Smenjen Zdravko Ponoš

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je general-potpukovnika Zdravka Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, saopštio je kabinet predsednika.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. resio afreu bodrum, sada ce i ovo. posteno
  (Boban, 31. decembar 2008 18:47)

  # Link komentara

 2. Прилог за актуелну новогодишнју тему:
  Прича се по кулоарима да декани факултета, који су то тешком муком и радом постали па су ваљда зато и сујетни, за своје наследнике увек бирају нешто мање способне, како им наследници не би угрозили стечени углед и тако, принципом негативне селекције кадра, срозавају квалитети углед своје институције све док, неки довољно неспособан декан не направи грешку и изабере бољег од себе. И тако циклус крене поново! Е сада...А, да.Пре него што кажем у вези са Поношем, питам ја свог шефа, генерал пуковника, јели бре шефе, што си се окружио овим климоглавцима који још увек сматрају да говорити енглески значи исто што и бити амерички шпијун, зашто за непосредне сараднике не доведеш школоване људе који могу да поднесу терет трансформације Војске, а он се смешка, пућка на муштиклу и шеретски рече:"Јесте да доведем тебе и такве као ти па да на сваки мој предлог имате десет примедби. Нема од тога ништа јер ми и не можемо ништа да променимо". И беше у праву јер га Милошевић почисти у првом откосу. Е сада,председник Тадић у почетку романтичарског заноса о остваривању визије демократског вишепартијског друштва свога оца угледног професора Љубомира и још цењенијег професора Мићуновића, процењујем, данас најаутентичнијег демократе на овим просторима,направио је добар избор када је Поноша изабрао, припремао и поставио на дужност начелника Генералштаба. Шта се онда десило да је Председник морао да "удави своје чедо". Много тога. Стварна неспособност дела кадра Министарства одбране, неприхватање Поноша од тврдог крила генералског кора, истог менталног склопа као што је имао и естаблишмент који се слепо заклињао Милошевићу да му може обезбедити сан о великој Србији, и улазак СПС-а, истини за вољу промењеног у сфери практичне делатности али у основи на истим идеолошким позицијама, у Владу.Дакле, Поношу саветујем да настави борбу, коју је почео, у седишту НАТО у Бриселу,и да не буде увређен јер је Тадић урадио што је морао а не што је хтео јер у оба случаје признаје грешке. једном приликом ми је војни изасланик једне велесиле рекао у вези са аферама у нашој Војсци:" Ви српски официри имате један проблем.Бавите се политиком као да сте сви школовани за политичаре и само истражујете политичке ставове и мишљеља других. Вас војна питања уопште не интересују. Закључујем да ваши шефови то од вас траже". Тачно, зато и није чудо што се пуковници и генерали мало, мало,па уплету у политичке воде и остану без подршке.
  Колективу "Би најти ту" као и свим форумашима све најлепше у Новој Години.
  (Arsenije, 31. decembar 2008 12:20)

  # Link komentara

 3. I tako amater oduva profesionalca.
  (Aca Znalac, 31. decembar 2008 08:24)

  # Link komentara

 4. Ovo je najbolje resenje. Gen Ponos je pogresio zato sto je izlazio u javnost sa svojim licnim stavom mesto da gleda cinjenice. Ministar Sutanovac se trudio da izbegne svaku vrstu konflikta, ali u tome nije uspeo jer nije bilo razumevanja sa druge strane.
  (Dule_KG, 31. decembar 2008 00:02)

  # Link komentara

 5. Bio je red da se smeni Ponoš... Čovek koji ne ume da ćuti i ne može da napiše nijedan izveštaj za godinu i po dana i nije dobar za načelnika generalštaba. Dobro je da Šutanovac nije ispao kriv, jer nije on napravio problem...
  (Marko M, 30. decembar 2008 23:11)

  # Link komentara

 6. Predsednik je imao težak zadatak da donese odluku, ali pošto čvrsto verujem u njegovo rasuđivanje i stručnost, smatram da je ispravno postupio.
  (Danica, 30. decembar 2008 23:10)

  # Link komentara

 7. Ufff, ne znam sta reci. Ovo mi se ne svidja, taj rascep nije nimalo koristan. Pogotovu sto general Ponosh ima jako dobro iskustvo i chini mi se da je u skorije vreme jedan od retkih dobrih generala kod nas. S druge strane, Tadic i Sutanovac. Tadic je uvek izgledao kao razuman covek, ali ne znam sada sta je ovo. Da li opet neko prepucavanje Amerike i Rusije? Ponosh je skolovan u SAD i tamo je stekao iskustvo. A sada smo NIS poklonili Rusima. Da li to moze da ima neke veze? Politika se umesala i ja kao laik samo mogu da nagadjam, ali moj opsti utisak je da ovaj sukob ne valja i ne ide u prilog jacanju, nego naprotiv, cepanju i slabljenju snaga koje bi ovu zemlju mogle da vode napred. I sad, ko ce doci umesto Ponosha i kakav ce biti?
  (Milica Bg, 30. decembar 2008 23:09)

  # Link komentara

 8. Nadam se da ce ovaj slucaj posluziti kao primer u svakom sledecem pokusaju da vojnici uticu na politiku.
  (Toma, 30. decembar 2008 23:08)

  # Link komentara

 9. MIslim da vojna etika jednog generala nije smela da dozvoli da problemi, ako ih ima, dodju u javnost!Jedan general koji je na čelu vojske ne sme da ruši ugled sopstvene vojske u javnosti!
  (Marija, 30. decembar 2008 23:05)

  # Link komentara

 10. Dobro je da je general shvatio da treba mirno da se povuce, i drago mi je da je sve razreseno mirno.
  (Cule, 30. decembar 2008 22:59)

  # Link komentara

 11. Lep primer do čega može dovesti loša komunikacija. General-potpukovnik Zdravko Ponoš nije smeo izneti u medije stvari koje mogu ugroziti bezbednost države, i time prekršiti vojnu disciplinu.... Svaka čast Tadiću na razumnoj odluci i ministru Šutanovcu na primerenim reakcijama.
  (Stark, 30. decembar 2008 22:49)

  # Link komentara

 12. Predsednik je postupio na jedini moguc ispravan nacin.
  (boban, 30. decembar 2008 22:40)

  # Link komentara

 13. Svako ko misli da nacelnk generalstaba nije i politicar silno gresi. U svim vojskama sveta, generali sprovode politiku ali i uticu na njeno sprovodjenje, barem u domenu odbrane!
  (Miodrag, 30. decembar 2008 22:33)

  # Link komentara

 14. Iskreno mi je zao shto je g. Ponosh smenjen i iskreno me je strah od toga gde srlja ova zemlja. Strmoglavo srlja!
  (Ruza, 30. decembar 2008 22:32)

  # Link komentara

 15. Dobro, koga je ovaj narod izabrao za vrhovnog komandanta pre skoro godinu dana? Ako je Tadic, los, nesposoban,... onda kriv narod sto ga je na to mesto doveo. Svi pricaju, Ponos je super. Ali njegovo je da slusa legitimno izabrano rukovodstvo drzave. Kakvo god da je. Ako mu se ne svidja nek da ostavku, oformi partiju i okusa srecu na izborima. Sasvim je moguce da je on sjajan oficir. Poenta je sto je izasao iz okvira svoje nadleznosti. Prica o tome da nam je kao bezbednost ugrozena je bez osnova. Nije nam ugrozena ni vise ni manje nego do sad. Nas jedino NATO pakt moze da napadne, a od njega se ionako ne mozemo odbraniti. Da su to hteli zavrsili bi to 1999. Niti smo mi opasnost za nekog. Srbija vise nikog ne zanima.
  (Miki, 30. decembar 2008 22:23)

  # Link komentara

 16. Šteta, medjutim, nešto u vojsci svakako nije u redu i to se smenom Ponoša neće popraviti!
  (bezimena, 30. decembar 2008 22:12)

