Radnicima ne vrede ni presude

Beograd -- Radnici privatizovanih fabrika koji su ostali bez posla i bez zarada, u praksi ne mogu da naplate neisplaćene dohotke čak i kad sudovi presude u njihovu korist.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. I ja sam bila radnik te fabrike ali otpremninu ni do danas nisam dobila. Samo radnici "IKL"-a znaju koliko su se odricali viškova da bi izgradili pogone u Barajevu, Bajinoj Bašti i Priboju. Sada neko to kupuje za male pare a radnicima ništa. Mišljenja sam da bi trebalo da neko donese zakon da se oduzme vlasnistvo onima koji su kupili fabriku a nisu ispoštovali i isplatili radnike.Oduzeti bez nadoknade pa ponovo prodati i onda ce sledeci koji bude kupio tu istu fabriku dobro da razmisli da li ce da ulazi u investiciju.Po meni drugog rešenja nam nema ali ko je taj ko moze da stisne petlju to da uradi?
  (bivši radnik "IKL"-a, 30. jul 2009 22:02)

  # Link komentara

 2. "oni imaju mogućnost da zatraže popis i prodaju imovine. Međutim, ovakav proces je dug i skup, pa se radnici za njega ne odlučuju." Ako je ovo tačno, neće im ni Strazbur pomoći pre nego što učine šta je do njih, to jest taj postupak prinudne naplate. Sigurno postoje advokati koji bi im u tome pomogli i naplatili se kasnije kada stvar bude dovedena do kraja. Dakle, ima šta da se radi osim kukanja!
  (german, 30. jul 2009 19:57)

  # Link komentara

 3. Meni je i dalje fascinantno kad cujem, nisam dobio 50 plata. Ej, cetiri godine covece. Pa sto si radio? Od cega si ziveo?
  Tesko da iko ovo moze da razume.
  (marko, 30. jul 2009 13:54)

  # Link komentara

 4. Zalosno i tuzno je to, kada ne tako nedavno gospodari sredstva za proizvodnju postaju najamnici najgore vrste. Sve sto je stvoreno znojom i trudom radnika decenijama novi "demokrati" procardarali za tili cas, poklonili novim smrdilovicima ili prodali bud zasto. Vojvodjanske secerane svojovremeno su prodavane za tri, da da nije greska za tri EURA. Nema resenja ovog takog stanja dok radnici ne peuzmu kontrolu u svojim rukama kao sto je bilo do dolaska na vlast ovih "demikrata" koji pune svoje dzepova a daju prazna obecanja. Sengen Bela Viza im je najsvetlija stvar.
  Radnici nece nista uraditi ako ne preuzmu stvari u svje ruke i proterati iz preduzeca uzurpatore, skorojevice...
  (Bitic, 30. jul 2009 13:27)

  # Link komentara

 5. Videcemo se na ulici uskoro ako se ovo nastavi, samo bojim se da ce biti mnogo ozbiljnije od onog karnevala petog oktobra...
  (Linuxash_Pravoslavac, 30. jul 2009 13:22)

  # Link komentara

 6. "Zaposlen sam 37 godina, a nisam primio 54 lična dohotka. Moje kolege nisu prmile 97 ličnih dohodaka”, navodi radnik Milenko Korović".

  Još samo nedostaje izjava da su te plate ZARADJENE pa da ludilo bude kompletno!

  p.s. "Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje"!
  (bezimena, 30. jul 2009 13:20)

  # Link komentara

 7. za radnike nema,ali za takve kao sto je MILADIN KOVACEVIC ima sramota bre, ovo je dokaz da je zemlja srbija uporiste kriminalaca, batinasa, tajkuna
  (maki, 30. jul 2009 12:57)

  # Link komentara

 8. VEc vidjeno 1000 puta,za to sam isao 5 oktobra da se neki novi kriminalci(a i oni stari) i pajtosi u skupstini bogate cerupajuci i unistavajuci ono sto je neko drugi sagradio.Cela srbija(malim slovom) je sada u vlasnistvu 10 000 ljudi a ovih ostali ako nisu u nekom dilu ili srodstvu sa njima zalim slucaj.
  (DzoniKg, 30. jul 2009 12:02)

  # Link komentara

 9. Nema ovoj državi spasa. Ovo nije pesimizam već realnost.
  (S2S, 30. jul 2009 11:32)

  # Link komentara

 10. Ne mogu da naplate svoja potrazivanja (cak ni po pravosnaznim presudama), ni oni koji su bili zaposleni (ili su jos uvek) u firmama koje su drzavna svojina!
  Drzava priznaje samo svoje PRAVO da raspolaze i prodaje firme, a OBAVEZE uopste ne poznaje.
  To su odlike lopovskih druzina i tzv. drzave Srbije, koja za sebe tvrdi da je zasnovana na vladavini prava.
  (matori, 30. jul 2009 11:15)

