Nedelja, 30.12.2007.

10:12

"Tražimo najbolje rešenje za NIS"

Ministar bez portfelja Dragan Đilas uveren da svi članovi Vlade rade na pronalaženju najboljih rešenja za prodaju NIS-a.

Izvor: B92

"Tražimo najbolje rešenje za NIS" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 16 godina

Ne verujem da je slucajno izabrana zima i praznicni period godine za pocetak ubedjivanja naroda o tome sta su njegovi nacionalni interesi. Lepo je to sto je Rusija pouzdan snabdevac, a sta cemo sa monopolom? Sta cemo sa cenom gasa? Ne samo da ce narod dobiti malo novca, nego ce placati monopolisti mnogo vise od bilo koje cene koja se postigne u procesu prodaje. Pouzdanost se postize raznovrsnoscu snabdevaca i izvora energije. Sta vi to gospodo u vladi radite i koji su vasi interesi? Vi cete svoje sto ste naumili dobiti, a gde su interesi naroda? Gde su ostali u trci za kupovinu NIS-a? Sve dok ovaj narod ne povede neko ko zeli da pravi razliku izmedju vlasti i drzave desavace se ovakve stvari, a do tada moze da bude kasno...

markos

pre 16 godina

Bice sa NIS-om , kao i sa ex Beopetrolom....,tj.sa Lukoil-om. Neisplacene akcije,(a svega 1.6 % akcija imaju radnici i nisu u stanju da radnicima plate), pa svake godine prikazuju gubitak, da ne bi isplacivali dividendu, pa smanjivanje plata.Sad su smanjili 25% , 50% topli obrok, regres , prevoz i otalo.Tako to gospoda Rusi pomazu bracu Srbe, nedaju im ono sto ima pripada....tako ce biti sa NIS-om .Zivi bili pa videli.Proverite ,kako je u Beopetrolu ,ali,istina je istina , Pozdrav

radza

pre 16 godina

ova ponuda je bila "zvaka za ludaka". Sad ce se pojaviti stvarna (citati: vec dogovorena), za 100-200 mil. veca. Bice to uspeh nase vlade i svi ce da legnu na rudu. Nije u pitanju da li NIS vredi 3 evra u pitanju je monopol.

marko

pre 16 godina

stvarno volim ruse vise nego bilo koje druge narode i drzave i mozda i jesamo braca...ali ovo je stvarno bezobrazluk 400 milona za nesto sto vredi bar 3 milijarde pa ako je ovo racun za kosovo mogli su da daju bar 1,5 milijardi sto je pola a ne ovako da nas ponizavaju sramota....mislim da ne treba da im prodamo NIS pa neka i ode kosovo i ovako cemo ga izgubiti...PLATITE PA SE KLATITE BRACO RUSI

tijana

pre 16 godina

Neverovatno koliko neanaliticnosti i neznanja iza konkretnih nekoliko vesti energyobservera = prvo ne poznavanje odnosa Rusije i zemalja tranzita, Rusije i Evrope, i Evrope i Rusije..., prosto nepouzdan izvor informisanja, a posebno NE analitican.
konkretno vezano za deo koji se odnosi na inicijativu MOLa
o stvaranju gasne regionalne balkanske i centralnoevropske kompanije, kao i oko price koja se odnosi na gas iz Irana... poluistine a njima se najlakse zamagljuje prava slika
Ovo je otvoren i globalna svet, u kojem svi mogu reci sve...

vinum_bibo

pre 16 godina

Ma , divota ! Vlast se brine za vlastiti ciljeve , a zemlja neka se kotrlja kako zan i ume . Pa , kada nema dovoljno svesnih i savesnih koji bi umeni da procene situaciju i pritom naprave strategiju za "odrzivi" razvoj Srbije , ne znam kako bi mogli resiti stvar obicni smrtnici koji se brinu samo i iskljucivo o egzistenciji po cicoj zimi ovih decembarskih snegom prekrivenih dana .
Ako je suditi po svemu sta nam se desava i sta nam jos sledi , ovaj primer iz NIS-a samo potvrdjuje da smo zaista postali Crna rupa na karti sveta .

Dragan,BGD

pre 16 godina

@miroslav
Mi ne razumemo da se gradi gasovod,a ti ne razumes da preko Srbije MORA da prodje taj Juzni krak,tako da mi mozemo da nabijamo cenu.Ako nece,neka idu preko Kajmakcalana,pa preko albanskih gudura.ne prave oni Juzni krak zbog nas,nego je ta trasa ranije odabrana,a ona glavna ne ide kroz Srbiju,nego preko Madjarske.
A mi to ne razumemo,pa ces ti da nam objasnis.

DarkoNS

pre 16 godina

Kakva samodestrukcija. Mislio sam da je DSS, uz podrsku DS-a sprovodi politiku radikala na politickom planu, ali rasprodja nacionalnog blaga, stvaranje monopola i robovski odnos prema Rusima je najbednije sto sma mogao da zamislim. Za uzvrat se nudi neka ruska macka u dzaku o gasovodu i podrska oko Kosova za koje vise nema prostora za borbu...
vise volim da smo u Evropi i makar nominalno jedna zasebna stolica medju srodnima nego ponizavajuci rob Rusa ili Amerikanaca. Sada evropska perspektiva ima svako opravdanje, pa cak i ono sto nam je trebalo i ranije- zastita od samih sebe!

radnik NISa

pre 16 godina

Bravo za Dinkica koji je jos jednom pokazao da radi prave stvari. Iskreno se nadam da nece dozvoliti da se ova bezobrazna i drska ponuda pretvori u stvarnost!
Prazne ruske price u zamenu za biznis ili sta zapravo stoji iza ove ponude? Mozda Mirin i Karicev, ili ciji vec kapital iz Rusije pa bi mozda da ga uposle ovde i to uzimanjem NISa?
Mihajlov kroji energetsku strategiju zemlje! Isuse! Pitam se sta Boza Djelic kroji, tj zasto cuti ili je i njemu ova ponuda skroz cool?

AS

pre 16 godina

Ovi koji negativno komentarisu (sve, uzgred budi receno) neka sami nacrtaju gasovod za recimo 5 meseci, posto su valjda tako pametni. A gde su te alternativne ponude, koje su basnoslovne i visestruko vece??? NIS svakako ima odredjenu trzisnu vrednost, ali ja ne vidim da je to takva koka nosilja kako se mnogima cini. Maloprodaja goriva je mnogo manje isplativa nego eksploatacija. Prerada dodje negde u sredini po profitu. Dakle, otkacimo li par rafinerija od NIS-a, ne ostaje previse. Koliko god sam proevropski nastrojen, kada dodje do sirovina, ja sam za Ruse. To nema veze sa pravoslavljem, bratstvom, ili demokratijom, cista racunica brale.

Dejan

pre 16 godina

Mi nemamo pojma koliki je stvarni profit NIS-a, i ima li ga uopšte kad se podmire svi "troškovi", "sponzorstva", "upravni odbori" itd...
Ovde se ne prodaje neka gvožđurija već tržište, za koje takođe nemamo pojma koliko vredi na godišnjem nivou. Kako mi, građani, možemo da uopšte uradimo tu jednačinu sa x nepoznatih parametara? Nije problem u ceni prodaje NIS-a već u mogućem monopolu. Zna li neko koliki je godišnji prihod od akciza za gorivo? Zna li neko broj cipela Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Borisa Tadića? Zna li neko koliko njih uopšte nije briga šta mi građani mislimo?

miroslav

pre 16 godina

Zacudjen sam jednostavnoscu kod nekih ljudi koji su dali svoje komente u vezi sa ovim clankom.Kada vlada Srbije napominje da se radi o strateskom potezu za nasu naciju u vezi energetike i o vaznosti da gasovod treba da prodje kroz Srbiju a sve ostalo je od sekundarne vaznosti ja se upravo slazem sa tim!
Gasprom je glavni snabdevac gasa u Evropi a uskoro i nafte, sa Nis-om ili bez! Oni vec drze monopol sto se tice gasa i niko ih u tome nece moci spreciti.Da podsetim zemlje kao sto su Francuska ,Njemacka i dr.vodece sile Evrope morale su da progutaju svoj ponos i saradjuju sa Gasprom-om iako su svesni sta to znaci u pitanju ruskog monopola u energetici na prostoru Evrope.Alternativa im je duplo skuplji gas s neke druge strane koja ce i onako da kupuje taj isti gas od Rusa.Cak i zemlja kao Velika Britanija postaje sve vise ovisna ruskim gasom jer oko 15% njihovog trzista je vec u rukama Gasproma a u skoroj buducnosti bice i vecinski jer njihovo trziste je podeljeno na mnogo malih preduzeca koja bivaju otkupljena od strane Gasproma.Sto se tice vrednosti Nis-a da li je ona 1 bilion ili 2 to nije toliko presudno jer se ovde gleda duogorocni interes a bilion vise ne kupuje nam nista bolje prospekte za buducnost.Nis duguje 500 miliona inace ,a taj bi dug onda postao vecinski ruski logicno.Moje pitanje kriticima je sta oni misle koja ce kompanija imati vise profita u buducnosti Nis ili Gasprom i ko ce to biti vise u mogicnosti da bude nezavisan i podmiri buduce potrebe nacije.Gasprom naravno!
Vlada Srbije to zna zato i jesu za dogovor.Po mom misljenju bitnije tacke pregovora bi treballe da budu detalji oko kraka Juznog potoka i oko ekoloskih normi koje treba da budu po EU standardu a ostalo je sve sporedno manje vise!

Maja

pre 16 godina

@perica
@Deda
I mene cudi sto niko ne pominje Sartid koji nije radio i bio duzan mnogo novca.
A NIS radi i sam upija lovu od nas.To je za vas isto.
Nije Rafinerija u pancevu ceo NIS,a kad vec ne vredi vise sto ne probamo na tenderu,
nego Kostunica mulja na svoj nacin.Samo pricate o sankcijama Zapada,a ti Deda se kao ne secas sankcija od Rusije.da nije bilo Zapada(SAD)poumirali bismo od gladi.