  # Link komentara

 17. Sto se desilo, desilo se. Dete se rodilo valja ga ljuljati. To i nije tako strasno kada nam se ovakve afere ne bi desavale ко зна по који пут од историјског преласка ове државе из једнопартијског у вишепартијски парламентарни систем законодавне и извршне власти. С обзиром на чињеницу да је садашњи политички естаблишмент стасао у условима једнопартијског система размишљанја и понашања, није реално очекивати да демократске идеје, па и оне које долазе од првог човека Генералштаба,могу бити искрено прихваћене. О чему се заправо ради? Највећи проблем настао је када се у уставу из ,мислим 1992, славодобитно раскинулу са политизованом војском и увела одредба да је војска ,тада СРЈ, деполитизована. Лепо звучи али је бесмислено. Војска једне земље је најјачи иструмент оружане силе у спровођењу политике и нема те партије на власти која ће се одрећи коришћења те силе, на јаван или прикривен начин, ради очувања своје власти.Што је демократија млађа употреба(злоупотреба) војске у међупартијским и интерним обрачунима је безскрупулознија.Рекао бих да је у Србији, после убиства премијера Ђинђића, убијен или, да ублажим, на неодређено време успорен развој демократије у Србији. Кад овој чоњеници додамо и неприкосновено мешање иностраног фактора у интерна питања , које је засновано на сили, онда актуелној власти, било којој, руковођеној жељом опстанка по сваку цену, не преостаје ништа друго него да ради то сто ради, независно од истине. Није генерал Понош ништа лоше и нетачно рекао, нити је то урадио министар Шутановац. Понајмање је погрешио председник Тадић. И сви су у праву притешњени силама Сциле и Харибде, руковођени различитим мотивима и обавезама.Како нам се овакве ствари дешавају пречесто, а биће их још, историја ће имати шта да анализира. Бар на овим просторима никада није било монотоно.
  (arsenije, 30. decembar 2008 22:06)

  # Link komentara

 18. DA li ce me ikad obradovati ili usreciti neki postupak ove nesrecne vlasti ? Kada ce nam ova drzava nesto dati, neko ohrabrenje ? Vesti su jako lose i sve gore i gore svaki dan. Ovaj Tadicev izliv moci je brutalan i nedozvoljava malom prosecnom coveku u ovoj zemlji da se nada bilo kakvoj pravdi i napretku. Kao i u mojoj firmi, ako pomenes nesto o nesposobnosti i rasipanju menadzera, dobijas po usima ! Znaci budi ponizan i bice ti lepo - Srbijo propala ! Sramota !
  (Igysa, 30. decembar 2008 21:24)

  # Link komentara

 19. Ponoseva izjava da: "Civilna kontrola vojske nije sveta krava" mnogo lici na onu da se zakona ne moramo drzati kao pijan plota. Zaboga, sta bi taj Ponos uradio da mu kapetan kaze da general nije sveta krava i da ne mora da slusa njegova naredjenja. Ako zemlja nema strategiju odbrane, pa da li je to zato sto je Sutanovac nije napisao ili je to zato sto Srbija ni danas ne zna gde ce i s kim ce? Nemam ja iluziju da je sad kao Sutanovac genijalan ministar odbrane ali on je samo ministar koji sprovodi odluke i koji raspolaze odredjenim novcem koji treba da sto pametnije utrosi. Ako tih novaca nema mnogo, to je zato sto je ovo Srbija, zemlja sa slabom privredom. Zar mislite da je moguce imati slabu privredu i jaku vojsku? I jos nesto, sta je hteo Ponos svojim izjavama u medijima? Da diskvalifikuje ministra? Strasno, poneo se kao strina. Sto nije rekao da Sutanovac nije dobar ministar nego kao Srbija nema strategiju odbrane? Kada sam bio u vojsci, receno nam je da ne mislimo jer ima ko da misli, trebalo bi da to vazi i za generala Ponosa, ipak je on samo vojnik.
  (Pop, 30. decembar 2008 21:23)

  # Link komentara

 20. JA sam oficir u VS. Poznajem i jednog i drugog. Ponos je pametniji od svih generala zajedno koji su trenutno aktivni verujte mi. Ipak se zna ko kosi a ko vodu nosi... na srecu ili zalost ocenite sami, pametni ste...
  (oficir, 30. decembar 2008 21:18)

  # Link komentara

 21. Ponoš nije mogao da dobije ovu bitku! Poneo se neodgovorno. Zaslužio je smenu, ali smatram da još uvek ima šta da pruži srpskoj vojsci i da ga ne treba degradirati u potpunosti.
  (artur, 30. decembar 2008 21:15)

  # Link komentara

 22. Jos jedan dokaz da je drzava otisla u ... Tadic ima pravo po ustavu i skupstinu da raspusti, ali mora imati razlog za to. Ne moze ovakva njegova izjava biti objasnjenje. A narod ko blesav primice vest da se general uzjogunio i nadasve hteo puc da izvede. hahaha. Kakve gluposti, kako ih nije sramota. Prvi general koji nije pripadao jagnjecim brigadama, koji nije sebi i okolini podelio stanove, koji je poceo da zavodi red i disciplinu u vojsci kao u Zapadnim zemljama gde je profesionalna vojska. Masinski inzenjer naspram vojnika sa 30 godina iskustva u uniformi? Koliki IQ vam treba da zakljucite ko od njih dvojice vise zna o odbrani. Ponos je pametan, obrazovan i sposoban covek, i kao takav prorusofilskoj Srbiji nije potreban. Plakacemo za njih kad ljudi budu shvatili kakav je to kapacitet.
  (Nenad, 30. decembar 2008 21:11)

  # Link komentara

 23. pa vec bilo je vreme da se neshto uradi sa tim sukobom, ponos je preterao i trebalo je da ocekuje ovakav ishod! svaka cast Predsedniku!
  (nancy, 30. decembar 2008 21:09)

  # Link komentara

 24. Iako mi se Sutanovac ne dopada kao politicar, ako gledamo objektivno Ponos nije trebo da to iznosi javno prepucavajuci se preko medija. Znaci, koliko god Sutanovac meni bio antipatican ipak nije zeleo da o svadji govori javno. I nije mi jasno zasto je Ponos rekao da ne postoji strategija odbrane kada je nacrt zavrsen i ceka na usvajanje. Ipak mislim da je Tadic postupio ispravno u ovom slucaju a verujem da je to za njega bila teska odluka jer on je Ponosa i postavio.
  (Biljana, 30. decembar 2008 21:00)

  # Link komentara

 25. Uz sve postovanje g Ponosu, u svakoj demokratskoj zemlji bi bio smenjen posle ovoga. Ovakvi istupi u javnosti jednog nacelnika generalstaba su prosto nepojmljivi, bez obzira na stanje stvari. Njegov posao je da konstruktivno pomaze ministarstvu a ne da javno napada licnosti i politiku u medijima.

  Ministar je odgovorio na optuzbe bas kako treba - dokumentovano i argumentovano demantovao tvrdnje generala.

  Svaka cast predsedniku sto je brzo i ispravno reagovao.
  (Ivan, 30. decembar 2008 20:52)

  # Link komentara

 26. General Zdravko Ponos je neosporno covek koji ima moralni integritet i smelost da kaze sta zaista misli i da menja stvari iz korena, a to se danas - ne prasta. Tanja
  (Tanja, 30. decembar 2008 20:40)

  # Link komentara

 27. Jos jedan Tadicev korak ka istoku i dva koraka od zapada. Ponos je verovatno najbolji oficir koja je ova nesrecna vojska imala. Nadam se da ce ih bar u buducnosti biti jos. Nesrecnik je zrtvovan zbog naseg zaokreta ka Rusiji i gasnog ugovora.
  (razocarani, 30. decembar 2008 20:25)

  # Link komentara

 28. mislim, ljudi imate izbore pa odlucujte.
  (duh, 30. decembar 2008 20:25)

  # Link komentara

 29. sutanovac je kljucni covek ds-a u ovoj, a bio je i u prethodnoj vladi. da nije njega, vlada bi poprimila amorfnu konstrukciju, cime bi bio ugrozen autoritet drzave uopste.
  vojska mora postati ugledna institucija, ne agresivna, vec pacifisticka, opredeljena za ulogu odrzavanja mira. koliko vidim, tu viziju vojske ponos nije bio spreman da prihvati i zato je danas pretrpeo zestoki poraz.

  od sutanovca ocekujem da nastavi dalje svoj uspesan rad, i nadam se da ce uspeti da do 2010. godine profesionalizuje vojsku u potpunosti!
  (miki kv, 30. decembar 2008 20:25)

  # Link komentara

 30. Борис је најавио да ће донети одлуку која је у складу са његовим ингеренцијама. То је одмах значило да Понош неће остати на својој дужности, јер то припада ингеренцији председника. Постављање и разрешење министара у ингеренцији је Владе, и зато сам од самог старта претпоставио коначан исход поменуте афере.
  Поносан сам јер је један, до сада отуђени, центар моћи стављен под режим цивилне контроле. Браво Шутановцу на упорности и на великој победи, а Поношу је заслужио своју смену јер је директно угрозио безбедносну сигурност државе!
  (Соро, 30. decembar 2008 20:13)

