Ponedeljak, 05.11.2007.

07:51

Smrt deteta zbog lekarske greške?

Pre mesec dana u Kraljevu umrla dvogodišnja devojčica, po mišljenju roditelja usled lekarskih propusta.

Izvor: B92

Smrt deteta zbog lekarske greške? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Tales

pre 16 godina

Pneumokok u 99 posto slucajeva etioloski faktor ili razlog upala srednjeg uva kod dece i odraslih.Deduktivna logika...Upala uva koja je usled neadekvatne terapije zahvatila meningijalne opne.I onda je dete rodjeno pod nesretnom zvezdom....Strasno

UK

pre 16 godina

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. REKLI SU MI DA CU IMATI JOS DECE I DA CE MI TREBATI NJIHOVA POMOC".
Ovo sto je rekao taj lekar, moze da izgovori samo monstrum.

angie

pre 16 godina

Ovo je slika i prlika vremena u kome zivimo u Srbiji i nacina razmisljanja koji nas koci na svakom koraku.
Dobro je da su roditelji odlucili da ovo iznesu u javnost. Nadam se da ce istina biti utvrdjena na javnom saslusanju jer i roditelji i lekari treba da budu na oprezu. Ko nema "vezu" kod lekara, tesko ce se za tretman koji mu pripada izboriti sam...

Dusan

pre 16 godina

Na veliku zalost cele Srbije lekara se svi sete kada neko umre. Niko ne prica o uslovima, edukaciji, opremi. Samo o korupciji. Poredjenja sa zapadom nemaju nikakvog smisla jer koliko para toliko muzike.

Dr. Milan

pre 16 godina

Ja mislim da bi nasi medicinski fakulteti u skladu sa vremenom u kojem zivimo morali da smanje obim mnogih predmeta koji se ionako ne koriste u praksi, a da uvedu nove kao:
1. Mito - primopredaja, 2. Prikrivanje pogresne dijagnoze, 3. Lekarska komora - spas u pravi cas. 4. Kako lako i jednostavno odrediti da li je dete rodjeno pod srecnom ili nesrecnom zvezdom.

Quo vadis?

pre 16 godina

U Zrenjaninu mog oca u gradskoj bolnici na jednom od odeljenja nikada da operisu. Nisam dao 200 Evra i postao je zaboravljen slucaj! Srbijo!

vladimir

pre 16 godina

Pretpostavljam da je slučaj toga deteta samo vrh ledene gore jer su se roditelji usudili da to iznesu u javnost. Zao mi je neukog i siromašnijeg sveta koji često odlažu odlazak kod lekara, a kad se odluče na čekanje po "ambulantama" ostanu zadovoljni sa bilo kakvom dijagnozom koju im lekari niti ne obrazlažu jer ne bi ni "razumeli". Takav odnos do pacijenata je samo refleksija opšteg nepoštovanja,nemorala, nevaspitanja, ignorance i nekultura koja nam dolazi od samog vrha države, od onih koji javno nastupaju i kroje politiku. U svakom slučaju grešku iz malomarnosti, pa čak i iz neprimernog ponašanja sa pacijentom treba strogo sankcionirati.
Isto tako bih zeleo da naglasim da u Srbiji postoje izvanredni stručnjaci, specijalisti koji su u mom slučaju skoro trenutno posumnjali i uradili sva potrebna ispitivanja koja su potvrdila sumnje na dugotrajnu bolest koja ni mojim lekarima u Sloveniji nije pala na pamet. Medicina je svemoguća kad je u pravim rukama, ako dodje u pogrešne ruke je smrtonosna.

Miroslav L.

pre 16 godina

Izgleda da nasi lekari jos uvek gledaju u "srecne" i "nesrecne" zvezde prilikom propisivanja terapije. Sramota je sta su ti nazovi lekari rekli roditeljima.

Simptomaticno je da se u ovakvim slucajevima kao uzroci daju skolski primeri neizlecivih bolesti. A skala dijagnoza je velika, od ujeda komarca do meningoencefalitisa.

