Nedelja, 31.05.2009.

00:44

Dačić: SPS protiv cepanja države

Koalicija SPS-PUPS-JS neće glasati za Predlog Statuta Vojvodine, niti za bilo koji drugi dokument koji će pocepati Srbiju, izjavio je lider SPS-a Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Daèiæ: SPS protiv cepanja države IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Sremac

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim da još ima ljudi koji misle da je pitanje Vojvodine (i bilo kojeg drugog kraja ili pokrajine u Srbiji) pitanje o kome odlučuju samo stanovnici te pokrajine. Tako nije bilo nikad, i nikad neće biti. U tome je razlika između države i pokrajine. Pokrajina nije suverena, za razliku od države, pokrajina se konstituiše Ustavom na državnom nivou, i zato nije jedino bitno šta Mika i Pera iz Malog Mesta u pokrajini misle o tome, već se pitaju i Žika i Laza van pokrajine.
Puna podrška onima koji ovo shvataju, i kojima nije do razbijanja države, makar bio to i Dačić, koga inače ne podnosim, kao ni njegovu stranku

Стеван из Бачке Паланке

pre 14 godina

Не желим да живим ни у каквој аутономној Војводини! Желим да живим са својом браћом из Београда, Крагујевца или Ниша, у заједничкој држави. Не желим границу на Новом Београду.не желим нови Апоњијев закон. Не желим нову Рацију од Божића 1942.
Војводина је проглашена 1848. као Војводство Србије и тамишког Баната - скраћено Српска Војводина. Ми смо, зарад братства и јединства престали да употребљавамо овај први придев, и ево шта смо добили: да у покрајини у којој су Срби 76% становништва, измишљена застава те тзв. покрајине стоји испред државне, да се школе равнају према школском календару из Будимпеште, а не из Београда, да имамо још једну "владу", и целокупан апарат који вуче плате, а једини посао им је да анулирају одлуке Владе Србије. Нећу смешну аутономну, а сутра независну Војводину! Општине нека брину како ће увести канализацију и где ће одлагати смеће, и нека не воде државну политику! Каква децентрализација?! Где су региони у Француској или Шведској? Па и тамо где их има у западној Европи, то нису државе у држави, као што хоће данашња аутономашка клика у Новом Саду, него региони чија је надлежност ограничена само на неке послове. Али, ћераћемо се ми још, што рекао Матија. Никад више изван Србије. Живела Србија, живео Београд!

Mile pile

pre 14 godina

Dačić i SPS protiv cepanja države dele sveznalčke političke recepte, kao što iskusni doktori protiv gripe, dele C-Vitamin. Nit pomaze, niti šteti. Gutaj narode!

B

pre 14 godina

Drzavu ne cepaju dokumenti, nego su oni posledica nesposobnosti alavih politicara i "kadrova" koji bi sve u svoje dzepove, a to niko, pa ni delovi ove zemlje ne voli, niti ce da trpi duze no sto apsolutno bude morao.

autonomas

pre 14 godina

Samo tako nastavi, Dacicu.
Sta god ste ti i tebi slicni "drzavotvorci" i "rodoljupci" branili poslednjih 20 godina, pobeglo je i otislo od Srbije. Samo tako.
Srbin iz Vojvodine.

Ivana

pre 14 godina

Dzaba, Dacicu, pricas. Ne bude li belog sengena i otvaranja granica, Vojvodina ce otici jer nece hteti da bude talac srpske politike i u tome ce ih cela EU podrzati. Prema tome, bolje narednih meseci razmislite kao da se politika Srbije jasno usmeri prema Zapadu inace ce se Vojvodina tesko zadrzati.

B.Mikic

pre 14 godina

Drugovi iz SPS izgleda ne zele da se sete da su upravo oni pocepali sve sto se pocepati moglo...drzavu, duse, razum i naravno narod. Da nije bilo njihovog "centralistickog" upravljanja, SFRJ bi verovatno opstala pa makar to bilo i konfederalno uredjenje. To sto oni danas rade Vojvodini, to se radilo nekada sa federalnim jedinicama u bivsoj Jugoslaviji. Beograd bi da pokupi sav novac i posle da ga deli po slobodnoj volji. E, drugovi to izgleda vise ne ide. Islo bi da novca ima previse... ali ga nema.

Moron

pre 14 godina

"Naš nacionalni i državni interes je da sačuvamo jedinstvo Srbije." Rece g.ministar Dacic i udruzi se sa onima koji razbijaju ovu jadnu Drzavu. Pa ko je ovde lud?

tivcsezr

pre 14 godina

Ljudi, nece Vojvodina da se odcepi,samo trazimo ono, sto nam pripada!!!! Zbog ovakvih, kao sto su SPS, DS...necu glasati za njih. Glasacu za SVM (Savez vojvodjanskih Madjara), koji se iskreno bori za dobrobit gradjana i u Vojvodini i u Srbiji!

