Sreda, 30.01.2008.

10:20

Započeli pregovori o ukidanju viza

Danas počeli pregovori Beograda i Brisela ukidanju viza za građane Srbije potrebnih za putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma

Izvor: B92

Zapoèeli pregovori o ukidanju viza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

dalibor pg it

pre 16 godina

sve o svemu .....nastavite dalje iste price....ja ovdje u italiji zivim vec 15 godina, imam drzavljanstvo italijansko. moj otac da dobije vizu da dodje da vidi svoje unuce mora, umjesto italijanskoj ambasadi, da telefonira jajaorisima u telekomu da mu oni uzmu sastanak da odnese dokumente u ambasadu. ne znam da li su tolike olaksice da svi lete tamo jer on vec godinu dana ne uspije da ima tu mogucnost...svaka cast gospodinu frattini-ju...neka posjeti svoju ambasadu pa da onda prica o vizama...pozdrav od ogorcenog "italijana".

surcinac

pre 16 godina

Ovo je lepa vest jer su pregovori potrebni sto pre, medjutim na nama je da uradimo veliki posao i toga moramo da budemo svesni...Prva stvar koju mi treba da uradimo ce biti gotova u nedelju kada birajuci Predsednika biramo i vize! Sto se tice bosanskih Srba, ne vidim zasto bi oni bili veci problem od bosanskih Hrvata, koji danas sa dvojnim drzavljanstvima BiH i RH nemaju toliko problema sa vizama... Zasto bi jedan narod u BiH bio problem, kada sa drugim vec duze vreme to nije nikakav problem?!

Marko NS

pre 16 godina

Koje bre vizne olaksice?! U ponedeljak sam zvao call centar grcke ambasade posto treba da putujem poslovno, i oni ljudi pojma nemaju o viznim olaksicama, kazu "citali smo u novinama, ali mi radimo po starom dok nam se drugacije ne kaze". Mislim da su te olaksice jedna velika laz.

T

pre 16 godina

Ja sam danas podnela za schengen u spanskoj ambasadi u Abu Dabiju i platila sam 60 evra za vizu. Nisam znala za ove "olaksice" (35 evra) i ostalo. Niti mi je toliko trazeno da platim u ambasadi a da sam znala ja bih naravno pitala. Zato me zanima dali sve zemlje clanice EU znaju za te "olaksice" i njihove ambasade u drugim zemljama? Trebalo bi da se svuda u svetu prema nasim gradjanima sprovodi isti tretman ukoliko su navedene olaksice za vize uvedene kako Mr Djelic tvrdi!

nepoverljiva

pre 16 godina

Sve mi se cini, da toga ukidanja nece ni biti! Pa ova godina je tek pocela, a oni nam ukidanje obecavaju sledece godine! Posle se to samo opet kaze: "Strpite se, vize ce vam se verovatno ukinuti iduce godine". I tako iz godine u godinu. Ne lispi, magarce, do zelene trave...

neon

pre 16 godina

Gospodina Kacina bih pitao da li je nepravedno što građani Hrvatske putuju bez viza u EU, a putovali su i dok je Tuđman bio predsednik, dok su činjeni ratni zločini i dok su Gotovina & co. bili na slobodi. Odgovor - to je politika, pa kako se kome zalomi. U međuvremenu, Hrvati iz BiH glasaju na izborima u Hrvatskoj u većem broju nego na BiH izborima.

Iva

pre 16 godina

Jest cim se nama nesto povoljno ponudi odmah se komentarise da je to za druge nepovoljno. Stvarno sramota! Pa zar mi samo treba da svima sluzimo da se tese kako uvek ima nekoga kome je gore.

dvojno drzavljanstvo

pre 16 godina

Milosevic je na vlasti bio 8-9 godina, od toga smo vecinu vremena proveli pod sankcijama i pod viznim rezimom, Milosevic je pao sa vlasti pre vise od 7 godina, a mi smo i dalje pod viznim rezimom. Da ne bude zabune uvek sam bila protiv njega, ali stvarno sta smo dobili od kada je on pao sa vlasti u vezi sa vizmama - NISTA, odnosno jos je gore jer sad to traje vec 15-16 godina.

sara

pre 16 godina

Pitanje za Kacina: ako Srbima iz Srbije ne treba ukinuti vize zbog bosanskih Srba, sta je sa bosanskim Hrvatima - gradjani Hrvatske putuju po Evropi samo sa licnom kartom...Samo mali procenat Srba uopste ima pasos, pa omogucite nam vec jednom da lakse putujemo i upoznamo Evropu...

Dragana K

pre 16 godina

Cisto iz znatizelje odoh na zvanicni website gospodina Franca Frattinia kao ono u njegovoj agendi danas veoma busy dan.
1.-Nedeljni sastanak Komisije (Brisel)
2.-Debata Evropskog Parlamenta na polju Sloboda,Obezbedjenja i Pravde (Brisel)
3.-Poruka Evropskom Studentskom Forumu(Brisel)
Ali,Beograd nesto nikako nisam uspela da procitam.
Mozda neko i zaluta slucajno u nase krajeve,nadajmo se...
Ali ,dokle bre,mislite dragi Ministri i Ministarke da nam prevozite narod zedan preko vode,ili je to jos samo jedna od niza vasih bajki pred laku noc

Marko

pre 16 godina

Onaj ko ide za Evropu zna sta nama ta evropa znaci i koliko su ispred nas a vizne olaksice ne vaze za sve kategorije stanovnistva i ako ste malo pismeni to cete naci.Ja sam student i ne placam vizu za Sloveniju kad idem a ranije sam je placao 35 eura.Prema tome nema lazi a oni koji su za SRS pa hoce da nas lazu ovde neka idu slobodno u RUSIJU,KINU,INDIJU (mada bi i ja voleo da je vidim)a ja cu radije malo videti evropsku kulturu,moderan svet i normalan zivot.

