"Postići kompromis o Kosovu"

Beograd, Njujork, Moskva -- Ambasador Hrvatske u Srbiji kaže da je kompromis o Kosovu najbolji put za izbegavanje problema u regionu.

Izvor: Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Pa gospodine ambasadore, kad je kompromis najbolji put što Vi (Hrvatska) niste sa Srbijom postigli kompromis 1991. g. nego ste proglasili nezavisnost? Jeste li i tada smatrali da se problem Hrvatske ne može riješiti bez sudjelovanja Srbije? Sve mi se čini da "volite pozorište, ali ne u svojoj kući"! Inaće, samo da znate, stav Vlade RH je da će slijediti politiku EU.
  (bardhyl shqiptari, 31. oktobar 2007 11:13)

  # Link komentara

 2. Nema kompromisa, postoje samo cinjenice da posle etnickog ciscenja i rata na Kosovu, Srbija vise ne zasluzuje postovanje i volju Kosovskih Albanaca, Bosnjaka i Turaka. Kosovo je donaveka izgubljeno za Srbiju i neka to svima bude jasno!
  (Naim, 31. oktobar 2007 11:27)

  # Link komentara

 3. Ambasador iz Hrvatske izgleda "zaboravio" da njegova zemlja JEDNOSTRANO proglasila nezavisnost i JEDNOSTRANO bila priznata od ostalih zemalja sveta bez ikakve odluke u SB. Resenje kojom ce obe strane biti "zadovoljne" NE POSTOJI jer ako isto postoji bar jedan pametan covek bi to trebalo reci pa ovim slucajem neka uvazeni ambasodor kaze takvo resenje. U svakom slucaju predsednik Hrvatske podrzava Ahtisarijev plan tako da ne znam da li ambasador je izneo sluzbeni stav Hrvatske. A g. Bolton nije vise ambasador SAD u SB i vidi se da on sasvim drugacije prica nego kada je bio ambasador u SB. A kada ova gospoda vec stalno govore da resenje treba naci pregovorima zasto bar jednom ne iznesu KONKRETNI predlog pa da vidimo da su u pravu. Resenje medjutim mora biti bolno za jednu stranu i moze biti pregovorima onog momenta i trenutka kada oba naroda srbi i albanci priznaju jedan drugog kao dva RAVNOPRAVNA naroda i dogovore se da imaju odnose po principu ravnopravnosti i smoopredeljenja. Tek posle toga moze doci do sporazuma u kojima ce srbi i albanci ziveti u odvojenim drzavama ali sporazumom mogu imati takve odnose tako da srbi koji bi ostali na Kosovu ili albanci u Srbiji ne bi se osecali da zive u tudjoj zemlji i naravno doslo do dugotrajnog pomirenja i svetloj buducnosti. U protivnom negiranjem prava bilo koje strane necemo stvarno nikada doci do sporazuma i mozemo samo ocekivati jednostrane poteze kao sto su to radili nekada hrvati i slovenci.
  (LionPR, 31. oktobar 2007 12:42)

  # Link komentara

 4. Hrvatska je bila republika, a KIM - srpska pokrajina.
  (tole, 31. oktobar 2007 12:55)

  # Link komentara

 5. Ovo sto prica Bolton je jako zanimljivo. To je prvi put - koiko sam ja video - da neki Amerikanac odstupa od nezavisnosti KiM kao konacnog resenja. Jel' to Ameri menjaju partituru?
  (Rajko, 31. oktobar 2007 13:27)

  # Link komentara

 6. ovo je drug put u kratkom razmaku da bolton insistira na kompromisu i da upozorava na opasnost od otcepljenja kosmeta. meni izgleda kao jako principijelan tip iz stare skole. fino od njega, iako imam nelagodan osecaj da je njegov glas na zapadu (bar u ovom trenutku) prilicno usamljen.
  (medicinar, 31. oktobar 2007 14:49)