  # Link komentara

 31. Ja licno vise verujem Ponosu nego Sutanovcu, zato sto je Ponos ipak vojnik koji najbolje zna situaciju na terenu, a Sutanovac je ipak samo politicar. Ipak mislim da nije smelo da se dozvoli da njihova svadja izadje u javnost. Trebalo je to da bude reseno interno.
  (Aleksa, 30. decembar 2008 19:20)

  # Link komentara

 32. Svaka dalja rasprava izmedju Ponosa i Sutanovca je samo mogla da ugrozi bezbednost zemlje... Bilo kakvo resenje problema je dobro, cim je resenje
  (ivancica, 30. decembar 2008 19:09)

  # Link komentara

 33. Odluka je losa i ni malo drzavnicka. Smenjen je neko koje ukazao na probleme, a problemi egzistiraju vec duze vreme. Za njih je Vrhovni komandant morao da zna. Ako je znao, zasto ih nije resavao? Ako za njih nije znao, zasto nije znao i zasto nije komunicirao sa NGS? Sve sto je objavljeno je za tuzilastvo. Da li ce reagovati?
  (Aleksandar, 30. decembar 2008 19:06)

  # Link komentara

 34. Ko kaze da su Srbiji potrebni mladi, inteligentni i sposobni ljudi?
  (Zoran, 30. decembar 2008 18:55)

  # Link komentara

 35. Najbolje bi bilo da raspustimo vojsku, prodamo vojnu imovinu i da penzionisemo sve generale. Ovakvi problemi se ne bi vise desavali. A od dobivenih para mogli bi da podelimo onih obecanih 1000eura gradjanima, pa da uzivamo i da se provodimo dan i noc...
  (IzaZavese, 30. decembar 2008 18:51)

  # Link komentara

 36. ..prve velika javna greska Tadica...general Ponos je bio mlad, dinamican oficir, skolovan...shvatio je stvarne potrebe i buducnost vojske Srbije...podigao je glas protiv sporosti, birokratije i zadrtosti...iste ili slicne sa onom koja je srusila prethodnu JNA i koja je dovela do kompletnog vojnog i moralnog poraza srbije u prethodnom razdoblju...zalaganje za profesionalnu vojsku je jedina opcija srbije...pravljenje profesionalne vojske je odgovoran i ozbiljan i strucan posao....general Ponos je bio ispred svog vremena i prostora po idejama i konceptu i iznad zadrtosti...i za to je platio karijerom...moj predsednik i moj vrsnjak prezident Tadic me je razocarao....brza uspesna buducnost Srbije je vaznija od bilo cega i od bilo koga...
  (crnjanski, 30. decembar 2008 18:37)

  # Link komentara

 37. Veoma teska,ali mudra odluka predsednika Tadica.Svako ko iznosi neke stvari u javnost,a pritom nisu argumentovane zasluzuje da izgubi poverenje onih koji su ga na to mesto i doveli.
  (Jole, 30. decembar 2008 18:36)

  # Link komentara

 38. Ovo je ruski gasni aranzman. I nista vise.
  (Atanasije, 30. decembar 2008 18:05)

  # Link komentara

 39. Nadam se da ova cela situacija nece narusiti modernizaciju vojiske koja nam je i vise nego neophodna. Pohvale na racun naseg predsednika koji je reagovao brzo i presekao, nije pokusao da problem sakrije, niti je pokusao u celoj prici da se sakrije, vec se suocio sa problemom i resio ga !!!
  Samo neka ovako nastavi Sutanovac, Srbiji je potrebna moderna vojiska !
  (Srdjan, 30. decembar 2008 17:50)

  # Link komentara

 40. E pa nadam se da ce ovo biti jedna lepa poruka o stabilnosti naseg sistema i da nijedan problem nije neresiv
  (ekonomista 44 god, 30. decembar 2008 17:48)

  # Link komentara

 41. Svidja mi se da je ovaj sukob uspesnim reagovanjem predsednika Tadica resen ,i da se vise nece dizati tolika pompa oko ovakvih licnih sukoba
  (petar 20, 30. decembar 2008 17:44)

  # Link komentara

 42. Pre par nedelja u anketi najbolji clan vlade posle 100 dana rada, glasao sam za ministra Sutanovca, i moram reci da mi je i vise nego drago sto ce ostati ministar, jel nazalost mi u Srbiji cesto znamo da najbolje sputavamo.
  Mnogo srece u daljem radu ministru Sutanovcu !
  (Nikola KG, 30. decembar 2008 17:41)

  # Link komentara

 43. odlicna odluka predsednika, drago mi je da su se na kraju godine resila dva velika problema, skupstina je izglasala budzet a vojska ce nastaviti da gleda svoja posla
  (jelena uzice, 30. decembar 2008 17:41)

  # Link komentara

 44. Vojska mora da ima civilnu kontrolu, i mislim da je potez predsednika sasvim opravdan s'obzirom na situaciju!!!
  Sutanovac sasvim zadovoljavajuce radi svoj posao i Ponoseve kritike nisu bile na mestu...
  (Boris, 30. decembar 2008 17:32)

  # Link komentara

 45. Bar predsednik da radi ako niko drugi nece...
  (tana, 30. decembar 2008 17:27)

  # Link komentara

 46. Sto se mora nije tesko... Svaka odluka je teška, ali neko mora da je i donese...
  (taja, 30. decembar 2008 17:24)

  # Link komentara

 47. Uz veliko poštovanje prema Gen. Ponošu, smatram da je Predsednik ispravno postupio. Gen Ponoš treba da zna da se u vojsci nista ne resava preko media, a i Predsednik zna da boljeg ministra od Šutanovca ne može da ima.
  (Tihomir KG, 30. decembar 2008 17:17)

  # Link komentara

 48. Svi koji zele demokratiju u Srbiji bi trebali da podrze odluku Borisa Tadica jer je ispravno postupio i izabrao bolje resenje jer je Sutanovac realno u pravu ako su imali neka neslaganja to je trebalo da rese njih dvojca a ne da Ponos izlazi u javnost tek tako
  (Gradjanin, 30. decembar 2008 17:06)

  # Link komentara

 49. General Ponos je potpuno u pravu. Funkcija Vojske je odbrana zemlje. Sta ste gospodu ulozili u tu vojsku. Sram vas bilo sve skupa. Najgora kletva u Srbiji postaje kada nekome kazes:"Politicaru jedan". Od toga goreg nema
  (Sasha, 30. decembar 2008 17:04)

  # Link komentara

 50. Svi su uradili ono sto su morali. General Zdravko Ponos je pokazo svoj ponos i treba mu zahvaliti za sve sto je uradio za svoju drzavu. Vreme ce pokazati ko je u pravu.
  (milos, 30. decembar 2008 17:01)

  # Link komentara

 51. Podrzavam odluku predsednika Tadica! Ministar Sutanovac se jos jednom pokazao kao ozbiljan covek i veliki profesionalac.
  (Sale, 30. decembar 2008 16:57)

  # Link komentara

 52. Smena Ponosa je opravdana i podrzavam ovakav Tadicev potez jer je Ponos stvarno pogresio. Sutanovcu sve pohvale za sve sto je do sada uradio kao ministar.
  (Milos NBG, 30. decembar 2008 16:57)

  # Link komentara

 53. Smatram da nije trebalo Ponos da bude smenjen, vec Sutanovac. Medjutim, u ovom politickom trenutku i odnosu snaga, smena cak i jednog ministra, makar to bio i ministar odbrane, znacila bi, u vidu lancane reakcije, pocetak procesa rekonstrukcije vlade, ali i uvod u prevremene izbore. Tadicu se, ocigledno, ne ide na prevremene izbore iz barem dva razloga:
  1) preveliki politicki rizik
  2) mogucnost slabljenja DS zbog stavaranja eventualne frakcije (prividno) na celu sa Sutanovcem.
  (Analitirač, 30. decembar 2008 16:56)

  # Link komentara

 54. Danas je veliki dan za Srbiju. Ovo je bio veliki skandal za zemlju. Na zalost, dugo je trajalo. trebalo ga je smeniti odmah kad nije dosao na prijem na koji je zvao ljude. Sramota za vojnika.
  (ivan, 30. decembar 2008 16:56)

  # Link komentara

 55. ispravna odluka, komandni lanac ne sme biti ugrozen. U demokratiji civilna vlast upravlja vojskom. Generalu Ponosu zelim sve najbolje, on je jos uvek jedan od nasih najbojlih oficira, mislim da je postupio veoma profesionalno odbijajuci da dalje komentarise.
  (vladimir, 30. decembar 2008 16:53)

