Malinari očekuju dogovor 4. avgusta

Beograd, Arilje -- Proizvođači malina očekuju da bi konačan dogovor sa predstavnicima hladnjača u vezi sa otkupnom cenom malina trebalo da bude postignut 4. avgusta.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Kad unistimo maline pravicemo hladnjace
  Cesto slusamo price od otkupljivaca kako ce visoke otkupne cene dovesti do unistenja proizvodnje maline,pa zbog toga predlazem da za svaki kilogram otkupljene maline proizvodjaci plate otkupljivacima po jedan euro.
  Dovedimo ovo ludilo do kraja.
  (Ivan, 31. jul 2009 18:43)

  # Link komentara

 2. "Ukoliko ni sutra ne budemo postigli dogovor, u ponedeljak ćemo kamionima krenuti za Beograd i protestovati ispred Vlade"...
  E, sad je već ozbiljno. Vozi Miško!
  (Krstić&sin, 31. jul 2009 16:26)

  # Link komentara

 3. Seljak i srpska poljoprivreda su opustošeni. Nema više novca iz slamarice. Gorak je seljacki hleb. Samo zluradi misle da je taj posao lak. Suština cele srpske poljoprivrede leži u razvoju drugih privrednih sektora. U Srbiji se ljudi bave poljoprivredom da bi preživeli. U takvim uslovima svako spominjanje tržišne ekonomije od strane resornih Ministarstava je iluzorno. Ovo nije problem malinara, drugih voćara, ratara i stočara, kako to Ministarstvo postavlja, ovo je i problem Ministarstva, jer bi svi trebali da su na istoj strani, a nisu. Rešenje postoji. Na izborima seljak treba da glasa seljaka. Da je samo jedan u parlamentu situacija bi bila potpuno drugacija. Penzioneri su to shvatili pre seljaka.
  (Klblk, 31. jul 2009 14:58)

  # Link komentara

 4. Udruženje malinara, udruženje hladnjačara. Zar to nisu karteli!?! Svaki od njih se trudi da dokaže državi kako je onaj drugi nelegitiman. Država ne treba da se meša u biznis. Ona samo treba da obezbedi jednake uslove za sve učesnike na tržištu.
  (Čeda, 31. jul 2009 14:19)

  # Link komentara

 5. Nije mi jasno da neko misli da će apelima uspeti da reguliše monopole i njihovo ponašanje u otkupu bilo čega (pa i malina, pšenice...). Cilj svih u biznisu pa i u "biznisu" je profit a ne poštenje ili neki "viši interes" gde će svi biti zadovoljni i veseli i ići na more...Ukoliko ima povlašćenih - oni će to iskoristiti bilo da su u Nemačkoj, Sejšelima ili Srbiji. Cilj je zakonska regulativa za razbijanje monopola i uvođenje konkurencije u svim oblastima pa i u trgovini poljoprivrednim proizvodima. Ulaskom Srbije u EU (ili neki ekonomski oblik obavezujuće saradnje sa EU) načiniće se prvi i odlučujući korak ka uvođenju slobodne trgovine kao principa (trenutno su slobodni ili da prodaju maline jednom trgovcu ili da ih bace) pa kad dođu Nemci, Maltežani, Liliputanci pa ponude dinar više i to daju odmah i pod ljudskim okolnostima da vidimo tada zadrigle i oznojane "otkupljivače i hladnjačare" kad im sve to bude zvrjalo prazno ili, neka oni ponude dinar više pa dinar na dinar...Sećam se kako su ovi isti sadašnji "hladnjačari" kukali na "Fruktal" (tada iz nekih drugih foruma sa puno slova u skraćenici - SSRNJ, RIV, PIV...) i otkup "nebeskih srbskih" jabuka i šljiva koje samo ovde tako mirišu po "bagatelnim i ponižavajućim cenama"...E, gde je danas taj Fruktal sa devizama. Ista je to ekipa kao i tada (možda sledeće koleno) i isti cilj samo još perfidnije ako ni zbog čega drugog barem zbog toga što javnost sve to brže sazna ali je nemoćna da reaguje. Velike su pare u igri i nema ništa od izolovanih protesta i marširanja do Beograda i zatvaranja ulica i još dubljeg tonjenja u glib. Jedini spas od ovakvih je EU i ništa drugo. EU je način razmišljanja, skup rezonski pravila, realnog i zdravog biznisa. Ko misli drugačije neka pogleda NIS i rusko ogledalo privrede i načina sprovođenja privrednih aktivnosti - monopol u srcu i za monopol svim srcem - jedini mogući recept za uspeh. Ako ni tada nije jasno - šta da se radi! Recite mi barem gde ćete bacati te maline pa da napravim koju teglu slatkog...
  (Long Play, 31. jul 2009 13:18)

  # Link komentara

 6. koliko razumem , proizvodjaci proizvode a hladnjacari (privatnici) otkupljuju?!?
  kako neko može diktirati cenu onome koji kupuje? ... i to na silu, blokadom puteva, trazeci pomoc od drzave da silom pritisne kupce da plate cenu koju ne zele?
  je li ovo tržisna privreda ili ne?
  da li to znaci da ja koji proizvodim carape mogu da ucenjujem svoje kupce i da im pretim "samospaljivanjem" ispred Vlade ukoliko nece da plate cenu koju ja trazim za svoj proizvod?
  ne razumem ...
  gospodo malinari , ako neko nece da plati vasu cenu zasto ne nadjete nekoga ko hoce, npr drzavu ili ne plasirate to vi direktno u izvoz. Bahato od proizvodjaca, drzava ne treba da ih stiti! Ako nemaju interesa da poizvode neka se bave necim drugim ili neka ih drzava subvencionise a ne privatnici hladnjavcari.
  Mozda gresim ali bih voleo da mi neko ovde da suprotan argument?!
  (magnifique, 31. jul 2009 12:44)

