Petak, 21.12.2007.

09:07

"Znamo datum nezavisnosti"

Fatmir Ljimaj i Veton Suroi saopštili da je proglašenje nezavisnosti dogovoreno sa, kako su se izrazili, "zapadnim prijateljima".

Izvor: B92

"Znamo datum nezavisnosti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Buron

pre 16 godina

Mnogi bi hteli znati od kada se to Srbija i njeni vlastodrsci (plus SPC) brinu o medjdunardoj pravdi. Za Srbiju je jos pre prilicno dugo vremena postojalo samo njihovo pravo, i samo njihovi interesi, pa i po cenu treceg svetskog rata. Prisetite se samo Milosevica i Seselja, da ne bi morao nabrajati i mnoge druge cije ideje vecina Srpskog naroda jos uvek podrzava.
Bas mi je zao i Tadica koji umesto da se vec odavno stara o normaliziji odnosa izmedju Kosova i Srbije tj. Srpskog i Kosovskog naroda, da kao predsednik Srbije pomogne Srpskoj manjini da bolje zivi na Kosovu, on se zamislite “brine” o globalnoj politici, o “uvodjenju novog elementa u medjunarodni poredak, posebno u onim delovima sveta u kojima postoje separatisticku pokreti” ?

Marina

pre 16 godina

G-din Vojislav Kostunjavi povodom proglasenja Nezavisnosti Kosova,cestitao G-dinu Fatmiru Sejdiu sa pesmom "NIKAD TE NIKO NECE,VOLET KO JA..." od Seid Memic Vajte.

nn

pre 16 godina

Za neobavestene,na Kosovu nema ni blizu 2,5 miliona ljudi,to se videlo na zadnjim kosovskim izborima.Ima manje od 1,5 miliona stanovnika.
I zaista ne mogu da verujem da neko u Srbiji moze i dalje da misli da nam se Kosovo uzima zbog zlocina koje smo cinili,Turci sa Kurdima rade mnogo gore stvari,videli ste kako su prosli Srbi u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje,a te zemlje se i pored toga ne cepaju.Vidim da je americka propaganda koja se vodila 90-tih(a i dalje traje)ipak uticala na odredjeni procenat naivnih gradjana Srbije.

bondsteel

pre 16 godina

srbi nece nikada priznati nezavisnost kosova,ali i albanci nece nikada prihvatiti nesto manje od nezavisnosti,prema tome rusi nemaju razloga da trazu jos razgovore medju Beograda i Prishtine jer nece biti kompromisa,ovo vec svi znaju,i zato svi (osim Rusije) kazu da tu nema drugog resenja.A tako misle i makedonci,nemojte sad njih mrzeti.

Toni

pre 16 godina

Niko ne zna datum proglasenja nezavisnosti,ali albanci i srbi kad tad moraju da zive zajedno,jer drugealtrnative nemaju,samo molim Boga,da to svate sto prije.

IVan

pre 16 godina

Makedonije se od samostalnosti ponasala kao nesamostalna drzava koja izvrsava sve sto joj zapad kaze pa i strane trupe prilikom bombardovanja srbije.I sta je makedonija dobila za uzvrat ,da posle 17 godina od izlaska iz yu njeni gradjani imaju nizi standard nego 90 godine sa prosecnom platom od nesto vise od 200 eura i dele dno evropske lestvice sa albanijom a ekonomski rast im je veoma nizak sto znaci da nema bas velike nada u buducnost

100%realni

pre 16 godina

Buducnost Kosova zna se jos od 1999 god. a sto se tice zabrinutosti za buducnost Makedonije budite uvereni da ako Makedonska vlast bude jednaka prema svim njenim gradjanima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost( sto sa Srbijom nije bila slucajnost kada su u pitanju bili Albanci a i nije ni sada)nikada nece biti nikakvih medjunacionalnih problema i to u prvom slucaju sa Albancima.Oni ce postovati a i jednostavno smatrace Makedoniju kao svoju drzavu (sto i jeste )kao sto to cine vec godinama.Sto se tice Kosovskog problema verujte da su do ove situacije vise doprineli sami Srpski politicari nego sami Albanci.Nadam se da ce Kosovski problem biti poslednji na Balkanu i da ce na tim prostorima konacno zavladati mir.

"Rezervista"

pre 16 godina

A zasto nijedne vesti ne javljaju kako se vec danima dele pozivi za vojnu vezbu i kao neki "ratni rasporedi"? Mene je pre neki dan trazila vojna policija na adresi na kojoj sam prijavljen. Pa gospodo, imam jednu vest za vas: daleko sam u inostranstvu, "trbuhom za kruhom", zahvaljujuci vama politicarima, i ne pada mi na pamet da se borim za nesto sto ste vec prodali pre 10 godina. A vi, saljite vase sinove, samo napred.

"Rezervista"

fadil_h

pre 16 godina

Kosovo ide putem nezavisnosti i taj proces je jednostavno nezaustavljiv. Papagajski spominjajnje medjunarodnog prva nece zaustaviti taj proces. Podsetio bi da medjunarodno pravo odnosno Povelja UN (clanak 1, tacka 2) Zavrsni Akt Helsinkija (glava 8) NEDVSOMISLENO PRIZNAJU pravo NARODA na samoopredeljenje. Rezolucija 1244 (tacka 10) poznaje NAROD Kosova, koji prema pomenutim dokumentima odnosno medjunarodnom pravu ima pravo na samoopredeljenje. Kada raspao Sovjetski Savez, kada je raspala SFRJ JEDNOSTRANIM otcepljenjem Letonije, Litvanije, Estonije, Slovenije, Hrvatske, BIH, Makedonije zasto se toliko dize buka oko otcepljenja Kosova? Primer da Kosovski slucaj je sui generis pokazuje ponasanje albanaca u Makedoniji koji niti traze niti ce traziti otcepljenje od Makedonije. Makedonci to znaju vrlo dobro zato i podrzavaju nezavisno Kosovo ali nikako podelu Kosova jer tada bi se otvorila neka druga Pandorina kutija - otcepljenje prema etnickom principu. Do sada vazi samo otcepljenje federalnih jedinica kao sto Kosovo bilo u bivsu SFRJ.

Milos Ilic

pre 16 godina

Da li su ovi "zapadni prijatelji" isto i nasi prijatelji ili se samo tako predstavljaju.
Ako su nam prijatelji u ssta nas ubedjuju, zassto onda i Srbija ne zna tajni datum.
Radi li se ipak samo o iznenadjenju svetosavskom, uskrssnjem, djurdjevdanskom ili pak vidovdanskom ...(dodaj slobodno ako sam propustio).

Limburg

pre 16 godina

Muka mi je više, ajde proglasite već više tu nezavisnost da vidim šta i kako ćemo dalje. 10.12 , pa Januar, pa sada kraja Februara ili možda Limburga meseca.

Sredoje

pre 16 godina

Zar Jugoslavija nije bila clanica UN, a i vaznija drzava od Srbije, pa su joj se prekrajale granice mimo volje Beograda, dok nije nestala sa politicke karte? Bila drzava pa je vise nema, bilo jednom Kosovo deo Srbije, pa vise nije. Bilo Kosovo nase do dolaska Turaka, onda stotinama narednih godina, sve do 1915. nije vise bilo nase. I tada smo ga dobili odlukom velikih sila. Sada cemo ga njihovom odlukom i izgubiti.

Umoran

pre 16 godina

Ukoliko Kosovo nece moci u Evropu , nece moci ni Srbija , jer da bi Srbija bila primljena u EU mora da prizna nezavisnost Kosova pa bi posle toga i Kosovo bilo primljeno u UN i u EU. Sto se Makedonije tice , ne treba brinuti, jer buduca vlast na Kosovu nece podrzati nikakav separatsticki proces u Makedoniju a takodje i u okruzenju. Kosovo ce biti poslednje poglavlje raspada Jugoslavije.

