Četvrtak, 10.12.2009.

11:56

Hag: Nastavak rasprave o Kosovu

Predstavnici Velike Britanije i Holandije ocenjuju da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, dok Rumunija tvrdi da se tako krši Rezolucija 1244.

Izvor: Beta

Hag: Nastavak rasprave o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Memo

pre 14 godina

U momentu proglasenja tzv. "nezavisnosti drzave kosova" nisu bila ugrozena niti krsena ljudska prava Albanaca ali je zato upravo ta samozvana "drzava kosova" na najdrasticniji nacin krsila prava Srba. Jedno vreme je bila aktuelna bajka o "standardima pre statusa", a kada se videlo da Albanci nisu u stanju ni osnovne standarde i prava da postuju, onda se preslo na pokusaj legalizacije albanske paradrzave bez obzira na stanje ljudskih prava i nije se puno obracala paznja na to kako zive Srbi i ostali narodi u toj "drzavi kosova". Ispada da deo medjunarodne zajednice otvoreno nagradjuje one koje krse ljudska prava i koji koriste nasilje za dostizanje svojih nacionalistickih ciljeva. Pa ti kazi da se nacionalizam, zlocini, terorisanje drugih ili separatizam ne isplate - samo budi dobar sa Amerikancima i njihovim satelitima.

arben (ne bunim se ja)

pre 14 godina

Uz ovakve "branioce" Srbije, nama i ne treba niko da nas brani. Jer ja stvarno ne znam jel' ovi (Rusija, Kina, i Rumunija) brane Srbiju ili Kosovo. Iz ovog sto ja citam ne izgleda mi bas tako.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ocito je da vecina podnesaka na MSP ipak na direktan ili indirektan nacin (Rumunjska, Kina, Rusija) osporava pravo Beograda da zadrzi vlast nad Kosovom. Svidalo se to vama ili ne.
Radi se ipak o "potrosenom" ili "iskoristenom" pravu kojeg je Srbija nekad "konzumirala" i sada, tj. danas - je ostala bez njega, tj. prava, tj. Kosova. Nemogucnost upravljanja pokrajinom zamjenjeno je novim/starim oblikom prava (na temelju uspostavljenog realiteta) o pravu naroda na samoodredjeneje. Nije dobro usporedivati ni Kataloniju niti RS u BiH ili Hrvatsku s Kosovom. Da, Katalonija bi imala pravo proglasiti nezavisnost onda i samo onda kada bi spanjolska vojska izvrsila napad nevidjenih razmjera, porusila gradove, pobila veliki broj civila a dio ih prognala u Francusku, Italiju itd. sto bi dalo povoda za "humanitarnu intervenciju" i stavljanja Katalonije pod NATO ili UN "sesir". Slicno bi bilo i sa RS. Sve dok nju nitko ne dira ona nema prava otcjepiti se samo zato jer to zeli njezina politicka elita.
I jos jedna stvar o kojo se malo pise. Kosovo je skupo platilo cijenu nezavisnosti, a to je da se ono nikada ne smije ujediniti - sa Albanijom. Povucite paralelu! Jer ako bi ste dozvolili RS da se otcijepi od BiH onda bi za Kosovo prestala vaziti obaveza da se nikada ne ujedini s Albanijom. I sve dok Srbija bude ometala i sputavala mladu kosovsku drzavu UN i NATO mogli bi jednog dana razmisliti i o ujedinjenju Kosova s Albanijom da ga se zastiti od agresivne Srbije koja misli valjda cekati priliku da ga se ponovno docepa. Zar Srbija zaista zeli pomoci nastanak "Velike Albanije" na vlastitu stetu? U diplomaciji su potrebni mudri i smisleni potezi koji ce dugorocno donijetii koristi. Ovo sto radi Srbija nije niti mudro niti dobro na duze staze.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

TESKO onom koga Rumunija "brani" !
Sta kazu, zadnjih deset godina ili bolje receno od kada je sa Kosova proterana vojska i policija Srbije, Srbija vise nije na Kosovu "krsila ljudska prava" i JADNIM Albancima na Kosovu je zivot TEK ONDA postao koliko toliko PODNOSLJIV ?
Hvala Rumuniji na "doslednom" stavu i "velikoj podrsci" koju je dala Srbiji, toliko su nas "zaduzili" svojom "podrskom" da prosto ne znam kako ce im se Srbija ikada ODUZITI ?