Aleksa

pre 16 godina

Neka ponude garantovano nize cene energenata i treba da potpisemo, u zavisnosti od toga koliko su cene nize, mozda treba i ovu ponudu da potpisemo... Ako pak zele da sve bude trzisno, izvolite braco Rusi na jedan transparentan tender...

Realnost oko NIS-a!!

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama, preko DSS i NS-a.

Bojan

pre 16 godina

Neki ovde izgleda ne mogu da prihvaet da NIS ne vredi ni tih 500 miliona. To treba prodati sto pre dok jos nesto i nude, ai stara srpska pamet "Uvek prvo odbijemo a posle prihvatamo mnogo goru ponudu".

Radule

pre 16 godina

Ne razumem one koji smatraju da je extra mudro, dalekovido i isplativo prihvatiti ovakvu rusku ponudu i, ako treba, pokloniti im NIS. Ne znam da li previđaju, ili, pak, 'previđaju', da bi time Srbija od energetski zavisne zemlje postala energetski potpuno zavisna od Rusije, i sigurnost u snabdevanju energentima bi zavisila isključivo od volje Rusa. Praktično, Srbija bi postala ruska gubernija, i bila bi suverenija na Kosovu, ili Zimbabveu, nego u Srbiji. Koliko bi onda jeftiniji bio ruski gas? Pogotovo kad ima alternativu...
Ne zameram Rusima na ovoj nepristojnoj ponudi. Naprosto, može im se. Sami su, preko svojih expozitura, stvorili takvu klimu. Trebalo bi da se građani zapitaju i shvate dokle su nas doveli naša naivnost i naše (selektivno) beskičmenjaštvo, Putinove slike, proglašavanja istog za počasnog građanina, patetično klečanje i urlikanje 'Rusijo pomozi!', šatro u cilju očuvanja onoga što se sačuvati ne može, a upravo od strane (i u interesu) onih koji se busaju u grudi junačke i pozivaju na dostojanstvo, integritet, suverenitet, tj. naših vrlih patriota. Ko je hteo i imao imalo samopoštovanja, davno ih je pročitao...

Deda

pre 16 godina

Ja sam Pančevac i znam da je rafinerija građena kad sam bio dete. Sad sam u penziji. Koliko vredi rafinerija stara 50 godina a sirovu naftu Dunavom dobija iz Rusije?
Čudi me da niko ne pominje Amere, koji su za mnogo veću fabriku u Smederevu (Sartid, čelik) dala 23 miliona. To je, znači, u redu?

kiki

pre 16 godina

Enerdziobserver opet,pa ko dosada nije video da oni pouksavaju sve da miniraju dogovor sa rusima,taj nece nikad.Sam naslov govori o tome"Rusi razocarani"-Ocigledno je da je borba energetskih lobija u toku,i tacno se vidi ko za koga lobira.
Energetska sigurnost i stabilnost,protok gasa,pa cak i naplata tranzita,skladista gasa,sto znaci takodje zarada u preprodaji,i naravno modernizacija NIS-a vredi sigurno mnogo vise od razlike cene sto bi dobili MOZDA od neke druge kompanije.Ali zato ostajemo bez gasovoda,itd.Prica samo o maloj ceni je namerno potencirana,kako bi se pokazala ponuda kao pljacka,a Sartid koji je "pokljonjen" amerikancima je bila sjajna.

Bojan

pre 16 godina

@Veseli
A u drugom slucaju bi ga zadrzali.Malo sutra
Rusi su ozbiljno shvatili da smo mi vec postali ruska gubernija,samo cekaju da obustavimo predsednicke izbore i priznamo Putina za predsednika,vrhovnog komandanta i sefa Partije.I onda ce ovi nasi veliki rusofili imati prilike da cuju poznatu recenicu prilikom ulaska u vagon-furgon: Sibir toze ruskaja zemlja.
Svako ko nudi Rusima bilo sta u bescenje,treba da bude proglasen za izdajnika.

NESPAVAC-BG

pre 16 godina

Rusi su nezadovoljni?
Pa i mi smo nezadovoljni , milioni gradjana Srbije , ucenjeni od ruskih oligarsa , i srpskih tajkuna , koji valjaju ispod zita stratesku nacionalnu firmu .
Taj isti GASPROM je u vecinskom vlasnistvu ruske drzave , e pa kada oni budu prodali vecinski paket akcija strancima , mogu i ovde da zakucaju na vrata za nas vecinski paket .
Ove vise nije u pitanju cifra , pitanje je vecinskog paketa akcija koji Vlada ne sme da proda strancima , pa bili to Rusi , Amerikanci , Kinezi , Marsovci koji god...
A o mizernim ucenjivackim ciframa da i ne govorimo suvisno je i zalosno.
Nadam se da se usvajanjem samo platforme o nastavku pregovora, a ne o prihvatanju direktno tog istog predloga , radna grupa Vlade Srbije koju niko nije ovlastio da trguje nacionalnim resursima malo dozvala pameti , i shvatila da je upala u zamku iz koje se ne moze tek tako lako izvuci bez krivicne odgovornosti najviseg stepena , da ne pominjem krupnije reci kao sto je veleizdaja drzave.
Isuvise je to krupan zalogaj , potpisati tako nesto u ime miliona gradjana Srbije , prepustiti vecinski paket akcija strancima bez javnog tendera , bez izlaska na berzu , vec nagodbom .
Gospodo iz radne grupe , USTAVOM ove zemlje ste u obavezi da cuvate kako teritorijalni integritet zemlje , tako i strateske nacionalne firme i resurse zemlje , ne zaboravite to ako ikada dodjete u situaciju da potpisete tako nesto.
Srbija ce kad tad postati pravna zemlja , clanica Evropske Unije , a takva krivicna dela nikad ne zastarevaju .
U zamku ste upali sami , svojom losom neprincipijelnom , kratkorocnom politikom , zarad opstanka na vlasti Vas i Vasih sponzora i mentora .
Vadite se sada sami , kako znate i umete , milioni gradjana Vas samo gledaju.
S postovanjem

dragan srbija

pre 16 godina

Ovo je samo probni balon! Ako niko drugi ne ponudi vise, ovo je onda i neka realna cena! U poslu nema prijatelja samo cist interes, koji i ovde dolazi do izrazaja. Moje misljenje je da se treba prikloniti Rusiji jer ona sa 70 procenata snabdeva celu EU gasom, a to je velika zavisnost za koju zemlje EU nemaju resenje!

Sunny

pre 16 godina

Da li bi Rusi mogli još nešto da kupe po istom modelu brzopoteznih dogovora i dvodnevne ponude? A možda je ovo samo finalizacija pregovora u kojima je NIS samo moneta za isplatu.
Samo Banatski Dvor košta mnogo više od 400 000 000 $. Tu ne govorim o opremi i objektima, cevovodu i ljudstvu, već o prirodnom resursu ispod zemlje. Radi se o podzemnom skladištu gasa, prirodnim rezervoarima koji postoje na svega nekoliko lokacija u Evropi. Ako ovo prepustimo, rezervnu lokaciju nemamo, a nema je niko ni na Balkanu. U Madjarskoj postoji jedno takvo skladište i oni zaradjuju veliki novac na njemu.
Što se tiče energetske stabilnosti, mislim da se davanjem monopola (a ovo svakako to jeste davanje kompletne naftne i gasne industrije u ruke stranaca) nikako ne može podvesti pod stabilnost. Prvo, oni mogu da diktiraju cene i crpe iz ove zemlje koliko god žele, jer nemaju konkurenciju.l Drugo, ako neko reši da kupi gas sa strane, dakle ne od Rusa, opet mora da im plati penale, jer oni kontrolišu transport gasa. kontrolišu i preradu i distribuciju, pa i proizvodnjunafte i naftnih derivata. Dakle, bili bi smo potpuno zavisni od te ruske komapnije.
Nadam se da u vladi ima bar jedan pametan koji će imati dovoljno snage da stopira ovu budalaštinu, jer ovde nije samo u pitanju prodaja kompanije, već prodaja kompletnog energetskog tržišta i davanje apsolitnog monopola.

Djoka Dj.

pre 16 godina

Rusiji nije primarni interes resenje Kosovskog problema, vec demondtracija sile prema zapadu. U dogleno vreme ce Rusija biti protiv svega sto dolazi sa zapada. Srbija i srpski interesi su za njih sporedni a cena ruskih usluga je, kao sto iz proslosti znamo, veoma viskoa.

Dragan

pre 16 godina

Ja mislim da NIS ne vredi ni tih 400 miliona. To je sve stara tehnologija, stara mehanizacija i da ne pominjem visak zaposlenih, kojih ima podosta..Nisam na strani rusa ali treba prodati to sto pre..

zoran

pre 16 godina

Nase sluzbe bezbednosti, pogotovo vojne, su oslonjenje na ruske sluzbe KGB i ostale, i tesno saradjuju.
Nase sluzbe su kriminalizovane i imamo ih oko 5 (izvor: Vreme)! Ovo je zadnji voz da rasimo neke stvari, jer se ovde ne radi o prodaju NIS-a Rusima nego nasim bezbednjacima koji bi da ocuvaju svoje beneficije.

srkyy

pre 16 godina

nazalost lako se moze desiti da to bude realna cena za NIS, Rusi su uspeli da uticajem na nasu vladu i preko pojedinih partija i licnosti koje otvoreno rade za njih ovde kod nas, produze krizu oko Kosova, tj daju nam laznu nadu i spece resavanje problema, sto znaci i dalje los rejting i imidz srbije u poslovnom svetu, kao krizne i nepovoljne oblasti za investiranje, jedna od posledica, osim nedostatka stranih investicijea su i niske cene velikih sistema i nezainteresovanost za ulagannje u iste (RTB npr), kada tome dodamo jos i los unutrasnji ambijent, lose funkcionisanje institucija, stanje infrastrukture, korupciju, problem s radnom snagom, slika je potpuno logicna. Cena je sasvim primerena. Ne znam zasto rusi otezu i sprecavaju resavanje problema sa Kosovom, neki interes imaju, mozda ucenjuju EU, ne verujem da to rade zbog nasih "prirodnih bogastava" kako bi jeftino dosli do njih, mada sve je moguce.