  # Link komentara

 11. Pre tri godine sam dobio pravosnažnu presudu da u roku osam dana budem vraćen na posao i ništa?!
  Bio sam preko 30 godina državni činovnik i ta ista država ne poštuje vlastite sudske odluke?!
  Postupak za naknadu štete - isplatu zaostalih plata još uvek traje?!
  U više navrata, upoznao sam predsednika Tadića, premijere Koštunicu i Cvetkovića, ministre pravde Stojkovića, Peterovića i Malović, kao i spoljnih poslova Draškovića i Jeremića da mi se krše osnovna ljudska prava ali avaj!
  Šta vredi pokretati postupak prd sudom u Strazburu, kada i tamo postupci traju u nedogled, a država ne poštuje odluke ni tog suda?!
  (Nicolas Thinker, 30. jul 2009 11:15)

  # Link komentara

 12. Drzava ne sme da ceka duze od pola godine da naplati svoje dazbine i da radnicima da sansu da na pocetku dugovanja naplate zaostale dohodke. Sa svakim daljim mesecom, o godinama da i ne govorimo sve je teze naplatiti dugovanja i sve manje ima vrednosti koje se daju unovciti. Ako zakon tu mogucnost ne vidi onda je vaznije njega promeniti pod hitno nego zakon o informisanju.
  (Milan, 30. jul 2009 11:08)

  # Link komentara

 13. Ako su nam i sudovi bespomocni, da li bi mozda pomogle pistaljke, serpe, lonci, naravno, uz logisticku podrsku bagera?
  (AleksandarM, 30. jul 2009 11:04)

  # Link komentara

 14. Od Strazbura baš se plaše. Platiće Srbija, ako bude morala - od naših para. Kao i drugim domaćim i inostranim kriminalcima u poslednje vreme.
  Država Srbija postoji SAMO ZATO da bi državne, društvene i naše privatne pare smestila u džepove mafijaša. Ostale (normalne) funkcije države ovde ne postoje.
  (Država zla ili Zla država, 30. jul 2009 10:58)

  # Link komentara

 15. Pa normalno da ne vrede kada ni drzava ne postoji. Imaju zakon za sve, imaju presudu za sve, jedno sto ih bas briga da to primene. Niko o tome nije razmisljao. Narocito ne zakonodavac.
  (uobicajena sramota, 30. jul 2009 10:55)

  # Link komentara

 16. Radnici procenjuju da im fabrika ukupno duguje oko 4,5 miliona evra.

  Novi vlasnici IKL-a godinu dana kasnije prodali su jednu fabriku s placem na atraktivnoj lokaciji u centru Beograda, i na tome zaradili 14,5 miliona evra.

  Kako je moguce da se proda kompanija sa dugom od 4 mil € i pri tome zaradi 14.5 mil €?

  Oce i tata sine..
  (Neupuceni investitor, 30. jul 2009 10:54)

  # Link komentara

 17. Bez ikakvog odlaganja pokrenute postupak pred sudom u Strazburu, to je odgovor na sva pitanja, a posle nek se drzava cesa i gde je ne svrbi!
  (smesko, 30. jul 2009 10:19)

  # Link komentara

 18. Naravno da ne vrede, kada sudske odluke jedino u Srbiji nisu obavezujuće. Imate dobar primer gradonačelnika koji je odložio sudsko izvršenje onom frizeru, inače dužniku, na Slaviji!!! Nije zaštićen poverilac nego dužnik! Druga stvar, prvo je Vlada prodala preduzeća u bescenje krijući dugovanja prema radnicima, a onda su "biznismeni", koji su sumnjivim novcem kupovali ta preduzeća zaradili višestruko prodajom istih samo zbog lokacija. Radnici u sudskim sporovima, bez obzira koliko traju, trebaju da idu do kraja a onda i do Evropskog suda za ljudska prava. Ovi nazovi biznismeni ne bi mogli da se ponašaju tako da nemaju podršku vlastodržaca.
  (Sladjana, 30. jul 2009 10:15)

  # Link komentara

 19. Ma, bitno je da je Kosovo srce Srbije!
  (cinik, 30. jul 2009 09:56)

  # Link komentara

 20. A da vi sad odete tuzite drzavu u Strazburu?
  (G., 30. jul 2009 09:49)

  # Link komentara