Djuka

pre 14 godina

Po mom misljenju, do sada najsmisleniji argument u korist nezavisnosti Kosova pred ovim sudom je iznela Holandija.
Jedino sto su propustili da objasne je zasto nisu priznali Republiku Srpsku Krajinu iz istih razloga koje ovde navode. Srbima u Hrvatskoj, ne da su samo bila uskracena ljudska prava, nego je nad njima izvrsen i genocid u toku II svetskog rata, zatim su bili izbaceni iz Ustava Hrvatske i na kraju su u ogromnom broju i proterani iz Hrvatske, a Holandija je bila jedna od zemalja koje su prve priznale nezavisnu Hrvatsku.
Ovo je samo primer, da ne pominjemo Kurde u Turskoj ili Bretonce u Francuskoj, kojima Francuska drzava ni dan danas ne dozvoljava ni da koriste sopstveni jezik, a kamoli sta drugo.
Pomalo me nervira njihova diplomatija koja pokusava da Holandiju prikaze kao glas savesti i principijelne politike EU na Balkanu sa zatezanjem oko ulaska Srbije u EU i pokretanjem pitanja Srebrenice, sto im uspeva cak i kod jednog dela stanovnistva nase zemlje. Ja cu ovde samo da podsetim na cinjenice vezane za ponasanje Holandije prema Balkanu (cisto mislim da, s obzirom na njihovu politiku u devedesetim oni zaista nemaju nikakvo pravo da tako moralisu), bez diskusije o odgovornosti za zlocin u Sreberenici (za sta smatram da krivci obavezno moraju biti kaznjeni).
Ne treba zaboraviti da je u vreme kada je pocinjen zlocin nad srpskim civilima u Kravicama i Skelanima (gde je pobijeno nekoliko hiljada Srba civila) Srebrenica bila enklava pod zastitom snaga UN i to konkretno Francuskog i Holandskog bataljona koji su, izmedju ostalog, imali i zadatak da razoruzaju snage Armije BiH u toj enklavi, posto je pre toga bila proglasena demilitarizovanom zonom. Naravno da oni to nisu ucinili, nego su jos i pruzali obavestajnu i logisticku podrsku Armiji BiH u izvrsenju ovog zlocina!
Dalje, ne treba da se zaboravi da je Holandija bila jedna od zemalja ciji su borbeni avioni ucestvovali u od SB UN neodobrenoj agresiji NATO-a na nasu zemlju, iz koje je, da se ne lazemo i realno proistekla nezavisnost o kojoj sada pricaju pred MSP u Hagu.

Aleksandra

pre 14 godina

Danima slušamo komentare kojekavih pravnih eksperata, iz država koje su i same pokazale da nisu baš otvorene za druge nacije i religije, ili npr. Holandija u kojoj je skoro normalno biti drogiran ili promiskuitetan, i kada od njih slušamo lekcije, pitamo se gde ide ovaj svet, i šta je sa tim ljudima čije su države zdušno u XIX veku planirale stvaranje države čiju bi osnovu činila Srbija, one iste koju sada proglašavaju Velikom Srbijom. Ma, Kosovo je uvek srpsko, ovo što se Albanci njime šepure sada je samo privremeno. Ipak,... Srbin ih je na kraju sve nadmudrio!

Neo

pre 14 godina

Ljudska prava Albanaca su se krsila do 1999, a ljudska prava Srba na Kosovu i pre i posle te godine, a verujem da ce se i u buducnosti zlostavljanje izmucenog naroda nastaviti ako niko tome ne bude stao na put.

daleko sam ja

pre 14 godina

Rumun je rekao ;"da je Srbija krsila osnovna ljudska prava u zadnjoj deceniji na Kosovu . Ali da otkako je sa Kosova proterana srpska policija i vojska ta prava vise nisu krsena"?!?! E ako je ovo odbrana Srbije ja onda ne znam sta je napad na Srbiju?. Isto kao sto su Kina (u medjunarodnom pravu nije zabranjena secesija ) i Rusija( imaju pravo svi na ocepljenje koi su ugrozeni od svoje drzave i takodje napadnuti) odbranile Srbiju.Ovo pod hitno treba povuci sve sa sa suda i prekinuti dalje blamiranje Srbije. Imalo je drzava i naroda koi su bili na stranu Srbije dok nisu sada culi sta je i kako je bilo . Ovako ciao(cao) djaci .

S

pre 14 godina

Mislim da je zaista neophodno da svako ko komentariše ovaj proces, prvo pročita najvažnije podneske i komentare na podneske. Objavljeni su na web stranici suda.