Vlada

pre 16 godina

Vidi se da je naš narod politički nezreo. Makedonija će na ovaj način držati dobre odnose sa Albancima, koji bi mogli da pokušaju isto što su uspeli na Kosovu, a što im je Miloševićeva nesposobna vlast omogućila. Makedonci su učinili sve da do toga ne dođe, dali Albancima sva građanska prava, a ako ipak do toga dođe, oni imaju pun legitimitet da se bore protiv separatizma, koji mi nismo imali, jer smo im uskratili osnovna ljudska prava, čak i pravo na školovanje (na prištinskom univerzitetu bio je zabranjen pristup albancima). A kad je formirana OVK, naša vlast je krenula represijom na ceo albanski živalj na Kosovu i tako je OVK postala deo naroda, a ne ekstremisti i to se posle toliko raširilo da se nije moglo više zaustaviti. Pametan se uči na tuđim greškama, a neko drugi na svojim!

robert

pre 16 godina

Makedonija?Pa zašto vas to čudi.Makedonija a verujem i Kosovo u slučaju da se odcepi od Srbije imaju veće šanse za ulazak u EU, tako da neće biti potrebe za prekrajanjem granica kada će biti zajedno u EU.Gospodo komentori mi bi trebalo da se zapitamo šta će biti sa nama kada konačno postanemo ostrvo okruženo EU, a sve to zbog politike koja se ovde vodi još od sredine prošlog veka.Zar ne vidite da nam zbog naše tvrdoglavosti nema spasa i da ćemo ovde svi skapati gledajući druge kako se ujedinjuju i žive daleko bolje od nas.Do sada smo sve karte prokockali, tako će biti i sa ovom varijanom Kosovo zauzvrat EU.

Albin

pre 16 godina

Upravo Davanje Nezavisnosti Kosovo ce biti upozorenje drugim svetskim drzavama da ce isto proci ukoliko budu resavali probleme svojih sugradjana na nacin kao sto je Srbija cinila. Istina je da ce biti presedan ali samo za one drzave gde oni ubijaju i etnicki ciste svoje gradjane. Albanci su bili gradjani Juge ali na nacin na koji se postupalo prema njima, potpuno je opravdano da dobiju nezavisnost od Srbije i zato vecina medjunarone zajednice podrzava to. Ja mislim da su Srpske vlasti vise zasluzne za nezavisnost Kosova nego sto su to Albanci. Istovremeno Alabanci pruzaju ruku pomirenja Srbiji (nesto sto bi Srbija trebala da uradi prema njima)i za dobre odnose u buducem a oni zapeli za "Kosovo je Srbija" itd.
Jedino sto je ostalo jos Srbiji od Kosova u ovom momentu je na papiru, a i to ce se promeniti brzo.

Vlatko

pre 16 godina

Treba da bude jasno gradjanima Srbije da posle 2001 Makedonija nije ista kao pre. Nacin na koji je uredjena posle konflikta 2001 sa Badenterovim principom glasanja za odredjena pitanja, njeni evropski i NATO prioriteti - ne daju joj mogucnost da ostane neutralna ili da podrzi srpski stav. Mislim da je to svima jasno i da nema niceg zlonamernog prema Srbiji u svemu tome. Glavni interes svake zemlje je ocuvanje unutrasnje stabilnosti i to je upravo ono sto Makedonija i radi. Nista vise.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Čitam izjave srpskih premijera, predsjednika, analitičara i samih građana (komentara) i svi se pozivaju na Međunarodno pravo. Pa sad ja Vas sve pitam: Po kojem je to Međunarodnom pravo srpska vojska istjerala 1 milion albanaca iz svojih kuća na Kosovu (uz sve ostalo što je išlo s time? Po kojem? PO NIJEDNOM !! I zato prestanite se pozivati na Međunarodno pravo ako ga se i sami ne možete pridržavati. Skorašnja nezavisnost Kosova nije ništa drugo nego samo posljedica Vaše katastrofalne politeke prema albanskom stanovništvu na Kosovu. I još nešto, NADZIRANJE nezavisnosti je u svakom slučaju dobra stvar! Zašto? Pa da je Srbija od vremena SM bila nadzirana od EU nikada se ne bi desila sva ona sr*nja. Koji put kad čitam izjave vodećih ljudi Srbije imam osjećaj da jako puno podcjenjuju inteligenciju naroda kojemu se obraćaju.

sala

pre 16 godina

G: Surroi kap i g.Limaj,kao i niko drugi, ne znaju datum kada ce Kosovo da proglasi dogovaranu nezavisnost. Svi znamo da ce se to uskoro desiti, ali svet i svetska diplomatija su dinamicna stvar a ne nekakva statika koja stoji i ceka. Surroi je vec jednom rakao da ce se to desiti 24 decembra 07, ali kako stvari stoje to ce biti promasaj. I g. Limaj i g. Surroi su na novembarskim izborima licno izgubili na izborima, mozda i zbog ovako neozbiljnog odnos prema gradjanima Kosova.

dora

pre 16 godina

Informacija da se makedonski zvanicnici slazu sa ahtisarijevim planom, pa jos da su to zvanicno izjavili, nema veze s'vezom..ni na jednim vestima nisam cula tako nesto, vec su to bili neki uopsteni govori , a jedino stoje tacno da su rekli je da se ne slazu sa podelim kosova..
ne znam kome treba da koristi ovakav nacin pisanja..tj. laganja..makedonci ce se ponasati kako im kaze EU i to je sve i niko nikada nigde nije dao nikakvu zvanicnu izjavu tipa da se SLAZU sa bilo kakvim planom..u ostalom na kraju ce na zalost i Beograd morati tako..

Makedonija

pre 16 godina

Pa sta se cudite u vezi Makedonije? Ona je uspela da resi ono sto vi NIKADA NISTE USPELI. Albanci su konstitutivni narod Makedonije, potpuno lojalni svojoj drzavi, i normalno da Makedonija MORA da postuje interese 30% svog stanovnistva. Nije Makedonija Srbija, pa da se uveg digne protiv svog sopstvenog stanovnistva. Makedonija ce biti najveci aleat Kosovu u sledecim godinama (cak i vise od Albanije). Makedonija je pola-Albanska drzava. Prema tome, cemu cudjenje. Makedonci se nikad nece kajati zbog ovoga, i pored zelja iz Srbije.

Goran

pre 16 godina

Makedonija ce priznati nezavisnost Kosova jer samo na taj nachin moze definitivno da se reshi pitanje severne granice koja sad bukvalno i ne postoji. Svi sukobi koji su se desili ovde su upravo radi poroznost granice. Druga stvar je da nezavisno Kosovo i ulazak u NATO garantuje celost nashe zemlje. MK je multietnichka drzava, albanci su deo vlade bez kojie se ne moze i nazalost za Srbiju nashe bezbedonosno pitanje se zatvara samo ako Kosovo ima definiran status. Ne moze niko da brani 2.5 miliona Kosovara da imaju svoju drzavu, drugo je pitanje kako je doshlo do ove situacije, za to je kriv Miloshevich i sve ono sto je radio od '91. do '99.

