Četvrtak, 15.01.2009.

00:32

Ne nazire se kraj spora oko gasa

Premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko ugovorili su sastanak u subotu 17. januara u Moskvi kako bi razgovarali o prekidu isporuke gasa.

Izvor: B92

Ne nazire se kraj spora oko gasa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

X

pre 15 godina

Pre dva dana BBC je objavio analizu ove krize u kojoj navodi da EU preko Ruskog gasa zadovoljava oko 20% svojih energetskih potreba, kao i da Nabuko moze da im zadovolji svega 5% potreba, ali da tim gasovodom gas treba da se doprema iz Uzbekistana i Kazahstana, sto su krajnje nestabilna podrucja i to su nepozdani dobavljaci.

Takodje su citirali neimenovane EU zvanicnike (ocigledno, ne one koji sada galame), koji ovih dana izjavljuju kako je Rusija i u vreme hladnog rata bila pouzdan dobavljac gasa i da nema dilema oko toga.

EU jednostavno nema odakle da nadoknadi gas koji bi joj Rusija uskratila. Spominjane su neke kolicine iz Alzira, ali je to premalo, cak i da se izgrade dodatni gasovodi.

Naravno da sto u manjoj meri zavisite od nekog dobavljaca, to ste manje osetljivi na njega, ali ako istovremeno morate da vodite racuna o vise dobavljaca, onda vam to toliko puta komplikuje zivot - ne dobijate nista drugo nego umnozen isti problem: sad opet zavisite od drugog, ali njih ima vise! A ovde se radi o Kazahstanu, Uzbekistanu, Alziru - svuda SAD imaju prste. Uopste, ko godje spominjao alternativu govorio je samo o dopuni, a ne o potpunoj zameni ruskog gasa.

Takodje, uvodjenje alternativnih izvora deluje primamljivo, ali cak i kad bi sada imali resenje za to, koliko im treba vremena da predju na to "nesto" novo? Koliko gasnih instalacija je vec postavljeno po Evropi - sad to treba sve menjati, a to trazi novac i vreme. Potrajace sve to.

Kako god se okrene, Rusija ce svoj gas prodavati, EU, Indiji, Kini, kome vec moze, samo je pitanje po kojim cenama. To je kao i u svakom poslu - stvari se menjaju, postoje problemi, ali posao ide dalje.

Nas je problem sto ne mozemo bez tog gasa da prezivimo ni 5 dana i time bi trebalo da se bavimo.

Npr. zasto bi ovde bio problem da se podizu vetrenjace - bar po Vojvodini bi mogle? Stice se utisak kao da je nas sramota takvih stvari - zasto se uopste ceka s takvim stvarima?

Prevodilac

pre 15 godina

Na znanje onoma koji su pomesali Belorusiju i Ukrajinu: Vlasnik ukrajinskog gasovoda i kompletne energetske privrede je ukrajinsko drzavno preduzece: NAFTOGAS!!! U Belorusiji je vlasnik ruski Gazprom!

neznalica

pre 15 godina

pa, opet ne znam, da li ce biti kraja gasne krize tacno na dan, malo pre, ili malo posle, kad prestane masakr na bliskom istoku?

zoran

pre 15 godina

Ova igra macke i misa je tako providna i predstavlja odlicnu glumu i zamajavanje pola Evrope. da li se neko iz te "pametne" EU setio da posalje posmatrace u Rusiju da se utvrdi, na prvom mestu, da li Bacuske uopste imaju gas. Sve me ovo asocira na to da je kod Rusa doslo do velikog poremecaja u eksploataciji gasa pa, da bi kupili vreme, dogovaraju se sa Ukrajincima o ovoj igri gluvih telefona...

Prevodilac

pre 15 godina

Ovo sto se dogadja sada sa Ukrajinom davno se dogodilo sa Belorusijom. Skoro celokupna beloruska gasna infrastruktura je sada u rukama Rusa (Gazprom). Ruska poruka Ukrajini je jasna: ili cete placati po svetskim cenama gas (Ukrajina nema te pare), ili (pro) dajete nama tu "krntiju" od gasovoda. Rusko-belorusko-ukrajinska gasna gvozdjarija, kad jednog dana bude u rukama samo Rusa, imace znacaj, jednog u Evropi, do sada nepoznatog oruzja. Njegovo tek malo delovanje osetili smo ove zime.

jedan manje

pre 15 godina

Da li je Rusija kriva ili je to Ukrajina, ili obe zajedno ili nijedna, za mene (krajnjeg potrošača) je to NEBITNO!

BITNO je da na njih (što se grejanja tiče) više ne mogu računati, pa ću do iduće zime tako i da kalkulišem!

uzichanin

pre 15 godina

Zaboravljaju mnogi diskutanti kako je Narandzasta Revolucija zdusno podrzavana od EU i USA a sve uinat Rusije.
Zaboravljaju mnogi kako je proslog Avgusta podrzavala (i ucestvovala) konflikt u Gruziji zajedno sa USA, Izraelom i nekim EU clanovima.
A sada kada treba bankrotiranoj Ukrajini placati utroseni gas racune ta ista narandzasta Ukrajina ispostavlja Rusima a ne organizatorima Narandzaste revolicije.
Izmedju ostalog US kauboji i sada u ovom gasnom konfliktu svo vreme huskaju Ukrajinu da to cini.

koske@yahoo.com

pre 15 godina

u redu ajde da kazemo da je Rusija sto posto upravu, ali se jedna stvar zaboravlja, da nije po ruskoj prici Ukrajina ukrala sav gas koji Rusija salje za evropu, vec je samo kraduckala za njene potrebe. Nakon toga, da se to ne bi nastavilo rusija je potpun prekinula dotok gasa Evropi ...
E sada ide da je Rusija rekla, da posto Ukrajina kraducka gas sada nece niko da ima gas u Evropi. To je kao kada prodas auto dobijes za njega 10 000 eura i kada trebas da ga das kupcu, kazes, e ne mogu da ti ga dam jer mi je neko ukrao novcanik u kome je bilo 1000 eura, dacu ti cim uhvatim lopova...
E to je cuveno Rusko postenje, Srbija bi morala da tuzi iskljucivo Rusiju, a posle neka Rusija radi sta hoce neka tuzi Ukrajinu, ili ne to nije nas problem.
I jos nesto, Ukrajina ima prava da od Rusije zahteva povlascenu cenu gasa, jer je ona jos uvek clanica ZND i kao takva i Rusija i Ukrajina su jedna drugoj duzne da prodaju robu po povlascenijim cenam nego drugim zemljama. Kada ukrajina napusti taj ugovor, e onda neka je rusija zavlaci sa cenom koliko hoce.