  # Link komentara

 56. predsednik, po obicaju, nije bio obavesten. sad ce ga sutanovac obavestavati o svemu - ruzicasto.
  (ema, 30. decembar 2008 16:48)

  # Link komentara

 57. Po mom mišljenju ispravna odluka predsednika Tadića... Ministar odbrane je do sada vrlo korektno obavljao svoju dužnost... Gospodin Ponoš je kako i sam kaže vojnik a ne političar i svako treba da radi svoj posao a ne da se meša u tudji i da komentariše i iznosi svoje lične stavove u javnost..
  (Nataša, 30. decembar 2008 16:41)

  # Link komentara

 58. Drago mi je da je gospodin Tadic ovako postupio, pokazao je odlucnost i stav, konacno neko odgovara za svoje neodmerene medijske ispade. Gospodin Sutanovac je jedan od najboljih ministara u Vladi, sa znacajnim i vidjivim rezultatima i on treba da nastavi da obavlja posao koji odlicno radi!
  (Zoran, 30. decembar 2008 16:35)

  # Link komentara

 59. koliko znam navodi generala Ponosa nisu demantovani, to samo znaci da treba ukinuti Vojsku, Ministarstvo odbrane je dovoljno samo sebi
  (gosto, 30. decembar 2008 16:28)

  # Link komentara

 60. Pala je jos jedna zrtva Ratka Mladica. Tuzno i otuzno.
  (nsv, 30. decembar 2008 16:25)

  # Link komentara

 61. Borise svaka cast na odluci koju ste doneli. Ponosa sam cenio ali je preterao, gospodin Sutanovac je u pravu, samo napred, ima moju podrsku za Evropsku Srbiju i takvu vojsku!
  (srdjan, 30. decembar 2008 16:24)

  # Link komentara

 62. Znaci Predsednik ipak zna koja su njegova ustavna ovlasccenja. Interesantno je zasto ih onda svakodnevno krsi i uzurpira izvresne funkcije koje nisu u okviru njegovih ovlascenja. Ponos je ocigleno po misljenju Prdesednika izasao iz okvira svojih ovlascenja i, spravom, je smenjem. Pitanje je samo kako smeniti predsednik koji krseci ustav, takoreci svakodnevno, podriva pravni poredak zemlje.

  Pozdrav
  (Vojin, 30. decembar 2008 16:20)

  # Link komentara

 63. Neadekvatno ponašanje generala Ponoša je zaustavljeno i smatram da je predsednik Tadić doneo ispravnu odluku!
  (Katarina, 30. decembar 2008 16:16)

  # Link komentara

 64. vojnik treba da zavrsi naredjenja , a ne da postavlja pitanje ili da komentarise
  (pristinac, 30. decembar 2008 16:08)

  # Link komentara

 65. Odlicno, smenjen je brzinom munje, a sta cemo sa Vidom Uzelac i platom kafe kuvarice od 40.000din na koju treba dodati bonuse isl dodatke? A sta cemo sa ostalim lopovima iz javnih preduzeca i agencija koje “nisu na budzetu”. To vam ne smeta druze predsednice! Ponos nije slusao drzavu, a ovi lopovi sto ne smanjuju plate, ni oni ne slusaju drzavu pa nikome nista!
  (joca, 30. decembar 2008 15:55)

  # Link komentara

 66. NARAVOUCENIJE
  Vojska u buducnosti treba da se bavi i uci: iskljucivo vojnom naukom. To rade sve demokratske vojske sveta.
  (Prevodilac, 30. decembar 2008 15:54)

  # Link komentara

 67. Boris Tadic je kao presednik drzave odgovoran za vojnu odbranu ove zemlje. Naravno da nece dozvoliti turbulencije u vojsci, i isto tako je normalno da je isao linijom manjeg otpora u resenju problema.
  Podrska predsedniku, iako prilicno brzo doneta, verovatno maksimalno proucena odluka.
  Toliko...
  (Sascha88, 30. decembar 2008 15:54)

  # Link komentara

 68. Ne shvatam postupak naseg predsednika, mora da se nesto krije iza svega toga. Kako je moguce da je do juce Ponos bio njegov covek, a sada vise nije. Sta je sad u pitanju? Kako je moguce da se sumnja u oficirsku cast, a pogotovo jednog tako vrsnog generala koji ima vise skole nego ministar zivota. Zasto se politicki vrh ne osvrce na Ponoseve zahteve, sta sve moze da se krije iza svega ovoga? Tesko je to sad reci. Sta sad ceka jadnu Srbiju, sta su nam sad smislili? Videcemo to verovatno vec u sledecoj godini, ako nista nije sve tako crno u Srbiji, uvek vruce i zanimljivo reklo bi se..... Mozda je i razlog dolaska EULEX-a na KiM, obzirom da oni ne postuju ni jednu tacku od onoga sto je Srbija potpisala, a mozda opet te proklete pare u pitanju....a tko to zna, ali samo ce nam se reci, videcemo vec, ali opet ce kasno biti.....Mozda nam je jedina nada jos u slobodi medija da otkriju nam istinu pravu, nedostupnu za nas obicne smrtnike...
  (Dejan Peric, 30. decembar 2008 15:53)

  # Link komentara

 69. Šteta za Ponoša, ali neki red mora da se zna !
  Ipak je on vojno lice i nema sta da traži u politici dok obavlja svoju funkciju. Ministar Šutanovac je zadužen za politiku, a Ponoš za vojsku.
  Drago mi je da je ministar Šutanovac ostao na svojoj funkciji, jer u poslednjih par godina je uradio više nego svi predhodni ministri zajedno!!
  (johnny bravo, 30. decembar 2008 15:52)

  # Link komentara

 70. Iskreno da vam kažem nemožemo ništa da kažemo ni jako dobro ni jako loše ni za Gospodina Ponoša, a ni za Gospodina Šutanovca. Po mom mišljenju, verovatno su svi u pravu. Ali, ne bih ja polemisala toliko o ovome. Ispalo je tako kako je, svako mora da snosi svoju odgovornosti, što sad toliko kukati. Mi možemo da sudimo samo na osnovu informacija iz medija, a šta je stvarno istina who knows?! Jeste, Ponoš ima bolji muzički ukus, slažem se. Ali, pustimo da vreme pokaže ko je u pravu. SREĆNA NOVA GODINA!
  (Olja, 30. decembar 2008 15:52)

  # Link komentara

 71. Nekim ljudima nije jasno da generali, postavljeni od legitimno izabrane vlasti, nemaju alternative. Zašto gospodin Ponoš nije podneo ostavku kada je uvideo da je stanje "loše", već je nastavio da testira strpljenje ministra i predsednika u pripremi da zada politički udarac.
  (Dragan, 30. decembar 2008 15:50)

  # Link komentara

 72. Šutanovac je jedan od retkih ministara koji radi svoj posao valjano. Drago mi je što se Boris opredelio Za pozitivnu stranu.
  (Po, 30. decembar 2008 15:45)

  # Link komentara

 73. Da je kojim slučajem predsednik doneo drugačiju odluku (smena ministra), mislim da bi time bila, širom otvorena vrata politici u vojsci.
  (Goca, 30. decembar 2008 15:41)

  # Link komentara

 74. Ovo je signal da svi koji pričaju realno stanje stvari posle gube posao. Mnogo lepo, Tadiću...
  (citalac, 30. decembar 2008 15:40)

  # Link komentara

 75. Sva podrška Šutanovcu. Čovek radi svoj posao najbolje što može. Drago mi je što se sve ovako završilo.
  (People, 30. decembar 2008 15:39)

  # Link komentara

 76. Prava odluka , Tadic je jos jednom pokazao da je veliki drzavnik, tj.da donosi prave odluke. Jasno je pokazao da je za civilnu kontrolu vojske, i samim tim dao za pravo ministru koji radi odlicno svoj posao.
  (miki s, 30. decembar 2008 15:37)

  # Link komentara

 77. Svako ko je imao dilemu, ili je još uvek ima, mislim da će vremenom shvatiti koliko je ova odluka ispravna. Civilna kontrola, jedina kontrola!!!
  (Miki, 30. decembar 2008 15:37)

  # Link komentara

 78. Ovo je prava i dobra odluka predsednika. Šutanovac je pokazao koliko vredi.
  (Hansenula, 30. decembar 2008 15:36)

  # Link komentara

 79. Dosad sam bio verni glasac DS-a. U zadnje vreme stranka gubi kontrolu nad samom sobom i mislim da je ovo prekrsilo meru. Polako se sklanjaju ljudi od profesije i drzi se gola vlast. Sve vise ovo lici na DSS i njihove rezone. Mnogo mi je zao.
  (Ivan, 30. decembar 2008 15:34)