Prevodilac

pre 14 godina

SPS politika je tradicionalno kruta, sa odgovorima na sva pitanja: Moze ili ne moze! To je posledica dugogodisnje vladavine i beskrajne moci iz tog vremena. Kako ce se proces u Vojvodini dalje razvijati ne zavisi sigurno od Dacica i njegove SPS, nego iskljucivo od gradjana Vojvodine. Uzalud Dacic kroz njegovo odlucno NE, pokusava da istakne njegovu, i njegove partije, toboznju moc. Uzalud Dacic farba nebo crno, i najavljuje gavranski sprecavanje "rasula" Srbije. Niti ce se Srbija rasuti, niti ce plavetnilo prolecnog neba, uspeti prorok Dacic da zacrni. Tokovi ce uzeti svoj neminovni smer, i od nas sviju zavisi da li ce rezultati za Srbiju biti pozitivni ili negativni. SPS je jedna marginalna partija Srbije, i zaogrtanje zemlje njenim plaštom briznog srpskog nacionalizma, i cavara svesrpskog dobra ona treba da se okani. Realnosti u zemlji se iz dana u dan menjaju. To ne vide samo oni koji ove promene ni ne zele. Mislim da je i SPS vec odavno zasluzila da iz drzavne politike sjase, i u najboljem slucaju ostane da zivi na nivou opstinske, lokalne politike, koja se bavi problemom parkova, vodovoda, puteva, krovova, drvoreda...

bezimena

pre 14 godina

Dačić se, kao i cela vlast, pravi nevešt, jer decentralizacijom politička vrhuška ostaje bez ekonomske moći, a s tim se sužavaju i uslovi za korupciju i nekontrolisano trošenje narodnih para!

Neka ova vlast izvoli da pošalje svoje neuke savetnike na obuku u Holandiju.
Ta mala uspešna država (iako vrlo siromašna prirodnim resursima) veličine je Vojvodine, ima 16 miliona stanovnika (43 nacije), podeljena je na 12 pokrajina i niko ne postavlja pitanje "jedinstva"!

daleko sam ja

pre 14 godina

Dacic tj. mali slobo prica iste price koje je veliki slobo pricao nekada davno. Nema cepanja, nema podela, niko ne sme da vas bije.... Sve iste price samo sada nove generacije gradjana pa zaboravile sta je bilo. Dosta je bilo 20 god. iste laze.

Et in Arcadia Ego

pre 14 godina

Sumadija nije moj problem! Zivim u Vojvodini, kao i svi moji rodjaci. Vojvodjanski Srbi su inace po pitanju Autonomije mnogo ekstremniji od manjina, nemojte se zavaravati. Sta god da smo rekli, objasnjavali, navodili primere svih zemalja Evrope, navodili i istoriju Vojvodine (koja nije bila deo Srbije po bibliji, kako se ponasate), predlagali zakone, statute. Sta treba da radimo? Da cutimo? Da cutimo dok nam upropastavate firme, policiju, institucije, sramotite pred inostranstvom... Dokle? Ovaj komentar pre svega saljem svojim sugradjanima Vojvodine, zapitajte se kad cemo biti zadovoljni i setite se koliko smo bili bogati! Vojvodino Reaguj! U proteklih 10 godina u Vojvodinu je vise ulozila Austrija i Nemacka nego Srbija!

Sava

pre 14 godina

Odlična izjava! Svaki normalan čovek voli svoju zemlju, i želi da sačuva njeno jedinstvo. Možda su Srbi izgubili malo više osećaj za to usled dugog perioda komunizma u kojem je većina nas odrasla.Pa smo izgubili osećaj patriotizma jer nam je nacionalna istorija počinjala 1945 god.Rešenje je sigurno regionalizacija,ali gde bi bili posebni Banat, Bačka , Srem, Mačva, Šumadija...Ne znam zbog čega se samo priča o Vojvodini, pošto ovakva centralizacija je problem svih.

Smederevac

pre 14 godina

Decentralizacija i TACKA.Recimo Smederevo je grad (bio do ove krize, ali od juna krece ponovo zelezara), sa skoro najvecim platama u Srbiji (i to privatan sektor), sa izvozom od zelezare pola milijarde i finom privredom, ALI zato putevi katastrofa, veliki projekti kapitalni nista .Ali zato ministri (i direktori propalih firmi) u Bg po 200 000 plate pa jos plus toliko premije, bonusi.
Dok je sve tako bice tih tenzija.
Ja bih licno voleo da "mojim parama", upravlja moj grad a to je Smederevo a ne neki neradnici u bg (sa ogromnim Dzipovima). Svakom svoje
Pozdrav

saleNS

pre 14 godina

Ma vazi Dacicu...zelis ti decentralizaciju, ali mozda je ipak malo vise NE zelis. Jaka autonomna pokrajina Vojvodina bi znacila pocetak regionalizacije i decentralizacije ali ovi centralisti se sad svim snagama bore da se to ne desi.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Nisi prosao cenzus u Vojvodini, a nadam se da vise nikada neces proci cenzus ni u Srbiji. Ima ko ne zaboravlja SPS delovanje iz devedesetih, posledice te politike osecamo i danas na svojoj kozi.