voki

pre 16 godina

Proslo je vreme kada su se stvari davale na lepe oci. Neka Rusi koriguju ovu ponizavajucu ponudu ili neka se raspise tender,pa neka najpovoljnija ponuda pobedi!!!

zoran

pre 16 godina

Ovo je jos jedna pljacka Srbije i srpskog naroda, od strane politicara koji je u rukama DB-a!
(prva je bila odbijanje vracanja otete imovine posle II svetskog rata, dok ne predje u ruke tajkuna.)
2. svi znamo da DB drzi NIS i da su po svoj prilici oni sklopili dogovor sa Rusima da bi ocuvali svoje pozicije u komaniji.
Ovo potvrdjuje i odugovlacenj sa otvaranjem dosijea DB-a
Ovo je sramota za Srbiju!
Molim za vase misljenje po ovom komentaru, Hvala.

zoran

pre 16 godina

Nisu u pitanju ni Rusi ni Srbija niti i jedan nacionalno vazan interes u Srbiji vec samo LOVA ko ce i koliko od nasih da uzme kesa i ekspedituje ga sto hitnije na privatni racun u inostranstvo.Kada bi svi lopovi iz Srbije 10% opljackanog novca vratili i ulozili u otadzbinu, pod uslovom da taj novac neko opet ne ukrade i iznese ga van sto je u sustini VRZINO KOLO, MOZDA BI I BILO BOLJE.

Srdjan

pre 16 godina

Izgleda da je stigao račun za "odbranu Kosova" a vlada neće da ga plati... Tja, trebalo je da razmišljaju o tome kada su naručivali.

zrad

pre 16 godina

Treba da kupujemo gas sa zapada...koji oni kupuju od Rusije..koje gluposti. Dugorocno posmatrano..ponuda je takva da se isplati NIS pokloniti.....To se lako moze i dokazati.

Dembabadem

pre 16 godina

Nije valjda da su Rusi toliko mnogo hteli od Srbije? Ja ne mogu da zaboravim dokumentarac u Grckoj u vezi Sankcija tokom rata u BiH kad rece jedan Grk citiram "Srbi dodjite u Grcku, mi vas volimo , dzepovi su nam prazni".
Iskreno sad sam ubedjen da na Kosovu ima mnogo pametnijih politicara nego u uzoj Srbiji.

Igor

pre 16 godina

Koliko znam iz Rusije je stigao predlog ugovora i mozda cemo ako sacekamo kraj pregovora moci da pricamo o tome ko je koga ponizio a ko koga prevario.Kao i sve kod nas i ovo treba gledati iz mnogo uglova pa i iz konteksta desavanjo oko Kosova i Metohije.

Iceman

pre 16 godina

ccc. Mislim da smo mozda trebali i da im poklonimo NIS i da zaboravimo na novac jr su Rusi nasi priljatelji. Nis vredi milijarde, oni nude 400 miliona i nase ovce od politicara bi to prihvatile. Zaso bi morali da sklopimo ugovor sa njima? Zasto se ne raspise normalan tender pa da se vidi koliko NIS zaista vredi, a onda rusi ako dalju vecu ponudu od drugih mogu da ga imaju. Taj njihov gasovod, magacin gasa, siguran sam da manje vrede od pune vrednosti NIS-a. Cudi me ovakav potez politicara kad se zna da nam trenutno zemlju vestacki odrzavaju preko prodaja drzavnih firmi. Ali vajda racunaju da imaju jos par firmi na prodaju pa da ce nas to odrzati jos 3-4 godine. A sta posle? Sta cemo raditit kad vise nebudemo imali sta da prodamo? Industrija i proizvodnja se ne razvija. Vise uvozimo nego sto izvozimo. Ne vidim boljitak zemlje ovakvom politikom, ali ovo je Srbija i ostaje nam samo da cutimo i cekamo cuda.

komentator

pre 16 godina

Odoše Rusi. Još je ostala Kina da im damo NIS za 100 mil USD + 99 godina monopola, a za uzvrat da u ujedinjenim nacijama budu uzdržani prilikom glasanja o nezavisnosti Kosova.

Milance

pre 16 godina

Ruke dalje od nas i nase imovine! Kad samo razmislim koje sve posledice ima po nas to veliko rusko prijateljstvo muka mi pripadne.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Kod mojih Torlaka (Knjazevcana) vazi poslovica: "Brat za brata, sirenje za pare". Neka Rusi odrese kesu, ili bar dupliraju ponudu, ako zele da kupe nase "sirenje" (NIS). Uostalom, Tender ce pokazati pravu vrednost NIS-a, a Rusi bi hteli da kupe NIS bez Tendera i tako ustede nekoliko stotina miliona dolara?!
Boza Bogdanovic, Bor

milan

pre 16 godina

danas , iako sam jos bunovan ( p.s. zivim u inostranstvu i kod mene je jutro!), procitam dva totalno suprotna naslova i teksta u "nasim" novinama (medijima). prvi, gore navedeni na ovom sajtu i drugi u glasu javnosti koji pak govori o potpisanom ugovoru, za ne znam sta, ali kako je to gotova stvar! obzirom da se radi o pitanju od ogromne ekonomske, politicke pa i drzavne vaznosti (vezujem ga za ostanak kosova a i dalje za sam opstanak nase drzave!) bilo bi dobro da se razni izvori ne igraju sa takvim temama a u svakom slucaju zelim da se to resi na najbolji moguci nacina za srbiju. nisam ekspert te shodno tome ne mogu i ne dajem nikakvo "resenje"!

Mila

pre 16 godina

Kakvo licemerje!
Rusi se svesrdno "zalažu" za višegodišnje pregovaranje o statusu KOSOVA. Kada je u pitanju NIS-a i jedan dan pregovora im je previše.
Ne znam koga treba da bude više stid:
njih što nude tako malo novca za NIS ili Koštunicu i Vladu što glume da to ne primećuju.

Predrag

pre 16 godina

Srbija mora da zna da nije visE buducnost u gasu i to je dobro sto nije prihvatila Ruski ugovor. Na Zapadu se nove zgrade uopste vise ne prave sa gasnom instalacijom.
Srbijo, buducnost je u elektranama i STRUJI.Tu treba Srbija da gleda buducnost u toj energiji a to je elektricna.

Predrag

Nišlija

pre 16 godina

Au! Šta ćemo sad? Amerikanci nas mrze (ljubomorni, valjda), Evropa (NATO) nas bombardovali, Ruse smo razočarali (opravdano: i sirotinja valjda ima neku cenu)... Ostaje nam Kina, možda Indija i, sasvim sigurno, Kuba. Da, i neka afrička plemena. Malo li je!

Mila

pre 16 godina

Kakvo licemerje!
Rusi se svesrdno "zalažu" za višegodišnje pregovaranje o statusu KOSOVA. Kada je u pitanju NIS-a i jedan dan pregovora im je previše.
Ne znam koga treba da bude više stid:
njih što nude tako malo novca za NIS ili Koštunicu i Vladu što glume da to ne primećuju.

Nišlija

pre 16 godina

Au! Šta ćemo sad? Amerikanci nas mrze (ljubomorni, valjda), Evropa (NATO) nas bombardovali, Ruse smo razočarali (opravdano: i sirotinja valjda ima neku cenu)... Ostaje nam Kina, možda Indija i, sasvim sigurno, Kuba. Da, i neka afrička plemena. Malo li je!

Iceman

pre 16 godina

ccc. Mislim da smo mozda trebali i da im poklonimo NIS i da zaboravimo na novac jr su Rusi nasi priljatelji. Nis vredi milijarde, oni nude 400 miliona i nase ovce od politicara bi to prihvatile. Zaso bi morali da sklopimo ugovor sa njima? Zasto se ne raspise normalan tender pa da se vidi koliko NIS zaista vredi, a onda rusi ako dalju vecu ponudu od drugih mogu da ga imaju. Taj njihov gasovod, magacin gasa, siguran sam da manje vrede od pune vrednosti NIS-a. Cudi me ovakav potez politicara kad se zna da nam trenutno zemlju vestacki odrzavaju preko prodaja drzavnih firmi. Ali vajda racunaju da imaju jos par firmi na prodaju pa da ce nas to odrzati jos 3-4 godine. A sta posle? Sta cemo raditit kad vise nebudemo imali sta da prodamo? Industrija i proizvodnja se ne razvija. Vise uvozimo nego sto izvozimo. Ne vidim boljitak zemlje ovakvom politikom, ali ovo je Srbija i ostaje nam samo da cutimo i cekamo cuda.

Milance

pre 16 godina

Ruke dalje od nas i nase imovine! Kad samo razmislim koje sve posledice ima po nas to veliko rusko prijateljstvo muka mi pripadne.

Srdjan

pre 16 godina

Izgleda da je stigao račun za "odbranu Kosova" a vlada neće da ga plati... Tja, trebalo je da razmišljaju o tome kada su naručivali.

Predrag

pre 16 godina

Srbija mora da zna da nije visE buducnost u gasu i to je dobro sto nije prihvatila Ruski ugovor. Na Zapadu se nove zgrade uopste vise ne prave sa gasnom instalacijom.
Srbijo, buducnost je u elektranama i STRUJI.Tu treba Srbija da gleda buducnost u toj energiji a to je elektricna.

Predrag

zoran

pre 16 godina

Ovo je jos jedna pljacka Srbije i srpskog naroda, od strane politicara koji je u rukama DB-a!
(prva je bila odbijanje vracanja otete imovine posle II svetskog rata, dok ne predje u ruke tajkuna.)
2. svi znamo da DB drzi NIS i da su po svoj prilici oni sklopili dogovor sa Rusima da bi ocuvali svoje pozicije u komaniji.
Ovo potvrdjuje i odugovlacenj sa otvaranjem dosijea DB-a
Ovo je sramota za Srbiju!
Molim za vase misljenje po ovom komentaru, Hvala.

komentator

pre 16 godina

Odoše Rusi. Još je ostala Kina da im damo NIS za 100 mil USD + 99 godina monopola, a za uzvrat da u ujedinjenim nacijama budu uzdržani prilikom glasanja o nezavisnosti Kosova.