Ja

pre 16 godina

Moj najmiliji je bio onkološki bolesnik i kao takav poslednji na listi prioriteta hitne pomoći. Pozlilo mu je, hitna pomoć je došla posle celopopodnevnog čekanja. Umro je od komplikacija zbog neblagovremeno pružene pomoći. Da li bi umro pre ili kasnije, njemu nije bilo svejedno. Javna je tajna da umirućim bolesnicima lekari ne žele da ukažu pomoć, jer se šuška među običnim svetom, da postoji bodovanje bolničkih ustanova i lekara po broju pacijenata koji umru pod njihovom nadležnošću. Kada sve to ne bila istina!!! Ipak, roditelji devojčice imaju puno pravo da postave pitanje terapije, jer ako lekar nije odgovoran ili hrabar da da pravu terapiju, mesto mu nije u toj struci. Čini si da je Hipokratova zakletva samo forma i izanđala tradicija. Onda nije li bolje da lekari po završenim studijama, daju zakletvu vernosti ministru zdravlja i privatnoj lekarskoj komori?

richi

pre 16 godina

putritidni meningoencefalitis koji izaziva pneumokok ne bi izlecili ni u beogradu, ni na kraju sveta, prosto to je stanje kad je svaki trud ok, ali uzaludan.... kad bi znali koliko je to tesko izleciti ne bi ovo radili...
malo mi je muka od tog spektakularizma lekarske greske....

goga

pre 16 godina

Za mesec dana treba da se porodim i verujte mi, ako se tako nesto desi mom detetu, ne odgovaram za svoje postupke. Naravno ako se dokaze da je lekarska greska. Iskreno se nadam da ce ova drzava napokon doneti neke zakone po tom pitanju i naravno sprovoditi iste.

Milica

pre 16 godina

"Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć" - jel se to ovde nazire neka pretnja ili mi se samo cini. Dokle vise?

Mirjana

pre 16 godina

Iskreno mi je zao deteta i roditelja.
Da li ce nalaz strucnjaka ustanoviti gresku lekara i pogresnu terapiju koja je primenjivana ili je "nesrecna zvezda" u pitanju ostaje da roditeljima i javnosti saopste strucnjaci. Naravno ako nisu korumpirani i ako se sa sigurnoscu moze osloniti na njihov nalaz.
Medicina mi nije struka ali dijagnoza "nesrecna zvezda" sigurno ne postoji u medicinskom recniku.
Cesto se suoacavam sa arogantnocu lekara cak i kad te preglede privatno placam.Ne sumnjam u njihovu strucnost ali odgovori koje dobijam nakon pregleda su ne prihvatljivi. "Sve je to u skadu sa vasim godinama" "Ako vam i objasnim vi to ne biste razumeli" i sl. Sta vise reci...

Doc

pre 16 godina

Zaista sam ogorcen zbog odnosa mojih kolega u Srbiji prema njihovim pacijentima, prema narodu i gradjanima Srbije. To nije tretman dostojan coveka na pocetku 21 veka. I najzabecenija ostrva na Pacifiku, i mnoge zemlje "treceg sveta" imaju mnogo civilizovaniji i savremeniji Zdravstveni sistem koji u centru svih aktivnosti ima pacijenta prema kome se odnose sa postovanjem i dignitetom.
"Dragan Arsić kaže o lekarskim grškama treba govoriti javno jer se propusti dešavaju i u najboljim klinikama. On, međutim, navodi da medicina nije svemoguća."
Izvinite g-dine direktore, ali takve gluposti se vise ne desavaju nigde u civilizovanom svetu, a tamo nema "majogirih" klinika vec su sve u kategoriji "najboljih".
A vi nemate pojma koliko je medicina mocna a koliko nije. Medicina kojom se vi bavite tamo je nesto sto je davno napusteno. To sto se dogodilo ovom jadnom detetu i njenim roditeljima, kao i u mnogim drugim slucajevima koji se maltene svakodnevno tamo desavaju,ne mogu nikako to nazvati greskom lekara, jednostavno zbog toga sto je citav sistem u kome rade srpski lekari sa veeelikom, gluupom greskom.
Srpski zdravstveni sistem je rodjen pod pogresnom zvezdom a i oni koji ne zele da to prihvate (zbog svojih sibicarskih interesa)izgleda takodje. A ne mala devojcica koju su "lecili" kraljevacki i beogradski "doktori".
Kakav samo recnik koriste, kako se ophode prema jadnim pacijentima, prema deci i njihovim ojadjenim roditeljima. Pa kad ce jednom g-din ministar da pokrene to "postovanje ljudskih prava u srpskom zdravstvu"?? Savet Evrope je njegovu vladu vec nekoliko puta opomeno zbog toga. Ali ovoj Vladi se zaista ne zuri, neka se takvim "tricarijama" kao sto su ljudska prava u zdravstvu Srbije, bavi neka sledeca Vlada. Ovi imaju preca posla i "istorijsku" misiju da nam resavaju "nacionalni interes".

