Ministar zdravlja sa blogerima B92

Beograd -- Nakon inicijative za humaniji odnos prema porodiljama na Blogu B92, ministar zdravlja Tomica Milosavljević sastao se sa blogerkom koja je pokrenula inicijativu.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Bravo Branka!
  (Ana M., 30. oktobar 2008 15:16)
 2. Hvala B92 na medijskoj podršci!
  (NNN, 30. oktobar 2008 15:30)
 3. Tomica Milosavljevic je premazan svim bojama. Preziveo je on nekoliko vlada i na celu tog ministarstva je dugi niz godina. Da je juce postavljen na to mesto, pa da mu se poveruje. Ovako on, Tomica Milosavljevic, je glavni krivac za javasluk u zdravstvu i verovati da ce on sada nesto promeniti je nerealno.

  Vec 20 godina ministri opstaju na vlasti ne zbog rezultata u svojim resorima, vec zbog podilazenja svojim sefovima, koji opet postaju na vlasti zbog postavljanja visih nacionalnih ciljeva u prvi plan (granice, teritorijalni intergitet, rat, neprijatelji sa strane, itd).

  I na kraju, zelim sve najbolje Branki Stamenkovic i njenoj inicijativi, ali ne zaboravite, u ovom slucaju pomoc ocekujete upravo od onog ko vec godinama morao da se bori sa svim tim problemima - a nije.
  (Milan, 30. oktobar 2008 16:11)
 4. Jedino jos zene u ovoj zemlji mogu nesto da promene. Ne mislim na Maju Gojkovic. Pop-Lazic i slicne, nego na obicne, prakticne zene koje se svakodnevo suocavaju sa problemima i osecaju da nesto moraju da preduzmu.
  (ivana, 30. oktobar 2008 16:17)
 5. Ne znam da li je neko gledao americki film "Bolesnik" koji su na moje veliko iznenadjenje smeli da puste na RTS-u iako u kasne sate(22:00h )cini mi se 14.10. ili 07.10.08., ali bi preporucio ministru zdravlja, premijeru, predsedniku tj. vladi da ga obavezno pogledaju i konacno se izjasne u kom pravcu nam ide zdravstvo i sta da ocekujemo (da nas izbace iz bolnice ako nemamo zdravstveno ili kao u Francuskoj da porodilja dobije volontera koji joj 2 puta nedeljno dodje na 4h da odradi sve njoj bitne poslove). Vrlo, vrlo poucan film !!!
  (007, 30. oktobar 2008 17:08)
 6. Branka hvala ti jer nam vraćaš nadu u snagu stanovnika ove apatične zemlje. Ovo je dokaz da talentovani pojedinac-ka može da pokrene inicijativu, a da organizovana grupa ljudi može da uradi mnogo. Ako tvoje angažovanje posluži nama ostalima kao primer, naša deca će imati šansu da čak i u Srbiji vode miran i dostojanstven život. Iako si uradila mnogo, ne smeš odustati (preći u političare). A mi ostali, da se setimo Zorana Đinđića i probamo da promenimo ponešto pre svega zbog sebe, a i zbog drugih.
  (Ika, 30. oktobar 2008 18:28)
 7. super :))) samo sad da ne ostane na rjecima...
  (maja3s, 30. oktobar 2008 20:19)
 8. Neka bude ovo jedan primer da ministar sluša šta narodu smeta!

  Uzgred, kada se izda kodeks ponašanja, onda je prirodno da za njim sledi provera kako se on poštuje, što preko najavljenih kontrola, što preko anonimnih anketa porodiljama, kao što se sada najavljuje.

  Sve čestitke blogu B92 na uspešnoj akciji!
  (Ja, 30. oktobar 2008 23:49)
 9. Zaista odlicna inicijativa, zasluzuje svaku pohvalu i najvecu mogucu podrsku u praksi, svako na svoj nacin da da doprinos. Potrebno je sve vise ovakvih gradjanskih inicijativa u raznim oblastima.

  Ono sto je neshvatljivo je da se se prema zenama koje ce doneti novi zivot na svet tako ophode oni koji su polozili zakletvu da ce se ophoditi humano prema pacijentima. Takodje, neshvatljivo je da se u Srbiji za razliku od drugih zemalja u svetu i u regionu kao sto je Hrvatska, ocevima naplacuje prisustvo na porodjaju. To nije luksuz ni hir vec pravo svakog oca da prisustvuje radjanju svog deteta.
  (Dejan Bizinger, 31. oktobar 2008 00:31)
 10. Potpuno je isto na svim odeljenjima svih bolnica bilo koja specijalnost ili delatnost da je u pitanju. Najveci broj osoblja od portira do najviseg specijaliste ili rukovodioca je sa jako niskom kulturom dijaloga. U vazduhu pacijent oseca zdravstvenog radnika kao osobu koja gleda pacijenta kao svoj izvor prihoda. "Podmazivanje" za bolje ophodjenje i bolji strucni rad sa pacijentom je conditio sine qua non. Pacijentima se ugradio u sopstveni metabolizam pojam da se ne ide u zdr. ustanovu, tj. kod lekara, sto se kaze bez "plave koferte". To je strava na kub, megastrava. Ja sam lezao sedamnaest dana u jednoj nasoj bolnici i tek petnaesti dan sam saznao ko mi je odredjen za lekara i to posle silnih negodovanja, sukoba sa sestrama itd. itd. Sestre su posebna prica o njihovoj neljubaznosti i aroganciji.Pacijente ne smatraju za ljude vec su to za njih nesto kao objekti. Drskost je do krajnjosti. Nikada ih nema kada su potrebne pacijentu. Svaka cast retkim, ali retkim izuzetcima. Po pitanju odnosa zdr. radnik-pacijent stanje je na jako niskom nivou. O pacijentovom odnosu prema zdr. radniku ne treba diskutovati jer je on pacijent, trazi zdr.pomoc.
  (Nitu, 31. oktobar 2008 06:09)
 11. Konacno se probudio duh gradjanskog stava u nasoj drzavi. Godinama su gradjani Srbiju dozivljavali kao zemlju koja treba da poklanja jednokratne finansijske pomoci. Konacno smo se probudili i setili da je u tome da izvrsimo konkretne pritiske i nateramo drzavu da funkcionise. To se radi bas ovako. Drzava ima 6 miliona gradjana, i ako se tih 6 miliona ne buni, znaci da im je dobro. "Buniti se" ne znaci derati se, govoriti kako su svi isti, nego reci "Ja bih kulturnije sestre u porodilistu". Drzava ne moze da nam izadje u susret kao pojedincima sa milion problema, vec kao gradjanima sa legitimnim i konkretnim zahtevima. Ja sam pre 2 dana pisala opstini za postavljanje lezecih policajaca u nekoliko ulica i obrazlozila to temeljno, predlog je odmah prihvacen. Jedan moj prijatelj je zvao komunalnu sluzbu da odnese odbacene automobile na koje su se stanari godinama (jedni drugima) zalili, oni dosli odneli. Tome sluzi drzava. Samo gradjani mogu stvoriti gradjansku drzavu. Ako hocemo Svajcarsku, budimo Svajcarci.
  (tatjana, 31. oktobar 2008 14:26)