Marko

pre 14 godina

"Lajnzadeova je taj zaključak zasnovala na navodu da su vlasti u Beogradu dugo sistematski kršile obavezu da poštuju i unapređuju pravo kosovskih Albanaca na unutrašnje samoopredeljenje, samoupravu, kao i njihova ljudska prava"

Sto to niste rekli za Katalonce u Spaniji? Ili Srbima u Hrvatskoj? Ili Kurdima i Turskoj?

Горан

pre 14 godina

Жалосно је што су западне "демократске" државе у Хаг послале политичаре а не правнике.

Све државе које су учествовале у противзаконитом бомбардовању Србије и отимању дела српске територије, и даље базирају своје ставове на војној сили, а не на основу правде и закона.

Неће то трајати заувек ... Србија има времена. Отоманска империја је држала КиМ 500 година па смо ипак успели да повратимо. Само полако и паметно грађани Србије, Косово је наше!

PRN

pre 14 godina

"U trenutku proglašenja nezavisnosti, Beograd nije na Kosovu kršio prava stanovništva, naglasio je Dinesku."
Ali pre toga jeste, i zato je doslo do rata i posle do proglasenja nezavisnosti.

SI LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Pravni stručnjaci secesionista sa KIM su sve "inovativniji".
Jedni (recimo Austrija) kažu da je nezavisnost Kosova tobože realnost, a vrapci na grani znaju da je KIM protektorat. E sada Holandija uz vulgarnu zamenu teza, uzroka i posledica tvrdi da je pravo na državu ljudsko pravo. Titov Ustav iz 1974. godine i po njemu data samouprava (po Hrvatskoj čak i država) je SVETINJA I POLAZNA OSNOVA, kao što je Titovim komunistima u YU za sva privredna i društvena kretanja bila baza 1939. godine, i svi kasniji indeksi u hiljadama i desetinama hiljada. Naravno da je Holandija demokratska zemlja, ali joj ne smeta da oberučke prihvati komunstički dekret o samouravi KIM iz 1974. a odluke Srbije iz 1989, ne prihvata. To se u narodu kaže "ne krste se pred svakom crkvom" i tu nije reč o pravu nego o ličnim interesima državnog režima.

Andras

pre 14 godina

Srbija je u februaru 2008. potpuno drugačija država u odnosu na 1999. godinu, napomenuo je Dinesku, ukazujući da odluka o proglašenju nezavisnosti ne može biti zasnovana na okolnostima od pre 10 godina.Pa zar nije bilo u tom vremenu pregovora ? Najbolji dokaz toga je "problem vojvodine" koje takozvane demokratske snage godinama ne mogu da rese iako je rok vec odavno istekao. Zar srpski politicari srtvarno misle da demokratski svet ne zna da se u pitanju davanja prava manjinama absolutno nista nije promenilo. Dosadasnji tok suda pokazuje samo da albanska strana ima mnogo vise argumenata (pa cak i pravnih) i za Srbiju bi bio veliki veliki uspeh ako bi sud dao uravnotezeno misljenje.

ekrem

pre 14 godina

Raspad SFRJ je okončan 1992. godine, a Kosovo je od tada bilo sastavni deo Srbije i nije bilo entitet sa pravom na samoopredeljenje koje bi opravdalo secesiju, izjavio je Dinesku.

I imao je pravo covek, bili smo "Mesna Zajednica" koja je redovno "glasala" za SPS a po potrebi imali i veci broj glasaca nego sto sada imamo.

PRN

pre 14 godina

"U trenutku proglašenja nezavisnosti, Beograd nije na Kosovu kršio prava stanovništva, naglasio je Dinesku."
Ali pre toga jeste, i zato je doslo do rata i posle do proglasenja nezavisnosti.

daleko sam ja

pre 14 godina

Rumun je rekao ;"da je Srbija krsila osnovna ljudska prava u zadnjoj deceniji na Kosovu . Ali da otkako je sa Kosova proterana srpska policija i vojska ta prava vise nisu krsena"?!?! E ako je ovo odbrana Srbije ja onda ne znam sta je napad na Srbiju?. Isto kao sto su Kina (u medjunarodnom pravu nije zabranjena secesija ) i Rusija( imaju pravo svi na ocepljenje koi su ugrozeni od svoje drzave i takodje napadnuti) odbranile Srbiju.Ovo pod hitno treba povuci sve sa sa suda i prekinuti dalje blamiranje Srbije. Imalo je drzava i naroda koi su bili na stranu Srbije dok nisu sada culi sta je i kako je bilo . Ovako ciao(cao) djaci .

ekrem

pre 14 godina

Raspad SFRJ je okončan 1992. godine, a Kosovo je od tada bilo sastavni deo Srbije i nije bilo entitet sa pravom na samoopredeljenje koje bi opravdalo secesiju, izjavio je Dinesku.