Bane

pre 14 godina

Ministre, vec dve decenije svi koji su mogli su "pobegli" od ove i ovakve Srbije. A vi na vlasti, umesto da poboljsavate standard i zivot gradjana, terate i ovo malo sto je ostalo.

belami

pre 14 godina

Ista tema a u javnosti se iznosi drugačije mišljenje. Da li to SPS ima uzdržan stav prema mišljenju DS i G 17 o regionalizaciji države, sumnjam, a da li se na taj način kupuju birači u Zemunu, e u to verujem.Dobijeni zadatak od Amera je potvrdjen zadnjom posetom. Ovaku malu Srbiju treba još razbiti da se ne bi ponovila SFRJ. Tek kad se svede na bogradski pašaluk trebaće joj 500 godina da ponovo ojača, a do tada ćemo valjda shvatiti da nam je nužna baš njihova demokratija. Dok smo jurili za šargarepom na štapu bilo je sladje, sad nam bacaju koske a mi se medju sobom svadjamo. Ništa nije čudno, ocila u grbu su i dalje okrenuta jedno od drugog.

Pedja

pre 14 godina

Dacic koji je sa svojim patronom Milosevicem i njegovom kamarilom razbio lepu zemlju Jugoslaviju sada poziva na jedinstvo drzave?
Da nije tuzno bilo bi smesno.

marko

pre 14 godina

Uplasio se Dacic da ce radi regionalizacije drzava Srbija postati nejedinstvena tj. da ce se sada politicari morati bojati regionalnih procesa.(Napr. RS sa Srbijom, Vojvodina sa Madzarskom, Sandzak sa Bosnom...)

Istina

pre 14 godina

Ja, kao Vojvodjanin, gradjanin jednog malog mesta u Banatu, uopste ne zelim ovakvu autonomiju i ovaj statut.Meni je sve jedno da li ce moj novac krasti Beograd i Dinkic ili Novi Sad i Canak! Stoga, Srbija treba da se decentralizuje na niz malih regiona, a lokalne samouprave da postanu mesto gde ce sve pocinjati i zavrsavati se. Srbiju treba podeliti na geografske celine, ok neka bude i formalno neka jedinica tipa: Vojvodina, ali bez da Novi Sad upravlja nama.Takodje, potpuno isti princip na ostatak zemlje+jednog dana KiM.TACKA.

Ja

pre 14 godina

Ivice, ne smaraj. Nemačka i SAD se sastoje iz velikog broja država, a ono što ih drži na okupu jeste pre svega osećaj da su kao celina jaki i uspešni.
Napravite da Srbija bude zemlja u kojoj ljudi žele da žive pa te nikakva regionalizacija neće plašiti.

sale

pre 14 godina

Tu treba razlikovati pojmove "centralizam" i "jedinstvo' jer se politicari cesto pod borbom za "ocuvanjem jedinstva drzave" kriju tj. u stvari bore se za centralizovanu drzavu jer je centralizovanom drzavom daleko lakse upravljati

Ja

pre 14 godina

Ivice, ne smaraj. Nemačka i SAD se sastoje iz velikog broja država, a ono što ih drži na okupu jeste pre svega osećaj da su kao celina jaki i uspešni.
Napravite da Srbija bude zemlja u kojoj ljudi žele da žive pa te nikakva regionalizacija neće plašiti.

sale

pre 14 godina

Tu treba razlikovati pojmove "centralizam" i "jedinstvo' jer se politicari cesto pod borbom za "ocuvanjem jedinstva drzave" kriju tj. u stvari bore se za centralizovanu drzavu jer je centralizovanom drzavom daleko lakse upravljati

Istina

pre 14 godina

Ja, kao Vojvodjanin, gradjanin jednog malog mesta u Banatu, uopste ne zelim ovakvu autonomiju i ovaj statut.Meni je sve jedno da li ce moj novac krasti Beograd i Dinkic ili Novi Sad i Canak! Stoga, Srbija treba da se decentralizuje na niz malih regiona, a lokalne samouprave da postanu mesto gde ce sve pocinjati i zavrsavati se. Srbiju treba podeliti na geografske celine, ok neka bude i formalno neka jedinica tipa: Vojvodina, ali bez da Novi Sad upravlja nama.Takodje, potpuno isti princip na ostatak zemlje+jednog dana KiM.TACKA.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Nisi prosao cenzus u Vojvodini, a nadam se da vise nikada neces proci cenzus ni u Srbiji. Ima ko ne zaboravlja SPS delovanje iz devedesetih, posledice te politike osecamo i danas na svojoj kozi.