Simo Zec

pre 16 godina

Nema od toga nista, na tom putu postavice nam nogu komsije BiH i Makedonija. Svakako EU zeli da kontrlise Bosnjake i Albance i da im ne dozvoli bezvizno u EU, mi smo kolatelarna steta.

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Izgleda da ovde niko nije procitao jedan veoma vazan deo ove vesti: Republika Srpska! Osecam da ce se sledecih nekoliko meseci, ako ne i godina voditi ovakav dijalog:
EU: Granica na Drini ne moze da bude vise meka i prelasci sa licnim kartama ne dolaze u obzir.
Kostunica: Onda nas te vase (bez)vizne povlastice uopste ne zanimaju, jedinstvo srpskog naroda je svetinja.

Zivi bili pa videli.

kamarad

pre 16 godina

Pozdravljam početak ovih pregovora. Samo na ovakav način će EU naterati srpske vlasti da odlučnije i dinamičnije krenu u akciju ispunjavanja tehničkih uslova za prijem na belu šengensku listu. Niko me ne može ubediti da ceo ovaj posao do sada nije mogao biti obavljen.
I pored kritike našim vlastima na neefikasnosti na ovom polju,poručujem im da konačno shvate dobronamerne poteze naših jedinih iskrenih partnera, Evropske Unije i da u tom smislu imaju punu podršku.

Mile

pre 16 godina

Mislim da je nama, Srbima, najlakse da kritikujemo EU sto nam nije ukinula vize, sto nam nije pomogla ovde i onde. Postoje vrlo precizirani uslovi koje jedna zemlja treba da ispuni da bi dospela na beli sengen, a mi od 2000. god. nismo ispunili takoreci nista od tih uslova. Pa zbog cega bi nam onda ukinuli vize, samo zato sto nam Sloba vise nije predsednik? Tek nakon 7 godina nasa vlast je pocela da se bavi tim pitanjem i zato se tek sada i otvara dijalog o ukidanju viza. Nemojmo stalno problem prebacivati na druge, jer da sam ja na njihovom mestu (EU), tretirao bih nas na potpuno isti nacin.

Aleksandra

pre 16 godina

Kao neko ko 7 godina zivi u inostranstvu moram da dam neke informacije. Od 1.Januara 2008. stvarno se izdaju vize po olaksanoj proceduri za one grupe podnosilaca zahteva, koji su i bili navedeni u tom dogovoru. Tako npr. penzioneri, odnosno roditelji nas koji zivimo u inostranstvu, do sada nisu mogli da dobiju vizu duzu od 3 meseca, a i to veoma retko.
Sada ne placaju nista i dobijaju odmah vizu na godinu-dve. Ima vise primera, barem u nemackom konzulatu. Majka poznanice je zatrazila vizu na 30 dana, a dobila je na 2 godine.

Sigurna sam da olaksice vaze i za studente.

Ja verujem i EU i Bozidaru Djelicu i jedva cekam da nakon 17 godina srpski gradjani konacno mogu da putuju po Evropi slobodno! (Da li ce to biti 1.12.2008. ili 1.2.2009. stvarno nije bitno!)

Marijana

pre 16 godina

Za sve one neupucene koji se pitaju zasto i kako 60 eur za vizu, neka pozovu npr. Belgijsku ambasadu pa ce saznati novu cenu. Uzgred, sto se tice olkasica, to valjda na vestima lazu onu populaciju koja i ne mrda iz ove zemlje,jer na moje pitanje o olaksicama, sluzbenica se skoro zacudila, pa to se uopste ne primenjuje.
Prosto sam bila ljuta na samu sebe,jer nista nisam proveravala, naviknuta da B92 ipak objektivno izvestava.Tako da mislim da bi gradjani ipak trebalo da budu upoznati sa cinjenicom da samo nekoliko ambasada primenjuje vizne olaksice, i to za samo neke kategorije od gromoglasno najavljivanih. Primera radi,meni su roditelji i brat belgijski drzavljani,ali ja nemam nikakve olaksice, niti je to potpisano.
Zato o ukidanju viza u 2009. mozemo samo da sanjamo,ili da citamo u novinama, jer je realnost sasvim drugacija.

publika

pre 16 godina

Uslovi:
- Standardizovana dokumenta - NEMAMO
- Centralizovan informacioni sistem - NEMAMO
- Civilna kontrola granica - NEMAMO
- Politicki uslovi - NEMAMO

A ZASTO MI SVE OVO NEMAMO I DA LI NAM JE EU KRIVA ZA TO ? NE NE i NE

Nije Nego

pre 16 godina

vadim vizu vec nekoliko godina na svakih 6 meseci(poslovnu) i mogu da kazem da se apsolutno nista nije promenilo u vezi sa olaksicama! Sve do jednog papira koji mi je trebao ranije treba mi i sad... Ja bih vise voleo da su digli cenu vize na 200 eura samo da ne gubim vreme jureci papire koji nemaju nikakvog smisla....