Aleksandar Popovic

pre 16 godina

Sto se Albanije tice, reagovanje njenog predstavnika (predstavnice) je sasvim ocekivano. Za Makedoniju se to ne moze reci. Ne samo zbog toga sto su hiljade srpskih mladica izginule za oslobadjanje teritorije, "stare Srbije", koja se danas tretira kao samostalna drzava, nego i zbog cinjenice da Makedonija ima isti ako ne i veci problem sa albanskom manjinom. S druge strane, ne moze Makedonija da bude protiv deobe Kosova, a da istovremeno aplaudira cepanju Srbije. Nadajuci se da cemo iz ovakvog ponasanja lidera prijateljskog nam makedonskog naroda izvuci kakve pouke, ovde ima mesta i za ozbiljnije reagovanje nasih vlasti. Da se Makedonija upozori da ovakve, u sustini neprijateljske izjave, nimalo ne doprinose stabilnosti na Balkanu.

pravnik

pre 16 godina

SAD mogu dati zeleno svetlo Albancima i priznati Kosovo. To je politicka realnost. Ali od toga momenta pravila medunarodne politike imace drugacije standarde, drugacije argumente, drugacije tumacenje i primenu. Na primeru kosova - krsi se medunarodno pravo i stavlja ispod medunarodne sile. Toga su i Amerikanci svesno i traze ostvarenje svojih interesa (priznavanjem nezavisnosti Kosova) sa sto manje stete (koju ocigledno nece moci da izbegnu).

jeconik

pre 16 godina

Makedoncima je jedino vazno da ne dodje do podele Kosova jer tu bi nastao presedan gde se deo neke teritorije (u ovom slucaju pokrajine, ali i drzave) otcepljuje po etnickom principu. To onda moze i njima da se desi. Ovako, ukoliko cela pokrajina (multietnicka) postane nezavisna, tako nesto smatraju da se ne moze desiti njima jer nemaju autonomne celine. To je prica koju sam jos letos pratila u njihovoj stampi, a koliko ima smisla, svako nek proceni za sebe.

Drevni Ilir

pre 16 godina

Ovo je vec smesno i potpuno neozbiljno od strane kosovskih politicara… Nema sumnje da ce nezavisnost biti proglasena uskoro ali nema ni potrebe zamajavati narod ovakvim neukusnim salama kao ‘mi znamo, ali ne mozemo da to vama kazemo’.

Boris

pre 16 godina

Što se tiče Makedonije, lično ne vjerujem da će oni imati problema s albanskom manjinom. Odnos središnje vlasti nije jednak odnosu nekadašnjih srpskih vlasti prema albanskoj manjini: nema progona, nema etničkog čišćenja itd. Drugo, čak i kada bi došlo do određenih tenzija, UN, SAD i EU ne bi priznali novu "albansku tvorevinu" ili dozvolili joj da se pripoji Kosovu ili Albaniji iz razloga što nije došlo do organiziranog, sistematskog i bitnog kršenja ljudskih prava. Svi oni koji su zluradi (u smislu: priznajte Kosovo, pa ćete sami imati problem u svojoj kući), po mom sudu, greše.

Radule

pre 16 godina

Makedonci su veoma svesni (kao i naši političari) da će Kosovo na ovaj ili onaj način postati nezavisno, a najverovatnije tako što će kosovski Albanci unilateralno proglasiti nezavisnost na osnovu Ahtisarijevog plana, a jedna od ustavnih odredbi iz Aht. plana glasi: "Kosovo nece imati teritorijalnih pretenzija, niti ce pokusavati da se ujedini sa bilo kojom drugom drzavom ili delom drzave", tako da ne znam šta bi makedonski Albanci mogli da rade sa svojim parčetom teritorije. Makedonija dobro zna gde joj je mesto, koji su joj interesi i koliki su joj kapaciteti, pa zato nikoga ne treba da čudi što se šlihta EU, SAD-u, NATO-u i Albancima. A što ćemo mi da se ljutimo, šta da se radi. Budimo pošteni, ipak su Makedonci sebi draži...

Travis Bickle

pre 16 godina

Jaka nezavisnost. Vidim da će EU narednih 30 godina potrošiti na objašnjavanje "Kosovarima" zašto ne mogu da uđu u UN, OEBS, Savet Evrope, i sve druge organizacije u kojima je uslov ulaska konsenzus članica, članstvo u UN i sl. Vreme radi za nas!

Mina

pre 16 godina

Izjave poput ove bi bile smešne, da nisu strašne...Tako frivolno tajnovite, kao da se deca igraju...A upravo one i doprinose radikalizaciji raspoloženja u srpskom biračkom telu. Katkad imam utisak da se to i želi. Ako bi ta radikalna struja i dala predsednika Srbije, bilo bi možda lakše uraditi što je naumljeno, uz alibi da su Srbi izabrali ekstremnog nacionalistu, tj. da se ništa od Miloševića pa nadalje nije promenilo na bolje...

maja

pre 16 godina

Licno smatram da je pitanje Kosova zavrsena stvar, a ovo je samo gudljenje vremena. Sto se tice Makedonije nisam iznenadjen, samo verujem da su oni sledeci.

Nebojsa

pre 16 godina

Ne bi predstavljalo iznenadjenje da to bude na Uskrs jer od tkz zapadnih prijatelja smo na taj nas veliki dan i praznik toliko puta bombardovani da ne bi bilo i to veliko iznenadjenje.

bt

pre 16 godina

Ponovo se pominje teza kako je ekonomska situacija u KiM zamrznuta zbog nerešenog statusa, ali zagovornici teze nikako da objasne šta to sprečava EU i SAD da krenu sa investicijama i "odmrznu" tu ekonomsku situaciju. Svi govore kako Beograd već 8 godina nema nikakvu vlast niti išta odlučuje na KiM, pa znači da ne može uticati ni na otvaranje novih firmi i novih radnih mesta na KiM od strane prijatelja sa Zapada. U čemu je onda problem?

Jovan

pre 16 godina

Ako je ova vest istinita Makedonci se igraju sa vatrom. Zar nista nisu naucili na nasem primeru? Sutra ovo isto i njih ceka. EU prelazem da odmah prime "drzavu" Kosovo, posto imaju tako razvijenu demokratiju i postovanje ljudskih prava da dobiju nezavisnost.

Jovan

pre 16 godina

Ako je ova vest istinita Makedonci se igraju sa vatrom. Zar nista nisu naucili na nasem primeru? Sutra ovo isto i njih ceka. EU prelazem da odmah prime "drzavu" Kosovo, posto imaju tako razvijenu demokratiju i postovanje ljudskih prava da dobiju nezavisnost.

Nebojsa

pre 16 godina

Ne bi predstavljalo iznenadjenje da to bude na Uskrs jer od tkz zapadnih prijatelja smo na taj nas veliki dan i praznik toliko puta bombardovani da ne bi bilo i to veliko iznenadjenje.

bt

pre 16 godina

Ponovo se pominje teza kako je ekonomska situacija u KiM zamrznuta zbog nerešenog statusa, ali zagovornici teze nikako da objasne šta to sprečava EU i SAD da krenu sa investicijama i "odmrznu" tu ekonomsku situaciju. Svi govore kako Beograd već 8 godina nema nikakvu vlast niti išta odlučuje na KiM, pa znači da ne može uticati ni na otvaranje novih firmi i novih radnih mesta na KiM od strane prijatelja sa Zapada. U čemu je onda problem?

maja

pre 16 godina

Licno smatram da je pitanje Kosova zavrsena stvar, a ovo je samo gudljenje vremena. Sto se tice Makedonije nisam iznenadjen, samo verujem da su oni sledeci.

Travis Bickle

pre 16 godina

Jaka nezavisnost. Vidim da će EU narednih 30 godina potrošiti na objašnjavanje "Kosovarima" zašto ne mogu da uđu u UN, OEBS, Savet Evrope, i sve druge organizacije u kojima je uslov ulaska konsenzus članica, članstvo u UN i sl. Vreme radi za nas!

Boris

pre 16 godina

Što se tiče Makedonije, lično ne vjerujem da će oni imati problema s albanskom manjinom. Odnos središnje vlasti nije jednak odnosu nekadašnjih srpskih vlasti prema albanskoj manjini: nema progona, nema etničkog čišćenja itd. Drugo, čak i kada bi došlo do određenih tenzija, UN, SAD i EU ne bi priznali novu "albansku tvorevinu" ili dozvolili joj da se pripoji Kosovu ili Albaniji iz razloga što nije došlo do organiziranog, sistematskog i bitnog kršenja ljudskih prava. Svi oni koji su zluradi (u smislu: priznajte Kosovo, pa ćete sami imati problem u svojoj kući), po mom sudu, greše.