gresnik

pre 16 godina

stvano vise nije izdrzljiv ovaj pritisak.Svi mi imamo decu a vidimo sta se desava.I niko ne odgovara.Verovatno ce ministar ponovo izaci u javnost i reci da eto sastace se eticki odbor,komisija neka i razmotriti sve cinjenice ali i zapretiti novinarima da slucajno ne spominju lekare u losem kontekstu.A samo bih pitao tog ministra koji je na funkciji vec ko zna koliko godina,samo jedno da odgovori:koliko je dece umrlo lekarskom greskom za vreme njegovog mandata a koliko je lekara odgovaralo? Koliko ministre? Prosto pitanje.

jako zabrinut

pre 16 godina

Koliko vidim prvi covek zdravstvenog centra je po zahtevu roditelja nalozio istragu, sto je ohrabrujuce, jer cini se nema nameru da bilo sta skriva u vezi ovog slucaja. S druge strane, porucio bih lekarima koji se umesto za nauku i posten rad oslanjaju na zvezde da takvi lekari nikome nisu potrebni, pogotovo ne roditeljima male dece, jer ako su i dosad preporucivali roditeljima da se ne bune previse, to onda znaci da bas i nisu sjajni lekari da zapravo i nemaju reputacuiju koju bi cuvali, osim one da su neodgovrni i nestrucni.
Tuzno je da se u vreme kad se drzavni organi, makar na papiru bore protiv bele kuge, ovakvi slucajevi ne isitaju do kraja, sto zbog odgovornosti lekara, sto zbog novih saznanja o bolesti dece.
I jos nesto, da vidimo kloliko ce lekarskoj komori trebati da se oglasi povodom ovog slucaja.

Dima

pre 16 godina

Na roditeljima je da sumnjaju, ako imaju razloga, ali je na medijima da izvestavaju profesionalno i nepristrasno. Da se ne pravi atmosfera linca prema lekarima, ali da se jasno imenuju, sa svim relevantnim detaljima, i oni cijom dokazanom krivicom je doslo do nesrece. Ali samo nakon utvrdjivanja cinjenica.

Milan

pre 16 godina

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć". Nadam se da ce javni tuzilac da reaguje povodom ovoga. Vecina ljudi zna da se lekari kod nas upravo ovako ponasaju. Ovo je bruka i sramota! Valjda nece ostati na jos jednom clanku u novinama.

Doc

pre 16 godina

Zaista sam ogorcen zbog odnosa mojih kolega u Srbiji prema njihovim pacijentima, prema narodu i gradjanima Srbije. To nije tretman dostojan coveka na pocetku 21 veka. I najzabecenija ostrva na Pacifiku, i mnoge zemlje "treceg sveta" imaju mnogo civilizovaniji i savremeniji Zdravstveni sistem koji u centru svih aktivnosti ima pacijenta prema kome se odnose sa postovanjem i dignitetom.
"Dragan Arsić kaže o lekarskim grškama treba govoriti javno jer se propusti dešavaju i u najboljim klinikama. On, međutim, navodi da medicina nije svemoguća."
Izvinite g-dine direktore, ali takve gluposti se vise ne desavaju nigde u civilizovanom svetu, a tamo nema "majogirih" klinika vec su sve u kategoriji "najboljih".
A vi nemate pojma koliko je medicina mocna a koliko nije. Medicina kojom se vi bavite tamo je nesto sto je davno napusteno. To sto se dogodilo ovom jadnom detetu i njenim roditeljima, kao i u mnogim drugim slucajevima koji se maltene svakodnevno tamo desavaju,ne mogu nikako to nazvati greskom lekara, jednostavno zbog toga sto je citav sistem u kome rade srpski lekari sa veeelikom, gluupom greskom.
Srpski zdravstveni sistem je rodjen pod pogresnom zvezdom a i oni koji ne zele da to prihvate (zbog svojih sibicarskih interesa)izgleda takodje. A ne mala devojcica koju su "lecili" kraljevacki i beogradski "doktori".
Kakav samo recnik koriste, kako se ophode prema jadnim pacijentima, prema deci i njihovim ojadjenim roditeljima. Pa kad ce jednom g-din ministar da pokrene to "postovanje ljudskih prava u srpskom zdravstvu"?? Savet Evrope je njegovu vladu vec nekoliko puta opomeno zbog toga. Ali ovoj Vladi se zaista ne zuri, neka se takvim "tricarijama" kao sto su ljudska prava u zdravstvu Srbije, bavi neka sledeca Vlada. Ovi imaju preca posla i "istorijsku" misiju da nam resavaju "nacionalni interes".