Djordje

pre 15 godina

Ubrzana izgradnja Nabuka ne donosi Evropi prekopotrebnu stabilnost sa energetskog aspekta. Nabuko je limitiran i apsolutno nece uspeti da podmiri potrebe EU. U svemu tome jedini profit imaju Amerikanci koji ce s dolaskom Obamine administracije, Hilari Klinton, Holbrukom i sl. jos vise aktualizovati i produbiti problem sa Rusijom. To je ujedno i osnovni cilj poturanja Ukrajine u ovu igru. Gubljenje sfere uticaja na Kavkazu, u Gruziji, polako i u Ukrajini Amerikance dovodi u jos ozbiljnjiju krizu, te je pozadina ovog problema veoma jasnog karaktera.
Evropa je podeljenja, Nemacka, Francuska, Italija razumeju potrebu beskompromisne saradnje izmedju EU i Rusije, u obostranom interesu, ali postoje i ljudi kao sto je Barozo koji otvoreno lobiraju za americke interese i svesno rade na destabilizaciji evropskog kontinenta. De facto, radi se o jednom od trojanskih konja evropske familije. Kazem evropske jer Rusija nesumnjivo, istorijski i kulturno, jeste i oduvek je bila jedan od fundamentalnih delova Evrope. Kako ce se u EU razvijati situacija, ostaje da vidimo. Mnogo toga je pod velikim znakon pitanja.
S druge strane, za nekih godinu i po do dve godine, svrsetkom izgradnje severnog toka Rusija dobija odresene ruke i resava veliki deo problema sa kojima se danas suocava, dok ubrzana izgradnja juznog toka resava sve probleme oko nesmetane isporuke gasa. Ukrajina ce to najbolje osetiti na svojoj kozi, a zna se dobro kako Amerikanci tretiraju svoje 'prijatelje' kada im vise nisu potrebni. U politici nema morala, ali postoje situacije u kojima jedna zemlja mora vise puta da postavi znak pitanja, i ta karakteristika je pre svega vezana za saradnju sa Sjedinjenim Drzavama.
Na kraju, ako Evropa potpuno odbije energetsku saradnju s Rusima, oni ce sasvim sigurno okrenuti svoje gasovode prema Istoku, na kome Kina i Indija prosto vape za energentima. A kao sto sam vec pomenuo, Nabuko nema dovoljno kapaciteta da podmiri sve evropske potrebe.
Gospodo, krajnje je vreme da se svet suoci sa novim podelama koje se namecu. Istok se razvija do te mere da to vise niko ne moze da zaustavi. Nepregledna prirodna bogatstva, ekonomija u neverovatnom zamahu i u ovom slucaju cinjenica da svako ko iole poznaje istorijske tokove zna da su kroz istoriju sveta postojali mali i kratki periodi u kojima je Rusija igrala perifernu ulogu. Zemlja sa najvecim prirodnim bogatstvima i s druge strane Kina i Indija, kao najmnogoljudnije zemlje sveta sasvim sigurno nece dopustati sve ono sto je do juce bilo neizbezno. Svet se menja, odnosi snaga se menjaju, i to je verovatno dobra stvar jer je ovo sto je postojalo u poslednjih 20 godina donelo mnogo nesrece, ratova, bede, siromastva, tuge i bola. I ako nista drugo, ostaje nam barem nada da ce ove promene sutra doneti nesto bolje po svet u kome zivimo.

Nema ovde nikakve 'rusofilije', ja sam covek koji voli zapad i u njemu pronalazi vise onog sto mu je intimno blize nego vecina stvari koje postoji u Srbiji danas, ali treba biti realan. U suprotnom, ide na nasu stetu.

Bojan

pre 15 godina

Ovako divljačko ponašanje Rusije nije viđeno od vremena Brežnjeva. Recimo silne uvrede koje Putin i Gasprom Medvedev izriču na račun Ukrajine (ni velja Ilić im nije ravan)... na svu sreću Ukrajina nije malecka i slaba kao Gruzija, inače bi Ruske invazine trupe već bile na pola njene teritorije.

jegmadar

pre 15 godina

Pre 3 dana je ceo dan bio na sajtovima izjava BAJATOVICA "Isporuka ruskog gasa za 2-3 dana"
Opet samo populisticka izjava, kao iz vremena Milosevica.

Sada vec 2 dana na sajtu B92 pise "Obezbedjeno gasa do 20. januara"

Sada cemo svi da se uplasimo.

Po mom misljenju skup humanitarni (ad-hoc) gas ce dolaziti i dalje, mozda u manjoj kolicini ali evropa nece dozvoliti humanitarnu katastrofu u Srbiji.

dule nbg

pre 15 godina

Ma da..Prvo su Rusi brdo para "zaradili" kad je nafta "skocila" na 40 dolara..Njima odgovara da sad puknu jos 1 mlrd USD zbog frke oko gasa...Stvarno nisu posteni,dali su gas Ukrajini a sad traze da im ovi plate...Gde to ima!?!?

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Glavni plus u ovoj priči oko neisporuke gasa je što će valjda, konačno neki od istraživačkih centara u Evropi, da krene da se ozbiljno bavi problemom skladištenja sunčeve toplote. Naime, kad bi deseti deo energije letnjih vrućina negde "spakovali", imali bi rešen problem zimskog grejanja. Na ovakve gasne sporove, gledam kao na dobru priliku, da se uspavana Evropa strese i uloži pare u prave istraživače i projekte i reši deo energetskog problema planete.

Ladislav

pre 15 godina

Trenutno je gas jedini artikal koji ima stabilnu i visoku potrošnju, ali i prostora u ceni za ugradjivanje novih marži, nečijih zarada. Prisetimo se da je nedavno Gazprom jednostrano snizio cenu gasa evropskim potrošačima, to je iz ugla kapitala potpuno neuračunljiv postupak... A moguća je i ekspanzija drugog načina transporta, izgradnje specijalnih brodova, terminala, skladišta... Istina je da je gas transportovan po sistemu LNG za 40 % skuplji, ali je i lanac onih koji na njemu zaraduju mnogo duži, a proizvodjači su izloženi većoj medjusobnoj konkurenciji i manjoj zaradi, što je za strateški odnos snaga u svetu veoma važno. Cilj je podići cenu gasa do nivoa koji podnosi ugradjivanje novih "poreznika" na način da je osnovna cena niska, a da sve ostalo do visoke cene predstavlja pripremu, utovar, transport, istovar, sladištenje, maržu, distribuciju... Pravo na udeo u kolaču bi imali i oni koji nemaju veze sa gasom. Zarada je zarada, novcu se u zube ne gleda. A potrošači će plaćati jer neće imati drugog izbora.

Тигрица

pre 15 godina

''kako bi razgovarali o prekidu isporuke gasa'' - Лепо. А, када ће се разговарати о почетку испоруке гаса. Никад, а можда ни тада?

draganzr

pre 15 godina

koliko mogu da iscitam is vesti u poslednjih par dana vrlo je ocigledno da viktor juscenko i julija timosenko nemaju usaglasene stavove sa kojima onda izlaze u pokusaju da pronadju izlaz iz ove situacije, vec svojim izjavama potvrdjuju da ne zive u slozi i nemaju zajednicku politiku, vec cak suprotsavljenu. sa druge strane imamo lukavog putina koji bas tu njihovu slabost zloupotrebljava.

danijel

pre 15 godina

ma udavise vise sa tim gasom. Stvar je inace vrlo jasna. Ukrajina dobija podrku USA da sve ovo radi, mala osveta Busha za Gruziju a takodje i jak ekonomski udarac Rusiji u ovim kriznim vremenima. Shvatili su da Rusija opet postaje velika sila i da se izuzetno brzo razvija, da ima odlicne prihode a da je osnov tog prihoda gas i nafta. Nafti su oborili cenu a za gas koriste svoje nove i sigurno najjace saveznike protiv Rusa, Ukrajinu. Bice tek interesantno kada Rusima istekne zakup one luke odakle krecu pomorske snage iz ukrajine. Reci da su Rusi za ovo krivi je totalna besmislica, zar bi se Rusi odrekli milijardu eura i nanosili sebi ekonomske udarce i provocirali Eu da u buducnosti prave druge gasovode koji nece vuci gas iz Rusije? Sigurno ne.

Iraklija

pre 15 godina

Problem je alarmantan za dobar deo Evrope, i sve je jasnije da Evropa, Rusija i Ukrajina "ne mogu" da ga reše. Pošto su i rasporedjeni medjunarodni posmatrači nemoćni i nedovoljni za očekivati je "pametan" predlog da se u region, odakle preti ugrožavanje miliona gradjana Evrope, upute i medjunarodne snage... Ukrajina je i inače strateški partner...

Dusan

pre 15 godina

A Julija i Vlado se dogovorili lepo u subotu da se nadju, lagano. 'Di da se zhurimo, jel? c c c...A da li znaju koliko je ljudi do sada umrlo zbog srmzavanja?....

mujcinovic salih

pre 15 godina

Vise nema smisla bilo sta reci.Daj boze da se oni dogovore do iduce godine.Ko prezivi pricace,a mi treba pod hitno da trazimo drugog snabdevaca

Zigi

pre 15 godina

Samo se vi svadjajte ... Ja cu sada da kupim jos drva i akumulator sa adapterom za 220v . Jel kako stoje stvari trebace mi i jedno i drugo . A za drugu zimu cu se drugacije pripremiti .

12021955DZMN

pre 15 godina

Naravno da se kraj ne nazire zahvaljujuci Ukrajini. Njima nista nije sveto. Nikakav dogovor, sporazum, susret, nista.Valjda je definitivno svima jasno ko je krivac. Rusija prodaje gas i u interesu je da ga salje Evropi. Ukrajina je minira u svim pokusajima jer je tranzitna zemlja i koristi svoj polozaj. ZASTO pa zato da bi po ko zna koji put dobila gas po niskoj ceni. Zna to dobro i EU ali njene reakcije su suvise mlake u odnosu na Ukrajinu koja je krivac za ovu situaciju. Zaboga upozoravaju i Rusiju i Ukrajinu a odlicno znaju ko ne propusta gas Evropi.Dosta je Rusija pomagala Ukrajinu. Zalosno je sto ljudi to ne razumeju i okrivljuju Rusiju koja sve pokusava da uradi da bi doturila gas Evropi. Ukrajina je navikla da joj se daje gas po niskoj ceni da joj se pomaze e sada kada je tome dosao kraj zavrce gas Evropi. Jadno!

