gladani, ali važni. Sramota!!! Dosta bre.. Srbiji je mesto u Evropi i tačka. Tamo jedino možemo da nađemo posao, a ne u Afriku (da sadimo papriku)ili nekom virtuelnom svetu.Kome to nije jasno neka se skloni, i neka ne zamara druge svojim glupostima. Ako je većina drugih u NATO-o, bićemo i mi.Tačka. Ende..

Natoslav

pre 14 godina

NATO nikad nije delio svet, NATO ga je spajao. NATO nikad nije ugrozavao slobodu, NATO ju je stvarao. Bez NATO u Srbiji bi danas bilo mracno kao u rogu, i slusao bi se glas ovih potpisnika. Rok trajanja ovih potpisnika je ipak prosao, a NATO je (vec) nasa realnost i buducnost.

Dragan

pre 14 godina

Kao prvo nije mnogo vazno sta bi bilo receno na referendumu. Teritorijalno smo unutar NATO interesne sfere u Evropi, daleko od ostalih vojnih saveza, niko nas nece nista ni pitati. Ali treba zaglupljivati narod, mutiti vodu i biti u centru paznje bar jos malo dok ih vreme ne pregazi. Zar neko stvarno jos veruje u iskrenost namera ove ekipe i efikasnost ovakve politike?

marioneta

pre 14 godina

Koliko se secam NATO je bombardovao kada je narod na referendumu,koji je raspisao Milosevicev rezim,rekao da Kosovo treba braniti po svaku cenu.A znalo se da je cena bombardovanje i rat u kome se Srbija predala.
Jel ogromna vecina naroda godinama podrzavala politiku Slobodana Milosevica-jeste.
Da li je vecina naroda u jednom periodu podrzavala Seselja-jeste.Seselj je pobedio na izborima pa mu je pobeda oduzeta.
Da li je vecina naroda protiv izrucenja Ratka Mladica Hagu-jeste...
Da li bi velika vecina naroda bila protiv ulaska Srbije u NATO-da.
I sta onda-nista.Sta sutra, za 10,20,50 godina-nista.
Djindjic je pokusao nesto ali mi najvise volimo NISTA.

(Vlast)a

pre 14 godina

Malo toga postoji sto nije sklono kvaru.I elita koja je to bila,sad to uglavnom vise nije!Mislim da ovom skupu nedostaju gdje Habjanovic-Djurovic,Raznatovic,bracni par Bjelica-Pajkic,"beli orao"Bokan i Mira Markovic,pa da znamo kakve nam se vrednosti nude.I da nam bude jasno da Zoran Djindjic nije imao nikakve sanse pored ove i ovakve elite!

Manojlo

pre 14 godina

Cim Srbija podje u pravom smeru eto dusebriznika. Ali zasto uvek jedni te isti? Ovi potpisnici (prelistajete arhive) su nas branili i zastupali i pre, gluvo bilo. Njihovo voce smo pobrali i pojeli. Ovo sto se danas dogadja u Srbiji oni ne mogu da shvate. Uzalud im progresivno intelektualstvo. Njihova "dalekovidost" je ipak deformacija vida. Zamah i snaga danasnjice su ih pregazili. NATO je jos jedina nasa alternativa. Ali su me nevinog potpisnici vec pritisnuli uza zid: Da nisam ja po njihovoj teoriji izdajnik, ako ovako mislim?

EU Citizen

pre 14 godina

NATO nije bombardovao Srbiju, već s punim pravom i odličnim razlozima, zločinački režim Slobodana Miloševića, a ovi koji danas pozivaju na referendum (na koji, odnekud, nisu pozivali kada su u skupštini progurali suludu odluku o "neutralnosti", protivnu svim vitalnim interesima i strateškim opredeljenjima Srbije) su u ogromnoj većini bili otvorene ili prikrivene sluge tog zločinačkog režima. Ukratko, NATO što pre, jer će tek ulazak u ovaj vojni savez najbogatijih i najcivilizovanijih zemlaja sveta značiti konačnu istorijsku pobedu nad udbaškom mafijom i retrogradnim komunističkim i nacionalističim ideološkim zastranjenjima koje ovi ljudi personifikuju, i dugoročnu sigurnost života i imovine svih ljudi u Srbiji koji žele da bez straha od domaćih ili stranih (recimo, onih KGB-ovskih, na vlasti u jednoj državi na istoku) lopova i ubica mirno žive, rade i prosperiraju.

Student

pre 14 godina

Da li je moguce da se istorija tako strasno ponavlja!? Setite se 1941. i velikog protesta "Bolje rat nego pakt...", pa zatim Milosevicev referendum da li dozvoliti ulazak Nato-a na Kosovo!!!??? I naravno posledice takvih ispada. Pa da li je moguce da se uvek sacica "intelektualaca" skupi u pogresno vreme i zahteva nesto sto uopste nije na dnevnom redu. I dokle crkva vise da se mesa u politiku!? Dosta je bilo...

Prof York University Toronto

pre 14 godina

Ne treba trositi novac na referendum, NATO ce se raspasti sam od sebe, odnosno "smanjiti svoju tezinu".
Kad sam rekao svojim koleganma, da ce dolar da tresne, i to prije 15 godina, svi su mi se smijali, a sada se toga niko od njih ne sjeca.
NATO dijeli sudbinu s dolarom!

N

pre 14 godina

Zar posle svega!
Zar ovi likovi zaista misle da i dalje u Srbiji mogu da šire taj otužni zadah devedesetih? Satirući sve sveto, časno i lepo iz jedne bogate tradicije, sada toliko isprljane da je gotovo bolje da na tu reč jedno vreme ne koristimo i iskreno se suočavajući sa sobom najpre izgradimo jednu novu osnovu za budućnost.
Uništavajući srž jednog naroda ruiniranjem školstva i izopačavanjem istorije, taj sloj zaražen ludilom tanatosa, beskrupulozno manipulišući religijom, umetnoću i naukom, razgradio je veliku svetosavsku zaostavštinu do neprepoznatljivosti, do turbo-nakaze.
Na žalost, ova nespretna vlast daje im krila mnogim postupcima, što mentalitetom koji nije tako dalek od njihovog, što donekle razumljivim koalicionim sporazumima nastalim na bazi svega što se desilo od vremena ubistva Zorana Đinđića.
¡No pasarán! ovoj skupini, u ime svog zla, svih mobilizacija, svih udaraca na ulicama naših gradova, pendreka i groznih reči po njihovim televizijama i medijima, njihovom vampirskom piru pod bombama koje su svim srcem priželjkivali kako bi ubijali našu decu, novinare, političke protivnike u mraku koji su sami prizvali.
I jednom za svagda: ako oni imaju pravo da i dalje slobodno izražavaju svoje, u ljudskom smislu izdajničke ideje, zašto bi prokazano trebala da zvuči ideja paralele bombardovanja Hitlerove Nemačke i Miloševićeve Srbije? Jedina razlika je da je narod Nemačke u većini to dobro shvatio, a ratni zločinci, profiteri i inspiratori nazvani pravim imenima.

Dusan

pre 14 godina

Poenta je da SuNATOvac zagovara NATO na mala vrata, voleli bi to da urade i bez referenduma, u Skupstini! Ovo je sansa da se to spreci! Srbija zaista ne bi imala nikakvog dostojanstva, ako bi samo nakon 10 godina posle bombardovanja usla u taj savez zbog skromne koristi! Vrlo malo cemo izgubiti sa aspekta zapadnih zemalja, a JAKO PUNO dobiti sa aspekta Rusije, muslimanskih zemalja, Kine, itd.

USA u srcu

pre 14 godina

Nikakav referendum za ulazak u NATO nije potreban. Zasto onda biramo vlast. Svi ovi potpisnici su parademokrati, koji od demokratiju zele hiperdemokratiju, i koji svojim teoretisanjem ugrozavaju koren Nove Srbije. A Nova Srbija je beskonacna sloboda u krilu stabilizatora svetskog mira: NATO-a!

Драган

pre 14 godina

Синиша Ковачевић, др Бошко Мијатовић, Петар Краљ, проф. др Радмила Накарада, Димитрије Војнов, Душан Ковачевић, Љуба Поповић... Има ли већих ауторитета у свакој од тих области од ових људи?!

Unuk nemačkog logoraša

pre 14 godina

Svima koji sada iz emotivnih razloga pljuju po NATO bih poručio da se okrenu budućnosti. Moji preci su jedva preživeli nemačke konclogore a ja ipak živim u Nemačkoj i tu školujem svoju decu. Kada dolazim o praznicima kući u Srbiju niko mi ne prebacuje nego se poređaju svi lepo u red da dobiju poklone od čike iz Nemačke. A skoro svako od njih ima ili je imao nekog ko je propatio od nemačke ruke tokom drugog svetskog rata. Međutim izgleda da su draži pokloni iz belog sveta nego tamo neki inat zbog nečega što je bilo, pa prošlo. Zato zaboravite na bombardovanje, jer vi na prošlost ne možete da utičete, a ako Srbija uđe u NATO, tako ćete sebi obezbediti bolju i bezbedniju budućnost.

mujcinovic salih

pre 14 godina

Pravac Nato bez zastajkivanja,sto dalje pobeci od Rusije koja je najvece zlo na kugli zemaljskoj.Vidite ko su joj saveznici,Kuba.Sev.Koreja,Venecuela,Laos i.t.d.O potpisnicima ne treba ni govoriti oni su poznati kao rusofili.A neki od njih imaju americko drzavljanstvo kojega se nisu odrekli.A rusko nisu uzeli.

Planiram buducnost

pre 14 godina

Nije problem sto su oni nas bombardovali. Problem je da se obezbedi da nas ne bombarduju u buducnosti, pogotovo imajuci u vidu da cemo se u buducnosti morati da borimo za povratak KiM. To mozemo mnogo lakse uraditi ako smo clanovi NATO.

Vojvoda Milenko

pre 14 godina

Hmmmm... vojna neutralnost nikada nije bila u srpskoj tradiciji. Osvrnite se samo na poslednja dva veka. Uvek smo bili ili trazili da budemo u nekoj alijansi. Treba da udjemo u onu od koje imamo najvise koristi. U ovom periodu istorije to je NATO.

Evropska Srbija

pre 14 godina

Pijavice koje su godinama unazadjivale Srbiju , kraduckale sa sitnim beneficijama resile da se pitaju i o Nato Paktu.
Medju njima i lazni Srpski rendzer Emir alijas Nemanja .
Lazni doktor pravnih nauka ocajnicki pokusava da se vrati na politicku scenu Srbije , pa Rusofilski delovi bezbedonosnih sluzbi preko ovih 200-inak miseva kako bi rekao Emir alijas Nemanja pokusavaju da skrenu paznju na sebe.
Medju tih 200 je pola onih koji su medijski satanizovali pokojnog premijera Djindjica .
Medju tih 200 ima puno onih koji ce morati kad tad da odgovaraju za cinjenje ili necinjenje.
Zato se i plase Evropske Srbije i Srbije u Nato paktu.
Pa i treba da se plase.

Komsija iz bloka 45

pre 14 godina

Ja sam ZA ulazak u NATO. Razlog je sto imamo vise koristi od toga nego da ostajemo izvan. Ovaj kratak zakljucak moze se doneti posle analize mnogobrojnih argumenata koji svi ne mogu da stanu u ovaj komentar (nazalost). Ovi "intelektualci" nisu izneli niti jedan (intelektualni) argument u prilogu njihovoj inicijativi; stoga su neubedljivi. Izjave tipa "oni su nas bombardovali 1999 i tacka" ne predstavljaju valjan argument u prilog njihovo tezi o vojnoj neutralnosti.

Julius

pre 14 godina

Oko 200 "intelektualaca", bivsih drzavnika, popova i umetnika pokrenulo je inicijativu za raspisivanje referenduma protiv pristupanja Srbije NATO-alijansi.
Pravi Milosevicev sindrom izjasnjavanja naroda na referendume, koji su unapred bili "osudjeni na uspeh", a koje je on sam kasnije pogazio!Setimo se ustavni referendum Srbije od 28.marta 1989.godine, koji je oznacio kraj SFRJ. Pa referendum o neprihvatanju stranih posrednika u resavanju problema Kosova, kada je preko 95%gradjana glasalo protiv mesanja stranih posrednika, ali ubrzo posle toga je Milosevic, na insistiranje Ricarda Holbruka pristao na strano posredovanje, i tako pogazio referendum koji je sam raspisao!
Pamet u glavi ljudi. Znate da male drzave nikada same ne odluciju o svojoj sudbini, vec im kroje vece sile.
Na posletku, Srbija hita ka ulasku u Evropsku uniju, a tu su skoro sve clanice unije i clanice NATO-a.
Kada vidite ko je pokrenuo inicijativu protiv te integracije, znajte da je integracija dobra i korisna stvar!
Potpisnici inicijative, pravi "trust mozgova", ali i vladajuca elita, znaju vrslo dobro da se institucija referenduma moze uspesno da se zloupotrebi, kako bi vlastodrsci i odredjeni krugovi drustva sa sebe skinu odgovornost i prebace je na teret gradjana. Ali, zar treba pustiti da senilni starci,propali politicari i popovi blokiraju integracije i prosperitet mladih?

Pamet u glavu!

pre 14 godina

Da li je moguće da ćemo i dalje da glodjemo kosku koju nam je milošević ostavio? Pa on je sve radio samo da udalji Srbiju od evrope i zapadnih vrednosti a sa ciljem da vlada večno u mraku koji je napravio u zemlji. Ovo je zapravo providan pokušaj antievropskih snaga da se blokira ulazak Srbije u EU. Kosovo je sizifov kamen za Srbiju. Pamet u glavu narode, ili ćeš nestati.

Violeta

pre 14 godina

Za vojno neutralnu Srbiju!!! NE u NATO!!! Dosta je nase brace, oceva, momaka, supruga... poginulo na ovim prostorima!!! Jos treba da idu da ginu za americke potrebe i nezajazljivost najbogatijih na svetu?!

M.Popovic

pre 14 godina

Sladak nam je Evro, Dolar, Funta ali mi bi da Srbijicu zadrzimo medju sljivama nekako. A da 'gast arbajteri' salju doznake. Kakva integracija u Evropu ? Neeee ! Inflacija, patriotska ubistva i atentati. HERMETICKI zatvorena Srbija - to njima treba!

Aleksandar

pre 14 godina

Kakav trust mozgova... Kakva devalvacija reci `intelektualac`... Hajmo opet da kazemo jos jedno istorijsko NE, pa da lepo izumremo u nadi da ce jednog dana ove prostore naseliti neki narod koji odlucuje razumom a ne emocijama.

View

pre 14 godina

A jel' može referendum o tome da li narod hoće monopol? Da li hoće da cela zemlja bude vlasništvo par ljudi (što se u Srbiji mudro zove "kapitalizam")? Da li hoće otpuštanja? Da li hoće da ne prima platu mesecima, a da uredno plaća sve namete ove "dostojanstvene" države? Da li hoće da se blizu milion pripadnika naroda hranu u javnim kuhinjama? Da li hoće da izdržava na hiljade besposličara na budžetskim jaslama? Zašto niste pitali narod kada ste odlučivali da Srbija bude neutralna (ma šta to značilo)? Zašto niste pitali narod da li hoće da plati slobodu Miladina Kovačevića? Ili slobodu Ratka Mladića? I još mnooooogo pitanja bi se moglo postaviti na referendumu, ako već hoćete da pitate narod.

Влада

pre 14 godina

Неке ствари се не могу заборавити...сви смо тада трпели због демонстрације силе НАТО пакта...нема изговора...не у НАТО

Obavesten

pre 14 godina

Da da, usred ove ekonomske krize (a kojoj su najvise doprineli ovi potpisnici) mi cemo da raspisujemo referendume. Kako smo samo naivni. Mi smo ovu sadasnju vladu izabrali, a time su dobili i nasu podrsku da donose odluke u nase ime. Cisto sumljam da je i jedna zemlja pitala svoje stanovnistvo (a kamoli grupu talibana) da li hoce u Afganistan. Dusane, gleda te Djindjic odozgo.

novi heroji Mirko i Slavko

pre 14 godina

Prvo moramo da razjasnimo zasto smo bombardovani? Ko je taj koji je kriv da smo bombardovani, jer ipak ovo bombardovanje nema nista sa nekim svetskim ratom? Znaci ovi svi kojise protive ulasku u NATO, protiv su bili isporuke Milosevica za Hag? Milosevic je bio predsednik drzave kada smo bili bombardovani i on kao predsednik je odgovoran da se zemlja ne bombarduje i da se ne gube Srpski zivoti. Zar misli neko da mene zanima sta se dogadjalo u 14 veku u Srbiji ili Kosovu? Isto toliko koliko i tajkune interesuje Srbija danas, ili one koji stopiraju restituciju imovine opljackane ne samo od SRBA!

Gvido

pre 14 godina

Prava dilema nije "Nato ili ne". Pitanje bi trebalo da bude "Saa vise volite: NATO, ili ovu ... grupu potpisnika kojoj jos uvek nije dosta?"!!! Oni na jednu stranu, a Srbija na drugu! Dole s folirantima!!!

Igor

pre 14 godina

Molim vas, shvatite, ja razumem da vi gledate na NATO kroz prizmu bombardovanja, ali nije to sve od NATO/a. SVE zemlje iz okruzenja postale su ili ce postati clanice NATO/a, i neprirodno je da Srbije ne bude clan. Mislim da ce Srbija uci u NATO, ali tek po ulasku u Evropsku Uniju. Potreebno je jos malo vremena da narod razdvoji emocije od interesa. Politika nije ljubavna prica sa hepiendom, vec konstantna borba u sferi interesa.

Analitčar

pre 14 godina

Šta se, bre, palite? 29.12.2009. predsednik Tadić je na Javnom servisu rekao da je i sam za referendum. Ovi kucaju na otvorena vrata. Suština je na drugoj strani. Imamo li mi, kao narod u nestajanju, vremena za bavljenjne emocijama ili moramo da budemo isključivo i samo proračunati!!! Pa ko voli one koji su ga bombardovali! Ali ako to ima ekonomskog opravdanja i ako će to olakšati život izmučenim gradjanima, ulazi i ćuti breeee...Da si u prošlosti imao više pameti ne bi bio tu gde jesi. I to je potpuno jasno. Nego obratite pažnju na današnji štrajk upozorenja ovih u Kolubari. To je ozbiljna stvar, veoma ozbiljna, zapamtite!!! A dobitnik ordena Svetog Save bi morao da zna za reči Apostola Pavla "Sve vam je dozvoljeno ali vam nije sve na korist! "Kakvi referendumi, kakvi bakrači, mi imamo samo ekonomsko pitanje kao ozbiljno pitanje sve ostalo je zamajavanje glupostima. Ideš krupnim koracima u bestraga a brine te frizura. Mnogo je, rodjaci, mnogo je a i kasno je, kasno...

