Grčka-Makedonija: Spor oko postera

Atina, Skoplje -- U Skoplju su ukinuti bilbordi na kojima je prikazana grčka zastava sa kukastim krstom, nakon što je Grčka oštro protestovala.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Smatram da pravo na korišćenje imena Makedonija imaju obe države (a takodje i Bugarska) iz jednostavnog razloga i činjeničnog stanja što je celokupna teritorija Makedonije podeljena na tri dela (posle Balkanskih ratova tj. posle Prvog svetskog rata). Deo koji se nalazi u Grčkoj je Egejska Makedonija, stoga je i najlogičnije da se naziva Egejska Makedonija i obzirom da se ne prostire na celoj teritoriji Makedonije i da je to samo oblast u Grčkoj. Deo koji se naziva Vardarska Makedonija je sada suverena država i smatram da je elegantnije za medjunarodnu upotrebu ime REPUBLIKA MAKEDONIJA i ovo ime samo po sebe se razlikuje od naziva za oblasti Makedonija i u Grčkoj (Egejska Makedonija) i u Bugarskoj (Pirinska Makedonija). Ako bi se primenio isti princip kao u Grčkoj, tada bi se i oblast u Bugarskoj mogla da naziva - Makedonija. Stoga je preciznije da se te oblasti nazivaju Pirinska i Egejska Makedonija.
  U prilog naziva Republika Makedonija ide i to što u svetu postoji samo jedna država sa tim imenom i jedan makedonski narod sa svojim jezikom i kulturom.
  Pozivanje (od strane Grčke) na zajedničku istoriju u nekom istorijskom periodu ne može da obezbedi tapija na ime. Pa i sam Aleksandar Makedonski je bio po ocu Makedonac (Filip Makedonski), a po majci Grk (majka mu je bila iz Epira), pa i sa tog aspekta Grci ne bi mogli da kažu da je on bio samo Grk.
  Nakon preplitanja i mešanja raznih kultura (uostalom kao i kod mnogih drugih naroda) stanovnici Makedonije su nasledili (zadžali) ovo ime. Dokazi u prilog tome postoje.
  (Najbolje rešenje, 1. april 2008 18:43)

  # Link komentara

 2. Ono sto ja ne razumem je kako se uopste definise da je neko potomak nekog naroda iz proslosti? Glavni argument par Grka koje znam je da su oni potomci starih Grka jer govore istim jezikom. Da li je to dovoljno? Bugari govore slovenskim jezikom pa nisu Sloveni (ili mozda gresim?). Isto tako je mozda moguce i da Makedonci govore slovenskim jezikom a jesu potomci starih Makedonaca (ili su bar isto toliko potomci Aleksandra Velikog kao i oni Grci koji zive sa druge strane granice i sticajem okolnosti govore Grcki).
  Znaci da sumiram, da li neko zna sta jednu naciju cini direktnim potomkom druge nacije?
  (Danijela, 31. mart 2008 19:34)

  # Link komentara

 3. ja sam dve godine ziveo u grckoj i uistinu sam bio dobro primljen u toj zemlji. na kraju svega sam ozenio grkinju. ali jedno ipak treba da kazem: grci ili veliki dio njih su veliki nacionalisti !! imaju toliko predrasuda o albancima, makedoncima, turcima itd. da je to za neverovatno. smatraju se najstarijom nacijom u evropi itd. a istina je ipak drugacija jer su nacije rezultat 19. stoleca i stvaranja nacija u to vreme a grci rado tvrde da su oni potomci starih grka itd. sto naravno nema nikakve veze sa istinom. nazalost ni njihove politicke elite nisu po tome bas vaspitane....
  (grci i nacionalizam: dva brata, 31. mart 2008 16:45)

  # Link komentara

 4. Vec mnogo godina saradjujem sa makedonskim firmama i mnogo sam upoznao tu zemlju i taj narod,njihov mentalitet i sl.
  Ovaj problem sa imenom Makedonija je za makedonski narod veliki i samo onaj ko poznaje prilike u Makedoniji razume taj problem...
  (Svetislav L. Kovac, 31. mart 2008 16:28)

  # Link komentara

 5. Грци сада неће хтети ни да причају о новом имену, а и да хоће биће то још тежи услови по БЈРМ од сада постављаних. И порпуно сам на страни Грка у овом случају. БЈРМакедонци сами сте то тражили, сада гледајте.
  (Peter Tosh, 31. mart 2008 14:17)

  # Link komentara

 6. Vec mnogo godina saradjujem sa grckim firmama i mnogo sam upoznao tu zemlju i taj narod,njihov mentalitet i sl.
  Ovaj problem sa imenom Makedonija je za grcki narod veliki i samo onaj ko poznaje prilike u Grckoj razume taj problem.Ono sto Grci traze je upotpunosti ispravno.Tito je tu umesao svoje prste i napravio pometnju.Skopski politicari moraju malo da prelistaju istorijske knjige(ali ne one koje su oni pisali)i da vide sta je prava istina, kada su oni u pitanju.Njihov ego je toliko veliki da oni
  smatraju da su stariji i od Grcke.To je smesno.Tako mala i nestabilna zemlja ne zeli da prihvati kompromis.
  (Nikola, 31. mart 2008 12:59)

  # Link komentara

 7. Podrzavam napore Grcke da zastiti svoju teritoriju od pretenzija sa severa, svoje istorijske licnosti poput Aleksandra Makedonskog i svoje pravo na ime Makedonija kojim se severni deo Grcke zove milenijumima.