I imao je pravo covek, bili smo "Mesna Zajednica" koja je redovno "glasala" za SPS a po potrebi imali i veci broj glasaca nego sto sada imamo.

Andras

pre 14 godina

Srbija je u februaru 2008. potpuno drugačija država u odnosu na 1999. godinu, napomenuo je Dinesku, ukazujući da odluka o proglašenju nezavisnosti ne može biti zasnovana na okolnostima od pre 10 godina.Pa zar nije bilo u tom vremenu pregovora ? Najbolji dokaz toga je "problem vojvodine" koje takozvane demokratske snage godinama ne mogu da rese iako je rok vec odavno istekao. Zar srpski politicari srtvarno misle da demokratski svet ne zna da se u pitanju davanja prava manjinama absolutno nista nije promenilo. Dosadasnji tok suda pokazuje samo da albanska strana ima mnogo vise argumenata (pa cak i pravnih) i za Srbiju bi bio veliki veliki uspeh ako bi sud dao uravnotezeno misljenje.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ocito je da vecina podnesaka na MSP ipak na direktan ili indirektan nacin (Rumunjska, Kina, Rusija) osporava pravo Beograda da zadrzi vlast nad Kosovom. Svidalo se to vama ili ne.
Radi se ipak o "potrosenom" ili "iskoristenom" pravu kojeg je Srbija nekad "konzumirala" i sada, tj. danas - je ostala bez njega, tj. prava, tj. Kosova. Nemogucnost upravljanja pokrajinom zamjenjeno je novim/starim oblikom prava (na temelju uspostavljenog realiteta) o pravu naroda na samoodredjeneje. Nije dobro usporedivati ni Kataloniju niti RS u BiH ili Hrvatsku s Kosovom. Da, Katalonija bi imala pravo proglasiti nezavisnost onda i samo onda kada bi spanjolska vojska izvrsila napad nevidjenih razmjera, porusila gradove, pobila veliki broj civila a dio ih prognala u Francusku, Italiju itd. sto bi dalo povoda za "humanitarnu intervenciju" i stavljanja Katalonije pod NATO ili UN "sesir". Slicno bi bilo i sa RS. Sve dok nju nitko ne dira ona nema prava otcjepiti se samo zato jer to zeli njezina politicka elita.
I jos jedna stvar o kojo se malo pise. Kosovo je skupo platilo cijenu nezavisnosti, a to je da se ono nikada ne smije ujediniti - sa Albanijom. Povucite paralelu! Jer ako bi ste dozvolili RS da se otcijepi od BiH onda bi za Kosovo prestala vaziti obaveza da se nikada ne ujedini s Albanijom. I sve dok Srbija bude ometala i sputavala mladu kosovsku drzavu UN i NATO mogli bi jednog dana razmisliti i o ujedinjenju Kosova s Albanijom da ga se zastiti od agresivne Srbije koja misli valjda cekati priliku da ga se ponovno docepa. Zar Srbija zaista zeli pomoci nastanak "Velike Albanije" na vlastitu stetu? U diplomaciji su potrebni mudri i smisleni potezi koji ce dugorocno donijetii koristi. Ovo sto radi Srbija nije niti mudro niti dobro na duze staze.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

TESKO onom koga Rumunija "brani" !
Sta kazu, zadnjih deset godina ili bolje receno od kada je sa Kosova proterana vojska i policija Srbije, Srbija vise nije na Kosovu "krsila ljudska prava" i JADNIM Albancima na Kosovu je zivot TEK ONDA postao koliko toliko PODNOSLJIV ?
Hvala Rumuniji na "doslednom" stavu i "velikoj podrsci" koju je dala Srbiji, toliko su nas "zaduzili" svojom "podrskom" da prosto ne znam kako ce im se Srbija ikada ODUZITI ?

arben (ne bunim se ja)

pre 14 godina

Uz ovakve "branioce" Srbije, nama i ne treba niko da nas brani. Jer ja stvarno ne znam jel' ovi (Rusija, Kina, i Rumunija) brane Srbiju ili Kosovo. Iz ovog sto ja citam ne izgleda mi bas tako.

Горан

pre 14 godina

Жалосно је што су западне "демократске" државе у Хаг послале политичаре а не правнике.

Све државе које су учествовале у противзаконитом бомбардовању Србије и отимању дела српске територије, и даље базирају своје ставове на војној сили, а не на основу правде и закона.

Неће то трајати заувек ... Србија има времена. Отоманска империја је држала КиМ 500 година па смо ипак успели да повратимо. Само полако и паметно грађани Србије, Косово је наше!

