Sreda, 30.04.2008.

08:58

Potpisan memorandum Fijat-Zastava

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potpredsednik Fijata Alfredo Altavila potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju, strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju.

Izvor: B92

Potpisan memorandum Fijat-Zastava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 15 godina

Sve je jasno, bar mi Kragujevcani 11/og biramo najboljeg gradonacelnika u zemlji g/dina Stevanovica, a vodjenje drzave poveravamo pravim drzavnicima Tadicu i Dinkicu. Dosta je bilo "vozanja" na intermeco -patriotizmu i podmukloj zloupotrebi emocija i osecanja, vreme je da zivimo zivot. Teritorije cemo vratiti kada nas prihvate kao ljude, a ovo je jedini i pravi put. Tacka!

Čovek

pre 15 godina

Uz nadu da je ovo dobra vest pre svega za BUDUĆNOST ove zemlje, izražavam i neke rezerve. Pre svega na sajtu FIATA nisam pročitao ništa o ovome a drugo nekako sam podvukao paralelu sa padom akcija FIATA i "bežanjem u Srbiju" da bi se izbegao porez i iskoristila jeftina radna snaga. Ne želim biti skeptik,naprotiv, ali nekako mi izgleda da "koljemo june zbog kilograma mesa". U svakom slučaju srećno, pre svega narodu Kragujevca.

Lazar

pre 15 godina

Dokument o razumevanju je ustvari kratak izvestaj o razgovorima zainteresovanih strana, u kome se podvlace glavni elementi razgovora. On nema pravnicki obavezujucu vaznost, vec sluzi za pripreme detaljnih pregovora koji ce eventualno zavrsavaju potpisivanjem ugovora.

Nespavac

pre 15 godina

Odlicno, kamo srece da jos u mnogim mestima Srbije dodju velike kompanije na tome treba da rade politicari a ne da narodu prodaju maglu iz stanova od 187m2 u centru Beograda, to je njihov doprinos samo sebi. A ne i gradu iz koga su dosli.Da nije bilo takvih zamislite gde bi sada Srbija bila da su ovakve kompanije disle u Srbiju devedesetih...

Ivan

pre 15 godina

Sad treba napasti Tomu, onog lika na K i Velju, sto se ne bune da Italija pravi fabriku u KG kad su i oni priznali kosovo?

Kako to da se ne bune sto Namenska radi sa Remingtonom? Prave oruzje za "najvece neprijatelje"?

Umesto da se stalno brane, DS i ekipa bi trebalo malo da napadaju i ujedaju...

Pera

pre 15 godina

znaci KG ce polako postajati veoma znacajan centar u Srbiji. Zastava, Noletova teniska akademija, Kusturicin moderni bioskop...lepo je cuti to i nadam se da cu to moci i da dozivim i da cu moci da se ponosim svojim rodnim gradom u kome ne zivim vec duzi niz godina...a mozda mu se najzad i vratim...

nesa

pre 15 godina

Pozdrav iz Francuske.Kupih skoro tv lcd Tosiba i dvd Filips,kad na Tosibi-Made in Poland,na Filipsu-Made in Hungari.E daj boze da uskoro kupim FIAT MADE IN SERBIA.

SSSS

pre 15 godina

Sram da ih bude, pregovaraju sa fabrikom automobila iz zemlje koja je priznala Kosovo !!! Memorandum je ugrozavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drzava, predstavlja protivustavno delovanje, i svi koji su ga potpisali odgovarace za izdaju vitalnih nacionalnih interesa. Ovo je sraman potez koji moze da se meri sa potpisivanjem Trojnog pakta 1941. Sramota !!!

Sta je sta gledate nisam ja to rekao samo prognoziram izjave Andreje Mladenovica, Dragana Todorovica i kompanije na sutrasnjim konferencijama za stampu. Kvota 1.15 da ce nesto slicno izjavljivati :)

ljubopitiva

pre 15 godina

Da li bi neko bio ljubazan da mi objasni, sta ce biti sa cika Miskovicem, zar on nije bio do sada generalni zastupnik i Fiat-a i svega ostalog u zemlji Srbiji (jos malo pa i nasih zivota)? Da se to slucajno ne odrazi na njegov profit? Nije mi bas sve najjasnije, da li treba da brinemo za njega posle ugovora sa Fiat-om?

Toni

pre 15 godina

Zaista mi je drago kada vidim sa koliko oduševljenja mnogi prihvataju i komentarišu potpisivanje Memoranduma,ali mnogi ne shvataju šta zapravo on znači.Radim već 36godina i kada je trebalo da se privatizuje "moja" firma mnogi su tu privatizaciju očekivali sa iluzijama i nadama kao isada kada je Zastava u pitanju.Govorilo se "samo da dođe strani kapital da znam zašta radim,da mogu od toga rada daživim kao sav normalan svet.Hoću da putujem,da kupim nova kola,da školujem decu u inostranstvu i td. A šta se zapravo dogodilo?. Nakon prodaje strancima pola radnika je napustilo posao jer nisu mogli da izdrže uslove i zahteve novog poslodavca. Obim posla se povećao nekoliko puta,broj izvršilaca drastično smanjio,lični dohodak se sveo na nivou Republike ( A pre privatizacije smo imali dva proseka Republike)I šta se sada desilo oni koji su bili toliko euforični iradovali se stranom kapitalu napustili su posao uzeli otpremnine i iste brzo potrošili tj. proćerdali odali se alkoholu, rasturili brakove,drugim rečima postali teret oivog društva.Na kraju hoću da kažem da nigde nije med i mleko a pogotovu kada žarko želiš da ti tuđa ruka svrab počeše.

David

pre 15 godina

"Memorandum o razumevanju"
-------------------------------
Hahaha, nikad nisam cuo za tako nesto.
Koliko ja znam potpisuju se ugovori kad se nesto kupuje, ovo je samo predizborna prica, nista vise.

St.

pre 15 godina

Iskreno se nadam da će ova investicija doći u Kragujevac, i da će i ovaj grad, a i ostali gradovi u Srbiji, ponovo oživeti i početi da se razvija.
Nisam ksenofobičan, ali Beograd je postao sve samo ne Beograd. Toliko razuđen i razvučen, a u njemu se najmanje čuje beogradskog govora, i najmanje vidi beogradskog ponašanja.

I da podvučem, nije ovo jedini razlog što pozdravljam. Ovo što navodim može biti samo "kolateralna šteta" usvajanju ovog, a i budućih, nadam se, sporazuma.

rammstein

pre 15 godina

Bravo Dinkicu.Bitna su dela a ne reci.
Narodnjaci i sve ostale lazne patriote,gledajte i ucite kako se vodi uspesna politika i kako se zemlja vadi iz krize.

Branko

pre 15 godina

Ma ovo je fantasticno, prvo potpisu sporazum koji se nece primenjivati, pa posle neki memorandum koji je daleko od pravog ugovora.
Samo tako nastavite, najbolji ste.

Srba

pre 15 godina

Ovako se očekuje da bude ''Planiraju se investicije u naredne dve godine od čak 700 miliona evra u Kragujevcu. To je zbog toga što Fijat ima ambiciozni plan da svetsku premijeru novog modela ima u Kragujevcu, u Zastavi i Srbiji, da krajem 2009. godine startuje proizvodnju jednog potpuno novog modela A klase, koji će imati godišnju startnu proizvodnju u obimu od 200.000 automobila''...
a kako će biti odlučiće građani Srbije 11.maja!

Miki

pre 15 godina

Ako Fiat dolazi u Kragujevac budite sigurni da ga tamo nije poslao Solana iz njegovih nekih interesa i da su to razlozi da oni dolaze u Kragujevac pred Izbore.Ako dolaze oni to rade iz samo jednoga razloga a taj se zove INTERES.Jedno je sigurno da nema niko ko ce svoj INTERES traziti u nestabilnom i nesigurnom prostoru.Sigurno je da ovi izbori mogu stvoriti preduslove da se bojazan nesigurnosti smanji.Sto ti rizici budu manji budite uvereni da ce biti mnogo onih koji ce svoj INTERES upravo u Srbiji pokusati da realizuju.Samo u tom pogledu velike multinacionalne kompanie mogu imati interes za rezultate predsojecih IZBORA.

O tome treba prvenstveno voditi racuna.

Pop

pre 15 godina

Pa nemoguce je da Zastava vredi vise od NISa.
E Kostunice i kapitalni jel to vizija bolje Srbije koju nam obecavate, sram da vas bude.

shumadija srce srbije

pre 15 godina

E dosta više sa porukama kragujevčanima šta sada treba da rade i za koga da glasaju...Kragujevac je oduvek hteo promene iz jasnih razloga i nije imao problem da se za njih bori. U KG radikALi gospodo N I K A D A nisu bili na vlasti. A od višestranačja i demokrate su samo 1 imale tu čast. Kod nas je na snazi lokalna koalicija i tako će po svemu sudeći i ostati. Makar nas velike face ostavljaju na miru, a investitori zbog toga još više vole. Hvala!

djuli

pre 15 godina

Inalijani dosli,videli,Kupili a Rusi se ponasaju prema nama kao onaj razokavi koji gleda kupus-Bor a vadi meso-Nis.Za informaciju ministru energetike da litar benzina danas u Rusiji kosta tacno 1$.