  # Link komentara

 7. Hofer je nemački lanac prodavnica koji nudi dobar odnos cena/kvalitet za svoje proizvede, odnosno dosta su niske cene za pristojan kvalitet. Tamo pola kile smrznutih malina u kesici košta 2,80 €. Dakle, to je cena u trgovini za pola kile. Poreklo malina je Srbija ili Čile bla bla bla...Ako uzmemo prostu računicu da trgovac ima 50 centi marže, ostaje 2,30 - 50 centi ide onome ko pakuje, 1,80 - 30 centi transport i skladištenje, 1,50 - 50 centi državi = 1€. Dakle 1€ bi trebalo da ostane za proizvodjača za pola kile malina. Što znači da je realna otkupna cena kilograma malina 2€. Na osnovu moje analize je potpuno jasno da mafija i nakupci sa hladnjačama žele da zarade na grbači proizvodjača. To se politički toleriše već decenijama i vreme je da se tome stane na put. Tačka.
  (Miki, Ljubljana, 31. jul 2009 12:44)

  # Link komentara

 8. Ko hoce dzaba maline-sutra pravac pred Skupstinu!:)
  (Zmaj, 31. jul 2009 12:37)

  # Link komentara

 9. stvarno je neverovatno kako neko moze da kaze da postoji monopol u otkupu voca kad trenutno u Srbiji postoji 300 hladnjaca i preko 2-3 hiljade otkupljivaca! A ne postoji monopol u otkupu mleka u trgovini i uvozu! Cena proizvodnje 1 kg maline je 38 din./kg a prosecna otkupna cena je 130 din./kg sto daje 92 din/kg cistog profita! 30 ari maline daje 5t a to je 5000 EUR Takav profit ne postoji nigde na svetu! Zarada na 1h psenice je 100 EUR! Ja nemam malinu ali cu je ove jeseni sigurno posaditi!
  (Demijan, 31. jul 2009 12:32)

  # Link komentara

 10. Neke ljude ipak mozete izgleda varati svo vreme...
  (popeye, 31. jul 2009 12:14)

  # Link komentara

 11. Ja ovde vidim "ministra agrara" kao potrcka tajkunske monopolske mafije koja iza scene "regulise" ovu oblast. Prema tome, daj Boze da od ovog sastanka bude nesto dobro u korist malinara i farmera uopste, ali cisto sumnjam. Adresa je pogresna. On ("ministar") ce, siromah, verovatno gazdama da prenese poruku, ali ako su se ovi izracunali na 1 EUR za kilo, toliko ce i biti do unistenja zadnjeg grma maline u Srbiji. E, a onda ce Srbi da kupuju Poljske maline po 5-10 EUR za kilo (mozda i jace), kao Englezi, a "uvoznici" ce zadovoljno trljati ruke. U poljoprivredi najvece stetocine ipak nisu krtice, zlatice i slicno, nego neka mnogo krupnija gamad.
  (Olaf Magnuson, 31. jul 2009 11:49)

  # Link komentara

 12. Nije da sam nesolidaran sa onih 100 porodica, koji zive od proizovnja malina, ali u Vojvodini je minimum 100 000 porodica koje zive od poljoprivrede, pa ministarstvo nije ni zelelo da razgvara sa nama, sem preko medijskih izjava.
  (Bacvanin, 31. jul 2009 11:14)

  # Link komentara

 13. Jedna od retkih privrednih grana u kojoj se nesto proizvodi, cak i izvozi,bice u vrlo kratkom vremenu unistena, kao sto se i inace sve sto vredi u Srbiji sistematski unistava. Razlog je uobicajen, nesposobna i korumpirana vlast, i slozni i alavi hladnjacari, koji ce trenutno profitirati jer im uslovi (drzava) to omogucavaju, ali to je sve kratkorocno. Bez proizvodjaca, ni oni nemaju neku veliku perspektivu u ovoj neodgovornoj drzavi.
  (Jututunsko vrzino kolo, 31. jul 2009 09:51)

  # Link komentara

 14. Toliko zapleta u ovoj seriji da sam već počeo da se gubim. Verovatno zbog puno likova:proizvođači,berači, nakupci, Ministarstvo, hladnjače, kiša, Poljska, kletva...
  (A šta će biti na kraju?, 31. jul 2009 09:10)

  # Link komentara

 15. Neverovatno je da drzava ne vidi svoj interes da regulise ovu oblast. U proslosti se samo drzava bavila otkupom i izvozom, dok je proizvodjacima davala odredjene benificije kroz razne popuste u nabavci preparata i.....
  Danas su najprofitabilniji deo posla preuzeli pojedinci, bez ikakve stimulacije proizvodnje ili plana, cerupaju proizvodjace i drzavu, zahvaljujuci partiskoj pripadnosti i vezicama. Samo pomislite koliko novca drzava gubi kada neko predstavi godinu bez zarade, a realno se meri u stotinama hiljada i milionioma €!
  (Satir, 31. jul 2009 08:20)

  # Link komentara