Petak, 30.01.2009.

01:10

Počinje primena SSP-a

U Srbiji od danas počinje primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU pošto na snagu stupaju izmene Zakona o carinskoj tarifi.

Izvor: B92

Poèinje primena SSP-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Драган

pre 15 godina

Снижавањем царинских стопа на производе из ЕУ биће повећан наш увоз, а на штету српске привреде. Биће повећан и одлив девиза што ће вршити велики притисак на курс динара и његово даље слабљење. Уз све то због смањених прихода од царина буџет ће бити у мањку око 300 милиона евра, зато је већ почео талас поскупљења и повећања акциза, да би се тај мањак надокнадио на грбачи народа.

Geger

pre 15 godina

Nisam neki matematicar, ali vidim da cu da ustedim soma evra na autu svakih 10 godina (100 evra godisnje, 8 evra mesecno) , ali ce zato da me deru preko akciza za gorivo na dnevnoj bazi... a gde je pivo, a gde su pljuge...

Jel ima u ovoj zemlji neko normalan da napravi normalnu vladu?

Makilulilence

pre 15 godina

evo sta ko dobija jednostranom primenom ssp:
povecane su akcize za kafu, GORIVO, cigarete, PIVO...
Smanjena je carina na uvoz automobila...
Siromasni piju pivo i tursku kafu... Bogatasi voze uvezena kola iz EU...
GDE JE OVDE LOGIKA?
U ciju korist idu ove odredbe, koliko sam ja zakljucio, iz ovoga ce bogatasi izvuci korist, kupovace skupe mercedese, a mi sa stojadinima cemo placati najskuplji benzin na CELOM SVETU... SRamota drzavo, sramota...

nikad vise na glasanje

pre 15 godina

Ako se jos neko pita zasto nas politicari toliko unistavaju odgovor je vise nego ocigledan.To rade smisljeno i namerno.

SSP

pre 15 godina

Kranji efekat će, ipak, biti "više cene" evropskih proizvoda, jer srpsko tržište, nije integrisano u evropsko tržište, a srpska moneta u EMU, tako da "evropske cene", nisu prilagođene "srpskom tržištu", posebno sada, kada je "kupovna moć" u opadanju, jer je, samo, za mesec dana, opala vrednost dinara za 25%, iako su carine od danas smanjene za 10%, što će rezultirati da će "lokalne cene" evro-proizvoda, u apsolutnom iznosu, biti, znatno veće, nego pre mesec dana?!

soul food

pre 15 godina

"Građani će imati samo korist"
Kako brate mili! Kako kad će prihodi u budžetu biti manji za 300 do 500 miliona evra!
Da živimo bolje!

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Jednostrana nezavisnost Kosova, jednostrano primenjivanje SSP-a ... na Balkanu se sve izgleda radi jednostrano. Ipak je Zoran bio poslednja nada.

Floyd

pre 15 godina

A zasto bih ja, putem akcize na gorivo, platio carinsku razliku drzavi umesto nekog ko uveze auto, a da to nisam ja? Jel' mi to sa osmehom idemo na klanje? Ono "Sve svinje idu u raj" pa jedva cekamo tamo da stignemo? Koliko su potplaceni nasi politicari da nas kao narod ponize, satru i zatru?

Nesha

pre 15 godina

Nije tacno da ce doneti koristi. Pa evo benzin je poskupeo da bi izdrzali smanjenje carina na automobile.
Razumem da nam je potreban SSP, ali kada vec ne moze stupiti na snagu jer Holandija i Belgija blokiraju onda mi nije jasno zasto smo mi resili da ga jednostrano primenjujemo. Uopste sada nije situacija za to.

bezimena

pre 15 godina

U ovom zamešeteljstvu, država neće biti na gubitku zato što su uvoznici u dobitku, samo je krajnji kupac obrao zelen bostan kao i uvek!

rebro

pre 15 godina

Citiram: "Primena Sporazuma znači i manje prihoda u budžetu od carina, pa je Vlada, da bi popunila prazninu, pribegla povećanju akciza"
Ko ne plati na mostu platice na cupriji

around

pre 15 godina

U finalu, to će dovesti do toga da će građani, a isto tako i privreda, manje izdvajati sredstava, biće im jeftinija određena roba, odnosno proizvodni inputi koji se nabavljaju iz Evropske unije”, rekao je ministar Cvetković.
Većina uvoznika strane robe ovih dana uporno najavljuje skok cena svojih proizvoda za oko 20%. KO JE OVDE LUD???

Zalosna Sova

pre 15 godina

Nigde se ne kaze da li je EU zemlja porekla ili zemlja uvoza. Da li ce se npr. BMW proizveden u Kini, a uvezen preko Nemacke, tretirati kao proizvod iz EU?

Filip

pre 15 godina

Jao Srbijooooo zemljo nelogicnosti i gluposti !!! Pa zar se ne vidi efekat ovog JEDNOSTRANOG potpisivanja SSP-a !! Drzava sama sebi izbija pare iz dzepa i pomaze EU, a kriza se vec oseca u Srbiji. Nikad kraja glupostima u Srbiji.

npb

pre 15 godina

Svi komentari stoje, ali neko ovde neće preživeti ako nastave sa visokim cenama. Lageri su puni, a to košta. Već se manje kupuje, pa svako sa normalnom poslovnom logikom bi išao na davanje podsticaja kupcima, ponajviše putem nižih cena. Koliko su Srbi dobri u tome, videćemo.

Katastrofa na pomolu!

pre 15 godina

Kakva je ovo gluma i zamena teza, stalno je Kostunica sa Veljom bio predstavljan za prijatelja i zastitnika tajkuna i Miskovica, ali to je upravo ova vlada i posebno Dinkic. Ko u ovoj drzavi grcevito pokusava da stiti uvoz, a unistava izvoz, ko se stalno bori da povoljnim kursom po cenu propasti rezervi pomaze uvoznike, ko ukida porez da bi te pare prelio Miskovicu u dzep, ko je unistio nase banke, pa sada strane mogu da izvlace evre prema svojim centralama u inostranstvu? Sve je to Mladja sa ekipom sredio i jos mnogo toga, pa zamislite da neko jednostrano ukine carinu, to se ja mislim u istoriji nije desilo, cela se ekonomija oko toga vrti da stitis svoje da ne bi propao.

lendjel

pre 15 godina

ahahhahaaa-hehehe-kad sad kupim neki Audi po povoljnijoj ceni... pa prodjem onako... pun sebe i samopouzdanja kroz moju ulicu... pa kad me vide komsije... a ja radostan sto oni placaju iz budzeta sto su meni smanjili carinu... milina. Ko kaze da ova zemlja nema perspektivu... pa ovoga nigde nema...

