Četvrtak, 05.11.2009.

01:18

Mesić: BiH domovina bosanskih Srba

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da bi vlasti Srbije trebalo da upute poruku Srbima u Bosni i Hercegovini da im je BiH domovina, a Sarajevo glavni grad.

Izvor: Danas

Mesiæ: BiH domovina bosanskih Srba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

... a vi slobodno ignorisite...

pre 14 godina

Umesto da slusamo mudrolije balkanskih politickih 'velicina', bolje je da oni koji stvarno vuku konce ovih marioneta uvaze realnost. Jer, jedan zaista veliki covek, a rec je o Moltkeu starijem, kazao je: "Sraman mir se nikad nije odrzao."
Bolje da se sramotnim mirom i na silu stvorena BiH kulturno rastavi na vec formirane sastavne jedinice, nego da se Moltkeova recenica ko zna koji put obistini.

Sadik Ahmetovic

pre 14 godina

Dodik madjionicar i glavni guru RS, pokusava da u carobni sesir uvali hrvatski entitet. Tako bi BiH postala zec sa tri uha. Zastupajuci svojom "naprednom" idejom o trecem entitetu Hrvate, on pokusava da stvori od drzave BiH, igre bez granica. Na srecu finta je prokuzena, jer nisu svi glupi, a Dodik pametan. Sad mu predstoji nakon ovoga čiriba čiribu, da se vrati realnosti, i zasuce rukave u ustavnim reformama koje u BiH predstoje, i koje su nuznije osiromasenim ljudima u RS nego drugde. Jer, gde se god covek u BiH i u RS okrene vidi kako se sve raspada, rdja i tone. Dodiku se mora reci dovde i dosta. Sva njegova politika se do sada svela na to, da je celo vreme pleo i porio jedne te iste priglavke. Ovu folklornu zaposlenost i igru, ne shvataju zapadnjaci, koji su dosli da od Bosne naprave mesto gde ce se dostojanstvenije ziveti. Dodiku se sve ovo mora dobromnamerno objasniti.

boban,nis

pre 14 godina

Ako je devedestih bio najveci borac za to da je Hrvatima domovina Hrvatska i glavni grad Zagreb(sto niko ne moze da mu zameri i ospori),a ne SFRJ odnosno Beograd,kako moze sada da ovako grubo namece svoje misljenje Bosanskim Srbima.

greg

pre 14 godina

Poruku da je BiH domovina Srba i da im je Sarajevo glavni grad treba da posalju pre svega Bosnjaci koji su vecinski narod u BiH. Medjutim, Bosnjaci su i previse zaokupljeni svojim sopstvenim nacionalizmom i pokusajima da prigrabe celu BiH samo za sebe. Zbog cega zadnjih godina Srbi i Hrvati napustaju federaciju? Zbog cega Sarajevo postaje iskljucivo i dominantno bosnjacki grad? Kakve poruke salju Bosnjaci prema Srbima i Hrvatima? Da je BiH i njihova drzava? Tesko. Vrlo jasno se daje na znanje Srbima da je BiH iskljucivo Bosnjacka, pricaju se price, izmislja se bosnjacka istorija i namece se bosnjacko-muslimanski identitet, namece se bosnjacka istina i bosnjacko vidjenje stvari... Zbog cega bi Srbi prihvatili jednu takvu drzavu? Da li neko zaista misli da ako neko iz Beograda poruci Srbima iz BiH da im je samo BiH domovina i da treba da se okrenu Sarajevu da ce to i da se desi? Zasto se neko ne zaupita zasto Bosnjaci nisu uspeli da naprave privlacnom i za druge tu svoju Federaciju i to Sarajevo? Zbog cega se neko ne zaupita kakve to poruke salju Bosnjaci i zbog cega je toliki otpor prema centralnoj vlasti u Sarajevu? Zato sto je demokratska i multietnicka i jednaka prema svima? Tesko...

B.Mikic

pre 14 godina

mislim da mesic nije u poziciji da odredjuje drugima sta je bolje a sta nije. jer koliko je dosledan i principijelan u postovanju ustava primetili smo svi dok je bio predsednik predsednistva sfrj. jos uvek vazi za prvog predsednika koji je pocepao, ili izdao drzavu na cijem je celu bio. po mesicu svi imaju pravo na po nesto samo srbi ni na sta. kako to da kosovskim albancima nije delio savete i upucivao ih na beograd kao glavni grad?

Muunze Konza

pre 14 godina

Po Ustavu iz 1974. nisu republike imale pravo na otcepljenje, nego narodi (ovo znam, jer sam i sam napravio grešku, pa me čovek ispravio na jednom drugom sajtu - i onda sam naknadno proverio tekst starog Ustava). Prema tome, ako su muslimani iz Bosne rešili da se otcepe od Jugoslavije, mogu to da urade kao narod, a ne da povuku sa sobom i celu Republiku. Ako žele da povuku Republiku u otcepljenje, drugi narodi onda imaju pravo da se otcepe od njih, sa svojim delom teritorije. Ne može jedno pravo da se jednom poštuje, a drugi put ne.

Ako nešto nije navedeno u Ustavu, to ne znači i da je automatski dozvoljeno. Autonomne pokrajine su baš to - pokrajine, koje ne mogu da se otcepljuju.

dejan-minhen

pre 14 godina

Ko o cemu Mesic o Bosni! Sto ne prica malo o povratku Srba u HR i vracanju stanarskog prava. Valjda je to na njegovoj teritoriji.
Pa sta sto Dodik zeli nezavisnu RS.
Albanci su to isto zeleli a ustav drzave u sklopu koje su se nalazile nije im to omogucavao pa su se odvojili i Hrvatska ih je priznala.
Ma da zalaze se za celovitu BIH od 1990. Sto se nije zalagao za celovitu Jugoslaviju nego mu se ipak vise svidela etnicki cista Hrvatska.
Za razliku od Hrvata iz BIH Srbi su glasali za podeljenu BIH, da RS mozda nije posledica toga ? I ne zaboravimo da su Hrvati tako glasali kako bi utabali put etnicki cistoj Hrvatskoj.

veoma nebitno

pre 14 godina

Mesić je jedan od manje bitnih rasturača bivše FNRJ i SFRJ i to je radio javno još od vremena Maspoka ranih sedamdesetih. Po tome ga neću pamtiti po dobru, ali bar cenim njegov otvoren, a ne prikriven, animozitet nekada prema Jugoslaviji, danas prema Srbiji i svemu srpskom. Kao i svi političari, on se okreće kako vetar duva, te je ranije proglašavao 10. april (travanj) 1941. kao "jednu od dvije pobjede hrvatskog naroda za vrijeme drugog svjetskog rata", a danas kao "fašističku tvorevinu".