Dembabadem

pre 16 godina

Nije valjda da su Rusi toliko mnogo hteli od Srbije? Ja ne mogu da zaboravim dokumentarac u Grckoj u vezi Sankcija tokom rata u BiH kad rece jedan Grk citiram "Srbi dodjite u Grcku, mi vas volimo , dzepovi su nam prazni".
Iskreno sad sam ubedjen da na Kosovu ima mnogo pametnijih politicara nego u uzoj Srbiji.

voki

pre 16 godina

Proslo je vreme kada su se stvari davale na lepe oci. Neka Rusi koriguju ovu ponizavajucu ponudu ili neka se raspise tender,pa neka najpovoljnija ponuda pobedi!!!

srkyy

pre 16 godina

nazalost lako se moze desiti da to bude realna cena za NIS, Rusi su uspeli da uticajem na nasu vladu i preko pojedinih partija i licnosti koje otvoreno rade za njih ovde kod nas, produze krizu oko Kosova, tj daju nam laznu nadu i spece resavanje problema, sto znaci i dalje los rejting i imidz srbije u poslovnom svetu, kao krizne i nepovoljne oblasti za investiranje, jedna od posledica, osim nedostatka stranih investicijea su i niske cene velikih sistema i nezainteresovanost za ulagannje u iste (RTB npr), kada tome dodamo jos i los unutrasnji ambijent, lose funkcionisanje institucija, stanje infrastrukture, korupciju, problem s radnom snagom, slika je potpuno logicna. Cena je sasvim primerena. Ne znam zasto rusi otezu i sprecavaju resavanje problema sa Kosovom, neki interes imaju, mozda ucenjuju EU, ne verujem da to rade zbog nasih "prirodnih bogastava" kako bi jeftino dosli do njih, mada sve je moguce.

Radule

pre 16 godina

Ne razumem one koji smatraju da je extra mudro, dalekovido i isplativo prihvatiti ovakvu rusku ponudu i, ako treba, pokloniti im NIS. Ne znam da li previđaju, ili, pak, 'previđaju', da bi time Srbija od energetski zavisne zemlje postala energetski potpuno zavisna od Rusije, i sigurnost u snabdevanju energentima bi zavisila isključivo od volje Rusa. Praktično, Srbija bi postala ruska gubernija, i bila bi suverenija na Kosovu, ili Zimbabveu, nego u Srbiji. Koliko bi onda jeftiniji bio ruski gas? Pogotovo kad ima alternativu...
Ne zameram Rusima na ovoj nepristojnoj ponudi. Naprosto, može im se. Sami su, preko svojih expozitura, stvorili takvu klimu. Trebalo bi da se građani zapitaju i shvate dokle su nas doveli naša naivnost i naše (selektivno) beskičmenjaštvo, Putinove slike, proglašavanja istog za počasnog građanina, patetično klečanje i urlikanje 'Rusijo pomozi!', šatro u cilju očuvanja onoga što se sačuvati ne može, a upravo od strane (i u interesu) onih koji se busaju u grudi junačke i pozivaju na dostojanstvo, integritet, suverenitet, tj. naših vrlih patriota. Ko je hteo i imao imalo samopoštovanja, davno ih je pročitao...

zoran

pre 16 godina

Nase sluzbe bezbednosti, pogotovo vojne, su oslonjenje na ruske sluzbe KGB i ostale, i tesno saradjuju.
Nase sluzbe su kriminalizovane i imamo ih oko 5 (izvor: Vreme)! Ovo je zadnji voz da rasimo neke stvari, jer se ovde ne radi o prodaju NIS-a Rusima nego nasim bezbednjacima koji bi da ocuvaju svoje beneficije.

zrad

pre 16 godina

Treba da kupujemo gas sa zapada...koji oni kupuju od Rusije..koje gluposti. Dugorocno posmatrano..ponuda je takva da se isplati NIS pokloniti.....To se lako moze i dokazati.

Deda

pre 16 godina

Ja sam Pančevac i znam da je rafinerija građena kad sam bio dete. Sad sam u penziji. Koliko vredi rafinerija stara 50 godina a sirovu naftu Dunavom dobija iz Rusije?
Čudi me da niko ne pominje Amere, koji su za mnogo veću fabriku u Smederevu (Sartid, čelik) dala 23 miliona. To je, znači, u redu?

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Kod mojih Torlaka (Knjazevcana) vazi poslovica: "Brat za brata, sirenje za pare". Neka Rusi odrese kesu, ili bar dupliraju ponudu, ako zele da kupe nase "sirenje" (NIS). Uostalom, Tender ce pokazati pravu vrednost NIS-a, a Rusi bi hteli da kupe NIS bez Tendera i tako ustede nekoliko stotina miliona dolara?!
Boza Bogdanovic, Bor

zoran

pre 16 godina

Nisu u pitanju ni Rusi ni Srbija niti i jedan nacionalno vazan interes u Srbiji vec samo LOVA ko ce i koliko od nasih da uzme kesa i ekspedituje ga sto hitnije na privatni racun u inostranstvo.Kada bi svi lopovi iz Srbije 10% opljackanog novca vratili i ulozili u otadzbinu, pod uslovom da taj novac neko opet ne ukrade i iznese ga van sto je u sustini VRZINO KOLO, MOZDA BI I BILO BOLJE.

Bojan

pre 16 godina

@Veseli
A u drugom slucaju bi ga zadrzali.Malo sutra
Rusi su ozbiljno shvatili da smo mi vec postali ruska gubernija,samo cekaju da obustavimo predsednicke izbore i priznamo Putina za predsednika,vrhovnog komandanta i sefa Partije.I onda ce ovi nasi veliki rusofili imati prilike da cuju poznatu recenicu prilikom ulaska u vagon-furgon: Sibir toze ruskaja zemlja.
Svako ko nudi Rusima bilo sta u bescenje,treba da bude proglasen za izdajnika.

Sunny

pre 16 godina

Da li bi Rusi mogli još nešto da kupe po istom modelu brzopoteznih dogovora i dvodnevne ponude? A možda je ovo samo finalizacija pregovora u kojima je NIS samo moneta za isplatu.
Samo Banatski Dvor košta mnogo više od 400 000 000 $. Tu ne govorim o opremi i objektima, cevovodu i ljudstvu, već o prirodnom resursu ispod zemlje. Radi se o podzemnom skladištu gasa, prirodnim rezervoarima koji postoje na svega nekoliko lokacija u Evropi. Ako ovo prepustimo, rezervnu lokaciju nemamo, a nema je niko ni na Balkanu. U Madjarskoj postoji jedno takvo skladište i oni zaradjuju veliki novac na njemu.
Što se tiče energetske stabilnosti, mislim da se davanjem monopola (a ovo svakako to jeste davanje kompletne naftne i gasne industrije u ruke stranaca) nikako ne može podvesti pod stabilnost. Prvo, oni mogu da diktiraju cene i crpe iz ove zemlje koliko god žele, jer nemaju konkurenciju.l Drugo, ako neko reši da kupi gas sa strane, dakle ne od Rusa, opet mora da im plati penale, jer oni kontrolišu transport gasa. kontrolišu i preradu i distribuciju, pa i proizvodnjunafte i naftnih derivata. Dakle, bili bi smo potpuno zavisni od te ruske komapnije.
Nadam se da u vladi ima bar jedan pametan koji će imati dovoljno snage da stopira ovu budalaštinu, jer ovde nije samo u pitanju prodaja kompanije, već prodaja kompletnog energetskog tržišta i davanje apsolitnog monopola.

Maja

pre 16 godina

@perica
@Deda
I mene cudi sto niko ne pominje Sartid koji nije radio i bio duzan mnogo novca.
A NIS radi i sam upija lovu od nas.To je za vas isto.
Nije Rafinerija u pancevu ceo NIS,a kad vec ne vredi vise sto ne probamo na tenderu,
nego Kostunica mulja na svoj nacin.Samo pricate o sankcijama Zapada,a ti Deda se kao ne secas sankcija od Rusije.da nije bilo Zapada(SAD)poumirali bismo od gladi.

Dragan

pre 16 godina

Ja mislim da NIS ne vredi ni tih 400 miliona. To je sve stara tehnologija, stara mehanizacija i da ne pominjem visak zaposlenih, kojih ima podosta..Nisam na strani rusa ali treba prodati to sto pre..

dragan srbija

pre 16 godina

Ovo je samo probni balon! Ako niko drugi ne ponudi vise, ovo je onda i neka realna cena! U poslu nema prijatelja samo cist interes, koji i ovde dolazi do izrazaja. Moje misljenje je da se treba prikloniti Rusiji jer ona sa 70 procenata snabdeva celu EU gasom, a to je velika zavisnost za koju zemlje EU nemaju resenje!

Dejan

pre 16 godina

Mi nemamo pojma koliki je stvarni profit NIS-a, i ima li ga uopšte kad se podmire svi "troškovi", "sponzorstva", "upravni odbori" itd...
Ovde se ne prodaje neka gvožđurija već tržište, za koje takođe nemamo pojma koliko vredi na godišnjem nivou. Kako mi, građani, možemo da uopšte uradimo tu jednačinu sa x nepoznatih parametara? Nije problem u ceni prodaje NIS-a već u mogućem monopolu. Zna li neko koliki je godišnji prihod od akciza za gorivo? Zna li neko broj cipela Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Borisa Tadića? Zna li neko koliko njih uopšte nije briga šta mi građani mislimo?

Realnost oko NIS-a!!

