Rešenje denacionalizacije uskoro?

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se Ministarstvo finansija zadužuje da pripremi konačnu verziju Nacrta zakona o denacionalizaciji.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ono sto je oduzeto, tj. ista stvar treba da se vrati.Svi koji su kupovali oduzetu imovinu po meni su svesno postupili a sada ocekuju pravnu sigurnost za "svoju" imovinu?Znaci raniji vlasnici pravnu sigurnost mogu da ocekuju a nesavesni kupci treba da se rasprave sa drzavom.Nije isto ako se svima ne vrati imovina istovremeno niti je naprimer davanje druge imovine "ista" stvar.Eksproprijacija sa ostecenjem preko polovine svakako ne moze biti izostavljena sto je bila mana prethodnog predloga G.Parivodica.Ulozeni Novac za izgradnju drustvenih stanova (stambeni doprinos od priblizno 4% ili 16-20 kvadrata prosecnog stana za ceo radni vek)takodje treba vratiti onima koji nisu dobili drustveni stan a solidarno su ucestvovali u njegovoj kupovini.Taj novac bi pomogao ljudima da plate legalizaciju jer je to dug drzave koja je dopustila otkup drustvenih stanova od cega nije ostalo nista da se vrati kao ulog radnih ljudi.Bez sredjivanja imovinskih odnosa nema buducnosti ni pravne sigurnosti za bilo kakva ulaganja u Srbiju.
  (Petar Sijan, 1. januar 2010 21:27)

  # Link komentara

 2. Na izbore ne izlazim dok ne vrate oduzetu imovinu.
  (Sosa, 26. decembar 2009 23:56)

  # Link komentara

 3. Vec je skoro 15 godina kako pokusavamo da navedemo vlast da na najjednostavniji i najpravedniji nacin vrati oteto. Ali, vlast to ne zeli da ucini i do kraja ce sve uciniti da izigra vlasnike otete imovine i prevari sve gradjane Srbije. Veliki problem je u tome sto je narod Srbije izabrao ovakvu vlast koja je prisutna vec 10 godina, i koja laze sve vreme po pitanju povracaja imovine. Svaki narod glasa za vlast kakva mu odgovara ili je previse glup da shvati da ga neko neprekidno laze. Veliki je problem i u ljudima koji se predstavljaju kao glasnogovornici ostecenih. Svojom mekanom patetikom do sada nisu nista uspeli. Ova vlast ima podrsku nekih krugova iz Evrope i bojim se da se ne pise dobro ni vlasnicima a kamoli gradjanima .
  (vladimir lesic, 26. decembar 2009 20:08)

  # Link komentara

 4. A šta ako se gospodi uopšte ne ide u EU? Možda je bolje za tajkune da smo negde na pola puta. Imamo neke povlastice, malo EU vučemo za nos pa dok ide. Na kraju EU sa razumevanjem shvata da se oteto ne može vratiti u naturi jer su firme iz EU pokupovale oteto i lepo se složi sa predlogom da naslednici dobiju obveznice na 20 god.koje već sutra neće vredeti ništa. Usput gospodi zaprete da tako nešto više ne sme da se ponovi. Samo da naslednici ne dodju i počnu da otimaju oteto ili bože ne daj da postanu neljubazni do ovih novih vlasnika mafijaša i njihovih zaštitnika. I to je moguća opcija.
  (Goran, 26. decembar 2009 18:46)

  # Link komentara

 5. Nadajmo se da će novi Zakon o denacionalizaciji biti bolji od onog koji je predložila bivša vlada Vojislava Koštunice (i koga podržava g. Antić), a koji je gotovo izuzeo povraćaj i obeštećenje imovine oduzete putem eksproprijacije - izjednačavanjem privatne i društvene svojine, odnosno stanarskog i vlasničkog prava?!
  Možda bi ove greške bile izbegnute, da je piscima i podržavaocima ovog zakona zaista stalo do zadovoljenja istorijske nepravde prema svim građanima kojima je ona nasilno i bez pravične naknade oduzeta po različitim pravnim osnovima (a kojih je prema broju podnetih prijava za povraćaj imovine bar 110.000) - a ne do njihovih privatnih interesa.
  Čini se da je jedini razlog konačnog usvajanja ovog zakona pritisak Evropske unije, pa se onda ne treba čuditi ukoliko i ovaj predlog bude imao iste greške kao i predhodni, a da ga i pored toga Savet Evrope dobro oceni. Teško je zamisliti, da bi evropske države koje imaju viševekovnu vladavinu prava i u kojima je privatna svojina svetinja - uopšte i mogle razumeti šta je to društvena svojina, i po čemu se ona suštinski razlikuje od privatne, a samim tim zbog čega su i ovakvi predlozi nepravedni i protivustavni (jer Ustav Srbije garantuje pravo na imovinu i nasleđivanje, kao i jednakost građana pred zakonom).
  (Bojana Bukorović, 26. decembar 2009 17:55)

