CPC podnela zahtev za registraciju

Beograd, Cetinje -- Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve predali su na pisarnici Vlade Srbije zahtev za registraciju u Srbiji.

Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Najbolje bi bilo,da zbog SPC,priznamo postojanje CPC.To nije demokratsko pitanje,ali u danasnje vreme moze i tako da se gleda.Veca ponuda,veci izbor i sklanjanje od nekaznjenih uzurpacija i monopola slicnog Miskovicevom.
  Ja necu biti clan te crkve-jos uvek cekam moju,posto se SPC potrudila da ja vise nisam njihova,a izgleda,na zalost,ni oni moji.
  ((Vlast)a, 31. oktobar 2007 17:21)

  # Link komentara

 2. Nadamo se da ce CPC dobiti potrebne dozvole da djeluje u Srbiji, obzirom da se Srbija predstavlja demokratskom drzavom. Dosta nasih drzavljana zivi u Srbiji, kao sto i Srba ima u CG, te ne vidim nakakvu prepreku za osnivanje CPC. Vrijeme je da se istini pogleda u oci, bez obzira koliko ona bila nezgodna.
  (Marojevic, 31. oktobar 2007 19:13)

  # Link komentara

 3. Makedonska pravoslavna crkva ceka pedesetak godina da bude priznata, a ovi hoce priznanje odmah. Pa pola Crnogoraca ne priznaje ovu crkvu, a oni traze priznanje od Srbije. I u kojim objektima hoce da obavljaju sluzbu?
  Ipak je srpski narod vekovima pravio te objekte po Crnoj Gori i ne mogu oni biti deo deobnog bilansa izmedju Srbije i Crne Gore
  (milan, 31. oktobar 2007 19:19)

  # Link komentara

 4. Bas me interesuje da li ce ministar Naumov postupiti kao i kada je u pitanju islamska zajednica. Nije davno bilo kada je rekao: "Mi priznajemo obe islamske zajednice i neka se oni dogovore." Evo, sada imamo i dve pravoslavne crkve i po dosadasnjim postupcima ministarstva bilo bi ocekivano da prizna i crnogorsku pravoslavnu crkvu u Srbiji
  (miras, 31. oktobar 2007 20:07)

  # Link komentara

 5. Mi smo stvarno uzurpatori! Ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi postojala, da kazem filijala makedonske ili crnogorske pravoslavne crkve. Meni je to isto kao i da crnogorska firma hoce da otvori svoje pretstavnistvo u Srbiji, ili srpska u Crnoj Gori.
  Po kom osnovu mora SPC da bude gospodar i da se "pita" u Crnoj Gori? Pa nek ima svoju "ispostavu" tamo, a nacinom sluzenja, ophodjenja, zaslugama pridobice valjda vernike?
  Isto vazi i obnuto.
  A prepreka imena?
  Pa da vidim da Rusi npr. hoce da registruju RPC u Srbiji - i Kostunica i Naumov bi se slomili da im ustupe i Sabornu i mnogo drugih crkava.
  Ako ne registruju CPC samo ce pokazati koliko su ogrezli u samoljublju i nepostovanju prava na izbor.
  (biljana, 31. oktobar 2007 21:26)

  # Link komentara

 6. Aj sad kao "zato sto ne simpatisemo SPC, da priznajemo sve sto se kosi sa voljom iste". Nije bitno sta je. Ako je i udruzenje vernika u Slepog Misa, neki ce zeleti da je priznaju, samo u inat SPC. Seljacki mentalitet kvazi-urbanog pucanstva.
  (Caki, 31. oktobar 2007 23:24)

  # Link komentara

 7. I makedonsku i crnogorsku crkvu može JEDINO DA PRIZNA KAO AUTOKEFALNE VASELJENSKI SABOR. Sve ovo oko priznavanja navedenih crkava su puste želje političara i kojekakvih likova iz navedenih eparhija SPC.
  (boban, 1. novembar 2007 02:02)

  # Link komentara

 8. Kakav bezebrazluk! Svako ljudsko bice treba da ima pravo na slobodu govora, kretanja, i ispovedanja vere za koju se sam odluci. Ova osnovna nacela su odavno resena u nekim zemljama kao sto je Amerika. Ne vidim nijedan razlog da se ijedna vera zabrani i neregistruje, osim ako nije destruktivna, a CPC to sigurno nije. Toliko!
  (Nele-Srbin, 1. novembar 2007 02:10)

  # Link komentara

 9. "Ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi postojala, da kazem filijala makedonske ili crnogorske pravoslavne crkve."
  Ja vidim jedan veliki razlog a to je, ni jedna ni druga crkva (tzv. makedonska i crnogorska PC) nisu kanonski priznate crkve. Dok se to ne desi i ako se ikada desi priznanje tih crkava bilo bi direktno mesanje drzave u "poslove" crkve. A sto se insinuacija vezanih za Rusku Pravoslavnu Crkvu tice, jasno je da bi oni kao priznata Crkva mogli bez problema da se registruju.
  (kako, 1. novembar 2007 02:49)

  # Link komentara

 10. Eto u kakve dileme ulazimo kad se drzava mesa tamo i gde ne treba. Zbog cega je uopste potrebno registrovati verske zajednice? Verujem da je inicijalna ideja bila da SPC zadrzi neki privilegovan polozaj u drzavi. A evo sad imamo situaciju gde se od drzave trazi da prizna nesto sto je u nadleznosti vaseljenskog sabora, odnosno pravoslavne crkve.
  (Dojcin Plavsic, 1. novembar 2007 11:12)

  # Link komentara

 11. Ne mogu a da ne povucem paralelu izmedju ovih djesavanja i nedavne podrske tog ministra paralelnoj islamskoj zajednici. Dozvolio je da se registruje Jusufspahiceva islamska zajednica potpuno ignorisuci zakon koji sada spominje, a koji kaze da se ne moze registrovati vjerska zajednica sa istim ili slicnim nazivom kao vec postojeca. Mi u Sandzaku smo stvarno ogorceni, ne zato sto se provodi zakon kada je SPC u pitanju vec zato sto se taj isti zakon potpuno gazi kada je Islamska zajednica u pitanju. A sta dobijemo kada se zakon selektivno provodi...
  (Sanjak, 1. novembar 2007 12:16)

  # Link komentara

 12. Deo "urbane" populacije ocigledno dozivljava crkve kao deonicka drustva, dobrim delom i zbog ponasanja svestenstva. Sustina cele price je da je CPC osnovana pocetkom ovoga veka, a priznanje moze da dobije samo od Vaseljenske patrijarsije. Srbija samo treba da omoguci rad toj verskoj organizaciji (izdavanje gradjevinskih dozvola za hramove, koje doduse nemaju ni u Crnoj Gori), bas kao i jehovinim svedocima, adventistima, baptistima, budistima, jogi letacima....
  (Mr. Spock, 1. novembar 2007 14:42)

  # Link komentara