Kragujevcanka

pre 15 godina

Ja sam odusevljena ovim sporazumom. Svaka im cast. Nisu mi jasni ljudi koji pricaju o nekakvim tenderima i glupostima,pa zastava je u takvom stanju da me cudi da vlada nije cak i platila da je neko uzme,ne bi li pokrenuli proizvodnju!
Takodje sam odusevljena pravcem u kom ide nas grad,saradnja naseg gradonacelnika i vlade je odlicna i to pokazuje da im je najzad stalo do toga da pokrenu ovaj region! Jos jednom bravo za naseg presednika ipak nas nije razocarao. I samo da dodam da Kragujevac ne glasa sa radikale,ako pogledate delove u kojima oni pobedjuju to su prigradska naselja u kojima pretezno zivi stanovnistvo sa Kosova i Metohije !!

Stanko

pre 15 godina

Bojim se da ovo ne bude u duhu one narodne "Nije ni video Moravu a već skida gaće".Pogotovu što još uvek odzvanjaju Dinkićeve reči da je sklopio posao veka sa Mirkom Kovačem pa su odmah nekretnine u Boru drastično skočile nadajući se procvatu privrede,a vidimo da od toga nema ništa.Lepo je biti optimista i verovati u bolje sutra ali bojim se da i sa Zastavom ne bude"MALO SUTRA"

zoki

pre 15 godina

ovo je sve super, sad moramo samo da glasamo za kostunicu & co, da bi nam krenulo, inace nista od svega..mnogo je vaznije da on bude premijer nego sve ostalo..jedino nas on vadi iz krize, on tacno zna kako da nas posvadja sa celim svetom, ovi ostali nemaju pojma o tome..

D.POPOVIC

pre 15 godina

Nigde ne pise kolike ce biti plate zaposlenih. Suludo je ocekivati da one budu priblizne ili iste kao plate u Torinu ali kriminalno bi bilo dozvoliti Italijanima da robovlasnicki placaju ljude sa ponizavajucih 150-200 eura mesecno, poput nekih grckih i italijanskih poslodavaca na jugu Srbije. Minimalna cena rada za svaki stepen strucne spreme bi morala da bude uneta u kupoprodajni ugovor.

Srdjan

pre 15 godina

Izgleda od ove EU dobijamo vise kad nas mrzi nego od Rusa kad nas vole.E sad samo da nova verzija Milosevica + ona njegova koaliciona seljacina ne dodju na vlast i na konju smo.
Gospodo iz vrha DS, hvala Vam na ovome, ali se nadam da ste se konacno okanuli lizanja sa DSS-NS-om samo da bi se nekoliko Vas u vrhu naslo u upravnim odborima i tenderskim komisijama zajedno sa njima, jer ako niste, proci cete kao SPS i JUL.
Inace neko je pitao sta ce biti sa carinama na uvoz automobila, juce je objavljeno da ce od 1.1.2009. carine biti prepolovljene.

Pavle Zirojevic

pre 15 godina

Bio bih prezadovoljan kad bi broj automobila koji treba da se proizvode prema tom sporazumu bio manji i za jednu nulu.
Imam, medjutim, samo dva pitanja: otkad se automobili proizvode na osnovu nekih memoranduma, i: kako to da se memorandum potpisuje bas pred ovdasnje izbore?

NIkola

pre 15 godina

...Radikali u kragujevcu imaju procentualno manje glasova od svih gradova u Srbiji a i Novog Sada i Beograda. Milosevica nikad nije smeo doci u Kragujevac jer je ovo uvek bio grad koji je glasao vecinski za opoziciju. Na mitingu DSS-a juce Kostunicu nije slusalo 200 kragujevcana. Svojevremeno kad je Toma NIkolic bio potrprecednik radikala i kandidovao se za odbornika na lokalnim izborima u svoj mesnoj zajednici u Sumaricama nije uspeo da pobedi. Vidim cim se nesto lepo desi svi bi da dodju da pokupe zasluge

Dejan

pre 15 godina

HVALA BOGU !!! Dosta je bilo vise Beogradizacije!!! Kako ukljucis TV ili otvoris novine samo se pominje taj Beograd i gradi samo Beograd! Ispada da je Beograd Srbija i da nijedan grad ili selo ne cini Srbiju i da smo u drugom planu , dok sav novac priliva u taj Beograd iz cele Srbije i gradi se od istog tog novca , a nama se vraca samo na kasicicu od svega toga! SRAMOTA !!!Beograd je postao kao Vatikan u Italiji , DRZAVA u DRZAVI !!! Beograd ovo... Beograd ono... Beograd metropola... ma dajte ljudi dosta vise , pogledajte malo i druge oko sebe, pogledajte i ostatak Srbije !!! Tako bih voleo da ovo uspe sto se Zastave tice ne samo zato sto sam iz Kragujevca vec zato sto u tome vidim razvoj nase privrede u svim ostalim delovima Srbije. Veoma ce mi biti drago sto ce moj grad ponovo dobiti onaj sjaj koji ga je krasio godinama i vekovima i da ce ga ponovo imati kao i onda kada je bio prva srpska prestonica u Srbiji, prvo pozoriste, prva gimnazija... POZDRAV IZ KRAGUJEVCA !

KRAGUJEVCANIN

pre 15 godina

kragujevac nikada nije bio,proradikalski grad kako neko rece,uvek je bio lojalan nekom drugom krilu,a kom,to neka razmisle citaoci koji o tome pisu,mislim da je vest o potpisivanju sporazuma,zapravo,pokretanje sa mrtve tacke...

*bane*

pre 15 godina

* Šta može više od toga da se desi nego da Zastava proizvodi 100.000 automobila !! Ovo su "zvezdane staze, 20.000 milja pod morem , fantastično putovanje i ratovi zvezda" SVE ZAJEDNO - NE MOGU DA VERUJEM !!

PosmatraC

pre 15 godina

Konacno , posle 5 godina i jedan dan dodje sa lepim vestima.Mislim da se mnogim ljudima danas pojavio osmeh na licima,..... bas lep dan.Verujem da necemo dozvoliti da se budimo neraspolozeni, smrknuti i jos ne daj boze da licimo na ove sa reklama kao da su dosli iz SABIRNOG CENTRA.Ko osmisli reklamu za radikala pozlatila mu se.Ne ... Srbija nece nikada vise tako izgledati.

Zastavnik

pre 15 godina

Koliko se secam , za vreme Kostunicine vlade je doslo 2000 italijanskih privrednika da investira.Uostalom i ovo je Kostunicina vlada.Videcemo ako se vrati DS premijer,neko tipa Zokija Zivkovica, bice samo sumnjivih privatizacija i lova u mutnom.

znak pitanja

pre 15 godina

Dinkic: ".....mi ćemo tražiti da se, recimo, elektronika locira u Nišu" ... Gospodine Dikicu .... mozete vi zahtevati koliko hocete ... ali ce proizvođačka kompanija da otvori filialu u bliziniFabrike ili u regionu sa dobrom inrastrukturom

Sheva

pre 15 godina

Izgleda da je potpisivanje sporazuma Fijat-Zastava, samo prvi u nizu... Nakon jucerasnjeg potpisivanja SSP-a, i nakon brojnih trgovinskih olaksica koje on nosi, mislim da ce u Srbiju doci jos mnogo velikih i mocnih kompanija...
Ovaj ugovor za nas ima veliki i visestruki znacaj... Osim stranih investicija, ozivljavanja zastave, povecavanja zaposlenosti sto je svakako jedan od najpotrebnijh faktora u daljem razvoju Srbije, ovaj sporazum znaci i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita sa povecanjem izvoza, posto svakako fijat namerava svoje proizvode da plasira u region. Takodje sa dolaskom ovako velike kompanije, svakako da ce doci i do povecanja zaposlenosti u oblastima koje su indirektno vezane za proizvodnju automobila. Naime, pored same proizvodnje automobila, rodice se novi distributeri rezervnih delova, elktronike i brojnih drugih pratecih komponenata. Na kraju i sami potrosaci ce osetiti korist koja ce se ogledati u povecanju konkurentnosti trzista. Srpska metalurgija dobija veliku sansu za dalji razvoj i napredak. Najvaznije Srbija nastavlja sa velikim godisnjim privrednim rastom...
Mislim da je zadatak Srbije da na izborima 11 maja odluci kojim pravcem ce krenuti njen dalji razvoj. Da li ce to biti potvrda SSP-a u skupstini i dolazak jos vecih kompanija... ili ce se ipak odluciti za neki drugi pravac...

sasa

pre 15 godina

konacno prava stvar.
Dinkiću svaka ti cast. ljudi u Srbiji bi trebali to da cene jer sa tim ugovorom otvaras MNOGA radna mesta.
a onima kojima se nesvidja 70/30 neka pogledaju sta imaju slovenci od renaulta koji je u 100% vlastnistvu renaulta, koliko radnih mesta, kakve plate, i sve ostalo.
mozda je malo zeznuo g. Nikolića jer je mozda gospodin imao nameru da proda zastavu za posto zasto LADI, ali hvala bogu Dinkić ga je preduhitrio.
SAMO TAKO NAPRED
SRBIJA JE EU

tibulo

pre 15 godina

Gospodine Dinkicu.Velja sinoc rece u Kragujevcu da taj Memorandum moze i i neka Baba... da potpise. Da vi varate narod i da kragujevcani ne treba d avm veruju. Ja Vas pitam, dali ce Velja dobiti kopiju ili ce morati da overi Memorandum ili ce morati da se izvini prvo KRAGUJEVCANIMA, SUMADINCIMA. Takodje i Vojislav Kostunica, zbog Sretenjskog Ustava, morace da se sam prijavi, protiv sebe. Ucinite nesto!!! Dosta je laganja upravo tog naroda, te mladezi, tih ljudi koji divno igraju Sumadisjsko kolo.Pokazite ponos, znanje i vrline.

dana

pre 15 godina

EEEEE, Veljo, Veljo, nećeš biti u prilici da sačekaš niti gospodina STIVA, niti baćušku SERJOŽU!!! Ostaje Ti ovih nekoliko dana da treniraš grlo i da spreman sačekaš GUČU.
To Ti je VRH BRATE!!!!