Milica

pre 16 godina

"Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć" - jel se to ovde nazire neka pretnja ili mi se samo cini. Dokle vise?

Milan

pre 16 godina

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć". Nadam se da ce javni tuzilac da reaguje povodom ovoga. Vecina ljudi zna da se lekari kod nas upravo ovako ponasaju. Ovo je bruka i sramota! Valjda nece ostati na jos jednom clanku u novinama.

gresnik

pre 16 godina

stvano vise nije izdrzljiv ovaj pritisak.Svi mi imamo decu a vidimo sta se desava.I niko ne odgovara.Verovatno ce ministar ponovo izaci u javnost i reci da eto sastace se eticki odbor,komisija neka i razmotriti sve cinjenice ali i zapretiti novinarima da slucajno ne spominju lekare u losem kontekstu.A samo bih pitao tog ministra koji je na funkciji vec ko zna koliko godina,samo jedno da odgovori:koliko je dece umrlo lekarskom greskom za vreme njegovog mandata a koliko je lekara odgovaralo? Koliko ministre? Prosto pitanje.

Mirjana

pre 16 godina

Iskreno mi je zao deteta i roditelja.
Da li ce nalaz strucnjaka ustanoviti gresku lekara i pogresnu terapiju koja je primenjivana ili je "nesrecna zvezda" u pitanju ostaje da roditeljima i javnosti saopste strucnjaci. Naravno ako nisu korumpirani i ako se sa sigurnoscu moze osloniti na njihov nalaz.
Medicina mi nije struka ali dijagnoza "nesrecna zvezda" sigurno ne postoji u medicinskom recniku.
Cesto se suoacavam sa arogantnocu lekara cak i kad te preglede privatno placam.Ne sumnjam u njihovu strucnost ali odgovori koje dobijam nakon pregleda su ne prihvatljivi. "Sve je to u skadu sa vasim godinama" "Ako vam i objasnim vi to ne biste razumeli" i sl. Sta vise reci...

richi

pre 16 godina

putritidni meningoencefalitis koji izaziva pneumokok ne bi izlecili ni u beogradu, ni na kraju sveta, prosto to je stanje kad je svaki trud ok, ali uzaludan.... kad bi znali koliko je to tesko izleciti ne bi ovo radili...
malo mi je muka od tog spektakularizma lekarske greske....

goga

pre 16 godina

Za mesec dana treba da se porodim i verujte mi, ako se tako nesto desi mom detetu, ne odgovaram za svoje postupke. Naravno ako se dokaze da je lekarska greska. Iskreno se nadam da ce ova drzava napokon doneti neke zakone po tom pitanju i naravno sprovoditi iste.

Dima

pre 16 godina

Na roditeljima je da sumnjaju, ako imaju razloga, ali je na medijima da izvestavaju profesionalno i nepristrasno. Da se ne pravi atmosfera linca prema lekarima, ali da se jasno imenuju, sa svim relevantnim detaljima, i oni cijom dokazanom krivicom je doslo do nesrece. Ali samo nakon utvrdjivanja cinjenica.