Radule

pre 16 godina

Makedonci su veoma svesni (kao i naši političari) da će Kosovo na ovaj ili onaj način postati nezavisno, a najverovatnije tako što će kosovski Albanci unilateralno proglasiti nezavisnost na osnovu Ahtisarijevog plana, a jedna od ustavnih odredbi iz Aht. plana glasi: "Kosovo nece imati teritorijalnih pretenzija, niti ce pokusavati da se ujedini sa bilo kojom drugom drzavom ili delom drzave", tako da ne znam šta bi makedonski Albanci mogli da rade sa svojim parčetom teritorije. Makedonija dobro zna gde joj je mesto, koji su joj interesi i koliki su joj kapaciteti, pa zato nikoga ne treba da čudi što se šlihta EU, SAD-u, NATO-u i Albancima. A što ćemo mi da se ljutimo, šta da se radi. Budimo pošteni, ipak su Makedonci sebi draži...

Mina

pre 16 godina

Izjave poput ove bi bile smešne, da nisu strašne...Tako frivolno tajnovite, kao da se deca igraju...A upravo one i doprinose radikalizaciji raspoloženja u srpskom biračkom telu. Katkad imam utisak da se to i želi. Ako bi ta radikalna struja i dala predsednika Srbije, bilo bi možda lakše uraditi što je naumljeno, uz alibi da su Srbi izabrali ekstremnog nacionalistu, tj. da se ništa od Miloševića pa nadalje nije promenilo na bolje...

Makedonija

pre 16 godina

Pa sta se cudite u vezi Makedonije? Ona je uspela da resi ono sto vi NIKADA NISTE USPELI. Albanci su konstitutivni narod Makedonije, potpuno lojalni svojoj drzavi, i normalno da Makedonija MORA da postuje interese 30% svog stanovnistva. Nije Makedonija Srbija, pa da se uveg digne protiv svog sopstvenog stanovnistva. Makedonija ce biti najveci aleat Kosovu u sledecim godinama (cak i vise od Albanije). Makedonija je pola-Albanska drzava. Prema tome, cemu cudjenje. Makedonci se nikad nece kajati zbog ovoga, i pored zelja iz Srbije.

Vlada

pre 16 godina

Vidi se da je naš narod politički nezreo. Makedonija će na ovaj način držati dobre odnose sa Albancima, koji bi mogli da pokušaju isto što su uspeli na Kosovu, a što im je Miloševićeva nesposobna vlast omogućila. Makedonci su učinili sve da do toga ne dođe, dali Albancima sva građanska prava, a ako ipak do toga dođe, oni imaju pun legitimitet da se bore protiv separatizma, koji mi nismo imali, jer smo im uskratili osnovna ljudska prava, čak i pravo na školovanje (na prištinskom univerzitetu bio je zabranjen pristup albancima). A kad je formirana OVK, naša vlast je krenula represijom na ceo albanski živalj na Kosovu i tako je OVK postala deo naroda, a ne ekstremisti i to se posle toliko raširilo da se nije moglo više zaustaviti. Pametan se uči na tuđim greškama, a neko drugi na svojim!

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Čitam izjave srpskih premijera, predsjednika, analitičara i samih građana (komentara) i svi se pozivaju na Međunarodno pravo. Pa sad ja Vas sve pitam: Po kojem je to Međunarodnom pravo srpska vojska istjerala 1 milion albanaca iz svojih kuća na Kosovu (uz sve ostalo što je išlo s time? Po kojem? PO NIJEDNOM !! I zato prestanite se pozivati na Međunarodno pravo ako ga se i sami ne možete pridržavati. Skorašnja nezavisnost Kosova nije ništa drugo nego samo posljedica Vaše katastrofalne politeke prema albanskom stanovništvu na Kosovu. I još nešto, NADZIRANJE nezavisnosti je u svakom slučaju dobra stvar! Zašto? Pa da je Srbija od vremena SM bila nadzirana od EU nikada se ne bi desila sva ona sr*nja. Koji put kad čitam izjave vodećih ljudi Srbije imam osjećaj da jako puno podcjenjuju inteligenciju naroda kojemu se obraćaju.

jeconik

pre 16 godina

Makedoncima je jedino vazno da ne dodje do podele Kosova jer tu bi nastao presedan gde se deo neke teritorije (u ovom slucaju pokrajine, ali i drzave) otcepljuje po etnickom principu. To onda moze i njima da se desi. Ovako, ukoliko cela pokrajina (multietnicka) postane nezavisna, tako nesto smatraju da se ne moze desiti njima jer nemaju autonomne celine. To je prica koju sam jos letos pratila u njihovoj stampi, a koliko ima smisla, svako nek proceni za sebe.

"Rezervista"

pre 16 godina

A zasto nijedne vesti ne javljaju kako se vec danima dele pozivi za vojnu vezbu i kao neki "ratni rasporedi"? Mene je pre neki dan trazila vojna policija na adresi na kojoj sam prijavljen. Pa gospodo, imam jednu vest za vas: daleko sam u inostranstvu, "trbuhom za kruhom", zahvaljujuci vama politicarima, i ne pada mi na pamet da se borim za nesto sto ste vec prodali pre 10 godina. A vi, saljite vase sinove, samo napred.

"Rezervista"

pravnik

pre 16 godina

SAD mogu dati zeleno svetlo Albancima i priznati Kosovo. To je politicka realnost. Ali od toga momenta pravila medunarodne politike imace drugacije standarde, drugacije argumente, drugacije tumacenje i primenu. Na primeru kosova - krsi se medunarodno pravo i stavlja ispod medunarodne sile. Toga su i Amerikanci svesno i traze ostvarenje svojih interesa (priznavanjem nezavisnosti Kosova) sa sto manje stete (koju ocigledno nece moci da izbegnu).

Aleksandar Popovic

pre 16 godina

Sto se Albanije tice, reagovanje njenog predstavnika (predstavnice) je sasvim ocekivano. Za Makedoniju se to ne moze reci. Ne samo zbog toga sto su hiljade srpskih mladica izginule za oslobadjanje teritorije, "stare Srbije", koja se danas tretira kao samostalna drzava, nego i zbog cinjenice da Makedonija ima isti ako ne i veci problem sa albanskom manjinom. S druge strane, ne moze Makedonija da bude protiv deobe Kosova, a da istovremeno aplaudira cepanju Srbije. Nadajuci se da cemo iz ovakvog ponasanja lidera prijateljskog nam makedonskog naroda izvuci kakve pouke, ovde ima mesta i za ozbiljnije reagovanje nasih vlasti. Da se Makedonija upozori da ovakve, u sustini neprijateljske izjave, nimalo ne doprinose stabilnosti na Balkanu.

Albin

pre 16 godina

Upravo Davanje Nezavisnosti Kosovo ce biti upozorenje drugim svetskim drzavama da ce isto proci ukoliko budu resavali probleme svojih sugradjana na nacin kao sto je Srbija cinila. Istina je da ce biti presedan ali samo za one drzave gde oni ubijaju i etnicki ciste svoje gradjane. Albanci su bili gradjani Juge ali na nacin na koji se postupalo prema njima, potpuno je opravdano da dobiju nezavisnost od Srbije i zato vecina medjunarone zajednice podrzava to. Ja mislim da su Srpske vlasti vise zasluzne za nezavisnost Kosova nego sto su to Albanci. Istovremeno Alabanci pruzaju ruku pomirenja Srbiji (nesto sto bi Srbija trebala da uradi prema njima)i za dobre odnose u buducem a oni zapeli za "Kosovo je Srbija" itd.
Jedino sto je ostalo jos Srbiji od Kosova u ovom momentu je na papiru, a i to ce se promeniti brzo.