Bacvanin

pre 15 godina

Malo koja zemlja je sklapala ugovore sa Ukrajinom, velika vecina balkanskih zemalja je ugovore sklapala sa Gaspromom, Ruskom drzavnom firmom.
Iz pravnog aspekta gledista, Rusija krsi ugovor, jer ne isporucuje gas, tako da je treba tuziti. Nakon tuzbe, i isplacene odstete, Rusija, ako zeli, moze da tuzi Ukrajinski Nastogas, i da trazi odstetu za nastalu materijalnu stetu.
Problemi Rusije i Ukrajine, njihova diplomatija, ekonomija i bezbednostna politika nije sastavin deo ugovora izmedju Srbije i Rusije. Njihova nesposobnost resavanja medjusobnih problema kao i transport gasa iz Rusije u Srbiju nisu stvar o kojima Srbija treba da brine, nego o gradjanima, koji se smrzavaju.
Jako je tuzno, da Srbija nece imati cojstva i hrabrosti da tuzi drugu stranu zbog nepostovanja ugovora, nego ce tuziti Ukrajinu, koja nikojim ugovorom nije vezana nizakakve usluge ili robe sa Srbijom.
Naravno to niko nece da prizna, jer bi to moglo stetno da se odrazi na principijelnost Rusije ka "Kosovskom pitanju", pa je bolje da se par stotina hiljada porodica smrzava zarad viseg cilja.
Rusija pokusava da pokazuje svoje misisce i moc, i to radi na racun par miliona gradjana drugih zemalja. Ako to nije dovoljan razlog da se Rusija titulira nepouzdanim partnerom za isporuku gasa, onda ne znam sta bi moglo biti.
Nemogu ja da prodam moj auto nekom, a posle da se zalim da me boli zub, pa zato ne mogu da ga donesem kupcu.

Dejan

pre 15 godina

Rusi treba da se sastanu sa svojim kupcima gasa ali je neprihvatljivo da to bude u Moskvi. Pa gde ce da se sastanu? Ako posle toga svima nije jasno da Ukrajina blokira gas po naredbi amerikanaca koji hoce da diskredituju Rusiju ne vredi ni komentarisati.

0men

pre 15 godina

Problemi sa gasom su samo deo globalne ekonomske krize. Iza svega naravno stoji Amerika.I iza ekonomske krize i iza Ukrajne.
Ruski oligarsi su u poslednjih 6 meseci izgubili 230 milijardi dolara. Svi oni su naravno finansijeri ruske drzave. Kao sto je Miskovic u Srbiji. Sve ovo je za Putina veliki udarac i on je postao nervozan, sto smo mogli da vidimo na televiziji. Putin je pre godinu ipo dana govorio da Rusija novi hladni rat ne moze da vodi.
Rusija je pod Putinom naizgled postala opet sila ali to nije tako.
Sofisticirana masinerija Amerike,ista ona koja je raturila Sovjetski Savez, sada je jos modernija i lukavija.Dok Rusija jos jedino ima atomsko oruzije, naftu i gas.
Novi svetski poredak stvoren nakon rusenja berlinskog zida i SSSR-a pokazuje svu svoju snagu i moc. Ova kriza je usmerena velikim delom na dodatno slabljenje Rusije koja ce da dodje u situaciju da svoje sirovine mora da proda, da bi dobila novac,ali po bagatelnoj ceni.Vidimo koliko su pale cene nafte na svetskim berzama, a i kod nas.Medlin Olbrajt je pre par godina govorila da je "nepravedno" da Rusija poseduje trecinu svetskih zaliha nafte i gasa.

Moze da se kaze da je sve ovo sto se desava nepravedno.Nepravedno su i oligarsi stekli bogatstvo, na stetu svog naroda, kao i nasi tajkuni.

Ja licno smatram da politika Amerike nije pravedna. Ali se u isto vreme divim njenoj moci i spektakularnoj domisljatosti koje koristi u svojoj imperijalistickoj politici.

Srbija,srpski narod i intelektualna elita Srbije jos jednom treba da razmisli sta ce se desavati u godinama koje dolaze i u skladu sa tim da radi za dobrobit zemlje i naroda.

southlander

pre 15 godina

Kraj se vidi,po nervoznim nastupima Ruskih zvanicnika na televiziji. Ucenjivanje svetskih potrosaca,da se poveca cena gasa nije uspela. Moskva je pretrpela novcane gubitke, jos vise gubitak poverenja i pouzdanosti. Novac koji je zaradio dok su cene nafte i gasa bile visoke,potrosio je na drzavnu birokratiju i vojsku, pa sade nema od cega da zivi.I ono sto je jos gore,nemaju novca da plate gas proizvodacima van Rusije, ciji gas preprodaju po cetvorostruko vecoj ceni.Rezultat ovih dogadjaja bice ubrzana izgradnja Nabuko projekta.

Srki

pre 15 godina

Eh, Barozo! Ni toliko hrabrosti nema da imenuje pravog krivca.
Nisam rusofil (veoma daleko od toga!!!), ali malo odlučniji pritisak na Ukrajinu bi doneo rezultate odmah.
Ovako, klasično, Evropa ne sme ni da takne američke saradnike, čak ni kad je bolno očigledno da su "zavrnuli" pola kontinenta.

Srki

pre 15 godina

Eh, Barozo! Ni toliko hrabrosti nema da imenuje pravog krivca.
Nisam rusofil (veoma daleko od toga!!!), ali malo odlučniji pritisak na Ukrajinu bi doneo rezultate odmah.
Ovako, klasično, Evropa ne sme ni da takne američke saradnike, čak ni kad je bolno očigledno da su "zavrnuli" pola kontinenta.

0men

pre 15 godina

Problemi sa gasom su samo deo globalne ekonomske krize. Iza svega naravno stoji Amerika.I iza ekonomske krize i iza Ukrajne.
Ruski oligarsi su u poslednjih 6 meseci izgubili 230 milijardi dolara. Svi oni su naravno finansijeri ruske drzave. Kao sto je Miskovic u Srbiji. Sve ovo je za Putina veliki udarac i on je postao nervozan, sto smo mogli da vidimo na televiziji. Putin je pre godinu ipo dana govorio da Rusija novi hladni rat ne moze da vodi.
Rusija je pod Putinom naizgled postala opet sila ali to nije tako.
Sofisticirana masinerija Amerike,ista ona koja je raturila Sovjetski Savez, sada je jos modernija i lukavija.Dok Rusija jos jedino ima atomsko oruzije, naftu i gas.
Novi svetski poredak stvoren nakon rusenja berlinskog zida i SSSR-a pokazuje svu svoju snagu i moc. Ova kriza je usmerena velikim delom na dodatno slabljenje Rusije koja ce da dodje u situaciju da svoje sirovine mora da proda, da bi dobila novac,ali po bagatelnoj ceni.Vidimo koliko su pale cene nafte na svetskim berzama, a i kod nas.Medlin Olbrajt je pre par godina govorila da je "nepravedno" da Rusija poseduje trecinu svetskih zaliha nafte i gasa.

Moze da se kaze da je sve ovo sto se desava nepravedno.Nepravedno su i oligarsi stekli bogatstvo, na stetu svog naroda, kao i nasi tajkuni.

Ja licno smatram da politika Amerike nije pravedna. Ali se u isto vreme divim njenoj moci i spektakularnoj domisljatosti koje koristi u svojoj imperijalistickoj politici.

Srbija,srpski narod i intelektualna elita Srbije jos jednom treba da razmisli sta ce se desavati u godinama koje dolaze i u skladu sa tim da radi za dobrobit zemlje i naroda.