Inače, uspostavljanje i menjanje granica se vršilo i vrši uvek samo ako velike sile to žele, a ne lokalni političari. Tada nije bitno šta piše u ustavu. Nigde u ustavu SFRJ iz 1974. nije pisalo da republike imaju pravo na otcepljenje već narodi (član 1), a Srbi su bili konstitutivan narod u SR Hrvatskoj u to vreme. Čak je u članu 5 pomenutog ustava pisalo "Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se menjati bez saglasnosti SVIH
republika i autonomnih pokrajina."

Hvala na pozornosti i lijep pozdrav

Karlo

pre 14 godina

Da se u Bosni svi mesaju kao Mesic u toj zemlji bi cvetalo ... nazalost za srpske nacionaliste nemesanje znaci "ne mesaj se Mesicu u nase mesanje u Bosni"

nebitno

pre 14 godina

Mesića ne volim UOPĆE, ali on je taj koji je jasno poručio Hrvatima u BiH da nemaju šta tražiti u Zg nego u Sa! Da im je Sa glavni grad ne Zg, pa shodno tome nek sva prava traže tamo i nek se bore za njih. Rezultat takve politike je ostavljanje Hrvata u BiH na milost i nemilost dominantnih Bošnjaka.
Mesićev idealizam da na svakom dijelu BiH sva tri naroda trebaju biti konstitutivna i ravnopravna nažalost slabo funkcionira na terenu, pa za početak ne Bošnjaci osiguraju ravnopravnost u svom. Hrvati tamo nisu niti nacionalna manjina u smislu nacionalne manjine u EU. U RS Hrvati više gotovo i ne postoje i dok god Zagreb idealizirao situaciju događanja na terenu koja su sve samo ne idealna vuku na dve strane a to su bošnjačka za njihovom dominacijom u cijeloj BiH i srpskom za otcjepljenjem RS. Hrvata ni u jednoj ni u drugoj prići nema, iako drže dobar dio BiH kapitala i u prosjeku su ekonomski daleko uspješniji i od jednih i od drugih (primjer Zap. Hercegovine).
Mesićeve riječi bi padale na plodno tlo da očeše i Silajdžića jer ni on ne želi ono za što se Mesić zalaže.

Za kraj... Usporedba između SFRJ i BiH pravno ne postoji. Republike bivše SFRJ su proglasile nezavisnost temeljem ustava SFRJ iz 1974. god koji im je davao to pravo!
Također ustav nije predviđao pravo na samostalnost SAP Vojvodina I SAP Kosovo, iako nije niti negirao to pravo (nije ga uopće spominjao).
Temeljem ustava te zemlja (SFRJ) republike koje su imale pravo nezavisnosti su se razdružile i tu nema ništa sporno... Sporna je jedino želja jedne republike da se druge ne razdružuju iako za to imaju pravo temeljem ustava!

Ustav BiH ne predviđa pravo jednog entiteta da proglasi nezavisnost tj da se podijeli na dva entiteta zemlja!

To vam je razlika između BiH i SFRJ.
Jedan mutni prostor koji je postojao riješen je na vašu štetu (dugoročno po mom mišljenju korist) a to je odvajanje Kosova.
Drugi potencijalno mutni prostor je Vojvodina, ali Lale nisu kao kosovari pa ni neznaju koja prava imaju a koja nemaju tako da možete drijemati dalje...

Zahvaljujem na pažnji.

matori

pre 14 godina

Bezbroj puta sam već procitao (pogrešno) tumačenje one čuvene Mesićeve izjave: "Moj posao je završen, Jugoslavije više nema."
Takvo, iskrivljeno shvatanje te izjave, po pravilu dolazi sa srpske strane, mada mora se priznati da je formulacija prilično dvosmislena.
Stjepan Mesić je u to vreme bio član Predsedništva SFRJ. To mu je bio posao!
Onog momenta kada je konstatovan raspad te države, njegovog posla više nije bilo.
I to je ta rečenica, kojom on javno zaključuje da je njegov posao (a i ostalih članova Predsedništva SFRJ) završen, jer Jugoslavije više nema.
Svaka druga interpretacija je zlonamerno iskrivljavanje činjenica i pokušaj da se na nekoga drugog svali krivica za krvava zbivanja u vezi sa raspadom nekadašnje SFRJ.

Милован Миловановић

pre 14 godina

Месићу би било паметније да се бави својом "кућом", а не да се меша у унутрашње ствари других држава. Чини ми се да је то његов покушај да код "куће" скрене пажњу са афере "Подравка", у којој је по оценама из саме хрватске владе дебело умешан. Залаже се за БиХ у којој су три народа конститутивна. Што се онда не залаже да се и Србима у "лијепој његовој" врати статус конститутивног народа, који су изгубили доласком Месића на власт 1990. године? Не морам да подсећам на Месићеве изјаве са почетка деведесетих о нпр. опанцима и земљи. "Вук длаку мења, али ћуд никада".

Dino

pre 14 godina

Svaka cast Mesicu. Tacno kaze kako jeste. Srbija treba da se distancira NE od Bosanskih Srba, vec of politike Milorada Dodika jer ta njegova politika samo je nastavak nacionalistickog zla zbog kog je Karadzic u Hagu.

Da bi bilo srece na Bosanskim i Balkanskim prostorima, nacija kao pojam mora biti MANJE bitna od GRADJANSTVA, pravde, ljudskih prava, reda, zakona i ljudskosti.

Panasonic

pre 14 godina

Zaista je komplikovan zivot u BIH a sve zahvaljujuci tome sto su na vlasti ljudi iz konstutivnih naroda najvecu odgovornost snose upravo ovi politicari kao i medjunarodna zajednica koja defanzivnom politikom pokusava nesto da ucini u zadnjih 14 godina dokle ce pojedinci trpjeti ovakav linc od strane "konsitutivnih" i nepismenih "konsitutivnih" naroda, zar su ljudi toliko letargicni na ove vjestacke podjele koje nam stalno serviraju... sve ovo samo vodi do radikalizacije pojave cetnistva ,vehabija i ustasa koji pruzaju svoje pipke po BIH a svi se ovi novostari pokreti finansiraju jer ljudi nemaju para....zastro ta vise MZ ako zaista zeli pomoci BIH to ne uradi na pravi nacin zasto ne zavede pravi protektorat i kaze sada vam je ovako i bice dok vas ne izvedemo na pravi put jer imaju sve sto trebaju samo dahoce jer su ovi "konsutivni pokazali koliko su sposobni od 90-ih.Mesic javno porucuje Hrvatima u BIH da se ne zezaju zasto zaista to ne uradi i Srbija, takva poruka nikad nije dosla sa druge strane Drine pa makar i lagali.
I pored specijalnih veza ova dva "konsutivna" sa svojim komsijama Hrvatskom i Srbijom sad bi jos i da je djele e pa nece moci nikad!!! Mogu pokusati svi oni neka znaju da ima nas koji volimo BIH i sa Hrvatima,Srbima,Muslimanima i da nece nikad tako lako to dobiti jer mi koji volimo BIH stacemo izmedju ovih "konsitutivnih"..Dosta je ba vise,hajmo ekonomija.radna mjesta,obrazovanje koje je katasrofa zato nemaju odgovor ali da siju mrznju imaju..pa dokle vi konsitutivni mislite prodavati lafinu...

