Četvrtak, 15.01.2009.

00:41

Ima li korupcije u zdravstvu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je, gostujući u Uvećanju B92, da korupcija nije masovna pojava među lekarima u Srbiji.

Izvor: B92

Ima li korupcije u zdravstvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Srdjan

pre 15 godina

Sve zavisi od definicije reci KORUPCIJA !!!Mozda se ona (korupcija) u nasem zdravstvu naziva "biznis" pa zato ima slab statisticki procenat ! Inace ovaj nas ministar je FENOMENALAN sa svojim izjavama.Daj odvali nam jos neku molimo te radi smeha!!!!!!!!!!

cira

pre 15 godina

tuga jedna. kada smo saznali da moj otac ima rak pluca "dobar prijatelj" lekar nas je uputio kod svog kolege u sr. kamenicu. ovom smo platili 500 eura da operise oca "jer bolje on nego neki mladi da se vezba na njemu". otac je posle operacije bio skoro 2 meseca u sok sobi jer je nesto poslo po zlu pa je dobio i opalu pluca. umro je 14. 9. 2008. covek koji ga je operisao je u medju vremenu pijan autom zgazio jednu devojcicu. novine su pisale o tome. ali se izvukao, mogu pretpostaviti kako. eno ga radi ponovo kao da se nista nije desilo.
SRBIJO SRAM TE BILO.

medicinski tehničar

pre 15 godina

Nemogu da verujem šta čujem u razgovoru sa prijateljima! "Kad je čovek bolestan nije mu bitno ništa, samo da ozdravi!Daće sve što ima!" Uzmite se u pamet ljudi! Da ima korupcije, ima je! Ali ne mogu samo da krivim lekare!Nažalost! Dok ima ovaca, imaće i ko da ih šiša! Nemojte da dozvolite sebi da vam uzmu i to malo integriteta koji vam je posle 90-ih ostao!

gradjanka

pre 15 godina

Postavila bih gdinu Ministru nekoliko pitanja: Gdine ministre gde vi živite?
G.dine ministre da li Vam je bruka da priznate da ste za osam godina napravili haos u zdravstvu silnim "inovacijama" koje su samo pogoršale stanje pa iz tog razloga tvrdite da nema korupcije, jer biste Vi bili krivi?
Gdine ministre koliku platu primaju direktori Komora - svake pojedinačno?

floyd

pre 15 godina

Kad bi samo znao ministar koliko ima korupcije na odeljenjima za transplataciju organa, konkretno bubrega jetre!
Posto u Srbiji nema dovoljno davalaca organa koji bi pomogli svojim najrodjenijima ili nekom drugom zapitajte se otkud serije transplatacija bubrega?
Pored obaveznih poklapanja organa sa primaocima u igri je i ko plati vise....
Niko se ne usudjuje da pita koje donator.
Svestan sam da ima korupcije svuda, ali u zdravstvu....najgore!

LENO

pre 15 godina

Mito je realnost !
Katastrofalno ponasanje prema pacijentima i nestrucnost takodje !
To na zalost ne vide oni koji se predugo uvale u fotelje !

miki

pre 15 godina

Ko god ima dodira sa zdravstvom, na bilo koj nacin, zna koliko je ovo pitanje smesno. Ne da ima korupcije, nego ona spada u "Kucni red". Samo je pitanje da li ima volje da se to resi, jer bi bar 40% lekara ostalo bez licence.

S

pre 15 godina

Čast izuzecima (velika) ali sem korumpiranosti problem je i katastrofalna organizacija rada u zdravstvu. Ne zna se ko pije a ko plaća.
Što se ministra zdravstva tiče, ne znam, ne vredi trošiti reči na njega. Shvatam da treba da vuče na svoju stranu ali govoriti da su slučajevi korupcije pojedinačni i da je u našem zdravstvu sve bajno stvarno nema smisla da ne govorim koliko je uvredljivo...

nekadasnji pacijent

pre 15 godina

Ma nema korupcije, majke mi! Kada smo hteli da dobijemo bebu i nismo mogli, nismo išli u privatnu kliniku na inseminaciju i nismo platili lekaru iz državnog porodilišta za intervenciju; kad mi se žena porađala nisam dao lekaru 300 evra, ni babici 5000 dinara, nisam joj kupio lekove, sapun, gazu i ostalo, nisam platio 200 evra doktorki iz druge bolnice da dodje i da joj da epidural; kad smo bebu vodili na redovne preglede uvek su nas lepo primali u domu zdravlja i nismo bili prinudjeni da idemo u privatni dom zdravlja i kad je beba imala zdravstvene probleme nije je lečio lekar iz državne bolnice, nije majke mi! I nije nelogično to što kaže ministar, da postoji kriza vrednosti i kriza morala, ali da u zdravstvu nema korupcije, nije nelogično, majke mi! A zašto sve to nije tačno i nije nelegično? Pa nije tačno i nije nelogično zato što smo otupeli posle nekoliko decenija (i nije tačno da je sve počelo 90-te, bilo je tako i ranije, zar ne) i zato što glasanje, kraduckanje, koferi, šlemovi, šleperi, sateliti, lokomotive, audiji, građevinske dozvole, gasovodi, autoputevi prolaze kroz naše živote i ništa se ne dogodi i ništa se ne promeni... i šta onda da očekujete za 500 evra i jedan život!

Prevodilac

pre 15 godina

Zdravstvo je jadna crna rupa. Sve guta cega se do'vati. Posto pacijenti rapidno siromase a korupcija rapidno raste, ostaje zdravstvu da samo sebe (iz)jede. Ima li korupcije u zdravstvu? I za odgovor na ovo pitanje mora se nekome platiti. Za pare ces dobiti odgovor oblikovan po zelji.

Sosa

pre 15 godina

Da li neko od vas nekad odnese kafu i cokoladu svom automehanicaru sto vam je popravio auto, ili mozda pekaru sto je napravio hleb, ili veterinaru jer je izlecio vaseg ljubimca? Pa zasto lekaru? Kod nas cak i covek koji je lekar po profesiji, nosi bombonjere svojim kolegama kad treba da ga lece.

S

pre 15 godina

Korupcija je kriminal i treba je prijavljivati samo policiji, koja ima svoje načine da je kvalitetno dokaže. Prijava korupcije raznim udruženjima i sudovima časti može biti samo drugi korak, nakon što policija i sud odrade svoje. Da ne pričamo o tome da mogu služiti za prikrivanje ovih dela.

irena

pre 15 godina

Ministar kaze da je rec o ,,percepciji,,, pitam - sta joj prethodi? Pa, realan zivot ministre, iskustvo... Stekao se utisak da ministar brani tu pojavu, utoliko gore, jer je tek to u neskladu sa realnoscu. Ali - ko ne slusa vetar, slusace oluju...Samo vi glavu u pesak, dok negde, mozda, vec stasava neki novi OTPOR.

gradjanka

pre 15 godina

Zakon o komorama je donesen 2005.godine. Sada je 2009. godina i Sudovi časti se pripremaju da započnu sa radom - edukuju se lekari da budu pravnici, sestre da budu sudije i ko zna ko se još za šta "kontinuirano edukuje". Izgleda da se jedino ne edukuju da pošteno rade svoj posao. Umesto da se menja postojeći zakon Ministarstvo formira Komore, idealne za trošenje novca bez kontrole da bi "kaznile" lekare, sestre..Ko još u to može da veruje?

Todor

pre 15 godina

Svetlana Vuckovic, majka devetero dece poginula je u bolnici za nista, posle ovakvog nastupa ministra. Kako doktorima nije zao te zene kojoj nisu dali ni da se leci u drugoj bolnici?

Kaća NS

pre 15 godina

E gospodine ministre, sinoć dok sam gledala emisiju na RTS-u i u nekim momentima Vaši odgovori Dr. Momčilovu, da se ne radi o vrlo ozbiljniom problemu, bili bi i smešni. Međutim pošto je cela priča vrlo ozbiljna, sve je to tužno i da čovek ne poveruje u vaše priče. Gospodine ministre kako se često vraćate na ono kako je bilo pre Vas, što ste u nekoliko navrata činili i sinoć u emisiji kada već niste znali kako da pobijete argumente Dr. Momčilova , e reći ću Vam. Nekada nisu doktori ni pomišljali na kafu i piće, a kamoli na nešto ozbiljnije i veće. Lečeni smo bez nadoknade i gde smo hteli, sa urednim uputom a ni narod nije nosio i tutkao doktorima pošto smo znali da ćemo u svakom momentu biti tretireni kao pacijenti, svi isto. A sada nedaj bože da se razboli onaj koji radi u propaloj firmi, ili onaj koji je poslat na Biro za zapošljavanje ili penzioner koji je 35 ili 4o godina izdvajao za to zdravstvo, a o deci ne smem ni da pomislim, daleko bilo. Takvi pacijenti mogu samo da se prepuste sami sebi i da mole Boga da ne boluju dugo, ili da budu hrabri i da sve stave na kocku i prijave lekara. Korupcije i mita znajte ima jako puno i sve više. Jedino se može stati na put tome da se 4 - 5 doktora kazne krivično da im se oduzme licenca za rad, pa da vidim da li će bilo kome više pasti na pamet i 1oo gr. kafe da uzme. No izuzetaka ima. Ima divnih doktora i sestara ali su jako retki. Njima svaka čast.

Dr X

pre 15 godina

Plate od 1000 E su uglavnom kod doktora koji dezuraju, a to znaci da pored redovnog radnog vremena lekari "odrade" najmanje jos 4o sati prekoremeno i to uglavnom nocnog rada. sati preko 40 propisanih se ne placaju pa su ljudi masovno nezadovoljni time. kao resenje toga se predlaze smenski rad, pa me zaista intersuje ko ce da preuzme operaciju ili anesteziju na pola kad nam istekne smena. Smesno. Drugo, osiguranje je isto za sve ljude i sve bolesti ali sva lecenja nisu ista, neke procedure su izuzetno skupe i u svakoj zemlji se dodatno i legalno naplacuju kroz poluprivatna ili privatna osigiranja. Kardio ili neurohirursku operaciju vam u Americi ili zemljama zapadne Evrope niko nece uraditi odmah ako dodatno (legalno) ne platite. U Velikoj Britaniji se preko 3 godine ceka ugradnja kuka preko NHS-a tj. drzavnog osiguranja. Kod nas toga nema i svi se prave ludi da sve kosta isto, a posto to nije tako ide se preko reda, do odredjenih lekara indirektnim tj. ilegalnim putem davanjem para ispod zita. Drzava nema petlju da prekine taj krug zasnovan na socijalnom miru i da kaze nesto potpada pod redovno osiguranje a nesto ne.