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama, preko DSS i NS-a.

kiki

pre 16 godina

Enerdziobserver opet,pa ko dosada nije video da oni pouksavaju sve da miniraju dogovor sa rusima,taj nece nikad.Sam naslov govori o tome"Rusi razocarani"-Ocigledno je da je borba energetskih lobija u toku,i tacno se vidi ko za koga lobira.
Energetska sigurnost i stabilnost,protok gasa,pa cak i naplata tranzita,skladista gasa,sto znaci takodje zarada u preprodaji,i naravno modernizacija NIS-a vredi sigurno mnogo vise od razlike cene sto bi dobili MOZDA od neke druge kompanije.Ali zato ostajemo bez gasovoda,itd.Prica samo o maloj ceni je namerno potencirana,kako bi se pokazala ponuda kao pljacka,a Sartid koji je "pokljonjen" amerikancima je bila sjajna.

NESPAVAC-BG

pre 16 godina

Rusi su nezadovoljni?
Pa i mi smo nezadovoljni , milioni gradjana Srbije , ucenjeni od ruskih oligarsa , i srpskih tajkuna , koji valjaju ispod zita stratesku nacionalnu firmu .
Taj isti GASPROM je u vecinskom vlasnistvu ruske drzave , e pa kada oni budu prodali vecinski paket akcija strancima , mogu i ovde da zakucaju na vrata za nas vecinski paket .
Ove vise nije u pitanju cifra , pitanje je vecinskog paketa akcija koji Vlada ne sme da proda strancima , pa bili to Rusi , Amerikanci , Kinezi , Marsovci koji god...
A o mizernim ucenjivackim ciframa da i ne govorimo suvisno je i zalosno.
Nadam se da se usvajanjem samo platforme o nastavku pregovora, a ne o prihvatanju direktno tog istog predloga , radna grupa Vlade Srbije koju niko nije ovlastio da trguje nacionalnim resursima malo dozvala pameti , i shvatila da je upala u zamku iz koje se ne moze tek tako lako izvuci bez krivicne odgovornosti najviseg stepena , da ne pominjem krupnije reci kao sto je veleizdaja drzave.
Isuvise je to krupan zalogaj , potpisati tako nesto u ime miliona gradjana Srbije , prepustiti vecinski paket akcija strancima bez javnog tendera , bez izlaska na berzu , vec nagodbom .
Gospodo iz radne grupe , USTAVOM ove zemlje ste u obavezi da cuvate kako teritorijalni integritet zemlje , tako i strateske nacionalne firme i resurse zemlje , ne zaboravite to ako ikada dodjete u situaciju da potpisete tako nesto.
Srbija ce kad tad postati pravna zemlja , clanica Evropske Unije , a takva krivicna dela nikad ne zastarevaju .
U zamku ste upali sami , svojom losom neprincipijelnom , kratkorocnom politikom , zarad opstanka na vlasti Vas i Vasih sponzora i mentora .
Vadite se sada sami , kako znate i umete , milioni gradjana Vas samo gledaju.
S postovanjem

Djoka Dj.

pre 16 godina

Rusiji nije primarni interes resenje Kosovskog problema, vec demondtracija sile prema zapadu. U dogleno vreme ce Rusija biti protiv svega sto dolazi sa zapada. Srbija i srpski interesi su za njih sporedni a cena ruskih usluga je, kao sto iz proslosti znamo, veoma viskoa.

radnik NISa

pre 16 godina

Bravo za Dinkica koji je jos jednom pokazao da radi prave stvari. Iskreno se nadam da nece dozvoliti da se ova bezobrazna i drska ponuda pretvori u stvarnost!
Prazne ruske price u zamenu za biznis ili sta zapravo stoji iza ove ponude? Mozda Mirin i Karicev, ili ciji vec kapital iz Rusije pa bi mozda da ga uposle ovde i to uzimanjem NISa?
Mihajlov kroji energetsku strategiju zemlje! Isuse! Pitam se sta Boza Djelic kroji, tj zasto cuti ili je i njemu ova ponuda skroz cool?

miroslav

pre 16 godina

Zacudjen sam jednostavnoscu kod nekih ljudi koji su dali svoje komente u vezi sa ovim clankom.Kada vlada Srbije napominje da se radi o strateskom potezu za nasu naciju u vezi energetike i o vaznosti da gasovod treba da prodje kroz Srbiju a sve ostalo je od sekundarne vaznosti ja se upravo slazem sa tim!
Gasprom je glavni snabdevac gasa u Evropi a uskoro i nafte, sa Nis-om ili bez! Oni vec drze monopol sto se tice gasa i niko ih u tome nece moci spreciti.Da podsetim zemlje kao sto su Francuska ,Njemacka i dr.vodece sile Evrope morale su da progutaju svoj ponos i saradjuju sa Gasprom-om iako su svesni sta to znaci u pitanju ruskog monopola u energetici na prostoru Evrope.Alternativa im je duplo skuplji gas s neke druge strane koja ce i onako da kupuje taj isti gas od Rusa.Cak i zemlja kao Velika Britanija postaje sve vise ovisna ruskim gasom jer oko 15% njihovog trzista je vec u rukama Gasproma a u skoroj buducnosti bice i vecinski jer njihovo trziste je podeljeno na mnogo malih preduzeca koja bivaju otkupljena od strane Gasproma.Sto se tice vrednosti Nis-a da li je ona 1 bilion ili 2 to nije toliko presudno jer se ovde gleda duogorocni interes a bilion vise ne kupuje nam nista bolje prospekte za buducnost.Nis duguje 500 miliona inace ,a taj bi dug onda postao vecinski ruski logicno.Moje pitanje kriticima je sta oni misle koja ce kompanija imati vise profita u buducnosti Nis ili Gasprom i ko ce to biti vise u mogicnosti da bude nezavisan i podmiri buduce potrebe nacije.Gasprom naravno!
Vlada Srbije to zna zato i jesu za dogovor.Po mom misljenju bitnije tacke pregovora bi treballe da budu detalji oko kraka Juznog potoka i oko ekoloskih normi koje treba da budu po EU standardu a ostalo je sve sporedno manje vise!

Dragan,BGD

pre 16 godina

@miroslav
Mi ne razumemo da se gradi gasovod,a ti ne razumes da preko Srbije MORA da prodje taj Juzni krak,tako da mi mozemo da nabijamo cenu.Ako nece,neka idu preko Kajmakcalana,pa preko albanskih gudura.ne prave oni Juzni krak zbog nas,nego je ta trasa ranije odabrana,a ona glavna ne ide kroz Srbiju,nego preko Madjarske.
A mi to ne razumemo,pa ces ti da nam objasnis.

milan

pre 16 godina

danas , iako sam jos bunovan ( p.s. zivim u inostranstvu i kod mene je jutro!), procitam dva totalno suprotna naslova i teksta u "nasim" novinama (medijima). prvi, gore navedeni na ovom sajtu i drugi u glasu javnosti koji pak govori o potpisanom ugovoru, za ne znam sta, ali kako je to gotova stvar! obzirom da se radi o pitanju od ogromne ekonomske, politicke pa i drzavne vaznosti (vezujem ga za ostanak kosova a i dalje za sam opstanak nase drzave!) bilo bi dobro da se razni izvori ne igraju sa takvim temama a u svakom slucaju zelim da se to resi na najbolji moguci nacina za srbiju. nisam ekspert te shodno tome ne mogu i ne dajem nikakvo "resenje"!

Bojan

pre 16 godina

Neki ovde izgleda ne mogu da prihvaet da NIS ne vredi ni tih 500 miliona. To treba prodati sto pre dok jos nesto i nude, ai stara srpska pamet "Uvek prvo odbijemo a posle prihvatamo mnogo goru ponudu".

AS

pre 16 godina

Ovi koji negativno komentarisu (sve, uzgred budi receno) neka sami nacrtaju gasovod za recimo 5 meseci, posto su valjda tako pametni. A gde su te alternativne ponude, koje su basnoslovne i visestruko vece??? NIS svakako ima odredjenu trzisnu vrednost, ali ja ne vidim da je to takva koka nosilja kako se mnogima cini. Maloprodaja goriva je mnogo manje isplativa nego eksploatacija. Prerada dodje negde u sredini po profitu. Dakle, otkacimo li par rafinerija od NIS-a, ne ostaje previse. Koliko god sam proevropski nastrojen, kada dodje do sirovina, ja sam za Ruse. To nema veze sa pravoslavljem, bratstvom, ili demokratijom, cista racunica brale.

vinum_bibo

pre 16 godina

Ma , divota ! Vlast se brine za vlastiti ciljeve , a zemlja neka se kotrlja kako zan i ume . Pa , kada nema dovoljno svesnih i savesnih koji bi umeni da procene situaciju i pritom naprave strategiju za "odrzivi" razvoj Srbije , ne znam kako bi mogli resiti stvar obicni smrtnici koji se brinu samo i iskljucivo o egzistenciji po cicoj zimi ovih decembarskih snegom prekrivenih dana .
Ako je suditi po svemu sta nam se desava i sta nam jos sledi , ovaj primer iz NIS-a samo potvrdjuje da smo zaista postali Crna rupa na karti sveta .

Aleksa

pre 16 godina

Neka ponude garantovano nize cene energenata i treba da potpisemo, u zavisnosti od toga koliko su cene nize, mozda treba i ovu ponudu da potpisemo... Ako pak zele da sve bude trzisno, izvolite braco Rusi na jedan transparentan tender...

radza

pre 16 godina

ova ponuda je bila "zvaka za ludaka". Sad ce se pojaviti stvarna (citati: vec dogovorena), za 100-200 mil. veca. Bice to uspeh nase vlade i svi ce da legnu na rudu. Nije u pitanju da li NIS vredi 3 evra u pitanju je monopol.

Igor

pre 16 godina

Koliko znam iz Rusije je stigao predlog ugovora i mozda cemo ako sacekamo kraj pregovora moci da pricamo o tome ko je koga ponizio a ko koga prevario.Kao i sve kod nas i ovo treba gledati iz mnogo uglova pa i iz konteksta desavanjo oko Kosova i Metohije.