Pedja

pre 14 godina

Dacic koji je sa svojim patronom Milosevicem i njegovom kamarilom razbio lepu zemlju Jugoslaviju sada poziva na jedinstvo drzave?
Da nije tuzno bilo bi smesno.

Smederevac

pre 14 godina

Decentralizacija i TACKA.Recimo Smederevo je grad (bio do ove krize, ali od juna krece ponovo zelezara), sa skoro najvecim platama u Srbiji (i to privatan sektor), sa izvozom od zelezare pola milijarde i finom privredom, ALI zato putevi katastrofa, veliki projekti kapitalni nista .Ali zato ministri (i direktori propalih firmi) u Bg po 200 000 plate pa jos plus toliko premije, bonusi.
Dok je sve tako bice tih tenzija.
Ja bih licno voleo da "mojim parama", upravlja moj grad a to je Smederevo a ne neki neradnici u bg (sa ogromnim Dzipovima). Svakom svoje
Pozdrav

Et in Arcadia Ego

pre 14 godina

Sumadija nije moj problem! Zivim u Vojvodini, kao i svi moji rodjaci. Vojvodjanski Srbi su inace po pitanju Autonomije mnogo ekstremniji od manjina, nemojte se zavaravati. Sta god da smo rekli, objasnjavali, navodili primere svih zemalja Evrope, navodili i istoriju Vojvodine (koja nije bila deo Srbije po bibliji, kako se ponasate), predlagali zakone, statute. Sta treba da radimo? Da cutimo? Da cutimo dok nam upropastavate firme, policiju, institucije, sramotite pred inostranstvom... Dokle? Ovaj komentar pre svega saljem svojim sugradjanima Vojvodine, zapitajte se kad cemo biti zadovoljni i setite se koliko smo bili bogati! Vojvodino Reaguj! U proteklih 10 godina u Vojvodinu je vise ulozila Austrija i Nemacka nego Srbija!

Bane

pre 14 godina

Ministre, vec dve decenije svi koji su mogli su "pobegli" od ove i ovakve Srbije. A vi na vlasti, umesto da poboljsavate standard i zivot gradjana, terate i ovo malo sto je ostalo.

saleNS

pre 14 godina

Ma vazi Dacicu...zelis ti decentralizaciju, ali mozda je ipak malo vise NE zelis. Jaka autonomna pokrajina Vojvodina bi znacila pocetak regionalizacije i decentralizacije ali ovi centralisti se sad svim snagama bore da se to ne desi.

tivcsezr

pre 14 godina

Ljudi, nece Vojvodina da se odcepi,samo trazimo ono, sto nam pripada!!!! Zbog ovakvih, kao sto su SPS, DS...necu glasati za njih. Glasacu za SVM (Savez vojvodjanskih Madjara), koji se iskreno bori za dobrobit gradjana i u Vojvodini i u Srbiji!

belami

pre 14 godina

Ista tema a u javnosti se iznosi drugačije mišljenje. Da li to SPS ima uzdržan stav prema mišljenju DS i G 17 o regionalizaciji države, sumnjam, a da li se na taj način kupuju birači u Zemunu, e u to verujem.Dobijeni zadatak od Amera je potvrdjen zadnjom posetom. Ovaku malu Srbiju treba još razbiti da se ne bi ponovila SFRJ. Tek kad se svede na bogradski pašaluk trebaće joj 500 godina da ponovo ojača, a do tada ćemo valjda shvatiti da nam je nužna baš njihova demokratija. Dok smo jurili za šargarepom na štapu bilo je sladje, sad nam bacaju koske a mi se medju sobom svadjamo. Ništa nije čudno, ocila u grbu su i dalje okrenuta jedno od drugog.

bezimena

pre 14 godina

Dačić se, kao i cela vlast, pravi nevešt, jer decentralizacijom politička vrhuška ostaje bez ekonomske moći, a s tim se sužavaju i uslovi za korupciju i nekontrolisano trošenje narodnih para!

Neka ova vlast izvoli da pošalje svoje neuke savetnike na obuku u Holandiju.
Ta mala uspešna država (iako vrlo siromašna prirodnim resursima) veličine je Vojvodine, ima 16 miliona stanovnika (43 nacije), podeljena je na 12 pokrajina i niko ne postavlja pitanje "jedinstva"!