  # Link komentara

 80. Postoji ovde samo jedno sustinsko pitanje. Da li je Vojska Srbije sposobna kako u materijalnom tako i ljudskom smislu da brani R.Srbiju od realnih pretnji. Mislim da je odgovor NE - armija prosjaka naoruzana opremom starom 30 godina i vise nije sposobna da ni u miru obavlja svoje duznosti . Ovde i lezi odgovor ko je u pravu General Ponos ili Ministar Sutanovac. Naravno posto Srbija jedina ima garancije (od koga ne znam, ali takvi autorteti valjda postoje) da ratova vise nece biti ondak vojska nije ni potrebna, mislim da analogno tome nece za koju godinu trebati ni zadravstvo jer nece biti bolesnih ni skolstvo jer vec odavno pismeni ne trebaju kao sto vidimo na primeru i bog zna sta jos ne. Jednom recu ovde nema ni Drzave ni drzavnog interesa samo partiska prepucavnja . Sve je legalno , ali nista legitimno. Sa stanovnista drzave lagano se vracammo u komunizam samo kako sud partije kaze. Toliko o velicinama ljudi koji vode drzavu .
  (Milos, 30. decembar 2008 15:34)

  # Link komentara

 81. Svaka čast vrhovni komadante Borisu Miloševiću!
  (Machine, 30. decembar 2008 15:30)

  # Link komentara

 82. Pobeda silikonske doline!
  (Milenko, 30. decembar 2008 15:26)

  # Link komentara

 83. Kada predsednik Tadić ima ovakva ovlašćenja da li može da uputi i ovo:

  Kao vrhovni komandant naredjujem Ratku Mladiću da se preda, u suprotnom ga proglašavam za dezertera.

  Da vimimo šta bi bilo kad bi bilo...
  (nenad, 30. decembar 2008 15:23)

  # Link komentara

 84. Glasac sam DS-a i postujem predsednika Tadica ali u ovoj situaciji licno mislim da gresi, Sutanovaca ima milion a ovakvih vojnih kadrova kao sto je gospodin Ponos ne srecemo na svakom cosku, mislim da predsednik prvi put u toku ovog mandata pravi gresku, ako neko misli da gresim neka me ispravi, Ponos je najskolovaniji i najstrucniji general kojeg imamo a po cemu je to gospodin Sutanovac strucan, u kojoj oblasti je ekspert??? Ako neko zna neka kaze!!!
  (Igor, 30. decembar 2008 15:23)

  # Link komentara

 85. E moj Tadiću...
  Sad si stvarno završio - ne vidim te više ni kao najmanjeg političara (kao državnika te nisam ni video).

  Linija manjeg otpora, petlju nisi imao da potegneš na Šuntanovca do kraja, pa je lakše bilo žrtvovati Ponoša koga si na prvom mestu ti ohrabrivao da ovo napravi.

  Pitam se, da je isti general u novine iznosio kako MO savršeno funkcioniše, da li bi tada bio prozivan. Naravno da ne - bitno je samo da li su izjave pogodne ili ne!

  Bruka, sramota, jad, nemoć, strah.... Tadiću!
  (Hornet, 30. decembar 2008 15:21)

  # Link komentara

 86. Kao mali sam gledao emisiju 'Dozvolite da se obratimo' o vojsci. U razlicitim reportazama vojne staresine su izjavljivale kako je borbena gotovost na visokom nivo i kako stalno raste. Posto se emisija davala godinama uvek sam se pitao kako stalno raste ta borbena gotovost, mislim ima li tome kraja?
  Zato me je sad iznenadilo da nacelnik generalstaba govori kako borbena gotovost nije na odgovarajucem nivou :)))
  Salu na stranu ali nedopustivo je da nacelnik generalstaba vodi vojnu politiku. To je posao politicara, oni za to odgovaraju pred gradjanima.
  Gradjani treba da daju ocenu o tome da li je ona dobra ili losa.
  A sada nastavite sa trilionima spekulacija o 'razlozima smene'...
  (Dejan, 30. decembar 2008 15:17)

  # Link komentara

 87. Gospdin Ponos je verovatno razmislio kad je davao izjavu za Slobodnu evropu i tek je tad svatio da je on vojnik a ne politicar. E da je tako razmisljao i kad je medijski kritikovao rad vojske i ministra Sutanovaca i da je svo svoje nezadovoljstvo iskazivao tamo gde je i trebalo do svega ovoga ne bi ni doslo. Ovako, on je smenjen iako je njegova strucnost nesporna a sa druge strane tu je uvucen i Sutanovac koji posteno i kvalitetno radi svoj posao u poslednjih nekoliko godina
  (Srecko, 30. decembar 2008 15:15)

  # Link komentara

 88. Nisu problemi u vojsci od juce. Zaboravlja se da je i Boris Tadic ne tako davno bio ministar odbrane.
  (Jovanka Pejcic, 30. decembar 2008 15:10)

  # Link komentara

 89. Predsednice samo napred . Trebaju nam ministri kao gospodin Sutanovac.
  (Djogovic, 30. decembar 2008 15:10)

  # Link komentara

 90. Sve je dobro sto se dobro svrsi... Steta samo sto je ovo sve moralo ovoliko da se javno provlaci...
  Ipak ostaje nada da ovo nece narusiti ugled vojiske koji je g-din Sutanovac u poslednje vreme dosta popravio...
  (Gagi, 30. decembar 2008 15:09)

  # Link komentara

 91. Ko rano rani gubi svoj polozaj. G-din Tadic je za sada izabrao manje zlo, a ubuduce vide ce se ko je bio u pravu.
  (jablan, 30. decembar 2008 15:09)

  # Link komentara

 92. Sjajna vest !!! Ne zbog smene Ponosa, vec zbog ostanka ministra Sutanovca koji ce nadam se u ritmu kojim je zapoceo i zavrsiti reformu nase vojiske !!!
  (Cvetko, 30. decembar 2008 15:06)

  # Link komentara

 93. Eto, general je pričao o tome da ima nešto trulo u Vojsci Države Danske i zato je smenjen.Tako mu i treba, što je pričao!? To se nikad ne bi desilo njegovim predhodnicima, od generala Nikole Ljubičića pa zaključno sa njim, jer su svi oni raniji dobro držali jezik za zubima. Pitam se, da li to što je general smenjen znači da on nije u pravu i da problemi ne postoje?
  (Miroslav Đukić, 30. decembar 2008 15:04)

  # Link komentara

 94. Dali je ovo poruka Predsednika: Ovako ce kao general, proci svi oni koji ukazu na probleme u drustvu. Nije bitna sustina, nego forma. Ipak se Predsednik , opredelio za ministra , iako su neki mediji
  objavili , da ce puci jos jedna kumovska veza.
  (Dragan, 30. decembar 2008 15:03)

  # Link komentara

 95. Коначно једна права одлука Председника Тадића. Смена а надам се иза тога и пензионисање је једино решење за арогантног генерала. Поношева "забринутост" за непостојање Стратегијских докумената и обраћање јавности (а не Председнику који командује Војском Србије) са указивањем на рад Министарства одбране је јефтино куповање наклоности те исте јавности. За рад Министрства одбране (не мислим да је добар) је задужен неко други, али Понош сигурно није тај који може да даје своје мишљење о томе. Да је о томе упозорио и обавестио Председника Тадића, све би било у реду. Овако је на најгрубљи начин нарушио систем руковођења и командовања на коме почива свака војска овог света. Па и сам Понош је спроводио "реформе" без те исте Стратегије, онако како је хтео или му је неко сугерисао. Потез Предеседника Тадића је неминован јер иступ генерала у улози политичара се не сме толерисати ни у ком смислу. "Откачени вагон војних пензионера" (ово су јавне Поношеве квалификације бивших колега) га чека. Додуше себи је обезбедио знатно већу плату па ће имати и знатно већу пензију од осталих генерала. Али и то је део његових "реформи" система одбране.
  (exof, 30. decembar 2008 15:01)

  # Link komentara

 96. A sta cemo sad, crna nam majka ? Svud okolo "mracne sile" a nasa Vojska u RASULU ? Kako mirno cekati Novu Godinu, kad ce sigurno biti i BACANJA PETARDI ? Docek ODLOZITI bar za "dve nedelje" dok se malo ne OSLOBODIMO straha, ovako NEZASTICENI !
  (Bucko razmisljam, 30. decembar 2008 14:58)