Neo

pre 14 godina

Ljudska prava Albanaca su se krsila do 1999, a ljudska prava Srba na Kosovu i pre i posle te godine, a verujem da ce se i u buducnosti zlostavljanje izmucenog naroda nastaviti ako niko tome ne bude stao na put.

Djuka

pre 14 godina

Po mom misljenju, do sada najsmisleniji argument u korist nezavisnosti Kosova pred ovim sudom je iznela Holandija.
Jedino sto su propustili da objasne je zasto nisu priznali Republiku Srpsku Krajinu iz istih razloga koje ovde navode. Srbima u Hrvatskoj, ne da su samo bila uskracena ljudska prava, nego je nad njima izvrsen i genocid u toku II svetskog rata, zatim su bili izbaceni iz Ustava Hrvatske i na kraju su u ogromnom broju i proterani iz Hrvatske, a Holandija je bila jedna od zemalja koje su prve priznale nezavisnu Hrvatsku.
Ovo je samo primer, da ne pominjemo Kurde u Turskoj ili Bretonce u Francuskoj, kojima Francuska drzava ni dan danas ne dozvoljava ni da koriste sopstveni jezik, a kamoli sta drugo.
Pomalo me nervira njihova diplomatija koja pokusava da Holandiju prikaze kao glas savesti i principijelne politike EU na Balkanu sa zatezanjem oko ulaska Srbije u EU i pokretanjem pitanja Srebrenice, sto im uspeva cak i kod jednog dela stanovnistva nase zemlje. Ja cu ovde samo da podsetim na cinjenice vezane za ponasanje Holandije prema Balkanu (cisto mislim da, s obzirom na njihovu politiku u devedesetim oni zaista nemaju nikakvo pravo da tako moralisu), bez diskusije o odgovornosti za zlocin u Sreberenici (za sta smatram da krivci obavezno moraju biti kaznjeni).
Ne treba zaboraviti da je u vreme kada je pocinjen zlocin nad srpskim civilima u Kravicama i Skelanima (gde je pobijeno nekoliko hiljada Srba civila) Srebrenica bila enklava pod zastitom snaga UN i to konkretno Francuskog i Holandskog bataljona koji su, izmedju ostalog, imali i zadatak da razoruzaju snage Armije BiH u toj enklavi, posto je pre toga bila proglasena demilitarizovanom zonom. Naravno da oni to nisu ucinili, nego su jos i pruzali obavestajnu i logisticku podrsku Armiji BiH u izvrsenju ovog zlocina!
Dalje, ne treba da se zaboravi da je Holandija bila jedna od zemalja ciji su borbeni avioni ucestvovali u od SB UN neodobrenoj agresiji NATO-a na nasu zemlju, iz koje je, da se ne lazemo i realno proistekla nezavisnost o kojoj sada pricaju pred MSP u Hagu.

Marko

pre 14 godina

"Lajnzadeova je taj zaključak zasnovala na navodu da su vlasti u Beogradu dugo sistematski kršile obavezu da poštuju i unapređuju pravo kosovskih Albanaca na unutrašnje samoopredeljenje, samoupravu, kao i njihova ljudska prava"

Sto to niste rekli za Katalonce u Spaniji? Ili Srbima u Hrvatskoj? Ili Kurdima i Turskoj?

S

pre 14 godina

Mislim da je zaista neophodno da svako ko komentariše ovaj proces, prvo pročita najvažnije podneske i komentare na podneske. Objavljeni su na web stranici suda.

Aleksandra

pre 14 godina

Danima slušamo komentare kojekavih pravnih eksperata, iz država koje su i same pokazale da nisu baš otvorene za druge nacije i religije, ili npr. Holandija u kojoj je skoro normalno biti drogiran ili promiskuitetan, i kada od njih slušamo lekcije, pitamo se gde ide ovaj svet, i šta je sa tim ljudima čije su države zdušno u XIX veku planirale stvaranje države čiju bi osnovu činila Srbija, one iste koju sada proglašavaju Velikom Srbijom. Ma, Kosovo je uvek srpsko, ovo što se Albanci njime šepure sada je samo privremeno. Ipak,... Srbin ih je na kraju sve nadmudrio!