Dzoni

pre 15 godina

Posto je kurs pao za kratko vreme za skoro 20% roba za mene obicnog gradjanina je vec poskupela 20% a ne pojeftinila tako da presipanje iz supljeg u prazno jednostavno ne moze da prodje , medjutim oni nastavljaju sa svojim praznim pricama

pera kojot

pre 15 godina

Auuu koliko skeptika i neinformisanog sveta ...
....carine na reprometerijal nize za 70%=kada uvezem sirovinu za 10.000Eura iz Rumunije na nju platim 800E trasp.troskova + 1000 eura carine + 18%PDV na zbir svega gore znaci 10000 postane 13924 E (u prevodu 39% skuplja sirovina)
Sad ce biti 10000+800 * 1.03 *1.18%=13126E
uvoz je 1 mesecno i pitam vas jel 800E manje za istu robu malo? 800*12 uvoza = 9600E. to znaci da cu dogodine kupiti svoj kamion pa mi i onih 800 za prevoz ostane za platu vozaca.
A zamislite mog kolegu koji uveze sirovine za 70.000E?
Na kraju je rezultat da je proizvod iste cene kao i u EU, sto je sada NEMOGUCE!!!
...
Srecni proizvodjac

Jovan

pre 15 godina

Gde sada, ljudi, trebalo je naći hiljadu i jedan razlog da se to odloži, bar do naznaka izlaska iz krize. Sem što otvaramo tržište, šta ima još u paketu? Jesmo li primljeni u kakav krug država kojima će se konkretno pomoći da prevazidju krizu? Izgleda da niko ne primećuje da su se uslovi bitno promenili.

Mića

pre 15 godina

Da je Srbija NORMALNA država, OVO bi imalo smisla. Kako Srbija nije normalna, niti je država, ovo je tragikomedija! Dvadeset godina su pojeli skakavci. I još uvek skakavci-političari jedu godine u Srbiji...

Max

pre 15 godina

Primenom sporazuma, za svaku robu koja ima registrovanog proizvođača u Srbiji (što ne znači da se ista i zaista proizvodi) pada sa 10% na 8%, neke robe koje se ovde navodno ne prave padaju na 6%, a roba na koju se carina potpuno ukida može se nabrojati na prste. Jedino su automobili posebna priča, jer kod njih je stopa carine svedena na "običnu" umesto dosadašnje naduvane.
Ovim sporazumom padaju carine na industrijusku opremu za proizvodnju, što je svakako dobro za Srbiju.
... Špediteri uzimaju 80 do 120 EUR bez obzira na količinu i vrednost robe koju uvozite, a "greh" države je što carina ima propis još iz Slobinog doba da sav uvoz mora da ide preko špeditera! A, smanjenje carina tj. SSP ne važi za robu iz USA.

nagaz

pre 15 godina

a da li to znaci da ce pojeftiniti uvozna bebi oprema? a ko ce kontrolisati uvoznike, ako ne primenjuju ovu odluku?
mislim, kako su to zamislili?

Nenad

pre 15 godina

Akcize na duvan povećati, a na benzin smanjiti. To bi bilo pošteno. Benzin je svakako veća potreba i više utiče na opšte poskupljenje od cigareta.

B.Mikic

pre 15 godina

"Finalni efekat primene tog Sporazuma biće jeftinija roba iz zemalja članica Unije, rekao je premijer Mirko Cvetković". Ne mogu da verujem. I ovakav covek vodi vladu... Ja mislim da ce efekat ovog sporazuma biti sledeci. Monopolisti uvoznici ce biti oslobodjeni carine na uvoz raznih dzidza-bidza iz unije, dakle jos veci odliv evrica. Prodajna cena ce biti jeftinija za pola carinske tarife (prokletstvo im nece dopustiti da budu za citavu tarifu jeftiniji), nasi proizvodi se i nece proizvoditi jer su i bez ovog sporazuma skuplji. Znaci, sve sto od uvoznih proizvoda "jeftinije" kupimo, vraticemo skupljim gorivom, skupljim cigaretama, skupljom strujom (za mesec dana) i jos nekim poskupljenima koji ce iz postojecih poskupljenja proisteci. I sada neka mi neko kaze da ova vlada (a i sve prethodne) nisu u sluzbi tajkuna, njihovih finansijera. U stvari, tajkuni finansiraju stranke i funkcionere, a vlada im taj novac visestruko vraca guleci kozu svojim gradjanima i donosenjem uredbi i zakona kojim se stiti a i uvecava njihov kapital. U ovoj vladi ne sedi ni "S" od strucnjaka. Dobro je pokojni prmijer rekao - svaka drzava ima svoju mafiju, ovde mafija ima svoju drzavu.

Miroslav S

pre 15 godina

Moje misljenje je da ce scenario biti sledeci. Posto se sva ta roba koja se uvozi iz EU, uglavnom distribuira kroz lance mega, hiper marketa koje sasvim slucajno imaju monopol na nasem trzistu, razlika od carina ce ostati u njihovim dzepovima.
Sa druge strane, povecace se i akcize da bismo dopunili drzavne dzepove, za sumu koju su oni ustupili nasoj dragoj Delti i ostaloj druzini.
Daj boze da gresim, ali me ne bi iznenadio ni gori scenario od ovog napisanog.
Nadam se da se stvara kriticna masa za rasciscavanje i pozicije i opozicije, a sa njima i njihovih tajkuna. Jer i ova vest je samo odvlacenje nase paznje sa bahatosti i licemerja gmizavaca koji ne rade bez tv prenosa i na velike svece, utakmice, jer je brod prosao ispod mosta itd...

Aleksandar

pre 15 godina

Jos jedna genijalna odluka vlade! Neko ko ima para kupice auto, a porez cemo podeliti svi zajedno placajuci uvecane akcize! Voleo bih da mi neko objasni u cemu je poenta ove primene SSP-a? Ako smanje porez/carinu na uvoz odredjene robe, a pritom podignu akcizu na gorivo, neminovno je da ce i ta roba poskupeti (kao sto sve poskupi kad poskupi gorivo) i opet isto placamo taj proizvod ali i skuplje gorivo.