Nenad, Wild Rose Country

pre 14 godina

Za BiH (kao i za KiM) najbolja resenja su da ostanu cela bez podela.

Medjutim tako nesto je bilo najlakse ostvariti u celoj Jugoslaviji, koje avaj vise nema.
U novim uslovima, bez Jugosilavije vrlo ce biti tesko odrzati celovitost oba regiona.

miroljub

pre 14 godina

Taj Mesić je zaista vidovit.
Sećam se još dok je trajao rat u Hrvatskoj pretio Srbima ratom u Bosni kao videće Srbi kakav će tek rat biti u Bosni. I stvarno je bio.
I damalo pohvalim gos. Mesića, smatram da je on od svih Hrvatskih političara najrealniji i najobjektivniji i verujem da se on pitao sada bi svi u
ex-Jugoslaviji živeli u konfederaciji ali nije mogao da se odupre nacionalizmu a naročito hrvatskom.

Što se tiće Silađića on je nacionalista uostalom kao i Dodik i ljudi kao što su oni ne mogu sačuvati Bosnu jedinstvenu. Ali to je njihovo pravo i to je demokratija.

Ne bi me čudilo da se stvore još nekoliko banana država na Balkanu ako ovako nastave.

Poručio bih svim građanima u BIH,
BUDITE SLOŽNI I ČUVAJTE SVOJU BOSNU.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Salto moratale G. Mesića!.
"Dodig nije ni za kakav dogovor...." I to kaže čovek koji je jedini dogovor i rešenje za Jugoslaviju video u njenom rasturanju. Pardon umalo da zaboravim, zajedno sa slovenačkim kolegama je predlagao konfederativnu YU.
I sad kada bio dosledan sam sebi G. Mesić bi kao rešenje krize u BIH predlagao konfederativno uredjenje.
Zašto da ne? Pa svi su govorili da je BIH YU u malom.
I još nešto. Zašto G. Mesić nije govorio Albancima na KIM da im je domovina Srbija a BG glavni grad?

dule

pre 14 godina

I ajde sad da zamenimo BIH sa SFRJ pa nek mi neko objasni zašto nije to isto pričao i za nju. A da, SFRJ je bila tamnica naroda, a BIH je rasadnik demokratije i uzdanica ekonomskog prosperiteta.
Nije nego.

Dojčilo

pre 14 godina

O ljudima ne govore njihove reči toliko , koliko o njima govore njihova dela. Taj isti Mesić je rekao: "Ja sam svoj posao završio-Jugoslavije više nema" On ima najmanje prava da nekome prebacuje secesionizam. Uterivanje naroda u zajedničku državu će biti vrlo, vrlo kontraproduktivno, bez obzira šta mislile "mudre" evroatlanske glave!!

Miloš Ilić

pre 14 godina

Interesantno da isto razmišljanje nije bilo primenjivo za SFRJ gde je bilo mnogo više a i jačih argumenata da se ostane zajedno. Šta bi sa multietničkom Hrvatskom, naprimer? Dokle lekcije samo Srbima?

Johny

pre 14 godina

Ja sam samo za to da nema rata ali ovakvo licemerje ne mogu da podnesem. "BiH mora ostati jedinstvena, radi našeg regiona, ali i radi Evrope, i u tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz Bosne i Hercegovine je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi." Pa kako je on vodio Hrvatsku i pocetkom '90? Da li je to jacalo ili destabilizovalo Jugoslaviju?

melbboy

pre 14 godina

To bese onaj Mesic sto je rekao da je hrvatska pobedila i '41 i '45 ili "Ja sam svoj posao odradio Jugoslavije vise nema".
Stvarno a zasto Jugoslavija nije mogla da funkcionise Jugoslavija u malom (Bosna) bi sad trebalo nekom da bude dobra....??

Zverka

pre 14 godina

Pa naravno, da je domovina i Srba, ali sa mestom boravka u RS. A gde je domovina Srba rodjenih u Hrvatskoj?
Mesic bi trebao biti emotivniji i tolerantniji, drzeci se stare narodane izreke: Odakle ti zena, odatle si i ti. Takodje mu pristaje i druga poslovica: ne gledaj u tudje prljavo dvoriste, prvo ocisti svoje.

Petko

pre 14 godina

A gospodin Mesic neka poruci Srbima koji su proterani iz Hrvatske da im je Zagreb glavni grad, da ce im imovina biti vracena a steta nadoknadjena.

Petko

pre 14 godina

A gospodin Mesic neka poruci Srbima koji su proterani iz Hrvatske da im je Zagreb glavni grad, da ce im imovina biti vracena a steta nadoknadjena.

Miloš Ilić

pre 14 godina

Interesantno da isto razmišljanje nije bilo primenjivo za SFRJ gde je bilo mnogo više a i jačih argumenata da se ostane zajedno. Šta bi sa multietničkom Hrvatskom, naprimer? Dokle lekcije samo Srbima?

Johny

pre 14 godina

Ja sam samo za to da nema rata ali ovakvo licemerje ne mogu da podnesem. "BiH mora ostati jedinstvena, radi našeg regiona, ali i radi Evrope, i u tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz Bosne i Hercegovine je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi." Pa kako je on vodio Hrvatsku i pocetkom '90? Da li je to jacalo ili destabilizovalo Jugoslaviju?

melbboy

pre 14 godina

To bese onaj Mesic sto je rekao da je hrvatska pobedila i '41 i '45 ili "Ja sam svoj posao odradio Jugoslavije vise nema".
Stvarno a zasto Jugoslavija nije mogla da funkcionise Jugoslavija u malom (Bosna) bi sad trebalo nekom da bude dobra....??

Zverka

pre 14 godina

Pa naravno, da je domovina i Srba, ali sa mestom boravka u RS. A gde je domovina Srba rodjenih u Hrvatskoj?
Mesic bi trebao biti emotivniji i tolerantniji, drzeci se stare narodane izreke: Odakle ti zena, odatle si i ti. Takodje mu pristaje i druga poslovica: ne gledaj u tudje prljavo dvoriste, prvo ocisti svoje.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Salto moratale G. Mesića!.
"Dodig nije ni za kakav dogovor...." I to kaže čovek koji je jedini dogovor i rešenje za Jugoslaviju video u njenom rasturanju. Pardon umalo da zaboravim, zajedno sa slovenačkim kolegama je predlagao konfederativnu YU.
I sad kada bio dosledan sam sebi G. Mesić bi kao rešenje krize u BIH predlagao konfederativno uredjenje.
Zašto da ne? Pa svi su govorili da je BIH YU u malom.
I još nešto. Zašto G. Mesić nije govorio Albancima na KIM da im je domovina Srbija a BG glavni grad?

dule

pre 14 godina

I ajde sad da zamenimo BIH sa SFRJ pa nek mi neko objasni zašto nije to isto pričao i za nju. A da, SFRJ je bila tamnica naroda, a BIH je rasadnik demokratije i uzdanica ekonomskog prosperiteta.
Nije nego.