Sasa

pre 15 godina

Ima! Znam! Za druge oblasti ne znam pouzdano, ali bi treabo da budem vrlo naivan pa da mislim da je nema (sudstvo, policija, skolstvo, gradjevinska industrija, fudbal,...) Korupcija je rak rana bilo kog drustva/sistema i svi oni koji su deo nje (primaoci ali na zalost i davaoci) su tihe ubice Srbije. Oni su veci neprijatelji Srba i Srbije od bilo kog Turcina, Nemca, Austrijanca, Hrvata, Albanca, Amerikanca, Muslimana,... s kojima smo u proslosti ratovali. Zalosno ali istinito.

ns kolega

pre 15 godina

Mislim da je ovo jedna paradoksalna izjava naseg Ministra i mog kolege. Treba da ga je sramota. Bolje da je cutao. Naravno da je korupcija na niskom nivou postovani kolega jer niko nema petlju da pokrene bilo kakvu istragu o korupciji, jer je nazalost metastazirala u svim sferama naseg drustva. Ali dok se ne resi stanje korupcije u drzavnom aparatu ne moze doci ni do svesti ovog naseg napacenog naroda.

Branislav

pre 15 godina

Bilo bi cudno da nema korupcije u zemlji gde lekari zaradjuju 500-1000 eura mesecno. Prvo valja urediti njihov status, pa onda predlagati drakonske kaznene mere. Takodje valja urediti i da obicni zdravstveni osiguranici na trosak socijalnog mogu da se lece u privatnim ustanovama (tj da im socijalno placa bar deo troskova). Ovako, u jednom zdravstvenom sistemu koji ne postoji bice i korupcije, i nesavesnog lecenja, i svega ostalog.

Милан

pre 15 godina

"Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.
"
Волео бих да ми неко објасни суштинску разлику између ситуације у којој ти лекар отворено затражи новац (што министарство тврди да је ретка појава и ја им верујем, јер ипак лекари нису глупи људи па да тако отворено наседају) и оне у којој те ставе на километарску листу чекања за анализу од које ти можда зависи живот, па стрпљиво сачекају да им сам дођеш са питањем "може ли то некако да се убрза" које на крају доведе до истог исхода - плаћања?

anaksimaneta

pre 15 godina

Da li je korupcija kada neko ulazi ukod doktora preko reda jer mu je prijatelj ili kolega , pa po osnovu toga ima prioritet ? Da li je korupcija što kada odem po knjižicu stojim na šalteru po 15 do 20 minuta , a prijatelji sa dvesta grama kafe dobijaju odmah ? Kako se naziva to kada lekari dolaze i odlaze sa radnog mesta kada im je volja ?

30.000

pre 15 godina

To moze lako da se proveri. Neka uvedu "vrucu liniju" sa prepoznatljivim telefonskim brojem za prijavu takvih lekara. Mislim da bi vrlo brzo gorela linija.

Aleksa

pre 15 godina

Hahaha! Koji naslov vesti! "Ima li korupcije u zdravstvu", ma jok nema je. Naslov treba da glasi " Ima li jos postenih ljudi u zdravstvu? "

Lako bi se otkrili svi mitashi, kada bi se sprovela masovna provera imovinskog stanja lekara u Srbiji...

srećnica

pre 15 godina

kad bi mi se desilo da mi lekar traži pare pozvala bih policiju. I bojala bih se njihove reakcije. Ako bih znala da postoji "beli telefon" u Ministarstvu zdravlja, nadala bih se da su tamo možda senzibilisani ljudi za ovu problematiku, pa bih zvala njih, ali "gle čuda!" na njihovom sajtu nema nikakvog "belog telefona" za pritužbe pacijenata. Možda da pitam svog korumpiranog lekara za taj broj?!

skandi

pre 15 godina

Zaboga, gde ovaj covek zivi???
Licno sam letos imala situaciju gde nam je hirurg otvoreno trazio novac za operaciju mog oca, i to u danima kada mu je zivot bio ugrozen! Ne mogu opisati taj uzasan osecaj, i kako sam se zgrozila nad doktorom, kome sam se do tog casa divila na strucnosti i posvecenosti! Smucilo mi se sve, i moj grad, i Srbija, i divlje drustvo u kome covek ne moze ljudski ni da boluje posle 40 godina rada, a da mu doktori preko svoje plate ne guraju ruke u (tanak) dzep! Ne verujem da cu se vise vratiti da zivim tamo, a mozda mi je sve to i teze palo posle 2 godine zivota u Skandinaviji... Ovde je to nezamislivo.
Pored toga, mogu nabrojati na DESETINE mojih prijatelja, rodbine, komsija i kolega, koji su MORALI da plate i za obicne preglede, a ne samo za operacije. O trazenju veza da ne govorim, stara stvar! Bojim se da su ljudi to vec oguglali, prihvatili to kao nesto "normalno", jer je drustvo zaglibilo duboko. A kad je narod zatvoren u kavezu, lakse se manipulise, to svaka vlast zna. I za ministrovu informaciju vredi podsetiti, da postoji i tarifa za svako odelenje i usluge, koja se "zna" medju pacijentima, a ministar bi trebalo da izvadi glavu iz peska!
Dosta je vise, u Srbiji ne zivi stoka, nego LJUDI!!!

mikip

pre 15 godina

Drzavna ustanova, lekar pacijentu: Ne mogu da Vas primim, svi termini su zauzeti za naredna dva meseca, ali Vas mogu primiti danas posle podne privatno.

Da li je ovo korupcija???

Srle Pera Ždera

pre 15 godina

Ne da nema korupcije u zdravstvu, nego nema zdravstva uopšte. Bolnice uglavnom služe doktorima za pecanje pacijenata za privatne klinike. U bolnici se čeka par meseci za prijem ili snimanje, ali popodne možete završiti kod istog dr.-a privatno bez čekanja. Za debelu lovu, naravno. Zdravlje je najveće bogatstvo i tu se ljudi najbolje pecaju.

Satir

pre 15 godina

Najčešće se susrećem sa lekarima opšte prakse i zubarima, moje iskustvo sa njima je sasvim OK, ljubazni su i trude se koliko mogu, retko su neljubazni, ali i pacijenti umeju isto tako doprineti tome. Sa druge strane nije nikakva tajna "tarifa" za ozbiljnije zahteve i zahvate, a tu je i porođaj. Recimo epidural, detalji nisu potrebni kada to zna svaka osoba koja je imala ikakve veze sa porodilištima, umesto da se nešto uradi po tom pitanju, da se poprave uslovi u porodilištima u cilju borbe sa belom kugom, kod nas porodilišta sve više počinju ličiti na horor filmove.
Svi mi shvatamo odgovornost koju lekari nose na svojim plećima, i da niko nije savršen, ali za greške se mora odgovarati kao i u svakoj drugoj profesiji. U intervju-u je pomenut beli telefon, ali ne i rezultati uvođenja istog, imamo brojne afere oko lekara i zahvata sa tragičnim ishodima, ali se sve zataškaju na kraju i sve po starom.
DOKLE!?

NS

pre 15 godina

Korupcija jeste masovna pojava u zdravstvu, a veliku ogovornost za to imaju sami pacijenti.
Navikli smo lekare da im nosimo kafe i bombonjere za to sto obavljaju svoj posao. Oni imucniji odnesu parfem ili neku sliku. I svima je to potalo normalno, pa i lekarima koji to sad s punim pravom i ocekuju od nas.
A sto se tice para, neki vec imaju standardnu opstepoznatu tarifu za odredjene usluge. I to se prihvata kao normalno. Postoji tacna tarifa za to da vam odredjeni lekar prisustvuje porodjaju (koji se inace zakazuje u vreme njegovog dezurstva), ako mu ne platite toliko nece vas ni pogledati. Pa sad vi vidite sta cete.

Jovan

pre 15 godina

Zavisi sa koje se strane gleda na stvar. Oni koji naplaćuju kažu da je to samo nadoknada za uloženi trud i znanje, i da to svuda u svetu višestruko skuplje. I jesu u pravu... Ali, ako se gleda iz ugla korisnika usluga kome država te usluge garantuje u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja... Ostaje nam da sačekamo da se država opredeli, ili za ono što sama garantuje, ili za ono što "tržište diktira". A dotle ćemo plaćati ono što se na najrazličitije načine zahteva...

zoran stankovic

pre 15 godina

Moze ministar da kaze sta god on zeli, ali je vise verujem svojim ocima i usima nego njegovim recima. Realan zivot demantuje ministra.
Zoran

Djuro P.

pre 15 godina

Lekarski posao kod nas nije nista vise od bilo kog drugog posla,jer takvo je ponasanje veceg dela zdravstvenih radnika,radi se izricito za novac,znaci koliko korupcije ima u drugom poslu,toliko ima i u zdravstvu.E sad ako je ovo posao kao i svaki drugi,cemu onda sluzi Hipokratova zakletva?Valjda je nekad bila uvedena iz razloga sto je lekarski posao ipak nesto vise od obicnog "mlacenja love",ocekivalo se da lekari imaju veci stepen duhovnosti,morala i etike.Sta nam se to desilo da smo se ovako degradirali?

nufar

pre 15 godina

Sta je masovna pojava -100%?Tricavih 70 % je zanemarljiva pojava?Hitno na pregled ministre! I spremite bar 1000 evrica da napisu pogresnu dijagnozu.

Zbunjen

pre 15 godina

Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.
Pa sta ovo sad znaci???
Zar treba 50 ili 80% lekara da trazi novac da bi to za nekoga bio problem. A taj mito sigurno ne traze lekari opste prakse ili pedijatri koji lece decu u skolskom dispanzeru. Zna se ko uzima novac a ministar moze da se pravi lud koliko mu je volja

NIJE NEGO

pre 15 godina

U pravu je Milosavljevic, ne traze mito svi lekari, nadje se poneki lekar da ne trazi novac.Ima ih koji su dobri-pravi lekari- ali jako malo.

Nele

pre 15 godina

Ma kakav beli telefon, kakvi bakraci. Bagru (cast izuzecima) treba prijavljivati odmah policiji da bi se blagovremeno reagovalo. Ljudi iz unutrasnjosti treba da prijavljuju policiji u BGD jer po malim mestima svi se znaju pa je moguce da taj inspektor obavesti lekara koji je trazio novac. Da bi se ovo izbeglo u BGD treba prijavljivati u par policijskih stanica. Verovatno licim na spijuna ali me je slucaj "Slavik" toliko dirnuo pogotovo sto je u pitanju jako bolesno dete siromasnih roditelja.