Tamara

pre 14 godina

Sviđali se nekom potpisnici ili ne sviđali, radi se o najdemokratskijem izražavanju volje naroda. NATO je ne samo u Srbiji, nego i u svijetu, toliko omražena organizacija da zaista ne vidim svrhe da im se Srbi priključe. Sjetite se da je prošle godina, na proslavi 60-og rođendana pakta, u Strazburu došlo do velikih nereda i da je pola grada bilo u vatri zbog protesta njihovih vlastitih građana,uglavnom mladih iz EU.

Paradoks?

pre 14 godina

Zanimljivo je kako neke stranke i NVO kao najveći zagovornici demokratije, mira i ljudskih prava, svim silama se bore protiv referenduma, a zalazu se za ulazak u tako militantnu organizaciju kakva je NATO

Mitrovica

pre 14 godina

Pa sudeci po novijoj istoriji, ja mislim da bi za vas Srbe ulazak u NATO bio garant da vise ne bi napravili greske kao one iz Milosevicevog doba.
Ko bi 70 i 80-tih mogao da za zamisli da je moguce da se tako ratuje protiv dojucerasnjih sunarodnika.
Ulazak u NATO bi sprecio da se istorija za par decenija ne ponovi.

komentator

pre 14 godina

Bolje da budemo "oni koji odlučuju" umesto "oni o kojima se odlučuje". Moramo već jednom preći na drugu stranu, baš da nam se ne dešava što nam se dešavalo godinam u nazad. Kamo sreće da smo u NATO-u od 1990.

Mirko

pre 14 godina

Uopste me ne interesuje deklaracija, potpisnici, titule, inteligencija, javne licnosti Srbije i njihova misljenja; ja cu uvek biti protiv ove organizacije koja je podelila svet i dalje navlaci mrznju (naravno opravdanu) na evropske narode u svetu.

Mladen

pre 14 godina

Ostajuci verna svojim tradicijama, Srbija će zadržati neutralnost kaoi 1941 a zatim će proći kao u periodu 41-45. Jel tih tradicija da se držimo pitao bih "očeve naše domovine", sto bi intelektualci trebali da budu. Umesto da tražite način kako da preteknemo, da nas ne nestane, vi trazite način kako da se ne obrukamo! Sram vas bilo! A brukali smo se i ranije pa možemo i sada. Sto reče najveći medju vama "ispruzimo ruke i pridrzimo se za zemlju, ako nemamo kud, jer niko za nama neće zaplakati". Ah očevi domovine...

Neusatz

pre 14 godina

A jel mozemo i mi u Vojvodini da raspisemo referendum o otcepljenju od Srbije, pa da se demokratskim putem otcepimo od srednjevekovnog ludila SrBskih "intelektualaca"? Srbiji je mesto u NATO-u! Buducnost jedne zemlje se ne odredjuje emocijama nego interesima, u suprotnom bi pola evropskih drzava jos uvek bilo u ratu sa svojim komsijama. Pamet u glavu, pa Srbiju u NATO i EU!

PavleBGD

pre 14 godina

Srbija treba da udje u NATO. I JNA je sravnila Vukovar pa i dalje to mnogi Srbi ne priznaju. Zasto onda ti hrabri "intelektualci" ne pokrenu i pitanje ulaska u EU, cije su nas zemlje jos od 1913. godine pokusale da uniste?

nikola

pre 14 godina

Ja sam za ulazak u NATO. EU nema svoju bezbednosnu komponentu nego je to NATO. Niti jedna zemlja ex SFRJ nece uci u EU ako pre toga ne udje u NATO. Dakle, 1000% sam ZA a to je iz 1000 razloga dobro za Srbiju.

bojan

pre 14 godina

Sokiran sam neozbiljnoscu, trapavoscu, decijom povredjenoscu i potpunim odsustvom sluha za buducnost Srbije od strane grupe intelektualaca koja smatra da Srbiji nije mesto u NATO. Sta bi bilo sa Nemackom i Japanom na primer, da su istrajavali posle poraza u II svetskom ratu i posle katastrofalnih razaranja koja su pretrpeli od strane USA, na konfrontaciji sa silama pobednicama. Propala bi i Nemacka i Japan. Krenuvsi drugim putem postale su najrazvijenije zemlje sveta. Lako je filozofirati iz udobnih fotelja. Osiroteli narod mora od neceg da zivi. Ne zamlacujte narod vise praznim pricama!

Dr

pre 14 godina

Kada imate stranke na vlasti (G17, SPO, SVM, deo DS), kada imate ministre (Sutanovac, Ljajic, Ugljanin), neke opozicione stranke (LDP) koji su za ulazak Srbije u NATO, onda je zaista jedino demokratski da se o tome raspise referendum! Da se ne desi da se u NATO udje puzajuci i prikriveno od naroda!

Jek

pre 14 godina

Kad god je u Srbiji "narod odlučivao", proveli smo se ko bos po trnju.

Što reko Duško Kovačević svojevremeno, kad bi se u Srbiji organizovao referendum o uvozu kuge, bar 30% bi bilo za. Narod treba pitati što ređe i što manje. Jednom u 4 godine, na redovnim parlamentarnim izborima, i dosta je. A u međuvremenu treba pametno voditi državu, što podrazumeva da se povremeno tom "narodu" poturi i neka gorka pilula, kako bi sutra i njemu i državi bilo bolje.

To dobro znaju i ovi "intelektualci", samo se prave blesavi.

Sloba

pre 14 godina

....Identifikovali su se konacno drugovi! Sto pre u Nato, manja je verovatnoca da nam amerika isporuci milion i po Srba koji tamo zive i rade i uzivaju puna prava kao i njihovi gradjani! Kakav bre referendum? Skupstina donosi odluku!

Predrag

pre 14 godina

I sta ce onda biti kad udjemo u NATO? Sve ce nas muskrace streljati, a zene nam silovati i decu odvesti u ropstvo? Alo, probudite se.

Pogledajte ko su potpisnici te inicijative. Razmisljajte svojom glavom.

"ZA" ulazak u NATO, da se ne ponove 1991, 1999, 2008. Naravno, "ZA"!!!

Jedina gora stvar od toga da neka vlast umesto mene odluci da UDJE u NATO, jeste da jedan Beckovic odluci da se u isti NE UDJE!

Pozdrav svima!

Branko

pre 14 godina

Srbija nikada nece uci u NATO ne zato sto je to volja pojedinaca, vec zato sto je to volja naroda. Ko u to sumnja neka tu volju proveri na referendumu. A svi koji pokusavaju da Srbiju uteraju u NATO mimo volje naroda igraju se vatrom koja ce ih progutati.

al

pre 14 godina

O vaznim pitanjima za jednu malu drzavu kao sto je nasa, poput pristupannja NATO paktu, valja otvoriti javnu raspravu. Ova inicijativa moze biti povod da se takva rasprava otvori i da se sucele argumenti. Emocije treba ostaviti po strani. Sta ako je pristupanje NATO jednako kao odlazak u cetnike 1944 godine? Ima li kod nas dovoljno mudrosti da se procene globalna politicka kretanja i trendovi, to je pitanje. Ako uspemo da naslutimo trendove svetskih kretanja u oblasti geopolitike, tad ce nam biti lakse da izvagamo sta je za nasu drzavu najbolje.

aleksandar

pre 14 godina

Ja sam protiv nato-a ali mislim da bi se gradjani vecinom izjasnili za, a ne samo oni koji glasaju za demokrate i 'prozapadne' stranke. Mislim da ce za nato biti upravo oni desnicari kojima je ideal vojno mocna Srbija (dominantna) a ne tamo neka neutralna.

blagomeni

pre 14 godina

Naravno da je referendum za resavanje jednog takvog pitanja neophodan. Malo je neukusno sto su na tom skupu pominjani iskljucivo Srbi i Srbija u kontekstu kao da niko osim Srba u ovoj zemlji ne zivi. Valjda smo svi gradjani Srbije, pa onda tek sta ko vec jeste po poreklu i genetici... Pride ni gosn Beckoviceva retorika sa segmentima kao sto je:"uz gaženje svih osveštanih normi međunarodnog prava", bas ne zvuci narocito savremeno. Strah me je samo da to "osvestavanje" normi ne pocne da praktikuje potpisnik Amfilohije.

zoran ns

pre 14 godina

A niko se od ovih intelektualaca nije dosetio da bi ulaskom Srbije u NATO, na mala vrata Srbija usla i na Kosovo?
Pih, 'intelektualci'... politika "od danas do sutra" kao i sve u Srbiji...

N

pre 14 godina

Zar posle svega!
Zar ovi likovi zaista misle da i dalje u Srbiji mogu da šire taj otužni zadah devedesetih? Satirući sve sveto, časno i lepo iz jedne bogate tradicije, sada toliko isprljane da je gotovo bolje da na tu reč jedno vreme ne koristimo i iskreno se suočavajući sa sobom najpre izgradimo jednu novu osnovu za budućnost.
Uništavajući srž jednog naroda ruiniranjem školstva i izopačavanjem istorije, taj sloj zaražen ludilom tanatosa, beskrupulozno manipulišući religijom, umetnoću i naukom, razgradio je veliku svetosavsku zaostavštinu do neprepoznatljivosti, do turbo-nakaze.
Na žalost, ova nespretna vlast daje im krila mnogim postupcima, što mentalitetom koji nije tako dalek od njihovog, što donekle razumljivim koalicionim sporazumima nastalim na bazi svega što se desilo od vremena ubistva Zorana Đinđića.
¡No pasarán! ovoj skupini, u ime svog zla, svih mobilizacija, svih udaraca na ulicama naših gradova, pendreka i groznih reči po njihovim televizijama i medijima, njihovom vampirskom piru pod bombama koje su svim srcem priželjkivali kako bi ubijali našu decu, novinare, političke protivnike u mraku koji su sami prizvali.
I jednom za svagda: ako oni imaju pravo da i dalje slobodno izražavaju svoje, u ljudskom smislu izdajničke ideje, zašto bi prokazano trebala da zvuči ideja paralele bombardovanja Hitlerove Nemačke i Miloševićeve Srbije? Jedina razlika je da je narod Nemačke u većini to dobro shvatio, a ratni zločinci, profiteri i inspiratori nazvani pravim imenima.

mens

pre 14 godina

Odlicno, kao gradjanin zelim da me o svemu pitaju. Ali zasto onda isti ti potpisnici nisu zahtevali referendum o neutrlnosti?? Sve mirise na Kostunicu.

swayzak

pre 14 godina

Lično ne simpatišem ni jednog od navedenih "intelektualaca", šta više ... ali se slažem da je referendum potreban, ako uopšte neko na vlasti sumnja da je ovaj narod protiv ulaska u NATO. Možemo da pričamo o svakakvim beneficijama i tome slično koje to članstvo pruža, ali sumnjam da će iko moći značajnije da utiče na mišljenje običnih građana koji itekako pamte šta se sve dešavalo pre nešto više od 10 godina. Rane će biti sveže još duže vremena ...

Boban

pre 14 godina

Ti isti (vecina) intelektualci su nas uveli u rat sa Natoom, zatim smo ga (Nato) na celu sa njima i Slobom pobedili - ako se secate izjava nekih s ovog spiska. Valjda zbog toga i smatraju da je glupo da ulazimo u nesto vec porazeno i da se ponovo dokazujemo. Imamo vojnu silu a neutralnost (nesvrstanost) nam je i pomogla da pobedimo Nato! Kao neutralna zemlja imacemo buducnost Svajcarske i perfektne odnose Irakom, Severnom Korejom, Kubom . . .!

Samo napred nasa srednjovekovna avangardo!

Slix

pre 14 godina

"Necemo u Nato" je isti sindrom Slobodana Milosevica koji nas je kostao glave!
Dokle cemo se vise sepuriti i busati u grudi pred svetom i terati im kontru???
Treba svi da shvatimo da smo mala i nerazvijena zemlja koja ne moze da funkcionise samostalno!
Nato nas je bombardovao, tacno! Ali koliko smo vekova bili pod turcima pa smo opet sa njima zajedno u Evropi!

Marko

pre 14 godina

Kakva sjajna ekipa. Ja bih im bio najzahvalniji kad bi ostali u istoriji i vishe se ne vracali iz nje. Svoje ideje nek ostave u srednjem veku. Nek nas puste da idemo u buducnost. Ni jedan mlad čovek nije među tih strašnih 200, toliko o ekipi.

Djoka

pre 14 godina

Zemlje clanice NATO-Pakta nisu bombardovale Srbiju, Beograd i clanove moje porodice vec sasvim konkretno kriminalnu masinu Slobodana Milosevica i njegovih prirepaka, medju kojima je - gle cuda! - i poprilican broj danasnjih zagovornika "referenduma".

ozbiljno

pre 14 godina

Ovo nam je poznato iz 1986. SANU. Tu se definira strategija Srbije za idućih pedeset godina. Sva sreća da smi mi u Hrvatskoj sada daleko od ovih koji su spremni i korjenje jesti, tako su zborili.

komentator

pre 14 godina

Ja mislim da baš taktički treba ući u nato, i to pre nekih u regionu. treba postati "neko ko odlučuje" a ne biti stalno "neko o kome se odlučuje", čudi me da je akademik Bećković postao tako lakoveran i sentimentalan pod stare dane. treba razmišljati trezveno i taktički, manje su šanse da se sa nekim zameraš ako postaneš deo njega, a veće su šanse da zastupaš svoje ciljeve ako si deo struktura koje su najmoćnije i koje odlučuju! E moj Bećkoviću, opet nas hoćete u srednji vek! Mi trebamo u nato zato što je to interes, a ne zato što ih volimo ili ne, kao i u EU, kao i da sarađujemo sa Rusijom i Kinom.

Munze Konza

pre 14 godina

Ministar Šutanovac, da je birao, ne bi našao neverovatnije razloge za pristup Srbije NATO paktu. Cene nekretnina i mogućnost da profesionalni vojnik zaradi više novca zbog učešća u humanitarnim akcijama?! U koju se to humanitarnu misiju ide s puškom na gotovs, ministre? Iz koje se to humanitarne misije vraćaju beznogi i bezruki invalidi, ako imaju sreće, pa im do neba zahvalno i presrećno lokalno stanovništvo pre toga nije odseklo glavu pred kamerama? Zar ti za Avganistan i Irak hranim sinove, Srbijo?! Ne u NATO, ne sa zlikovcima - ni sa kim, a naročito ne sa njima!

Bojan

pre 14 godina

Mislim da je ovoj državi i ovom narodu dosta bilo akademika i njihovih šizofrenih ideja iza kojih stoji ništa drugo do ne racionalna emotivna ideologija koja nas toliko vekova čini jedistvenim napaćenim narodom. Svima nama trebaju nove ideje koje će nas vući napred a ne retrogradna razmišljanja koja su obeležila prošli vek u ovoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu.

Ištvan Kaić

pre 14 godina

Dovoljno je pročitati imena koja su stala iza ovog predloga. Referendum? - ne hvala! Ne želim da dozvolim da gnev naroda odlučuje umesto mozga, i da se na ovaj način manipuliše emocijama prema bombardovanju koje nikome nije prijalo.

Milan Simic

pre 14 godina

U potpunosti potpisujem. Mislim da je referendum minimum minimuma. I slazem se da je sada pravi trenutak jer je ministar odbrane Dragan Sutanovac pre dva dana u intervjuu izjavio da je on za ulazak u NATO, a i Cedomir Jovanovic danas kaze da Srbija "mora u NATO". Dakle, debata o NATO je aktuelna i otvorena i to je odlicno za Srbiju.

anti NATO-vac

pre 14 godina

Referendum je najbolje demokratsko resenje nekih pitanja koji se ticu buducnosti Republike Srbije.
Ja sam protiv NATO jer nikada ne treba zaboraviti sta nam je taj NATO radio 1999.

Vitko Jenic, DANSKA

pre 14 godina

Mnogi od ovih likova treba da se pokrije ushima i da umuknu.
Znamo shta nam se desilo i kako smo proshli kad god su oni brinuli o zamlji u proshlosti.

Marko

pre 14 godina

Kad vidim ko je sve protiv ja sam odmah ZA ulazak u NATO.
NATO valjda ima neke države članice (većina njih su ujedno i članice EU) tako da ako je NATO odgovoran za to što Kosovo više nije u Srbiji onda su samim tim i one jer su se njihove Vlade saglasile sa vojnom intervencijom, finansirale je i slale svoje vojnike. Zašto onda ovi intelektualci ne budu hrabri i kažu da su i protiv EU?
Drugo zar nam je u godini krize potrebno da imamo i izdatak za referendum o pitanju koje uopšte nije aktuelno, Vlada nije zatrazila članstvo u toj organizaciji.
Naročito mi je zanimljivo što će Amfilohije, koliko već do kraja sledeće godine, živeti u zemlji članici NATOa il možda misli da će se ustoličiti u Beogradu?

Milan

pre 14 godina

Ovaj covek to namerno radi!
U trenutku kad nas niko nista ne pita za NATO, on pokrece to pitanje. Zasto? Da bi se naterala demokratska vlada na milosevicevski referendum i da se jos jednom izleti kao budala pred svetom. A posle se pitamo sto nas svet tretira kao idiote.

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Podrzavam ovu inicijativu. Raspolozenje gradjana Srbije u vezi sa ovom temom, vrlo dobro je poznato. Sudeci po izjavama Suleta i ekipe, ne bi bilo iznenadjenje da ova marionetska vlada pokusa da izglasa odluku o ulasku u NATO, iza ledja gradjana, odnosno preglasavanjem u skupstini, uz tanku vecinu koju ce po obicaju da obezbede Vladan Batic i Riza Halimi. Zato je bolje i sasvim u skladu sa demokratskim principima da se organizuje referendum o ovom vaznom pitanju, pa da ga onda, bez obzira na ishod, konacno skinemo sa dnevnog reda. Sve drugo bila bi cista podvala...

Dragan

pre 14 godina

Svaka čast na ovoj demokratskoj inicijativi, nekad narod odluči i da se tema skine sa dnevnog reda. A ja sam izričito protiv ulaska Srbije u NATO. Navešću samo neke argumente: Zbog bombardovanja Republike Srpske. Zbog bombardovanja SRJ!
Zbog ucesvovanja u otimanju Kosmeta. Zbog toga sto ne zelimo da nasa deca ratuju za tudje interese. Jer je Srbija vojno neutralna zemlja.
Zbog toga sto je to agresivna vojna sila, potpuno nedemokratskog karaktera pod vodjstvom SAD. Jer ne zelimo da kvarimo odnose sa Ruskom Federacijom. Zbog jos mnogo, mnogo razloga ne treba Srbija da uđe U NATO!