Ana

pre 16 godina

Oni nikako da shvate da nama ne trebaju EU vize, barem vecini nasih ljudi... A onoj manjini koji zele da putuju i koji vole Evropu, sve ovo pocinje da se gadi, pa uskoro ni njima nece trebati vize, jer nece vise imati bilo kakvu zelju da putuju u EU, vec ce se okrenuti alternativnim destinacijama poput Kine, Indije, Rusije, Cilea...

Alexa

pre 16 godina

Zato što su članice EU iz Šengen zone uvele nove vize sa biometrijom koje koštaju 60 ojra. Povlašćena cena za Srbiju je 35, a bila je 60 samo desetak dana jer je sporazum počeo da se primenjuje oko 20.12, a od 1.1.2008. važe olakšice za Srbiju...

pablito

pre 16 godina

Trebalo bi da putujem u Italiju na prolece (turisticki), a gomila papira koja je potrebna za vizu (po OLAKSANOJ PROCEDURI od 01/01) jos nema definisanu visinu na stolu. Kulminacija je da moram da im pokazem propisanu svotu novca dnevno po osobi (videti formular za vizu italijanske ambasade i tabelu "troskovi boravka", gde je taksativno navedeno koliko novca morate imati). Hvala na olaksavanju, ali nemojte nam vise olaksavati, ili ukinite vize potpuno

Milos

pre 16 godina

Ako se ne secam sta je bilo pre 1o godina secam se sta je bilo pre deset dana!Pre deset dana je Djelic rekao da se vize ukidaju do kraja ove godine,a sad Fratini kaze 2009!?

Put putuje

pre 16 godina

Vizne olakšice, pa o tome je bilo reči i pre ne znam koliko godina kada smo se "preobratili" u demokratsko društvo.Tada je rečeno, stvar rešena, idemo na "belu" listu. Međutim od tada se ništa nije promenilo. Sada se opet poteže ista tema, ali ljudi ovde se opet priča o "oročavanju", ušli smo u "tehničke pregovore", bla, bla bla. Rok 2009. Pa evo upravo sada čitam dokument i ne verujem šta piše: u trenutku ulaska u Italiju pogranične vlasti mogu ponovo da traže dokumentaciju na osnovu koje je viza izdata. Ma dajte više dosta...Na kraju, ko sebi može da priušti da putuje u zemlje EU više od jednog puta - samo 0.5% populacije.

Šengen je Srbija!

pre 16 godina

Šteta samo što se ovakve odluke i najave donose samo kada postane moguće da će zemlja da postane ruska gubernija u sred EU. Ovakvi potezi EU u stvari daju kredibilitet DSS-u sa obzirom da flertovanje sa Rusima očigledno daje rezultate.

StD

pre 16 godina

Biće ovo jedan poduži dijalog.

Samo bih da primetim sledeće, mada znam da ovo neće čitati ni naše vlasti ni EU: Slobodan Milošević nije na vlasti od oktobra 2000. godine, a skoro 2 godine nije ni među živima. Uzgred, trenutno smo u 2008. godini.

Marko

pre 16 godina

Zbog čega svi mediji pišu o smanjenju cene viza od 1. januara sa 60 na 35 evra, kada smo mi imali povlašćenu cenu i ranije? U poslednjih nekoliko godina sam više puta konkurisao za vizu kod nekoliko ambasada država potpisnica šengenskog sporazuma i uvek sam plaćao 35 evra.

publika

pre 16 godina

Uslovi:
- Standardizovana dokumenta - NEMAMO
- Centralizovan informacioni sistem - NEMAMO
- Civilna kontrola granica - NEMAMO
- Politicki uslovi - NEMAMO

A ZASTO MI SVE OVO NEMAMO I DA LI NAM JE EU KRIVA ZA TO ? NE NE i NE

Nije Nego

pre 16 godina

vadim vizu vec nekoliko godina na svakih 6 meseci(poslovnu) i mogu da kazem da se apsolutno nista nije promenilo u vezi sa olaksicama! Sve do jednog papira koji mi je trebao ranije treba mi i sad... Ja bih vise voleo da su digli cenu vize na 200 eura samo da ne gubim vreme jureci papire koji nemaju nikakvog smisla....

StD

pre 16 godina

Biće ovo jedan poduži dijalog.

Samo bih da primetim sledeće, mada znam da ovo neće čitati ni naše vlasti ni EU: Slobodan Milošević nije na vlasti od oktobra 2000. godine, a skoro 2 godine nije ni među živima. Uzgred, trenutno smo u 2008. godini.