Micko

pre 15 godina

Naravno da nije masovna pojava. Prosek vade prehlade i ostale sitne stvari. Samo, ne dao ti Bog da treba neka teza intervencija ili operacija, onda ili trazi vezu ili lepo "zelje cestitke i pozdrave" u koverat pa i imas neke sanse!

Lečenje za pare

pre 15 godina

"Ministarstvo zdravlja je najbolje ministarstvo na čelu Tomice Milosavljevića u kome nema korupcija". 8 godina g-dine Milosavljeviću ste na čelu Ministarstva zdravlja. Za 8 godina stiglo je mnogo donacija iz inostranstva iz Republičkog budžeta. Ne mojte se vraćata u vreme Miloševića, dosta nam je više tih parola kako je bilo. Bez obzira što plaćamo zdravstveno osiguranje onaj ko nema para NE može da se leči u zemlji Srbiji. Gostovali ste sinoć i na RTS-u, verujte da Vam ne bi bila u koži. Dr Paja Momčilov Vas je demanovao dokumentima i činjenicama. Vi ministre sve bogatiji, a narod sve siromašniji i onu crkavicu što ima čuva da da za lekare. Prevazidjeni su ministre viskiji i parfemi, bez koverata nema lečenja. Vreme je da odete jer za 8 godina ništa niste uradili.

borislav

pre 15 godina

Da li postoji!?
1% se zali? Pa i tih 1% je sramota, ne treba da se ponosimo tim rezultatom. A u vezi belog telefona...? Evo, tekst o tome na b92, sto niste naveli koji je to broj telefona?!
Toliko slucajeva znam o placanju, micenju i "cascenju" doktora, da tih 1%, sto se mene tice, pretacu se u 51%.

Uvek ovde na komentarima govorim, i uvek cu ponavljati, (dok god me moderatori pustaju) na temama posvecenim korupciji: za korupciju na svim nivoima uvesti NAJSTROZE KAZNE: 20-40 godina zatvora! Pa ce svako razmisliti 9 puta pre nego sto pokusa tako nesto. Ako si lekar i trazis 100 evra ispod ruke - 20 godina!
Ako si politicar i namestas tendere kumovima i rodjacima - 40 godina zatvora.

Stvar je toliko jednostavna, da neuvodjenje takvog sistema oznacava puku i surovu istinu - svi su korumpirani.

Sladjana

pre 15 godina

Korupcija uvek ima ime i prezime, tako da sam sigurna da je u zdravstvu nema više nego u drugim delatnostima. Međutim, mislim i da je problem u glavama građana koji, pre nego što krenu kod doktora, pakuju kafu, čokolade itd, a da to niko od njih ne traži. Građani moraju da znaju svoja prava, kao i da se odviknu od toga da unapred nose poklone, misleći da će dobiti bolju uslugu zbog toga. Sami smo najviše zaslužni za neke stvari ali je lakše okriviti druge.

pacijent

pre 15 godina

Neka gospodin ministar pogleda šta voze, gde i kako žive lekari. Sigurno su uštedeli od toplog obroka. Da mu ja to ne rekoh, čovek bi i dalje živeo u zabludi. Da ima malo poštenja, posalo bi im poreske inspektore (kod kojih by the way nema korupcije) da ispitaju odakle bato lova.

Vojislav

pre 15 godina

Čast divnim izuzecima ali mislim da niste u pravu. Korupcije ima mnogo više nego što ministar tvrdi. Ona se mora suzbijati sistemskim merama u celom društvu pa tako i u zdravstvu.

Mića

pre 15 godina

,,Prema anonimnoj anketi koje je u poslednjih pet godina sprovedena među pacjentima u bolnicama samo 1. do 1.5 odsto njih je reklo da im je noko tražio neovac,, Dakle, anketa je rađena sa bolesnim ljudima, koji su uplašeni za svoj zivot! Makar anketa bila i anonimna, zbog te ČINJENICE nema nikakvu validnost. Nivo korupcije u zdravstvu sigurno nije manji nego u bolo kojoj profesiji. Može biti i veći, jer ljudi o tome nerado govore. Onda kada su bili najranjiviji, neko im je tražio novac. Bili su prinuđeni da daju iz straha za svoj život. Zakon nažalost IZJEDNAČAVA čin ucene i traženja novca od bolesnika, sa činom davanja novca ucenjivaču. Ucenjena osoba zbog toga mora da ćuti, jer je pred zakonom jednako kriva kao ucenjivač. I korupcija cveta, a nemoralni ljidi se bogate na tuđoj nesreći!

bugzy

pre 15 godina

Počeo sam da gledam emisiju i bilo mi je muka od Tomice Milosavljevića. Gde je istaknut taj broj za pritužbe? Moraju da budu plakati sa tim brojem u svakoj medicinskoj ustanovi. Sud časti je bacanje prašine u oči. Ne sme se dozvoliti lekarima da odlučuju o lekarima, jer nikad niko nikome neće oduzeti licencu. Mora se u krivični zakonik uvesti krivično delo lekarska greška (jer lekar nema pravo na grešku), gde bi kazna bila kumulativna: doživotno izdržavanje koje će lekar plaćati onima koji trpe zbog njegove greške, zatvor i brisanje svih tragova da je dotični ikada bio lekar tj. poništavanje diplome, brisanje iz registra diplomiranih studenata i pretnja da će biti optužen sa pokušaj ubistva sa predumišljajem ako ikada bude probao da bilo kada bilo kome pruži lekarsku uslugu. Tek kada lekari sa strahom sa svoju sudbinu i egzistenciju budu dolazili na posao, kada budu znali da će jedna greška nepovratno promeniti ceo njihov život, imaćemo zdravstvo koje će ličiti na nešto. Do tada ćemo i dalje umesto humanosti trpeti torture i šikaniranja.

Tina

pre 15 godina

Naravno da postoji korupcija u zdravstvu!Jako puno ima slucajeva da bi neko rekao da su to samo "pojedinacni slucajevi". Da li ce toga i u buducnosti biti iskljucivo je problem drzave i drzavnih organa.

legenda

pre 15 godina

1 do 1,5 posto pacijenata su priznali da im je neko trazio pare u bolnici? E da mi je jednom da vidim da su rezultati neke ankete realni.. Mislim da sam samo ja, koji i nisam neki pacijent, u prethodnoj godina platio 3 puta nekog lekara u domu zdravlja. Da ne govorimo o tome da ako se ne plati, bicete pregledani sutra uvece, a ako treba neka analiza, e onda za 4-6 meseci. Ulozite u zdravstvene ustanove, da nema potrebe da se ide u privatne klinike. Koliko puta sam cuo da je aparat pokvaren ili da ga ni nema (cesto u unutrasnjosti), ali srecom moze da se ode kod tog i tog lekara u tu i tu kliniku i lepo da se obavi ceo pregled za jedno popodne.. Dvoklasna medicina ce se i dalje siriti - oni koji imaju ce da placaju, oni koji nemaju ce da cekaju, a lekari ce i od jednih (privatno) i od drugih (po domovima zdravlja) da zaradjuju.

Ilija

pre 15 godina

Ma da nema korupcije i nikad je nije ni bilo. . .
Kao da ce taj sud da sudi "casno i pravedno" svojim kolegama. . .
Zdravstvo u srbije je odavno postalo grobljarski posao. . .

Lečenje za pare

pre 15 godina

"Ministarstvo zdravlja je najbolje ministarstvo na čelu Tomice Milosavljevića u kome nema korupcija". 8 godina g-dine Milosavljeviću ste na čelu Ministarstva zdravlja. Za 8 godina stiglo je mnogo donacija iz inostranstva iz Republičkog budžeta. Ne mojte se vraćata u vreme Miloševića, dosta nam je više tih parola kako je bilo. Bez obzira što plaćamo zdravstveno osiguranje onaj ko nema para NE može da se leči u zemlji Srbiji. Gostovali ste sinoć i na RTS-u, verujte da Vam ne bi bila u koži. Dr Paja Momčilov Vas je demanovao dokumentima i činjenicama. Vi ministre sve bogatiji, a narod sve siromašniji i onu crkavicu što ima čuva da da za lekare. Prevazidjeni su ministre viskiji i parfemi, bez koverata nema lečenja. Vreme je da odete jer za 8 godina ništa niste uradili.

skandi

pre 15 godina

Zaboga, gde ovaj covek zivi???
Licno sam letos imala situaciju gde nam je hirurg otvoreno trazio novac za operaciju mog oca, i to u danima kada mu je zivot bio ugrozen! Ne mogu opisati taj uzasan osecaj, i kako sam se zgrozila nad doktorom, kome sam se do tog casa divila na strucnosti i posvecenosti! Smucilo mi se sve, i moj grad, i Srbija, i divlje drustvo u kome covek ne moze ljudski ni da boluje posle 40 godina rada, a da mu doktori preko svoje plate ne guraju ruke u (tanak) dzep! Ne verujem da cu se vise vratiti da zivim tamo, a mozda mi je sve to i teze palo posle 2 godine zivota u Skandinaviji... Ovde je to nezamislivo.
Pored toga, mogu nabrojati na DESETINE mojih prijatelja, rodbine, komsija i kolega, koji su MORALI da plate i za obicne preglede, a ne samo za operacije. O trazenju veza da ne govorim, stara stvar! Bojim se da su ljudi to vec oguglali, prihvatili to kao nesto "normalno", jer je drustvo zaglibilo duboko. A kad je narod zatvoren u kavezu, lakse se manipulise, to svaka vlast zna. I za ministrovu informaciju vredi podsetiti, da postoji i tarifa za svako odelenje i usluge, koja se "zna" medju pacijentima, a ministar bi trebalo da izvadi glavu iz peska!
Dosta je vise, u Srbiji ne zivi stoka, nego LJUDI!!!

mikip

pre 15 godina

Drzavna ustanova, lekar pacijentu: Ne mogu da Vas primim, svi termini su zauzeti za naredna dva meseca, ali Vas mogu primiti danas posle podne privatno.

Da li je ovo korupcija???

borislav

pre 15 godina

Da li postoji!?
1% se zali? Pa i tih 1% je sramota, ne treba da se ponosimo tim rezultatom. A u vezi belog telefona...? Evo, tekst o tome na b92, sto niste naveli koji je to broj telefona?!
Toliko slucajeva znam o placanju, micenju i "cascenju" doktora, da tih 1%, sto se mene tice, pretacu se u 51%.

Uvek ovde na komentarima govorim, i uvek cu ponavljati, (dok god me moderatori pustaju) na temama posvecenim korupciji: za korupciju na svim nivoima uvesti NAJSTROZE KAZNE: 20-40 godina zatvora! Pa ce svako razmisliti 9 puta pre nego sto pokusa tako nesto. Ako si lekar i trazis 100 evra ispod ruke - 20 godina!
Ako si politicar i namestas tendere kumovima i rodjacima - 40 godina zatvora.