Ja

pre 16 godina

Moj najmiliji je bio onkološki bolesnik i kao takav poslednji na listi prioriteta hitne pomoći. Pozlilo mu je, hitna pomoć je došla posle celopopodnevnog čekanja. Umro je od komplikacija zbog neblagovremeno pružene pomoći. Da li bi umro pre ili kasnije, njemu nije bilo svejedno. Javna je tajna da umirućim bolesnicima lekari ne žele da ukažu pomoć, jer se šuška među običnim svetom, da postoji bodovanje bolničkih ustanova i lekara po broju pacijenata koji umru pod njihovom nadležnošću. Kada sve to ne bila istina!!! Ipak, roditelji devojčice imaju puno pravo da postave pitanje terapije, jer ako lekar nije odgovoran ili hrabar da da pravu terapiju, mesto mu nije u toj struci. Čini si da je Hipokratova zakletva samo forma i izanđala tradicija. Onda nije li bolje da lekari po završenim studijama, daju zakletvu vernosti ministru zdravlja i privatnoj lekarskoj komori?

vladimir

pre 16 godina

Pretpostavljam da je slučaj toga deteta samo vrh ledene gore jer su se roditelji usudili da to iznesu u javnost. Zao mi je neukog i siromašnijeg sveta koji često odlažu odlazak kod lekara, a kad se odluče na čekanje po "ambulantama" ostanu zadovoljni sa bilo kakvom dijagnozom koju im lekari niti ne obrazlažu jer ne bi ni "razumeli". Takav odnos do pacijenata je samo refleksija opšteg nepoštovanja,nemorala, nevaspitanja, ignorance i nekultura koja nam dolazi od samog vrha države, od onih koji javno nastupaju i kroje politiku. U svakom slučaju grešku iz malomarnosti, pa čak i iz neprimernog ponašanja sa pacijentom treba strogo sankcionirati.
Isto tako bih zeleo da naglasim da u Srbiji postoje izvanredni stručnjaci, specijalisti koji su u mom slučaju skoro trenutno posumnjali i uradili sva potrebna ispitivanja koja su potvrdila sumnje na dugotrajnu bolest koja ni mojim lekarima u Sloveniji nije pala na pamet. Medicina je svemoguća kad je u pravim rukama, ako dodje u pogrešne ruke je smrtonosna.

jako zabrinut

pre 16 godina

Koliko vidim prvi covek zdravstvenog centra je po zahtevu roditelja nalozio istragu, sto je ohrabrujuce, jer cini se nema nameru da bilo sta skriva u vezi ovog slucaja. S druge strane, porucio bih lekarima koji se umesto za nauku i posten rad oslanjaju na zvezde da takvi lekari nikome nisu potrebni, pogotovo ne roditeljima male dece, jer ako su i dosad preporucivali roditeljima da se ne bune previse, to onda znaci da bas i nisu sjajni lekari da zapravo i nemaju reputacuiju koju bi cuvali, osim one da su neodgovrni i nestrucni.
Tuzno je da se u vreme kad se drzavni organi, makar na papiru bore protiv bele kuge, ovakvi slucajevi ne isitaju do kraja, sto zbog odgovornosti lekara, sto zbog novih saznanja o bolesti dece.
I jos nesto, da vidimo kloliko ce lekarskoj komori trebati da se oglasi povodom ovog slucaja.

Miroslav L.

pre 16 godina

Izgleda da nasi lekari jos uvek gledaju u "srecne" i "nesrecne" zvezde prilikom propisivanja terapije. Sramota je sta su ti nazovi lekari rekli roditeljima.

Simptomaticno je da se u ovakvim slucajevima kao uzroci daju skolski primeri neizlecivih bolesti. A skala dijagnoza je velika, od ujeda komarca do meningoencefalitisa.

Dusan

pre 16 godina

Na veliku zalost cele Srbije lekara se svi sete kada neko umre. Niko ne prica o uslovima, edukaciji, opremi. Samo o korupciji. Poredjenja sa zapadom nemaju nikakvog smisla jer koliko para toliko muzike.

Quo vadis?

pre 16 godina

U Zrenjaninu mog oca u gradskoj bolnici na jednom od odeljenja nikada da operisu. Nisam dao 200 Evra i postao je zaboravljen slucaj! Srbijo!