Sredoje

pre 16 godina

Zar Jugoslavija nije bila clanica UN, a i vaznija drzava od Srbije, pa su joj se prekrajale granice mimo volje Beograda, dok nije nestala sa politicke karte? Bila drzava pa je vise nema, bilo jednom Kosovo deo Srbije, pa vise nije. Bilo Kosovo nase do dolaska Turaka, onda stotinama narednih godina, sve do 1915. nije vise bilo nase. I tada smo ga dobili odlukom velikih sila. Sada cemo ga njihovom odlukom i izgubiti.

robert

pre 16 godina

Makedonija?Pa zašto vas to čudi.Makedonija a verujem i Kosovo u slučaju da se odcepi od Srbije imaju veće šanse za ulazak u EU, tako da neće biti potrebe za prekrajanjem granica kada će biti zajedno u EU.Gospodo komentori mi bi trebalo da se zapitamo šta će biti sa nama kada konačno postanemo ostrvo okruženo EU, a sve to zbog politike koja se ovde vodi još od sredine prošlog veka.Zar ne vidite da nam zbog naše tvrdoglavosti nema spasa i da ćemo ovde svi skapati gledajući druge kako se ujedinjuju i žive daleko bolje od nas.Do sada smo sve karte prokockali, tako će biti i sa ovom varijanom Kosovo zauzvrat EU.

Vlatko

pre 16 godina

Treba da bude jasno gradjanima Srbije da posle 2001 Makedonija nije ista kao pre. Nacin na koji je uredjena posle konflikta 2001 sa Badenterovim principom glasanja za odredjena pitanja, njeni evropski i NATO prioriteti - ne daju joj mogucnost da ostane neutralna ili da podrzi srpski stav. Mislim da je to svima jasno i da nema niceg zlonamernog prema Srbiji u svemu tome. Glavni interes svake zemlje je ocuvanje unutrasnje stabilnosti i to je upravo ono sto Makedonija i radi. Nista vise.

Goran

pre 16 godina

Makedonija ce priznati nezavisnost Kosova jer samo na taj nachin moze definitivno da se reshi pitanje severne granice koja sad bukvalno i ne postoji. Svi sukobi koji su se desili ovde su upravo radi poroznost granice. Druga stvar je da nezavisno Kosovo i ulazak u NATO garantuje celost nashe zemlje. MK je multietnichka drzava, albanci su deo vlade bez kojie se ne moze i nazalost za Srbiju nashe bezbedonosno pitanje se zatvara samo ako Kosovo ima definiran status. Ne moze niko da brani 2.5 miliona Kosovara da imaju svoju drzavu, drugo je pitanje kako je doshlo do ove situacije, za to je kriv Miloshevich i sve ono sto je radio od '91. do '99.

Drevni Ilir

pre 16 godina

Ovo je vec smesno i potpuno neozbiljno od strane kosovskih politicara… Nema sumnje da ce nezavisnost biti proglasena uskoro ali nema ni potrebe zamajavati narod ovakvim neukusnim salama kao ‘mi znamo, ali ne mozemo da to vama kazemo’.

Umoran

pre 16 godina

Ukoliko Kosovo nece moci u Evropu , nece moci ni Srbija , jer da bi Srbija bila primljena u EU mora da prizna nezavisnost Kosova pa bi posle toga i Kosovo bilo primljeno u UN i u EU. Sto se Makedonije tice , ne treba brinuti, jer buduca vlast na Kosovu nece podrzati nikakav separatsticki proces u Makedoniju a takodje i u okruzenju. Kosovo ce biti poslednje poglavlje raspada Jugoslavije.

fadil_h

pre 16 godina

Kosovo ide putem nezavisnosti i taj proces je jednostavno nezaustavljiv. Papagajski spominjajnje medjunarodnog prva nece zaustaviti taj proces. Podsetio bi da medjunarodno pravo odnosno Povelja UN (clanak 1, tacka 2) Zavrsni Akt Helsinkija (glava 8) NEDVSOMISLENO PRIZNAJU pravo NARODA na samoopredeljenje. Rezolucija 1244 (tacka 10) poznaje NAROD Kosova, koji prema pomenutim dokumentima odnosno medjunarodnom pravu ima pravo na samoopredeljenje. Kada raspao Sovjetski Savez, kada je raspala SFRJ JEDNOSTRANIM otcepljenjem Letonije, Litvanije, Estonije, Slovenije, Hrvatske, BIH, Makedonije zasto se toliko dize buka oko otcepljenja Kosova? Primer da Kosovski slucaj je sui generis pokazuje ponasanje albanaca u Makedoniji koji niti traze niti ce traziti otcepljenje od Makedonije. Makedonci to znaju vrlo dobro zato i podrzavaju nezavisno Kosovo ali nikako podelu Kosova jer tada bi se otvorila neka druga Pandorina kutija - otcepljenje prema etnickom principu. Do sada vazi samo otcepljenje federalnih jedinica kao sto Kosovo bilo u bivsu SFRJ.

Milos Ilic

pre 16 godina

Da li su ovi "zapadni prijatelji" isto i nasi prijatelji ili se samo tako predstavljaju.
Ako su nam prijatelji u ssta nas ubedjuju, zassto onda i Srbija ne zna tajni datum.
Radi li se ipak samo o iznenadjenju svetosavskom, uskrssnjem, djurdjevdanskom ili pak vidovdanskom ...(dodaj slobodno ako sam propustio).

Limburg

pre 16 godina

Muka mi je više, ajde proglasite već više tu nezavisnost da vidim šta i kako ćemo dalje. 10.12 , pa Januar, pa sada kraja Februara ili možda Limburga meseca.

sala

pre 16 godina

G: Surroi kap i g.Limaj,kao i niko drugi, ne znaju datum kada ce Kosovo da proglasi dogovaranu nezavisnost. Svi znamo da ce se to uskoro desiti, ali svet i svetska diplomatija su dinamicna stvar a ne nekakva statika koja stoji i ceka. Surroi je vec jednom rakao da ce se to desiti 24 decembra 07, ali kako stvari stoje to ce biti promasaj. I g. Limaj i g. Surroi su na novembarskim izborima licno izgubili na izborima, mozda i zbog ovako neozbiljnog odnos prema gradjanima Kosova.

dora

pre 16 godina

Informacija da se makedonski zvanicnici slazu sa ahtisarijevim planom, pa jos da su to zvanicno izjavili, nema veze s'vezom..ni na jednim vestima nisam cula tako nesto, vec su to bili neki uopsteni govori , a jedino stoje tacno da su rekli je da se ne slazu sa podelim kosova..
ne znam kome treba da koristi ovakav nacin pisanja..tj. laganja..makedonci ce se ponasati kako im kaze EU i to je sve i niko nikada nigde nije dao nikakvu zvanicnu izjavu tipa da se SLAZU sa bilo kakvim planom..u ostalom na kraju ce na zalost i Beograd morati tako..

IVan

pre 16 godina

Makedonije se od samostalnosti ponasala kao nesamostalna drzava koja izvrsava sve sto joj zapad kaze pa i strane trupe prilikom bombardovanja srbije.I sta je makedonija dobila za uzvrat ,da posle 17 godina od izlaska iz yu njeni gradjani imaju nizi standard nego 90 godine sa prosecnom platom od nesto vise od 200 eura i dele dno evropske lestvice sa albanijom a ekonomski rast im je veoma nizak sto znaci da nema bas velike nada u buducnost

nn

pre 16 godina

Za neobavestene,na Kosovu nema ni blizu 2,5 miliona ljudi,to se videlo na zadnjim kosovskim izborima.Ima manje od 1,5 miliona stanovnika.
I zaista ne mogu da verujem da neko u Srbiji moze i dalje da misli da nam se Kosovo uzima zbog zlocina koje smo cinili,Turci sa Kurdima rade mnogo gore stvari,videli ste kako su prosli Srbi u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje,a te zemlje se i pored toga ne cepaju.Vidim da je americka propaganda koja se vodila 90-tih(a i dalje traje)ipak uticala na odredjeni procenat naivnih gradjana Srbije.

bondsteel

pre 16 godina

srbi nece nikada priznati nezavisnost kosova,ali i albanci nece nikada prihvatiti nesto manje od nezavisnosti,prema tome rusi nemaju razloga da trazu jos razgovore medju Beograda i Prishtine jer nece biti kompromisa,ovo vec svi znaju,i zato svi (osim Rusije) kazu da tu nema drugog resenja.A tako misle i makedonci,nemojte sad njih mrzeti.