12021955DZMN

pre 15 godina

Naravno da se kraj ne nazire zahvaljujuci Ukrajini. Njima nista nije sveto. Nikakav dogovor, sporazum, susret, nista.Valjda je definitivno svima jasno ko je krivac. Rusija prodaje gas i u interesu je da ga salje Evropi. Ukrajina je minira u svim pokusajima jer je tranzitna zemlja i koristi svoj polozaj. ZASTO pa zato da bi po ko zna koji put dobila gas po niskoj ceni. Zna to dobro i EU ali njene reakcije su suvise mlake u odnosu na Ukrajinu koja je krivac za ovu situaciju. Zaboga upozoravaju i Rusiju i Ukrajinu a odlicno znaju ko ne propusta gas Evropi.Dosta je Rusija pomagala Ukrajinu. Zalosno je sto ljudi to ne razumeju i okrivljuju Rusiju koja sve pokusava da uradi da bi doturila gas Evropi. Ukrajina je navikla da joj se daje gas po niskoj ceni da joj se pomaze e sada kada je tome dosao kraj zavrce gas Evropi. Jadno!

Dejan

pre 15 godina

Rusi treba da se sastanu sa svojim kupcima gasa ali je neprihvatljivo da to bude u Moskvi. Pa gde ce da se sastanu? Ako posle toga svima nije jasno da Ukrajina blokira gas po naredbi amerikanaca koji hoce da diskredituju Rusiju ne vredi ni komentarisati.

danijel

pre 15 godina

ma udavise vise sa tim gasom. Stvar je inace vrlo jasna. Ukrajina dobija podrku USA da sve ovo radi, mala osveta Busha za Gruziju a takodje i jak ekonomski udarac Rusiji u ovim kriznim vremenima. Shvatili su da Rusija opet postaje velika sila i da se izuzetno brzo razvija, da ima odlicne prihode a da je osnov tog prihoda gas i nafta. Nafti su oborili cenu a za gas koriste svoje nove i sigurno najjace saveznike protiv Rusa, Ukrajinu. Bice tek interesantno kada Rusima istekne zakup one luke odakle krecu pomorske snage iz ukrajine. Reci da su Rusi za ovo krivi je totalna besmislica, zar bi se Rusi odrekli milijardu eura i nanosili sebi ekonomske udarce i provocirali Eu da u buducnosti prave druge gasovode koji nece vuci gas iz Rusije? Sigurno ne.

Djordje

pre 15 godina

Ubrzana izgradnja Nabuka ne donosi Evropi prekopotrebnu stabilnost sa energetskog aspekta. Nabuko je limitiran i apsolutno nece uspeti da podmiri potrebe EU. U svemu tome jedini profit imaju Amerikanci koji ce s dolaskom Obamine administracije, Hilari Klinton, Holbrukom i sl. jos vise aktualizovati i produbiti problem sa Rusijom. To je ujedno i osnovni cilj poturanja Ukrajine u ovu igru. Gubljenje sfere uticaja na Kavkazu, u Gruziji, polako i u Ukrajini Amerikance dovodi u jos ozbiljnjiju krizu, te je pozadina ovog problema veoma jasnog karaktera.
Evropa je podeljenja, Nemacka, Francuska, Italija razumeju potrebu beskompromisne saradnje izmedju EU i Rusije, u obostranom interesu, ali postoje i ljudi kao sto je Barozo koji otvoreno lobiraju za americke interese i svesno rade na destabilizaciji evropskog kontinenta. De facto, radi se o jednom od trojanskih konja evropske familije. Kazem evropske jer Rusija nesumnjivo, istorijski i kulturno, jeste i oduvek je bila jedan od fundamentalnih delova Evrope. Kako ce se u EU razvijati situacija, ostaje da vidimo. Mnogo toga je pod velikim znakon pitanja.
S druge strane, za nekih godinu i po do dve godine, svrsetkom izgradnje severnog toka Rusija dobija odresene ruke i resava veliki deo problema sa kojima se danas suocava, dok ubrzana izgradnja juznog toka resava sve probleme oko nesmetane isporuke gasa. Ukrajina ce to najbolje osetiti na svojoj kozi, a zna se dobro kako Amerikanci tretiraju svoje 'prijatelje' kada im vise nisu potrebni. U politici nema morala, ali postoje situacije u kojima jedna zemlja mora vise puta da postavi znak pitanja, i ta karakteristika je pre svega vezana za saradnju sa Sjedinjenim Drzavama.
Na kraju, ako Evropa potpuno odbije energetsku saradnju s Rusima, oni ce sasvim sigurno okrenuti svoje gasovode prema Istoku, na kome Kina i Indija prosto vape za energentima. A kao sto sam vec pomenuo, Nabuko nema dovoljno kapaciteta da podmiri sve evropske potrebe.
Gospodo, krajnje je vreme da se svet suoci sa novim podelama koje se namecu. Istok se razvija do te mere da to vise niko ne moze da zaustavi. Nepregledna prirodna bogatstva, ekonomija u neverovatnom zamahu i u ovom slucaju cinjenica da svako ko iole poznaje istorijske tokove zna da su kroz istoriju sveta postojali mali i kratki periodi u kojima je Rusija igrala perifernu ulogu. Zemlja sa najvecim prirodnim bogatstvima i s druge strane Kina i Indija, kao najmnogoljudnije zemlje sveta sasvim sigurno nece dopustati sve ono sto je do juce bilo neizbezno. Svet se menja, odnosi snaga se menjaju, i to je verovatno dobra stvar jer je ovo sto je postojalo u poslednjih 20 godina donelo mnogo nesrece, ratova, bede, siromastva, tuge i bola. I ako nista drugo, ostaje nam barem nada da ce ove promene sutra doneti nesto bolje po svet u kome zivimo.

Nema ovde nikakve 'rusofilije', ja sam covek koji voli zapad i u njemu pronalazi vise onog sto mu je intimno blize nego vecina stvari koje postoji u Srbiji danas, ali treba biti realan. U suprotnom, ide na nasu stetu.

southlander

pre 15 godina

Kraj se vidi,po nervoznim nastupima Ruskih zvanicnika na televiziji. Ucenjivanje svetskih potrosaca,da se poveca cena gasa nije uspela. Moskva je pretrpela novcane gubitke, jos vise gubitak poverenja i pouzdanosti. Novac koji je zaradio dok su cene nafte i gasa bile visoke,potrosio je na drzavnu birokratiju i vojsku, pa sade nema od cega da zivi.I ono sto je jos gore,nemaju novca da plate gas proizvodacima van Rusije, ciji gas preprodaju po cetvorostruko vecoj ceni.Rezultat ovih dogadjaja bice ubrzana izgradnja Nabuko projekta.

dule nbg

pre 15 godina

Ma da..Prvo su Rusi brdo para "zaradili" kad je nafta "skocila" na 40 dolara..Njima odgovara da sad puknu jos 1 mlrd USD zbog frke oko gasa...Stvarno nisu posteni,dali su gas Ukrajini a sad traze da im ovi plate...Gde to ima!?!?

Bacvanin

pre 15 godina

Malo koja zemlja je sklapala ugovore sa Ukrajinom, velika vecina balkanskih zemalja je ugovore sklapala sa Gaspromom, Ruskom drzavnom firmom.
Iz pravnog aspekta gledista, Rusija krsi ugovor, jer ne isporucuje gas, tako da je treba tuziti. Nakon tuzbe, i isplacene odstete, Rusija, ako zeli, moze da tuzi Ukrajinski Nastogas, i da trazi odstetu za nastalu materijalnu stetu.
Problemi Rusije i Ukrajine, njihova diplomatija, ekonomija i bezbednostna politika nije sastavin deo ugovora izmedju Srbije i Rusije. Njihova nesposobnost resavanja medjusobnih problema kao i transport gasa iz Rusije u Srbiju nisu stvar o kojima Srbija treba da brine, nego o gradjanima, koji se smrzavaju.
Jako je tuzno, da Srbija nece imati cojstva i hrabrosti da tuzi drugu stranu zbog nepostovanja ugovora, nego ce tuziti Ukrajinu, koja nikojim ugovorom nije vezana nizakakve usluge ili robe sa Srbijom.
Naravno to niko nece da prizna, jer bi to moglo stetno da se odrazi na principijelnost Rusije ka "Kosovskom pitanju", pa je bolje da se par stotina hiljada porodica smrzava zarad viseg cilja.
Rusija pokusava da pokazuje svoje misisce i moc, i to radi na racun par miliona gradjana drugih zemalja. Ako to nije dovoljan razlog da se Rusija titulira nepouzdanim partnerom za isporuku gasa, onda ne znam sta bi moglo biti.
Nemogu ja da prodam moj auto nekom, a posle da se zalim da me boli zub, pa zato ne mogu da ga donesem kupcu.