Marko

pre 16 godina

Zbog čega svi mediji pišu o smanjenju cene viza od 1. januara sa 60 na 35 evra, kada smo mi imali povlašćenu cenu i ranije? U poslednjih nekoliko godina sam više puta konkurisao za vizu kod nekoliko ambasada država potpisnica šengenskog sporazuma i uvek sam plaćao 35 evra.

pablito

pre 16 godina

Trebalo bi da putujem u Italiju na prolece (turisticki), a gomila papira koja je potrebna za vizu (po OLAKSANOJ PROCEDURI od 01/01) jos nema definisanu visinu na stolu. Kulminacija je da moram da im pokazem propisanu svotu novca dnevno po osobi (videti formular za vizu italijanske ambasade i tabelu "troskovi boravka", gde je taksativno navedeno koliko novca morate imati). Hvala na olaksavanju, ali nemojte nam vise olaksavati, ili ukinite vize potpuno

Milos

pre 16 godina

Ako se ne secam sta je bilo pre 1o godina secam se sta je bilo pre deset dana!Pre deset dana je Djelic rekao da se vize ukidaju do kraja ove godine,a sad Fratini kaze 2009!?

Ana

pre 16 godina

Oni nikako da shvate da nama ne trebaju EU vize, barem vecini nasih ljudi... A onoj manjini koji zele da putuju i koji vole Evropu, sve ovo pocinje da se gadi, pa uskoro ni njima nece trebati vize, jer nece vise imati bilo kakvu zelju da putuju u EU, vec ce se okrenuti alternativnim destinacijama poput Kine, Indije, Rusije, Cilea...

Aleksandra

pre 16 godina

Kao neko ko 7 godina zivi u inostranstvu moram da dam neke informacije. Od 1.Januara 2008. stvarno se izdaju vize po olaksanoj proceduri za one grupe podnosilaca zahteva, koji su i bili navedeni u tom dogovoru. Tako npr. penzioneri, odnosno roditelji nas koji zivimo u inostranstvu, do sada nisu mogli da dobiju vizu duzu od 3 meseca, a i to veoma retko.
Sada ne placaju nista i dobijaju odmah vizu na godinu-dve. Ima vise primera, barem u nemackom konzulatu. Majka poznanice je zatrazila vizu na 30 dana, a dobila je na 2 godine.

Sigurna sam da olaksice vaze i za studente.

Ja verujem i EU i Bozidaru Djelicu i jedva cekam da nakon 17 godina srpski gradjani konacno mogu da putuju po Evropi slobodno! (Da li ce to biti 1.12.2008. ili 1.2.2009. stvarno nije bitno!)

sara

pre 16 godina

Pitanje za Kacina: ako Srbima iz Srbije ne treba ukinuti vize zbog bosanskih Srba, sta je sa bosanskim Hrvatima - gradjani Hrvatske putuju po Evropi samo sa licnom kartom...Samo mali procenat Srba uopste ima pasos, pa omogucite nam vec jednom da lakse putujemo i upoznamo Evropu...

Marijana

pre 16 godina

Za sve one neupucene koji se pitaju zasto i kako 60 eur za vizu, neka pozovu npr. Belgijsku ambasadu pa ce saznati novu cenu. Uzgred, sto se tice olkasica, to valjda na vestima lazu onu populaciju koja i ne mrda iz ove zemlje,jer na moje pitanje o olaksicama, sluzbenica se skoro zacudila, pa to se uopste ne primenjuje.
Prosto sam bila ljuta na samu sebe,jer nista nisam proveravala, naviknuta da B92 ipak objektivno izvestava.Tako da mislim da bi gradjani ipak trebalo da budu upoznati sa cinjenicom da samo nekoliko ambasada primenjuje vizne olaksice, i to za samo neke kategorije od gromoglasno najavljivanih. Primera radi,meni su roditelji i brat belgijski drzavljani,ali ja nemam nikakve olaksice, niti je to potpisano.
Zato o ukidanju viza u 2009. mozemo samo da sanjamo,ili da citamo u novinama, jer je realnost sasvim drugacija.

Alexa

pre 16 godina

Zato što su članice EU iz Šengen zone uvele nove vize sa biometrijom koje koštaju 60 ojra. Povlašćena cena za Srbiju je 35, a bila je 60 samo desetak dana jer je sporazum počeo da se primenjuje oko 20.12, a od 1.1.2008. važe olakšice za Srbiju...

Mile

pre 16 godina

Mislim da je nama, Srbima, najlakse da kritikujemo EU sto nam nije ukinula vize, sto nam nije pomogla ovde i onde. Postoje vrlo precizirani uslovi koje jedna zemlja treba da ispuni da bi dospela na beli sengen, a mi od 2000. god. nismo ispunili takoreci nista od tih uslova. Pa zbog cega bi nam onda ukinuli vize, samo zato sto nam Sloba vise nije predsednik? Tek nakon 7 godina nasa vlast je pocela da se bavi tim pitanjem i zato se tek sada i otvara dijalog o ukidanju viza. Nemojmo stalno problem prebacivati na druge, jer da sam ja na njihovom mestu (EU), tretirao bih nas na potpuno isti nacin.

neon

pre 16 godina

Gospodina Kacina bih pitao da li je nepravedno što građani Hrvatske putuju bez viza u EU, a putovali su i dok je Tuđman bio predsednik, dok su činjeni ratni zločini i dok su Gotovina & co. bili na slobodi. Odgovor - to je politika, pa kako se kome zalomi. U međuvremenu, Hrvati iz BiH glasaju na izborima u Hrvatskoj u većem broju nego na BiH izborima.