Urban_IX

pre 15 godina

Verujem da je ovaj sporazum pozitivan korak nego mi samo malo cudno kako mnogo raduju sto ce sada da uvoze jeftinije. Je l izvozimo mi sta?

disco

pre 15 godina

Definitivno los trenutak za primenu SSP-a iz vise razloga:
1. Trenutna finansijska kriza u svetu i recesija
2. Nedostatako antimonopolskih zakona i zakona o zastiti konkurencije koji bi doveli do poboljsanja uslova trgovine zahvaljujuci kojima bi se realno osetilo poboljsanje u vidu manjih cena
3. Upravo usled finansijke krize svi se trude da ocuvaju domacu privredu a ne da olaksaju odliv kapitala povecanjem uvoza
4. Akcize na gorivo, pivo i kafu pogadjaju sve, smanjenje carinskih stopa ipak interesuje manji broj gradjana
5. Opet sve ide u korist Delte i uvoznickih lobija koji ce sada imati manja davanja prema drzavi usled nizih carina a iz svega gore navedenog cene nece realno mnogo opasti sto znaci da ce samo njim vise novca ostati (a opet sve na racun gradjana)
6. Ostale zemlje centralne i istocne Evrope koje su sada deo EU nisu jednostrano sprovodile taj sporazum a kada su sprovele slicne sprazume (bilateralno) imali su pomoc od EU kako se rupa u budzetu ne bi osetila sve dok nisu poceli da pristizu veci prihodi u budzete od povecanja obima trgovine (da podsetimo tada nije bilo krize i nije bilo recesije)...

I mogli bi tako jos i dalje i detaljnije ali na zalost umesto da smo koristili sanse od 2000. do sada umesto sto smo se ponasali kao da ce rast privrede i pozitivni efekti globalizacije trajati vecno mi sada donosimo ovakve odluke (jednostrane) koje mogu imati samo negativne efekte po nas.

Mozda je najgore u svemu sto ja nisam evro skeptik i sto mislim da je Srbiji mesto jedino u okviru EU ali ovakvi jednostrani koraci sa nase strane vode nas samo u stranputicu.

Srki

pre 15 godina

Pre par sedmica slušam neverovatnu izjavu premijera da stanovništvo (posebno penzioneri!) štedi novac, tako što neće npr. kupovati belu tehniku?! Kao da penzioneri, a i ostali građani, tek tako kupuju belu tehniku.
Kupuju kad umre, pa ne može da se reanimira...

A sada vidim, omogućena nam je jeftinija kupovina automobila. Našoj sreći nikad kraja!

Optimist

pre 15 godina

Voleo bih da su svi ovi naši iz vlade dobronamerni ljudi. I da sve vreme presipaju iz šupljeg u prazno iz najbolje namere. Kombinuju, isprobavaju, kockaju se... podižu cene, smanjuju pa opet podižu... Ako imaju želju koju i ja imam i da rade to za ostvarenje iste - onda imaju svu moju podršku.

Dušan

pre 15 godina

Smanjene su carine, ali da se ne bi smanjivale cene - drzava ce povecati akcize! Lepo! Sta onda nama obicnim smrtnicima znaci SSP?! A da se mi lepo vratimo u doba naturalne privrede...

Mojo Jojo

pre 15 godina

"Premijer Mirko Cvetković je juče posle sednice Vlade, takođe, ponovio da će krajnji efekat biti niže cene evropskih proizvoda. "

To važi za tržišta na kojima se cene formiraju pod uticajem konkurencije. Naravno, kod nas je tržište u značajnoj meri monopolisano, tako da će ta razlika u carini otići u džepove Miškovića i sličnih.

dax

pre 15 godina

Ovo je samoubistvo za nasu i ovako posrnulu privredu. Ja mislim da ovo nema nigde u svetu. Jednostrano primeniti jedan sporazum .Pa da li mogu ja sebe jednostrano da proglasim za predsednika Srbije ?

mail

pre 15 godina

Ako hocete da narucite knjigu od 30$ preko Amazona, moracete spediterima da platite 100 evra. Da li put do Srbije ide preko Severnog pola? Zivelo obrazovanje, zivela nauka, zivela Srbija, zivelo Kosovo, ma nosi.e se svi u 3 prelepe ...

mail

pre 15 godina

Ako hocete da narucite knjigu od 30$ preko Amazona, moracete spediterima da platite 100 evra. Da li put do Srbije ide preko Severnog pola? Zivelo obrazovanje, zivela nauka, zivela Srbija, zivelo Kosovo, ma nosi.e se svi u 3 prelepe ...

Srki

pre 15 godina

Pre par sedmica slušam neverovatnu izjavu premijera da stanovništvo (posebno penzioneri!) štedi novac, tako što neće npr. kupovati belu tehniku?! Kao da penzioneri, a i ostali građani, tek tako kupuju belu tehniku.
Kupuju kad umre, pa ne može da se reanimira...

A sada vidim, omogućena nam je jeftinija kupovina automobila. Našoj sreći nikad kraja!

Miroslav S

pre 15 godina

Moje misljenje je da ce scenario biti sledeci. Posto se sva ta roba koja se uvozi iz EU, uglavnom distribuira kroz lance mega, hiper marketa koje sasvim slucajno imaju monopol na nasem trzistu, razlika od carina ce ostati u njihovim dzepovima.
Sa druge strane, povecace se i akcize da bismo dopunili drzavne dzepove, za sumu koju su oni ustupili nasoj dragoj Delti i ostaloj druzini.
Daj boze da gresim, ali me ne bi iznenadio ni gori scenario od ovog napisanog.
Nadam se da se stvara kriticna masa za rasciscavanje i pozicije i opozicije, a sa njima i njihovih tajkuna. Jer i ova vest je samo odvlacenje nase paznje sa bahatosti i licemerja gmizavaca koji ne rade bez tv prenosa i na velike svece, utakmice, jer je brod prosao ispod mosta itd...

Mojo Jojo

pre 15 godina

"Premijer Mirko Cvetković je juče posle sednice Vlade, takođe, ponovio da će krajnji efekat biti niže cene evropskih proizvoda. "

To važi za tržišta na kojima se cene formiraju pod uticajem konkurencije. Naravno, kod nas je tržište u značajnoj meri monopolisano, tako da će ta razlika u carini otići u džepove Miškovića i sličnih.