Dr. Milan

pre 16 godina

Ja mislim da bi nasi medicinski fakulteti u skladu sa vremenom u kojem zivimo morali da smanje obim mnogih predmeta koji se ionako ne koriste u praksi, a da uvedu nove kao:
1. Mito - primopredaja, 2. Prikrivanje pogresne dijagnoze, 3. Lekarska komora - spas u pravi cas. 4. Kako lako i jednostavno odrediti da li je dete rodjeno pod srecnom ili nesrecnom zvezdom.

angie

pre 16 godina

Ovo je slika i prlika vremena u kome zivimo u Srbiji i nacina razmisljanja koji nas koci na svakom koraku.
Dobro je da su roditelji odlucili da ovo iznesu u javnost. Nadam se da ce istina biti utvrdjena na javnom saslusanju jer i roditelji i lekari treba da budu na oprezu. Ko nema "vezu" kod lekara, tesko ce se za tretman koji mu pripada izboriti sam...

Tales

pre 16 godina

Pneumokok u 99 posto slucajeva etioloski faktor ili razlog upala srednjeg uva kod dece i odraslih.Deduktivna logika...Upala uva koja je usled neadekvatne terapije zahvatila meningijalne opne.I onda je dete rodjeno pod nesretnom zvezdom....Strasno

UK

pre 16 godina

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. REKLI SU MI DA CU IMATI JOS DECE I DA CE MI TREBATI NJIHOVA POMOC".
Ovo sto je rekao taj lekar, moze da izgovori samo monstrum.

goga

pre 16 godina

Za mesec dana treba da se porodim i verujte mi, ako se tako nesto desi mom detetu, ne odgovaram za svoje postupke. Naravno ako se dokaze da je lekarska greska. Iskreno se nadam da ce ova drzava napokon doneti neke zakone po tom pitanju i naravno sprovoditi iste.

Dusan

pre 16 godina

Na veliku zalost cele Srbije lekara se svi sete kada neko umre. Niko ne prica o uslovima, edukaciji, opremi. Samo o korupciji. Poredjenja sa zapadom nemaju nikakvog smisla jer koliko para toliko muzike.

Doc

pre 16 godina

Zaista sam ogorcen zbog odnosa mojih kolega u Srbiji prema njihovim pacijentima, prema narodu i gradjanima Srbije. To nije tretman dostojan coveka na pocetku 21 veka. I najzabecenija ostrva na Pacifiku, i mnoge zemlje "treceg sveta" imaju mnogo civilizovaniji i savremeniji Zdravstveni sistem koji u centru svih aktivnosti ima pacijenta prema kome se odnose sa postovanjem i dignitetom.
"Dragan Arsić kaže o lekarskim grškama treba govoriti javno jer se propusti dešavaju i u najboljim klinikama. On, međutim, navodi da medicina nije svemoguća."
Izvinite g-dine direktore, ali takve gluposti se vise ne desavaju nigde u civilizovanom svetu, a tamo nema "majogirih" klinika vec su sve u kategoriji "najboljih".
A vi nemate pojma koliko je medicina mocna a koliko nije. Medicina kojom se vi bavite tamo je nesto sto je davno napusteno. To sto se dogodilo ovom jadnom detetu i njenim roditeljima, kao i u mnogim drugim slucajevima koji se maltene svakodnevno tamo desavaju,ne mogu nikako to nazvati greskom lekara, jednostavno zbog toga sto je citav sistem u kome rade srpski lekari sa veeelikom, gluupom greskom.
Srpski zdravstveni sistem je rodjen pod pogresnom zvezdom a i oni koji ne zele da to prihvate (zbog svojih sibicarskih interesa)izgleda takodje. A ne mala devojcica koju su "lecili" kraljevacki i beogradski "doktori".
Kakav samo recnik koriste, kako se ophode prema jadnim pacijentima, prema deci i njihovim ojadjenim roditeljima. Pa kad ce jednom g-din ministar da pokrene to "postovanje ljudskih prava u srpskom zdravstvu"?? Savet Evrope je njegovu vladu vec nekoliko puta opomeno zbog toga. Ali ovoj Vladi se zaista ne zuri, neka se takvim "tricarijama" kao sto su ljudska prava u zdravstvu Srbije, bavi neka sledeca Vlada. Ovi imaju preca posla i "istorijsku" misiju da nam resavaju "nacionalni interes".