SI LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Pravni stručnjaci secesionista sa KIM su sve "inovativniji".
Jedni (recimo Austrija) kažu da je nezavisnost Kosova tobože realnost, a vrapci na grani znaju da je KIM protektorat. E sada Holandija uz vulgarnu zamenu teza, uzroka i posledica tvrdi da je pravo na državu ljudsko pravo. Titov Ustav iz 1974. godine i po njemu data samouprava (po Hrvatskoj čak i država) je SVETINJA I POLAZNA OSNOVA, kao što je Titovim komunistima u YU za sva privredna i društvena kretanja bila baza 1939. godine, i svi kasniji indeksi u hiljadama i desetinama hiljada. Naravno da je Holandija demokratska zemlja, ali joj ne smeta da oberučke prihvati komunstički dekret o samouravi KIM iz 1974. a odluke Srbije iz 1989, ne prihvata. To se u narodu kaže "ne krste se pred svakom crkvom" i tu nije reč o pravu nego o ličnim interesima državnog režima.

Memo

pre 14 godina

U momentu proglasenja tzv. "nezavisnosti drzave kosova" nisu bila ugrozena niti krsena ljudska prava Albanaca ali je zato upravo ta samozvana "drzava kosova" na najdrasticniji nacin krsila prava Srba. Jedno vreme je bila aktuelna bajka o "standardima pre statusa", a kada se videlo da Albanci nisu u stanju ni osnovne standarde i prava da postuju, onda se preslo na pokusaj legalizacije albanske paradrzave bez obzira na stanje ljudskih prava i nije se puno obracala paznja na to kako zive Srbi i ostali narodi u toj "drzavi kosova". Ispada da deo medjunarodne zajednice otvoreno nagradjuje one koje krse ljudska prava i koji koriste nasilje za dostizanje svojih nacionalistickih ciljeva. Pa ti kazi da se nacionalizam, zlocini, terorisanje drugih ili separatizam ne isplate - samo budi dobar sa Amerikancima i njihovim satelitima.

Aleksandra

pre 14 godina

Danima slušamo komentare kojekavih pravnih eksperata, iz država koje su i same pokazale da nisu baš otvorene za druge nacije i religije, ili npr. Holandija u kojoj je skoro normalno biti drogiran ili promiskuitetan, i kada od njih slušamo lekcije, pitamo se gde ide ovaj svet, i šta je sa tim ljudima čije su države zdušno u XIX veku planirale stvaranje države čiju bi osnovu činila Srbija, one iste koju sada proglašavaju Velikom Srbijom. Ma, Kosovo je uvek srpsko, ovo što se Albanci njime šepure sada je samo privremeno. Ipak,... Srbin ih je na kraju sve nadmudrio!

Neo

pre 14 godina

Ljudska prava Albanaca su se krsila do 1999, a ljudska prava Srba na Kosovu i pre i posle te godine, a verujem da ce se i u buducnosti zlostavljanje izmucenog naroda nastaviti ako niko tome ne bude stao na put.

Горан

pre 14 godina

Жалосно је што су западне "демократске" државе у Хаг послале политичаре а не правнике.

Све државе које су учествовале у противзаконитом бомбардовању Србије и отимању дела српске територије, и даље базирају своје ставове на војној сили, а не на основу правде и закона.

Неће то трајати заувек ... Србија има времена. Отоманска империја је држала КиМ 500 година па смо ипак успели да повратимо. Само полако и паметно грађани Србије, Косово је наше!

Marko

pre 14 godina

"Lajnzadeova je taj zaključak zasnovala na navodu da su vlasti u Beogradu dugo sistematski kršile obavezu da poštuju i unapređuju pravo kosovskih Albanaca na unutrašnje samoopredeljenje, samoupravu, kao i njihova ljudska prava"

Sto to niste rekli za Katalonce u Spaniji? Ili Srbima u Hrvatskoj? Ili Kurdima i Turskoj?

SI LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Pravni stručnjaci secesionista sa KIM su sve "inovativniji".
Jedni (recimo Austrija) kažu da je nezavisnost Kosova tobože realnost, a vrapci na grani znaju da je KIM protektorat. E sada Holandija uz vulgarnu zamenu teza, uzroka i posledica tvrdi da je pravo na državu ljudsko pravo. Titov Ustav iz 1974. godine i po njemu data samouprava (po Hrvatskoj čak i država) je SVETINJA I POLAZNA OSNOVA, kao što je Titovim komunistima u YU za sva privredna i društvena kretanja bila baza 1939. godine, i svi kasniji indeksi u hiljadama i desetinama hiljada. Naravno da je Holandija demokratska zemlja, ali joj ne smeta da oberučke prihvati komunstički dekret o samouravi KIM iz 1974. a odluke Srbije iz 1989, ne prihvata. To se u narodu kaže "ne krste se pred svakom crkvom" i tu nije reč o pravu nego o ličnim interesima državnog režima.