Buron

pre 16 godina

Mnogi bi hteli znati od kada se to Srbija i njeni vlastodrsci (plus SPC) brinu o medjdunardoj pravdi. Za Srbiju je jos pre prilicno dugo vremena postojalo samo njihovo pravo, i samo njihovi interesi, pa i po cenu treceg svetskog rata. Prisetite se samo Milosevica i Seselja, da ne bi morao nabrajati i mnoge druge cije ideje vecina Srpskog naroda jos uvek podrzava.
Bas mi je zao i Tadica koji umesto da se vec odavno stara o normaliziji odnosa izmedju Kosova i Srbije tj. Srpskog i Kosovskog naroda, da kao predsednik Srbije pomogne Srpskoj manjini da bolje zivi na Kosovu, on se zamislite “brine” o globalnoj politici, o “uvodjenju novog elementa u medjunarodni poredak, posebno u onim delovima sveta u kojima postoje separatisticku pokreti” ?

100%realni

pre 16 godina

Buducnost Kosova zna se jos od 1999 god. a sto se tice zabrinutosti za buducnost Makedonije budite uvereni da ako Makedonska vlast bude jednaka prema svim njenim gradjanima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost( sto sa Srbijom nije bila slucajnost kada su u pitanju bili Albanci a i nije ni sada)nikada nece biti nikakvih medjunacionalnih problema i to u prvom slucaju sa Albancima.Oni ce postovati a i jednostavno smatrace Makedoniju kao svoju drzavu (sto i jeste )kao sto to cine vec godinama.Sto se tice Kosovskog problema verujte da su do ove situacije vise doprineli sami Srpski politicari nego sami Albanci.Nadam se da ce Kosovski problem biti poslednji na Balkanu i da ce na tim prostorima konacno zavladati mir.

Toni

pre 16 godina

Niko ne zna datum proglasenja nezavisnosti,ali albanci i srbi kad tad moraju da zive zajedno,jer drugealtrnative nemaju,samo molim Boga,da to svate sto prije.

Marina

pre 16 godina

G-din Vojislav Kostunjavi povodom proglasenja Nezavisnosti Kosova,cestitao G-dinu Fatmiru Sejdiu sa pesmom "NIKAD TE NIKO NECE,VOLET KO JA..." od Seid Memic Vajte.

Boris

pre 16 godina

Što se tiče Makedonije, lično ne vjerujem da će oni imati problema s albanskom manjinom. Odnos središnje vlasti nije jednak odnosu nekadašnjih srpskih vlasti prema albanskoj manjini: nema progona, nema etničkog čišćenja itd. Drugo, čak i kada bi došlo do određenih tenzija, UN, SAD i EU ne bi priznali novu "albansku tvorevinu" ili dozvolili joj da se pripoji Kosovu ili Albaniji iz razloga što nije došlo do organiziranog, sistematskog i bitnog kršenja ljudskih prava. Svi oni koji su zluradi (u smislu: priznajte Kosovo, pa ćete sami imati problem u svojoj kući), po mom sudu, greše.

Makedonija

pre 16 godina

Pa sta se cudite u vezi Makedonije? Ona je uspela da resi ono sto vi NIKADA NISTE USPELI. Albanci su konstitutivni narod Makedonije, potpuno lojalni svojoj drzavi, i normalno da Makedonija MORA da postuje interese 30% svog stanovnistva. Nije Makedonija Srbija, pa da se uveg digne protiv svog sopstvenog stanovnistva. Makedonija ce biti najveci aleat Kosovu u sledecim godinama (cak i vise od Albanije). Makedonija je pola-Albanska drzava. Prema tome, cemu cudjenje. Makedonci se nikad nece kajati zbog ovoga, i pored zelja iz Srbije.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Čitam izjave srpskih premijera, predsjednika, analitičara i samih građana (komentara) i svi se pozivaju na Međunarodno pravo. Pa sad ja Vas sve pitam: Po kojem je to Međunarodnom pravo srpska vojska istjerala 1 milion albanaca iz svojih kuća na Kosovu (uz sve ostalo što je išlo s time? Po kojem? PO NIJEDNOM !! I zato prestanite se pozivati na Međunarodno pravo ako ga se i sami ne možete pridržavati. Skorašnja nezavisnost Kosova nije ništa drugo nego samo posljedica Vaše katastrofalne politeke prema albanskom stanovništvu na Kosovu. I još nešto, NADZIRANJE nezavisnosti je u svakom slučaju dobra stvar! Zašto? Pa da je Srbija od vremena SM bila nadzirana od EU nikada se ne bi desila sva ona sr*nja. Koji put kad čitam izjave vodećih ljudi Srbije imam osjećaj da jako puno podcjenjuju inteligenciju naroda kojemu se obraćaju.

Jovan

pre 16 godina

Ako je ova vest istinita Makedonci se igraju sa vatrom. Zar nista nisu naucili na nasem primeru? Sutra ovo isto i njih ceka. EU prelazem da odmah prime "drzavu" Kosovo, posto imaju tako razvijenu demokratiju i postovanje ljudskih prava da dobiju nezavisnost.

Goran

pre 16 godina

Makedonija ce priznati nezavisnost Kosova jer samo na taj nachin moze definitivno da se reshi pitanje severne granice koja sad bukvalno i ne postoji. Svi sukobi koji su se desili ovde su upravo radi poroznost granice. Druga stvar je da nezavisno Kosovo i ulazak u NATO garantuje celost nashe zemlje. MK je multietnichka drzava, albanci su deo vlade bez kojie se ne moze i nazalost za Srbiju nashe bezbedonosno pitanje se zatvara samo ako Kosovo ima definiran status. Ne moze niko da brani 2.5 miliona Kosovara da imaju svoju drzavu, drugo je pitanje kako je doshlo do ove situacije, za to je kriv Miloshevich i sve ono sto je radio od '91. do '99.

Albin

pre 16 godina

Upravo Davanje Nezavisnosti Kosovo ce biti upozorenje drugim svetskim drzavama da ce isto proci ukoliko budu resavali probleme svojih sugradjana na nacin kao sto je Srbija cinila. Istina je da ce biti presedan ali samo za one drzave gde oni ubijaju i etnicki ciste svoje gradjane. Albanci su bili gradjani Juge ali na nacin na koji se postupalo prema njima, potpuno je opravdano da dobiju nezavisnost od Srbije i zato vecina medjunarone zajednice podrzava to. Ja mislim da su Srpske vlasti vise zasluzne za nezavisnost Kosova nego sto su to Albanci. Istovremeno Alabanci pruzaju ruku pomirenja Srbiji (nesto sto bi Srbija trebala da uradi prema njima)i za dobre odnose u buducem a oni zapeli za "Kosovo je Srbija" itd.
Jedino sto je ostalo jos Srbiji od Kosova u ovom momentu je na papiru, a i to ce se promeniti brzo.

Nebojsa

pre 16 godina

Ne bi predstavljalo iznenadjenje da to bude na Uskrs jer od tkz zapadnih prijatelja smo na taj nas veliki dan i praznik toliko puta bombardovani da ne bi bilo i to veliko iznenadjenje.

Travis Bickle

pre 16 godina

Jaka nezavisnost. Vidim da će EU narednih 30 godina potrošiti na objašnjavanje "Kosovarima" zašto ne mogu da uđu u UN, OEBS, Savet Evrope, i sve druge organizacije u kojima je uslov ulaska konsenzus članica, članstvo u UN i sl. Vreme radi za nas!

maja

pre 16 godina

Licno smatram da je pitanje Kosova zavrsena stvar, a ovo je samo gudljenje vremena. Sto se tice Makedonije nisam iznenadjen, samo verujem da su oni sledeci.