B.Mikic

pre 14 godina

Drugovi iz SPS izgleda ne zele da se sete da su upravo oni pocepali sve sto se pocepati moglo...drzavu, duse, razum i naravno narod. Da nije bilo njihovog "centralistickog" upravljanja, SFRJ bi verovatno opstala pa makar to bilo i konfederalno uredjenje. To sto oni danas rade Vojvodini, to se radilo nekada sa federalnim jedinicama u bivsoj Jugoslaviji. Beograd bi da pokupi sav novac i posle da ga deli po slobodnoj volji. E, drugovi to izgleda vise ne ide. Islo bi da novca ima previse... ali ga nema.

Sava

pre 14 godina

Odlična izjava! Svaki normalan čovek voli svoju zemlju, i želi da sačuva njeno jedinstvo. Možda su Srbi izgubili malo više osećaj za to usled dugog perioda komunizma u kojem je većina nas odrasla.Pa smo izgubili osećaj patriotizma jer nam je nacionalna istorija počinjala 1945 god.Rešenje je sigurno regionalizacija,ali gde bi bili posebni Banat, Bačka , Srem, Mačva, Šumadija...Ne znam zbog čega se samo priča o Vojvodini, pošto ovakva centralizacija je problem svih.

marko

pre 14 godina

Uplasio se Dacic da ce radi regionalizacije drzava Srbija postati nejedinstvena tj. da ce se sada politicari morati bojati regionalnih procesa.(Napr. RS sa Srbijom, Vojvodina sa Madzarskom, Sandzak sa Bosnom...)

daleko sam ja

pre 14 godina

Dacic tj. mali slobo prica iste price koje je veliki slobo pricao nekada davno. Nema cepanja, nema podela, niko ne sme da vas bije.... Sve iste price samo sada nove generacije gradjana pa zaboravile sta je bilo. Dosta je bilo 20 god. iste laze.

Ivana

pre 14 godina

Dzaba, Dacicu, pricas. Ne bude li belog sengena i otvaranja granica, Vojvodina ce otici jer nece hteti da bude talac srpske politike i u tome ce ih cela EU podrzati. Prema tome, bolje narednih meseci razmislite kao da se politika Srbije jasno usmeri prema Zapadu inace ce se Vojvodina tesko zadrzati.

Prevodilac

pre 14 godina

SPS politika je tradicionalno kruta, sa odgovorima na sva pitanja: Moze ili ne moze! To je posledica dugogodisnje vladavine i beskrajne moci iz tog vremena. Kako ce se proces u Vojvodini dalje razvijati ne zavisi sigurno od Dacica i njegove SPS, nego iskljucivo od gradjana Vojvodine. Uzalud Dacic kroz njegovo odlucno NE, pokusava da istakne njegovu, i njegove partije, toboznju moc. Uzalud Dacic farba nebo crno, i najavljuje gavranski sprecavanje "rasula" Srbije. Niti ce se Srbija rasuti, niti ce plavetnilo prolecnog neba, uspeti prorok Dacic da zacrni. Tokovi ce uzeti svoj neminovni smer, i od nas sviju zavisi da li ce rezultati za Srbiju biti pozitivni ili negativni. SPS je jedna marginalna partija Srbije, i zaogrtanje zemlje njenim plaštom briznog srpskog nacionalizma, i cavara svesrpskog dobra ona treba da se okani. Realnosti u zemlji se iz dana u dan menjaju. To ne vide samo oni koji ove promene ni ne zele. Mislim da je i SPS vec odavno zasluzila da iz drzavne politike sjase, i u najboljem slucaju ostane da zivi na nivou opstinske, lokalne politike, koja se bavi problemom parkova, vodovoda, puteva, krovova, drvoreda...

Moron

pre 14 godina

"Naš nacionalni i državni interes je da sačuvamo jedinstvo Srbije." Rece g.ministar Dacic i udruzi se sa onima koji razbijaju ovu jadnu Drzavu. Pa ko je ovde lud?

autonomas

pre 14 godina

Samo tako nastavi, Dacicu.
Sta god ste ti i tebi slicni "drzavotvorci" i "rodoljupci" branili poslednjih 20 godina, pobeglo je i otislo od Srbije. Samo tako.
Srbin iz Vojvodine.

Стеван из Бачке Паланке

pre 14 godina

Не желим да живим ни у каквој аутономној Војводини! Желим да живим са својом браћом из Београда, Крагујевца или Ниша, у заједничкој држави. Не желим границу на Новом Београду.не желим нови Апоњијев закон. Не желим нову Рацију од Божића 1942.
Војводина је проглашена 1848. као Војводство Србије и тамишког Баната - скраћено Српска Војводина. Ми смо, зарад братства и јединства престали да употребљавамо овај први придев, и ево шта смо добили: да у покрајини у којој су Срби 76% становништва, измишљена застава те тзв. покрајине стоји испред државне, да се школе равнају према школском календару из Будимпеште, а не из Београда, да имамо још једну "владу", и целокупан апарат који вуче плате, а једини посао им је да анулирају одлуке Владе Србије. Нећу смешну аутономну, а сутра независну Војводину! Општине нека брину како ће увести канализацију и где ће одлагати смеће, и нека не воде државну политику! Каква децентрализација?! Где су региони у Француској или Шведској? Па и тамо где их има у западној Европи, то нису државе у држави, као што хоће данашња аутономашка клика у Новом Саду, него региони чија је надлежност ограничена само на неке послове. Али, ћераћемо се ми још, што рекао Матија. Никад више изван Србије. Живела Србија, живео Београд!