Dima

pre 16 godina

Na roditeljima je da sumnjaju, ako imaju razloga, ali je na medijima da izvestavaju profesionalno i nepristrasno. Da se ne pravi atmosfera linca prema lekarima, ali da se jasno imenuju, sa svim relevantnim detaljima, i oni cijom dokazanom krivicom je doslo do nesrece. Ali samo nakon utvrdjivanja cinjenica.

gresnik

pre 16 godina

stvano vise nije izdrzljiv ovaj pritisak.Svi mi imamo decu a vidimo sta se desava.I niko ne odgovara.Verovatno ce ministar ponovo izaci u javnost i reci da eto sastace se eticki odbor,komisija neka i razmotriti sve cinjenice ali i zapretiti novinarima da slucajno ne spominju lekare u losem kontekstu.A samo bih pitao tog ministra koji je na funkciji vec ko zna koliko godina,samo jedno da odgovori:koliko je dece umrlo lekarskom greskom za vreme njegovog mandata a koliko je lekara odgovaralo? Koliko ministre? Prosto pitanje.

Milica

pre 16 godina

"Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć" - jel se to ovde nazire neka pretnja ili mi se samo cini. Dokle vise?

jako zabrinut

pre 16 godina

Koliko vidim prvi covek zdravstvenog centra je po zahtevu roditelja nalozio istragu, sto je ohrabrujuce, jer cini se nema nameru da bilo sta skriva u vezi ovog slucaja. S druge strane, porucio bih lekarima koji se umesto za nauku i posten rad oslanjaju na zvezde da takvi lekari nikome nisu potrebni, pogotovo ne roditeljima male dece, jer ako su i dosad preporucivali roditeljima da se ne bune previse, to onda znaci da bas i nisu sjajni lekari da zapravo i nemaju reputacuiju koju bi cuvali, osim one da su neodgovrni i nestrucni.
Tuzno je da se u vreme kad se drzavni organi, makar na papiru bore protiv bele kuge, ovakvi slucajevi ne isitaju do kraja, sto zbog odgovornosti lekara, sto zbog novih saznanja o bolesti dece.
I jos nesto, da vidimo kloliko ce lekarskoj komori trebati da se oglasi povodom ovog slucaja.

richi

pre 16 godina

putritidni meningoencefalitis koji izaziva pneumokok ne bi izlecili ni u beogradu, ni na kraju sveta, prosto to je stanje kad je svaki trud ok, ali uzaludan.... kad bi znali koliko je to tesko izleciti ne bi ovo radili...
malo mi je muka od tog spektakularizma lekarske greske....

Miroslav L.

pre 16 godina

Izgleda da nasi lekari jos uvek gledaju u "srecne" i "nesrecne" zvezde prilikom propisivanja terapije. Sramota je sta su ti nazovi lekari rekli roditeljima.

Simptomaticno je da se u ovakvim slucajevima kao uzroci daju skolski primeri neizlecivih bolesti. A skala dijagnoza je velika, od ujeda komarca do meningoencefalitisa.

vladimir

pre 16 godina

Pretpostavljam da je slučaj toga deteta samo vrh ledene gore jer su se roditelji usudili da to iznesu u javnost. Zao mi je neukog i siromašnijeg sveta koji često odlažu odlazak kod lekara, a kad se odluče na čekanje po "ambulantama" ostanu zadovoljni sa bilo kakvom dijagnozom koju im lekari niti ne obrazlažu jer ne bi ni "razumeli". Takav odnos do pacijenata je samo refleksija opšteg nepoštovanja,nemorala, nevaspitanja, ignorance i nekultura koja nam dolazi od samog vrha države, od onih koji javno nastupaju i kroje politiku. U svakom slučaju grešku iz malomarnosti, pa čak i iz neprimernog ponašanja sa pacijentom treba strogo sankcionirati.
Isto tako bih zeleo da naglasim da u Srbiji postoje izvanredni stručnjaci, specijalisti koji su u mom slučaju skoro trenutno posumnjali i uradili sva potrebna ispitivanja koja su potvrdila sumnje na dugotrajnu bolest koja ni mojim lekarima u Sloveniji nije pala na pamet. Medicina je svemoguća kad je u pravim rukama, ako dodje u pogrešne ruke je smrtonosna.