Neledoc

pre 15 godina

A sta je sa starim, dobrim tenderom? Ili svako prodaje po svom, bez javnih konkursa i kako se kome svidi? Dajte lepo tender, pricali ste da ima jos zainteresovanih, pa da vidimo ko sta i koliko nudi. Ova prodaja po principu "ja tebi, ti meni" svakako ne valja.

Dušan

pre 15 godina

Kao profesionalni ekonomista, svima koji "filozofiraju" o SSP (retrogradna koalicija Koštunica - Šešelj), moram da naglasim da je ovo najbolji dokaz značaja SSP za Srbiju.
"Guslanje" o Kosovu, junacima i tome slično neće zaposliti ljude, a SSP to direktno omogućava. Nije FIAT neka tamo zemljoradnička zadruga, pa da oni dolaze i odlaze kako se nekim političarima prohte. Oni dolaze jer SSP, pored kratkoročnih ekonomskih beneficija, Srbiji donosi pravilno dugoročno usmerenje, a to predstavlja smanjenje političkog rizika ozbiljnim kompanijama - eto investicija i novih radnih mesta.
Naravno, ukoliko koalicija Koštunica - Šešelj ipak pobedi, ništa od svega toga. Dakle, 11.maja pamet u glavu, i glasajmo za život.

Vladan

pre 15 godina

Kragujevčani, a vi glasajte za Koštuničine narodnjake i Tomislavove radikale.Ma treba i to poništiti kao i SSP.Stari smo mi mazohisti .Kakav EVRO -RUBLJA JE ZAKON.

wlado

pre 15 godina

s obzirom da imamo vec 20 god probleme sa tom nesretnom zastavom, ovo je extra dobra vest, 70/30, prava stvar, dinkicu, ovo si ubo, super...ionako vole ljudi fiat ovde, bice to ok....200 000 godisnja proizvodnja, u jednom danu ce izaci oko 550 novih vozila, ako bude tako, stvarno super vest.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

Sinonim za pocetak masovne industijalizacije SFRJ sedamdesetih godina proslog veka, bio je pocetak sklapanja Fijata u Zastavi po licenci. Bio je ponos i dika i nacionalna klasa. Ako je fijat "povukao nogu" te davne '72 neka ga posluzi tradicija. Svako ko otvori fabriku u Srbiji je za mene veci baja od 100 Miskovica sa njegovim trange-frange prodavnicama.

antap

pre 15 godina

Moracemo da skinemo carine na uvoz automobila, da bismo mogli da izvozimo pod reciprocnim uslovima. Zasto bi Evropa dozvoljavala da se nase trziste stiti carinama, a da nam zauzvrat dozvoli da izvozimo bez carine? U svakom slucaju, bice dobro za sve nas, jer ce vozila iz uvoza biti jeftinija - bez carinskog opterecenja; samim tim i domaca (Fiatova) vozila ne mogu imati naduvane cene zbog konkurencije

Petar

pre 15 godina

Šta je problem? Činjenica da su italijani došli sami, odnosno ni jedan političar nije direktno za to zaslužan. Sada se svi utrkuju da pokažu kako su baš oni zaslužni za taj postignuti rezultat. Svađa oko toga je već komična i to može biti razlog udaljavanja od dogovora. I da ne zaboravimo, na stolu će biti memorandum, ma šta to da znači.

Sale exNS

pre 15 godina

Zasto opet mislim da je ovo sve receno samo zato sto se izbori blize.Totalno sam skeptican u vezi Zastave, ali ako ipak ima istine u ovome i ako se ovo stvarno realizuje, mislim da bi jedan dan u nedelji trebali da nazovemo po Dinkicu.

Ivan Fisic

pre 15 godina

Samo jedno pitanje: Sta ce biti sa carinom na uvoz automobila? Hocemo li i dalje stititi domacu "autoindustriju" enormno visokim carinama na uvoz ili ce se to promeniti?

a vw?

pre 15 godina

sta je bilo sa volkswagenom? mislim ok je ako ovo uspe, ali zasto nije ni ovde bilo tendera da se to resi na taj nacin a ne nekim ugovorima. sa ugovorima uvek nesto ostane nejasno. mislim vw je oziveo skodu tako da je to sad tamo skroz druga prica. sta nude italijani?

Zmaj Strasni

pre 15 godina

To bi bilo fantasticno da se tako desi kao sto Dinkic prica. Cak iako bi Srbija bila manjinski vlasnik, nasi radnici bi radili tamo, i to mnogo nasih radnika. Ako ovakvu priliku ne iskoristimo da postignemo dogovor sa Fiatom onda nam ni ne treba goreg neprijatelja od nas samih...

Gorgonzola

pre 15 godina

FIAT je najlosije plasiran na svim lestvicama pouzdanosti i kvaliteta automobila. Predati njima fabriku pod bilo kojim uslovima je nacionalno neodgovoran cin.
Sve mi mirise da su oni pozeljni jer se sa njima covek najlakse dogovori o proviziji, za razliku od savesnih i odgovornih nemaca s kojima to ne ide.

аналитичар аматер

pre 15 godina

Дајте тај меморандум на сунце да знамо шта да коментаришемо. Схватите да смо изгубили поверење у приче и обећања вас политичара. Време је да то поверење вратите (освојите).

*bane*

pre 15 godina

* Ako je "Zastava" i njeno održavanje na nuli koštalo pola milijarde Evra , onda i i besplatna dozvola da FIAT sklapa automobile je dobro , a ako se još i proda, po toj ceni koliko će izgleda da se dobije, onda je to i veći uspeh nego potpisivanje SSP-a!!* Nadam se da će bar radnici Zastave znati ovo da cene i da će glasati za one koji su im doneli taj posao u Kragujevac !! Naravno da to nije DSS !!

Dex

pre 15 godina

Dobro pazite kako cete se ponasati pred Sergiom Marchionneom.

Iako mnogima nepoznat, radi se o jednom od najboljih evropskih menadzera, koji je za samo 4 godine FIAT sa ivice ponora odveo u profitabilno poslovanje.

Da li ste sigurni da zaista imate da ponudite garancije ovom coveku da nacionalisticka banda nece doci na vlast i upropastiti sve?

*bane*

pre 15 godina

* Ako je "Zastava" i njeno održavanje na nuli koštalo pola milijarde Evra , onda i i besplatna dozvola da FIAT sklapa automobile je dobro , a ako se još i proda, po toj ceni koliko će izgleda da se dobije, onda je to i veći uspeh nego potpisivanje SSP-a!!* Nadam se da će bar radnici Zastave znati ovo da cene i da će glasati za one koji su im doneli taj posao u Kragujevac !! Naravno da to nije DSS !!

Zmaj Strasni

pre 15 godina

To bi bilo fantasticno da se tako desi kao sto Dinkic prica. Cak iako bi Srbija bila manjinski vlasnik, nasi radnici bi radili tamo, i to mnogo nasih radnika. Ako ovakvu priliku ne iskoristimo da postignemo dogovor sa Fiatom onda nam ni ne treba goreg neprijatelja od nas samih...

Dex

pre 15 godina

Dobro pazite kako cete se ponasati pred Sergiom Marchionneom.

Iako mnogima nepoznat, radi se o jednom od najboljih evropskih menadzera, koji je za samo 4 godine FIAT sa ivice ponora odveo u profitabilno poslovanje.

Da li ste sigurni da zaista imate da ponudite garancije ovom coveku da nacionalisticka banda nece doci na vlast i upropastiti sve?

Dušan

pre 15 godina

Kao profesionalni ekonomista, svima koji "filozofiraju" o SSP (retrogradna koalicija Koštunica - Šešelj), moram da naglasim da je ovo najbolji dokaz značaja SSP za Srbiju.
"Guslanje" o Kosovu, junacima i tome slično neće zaposliti ljude, a SSP to direktno omogućava. Nije FIAT neka tamo zemljoradnička zadruga, pa da oni dolaze i odlaze kako se nekim političarima prohte. Oni dolaze jer SSP, pored kratkoročnih ekonomskih beneficija, Srbiji donosi pravilno dugoročno usmerenje, a to predstavlja smanjenje političkog rizika ozbiljnim kompanijama - eto investicija i novih radnih mesta.
Naravno, ukoliko koalicija Koštunica - Šešelj ipak pobedi, ništa od svega toga. Dakle, 11.maja pamet u glavu, i glasajmo za život.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

Sinonim za pocetak masovne industijalizacije SFRJ sedamdesetih godina proslog veka, bio je pocetak sklapanja Fijata u Zastavi po licenci. Bio je ponos i dika i nacionalna klasa. Ako je fijat "povukao nogu" te davne '72 neka ga posluzi tradicija. Svako ko otvori fabriku u Srbiji je za mene veci baja od 100 Miskovica sa njegovim trange-frange prodavnicama.

dana

pre 15 godina

EEEEE, Veljo, Veljo, nećeš biti u prilici da sačekaš niti gospodina STIVA, niti baćušku SERJOŽU!!! Ostaje Ti ovih nekoliko dana da treniraš grlo i da spreman sačekaš GUČU.
To Ti je VRH BRATE!!!!

antap

pre 15 godina

Moracemo da skinemo carine na uvoz automobila, da bismo mogli da izvozimo pod reciprocnim uslovima. Zasto bi Evropa dozvoljavala da se nase trziste stiti carinama, a da nam zauzvrat dozvoli da izvozimo bez carine? U svakom slucaju, bice dobro za sve nas, jer ce vozila iz uvoza biti jeftinija - bez carinskog opterecenja; samim tim i domaca (Fiatova) vozila ne mogu imati naduvane cene zbog konkurencije

wlado

pre 15 godina

s obzirom da imamo vec 20 god probleme sa tom nesretnom zastavom, ovo je extra dobra vest, 70/30, prava stvar, dinkicu, ovo si ubo, super...ionako vole ljudi fiat ovde, bice to ok....200 000 godisnja proizvodnja, u jednom danu ce izaci oko 550 novih vozila, ako bude tako, stvarno super vest.