Младен

pre 14 godina

Ма јаки интелектуалци кад повалаче знак једнакости између неуласка у НАТО и непризнавање Косова. Сва срећа па ови ништа не одлучују. Колико год било болно наше место је у НАТО-у! Нема алтернативе. А могли би и наши драги "интелектуалци" да нам дају одговор како могу бити толико геополитички слепи да не виде да смо окружени НАТО-ом са свих страна и да је сулудо бити "неутралан".

anti NATO-vac

pre 14 godina

Referendum je najbolje demokratsko resenje nekih pitanja koji se ticu buducnosti Republike Srbije.
Ja sam protiv NATO jer nikada ne treba zaboraviti sta nam je taj NATO radio 1999.

Dragan

pre 14 godina

Svaka čast na ovoj demokratskoj inicijativi, nekad narod odluči i da se tema skine sa dnevnog reda. A ja sam izričito protiv ulaska Srbije u NATO. Navešću samo neke argumente: Zbog bombardovanja Republike Srpske. Zbog bombardovanja SRJ!
Zbog ucesvovanja u otimanju Kosmeta. Zbog toga sto ne zelimo da nasa deca ratuju za tudje interese. Jer je Srbija vojno neutralna zemlja.
Zbog toga sto je to agresivna vojna sila, potpuno nedemokratskog karaktera pod vodjstvom SAD. Jer ne zelimo da kvarimo odnose sa Ruskom Federacijom. Zbog jos mnogo, mnogo razloga ne treba Srbija da uđe U NATO!

Milan Simic

pre 14 godina

U potpunosti potpisujem. Mislim da je referendum minimum minimuma. I slazem se da je sada pravi trenutak jer je ministar odbrane Dragan Sutanovac pre dva dana u intervjuu izjavio da je on za ulazak u NATO, a i Cedomir Jovanovic danas kaze da Srbija "mora u NATO". Dakle, debata o NATO je aktuelna i otvorena i to je odlicno za Srbiju.

Munze Konza

pre 14 godina

Ministar Šutanovac, da je birao, ne bi našao neverovatnije razloge za pristup Srbije NATO paktu. Cene nekretnina i mogućnost da profesionalni vojnik zaradi više novca zbog učešća u humanitarnim akcijama?! U koju se to humanitarnu misiju ide s puškom na gotovs, ministre? Iz koje se to humanitarne misije vraćaju beznogi i bezruki invalidi, ako imaju sreće, pa im do neba zahvalno i presrećno lokalno stanovništvo pre toga nije odseklo glavu pred kamerama? Zar ti za Avganistan i Irak hranim sinove, Srbijo?! Ne u NATO, ne sa zlikovcima - ni sa kim, a naročito ne sa njima!

Boban

pre 14 godina

Ti isti (vecina) intelektualci su nas uveli u rat sa Natoom, zatim smo ga (Nato) na celu sa njima i Slobom pobedili - ako se secate izjava nekih s ovog spiska. Valjda zbog toga i smatraju da je glupo da ulazimo u nesto vec porazeno i da se ponovo dokazujemo. Imamo vojnu silu a neutralnost (nesvrstanost) nam je i pomogla da pobedimo Nato! Kao neutralna zemlja imacemo buducnost Svajcarske i perfektne odnose Irakom, Severnom Korejom, Kubom . . .!

Samo napred nasa srednjovekovna avangardo!

Neusatz

pre 14 godina

A jel mozemo i mi u Vojvodini da raspisemo referendum o otcepljenju od Srbije, pa da se demokratskim putem otcepimo od srednjevekovnog ludila SrBskih "intelektualaca"? Srbiji je mesto u NATO-u! Buducnost jedne zemlje se ne odredjuje emocijama nego interesima, u suprotnom bi pola evropskih drzava jos uvek bilo u ratu sa svojim komsijama. Pamet u glavu, pa Srbiju u NATO i EU!

Milan

pre 14 godina

Ovaj covek to namerno radi!
U trenutku kad nas niko nista ne pita za NATO, on pokrece to pitanje. Zasto? Da bi se naterala demokratska vlada na milosevicevski referendum i da se jos jednom izleti kao budala pred svetom. A posle se pitamo sto nas svet tretira kao idiote.

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Podrzavam ovu inicijativu. Raspolozenje gradjana Srbije u vezi sa ovom temom, vrlo dobro je poznato. Sudeci po izjavama Suleta i ekipe, ne bi bilo iznenadjenje da ova marionetska vlada pokusa da izglasa odluku o ulasku u NATO, iza ledja gradjana, odnosno preglasavanjem u skupstini, uz tanku vecinu koju ce po obicaju da obezbede Vladan Batic i Riza Halimi. Zato je bolje i sasvim u skladu sa demokratskim principima da se organizuje referendum o ovom vaznom pitanju, pa da ga onda, bez obzira na ishod, konacno skinemo sa dnevnog reda. Sve drugo bila bi cista podvala...

Djoka

pre 14 godina

Zemlje clanice NATO-Pakta nisu bombardovale Srbiju, Beograd i clanove moje porodice vec sasvim konkretno kriminalnu masinu Slobodana Milosevica i njegovih prirepaka, medju kojima je - gle cuda! - i poprilican broj danasnjih zagovornika "referenduma".

Dr

pre 14 godina

Kada imate stranke na vlasti (G17, SPO, SVM, deo DS), kada imate ministre (Sutanovac, Ljajic, Ugljanin), neke opozicione stranke (LDP) koji su za ulazak Srbije u NATO, onda je zaista jedino demokratski da se o tome raspise referendum! Da se ne desi da se u NATO udje puzajuci i prikriveno od naroda!

Marko

pre 14 godina

Kakva sjajna ekipa. Ja bih im bio najzahvalniji kad bi ostali u istoriji i vishe se ne vracali iz nje. Svoje ideje nek ostave u srednjem veku. Nek nas puste da idemo u buducnost. Ni jedan mlad čovek nije među tih strašnih 200, toliko o ekipi.

Младен

pre 14 godina

Ма јаки интелектуалци кад повалаче знак једнакости између неуласка у НАТО и непризнавање Косова. Сва срећа па ови ништа не одлучују. Колико год било болно наше место је у НАТО-у! Нема алтернативе. А могли би и наши драги "интелектуалци" да нам дају одговор како могу бити толико геополитички слепи да не виде да смо окружени НАТО-ом са свих страна и да је сулудо бити "неутралан".

Влада

pre 14 godina

Неке ствари се не могу заборавити...сви смо тада трпели због демонстрације силе НАТО пакта...нема изговора...не у НАТО

Tamara

pre 14 godina

Sviđali se nekom potpisnici ili ne sviđali, radi se o najdemokratskijem izražavanju volje naroda. NATO je ne samo u Srbiji, nego i u svijetu, toliko omražena organizacija da zaista ne vidim svrhe da im se Srbi priključe. Sjetite se da je prošle godina, na proslavi 60-og rođendana pakta, u Strazburu došlo do velikih nereda i da je pola grada bilo u vatri zbog protesta njihovih vlastitih građana,uglavnom mladih iz EU.

Marko

pre 14 godina

Kad vidim ko je sve protiv ja sam odmah ZA ulazak u NATO.
NATO valjda ima neke države članice (većina njih su ujedno i članice EU) tako da ako je NATO odgovoran za to što Kosovo više nije u Srbiji onda su samim tim i one jer su se njihove Vlade saglasile sa vojnom intervencijom, finansirale je i slale svoje vojnike. Zašto onda ovi intelektualci ne budu hrabri i kažu da su i protiv EU?
Drugo zar nam je u godini krize potrebno da imamo i izdatak za referendum o pitanju koje uopšte nije aktuelno, Vlada nije zatrazila članstvo u toj organizaciji.
Naročito mi je zanimljivo što će Amfilohije, koliko već do kraja sledeće godine, živeti u zemlji članici NATOa il možda misli da će se ustoličiti u Beogradu?

Ištvan Kaić

pre 14 godina

Dovoljno je pročitati imena koja su stala iza ovog predloga. Referendum? - ne hvala! Ne želim da dozvolim da gnev naroda odlučuje umesto mozga, i da se na ovaj način manipuliše emocijama prema bombardovanju koje nikome nije prijalo.

bojan

pre 14 godina

Sokiran sam neozbiljnoscu, trapavoscu, decijom povredjenoscu i potpunim odsustvom sluha za buducnost Srbije od strane grupe intelektualaca koja smatra da Srbiji nije mesto u NATO. Sta bi bilo sa Nemackom i Japanom na primer, da su istrajavali posle poraza u II svetskom ratu i posle katastrofalnih razaranja koja su pretrpeli od strane USA, na konfrontaciji sa silama pobednicama. Propala bi i Nemacka i Japan. Krenuvsi drugim putem postale su najrazvijenije zemlje sveta. Lako je filozofirati iz udobnih fotelja. Osiroteli narod mora od neceg da zivi. Ne zamlacujte narod vise praznim pricama!

Violeta

pre 14 godina

Za vojno neutralnu Srbiju!!! NE u NATO!!! Dosta je nase brace, oceva, momaka, supruga... poginulo na ovim prostorima!!! Jos treba da idu da ginu za americke potrebe i nezajazljivost najbogatijih na svetu?!

swayzak

pre 14 godina

Lično ne simpatišem ni jednog od navedenih "intelektualaca", šta više ... ali se slažem da je referendum potreban, ako uopšte neko na vlasti sumnja da je ovaj narod protiv ulaska u NATO. Možemo da pričamo o svakakvim beneficijama i tome slično koje to članstvo pruža, ali sumnjam da će iko moći značajnije da utiče na mišljenje običnih građana koji itekako pamte šta se sve dešavalo pre nešto više od 10 godina. Rane će biti sveže još duže vremena ...

ozbiljno

pre 14 godina

Ovo nam je poznato iz 1986. SANU. Tu se definira strategija Srbije za idućih pedeset godina. Sva sreća da smi mi u Hrvatskoj sada daleko od ovih koji su spremni i korjenje jesti, tako su zborili.

Mirko

pre 14 godina

Uopste me ne interesuje deklaracija, potpisnici, titule, inteligencija, javne licnosti Srbije i njihova misljenja; ja cu uvek biti protiv ove organizacije koja je podelila svet i dalje navlaci mrznju (naravno opravdanu) na evropske narode u svetu.

Paradoks?

pre 14 godina

Zanimljivo je kako neke stranke i NVO kao najveći zagovornici demokratije, mira i ljudskih prava, svim silama se bore protiv referenduma, a zalazu se za ulazak u tako militantnu organizaciju kakva je NATO

Vitko Jenic, DANSKA

pre 14 godina

Mnogi od ovih likova treba da se pokrije ushima i da umuknu.
Znamo shta nam se desilo i kako smo proshli kad god su oni brinuli o zamlji u proshlosti.

Branko

pre 14 godina

Srbija nikada nece uci u NATO ne zato sto je to volja pojedinaca, vec zato sto je to volja naroda. Ko u to sumnja neka tu volju proveri na referendumu. A svi koji pokusavaju da Srbiju uteraju u NATO mimo volje naroda igraju se vatrom koja ce ih progutati.

Filip Stojanovic

pre 14 godina

Kad studirate idete u NATO, kad se lecite idete u NATO, kad pravite pare idete u NATO, kad se odmarate idete u NATO,kad kupujete auto idete u NATO, kad kompjutere kupujete idete u NATO, kada se oblacite idete u NATO, kada decu skolujete idete u NATO, kada decu zaposljavate idete u NATO, pusite NATO cigarete, slusate NATO muziku, pijete NATO viski i coca colu, Sveta Gora je u NATO, Amfilohije se skolovao u NATO, mnoogi potpisnici od tih 200 su i sebe i decu skolovali u NATO,
njihova deca i dalje zive u NATO...Hocete jos?!?! Ili da malo razmislite i shvatite koliko ste licemerni i sami nastavite ovaj spisak!!

zoran ns

pre 14 godina

A niko se od ovih intelektualaca nije dosetio da bi ulaskom Srbije u NATO, na mala vrata Srbija usla i na Kosovo?
Pih, 'intelektualci'... politika "od danas do sutra" kao i sve u Srbiji...

Bojan

pre 14 godina

Mislim da je ovoj državi i ovom narodu dosta bilo akademika i njihovih šizofrenih ideja iza kojih stoji ništa drugo do ne racionalna emotivna ideologija koja nas toliko vekova čini jedistvenim napaćenim narodom. Svima nama trebaju nove ideje koje će nas vući napred a ne retrogradna razmišljanja koja su obeležila prošli vek u ovoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu.

mens

pre 14 godina

Odlicno, kao gradjanin zelim da me o svemu pitaju. Ali zasto onda isti ti potpisnici nisu zahtevali referendum o neutrlnosti?? Sve mirise na Kostunicu.

Dusan

pre 14 godina

Poenta je da SuNATOvac zagovara NATO na mala vrata, voleli bi to da urade i bez referenduma, u Skupstini! Ovo je sansa da se to spreci! Srbija zaista ne bi imala nikakvog dostojanstva, ako bi samo nakon 10 godina posle bombardovanja usla u taj savez zbog skromne koristi! Vrlo malo cemo izgubiti sa aspekta zapadnih zemalja, a JAKO PUNO dobiti sa aspekta Rusije, muslimanskih zemalja, Kine, itd.

marioneta

pre 14 godina

Koliko se secam NATO je bombardovao kada je narod na referendumu,koji je raspisao Milosevicev rezim,rekao da Kosovo treba braniti po svaku cenu.A znalo se da je cena bombardovanje i rat u kome se Srbija predala.
Jel ogromna vecina naroda godinama podrzavala politiku Slobodana Milosevica-jeste.
Da li je vecina naroda u jednom periodu podrzavala Seselja-jeste.Seselj je pobedio na izborima pa mu je pobeda oduzeta.
Da li je vecina naroda protiv izrucenja Ratka Mladica Hagu-jeste...
Da li bi velika vecina naroda bila protiv ulaska Srbije u NATO-da.
I sta onda-nista.Sta sutra, za 10,20,50 godina-nista.
Djindjic je pokusao nesto ali mi najvise volimo NISTA.

Predrag

pre 14 godina

I sta ce onda biti kad udjemo u NATO? Sve ce nas muskrace streljati, a zene nam silovati i decu odvesti u ropstvo? Alo, probudite se.

Pogledajte ko su potpisnici te inicijative. Razmisljajte svojom glavom.

"ZA" ulazak u NATO, da se ne ponove 1991, 1999, 2008. Naravno, "ZA"!!!

Jedina gora stvar od toga da neka vlast umesto mene odluci da UDJE u NATO, jeste da jedan Beckovic odluci da se u isti NE UDJE!

Pozdrav svima!

vox populi

pre 14 godina

Referendum je demokratska tekovina. Niko u nase ime nema prava da donese odluku ni za, ni protiv clanstva u NATO. Dakle, prvo da se prebrojimo, a onda vlast (ma koja bila) da postuje da tu nasu odluku (ma kakva ona bila). Odluka bez referenduma bi bila uzurpacija demokratije. Kamo lepe srece da su nas konsultovali i po drugim pitanjima, umesto sto su zakulisno povlacili dugorocne poteze.

Prof York University Toronto

pre 14 godina

Ne treba trositi novac na referendum, NATO ce se raspasti sam od sebe, odnosno "smanjiti svoju tezinu".
Kad sam rekao svojim koleganma, da ce dolar da tresne, i to prije 15 godina, svi su mi se smijali, a sada se toga niko od njih ne sjeca.
NATO dijeli sudbinu s dolarom!

rasina

pre 14 godina

Kakvi intelektualci? Pa za njih niko van Srbije nije ni čuo, niti ih uvažava. Sebe smatraju vrlo važnim i uticajnim u Srbiji. Kada ono - duplo golo. Dok se oni ovim bave, pola miliona "nebeskih Srba" čeka, i po nekoliko sati, na 1.700,00 dinara crkavice da preživi. To je Srbija brale... To je referendum...Lepo kaže narod: "Besposlen pop i jariće krsti". Tako i oni. Bitno je da se o njima govori i piše. Po njima Srbija nije bitna. Srbiju guraju u neki virtuelni svet, gde su Srbi "nebeski narod". Doduše Srbi su u tom svetu gladani, ali važni. Sramota!!! Dosta bre.. Srbiji je mesto u Evropi i tačka. Tamo jedino možemo da nađemo posao, a ne u Afriku (da sadimo papriku)ili nekom virtuelnom svetu.Kome to nije jasno neka se skloni, i neka ne zamara druge svojim glupostima. Ako je većina drugih u NATO-o, bićemo i mi.Tačka. Ende..

Драган

pre 14 godina

Синиша Ковачевић, др Бошко Мијатовић, Петар Краљ, проф. др Радмила Накарада, Димитрије Војнов, Душан Ковачевић, Љуба Поповић... Има ли већих ауторитета у свакој од тих области од ових људи?!

daleko sam ja

pre 14 godina

Zar opet Matija Beckovic? Pa zar nije vreme da se akademici i razni pripomagaci okane Srbije? Zar je nisu doveli na pashaluk u bedi i siromastvu? Zar nije bilo dosta SANU i SPC ? Cini mi se nije.

View

pre 14 godina

A jel' može referendum o tome da li narod hoće monopol? Da li hoće da cela zemlja bude vlasništvo par ljudi (što se u Srbiji mudro zove "kapitalizam")? Da li hoće otpuštanja? Da li hoće da ne prima platu mesecima, a da uredno plaća sve namete ove "dostojanstvene" države? Da li hoće da se blizu milion pripadnika naroda hranu u javnim kuhinjama? Da li hoće da izdržava na hiljade besposličara na budžetskim jaslama? Zašto niste pitali narod kada ste odlučivali da Srbija bude neutralna (ma šta to značilo)? Zašto niste pitali narod da li hoće da plati slobodu Miladina Kovačevića? Ili slobodu Ratka Mladića? I još mnooooogo pitanja bi se moglo postaviti na referendumu, ako već hoćete da pitate narod.

Aleksandar

pre 14 godina

Kakav trust mozgova... Kakva devalvacija reci `intelektualac`... Hajmo opet da kazemo jos jedno istorijsko NE, pa da lepo izumremo u nadi da ce jednog dana ove prostore naseliti neki narod koji odlucuje razumom a ne emocijama.

Evropska Srbija

pre 14 godina

Pijavice koje su godinama unazadjivale Srbiju , kraduckale sa sitnim beneficijama resile da se pitaju i o Nato Paktu.
Medju njima i lazni Srpski rendzer Emir alijas Nemanja .
Lazni doktor pravnih nauka ocajnicki pokusava da se vrati na politicku scenu Srbije , pa Rusofilski delovi bezbedonosnih sluzbi preko ovih 200-inak miseva kako bi rekao Emir alijas Nemanja pokusavaju da skrenu paznju na sebe.
Medju tih 200 je pola onih koji su medijski satanizovali pokojnog premijera Djindjica .
Medju tih 200 ima puno onih koji ce morati kad tad da odgovaraju za cinjenje ili necinjenje.
Zato se i plase Evropske Srbije i Srbije u Nato paktu.
Pa i treba da se plase.