B.Mikic

pre 15 godina

"Finalni efekat primene tog Sporazuma biće jeftinija roba iz zemalja članica Unije, rekao je premijer Mirko Cvetković". Ne mogu da verujem. I ovakav covek vodi vladu... Ja mislim da ce efekat ovog sporazuma biti sledeci. Monopolisti uvoznici ce biti oslobodjeni carine na uvoz raznih dzidza-bidza iz unije, dakle jos veci odliv evrica. Prodajna cena ce biti jeftinija za pola carinske tarife (prokletstvo im nece dopustiti da budu za citavu tarifu jeftiniji), nasi proizvodi se i nece proizvoditi jer su i bez ovog sporazuma skuplji. Znaci, sve sto od uvoznih proizvoda "jeftinije" kupimo, vraticemo skupljim gorivom, skupljim cigaretama, skupljom strujom (za mesec dana) i jos nekim poskupljenima koji ce iz postojecih poskupljenja proisteci. I sada neka mi neko kaze da ova vlada (a i sve prethodne) nisu u sluzbi tajkuna, njihovih finansijera. U stvari, tajkuni finansiraju stranke i funkcionere, a vlada im taj novac visestruko vraca guleci kozu svojim gradjanima i donosenjem uredbi i zakona kojim se stiti a i uvecava njihov kapital. U ovoj vladi ne sedi ni "S" od strucnjaka. Dobro je pokojni prmijer rekao - svaka drzava ima svoju mafiju, ovde mafija ima svoju drzavu.

disco

pre 15 godina

Definitivno los trenutak za primenu SSP-a iz vise razloga:
1. Trenutna finansijska kriza u svetu i recesija
2. Nedostatako antimonopolskih zakona i zakona o zastiti konkurencije koji bi doveli do poboljsanja uslova trgovine zahvaljujuci kojima bi se realno osetilo poboljsanje u vidu manjih cena
3. Upravo usled finansijke krize svi se trude da ocuvaju domacu privredu a ne da olaksaju odliv kapitala povecanjem uvoza
4. Akcize na gorivo, pivo i kafu pogadjaju sve, smanjenje carinskih stopa ipak interesuje manji broj gradjana
5. Opet sve ide u korist Delte i uvoznickih lobija koji ce sada imati manja davanja prema drzavi usled nizih carina a iz svega gore navedenog cene nece realno mnogo opasti sto znaci da ce samo njim vise novca ostati (a opet sve na racun gradjana)
6. Ostale zemlje centralne i istocne Evrope koje su sada deo EU nisu jednostrano sprovodile taj sporazum a kada su sprovele slicne sprazume (bilateralno) imali su pomoc od EU kako se rupa u budzetu ne bi osetila sve dok nisu poceli da pristizu veci prihodi u budzete od povecanja obima trgovine (da podsetimo tada nije bilo krize i nije bilo recesije)...

I mogli bi tako jos i dalje i detaljnije ali na zalost umesto da smo koristili sanse od 2000. do sada umesto sto smo se ponasali kao da ce rast privrede i pozitivni efekti globalizacije trajati vecno mi sada donosimo ovakve odluke (jednostrane) koje mogu imati samo negativne efekte po nas.

Mozda je najgore u svemu sto ja nisam evro skeptik i sto mislim da je Srbiji mesto jedino u okviru EU ali ovakvi jednostrani koraci sa nase strane vode nas samo u stranputicu.

Dušan

pre 15 godina

Smanjene su carine, ali da se ne bi smanjivale cene - drzava ce povecati akcize! Lepo! Sta onda nama obicnim smrtnicima znaci SSP?! A da se mi lepo vratimo u doba naturalne privrede...

dax

pre 15 godina

Ovo je samoubistvo za nasu i ovako posrnulu privredu. Ja mislim da ovo nema nigde u svetu. Jednostrano primeniti jedan sporazum .Pa da li mogu ja sebe jednostrano da proglasim za predsednika Srbije ?

Aleksandar

pre 15 godina

Jos jedna genijalna odluka vlade! Neko ko ima para kupice auto, a porez cemo podeliti svi zajedno placajuci uvecane akcize! Voleo bih da mi neko objasni u cemu je poenta ove primene SSP-a? Ako smanje porez/carinu na uvoz odredjene robe, a pritom podignu akcizu na gorivo, neminovno je da ce i ta roba poskupeti (kao sto sve poskupi kad poskupi gorivo) i opet isto placamo taj proizvod ali i skuplje gorivo.

Mića

pre 15 godina

Da je Srbija NORMALNA država, OVO bi imalo smisla. Kako Srbija nije normalna, niti je država, ovo je tragikomedija! Dvadeset godina su pojeli skakavci. I još uvek skakavci-političari jedu godine u Srbiji...

lendjel

pre 15 godina

ahahhahaaa-hehehe-kad sad kupim neki Audi po povoljnijoj ceni... pa prodjem onako... pun sebe i samopouzdanja kroz moju ulicu... pa kad me vide komsije... a ja radostan sto oni placaju iz budzeta sto su meni smanjili carinu... milina. Ko kaze da ova zemlja nema perspektivu... pa ovoga nigde nema...

Urban_IX

pre 15 godina

Verujem da je ovaj sporazum pozitivan korak nego mi samo malo cudno kako mnogo raduju sto ce sada da uvoze jeftinije. Je l izvozimo mi sta?

Nenad

pre 15 godina

Akcize na duvan povećati, a na benzin smanjiti. To bi bilo pošteno. Benzin je svakako veća potreba i više utiče na opšte poskupljenje od cigareta.

Filip

pre 15 godina

Jao Srbijooooo zemljo nelogicnosti i gluposti !!! Pa zar se ne vidi efekat ovog JEDNOSTRANOG potpisivanja SSP-a !! Drzava sama sebi izbija pare iz dzepa i pomaze EU, a kriza se vec oseca u Srbiji. Nikad kraja glupostima u Srbiji.