Ivan Fisic

pre 15 godina

Samo jedno pitanje: Sta ce biti sa carinom na uvoz automobila? Hocemo li i dalje stititi domacu "autoindustriju" enormno visokim carinama na uvoz ili ce se to promeniti?

аналитичар аматер

pre 15 godina

Дајте тај меморандум на сунце да знамо шта да коментаришемо. Схватите да смо изгубили поверење у приче и обећања вас политичара. Време је да то поверење вратите (освојите).

Sale exNS

pre 15 godina

Zasto opet mislim da je ovo sve receno samo zato sto se izbori blize.Totalno sam skeptican u vezi Zastave, ali ako ipak ima istine u ovome i ako se ovo stvarno realizuje, mislim da bi jedan dan u nedelji trebali da nazovemo po Dinkicu.

Gorgonzola

pre 15 godina

FIAT je najlosije plasiran na svim lestvicama pouzdanosti i kvaliteta automobila. Predati njima fabriku pod bilo kojim uslovima je nacionalno neodgovoran cin.
Sve mi mirise da su oni pozeljni jer se sa njima covek najlakse dogovori o proviziji, za razliku od savesnih i odgovornih nemaca s kojima to ne ide.

Dejan

pre 15 godina

HVALA BOGU !!! Dosta je bilo vise Beogradizacije!!! Kako ukljucis TV ili otvoris novine samo se pominje taj Beograd i gradi samo Beograd! Ispada da je Beograd Srbija i da nijedan grad ili selo ne cini Srbiju i da smo u drugom planu , dok sav novac priliva u taj Beograd iz cele Srbije i gradi se od istog tog novca , a nama se vraca samo na kasicicu od svega toga! SRAMOTA !!!Beograd je postao kao Vatikan u Italiji , DRZAVA u DRZAVI !!! Beograd ovo... Beograd ono... Beograd metropola... ma dajte ljudi dosta vise , pogledajte malo i druge oko sebe, pogledajte i ostatak Srbije !!! Tako bih voleo da ovo uspe sto se Zastave tice ne samo zato sto sam iz Kragujevca vec zato sto u tome vidim razvoj nase privrede u svim ostalim delovima Srbije. Veoma ce mi biti drago sto ce moj grad ponovo dobiti onaj sjaj koji ga je krasio godinama i vekovima i da ce ga ponovo imati kao i onda kada je bio prva srpska prestonica u Srbiji, prvo pozoriste, prva gimnazija... POZDRAV IZ KRAGUJEVCA !

sasa

pre 15 godina

konacno prava stvar.
Dinkiću svaka ti cast. ljudi u Srbiji bi trebali to da cene jer sa tim ugovorom otvaras MNOGA radna mesta.
a onima kojima se nesvidja 70/30 neka pogledaju sta imaju slovenci od renaulta koji je u 100% vlastnistvu renaulta, koliko radnih mesta, kakve plate, i sve ostalo.
mozda je malo zeznuo g. Nikolića jer je mozda gospodin imao nameru da proda zastavu za posto zasto LADI, ali hvala bogu Dinkić ga je preduhitrio.
SAMO TAKO NAPRED
SRBIJA JE EU

PosmatraC

pre 15 godina

Konacno , posle 5 godina i jedan dan dodje sa lepim vestima.Mislim da se mnogim ljudima danas pojavio osmeh na licima,..... bas lep dan.Verujem da necemo dozvoliti da se budimo neraspolozeni, smrknuti i jos ne daj boze da licimo na ove sa reklama kao da su dosli iz SABIRNOG CENTRA.Ko osmisli reklamu za radikala pozlatila mu se.Ne ... Srbija nece nikada vise tako izgledati.

NIkola

pre 15 godina

...Radikali u kragujevcu imaju procentualno manje glasova od svih gradova u Srbiji a i Novog Sada i Beograda. Milosevica nikad nije smeo doci u Kragujevac jer je ovo uvek bio grad koji je glasao vecinski za opoziciju. Na mitingu DSS-a juce Kostunicu nije slusalo 200 kragujevcana. Svojevremeno kad je Toma NIkolic bio potrprecednik radikala i kandidovao se za odbornika na lokalnim izborima u svoj mesnoj zajednici u Sumaricama nije uspeo da pobedi. Vidim cim se nesto lepo desi svi bi da dodju da pokupe zasluge

nesa

pre 15 godina

Pozdrav iz Francuske.Kupih skoro tv lcd Tosiba i dvd Filips,kad na Tosibi-Made in Poland,na Filipsu-Made in Hungari.E daj boze da uskoro kupim FIAT MADE IN SERBIA.

Vladan

pre 15 godina

Kragujevčani, a vi glasajte za Koštuničine narodnjake i Tomislavove radikale.Ma treba i to poništiti kao i SSP.Stari smo mi mazohisti .Kakav EVRO -RUBLJA JE ZAKON.

SSSS

pre 15 godina

Sram da ih bude, pregovaraju sa fabrikom automobila iz zemlje koja je priznala Kosovo !!! Memorandum je ugrozavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drzava, predstavlja protivustavno delovanje, i svi koji su ga potpisali odgovarace za izdaju vitalnih nacionalnih interesa. Ovo je sraman potez koji moze da se meri sa potpisivanjem Trojnog pakta 1941. Sramota !!!

Sta je sta gledate nisam ja to rekao samo prognoziram izjave Andreje Mladenovica, Dragana Todorovica i kompanije na sutrasnjim konferencijama za stampu. Kvota 1.15 da ce nesto slicno izjavljivati :)

shumadija srce srbije

pre 15 godina

E dosta više sa porukama kragujevčanima šta sada treba da rade i za koga da glasaju...Kragujevac je oduvek hteo promene iz jasnih razloga i nije imao problem da se za njih bori. U KG radikALi gospodo N I K A D A nisu bili na vlasti. A od višestranačja i demokrate su samo 1 imale tu čast. Kod nas je na snazi lokalna koalicija i tako će po svemu sudeći i ostati. Makar nas velike face ostavljaju na miru, a investitori zbog toga još više vole. Hvala!

Sheva

pre 15 godina

Izgleda da je potpisivanje sporazuma Fijat-Zastava, samo prvi u nizu... Nakon jucerasnjeg potpisivanja SSP-a, i nakon brojnih trgovinskih olaksica koje on nosi, mislim da ce u Srbiju doci jos mnogo velikih i mocnih kompanija...
Ovaj ugovor za nas ima veliki i visestruki znacaj... Osim stranih investicija, ozivljavanja zastave, povecavanja zaposlenosti sto je svakako jedan od najpotrebnijh faktora u daljem razvoju Srbije, ovaj sporazum znaci i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita sa povecanjem izvoza, posto svakako fijat namerava svoje proizvode da plasira u region. Takodje sa dolaskom ovako velike kompanije, svakako da ce doci i do povecanja zaposlenosti u oblastima koje su indirektno vezane za proizvodnju automobila. Naime, pored same proizvodnje automobila, rodice se novi distributeri rezervnih delova, elktronike i brojnih drugih pratecih komponenata. Na kraju i sami potrosaci ce osetiti korist koja ce se ogledati u povecanju konkurentnosti trzista. Srpska metalurgija dobija veliku sansu za dalji razvoj i napredak. Najvaznije Srbija nastavlja sa velikim godisnjim privrednim rastom...
Mislim da je zadatak Srbije da na izborima 11 maja odluci kojim pravcem ce krenuti njen dalji razvoj. Da li ce to biti potvrda SSP-a u skupstini i dolazak jos vecih kompanija... ili ce se ipak odluciti za neki drugi pravac...

a vw?

pre 15 godina

sta je bilo sa volkswagenom? mislim ok je ako ovo uspe, ali zasto nije ni ovde bilo tendera da se to resi na taj nacin a ne nekim ugovorima. sa ugovorima uvek nesto ostane nejasno. mislim vw je oziveo skodu tako da je to sad tamo skroz druga prica. sta nude italijani?

Pop

pre 15 godina

Pa nemoguce je da Zastava vredi vise od NISa.
E Kostunice i kapitalni jel to vizija bolje Srbije koju nam obecavate, sram da vas bude.

Petar

pre 15 godina

Šta je problem? Činjenica da su italijani došli sami, odnosno ni jedan političar nije direktno za to zaslužan. Sada se svi utrkuju da pokažu kako su baš oni zaslužni za taj postignuti rezultat. Svađa oko toga je već komična i to može biti razlog udaljavanja od dogovora. I da ne zaboravimo, na stolu će biti memorandum, ma šta to da znači.

Zastavnik

pre 15 godina

Koliko se secam , za vreme Kostunicine vlade je doslo 2000 italijanskih privrednika da investira.Uostalom i ovo je Kostunicina vlada.Videcemo ako se vrati DS premijer,neko tipa Zokija Zivkovica, bice samo sumnjivih privatizacija i lova u mutnom.