Dino

pre 14 godina

Svaka cast Mesicu. Tacno kaze kako jeste. Srbija treba da se distancira NE od Bosanskih Srba, vec of politike Milorada Dodika jer ta njegova politika samo je nastavak nacionalistickog zla zbog kog je Karadzic u Hagu.

Da bi bilo srece na Bosanskim i Balkanskim prostorima, nacija kao pojam mora biti MANJE bitna od GRADJANSTVA, pravde, ljudskih prava, reda, zakona i ljudskosti.

Dojčilo

pre 14 godina

O ljudima ne govore njihove reči toliko , koliko o njima govore njihova dela. Taj isti Mesić je rekao: "Ja sam svoj posao završio-Jugoslavije više nema" On ima najmanje prava da nekome prebacuje secesionizam. Uterivanje naroda u zajedničku državu će biti vrlo, vrlo kontraproduktivno, bez obzira šta mislile "mudre" evroatlanske glave!!

matori

pre 14 godina

Bezbroj puta sam već procitao (pogrešno) tumačenje one čuvene Mesićeve izjave: "Moj posao je završen, Jugoslavije više nema."
Takvo, iskrivljeno shvatanje te izjave, po pravilu dolazi sa srpske strane, mada mora se priznati da je formulacija prilično dvosmislena.
Stjepan Mesić je u to vreme bio član Predsedništva SFRJ. To mu je bio posao!
Onog momenta kada je konstatovan raspad te države, njegovog posla više nije bilo.
I to je ta rečenica, kojom on javno zaključuje da je njegov posao (a i ostalih članova Predsedništva SFRJ) završen, jer Jugoslavije više nema.
Svaka druga interpretacija je zlonamerno iskrivljavanje činjenica i pokušaj da se na nekoga drugog svali krivica za krvava zbivanja u vezi sa raspadom nekadašnje SFRJ.

Милован Миловановић

pre 14 godina

Месићу би било паметније да се бави својом "кућом", а не да се меша у унутрашње ствари других држава. Чини ми се да је то његов покушај да код "куће" скрене пажњу са афере "Подравка", у којој је по оценама из саме хрватске владе дебело умешан. Залаже се за БиХ у којој су три народа конститутивна. Што се онда не залаже да се и Србима у "лијепој његовој" врати статус конститутивног народа, који су изгубили доласком Месића на власт 1990. године? Не морам да подсећам на Месићеве изјаве са почетка деведесетих о нпр. опанцима и земљи. "Вук длаку мења, али ћуд никада".

nebitno

pre 14 godina

Mesića ne volim UOPĆE, ali on je taj koji je jasno poručio Hrvatima u BiH da nemaju šta tražiti u Zg nego u Sa! Da im je Sa glavni grad ne Zg, pa shodno tome nek sva prava traže tamo i nek se bore za njih. Rezultat takve politike je ostavljanje Hrvata u BiH na milost i nemilost dominantnih Bošnjaka.
Mesićev idealizam da na svakom dijelu BiH sva tri naroda trebaju biti konstitutivna i ravnopravna nažalost slabo funkcionira na terenu, pa za početak ne Bošnjaci osiguraju ravnopravnost u svom. Hrvati tamo nisu niti nacionalna manjina u smislu nacionalne manjine u EU. U RS Hrvati više gotovo i ne postoje i dok god Zagreb idealizirao situaciju događanja na terenu koja su sve samo ne idealna vuku na dve strane a to su bošnjačka za njihovom dominacijom u cijeloj BiH i srpskom za otcjepljenjem RS. Hrvata ni u jednoj ni u drugoj prići nema, iako drže dobar dio BiH kapitala i u prosjeku su ekonomski daleko uspješniji i od jednih i od drugih (primjer Zap. Hercegovine).
Mesićeve riječi bi padale na plodno tlo da očeše i Silajdžića jer ni on ne želi ono za što se Mesić zalaže.

Za kraj... Usporedba između SFRJ i BiH pravno ne postoji. Republike bivše SFRJ su proglasile nezavisnost temeljem ustava SFRJ iz 1974. god koji im je davao to pravo!
Također ustav nije predviđao pravo na samostalnost SAP Vojvodina I SAP Kosovo, iako nije niti negirao to pravo (nije ga uopće spominjao).
Temeljem ustava te zemlja (SFRJ) republike koje su imale pravo nezavisnosti su se razdružile i tu nema ništa sporno... Sporna je jedino želja jedne republike da se druge ne razdružuju iako za to imaju pravo temeljem ustava!

Ustav BiH ne predviđa pravo jednog entiteta da proglasi nezavisnost tj da se podijeli na dva entiteta zemlja!

To vam je razlika između BiH i SFRJ.
Jedan mutni prostor koji je postojao riješen je na vašu štetu (dugoročno po mom mišljenju korist) a to je odvajanje Kosova.
Drugi potencijalno mutni prostor je Vojvodina, ali Lale nisu kao kosovari pa ni neznaju koja prava imaju a koja nemaju tako da možete drijemati dalje...

Zahvaljujem na pažnji.

Karlo

pre 14 godina

Da se u Bosni svi mesaju kao Mesic u toj zemlji bi cvetalo ... nazalost za srpske nacionaliste nemesanje znaci "ne mesaj se Mesicu u nase mesanje u Bosni"

miroljub

pre 14 godina

Taj Mesić je zaista vidovit.
Sećam se još dok je trajao rat u Hrvatskoj pretio Srbima ratom u Bosni kao videće Srbi kakav će tek rat biti u Bosni. I stvarno je bio.
I damalo pohvalim gos. Mesića, smatram da je on od svih Hrvatskih političara najrealniji i najobjektivniji i verujem da se on pitao sada bi svi u
ex-Jugoslaviji živeli u konfederaciji ali nije mogao da se odupre nacionalizmu a naročito hrvatskom.

Što se tiće Silađića on je nacionalista uostalom kao i Dodik i ljudi kao što su oni ne mogu sačuvati Bosnu jedinstvenu. Ali to je njihovo pravo i to je demokratija.

Ne bi me čudilo da se stvore još nekoliko banana država na Balkanu ako ovako nastave.

Poručio bih svim građanima u BIH,
BUDITE SLOŽNI I ČUVAJTE SVOJU BOSNU.