Stvar je toliko jednostavna, da neuvodjenje takvog sistema oznacava puku i surovu istinu - svi su korumpirani.

Ilija

pre 15 godina

Ma da nema korupcije i nikad je nije ni bilo. . .
Kao da ce taj sud da sudi "casno i pravedno" svojim kolegama. . .
Zdravstvo u srbije je odavno postalo grobljarski posao. . .

legenda

pre 15 godina

1 do 1,5 posto pacijenata su priznali da im je neko trazio pare u bolnici? E da mi je jednom da vidim da su rezultati neke ankete realni.. Mislim da sam samo ja, koji i nisam neki pacijent, u prethodnoj godina platio 3 puta nekog lekara u domu zdravlja. Da ne govorimo o tome da ako se ne plati, bicete pregledani sutra uvece, a ako treba neka analiza, e onda za 4-6 meseci. Ulozite u zdravstvene ustanove, da nema potrebe da se ide u privatne klinike. Koliko puta sam cuo da je aparat pokvaren ili da ga ni nema (cesto u unutrasnjosti), ali srecom moze da se ode kod tog i tog lekara u tu i tu kliniku i lepo da se obavi ceo pregled za jedno popodne.. Dvoklasna medicina ce se i dalje siriti - oni koji imaju ce da placaju, oni koji nemaju ce da cekaju, a lekari ce i od jednih (privatno) i od drugih (po domovima zdravlja) da zaradjuju.

Vojislav

pre 15 godina

Čast divnim izuzecima ali mislim da niste u pravu. Korupcije ima mnogo više nego što ministar tvrdi. Ona se mora suzbijati sistemskim merama u celom društvu pa tako i u zdravstvu.

Милан

pre 15 godina

"Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.
"
Волео бих да ми неко објасни суштинску разлику између ситуације у којој ти лекар отворено затражи новац (што министарство тврди да је ретка појава и ја им верујем, јер ипак лекари нису глупи људи па да тако отворено наседају) и оне у којој те ставе на километарску листу чекања за анализу од које ти можда зависи живот, па стрпљиво сачекају да им сам дођеш са питањем "може ли то некако да се убрза" које на крају доведе до истог исхода - плаћања?

bugzy

pre 15 godina

Počeo sam da gledam emisiju i bilo mi je muka od Tomice Milosavljevića. Gde je istaknut taj broj za pritužbe? Moraju da budu plakati sa tim brojem u svakoj medicinskoj ustanovi. Sud časti je bacanje prašine u oči. Ne sme se dozvoliti lekarima da odlučuju o lekarima, jer nikad niko nikome neće oduzeti licencu. Mora se u krivični zakonik uvesti krivično delo lekarska greška (jer lekar nema pravo na grešku), gde bi kazna bila kumulativna: doživotno izdržavanje koje će lekar plaćati onima koji trpe zbog njegove greške, zatvor i brisanje svih tragova da je dotični ikada bio lekar tj. poništavanje diplome, brisanje iz registra diplomiranih studenata i pretnja da će biti optužen sa pokušaj ubistva sa predumišljajem ako ikada bude probao da bilo kada bilo kome pruži lekarsku uslugu. Tek kada lekari sa strahom sa svoju sudbinu i egzistenciju budu dolazili na posao, kada budu znali da će jedna greška nepovratno promeniti ceo njihov život, imaćemo zdravstvo koje će ličiti na nešto. Do tada ćemo i dalje umesto humanosti trpeti torture i šikaniranja.

pacijent

pre 15 godina

Neka gospodin ministar pogleda šta voze, gde i kako žive lekari. Sigurno su uštedeli od toplog obroka. Da mu ja to ne rekoh, čovek bi i dalje živeo u zabludi. Da ima malo poštenja, posalo bi im poreske inspektore (kod kojih by the way nema korupcije) da ispitaju odakle bato lova.

Aleksa

pre 15 godina

Hahaha! Koji naslov vesti! "Ima li korupcije u zdravstvu", ma jok nema je. Naslov treba da glasi " Ima li jos postenih ljudi u zdravstvu? "

Lako bi se otkrili svi mitashi, kada bi se sprovela masovna provera imovinskog stanja lekara u Srbiji...

Nele

pre 15 godina

Ma kakav beli telefon, kakvi bakraci. Bagru (cast izuzecima) treba prijavljivati odmah policiji da bi se blagovremeno reagovalo. Ljudi iz unutrasnjosti treba da prijavljuju policiji u BGD jer po malim mestima svi se znaju pa je moguce da taj inspektor obavesti lekara koji je trazio novac. Da bi se ovo izbeglo u BGD treba prijavljivati u par policijskih stanica. Verovatno licim na spijuna ali me je slucaj "Slavik" toliko dirnuo pogotovo sto je u pitanju jako bolesno dete siromasnih roditelja.

Sladjana

pre 15 godina

Korupcija uvek ima ime i prezime, tako da sam sigurna da je u zdravstvu nema više nego u drugim delatnostima. Međutim, mislim i da je problem u glavama građana koji, pre nego što krenu kod doktora, pakuju kafu, čokolade itd, a da to niko od njih ne traži. Građani moraju da znaju svoja prava, kao i da se odviknu od toga da unapred nose poklone, misleći da će dobiti bolju uslugu zbog toga. Sami smo najviše zaslužni za neke stvari ali je lakše okriviti druge.

ns kolega

pre 15 godina

Mislim da je ovo jedna paradoksalna izjava naseg Ministra i mog kolege. Treba da ga je sramota. Bolje da je cutao. Naravno da je korupcija na niskom nivou postovani kolega jer niko nema petlju da pokrene bilo kakvu istragu o korupciji, jer je nazalost metastazirala u svim sferama naseg drustva. Ali dok se ne resi stanje korupcije u drzavnom aparatu ne moze doci ni do svesti ovog naseg napacenog naroda.

anaksimaneta

pre 15 godina

Da li je korupcija kada neko ulazi ukod doktora preko reda jer mu je prijatelj ili kolega , pa po osnovu toga ima prioritet ? Da li je korupcija što kada odem po knjižicu stojim na šalteru po 15 do 20 minuta , a prijatelji sa dvesta grama kafe dobijaju odmah ? Kako se naziva to kada lekari dolaze i odlaze sa radnog mesta kada im je volja ?

Todor

pre 15 godina

Svetlana Vuckovic, majka devetero dece poginula je u bolnici za nista, posle ovakvog nastupa ministra. Kako doktorima nije zao te zene kojoj nisu dali ni da se leci u drugoj bolnici?

Mića

pre 15 godina

,,Prema anonimnoj anketi koje je u poslednjih pet godina sprovedena među pacjentima u bolnicama samo 1. do 1.5 odsto njih je reklo da im je noko tražio neovac,, Dakle, anketa je rađena sa bolesnim ljudima, koji su uplašeni za svoj zivot! Makar anketa bila i anonimna, zbog te ČINJENICE nema nikakvu validnost. Nivo korupcije u zdravstvu sigurno nije manji nego u bolo kojoj profesiji. Može biti i veći, jer ljudi o tome nerado govore. Onda kada su bili najranjiviji, neko im je tražio novac. Bili su prinuđeni da daju iz straha za svoj život. Zakon nažalost IZJEDNAČAVA čin ucene i traženja novca od bolesnika, sa činom davanja novca ucenjivaču. Ucenjena osoba zbog toga mora da ćuti, jer je pred zakonom jednako kriva kao ucenjivač. I korupcija cveta, a nemoralni ljidi se bogate na tuđoj nesreći!

NIJE NEGO

pre 15 godina

U pravu je Milosavljevic, ne traze mito svi lekari, nadje se poneki lekar da ne trazi novac.Ima ih koji su dobri-pravi lekari- ali jako malo.

nekadasnji pacijent

pre 15 godina

Ma nema korupcije, majke mi! Kada smo hteli da dobijemo bebu i nismo mogli, nismo išli u privatnu kliniku na inseminaciju i nismo platili lekaru iz državnog porodilišta za intervenciju; kad mi se žena porađala nisam dao lekaru 300 evra, ni babici 5000 dinara, nisam joj kupio lekove, sapun, gazu i ostalo, nisam platio 200 evra doktorki iz druge bolnice da dodje i da joj da epidural; kad smo bebu vodili na redovne preglede uvek su nas lepo primali u domu zdravlja i nismo bili prinudjeni da idemo u privatni dom zdravlja i kad je beba imala zdravstvene probleme nije je lečio lekar iz državne bolnice, nije majke mi! I nije nelogično to što kaže ministar, da postoji kriza vrednosti i kriza morala, ali da u zdravstvu nema korupcije, nije nelogično, majke mi! A zašto sve to nije tačno i nije nelegično? Pa nije tačno i nije nelogično zato što smo otupeli posle nekoliko decenija (i nije tačno da je sve počelo 90-te, bilo je tako i ranije, zar ne) i zato što glasanje, kraduckanje, koferi, šlemovi, šleperi, sateliti, lokomotive, audiji, građevinske dozvole, gasovodi, autoputevi prolaze kroz naše živote i ništa se ne dogodi i ništa se ne promeni... i šta onda da očekujete za 500 evra i jedan život!

Tina

pre 15 godina

Naravno da postoji korupcija u zdravstvu!Jako puno ima slucajeva da bi neko rekao da su to samo "pojedinacni slucajevi". Da li ce toga i u buducnosti biti iskljucivo je problem drzave i drzavnih organa.

zoran stankovic

pre 15 godina

Moze ministar da kaze sta god on zeli, ali je vise verujem svojim ocima i usima nego njegovim recima. Realan zivot demantuje ministra.
Zoran

Zbunjen

pre 15 godina

Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.
Pa sta ovo sad znaci???
Zar treba 50 ili 80% lekara da trazi novac da bi to za nekoga bio problem. A taj mito sigurno ne traze lekari opste prakse ili pedijatri koji lece decu u skolskom dispanzeru. Zna se ko uzima novac a ministar moze da se pravi lud koliko mu je volja

nufar

pre 15 godina

Sta je masovna pojava -100%?Tricavih 70 % je zanemarljiva pojava?Hitno na pregled ministre! I spremite bar 1000 evrica da napisu pogresnu dijagnozu.

Branislav

pre 15 godina

Bilo bi cudno da nema korupcije u zemlji gde lekari zaradjuju 500-1000 eura mesecno. Prvo valja urediti njihov status, pa onda predlagati drakonske kaznene mere. Takodje valja urediti i da obicni zdravstveni osiguranici na trosak socijalnog mogu da se lece u privatnim ustanovama (tj da im socijalno placa bar deo troskova). Ovako, u jednom zdravstvenom sistemu koji ne postoji bice i korupcije, i nesavesnog lecenja, i svega ostalog.