Sloba

pre 14 godina

....Identifikovali su se konacno drugovi! Sto pre u Nato, manja je verovatnoca da nam amerika isporuci milion i po Srba koji tamo zive i rade i uzivaju puna prava kao i njihovi gradjani! Kakav bre referendum? Skupstina donosi odluku!

M.Popovic

pre 14 godina

Sladak nam je Evro, Dolar, Funta ali mi bi da Srbijicu zadrzimo medju sljivama nekako. A da 'gast arbajteri' salju doznake. Kakva integracija u Evropu ? Neeee ! Inflacija, patriotska ubistva i atentati. HERMETICKI zatvorena Srbija - to njima treba!

PavleBGD

pre 14 godina

Srbija treba da udje u NATO. I JNA je sravnila Vukovar pa i dalje to mnogi Srbi ne priznaju. Zasto onda ti hrabri "intelektualci" ne pokrenu i pitanje ulaska u EU, cije su nas zemlje jos od 1913. godine pokusale da uniste?

al

pre 14 godina

O vaznim pitanjima za jednu malu drzavu kao sto je nasa, poput pristupannja NATO paktu, valja otvoriti javnu raspravu. Ova inicijativa moze biti povod da se takva rasprava otvori i da se sucele argumenti. Emocije treba ostaviti po strani. Sta ako je pristupanje NATO jednako kao odlazak u cetnike 1944 godine? Ima li kod nas dovoljno mudrosti da se procene globalna politicka kretanja i trendovi, to je pitanje. Ako uspemo da naslutimo trendove svetskih kretanja u oblasti geopolitike, tad ce nam biti lakse da izvagamo sta je za nasu drzavu najbolje.

nikola

pre 14 godina

Ja sam za ulazak u NATO. EU nema svoju bezbednosnu komponentu nego je to NATO. Niti jedna zemlja ex SFRJ nece uci u EU ako pre toga ne udje u NATO. Dakle, 1000% sam ZA a to je iz 1000 razloga dobro za Srbiju.

Unuk nemačkog logoraša

pre 14 godina

Svima koji sada iz emotivnih razloga pljuju po NATO bih poručio da se okrenu budućnosti. Moji preci su jedva preživeli nemačke konclogore a ja ipak živim u Nemačkoj i tu školujem svoju decu. Kada dolazim o praznicima kući u Srbiju niko mi ne prebacuje nego se poređaju svi lepo u red da dobiju poklone od čike iz Nemačke. A skoro svako od njih ima ili je imao nekog ko je propatio od nemačke ruke tokom drugog svetskog rata. Međutim izgleda da su draži pokloni iz belog sveta nego tamo neki inat zbog nečega što je bilo, pa prošlo. Zato zaboravite na bombardovanje, jer vi na prošlost ne možete da utičete, a ako Srbija uđe u NATO, tako ćete sebi obezbediti bolju i bezbedniju budućnost.

koka mozak

pre 14 godina

Referendum: NE hvala!
NATO: DA hvala!
Hteo sam samo reci, kad NATO dobro prokuzis i shvatis, ne treba ti nikakv referendum. Tamo te vodi um.

blagomeni

pre 14 godina

Naravno da je referendum za resavanje jednog takvog pitanja neophodan. Malo je neukusno sto su na tom skupu pominjani iskljucivo Srbi i Srbija u kontekstu kao da niko osim Srba u ovoj zemlji ne zivi. Valjda smo svi gradjani Srbije, pa onda tek sta ko vec jeste po poreklu i genetici... Pride ni gosn Beckoviceva retorika sa segmentima kao sto je:"uz gaženje svih osveštanih normi međunarodnog prava", bas ne zvuci narocito savremeno. Strah me je samo da to "osvestavanje" normi ne pocne da praktikuje potpisnik Amfilohije.

N

pre 14 godina

Zar posle svega!
Zar ovi likovi zaista misle da i dalje u Srbiji mogu da šire taj otužni zadah devedesetih? Satirući sve sveto, časno i lepo iz jedne bogate tradicije, sada toliko isprljane da je gotovo bolje da na tu reč jedno vreme ne koristimo i iskreno se suočavajući sa sobom najpre izgradimo jednu novu osnovu za budućnost.
Uništavajući srž jednog naroda ruiniranjem školstva i izopačavanjem istorije, taj sloj zaražen ludilom tanatosa, beskrupulozno manipulišući religijom, umetnoću i naukom, razgradio je veliku svetosavsku zaostavštinu do neprepoznatljivosti, do turbo-nakaze.
Na žalost, ova nespretna vlast daje im krila mnogim postupcima, što mentalitetom koji nije tako dalek od njihovog, što donekle razumljivim koalicionim sporazumima nastalim na bazi svega što se desilo od vremena ubistva Zorana Đinđića.
¡No pasarán! ovoj skupini, u ime svog zla, svih mobilizacija, svih udaraca na ulicama naših gradova, pendreka i groznih reči po njihovim televizijama i medijima, njihovom vampirskom piru pod bombama koje su svim srcem priželjkivali kako bi ubijali našu decu, novinare, političke protivnike u mraku koji su sami prizvali.
I jednom za svagda: ako oni imaju pravo da i dalje slobodno izražavaju svoje, u ljudskom smislu izdajničke ideje, zašto bi prokazano trebala da zvuči ideja paralele bombardovanja Hitlerove Nemačke i Miloševićeve Srbije? Jedina razlika je da je narod Nemačke u većini to dobro shvatio, a ratni zločinci, profiteri i inspiratori nazvani pravim imenima.

Peter Tosh

pre 14 godina

Мени сада није јасна једна ствар, признајем, можда сам глуп и затуцан. Ако је НАТО нападао само злочиначки режим Слободана Милошевића, кога је онда гађао на Грделичком мосту, у возу пуном цивила, Слободана, Мирјану? Зашто је моје село у близини Богутовачке Бање сравњено са земљом, опет Слободан, Мирјана? Чему рушење новосадских мостова, због Слободана, Мирјане? Дозволићу себи да још једном будем глуп и гласаћу ипак против уласка у НАТО.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Najveca mi je zelja da se Srbija pridruzi NATO savezu i zajedno s Hrvatskom budu partneri i saveznici u dobru i zlu jer tada nikada nece biti rata izmedu te dvije srodne drzave. Mislim da to zeli i vecina Hrvata, da nam se Srbija pridruzi u cvrst savez u kojem ne bi bilo nepovjerenja i nadmetanja.

Supergenije

pre 14 godina

Super postavka za tragi-komediju-horor:

Imamo nacisticku Nemacku koja napada Srbiju i neke Srbe koji potpisuju pakt s tom nadolazecom silom u cilju ocuvanja srpskog naroda, je l te.

Vecina potpisnika ove peticije se odusevljava tim Srbima koji su podrzavali Nemacku i potpisali pakt - traze im grobove, podizu im spomenike, odrzavaju skupove, pevaju im herojske pesme, reimenuju ulice, rehabilituju pred istorijom i zakonom potpisnike izdajstva, itd...

ALI su istovremeno protiv "potpisivanja pakta" s NATO savezom kojeg uporedjuju s nacistickom Nemackom i osudjuju svaku saradnju s istim.

Ko tu sad pije a ko placa, ko je lud ko zbunjen, ljudi moji? Ko je heroj, patriota, izdajnik, zaba i baba? Sve zivo su izmesali. Samo truju i sludjuju ovaj neuki narod.

I opet se TO sto nude ne jede, ne proizvodi, ne sipa u automobil - jedno veliko NISTA.

Gvido

pre 14 godina

Prava dilema nije "Nato ili ne". Pitanje bi trebalo da bude "Saa vise volite: NATO, ili ovu ... grupu potpisnika kojoj jos uvek nije dosta?"!!! Oni na jednu stranu, a Srbija na drugu! Dole s folirantima!!!

Julius

pre 14 godina

Oko 200 "intelektualaca", bivsih drzavnika, popova i umetnika pokrenulo je inicijativu za raspisivanje referenduma protiv pristupanja Srbije NATO-alijansi.
Pravi Milosevicev sindrom izjasnjavanja naroda na referendume, koji su unapred bili "osudjeni na uspeh", a koje je on sam kasnije pogazio!Setimo se ustavni referendum Srbije od 28.marta 1989.godine, koji je oznacio kraj SFRJ. Pa referendum o neprihvatanju stranih posrednika u resavanju problema Kosova, kada je preko 95%gradjana glasalo protiv mesanja stranih posrednika, ali ubrzo posle toga je Milosevic, na insistiranje Ricarda Holbruka pristao na strano posredovanje, i tako pogazio referendum koji je sam raspisao!
Pamet u glavi ljudi. Znate da male drzave nikada same ne odluciju o svojoj sudbini, vec im kroje vece sile.
Na posletku, Srbija hita ka ulasku u Evropsku uniju, a tu su skoro sve clanice unije i clanice NATO-a.
Kada vidite ko je pokrenuo inicijativu protiv te integracije, znajte da je integracija dobra i korisna stvar!
Potpisnici inicijative, pravi "trust mozgova", ali i vladajuca elita, znaju vrslo dobro da se institucija referenduma moze uspesno da se zloupotrebi, kako bi vlastodrsci i odredjeni krugovi drustva sa sebe skinu odgovornost i prebace je na teret gradjana. Ali, zar treba pustiti da senilni starci,propali politicari i popovi blokiraju integracije i prosperitet mladih?

(Vlast)a

pre 14 godina

Malo toga postoji sto nije sklono kvaru.I elita koja je to bila,sad to uglavnom vise nije!Mislim da ovom skupu nedostaju gdje Habjanovic-Djurovic,Raznatovic,bracni par Bjelica-Pajkic,"beli orao"Bokan i Mira Markovic,pa da znamo kakve nam se vrednosti nude.I da nam bude jasno da Zoran Djindjic nije imao nikakve sanse pored ove i ovakve elite!

Alek

pre 14 godina

Pa ovo su isti oni ljudi što opravdavaju kneza Pavla, Nedića, Ljotića i četnike što su šurovali sa nacistima. NATO je ipak mnogo bolji. A zbog ovakvih u Srbiji i sličnih u Hrvatskoj na ovim prostorima je i počeo zadnji rat. Paradoksalno, oni su još uvek glasni.

Mladen

pre 14 godina

Ostajuci verna svojim tradicijama, Srbija će zadržati neutralnost kaoi 1941 a zatim će proći kao u periodu 41-45. Jel tih tradicija da se držimo pitao bih "očeve naše domovine", sto bi intelektualci trebali da budu. Umesto da tražite način kako da preteknemo, da nas ne nestane, vi trazite način kako da se ne obrukamo! Sram vas bilo! A brukali smo se i ranije pa možemo i sada. Sto reče najveći medju vama "ispruzimo ruke i pridrzimo se za zemlju, ako nemamo kud, jer niko za nama neće zaplakati". Ah očevi domovine...

Slix

pre 14 godina

"Necemo u Nato" je isti sindrom Slobodana Milosevica koji nas je kostao glave!
Dokle cemo se vise sepuriti i busati u grudi pred svetom i terati im kontru???
Treba svi da shvatimo da smo mala i nerazvijena zemlja koja ne moze da funkcionise samostalno!
Nato nas je bombardovao, tacno! Ali koliko smo vekova bili pod turcima pa smo opet sa njima zajedno u Evropi!

academic

pre 14 godina

Nisam mislio da cemo uci u NATO.
Ali kada vidim ko su potpisnici, sada sam potpuno uveren da ce Srbija vrlo brzo biti clan severnoatlantskog saveza.
Jer zasta god se ova grupa "intelektualaca" zalagala desilo se suprotno. Uveren sam da ni sada nece biti drugacije.

Jek

pre 14 godina

Kad god je u Srbiji "narod odlučivao", proveli smo se ko bos po trnju.

Što reko Duško Kovačević svojevremeno, kad bi se u Srbiji organizovao referendum o uvozu kuge, bar 30% bi bilo za. Narod treba pitati što ređe i što manje. Jednom u 4 godine, na redovnim parlamentarnim izborima, i dosta je. A u međuvremenu treba pametno voditi državu, što podrazumeva da se povremeno tom "narodu" poturi i neka gorka pilula, kako bi sutra i njemu i državi bilo bolje.

To dobro znaju i ovi "intelektualci", samo se prave blesavi.

banned

pre 14 godina

Gledajuci pragmaticno, to sto je nama NATO napravio, moze da se zrtvuje (i ne zaboravi), ako postoji realna korist od clanstva u savezu.

Medjutim moj problem sa NATOom je sto ne zelim da nasi vojnici (makar i oni sto su to samo po pozivu, dakle profesionalni), ucestvuju u bilo kakvim (uglavnom fol mirovnim) operacijama van Srbije. Ne podrzavam americke vojne akcije sirom sveta i ne zelim srpsko prisustvo u tudjini, kao sto niko ne zeli tudjinsko prisustvo u Srbiji.
Da ne i prosirujem dalje na odnos sa islamskim svetom.

Ma koliko bilo korisno, na eventualnom referendumu ja ostajem pacifista.

Pamet u glavu!

pre 14 godina

Da li je moguće da ćemo i dalje da glodjemo kosku koju nam je milošević ostavio? Pa on je sve radio samo da udalji Srbiju od evrope i zapadnih vrednosti a sa ciljem da vlada večno u mraku koji je napravio u zemlji. Ovo je zapravo providan pokušaj antievropskih snaga da se blokira ulazak Srbije u EU. Kosovo je sizifov kamen za Srbiju. Pamet u glavu narode, ili ćeš nestati.

shkorpion

pre 14 godina

a što se lepo koštunica i ova sjajna ekipa ne presele u rusiju, i da bude bolje i nama i njima, i da se ne bavimo ovakvim stvarima ???

mujcinovic salih

pre 14 godina

Pravac Nato bez zastajkivanja,sto dalje pobeci od Rusije koja je najvece zlo na kugli zemaljskoj.Vidite ko su joj saveznici,Kuba.Sev.Koreja,Venecuela,Laos i.t.d.O potpisnicima ne treba ni govoriti oni su poznati kao rusofili.A neki od njih imaju americko drzavljanstvo kojega se nisu odrekli.A rusko nisu uzeli.

Jivamukti

pre 14 godina

Da li inicijatori referenduma ili njihove pristalice znaju neku zemlju koja je usla u NATO i grdno porgresila a narod se sada kaje?
Da li Slovenci, Cesi, Rumuni, Litvanci... ginu ili ubijaju za ovu alijansu po svetskim ratistima?
Ali kad vidim okupljeno drustvo jasno mi je da se radio sabotazi evrointgracija Srbije. A znam i glavnog sabotera, sa pecanja bez kosulje.

iii

pre 14 godina

Jos nisam cuo ni jedan racionalni razlog protiv prikljucenja NATO-u. Svi oni koji su protiv toga se pozivaju na cisto emotivne razloge, jer oni su nas eto bombardovali. Medjutim, sa Bugarskom smo onolike ratove vodili, u prakticno svim ratovima su bili na protivnickoj strani, pa opet sad se stalno prica o nasoj pravoslavnoj braci Bugarima?! U politici ne postoje prijatelji i neprijatelji, to su sarene laze za naivcine, nacin da politicari ubede narod u ono sto im odgovara. Postoje samo politicki interesi, koji se menjaju stalno, zavisno od situacije, i pravi patriote treba da samo to i da zanima - nacionalni interes, sta je za ovu zemlju najbolja opcija dugorocno gledano.

Komsija iz bloka 45

pre 14 godina

Ja sam ZA ulazak u NATO. Razlog je sto imamo vise koristi od toga nego da ostajemo izvan. Ovaj kratak zakljucak moze se doneti posle analize mnogobrojnih argumenata koji svi ne mogu da stanu u ovaj komentar (nazalost). Ovi "intelektualci" nisu izneli niti jedan (intelektualni) argument u prilogu njihovoj inicijativi; stoga su neubedljivi. Izjave tipa "oni su nas bombardovali 1999 i tacka" ne predstavljaju valjan argument u prilog njihovo tezi o vojnoj neutralnosti.

Natoslav

pre 14 godina

NATO nikad nije delio svet, NATO ga je spajao. NATO nikad nije ugrozavao slobodu, NATO ju je stvarao. Bez NATO u Srbiji bi danas bilo mracno kao u rogu, i slusao bi se glas ovih potpisnika. Rok trajanja ovih potpisnika je ipak prosao, a NATO je (vec) nasa realnost i buducnost.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Mi iz dijaspore smo odavno shvatili sta je EU, ko je NATO i slicno i da nisu ovde velike plate odavno bi se vratili u Srbiju. Neukusno je mozda sa nase strane da vas savetujemo ali znajte da vam ulazak u NATO nece doneti nista osim obaveze da kupujete skupo NATO oruzje za sta ce vam trebati oko 10-ak milijardi dolara koje ce vam velikodusno ponuditi u nekom kreditu. Zauzvrat necete dobiti bas nista jer sve sto je NATO hteo da vam uzme-vec vam je uzeo, clanovi ste trebali da postanete 1989-e a ne sad. Sad cete samo ulaskom u organizaciju koja vas je bombardovala minimizirati vase sanse da od iste jednog dana dobijete odstetu za bombardovanje uranijumskim bombama,,,,i, naravno, slacete decu da ginu i ubijaju neduzne civile u Avganistanu, Iraku, sutra Iranu a slace vas Bogme i na Rusiju! Pa izvolite, prodajte veru za veceru.

komentator

pre 14 godina

Ja mislim da baš taktički treba ući u nato, i to pre nekih u regionu. treba postati "neko ko odlučuje" a ne biti stalno "neko o kome se odlučuje", čudi me da je akademik Bećković postao tako lakoveran i sentimentalan pod stare dane. treba razmišljati trezveno i taktički, manje su šanse da se sa nekim zameraš ako postaneš deo njega, a veće su šanse da zastupaš svoje ciljeve ako si deo struktura koje su najmoćnije i koje odlučuju! E moj Bećkoviću, opet nas hoćete u srednji vek! Mi trebamo u nato zato što je to interes, a ne zato što ih volimo ili ne, kao i u EU, kao i da sarađujemo sa Rusijom i Kinom.

