Jelašić: Potrebne nepopularne mere

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da za održavanje domaćeg makroekonomskog sistema potrebno preduzimanje teških i nepopularnih mera.

Izvor: Danas, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Kako je gospodin Jelasic veliki strucnak. Otvori mi je oci a ja sam mislio da mi napredujemo sto smo privatizovali firme, pa novi vlasnici kao izuzetno sposobni preduzimljivi i vredni ljudi organizovase radne ljude na novi nacin, i sa nasim kvalitetnim kadrom i njihovom sposobnoscu krenu rast od po 7-8 % godisnje.

  Hvala gospodine Jelasicu.
  (Sima, 31. januar 2009 02:29)

  # Link komentara

 2. Po autoritativnom mišljenju guvernera Jelašića, Srbiji su u 2009.godini potrebni krediti od ukupno 7,5 milijardi evra, a razlika između onoga što ne uđe u Srbiju, a potrebno je za finansiranje, mora da se pokrije iz deviznih rezervi, kojih, ako nema, onda moraju da se obezbede, novim paket aranžmanom sa MMF-om u visini do 4-5 milijardi evra, što sve skupa, da ne bi bankrotirala i proglasila stečaj, kojim onda upravlja konzorcijum međunarodnih poverilačkih banaka, Srbiju vodi, najdirektnije, u "dužničko ropstvo"?!
  (Pred bankrotom, 31. januar 2009 03:35)

  # Link komentara

 3. Ja inače ne verujem olako ljudima a naročito ne onima koji su na vlasti, ali Jelašić je izuzetak. Ovu njegovu zadnju izjavu treba čitati između redova, on hoće indirektno da kaže da je najavljeni paket mera koji je spremila Vlada zapravo totalni promašaj. Ukoliko, uzmemo u obzir i skorašnju izjavu Dinkića da dinar treba braniti svim raspoloživim sredstvima, slutim brzi sukob na relaciji Dinkić-Jelašić. Ne verujem da će se Jelašić sam povući (ne bi trebalo to da uradi jer bi onda izgledalo da je on kriv), već će dopustiti da bude smenjen, a inače atmosfera je stvorena u javnosti za njegov linč. Ukoliko bude smenjen, a izgleda da hoće, onda se slodobno možemo oprostiti od deviznih razervi, koje uzgred rečeno nisu sve naše pare, jer će ih Dinkić utrošiti na odbranu željenog kursa, koji kako on reče treba bude od 90 do 95 dinara za evro.
  (Rade, 31. januar 2009 05:58)

  # Link komentara

 4. Doslo je vreme za naplatu lose vodjenoj politici bez dugorocnih strategija razvoja ekonomije, industrije, nauke... Plasim se tih racuna jer mislim da ce uskoro parazitski kvalitet zivota doci na videlo u punoj snazi.
  (Petar, 31. januar 2009 07:51)

  # Link komentara

 5. G-dine Jelašiću, zašto ne napišete jedan tekst koji će biti jasan najširem krugu čitalačke publike, a ne ovako???
  Kao da čitam citate sa magistarskih studija ekonomije...
  Zašto jednostavno ne napišete da od 520.000 zaposlenih u državnoj administraciji, njih 120.000 mora otići sa posla do kraja ove godine???
  A, onda da mi Vas pitamo šta ste lično učinili za spas nacionalne valute, a šta za otvaranje novih 120.000 radnih mesta u privredi???
  (Sinisa Stankovic, 31. januar 2009 09:06)

  # Link komentara

 6. Prvo krenite od SEBE g. Jelašiću! Smanjite svoju platu!
  (Mića, 31. januar 2009 09:16)

  # Link komentara

 7. Više je nego jasno da nas ne čeka ništa dobro. Devizni priliv je potreban u visini 7,5 milijardi, ali ako dinar devalvira za 100 %, od avgusta jeste za skoro 30 %, onda nam je potrebno upola manje, ako devalvira za 200% onda nam je dosta i trećina... Skockaće to Vlada, ako je mogao Sloba svojevremeno, zašto ne bi i ovi. Setimo se, ono malo demonstracija što je bilo nije bilo zbog ekonomskih pitanja već zbog demokratije. Neće ni ovaj put zbog ekonomskih pitanja, a demokratiju već imamo, što znači da se niko neće buniti koliko god da vlast zavrće.
  (Vrana, 31. januar 2009 10:04)

  # Link komentara

 8. Pa počnite već jednom. Šta se čeka. Mi smo mislili da je već sve gotovo. Toliki eksperimenti na nama, a još nije ništa počelo da se dešava i rešava.
  (Vojislav, 31. januar 2009 11:11)

  # Link komentara

 9. Gospodin Jelasic je u potpunosti u pravu, ali ono sto mozda nesme da kaze je da Sbija ima prevelik broj zaposlenih u neprofitnim poslovima. Prvo skupstina Srbije!? Za ovako malu drzavu dovoljno je maksimum 50 clanova a ne 250! Svaki clan skupstine ima samo za sebe preko 10 cinovnika sto je ogroman broj a nema nikakve potrebe. Naravno da su plate tih krugova zaposlenih velike. Policija neefikasna, ali opet trose velika sredstva, i t.d. Takode i ostale manje istaknute sluzbe odnose lavovski deo budzeta, a oni koji budzet obezbeduju, dele ostatak od svog zaradenog kapitala. Drzavi Srbiji treba proizvodni rad koji ce na trzistu obezbedivati sredstva. Takode treba proizvodnju nagraditi jer samo proizvod za trziste je konkretan rad. Kada bi se proizvodni rad nagradivao vise nego neproizvodni, mislim da bi slika naseg drustva bila mnogo bolja.
  (Mickey, 31. januar 2009 13:58)

  # Link komentara

 10. gospodo politicari, direktori i ostali alavi na pare, prvo podjite od sebe, a ne od drugih. smanjite svoje plate, smanjite putovanja po svetu, smanjite luksuz u kome zivite, pa ce biti para za sve. a ne ovako, ja cu da se luksuziram i da filozofiram, a posao ce izgubiti neko drugi, ni kriv ni duzan, da bi ja mogao i dalje lepo da zivim i uzivam.
  (mike, 31. januar 2009 19:00)

  # Link komentara

 11. I da se ne zaboravi, gospodin Jelasic je svojim potezima podrzavao i stimulisao ovakvu politiku.
  Zasto niste to isto predlozili pre dve-tri godine kada bi imalo efekta a ne sada kada je jasno da je vec kasno?
  (nele, 31. januar 2009 23:50)

  # Link komentara