NS

pre 15 godina

Korupcija jeste masovna pojava u zdravstvu, a veliku ogovornost za to imaju sami pacijenti.
Navikli smo lekare da im nosimo kafe i bombonjere za to sto obavljaju svoj posao. Oni imucniji odnesu parfem ili neku sliku. I svima je to potalo normalno, pa i lekarima koji to sad s punim pravom i ocekuju od nas.
A sto se tice para, neki vec imaju standardnu opstepoznatu tarifu za odredjene usluge. I to se prihvata kao normalno. Postoji tacna tarifa za to da vam odredjeni lekar prisustvuje porodjaju (koji se inace zakazuje u vreme njegovog dezurstva), ako mu ne platite toliko nece vas ni pogledati. Pa sad vi vidite sta cete.

srećnica

pre 15 godina

kad bi mi se desilo da mi lekar traži pare pozvala bih policiju. I bojala bih se njihove reakcije. Ako bih znala da postoji "beli telefon" u Ministarstvu zdravlja, nadala bih se da su tamo možda senzibilisani ljudi za ovu problematiku, pa bih zvala njih, ali "gle čuda!" na njihovom sajtu nema nikakvog "belog telefona" za pritužbe pacijenata. Možda da pitam svog korumpiranog lekara za taj broj?!

Kaća NS

pre 15 godina

E gospodine ministre, sinoć dok sam gledala emisiju na RTS-u i u nekim momentima Vaši odgovori Dr. Momčilovu, da se ne radi o vrlo ozbiljniom problemu, bili bi i smešni. Međutim pošto je cela priča vrlo ozbiljna, sve je to tužno i da čovek ne poveruje u vaše priče. Gospodine ministre kako se često vraćate na ono kako je bilo pre Vas, što ste u nekoliko navrata činili i sinoć u emisiji kada već niste znali kako da pobijete argumente Dr. Momčilova , e reći ću Vam. Nekada nisu doktori ni pomišljali na kafu i piće, a kamoli na nešto ozbiljnije i veće. Lečeni smo bez nadoknade i gde smo hteli, sa urednim uputom a ni narod nije nosio i tutkao doktorima pošto smo znali da ćemo u svakom momentu biti tretireni kao pacijenti, svi isto. A sada nedaj bože da se razboli onaj koji radi u propaloj firmi, ili onaj koji je poslat na Biro za zapošljavanje ili penzioner koji je 35 ili 4o godina izdvajao za to zdravstvo, a o deci ne smem ni da pomislim, daleko bilo. Takvi pacijenti mogu samo da se prepuste sami sebi i da mole Boga da ne boluju dugo, ili da budu hrabri i da sve stave na kocku i prijave lekara. Korupcije i mita znajte ima jako puno i sve više. Jedino se može stati na put tome da se 4 - 5 doktora kazne krivično da im se oduzme licenca za rad, pa da vidim da li će bilo kome više pasti na pamet i 1oo gr. kafe da uzme. No izuzetaka ima. Ima divnih doktora i sestara ali su jako retki. Njima svaka čast.

Satir

pre 15 godina

Najčešće se susrećem sa lekarima opšte prakse i zubarima, moje iskustvo sa njima je sasvim OK, ljubazni su i trude se koliko mogu, retko su neljubazni, ali i pacijenti umeju isto tako doprineti tome. Sa druge strane nije nikakva tajna "tarifa" za ozbiljnije zahteve i zahvate, a tu je i porođaj. Recimo epidural, detalji nisu potrebni kada to zna svaka osoba koja je imala ikakve veze sa porodilištima, umesto da se nešto uradi po tom pitanju, da se poprave uslovi u porodilištima u cilju borbe sa belom kugom, kod nas porodilišta sve više počinju ličiti na horor filmove.
Svi mi shvatamo odgovornost koju lekari nose na svojim plećima, i da niko nije savršen, ali za greške se mora odgovarati kao i u svakoj drugoj profesiji. U intervju-u je pomenut beli telefon, ali ne i rezultati uvođenja istog, imamo brojne afere oko lekara i zahvata sa tragičnim ishodima, ali se sve zataškaju na kraju i sve po starom.
DOKLE!?

Micko

pre 15 godina

Naravno da nije masovna pojava. Prosek vade prehlade i ostale sitne stvari. Samo, ne dao ti Bog da treba neka teza intervencija ili operacija, onda ili trazi vezu ili lepo "zelje cestitke i pozdrave" u koverat pa i imas neke sanse!

Srle Pera Ždera

pre 15 godina

Ne da nema korupcije u zdravstvu, nego nema zdravstva uopšte. Bolnice uglavnom služe doktorima za pecanje pacijenata za privatne klinike. U bolnici se čeka par meseci za prijem ili snimanje, ali popodne možete završiti kod istog dr.-a privatno bez čekanja. Za debelu lovu, naravno. Zdravlje je najveće bogatstvo i tu se ljudi najbolje pecaju.

Sasa

pre 15 godina

Ima! Znam! Za druge oblasti ne znam pouzdano, ali bi treabo da budem vrlo naivan pa da mislim da je nema (sudstvo, policija, skolstvo, gradjevinska industrija, fudbal,...) Korupcija je rak rana bilo kog drustva/sistema i svi oni koji su deo nje (primaoci ali na zalost i davaoci) su tihe ubice Srbije. Oni su veci neprijatelji Srba i Srbije od bilo kog Turcina, Nemca, Austrijanca, Hrvata, Albanca, Amerikanca, Muslimana,... s kojima smo u proslosti ratovali. Zalosno ali istinito.

Dr X

pre 15 godina

Plate od 1000 E su uglavnom kod doktora koji dezuraju, a to znaci da pored redovnog radnog vremena lekari "odrade" najmanje jos 4o sati prekoremeno i to uglavnom nocnog rada. sati preko 40 propisanih se ne placaju pa su ljudi masovno nezadovoljni time. kao resenje toga se predlaze smenski rad, pa me zaista intersuje ko ce da preuzme operaciju ili anesteziju na pola kad nam istekne smena. Smesno. Drugo, osiguranje je isto za sve ljude i sve bolesti ali sva lecenja nisu ista, neke procedure su izuzetno skupe i u svakoj zemlji se dodatno i legalno naplacuju kroz poluprivatna ili privatna osigiranja. Kardio ili neurohirursku operaciju vam u Americi ili zemljama zapadne Evrope niko nece uraditi odmah ako dodatno (legalno) ne platite. U Velikoj Britaniji se preko 3 godine ceka ugradnja kuka preko NHS-a tj. drzavnog osiguranja. Kod nas toga nema i svi se prave ludi da sve kosta isto, a posto to nije tako ide se preko reda, do odredjenih lekara indirektnim tj. ilegalnim putem davanjem para ispod zita. Drzava nema petlju da prekine taj krug zasnovan na socijalnom miru i da kaze nesto potpada pod redovno osiguranje a nesto ne.

30.000

pre 15 godina

To moze lako da se proveri. Neka uvedu "vrucu liniju" sa prepoznatljivim telefonskim brojem za prijavu takvih lekara. Mislim da bi vrlo brzo gorela linija.

Jovan

pre 15 godina

Zavisi sa koje se strane gleda na stvar. Oni koji naplaćuju kažu da je to samo nadoknada za uloženi trud i znanje, i da to svuda u svetu višestruko skuplje. I jesu u pravu... Ali, ako se gleda iz ugla korisnika usluga kome država te usluge garantuje u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja... Ostaje nam da sačekamo da se država opredeli, ili za ono što sama garantuje, ili za ono što "tržište diktira". A dotle ćemo plaćati ono što se na najrazličitije načine zahteva...

S

pre 15 godina

Korupcija je kriminal i treba je prijavljivati samo policiji, koja ima svoje načine da je kvalitetno dokaže. Prijava korupcije raznim udruženjima i sudovima časti može biti samo drugi korak, nakon što policija i sud odrade svoje. Da ne pričamo o tome da mogu služiti za prikrivanje ovih dela.

S

pre 15 godina

Čast izuzecima (velika) ali sem korumpiranosti problem je i katastrofalna organizacija rada u zdravstvu. Ne zna se ko pije a ko plaća.
Što se ministra zdravstva tiče, ne znam, ne vredi trošiti reči na njega. Shvatam da treba da vuče na svoju stranu ali govoriti da su slučajevi korupcije pojedinačni i da je u našem zdravstvu sve bajno stvarno nema smisla da ne govorim koliko je uvredljivo...

Sosa

pre 15 godina

Da li neko od vas nekad odnese kafu i cokoladu svom automehanicaru sto vam je popravio auto, ili mozda pekaru sto je napravio hleb, ili veterinaru jer je izlecio vaseg ljubimca? Pa zasto lekaru? Kod nas cak i covek koji je lekar po profesiji, nosi bombonjere svojim kolegama kad treba da ga lece.

Djuro P.

pre 15 godina

Lekarski posao kod nas nije nista vise od bilo kog drugog posla,jer takvo je ponasanje veceg dela zdravstvenih radnika,radi se izricito za novac,znaci koliko korupcije ima u drugom poslu,toliko ima i u zdravstvu.E sad ako je ovo posao kao i svaki drugi,cemu onda sluzi Hipokratova zakletva?Valjda je nekad bila uvedena iz razloga sto je lekarski posao ipak nesto vise od obicnog "mlacenja love",ocekivalo se da lekari imaju veci stepen duhovnosti,morala i etike.Sta nam se to desilo da smo se ovako degradirali?

gradjanka

pre 15 godina

Zakon o komorama je donesen 2005.godine. Sada je 2009. godina i Sudovi časti se pripremaju da započnu sa radom - edukuju se lekari da budu pravnici, sestre da budu sudije i ko zna ko se još za šta "kontinuirano edukuje". Izgleda da se jedino ne edukuju da pošteno rade svoj posao. Umesto da se menja postojeći zakon Ministarstvo formira Komore, idealne za trošenje novca bez kontrole da bi "kaznile" lekare, sestre..Ko još u to može da veruje?