Katastrofa na pomolu!

pre 15 godina

Kakva je ovo gluma i zamena teza, stalno je Kostunica sa Veljom bio predstavljan za prijatelja i zastitnika tajkuna i Miskovica, ali to je upravo ova vlada i posebno Dinkic. Ko u ovoj drzavi grcevito pokusava da stiti uvoz, a unistava izvoz, ko se stalno bori da povoljnim kursom po cenu propasti rezervi pomaze uvoznike, ko ukida porez da bi te pare prelio Miskovicu u dzep, ko je unistio nase banke, pa sada strane mogu da izvlace evre prema svojim centralama u inostranstvu? Sve je to Mladja sa ekipom sredio i jos mnogo toga, pa zamislite da neko jednostrano ukine carinu, to se ja mislim u istoriji nije desilo, cela se ekonomija oko toga vrti da stitis svoje da ne bi propao.

Dzoni

pre 15 godina

Posto je kurs pao za kratko vreme za skoro 20% roba za mene obicnog gradjanina je vec poskupela 20% a ne pojeftinila tako da presipanje iz supljeg u prazno jednostavno ne moze da prodje , medjutim oni nastavljaju sa svojim praznim pricama

pera kojot

pre 15 godina

Auuu koliko skeptika i neinformisanog sveta ...
....carine na reprometerijal nize za 70%=kada uvezem sirovinu za 10.000Eura iz Rumunije na nju platim 800E trasp.troskova + 1000 eura carine + 18%PDV na zbir svega gore znaci 10000 postane 13924 E (u prevodu 39% skuplja sirovina)
Sad ce biti 10000+800 * 1.03 *1.18%=13126E
uvoz je 1 mesecno i pitam vas jel 800E manje za istu robu malo? 800*12 uvoza = 9600E. to znaci da cu dogodine kupiti svoj kamion pa mi i onih 800 za prevoz ostane za platu vozaca.
A zamislite mog kolegu koji uveze sirovine za 70.000E?
Na kraju je rezultat da je proizvod iste cene kao i u EU, sto je sada NEMOGUCE!!!
...
Srecni proizvodjac

Jovan

pre 15 godina

Gde sada, ljudi, trebalo je naći hiljadu i jedan razlog da se to odloži, bar do naznaka izlaska iz krize. Sem što otvaramo tržište, šta ima još u paketu? Jesmo li primljeni u kakav krug država kojima će se konkretno pomoći da prevazidju krizu? Izgleda da niko ne primećuje da su se uslovi bitno promenili.

nagaz

pre 15 godina

a da li to znaci da ce pojeftiniti uvozna bebi oprema? a ko ce kontrolisati uvoznike, ako ne primenjuju ovu odluku?
mislim, kako su to zamislili?

around

pre 15 godina

U finalu, to će dovesti do toga da će građani, a isto tako i privreda, manje izdvajati sredstava, biće im jeftinija određena roba, odnosno proizvodni inputi koji se nabavljaju iz Evropske unije”, rekao je ministar Cvetković.
Većina uvoznika strane robe ovih dana uporno najavljuje skok cena svojih proizvoda za oko 20%. KO JE OVDE LUD???

Max

pre 15 godina

Primenom sporazuma, za svaku robu koja ima registrovanog proizvođača u Srbiji (što ne znači da se ista i zaista proizvodi) pada sa 10% na 8%, neke robe koje se ovde navodno ne prave padaju na 6%, a roba na koju se carina potpuno ukida može se nabrojati na prste. Jedino su automobili posebna priča, jer kod njih je stopa carine svedena na "običnu" umesto dosadašnje naduvane.
Ovim sporazumom padaju carine na industrijusku opremu za proizvodnju, što je svakako dobro za Srbiju.
... Špediteri uzimaju 80 do 120 EUR bez obzira na količinu i vrednost robe koju uvozite, a "greh" države je što carina ima propis još iz Slobinog doba da sav uvoz mora da ide preko špeditera! A, smanjenje carina tj. SSP ne važi za robu iz USA.

rebro

pre 15 godina

Citiram: "Primena Sporazuma znači i manje prihoda u budžetu od carina, pa je Vlada, da bi popunila prazninu, pribegla povećanju akciza"
Ko ne plati na mostu platice na cupriji

Optimist

pre 15 godina

Voleo bih da su svi ovi naši iz vlade dobronamerni ljudi. I da sve vreme presipaju iz šupljeg u prazno iz najbolje namere. Kombinuju, isprobavaju, kockaju se... podižu cene, smanjuju pa opet podižu... Ako imaju želju koju i ja imam i da rade to za ostvarenje iste - onda imaju svu moju podršku.

Zalosna Sova

pre 15 godina

Nigde se ne kaze da li je EU zemlja porekla ili zemlja uvoza. Da li ce se npr. BMW proizveden u Kini, a uvezen preko Nemacke, tretirati kao proizvod iz EU?

npb

pre 15 godina

Svi komentari stoje, ali neko ovde neće preživeti ako nastave sa visokim cenama. Lageri su puni, a to košta. Već se manje kupuje, pa svako sa normalnom poslovnom logikom bi išao na davanje podsticaja kupcima, ponajviše putem nižih cena. Koliko su Srbi dobri u tome, videćemo.

bezimena

pre 15 godina

U ovom zamešeteljstvu, država neće biti na gubitku zato što su uvoznici u dobitku, samo je krajnji kupac obrao zelen bostan kao i uvek!

Nesha

pre 15 godina

Nije tacno da ce doneti koristi. Pa evo benzin je poskupeo da bi izdrzali smanjenje carina na automobile.
Razumem da nam je potreban SSP, ali kada vec ne moze stupiti na snagu jer Holandija i Belgija blokiraju onda mi nije jasno zasto smo mi resili da ga jednostrano primenjujemo. Uopste sada nije situacija za to.

Makilulilence

pre 15 godina

evo sta ko dobija jednostranom primenom ssp:
povecane su akcize za kafu, GORIVO, cigarete, PIVO...
Smanjena je carina na uvoz automobila...
Siromasni piju pivo i tursku kafu... Bogatasi voze uvezena kola iz EU...
GDE JE OVDE LOGIKA?
U ciju korist idu ove odredbe, koliko sam ja zakljucio, iz ovoga ce bogatasi izvuci korist, kupovace skupe mercedese, a mi sa stojadinima cemo placati najskuplji benzin na CELOM SVETU... SRamota drzavo, sramota...

nikad vise na glasanje

pre 15 godina

Ako se jos neko pita zasto nas politicari toliko unistavaju odgovor je vise nego ocigledan.To rade smisljeno i namerno.