KRAGUJEVCANIN

pre 15 godina

kragujevac nikada nije bio,proradikalski grad kako neko rece,uvek je bio lojalan nekom drugom krilu,a kom,to neka razmisle citaoci koji o tome pisu,mislim da je vest o potpisivanju sporazuma,zapravo,pokretanje sa mrtve tacke...

zoki

pre 15 godina

ovo je sve super, sad moramo samo da glasamo za kostunicu & co, da bi nam krenulo, inace nista od svega..mnogo je vaznije da on bude premijer nego sve ostalo..jedino nas on vadi iz krize, on tacno zna kako da nas posvadja sa celim svetom, ovi ostali nemaju pojma o tome..

tibulo

pre 15 godina

Gospodine Dinkicu.Velja sinoc rece u Kragujevcu da taj Memorandum moze i i neka Baba... da potpise. Da vi varate narod i da kragujevcani ne treba d avm veruju. Ja Vas pitam, dali ce Velja dobiti kopiju ili ce morati da overi Memorandum ili ce morati da se izvini prvo KRAGUJEVCANIMA, SUMADINCIMA. Takodje i Vojislav Kostunica, zbog Sretenjskog Ustava, morace da se sam prijavi, protiv sebe. Ucinite nesto!!! Dosta je laganja upravo tog naroda, te mladezi, tih ljudi koji divno igraju Sumadisjsko kolo.Pokazite ponos, znanje i vrline.

Toni

pre 15 godina

Zaista mi je drago kada vidim sa koliko oduševljenja mnogi prihvataju i komentarišu potpisivanje Memoranduma,ali mnogi ne shvataju šta zapravo on znači.Radim već 36godina i kada je trebalo da se privatizuje "moja" firma mnogi su tu privatizaciju očekivali sa iluzijama i nadama kao isada kada je Zastava u pitanju.Govorilo se "samo da dođe strani kapital da znam zašta radim,da mogu od toga rada daživim kao sav normalan svet.Hoću da putujem,da kupim nova kola,da školujem decu u inostranstvu i td. A šta se zapravo dogodilo?. Nakon prodaje strancima pola radnika je napustilo posao jer nisu mogli da izdrže uslove i zahteve novog poslodavca. Obim posla se povećao nekoliko puta,broj izvršilaca drastično smanjio,lični dohodak se sveo na nivou Republike ( A pre privatizacije smo imali dva proseka Republike)I šta se sada desilo oni koji su bili toliko euforični iradovali se stranom kapitalu napustili su posao uzeli otpremnine i iste brzo potrošili tj. proćerdali odali se alkoholu, rasturili brakove,drugim rečima postali teret oivog društva.Na kraju hoću da kažem da nigde nije med i mleko a pogotovu kada žarko želiš da ti tuđa ruka svrab počeše.

Pavle Zirojevic

pre 15 godina

Bio bih prezadovoljan kad bi broj automobila koji treba da se proizvode prema tom sporazumu bio manji i za jednu nulu.
Imam, medjutim, samo dva pitanja: otkad se automobili proizvode na osnovu nekih memoranduma, i: kako to da se memorandum potpisuje bas pred ovdasnje izbore?

Kragujevcanka

pre 15 godina

Ja sam odusevljena ovim sporazumom. Svaka im cast. Nisu mi jasni ljudi koji pricaju o nekakvim tenderima i glupostima,pa zastava je u takvom stanju da me cudi da vlada nije cak i platila da je neko uzme,ne bi li pokrenuli proizvodnju!
Takodje sam odusevljena pravcem u kom ide nas grad,saradnja naseg gradonacelnika i vlade je odlicna i to pokazuje da im je najzad stalo do toga da pokrenu ovaj region! Jos jednom bravo za naseg presednika ipak nas nije razocarao. I samo da dodam da Kragujevac ne glasa sa radikale,ako pogledate delove u kojima oni pobedjuju to su prigradska naselja u kojima pretezno zivi stanovnistvo sa Kosova i Metohije !!

Miki

pre 15 godina

Ako Fiat dolazi u Kragujevac budite sigurni da ga tamo nije poslao Solana iz njegovih nekih interesa i da su to razlozi da oni dolaze u Kragujevac pred Izbore.Ako dolaze oni to rade iz samo jednoga razloga a taj se zove INTERES.Jedno je sigurno da nema niko ko ce svoj INTERES traziti u nestabilnom i nesigurnom prostoru.Sigurno je da ovi izbori mogu stvoriti preduslove da se bojazan nesigurnosti smanji.Sto ti rizici budu manji budite uvereni da ce biti mnogo onih koji ce svoj INTERES upravo u Srbiji pokusati da realizuju.Samo u tom pogledu velike multinacionalne kompanie mogu imati interes za rezultate predsojecih IZBORA.

O tome treba prvenstveno voditi racuna.

*bane*

pre 15 godina

* Šta može više od toga da se desi nego da Zastava proizvodi 100.000 automobila !! Ovo su "zvezdane staze, 20.000 milja pod morem , fantastično putovanje i ratovi zvezda" SVE ZAJEDNO - NE MOGU DA VERUJEM !!

ljubopitiva

pre 15 godina

Da li bi neko bio ljubazan da mi objasni, sta ce biti sa cika Miskovicem, zar on nije bio do sada generalni zastupnik i Fiat-a i svega ostalog u zemlji Srbiji (jos malo pa i nasih zivota)? Da se to slucajno ne odrazi na njegov profit? Nije mi bas sve najjasnije, da li treba da brinemo za njega posle ugovora sa Fiat-om?

Neledoc

pre 15 godina

A sta je sa starim, dobrim tenderom? Ili svako prodaje po svom, bez javnih konkursa i kako se kome svidi? Dajte lepo tender, pricali ste da ima jos zainteresovanih, pa da vidimo ko sta i koliko nudi. Ova prodaja po principu "ja tebi, ti meni" svakako ne valja.

djuli

pre 15 godina

Inalijani dosli,videli,Kupili a Rusi se ponasaju prema nama kao onaj razokavi koji gleda kupus-Bor a vadi meso-Nis.Za informaciju ministru energetike da litar benzina danas u Rusiji kosta tacno 1$.

Srdjan

pre 15 godina

Izgleda od ove EU dobijamo vise kad nas mrzi nego od Rusa kad nas vole.E sad samo da nova verzija Milosevica + ona njegova koaliciona seljacina ne dodju na vlast i na konju smo.
Gospodo iz vrha DS, hvala Vam na ovome, ali se nadam da ste se konacno okanuli lizanja sa DSS-NS-om samo da bi se nekoliko Vas u vrhu naslo u upravnim odborima i tenderskim komisijama zajedno sa njima, jer ako niste, proci cete kao SPS i JUL.
Inace neko je pitao sta ce biti sa carinama na uvoz automobila, juce je objavljeno da ce od 1.1.2009. carine biti prepolovljene.

D.POPOVIC

pre 15 godina

Nigde ne pise kolike ce biti plate zaposlenih. Suludo je ocekivati da one budu priblizne ili iste kao plate u Torinu ali kriminalno bi bilo dozvoliti Italijanima da robovlasnicki placaju ljude sa ponizavajucih 150-200 eura mesecno, poput nekih grckih i italijanskih poslodavaca na jugu Srbije. Minimalna cena rada za svaki stepen strucne spreme bi morala da bude uneta u kupoprodajni ugovor.

rammstein

pre 15 godina

Bravo Dinkicu.Bitna su dela a ne reci.
Narodnjaci i sve ostale lazne patriote,gledajte i ucite kako se vodi uspesna politika i kako se zemlja vadi iz krize.

Branko

pre 15 godina

Ma ovo je fantasticno, prvo potpisu sporazum koji se nece primenjivati, pa posle neki memorandum koji je daleko od pravog ugovora.
Samo tako nastavite, najbolji ste.

David

pre 15 godina

"Memorandum o razumevanju"
-------------------------------
Hahaha, nikad nisam cuo za tako nesto.
Koliko ja znam potpisuju se ugovori kad se nesto kupuje, ovo je samo predizborna prica, nista vise.

znak pitanja

pre 15 godina

Dinkic: ".....mi ćemo tražiti da se, recimo, elektronika locira u Nišu" ... Gospodine Dikicu .... mozete vi zahtevati koliko hocete ... ali ce proizvođačka kompanija da otvori filialu u bliziniFabrike ili u regionu sa dobrom inrastrukturom

Stanko

pre 15 godina

Bojim se da ovo ne bude u duhu one narodne "Nije ni video Moravu a već skida gaće".Pogotovu što još uvek odzvanjaju Dinkićeve reči da je sklopio posao veka sa Mirkom Kovačem pa su odmah nekretnine u Boru drastično skočile nadajući se procvatu privrede,a vidimo da od toga nema ništa.Lepo je biti optimista i verovati u bolje sutra ali bojim se da i sa Zastavom ne bude"MALO SUTRA"

Srba

pre 15 godina

Ovako se očekuje da bude ''Planiraju se investicije u naredne dve godine od čak 700 miliona evra u Kragujevcu. To je zbog toga što Fijat ima ambiciozni plan da svetsku premijeru novog modela ima u Kragujevcu, u Zastavi i Srbiji, da krajem 2009. godine startuje proizvodnju jednog potpuno novog modela A klase, koji će imati godišnju startnu proizvodnju u obimu od 200.000 automobila''...
a kako će biti odlučiće građani Srbije 11.maja!

