Island i Hrvatska zajedno u EU?

London -- EU namerava da, po ubrzanom postupku, do 2011. primi u Uniju Island, a zajedno sa njim u EU bi mogla ući i Hrvatska, piše londonski dnevnik "Gardijan".

Izvor: Gardijan, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Island i Norveska su dio EEA, Svicarska ima bilateralan sporazum s EU. Pregovori su zavrseni odavno te drzave mogu u EU ako to zele.
  (Nara, 30. januar 2009 23:57)

  # Link komentara

 2. Desi li se to, ono malo Hrvata sto je ostalo u BiH (nesto preko 450,000) ce svi listom otici u HR, a kako vec imaju domovnice i putovnice, ne postoji zakonska barijera za tako nesto. Kao rezultat, BiH ce zaista postati interesna zona Srbije, istina sa natpolovicnom Bosnjackom vecinom. Eto tako se gube mir, ako se vec nije izgubio rat.
  (sikson, 30. januar 2009 17:09)

  # Link komentara

 3. Počinje da mi se čini da su naši prioriteti nerealni a težnje štetne, ne zbog cilja, koji jeste vredan, nego zbog toga što smo sve učinili da se razočaramo, jer gajimo neosnovani optimizam i raspaljujemo apetit maštanjem kako će nam magično svi problemi odjednom nestati, pri čemu nam je radni plan da to ostvarimo "čekaćemo dok nam samo od sebe ne padne u krilo".

  Gledamo u zvezd(ic)e kroz prozor sa rešetkama na plafonu, a pri tom nam bose noge gacaju po talogu sopstvenog izmeta na hladnom betonskom podu ćelije. Tako, u tom čudnom položaju izvijenog vrata možemo i pomreti i postati deo tog taloga, ništa se neće promeniti. Rešetke će ostati gde jesu dok god ne pospremimo ćeliju, a opet, ko će je sređivati odnosno zašto, kad ionako svi sanjamo o tome da iz nje pobegnemo ćim se rešetke sklone?

  Što se tiče Hrvatske i Srbije, naša česta zabluda je da "ima samo jedna mala razlika između nas". U stvarnosti, razlika je ogromna i mnogostrana a naša zabluda je odraz naše zavisti i našeg bahatog i potcenjivačkog stava prema njima. Objektivno, Hrvatska je neuporedivo više uradila (i ranije počela) da bi postala članica EU, dok mi izgleda mislimo da je to sve nepotrebno smaranje, jer "ako hoće, primiće nas i ovako, a ako neće, neće nikako".

  Alo bre, pa nije to kao naše školstvo pa da ti popravljaju ocene da ne ponavljaš!!

  Ako ovako nastavimo postaćemo rezervat, istorijski tematski park.
  (Evropski bantustan, 30. januar 2009 15:24)

  # Link komentara

 4. Razlog zašto Island već nije u EU i zbog čega ga žele jest bakalar, gospodarski pojas Islanda je prebogat bakalarom i do sad je samo Island lovio, a ulaskom u EU lovit će ribari Engleske, Španjolske, Portugala, Francuske itd... to vam je to
  (dalmatinac, 30. januar 2009 14:51)

  # Link komentara

 5. Aman ljudi! Pa nije EU kriva zbog naseg odugovlacenja. Srpskoj vrhuski ne odgovara da Srbija udje u EU jer onda vise ne bi s ovakvom lakocom mogli da bez posledica rade sta ima se prohte i da zamazuju oci stanovnistvu i prave od ljudi budale. Kada bi se suocili s nekim redom i pravilima, ne bi im se ni isplatilo da budu na vlasti.
  (blagomeni, 30. januar 2009 14:39)

  # Link komentara

 6. Pa da Island je bankrotirao, ali i mi smo bankrotirali, ali Island je uredjena zemlja, a mi nismo ni blizu neceg sto se moze nazvati uredjenim. Naprotiv, Srbija je skolski primer jedne neuredjene kaubojske zemlje.
  (Jegulja, 30. januar 2009 14:04)

  # Link komentara

 7. I opet je Srbija crna rupa :(
  Toliko o nasim naporima da sto pre udjemo u EU.
  (nista, 30. januar 2009 13:09)

  # Link komentara

 8. cekajte, cekajte, ovde nesto smrdi, u zemlji se desi katastrofa a eu je oberucke prihvati. ako se neko suocava s katastrofom vec deceniju i po, to je srbija... zar ne bi bilo logicnije da srb i hrv budu primljene zajedno u velikom stilu evropskog izmirenje, po modelu "nemacka i francuska". da vidimo gde je to evropejstvo evropske unije... dela , a ne reci molim
  (ana, 30. januar 2009 12:55)

  # Link komentara

 9. Eto kako se moze ubrzati proces integracije u EU. Normalna zemlja, jedna od najstarijih demokratija na svetu, pa zasto da ne. Verovatno bi i Norvesku primili preko noci, samo ako bi pozelela. A nasim politicarima neka je za nauk da ce ostati upamceni kao gomila nesposobnjakovica koja nije umela ni za 8 godina da ispuni osnovne preduslove za prikljucenje EU. Hag je najmanji problem. "Administrativni kapaciteti" Srbije su tako losi da nas nece pribliziti EU ni za 20 godina!!!
  (Peca, 30. januar 2009 12:17)

  # Link komentara

 10. Pa zar nisu za sve zemlje isti uslovi pristupa EU. To je vasa definicija gospodo iz EU.
  Kada sam realno ocekivao povlastice za Balkan zbog ratova i svih ruznih desavanja onda je vazila ova prica gore, a sada postoji opcija "ubrzani prijem "!!
  Interesantna Unija.
  Izgleda da su postavljeni novi standardi kao na primer bankrot pre prijema u EU.
  (kikiriki semenke!!!!, 30. januar 2009 12:08)

  # Link komentara

 11. Iz ove vesti mogu samo da zakljucim da bi aktuelna Srbija trebala sto pre da se raspadne na sitne delove - nacionalna valuta je vec unistena, stednja i penzioni fondovi su ispraznjeni, znaci sve je isto kao na Islandu!
  Samo nam jos smeta sto smo preveliki, dakle - sto pre Vojvodina i Sandzak obaska.. moze i Sumadija, tako da se sve spuste na ispod 2 miliona stanovnika.
  Ako pozurimo s tim - eto nas u EU do 2011!
  (Amos, 30. januar 2009 12:04)

  # Link komentara

 12. Fantasticno, oni preko noci odluce da zele u EU, i za godine-dvije, evo EU.
  Ali mislim da to vise govori o nama nego o njima.
  (Vesna, 30. januar 2009 11:15)

  # Link komentara