  Nakon one emisije na MKTV (TV BJRM) u kojoj jedan svestenijk tvrdi da se "Makedonci i Makedonija pominju u Bibliji", stvarno jos vise i cvrsce podrzavam Grcku jer tvrditi da su Makedonci koji se pominju u Bibliji u stvari danasnji BJRMakedonci je stvarno krajnje suludo, vrlo opasno i sa izrazitim pretenzijama na teritoriju, ime i istoriju susedne drzave i NEMA VEZE sa pravom naroda da se zovu kako hoce, jer ponekad i ne mozes da se zoves bas kako hoces - kako bi bilo da Slovenija odluci da se zove Tirol? Zar ne bi Austrijanci imali pravo da reaguju?
  (BJRM, NE MAKEDONIJA, 31. mart 2008 12:56)

  # Link komentara

 8. a sloboda govora?
  (Mirko, 31. mart 2008 12:37)

  # Link komentara

 9. Neverovatno!
  "Odlicna" ideja da se resi problem.
  Grci su najtvrdoglaviji narod u Evropi, i tek sad nece da pristanu na komprosmis. A i zasto bi?
  (Jakov, 31. mart 2008 12:32)

  # Link komentara

 10. Nema pravo nijedan narod da krade imena,simbole i istoriju tudjih naroda i tacka.Da ne pominjemo da iza tog imena kriju se teritorijalne pretenzije na severnu Grcku,njihov ustav je dokaz toga.Kao sto je Kosovo srpsko a ne Albansko na taj isti nacin je Makedonija Grcka.To je dokazano i nema tu nikakve sumnje.Mislim da nema smisla da objasnjavamo i da branimo ono sto je odavno cinjenica.Srbi osetili u svoju kozu slicnu situaciju tako da bi trebali da shvataju o cemu se ovde radi i koje su to apsurdne igre...
  (Prava Makedonka, 31. mart 2008 12:18)

  # Link komentara

 11. Ucicete vi u NATO al na kukovo leto!Potpuno podrzavam Grcku u njenom nastojanju da stane na put FALSIFIKATORIMA istorije,kako Grcke tako i Bugarske i Srpske.Ovi bilbordi su samo jedan mali dokaz u nizu o kakvom se narodu u stvari radi,ja bih sada mogao navesti jos naj manje 100 primera gde ova zemlja krade tudje i tudje pobede i junake i neke istorijske cinjenice okrece u svoju korist ali necu da na njih trosim slova tastature jer oni to ne zasluzuju.Dok je plata 90-100 evra dok je 40% naroda gladno,dok vlada korupcija i kriminal kao nigde u Evropiovdasnja vlada radi sve samo da skrene paznju sa tih problema isto kao sto je to vama gore Milosevic radio ali bukvalno isto. … STOP FALSIFIKATORIMA,NEMA NATO-a SA IMENOM MAKEDONIJA to mora da se promeni odmah!!!
  (Lazar, 31. mart 2008 11:55)

  # Link komentara

 12. Jos pre nekoliko godina razgovaravsi sa Makedoncima ovde u Parizu ostao zam zbunjen kad su poceli da mi pricaju kako oni zapravo i nisu sloveni nego mesavina slovena i starosedelaca(Makedonaca) i kako su direktni potomci Aleksandra velikog i Kleopatre koja je,(na opste njihovo zadovoljstvo) bila Makedonka!Zatim su sledile izjave da se Makedonci pominju jos u bibliji i da na severu Grcke svi govore makednoski ali su eto Helenizovani.To me je podsetilo "Kosovsko-Vizantijske" manastire pa smatram da samo lud Srbin moze da podrzava Makedonce u ovom sporu koji su zapravo vecim delom Srbi i Bugari(a sad i ALbanci-25%) i koji nemaju veze sa antickim Makedoncima koji su bili Grci i govorili Grckim jezikom.To bi bilo kao da sad izjavimo da je car Konstantin bio Srbin jer se rodio u Nisu!
  (D.Savic,Paris, 31. mart 2008 11:35)

  # Link komentara

 13. naravno da su ovakvi incidenti za svaku osudu ali grci ovog puta nisu u pravu kada traze da se makedonci ne smeju smatrati makedoncima ili svoju drzavu ne smeju da nazivaju republika makedonija. smatram da bi se od jedne zemlje koja je clanica eu-a trebala odnosoti prema svojim susedima korektno a ne traziti da izmene ime svoje zemlje !!!
  (grcku na popravak !, 31. mart 2008 10:26)

  # Link komentara

 14. Makedoncima i Srbima je najmanje jedna stvar sigurno zajednicka: zabijanje autogolova. Nemam reci o "genijalnoj" ideji sa grckom zastavom. Na Balkanu, izgleda, ljudi ne razumeju da ne treba samarati onoga s kim treba postici dogovor. Uzgred, ne drzim stranu Grckoj i smeta mi kada im se aduti turaju u ruke.
  (Sasko Velkovski, 31. mart 2008 10:20)

  # Link komentara