Panasonic

pre 14 godina

Zaista je komplikovan zivot u BIH a sve zahvaljujuci tome sto su na vlasti ljudi iz konstutivnih naroda najvecu odgovornost snose upravo ovi politicari kao i medjunarodna zajednica koja defanzivnom politikom pokusava nesto da ucini u zadnjih 14 godina dokle ce pojedinci trpjeti ovakav linc od strane "konsitutivnih" i nepismenih "konsitutivnih" naroda, zar su ljudi toliko letargicni na ove vjestacke podjele koje nam stalno serviraju... sve ovo samo vodi do radikalizacije pojave cetnistva ,vehabija i ustasa koji pruzaju svoje pipke po BIH a svi se ovi novostari pokreti finansiraju jer ljudi nemaju para....zastro ta vise MZ ako zaista zeli pomoci BIH to ne uradi na pravi nacin zasto ne zavede pravi protektorat i kaze sada vam je ovako i bice dok vas ne izvedemo na pravi put jer imaju sve sto trebaju samo dahoce jer su ovi "konsutivni pokazali koliko su sposobni od 90-ih.Mesic javno porucuje Hrvatima u BIH da se ne zezaju zasto zaista to ne uradi i Srbija, takva poruka nikad nije dosla sa druge strane Drine pa makar i lagali.
I pored specijalnih veza ova dva "konsutivna" sa svojim komsijama Hrvatskom i Srbijom sad bi jos i da je djele e pa nece moci nikad!!! Mogu pokusati svi oni neka znaju da ima nas koji volimo BIH i sa Hrvatima,Srbima,Muslimanima i da nece nikad tako lako to dobiti jer mi koji volimo BIH stacemo izmedju ovih "konsitutivnih"..Dosta je ba vise,hajmo ekonomija.radna mjesta,obrazovanje koje je katasrofa zato nemaju odgovor ali da siju mrznju imaju..pa dokle vi konsitutivni mislite prodavati lafinu...

dejan-minhen

pre 14 godina

Ko o cemu Mesic o Bosni! Sto ne prica malo o povratku Srba u HR i vracanju stanarskog prava. Valjda je to na njegovoj teritoriji.
Pa sta sto Dodik zeli nezavisnu RS.
Albanci su to isto zeleli a ustav drzave u sklopu koje su se nalazile nije im to omogucavao pa su se odvojili i Hrvatska ih je priznala.
Ma da zalaze se za celovitu BIH od 1990. Sto se nije zalagao za celovitu Jugoslaviju nego mu se ipak vise svidela etnicki cista Hrvatska.
Za razliku od Hrvata iz BIH Srbi su glasali za podeljenu BIH, da RS mozda nije posledica toga ? I ne zaboravimo da su Hrvati tako glasali kako bi utabali put etnicki cistoj Hrvatskoj.

veoma nebitno

pre 14 godina

Mesić je jedan od manje bitnih rasturača bivše FNRJ i SFRJ i to je radio javno još od vremena Maspoka ranih sedamdesetih. Po tome ga neću pamtiti po dobru, ali bar cenim njegov otvoren, a ne prikriven, animozitet nekada prema Jugoslaviji, danas prema Srbiji i svemu srpskom. Kao i svi političari, on se okreće kako vetar duva, te je ranije proglašavao 10. april (travanj) 1941. kao "jednu od dvije pobjede hrvatskog naroda za vrijeme drugog svjetskog rata", a danas kao "fašističku tvorevinu".

Inače, uspostavljanje i menjanje granica se vršilo i vrši uvek samo ako velike sile to žele, a ne lokalni političari. Tada nije bitno šta piše u ustavu. Nigde u ustavu SFRJ iz 1974. nije pisalo da republike imaju pravo na otcepljenje već narodi (član 1), a Srbi su bili konstitutivan narod u SR Hrvatskoj u to vreme. Čak je u članu 5 pomenutog ustava pisalo "Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se menjati bez saglasnosti SVIH
republika i autonomnih pokrajina."

Hvala na pozornosti i lijep pozdrav

Nenad, Wild Rose Country

pre 14 godina

Za BiH (kao i za KiM) najbolja resenja su da ostanu cela bez podela.

Medjutim tako nesto je bilo najlakse ostvariti u celoj Jugoslaviji, koje avaj vise nema.
U novim uslovima, bez Jugosilavije vrlo ce biti tesko odrzati celovitost oba regiona.

greg

pre 14 godina

Poruku da je BiH domovina Srba i da im je Sarajevo glavni grad treba da posalju pre svega Bosnjaci koji su vecinski narod u BiH. Medjutim, Bosnjaci su i previse zaokupljeni svojim sopstvenim nacionalizmom i pokusajima da prigrabe celu BiH samo za sebe. Zbog cega zadnjih godina Srbi i Hrvati napustaju federaciju? Zbog cega Sarajevo postaje iskljucivo i dominantno bosnjacki grad? Kakve poruke salju Bosnjaci prema Srbima i Hrvatima? Da je BiH i njihova drzava? Tesko. Vrlo jasno se daje na znanje Srbima da je BiH iskljucivo Bosnjacka, pricaju se price, izmislja se bosnjacka istorija i namece se bosnjacko-muslimanski identitet, namece se bosnjacka istina i bosnjacko vidjenje stvari... Zbog cega bi Srbi prihvatili jednu takvu drzavu? Da li neko zaista misli da ako neko iz Beograda poruci Srbima iz BiH da im je samo BiH domovina i da treba da se okrenu Sarajevu da ce to i da se desi? Zasto se neko ne zaupita zasto Bosnjaci nisu uspeli da naprave privlacnom i za druge tu svoju Federaciju i to Sarajevo? Zbog cega se neko ne zaupita kakve to poruke salju Bosnjaci i zbog cega je toliki otpor prema centralnoj vlasti u Sarajevu? Zato sto je demokratska i multietnicka i jednaka prema svima? Tesko...

B.Mikic

pre 14 godina

mislim da mesic nije u poziciji da odredjuje drugima sta je bolje a sta nije. jer koliko je dosledan i principijelan u postovanju ustava primetili smo svi dok je bio predsednik predsednistva sfrj. jos uvek vazi za prvog predsednika koji je pocepao, ili izdao drzavu na cijem je celu bio. po mesicu svi imaju pravo na po nesto samo srbi ni na sta. kako to da kosovskim albancima nije delio savete i upucivao ih na beograd kao glavni grad?

boban,nis

pre 14 godina

Ako je devedestih bio najveci borac za to da je Hrvatima domovina Hrvatska i glavni grad Zagreb(sto niko ne moze da mu zameri i ospori),a ne SFRJ odnosno Beograd,kako moze sada da ovako grubo namece svoje misljenje Bosanskim Srbima.