  # Link komentara

 97. kakva sramota prvi covek vojske smenjen jer se usprotivio finansiskoj mafiji vojske i ds
  (Nikola, 30. decembar 2008 14:58)

  # Link komentara

 98. Pogrešna odluka Tadića, rukovođena (rekao bih) stranačkim interesima. Nije ovo dobro ...
  (Vojnik Ove Zemlje, 30. decembar 2008 14:58)

  # Link komentara

 99. Ovo treba da bude pouka svim neodgovornim oficirima da se ne igraju se civilnom kontrolom.
  (Bojan, 30. decembar 2008 14:52)

  # Link komentara

 100. Ko u ovoj zemlji digne glavu da ukaze na neki problem, skrate ga za istu. Klasican primer negativne selekcije. Sve vise mi Tadic lici na Milosevica uz jedinu razliku da ne vodi ratove...
  (Novosadjanin, 30. decembar 2008 14:51)

  # Link komentara

 101. Ljudi kod nas treba da shvate sta je civilna kontrola vojske. Ovo sto se danas desilo - to se zove civilna kontrola vojske. Ako ljudi na izborima izaberu parlament, parlament izabere ministre, onda ne moze jedan general da sudi o radu ministra, pogotovo sto je ispod njega u hijerarhiji, vec ce suditi biraci na izborima. Biraci su vec jednom "potvrdili" mandat Sutanovcu, on je ministar odbrane u drugom svom mandatu i to dovoljno govori o njegovim rezultatima. Uvek cu biti protiv stavljanja uniformisanih lica iznad drzavnih funkcionera iako oni izgledaju kao da se vise zrtvuju i da vise daju drzavi. Taj izgled vara.
  (Aleksandar, 30. decembar 2008 14:49)

  # Link komentara

 102. Predsednice svaka cast jos jedanput ste pokazali da vam je bezbednost gradjana i drzave na prvom mestu.
  (D, 30. decembar 2008 14:47)

  # Link komentara

 103. Kako dos'o na mesto nacelnika Generalstaba - tako i otis'o...
  (BOKI, 30. decembar 2008 14:47)

  # Link komentara

 104. Smenise jednog coveka koji se protivio pravljenju Ruske Gubernije od nase zemlje.
  Vlast gubi svaki kompas i vuce dramaticne poteze koji ugrozavaju bezbednost gradjan Srbije i drzave.
  Jos samo fali ministar vanrednih situacija Rusije Sergej Sojgu da postane novi nacelinik generalstaba.
  Nek nam je svima nama Srecna Nova Godina.
  (Beogradjanin, 30. decembar 2008 14:45)

  # Link komentara

 105. Nemojmo se cuditi: ovo je samo pecat na ugovor sa Rusima...
  (Dobrosav Miletic, 30. decembar 2008 14:44)

  # Link komentara

 106. Smena Ponosa je jedina ispravna odluka i kao gradjanin ove zemlje nadam se da nasa bezbednost nece biti ugrozena.
  (dule, 30. decembar 2008 14:39)

  # Link komentara

 107. 1-0 za Narodnjake
  Category: Music

  Pomirenje izmedju Demokratske stranke i Socijalisticke partije Srbije,polako dobija svoj oblik i donosi prve rezultate!!!
  Kolateralna steta tog istorijskog pomirenja je prvi oficir vojske Srbije,gen.Ponos!
  Muzicke razlike izmedju generala i vojnog ministra su ogromne!
  Ono sto je bio Frank Sinatra 60-tih, za Kenedija, to je danas Miroslav Ilic za Predsednika Tadica!
  General Ponos i njegova ljubav prema Stonsima i Bitlsima, nisu imali nikakve sanse!
  Pomirenje izmedju dve stranke, donosi stabilnost, kako politicku.... tako i muzicku!
  Srecna nova godina
  (dragoslav stanisavljevic, 30. decembar 2008 14:38)

  # Link komentara

 108. Bravo za predsednika, sto je konacno smenio ovog pijacara, koji je svojim javnim istupom ugrozio bezbednost zemlje!!! Puna podrska Sutanovcu, ne posustajte, samo NAPRED U EVROPU!!!!
  (Fenix, 30. decembar 2008 14:36)

  # Link komentara

 109. 1. Da li je gospodin Predsednik od strane gospodina Ministra bio upoznat sa odnosima izmedju njega (ministra) i gospodina Ponoša?
  2. Da li je gopspodin Ministar bio svestan da on nije vrhovni komandant Vojske?
  3. Šta su obojica pomenutih preduzeli kada su, i ukoliko jesu, shvatili opasnost od čina koji je preduzeo gospodin Predsednik (smena Ponoša)u smislu osećanja oficirskog i podoficirskog kora u Vojsci?
  (Zoran, 30. decembar 2008 14:35)

  # Link komentara

 110. Tako je to u nasoj zemlji. Cim ukazes na problem, smene te.
  (Diana, 30. decembar 2008 14:33)

  # Link komentara

 111. SRAMOTA!!!!!!

  Zdravko Ponos je general zbog kojeg sam ponovo poceo da imam poverenja u Vojsku.

  Dole vlada!!!
  (Vedran, 30. decembar 2008 14:30)

  # Link komentara

 112. Jel vidite sad kako je lako skrenuti misli sa NIS-a?
  (Bob Sent Kler, 30. decembar 2008 14:28)

  # Link komentara

 113. Valjda smo znali u napred da ce ishod biti ovakav. Korupcija na samom vrhu. Prijatelji i rodbina se potenciraju, a strucnjaci i vredni ljudi se uklanjaju. Haski begunci se ne hapse, a NIS je poklonjen Rusima... Nista, sacekacemo i mi kraj mandata ove vlade, pa cemo sledeci put drugacije glasati.
  (mmemmory, 30. decembar 2008 14:24)

  # Link komentara

 114. Civilna kontrola vojske jeste neophodna i izuzetno poželjna ali ne smemo smetnuti sa uma da ne može civil da implementira vojnu strategiju jedne zemlje. Kad će konačno u ovoj nesrećnoj zemlji dozvoliti ljudima iz struke da rade svoj posao. Dokle će političari biti najpametniji! Ako celog života za vojsku školovani general kaže da vojna strategija nije dobra a Šutanovac kaže da jeste stavite prst na čelo pa mi recite ko je najverovatnije u pravu.
  (Jeronimo, 30. decembar 2008 14:22)

  # Link komentara

 115. Možda Ponoš zaista i nije postupio po PS-u. ALI, sve što je naveo stoji! Nadam se da barem da je general svojim postupkom pokrenuo neke stvari i da će se KONAČNO nešto uraditi... Ali bojim se da je ovo tek "ne talasaj" reakcija Tadića... Isto kao što mislim da je ministar naredni na listi "za odstrel"
  (skeptik, 30. decembar 2008 14:14)

  # Link komentara

 116. Ko je video Tadićevo i Tijanićevo zdravljenje sinoć (Đinđić se mrtav u grobu okrenuo!) kada je Tadić dolazio u RTS (davanje intervijua) i ko je čuo Jeremićevu „zdravicu“ u Ruskoj ambasadi u Beogradu, kada je je Jeremić rekao da u Srpskoj politici postoje „dve konstante: Kosovo i Rusija“ – smena Ponoša mu dođe kao sasvim normalna stvar. To je – kontinuitet –Slobine, Šešeljeve, Koštunicine pa sada vidimo i Tadićeve politike – održanje Srbije kao „ruske gubernije“! Definitivno Srbija neće imati nikakvu civilizovanu budućnost.
  (Natalija, 30. decembar 2008 14:13)

  # Link komentara

 117. Koliko primetih Tadić nije osporio istinitost Ponoševih tvrdnji. Problem je što je to izašlo u javnost.
  A ko se seća šta je Ponoš rekao - to je nešto što bi u najpacifističkijoj državi sveta nekoga odvelo na robiju (višegodišnju).
  I dalje imamo partijsku vojsku kao kod Slobe - slikaj se gde treba, izgradi put u selu pred izbore, uzmi vilu i ĆUTI.
  Ponoš ne uze vilu ali i nije ćutao.
  (Igor, 30. decembar 2008 14:11)