  # Link komentara

 7. Aha, a znaci posle rata i etnickog ciscenja ne-Albanskog stanovnistva sa Kosova, vlasti u Pristini zasluzuju puno postovanje od strane etnicki ociscenih Roma i Srba? Fer i logicno rezonovanje. Sve mi se cini da nase komsije sa Kosova trese ista ona nacionalisticka euforija i arogancija koja je tresla Srbiju pocetkom devedestih, kad su mnogi mislili da nam je more do kolena.
  (Djordje, 31. oktobar 2007 15:24)

  # Link komentara

 8. Za one koji spominju otcepljivanje Hrvatske: po ustavu SFRJ, kakav god da je bio, republike su imale pravo na "samoopredeljenje, do otcepljenja". Shodno tome Hrvatska je imala ustavno pravo da se odvoji. Da ne govorimo da je postojao presedan Slovenije koja je vec bila nezavisna. Da parafraziram: ko ne zna istoriju, osudjen je da je ponavlja. Dakle, nezavisnot Hrvatske i Kosova su dve sasvim razlicite stvari! Uz to, kompromis ne znaci da su obe strane zadovoljne, nego da je zbirno nezadovoljstvo minimizirano. Izgleda da je nekima uz istorijsku potrebna i citanka maternjeg jezika. I pre nego sto mi neko skoci u oci: kompromis je sasvim dovoljno odomacena tudjica da joj se ne moze sporiti pravo na pripadnost korpusu srpskog jezika.
  (V u UK, 31. oktobar 2007 15:53)

  # Link komentara

 9. Po ustavu 1974 (koji je nasilno promenjen od strane Milosvica 1989-te) Kosovo je isto imalo pravo na samoopredeljenje. Ko ne veruje, nek cita ustav 1974. Toliko o proslosti.
  (Logika, 31. oktobar 2007 16:17)

  # Link komentara

 10. Slazem se, ko ne zna istoriju, osudjen je da ponavlja.
  Neka ponavljaju oni sto ne znaju istoriju.
  U Kosovskom slucaju, profesori i nastavnici su iz EU i sveta.
  (giovanni, 31. oktobar 2007 16:43)

  # Link komentara

 11. Posle 15 meseca pregovara, plan je bio tu, kompromis je bio, ali Srbija je igrala zmurke, hocu necu. nije dobro ovo ono i nije prihvatila KOMPROMIS, sta sada hocete da se pregovori dok Srbija ne dobija sve?!!
  Bogati ?!!
  (Kosovar in NY, 31. oktobar 2007 16:50)

  # Link komentara

 12. Ustav iz 1974 otcepljenje pominje samo jednom, u prvoj tacki osnovnih nacela, u prvoj recenici ustava: "Narodi Jugoslavije, polazeci od prava svakog naroda na samoopredelenje, ukljucujuci i pravo na otcepljenje". Time daje suverenitet narodima (ne republikama), ali ne i narodnostima. Kasnije, Ustav naglasava da se SFRJ sastoji od republika i od autonomnih pokrajina u sastavu Srbije.

  Nigde se ne moze izvuci zakljucak da su autonomne pokrajine imalo pravo otcepljenja.
  (Srdjan, 31. oktobar 2007 17:18)

  # Link komentara

 13. Ah, sto je to lepo cuti komporomis kao resenje, kao da niko nije upoznat sa stavom vodecih svetskih sila i teznjama istih. Ovako se jednostavno krijem(o) od samih sebe u opstoj nasoj nemoci. Kad Amerika i ostale ekonomski i dr. mocne zemlje budu priznale nezavisnost Kosmeta, sve male nacije ce listom slediti i opravdavati postupak istih. Sta smo od sebe napravili... Neka nam je Bog u pomoci.
  p.s. Ja sam srbin, ali ovo napominjenm svim "balkancima".
  (juzba, 1. novembar 2007 00:27)

  # Link komentara

 14. Koji je to deo Ahtisarijevog plana predstavljao kompromis sa Srbijom? To sto nije sadrzao rec "nezavisnost" ili to sto je predvidjao da bar neki Srbi ostanu na Kosmetu?
  (A., 2. novembar 2007 04:09)

  # Link komentara