Prevodilac

pre 15 godina

Zdravstvo je jadna crna rupa. Sve guta cega se do'vati. Posto pacijenti rapidno siromase a korupcija rapidno raste, ostaje zdravstvu da samo sebe (iz)jede. Ima li korupcije u zdravstvu? I za odgovor na ovo pitanje mora se nekome platiti. Za pare ces dobiti odgovor oblikovan po zelji.

irena

pre 15 godina

Ministar kaze da je rec o ,,percepciji,,, pitam - sta joj prethodi? Pa, realan zivot ministre, iskustvo... Stekao se utisak da ministar brani tu pojavu, utoliko gore, jer je tek to u neskladu sa realnoscu. Ali - ko ne slusa vetar, slusace oluju...Samo vi glavu u pesak, dok negde, mozda, vec stasava neki novi OTPOR.

LENO

pre 15 godina

Mito je realnost !
Katastrofalno ponasanje prema pacijentima i nestrucnost takodje !
To na zalost ne vide oni koji se predugo uvale u fotelje !

miki

pre 15 godina

Ko god ima dodira sa zdravstvom, na bilo koj nacin, zna koliko je ovo pitanje smesno. Ne da ima korupcije, nego ona spada u "Kucni red". Samo je pitanje da li ima volje da se to resi, jer bi bar 40% lekara ostalo bez licence.

floyd

pre 15 godina

Kad bi samo znao ministar koliko ima korupcije na odeljenjima za transplataciju organa, konkretno bubrega jetre!
Posto u Srbiji nema dovoljno davalaca organa koji bi pomogli svojim najrodjenijima ili nekom drugom zapitajte se otkud serije transplatacija bubrega?
Pored obaveznih poklapanja organa sa primaocima u igri je i ko plati vise....
Niko se ne usudjuje da pita koje donator.
Svestan sam da ima korupcije svuda, ali u zdravstvu....najgore!

cira

pre 15 godina

tuga jedna. kada smo saznali da moj otac ima rak pluca "dobar prijatelj" lekar nas je uputio kod svog kolege u sr. kamenicu. ovom smo platili 500 eura da operise oca "jer bolje on nego neki mladi da se vezba na njemu". otac je posle operacije bio skoro 2 meseca u sok sobi jer je nesto poslo po zlu pa je dobio i opalu pluca. umro je 14. 9. 2008. covek koji ga je operisao je u medju vremenu pijan autom zgazio jednu devojcicu. novine su pisale o tome. ali se izvukao, mogu pretpostaviti kako. eno ga radi ponovo kao da se nista nije desilo.
SRBIJO SRAM TE BILO.

gradjanka

pre 15 godina

Postavila bih gdinu Ministru nekoliko pitanja: Gdine ministre gde vi živite?
G.dine ministre da li Vam je bruka da priznate da ste za osam godina napravili haos u zdravstvu silnim "inovacijama" koje su samo pogoršale stanje pa iz tog razloga tvrdite da nema korupcije, jer biste Vi bili krivi?
Gdine ministre koliku platu primaju direktori Komora - svake pojedinačno?

medicinski tehničar

pre 15 godina

Nemogu da verujem šta čujem u razgovoru sa prijateljima! "Kad je čovek bolestan nije mu bitno ništa, samo da ozdravi!Daće sve što ima!" Uzmite se u pamet ljudi! Da ima korupcije, ima je! Ali ne mogu samo da krivim lekare!Nažalost! Dok ima ovaca, imaće i ko da ih šiša! Nemojte da dozvolite sebi da vam uzmu i to malo integriteta koji vam je posle 90-ih ostao!

Srdjan

pre 15 godina

Sve zavisi od definicije reci KORUPCIJA !!!Mozda se ona (korupcija) u nasem zdravstvu naziva "biznis" pa zato ima slab statisticki procenat ! Inace ovaj nas ministar je FENOMENALAN sa svojim izjavama.Daj odvali nam jos neku molimo te radi smeha!!!!!!!!!!

bugzy

pre 15 godina

Počeo sam da gledam emisiju i bilo mi je muka od Tomice Milosavljevića. Gde je istaknut taj broj za pritužbe? Moraju da budu plakati sa tim brojem u svakoj medicinskoj ustanovi. Sud časti je bacanje prašine u oči. Ne sme se dozvoliti lekarima da odlučuju o lekarima, jer nikad niko nikome neće oduzeti licencu. Mora se u krivični zakonik uvesti krivično delo lekarska greška (jer lekar nema pravo na grešku), gde bi kazna bila kumulativna: doživotno izdržavanje koje će lekar plaćati onima koji trpe zbog njegove greške, zatvor i brisanje svih tragova da je dotični ikada bio lekar tj. poništavanje diplome, brisanje iz registra diplomiranih studenata i pretnja da će biti optužen sa pokušaj ubistva sa predumišljajem ako ikada bude probao da bilo kada bilo kome pruži lekarsku uslugu. Tek kada lekari sa strahom sa svoju sudbinu i egzistenciju budu dolazili na posao, kada budu znali da će jedna greška nepovratno promeniti ceo njihov život, imaćemo zdravstvo koje će ličiti na nešto. Do tada ćemo i dalje umesto humanosti trpeti torture i šikaniranja.

Sladjana

pre 15 godina

Korupcija uvek ima ime i prezime, tako da sam sigurna da je u zdravstvu nema više nego u drugim delatnostima. Međutim, mislim i da je problem u glavama građana koji, pre nego što krenu kod doktora, pakuju kafu, čokolade itd, a da to niko od njih ne traži. Građani moraju da znaju svoja prava, kao i da se odviknu od toga da unapred nose poklone, misleći da će dobiti bolju uslugu zbog toga. Sami smo najviše zaslužni za neke stvari ali je lakše okriviti druge.

Branislav

pre 15 godina

Bilo bi cudno da nema korupcije u zemlji gde lekari zaradjuju 500-1000 eura mesecno. Prvo valja urediti njihov status, pa onda predlagati drakonske kaznene mere. Takodje valja urediti i da obicni zdravstveni osiguranici na trosak socijalnog mogu da se lece u privatnim ustanovama (tj da im socijalno placa bar deo troskova). Ovako, u jednom zdravstvenom sistemu koji ne postoji bice i korupcije, i nesavesnog lecenja, i svega ostalog.

Lečenje za pare

pre 15 godina

"Ministarstvo zdravlja je najbolje ministarstvo na čelu Tomice Milosavljevića u kome nema korupcija". 8 godina g-dine Milosavljeviću ste na čelu Ministarstva zdravlja. Za 8 godina stiglo je mnogo donacija iz inostranstva iz Republičkog budžeta. Ne mojte se vraćata u vreme Miloševića, dosta nam je više tih parola kako je bilo. Bez obzira što plaćamo zdravstveno osiguranje onaj ko nema para NE može da se leči u zemlji Srbiji. Gostovali ste sinoć i na RTS-u, verujte da Vam ne bi bila u koži. Dr Paja Momčilov Vas je demanovao dokumentima i činjenicama. Vi ministre sve bogatiji, a narod sve siromašniji i onu crkavicu što ima čuva da da za lekare. Prevazidjeni su ministre viskiji i parfemi, bez koverata nema lečenja. Vreme je da odete jer za 8 godina ništa niste uradili.

Dr X

pre 15 godina

Plate od 1000 E su uglavnom kod doktora koji dezuraju, a to znaci da pored redovnog radnog vremena lekari "odrade" najmanje jos 4o sati prekoremeno i to uglavnom nocnog rada. sati preko 40 propisanih se ne placaju pa su ljudi masovno nezadovoljni time. kao resenje toga se predlaze smenski rad, pa me zaista intersuje ko ce da preuzme operaciju ili anesteziju na pola kad nam istekne smena. Smesno. Drugo, osiguranje je isto za sve ljude i sve bolesti ali sva lecenja nisu ista, neke procedure su izuzetno skupe i u svakoj zemlji se dodatno i legalno naplacuju kroz poluprivatna ili privatna osigiranja. Kardio ili neurohirursku operaciju vam u Americi ili zemljama zapadne Evrope niko nece uraditi odmah ako dodatno (legalno) ne platite. U Velikoj Britaniji se preko 3 godine ceka ugradnja kuka preko NHS-a tj. drzavnog osiguranja. Kod nas toga nema i svi se prave ludi da sve kosta isto, a posto to nije tako ide se preko reda, do odredjenih lekara indirektnim tj. ilegalnim putem davanjem para ispod zita. Drzava nema petlju da prekine taj krug zasnovan na socijalnom miru i da kaze nesto potpada pod redovno osiguranje a nesto ne.

Ilija

pre 15 godina

Ma da nema korupcije i nikad je nije ni bilo. . .
Kao da ce taj sud da sudi "casno i pravedno" svojim kolegama. . .
Zdravstvo u srbije je odavno postalo grobljarski posao. . .

Sosa

pre 15 godina

Da li neko od vas nekad odnese kafu i cokoladu svom automehanicaru sto vam je popravio auto, ili mozda pekaru sto je napravio hleb, ili veterinaru jer je izlecio vaseg ljubimca? Pa zasto lekaru? Kod nas cak i covek koji je lekar po profesiji, nosi bombonjere svojim kolegama kad treba da ga lece.

legenda

pre 15 godina

1 do 1,5 posto pacijenata su priznali da im je neko trazio pare u bolnici? E da mi je jednom da vidim da su rezultati neke ankete realni.. Mislim da sam samo ja, koji i nisam neki pacijent, u prethodnoj godina platio 3 puta nekog lekara u domu zdravlja. Da ne govorimo o tome da ako se ne plati, bicete pregledani sutra uvece, a ako treba neka analiza, e onda za 4-6 meseci. Ulozite u zdravstvene ustanove, da nema potrebe da se ide u privatne klinike. Koliko puta sam cuo da je aparat pokvaren ili da ga ni nema (cesto u unutrasnjosti), ali srecom moze da se ode kod tog i tog lekara u tu i tu kliniku i lepo da se obavi ceo pregled za jedno popodne.. Dvoklasna medicina ce se i dalje siriti - oni koji imaju ce da placaju, oni koji nemaju ce da cekaju, a lekari ce i od jednih (privatno) i od drugih (po domovima zdravlja) da zaradjuju.

borislav

pre 15 godina

Da li postoji!?
1% se zali? Pa i tih 1% je sramota, ne treba da se ponosimo tim rezultatom. A u vezi belog telefona...? Evo, tekst o tome na b92, sto niste naveli koji je to broj telefona?!
Toliko slucajeva znam o placanju, micenju i "cascenju" doktora, da tih 1%, sto se mene tice, pretacu se u 51%.

Uvek ovde na komentarima govorim, i uvek cu ponavljati, (dok god me moderatori pustaju) na temama posvecenim korupciji: za korupciju na svim nivoima uvesti NAJSTROZE KAZNE: 20-40 godina zatvora! Pa ce svako razmisliti 9 puta pre nego sto pokusa tako nesto. Ako si lekar i trazis 100 evra ispod ruke - 20 godina!
Ako si politicar i namestas tendere kumovima i rodjacima - 40 godina zatvora.