EU Citizen

pre 14 godina

NATO nije bombardovao Srbiju, već s punim pravom i odličnim razlozima, zločinački režim Slobodana Miloševića, a ovi koji danas pozivaju na referendum (na koji, odnekud, nisu pozivali kada su u skupštini progurali suludu odluku o "neutralnosti", protivnu svim vitalnim interesima i strateškim opredeljenjima Srbije) su u ogromnoj većini bili otvorene ili prikrivene sluge tog zločinačkog režima. Ukratko, NATO što pre, jer će tek ulazak u ovaj vojni savez najbogatijih i najcivilizovanijih zemlaja sveta značiti konačnu istorijsku pobedu nad udbaškom mafijom i retrogradnim komunističkim i nacionalističim ideološkim zastranjenjima koje ovi ljudi personifikuju, i dugoročnu sigurnost života i imovine svih ljudi u Srbiji koji žele da bez straha od domaćih ili stranih (recimo, onih KGB-ovskih, na vlasti u jednoj državi na istoku) lopova i ubica mirno žive, rade i prosperiraju.

komentator

pre 14 godina

Bolje da budemo "oni koji odlučuju" umesto "oni o kojima se odlučuje". Moramo već jednom preći na drugu stranu, baš da nam se ne dešava što nam se dešavalo godinam u nazad. Kamo sreće da smo u NATO-u od 1990.

isto drustvo

pre 14 godina

Tako je bilo i pre 20 godina. Potpuno isto drustvo i nadmocan broj ovih koji potpisuju " ne preporucujem". Uopste me ne zanima NATO u ovoj prici, nego odnos prema zivotu, stvarnosti i buducnosti. I pre 20 godina malo ko je verovao da moze da se dogodi 5. oktobar, a ipak se dogodio. Verovali ili ne, mi smo ipak u 6. oktobru i ovi gore pomenuti NEMAJU SANSE.Zivot niko ne moze zaustaviti, ponavljam, nije u pitanju NATO, nego nas ZIVOT. To im ipak necemo dati, nismo ni 5. oktobra, a necemo ni bilo kojeg datuma koji nam predstoji i pripada.

N

pre 14 godina

Zar posle svega!
Zar ovi likovi zaista misle da i dalje u Srbiji mogu da šire taj otužni zadah devedesetih? Satirući sve sveto, časno i lepo iz jedne bogate tradicije, sada toliko isprljane da je gotovo bolje da na tu reč jedno vreme ne koristimo i iskreno se suočavajući sa sobom najpre izgradimo jednu novu osnovu za budućnost.
Uništavajući srž jednog naroda ruiniranjem školstva i izopačavanjem istorije, taj sloj zaražen ludilom tanatosa, beskrupulozno manipulišući religijom, umetnoću i naukom, razgradio je veliku svetosavsku zaostavštinu do neprepoznatljivosti, do turbo-nakaze.
Na žalost, ova nespretna vlast daje im krila mnogim postupcima, što mentalitetom koji nije tako dalek od njihovog, što donekle razumljivim koalicionim sporazumima nastalim na bazi svega što se desilo od vremena ubistva Zorana Đinđića.
¡No pasarán! ovoj skupini, u ime svog zla, svih mobilizacija, svih udaraca na ulicama naših gradova, pendreka i groznih reči po njihovim televizijama i medijima, njihovom vampirskom piru pod bombama koje su svim srcem priželjkivali kako bi ubijali našu decu, novinare, političke protivnike u mraku koji su sami prizvali.
I jednom za svagda: ako oni imaju pravo da i dalje slobodno izražavaju svoje, u ljudskom smislu izdajničke ideje, zašto bi prokazano trebala da zvuči ideja paralele bombardovanja Hitlerove Nemačke i Miloševićeve Srbije? Jedina razlika je da je narod Nemačke u većini to dobro shvatio, a ratni zločinci, profiteri i inspiratori nazvani pravim imenima.

novi heroji Mirko i Slavko

pre 14 godina

Prvo moramo da razjasnimo zasto smo bombardovani? Ko je taj koji je kriv da smo bombardovani, jer ipak ovo bombardovanje nema nista sa nekim svetskim ratom? Znaci ovi svi kojise protive ulasku u NATO, protiv su bili isporuke Milosevica za Hag? Milosevic je bio predsednik drzave kada smo bili bombardovani i on kao predsednik je odgovoran da se zemlja ne bombarduje i da se ne gube Srpski zivoti. Zar misli neko da mene zanima sta se dogadjalo u 14 veku u Srbiji ili Kosovu? Isto toliko koliko i tajkune interesuje Srbija danas, ili one koji stopiraju restituciju imovine opljackane ne samo od SRBA!

Mashinovodja

pre 14 godina

"...Vojislav Koštunica, Matija Bećković, Emir Kusturica, mitropolit Amfilohije Radović, vladika Atanasije Jeftić, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Siniša Kovačević, ali i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i analitičar Đorđe Vukadinović, samo su neki od potpisnika inicijative kojom se od Skupštine traži da raspiše referendum o ulasku u NATO..."
Au, koja galerija veličanstvenih! Očigledno, još su živi i dalje orni i spremni da svojim bulažnjenjem prave nepopravljivu štetu, kao za Slobina vakta. Jasno mi je da oni nisu ništa naučili, niti izvukli pouku iz svega kroz šta smo prošli, ali nije mi jasno kako to da i dalje ima toliki broj kupaca za njihovu patriJotsku maglu?!! Zar i dalje ima toliki broj ljudi koji nisu provalili te likove?!

NATOslav

pre 14 godina

Neki ko baba Nata na preslici: Kad je NATO bombardovao, kad je NATO bombardovao... NATO je bombardovao jer je morao, mi smo ih doveli u tu situaciju, da su morali. Ajd budimo realni, zamislite Srbiju danas, da nije bila bombardovana. Bili bismo jedina i poslednja komunisticka kolonija sveta. Ali sve su ovo pitanja proslosti, proslosti i buducnosti. Srbija danas: ZRELA ZA NATO.

Moler

pre 14 godina

Zasto se neko plasi referenduma? Da nije neprakticno i skupo, bilo bi idealno da se sve vaznije odluke donose referendumom. To bi bila demokratija u izvornom znacenju te rijeci.
Ja razumijem argumente i jednih i drugih, ali samim ulaskom u NATO, jedna nuklearna glava, u nekoj ruskoj zabiti, ce imati uprogramirane koordinate Srbije. Ne vidim nista lose u neutralnosti. Je li to znaci da ce nas NATO unistiti ako mu se ne pridruzimo? Onda u takvoj organizaciji ni ne zelim da budem.

Student

pre 14 godina

Da li je moguce da se istorija tako strasno ponavlja!? Setite se 1941. i velikog protesta "Bolje rat nego pakt...", pa zatim Milosevicev referendum da li dozvoliti ulazak Nato-a na Kosovo!!!??? I naravno posledice takvih ispada. Pa da li je moguce da se uvek sacica "intelektualaca" skupi u pogresno vreme i zahteva nesto sto uopste nije na dnevnom redu. I dokle crkva vise da se mesa u politiku!? Dosta je bilo...

Nemanja

pre 14 godina

Bombardovanje? Pa saveznici su nekoliko nemackih gradova pred kraj Drugog sv rata unistili, Verden sravnili sa zemljom, pobili na hiljade civila. Gde bi Nemacka bila da je odlucila da zbog bombardovanja ne pristupi savezu sa USA, V.Britanijom, Francuskom? Nema emocija, samo se interes gleda u spoljnoj politici.

NATO,evo me

pre 14 godina

Ja se izvinjavam ako sam nesto propustio,ali pitam se da li je Srbija dobila poziv da pristupi NATO savezu?
Ako nije,ima li onda smisla odrzavati referendum??

nato

pre 14 godina

U ovim brojnim komentarima ima neobavještenost i forsiranje argument snage a ne snagu argumenata. Pa tako kada je riječ o misijama po svijetu u sklopu NATA treba istaći dvije stvari :
1. o odlasku u mirovne misije u sklopu NATO snaga odlučivao bi srpski parlament a ne Brussell. Ovisno o procijeni sigurnosti, posla koji se obavlja i mogućnosti državnog budžetu. 2. Profesionalna vojska (Hrvatska drugu i nema)ide a uvijek ima više želje vojnika za odlazak nego mjesta. Možda i zbog toga što je dnevnica 250 EUR. Hrvatski vojnici su u logistici na jugu Afganistana, odlično opremljeni i pripremljeni te nije zabilježen niti jedan značajniji incident a kamali žrtva za ove tri godine.
Na koncu, postoji nešto što se zove svjetska solidarnost. I nama se pomagalo.

nikola

pre 14 godina

Licemerje, sibicarska ideologija, pogresan odnos prema stvarima sve su to karakteristike grupe potpisnika inicijative za referendum, u toj grupi su i akademici, oni kao mudre glave Srbije bi trebalo da znaju da politika nije za obicnog coveka, da su politicari tu da donose odluke, referendumi sluze za to da se neodlucni politicari kriju iza odluke naroda p osistemu razgali emocije naroda i onda pricaj o tome, 2000-e godine program cele demokratske Srbije bio je evro - atlanske integracije, tu su bili i KOvacevici i Blagojevici , i more glava sa ovog spiska, sta se promenilo u medjuvremenu? Dusko Kovacevic je bio ambasador u Nato zemlji tad mu nije bilo muka da sedi u Nato zemlji kao ambasador a sad mu je muka Nato-a veliki licemer, o Cosicu, Kostunici i kompaniji ne bi zeleo da pricam... U Nato podhitno...

bt

pre 14 godina

Samo mala ispravka u vezi vojne neutralnosti - Srbija je prestala da bude vojno neutralna onog trenutka kada je počela sa izvozom naoružanja i vojne opreme (ako je ikada uopšte i prestajala). Dakle, ugovor sa Irakom u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara dovoljan je razlog da budemo napadnuti od strane bilo koje zemlje koja zarati sa Irakom, isto važi i za sve ostale zemlje u koje izvozimo naoružanje.

Milan

pre 14 godina

Ja sam za ulazak u NATO ne zato što mi se to sviđa već zato što smatram da bi naša zemlja od toga imala više koristi nego štete. Kao i svi žitelji Srbije pamtim užasno bombardovanje iz 1999.g. ali to ne može biti razlog da Srbija ne uđe u NATO jer smatram da su recimo stanovnici BiH u ratu pretrpeli mnogo teže strahote i žrtve pa danas ipak žive zajedno i grade zajedničku državu. Da ne govorimo da su u NATO evropske zemlje koje su u II svetskom ratu bile veliki neprijatelji.

Mitrovica

pre 14 godina

Pa sudeci po novijoj istoriji, ja mislim da bi za vas Srbe ulazak u NATO bio garant da vise ne bi napravili greske kao one iz Milosevicevog doba.
Ko bi 70 i 80-tih mogao da za zamisli da je moguce da se tako ratuje protiv dojucerasnjih sunarodnika.
Ulazak u NATO bi sprecio da se istorija za par decenija ne ponovi.

Vojvoda Milenko

pre 14 godina

Hmmmm... vojna neutralnost nikada nije bila u srpskoj tradiciji. Osvrnite se samo na poslednja dva veka. Uvek smo bili ili trazili da budemo u nekoj alijansi. Treba da udjemo u onu od koje imamo najvise koristi. U ovom periodu istorije to je NATO.

Manojlo

pre 14 godina

Cim Srbija podje u pravom smeru eto dusebriznika. Ali zasto uvek jedni te isti? Ovi potpisnici (prelistajete arhive) su nas branili i zastupali i pre, gluvo bilo. Njihovo voce smo pobrali i pojeli. Ovo sto se danas dogadja u Srbiji oni ne mogu da shvate. Uzalud im progresivno intelektualstvo. Njihova "dalekovidost" je ipak deformacija vida. Zamah i snaga danasnjice su ih pregazili. NATO je jos jedina nasa alternativa. Ali su me nevinog potpisnici vec pritisnuli uza zid: Da nisam ja po njihovoj teoriji izdajnik, ako ovako mislim?

Dragan

pre 14 godina

Kao prvo nije mnogo vazno sta bi bilo receno na referendumu. Teritorijalno smo unutar NATO interesne sfere u Evropi, daleko od ostalih vojnih saveza, niko nas nece nista ni pitati. Ali treba zaglupljivati narod, mutiti vodu i biti u centru paznje bar jos malo dok ih vreme ne pregazi. Zar neko stvarno jos veruje u iskrenost namera ove ekipe i efikasnost ovakve politike?

sanu

pre 14 godina

Vau!I kasnih 80-tih su se poceli deklarirati akademici, pa neka vrsta intelektualaca (npr.Emir veliki, alijas nebojsa), pa crkveni emisari - na kraju izaso produkt u obliku Milosevica! Ko bi sad iz ove grupe bio ON! Mozda Kostunjavi!
Ne mogu da se ne vratim na Emira - zasto ne zastupa Rome u vasoj skupstini ,na njima se i proslavio i zaradio pare!!!

aleksandar

pre 14 godina

Ja sam protiv nato-a ali mislim da bi se gradjani vecinom izjasnili za, a ne samo oni koji glasaju za demokrate i 'prozapadne' stranke. Mislim da ce za nato biti upravo oni desnicari kojima je ideal vojno mocna Srbija (dominantna) a ne tamo neka neutralna.

USA u srcu

pre 14 godina

Nikakav referendum za ulazak u NATO nije potreban. Zasto onda biramo vlast. Svi ovi potpisnici su parademokrati, koji od demokratiju zele hiperdemokratiju, i koji svojim teoretisanjem ugrozavaju koren Nove Srbije. A Nova Srbija je beskonacna sloboda u krilu stabilizatora svetskog mira: NATO-a!

Igor

pre 14 godina

Molim vas, shvatite, ja razumem da vi gledate na NATO kroz prizmu bombardovanja, ali nije to sve od NATO/a. SVE zemlje iz okruzenja postale su ili ce postati clanice NATO/a, i neprirodno je da Srbije ne bude clan. Mislim da ce Srbija uci u NATO, ali tek po ulasku u Evropsku Uniju. Potreebno je jos malo vremena da narod razdvoji emocije od interesa. Politika nije ljubavna prica sa hepiendom, vec konstantna borba u sferi interesa.

Obavesten

pre 14 godina

Da da, usred ove ekonomske krize (a kojoj su najvise doprineli ovi potpisnici) mi cemo da raspisujemo referendume. Kako smo samo naivni. Mi smo ovu sadasnju vladu izabrali, a time su dobili i nasu podrsku da donose odluke u nase ime. Cisto sumljam da je i jedna zemlja pitala svoje stanovnistvo (a kamoli grupu talibana) da li hoce u Afganistan. Dusane, gleda te Djindjic odozgo.

John McClane

pre 14 godina

pokretanje sada inicijative za referendum o NATO, a da je pri tom taj referendum ionako obavezan po Ustavu, je isto kao traziti skupstinsku rezoluciju da Sunce izlazi na istoku. cist marketing i pokusaj stavljanja u fokus necega sto jos nije tema, ali ako se stavi u fokus ta tema moze da pomogne jacanju pozicije stranke/stranaka koje/a gubi rejting. Ulazak Srbije u NATO bez referenduma bi bio protivustavan i protivcivilizacijski cin, koji niko i kada bi hteo ne bi mogao da uradi, jer bi to bilo oboreno na Ustavnom sudu. Osim toga nisam cuo da je nas iko zvao da udjemo u NATO, sto je osnovni uslov da bi raspisivao referndum, tj. da te tamo pozovu. Isto je i sa zahtevom za referendumom o ulasku u EU a niko nas nije zvao u clanstvo!
ovo je cist marketing

Analitčar

pre 14 godina

Šta se, bre, palite? 29.12.2009. predsednik Tadić je na Javnom servisu rekao da je i sam za referendum. Ovi kucaju na otvorena vrata. Suština je na drugoj strani. Imamo li mi, kao narod u nestajanju, vremena za bavljenjne emocijama ili moramo da budemo isključivo i samo proračunati!!! Pa ko voli one koji su ga bombardovali! Ali ako to ima ekonomskog opravdanja i ako će to olakšati život izmučenim gradjanima, ulazi i ćuti breeee...Da si u prošlosti imao više pameti ne bi bio tu gde jesi. I to je potpuno jasno. Nego obratite pažnju na današnji štrajk upozorenja ovih u Kolubari. To je ozbiljna stvar, veoma ozbiljna, zapamtite!!! A dobitnik ordena Svetog Save bi morao da zna za reči Apostola Pavla "Sve vam je dozvoljeno ali vam nije sve na korist! "Kakvi referendumi, kakvi bakrači, mi imamo samo ekonomsko pitanje kao ozbiljno pitanje sve ostalo je zamajavanje glupostima. Ideš krupnim koracima u bestraga a brine te frizura. Mnogo je, rodjaci, mnogo je a i kasno je, kasno...

Vlada

pre 14 godina

Неке ствари се не могу заборавити...сви ми разумног ума смо тада трпели због већине која је подржавала демонстрацију силе Слободана Милошевића над нама самима и другим државама...нема изговора...морате схватити да сте погрешили.

Planiram buducnost

pre 14 godina

Nije problem sto su oni nas bombardovali. Problem je da se obezbedi da nas ne bombarduju u buducnosti, pogotovo imajuci u vidu da cemo se u buducnosti morati da borimo za povratak KiM. To mozemo mnogo lakse uraditi ako smo clanovi NATO.

Bockulesku

pre 14 godina

Iako je Srbija i zvanično vojno neutralna zemlja zahvaljujući deklaraciji Skupštine Srbije, neka gospoda iz Vlade daju izjave koje se kose sa ovom deklaracijom. Zato je inicijativa koju smo pokrenuli više nego opravdana. Razlog za ulazak Srbije u NATO alijansu se ne može naći u glavi stanovnika Srbije. I kad se već dvoumimo između očuvanja dostojanstva i daljeg ponižavanja Srbije, onda je bolje da odluku donesemo na referendumu i na taj način ispoštujemo volju naroda, jer je ako ste zaboravili, draga gospodo, ovo i njegova država pomalo. Hvala.

Marko Kraljevic

pre 14 godina

I Marko Kraljevic opevani Srbin je bio, moderno receno, u nekom paktu - sa Turcima, zato Srbijo napred u NATO, sa hladnom glavom pa ce biti tu i neke vajde. U ovoj zemlji je izgleda samo ministar vojni shvatio da vojska moze da bude dobar izvozni proizvod i u ovom trenutku , ako ne jedini ono sigurno najaci faktor nase spoljne politike.

Bockulesku

pre 14 godina

Danas Institut za Evroameričke studije upozorava da se slanjem vojnika u misije rizikuje bezbjednost jer Al Kaida ne prašta. Toliko o tome, da je NATO jedini izbor Srbije, "progresivna" braćo...

caja

pre 14 godina

Kao prvo ekipa dss-a - drustva mrtvih pesnika, neka ne brani i ne brine za nikoga. Drugo, siromasna Srbija, sa ovakvom vojskom, sa dva MIG-a 29, nema nikakvog izbora osim NATO-a.

VladaP

pre 14 godina

Samo da budemo jasni, Neutralnost znaci da nema ni vojne saradnje sa Rusijom, tako da bi takav referendum bio jedino moguc ako se gradjani pitaju i za eventualno priblizavanje tom drugom vojno - ekonomskom bloku. U svakom slucaju referendum je jedna skupa glupost koju ovo drustvo prizeljkuje kako bi od narodnih para pravili sebi kampanju da dodju na vlast. Nema referenduma, osim ako nisu spremni da plate iz svojih dzepova. Plati pa klati.

Bersi

pre 14 godina

Treba da se zamislimo sta Srbija dobija a sta gubi ulaskom u NATO?

Biti vojno neutralna zemlja je dobra stvar, jedino da nas ne uslovljavaju ulaskom u NATO pre ulaska u EU?