Floyd

pre 15 godina

A zasto bih ja, putem akcize na gorivo, platio carinsku razliku drzavi umesto nekog ko uveze auto, a da to nisam ja? Jel' mi to sa osmehom idemo na klanje? Ono "Sve svinje idu u raj" pa jedva cekamo tamo da stignemo? Koliko su potplaceni nasi politicari da nas kao narod ponize, satru i zatru?

soul food

pre 15 godina

"Građani će imati samo korist"
Kako brate mili! Kako kad će prihodi u budžetu biti manji za 300 do 500 miliona evra!
Da živimo bolje!

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Jednostrana nezavisnost Kosova, jednostrano primenjivanje SSP-a ... na Balkanu se sve izgleda radi jednostrano. Ipak je Zoran bio poslednja nada.

Geger

pre 15 godina

Nisam neki matematicar, ali vidim da cu da ustedim soma evra na autu svakih 10 godina (100 evra godisnje, 8 evra mesecno) , ali ce zato da me deru preko akciza za gorivo na dnevnoj bazi... a gde je pivo, a gde su pljuge...

Jel ima u ovoj zemlji neko normalan da napravi normalnu vladu?

SSP

pre 15 godina

Kranji efekat će, ipak, biti "više cene" evropskih proizvoda, jer srpsko tržište, nije integrisano u evropsko tržište, a srpska moneta u EMU, tako da "evropske cene", nisu prilagođene "srpskom tržištu", posebno sada, kada je "kupovna moć" u opadanju, jer je, samo, za mesec dana, opala vrednost dinara za 25%, iako su carine od danas smanjene za 10%, što će rezultirati da će "lokalne cene" evro-proizvoda, u apsolutnom iznosu, biti, znatno veće, nego pre mesec dana?!

Драган

pre 15 godina

Снижавањем царинских стопа на производе из ЕУ биће повећан наш увоз, а на штету српске привреде. Биће повећан и одлив девиза што ће вршити велики притисак на курс динара и његово даље слабљење. Уз све то због смањених прихода од царина буџет ће бити у мањку око 300 милиона евра, зато је већ почео талас поскупљења и повећања акциза, да би се тај мањак надокнадио на грбачи народа.

dax

pre 15 godina

Ovo je samoubistvo za nasu i ovako posrnulu privredu. Ja mislim da ovo nema nigde u svetu. Jednostrano primeniti jedan sporazum .Pa da li mogu ja sebe jednostrano da proglasim za predsednika Srbije ?

pera kojot

pre 15 godina

Auuu koliko skeptika i neinformisanog sveta ...
....carine na reprometerijal nize za 70%=kada uvezem sirovinu za 10.000Eura iz Rumunije na nju platim 800E trasp.troskova + 1000 eura carine + 18%PDV na zbir svega gore znaci 10000 postane 13924 E (u prevodu 39% skuplja sirovina)
Sad ce biti 10000+800 * 1.03 *1.18%=13126E
uvoz je 1 mesecno i pitam vas jel 800E manje za istu robu malo? 800*12 uvoza = 9600E. to znaci da cu dogodine kupiti svoj kamion pa mi i onih 800 za prevoz ostane za platu vozaca.
A zamislite mog kolegu koji uveze sirovine za 70.000E?
Na kraju je rezultat da je proizvod iste cene kao i u EU, sto je sada NEMOGUCE!!!
...
Srecni proizvodjac

Nenad

pre 15 godina

Akcize na duvan povećati, a na benzin smanjiti. To bi bilo pošteno. Benzin je svakako veća potreba i više utiče na opšte poskupljenje od cigareta.

mail

pre 15 godina

Ako hocete da narucite knjigu od 30$ preko Amazona, moracete spediterima da platite 100 evra. Da li put do Srbije ide preko Severnog pola? Zivelo obrazovanje, zivela nauka, zivela Srbija, zivelo Kosovo, ma nosi.e se svi u 3 prelepe ...

Optimist

pre 15 godina

Voleo bih da su svi ovi naši iz vlade dobronamerni ljudi. I da sve vreme presipaju iz šupljeg u prazno iz najbolje namere. Kombinuju, isprobavaju, kockaju se... podižu cene, smanjuju pa opet podižu... Ako imaju želju koju i ja imam i da rade to za ostvarenje iste - onda imaju svu moju podršku.

Max

pre 15 godina

Primenom sporazuma, za svaku robu koja ima registrovanog proizvođača u Srbiji (što ne znači da se ista i zaista proizvodi) pada sa 10% na 8%, neke robe koje se ovde navodno ne prave padaju na 6%, a roba na koju se carina potpuno ukida može se nabrojati na prste. Jedino su automobili posebna priča, jer kod njih je stopa carine svedena na "običnu" umesto dosadašnje naduvane.
Ovim sporazumom padaju carine na industrijusku opremu za proizvodnju, što je svakako dobro za Srbiju.
... Špediteri uzimaju 80 do 120 EUR bez obzira na količinu i vrednost robe koju uvozite, a "greh" države je što carina ima propis još iz Slobinog doba da sav uvoz mora da ide preko špeditera! A, smanjenje carina tj. SSP ne važi za robu iz USA.

Dušan

pre 15 godina

Smanjene su carine, ali da se ne bi smanjivale cene - drzava ce povecati akcize! Lepo! Sta onda nama obicnim smrtnicima znaci SSP?! A da se mi lepo vratimo u doba naturalne privrede...

Srki

pre 15 godina

Pre par sedmica slušam neverovatnu izjavu premijera da stanovništvo (posebno penzioneri!) štedi novac, tako što neće npr. kupovati belu tehniku?! Kao da penzioneri, a i ostali građani, tek tako kupuju belu tehniku.
Kupuju kad umre, pa ne može da se reanimira...

A sada vidim, omogućena nam je jeftinija kupovina automobila. Našoj sreći nikad kraja!

Katastrofa na pomolu!

pre 15 godina

Kakva je ovo gluma i zamena teza, stalno je Kostunica sa Veljom bio predstavljan za prijatelja i zastitnika tajkuna i Miskovica, ali to je upravo ova vlada i posebno Dinkic. Ko u ovoj drzavi grcevito pokusava da stiti uvoz, a unistava izvoz, ko se stalno bori da povoljnim kursom po cenu propasti rezervi pomaze uvoznike, ko ukida porez da bi te pare prelio Miskovicu u dzep, ko je unistio nase banke, pa sada strane mogu da izvlace evre prema svojim centralama u inostranstvu? Sve je to Mladja sa ekipom sredio i jos mnogo toga, pa zamislite da neko jednostrano ukine carinu, to se ja mislim u istoriji nije desilo, cela se ekonomija oko toga vrti da stitis svoje da ne bi propao.