Stvar je toliko jednostavna, da neuvodjenje takvog sistema oznacava puku i surovu istinu - svi su korumpirani.

pacijent

pre 15 godina

Neka gospodin ministar pogleda šta voze, gde i kako žive lekari. Sigurno su uštedeli od toplog obroka. Da mu ja to ne rekoh, čovek bi i dalje živeo u zabludi. Da ima malo poštenja, posalo bi im poreske inspektore (kod kojih by the way nema korupcije) da ispitaju odakle bato lova.

Tina

pre 15 godina

Naravno da postoji korupcija u zdravstvu!Jako puno ima slucajeva da bi neko rekao da su to samo "pojedinacni slucajevi". Da li ce toga i u buducnosti biti iskljucivo je problem drzave i drzavnih organa.

Nele

pre 15 godina

Ma kakav beli telefon, kakvi bakraci. Bagru (cast izuzecima) treba prijavljivati odmah policiji da bi se blagovremeno reagovalo. Ljudi iz unutrasnjosti treba da prijavljuju policiji u BGD jer po malim mestima svi se znaju pa je moguce da taj inspektor obavesti lekara koji je trazio novac. Da bi se ovo izbeglo u BGD treba prijavljivati u par policijskih stanica. Verovatno licim na spijuna ali me je slucaj "Slavik" toliko dirnuo pogotovo sto je u pitanju jako bolesno dete siromasnih roditelja.

Satir

pre 15 godina

Najčešće se susrećem sa lekarima opšte prakse i zubarima, moje iskustvo sa njima je sasvim OK, ljubazni su i trude se koliko mogu, retko su neljubazni, ali i pacijenti umeju isto tako doprineti tome. Sa druge strane nije nikakva tajna "tarifa" za ozbiljnije zahteve i zahvate, a tu je i porođaj. Recimo epidural, detalji nisu potrebni kada to zna svaka osoba koja je imala ikakve veze sa porodilištima, umesto da se nešto uradi po tom pitanju, da se poprave uslovi u porodilištima u cilju borbe sa belom kugom, kod nas porodilišta sve više počinju ličiti na horor filmove.
Svi mi shvatamo odgovornost koju lekari nose na svojim plećima, i da niko nije savršen, ali za greške se mora odgovarati kao i u svakoj drugoj profesiji. U intervju-u je pomenut beli telefon, ali ne i rezultati uvođenja istog, imamo brojne afere oko lekara i zahvata sa tragičnim ishodima, ali se sve zataškaju na kraju i sve po starom.
DOKLE!?

NS

pre 15 godina

Korupcija jeste masovna pojava u zdravstvu, a veliku ogovornost za to imaju sami pacijenti.
Navikli smo lekare da im nosimo kafe i bombonjere za to sto obavljaju svoj posao. Oni imucniji odnesu parfem ili neku sliku. I svima je to potalo normalno, pa i lekarima koji to sad s punim pravom i ocekuju od nas.
A sto se tice para, neki vec imaju standardnu opstepoznatu tarifu za odredjene usluge. I to se prihvata kao normalno. Postoji tacna tarifa za to da vam odredjeni lekar prisustvuje porodjaju (koji se inace zakazuje u vreme njegovog dezurstva), ako mu ne platite toliko nece vas ni pogledati. Pa sad vi vidite sta cete.

Aleksa

pre 15 godina

Hahaha! Koji naslov vesti! "Ima li korupcije u zdravstvu", ma jok nema je. Naslov treba da glasi " Ima li jos postenih ljudi u zdravstvu? "

Lako bi se otkrili svi mitashi, kada bi se sprovela masovna provera imovinskog stanja lekara u Srbiji...

anaksimaneta

pre 15 godina

Da li je korupcija kada neko ulazi ukod doktora preko reda jer mu je prijatelj ili kolega , pa po osnovu toga ima prioritet ? Da li je korupcija što kada odem po knjižicu stojim na šalteru po 15 do 20 minuta , a prijatelji sa dvesta grama kafe dobijaju odmah ? Kako se naziva to kada lekari dolaze i odlaze sa radnog mesta kada im je volja ?

Sasa

pre 15 godina

Ima! Znam! Za druge oblasti ne znam pouzdano, ali bi treabo da budem vrlo naivan pa da mislim da je nema (sudstvo, policija, skolstvo, gradjevinska industrija, fudbal,...) Korupcija je rak rana bilo kog drustva/sistema i svi oni koji su deo nje (primaoci ali na zalost i davaoci) su tihe ubice Srbije. Oni su veci neprijatelji Srba i Srbije od bilo kog Turcina, Nemca, Austrijanca, Hrvata, Albanca, Amerikanca, Muslimana,... s kojima smo u proslosti ratovali. Zalosno ali istinito.

Prevodilac

pre 15 godina

Zdravstvo je jadna crna rupa. Sve guta cega se do'vati. Posto pacijenti rapidno siromase a korupcija rapidno raste, ostaje zdravstvu da samo sebe (iz)jede. Ima li korupcije u zdravstvu? I za odgovor na ovo pitanje mora se nekome platiti. Za pare ces dobiti odgovor oblikovan po zelji.

nufar

pre 15 godina

Sta je masovna pojava -100%?Tricavih 70 % je zanemarljiva pojava?Hitno na pregled ministre! I spremite bar 1000 evrica da napisu pogresnu dijagnozu.

Djuro P.

pre 15 godina

Lekarski posao kod nas nije nista vise od bilo kog drugog posla,jer takvo je ponasanje veceg dela zdravstvenih radnika,radi se izricito za novac,znaci koliko korupcije ima u drugom poslu,toliko ima i u zdravstvu.E sad ako je ovo posao kao i svaki drugi,cemu onda sluzi Hipokratova zakletva?Valjda je nekad bila uvedena iz razloga sto je lekarski posao ipak nesto vise od obicnog "mlacenja love",ocekivalo se da lekari imaju veci stepen duhovnosti,morala i etike.Sta nam se to desilo da smo se ovako degradirali?

skandi

pre 15 godina

Zaboga, gde ovaj covek zivi???
Licno sam letos imala situaciju gde nam je hirurg otvoreno trazio novac za operaciju mog oca, i to u danima kada mu je zivot bio ugrozen! Ne mogu opisati taj uzasan osecaj, i kako sam se zgrozila nad doktorom, kome sam se do tog casa divila na strucnosti i posvecenosti! Smucilo mi se sve, i moj grad, i Srbija, i divlje drustvo u kome covek ne moze ljudski ni da boluje posle 40 godina rada, a da mu doktori preko svoje plate ne guraju ruke u (tanak) dzep! Ne verujem da cu se vise vratiti da zivim tamo, a mozda mi je sve to i teze palo posle 2 godine zivota u Skandinaviji... Ovde je to nezamislivo.
Pored toga, mogu nabrojati na DESETINE mojih prijatelja, rodbine, komsija i kolega, koji su MORALI da plate i za obicne preglede, a ne samo za operacije. O trazenju veza da ne govorim, stara stvar! Bojim se da su ljudi to vec oguglali, prihvatili to kao nesto "normalno", jer je drustvo zaglibilo duboko. A kad je narod zatvoren u kavezu, lakse se manipulise, to svaka vlast zna. I za ministrovu informaciju vredi podsetiti, da postoji i tarifa za svako odelenje i usluge, koja se "zna" medju pacijentima, a ministar bi trebalo da izvadi glavu iz peska!
Dosta je vise, u Srbiji ne zivi stoka, nego LJUDI!!!

ns kolega

pre 15 godina

Mislim da je ovo jedna paradoksalna izjava naseg Ministra i mog kolege. Treba da ga je sramota. Bolje da je cutao. Naravno da je korupcija na niskom nivou postovani kolega jer niko nema petlju da pokrene bilo kakvu istragu o korupciji, jer je nazalost metastazirala u svim sferama naseg drustva. Ali dok se ne resi stanje korupcije u drzavnom aparatu ne moze doci ni do svesti ovog naseg napacenog naroda.

Kaća NS

pre 15 godina

E gospodine ministre, sinoć dok sam gledala emisiju na RTS-u i u nekim momentima Vaši odgovori Dr. Momčilovu, da se ne radi o vrlo ozbiljniom problemu, bili bi i smešni. Međutim pošto je cela priča vrlo ozbiljna, sve je to tužno i da čovek ne poveruje u vaše priče. Gospodine ministre kako se često vraćate na ono kako je bilo pre Vas, što ste u nekoliko navrata činili i sinoć u emisiji kada već niste znali kako da pobijete argumente Dr. Momčilova , e reći ću Vam. Nekada nisu doktori ni pomišljali na kafu i piće, a kamoli na nešto ozbiljnije i veće. Lečeni smo bez nadoknade i gde smo hteli, sa urednim uputom a ni narod nije nosio i tutkao doktorima pošto smo znali da ćemo u svakom momentu biti tretireni kao pacijenti, svi isto. A sada nedaj bože da se razboli onaj koji radi u propaloj firmi, ili onaj koji je poslat na Biro za zapošljavanje ili penzioner koji je 35 ili 4o godina izdvajao za to zdravstvo, a o deci ne smem ni da pomislim, daleko bilo. Takvi pacijenti mogu samo da se prepuste sami sebi i da mole Boga da ne boluju dugo, ili da budu hrabri i da sve stave na kocku i prijave lekara. Korupcije i mita znajte ima jako puno i sve više. Jedino se može stati na put tome da se 4 - 5 doktora kazne krivično da im se oduzme licenca za rad, pa da vidim da li će bilo kome više pasti na pamet i 1oo gr. kafe da uzme. No izuzetaka ima. Ima divnih doktora i sestara ali su jako retki. Njima svaka čast.

Todor

pre 15 godina

Svetlana Vuckovic, majka devetero dece poginula je u bolnici za nista, posle ovakvog nastupa ministra. Kako doktorima nije zao te zene kojoj nisu dali ni da se leci u drugoj bolnici?

gradjanka

pre 15 godina

Zakon o komorama je donesen 2005.godine. Sada je 2009. godina i Sudovi časti se pripremaju da započnu sa radom - edukuju se lekari da budu pravnici, sestre da budu sudije i ko zna ko se još za šta "kontinuirano edukuje". Izgleda da se jedino ne edukuju da pošteno rade svoj posao. Umesto da se menja postojeći zakon Ministarstvo formira Komore, idealne za trošenje novca bez kontrole da bi "kaznile" lekare, sestre..Ko još u to može da veruje?

irena

pre 15 godina

Ministar kaze da je rec o ,,percepciji,,, pitam - sta joj prethodi? Pa, realan zivot ministre, iskustvo... Stekao se utisak da ministar brani tu pojavu, utoliko gore, jer je tek to u neskladu sa realnoscu. Ali - ko ne slusa vetar, slusace oluju...Samo vi glavu u pesak, dok negde, mozda, vec stasava neki novi OTPOR.

