Protest Sindikata obrazovanja

Beograd -- Sindikat obrazovanja Beograda održao protest u Beogradu i tražio od Vlade povećanje plata.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Mislim da nije u redu. Ja verujem da njihov posao nije lak i da su (bar deo prosvetnih radnika) zavrsili fakultete, ali sto je puno, puno je! Ja sam zavrsila fakultet, sada radim kod privatnika za platu od 10.000 dinara koja kasni 3 meseca. Ako bih se zalila, dali bi mi radnu knjizicu. I usput sam trudna, ko bi primio trudnicu u stalni radni odnos? Spustite se malo na zemlju prosvetari i osvrnite oko sebe! 2 meseca godisnjeg, prosecna plata, sve beneficije, dnevno oko 5-6 sati rada i plus privatni casovi. Sta hocete vise? Mi nemamo ni grejanje u kancelarijama!
  (ogorcena, 9. novembar 2007 14:24)

  # Link komentara

 2. Jedino što cenim kod ovog sindikata je to što se uvek i bez ikakvog odstupanja bore za sebe. Da smo svi takvog duha, bolje bismo živeli.
  Ja sam vaspitač i radim na 72% radnog vremena što je 20 sati neposrednog rada sa decom nedeljno, znači ne računajući pripremu za rad. Nastavno osoblje koje radi sa 100% radnog vremena ima najviše 15 sati neposrednog rada sa decom nedeljno. Trenutno imam duplo manju platu od nastavnog osoblja koje na primer kao i ja nema mnogo godina radnog staža. Naravno da razumem da se sa godinam radnog staža povećava i plata, ali ne razumem kako to da neko manje radi za trećinu radnog vremena ,a da pritom prima duplo veću platu, pošto ja u Kraljevu na primer imam 15560 dinara.
  Ne tražim od nastavnog osoblja da prestane da se bori za poboljšanje uslova rada, ali što se tiče plata neka malo pogledaju oko sebe.
  (darkoKV, 9. novembar 2007 14:31)

  # Link komentara

 3. A da pogledate i vi malo oko sebe? Ne morate nam povecavati plate nego neka drzava obezbedi da se nastava normalno odvija. Pa 50% svakog casa ode na smirivanje dece koja su izgubila svaki kompas. Pa citate li novine? Premlacivanje profesora na svakom koraku a o verbalnom nasilju ucenika nad profesorima da i ne govorim.
  (Bojan, 9. novembar 2007 15:17)

  # Link komentara

 4. Nastavnicki posao je veoma, veoma zahtevan i tezak. Tih 5-6 sati rada, koje spominje jedna od citateljki, mogu slobodno da se uporede sa 12 sati efektivnog rada u kancelariji, pa cak i bez grejanja, Verujte mi, iskusila sam i jedno i drugo, a i rad u ucionici bez grejanja. Niko ne uzima u obzir koliko traje priprema za nastavu, strucna i pedagoska, individualizovana nastava, metodologija itd. A bilo je dana kada sam nakon 6 casova u skoli (prosecno 30 dece po odeljenju, znaci 180 njih, od kojih barem polovina zahteva individualnu paznju i pristup)dolazila kuci i nisam bila u stanju da sat vremena progovorim jednu rec od umora. A o ogromnoj vaznosti obrazovanja za buducnost svake osobe i jedno drustvo da ne govorim. U zemlji u kojoj sada zivim, obrazovanju se posvecuje mnogo veca paznja.
  (Slavica, 9. novembar 2007 16:59)

  # Link komentara