Mile pile

pre 14 godina

Dačić i SPS protiv cepanja države dele sveznalčke političke recepte, kao što iskusni doktori protiv gripe, dele C-Vitamin. Nit pomaze, niti šteti. Gutaj narode!

B

pre 14 godina

Drzavu ne cepaju dokumenti, nego su oni posledica nesposobnosti alavih politicara i "kadrova" koji bi sve u svoje dzepove, a to niko, pa ni delovi ove zemlje ne voli, niti ce da trpi duze no sto apsolutno bude morao.

Sremac

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim da još ima ljudi koji misle da je pitanje Vojvodine (i bilo kojeg drugog kraja ili pokrajine u Srbiji) pitanje o kome odlučuju samo stanovnici te pokrajine. Tako nije bilo nikad, i nikad neće biti. U tome je razlika između države i pokrajine. Pokrajina nije suverena, za razliku od države, pokrajina se konstituiše Ustavom na državnom nivou, i zato nije jedino bitno šta Mika i Pera iz Malog Mesta u pokrajini misle o tome, već se pitaju i Žika i Laza van pokrajine.
Puna podrška onima koji ovo shvataju, i kojima nije do razbijanja države, makar bio to i Dačić, koga inače ne podnosim, kao ni njegovu stranku

Ja

pre 14 godina

Ivice, ne smaraj. Nemačka i SAD se sastoje iz velikog broja država, a ono što ih drži na okupu jeste pre svega osećaj da su kao celina jaki i uspešni.
Napravite da Srbija bude zemlja u kojoj ljudi žele da žive pa te nikakva regionalizacija neće plašiti.

Istina

pre 14 godina

Ja, kao Vojvodjanin, gradjanin jednog malog mesta u Banatu, uopste ne zelim ovakvu autonomiju i ovaj statut.Meni je sve jedno da li ce moj novac krasti Beograd i Dinkic ili Novi Sad i Canak! Stoga, Srbija treba da se decentralizuje na niz malih regiona, a lokalne samouprave da postanu mesto gde ce sve pocinjati i zavrsavati se. Srbiju treba podeliti na geografske celine, ok neka bude i formalno neka jedinica tipa: Vojvodina, ali bez da Novi Sad upravlja nama.Takodje, potpuno isti princip na ostatak zemlje+jednog dana KiM.TACKA.

Pedja

pre 14 godina

Dacic koji je sa svojim patronom Milosevicem i njegovom kamarilom razbio lepu zemlju Jugoslaviju sada poziva na jedinstvo drzave?
Da nije tuzno bilo bi smesno.

marko

pre 14 godina

Uplasio se Dacic da ce radi regionalizacije drzava Srbija postati nejedinstvena tj. da ce se sada politicari morati bojati regionalnih procesa.(Napr. RS sa Srbijom, Vojvodina sa Madzarskom, Sandzak sa Bosnom...)

saleNS

pre 14 godina

Ma vazi Dacicu...zelis ti decentralizaciju, ali mozda je ipak malo vise NE zelis. Jaka autonomna pokrajina Vojvodina bi znacila pocetak regionalizacije i decentralizacije ali ovi centralisti se sad svim snagama bore da se to ne desi.

Sava

pre 14 godina

Odlična izjava! Svaki normalan čovek voli svoju zemlju, i želi da sačuva njeno jedinstvo. Možda su Srbi izgubili malo više osećaj za to usled dugog perioda komunizma u kojem je većina nas odrasla.Pa smo izgubili osećaj patriotizma jer nam je nacionalna istorija počinjala 1945 god.Rešenje je sigurno regionalizacija,ali gde bi bili posebni Banat, Bačka , Srem, Mačva, Šumadija...Ne znam zbog čega se samo priča o Vojvodini, pošto ovakva centralizacija je problem svih.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Nisi prosao cenzus u Vojvodini, a nadam se da vise nikada neces proci cenzus ni u Srbiji. Ima ko ne zaboravlja SPS delovanje iz devedesetih, posledice te politike osecamo i danas na svojoj kozi.