Šengen je Srbija!

pre 16 godina

Šteta samo što se ovakve odluke i najave donose samo kada postane moguće da će zemlja da postane ruska gubernija u sred EU. Ovakvi potezi EU u stvari daju kredibilitet DSS-u sa obzirom da flertovanje sa Rusima očigledno daje rezultate.

Put putuje

pre 16 godina

Vizne olakšice, pa o tome je bilo reči i pre ne znam koliko godina kada smo se "preobratili" u demokratsko društvo.Tada je rečeno, stvar rešena, idemo na "belu" listu. Međutim od tada se ništa nije promenilo. Sada se opet poteže ista tema, ali ljudi ovde se opet priča o "oročavanju", ušli smo u "tehničke pregovore", bla, bla bla. Rok 2009. Pa evo upravo sada čitam dokument i ne verujem šta piše: u trenutku ulaska u Italiju pogranične vlasti mogu ponovo da traže dokumentaciju na osnovu koje je viza izdata. Ma dajte više dosta...Na kraju, ko sebi može da priušti da putuje u zemlje EU više od jednog puta - samo 0.5% populacije.

Dragana K

pre 16 godina

Cisto iz znatizelje odoh na zvanicni website gospodina Franca Frattinia kao ono u njegovoj agendi danas veoma busy dan.
1.-Nedeljni sastanak Komisije (Brisel)
2.-Debata Evropskog Parlamenta na polju Sloboda,Obezbedjenja i Pravde (Brisel)
3.-Poruka Evropskom Studentskom Forumu(Brisel)
Ali,Beograd nesto nikako nisam uspela da procitam.
Mozda neko i zaluta slucajno u nase krajeve,nadajmo se...
Ali ,dokle bre,mislite dragi Ministri i Ministarke da nam prevozite narod zedan preko vode,ili je to jos samo jedna od niza vasih bajki pred laku noc

dvojno drzavljanstvo

pre 16 godina

Milosevic je na vlasti bio 8-9 godina, od toga smo vecinu vremena proveli pod sankcijama i pod viznim rezimom, Milosevic je pao sa vlasti pre vise od 7 godina, a mi smo i dalje pod viznim rezimom. Da ne bude zabune uvek sam bila protiv njega, ali stvarno sta smo dobili od kada je on pao sa vlasti u vezi sa vizmama - NISTA, odnosno jos je gore jer sad to traje vec 15-16 godina.

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Izgleda da ovde niko nije procitao jedan veoma vazan deo ove vesti: Republika Srpska! Osecam da ce se sledecih nekoliko meseci, ako ne i godina voditi ovakav dijalog:
EU: Granica na Drini ne moze da bude vise meka i prelasci sa licnim kartama ne dolaze u obzir.
Kostunica: Onda nas te vase (bez)vizne povlastice uopste ne zanimaju, jedinstvo srpskog naroda je svetinja.

Zivi bili pa videli.

Marko

pre 16 godina

Onaj ko ide za Evropu zna sta nama ta evropa znaci i koliko su ispred nas a vizne olaksice ne vaze za sve kategorije stanovnistva i ako ste malo pismeni to cete naci.Ja sam student i ne placam vizu za Sloveniju kad idem a ranije sam je placao 35 eura.Prema tome nema lazi a oni koji su za SRS pa hoce da nas lazu ovde neka idu slobodno u RUSIJU,KINU,INDIJU (mada bi i ja voleo da je vidim)a ja cu radije malo videti evropsku kulturu,moderan svet i normalan zivot.

kamarad

pre 16 godina

Pozdravljam početak ovih pregovora. Samo na ovakav način će EU naterati srpske vlasti da odlučnije i dinamičnije krenu u akciju ispunjavanja tehničkih uslova za prijem na belu šengensku listu. Niko me ne može ubediti da ceo ovaj posao do sada nije mogao biti obavljen.
I pored kritike našim vlastima na neefikasnosti na ovom polju,poručujem im da konačno shvate dobronamerne poteze naših jedinih iskrenih partnera, Evropske Unije i da u tom smislu imaju punu podršku.

Simo Zec

pre 16 godina

Nema od toga nista, na tom putu postavice nam nogu komsije BiH i Makedonija. Svakako EU zeli da kontrlise Bosnjake i Albance i da im ne dozvoli bezvizno u EU, mi smo kolatelarna steta.

nepoverljiva

pre 16 godina

Sve mi se cini, da toga ukidanja nece ni biti! Pa ova godina je tek pocela, a oni nam ukidanje obecavaju sledece godine! Posle se to samo opet kaze: "Strpite se, vize ce vam se verovatno ukinuti iduce godine". I tako iz godine u godinu. Ne lispi, magarce, do zelene trave...

Iva

pre 16 godina

Jest cim se nama nesto povoljno ponudi odmah se komentarise da je to za druge nepovoljno. Stvarno sramota! Pa zar mi samo treba da svima sluzimo da se tese kako uvek ima nekoga kome je gore.

surcinac

pre 16 godina

Ovo je lepa vest jer su pregovori potrebni sto pre, medjutim na nama je da uradimo veliki posao i toga moramo da budemo svesni...Prva stvar koju mi treba da uradimo ce biti gotova u nedelju kada birajuci Predsednika biramo i vize! Sto se tice bosanskih Srba, ne vidim zasto bi oni bili veci problem od bosanskih Hrvata, koji danas sa dvojnim drzavljanstvima BiH i RH nemaju toliko problema sa vizama... Zasto bi jedan narod u BiH bio problem, kada sa drugim vec duze vreme to nije nikakav problem?!