Muunze Konza

pre 14 godina

Po Ustavu iz 1974. nisu republike imale pravo na otcepljenje, nego narodi (ovo znam, jer sam i sam napravio grešku, pa me čovek ispravio na jednom drugom sajtu - i onda sam naknadno proverio tekst starog Ustava). Prema tome, ako su muslimani iz Bosne rešili da se otcepe od Jugoslavije, mogu to da urade kao narod, a ne da povuku sa sobom i celu Republiku. Ako žele da povuku Republiku u otcepljenje, drugi narodi onda imaju pravo da se otcepe od njih, sa svojim delom teritorije. Ne može jedno pravo da se jednom poštuje, a drugi put ne.

Ako nešto nije navedeno u Ustavu, to ne znači i da je automatski dozvoljeno. Autonomne pokrajine su baš to - pokrajine, koje ne mogu da se otcepljuju.

... a vi slobodno ignorisite...

pre 14 godina

Umesto da slusamo mudrolije balkanskih politickih 'velicina', bolje je da oni koji stvarno vuku konce ovih marioneta uvaze realnost. Jer, jedan zaista veliki covek, a rec je o Moltkeu starijem, kazao je: "Sraman mir se nikad nije odrzao."
Bolje da se sramotnim mirom i na silu stvorena BiH kulturno rastavi na vec formirane sastavne jedinice, nego da se Moltkeova recenica ko zna koji put obistini.

Sadik Ahmetovic

pre 14 godina

Dodik madjionicar i glavni guru RS, pokusava da u carobni sesir uvali hrvatski entitet. Tako bi BiH postala zec sa tri uha. Zastupajuci svojom "naprednom" idejom o trecem entitetu Hrvate, on pokusava da stvori od drzave BiH, igre bez granica. Na srecu finta je prokuzena, jer nisu svi glupi, a Dodik pametan. Sad mu predstoji nakon ovoga čiriba čiribu, da se vrati realnosti, i zasuce rukave u ustavnim reformama koje u BiH predstoje, i koje su nuznije osiromasenim ljudima u RS nego drugde. Jer, gde se god covek u BiH i u RS okrene vidi kako se sve raspada, rdja i tone. Dodiku se mora reci dovde i dosta. Sva njegova politika se do sada svela na to, da je celo vreme pleo i porio jedne te iste priglavke. Ovu folklornu zaposlenost i igru, ne shvataju zapadnjaci, koji su dosli da od Bosne naprave mesto gde ce se dostojanstvenije ziveti. Dodiku se sve ovo mora dobromnamerno objasniti.

Dino

pre 14 godina

Svaka cast Mesicu. Tacno kaze kako jeste. Srbija treba da se distancira NE od Bosanskih Srba, vec of politike Milorada Dodika jer ta njegova politika samo je nastavak nacionalistickog zla zbog kog je Karadzic u Hagu.

Da bi bilo srece na Bosanskim i Balkanskim prostorima, nacija kao pojam mora biti MANJE bitna od GRADJANSTVA, pravde, ljudskih prava, reda, zakona i ljudskosti.

miroljub

pre 14 godina

Taj Mesić je zaista vidovit.
Sećam se još dok je trajao rat u Hrvatskoj pretio Srbima ratom u Bosni kao videće Srbi kakav će tek rat biti u Bosni. I stvarno je bio.
I damalo pohvalim gos. Mesića, smatram da je on od svih Hrvatskih političara najrealniji i najobjektivniji i verujem da se on pitao sada bi svi u
ex-Jugoslaviji živeli u konfederaciji ali nije mogao da se odupre nacionalizmu a naročito hrvatskom.

Što se tiće Silađića on je nacionalista uostalom kao i Dodik i ljudi kao što su oni ne mogu sačuvati Bosnu jedinstvenu. Ali to je njihovo pravo i to je demokratija.

Ne bi me čudilo da se stvore još nekoliko banana država na Balkanu ako ovako nastave.

Poručio bih svim građanima u BIH,
BUDITE SLOŽNI I ČUVAJTE SVOJU BOSNU.

matori

pre 14 godina

Bezbroj puta sam već procitao (pogrešno) tumačenje one čuvene Mesićeve izjave: "Moj posao je završen, Jugoslavije više nema."
Takvo, iskrivljeno shvatanje te izjave, po pravilu dolazi sa srpske strane, mada mora se priznati da je formulacija prilično dvosmislena.
Stjepan Mesić je u to vreme bio član Predsedništva SFRJ. To mu je bio posao!
Onog momenta kada je konstatovan raspad te države, njegovog posla više nije bilo.
I to je ta rečenica, kojom on javno zaključuje da je njegov posao (a i ostalih članova Predsedništva SFRJ) završen, jer Jugoslavije više nema.
Svaka druga interpretacija je zlonamerno iskrivljavanje činjenica i pokušaj da se na nekoga drugog svali krivica za krvava zbivanja u vezi sa raspadom nekadašnje SFRJ.

Karlo

pre 14 godina

Da se u Bosni svi mesaju kao Mesic u toj zemlji bi cvetalo ... nazalost za srpske nacionaliste nemesanje znaci "ne mesaj se Mesicu u nase mesanje u Bosni"

Johny

pre 14 godina

Ja sam samo za to da nema rata ali ovakvo licemerje ne mogu da podnesem. "BiH mora ostati jedinstvena, radi našeg regiona, ali i radi Evrope, i u tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz Bosne i Hercegovine je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi." Pa kako je on vodio Hrvatsku i pocetkom '90? Da li je to jacalo ili destabilizovalo Jugoslaviju?

nebitno

pre 14 godina

Mesića ne volim UOPĆE, ali on je taj koji je jasno poručio Hrvatima u BiH da nemaju šta tražiti u Zg nego u Sa! Da im je Sa glavni grad ne Zg, pa shodno tome nek sva prava traže tamo i nek se bore za njih. Rezultat takve politike je ostavljanje Hrvata u BiH na milost i nemilost dominantnih Bošnjaka.
Mesićev idealizam da na svakom dijelu BiH sva tri naroda trebaju biti konstitutivna i ravnopravna nažalost slabo funkcionira na terenu, pa za početak ne Bošnjaci osiguraju ravnopravnost u svom. Hrvati tamo nisu niti nacionalna manjina u smislu nacionalne manjine u EU. U RS Hrvati više gotovo i ne postoje i dok god Zagreb idealizirao situaciju događanja na terenu koja su sve samo ne idealna vuku na dve strane a to su bošnjačka za njihovom dominacijom u cijeloj BiH i srpskom za otcjepljenjem RS. Hrvata ni u jednoj ni u drugoj prići nema, iako drže dobar dio BiH kapitala i u prosjeku su ekonomski daleko uspješniji i od jednih i od drugih (primjer Zap. Hercegovine).
Mesićeve riječi bi padale na plodno tlo da očeše i Silajdžića jer ni on ne želi ono za što se Mesić zalaže.