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Glavni plus u ovoj priči oko neisporuke gasa je što će valjda, konačno neki od istraživačkih centara u Evropi, da krene da se ozbiljno bavi problemom skladištenja sunčeve toplote. Naime, kad bi deseti deo energije letnjih vrućina negde "spakovali", imali bi rešen problem zimskog grejanja. Na ovakve gasne sporove, gledam kao na dobru priliku, da se uspavana Evropa strese i uloži pare u prave istraživače i projekte i reši deo energetskog problema planete.

Bojan

pre 15 godina

Ovako divljačko ponašanje Rusije nije viđeno od vremena Brežnjeva. Recimo silne uvrede koje Putin i Gasprom Medvedev izriču na račun Ukrajine (ni velja Ilić im nije ravan)... na svu sreću Ukrajina nije malecka i slaba kao Gruzija, inače bi Ruske invazine trupe već bile na pola njene teritorije.

uzichanin

pre 15 godina

Zaboravljaju mnogi diskutanti kako je Narandzasta Revolucija zdusno podrzavana od EU i USA a sve uinat Rusije.
Zaboravljaju mnogi kako je proslog Avgusta podrzavala (i ucestvovala) konflikt u Gruziji zajedno sa USA, Izraelom i nekim EU clanovima.
A sada kada treba bankrotiranoj Ukrajini placati utroseni gas racune ta ista narandzasta Ukrajina ispostavlja Rusima a ne organizatorima Narandzaste revolicije.
Izmedju ostalog US kauboji i sada u ovom gasnom konfliktu svo vreme huskaju Ukrajinu da to cini.

koske@yahoo.com

pre 15 godina

u redu ajde da kazemo da je Rusija sto posto upravu, ali se jedna stvar zaboravlja, da nije po ruskoj prici Ukrajina ukrala sav gas koji Rusija salje za evropu, vec je samo kraduckala za njene potrebe. Nakon toga, da se to ne bi nastavilo rusija je potpun prekinula dotok gasa Evropi ...
E sada ide da je Rusija rekla, da posto Ukrajina kraducka gas sada nece niko da ima gas u Evropi. To je kao kada prodas auto dobijes za njega 10 000 eura i kada trebas da ga das kupcu, kazes, e ne mogu da ti ga dam jer mi je neko ukrao novcanik u kome je bilo 1000 eura, dacu ti cim uhvatim lopova...
E to je cuveno Rusko postenje, Srbija bi morala da tuzi iskljucivo Rusiju, a posle neka Rusija radi sta hoce neka tuzi Ukrajinu, ili ne to nije nas problem.
I jos nesto, Ukrajina ima prava da od Rusije zahteva povlascenu cenu gasa, jer je ona jos uvek clanica ZND i kao takva i Rusija i Ukrajina su jedna drugoj duzne da prodaju robu po povlascenijim cenam nego drugim zemljama. Kada ukrajina napusti taj ugovor, e onda neka je rusija zavlaci sa cenom koliko hoce.

Zigi

pre 15 godina

Samo se vi svadjajte ... Ja cu sada da kupim jos drva i akumulator sa adapterom za 220v . Jel kako stoje stvari trebace mi i jedno i drugo . A za drugu zimu cu se drugacije pripremiti .

Dusan

pre 15 godina

A Julija i Vlado se dogovorili lepo u subotu da se nadju, lagano. 'Di da se zhurimo, jel? c c c...A da li znaju koliko je ljudi do sada umrlo zbog srmzavanja?....

draganzr

pre 15 godina

koliko mogu da iscitam is vesti u poslednjih par dana vrlo je ocigledno da viktor juscenko i julija timosenko nemaju usaglasene stavove sa kojima onda izlaze u pokusaju da pronadju izlaz iz ove situacije, vec svojim izjavama potvrdjuju da ne zive u slozi i nemaju zajednicku politiku, vec cak suprotsavljenu. sa druge strane imamo lukavog putina koji bas tu njihovu slabost zloupotrebljava.

Ladislav

pre 15 godina

Trenutno je gas jedini artikal koji ima stabilnu i visoku potrošnju, ali i prostora u ceni za ugradjivanje novih marži, nečijih zarada. Prisetimo se da je nedavno Gazprom jednostrano snizio cenu gasa evropskim potrošačima, to je iz ugla kapitala potpuno neuračunljiv postupak... A moguća je i ekspanzija drugog načina transporta, izgradnje specijalnih brodova, terminala, skladišta... Istina je da je gas transportovan po sistemu LNG za 40 % skuplji, ali je i lanac onih koji na njemu zaraduju mnogo duži, a proizvodjači su izloženi većoj medjusobnoj konkurenciji i manjoj zaradi, što je za strateški odnos snaga u svetu veoma važno. Cilj je podići cenu gasa do nivoa koji podnosi ugradjivanje novih "poreznika" na način da je osnovna cena niska, a da sve ostalo do visoke cene predstavlja pripremu, utovar, transport, istovar, sladištenje, maržu, distribuciju... Pravo na udeo u kolaču bi imali i oni koji nemaju veze sa gasom. Zarada je zarada, novcu se u zube ne gleda. A potrošači će plaćati jer neće imati drugog izbora.

mujcinovic salih

pre 15 godina

Vise nema smisla bilo sta reci.Daj boze da se oni dogovore do iduce godine.Ko prezivi pricace,a mi treba pod hitno da trazimo drugog snabdevaca

Prevodilac

pre 15 godina

Na znanje onoma koji su pomesali Belorusiju i Ukrajinu: Vlasnik ukrajinskog gasovoda i kompletne energetske privrede je ukrajinsko drzavno preduzece: NAFTOGAS!!! U Belorusiji je vlasnik ruski Gazprom!

neznalica

pre 15 godina

pa, opet ne znam, da li ce biti kraja gasne krize tacno na dan, malo pre, ili malo posle, kad prestane masakr na bliskom istoku?

Iraklija

pre 15 godina

Problem je alarmantan za dobar deo Evrope, i sve je jasnije da Evropa, Rusija i Ukrajina "ne mogu" da ga reše. Pošto su i rasporedjeni medjunarodni posmatrači nemoćni i nedovoljni za očekivati je "pametan" predlog da se u region, odakle preti ugrožavanje miliona gradjana Evrope, upute i medjunarodne snage... Ukrajina je i inače strateški partner...

Prevodilac

pre 15 godina

Ovo sto se dogadja sada sa Ukrajinom davno se dogodilo sa Belorusijom. Skoro celokupna beloruska gasna infrastruktura je sada u rukama Rusa (Gazprom). Ruska poruka Ukrajini je jasna: ili cete placati po svetskim cenama gas (Ukrajina nema te pare), ili (pro) dajete nama tu "krntiju" od gasovoda. Rusko-belorusko-ukrajinska gasna gvozdjarija, kad jednog dana bude u rukama samo Rusa, imace znacaj, jednog u Evropi, do sada nepoznatog oruzja. Njegovo tek malo delovanje osetili smo ove zime.

jegmadar

pre 15 godina

Pre 3 dana je ceo dan bio na sajtovima izjava BAJATOVICA "Isporuka ruskog gasa za 2-3 dana"
Opet samo populisticka izjava, kao iz vremena Milosevica.

Sada vec 2 dana na sajtu B92 pise "Obezbedjeno gasa do 20. januara"

Sada cemo svi da se uplasimo.

Po mom misljenju skup humanitarni (ad-hoc) gas ce dolaziti i dalje, mozda u manjoj kolicini ali evropa nece dozvoliti humanitarnu katastrofu u Srbiji.

jedan manje

pre 15 godina

Da li je Rusija kriva ili je to Ukrajina, ili obe zajedno ili nijedna, za mene (krajnjeg potrošača) je to NEBITNO!