DarkoNS

pre 16 godina

Kakva samodestrukcija. Mislio sam da je DSS, uz podrsku DS-a sprovodi politiku radikala na politickom planu, ali rasprodja nacionalnog blaga, stvaranje monopola i robovski odnos prema Rusima je najbednije sto sma mogao da zamislim. Za uzvrat se nudi neka ruska macka u dzaku o gasovodu i podrska oko Kosova za koje vise nema prostora za borbu...
vise volim da smo u Evropi i makar nominalno jedna zasebna stolica medju srodnima nego ponizavajuci rob Rusa ili Amerikanaca. Sada evropska perspektiva ima svako opravdanje, pa cak i ono sto nam je trebalo i ranije- zastita od samih sebe!

marko

pre 16 godina

stvarno volim ruse vise nego bilo koje druge narode i drzave i mozda i jesamo braca...ali ovo je stvarno bezobrazluk 400 milona za nesto sto vredi bar 3 milijarde pa ako je ovo racun za kosovo mogli su da daju bar 1,5 milijardi sto je pola a ne ovako da nas ponizavaju sramota....mislim da ne treba da im prodamo NIS pa neka i ode kosovo i ovako cemo ga izgubiti...PLATITE PA SE KLATITE BRACO RUSI

tijana

pre 16 godina

Neverovatno koliko neanaliticnosti i neznanja iza konkretnih nekoliko vesti energyobservera = prvo ne poznavanje odnosa Rusije i zemalja tranzita, Rusije i Evrope, i Evrope i Rusije..., prosto nepouzdan izvor informisanja, a posebno NE analitican.
konkretno vezano za deo koji se odnosi na inicijativu MOLa
o stvaranju gasne regionalne balkanske i centralnoevropske kompanije, kao i oko price koja se odnosi na gas iz Irana... poluistine a njima se najlakse zamagljuje prava slika
Ovo je otvoren i globalna svet, u kojem svi mogu reci sve...

markos

pre 16 godina

Bice sa NIS-om , kao i sa ex Beopetrolom....,tj.sa Lukoil-om. Neisplacene akcije,(a svega 1.6 % akcija imaju radnici i nisu u stanju da radnicima plate), pa svake godine prikazuju gubitak, da ne bi isplacivali dividendu, pa smanjivanje plata.Sad su smanjili 25% , 50% topli obrok, regres , prevoz i otalo.Tako to gospoda Rusi pomazu bracu Srbe, nedaju im ono sto ima pripada....tako ce biti sa NIS-om .Zivi bili pa videli.Proverite ,kako je u Beopetrolu ,ali,istina je istina , Pozdrav

Branko

pre 16 godina

Ne verujem da je slucajno izabrana zima i praznicni period godine za pocetak ubedjivanja naroda o tome sta su njegovi nacionalni interesi. Lepo je to sto je Rusija pouzdan snabdevac, a sta cemo sa monopolom? Sta cemo sa cenom gasa? Ne samo da ce narod dobiti malo novca, nego ce placati monopolisti mnogo vise od bilo koje cene koja se postigne u procesu prodaje. Pouzdanost se postize raznovrsnoscu snabdevaca i izvora energije. Sta vi to gospodo u vladi radite i koji su vasi interesi? Vi cete svoje sto ste naumili dobiti, a gde su interesi naroda? Gde su ostali u trci za kupovinu NIS-a? Sve dok ovaj narod ne povede neko ko zeli da pravi razliku izmedju vlasti i drzave desavace se ovakve stvari, a do tada moze da bude kasno...

zrad

pre 16 godina

Treba da kupujemo gas sa zapada...koji oni kupuju od Rusije..koje gluposti. Dugorocno posmatrano..ponuda je takva da se isplati NIS pokloniti.....To se lako moze i dokazati.

Deda

pre 16 godina

Ja sam Pančevac i znam da je rafinerija građena kad sam bio dete. Sad sam u penziji. Koliko vredi rafinerija stara 50 godina a sirovu naftu Dunavom dobija iz Rusije?
Čudi me da niko ne pominje Amere, koji su za mnogo veću fabriku u Smederevu (Sartid, čelik) dala 23 miliona. To je, znači, u redu?

Dragan

pre 16 godina

Ja mislim da NIS ne vredi ni tih 400 miliona. To je sve stara tehnologija, stara mehanizacija i da ne pominjem visak zaposlenih, kojih ima podosta..Nisam na strani rusa ali treba prodati to sto pre..

dragan srbija

pre 16 godina

Ovo je samo probni balon! Ako niko drugi ne ponudi vise, ovo je onda i neka realna cena! U poslu nema prijatelja samo cist interes, koji i ovde dolazi do izrazaja. Moje misljenje je da se treba prikloniti Rusiji jer ona sa 70 procenata snabdeva celu EU gasom, a to je velika zavisnost za koju zemlje EU nemaju resenje!

Predrag

pre 16 godina

Srbija mora da zna da nije visE buducnost u gasu i to je dobro sto nije prihvatila Ruski ugovor. Na Zapadu se nove zgrade uopste vise ne prave sa gasnom instalacijom.
Srbijo, buducnost je u elektranama i STRUJI.Tu treba Srbija da gleda buducnost u toj energiji a to je elektricna.

Predrag

Nišlija

pre 16 godina

Au! Šta ćemo sad? Amerikanci nas mrze (ljubomorni, valjda), Evropa (NATO) nas bombardovali, Ruse smo razočarali (opravdano: i sirotinja valjda ima neku cenu)... Ostaje nam Kina, možda Indija i, sasvim sigurno, Kuba. Da, i neka afrička plemena. Malo li je!

Igor

pre 16 godina

Koliko znam iz Rusije je stigao predlog ugovora i mozda cemo ako sacekamo kraj pregovora moci da pricamo o tome ko je koga ponizio a ko koga prevario.Kao i sve kod nas i ovo treba gledati iz mnogo uglova pa i iz konteksta desavanjo oko Kosova i Metohije.

milan

pre 16 godina

danas , iako sam jos bunovan ( p.s. zivim u inostranstvu i kod mene je jutro!), procitam dva totalno suprotna naslova i teksta u "nasim" novinama (medijima). prvi, gore navedeni na ovom sajtu i drugi u glasu javnosti koji pak govori o potpisanom ugovoru, za ne znam sta, ali kako je to gotova stvar! obzirom da se radi o pitanju od ogromne ekonomske, politicke pa i drzavne vaznosti (vezujem ga za ostanak kosova a i dalje za sam opstanak nase drzave!) bilo bi dobro da se razni izvori ne igraju sa takvim temama a u svakom slucaju zelim da se to resi na najbolji moguci nacina za srbiju. nisam ekspert te shodno tome ne mogu i ne dajem nikakvo "resenje"!

miroslav

pre 16 godina

Zacudjen sam jednostavnoscu kod nekih ljudi koji su dali svoje komente u vezi sa ovim clankom.Kada vlada Srbije napominje da se radi o strateskom potezu za nasu naciju u vezi energetike i o vaznosti da gasovod treba da prodje kroz Srbiju a sve ostalo je od sekundarne vaznosti ja se upravo slazem sa tim!
Gasprom je glavni snabdevac gasa u Evropi a uskoro i nafte, sa Nis-om ili bez! Oni vec drze monopol sto se tice gasa i niko ih u tome nece moci spreciti.Da podsetim zemlje kao sto su Francuska ,Njemacka i dr.vodece sile Evrope morale su da progutaju svoj ponos i saradjuju sa Gasprom-om iako su svesni sta to znaci u pitanju ruskog monopola u energetici na prostoru Evrope.Alternativa im je duplo skuplji gas s neke druge strane koja ce i onako da kupuje taj isti gas od Rusa.Cak i zemlja kao Velika Britanija postaje sve vise ovisna ruskim gasom jer oko 15% njihovog trzista je vec u rukama Gasproma a u skoroj buducnosti bice i vecinski jer njihovo trziste je podeljeno na mnogo malih preduzeca koja bivaju otkupljena od strane Gasproma.Sto se tice vrednosti Nis-a da li je ona 1 bilion ili 2 to nije toliko presudno jer se ovde gleda duogorocni interes a bilion vise ne kupuje nam nista bolje prospekte za buducnost.Nis duguje 500 miliona inace ,a taj bi dug onda postao vecinski ruski logicno.Moje pitanje kriticima je sta oni misle koja ce kompanija imati vise profita u buducnosti Nis ili Gasprom i ko ce to biti vise u mogicnosti da bude nezavisan i podmiri buduce potrebe nacije.Gasprom naravno!
Vlada Srbije to zna zato i jesu za dogovor.Po mom misljenju bitnije tacke pregovora bi treballe da budu detalji oko kraka Juznog potoka i oko ekoloskih normi koje treba da budu po EU standardu a ostalo je sve sporedno manje vise!

Mila

pre 16 godina

Kakvo licemerje!
Rusi se svesrdno "zalažu" za višegodišnje pregovaranje o statusu KOSOVA. Kada je u pitanju NIS-a i jedan dan pregovora im je previše.
Ne znam koga treba da bude više stid:
njih što nude tako malo novca za NIS ili Koštunicu i Vladu što glume da to ne primećuju.

Milance

pre 16 godina

Ruke dalje od nas i nase imovine! Kad samo razmislim koje sve posledice ima po nas to veliko rusko prijateljstvo muka mi pripadne.

Bojan

pre 16 godina

Neki ovde izgleda ne mogu da prihvaet da NIS ne vredi ni tih 500 miliona. To treba prodati sto pre dok jos nesto i nude, ai stara srpska pamet "Uvek prvo odbijemo a posle prihvatamo mnogo goru ponudu".