Et in Arcadia Ego

pre 14 godina

Sumadija nije moj problem! Zivim u Vojvodini, kao i svi moji rodjaci. Vojvodjanski Srbi su inace po pitanju Autonomije mnogo ekstremniji od manjina, nemojte se zavaravati. Sta god da smo rekli, objasnjavali, navodili primere svih zemalja Evrope, navodili i istoriju Vojvodine (koja nije bila deo Srbije po bibliji, kako se ponasate), predlagali zakone, statute. Sta treba da radimo? Da cutimo? Da cutimo dok nam upropastavate firme, policiju, institucije, sramotite pred inostranstvom... Dokle? Ovaj komentar pre svega saljem svojim sugradjanima Vojvodine, zapitajte se kad cemo biti zadovoljni i setite se koliko smo bili bogati! Vojvodino Reaguj! U proteklih 10 godina u Vojvodinu je vise ulozila Austrija i Nemacka nego Srbija!

belami

pre 14 godina

Ista tema a u javnosti se iznosi drugačije mišljenje. Da li to SPS ima uzdržan stav prema mišljenju DS i G 17 o regionalizaciji države, sumnjam, a da li se na taj način kupuju birači u Zemunu, e u to verujem.Dobijeni zadatak od Amera je potvrdjen zadnjom posetom. Ovaku malu Srbiju treba još razbiti da se ne bi ponovila SFRJ. Tek kad se svede na bogradski pašaluk trebaće joj 500 godina da ponovo ojača, a do tada ćemo valjda shvatiti da nam je nužna baš njihova demokratija. Dok smo jurili za šargarepom na štapu bilo je sladje, sad nam bacaju koske a mi se medju sobom svadjamo. Ništa nije čudno, ocila u grbu su i dalje okrenuta jedno od drugog.

Bane

pre 14 godina

Ministre, vec dve decenije svi koji su mogli su "pobegli" od ove i ovakve Srbije. A vi na vlasti, umesto da poboljsavate standard i zivot gradjana, terate i ovo malo sto je ostalo.

sale

pre 14 godina

Tu treba razlikovati pojmove "centralizam" i "jedinstvo' jer se politicari cesto pod borbom za "ocuvanjem jedinstva drzave" kriju tj. u stvari bore se za centralizovanu drzavu jer je centralizovanom drzavom daleko lakse upravljati

Prevodilac

pre 14 godina

SPS politika je tradicionalno kruta, sa odgovorima na sva pitanja: Moze ili ne moze! To je posledica dugogodisnje vladavine i beskrajne moci iz tog vremena. Kako ce se proces u Vojvodini dalje razvijati ne zavisi sigurno od Dacica i njegove SPS, nego iskljucivo od gradjana Vojvodine. Uzalud Dacic kroz njegovo odlucno NE, pokusava da istakne njegovu, i njegove partije, toboznju moc. Uzalud Dacic farba nebo crno, i najavljuje gavranski sprecavanje "rasula" Srbije. Niti ce se Srbija rasuti, niti ce plavetnilo prolecnog neba, uspeti prorok Dacic da zacrni. Tokovi ce uzeti svoj neminovni smer, i od nas sviju zavisi da li ce rezultati za Srbiju biti pozitivni ili negativni. SPS je jedna marginalna partija Srbije, i zaogrtanje zemlje njenim plaštom briznog srpskog nacionalizma, i cavara svesrpskog dobra ona treba da se okani. Realnosti u zemlji se iz dana u dan menjaju. To ne vide samo oni koji ove promene ni ne zele. Mislim da je i SPS vec odavno zasluzila da iz drzavne politike sjase, i u najboljem slucaju ostane da zivi na nivou opstinske, lokalne politike, koja se bavi problemom parkova, vodovoda, puteva, krovova, drvoreda...

Smederevac

pre 14 godina

Decentralizacija i TACKA.Recimo Smederevo je grad (bio do ove krize, ali od juna krece ponovo zelezara), sa skoro najvecim platama u Srbiji (i to privatan sektor), sa izvozom od zelezare pola milijarde i finom privredom, ALI zato putevi katastrofa, veliki projekti kapitalni nista .Ali zato ministri (i direktori propalih firmi) u Bg po 200 000 plate pa jos plus toliko premije, bonusi.
Dok je sve tako bice tih tenzija.
Ja bih licno voleo da "mojim parama", upravlja moj grad a to je Smederevo a ne neki neradnici u bg (sa ogromnim Dzipovima). Svakom svoje
Pozdrav

tivcsezr

pre 14 godina

Ljudi, nece Vojvodina da se odcepi,samo trazimo ono, sto nam pripada!!!! Zbog ovakvih, kao sto su SPS, DS...necu glasati za njih. Glasacu za SVM (Savez vojvodjanskih Madjara), koji se iskreno bori za dobrobit gradjana i u Vojvodini i u Srbiji!