Srdjan

pre 15 godina

Sve zavisi od definicije reci KORUPCIJA !!!Mozda se ona (korupcija) u nasem zdravstvu naziva "biznis" pa zato ima slab statisticki procenat ! Inace ovaj nas ministar je FENOMENALAN sa svojim izjavama.Daj odvali nam jos neku molimo te radi smeha!!!!!!!!!!

Vojislav

pre 15 godina

Čast divnim izuzecima ali mislim da niste u pravu. Korupcije ima mnogo više nego što ministar tvrdi. Ona se mora suzbijati sistemskim merama u celom društvu pa tako i u zdravstvu.

Mića

pre 15 godina

,,Prema anonimnoj anketi koje je u poslednjih pet godina sprovedena među pacjentima u bolnicama samo 1. do 1.5 odsto njih je reklo da im je noko tražio neovac,, Dakle, anketa je rađena sa bolesnim ljudima, koji su uplašeni za svoj zivot! Makar anketa bila i anonimna, zbog te ČINJENICE nema nikakvu validnost. Nivo korupcije u zdravstvu sigurno nije manji nego u bolo kojoj profesiji. Može biti i veći, jer ljudi o tome nerado govore. Onda kada su bili najranjiviji, neko im je tražio novac. Bili su prinuđeni da daju iz straha za svoj život. Zakon nažalost IZJEDNAČAVA čin ucene i traženja novca od bolesnika, sa činom davanja novca ucenjivaču. Ucenjena osoba zbog toga mora da ćuti, jer je pred zakonom jednako kriva kao ucenjivač. I korupcija cveta, a nemoralni ljidi se bogate na tuđoj nesreći!

Micko

pre 15 godina

Naravno da nije masovna pojava. Prosek vade prehlade i ostale sitne stvari. Samo, ne dao ti Bog da treba neka teza intervencija ili operacija, onda ili trazi vezu ili lepo "zelje cestitke i pozdrave" u koverat pa i imas neke sanse!

NIJE NEGO

pre 15 godina

U pravu je Milosavljevic, ne traze mito svi lekari, nadje se poneki lekar da ne trazi novac.Ima ih koji su dobri-pravi lekari- ali jako malo.

Jovan

pre 15 godina

Zavisi sa koje se strane gleda na stvar. Oni koji naplaćuju kažu da je to samo nadoknada za uloženi trud i znanje, i da to svuda u svetu višestruko skuplje. I jesu u pravu... Ali, ako se gleda iz ugla korisnika usluga kome država te usluge garantuje u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja... Ostaje nam da sačekamo da se država opredeli, ili za ono što sama garantuje, ili za ono što "tržište diktira". A dotle ćemo plaćati ono što se na najrazličitije načine zahteva...

Zbunjen

pre 15 godina

Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.
Pa sta ovo sad znaci???
Zar treba 50 ili 80% lekara da trazi novac da bi to za nekoga bio problem. A taj mito sigurno ne traze lekari opste prakse ili pedijatri koji lece decu u skolskom dispanzeru. Zna se ko uzima novac a ministar moze da se pravi lud koliko mu je volja

zoran stankovic

pre 15 godina

Moze ministar da kaze sta god on zeli, ali je vise verujem svojim ocima i usima nego njegovim recima. Realan zivot demantuje ministra.
Zoran

mikip

pre 15 godina

Drzavna ustanova, lekar pacijentu: Ne mogu da Vas primim, svi termini su zauzeti za naredna dva meseca, ali Vas mogu primiti danas posle podne privatno.

Da li je ovo korupcija???

Srle Pera Ždera

pre 15 godina

Ne da nema korupcije u zdravstvu, nego nema zdravstva uopšte. Bolnice uglavnom služe doktorima za pecanje pacijenata za privatne klinike. U bolnici se čeka par meseci za prijem ili snimanje, ali popodne možete završiti kod istog dr.-a privatno bez čekanja. Za debelu lovu, naravno. Zdravlje je najveće bogatstvo i tu se ljudi najbolje pecaju.

30.000

pre 15 godina

To moze lako da se proveri. Neka uvedu "vrucu liniju" sa prepoznatljivim telefonskim brojem za prijavu takvih lekara. Mislim da bi vrlo brzo gorela linija.

Милан

pre 15 godina

"Prema anonimnoj anketi koju ministarstvo u poslednjih pet godina sprovodi među pacijentima u bolnicama, samo 1 do 1,5 odsto njih je navelo da im je neko tražio novac.
"
Волео бих да ми неко објасни суштинску разлику између ситуације у којој ти лекар отворено затражи новац (што министарство тврди да је ретка појава и ја им верујем, јер ипак лекари нису глупи људи па да тако отворено наседају) и оне у којој те ставе на километарску листу чекања за анализу од које ти можда зависи живот, па стрпљиво сачекају да им сам дођеш са питањем "може ли то некако да се убрза" које на крају доведе до истог исхода - плаћања?

srećnica

pre 15 godina

kad bi mi se desilo da mi lekar traži pare pozvala bih policiju. I bojala bih se njihove reakcije. Ako bih znala da postoji "beli telefon" u Ministarstvu zdravlja, nadala bih se da su tamo možda senzibilisani ljudi za ovu problematiku, pa bih zvala njih, ali "gle čuda!" na njihovom sajtu nema nikakvog "belog telefona" za pritužbe pacijenata. Možda da pitam svog korumpiranog lekara za taj broj?!

S

pre 15 godina

Korupcija je kriminal i treba je prijavljivati samo policiji, koja ima svoje načine da je kvalitetno dokaže. Prijava korupcije raznim udruženjima i sudovima časti može biti samo drugi korak, nakon što policija i sud odrade svoje. Da ne pričamo o tome da mogu služiti za prikrivanje ovih dela.

nekadasnji pacijent

pre 15 godina

Ma nema korupcije, majke mi! Kada smo hteli da dobijemo bebu i nismo mogli, nismo išli u privatnu kliniku na inseminaciju i nismo platili lekaru iz državnog porodilišta za intervenciju; kad mi se žena porađala nisam dao lekaru 300 evra, ni babici 5000 dinara, nisam joj kupio lekove, sapun, gazu i ostalo, nisam platio 200 evra doktorki iz druge bolnice da dodje i da joj da epidural; kad smo bebu vodili na redovne preglede uvek su nas lepo primali u domu zdravlja i nismo bili prinudjeni da idemo u privatni dom zdravlja i kad je beba imala zdravstvene probleme nije je lečio lekar iz državne bolnice, nije majke mi! I nije nelogično to što kaže ministar, da postoji kriza vrednosti i kriza morala, ali da u zdravstvu nema korupcije, nije nelogično, majke mi! A zašto sve to nije tačno i nije nelegično? Pa nije tačno i nije nelogično zato što smo otupeli posle nekoliko decenija (i nije tačno da je sve počelo 90-te, bilo je tako i ranije, zar ne) i zato što glasanje, kraduckanje, koferi, šlemovi, šleperi, sateliti, lokomotive, audiji, građevinske dozvole, gasovodi, autoputevi prolaze kroz naše živote i ništa se ne dogodi i ništa se ne promeni... i šta onda da očekujete za 500 evra i jedan život!

S

pre 15 godina

Čast izuzecima (velika) ali sem korumpiranosti problem je i katastrofalna organizacija rada u zdravstvu. Ne zna se ko pije a ko plaća.
Što se ministra zdravstva tiče, ne znam, ne vredi trošiti reči na njega. Shvatam da treba da vuče na svoju stranu ali govoriti da su slučajevi korupcije pojedinačni i da je u našem zdravstvu sve bajno stvarno nema smisla da ne govorim koliko je uvredljivo...

LENO

pre 15 godina

Mito je realnost !
Katastrofalno ponasanje prema pacijentima i nestrucnost takodje !
To na zalost ne vide oni koji se predugo uvale u fotelje !

miki

pre 15 godina

Ko god ima dodira sa zdravstvom, na bilo koj nacin, zna koliko je ovo pitanje smesno. Ne da ima korupcije, nego ona spada u "Kucni red". Samo je pitanje da li ima volje da se to resi, jer bi bar 40% lekara ostalo bez licence.

floyd

pre 15 godina

Kad bi samo znao ministar koliko ima korupcije na odeljenjima za transplataciju organa, konkretno bubrega jetre!
Posto u Srbiji nema dovoljno davalaca organa koji bi pomogli svojim najrodjenijima ili nekom drugom zapitajte se otkud serije transplatacija bubrega?
Pored obaveznih poklapanja organa sa primaocima u igri je i ko plati vise....
Niko se ne usudjuje da pita koje donator.
Svestan sam da ima korupcije svuda, ali u zdravstvu....najgore!

gradjanka

pre 15 godina

Postavila bih gdinu Ministru nekoliko pitanja: Gdine ministre gde vi živite?
G.dine ministre da li Vam je bruka da priznate da ste za osam godina napravili haos u zdravstvu silnim "inovacijama" koje su samo pogoršale stanje pa iz tog razloga tvrdite da nema korupcije, jer biste Vi bili krivi?
Gdine ministre koliku platu primaju direktori Komora - svake pojedinačno?

medicinski tehničar

pre 15 godina

Nemogu da verujem šta čujem u razgovoru sa prijateljima! "Kad je čovek bolestan nije mu bitno ništa, samo da ozdravi!Daće sve što ima!" Uzmite se u pamet ljudi! Da ima korupcije, ima je! Ali ne mogu samo da krivim lekare!Nažalost! Dok ima ovaca, imaće i ko da ih šiša! Nemojte da dozvolite sebi da vam uzmu i to malo integriteta koji vam je posle 90-ih ostao!

cira

pre 15 godina

tuga jedna. kada smo saznali da moj otac ima rak pluca "dobar prijatelj" lekar nas je uputio kod svog kolege u sr. kamenicu. ovom smo platili 500 eura da operise oca "jer bolje on nego neki mladi da se vezba na njemu". otac je posle operacije bio skoro 2 meseca u sok sobi jer je nesto poslo po zlu pa je dobio i opalu pluca. umro je 14. 9. 2008. covek koji ga je operisao je u medju vremenu pijan autom zgazio jednu devojcicu. novine su pisale o tome. ali se izvukao, mogu pretpostaviti kako. eno ga radi ponovo kao da se nista nije desilo.
SRBIJO SRAM TE BILO.