Šampanjac po francuskoj tehnologiji

Beograd -- Srbija će uskoro dobiti prvi domaći šampanjac, proizveden po francuskoj tehnologiji od grožđa sa Oplenca.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Burgundac je iz Burgonje. A ceo svet ga pravi. Manje ili više uspešno. Tražiti zamerku po svaku cenu jednoj dobroj ideji je tipično za nas. Ne volim šampanjac, ali volim što je neko naš uspeo tehnološki da zadovolji Francuze. Pustimo ljude da rade.
  (Recenzent za najbolju inovaciju u Srbiji, 31. jul 2008 21:32)

  # Link komentara

 2. Naravno da se to vino neće prodavati pod nazivom "Champagne"(mada treba proveriti da li je reč "Šampanjac" uopšte zaštićena u Srbiji). Radi se o tome da će neko (konačno) početi da proizvodi prirodna penušava vina, koristeći orginalnu francusku metodu. Ono što se do sada proizvodilo i prodavalo je bilo gazirano. Zato je ovo jako lepa vest.
  (Zoki, 31. jul 2008 18:00)

  # Link komentara

 3. Shto se mene tiche, "Varijanta" je odlichna u kategoriji Rose vina i nimalo ne zaostaje za evropskim i americhkim vinima. Bojim se samo, ako se proizvodnja previshe proshiri, pashce kvalitet. Uostalom, trenutno je Rose ponovo "u trendu", u stilu 70-ih godina i vrlo je "shick" piti ga u engleskim restoranima i barovima.
  (Morganna, 31. jul 2008 16:32)

  # Link komentara

 4. malo bolji poznavaoci smatraju da je ruski sampanjac(penusavo vino) bolji od francuskog.
  (glups, 31. jul 2008 13:58)

  # Link komentara

 5. Ni Trijumf ne opravdava toliku cenu. Nažalost potencijal domaće proizvodnje vina već guši nekoliko isforsiranih proizvođača koji za velike pare uvaljuju prosečna vina.

  A za ovaj "šampanjac" baš da vidimo kako će za samo dve godine (!?) da podignu vinograde, sačekaju dobar rod, naprave vino i puste ga da sazri. Smešno.
  (Jovan, 31. jul 2008 13:17)

  # Link komentara

 6. Obozavam da pijem sampanjac i penusava vina. S toga, svaka cast, samo napred :)
  (sneki, 31. jul 2008 11:42)

  # Link komentara

 7. Прво, шампањац је заштићено име, и вино са тим називом се производи само у Шампањи. Друго, винарији Александровић свака част, производе одлична вина, али осим "Тријумфа" који апсолутно оправдава своју врло високу цену, остала вина су им у односу на квалитет ипак прескупа. Треће, производња квалитетних вина у Србији напредује, али простора за много озбиљнији развој има још пуно, посебно у најблагороднијим областима Неготинске Крајине и Александровачке Жупе.
  (љубитељ, 31. jul 2008 11:19)

  # Link komentara

 8. Nema ni teoretske sanse da Srbija dobije sampanjac posto on moze da se proizvodi samo u Francuskoj (tj. Sampanji) vec samo penusavo vino.
  (Publius, 31. jul 2008 11:10)

  # Link komentara