Djoka

pre 14 godina

Zemlje clanice NATO-Pakta nisu bombardovale Srbiju, Beograd i clanove moje porodice vec sasvim konkretno kriminalnu masinu Slobodana Milosevica i njegovih prirepaka, medju kojima je - gle cuda! - i poprilican broj danasnjih zagovornika "referenduma".

Neusatz

pre 14 godina

A jel mozemo i mi u Vojvodini da raspisemo referendum o otcepljenju od Srbije, pa da se demokratskim putem otcepimo od srednjevekovnog ludila SrBskih "intelektualaca"? Srbiji je mesto u NATO-u! Buducnost jedne zemlje se ne odredjuje emocijama nego interesima, u suprotnom bi pola evropskih drzava jos uvek bilo u ratu sa svojim komsijama. Pamet u glavu, pa Srbiju u NATO i EU!

anti NATO-vac

pre 14 godina

Referendum je najbolje demokratsko resenje nekih pitanja koji se ticu buducnosti Republike Srbije.
Ja sam protiv NATO jer nikada ne treba zaboraviti sta nam je taj NATO radio 1999.

Marko

pre 14 godina

Kad vidim ko je sve protiv ja sam odmah ZA ulazak u NATO.
NATO valjda ima neke države članice (većina njih su ujedno i članice EU) tako da ako je NATO odgovoran za to što Kosovo više nije u Srbiji onda su samim tim i one jer su se njihove Vlade saglasile sa vojnom intervencijom, finansirale je i slale svoje vojnike. Zašto onda ovi intelektualci ne budu hrabri i kažu da su i protiv EU?
Drugo zar nam je u godini krize potrebno da imamo i izdatak za referendum o pitanju koje uopšte nije aktuelno, Vlada nije zatrazila članstvo u toj organizaciji.
Naročito mi je zanimljivo što će Amfilohije, koliko već do kraja sledeće godine, živeti u zemlji članici NATOa il možda misli da će se ustoličiti u Beogradu?

Младен

pre 14 godina

Ма јаки интелектуалци кад повалаче знак једнакости између неуласка у НАТО и непризнавање Косова. Сва срећа па ови ништа не одлучују. Колико год било болно наше место је у НАТО-у! Нема алтернативе. А могли би и наши драги "интелектуалци" да нам дају одговор како могу бити толико геополитички слепи да не виде да смо окружени НАТО-ом са свих страна и да је сулудо бити "неутралан".

Dragan

pre 14 godina

Svaka čast na ovoj demokratskoj inicijativi, nekad narod odluči i da se tema skine sa dnevnog reda. A ja sam izričito protiv ulaska Srbije u NATO. Navešću samo neke argumente: Zbog bombardovanja Republike Srpske. Zbog bombardovanja SRJ!
Zbog ucesvovanja u otimanju Kosmeta. Zbog toga sto ne zelimo da nasa deca ratuju za tudje interese. Jer je Srbija vojno neutralna zemlja.
Zbog toga sto je to agresivna vojna sila, potpuno nedemokratskog karaktera pod vodjstvom SAD. Jer ne zelimo da kvarimo odnose sa Ruskom Federacijom. Zbog jos mnogo, mnogo razloga ne treba Srbija da uđe U NATO!

Marko

pre 14 godina

Kakva sjajna ekipa. Ja bih im bio najzahvalniji kad bi ostali u istoriji i vishe se ne vracali iz nje. Svoje ideje nek ostave u srednjem veku. Nek nas puste da idemo u buducnost. Ni jedan mlad čovek nije među tih strašnih 200, toliko o ekipi.

Ištvan Kaić

pre 14 godina

Dovoljno je pročitati imena koja su stala iza ovog predloga. Referendum? - ne hvala! Ne želim da dozvolim da gnev naroda odlučuje umesto mozga, i da se na ovaj način manipuliše emocijama prema bombardovanju koje nikome nije prijalo.

ozbiljno

pre 14 godina

Ovo nam je poznato iz 1986. SANU. Tu se definira strategija Srbije za idućih pedeset godina. Sva sreća da smi mi u Hrvatskoj sada daleko od ovih koji su spremni i korjenje jesti, tako su zborili.

Vitko Jenic, DANSKA

pre 14 godina

Mnogi od ovih likova treba da se pokrije ushima i da umuknu.
Znamo shta nam se desilo i kako smo proshli kad god su oni brinuli o zamlji u proshlosti.

PavleBGD

pre 14 godina

Srbija treba da udje u NATO. I JNA je sravnila Vukovar pa i dalje to mnogi Srbi ne priznaju. Zasto onda ti hrabri "intelektualci" ne pokrenu i pitanje ulaska u EU, cije su nas zemlje jos od 1913. godine pokusale da uniste?

Sloba

pre 14 godina

....Identifikovali su se konacno drugovi! Sto pre u Nato, manja je verovatnoca da nam amerika isporuci milion i po Srba koji tamo zive i rade i uzivaju puna prava kao i njihovi gradjani! Kakav bre referendum? Skupstina donosi odluku!

Bojan

pre 14 godina

Mislim da je ovoj državi i ovom narodu dosta bilo akademika i njihovih šizofrenih ideja iza kojih stoji ništa drugo do ne racionalna emotivna ideologija koja nas toliko vekova čini jedistvenim napaćenim narodom. Svima nama trebaju nove ideje koje će nas vući napred a ne retrogradna razmišljanja koja su obeležila prošli vek u ovoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu.

Predrag

pre 14 godina

I sta ce onda biti kad udjemo u NATO? Sve ce nas muskrace streljati, a zene nam silovati i decu odvesti u ropstvo? Alo, probudite se.

Pogledajte ko su potpisnici te inicijative. Razmisljajte svojom glavom.

"ZA" ulazak u NATO, da se ne ponove 1991, 1999, 2008. Naravno, "ZA"!!!

Jedina gora stvar od toga da neka vlast umesto mene odluci da UDJE u NATO, jeste da jedan Beckovic odluci da se u isti NE UDJE!

Pozdrav svima!

bojan

pre 14 godina

Sokiran sam neozbiljnoscu, trapavoscu, decijom povredjenoscu i potpunim odsustvom sluha za buducnost Srbije od strane grupe intelektualaca koja smatra da Srbiji nije mesto u NATO. Sta bi bilo sa Nemackom i Japanom na primer, da su istrajavali posle poraza u II svetskom ratu i posle katastrofalnih razaranja koja su pretrpeli od strane USA, na konfrontaciji sa silama pobednicama. Propala bi i Nemacka i Japan. Krenuvsi drugim putem postale su najrazvijenije zemlje sveta. Lako je filozofirati iz udobnih fotelja. Osiroteli narod mora od neceg da zivi. Ne zamlacujte narod vise praznim pricama!

NATOslav

pre 14 godina

Neki ko baba Nata na preslici: Kad je NATO bombardovao, kad je NATO bombardovao... NATO je bombardovao jer je morao, mi smo ih doveli u tu situaciju, da su morali. Ajd budimo realni, zamislite Srbiju danas, da nije bila bombardovana. Bili bismo jedina i poslednja komunisticka kolonija sveta. Ali sve su ovo pitanja proslosti, proslosti i buducnosti. Srbija danas: ZRELA ZA NATO.

komentator

pre 14 godina

Ja mislim da baš taktički treba ući u nato, i to pre nekih u regionu. treba postati "neko ko odlučuje" a ne biti stalno "neko o kome se odlučuje", čudi me da je akademik Bećković postao tako lakoveran i sentimentalan pod stare dane. treba razmišljati trezveno i taktički, manje su šanse da se sa nekim zameraš ako postaneš deo njega, a veće su šanse da zastupaš svoje ciljeve ako si deo struktura koje su najmoćnije i koje odlučuju! E moj Bećkoviću, opet nas hoćete u srednji vek! Mi trebamo u nato zato što je to interes, a ne zato što ih volimo ili ne, kao i u EU, kao i da sarađujemo sa Rusijom i Kinom.

Milan

pre 14 godina

Ovaj covek to namerno radi!
U trenutku kad nas niko nista ne pita za NATO, on pokrece to pitanje. Zasto? Da bi se naterala demokratska vlada na milosevicevski referendum i da se jos jednom izleti kao budala pred svetom. A posle se pitamo sto nas svet tretira kao idiote.

Boban

pre 14 godina

Ti isti (vecina) intelektualci su nas uveli u rat sa Natoom, zatim smo ga (Nato) na celu sa njima i Slobom pobedili - ako se secate izjava nekih s ovog spiska. Valjda zbog toga i smatraju da je glupo da ulazimo u nesto vec porazeno i da se ponovo dokazujemo. Imamo vojnu silu a neutralnost (nesvrstanost) nam je i pomogla da pobedimo Nato! Kao neutralna zemlja imacemo buducnost Svajcarske i perfektne odnose Irakom, Severnom Korejom, Kubom . . .!

Samo napred nasa srednjovekovna avangardo!

koka mozak

pre 14 godina

Referendum: NE hvala!
NATO: DA hvala!
Hteo sam samo reci, kad NATO dobro prokuzis i shvatis, ne treba ti nikakv referendum. Tamo te vodi um.

USA u srcu

pre 14 godina

Nikakav referendum za ulazak u NATO nije potreban. Zasto onda biramo vlast. Svi ovi potpisnici su parademokrati, koji od demokratiju zele hiperdemokratiju, i koji svojim teoretisanjem ugrozavaju koren Nove Srbije. A Nova Srbija je beskonacna sloboda u krilu stabilizatora svetskog mira: NATO-a!

Natoslav

pre 14 godina

NATO nikad nije delio svet, NATO ga je spajao. NATO nikad nije ugrozavao slobodu, NATO ju je stvarao. Bez NATO u Srbiji bi danas bilo mracno kao u rogu, i slusao bi se glas ovih potpisnika. Rok trajanja ovih potpisnika je ipak prosao, a NATO je (vec) nasa realnost i buducnost.

EU Citizen

pre 14 godina

NATO nije bombardovao Srbiju, već s punim pravom i odličnim razlozima, zločinački režim Slobodana Miloševića, a ovi koji danas pozivaju na referendum (na koji, odnekud, nisu pozivali kada su u skupštini progurali suludu odluku o "neutralnosti", protivnu svim vitalnim interesima i strateškim opredeljenjima Srbije) su u ogromnoj većini bili otvorene ili prikrivene sluge tog zločinačkog režima. Ukratko, NATO što pre, jer će tek ulazak u ovaj vojni savez najbogatijih i najcivilizovanijih zemlaja sveta značiti konačnu istorijsku pobedu nad udbaškom mafijom i retrogradnim komunističkim i nacionalističim ideološkim zastranjenjima koje ovi ljudi personifikuju, i dugoročnu sigurnost života i imovine svih ljudi u Srbiji koji žele da bez straha od domaćih ili stranih (recimo, onih KGB-ovskih, na vlasti u jednoj državi na istoku) lopova i ubica mirno žive, rade i prosperiraju.

N

pre 14 godina

Zar posle svega!
Zar ovi likovi zaista misle da i dalje u Srbiji mogu da šire taj otužni zadah devedesetih? Satirući sve sveto, časno i lepo iz jedne bogate tradicije, sada toliko isprljane da je gotovo bolje da na tu reč jedno vreme ne koristimo i iskreno se suočavajući sa sobom najpre izgradimo jednu novu osnovu za budućnost.
Uništavajući srž jednog naroda ruiniranjem školstva i izopačavanjem istorije, taj sloj zaražen ludilom tanatosa, beskrupulozno manipulišući religijom, umetnoću i naukom, razgradio je veliku svetosavsku zaostavštinu do neprepoznatljivosti, do turbo-nakaze.
Na žalost, ova nespretna vlast daje im krila mnogim postupcima, što mentalitetom koji nije tako dalek od njihovog, što donekle razumljivim koalicionim sporazumima nastalim na bazi svega što se desilo od vremena ubistva Zorana Đinđića.
¡No pasarán! ovoj skupini, u ime svog zla, svih mobilizacija, svih udaraca na ulicama naših gradova, pendreka i groznih reči po njihovim televizijama i medijima, njihovom vampirskom piru pod bombama koje su svim srcem priželjkivali kako bi ubijali našu decu, novinare, političke protivnike u mraku koji su sami prizvali.
I jednom za svagda: ako oni imaju pravo da i dalje slobodno izražavaju svoje, u ljudskom smislu izdajničke ideje, zašto bi prokazano trebala da zvuči ideja paralele bombardovanja Hitlerove Nemačke i Miloševićeve Srbije? Jedina razlika je da je narod Nemačke u većini to dobro shvatio, a ratni zločinci, profiteri i inspiratori nazvani pravim imenima.

nikola

pre 14 godina

Ja sam za ulazak u NATO. EU nema svoju bezbednosnu komponentu nego je to NATO. Niti jedna zemlja ex SFRJ nece uci u EU ako pre toga ne udje u NATO. Dakle, 1000% sam ZA a to je iz 1000 razloga dobro za Srbiju.

Aleksandar

pre 14 godina

Kakav trust mozgova... Kakva devalvacija reci `intelektualac`... Hajmo opet da kazemo jos jedno istorijsko NE, pa da lepo izumremo u nadi da ce jednog dana ove prostore naseliti neki narod koji odlucuje razumom a ne emocijama.

zoran ns

pre 14 godina

A niko se od ovih intelektualaca nije dosetio da bi ulaskom Srbije u NATO, na mala vrata Srbija usla i na Kosovo?
Pih, 'intelektualci'... politika "od danas do sutra" kao i sve u Srbiji...

Mladen

pre 14 godina

Ostajuci verna svojim tradicijama, Srbija će zadržati neutralnost kaoi 1941 a zatim će proći kao u periodu 41-45. Jel tih tradicija da se držimo pitao bih "očeve naše domovine", sto bi intelektualci trebali da budu. Umesto da tražite način kako da preteknemo, da nas ne nestane, vi trazite način kako da se ne obrukamo! Sram vas bilo! A brukali smo se i ranije pa možemo i sada. Sto reče najveći medju vama "ispruzimo ruke i pridrzimo se za zemlju, ako nemamo kud, jer niko za nama neće zaplakati". Ah očevi domovine...

Mitrovica

pre 14 godina

Pa sudeci po novijoj istoriji, ja mislim da bi za vas Srbe ulazak u NATO bio garant da vise ne bi napravili greske kao one iz Milosevicevog doba.
Ko bi 70 i 80-tih mogao da za zamisli da je moguce da se tako ratuje protiv dojucerasnjih sunarodnika.
Ulazak u NATO bi sprecio da se istorija za par decenija ne ponovi.

komentator

pre 14 godina

Bolje da budemo "oni koji odlučuju" umesto "oni o kojima se odlučuje". Moramo već jednom preći na drugu stranu, baš da nam se ne dešava što nam se dešavalo godinam u nazad. Kamo sreće da smo u NATO-u od 1990.

Gvido

pre 14 godina

Prava dilema nije "Nato ili ne". Pitanje bi trebalo da bude "Saa vise volite: NATO, ili ovu ... grupu potpisnika kojoj jos uvek nije dosta?"!!! Oni na jednu stranu, a Srbija na drugu! Dole s folirantima!!!

Pamet u glavu!

pre 14 godina

Da li je moguće da ćemo i dalje da glodjemo kosku koju nam je milošević ostavio? Pa on je sve radio samo da udalji Srbiju od evrope i zapadnih vrednosti a sa ciljem da vlada večno u mraku koji je napravio u zemlji. Ovo je zapravo providan pokušaj antievropskih snaga da se blokira ulazak Srbije u EU. Kosovo je sizifov kamen za Srbiju. Pamet u glavu narode, ili ćeš nestati.

mujcinovic salih

pre 14 godina

Pravac Nato bez zastajkivanja,sto dalje pobeci od Rusije koja je najvece zlo na kugli zemaljskoj.Vidite ko su joj saveznici,Kuba.Sev.Koreja,Venecuela,Laos i.t.d.O potpisnicima ne treba ni govoriti oni su poznati kao rusofili.A neki od njih imaju americko drzavljanstvo kojega se nisu odrekli.A rusko nisu uzeli.

Evropska Srbija

pre 14 godina

Pijavice koje su godinama unazadjivale Srbiju , kraduckale sa sitnim beneficijama resile da se pitaju i o Nato Paktu.
Medju njima i lazni Srpski rendzer Emir alijas Nemanja .
Lazni doktor pravnih nauka ocajnicki pokusava da se vrati na politicku scenu Srbije , pa Rusofilski delovi bezbedonosnih sluzbi preko ovih 200-inak miseva kako bi rekao Emir alijas Nemanja pokusavaju da skrenu paznju na sebe.
Medju tih 200 je pola onih koji su medijski satanizovali pokojnog premijera Djindjica .
Medju tih 200 ima puno onih koji ce morati kad tad da odgovaraju za cinjenje ili necinjenje.
Zato se i plase Evropske Srbije i Srbije u Nato paktu.
Pa i treba da se plase.

Jek

pre 14 godina

Kad god je u Srbiji "narod odlučivao", proveli smo se ko bos po trnju.

Što reko Duško Kovačević svojevremeno, kad bi se u Srbiji organizovao referendum o uvozu kuge, bar 30% bi bilo za. Narod treba pitati što ređe i što manje. Jednom u 4 godine, na redovnim parlamentarnim izborima, i dosta je. A u međuvremenu treba pametno voditi državu, što podrazumeva da se povremeno tom "narodu" poturi i neka gorka pilula, kako bi sutra i njemu i državi bilo bolje.

To dobro znaju i ovi "intelektualci", samo se prave blesavi.

M.Popovic

pre 14 godina

Sladak nam je Evro, Dolar, Funta ali mi bi da Srbijicu zadrzimo medju sljivama nekako. A da 'gast arbajteri' salju doznake. Kakva integracija u Evropu ? Neeee ! Inflacija, patriotska ubistva i atentati. HERMETICKI zatvorena Srbija - to njima treba!

Slix

pre 14 godina

"Necemo u Nato" je isti sindrom Slobodana Milosevica koji nas je kostao glave!
Dokle cemo se vise sepuriti i busati u grudi pred svetom i terati im kontru???
Treba svi da shvatimo da smo mala i nerazvijena zemlja koja ne moze da funkcionise samostalno!
Nato nas je bombardovao, tacno! Ali koliko smo vekova bili pod turcima pa smo opet sa njima zajedno u Evropi!

novi heroji Mirko i Slavko

pre 14 godina

Prvo moramo da razjasnimo zasto smo bombardovani? Ko je taj koji je kriv da smo bombardovani, jer ipak ovo bombardovanje nema nista sa nekim svetskim ratom? Znaci ovi svi kojise protive ulasku u NATO, protiv su bili isporuke Milosevica za Hag? Milosevic je bio predsednik drzave kada smo bili bombardovani i on kao predsednik je odgovoran da se zemlja ne bombarduje i da se ne gube Srpski zivoti. Zar misli neko da mene zanima sta se dogadjalo u 14 veku u Srbiji ili Kosovu? Isto toliko koliko i tajkune interesuje Srbija danas, ili one koji stopiraju restituciju imovine opljackane ne samo od SRBA!