BITNO je da na njih (što se grejanja tiče) više ne mogu računati, pa ću do iduće zime tako i da kalkulišem!

zoran

pre 15 godina

Ova igra macke i misa je tako providna i predstavlja odlicnu glumu i zamajavanje pola Evrope. da li se neko iz te "pametne" EU setio da posalje posmatrace u Rusiju da se utvrdi, na prvom mestu, da li Bacuske uopste imaju gas. Sve me ovo asocira na to da je kod Rusa doslo do velikog poremecaja u eksploataciji gasa pa, da bi kupili vreme, dogovaraju se sa Ukrajincima o ovoj igri gluvih telefona...

Тигрица

pre 15 godina

''kako bi razgovarali o prekidu isporuke gasa'' - Лепо. А, када ће се разговарати о почетку испоруке гаса. Никад, а можда ни тада?

X

pre 15 godina

Pre dva dana BBC je objavio analizu ove krize u kojoj navodi da EU preko Ruskog gasa zadovoljava oko 20% svojih energetskih potreba, kao i da Nabuko moze da im zadovolji svega 5% potreba, ali da tim gasovodom gas treba da se doprema iz Uzbekistana i Kazahstana, sto su krajnje nestabilna podrucja i to su nepozdani dobavljaci.

Takodje su citirali neimenovane EU zvanicnike (ocigledno, ne one koji sada galame), koji ovih dana izjavljuju kako je Rusija i u vreme hladnog rata bila pouzdan dobavljac gasa i da nema dilema oko toga.

EU jednostavno nema odakle da nadoknadi gas koji bi joj Rusija uskratila. Spominjane su neke kolicine iz Alzira, ali je to premalo, cak i da se izgrade dodatni gasovodi.

Naravno da sto u manjoj meri zavisite od nekog dobavljaca, to ste manje osetljivi na njega, ali ako istovremeno morate da vodite racuna o vise dobavljaca, onda vam to toliko puta komplikuje zivot - ne dobijate nista drugo nego umnozen isti problem: sad opet zavisite od drugog, ali njih ima vise! A ovde se radi o Kazahstanu, Uzbekistanu, Alziru - svuda SAD imaju prste. Uopste, ko godje spominjao alternativu govorio je samo o dopuni, a ne o potpunoj zameni ruskog gasa.

Takodje, uvodjenje alternativnih izvora deluje primamljivo, ali cak i kad bi sada imali resenje za to, koliko im treba vremena da predju na to "nesto" novo? Koliko gasnih instalacija je vec postavljeno po Evropi - sad to treba sve menjati, a to trazi novac i vreme. Potrajace sve to.

Kako god se okrene, Rusija ce svoj gas prodavati, EU, Indiji, Kini, kome vec moze, samo je pitanje po kojim cenama. To je kao i u svakom poslu - stvari se menjaju, postoje problemi, ali posao ide dalje.

Nas je problem sto ne mozemo bez tog gasa da prezivimo ni 5 dana i time bi trebalo da se bavimo.

Npr. zasto bi ovde bio problem da se podizu vetrenjace - bar po Vojvodini bi mogle? Stice se utisak kao da je nas sramota takvih stvari - zasto se uopste ceka s takvim stvarima?

southlander

pre 15 godina

Kraj se vidi,po nervoznim nastupima Ruskih zvanicnika na televiziji. Ucenjivanje svetskih potrosaca,da se poveca cena gasa nije uspela. Moskva je pretrpela novcane gubitke, jos vise gubitak poverenja i pouzdanosti. Novac koji je zaradio dok su cene nafte i gasa bile visoke,potrosio je na drzavnu birokratiju i vojsku, pa sade nema od cega da zivi.I ono sto je jos gore,nemaju novca da plate gas proizvodacima van Rusije, ciji gas preprodaju po cetvorostruko vecoj ceni.Rezultat ovih dogadjaja bice ubrzana izgradnja Nabuko projekta.

Bojan

pre 15 godina

Ovako divljačko ponašanje Rusije nije viđeno od vremena Brežnjeva. Recimo silne uvrede koje Putin i Gasprom Medvedev izriču na račun Ukrajine (ni velja Ilić im nije ravan)... na svu sreću Ukrajina nije malecka i slaba kao Gruzija, inače bi Ruske invazine trupe već bile na pola njene teritorije.

Bacvanin

pre 15 godina

Malo koja zemlja je sklapala ugovore sa Ukrajinom, velika vecina balkanskih zemalja je ugovore sklapala sa Gaspromom, Ruskom drzavnom firmom.
Iz pravnog aspekta gledista, Rusija krsi ugovor, jer ne isporucuje gas, tako da je treba tuziti. Nakon tuzbe, i isplacene odstete, Rusija, ako zeli, moze da tuzi Ukrajinski Nastogas, i da trazi odstetu za nastalu materijalnu stetu.
Problemi Rusije i Ukrajine, njihova diplomatija, ekonomija i bezbednostna politika nije sastavin deo ugovora izmedju Srbije i Rusije. Njihova nesposobnost resavanja medjusobnih problema kao i transport gasa iz Rusije u Srbiju nisu stvar o kojima Srbija treba da brine, nego o gradjanima, koji se smrzavaju.
Jako je tuzno, da Srbija nece imati cojstva i hrabrosti da tuzi drugu stranu zbog nepostovanja ugovora, nego ce tuziti Ukrajinu, koja nikojim ugovorom nije vezana nizakakve usluge ili robe sa Srbijom.
Naravno to niko nece da prizna, jer bi to moglo stetno da se odrazi na principijelnost Rusije ka "Kosovskom pitanju", pa je bolje da se par stotina hiljada porodica smrzava zarad viseg cilja.
Rusija pokusava da pokazuje svoje misisce i moc, i to radi na racun par miliona gradjana drugih zemalja. Ako to nije dovoljan razlog da se Rusija titulira nepouzdanim partnerom za isporuku gasa, onda ne znam sta bi moglo biti.
Nemogu ja da prodam moj auto nekom, a posle da se zalim da me boli zub, pa zato ne mogu da ga donesem kupcu.

0men

pre 15 godina

Problemi sa gasom su samo deo globalne ekonomske krize. Iza svega naravno stoji Amerika.I iza ekonomske krize i iza Ukrajne.
Ruski oligarsi su u poslednjih 6 meseci izgubili 230 milijardi dolara. Svi oni su naravno finansijeri ruske drzave. Kao sto je Miskovic u Srbiji. Sve ovo je za Putina veliki udarac i on je postao nervozan, sto smo mogli da vidimo na televiziji. Putin je pre godinu ipo dana govorio da Rusija novi hladni rat ne moze da vodi.
Rusija je pod Putinom naizgled postala opet sila ali to nije tako.
Sofisticirana masinerija Amerike,ista ona koja je raturila Sovjetski Savez, sada je jos modernija i lukavija.Dok Rusija jos jedino ima atomsko oruzije, naftu i gas.
Novi svetski poredak stvoren nakon rusenja berlinskog zida i SSSR-a pokazuje svu svoju snagu i moc. Ova kriza je usmerena velikim delom na dodatno slabljenje Rusije koja ce da dodje u situaciju da svoje sirovine mora da proda, da bi dobila novac,ali po bagatelnoj ceni.Vidimo koliko su pale cene nafte na svetskim berzama, a i kod nas.Medlin Olbrajt je pre par godina govorila da je "nepravedno" da Rusija poseduje trecinu svetskih zaliha nafte i gasa.

Moze da se kaze da je sve ovo sto se desava nepravedno.Nepravedno su i oligarsi stekli bogatstvo, na stetu svog naroda, kao i nasi tajkuni.

Ja licno smatram da politika Amerike nije pravedna. Ali se u isto vreme divim njenoj moci i spektakularnoj domisljatosti koje koristi u svojoj imperijalistickoj politici.

Srbija,srpski narod i intelektualna elita Srbije jos jednom treba da razmisli sta ce se desavati u godinama koje dolaze i u skladu sa tim da radi za dobrobit zemlje i naroda.