Za kraj... Usporedba između SFRJ i BiH pravno ne postoji. Republike bivše SFRJ su proglasile nezavisnost temeljem ustava SFRJ iz 1974. god koji im je davao to pravo!
Također ustav nije predviđao pravo na samostalnost SAP Vojvodina I SAP Kosovo, iako nije niti negirao to pravo (nije ga uopće spominjao).
Temeljem ustava te zemlja (SFRJ) republike koje su imale pravo nezavisnosti su se razdružile i tu nema ništa sporno... Sporna je jedino želja jedne republike da se druge ne razdružuju iako za to imaju pravo temeljem ustava!

Ustav BiH ne predviđa pravo jednog entiteta da proglasi nezavisnost tj da se podijeli na dva entiteta zemlja!

To vam je razlika između BiH i SFRJ.
Jedan mutni prostor koji je postojao riješen je na vašu štetu (dugoročno po mom mišljenju korist) a to je odvajanje Kosova.
Drugi potencijalno mutni prostor je Vojvodina, ali Lale nisu kao kosovari pa ni neznaju koja prava imaju a koja nemaju tako da možete drijemati dalje...

Zahvaljujem na pažnji.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 14 godina

Salto moratale G. Mesića!.
"Dodig nije ni za kakav dogovor...." I to kaže čovek koji je jedini dogovor i rešenje za Jugoslaviju video u njenom rasturanju. Pardon umalo da zaboravim, zajedno sa slovenačkim kolegama je predlagao konfederativnu YU.
I sad kada bio dosledan sam sebi G. Mesić bi kao rešenje krize u BIH predlagao konfederativno uredjenje.
Zašto da ne? Pa svi su govorili da je BIH YU u malom.
I još nešto. Zašto G. Mesić nije govorio Albancima na KIM da im je domovina Srbija a BG glavni grad?

Dojčilo

pre 14 godina

O ljudima ne govore njihove reči toliko , koliko o njima govore njihova dela. Taj isti Mesić je rekao: "Ja sam svoj posao završio-Jugoslavije više nema" On ima najmanje prava da nekome prebacuje secesionizam. Uterivanje naroda u zajedničku državu će biti vrlo, vrlo kontraproduktivno, bez obzira šta mislile "mudre" evroatlanske glave!!

Милован Миловановић

pre 14 godina

Месићу би било паметније да се бави својом "кућом", а не да се меша у унутрашње ствари других држава. Чини ми се да је то његов покушај да код "куће" скрене пажњу са афере "Подравка", у којој је по оценама из саме хрватске владе дебело умешан. Залаже се за БиХ у којој су три народа конститутивна. Што се онда не залаже да се и Србима у "лијепој његовој" врати статус конститутивног народа, који су изгубили доласком Месића на власт 1990. године? Не морам да подсећам на Месићеве изјаве са почетка деведесетих о нпр. опанцима и земљи. "Вук длаку мења, али ћуд никада".

Miloš Ilić

pre 14 godina

Interesantno da isto razmišljanje nije bilo primenjivo za SFRJ gde je bilo mnogo više a i jačih argumenata da se ostane zajedno. Šta bi sa multietničkom Hrvatskom, naprimer? Dokle lekcije samo Srbima?

dule

pre 14 godina

I ajde sad da zamenimo BIH sa SFRJ pa nek mi neko objasni zašto nije to isto pričao i za nju. A da, SFRJ je bila tamnica naroda, a BIH je rasadnik demokratije i uzdanica ekonomskog prosperiteta.
Nije nego.

Panasonic

pre 14 godina

Zaista je komplikovan zivot u BIH a sve zahvaljujuci tome sto su na vlasti ljudi iz konstutivnih naroda najvecu odgovornost snose upravo ovi politicari kao i medjunarodna zajednica koja defanzivnom politikom pokusava nesto da ucini u zadnjih 14 godina dokle ce pojedinci trpjeti ovakav linc od strane "konsitutivnih" i nepismenih "konsitutivnih" naroda, zar su ljudi toliko letargicni na ove vjestacke podjele koje nam stalno serviraju... sve ovo samo vodi do radikalizacije pojave cetnistva ,vehabija i ustasa koji pruzaju svoje pipke po BIH a svi se ovi novostari pokreti finansiraju jer ljudi nemaju para....zastro ta vise MZ ako zaista zeli pomoci BIH to ne uradi na pravi nacin zasto ne zavede pravi protektorat i kaze sada vam je ovako i bice dok vas ne izvedemo na pravi put jer imaju sve sto trebaju samo dahoce jer su ovi "konsutivni pokazali koliko su sposobni od 90-ih.Mesic javno porucuje Hrvatima u BIH da se ne zezaju zasto zaista to ne uradi i Srbija, takva poruka nikad nije dosla sa druge strane Drine pa makar i lagali.
I pored specijalnih veza ova dva "konsutivna" sa svojim komsijama Hrvatskom i Srbijom sad bi jos i da je djele e pa nece moci nikad!!! Mogu pokusati svi oni neka znaju da ima nas koji volimo BIH i sa Hrvatima,Srbima,Muslimanima i da nece nikad tako lako to dobiti jer mi koji volimo BIH stacemo izmedju ovih "konsitutivnih"..Dosta je ba vise,hajmo ekonomija.radna mjesta,obrazovanje koje je katasrofa zato nemaju odgovor ali da siju mrznju imaju..pa dokle vi konsitutivni mislite prodavati lafinu...

Zverka

pre 14 godina

Pa naravno, da je domovina i Srba, ali sa mestom boravka u RS. A gde je domovina Srba rodjenih u Hrvatskoj?
Mesic bi trebao biti emotivniji i tolerantniji, drzeci se stare narodane izreke: Odakle ti zena, odatle si i ti. Takodje mu pristaje i druga poslovica: ne gledaj u tudje prljavo dvoriste, prvo ocisti svoje.

melbboy

pre 14 godina

To bese onaj Mesic sto je rekao da je hrvatska pobedila i '41 i '45 ili "Ja sam svoj posao odradio Jugoslavije vise nema".
Stvarno a zasto Jugoslavija nije mogla da funkcionise Jugoslavija u malom (Bosna) bi sad trebalo nekom da bude dobra....??

Petko

pre 14 godina

A gospodin Mesic neka poruci Srbima koji su proterani iz Hrvatske da im je Zagreb glavni grad, da ce im imovina biti vracena a steta nadoknadjena.

dejan-minhen

pre 14 godina

Ko o cemu Mesic o Bosni! Sto ne prica malo o povratku Srba u HR i vracanju stanarskog prava. Valjda je to na njegovoj teritoriji.
Pa sta sto Dodik zeli nezavisnu RS.
Albanci su to isto zeleli a ustav drzave u sklopu koje su se nalazile nije im to omogucavao pa su se odvojili i Hrvatska ih je priznala.
Ma da zalaze se za celovitu BIH od 1990. Sto se nije zalagao za celovitu Jugoslaviju nego mu se ipak vise svidela etnicki cista Hrvatska.
Za razliku od Hrvata iz BIH Srbi su glasali za podeljenu BIH, da RS mozda nije posledica toga ? I ne zaboravimo da su Hrvati tako glasali kako bi utabali put etnicki cistoj Hrvatskoj.