Munze Konza

pre 14 godina

Ministar Šutanovac, da je birao, ne bi našao neverovatnije razloge za pristup Srbije NATO paktu. Cene nekretnina i mogućnost da profesionalni vojnik zaradi više novca zbog učešća u humanitarnim akcijama?! U koju se to humanitarnu misiju ide s puškom na gotovs, ministre? Iz koje se to humanitarne misije vraćaju beznogi i bezruki invalidi, ako imaju sreće, pa im do neba zahvalno i presrećno lokalno stanovništvo pre toga nije odseklo glavu pred kamerama? Zar ti za Avganistan i Irak hranim sinove, Srbijo?! Ne u NATO, ne sa zlikovcima - ni sa kim, a naročito ne sa njima!

Milan Simic

pre 14 godina

U potpunosti potpisujem. Mislim da je referendum minimum minimuma. I slazem se da je sada pravi trenutak jer je ministar odbrane Dragan Sutanovac pre dva dana u intervjuu izjavio da je on za ulazak u NATO, a i Cedomir Jovanovic danas kaze da Srbija "mora u NATO". Dakle, debata o NATO je aktuelna i otvorena i to je odlicno za Srbiju.

Filip Stojanovic

pre 14 godina

Kad studirate idete u NATO, kad se lecite idete u NATO, kad pravite pare idete u NATO, kad se odmarate idete u NATO,kad kupujete auto idete u NATO, kad kompjutere kupujete idete u NATO, kada se oblacite idete u NATO, kada decu skolujete idete u NATO, kada decu zaposljavate idete u NATO, pusite NATO cigarete, slusate NATO muziku, pijete NATO viski i coca colu, Sveta Gora je u NATO, Amfilohije se skolovao u NATO, mnoogi potpisnici od tih 200 su i sebe i decu skolovali u NATO,
njihova deca i dalje zive u NATO...Hocete jos?!?! Ili da malo razmislite i shvatite koliko ste licemerni i sami nastavite ovaj spisak!!

aleksandar

pre 14 godina

Ja sam protiv nato-a ali mislim da bi se gradjani vecinom izjasnili za, a ne samo oni koji glasaju za demokrate i 'prozapadne' stranke. Mislim da ce za nato biti upravo oni desnicari kojima je ideal vojno mocna Srbija (dominantna) a ne tamo neka neutralna.

Komsija iz bloka 45

pre 14 godina

Ja sam ZA ulazak u NATO. Razlog je sto imamo vise koristi od toga nego da ostajemo izvan. Ovaj kratak zakljucak moze se doneti posle analize mnogobrojnih argumenata koji svi ne mogu da stanu u ovaj komentar (nazalost). Ovi "intelektualci" nisu izneli niti jedan (intelektualni) argument u prilogu njihovoj inicijativi; stoga su neubedljivi. Izjave tipa "oni su nas bombardovali 1999 i tacka" ne predstavljaju valjan argument u prilog njihovo tezi o vojnoj neutralnosti.

rasina

pre 14 godina

Kakvi intelektualci? Pa za njih niko van Srbije nije ni čuo, niti ih uvažava. Sebe smatraju vrlo važnim i uticajnim u Srbiji. Kada ono - duplo golo. Dok se oni ovim bave, pola miliona "nebeskih Srba" čeka, i po nekoliko sati, na 1.700,00 dinara crkavice da preživi. To je Srbija brale... To je referendum...Lepo kaže narod: "Besposlen pop i jariće krsti". Tako i oni. Bitno je da se o njima govori i piše. Po njima Srbija nije bitna. Srbiju guraju u neki virtuelni svet, gde su Srbi "nebeski narod". Doduše Srbi su u tom svetu gladani, ali važni. Sramota!!! Dosta bre.. Srbiji je mesto u Evropi i tačka. Tamo jedino možemo da nađemo posao, a ne u Afriku (da sadimo papriku)ili nekom virtuelnom svetu.Kome to nije jasno neka se skloni, i neka ne zamara druge svojim glupostima. Ako je većina drugih u NATO-o, bićemo i mi.Tačka. Ende..

Vojvoda Milenko

pre 14 godina

Hmmmm... vojna neutralnost nikada nije bila u srpskoj tradiciji. Osvrnite se samo na poslednja dva veka. Uvek smo bili ili trazili da budemo u nekoj alijansi. Treba da udjemo u onu od koje imamo najvise koristi. U ovom periodu istorije to je NATO.

Igor

pre 14 godina

Molim vas, shvatite, ja razumem da vi gledate na NATO kroz prizmu bombardovanja, ali nije to sve od NATO/a. SVE zemlje iz okruzenja postale su ili ce postati clanice NATO/a, i neprirodno je da Srbije ne bude clan. Mislim da ce Srbija uci u NATO, ali tek po ulasku u Evropsku Uniju. Potreebno je jos malo vremena da narod razdvoji emocije od interesa. Politika nije ljubavna prica sa hepiendom, vec konstantna borba u sferi interesa.

Gradjanin Kejn

pre 14 godina

Podrzavam ovu inicijativu. Raspolozenje gradjana Srbije u vezi sa ovom temom, vrlo dobro je poznato. Sudeci po izjavama Suleta i ekipe, ne bi bilo iznenadjenje da ova marionetska vlada pokusa da izglasa odluku o ulasku u NATO, iza ledja gradjana, odnosno preglasavanjem u skupstini, uz tanku vecinu koju ce po obicaju da obezbede Vladan Batic i Riza Halimi. Zato je bolje i sasvim u skladu sa demokratskim principima da se organizuje referendum o ovom vaznom pitanju, pa da ga onda, bez obzira na ishod, konacno skinemo sa dnevnog reda. Sve drugo bila bi cista podvala...

Unuk nemačkog logoraša

pre 14 godina

Svima koji sada iz emotivnih razloga pljuju po NATO bih poručio da se okrenu budućnosti. Moji preci su jedva preživeli nemačke konclogore a ja ipak živim u Nemačkoj i tu školujem svoju decu. Kada dolazim o praznicima kući u Srbiju niko mi ne prebacuje nego se poređaju svi lepo u red da dobiju poklone od čike iz Nemačke. A skoro svako od njih ima ili je imao nekog ko je propatio od nemačke ruke tokom drugog svetskog rata. Međutim izgleda da su draži pokloni iz belog sveta nego tamo neki inat zbog nečega što je bilo, pa prošlo. Zato zaboravite na bombardovanje, jer vi na prošlost ne možete da utičete, a ako Srbija uđe u NATO, tako ćete sebi obezbediti bolju i bezbedniju budućnost.

nato

pre 14 godina

U ovim brojnim komentarima ima neobavještenost i forsiranje argument snage a ne snagu argumenata. Pa tako kada je riječ o misijama po svijetu u sklopu NATA treba istaći dvije stvari :
1. o odlasku u mirovne misije u sklopu NATO snaga odlučivao bi srpski parlament a ne Brussell. Ovisno o procijeni sigurnosti, posla koji se obavlja i mogućnosti državnog budžetu. 2. Profesionalna vojska (Hrvatska drugu i nema)ide a uvijek ima više želje vojnika za odlazak nego mjesta. Možda i zbog toga što je dnevnica 250 EUR. Hrvatski vojnici su u logistici na jugu Afganistana, odlično opremljeni i pripremljeni te nije zabilježen niti jedan značajniji incident a kamali žrtva za ove tri godine.
Na koncu, postoji nešto što se zove svjetska solidarnost. I nama se pomagalo.

Manojlo

pre 14 godina

Cim Srbija podje u pravom smeru eto dusebriznika. Ali zasto uvek jedni te isti? Ovi potpisnici (prelistajete arhive) su nas branili i zastupali i pre, gluvo bilo. Njihovo voce smo pobrali i pojeli. Ovo sto se danas dogadja u Srbiji oni ne mogu da shvate. Uzalud im progresivno intelektualstvo. Njihova "dalekovidost" je ipak deformacija vida. Zamah i snaga danasnjice su ih pregazili. NATO je jos jedina nasa alternativa. Ali su me nevinog potpisnici vec pritisnuli uza zid: Da nisam ja po njihovoj teoriji izdajnik, ako ovako mislim?

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Najveca mi je zelja da se Srbija pridruzi NATO savezu i zajedno s Hrvatskom budu partneri i saveznici u dobru i zlu jer tada nikada nece biti rata izmedu te dvije srodne drzave. Mislim da to zeli i vecina Hrvata, da nam se Srbija pridruzi u cvrst savez u kojem ne bi bilo nepovjerenja i nadmetanja.

N

pre 14 godina

Zar posle svega!
Zar ovi likovi zaista misle da i dalje u Srbiji mogu da šire taj otužni zadah devedesetih? Satirući sve sveto, časno i lepo iz jedne bogate tradicije, sada toliko isprljane da je gotovo bolje da na tu reč jedno vreme ne koristimo i iskreno se suočavajući sa sobom najpre izgradimo jednu novu osnovu za budućnost.
Uništavajući srž jednog naroda ruiniranjem školstva i izopačavanjem istorije, taj sloj zaražen ludilom tanatosa, beskrupulozno manipulišući religijom, umetnoću i naukom, razgradio je veliku svetosavsku zaostavštinu do neprepoznatljivosti, do turbo-nakaze.
Na žalost, ova nespretna vlast daje im krila mnogim postupcima, što mentalitetom koji nije tako dalek od njihovog, što donekle razumljivim koalicionim sporazumima nastalim na bazi svega što se desilo od vremena ubistva Zorana Đinđića.
¡No pasarán! ovoj skupini, u ime svog zla, svih mobilizacija, svih udaraca na ulicama naših gradova, pendreka i groznih reči po njihovim televizijama i medijima, njihovom vampirskom piru pod bombama koje su svim srcem priželjkivali kako bi ubijali našu decu, novinare, političke protivnike u mraku koji su sami prizvali.
I jednom za svagda: ako oni imaju pravo da i dalje slobodno izražavaju svoje, u ljudskom smislu izdajničke ideje, zašto bi prokazano trebala da zvuči ideja paralele bombardovanja Hitlerove Nemačke i Miloševićeve Srbije? Jedina razlika je da je narod Nemačke u većini to dobro shvatio, a ratni zločinci, profiteri i inspiratori nazvani pravim imenima.

Milan

pre 14 godina

Ja sam za ulazak u NATO ne zato što mi se to sviđa već zato što smatram da bi naša zemlja od toga imala više koristi nego štete. Kao i svi žitelji Srbije pamtim užasno bombardovanje iz 1999.g. ali to ne može biti razlog da Srbija ne uđe u NATO jer smatram da su recimo stanovnici BiH u ratu pretrpeli mnogo teže strahote i žrtve pa danas ipak žive zajedno i grade zajedničku državu. Da ne govorimo da su u NATO evropske zemlje koje su u II svetskom ratu bile veliki neprijatelji.

Dr

pre 14 godina

Kada imate stranke na vlasti (G17, SPO, SVM, deo DS), kada imate ministre (Sutanovac, Ljajic, Ugljanin), neke opozicione stranke (LDP) koji su za ulazak Srbije u NATO, onda je zaista jedino demokratski da se o tome raspise referendum! Da se ne desi da se u NATO udje puzajuci i prikriveno od naroda!

Alek

pre 14 godina

Pa ovo su isti oni ljudi što opravdavaju kneza Pavla, Nedića, Ljotića i četnike što su šurovali sa nacistima. NATO je ipak mnogo bolji. A zbog ovakvih u Srbiji i sličnih u Hrvatskoj na ovim prostorima je i počeo zadnji rat. Paradoksalno, oni su još uvek glasni.

nikola

pre 14 godina

Licemerje, sibicarska ideologija, pogresan odnos prema stvarima sve su to karakteristike grupe potpisnika inicijative za referendum, u toj grupi su i akademici, oni kao mudre glave Srbije bi trebalo da znaju da politika nije za obicnog coveka, da su politicari tu da donose odluke, referendumi sluze za to da se neodlucni politicari kriju iza odluke naroda p osistemu razgali emocije naroda i onda pricaj o tome, 2000-e godine program cele demokratske Srbije bio je evro - atlanske integracije, tu su bili i KOvacevici i Blagojevici , i more glava sa ovog spiska, sta se promenilo u medjuvremenu? Dusko Kovacevic je bio ambasador u Nato zemlji tad mu nije bilo muka da sedi u Nato zemlji kao ambasador a sad mu je muka Nato-a veliki licemer, o Cosicu, Kostunici i kompaniji ne bi zeleo da pricam... U Nato podhitno...

shkorpion

pre 14 godina

a što se lepo koštunica i ova sjajna ekipa ne presele u rusiju, i da bude bolje i nama i njima, i da se ne bavimo ovakvim stvarima ???

daleko sam ja

pre 14 godina

Zar opet Matija Beckovic? Pa zar nije vreme da se akademici i razni pripomagaci okane Srbije? Zar je nisu doveli na pashaluk u bedi i siromastvu? Zar nije bilo dosta SANU i SPC ? Cini mi se nije.

Planiram buducnost

pre 14 godina

Nije problem sto su oni nas bombardovali. Problem je da se obezbedi da nas ne bombarduju u buducnosti, pogotovo imajuci u vidu da cemo se u buducnosti morati da borimo za povratak KiM. To mozemo mnogo lakse uraditi ako smo clanovi NATO.

Mashinovodja

pre 14 godina

"...Vojislav Koštunica, Matija Bećković, Emir Kusturica, mitropolit Amfilohije Radović, vladika Atanasije Jeftić, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Siniša Kovačević, ali i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i analitičar Đorđe Vukadinović, samo su neki od potpisnika inicijative kojom se od Skupštine traži da raspiše referendum o ulasku u NATO..."
Au, koja galerija veličanstvenih! Očigledno, još su živi i dalje orni i spremni da svojim bulažnjenjem prave nepopravljivu štetu, kao za Slobina vakta. Jasno mi je da oni nisu ništa naučili, niti izvukli pouku iz svega kroz šta smo prošli, ali nije mi jasno kako to da i dalje ima toliki broj kupaca za njihovu patriJotsku maglu?!! Zar i dalje ima toliki broj ljudi koji nisu provalili te likove?!

mens

pre 14 godina

Odlicno, kao gradjanin zelim da me o svemu pitaju. Ali zasto onda isti ti potpisnici nisu zahtevali referendum o neutrlnosti?? Sve mirise na Kostunicu.

Student

pre 14 godina

Da li je moguce da se istorija tako strasno ponavlja!? Setite se 1941. i velikog protesta "Bolje rat nego pakt...", pa zatim Milosevicev referendum da li dozvoliti ulazak Nato-a na Kosovo!!!??? I naravno posledice takvih ispada. Pa da li je moguce da se uvek sacica "intelektualaca" skupi u pogresno vreme i zahteva nesto sto uopste nije na dnevnom redu. I dokle crkva vise da se mesa u politiku!? Dosta je bilo...

Jivamukti

pre 14 godina

Da li inicijatori referenduma ili njihove pristalice znaju neku zemlju koja je usla u NATO i grdno porgresila a narod se sada kaje?
Da li Slovenci, Cesi, Rumuni, Litvanci... ginu ili ubijaju za ovu alijansu po svetskim ratistima?
Ali kad vidim okupljeno drustvo jasno mi je da se radio sabotazi evrointgracija Srbije. A znam i glavnog sabotera, sa pecanja bez kosulje.

Violeta

pre 14 godina

Za vojno neutralnu Srbiju!!! NE u NATO!!! Dosta je nase brace, oceva, momaka, supruga... poginulo na ovim prostorima!!! Jos treba da idu da ginu za americke potrebe i nezajazljivost najbogatijih na svetu?!

Obavesten

pre 14 godina

Da da, usred ove ekonomske krize (a kojoj su najvise doprineli ovi potpisnici) mi cemo da raspisujemo referendume. Kako smo samo naivni. Mi smo ovu sadasnju vladu izabrali, a time su dobili i nasu podrsku da donose odluke u nase ime. Cisto sumljam da je i jedna zemlja pitala svoje stanovnistvo (a kamoli grupu talibana) da li hoce u Afganistan. Dusane, gleda te Djindjic odozgo.

bt

pre 14 godina

Samo mala ispravka u vezi vojne neutralnosti - Srbija je prestala da bude vojno neutralna onog trenutka kada je počela sa izvozom naoružanja i vojne opreme (ako je ikada uopšte i prestajala). Dakle, ugovor sa Irakom u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara dovoljan je razlog da budemo napadnuti od strane bilo koje zemlje koja zarati sa Irakom, isto važi i za sve ostale zemlje u koje izvozimo naoružanje.

Julius

pre 14 godina

Oko 200 "intelektualaca", bivsih drzavnika, popova i umetnika pokrenulo je inicijativu za raspisivanje referenduma protiv pristupanja Srbije NATO-alijansi.
Pravi Milosevicev sindrom izjasnjavanja naroda na referendume, koji su unapred bili "osudjeni na uspeh", a koje je on sam kasnije pogazio!Setimo se ustavni referendum Srbije od 28.marta 1989.godine, koji je oznacio kraj SFRJ. Pa referendum o neprihvatanju stranih posrednika u resavanju problema Kosova, kada je preko 95%gradjana glasalo protiv mesanja stranih posrednika, ali ubrzo posle toga je Milosevic, na insistiranje Ricarda Holbruka pristao na strano posredovanje, i tako pogazio referendum koji je sam raspisao!
Pamet u glavi ljudi. Znate da male drzave nikada same ne odluciju o svojoj sudbini, vec im kroje vece sile.
Na posletku, Srbija hita ka ulasku u Evropsku uniju, a tu su skoro sve clanice unije i clanice NATO-a.
Kada vidite ko je pokrenuo inicijativu protiv te integracije, znajte da je integracija dobra i korisna stvar!
Potpisnici inicijative, pravi "trust mozgova", ali i vladajuca elita, znaju vrslo dobro da se institucija referenduma moze uspesno da se zloupotrebi, kako bi vlastodrsci i odredjeni krugovi drustva sa sebe skinu odgovornost i prebace je na teret gradjana. Ali, zar treba pustiti da senilni starci,propali politicari i popovi blokiraju integracije i prosperitet mladih?

Dragan

pre 14 godina

Kao prvo nije mnogo vazno sta bi bilo receno na referendumu. Teritorijalno smo unutar NATO interesne sfere u Evropi, daleko od ostalih vojnih saveza, niko nas nece nista ni pitati. Ali treba zaglupljivati narod, mutiti vodu i biti u centru paznje bar jos malo dok ih vreme ne pregazi. Zar neko stvarno jos veruje u iskrenost namera ove ekipe i efikasnost ovakve politike?

academic

pre 14 godina

Nisam mislio da cemo uci u NATO.
Ali kada vidim ko su potpisnici, sada sam potpuno uveren da ce Srbija vrlo brzo biti clan severnoatlantskog saveza.
Jer zasta god se ova grupa "intelektualaca" zalagala desilo se suprotno. Uveren sam da ni sada nece biti drugacije.