Marko NS

pre 16 godina

Koje bre vizne olaksice?! U ponedeljak sam zvao call centar grcke ambasade posto treba da putujem poslovno, i oni ljudi pojma nemaju o viznim olaksicama, kazu "citali smo u novinama, ali mi radimo po starom dok nam se drugacije ne kaze". Mislim da su te olaksice jedna velika laz.

T

pre 16 godina

Ja sam danas podnela za schengen u spanskoj ambasadi u Abu Dabiju i platila sam 60 evra za vizu. Nisam znala za ove "olaksice" (35 evra) i ostalo. Niti mi je toliko trazeno da platim u ambasadi a da sam znala ja bih naravno pitala. Zato me zanima dali sve zemlje clanice EU znaju za te "olaksice" i njihove ambasade u drugim zemljama? Trebalo bi da se svuda u svetu prema nasim gradjanima sprovodi isti tretman ukoliko su navedene olaksice za vize uvedene kako Mr Djelic tvrdi!

dalibor pg it

pre 16 godina

sve o svemu .....nastavite dalje iste price....ja ovdje u italiji zivim vec 15 godina, imam drzavljanstvo italijansko. moj otac da dobije vizu da dodje da vidi svoje unuce mora, umjesto italijanskoj ambasadi, da telefonira jajaorisima u telekomu da mu oni uzmu sastanak da odnese dokumente u ambasadu. ne znam da li su tolike olaksice da svi lete tamo jer on vec godinu dana ne uspije da ima tu mogucnost...svaka cast gospodinu frattini-ju...neka posjeti svoju ambasadu pa da onda prica o vizama...pozdrav od ogorcenog "italijana".

Ana

pre 16 godina

Oni nikako da shvate da nama ne trebaju EU vize, barem vecini nasih ljudi... A onoj manjini koji zele da putuju i koji vole Evropu, sve ovo pocinje da se gadi, pa uskoro ni njima nece trebati vize, jer nece vise imati bilo kakvu zelju da putuju u EU, vec ce se okrenuti alternativnim destinacijama poput Kine, Indije, Rusije, Cilea...

Aleksandra

pre 16 godina

Kao neko ko 7 godina zivi u inostranstvu moram da dam neke informacije. Od 1.Januara 2008. stvarno se izdaju vize po olaksanoj proceduri za one grupe podnosilaca zahteva, koji su i bili navedeni u tom dogovoru. Tako npr. penzioneri, odnosno roditelji nas koji zivimo u inostranstvu, do sada nisu mogli da dobiju vizu duzu od 3 meseca, a i to veoma retko.
Sada ne placaju nista i dobijaju odmah vizu na godinu-dve. Ima vise primera, barem u nemackom konzulatu. Majka poznanice je zatrazila vizu na 30 dana, a dobila je na 2 godine.

Sigurna sam da olaksice vaze i za studente.

Ja verujem i EU i Bozidaru Djelicu i jedva cekam da nakon 17 godina srpski gradjani konacno mogu da putuju po Evropi slobodno! (Da li ce to biti 1.12.2008. ili 1.2.2009. stvarno nije bitno!)

StD

pre 16 godina

Biće ovo jedan poduži dijalog.

Samo bih da primetim sledeće, mada znam da ovo neće čitati ni naše vlasti ni EU: Slobodan Milošević nije na vlasti od oktobra 2000. godine, a skoro 2 godine nije ni među živima. Uzgred, trenutno smo u 2008. godini.

Nije Nego

pre 16 godina

vadim vizu vec nekoliko godina na svakih 6 meseci(poslovnu) i mogu da kazem da se apsolutno nista nije promenilo u vezi sa olaksicama! Sve do jednog papira koji mi je trebao ranije treba mi i sad... Ja bih vise voleo da su digli cenu vize na 200 eura samo da ne gubim vreme jureci papire koji nemaju nikakvog smisla....

publika

pre 16 godina

Uslovi:
- Standardizovana dokumenta - NEMAMO
- Centralizovan informacioni sistem - NEMAMO
- Civilna kontrola granica - NEMAMO
- Politicki uslovi - NEMAMO

A ZASTO MI SVE OVO NEMAMO I DA LI NAM JE EU KRIVA ZA TO ? NE NE i NE

Marko

pre 16 godina

Zbog čega svi mediji pišu o smanjenju cene viza od 1. januara sa 60 na 35 evra, kada smo mi imali povlašćenu cenu i ranije? U poslednjih nekoliko godina sam više puta konkurisao za vizu kod nekoliko ambasada država potpisnica šengenskog sporazuma i uvek sam plaćao 35 evra.

kamarad

pre 16 godina

Pozdravljam početak ovih pregovora. Samo na ovakav način će EU naterati srpske vlasti da odlučnije i dinamičnije krenu u akciju ispunjavanja tehničkih uslova za prijem na belu šengensku listu. Niko me ne može ubediti da ceo ovaj posao do sada nije mogao biti obavljen.
I pored kritike našim vlastima na neefikasnosti na ovom polju,poručujem im da konačno shvate dobronamerne poteze naših jedinih iskrenih partnera, Evropske Unije i da u tom smislu imaju punu podršku.

dvojno drzavljanstvo

pre 16 godina

Milosevic je na vlasti bio 8-9 godina, od toga smo vecinu vremena proveli pod sankcijama i pod viznim rezimom, Milosevic je pao sa vlasti pre vise od 7 godina, a mi smo i dalje pod viznim rezimom. Da ne bude zabune uvek sam bila protiv njega, ali stvarno sta smo dobili od kada je on pao sa vlasti u vezi sa vizmama - NISTA, odnosno jos je gore jer sad to traje vec 15-16 godina.