Nenad, Wild Rose Country

pre 14 godina

Za BiH (kao i za KiM) najbolja resenja su da ostanu cela bez podela.

Medjutim tako nesto je bilo najlakse ostvariti u celoj Jugoslaviji, koje avaj vise nema.
U novim uslovima, bez Jugosilavije vrlo ce biti tesko odrzati celovitost oba regiona.

Sadik Ahmetovic

pre 14 godina

Dodik madjionicar i glavni guru RS, pokusava da u carobni sesir uvali hrvatski entitet. Tako bi BiH postala zec sa tri uha. Zastupajuci svojom "naprednom" idejom o trecem entitetu Hrvate, on pokusava da stvori od drzave BiH, igre bez granica. Na srecu finta je prokuzena, jer nisu svi glupi, a Dodik pametan. Sad mu predstoji nakon ovoga čiriba čiribu, da se vrati realnosti, i zasuce rukave u ustavnim reformama koje u BiH predstoje, i koje su nuznije osiromasenim ljudima u RS nego drugde. Jer, gde se god covek u BiH i u RS okrene vidi kako se sve raspada, rdja i tone. Dodiku se mora reci dovde i dosta. Sva njegova politika se do sada svela na to, da je celo vreme pleo i porio jedne te iste priglavke. Ovu folklornu zaposlenost i igru, ne shvataju zapadnjaci, koji su dosli da od Bosne naprave mesto gde ce se dostojanstvenije ziveti. Dodiku se sve ovo mora dobromnamerno objasniti.

veoma nebitno

pre 14 godina

Mesić je jedan od manje bitnih rasturača bivše FNRJ i SFRJ i to je radio javno još od vremena Maspoka ranih sedamdesetih. Po tome ga neću pamtiti po dobru, ali bar cenim njegov otvoren, a ne prikriven, animozitet nekada prema Jugoslaviji, danas prema Srbiji i svemu srpskom. Kao i svi političari, on se okreće kako vetar duva, te je ranije proglašavao 10. april (travanj) 1941. kao "jednu od dvije pobjede hrvatskog naroda za vrijeme drugog svjetskog rata", a danas kao "fašističku tvorevinu".

Inače, uspostavljanje i menjanje granica se vršilo i vrši uvek samo ako velike sile to žele, a ne lokalni političari. Tada nije bitno šta piše u ustavu. Nigde u ustavu SFRJ iz 1974. nije pisalo da republike imaju pravo na otcepljenje već narodi (član 1), a Srbi su bili konstitutivan narod u SR Hrvatskoj u to vreme. Čak je u članu 5 pomenutog ustava pisalo "Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se menjati bez saglasnosti SVIH
republika i autonomnih pokrajina."

Hvala na pozornosti i lijep pozdrav

boban,nis

pre 14 godina

Ako je devedestih bio najveci borac za to da je Hrvatima domovina Hrvatska i glavni grad Zagreb(sto niko ne moze da mu zameri i ospori),a ne SFRJ odnosno Beograd,kako moze sada da ovako grubo namece svoje misljenje Bosanskim Srbima.

B.Mikic

pre 14 godina

mislim da mesic nije u poziciji da odredjuje drugima sta je bolje a sta nije. jer koliko je dosledan i principijelan u postovanju ustava primetili smo svi dok je bio predsednik predsednistva sfrj. jos uvek vazi za prvog predsednika koji je pocepao, ili izdao drzavu na cijem je celu bio. po mesicu svi imaju pravo na po nesto samo srbi ni na sta. kako to da kosovskim albancima nije delio savete i upucivao ih na beograd kao glavni grad?

Muunze Konza

pre 14 godina

Po Ustavu iz 1974. nisu republike imale pravo na otcepljenje, nego narodi (ovo znam, jer sam i sam napravio grešku, pa me čovek ispravio na jednom drugom sajtu - i onda sam naknadno proverio tekst starog Ustava). Prema tome, ako su muslimani iz Bosne rešili da se otcepe od Jugoslavije, mogu to da urade kao narod, a ne da povuku sa sobom i celu Republiku. Ako žele da povuku Republiku u otcepljenje, drugi narodi onda imaju pravo da se otcepe od njih, sa svojim delom teritorije. Ne može jedno pravo da se jednom poštuje, a drugi put ne.

Ako nešto nije navedeno u Ustavu, to ne znači i da je automatski dozvoljeno. Autonomne pokrajine su baš to - pokrajine, koje ne mogu da se otcepljuju.

... a vi slobodno ignorisite...

pre 14 godina

Umesto da slusamo mudrolije balkanskih politickih 'velicina', bolje je da oni koji stvarno vuku konce ovih marioneta uvaze realnost. Jer, jedan zaista veliki covek, a rec je o Moltkeu starijem, kazao je: "Sraman mir se nikad nije odrzao."
Bolje da se sramotnim mirom i na silu stvorena BiH kulturno rastavi na vec formirane sastavne jedinice, nego da se Moltkeova recenica ko zna koji put obistini.

greg

pre 14 godina

Poruku da je BiH domovina Srba i da im je Sarajevo glavni grad treba da posalju pre svega Bosnjaci koji su vecinski narod u BiH. Medjutim, Bosnjaci su i previse zaokupljeni svojim sopstvenim nacionalizmom i pokusajima da prigrabe celu BiH samo za sebe. Zbog cega zadnjih godina Srbi i Hrvati napustaju federaciju? Zbog cega Sarajevo postaje iskljucivo i dominantno bosnjacki grad? Kakve poruke salju Bosnjaci prema Srbima i Hrvatima? Da je BiH i njihova drzava? Tesko. Vrlo jasno se daje na znanje Srbima da je BiH iskljucivo Bosnjacka, pricaju se price, izmislja se bosnjacka istorija i namece se bosnjacko-muslimanski identitet, namece se bosnjacka istina i bosnjacko vidjenje stvari... Zbog cega bi Srbi prihvatili jednu takvu drzavu? Da li neko zaista misli da ako neko iz Beograda poruci Srbima iz BiH da im je samo BiH domovina i da treba da se okrenu Sarajevu da ce to i da se desi? Zasto se neko ne zaupita zasto Bosnjaci nisu uspeli da naprave privlacnom i za druge tu svoju Federaciju i to Sarajevo? Zbog cega se neko ne zaupita kakve to poruke salju Bosnjaci i zbog cega je toliki otpor prema centralnoj vlasti u Sarajevu? Zato sto je demokratska i multietnicka i jednaka prema svima? Tesko...