Стеван из Бачке Паланке

pre 14 godina

Не желим да живим ни у каквој аутономној Војводини! Желим да живим са својом браћом из Београда, Крагујевца или Ниша, у заједничкој држави. Не желим границу на Новом Београду.не желим нови Апоњијев закон. Не желим нову Рацију од Божића 1942.
Војводина је проглашена 1848. као Војводство Србије и тамишког Баната - скраћено Српска Војводина. Ми смо, зарад братства и јединства престали да употребљавамо овај први придев, и ево шта смо добили: да у покрајини у којој су Срби 76% становништва, измишљена застава те тзв. покрајине стоји испред државне, да се школе равнају према школском календару из Будимпеште, а не из Београда, да имамо још једну "владу", и целокупан апарат који вуче плате, а једини посао им је да анулирају одлуке Владе Србије. Нећу смешну аутономну, а сутра независну Војводину! Општине нека брину како ће увести канализацију и где ће одлагати смеће, и нека не воде државну политику! Каква децентрализација?! Где су региони у Француској или Шведској? Па и тамо где их има у западној Европи, то нису државе у држави, као што хоће данашња аутономашка клика у Новом Саду, него региони чија је надлежност ограничена само на неке послове. Али, ћераћемо се ми још, што рекао Матија. Никад више изван Србије. Живела Србија, живео Београд!

daleko sam ja

pre 14 godina

Dacic tj. mali slobo prica iste price koje je veliki slobo pricao nekada davno. Nema cepanja, nema podela, niko ne sme da vas bije.... Sve iste price samo sada nove generacije gradjana pa zaboravile sta je bilo. Dosta je bilo 20 god. iste laze.

bezimena

pre 14 godina

Dačić se, kao i cela vlast, pravi nevešt, jer decentralizacijom politička vrhuška ostaje bez ekonomske moći, a s tim se sužavaju i uslovi za korupciju i nekontrolisano trošenje narodnih para!

Neka ova vlast izvoli da pošalje svoje neuke savetnike na obuku u Holandiju.
Ta mala uspešna država (iako vrlo siromašna prirodnim resursima) veličine je Vojvodine, ima 16 miliona stanovnika (43 nacije), podeljena je na 12 pokrajina i niko ne postavlja pitanje "jedinstva"!

Sremac

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim da još ima ljudi koji misle da je pitanje Vojvodine (i bilo kojeg drugog kraja ili pokrajine u Srbiji) pitanje o kome odlučuju samo stanovnici te pokrajine. Tako nije bilo nikad, i nikad neće biti. U tome je razlika između države i pokrajine. Pokrajina nije suverena, za razliku od države, pokrajina se konstituiše Ustavom na državnom nivou, i zato nije jedino bitno šta Mika i Pera iz Malog Mesta u pokrajini misle o tome, već se pitaju i Žika i Laza van pokrajine.
Puna podrška onima koji ovo shvataju, i kojima nije do razbijanja države, makar bio to i Dačić, koga inače ne podnosim, kao ni njegovu stranku

B.Mikic

pre 14 godina

Drugovi iz SPS izgleda ne zele da se sete da su upravo oni pocepali sve sto se pocepati moglo...drzavu, duse, razum i naravno narod. Da nije bilo njihovog "centralistickog" upravljanja, SFRJ bi verovatno opstala pa makar to bilo i konfederalno uredjenje. To sto oni danas rade Vojvodini, to se radilo nekada sa federalnim jedinicama u bivsoj Jugoslaviji. Beograd bi da pokupi sav novac i posle da ga deli po slobodnoj volji. E, drugovi to izgleda vise ne ide. Islo bi da novca ima previse... ali ga nema.

Ivana

pre 14 godina

Dzaba, Dacicu, pricas. Ne bude li belog sengena i otvaranja granica, Vojvodina ce otici jer nece hteti da bude talac srpske politike i u tome ce ih cela EU podrzati. Prema tome, bolje narednih meseci razmislite kao da se politika Srbije jasno usmeri prema Zapadu inace ce se Vojvodina tesko zadrzati.

Moron

pre 14 godina

"Naš nacionalni i državni interes je da sačuvamo jedinstvo Srbije." Rece g.ministar Dacic i udruzi se sa onima koji razbijaju ovu jadnu Drzavu. Pa ko je ovde lud?

Mile pile

pre 14 godina

Dačić i SPS protiv cepanja države dele sveznalčke političke recepte, kao što iskusni doktori protiv gripe, dele C-Vitamin. Nit pomaze, niti šteti. Gutaj narode!

autonomas

pre 14 godina

Samo tako nastavi, Dacicu.
Sta god ste ti i tebi slicni "drzavotvorci" i "rodoljupci" branili poslednjih 20 godina, pobeglo je i otislo od Srbije. Samo tako.
Srbin iz Vojvodine.

B

pre 14 godina

Drzavu ne cepaju dokumenti, nego su oni posledica nesposobnosti alavih politicara i "kadrova" koji bi sve u svoje dzepove, a to niko, pa ni delovi ove zemlje ne voli, niti ce da trpi duze no sto apsolutno bude morao.