Vlada

pre 16 godina

Vidi se da je naš narod politički nezreo. Makedonija će na ovaj način držati dobre odnose sa Albancima, koji bi mogli da pokušaju isto što su uspeli na Kosovu, a što im je Miloševićeva nesposobna vlast omogućila. Makedonci su učinili sve da do toga ne dođe, dali Albancima sva građanska prava, a ako ipak do toga dođe, oni imaju pun legitimitet da se bore protiv separatizma, koji mi nismo imali, jer smo im uskratili osnovna ljudska prava, čak i pravo na školovanje (na prištinskom univerzitetu bio je zabranjen pristup albancima). A kad je formirana OVK, naša vlast je krenula represijom na ceo albanski živalj na Kosovu i tako je OVK postala deo naroda, a ne ekstremisti i to se posle toliko raširilo da se nije moglo više zaustaviti. Pametan se uči na tuđim greškama, a neko drugi na svojim!

Radule

pre 16 godina

Makedonci su veoma svesni (kao i naši političari) da će Kosovo na ovaj ili onaj način postati nezavisno, a najverovatnije tako što će kosovski Albanci unilateralno proglasiti nezavisnost na osnovu Ahtisarijevog plana, a jedna od ustavnih odredbi iz Aht. plana glasi: "Kosovo nece imati teritorijalnih pretenzija, niti ce pokusavati da se ujedini sa bilo kojom drugom drzavom ili delom drzave", tako da ne znam šta bi makedonski Albanci mogli da rade sa svojim parčetom teritorije. Makedonija dobro zna gde joj je mesto, koji su joj interesi i koliki su joj kapaciteti, pa zato nikoga ne treba da čudi što se šlihta EU, SAD-u, NATO-u i Albancima. A što ćemo mi da se ljutimo, šta da se radi. Budimo pošteni, ipak su Makedonci sebi draži...

Umoran

pre 16 godina

Ukoliko Kosovo nece moci u Evropu , nece moci ni Srbija , jer da bi Srbija bila primljena u EU mora da prizna nezavisnost Kosova pa bi posle toga i Kosovo bilo primljeno u UN i u EU. Sto se Makedonije tice , ne treba brinuti, jer buduca vlast na Kosovu nece podrzati nikakav separatsticki proces u Makedoniju a takodje i u okruzenju. Kosovo ce biti poslednje poglavlje raspada Jugoslavije.

fadil_h

pre 16 godina

Kosovo ide putem nezavisnosti i taj proces je jednostavno nezaustavljiv. Papagajski spominjajnje medjunarodnog prva nece zaustaviti taj proces. Podsetio bi da medjunarodno pravo odnosno Povelja UN (clanak 1, tacka 2) Zavrsni Akt Helsinkija (glava 8) NEDVSOMISLENO PRIZNAJU pravo NARODA na samoopredeljenje. Rezolucija 1244 (tacka 10) poznaje NAROD Kosova, koji prema pomenutim dokumentima odnosno medjunarodnom pravu ima pravo na samoopredeljenje. Kada raspao Sovjetski Savez, kada je raspala SFRJ JEDNOSTRANIM otcepljenjem Letonije, Litvanije, Estonije, Slovenije, Hrvatske, BIH, Makedonije zasto se toliko dize buka oko otcepljenja Kosova? Primer da Kosovski slucaj je sui generis pokazuje ponasanje albanaca u Makedoniji koji niti traze niti ce traziti otcepljenje od Makedonije. Makedonci to znaju vrlo dobro zato i podrzavaju nezavisno Kosovo ali nikako podelu Kosova jer tada bi se otvorila neka druga Pandorina kutija - otcepljenje prema etnickom principu. Do sada vazi samo otcepljenje federalnih jedinica kao sto Kosovo bilo u bivsu SFRJ.

bt

pre 16 godina

Ponovo se pominje teza kako je ekonomska situacija u KiM zamrznuta zbog nerešenog statusa, ali zagovornici teze nikako da objasne šta to sprečava EU i SAD da krenu sa investicijama i "odmrznu" tu ekonomsku situaciju. Svi govore kako Beograd već 8 godina nema nikakvu vlast niti išta odlučuje na KiM, pa znači da ne može uticati ni na otvaranje novih firmi i novih radnih mesta na KiM od strane prijatelja sa Zapada. U čemu je onda problem?

robert

pre 16 godina

Makedonija?Pa zašto vas to čudi.Makedonija a verujem i Kosovo u slučaju da se odcepi od Srbije imaju veće šanse za ulazak u EU, tako da neće biti potrebe za prekrajanjem granica kada će biti zajedno u EU.Gospodo komentori mi bi trebalo da se zapitamo šta će biti sa nama kada konačno postanemo ostrvo okruženo EU, a sve to zbog politike koja se ovde vodi još od sredine prošlog veka.Zar ne vidite da nam zbog naše tvrdoglavosti nema spasa i da ćemo ovde svi skapati gledajući druge kako se ujedinjuju i žive daleko bolje od nas.Do sada smo sve karte prokockali, tako će biti i sa ovom varijanom Kosovo zauzvrat EU.

Drevni Ilir

pre 16 godina

Ovo je vec smesno i potpuno neozbiljno od strane kosovskih politicara… Nema sumnje da ce nezavisnost biti proglasena uskoro ali nema ni potrebe zamajavati narod ovakvim neukusnim salama kao ‘mi znamo, ali ne mozemo da to vama kazemo’.

Mina

pre 16 godina

Izjave poput ove bi bile smešne, da nisu strašne...Tako frivolno tajnovite, kao da se deca igraju...A upravo one i doprinose radikalizaciji raspoloženja u srpskom biračkom telu. Katkad imam utisak da se to i želi. Ako bi ta radikalna struja i dala predsednika Srbije, bilo bi možda lakše uraditi što je naumljeno, uz alibi da su Srbi izabrali ekstremnog nacionalistu, tj. da se ništa od Miloševića pa nadalje nije promenilo na bolje...

Vlatko

pre 16 godina

Treba da bude jasno gradjanima Srbije da posle 2001 Makedonija nije ista kao pre. Nacin na koji je uredjena posle konflikta 2001 sa Badenterovim principom glasanja za odredjena pitanja, njeni evropski i NATO prioriteti - ne daju joj mogucnost da ostane neutralna ili da podrzi srpski stav. Mislim da je to svima jasno i da nema niceg zlonamernog prema Srbiji u svemu tome. Glavni interes svake zemlje je ocuvanje unutrasnje stabilnosti i to je upravo ono sto Makedonija i radi. Nista vise.

Aleksandar Popovic

pre 16 godina

Sto se Albanije tice, reagovanje njenog predstavnika (predstavnice) je sasvim ocekivano. Za Makedoniju se to ne moze reci. Ne samo zbog toga sto su hiljade srpskih mladica izginule za oslobadjanje teritorije, "stare Srbije", koja se danas tretira kao samostalna drzava, nego i zbog cinjenice da Makedonija ima isti ako ne i veci problem sa albanskom manjinom. S druge strane, ne moze Makedonija da bude protiv deobe Kosova, a da istovremeno aplaudira cepanju Srbije. Nadajuci se da cemo iz ovakvog ponasanja lidera prijateljskog nam makedonskog naroda izvuci kakve pouke, ovde ima mesta i za ozbiljnije reagovanje nasih vlasti. Da se Makedonija upozori da ovakve, u sustini neprijateljske izjave, nimalo ne doprinose stabilnosti na Balkanu.