Šengen je Srbija!

pre 16 godina

Šteta samo što se ovakve odluke i najave donose samo kada postane moguće da će zemlja da postane ruska gubernija u sred EU. Ovakvi potezi EU u stvari daju kredibilitet DSS-u sa obzirom da flertovanje sa Rusima očigledno daje rezultate.

Milos

pre 16 godina

Ako se ne secam sta je bilo pre 1o godina secam se sta je bilo pre deset dana!Pre deset dana je Djelic rekao da se vize ukidaju do kraja ove godine,a sad Fratini kaze 2009!?

Marijana

pre 16 godina

Za sve one neupucene koji se pitaju zasto i kako 60 eur za vizu, neka pozovu npr. Belgijsku ambasadu pa ce saznati novu cenu. Uzgred, sto se tice olkasica, to valjda na vestima lazu onu populaciju koja i ne mrda iz ove zemlje,jer na moje pitanje o olaksicama, sluzbenica se skoro zacudila, pa to se uopste ne primenjuje.
Prosto sam bila ljuta na samu sebe,jer nista nisam proveravala, naviknuta da B92 ipak objektivno izvestava.Tako da mislim da bi gradjani ipak trebalo da budu upoznati sa cinjenicom da samo nekoliko ambasada primenjuje vizne olaksice, i to za samo neke kategorije od gromoglasno najavljivanih. Primera radi,meni su roditelji i brat belgijski drzavljani,ali ja nemam nikakve olaksice, niti je to potpisano.
Zato o ukidanju viza u 2009. mozemo samo da sanjamo,ili da citamo u novinama, jer je realnost sasvim drugacija.

Marko

pre 16 godina

Onaj ko ide za Evropu zna sta nama ta evropa znaci i koliko su ispred nas a vizne olaksice ne vaze za sve kategorije stanovnistva i ako ste malo pismeni to cete naci.Ja sam student i ne placam vizu za Sloveniju kad idem a ranije sam je placao 35 eura.Prema tome nema lazi a oni koji su za SRS pa hoce da nas lazu ovde neka idu slobodno u RUSIJU,KINU,INDIJU (mada bi i ja voleo da je vidim)a ja cu radije malo videti evropsku kulturu,moderan svet i normalan zivot.

Sa zapadne strane

pre 16 godina

Izgleda da ovde niko nije procitao jedan veoma vazan deo ove vesti: Republika Srpska! Osecam da ce se sledecih nekoliko meseci, ako ne i godina voditi ovakav dijalog:
EU: Granica na Drini ne moze da bude vise meka i prelasci sa licnim kartama ne dolaze u obzir.
Kostunica: Onda nas te vase (bez)vizne povlastice uopste ne zanimaju, jedinstvo srpskog naroda je svetinja.

Zivi bili pa videli.

surcinac

pre 16 godina

Ovo je lepa vest jer su pregovori potrebni sto pre, medjutim na nama je da uradimo veliki posao i toga moramo da budemo svesni...Prva stvar koju mi treba da uradimo ce biti gotova u nedelju kada birajuci Predsednika biramo i vize! Sto se tice bosanskih Srba, ne vidim zasto bi oni bili veci problem od bosanskih Hrvata, koji danas sa dvojnim drzavljanstvima BiH i RH nemaju toliko problema sa vizama... Zasto bi jedan narod u BiH bio problem, kada sa drugim vec duze vreme to nije nikakav problem?!

neon

pre 16 godina

Gospodina Kacina bih pitao da li je nepravedno što građani Hrvatske putuju bez viza u EU, a putovali su i dok je Tuđman bio predsednik, dok su činjeni ratni zločini i dok su Gotovina & co. bili na slobodi. Odgovor - to je politika, pa kako se kome zalomi. U međuvremenu, Hrvati iz BiH glasaju na izborima u Hrvatskoj u većem broju nego na BiH izborima.

pablito

pre 16 godina

Trebalo bi da putujem u Italiju na prolece (turisticki), a gomila papira koja je potrebna za vizu (po OLAKSANOJ PROCEDURI od 01/01) jos nema definisanu visinu na stolu. Kulminacija je da moram da im pokazem propisanu svotu novca dnevno po osobi (videti formular za vizu italijanske ambasade i tabelu "troskovi boravka", gde je taksativno navedeno koliko novca morate imati). Hvala na olaksavanju, ali nemojte nam vise olaksavati, ili ukinite vize potpuno

Mile

pre 16 godina

Mislim da je nama, Srbima, najlakse da kritikujemo EU sto nam nije ukinula vize, sto nam nije pomogla ovde i onde. Postoje vrlo precizirani uslovi koje jedna zemlja treba da ispuni da bi dospela na beli sengen, a mi od 2000. god. nismo ispunili takoreci nista od tih uslova. Pa zbog cega bi nam onda ukinuli vize, samo zato sto nam Sloba vise nije predsednik? Tek nakon 7 godina nasa vlast je pocela da se bavi tim pitanjem i zato se tek sada i otvara dijalog o ukidanju viza. Nemojmo stalno problem prebacivati na druge, jer da sam ja na njihovom mestu (EU), tretirao bih nas na potpuno isti nacin.