St.

pre 15 godina

Iskreno se nadam da će ova investicija doći u Kragujevac, i da će i ovaj grad, a i ostali gradovi u Srbiji, ponovo oživeti i početi da se razvija.
Nisam ksenofobičan, ali Beograd je postao sve samo ne Beograd. Toliko razuđen i razvučen, a u njemu se najmanje čuje beogradskog govora, i najmanje vidi beogradskog ponašanja.

I da podvučem, nije ovo jedini razlog što pozdravljam. Ovo što navodim može biti samo "kolateralna šteta" usvajanju ovog, a i budućih, nadam se, sporazuma.

Pera

pre 15 godina

znaci KG ce polako postajati veoma znacajan centar u Srbiji. Zastava, Noletova teniska akademija, Kusturicin moderni bioskop...lepo je cuti to i nadam se da cu to moci i da dozivim i da cu moci da se ponosim svojim rodnim gradom u kome ne zivim vec duzi niz godina...a mozda mu se najzad i vratim...

Lazar

pre 15 godina

Dokument o razumevanju je ustvari kratak izvestaj o razgovorima zainteresovanih strana, u kome se podvlace glavni elementi razgovora. On nema pravnicki obavezujucu vaznost, vec sluzi za pripreme detaljnih pregovora koji ce eventualno zavrsavaju potpisivanjem ugovora.

Ivan

pre 15 godina

Sad treba napasti Tomu, onog lika na K i Velju, sto se ne bune da Italija pravi fabriku u KG kad su i oni priznali kosovo?

Kako to da se ne bune sto Namenska radi sa Remingtonom? Prave oruzje za "najvece neprijatelje"?

Umesto da se stalno brane, DS i ekipa bi trebalo malo da napadaju i ujedaju...

Nespavac

pre 15 godina

Odlicno, kamo srece da jos u mnogim mestima Srbije dodju velike kompanije na tome treba da rade politicari a ne da narodu prodaju maglu iz stanova od 187m2 u centru Beograda, to je njihov doprinos samo sebi. A ne i gradu iz koga su dosli.Da nije bilo takvih zamislite gde bi sada Srbija bila da su ovakve kompanije disle u Srbiju devedesetih...

Čovek

pre 15 godina

Uz nadu da je ovo dobra vest pre svega za BUDUĆNOST ove zemlje, izražavam i neke rezerve. Pre svega na sajtu FIATA nisam pročitao ništa o ovome a drugo nekako sam podvukao paralelu sa padom akcija FIATA i "bežanjem u Srbiju" da bi se izbegao porez i iskoristila jeftina radna snaga. Ne želim biti skeptik,naprotiv, ali nekako mi izgleda da "koljemo june zbog kilograma mesa". U svakom slučaju srećno, pre svega narodu Kragujevca.

Goran

pre 15 godina

Sve je jasno, bar mi Kragujevcani 11/og biramo najboljeg gradonacelnika u zemlji g/dina Stevanovica, a vodjenje drzave poveravamo pravim drzavnicima Tadicu i Dinkicu. Dosta je bilo "vozanja" na intermeco -patriotizmu i podmukloj zloupotrebi emocija i osecanja, vreme je da zivimo zivot. Teritorije cemo vratiti kada nas prihvate kao ljude, a ovo je jedini i pravi put. Tacka!

Gorgonzola

pre 15 godina

FIAT je najlosije plasiran na svim lestvicama pouzdanosti i kvaliteta automobila. Predati njima fabriku pod bilo kojim uslovima je nacionalno neodgovoran cin.
Sve mi mirise da su oni pozeljni jer se sa njima covek najlakse dogovori o proviziji, za razliku od savesnih i odgovornih nemaca s kojima to ne ide.

Zastavnik

pre 15 godina

Koliko se secam , za vreme Kostunicine vlade je doslo 2000 italijanskih privrednika da investira.Uostalom i ovo je Kostunicina vlada.Videcemo ako se vrati DS premijer,neko tipa Zokija Zivkovica, bice samo sumnjivih privatizacija i lova u mutnom.

аналитичар аматер

pre 15 godina

Дајте тај меморандум на сунце да знамо шта да коментаришемо. Схватите да смо изгубили поверење у приче и обећања вас политичара. Време је да то поверење вратите (освојите).

Neledoc

pre 15 godina

A sta je sa starim, dobrim tenderom? Ili svako prodaje po svom, bez javnih konkursa i kako se kome svidi? Dajte lepo tender, pricali ste da ima jos zainteresovanih, pa da vidimo ko sta i koliko nudi. Ova prodaja po principu "ja tebi, ti meni" svakako ne valja.

Branko

pre 15 godina

Ma ovo je fantasticno, prvo potpisu sporazum koji se nece primenjivati, pa posle neki memorandum koji je daleko od pravog ugovora.
Samo tako nastavite, najbolji ste.

*bane*

pre 15 godina

* Ako je "Zastava" i njeno održavanje na nuli koštalo pola milijarde Evra , onda i i besplatna dozvola da FIAT sklapa automobile je dobro , a ako se još i proda, po toj ceni koliko će izgleda da se dobije, onda je to i veći uspeh nego potpisivanje SSP-a!!* Nadam se da će bar radnici Zastave znati ovo da cene i da će glasati za one koji su im doneli taj posao u Kragujevac !! Naravno da to nije DSS !!

Dex

pre 15 godina

Dobro pazite kako cete se ponasati pred Sergiom Marchionneom.

Iako mnogima nepoznat, radi se o jednom od najboljih evropskih menadzera, koji je za samo 4 godine FIAT sa ivice ponora odveo u profitabilno poslovanje.

Da li ste sigurni da zaista imate da ponudite garancije ovom coveku da nacionalisticka banda nece doci na vlast i upropastiti sve?

a vw?

pre 15 godina

sta je bilo sa volkswagenom? mislim ok je ako ovo uspe, ali zasto nije ni ovde bilo tendera da se to resi na taj nacin a ne nekim ugovorima. sa ugovorima uvek nesto ostane nejasno. mislim vw je oziveo skodu tako da je to sad tamo skroz druga prica. sta nude italijani?

David

pre 15 godina

"Memorandum o razumevanju"
-------------------------------
Hahaha, nikad nisam cuo za tako nesto.
Koliko ja znam potpisuju se ugovori kad se nesto kupuje, ovo je samo predizborna prica, nista vise.

Pavle Zirojevic

pre 15 godina

Bio bih prezadovoljan kad bi broj automobila koji treba da se proizvode prema tom sporazumu bio manji i za jednu nulu.
Imam, medjutim, samo dva pitanja: otkad se automobili proizvode na osnovu nekih memoranduma, i: kako to da se memorandum potpisuje bas pred ovdasnje izbore?

Sale exNS

pre 15 godina

Zasto opet mislim da je ovo sve receno samo zato sto se izbori blize.Totalno sam skeptican u vezi Zastave, ali ako ipak ima istine u ovome i ako se ovo stvarno realizuje, mislim da bi jedan dan u nedelji trebali da nazovemo po Dinkicu.

Petar

pre 15 godina

Šta je problem? Činjenica da su italijani došli sami, odnosno ni jedan političar nije direktno za to zaslužan. Sada se svi utrkuju da pokažu kako su baš oni zaslužni za taj postignuti rezultat. Svađa oko toga je već komična i to može biti razlog udaljavanja od dogovora. I da ne zaboravimo, na stolu će biti memorandum, ma šta to da znači.

Toni

pre 15 godina

Zaista mi je drago kada vidim sa koliko oduševljenja mnogi prihvataju i komentarišu potpisivanje Memoranduma,ali mnogi ne shvataju šta zapravo on znači.Radim već 36godina i kada je trebalo da se privatizuje "moja" firma mnogi su tu privatizaciju očekivali sa iluzijama i nadama kao isada kada je Zastava u pitanju.Govorilo se "samo da dođe strani kapital da znam zašta radim,da mogu od toga rada daživim kao sav normalan svet.Hoću da putujem,da kupim nova kola,da školujem decu u inostranstvu i td. A šta se zapravo dogodilo?. Nakon prodaje strancima pola radnika je napustilo posao jer nisu mogli da izdrže uslove i zahteve novog poslodavca. Obim posla se povećao nekoliko puta,broj izvršilaca drastično smanjio,lični dohodak se sveo na nivou Republike ( A pre privatizacije smo imali dva proseka Republike)I šta se sada desilo oni koji su bili toliko euforični iradovali se stranom kapitalu napustili su posao uzeli otpremnine i iste brzo potrošili tj. proćerdali odali se alkoholu, rasturili brakove,drugim rečima postali teret oivog društva.Na kraju hoću da kažem da nigde nije med i mleko a pogotovu kada žarko želiš da ti tuđa ruka svrab počeše.

Dušan

pre 15 godina

Kao profesionalni ekonomista, svima koji "filozofiraju" o SSP (retrogradna koalicija Koštunica - Šešelj), moram da naglasim da je ovo najbolji dokaz značaja SSP za Srbiju.
"Guslanje" o Kosovu, junacima i tome slično neće zaposliti ljude, a SSP to direktno omogućava. Nije FIAT neka tamo zemljoradnička zadruga, pa da oni dolaze i odlaze kako se nekim političarima prohte. Oni dolaze jer SSP, pored kratkoročnih ekonomskih beneficija, Srbiji donosi pravilno dugoročno usmerenje, a to predstavlja smanjenje političkog rizika ozbiljnim kompanijama - eto investicija i novih radnih mesta.
Naravno, ukoliko koalicija Koštunica - Šešelj ipak pobedi, ništa od svega toga. Dakle, 11.maja pamet u glavu, i glasajmo za život.