Iceman

pre 16 godina

ccc. Mislim da smo mozda trebali i da im poklonimo NIS i da zaboravimo na novac jr su Rusi nasi priljatelji. Nis vredi milijarde, oni nude 400 miliona i nase ovce od politicara bi to prihvatile. Zaso bi morali da sklopimo ugovor sa njima? Zasto se ne raspise normalan tender pa da se vidi koliko NIS zaista vredi, a onda rusi ako dalju vecu ponudu od drugih mogu da ga imaju. Taj njihov gasovod, magacin gasa, siguran sam da manje vrede od pune vrednosti NIS-a. Cudi me ovakav potez politicara kad se zna da nam trenutno zemlju vestacki odrzavaju preko prodaja drzavnih firmi. Ali vajda racunaju da imaju jos par firmi na prodaju pa da ce nas to odrzati jos 3-4 godine. A sta posle? Sta cemo raditit kad vise nebudemo imali sta da prodamo? Industrija i proizvodnja se ne razvija. Vise uvozimo nego sto izvozimo. Ne vidim boljitak zemlje ovakvom politikom, ali ovo je Srbija i ostaje nam samo da cutimo i cekamo cuda.

Dembabadem

pre 16 godina

Nije valjda da su Rusi toliko mnogo hteli od Srbije? Ja ne mogu da zaboravim dokumentarac u Grckoj u vezi Sankcija tokom rata u BiH kad rece jedan Grk citiram "Srbi dodjite u Grcku, mi vas volimo , dzepovi su nam prazni".
Iskreno sad sam ubedjen da na Kosovu ima mnogo pametnijih politicara nego u uzoj Srbiji.

tijana

pre 16 godina

Neverovatno koliko neanaliticnosti i neznanja iza konkretnih nekoliko vesti energyobservera = prvo ne poznavanje odnosa Rusije i zemalja tranzita, Rusije i Evrope, i Evrope i Rusije..., prosto nepouzdan izvor informisanja, a posebno NE analitican.
konkretno vezano za deo koji se odnosi na inicijativu MOLa
o stvaranju gasne regionalne balkanske i centralnoevropske kompanije, kao i oko price koja se odnosi na gas iz Irana... poluistine a njima se najlakse zamagljuje prava slika
Ovo je otvoren i globalna svet, u kojem svi mogu reci sve...

komentator

pre 16 godina

Odoše Rusi. Još je ostala Kina da im damo NIS za 100 mil USD + 99 godina monopola, a za uzvrat da u ujedinjenim nacijama budu uzdržani prilikom glasanja o nezavisnosti Kosova.

voki

pre 16 godina

Proslo je vreme kada su se stvari davale na lepe oci. Neka Rusi koriguju ovu ponizavajucu ponudu ili neka se raspise tender,pa neka najpovoljnija ponuda pobedi!!!

Srdjan

pre 16 godina

Izgleda da je stigao račun za "odbranu Kosova" a vlada neće da ga plati... Tja, trebalo je da razmišljaju o tome kada su naručivali.

srkyy

pre 16 godina

nazalost lako se moze desiti da to bude realna cena za NIS, Rusi su uspeli da uticajem na nasu vladu i preko pojedinih partija i licnosti koje otvoreno rade za njih ovde kod nas, produze krizu oko Kosova, tj daju nam laznu nadu i spece resavanje problema, sto znaci i dalje los rejting i imidz srbije u poslovnom svetu, kao krizne i nepovoljne oblasti za investiranje, jedna od posledica, osim nedostatka stranih investicijea su i niske cene velikih sistema i nezainteresovanost za ulagannje u iste (RTB npr), kada tome dodamo jos i los unutrasnji ambijent, lose funkcionisanje institucija, stanje infrastrukture, korupciju, problem s radnom snagom, slika je potpuno logicna. Cena je sasvim primerena. Ne znam zasto rusi otezu i sprecavaju resavanje problema sa Kosovom, neki interes imaju, mozda ucenjuju EU, ne verujem da to rade zbog nasih "prirodnih bogastava" kako bi jeftino dosli do njih, mada sve je moguce.

zoran

pre 16 godina

Ovo je jos jedna pljacka Srbije i srpskog naroda, od strane politicara koji je u rukama DB-a!
(prva je bila odbijanje vracanja otete imovine posle II svetskog rata, dok ne predje u ruke tajkuna.)
2. svi znamo da DB drzi NIS i da su po svoj prilici oni sklopili dogovor sa Rusima da bi ocuvali svoje pozicije u komaniji.
Ovo potvrdjuje i odugovlacenj sa otvaranjem dosijea DB-a
Ovo je sramota za Srbiju!
Molim za vase misljenje po ovom komentaru, Hvala.

zoran

pre 16 godina

Nase sluzbe bezbednosti, pogotovo vojne, su oslonjenje na ruske sluzbe KGB i ostale, i tesno saradjuju.
Nase sluzbe su kriminalizovane i imamo ih oko 5 (izvor: Vreme)! Ovo je zadnji voz da rasimo neke stvari, jer se ovde ne radi o prodaju NIS-a Rusima nego nasim bezbednjacima koji bi da ocuvaju svoje beneficije.

kiki

pre 16 godina

Enerdziobserver opet,pa ko dosada nije video da oni pouksavaju sve da miniraju dogovor sa rusima,taj nece nikad.Sam naslov govori o tome"Rusi razocarani"-Ocigledno je da je borba energetskih lobija u toku,i tacno se vidi ko za koga lobira.
Energetska sigurnost i stabilnost,protok gasa,pa cak i naplata tranzita,skladista gasa,sto znaci takodje zarada u preprodaji,i naravno modernizacija NIS-a vredi sigurno mnogo vise od razlike cene sto bi dobili MOZDA od neke druge kompanije.Ali zato ostajemo bez gasovoda,itd.Prica samo o maloj ceni je namerno potencirana,kako bi se pokazala ponuda kao pljacka,a Sartid koji je "pokljonjen" amerikancima je bila sjajna.

Maja

pre 16 godina

@perica
@Deda
I mene cudi sto niko ne pominje Sartid koji nije radio i bio duzan mnogo novca.
A NIS radi i sam upija lovu od nas.To je za vas isto.
Nije Rafinerija u pancevu ceo NIS,a kad vec ne vredi vise sto ne probamo na tenderu,
nego Kostunica mulja na svoj nacin.Samo pricate o sankcijama Zapada,a ti Deda se kao ne secas sankcija od Rusije.da nije bilo Zapada(SAD)poumirali bismo od gladi.

AS

pre 16 godina

Ovi koji negativno komentarisu (sve, uzgred budi receno) neka sami nacrtaju gasovod za recimo 5 meseci, posto su valjda tako pametni. A gde su te alternativne ponude, koje su basnoslovne i visestruko vece??? NIS svakako ima odredjenu trzisnu vrednost, ali ja ne vidim da je to takva koka nosilja kako se mnogima cini. Maloprodaja goriva je mnogo manje isplativa nego eksploatacija. Prerada dodje negde u sredini po profitu. Dakle, otkacimo li par rafinerija od NIS-a, ne ostaje previse. Koliko god sam proevropski nastrojen, kada dodje do sirovina, ja sam za Ruse. To nema veze sa pravoslavljem, bratstvom, ili demokratijom, cista racunica brale.

radnik NISa

pre 16 godina

Bravo za Dinkica koji je jos jednom pokazao da radi prave stvari. Iskreno se nadam da nece dozvoliti da se ova bezobrazna i drska ponuda pretvori u stvarnost!
Prazne ruske price u zamenu za biznis ili sta zapravo stoji iza ove ponude? Mozda Mirin i Karicev, ili ciji vec kapital iz Rusije pa bi mozda da ga uposle ovde i to uzimanjem NISa?
Mihajlov kroji energetsku strategiju zemlje! Isuse! Pitam se sta Boza Djelic kroji, tj zasto cuti ili je i njemu ova ponuda skroz cool?

Dragan,BGD

pre 16 godina

@miroslav
Mi ne razumemo da se gradi gasovod,a ti ne razumes da preko Srbije MORA da prodje taj Juzni krak,tako da mi mozemo da nabijamo cenu.Ako nece,neka idu preko Kajmakcalana,pa preko albanskih gudura.ne prave oni Juzni krak zbog nas,nego je ta trasa ranije odabrana,a ona glavna ne ide kroz Srbiju,nego preko Madjarske.
A mi to ne razumemo,pa ces ti da nam objasnis.

zoran

pre 16 godina

Nisu u pitanju ni Rusi ni Srbija niti i jedan nacionalno vazan interes u Srbiji vec samo LOVA ko ce i koliko od nasih da uzme kesa i ekspedituje ga sto hitnije na privatni racun u inostranstvo.Kada bi svi lopovi iz Srbije 10% opljackanog novca vratili i ulozili u otadzbinu, pod uslovom da taj novac neko opet ne ukrade i iznese ga van sto je u sustini VRZINO KOLO, MOZDA BI I BILO BOLJE.