Urban_IX

pre 15 godina

Verujem da je ovaj sporazum pozitivan korak nego mi samo malo cudno kako mnogo raduju sto ce sada da uvoze jeftinije. Je l izvozimo mi sta?

Aleksandar

pre 15 godina

Jos jedna genijalna odluka vlade! Neko ko ima para kupice auto, a porez cemo podeliti svi zajedno placajuci uvecane akcize! Voleo bih da mi neko objasni u cemu je poenta ove primene SSP-a? Ako smanje porez/carinu na uvoz odredjene robe, a pritom podignu akcizu na gorivo, neminovno je da ce i ta roba poskupeti (kao sto sve poskupi kad poskupi gorivo) i opet isto placamo taj proizvod ali i skuplje gorivo.

disco

pre 15 godina

Definitivno los trenutak za primenu SSP-a iz vise razloga:
1. Trenutna finansijska kriza u svetu i recesija
2. Nedostatako antimonopolskih zakona i zakona o zastiti konkurencije koji bi doveli do poboljsanja uslova trgovine zahvaljujuci kojima bi se realno osetilo poboljsanje u vidu manjih cena
3. Upravo usled finansijke krize svi se trude da ocuvaju domacu privredu a ne da olaksaju odliv kapitala povecanjem uvoza
4. Akcize na gorivo, pivo i kafu pogadjaju sve, smanjenje carinskih stopa ipak interesuje manji broj gradjana
5. Opet sve ide u korist Delte i uvoznickih lobija koji ce sada imati manja davanja prema drzavi usled nizih carina a iz svega gore navedenog cene nece realno mnogo opasti sto znaci da ce samo njim vise novca ostati (a opet sve na racun gradjana)
6. Ostale zemlje centralne i istocne Evrope koje su sada deo EU nisu jednostrano sprovodile taj sporazum a kada su sprovele slicne sprazume (bilateralno) imali su pomoc od EU kako se rupa u budzetu ne bi osetila sve dok nisu poceli da pristizu veci prihodi u budzete od povecanja obima trgovine (da podsetimo tada nije bilo krize i nije bilo recesije)...

I mogli bi tako jos i dalje i detaljnije ali na zalost umesto da smo koristili sanse od 2000. do sada umesto sto smo se ponasali kao da ce rast privrede i pozitivni efekti globalizacije trajati vecno mi sada donosimo ovakve odluke (jednostrane) koje mogu imati samo negativne efekte po nas.

Mozda je najgore u svemu sto ja nisam evro skeptik i sto mislim da je Srbiji mesto jedino u okviru EU ali ovakvi jednostrani koraci sa nase strane vode nas samo u stranputicu.

Miroslav S

pre 15 godina

Moje misljenje je da ce scenario biti sledeci. Posto se sva ta roba koja se uvozi iz EU, uglavnom distribuira kroz lance mega, hiper marketa koje sasvim slucajno imaju monopol na nasem trzistu, razlika od carina ce ostati u njihovim dzepovima.
Sa druge strane, povecace se i akcize da bismo dopunili drzavne dzepove, za sumu koju su oni ustupili nasoj dragoj Delti i ostaloj druzini.
Daj boze da gresim, ali me ne bi iznenadio ni gori scenario od ovog napisanog.
Nadam se da se stvara kriticna masa za rasciscavanje i pozicije i opozicije, a sa njima i njihovih tajkuna. Jer i ova vest je samo odvlacenje nase paznje sa bahatosti i licemerja gmizavaca koji ne rade bez tv prenosa i na velike svece, utakmice, jer je brod prosao ispod mosta itd...

Mića

pre 15 godina

Da je Srbija NORMALNA država, OVO bi imalo smisla. Kako Srbija nije normalna, niti je država, ovo je tragikomedija! Dvadeset godina su pojeli skakavci. I još uvek skakavci-političari jedu godine u Srbiji...

lendjel

pre 15 godina

ahahhahaaa-hehehe-kad sad kupim neki Audi po povoljnijoj ceni... pa prodjem onako... pun sebe i samopouzdanja kroz moju ulicu... pa kad me vide komsije... a ja radostan sto oni placaju iz budzeta sto su meni smanjili carinu... milina. Ko kaze da ova zemlja nema perspektivu... pa ovoga nigde nema...

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Jednostrana nezavisnost Kosova, jednostrano primenjivanje SSP-a ... na Balkanu se sve izgleda radi jednostrano. Ipak je Zoran bio poslednja nada.

Mojo Jojo

pre 15 godina

"Premijer Mirko Cvetković je juče posle sednice Vlade, takođe, ponovio da će krajnji efekat biti niže cene evropskih proizvoda. "

To važi za tržišta na kojima se cene formiraju pod uticajem konkurencije. Naravno, kod nas je tržište u značajnoj meri monopolisano, tako da će ta razlika u carini otići u džepove Miškovića i sličnih.

B.Mikic

pre 15 godina

"Finalni efekat primene tog Sporazuma biće jeftinija roba iz zemalja članica Unije, rekao je premijer Mirko Cvetković". Ne mogu da verujem. I ovakav covek vodi vladu... Ja mislim da ce efekat ovog sporazuma biti sledeci. Monopolisti uvoznici ce biti oslobodjeni carine na uvoz raznih dzidza-bidza iz unije, dakle jos veci odliv evrica. Prodajna cena ce biti jeftinija za pola carinske tarife (prokletstvo im nece dopustiti da budu za citavu tarifu jeftiniji), nasi proizvodi se i nece proizvoditi jer su i bez ovog sporazuma skuplji. Znaci, sve sto od uvoznih proizvoda "jeftinije" kupimo, vraticemo skupljim gorivom, skupljim cigaretama, skupljom strujom (za mesec dana) i jos nekim poskupljenima koji ce iz postojecih poskupljenja proisteci. I sada neka mi neko kaze da ova vlada (a i sve prethodne) nisu u sluzbi tajkuna, njihovih finansijera. U stvari, tajkuni finansiraju stranke i funkcionere, a vlada im taj novac visestruko vraca guleci kozu svojim gradjanima i donosenjem uredbi i zakona kojim se stiti a i uvecava njihov kapital. U ovoj vladi ne sedi ni "S" od strucnjaka. Dobro je pokojni prmijer rekao - svaka drzava ima svoju mafiju, ovde mafija ima svoju drzavu.