  # Link komentara

 118. Gospodin Predsednik je postupio po Ustavu i zakonu, ministar odbrane je pozvao inspekciju da proveri trosenje drzavnih para za period njegovog mandata, a general se poneo kao Kalimero. On to sebi, jednostavno, nije smeo da dozvoli, jer je morao da zna da ce to biti beskrajna "zvaka" za raznorazne kurire, glasove, presove, pinkove, pravde za napade na aktuelnu vlast. General, svejedno, mora da bude i politicar, makar u smislu samopostovanja i postovanja institucija koje predstavlja. U suprotnom, zahvali se na poverenju i ode..., bez smenjivanja.
  (sladjana, 30. decembar 2008 14:10)

  # Link komentara

 119. Jedan je morao da ode, otisao je pravi, onaj koji se oglusio o lanac komandovanja i pokazao nepostovanje prema svom pretpostavljenom. Vojnik mora da postuje nadredjenog, svidjalo se to njemu ili ne.
  (Ivan, 30. decembar 2008 14:09)

  # Link komentara

 120. Smena Ponosa je nesto sto je trebalo jos odavno da se uradi i to ne samo u slucaju uobrazenog generala nego u slucaju svih neodgovornih pojedinaca u vojsci.
  (Djalovic, 30. decembar 2008 14:05)

  # Link komentara

 121. Generale uz tebe smo. Sram vas bre bilo. Do sad sam glaso za DS vece diletante za bilo sta u zivotu nisam video. Nemate politiku ni za sta. Nemate petlju, nemate hrabrost, nemate cilj, nemate viziju. Nista bre nemate. Al zato imate markentiske strucnjake i nesposobne ministre. Samo jednog pravog coveka Jeremica.
  (BSBS, 30. decembar 2008 14:03)

  # Link komentara

 122. Lopovluk je i dalje na snazi. A ova smena jos i dalje znaci da se Srbija okrece Rusiji. Cilj je DS-a da se Srbija sto sporije razvija kako bi oni sto vise para stavljali u dzep. I zato svi mi treba da stanemo iza Zdravka Ponosa jer je on hteo da unapredi vojsku.
  (ldpovac, 30. decembar 2008 14:02)

  # Link komentara

 123. To je to.
  Odluka na mestu.
  Mislim da se Ponoš preigrao i ušao na teren koji mu ne pripada. Ocene koje je iznosio su bile netačne i paušalne, a ideja je bila da se Tadić stavi u situaciju da mora da izabere jednog od dvojice.
  E, danas je Tadić pokazao zašto je najuspesniji političar u Srbiji. Prepoznao je igru i smenio Ponoša. Svaka čast!
  (Milan, 30. decembar 2008 14:02)

  # Link komentara

 124. Ne razumem zasto ovakve stvari moraju da se rese smenjivanjem. Zasto nisu pokusalo nesto konstruktivnije... Kod nas odmah mora kao neko da leti... efikasnost je nase drugo ime. Ma dajte...
  (Kaco, 30. decembar 2008 14:01)

  # Link komentara

 125. ...i ode Ponoš za vojnog atašea u Brisel. I tako je to bolje plaćeno mesto u vojsci nego načelnika Generalštaba (paradoks?). A vi se sirotinjo zamajavajte... Hleba i igara.
  (poražen, 30. decembar 2008 14:01)

  # Link komentara

 126. E moj Tadicu ja sam mislio da ces ti biti vispreniji i iznad ove situacije, i da neces staviti partijske interese iznad drzavnih. Sada mi je tako zao sto sam bas tebi dao glas i time te ovlastio da pravis ovakve greske. Ali neka ja sam kriv, sto sam za tebe glasao... E moj licimuru....
  (Katana, 30. decembar 2008 13:57)

  # Link komentara

 127. Tadic je nassa gresska.
  (Milos Ilic, 30. decembar 2008 13:53)

  # Link komentara

 128. Koliko godina treba da prodje da bi smo mi postali normalna zemlja u kojoj narod ne mora da slusa svakakve price generala koji se bavio vise politikom nego vojskom. I logicno je sto je smenjen.
  (Aneta, 30. decembar 2008 13:50)

  # Link komentara

 129. Ovo je pravo resenje da zemlju izvedemo na pravi put. Niko nije ispred interesa zemlje pa cak ni Ponos sto je sad i pokazano.Samo napred.
  (nikola beograd, 30. decembar 2008 13:50)

  # Link komentara

 130. SA STANOVISTA PRINCIPA:
  General sme da bude vojnik ili NISTA DRUGO, to je zivotno opredeljenje. Zato bi oficiri trebalo da budu mnogo manje dodirljivi i izlozeni 'zutoj stampi' i politici kao pozivu u kome se apriori laze i krade (radi 'visih' ciljeva). Politicar moze da bude placenik u VISE upravnih odbora, direktor BILO KOJE firme, funkcioner BILO KOJE stranke i univerzalno placeno blebetalo BILO KAD, BILO GDE, BILO KOME.
  Totalno mi je besmisleno da jedan politicar uopste ima pravo da PRIDJE generalu. Bilo bi mi mogucno da general moze da uhapsi bilo koga sem Predsednika drzave ako li samo oseti da ga ovaj remeti u svom poslu.

  SA STANOVISTA LICNOSTI:
  Ponos se pojavio niotkuda, nije prosao sve potrebne filtere koje oficir mora proci za cin visokog oficira, pa otuda i ova smejurija.
  Sutanovac bi se tukao u Skupstini, pominje cupanje usiju, hulahopkse i sl. Da li je to ministar odbrane ili sam sebe hrabri (vojskom koja 'stoji' iza njega)?

  Po meni, nijedan ne bi smeo da sedi tu gde sedi.

  REZIME:
  Obrni okreni - ne valja...
  (Vlada, 30. decembar 2008 13:48)

  # Link komentara

 131. Tadicu, vrati Kadijevica, sta cekas? Svasta.
  (mail, 30. decembar 2008 13:44)

  # Link komentara

 132. Nedopustivo je da jedan general i to nacelnik Generalstaba kaze da civilna kontrola vojske nije "sveta krava"! Prava odluka,Predsednice!
  (Petar, 30. decembar 2008 13:44)

  # Link komentara

 133. Nazalost ode hrabri Ponos a uobrazeni Sutanovac ostaje. Da vidimo samo koliko dugo. Kad je vec smenio Ponosa, nadam se da ce Tadic uskoro i ukloniti Sutanovca. Samo ce to biti malo tezi posao.
  (Dejan, 30. decembar 2008 13:43)

  # Link komentara

 134. Ponosu svaka cast, poneo se kao pravi vojnik profesionalac!! Bar im je rekao, tako da i narod zna na cemu je!!
  (nebojsa, 30. decembar 2008 13:41)

  # Link komentara

 135. Gospodin Tadic je napravio pravi izbor. Ovo je bio izbor izmedju proslosti i buducnosti. Za ovu zemlju ima nade!!!!!!
  (goran, 30. decembar 2008 13:35)

  # Link komentara

 136. E Borise, Borise.......... moj glas si izgubio, ako ti to nesto znaci!!!!
  (Gradjanka, 30. decembar 2008 13:34)

  # Link komentara

 137. A šta je sa g-dinom ministrom, koji je, zapravo generisao problem. Ovako ispade da je kriv onaj ko je ukazao da problem postoji i da ga treba rešiti. Za mene je general, pre svega častan i hrabar čovek, i u svemu ovome, moralni pobednik.
  (Živojin, 30. decembar 2008 13:33)

  # Link komentara

 138. Civilna kontrola vojske zaista jeste sveta krava i tako treba i da ostane!
  (Nikola, 30. decembar 2008 13:30)

  # Link komentara

 139. Gvineja- hunta imenovala premijera...
  Srbija- Predsednik smenio generala... MI SMO EVROPA..
  Ponosim se sa vama predsednice... nisam ni sumljao u vasu odluku...
  Ponos je presao granicu...
  (janko, 30. decembar 2008 13:30)

  # Link komentara

 140. Ova smena dodatno ce pogorsati imidz zemlje. Mislim da odluka nije fer ali da li uopste ima pravde? Na zalost nismo dobili odgovore na postavljena pitanja osim zamajavanja da je sve u redu i da smo bezbedni, o cemu niko i nije polemisao. Sve u svemu lose.
  (L., 30. decembar 2008 13:30)

  # Link komentara

 141. Sve pohvale za Borisa Tadica. Odluka je na mestu. ministar Sutanovac je jako sposoban i nadam se da ce uvesti vojku koja se placa kao i u drugim drzavama.
  (Sandra, 30. decembar 2008 13:29)