Djuka

pre 14 godina

Po mom misljenju, do sada najsmisleniji argument u korist nezavisnosti Kosova pred ovim sudom je iznela Holandija.
Jedino sto su propustili da objasne je zasto nisu priznali Republiku Srpsku Krajinu iz istih razloga koje ovde navode. Srbima u Hrvatskoj, ne da su samo bila uskracena ljudska prava, nego je nad njima izvrsen i genocid u toku II svetskog rata, zatim su bili izbaceni iz Ustava Hrvatske i na kraju su u ogromnom broju i proterani iz Hrvatske, a Holandija je bila jedna od zemalja koje su prve priznale nezavisnu Hrvatsku.
Ovo je samo primer, da ne pominjemo Kurde u Turskoj ili Bretonce u Francuskoj, kojima Francuska drzava ni dan danas ne dozvoljava ni da koriste sopstveni jezik, a kamoli sta drugo.
Pomalo me nervira njihova diplomatija koja pokusava da Holandiju prikaze kao glas savesti i principijelne politike EU na Balkanu sa zatezanjem oko ulaska Srbije u EU i pokretanjem pitanja Srebrenice, sto im uspeva cak i kod jednog dela stanovnistva nase zemlje. Ja cu ovde samo da podsetim na cinjenice vezane za ponasanje Holandije prema Balkanu (cisto mislim da, s obzirom na njihovu politiku u devedesetim oni zaista nemaju nikakvo pravo da tako moralisu), bez diskusije o odgovornosti za zlocin u Sreberenici (za sta smatram da krivci obavezno moraju biti kaznjeni).
Ne treba zaboraviti da je u vreme kada je pocinjen zlocin nad srpskim civilima u Kravicama i Skelanima (gde je pobijeno nekoliko hiljada Srba civila) Srebrenica bila enklava pod zastitom snaga UN i to konkretno Francuskog i Holandskog bataljona koji su, izmedju ostalog, imali i zadatak da razoruzaju snage Armije BiH u toj enklavi, posto je pre toga bila proglasena demilitarizovanom zonom. Naravno da oni to nisu ucinili, nego su jos i pruzali obavestajnu i logisticku podrsku Armiji BiH u izvrsenju ovog zlocina!
Dalje, ne treba da se zaboravi da je Holandija bila jedna od zemalja ciji su borbeni avioni ucestvovali u od SB UN neodobrenoj agresiji NATO-a na nasu zemlju, iz koje je, da se ne lazemo i realno proistekla nezavisnost o kojoj sada pricaju pred MSP u Hagu.

PRN

pre 14 godina

"U trenutku proglašenja nezavisnosti, Beograd nije na Kosovu kršio prava stanovništva, naglasio je Dinesku."
Ali pre toga jeste, i zato je doslo do rata i posle do proglasenja nezavisnosti.

Andras

pre 14 godina

Srbija je u februaru 2008. potpuno drugačija država u odnosu na 1999. godinu, napomenuo je Dinesku, ukazujući da odluka o proglašenju nezavisnosti ne može biti zasnovana na okolnostima od pre 10 godina.Pa zar nije bilo u tom vremenu pregovora ? Najbolji dokaz toga je "problem vojvodine" koje takozvane demokratske snage godinama ne mogu da rese iako je rok vec odavno istekao. Zar srpski politicari srtvarno misle da demokratski svet ne zna da se u pitanju davanja prava manjinama absolutno nista nije promenilo. Dosadasnji tok suda pokazuje samo da albanska strana ima mnogo vise argumenata (pa cak i pravnih) i za Srbiju bi bio veliki veliki uspeh ako bi sud dao uravnotezeno misljenje.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Ocito je da vecina podnesaka na MSP ipak na direktan ili indirektan nacin (Rumunjska, Kina, Rusija) osporava pravo Beograda da zadrzi vlast nad Kosovom. Svidalo se to vama ili ne.
Radi se ipak o "potrosenom" ili "iskoristenom" pravu kojeg je Srbija nekad "konzumirala" i sada, tj. danas - je ostala bez njega, tj. prava, tj. Kosova. Nemogucnost upravljanja pokrajinom zamjenjeno je novim/starim oblikom prava (na temelju uspostavljenog realiteta) o pravu naroda na samoodredjeneje. Nije dobro usporedivati ni Kataloniju niti RS u BiH ili Hrvatsku s Kosovom. Da, Katalonija bi imala pravo proglasiti nezavisnost onda i samo onda kada bi spanjolska vojska izvrsila napad nevidjenih razmjera, porusila gradove, pobila veliki broj civila a dio ih prognala u Francusku, Italiju itd. sto bi dalo povoda za "humanitarnu intervenciju" i stavljanja Katalonije pod NATO ili UN "sesir". Slicno bi bilo i sa RS. Sve dok nju nitko ne dira ona nema prava otcjepiti se samo zato jer to zeli njezina politicka elita.
I jos jedna stvar o kojo se malo pise. Kosovo je skupo platilo cijenu nezavisnosti, a to je da se ono nikada ne smije ujediniti - sa Albanijom. Povucite paralelu! Jer ako bi ste dozvolili RS da se otcijepi od BiH onda bi za Kosovo prestala vaziti obaveza da se nikada ne ujedini s Albanijom. I sve dok Srbija bude ometala i sputavala mladu kosovsku drzavu UN i NATO mogli bi jednog dana razmisliti i o ujedinjenju Kosova s Albanijom da ga se zastiti od agresivne Srbije koja misli valjda cekati priliku da ga se ponovno docepa. Zar Srbija zaista zeli pomoci nastanak "Velike Albanije" na vlastitu stetu? U diplomaciji su potrebni mudri i smisleni potezi koji ce dugorocno donijetii koristi. Ovo sto radi Srbija nije niti mudro niti dobro na duze staze.