(Vlast)a

pre 14 godina

Malo toga postoji sto nije sklono kvaru.I elita koja je to bila,sad to uglavnom vise nije!Mislim da ovom skupu nedostaju gdje Habjanovic-Djurovic,Raznatovic,bracni par Bjelica-Pajkic,"beli orao"Bokan i Mira Markovic,pa da znamo kakve nam se vrednosti nude.I da nam bude jasno da Zoran Djindjic nije imao nikakve sanse pored ove i ovakve elite!

iii

pre 14 godina

Jos nisam cuo ni jedan racionalni razlog protiv prikljucenja NATO-u. Svi oni koji su protiv toga se pozivaju na cisto emotivne razloge, jer oni su nas eto bombardovali. Medjutim, sa Bugarskom smo onolike ratove vodili, u prakticno svim ratovima su bili na protivnickoj strani, pa opet sad se stalno prica o nasoj pravoslavnoj braci Bugarima?! U politici ne postoje prijatelji i neprijatelji, to su sarene laze za naivcine, nacin da politicari ubede narod u ono sto im odgovara. Postoje samo politicki interesi, koji se menjaju stalno, zavisno od situacije, i pravi patriote treba da samo to i da zanima - nacionalni interes, sta je za ovu zemlju najbolja opcija dugorocno gledano.

Влада

pre 14 godina

Неке ствари се не могу заборавити...сви смо тада трпели због демонстрације силе НАТО пакта...нема изговора...не у НАТО

Prof York University Toronto

pre 14 godina

Ne treba trositi novac na referendum, NATO ce se raspasti sam od sebe, odnosno "smanjiti svoju tezinu".
Kad sam rekao svojim koleganma, da ce dolar da tresne, i to prije 15 godina, svi su mi se smijali, a sada se toga niko od njih ne sjeca.
NATO dijeli sudbinu s dolarom!

Nemanja

pre 14 godina

Bombardovanje? Pa saveznici su nekoliko nemackih gradova pred kraj Drugog sv rata unistili, Verden sravnili sa zemljom, pobili na hiljade civila. Gde bi Nemacka bila da je odlucila da zbog bombardovanja ne pristupi savezu sa USA, V.Britanijom, Francuskom? Nema emocija, samo se interes gleda u spoljnoj politici.

sanu

pre 14 godina

Vau!I kasnih 80-tih su se poceli deklarirati akademici, pa neka vrsta intelektualaca (npr.Emir veliki, alijas nebojsa), pa crkveni emisari - na kraju izaso produkt u obliku Milosevica! Ko bi sad iz ove grupe bio ON! Mozda Kostunjavi!
Ne mogu da se ne vratim na Emira - zasto ne zastupa Rome u vasoj skupstini ,na njima se i proslavio i zaradio pare!!!

Dusan

pre 14 godina

Poenta je da SuNATOvac zagovara NATO na mala vrata, voleli bi to da urade i bez referenduma, u Skupstini! Ovo je sansa da se to spreci! Srbija zaista ne bi imala nikakvog dostojanstva, ako bi samo nakon 10 godina posle bombardovanja usla u taj savez zbog skromne koristi! Vrlo malo cemo izgubiti sa aspekta zapadnih zemalja, a JAKO PUNO dobiti sa aspekta Rusije, muslimanskih zemalja, Kine, itd.

marioneta

pre 14 godina

Koliko se secam NATO je bombardovao kada je narod na referendumu,koji je raspisao Milosevicev rezim,rekao da Kosovo treba braniti po svaku cenu.A znalo se da je cena bombardovanje i rat u kome se Srbija predala.
Jel ogromna vecina naroda godinama podrzavala politiku Slobodana Milosevica-jeste.
Da li je vecina naroda u jednom periodu podrzavala Seselja-jeste.Seselj je pobedio na izborima pa mu je pobeda oduzeta.
Da li je vecina naroda protiv izrucenja Ratka Mladica Hagu-jeste...
Da li bi velika vecina naroda bila protiv ulaska Srbije u NATO-da.
I sta onda-nista.Sta sutra, za 10,20,50 godina-nista.
Djindjic je pokusao nesto ali mi najvise volimo NISTA.

NATO,evo me

pre 14 godina

Ja se izvinjavam ako sam nesto propustio,ali pitam se da li je Srbija dobila poziv da pristupi NATO savezu?
Ako nije,ima li onda smisla odrzavati referendum??

isto drustvo

pre 14 godina

Tako je bilo i pre 20 godina. Potpuno isto drustvo i nadmocan broj ovih koji potpisuju " ne preporucujem". Uopste me ne zanima NATO u ovoj prici, nego odnos prema zivotu, stvarnosti i buducnosti. I pre 20 godina malo ko je verovao da moze da se dogodi 5. oktobar, a ipak se dogodio. Verovali ili ne, mi smo ipak u 6. oktobru i ovi gore pomenuti NEMAJU SANSE.Zivot niko ne moze zaustaviti, ponavljam, nije u pitanju NATO, nego nas ZIVOT. To im ipak necemo dati, nismo ni 5. oktobra, a necemo ni bilo kojeg datuma koji nam predstoji i pripada.

Marko Kraljevic

pre 14 godina

I Marko Kraljevic opevani Srbin je bio, moderno receno, u nekom paktu - sa Turcima, zato Srbijo napred u NATO, sa hladnom glavom pa ce biti tu i neke vajde. U ovoj zemlji je izgleda samo ministar vojni shvatio da vojska moze da bude dobar izvozni proizvod i u ovom trenutku , ako ne jedini ono sigurno najaci faktor nase spoljne politike.

Branko

pre 14 godina

Srbija nikada nece uci u NATO ne zato sto je to volja pojedinaca, vec zato sto je to volja naroda. Ko u to sumnja neka tu volju proveri na referendumu. A svi koji pokusavaju da Srbiju uteraju u NATO mimo volje naroda igraju se vatrom koja ce ih progutati.

Драган

pre 14 godina

Синиша Ковачевић, др Бошко Мијатовић, Петар Краљ, проф. др Радмила Накарада, Димитрије Војнов, Душан Ковачевић, Љуба Поповић... Има ли већих ауторитета у свакој од тих области од ових људи?!

Vlada

pre 14 godina

Неке ствари се не могу заборавити...сви ми разумног ума смо тада трпели због већине која је подржавала демонстрацију силе Слободана Милошевића над нама самима и другим државама...нема изговора...морате схватити да сте погрешили.

Analitčar

pre 14 godina

Šta se, bre, palite? 29.12.2009. predsednik Tadić je na Javnom servisu rekao da je i sam za referendum. Ovi kucaju na otvorena vrata. Suština je na drugoj strani. Imamo li mi, kao narod u nestajanju, vremena za bavljenjne emocijama ili moramo da budemo isključivo i samo proračunati!!! Pa ko voli one koji su ga bombardovali! Ali ako to ima ekonomskog opravdanja i ako će to olakšati život izmučenim gradjanima, ulazi i ćuti breeee...Da si u prošlosti imao više pameti ne bi bio tu gde jesi. I to je potpuno jasno. Nego obratite pažnju na današnji štrajk upozorenja ovih u Kolubari. To je ozbiljna stvar, veoma ozbiljna, zapamtite!!! A dobitnik ordena Svetog Save bi morao da zna za reči Apostola Pavla "Sve vam je dozvoljeno ali vam nije sve na korist! "Kakvi referendumi, kakvi bakrači, mi imamo samo ekonomsko pitanje kao ozbiljno pitanje sve ostalo je zamajavanje glupostima. Ideš krupnim koracima u bestraga a brine te frizura. Mnogo je, rodjaci, mnogo je a i kasno je, kasno...

swayzak

pre 14 godina

Lično ne simpatišem ni jednog od navedenih "intelektualaca", šta više ... ali se slažem da je referendum potreban, ako uopšte neko na vlasti sumnja da je ovaj narod protiv ulaska u NATO. Možemo da pričamo o svakakvim beneficijama i tome slično koje to članstvo pruža, ali sumnjam da će iko moći značajnije da utiče na mišljenje običnih građana koji itekako pamte šta se sve dešavalo pre nešto više od 10 godina. Rane će biti sveže još duže vremena ...

Supergenije

pre 14 godina

Super postavka za tragi-komediju-horor:

Imamo nacisticku Nemacku koja napada Srbiju i neke Srbe koji potpisuju pakt s tom nadolazecom silom u cilju ocuvanja srpskog naroda, je l te.

Vecina potpisnika ove peticije se odusevljava tim Srbima koji su podrzavali Nemacku i potpisali pakt - traze im grobove, podizu im spomenike, odrzavaju skupove, pevaju im herojske pesme, reimenuju ulice, rehabilituju pred istorijom i zakonom potpisnike izdajstva, itd...

ALI su istovremeno protiv "potpisivanja pakta" s NATO savezom kojeg uporedjuju s nacistickom Nemackom i osudjuju svaku saradnju s istim.

Ko tu sad pije a ko placa, ko je lud ko zbunjen, ljudi moji? Ko je heroj, patriota, izdajnik, zaba i baba? Sve zivo su izmesali. Samo truju i sludjuju ovaj neuki narod.

I opet se TO sto nude ne jede, ne proizvodi, ne sipa u automobil - jedno veliko NISTA.

View

pre 14 godina

A jel' može referendum o tome da li narod hoće monopol? Da li hoće da cela zemlja bude vlasništvo par ljudi (što se u Srbiji mudro zove "kapitalizam")? Da li hoće otpuštanja? Da li hoće da ne prima platu mesecima, a da uredno plaća sve namete ove "dostojanstvene" države? Da li hoće da se blizu milion pripadnika naroda hranu u javnim kuhinjama? Da li hoće da izdržava na hiljade besposličara na budžetskim jaslama? Zašto niste pitali narod kada ste odlučivali da Srbija bude neutralna (ma šta to značilo)? Zašto niste pitali narod da li hoće da plati slobodu Miladina Kovačevića? Ili slobodu Ratka Mladića? I još mnooooogo pitanja bi se moglo postaviti na referendumu, ako već hoćete da pitate narod.

blagomeni

pre 14 godina

Naravno da je referendum za resavanje jednog takvog pitanja neophodan. Malo je neukusno sto su na tom skupu pominjani iskljucivo Srbi i Srbija u kontekstu kao da niko osim Srba u ovoj zemlji ne zivi. Valjda smo svi gradjani Srbije, pa onda tek sta ko vec jeste po poreklu i genetici... Pride ni gosn Beckoviceva retorika sa segmentima kao sto je:"uz gaženje svih osveštanih normi međunarodnog prava", bas ne zvuci narocito savremeno. Strah me je samo da to "osvestavanje" normi ne pocne da praktikuje potpisnik Amfilohije.

Peter Tosh

pre 14 godina

Мени сада није јасна једна ствар, признајем, можда сам глуп и затуцан. Ако је НАТО нападао само злочиначки режим Слободана Милошевића, кога је онда гађао на Грделичком мосту, у возу пуном цивила, Слободана, Мирјану? Зашто је моје село у близини Богутовачке Бање сравњено са земљом, опет Слободан, Мирјана? Чему рушење новосадских мостова, због Слободана, Мирјане? Дозволићу себи да још једном будем глуп и гласаћу ипак против уласка у НАТО.

Tamara

pre 14 godina

Sviđali se nekom potpisnici ili ne sviđali, radi se o najdemokratskijem izražavanju volje naroda. NATO je ne samo u Srbiji, nego i u svijetu, toliko omražena organizacija da zaista ne vidim svrhe da im se Srbi priključe. Sjetite se da je prošle godina, na proslavi 60-og rođendana pakta, u Strazburu došlo do velikih nereda i da je pola grada bilo u vatri zbog protesta njihovih vlastitih građana,uglavnom mladih iz EU.

Paradoks?

pre 14 godina

Zanimljivo je kako neke stranke i NVO kao najveći zagovornici demokratije, mira i ljudskih prava, svim silama se bore protiv referenduma, a zalazu se za ulazak u tako militantnu organizaciju kakva je NATO

Mirko

pre 14 godina

Uopste me ne interesuje deklaracija, potpisnici, titule, inteligencija, javne licnosti Srbije i njihova misljenja; ja cu uvek biti protiv ove organizacije koja je podelila svet i dalje navlaci mrznju (naravno opravdanu) na evropske narode u svetu.

Moler

pre 14 godina

Zasto se neko plasi referenduma? Da nije neprakticno i skupo, bilo bi idealno da se sve vaznije odluke donose referendumom. To bi bila demokratija u izvornom znacenju te rijeci.
Ja razumijem argumente i jednih i drugih, ali samim ulaskom u NATO, jedna nuklearna glava, u nekoj ruskoj zabiti, ce imati uprogramirane koordinate Srbije. Ne vidim nista lose u neutralnosti. Je li to znaci da ce nas NATO unistiti ako mu se ne pridruzimo? Onda u takvoj organizaciji ni ne zelim da budem.

vox populi

pre 14 godina

Referendum je demokratska tekovina. Niko u nase ime nema prava da donese odluku ni za, ni protiv clanstva u NATO. Dakle, prvo da se prebrojimo, a onda vlast (ma koja bila) da postuje da tu nasu odluku (ma kakva ona bila). Odluka bez referenduma bi bila uzurpacija demokratije. Kamo lepe srece da su nas konsultovali i po drugim pitanjima, umesto sto su zakulisno povlacili dugorocne poteze.

banned

pre 14 godina

Gledajuci pragmaticno, to sto je nama NATO napravio, moze da se zrtvuje (i ne zaboravi), ako postoji realna korist od clanstva u savezu.

Medjutim moj problem sa NATOom je sto ne zelim da nasi vojnici (makar i oni sto su to samo po pozivu, dakle profesionalni), ucestvuju u bilo kakvim (uglavnom fol mirovnim) operacijama van Srbije. Ne podrzavam americke vojne akcije sirom sveta i ne zelim srpsko prisustvo u tudjini, kao sto niko ne zeli tudjinsko prisustvo u Srbiji.
Da ne i prosirujem dalje na odnos sa islamskim svetom.

Ma koliko bilo korisno, na eventualnom referendumu ja ostajem pacifista.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Mi iz dijaspore smo odavno shvatili sta je EU, ko je NATO i slicno i da nisu ovde velike plate odavno bi se vratili u Srbiju. Neukusno je mozda sa nase strane da vas savetujemo ali znajte da vam ulazak u NATO nece doneti nista osim obaveze da kupujete skupo NATO oruzje za sta ce vam trebati oko 10-ak milijardi dolara koje ce vam velikodusno ponuditi u nekom kreditu. Zauzvrat necete dobiti bas nista jer sve sto je NATO hteo da vam uzme-vec vam je uzeo, clanovi ste trebali da postanete 1989-e a ne sad. Sad cete samo ulaskom u organizaciju koja vas je bombardovala minimizirati vase sanse da od iste jednog dana dobijete odstetu za bombardovanje uranijumskim bombama,,,,i, naravno, slacete decu da ginu i ubijaju neduzne civile u Avganistanu, Iraku, sutra Iranu a slace vas Bogme i na Rusiju! Pa izvolite, prodajte veru za veceru.

caja

pre 14 godina

Kao prvo ekipa dss-a - drustva mrtvih pesnika, neka ne brani i ne brine za nikoga. Drugo, siromasna Srbija, sa ovakvom vojskom, sa dva MIG-a 29, nema nikakvog izbora osim NATO-a.

al

pre 14 godina

O vaznim pitanjima za jednu malu drzavu kao sto je nasa, poput pristupannja NATO paktu, valja otvoriti javnu raspravu. Ova inicijativa moze biti povod da se takva rasprava otvori i da se sucele argumenti. Emocije treba ostaviti po strani. Sta ako je pristupanje NATO jednako kao odlazak u cetnike 1944 godine? Ima li kod nas dovoljno mudrosti da se procene globalna politicka kretanja i trendovi, to je pitanje. Ako uspemo da naslutimo trendove svetskih kretanja u oblasti geopolitike, tad ce nam biti lakse da izvagamo sta je za nasu drzavu najbolje.

John McClane

pre 14 godina

pokretanje sada inicijative za referendum o NATO, a da je pri tom taj referendum ionako obavezan po Ustavu, je isto kao traziti skupstinsku rezoluciju da Sunce izlazi na istoku. cist marketing i pokusaj stavljanja u fokus necega sto jos nije tema, ali ako se stavi u fokus ta tema moze da pomogne jacanju pozicije stranke/stranaka koje/a gubi rejting. Ulazak Srbije u NATO bez referenduma bi bio protivustavan i protivcivilizacijski cin, koji niko i kada bi hteo ne bi mogao da uradi, jer bi to bilo oboreno na Ustavnom sudu. Osim toga nisam cuo da je nas iko zvao da udjemo u NATO, sto je osnovni uslov da bi raspisivao referndum, tj. da te tamo pozovu. Isto je i sa zahtevom za referendumom o ulasku u EU a niko nas nije zvao u clanstvo!
ovo je cist marketing

Bockulesku

pre 14 godina

Danas Institut za Evroameričke studije upozorava da se slanjem vojnika u misije rizikuje bezbjednost jer Al Kaida ne prašta. Toliko o tome, da je NATO jedini izbor Srbije, "progresivna" braćo...

Bockulesku

pre 14 godina

Iako je Srbija i zvanično vojno neutralna zemlja zahvaljujući deklaraciji Skupštine Srbije, neka gospoda iz Vlade daju izjave koje se kose sa ovom deklaracijom. Zato je inicijativa koju smo pokrenuli više nego opravdana. Razlog za ulazak Srbije u NATO alijansu se ne može naći u glavi stanovnika Srbije. I kad se već dvoumimo između očuvanja dostojanstva i daljeg ponižavanja Srbije, onda je bolje da odluku donesemo na referendumu i na taj način ispoštujemo volju naroda, jer je ako ste zaboravili, draga gospodo, ovo i njegova država pomalo. Hvala.

Bersi

pre 14 godina

Treba da se zamislimo sta Srbija dobija a sta gubi ulaskom u NATO?

Biti vojno neutralna zemlja je dobra stvar, jedino da nas ne uslovljavaju ulaskom u NATO pre ulaska u EU?

VladaP

pre 14 godina

Samo da budemo jasni, Neutralnost znaci da nema ni vojne saradnje sa Rusijom, tako da bi takav referendum bio jedino moguc ako se gradjani pitaju i za eventualno priblizavanje tom drugom vojno - ekonomskom bloku. U svakom slucaju referendum je jedna skupa glupost koju ovo drustvo prizeljkuje kako bi od narodnih para pravili sebi kampanju da dodju na vlast. Nema referenduma, osim ako nisu spremni da plate iz svojih dzepova. Plati pa klati.