Dr. Milan

pre 16 godina

Ja mislim da bi nasi medicinski fakulteti u skladu sa vremenom u kojem zivimo morali da smanje obim mnogih predmeta koji se ionako ne koriste u praksi, a da uvedu nove kao:
1. Mito - primopredaja, 2. Prikrivanje pogresne dijagnoze, 3. Lekarska komora - spas u pravi cas. 4. Kako lako i jednostavno odrediti da li je dete rodjeno pod srecnom ili nesrecnom zvezdom.

Mirjana

pre 16 godina

Iskreno mi je zao deteta i roditelja.
Da li ce nalaz strucnjaka ustanoviti gresku lekara i pogresnu terapiju koja je primenjivana ili je "nesrecna zvezda" u pitanju ostaje da roditeljima i javnosti saopste strucnjaci. Naravno ako nisu korumpirani i ako se sa sigurnoscu moze osloniti na njihov nalaz.
Medicina mi nije struka ali dijagnoza "nesrecna zvezda" sigurno ne postoji u medicinskom recniku.
Cesto se suoacavam sa arogantnocu lekara cak i kad te preglede privatno placam.Ne sumnjam u njihovu strucnost ali odgovori koje dobijam nakon pregleda su ne prihvatljivi. "Sve je to u skadu sa vasim godinama" "Ako vam i objasnim vi to ne biste razumeli" i sl. Sta vise reci...

Milan

pre 16 godina

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć". Nadam se da ce javni tuzilac da reaguje povodom ovoga. Vecina ljudi zna da se lekari kod nas upravo ovako ponasaju. Ovo je bruka i sramota! Valjda nece ostati na jos jednom clanku u novinama.

Ja

pre 16 godina

Moj najmiliji je bio onkološki bolesnik i kao takav poslednji na listi prioriteta hitne pomoći. Pozlilo mu je, hitna pomoć je došla posle celopopodnevnog čekanja. Umro je od komplikacija zbog neblagovremeno pružene pomoći. Da li bi umro pre ili kasnije, njemu nije bilo svejedno. Javna je tajna da umirućim bolesnicima lekari ne žele da ukažu pomoć, jer se šuška među običnim svetom, da postoji bodovanje bolničkih ustanova i lekara po broju pacijenata koji umru pod njihovom nadležnošću. Kada sve to ne bila istina!!! Ipak, roditelji devojčice imaju puno pravo da postave pitanje terapije, jer ako lekar nije odgovoran ili hrabar da da pravu terapiju, mesto mu nije u toj struci. Čini si da je Hipokratova zakletva samo forma i izanđala tradicija. Onda nije li bolje da lekari po završenim studijama, daju zakletvu vernosti ministru zdravlja i privatnoj lekarskoj komori?

Quo vadis?

pre 16 godina

U Zrenjaninu mog oca u gradskoj bolnici na jednom od odeljenja nikada da operisu. Nisam dao 200 Evra i postao je zaboravljen slucaj! Srbijo!

angie

pre 16 godina

Ovo je slika i prlika vremena u kome zivimo u Srbiji i nacina razmisljanja koji nas koci na svakom koraku.
Dobro je da su roditelji odlucili da ovo iznesu u javnost. Nadam se da ce istina biti utvrdjena na javnom saslusanju jer i roditelji i lekari treba da budu na oprezu. Ko nema "vezu" kod lekara, tesko ce se za tretman koji mu pripada izboriti sam...

UK

pre 16 godina

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. REKLI SU MI DA CU IMATI JOS DECE I DA CE MI TREBATI NJIHOVA POMOC".
Ovo sto je rekao taj lekar, moze da izgovori samo monstrum.

Tales

pre 16 godina

Pneumokok u 99 posto slucajeva etioloski faktor ili razlog upala srednjeg uva kod dece i odraslih.Deduktivna logika...Upala uva koja je usled neadekvatne terapije zahvatila meningijalne opne.I onda je dete rodjeno pod nesretnom zvezdom....Strasno