daleko sam ja

pre 14 godina

Rumun je rekao ;"da je Srbija krsila osnovna ljudska prava u zadnjoj deceniji na Kosovu . Ali da otkako je sa Kosova proterana srpska policija i vojska ta prava vise nisu krsena"?!?! E ako je ovo odbrana Srbije ja onda ne znam sta je napad na Srbiju?. Isto kao sto su Kina (u medjunarodnom pravu nije zabranjena secesija ) i Rusija( imaju pravo svi na ocepljenje koi su ugrozeni od svoje drzave i takodje napadnuti) odbranile Srbiju.Ovo pod hitno treba povuci sve sa sa suda i prekinuti dalje blamiranje Srbije. Imalo je drzava i naroda koi su bili na stranu Srbije dok nisu sada culi sta je i kako je bilo . Ovako ciao(cao) djaci .

ekrem

pre 14 godina

Raspad SFRJ je okončan 1992. godine, a Kosovo je od tada bilo sastavni deo Srbije i nije bilo entitet sa pravom na samoopredeljenje koje bi opravdalo secesiju, izjavio je Dinesku.

I imao je pravo covek, bili smo "Mesna Zajednica" koja je redovno "glasala" za SPS a po potrebi imali i veci broj glasaca nego sto sada imamo.

Memo

pre 14 godina

U momentu proglasenja tzv. "nezavisnosti drzave kosova" nisu bila ugrozena niti krsena ljudska prava Albanaca ali je zato upravo ta samozvana "drzava kosova" na najdrasticniji nacin krsila prava Srba. Jedno vreme je bila aktuelna bajka o "standardima pre statusa", a kada se videlo da Albanci nisu u stanju ni osnovne standarde i prava da postuju, onda se preslo na pokusaj legalizacije albanske paradrzave bez obzira na stanje ljudskih prava i nije se puno obracala paznja na to kako zive Srbi i ostali narodi u toj "drzavi kosova". Ispada da deo medjunarodne zajednice otvoreno nagradjuje one koje krse ljudska prava i koji koriste nasilje za dostizanje svojih nacionalistickih ciljeva. Pa ti kazi da se nacionalizam, zlocini, terorisanje drugih ili separatizam ne isplate - samo budi dobar sa Amerikancima i njihovim satelitima.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

TESKO onom koga Rumunija "brani" !
Sta kazu, zadnjih deset godina ili bolje receno od kada je sa Kosova proterana vojska i policija Srbije, Srbija vise nije na Kosovu "krsila ljudska prava" i JADNIM Albancima na Kosovu je zivot TEK ONDA postao koliko toliko PODNOSLJIV ?
Hvala Rumuniji na "doslednom" stavu i "velikoj podrsci" koju je dala Srbiji, toliko su nas "zaduzili" svojom "podrskom" da prosto ne znam kako ce im se Srbija ikada ODUZITI ?

arben (ne bunim se ja)

pre 14 godina

Uz ovakve "branioce" Srbije, nama i ne treba niko da nas brani. Jer ja stvarno ne znam jel' ovi (Rusija, Kina, i Rumunija) brane Srbiju ili Kosovo. Iz ovog sto ja citam ne izgleda mi bas tako.

S

pre 14 godina

Mislim da je zaista neophodno da svako ko komentariše ovaj proces, prvo pročita najvažnije podneske i komentare na podneske. Objavljeni su na web stranici suda.