Iva

pre 16 godina

Jest cim se nama nesto povoljno ponudi odmah se komentarise da je to za druge nepovoljno. Stvarno sramota! Pa zar mi samo treba da svima sluzimo da se tese kako uvek ima nekoga kome je gore.

Alexa

pre 16 godina

Zato što su članice EU iz Šengen zone uvele nove vize sa biometrijom koje koštaju 60 ojra. Povlašćena cena za Srbiju je 35, a bila je 60 samo desetak dana jer je sporazum počeo da se primenjuje oko 20.12, a od 1.1.2008. važe olakšice za Srbiju...

Put putuje

pre 16 godina

Vizne olakšice, pa o tome je bilo reči i pre ne znam koliko godina kada smo se "preobratili" u demokratsko društvo.Tada je rečeno, stvar rešena, idemo na "belu" listu. Međutim od tada se ništa nije promenilo. Sada se opet poteže ista tema, ali ljudi ovde se opet priča o "oročavanju", ušli smo u "tehničke pregovore", bla, bla bla. Rok 2009. Pa evo upravo sada čitam dokument i ne verujem šta piše: u trenutku ulaska u Italiju pogranične vlasti mogu ponovo da traže dokumentaciju na osnovu koje je viza izdata. Ma dajte više dosta...Na kraju, ko sebi može da priušti da putuje u zemlje EU više od jednog puta - samo 0.5% populacije.

sara

pre 16 godina

Pitanje za Kacina: ako Srbima iz Srbije ne treba ukinuti vize zbog bosanskih Srba, sta je sa bosanskim Hrvatima - gradjani Hrvatske putuju po Evropi samo sa licnom kartom...Samo mali procenat Srba uopste ima pasos, pa omogucite nam vec jednom da lakse putujemo i upoznamo Evropu...

Simo Zec

pre 16 godina

Nema od toga nista, na tom putu postavice nam nogu komsije BiH i Makedonija. Svakako EU zeli da kontrlise Bosnjake i Albance i da im ne dozvoli bezvizno u EU, mi smo kolatelarna steta.

Dragana K

pre 16 godina

Cisto iz znatizelje odoh na zvanicni website gospodina Franca Frattinia kao ono u njegovoj agendi danas veoma busy dan.
1.-Nedeljni sastanak Komisije (Brisel)
2.-Debata Evropskog Parlamenta na polju Sloboda,Obezbedjenja i Pravde (Brisel)
3.-Poruka Evropskom Studentskom Forumu(Brisel)
Ali,Beograd nesto nikako nisam uspela da procitam.
Mozda neko i zaluta slucajno u nase krajeve,nadajmo se...
Ali ,dokle bre,mislite dragi Ministri i Ministarke da nam prevozite narod zedan preko vode,ili je to jos samo jedna od niza vasih bajki pred laku noc

nepoverljiva

pre 16 godina

Sve mi se cini, da toga ukidanja nece ni biti! Pa ova godina je tek pocela, a oni nam ukidanje obecavaju sledece godine! Posle se to samo opet kaze: "Strpite se, vize ce vam se verovatno ukinuti iduce godine". I tako iz godine u godinu. Ne lispi, magarce, do zelene trave...

T

pre 16 godina

Ja sam danas podnela za schengen u spanskoj ambasadi u Abu Dabiju i platila sam 60 evra za vizu. Nisam znala za ove "olaksice" (35 evra) i ostalo. Niti mi je toliko trazeno da platim u ambasadi a da sam znala ja bih naravno pitala. Zato me zanima dali sve zemlje clanice EU znaju za te "olaksice" i njihove ambasade u drugim zemljama? Trebalo bi da se svuda u svetu prema nasim gradjanima sprovodi isti tretman ukoliko su navedene olaksice za vize uvedene kako Mr Djelic tvrdi!

Marko NS

pre 16 godina

Koje bre vizne olaksice?! U ponedeljak sam zvao call centar grcke ambasade posto treba da putujem poslovno, i oni ljudi pojma nemaju o viznim olaksicama, kazu "citali smo u novinama, ali mi radimo po starom dok nam se drugacije ne kaze". Mislim da su te olaksice jedna velika laz.

dalibor pg it

pre 16 godina

sve o svemu .....nastavite dalje iste price....ja ovdje u italiji zivim vec 15 godina, imam drzavljanstvo italijansko. moj otac da dobije vizu da dodje da vidi svoje unuce mora, umjesto italijanskoj ambasadi, da telefonira jajaorisima u telekomu da mu oni uzmu sastanak da odnese dokumente u ambasadu. ne znam da li su tolike olaksice da svi lete tamo jer on vec godinu dana ne uspije da ima tu mogucnost...svaka cast gospodinu frattini-ju...neka posjeti svoju ambasadu pa da onda prica o vizama...pozdrav od ogorcenog "italijana".