NESPAVAC-BG

pre 16 godina

Rusi su nezadovoljni?
Pa i mi smo nezadovoljni , milioni gradjana Srbije , ucenjeni od ruskih oligarsa , i srpskih tajkuna , koji valjaju ispod zita stratesku nacionalnu firmu .
Taj isti GASPROM je u vecinskom vlasnistvu ruske drzave , e pa kada oni budu prodali vecinski paket akcija strancima , mogu i ovde da zakucaju na vrata za nas vecinski paket .
Ove vise nije u pitanju cifra , pitanje je vecinskog paketa akcija koji Vlada ne sme da proda strancima , pa bili to Rusi , Amerikanci , Kinezi , Marsovci koji god...
A o mizernim ucenjivackim ciframa da i ne govorimo suvisno je i zalosno.
Nadam se da se usvajanjem samo platforme o nastavku pregovora, a ne o prihvatanju direktno tog istog predloga , radna grupa Vlade Srbije koju niko nije ovlastio da trguje nacionalnim resursima malo dozvala pameti , i shvatila da je upala u zamku iz koje se ne moze tek tako lako izvuci bez krivicne odgovornosti najviseg stepena , da ne pominjem krupnije reci kao sto je veleizdaja drzave.
Isuvise je to krupan zalogaj , potpisati tako nesto u ime miliona gradjana Srbije , prepustiti vecinski paket akcija strancima bez javnog tendera , bez izlaska na berzu , vec nagodbom .
Gospodo iz radne grupe , USTAVOM ove zemlje ste u obavezi da cuvate kako teritorijalni integritet zemlje , tako i strateske nacionalne firme i resurse zemlje , ne zaboravite to ako ikada dodjete u situaciju da potpisete tako nesto.
Srbija ce kad tad postati pravna zemlja , clanica Evropske Unije , a takva krivicna dela nikad ne zastarevaju .
U zamku ste upali sami , svojom losom neprincipijelnom , kratkorocnom politikom , zarad opstanka na vlasti Vas i Vasih sponzora i mentora .
Vadite se sada sami , kako znate i umete , milioni gradjana Vas samo gledaju.
S postovanjem

Radule

pre 16 godina

Ne razumem one koji smatraju da je extra mudro, dalekovido i isplativo prihvatiti ovakvu rusku ponudu i, ako treba, pokloniti im NIS. Ne znam da li previđaju, ili, pak, 'previđaju', da bi time Srbija od energetski zavisne zemlje postala energetski potpuno zavisna od Rusije, i sigurnost u snabdevanju energentima bi zavisila isključivo od volje Rusa. Praktično, Srbija bi postala ruska gubernija, i bila bi suverenija na Kosovu, ili Zimbabveu, nego u Srbiji. Koliko bi onda jeftiniji bio ruski gas? Pogotovo kad ima alternativu...
Ne zameram Rusima na ovoj nepristojnoj ponudi. Naprosto, može im se. Sami su, preko svojih expozitura, stvorili takvu klimu. Trebalo bi da se građani zapitaju i shvate dokle su nas doveli naša naivnost i naše (selektivno) beskičmenjaštvo, Putinove slike, proglašavanja istog za počasnog građanina, patetično klečanje i urlikanje 'Rusijo pomozi!', šatro u cilju očuvanja onoga što se sačuvati ne može, a upravo od strane (i u interesu) onih koji se busaju u grudi junačke i pozivaju na dostojanstvo, integritet, suverenitet, tj. naših vrlih patriota. Ko je hteo i imao imalo samopoštovanja, davno ih je pročitao...

Realnost oko NIS-a!!

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama, preko DSS i NS-a.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Kod mojih Torlaka (Knjazevcana) vazi poslovica: "Brat za brata, sirenje za pare". Neka Rusi odrese kesu, ili bar dupliraju ponudu, ako zele da kupe nase "sirenje" (NIS). Uostalom, Tender ce pokazati pravu vrednost NIS-a, a Rusi bi hteli da kupe NIS bez Tendera i tako ustede nekoliko stotina miliona dolara?!
Boza Bogdanovic, Bor

Sunny

pre 16 godina

Da li bi Rusi mogli još nešto da kupe po istom modelu brzopoteznih dogovora i dvodnevne ponude? A možda je ovo samo finalizacija pregovora u kojima je NIS samo moneta za isplatu.
Samo Banatski Dvor košta mnogo više od 400 000 000 $. Tu ne govorim o opremi i objektima, cevovodu i ljudstvu, već o prirodnom resursu ispod zemlje. Radi se o podzemnom skladištu gasa, prirodnim rezervoarima koji postoje na svega nekoliko lokacija u Evropi. Ako ovo prepustimo, rezervnu lokaciju nemamo, a nema je niko ni na Balkanu. U Madjarskoj postoji jedno takvo skladište i oni zaradjuju veliki novac na njemu.
Što se tiče energetske stabilnosti, mislim da se davanjem monopola (a ovo svakako to jeste davanje kompletne naftne i gasne industrije u ruke stranaca) nikako ne može podvesti pod stabilnost. Prvo, oni mogu da diktiraju cene i crpe iz ove zemlje koliko god žele, jer nemaju konkurenciju.l Drugo, ako neko reši da kupi gas sa strane, dakle ne od Rusa, opet mora da im plati penale, jer oni kontrolišu transport gasa. kontrolišu i preradu i distribuciju, pa i proizvodnjunafte i naftnih derivata. Dakle, bili bi smo potpuno zavisni od te ruske komapnije.
Nadam se da u vladi ima bar jedan pametan koji će imati dovoljno snage da stopira ovu budalaštinu, jer ovde nije samo u pitanju prodaja kompanije, već prodaja kompletnog energetskog tržišta i davanje apsolitnog monopola.

Bojan

pre 16 godina

@Veseli
A u drugom slucaju bi ga zadrzali.Malo sutra
Rusi su ozbiljno shvatili da smo mi vec postali ruska gubernija,samo cekaju da obustavimo predsednicke izbore i priznamo Putina za predsednika,vrhovnog komandanta i sefa Partije.I onda ce ovi nasi veliki rusofili imati prilike da cuju poznatu recenicu prilikom ulaska u vagon-furgon: Sibir toze ruskaja zemlja.
Svako ko nudi Rusima bilo sta u bescenje,treba da bude proglasen za izdajnika.

Djoka Dj.

pre 16 godina

Rusiji nije primarni interes resenje Kosovskog problema, vec demondtracija sile prema zapadu. U dogleno vreme ce Rusija biti protiv svega sto dolazi sa zapada. Srbija i srpski interesi su za njih sporedni a cena ruskih usluga je, kao sto iz proslosti znamo, veoma viskoa.

Aleksa

pre 16 godina

Neka ponude garantovano nize cene energenata i treba da potpisemo, u zavisnosti od toga koliko su cene nize, mozda treba i ovu ponudu da potpisemo... Ako pak zele da sve bude trzisno, izvolite braco Rusi na jedan transparentan tender...

Dejan

pre 16 godina

Mi nemamo pojma koliki je stvarni profit NIS-a, i ima li ga uopšte kad se podmire svi "troškovi", "sponzorstva", "upravni odbori" itd...
Ovde se ne prodaje neka gvožđurija već tržište, za koje takođe nemamo pojma koliko vredi na godišnjem nivou. Kako mi, građani, možemo da uopšte uradimo tu jednačinu sa x nepoznatih parametara? Nije problem u ceni prodaje NIS-a već u mogućem monopolu. Zna li neko koliki je godišnji prihod od akciza za gorivo? Zna li neko broj cipela Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Borisa Tadića? Zna li neko koliko njih uopšte nije briga šta mi građani mislimo?

DarkoNS

pre 16 godina

Kakva samodestrukcija. Mislio sam da je DSS, uz podrsku DS-a sprovodi politiku radikala na politickom planu, ali rasprodja nacionalnog blaga, stvaranje monopola i robovski odnos prema Rusima je najbednije sto sma mogao da zamislim. Za uzvrat se nudi neka ruska macka u dzaku o gasovodu i podrska oko Kosova za koje vise nema prostora za borbu...
vise volim da smo u Evropi i makar nominalno jedna zasebna stolica medju srodnima nego ponizavajuci rob Rusa ili Amerikanaca. Sada evropska perspektiva ima svako opravdanje, pa cak i ono sto nam je trebalo i ranije- zastita od samih sebe!

vinum_bibo

pre 16 godina

Ma , divota ! Vlast se brine za vlastiti ciljeve , a zemlja neka se kotrlja kako zan i ume . Pa , kada nema dovoljno svesnih i savesnih koji bi umeni da procene situaciju i pritom naprave strategiju za "odrzivi" razvoj Srbije , ne znam kako bi mogli resiti stvar obicni smrtnici koji se brinu samo i iskljucivo o egzistenciji po cicoj zimi ovih decembarskih snegom prekrivenih dana .
Ako je suditi po svemu sta nam se desava i sta nam jos sledi , ovaj primer iz NIS-a samo potvrdjuje da smo zaista postali Crna rupa na karti sveta .

marko

pre 16 godina

stvarno volim ruse vise nego bilo koje druge narode i drzave i mozda i jesamo braca...ali ovo je stvarno bezobrazluk 400 milona za nesto sto vredi bar 3 milijarde pa ako je ovo racun za kosovo mogli su da daju bar 1,5 milijardi sto je pola a ne ovako da nas ponizavaju sramota....mislim da ne treba da im prodamo NIS pa neka i ode kosovo i ovako cemo ga izgubiti...PLATITE PA SE KLATITE BRACO RUSI

radza

pre 16 godina

ova ponuda je bila "zvaka za ludaka". Sad ce se pojaviti stvarna (citati: vec dogovorena), za 100-200 mil. veca. Bice to uspeh nase vlade i svi ce da legnu na rudu. Nije u pitanju da li NIS vredi 3 evra u pitanju je monopol.

markos

pre 16 godina

Bice sa NIS-om , kao i sa ex Beopetrolom....,tj.sa Lukoil-om. Neisplacene akcije,(a svega 1.6 % akcija imaju radnici i nisu u stanju da radnicima plate), pa svake godine prikazuju gubitak, da ne bi isplacivali dividendu, pa smanjivanje plata.Sad su smanjili 25% , 50% topli obrok, regres , prevoz i otalo.Tako to gospoda Rusi pomazu bracu Srbe, nedaju im ono sto ima pripada....tako ce biti sa NIS-om .Zivi bili pa videli.Proverite ,kako je u Beopetrolu ,ali,istina je istina , Pozdrav

Branko

pre 16 godina

Ne verujem da je slucajno izabrana zima i praznicni period godine za pocetak ubedjivanja naroda o tome sta su njegovi nacionalni interesi. Lepo je to sto je Rusija pouzdan snabdevac, a sta cemo sa monopolom? Sta cemo sa cenom gasa? Ne samo da ce narod dobiti malo novca, nego ce placati monopolisti mnogo vise od bilo koje cene koja se postigne u procesu prodaje. Pouzdanost se postize raznovrsnoscu snabdevaca i izvora energije. Sta vi to gospodo u vladi radite i koji su vasi interesi? Vi cete svoje sto ste naumili dobiti, a gde su interesi naroda? Gde su ostali u trci za kupovinu NIS-a? Sve dok ovaj narod ne povede neko ko zeli da pravi razliku izmedju vlasti i drzave desavace se ovakve stvari, a do tada moze da bude kasno...