12021955DZMN

pre 15 godina

Naravno da se kraj ne nazire zahvaljujuci Ukrajini. Njima nista nije sveto. Nikakav dogovor, sporazum, susret, nista.Valjda je definitivno svima jasno ko je krivac. Rusija prodaje gas i u interesu je da ga salje Evropi. Ukrajina je minira u svim pokusajima jer je tranzitna zemlja i koristi svoj polozaj. ZASTO pa zato da bi po ko zna koji put dobila gas po niskoj ceni. Zna to dobro i EU ali njene reakcije su suvise mlake u odnosu na Ukrajinu koja je krivac za ovu situaciju. Zaboga upozoravaju i Rusiju i Ukrajinu a odlicno znaju ko ne propusta gas Evropi.Dosta je Rusija pomagala Ukrajinu. Zalosno je sto ljudi to ne razumeju i okrivljuju Rusiju koja sve pokusava da uradi da bi doturila gas Evropi. Ukrajina je navikla da joj se daje gas po niskoj ceni da joj se pomaze e sada kada je tome dosao kraj zavrce gas Evropi. Jadno!

koske@yahoo.com

pre 15 godina

u redu ajde da kazemo da je Rusija sto posto upravu, ali se jedna stvar zaboravlja, da nije po ruskoj prici Ukrajina ukrala sav gas koji Rusija salje za evropu, vec je samo kraduckala za njene potrebe. Nakon toga, da se to ne bi nastavilo rusija je potpun prekinula dotok gasa Evropi ...
E sada ide da je Rusija rekla, da posto Ukrajina kraducka gas sada nece niko da ima gas u Evropi. To je kao kada prodas auto dobijes za njega 10 000 eura i kada trebas da ga das kupcu, kazes, e ne mogu da ti ga dam jer mi je neko ukrao novcanik u kome je bilo 1000 eura, dacu ti cim uhvatim lopova...
E to je cuveno Rusko postenje, Srbija bi morala da tuzi iskljucivo Rusiju, a posle neka Rusija radi sta hoce neka tuzi Ukrajinu, ili ne to nije nas problem.
I jos nesto, Ukrajina ima prava da od Rusije zahteva povlascenu cenu gasa, jer je ona jos uvek clanica ZND i kao takva i Rusija i Ukrajina su jedna drugoj duzne da prodaju robu po povlascenijim cenam nego drugim zemljama. Kada ukrajina napusti taj ugovor, e onda neka je rusija zavlaci sa cenom koliko hoce.

Srki

pre 15 godina

Eh, Barozo! Ni toliko hrabrosti nema da imenuje pravog krivca.
Nisam rusofil (veoma daleko od toga!!!), ali malo odlučniji pritisak na Ukrajinu bi doneo rezultate odmah.
Ovako, klasično, Evropa ne sme ni da takne američke saradnike, čak ni kad je bolno očigledno da su "zavrnuli" pola kontinenta.

Dejan

pre 15 godina

Rusi treba da se sastanu sa svojim kupcima gasa ali je neprihvatljivo da to bude u Moskvi. Pa gde ce da se sastanu? Ako posle toga svima nije jasno da Ukrajina blokira gas po naredbi amerikanaca koji hoce da diskredituju Rusiju ne vredi ni komentarisati.

uzichanin

pre 15 godina

Zaboravljaju mnogi diskutanti kako je Narandzasta Revolucija zdusno podrzavana od EU i USA a sve uinat Rusije.
Zaboravljaju mnogi kako je proslog Avgusta podrzavala (i ucestvovala) konflikt u Gruziji zajedno sa USA, Izraelom i nekim EU clanovima.
A sada kada treba bankrotiranoj Ukrajini placati utroseni gas racune ta ista narandzasta Ukrajina ispostavlja Rusima a ne organizatorima Narandzaste revolicije.
Izmedju ostalog US kauboji i sada u ovom gasnom konfliktu svo vreme huskaju Ukrajinu da to cini.

dule nbg

pre 15 godina

Ma da..Prvo su Rusi brdo para "zaradili" kad je nafta "skocila" na 40 dolara..Njima odgovara da sad puknu jos 1 mlrd USD zbog frke oko gasa...Stvarno nisu posteni,dali su gas Ukrajini a sad traze da im ovi plate...Gde to ima!?!?

Djordje

pre 15 godina

Ubrzana izgradnja Nabuka ne donosi Evropi prekopotrebnu stabilnost sa energetskog aspekta. Nabuko je limitiran i apsolutno nece uspeti da podmiri potrebe EU. U svemu tome jedini profit imaju Amerikanci koji ce s dolaskom Obamine administracije, Hilari Klinton, Holbrukom i sl. jos vise aktualizovati i produbiti problem sa Rusijom. To je ujedno i osnovni cilj poturanja Ukrajine u ovu igru. Gubljenje sfere uticaja na Kavkazu, u Gruziji, polako i u Ukrajini Amerikance dovodi u jos ozbiljnjiju krizu, te je pozadina ovog problema veoma jasnog karaktera.
Evropa je podeljenja, Nemacka, Francuska, Italija razumeju potrebu beskompromisne saradnje izmedju EU i Rusije, u obostranom interesu, ali postoje i ljudi kao sto je Barozo koji otvoreno lobiraju za americke interese i svesno rade na destabilizaciji evropskog kontinenta. De facto, radi se o jednom od trojanskih konja evropske familije. Kazem evropske jer Rusija nesumnjivo, istorijski i kulturno, jeste i oduvek je bila jedan od fundamentalnih delova Evrope. Kako ce se u EU razvijati situacija, ostaje da vidimo. Mnogo toga je pod velikim znakon pitanja.
S druge strane, za nekih godinu i po do dve godine, svrsetkom izgradnje severnog toka Rusija dobija odresene ruke i resava veliki deo problema sa kojima se danas suocava, dok ubrzana izgradnja juznog toka resava sve probleme oko nesmetane isporuke gasa. Ukrajina ce to najbolje osetiti na svojoj kozi, a zna se dobro kako Amerikanci tretiraju svoje 'prijatelje' kada im vise nisu potrebni. U politici nema morala, ali postoje situacije u kojima jedna zemlja mora vise puta da postavi znak pitanja, i ta karakteristika je pre svega vezana za saradnju sa Sjedinjenim Drzavama.
Na kraju, ako Evropa potpuno odbije energetsku saradnju s Rusima, oni ce sasvim sigurno okrenuti svoje gasovode prema Istoku, na kome Kina i Indija prosto vape za energentima. A kao sto sam vec pomenuo, Nabuko nema dovoljno kapaciteta da podmiri sve evropske potrebe.
Gospodo, krajnje je vreme da se svet suoci sa novim podelama koje se namecu. Istok se razvija do te mere da to vise niko ne moze da zaustavi. Nepregledna prirodna bogatstva, ekonomija u neverovatnom zamahu i u ovom slucaju cinjenica da svako ko iole poznaje istorijske tokove zna da su kroz istoriju sveta postojali mali i kratki periodi u kojima je Rusija igrala perifernu ulogu. Zemlja sa najvecim prirodnim bogatstvima i s druge strane Kina i Indija, kao najmnogoljudnije zemlje sveta sasvim sigurno nece dopustati sve ono sto je do juce bilo neizbezno. Svet se menja, odnosi snaga se menjaju, i to je verovatno dobra stvar jer je ovo sto je postojalo u poslednjih 20 godina donelo mnogo nesrece, ratova, bede, siromastva, tuge i bola. I ako nista drugo, ostaje nam barem nada da ce ove promene sutra doneti nesto bolje po svet u kome zivimo.

Nema ovde nikakve 'rusofilije', ja sam covek koji voli zapad i u njemu pronalazi vise onog sto mu je intimno blize nego vecina stvari koje postoji u Srbiji danas, ali treba biti realan. U suprotnom, ide na nasu stetu.

zoran

pre 15 godina

Ova igra macke i misa je tako providna i predstavlja odlicnu glumu i zamajavanje pola Evrope. da li se neko iz te "pametne" EU setio da posalje posmatrace u Rusiju da se utvrdi, na prvom mestu, da li Bacuske uopste imaju gas. Sve me ovo asocira na to da je kod Rusa doslo do velikog poremecaja u eksploataciji gasa pa, da bi kupili vreme, dogovaraju se sa Ukrajincima o ovoj igri gluvih telefona...

danijel

pre 15 godina

ma udavise vise sa tim gasom. Stvar je inace vrlo jasna. Ukrajina dobija podrku USA da sve ovo radi, mala osveta Busha za Gruziju a takodje i jak ekonomski udarac Rusiji u ovim kriznim vremenima. Shvatili su da Rusija opet postaje velika sila i da se izuzetno brzo razvija, da ima odlicne prihode a da je osnov tog prihoda gas i nafta. Nafti su oborili cenu a za gas koriste svoje nove i sigurno najjace saveznike protiv Rusa, Ukrajinu. Bice tek interesantno kada Rusima istekne zakup one luke odakle krecu pomorske snage iz ukrajine. Reci da su Rusi za ovo krivi je totalna besmislica, zar bi se Rusi odrekli milijardu eura i nanosili sebi ekonomske udarce i provocirali Eu da u buducnosti prave druge gasovode koji nece vuci gas iz Rusije? Sigurno ne.