"Rezervista"

pre 16 godina

A zasto nijedne vesti ne javljaju kako se vec danima dele pozivi za vojnu vezbu i kao neki "ratni rasporedi"? Mene je pre neki dan trazila vojna policija na adresi na kojoj sam prijavljen. Pa gospodo, imam jednu vest za vas: daleko sam u inostranstvu, "trbuhom za kruhom", zahvaljujuci vama politicarima, i ne pada mi na pamet da se borim za nesto sto ste vec prodali pre 10 godina. A vi, saljite vase sinove, samo napred.

"Rezervista"

Sredoje

pre 16 godina

Zar Jugoslavija nije bila clanica UN, a i vaznija drzava od Srbije, pa su joj se prekrajale granice mimo volje Beograda, dok nije nestala sa politicke karte? Bila drzava pa je vise nema, bilo jednom Kosovo deo Srbije, pa vise nije. Bilo Kosovo nase do dolaska Turaka, onda stotinama narednih godina, sve do 1915. nije vise bilo nase. I tada smo ga dobili odlukom velikih sila. Sada cemo ga njihovom odlukom i izgubiti.

pravnik

pre 16 godina

SAD mogu dati zeleno svetlo Albancima i priznati Kosovo. To je politicka realnost. Ali od toga momenta pravila medunarodne politike imace drugacije standarde, drugacije argumente, drugacije tumacenje i primenu. Na primeru kosova - krsi se medunarodno pravo i stavlja ispod medunarodne sile. Toga su i Amerikanci svesno i traze ostvarenje svojih interesa (priznavanjem nezavisnosti Kosova) sa sto manje stete (koju ocigledno nece moci da izbegnu).

dora

pre 16 godina

Informacija da se makedonski zvanicnici slazu sa ahtisarijevim planom, pa jos da su to zvanicno izjavili, nema veze s'vezom..ni na jednim vestima nisam cula tako nesto, vec su to bili neki uopsteni govori , a jedino stoje tacno da su rekli je da se ne slazu sa podelim kosova..
ne znam kome treba da koristi ovakav nacin pisanja..tj. laganja..makedonci ce se ponasati kako im kaze EU i to je sve i niko nikada nigde nije dao nikakvu zvanicnu izjavu tipa da se SLAZU sa bilo kakvim planom..u ostalom na kraju ce na zalost i Beograd morati tako..

Limburg

pre 16 godina

Muka mi je više, ajde proglasite već više tu nezavisnost da vidim šta i kako ćemo dalje. 10.12 , pa Januar, pa sada kraja Februara ili možda Limburga meseca.

sala

pre 16 godina

G: Surroi kap i g.Limaj,kao i niko drugi, ne znaju datum kada ce Kosovo da proglasi dogovaranu nezavisnost. Svi znamo da ce se to uskoro desiti, ali svet i svetska diplomatija su dinamicna stvar a ne nekakva statika koja stoji i ceka. Surroi je vec jednom rakao da ce se to desiti 24 decembra 07, ali kako stvari stoje to ce biti promasaj. I g. Limaj i g. Surroi su na novembarskim izborima licno izgubili na izborima, mozda i zbog ovako neozbiljnog odnos prema gradjanima Kosova.

Milos Ilic

pre 16 godina

Da li su ovi "zapadni prijatelji" isto i nasi prijatelji ili se samo tako predstavljaju.
Ako su nam prijatelji u ssta nas ubedjuju, zassto onda i Srbija ne zna tajni datum.
Radi li se ipak samo o iznenadjenju svetosavskom, uskrssnjem, djurdjevdanskom ili pak vidovdanskom ...(dodaj slobodno ako sam propustio).

nn

pre 16 godina

Za neobavestene,na Kosovu nema ni blizu 2,5 miliona ljudi,to se videlo na zadnjim kosovskim izborima.Ima manje od 1,5 miliona stanovnika.
I zaista ne mogu da verujem da neko u Srbiji moze i dalje da misli da nam se Kosovo uzima zbog zlocina koje smo cinili,Turci sa Kurdima rade mnogo gore stvari,videli ste kako su prosli Srbi u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje,a te zemlje se i pored toga ne cepaju.Vidim da je americka propaganda koja se vodila 90-tih(a i dalje traje)ipak uticala na odredjeni procenat naivnih gradjana Srbije.

jeconik

pre 16 godina

Makedoncima je jedino vazno da ne dodje do podele Kosova jer tu bi nastao presedan gde se deo neke teritorije (u ovom slucaju pokrajine, ali i drzave) otcepljuje po etnickom principu. To onda moze i njima da se desi. Ovako, ukoliko cela pokrajina (multietnicka) postane nezavisna, tako nesto smatraju da se ne moze desiti njima jer nemaju autonomne celine. To je prica koju sam jos letos pratila u njihovoj stampi, a koliko ima smisla, svako nek proceni za sebe.

bondsteel

pre 16 godina

srbi nece nikada priznati nezavisnost kosova,ali i albanci nece nikada prihvatiti nesto manje od nezavisnosti,prema tome rusi nemaju razloga da trazu jos razgovore medju Beograda i Prishtine jer nece biti kompromisa,ovo vec svi znaju,i zato svi (osim Rusije) kazu da tu nema drugog resenja.A tako misle i makedonci,nemojte sad njih mrzeti.

Marina

pre 16 godina

G-din Vojislav Kostunjavi povodom proglasenja Nezavisnosti Kosova,cestitao G-dinu Fatmiru Sejdiu sa pesmom "NIKAD TE NIKO NECE,VOLET KO JA..." od Seid Memic Vajte.

100%realni

pre 16 godina

Buducnost Kosova zna se jos od 1999 god. a sto se tice zabrinutosti za buducnost Makedonije budite uvereni da ako Makedonska vlast bude jednaka prema svim njenim gradjanima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost( sto sa Srbijom nije bila slucajnost kada su u pitanju bili Albanci a i nije ni sada)nikada nece biti nikakvih medjunacionalnih problema i to u prvom slucaju sa Albancima.Oni ce postovati a i jednostavno smatrace Makedoniju kao svoju drzavu (sto i jeste )kao sto to cine vec godinama.Sto se tice Kosovskog problema verujte da su do ove situacije vise doprineli sami Srpski politicari nego sami Albanci.Nadam se da ce Kosovski problem biti poslednji na Balkanu i da ce na tim prostorima konacno zavladati mir.

IVan

pre 16 godina

Makedonije se od samostalnosti ponasala kao nesamostalna drzava koja izvrsava sve sto joj zapad kaze pa i strane trupe prilikom bombardovanja srbije.I sta je makedonija dobila za uzvrat ,da posle 17 godina od izlaska iz yu njeni gradjani imaju nizi standard nego 90 godine sa prosecnom platom od nesto vise od 200 eura i dele dno evropske lestvice sa albanijom a ekonomski rast im je veoma nizak sto znaci da nema bas velike nada u buducnost

Toni

pre 16 godina

Niko ne zna datum proglasenja nezavisnosti,ali albanci i srbi kad tad moraju da zive zajedno,jer drugealtrnative nemaju,samo molim Boga,da to svate sto prije.

Buron

pre 16 godina

Mnogi bi hteli znati od kada se to Srbija i njeni vlastodrsci (plus SPC) brinu o medjdunardoj pravdi. Za Srbiju je jos pre prilicno dugo vremena postojalo samo njihovo pravo, i samo njihovi interesi, pa i po cenu treceg svetskog rata. Prisetite se samo Milosevica i Seselja, da ne bi morao nabrajati i mnoge druge cije ideje vecina Srpskog naroda jos uvek podrzava.
Bas mi je zao i Tadica koji umesto da se vec odavno stara o normaliziji odnosa izmedju Kosova i Srbije tj. Srpskog i Kosovskog naroda, da kao predsednik Srbije pomogne Srpskoj manjini da bolje zivi na Kosovu, on se zamislite “brine” o globalnoj politici, o “uvodjenju novog elementa u medjunarodni poredak, posebno u onim delovima sveta u kojima postoje separatisticku pokreti” ?