Dzoni

pre 15 godina

Posto je kurs pao za kratko vreme za skoro 20% roba za mene obicnog gradjanina je vec poskupela 20% a ne pojeftinila tako da presipanje iz supljeg u prazno jednostavno ne moze da prodje , medjutim oni nastavljaju sa svojim praznim pricama

Filip

pre 15 godina

Jao Srbijooooo zemljo nelogicnosti i gluposti !!! Pa zar se ne vidi efekat ovog JEDNOSTRANOG potpisivanja SSP-a !! Drzava sama sebi izbija pare iz dzepa i pomaze EU, a kriza se vec oseca u Srbiji. Nikad kraja glupostima u Srbiji.

npb

pre 15 godina

Svi komentari stoje, ali neko ovde neće preživeti ako nastave sa visokim cenama. Lageri su puni, a to košta. Već se manje kupuje, pa svako sa normalnom poslovnom logikom bi išao na davanje podsticaja kupcima, ponajviše putem nižih cena. Koliko su Srbi dobri u tome, videćemo.

soul food

pre 15 godina

"Građani će imati samo korist"
Kako brate mili! Kako kad će prihodi u budžetu biti manji za 300 do 500 miliona evra!
Da živimo bolje!

nagaz

pre 15 godina

a da li to znaci da ce pojeftiniti uvozna bebi oprema? a ko ce kontrolisati uvoznike, ako ne primenjuju ovu odluku?
mislim, kako su to zamislili?

Zalosna Sova

pre 15 godina

Nigde se ne kaze da li je EU zemlja porekla ili zemlja uvoza. Da li ce se npr. BMW proizveden u Kini, a uvezen preko Nemacke, tretirati kao proizvod iz EU?

around

pre 15 godina

U finalu, to će dovesti do toga da će građani, a isto tako i privreda, manje izdvajati sredstava, biće im jeftinija određena roba, odnosno proizvodni inputi koji se nabavljaju iz Evropske unije”, rekao je ministar Cvetković.
Većina uvoznika strane robe ovih dana uporno najavljuje skok cena svojih proizvoda za oko 20%. KO JE OVDE LUD???

rebro

pre 15 godina

Citiram: "Primena Sporazuma znači i manje prihoda u budžetu od carina, pa je Vlada, da bi popunila prazninu, pribegla povećanju akciza"
Ko ne plati na mostu platice na cupriji

bezimena

pre 15 godina

U ovom zamešeteljstvu, država neće biti na gubitku zato što su uvoznici u dobitku, samo je krajnji kupac obrao zelen bostan kao i uvek!

nikad vise na glasanje

pre 15 godina

Ako se jos neko pita zasto nas politicari toliko unistavaju odgovor je vise nego ocigledan.To rade smisljeno i namerno.

Jovan

pre 15 godina

Gde sada, ljudi, trebalo je naći hiljadu i jedan razlog da se to odloži, bar do naznaka izlaska iz krize. Sem što otvaramo tržište, šta ima još u paketu? Jesmo li primljeni u kakav krug država kojima će se konkretno pomoći da prevazidju krizu? Izgleda da niko ne primećuje da su se uslovi bitno promenili.

Nesha

pre 15 godina

Nije tacno da ce doneti koristi. Pa evo benzin je poskupeo da bi izdrzali smanjenje carina na automobile.
Razumem da nam je potreban SSP, ali kada vec ne moze stupiti na snagu jer Holandija i Belgija blokiraju onda mi nije jasno zasto smo mi resili da ga jednostrano primenjujemo. Uopste sada nije situacija za to.

Floyd

pre 15 godina

A zasto bih ja, putem akcize na gorivo, platio carinsku razliku drzavi umesto nekog ko uveze auto, a da to nisam ja? Jel' mi to sa osmehom idemo na klanje? Ono "Sve svinje idu u raj" pa jedva cekamo tamo da stignemo? Koliko su potplaceni nasi politicari da nas kao narod ponize, satru i zatru?

SSP

pre 15 godina

Kranji efekat će, ipak, biti "više cene" evropskih proizvoda, jer srpsko tržište, nije integrisano u evropsko tržište, a srpska moneta u EMU, tako da "evropske cene", nisu prilagođene "srpskom tržištu", posebno sada, kada je "kupovna moć" u opadanju, jer je, samo, za mesec dana, opala vrednost dinara za 25%, iako su carine od danas smanjene za 10%, što će rezultirati da će "lokalne cene" evro-proizvoda, u apsolutnom iznosu, biti, znatno veće, nego pre mesec dana?!

Makilulilence

pre 15 godina

evo sta ko dobija jednostranom primenom ssp:
povecane su akcize za kafu, GORIVO, cigarete, PIVO...
Smanjena je carina na uvoz automobila...
Siromasni piju pivo i tursku kafu... Bogatasi voze uvezena kola iz EU...
GDE JE OVDE LOGIKA?
U ciju korist idu ove odredbe, koliko sam ja zakljucio, iz ovoga ce bogatasi izvuci korist, kupovace skupe mercedese, a mi sa stojadinima cemo placati najskuplji benzin na CELOM SVETU... SRamota drzavo, sramota...

Geger

pre 15 godina

Nisam neki matematicar, ali vidim da cu da ustedim soma evra na autu svakih 10 godina (100 evra godisnje, 8 evra mesecno) , ali ce zato da me deru preko akciza za gorivo na dnevnoj bazi... a gde je pivo, a gde su pljuge...

Jel ima u ovoj zemlji neko normalan da napravi normalnu vladu?

Драган

pre 15 godina

Снижавањем царинских стопа на производе из ЕУ биће повећан наш увоз, а на штету српске привреде. Биће повећан и одлив девиза што ће вршити велики притисак на курс динара и његово даље слабљење. Уз све то због смањених прихода од царина буџет ће бити у мањку око 300 милиона евра, зато је већ почео талас поскупљења и повећања акциза, да би се тај мањак надокнадио на грбачи народа.