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Glavni plus u ovoj priči oko neisporuke gasa je što će valjda, konačno neki od istraživačkih centara u Evropi, da krene da se ozbiljno bavi problemom skladištenja sunčeve toplote. Naime, kad bi deseti deo energije letnjih vrućina negde "spakovali", imali bi rešen problem zimskog grejanja. Na ovakve gasne sporove, gledam kao na dobru priliku, da se uspavana Evropa strese i uloži pare u prave istraživače i projekte i reši deo energetskog problema planete.

draganzr

pre 15 godina

koliko mogu da iscitam is vesti u poslednjih par dana vrlo je ocigledno da viktor juscenko i julija timosenko nemaju usaglasene stavove sa kojima onda izlaze u pokusaju da pronadju izlaz iz ove situacije, vec svojim izjavama potvrdjuju da ne zive u slozi i nemaju zajednicku politiku, vec cak suprotsavljenu. sa druge strane imamo lukavog putina koji bas tu njihovu slabost zloupotrebljava.

mujcinovic salih

pre 15 godina

Vise nema smisla bilo sta reci.Daj boze da se oni dogovore do iduce godine.Ko prezivi pricace,a mi treba pod hitno da trazimo drugog snabdevaca

Dusan

pre 15 godina

A Julija i Vlado se dogovorili lepo u subotu da se nadju, lagano. 'Di da se zhurimo, jel? c c c...A da li znaju koliko je ljudi do sada umrlo zbog srmzavanja?....

Prevodilac

pre 15 godina

Ovo sto se dogadja sada sa Ukrajinom davno se dogodilo sa Belorusijom. Skoro celokupna beloruska gasna infrastruktura je sada u rukama Rusa (Gazprom). Ruska poruka Ukrajini je jasna: ili cete placati po svetskim cenama gas (Ukrajina nema te pare), ili (pro) dajete nama tu "krntiju" od gasovoda. Rusko-belorusko-ukrajinska gasna gvozdjarija, kad jednog dana bude u rukama samo Rusa, imace znacaj, jednog u Evropi, do sada nepoznatog oruzja. Njegovo tek malo delovanje osetili smo ove zime.

Тигрица

pre 15 godina

''kako bi razgovarali o prekidu isporuke gasa'' - Лепо. А, када ће се разговарати о почетку испоруке гаса. Никад, а можда ни тада?

jegmadar

pre 15 godina

Pre 3 dana je ceo dan bio na sajtovima izjava BAJATOVICA "Isporuka ruskog gasa za 2-3 dana"
Opet samo populisticka izjava, kao iz vremena Milosevica.

Sada vec 2 dana na sajtu B92 pise "Obezbedjeno gasa do 20. januara"

Sada cemo svi da se uplasimo.

Po mom misljenju skup humanitarni (ad-hoc) gas ce dolaziti i dalje, mozda u manjoj kolicini ali evropa nece dozvoliti humanitarnu katastrofu u Srbiji.

Iraklija

pre 15 godina

Problem je alarmantan za dobar deo Evrope, i sve je jasnije da Evropa, Rusija i Ukrajina "ne mogu" da ga reše. Pošto su i rasporedjeni medjunarodni posmatrači nemoćni i nedovoljni za očekivati je "pametan" predlog da se u region, odakle preti ugrožavanje miliona gradjana Evrope, upute i medjunarodne snage... Ukrajina je i inače strateški partner...

jedan manje

pre 15 godina

Da li je Rusija kriva ili je to Ukrajina, ili obe zajedno ili nijedna, za mene (krajnjeg potrošača) je to NEBITNO!

BITNO je da na njih (što se grejanja tiče) više ne mogu računati, pa ću do iduće zime tako i da kalkulišem!

Zigi

pre 15 godina

Samo se vi svadjajte ... Ja cu sada da kupim jos drva i akumulator sa adapterom za 220v . Jel kako stoje stvari trebace mi i jedno i drugo . A za drugu zimu cu se drugacije pripremiti .

neznalica

pre 15 godina

pa, opet ne znam, da li ce biti kraja gasne krize tacno na dan, malo pre, ili malo posle, kad prestane masakr na bliskom istoku?

Ladislav

pre 15 godina

Trenutno je gas jedini artikal koji ima stabilnu i visoku potrošnju, ali i prostora u ceni za ugradjivanje novih marži, nečijih zarada. Prisetimo se da je nedavno Gazprom jednostrano snizio cenu gasa evropskim potrošačima, to je iz ugla kapitala potpuno neuračunljiv postupak... A moguća je i ekspanzija drugog načina transporta, izgradnje specijalnih brodova, terminala, skladišta... Istina je da je gas transportovan po sistemu LNG za 40 % skuplji, ali je i lanac onih koji na njemu zaraduju mnogo duži, a proizvodjači su izloženi većoj medjusobnoj konkurenciji i manjoj zaradi, što je za strateški odnos snaga u svetu veoma važno. Cilj je podići cenu gasa do nivoa koji podnosi ugradjivanje novih "poreznika" na način da je osnovna cena niska, a da sve ostalo do visoke cene predstavlja pripremu, utovar, transport, istovar, sladištenje, maržu, distribuciju... Pravo na udeo u kolaču bi imali i oni koji nemaju veze sa gasom. Zarada je zarada, novcu se u zube ne gleda. A potrošači će plaćati jer neće imati drugog izbora.

Prevodilac

pre 15 godina

Na znanje onoma koji su pomesali Belorusiju i Ukrajinu: Vlasnik ukrajinskog gasovoda i kompletne energetske privrede je ukrajinsko drzavno preduzece: NAFTOGAS!!! U Belorusiji je vlasnik ruski Gazprom!

X

pre 15 godina

Pre dva dana BBC je objavio analizu ove krize u kojoj navodi da EU preko Ruskog gasa zadovoljava oko 20% svojih energetskih potreba, kao i da Nabuko moze da im zadovolji svega 5% potreba, ali da tim gasovodom gas treba da se doprema iz Uzbekistana i Kazahstana, sto su krajnje nestabilna podrucja i to su nepozdani dobavljaci.

Takodje su citirali neimenovane EU zvanicnike (ocigledno, ne one koji sada galame), koji ovih dana izjavljuju kako je Rusija i u vreme hladnog rata bila pouzdan dobavljac gasa i da nema dilema oko toga.

EU jednostavno nema odakle da nadoknadi gas koji bi joj Rusija uskratila. Spominjane su neke kolicine iz Alzira, ali je to premalo, cak i da se izgrade dodatni gasovodi.

Naravno da sto u manjoj meri zavisite od nekog dobavljaca, to ste manje osetljivi na njega, ali ako istovremeno morate da vodite racuna o vise dobavljaca, onda vam to toliko puta komplikuje zivot - ne dobijate nista drugo nego umnozen isti problem: sad opet zavisite od drugog, ali njih ima vise! A ovde se radi o Kazahstanu, Uzbekistanu, Alziru - svuda SAD imaju prste. Uopste, ko godje spominjao alternativu govorio je samo o dopuni, a ne o potpunoj zameni ruskog gasa.

Takodje, uvodjenje alternativnih izvora deluje primamljivo, ali cak i kad bi sada imali resenje za to, koliko im treba vremena da predju na to "nesto" novo? Koliko gasnih instalacija je vec postavljeno po Evropi - sad to treba sve menjati, a to trazi novac i vreme. Potrajace sve to.

Kako god se okrene, Rusija ce svoj gas prodavati, EU, Indiji, Kini, kome vec moze, samo je pitanje po kojim cenama. To je kao i u svakom poslu - stvari se menjaju, postoje problemi, ali posao ide dalje.

Nas je problem sto ne mozemo bez tog gasa da prezivimo ni 5 dana i time bi trebalo da se bavimo.

Npr. zasto bi ovde bio problem da se podizu vetrenjace - bar po Vojvodini bi mogle? Stice se utisak kao da je nas sramota takvih stvari - zasto se uopste ceka s takvim stvarima?