  # Link komentara

 142. Predsedniče zahvaljujem se što ste mi pomogli da duboko žalim što sam član DS
  (Nada, 30. decembar 2008 13:28)

  # Link komentara

 143. Kako li sam samo iznenađen ovakvim razvojem događaja?! Pa naravno da će nekompetentni politikanti smeniti nekoga ko je javno za njih rekao da su nekompetentni politikanti!
  (Nenad, 30. decembar 2008 13:28)

  # Link komentara

 144. Ne znam kojoj "struji" pripada Šutanovac, a kojoj Tadić. Ono što znam je da u očima većinske javnosti Ponoš uživa ugled modernog i odgovornog vojnika dok Šutanovac uživa onoliko ugleda koliko sleduje prosečnom srpskom političaru, a to je od malo do nimalo.
  (guliver, 30. decembar 2008 13:26)

  # Link komentara

 145. Tadic je doneo odluku koja je nadamo se ispravna za nasu zemlju, ipak to ce vreme pokazati, mada moje licno misljenje je da vojska treba imati privatnost!!!
  (miena valjevo, 30. decembar 2008 13:25)

  # Link komentara

 146. Svaka čast Generale. Sad si u elitnom društvu hrabrih i poštovanih vojnika Srbije
  (dvasovic, 30. decembar 2008 13:23)

  # Link komentara

 147. Čast generalu na izgledu, obrazovanju, muzici, elokventnosti, ali je morao da zna da će posle onakvih istupa ovako da prođe.
  Vojska ipak nije stranka.
  Ne ulazim ko je koliko u pravu, ali je ovo morao elegantnije da reši.
  (Faraon, 30. decembar 2008 13:23)

  # Link komentara

 148. Sramota i bruka!
  Zao mi je sto sam glasao za njega na predsednickim izborima i svakim danom me sve vise razocarava!
  (mix018, 30. decembar 2008 13:21)

  # Link komentara

 149. Dobra odluka za Srbju i sve gradjane, ubuduce bi trebalo da politicari i generali paze sta iznose u javnost, a ovde je general Ponos pogresio jer umesto da vodi racuna o vojsci umesao se u politiku i to ga je skupo kostalo. Ne sumnjam da ce ministar Sutanovac opravdati poverenje predsednika Tadic.
  (Olivera, 30. decembar 2008 13:19)

  # Link komentara

 150. Stručnost ispred politike!
  (nenad, 30. decembar 2008 13:18)

  # Link komentara

 151. Tadica treba da je sramota. Nista vise od ovoga ne treba reci.
  (Makaveli, 30. decembar 2008 13:15)

  # Link komentara

 152. Predsednik je nadamo se doneo ispravnu odluku, videcemo dalji razvoj situacije...
  (student, 30. decembar 2008 13:15)

  # Link komentara

 153. Ja bih smenila i jednog i drugog, Sutanovca zato sto mi deluje kao neko ko radi po sistemu lako cemo ..., a Ponosa zbog toga sto je pokusao da problem resi uz pomoc javnosti.
  (mira, 30. decembar 2008 13:11)

  # Link komentara

 154. Cestitam predsedniku Tadicu na razumnoj odluci! Bilo je krajnje vreme da se sve ovo okonca, i drago mi je sto ministar Sutanovac ostaje na svom polozaju, jer nam je bas ovakav ministar dugo bio potreban.
  (Mka, 30. decembar 2008 13:06)

  # Link komentara

 155. Naravno da je Tadic smenio Ponosa iz jednog prostog razloga sto general trenutno uziva vece poverenje znatnog dela gradjana od njega.
  (Ivana, 30. decembar 2008 13:04)

  # Link komentara

 156. Jasno je da Ponos nije smeo da javno govori o nesuglasicama sa ministrom odbrane. Njegova smena ne bi trebala da dolazi u pitanje, ali licno mislim da ce Tadic smeniti Ponosa i predloziti da Sutanovac podnese ostavku, a kasnije ce Ponosa postaviti ili za svog savetnika ili cak za ministra odbrane.
  Siguran sam da je ova afera smisljena u kabinetu Predsednika Srbije, zato sto Tadic zeli da se otarasi Sutanovca, jer ga vidi kao potencijalnu konkurenciju u DS-u.
  (simens, 30. decembar 2008 11:51)

  # Link komentara

 157. Kada bi se narod pitao, general Zdravko Ponoš bi ostao na ovoj duznosti, ali zarad sitnih partijskih interesa, smenice ga!
  Ali generale, narod Srbije vidi ko je ovde ko (ko je castan covek, posten, i ko stvarno zeli promene u Vojsci) i zato te svi bodre da istrajes jer iskreni ljudi uvek stradaju.
  Medjutim, voleo bih da Tadic malo bolje razmisli...
  (Ivan, 30. decembar 2008 11:22)

  # Link komentara

 158. Odluka ce biti (n)i tamo (n)i ovamo. Da je trebalo nesto odluciti, bili bi davno odluceno, bez ovoliko halabuke. Bice to nova pliticka bonaca i trebalo bi je postovati, ako nista, zbog bozicnog mira. Gde celjad nije besna, tu kuca nije tesna.
  (Prevodilac, 30. decembar 2008 10:28)

  # Link komentara

 159. Pretsednik Tadic treba da presudi u korist urusene drzave Srbije i njene bezbednosti, a ne u korist ovog ili onog! Kada u fudbalu dva igraca naprave faul pribliznog intenziteta, onda sudija pokazuje crveni karton i jednom i drugom igracu. Ali, ovo je nesto vise od igre. Sacekajmo malo, pa cemo videti da li ce mozda biti "tresla se gora, rodio se mis!" A da Ministar nije partijski covek, kao sto ne bi trebalo da bude, onda bi i pretsednikova odluka bila laksa....
  (Rale, 30. decembar 2008 09:23)

  # Link komentara

 160. Strucnost ili politika?
  Pitanje je sad.
  Mislim da ce predsednik za koga sam glasao izabrati ono drugo.
  Treba otvoriti javnu raspravu i u direktnom TV prenosu na RTS1 postaviti obojici aktera pitanja o stanju u nasoj vojsci, kako bi videli ko je u pravu, a ko treba da odgovara.
  (Nikola, 30. decembar 2008 09:23)

  # Link komentara

 161. Bliski Tadicev rodjak general Ponos je privremena "kolateralna steta" u obracunu Tadica sa Sutanovcem, jer ce Tadic verovatno obojicu smeniti. U DS postoje dve struje. Tadicevci su za saradnju sa ruskim, belosvetskim i nasim tajkunima, SPS-ovcima, JUL-ovcima, narodnjacima, radikalima, pa i sa samim djavolom, ako su to uslovi da se vlast sacuva po svaku cenu. Drugu, proamericku i bar delimicno Dindjidjevsku struju predvodi min. Sutanovac. Prva struja je neuporedivo jaca i Sutanovac ce uskoro biti bivsi clan DS.
  Ne radi se o vojnoj strategiji, Srbija NEMA nikakvu strategiju (vojnu, politicku, privrednu, energetsku, ekonomsku, ekolosku, zdravstvenu, skolsku, socijalnu itd.). Srbija je na korak od ekonomslog ambisa, pa je kranje vreme da se analizira stogodisnja proslost Srbije (kada smo sami odlucivali o svojoj sudbini), sadasnjost i sa najiskrenijim namerama preporuci buducnost. ...
  (Boza Bogdanovic, 30. decembar 2008 09:15)

  # Link komentara

 162. Pa naravno da je vojna disciplina jedno, a politika drugo. Ponos se bavi vojskom, a Sutanovac politikom. I ako mi sad neko kaze da on to dobro ne radi, pitam ga zasto? Zbog onoga sto je pisao Kurir ili zbog pausalne ocene "bezbednosna politika ne postoji"? Bezbednosna politika su evroatlantske integracije i to je Sutanovac jasno i nedvosmisleno vise puta rekao, ne plaseci se sta ce reci Kostunicini biraci i njima slicni. Bezveze je da Sutanovca, koji posteno i kvalitetno radi svoj posao vec 5-6 godina, bilo ko sad proziva i da ga uvlaci u svoju pricu, a on valjda treba da se brani? i tako stalno... Dobro je da je Tadic resio da presudi u njegovu korist!
  (Petar, 30. decembar 2008 08:32)

  # Link komentara

 163. A da li ste vi novinari postavili Tadicu pitanje sledece sadrzine: Da li ste gospodine Predsednice bili upoznati sa postojecim problemima u vojsci od strane generala Ponosa pre nego sto je ovaj cirkus dospoeo u javnost?

  A onda to isto pitanje postaviti Ponosu.
  (Milan, 30. decembar 2008 06:33)

  # Link komentara