Vladan

pre 15 godina

Kragujevčani, a vi glasajte za Koštuničine narodnjake i Tomislavove radikale.Ma treba i to poništiti kao i SSP.Stari smo mi mazohisti .Kakav EVRO -RUBLJA JE ZAKON.

dana

pre 15 godina

EEEEE, Veljo, Veljo, nećeš biti u prilici da sačekaš niti gospodina STIVA, niti baćušku SERJOŽU!!! Ostaje Ti ovih nekoliko dana da treniraš grlo i da spreman sačekaš GUČU.
To Ti je VRH BRATE!!!!

Ivan Fisic

pre 15 godina

Samo jedno pitanje: Sta ce biti sa carinom na uvoz automobila? Hocemo li i dalje stititi domacu "autoindustriju" enormno visokim carinama na uvoz ili ce se to promeniti?

sasa

pre 15 godina

konacno prava stvar.
Dinkiću svaka ti cast. ljudi u Srbiji bi trebali to da cene jer sa tim ugovorom otvaras MNOGA radna mesta.
a onima kojima se nesvidja 70/30 neka pogledaju sta imaju slovenci od renaulta koji je u 100% vlastnistvu renaulta, koliko radnih mesta, kakve plate, i sve ostalo.
mozda je malo zeznuo g. Nikolića jer je mozda gospodin imao nameru da proda zastavu za posto zasto LADI, ali hvala bogu Dinkić ga je preduhitrio.
SAMO TAKO NAPRED
SRBIJA JE EU

Zmaj Strasni

pre 15 godina

To bi bilo fantasticno da se tako desi kao sto Dinkic prica. Cak iako bi Srbija bila manjinski vlasnik, nasi radnici bi radili tamo, i to mnogo nasih radnika. Ako ovakvu priliku ne iskoristimo da postignemo dogovor sa Fiatom onda nam ni ne treba goreg neprijatelja od nas samih...

antap

pre 15 godina

Moracemo da skinemo carine na uvoz automobila, da bismo mogli da izvozimo pod reciprocnim uslovima. Zasto bi Evropa dozvoljavala da se nase trziste stiti carinama, a da nam zauzvrat dozvoli da izvozimo bez carine? U svakom slucaju, bice dobro za sve nas, jer ce vozila iz uvoza biti jeftinija - bez carinskog opterecenja; samim tim i domaca (Fiatova) vozila ne mogu imati naduvane cene zbog konkurencije

wlado

pre 15 godina

s obzirom da imamo vec 20 god probleme sa tom nesretnom zastavom, ovo je extra dobra vest, 70/30, prava stvar, dinkicu, ovo si ubo, super...ionako vole ljudi fiat ovde, bice to ok....200 000 godisnja proizvodnja, u jednom danu ce izaci oko 550 novih vozila, ako bude tako, stvarno super vest.

Sheva

pre 15 godina

Izgleda da je potpisivanje sporazuma Fijat-Zastava, samo prvi u nizu... Nakon jucerasnjeg potpisivanja SSP-a, i nakon brojnih trgovinskih olaksica koje on nosi, mislim da ce u Srbiju doci jos mnogo velikih i mocnih kompanija...
Ovaj ugovor za nas ima veliki i visestruki znacaj... Osim stranih investicija, ozivljavanja zastave, povecavanja zaposlenosti sto je svakako jedan od najpotrebnijh faktora u daljem razvoju Srbije, ovaj sporazum znaci i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita sa povecanjem izvoza, posto svakako fijat namerava svoje proizvode da plasira u region. Takodje sa dolaskom ovako velike kompanije, svakako da ce doci i do povecanja zaposlenosti u oblastima koje su indirektno vezane za proizvodnju automobila. Naime, pored same proizvodnje automobila, rodice se novi distributeri rezervnih delova, elktronike i brojnih drugih pratecih komponenata. Na kraju i sami potrosaci ce osetiti korist koja ce se ogledati u povecanju konkurentnosti trzista. Srpska metalurgija dobija veliku sansu za dalji razvoj i napredak. Najvaznije Srbija nastavlja sa velikim godisnjim privrednim rastom...
Mislim da je zadatak Srbije da na izborima 11 maja odluci kojim pravcem ce krenuti njen dalji razvoj. Da li ce to biti potvrda SSP-a u skupstini i dolazak jos vecih kompanija... ili ce se ipak odluciti za neki drugi pravac...

tibulo

pre 15 godina

Gospodine Dinkicu.Velja sinoc rece u Kragujevcu da taj Memorandum moze i i neka Baba... da potpise. Da vi varate narod i da kragujevcani ne treba d avm veruju. Ja Vas pitam, dali ce Velja dobiti kopiju ili ce morati da overi Memorandum ili ce morati da se izvini prvo KRAGUJEVCANIMA, SUMADINCIMA. Takodje i Vojislav Kostunica, zbog Sretenjskog Ustava, morace da se sam prijavi, protiv sebe. Ucinite nesto!!! Dosta je laganja upravo tog naroda, te mladezi, tih ljudi koji divno igraju Sumadisjsko kolo.Pokazite ponos, znanje i vrline.

znak pitanja

pre 15 godina

Dinkic: ".....mi ćemo tražiti da se, recimo, elektronika locira u Nišu" ... Gospodine Dikicu .... mozete vi zahtevati koliko hocete ... ali ce proizvođačka kompanija da otvori filialu u bliziniFabrike ili u regionu sa dobrom inrastrukturom

PosmatraC

pre 15 godina

Konacno , posle 5 godina i jedan dan dodje sa lepim vestima.Mislim da se mnogim ljudima danas pojavio osmeh na licima,..... bas lep dan.Verujem da necemo dozvoliti da se budimo neraspolozeni, smrknuti i jos ne daj boze da licimo na ove sa reklama kao da su dosli iz SABIRNOG CENTRA.Ko osmisli reklamu za radikala pozlatila mu se.Ne ... Srbija nece nikada vise tako izgledati.

NIkola

pre 15 godina

...Radikali u kragujevcu imaju procentualno manje glasova od svih gradova u Srbiji a i Novog Sada i Beograda. Milosevica nikad nije smeo doci u Kragujevac jer je ovo uvek bio grad koji je glasao vecinski za opoziciju. Na mitingu DSS-a juce Kostunicu nije slusalo 200 kragujevcana. Svojevremeno kad je Toma NIkolic bio potrprecednik radikala i kandidovao se za odbornika na lokalnim izborima u svoj mesnoj zajednici u Sumaricama nije uspeo da pobedi. Vidim cim se nesto lepo desi svi bi da dodju da pokupe zasluge

KRAGUJEVCANIN

pre 15 godina

kragujevac nikada nije bio,proradikalski grad kako neko rece,uvek je bio lojalan nekom drugom krilu,a kom,to neka razmisle citaoci koji o tome pisu,mislim da je vest o potpisivanju sporazuma,zapravo,pokretanje sa mrtve tacke...

D.POPOVIC

pre 15 godina

Nigde ne pise kolike ce biti plate zaposlenih. Suludo je ocekivati da one budu priblizne ili iste kao plate u Torinu ali kriminalno bi bilo dozvoliti Italijanima da robovlasnicki placaju ljude sa ponizavajucih 150-200 eura mesecno, poput nekih grckih i italijanskih poslodavaca na jugu Srbije. Minimalna cena rada za svaki stepen strucne spreme bi morala da bude uneta u kupoprodajni ugovor.

zoki

pre 15 godina

ovo je sve super, sad moramo samo da glasamo za kostunicu & co, da bi nam krenulo, inace nista od svega..mnogo je vaznije da on bude premijer nego sve ostalo..jedino nas on vadi iz krize, on tacno zna kako da nas posvadja sa celim svetom, ovi ostali nemaju pojma o tome..

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

Sinonim za pocetak masovne industijalizacije SFRJ sedamdesetih godina proslog veka, bio je pocetak sklapanja Fijata u Zastavi po licenci. Bio je ponos i dika i nacionalna klasa. Ako je fijat "povukao nogu" te davne '72 neka ga posluzi tradicija. Svako ko otvori fabriku u Srbiji je za mene veci baja od 100 Miskovica sa njegovim trange-frange prodavnicama.

*bane*

pre 15 godina

* Šta može više od toga da se desi nego da Zastava proizvodi 100.000 automobila !! Ovo su "zvezdane staze, 20.000 milja pod morem , fantastično putovanje i ratovi zvezda" SVE ZAJEDNO - NE MOGU DA VERUJEM !!

Dejan

pre 15 godina

HVALA BOGU !!! Dosta je bilo vise Beogradizacije!!! Kako ukljucis TV ili otvoris novine samo se pominje taj Beograd i gradi samo Beograd! Ispada da je Beograd Srbija i da nijedan grad ili selo ne cini Srbiju i da smo u drugom planu , dok sav novac priliva u taj Beograd iz cele Srbije i gradi se od istog tog novca , a nama se vraca samo na kasicicu od svega toga! SRAMOTA !!!Beograd je postao kao Vatikan u Italiji , DRZAVA u DRZAVI !!! Beograd ovo... Beograd ono... Beograd metropola... ma dajte ljudi dosta vise , pogledajte malo i druge oko sebe, pogledajte i ostatak Srbije !!! Tako bih voleo da ovo uspe sto se Zastave tice ne samo zato sto sam iz Kragujevca vec zato sto u tome vidim razvoj nase privrede u svim ostalim delovima Srbije. Veoma ce mi biti drago sto ce moj grad ponovo dobiti onaj sjaj koji ga je krasio godinama i vekovima i da ce ga ponovo imati kao i onda kada je bio prva srpska prestonica u Srbiji, prvo pozoriste, prva gimnazija... POZDRAV IZ KRAGUJEVCA !