  # Link komentara

 6. Veruje li iko da ce ova drzava ista da vrati?
  (ivana, 26. decembar 2009 14:05)

  # Link komentara

 7. Dok se imovina posteno ne vrati , ne vidim razlog vracanja i ulaganja u Srbiju niti ikakvu stabilnost tamo.Ova prividna stabilnosti i trange frange ekonomija moze da se okachi macku o rep
  (momabrazil, 26. decembar 2009 14:00)

  # Link komentara

 8. Potomci komunista koji su u vladi moraju da budu svesni,da zakon koji budu doneli morace se naci na stolu u Briselu,i gde ce se zahtevati odredjeni standardi za isti,i gde ce pored ostalih i Evropski sud za ljudska prava izneti svoje misljenje o kvalitetu zakona o denacionalizaciji.
  (SOS za Strazbur, 26. decembar 2009 13:36)

  # Link komentara

 9. ako vec denacionalizacija, onda to tako uciniti da se vrati sve sto je oteto, a uzgred preispitati i legalnu "rasprodaju" drustvenih stanova iz vremena kad su se stanovi u beogradu mogli kupiti za dve do tri hiljade maraka! kazem, rascistite jednom sa otetim i opljackanim kako privatne tako i drustvene imovine, a usput malo proveriti i to odkud novoj vlasteli tolika bogatstva stecena u vremenima kad su plate bile skoro 10-tak maraka! uradite to kako treba i onda cete imati poverenje i veru naroda da radite za dobrobit ove napacene i od samih "srba" opljackane zemlje!
  (slobodan, 26. decembar 2009 12:38)

  # Link komentara

 10. Poruka za sve stare vlasnike:
  Ovi koji su sada na vlasti su deca onih koji su vam imovinu i oduzeli i pola njih uziva u blagodetima te otete imovine te stoga i traze nacin da vam plate neku bedu a da otetu imovinu podele sa tajkunima.
  (Svetozar, 26. decembar 2009 12:07)

  # Link komentara

 11. Vec se naslucuje nova prevara i povracaj bednih par hiljada evra na 20 godina.To je njihov Model denacionalizacije za koji se jos pokojni Djindjic zalagao.To je nazalost danasnja vladajuca garnitura koja uzima od svih a nikome nista ne daje.Tuzno!!!!!!!
  (Goran, 26. decembar 2009 10:48)

  # Link komentara

 12. Samo deset godina od pada Miloševića ... dobro su postigli. U međuvremenu je neka imovina koja je trebalo da bude vraćena, prodata u procesu privatizacije čime je proces denacionalizacije iskomplikovan. Jadna je Srbija sa takvim političarima.
  (SVD, 26. decembar 2009 09:39)

  # Link komentara

 13. pa ovo ej cirkus. Donose zakljucak radi zakljucka. Tek da se kaze da su nesto uradili do kraja 2009. U isto vreme, poklanjaju zemljiste tajkunima, a spremaju se da poklone i poslovne prostore javnim preduzecima, tj. opet tajkunima, ali samo preko drugih posrednika. Hoce li se tuzilastvo i policija pozabaviti sa ovim oblikom organizovanog kriminala? Bez obzira sto su mu pipci u najvisim organima vlasti. Sramota je blaga rec.
  (Marina, 26. decembar 2009 09:20)

  # Link komentara

 14. Ne verujem....
  Poverovaću ako,drugovi i drugarice, vrate oduzeto s Vračara i Starog grada, pa na dalje...
  Strašno,...bruka i sramota, da isti( čitaj 'žuti') , nas kao ( šatro ) uvode u EU, a nisu uradili povraćaj imovine,...
  Mislim, kad bi to uradili, morali bi da isprazne pola Vračara i Starog grada, da vrate pravim vlasnicima,...
  Eto, zato se ne radi povraćaj imovine..
  (shofer, 26. decembar 2009 03:01)

  # Link komentara