Kragujevcanka

pre 15 godina

Ja sam odusevljena ovim sporazumom. Svaka im cast. Nisu mi jasni ljudi koji pricaju o nekakvim tenderima i glupostima,pa zastava je u takvom stanju da me cudi da vlada nije cak i platila da je neko uzme,ne bi li pokrenuli proizvodnju!
Takodje sam odusevljena pravcem u kom ide nas grad,saradnja naseg gradonacelnika i vlade je odlicna i to pokazuje da im je najzad stalo do toga da pokrenu ovaj region! Jos jednom bravo za naseg presednika ipak nas nije razocarao. I samo da dodam da Kragujevac ne glasa sa radikale,ako pogledate delove u kojima oni pobedjuju to su prigradska naselja u kojima pretezno zivi stanovnistvo sa Kosova i Metohije !!

Stanko

pre 15 godina

Bojim se da ovo ne bude u duhu one narodne "Nije ni video Moravu a već skida gaće".Pogotovu što još uvek odzvanjaju Dinkićeve reči da je sklopio posao veka sa Mirkom Kovačem pa su odmah nekretnine u Boru drastično skočile nadajući se procvatu privrede,a vidimo da od toga nema ništa.Lepo je biti optimista i verovati u bolje sutra ali bojim se da i sa Zastavom ne bude"MALO SUTRA"

shumadija srce srbije

pre 15 godina

E dosta više sa porukama kragujevčanima šta sada treba da rade i za koga da glasaju...Kragujevac je oduvek hteo promene iz jasnih razloga i nije imao problem da se za njih bori. U KG radikALi gospodo N I K A D A nisu bili na vlasti. A od višestranačja i demokrate su samo 1 imale tu čast. Kod nas je na snazi lokalna koalicija i tako će po svemu sudeći i ostati. Makar nas velike face ostavljaju na miru, a investitori zbog toga još više vole. Hvala!

djuli

pre 15 godina

Inalijani dosli,videli,Kupili a Rusi se ponasaju prema nama kao onaj razokavi koji gleda kupus-Bor a vadi meso-Nis.Za informaciju ministru energetike da litar benzina danas u Rusiji kosta tacno 1$.

Srdjan

pre 15 godina

Izgleda od ove EU dobijamo vise kad nas mrzi nego od Rusa kad nas vole.E sad samo da nova verzija Milosevica + ona njegova koaliciona seljacina ne dodju na vlast i na konju smo.
Gospodo iz vrha DS, hvala Vam na ovome, ali se nadam da ste se konacno okanuli lizanja sa DSS-NS-om samo da bi se nekoliko Vas u vrhu naslo u upravnim odborima i tenderskim komisijama zajedno sa njima, jer ako niste, proci cete kao SPS i JUL.
Inace neko je pitao sta ce biti sa carinama na uvoz automobila, juce je objavljeno da ce od 1.1.2009. carine biti prepolovljene.

rammstein

pre 15 godina

Bravo Dinkicu.Bitna su dela a ne reci.
Narodnjaci i sve ostale lazne patriote,gledajte i ucite kako se vodi uspesna politika i kako se zemlja vadi iz krize.

Miki

pre 15 godina

Ako Fiat dolazi u Kragujevac budite sigurni da ga tamo nije poslao Solana iz njegovih nekih interesa i da su to razlozi da oni dolaze u Kragujevac pred Izbore.Ako dolaze oni to rade iz samo jednoga razloga a taj se zove INTERES.Jedno je sigurno da nema niko ko ce svoj INTERES traziti u nestabilnom i nesigurnom prostoru.Sigurno je da ovi izbori mogu stvoriti preduslove da se bojazan nesigurnosti smanji.Sto ti rizici budu manji budite uvereni da ce biti mnogo onih koji ce svoj INTERES upravo u Srbiji pokusati da realizuju.Samo u tom pogledu velike multinacionalne kompanie mogu imati interes za rezultate predsojecih IZBORA.

O tome treba prvenstveno voditi racuna.

Srba

pre 15 godina

Ovako se očekuje da bude ''Planiraju se investicije u naredne dve godine od čak 700 miliona evra u Kragujevcu. To je zbog toga što Fijat ima ambiciozni plan da svetsku premijeru novog modela ima u Kragujevcu, u Zastavi i Srbiji, da krajem 2009. godine startuje proizvodnju jednog potpuno novog modela A klase, koji će imati godišnju startnu proizvodnju u obimu od 200.000 automobila''...
a kako će biti odlučiće građani Srbije 11.maja!

Pop

pre 15 godina

Pa nemoguce je da Zastava vredi vise od NISa.
E Kostunice i kapitalni jel to vizija bolje Srbije koju nam obecavate, sram da vas bude.

St.

pre 15 godina

Iskreno se nadam da će ova investicija doći u Kragujevac, i da će i ovaj grad, a i ostali gradovi u Srbiji, ponovo oživeti i početi da se razvija.
Nisam ksenofobičan, ali Beograd je postao sve samo ne Beograd. Toliko razuđen i razvučen, a u njemu se najmanje čuje beogradskog govora, i najmanje vidi beogradskog ponašanja.

I da podvučem, nije ovo jedini razlog što pozdravljam. Ovo što navodim može biti samo "kolateralna šteta" usvajanju ovog, a i budućih, nadam se, sporazuma.

ljubopitiva

pre 15 godina

Da li bi neko bio ljubazan da mi objasni, sta ce biti sa cika Miskovicem, zar on nije bio do sada generalni zastupnik i Fiat-a i svega ostalog u zemlji Srbiji (jos malo pa i nasih zivota)? Da se to slucajno ne odrazi na njegov profit? Nije mi bas sve najjasnije, da li treba da brinemo za njega posle ugovora sa Fiat-om?

SSSS

pre 15 godina

Sram da ih bude, pregovaraju sa fabrikom automobila iz zemlje koja je priznala Kosovo !!! Memorandum je ugrozavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drzava, predstavlja protivustavno delovanje, i svi koji su ga potpisali odgovarace za izdaju vitalnih nacionalnih interesa. Ovo je sraman potez koji moze da se meri sa potpisivanjem Trojnog pakta 1941. Sramota !!!

Sta je sta gledate nisam ja to rekao samo prognoziram izjave Andreje Mladenovica, Dragana Todorovica i kompanije na sutrasnjim konferencijama za stampu. Kvota 1.15 da ce nesto slicno izjavljivati :)

nesa

pre 15 godina

Pozdrav iz Francuske.Kupih skoro tv lcd Tosiba i dvd Filips,kad na Tosibi-Made in Poland,na Filipsu-Made in Hungari.E daj boze da uskoro kupim FIAT MADE IN SERBIA.

Pera

pre 15 godina

znaci KG ce polako postajati veoma znacajan centar u Srbiji. Zastava, Noletova teniska akademija, Kusturicin moderni bioskop...lepo je cuti to i nadam se da cu to moci i da dozivim i da cu moci da se ponosim svojim rodnim gradom u kome ne zivim vec duzi niz godina...a mozda mu se najzad i vratim...

Ivan

pre 15 godina

Sad treba napasti Tomu, onog lika na K i Velju, sto se ne bune da Italija pravi fabriku u KG kad su i oni priznali kosovo?

Kako to da se ne bune sto Namenska radi sa Remingtonom? Prave oruzje za "najvece neprijatelje"?

Umesto da se stalno brane, DS i ekipa bi trebalo malo da napadaju i ujedaju...

Nespavac

pre 15 godina

Odlicno, kamo srece da jos u mnogim mestima Srbije dodju velike kompanije na tome treba da rade politicari a ne da narodu prodaju maglu iz stanova od 187m2 u centru Beograda, to je njihov doprinos samo sebi. A ne i gradu iz koga su dosli.Da nije bilo takvih zamislite gde bi sada Srbija bila da su ovakve kompanije disle u Srbiju devedesetih...

Lazar

pre 15 godina

Dokument o razumevanju je ustvari kratak izvestaj o razgovorima zainteresovanih strana, u kome se podvlace glavni elementi razgovora. On nema pravnicki obavezujucu vaznost, vec sluzi za pripreme detaljnih pregovora koji ce eventualno zavrsavaju potpisivanjem ugovora.

Čovek

pre 15 godina

Uz nadu da je ovo dobra vest pre svega za BUDUĆNOST ove zemlje, izražavam i neke rezerve. Pre svega na sajtu FIATA nisam pročitao ništa o ovome a drugo nekako sam podvukao paralelu sa padom akcija FIATA i "bežanjem u Srbiju" da bi se izbegao porez i iskoristila jeftina radna snaga. Ne želim biti skeptik,naprotiv, ali nekako mi izgleda da "koljemo june zbog kilograma mesa". U svakom slučaju srećno, pre svega narodu Kragujevca.

Goran

pre 15 godina

Sve je jasno, bar mi Kragujevcani 11/og biramo najboljeg gradonacelnika u zemlji g/dina Stevanovica, a vodjenje drzave poveravamo pravim drzavnicima Tadicu i Dinkicu. Dosta je bilo "vozanja" na intermeco -patriotizmu i podmukloj zloupotrebi emocija i osecanja, vreme je da zivimo zivot. Teritorije cemo vratiti kada nas prihvate kao ljude, a ovo je jedini i pravi put. Tacka!