Subota, 06.10.2007.

13:10

"Vojna neutralnost nije izolacija"

Dragan Jočić smatra da vojna neutralnost Srbije i odluka da zemlja ne uđe u NATO nije prepreka evropskim integracijama.

Izvor: Beta

"Vojna neutralnost nije izolacija" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 16 godina

Nato je u Sloveniji ispostavio u poslednje 4 godine racun za naoruzanje u besmisleno visokom iznosu. Kupili su nove tenkove pre 2 godine a sada kao nova tehnologija i moraju da kupuju nove jer iz centrale NATO to traze. Uzas, ko im jednom upadne u zagrljaj puca na sve strane i pada u ropstvo

Nemanja

pre 16 godina

Vojna neutranost ne postoji! Vojno neutralni mogu da budu oni koje nikom nije u interesu da dira. Drugi svetski rat je pokazao koliko vredi neutralnost: NIŠTA!
Švajcarska je bila neutralna jer je šurovala i sa jednima i sa drugima, obavljala prljave poslove za Hitlera i Saveznike(da biznismeni sa zapada su vrlo lepo preko Švajcarske poslovali sa Hitlerom). Zatim tu je Švedska koja je Hitlera snabdevala čelikom, Španija koja je već bila fašistička i nije više tangirala Nemačku.
Češkoj, Danskoj, Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Grčkoj, pa ni Jugoslaviji, kad smo već kod toga, proglašenje neutralnosti nije mnogo pomoglo.
Novi primer je Irak. On je bio neutralan, pa šta im je to pomoglo :)

Darko

pre 16 godina

Ne smatram ministra Jocica mudrim covekom i izjava mu je cist politicki marketing. U poziciji u kojoj je Srbija ulazak u NATO je nuzno zlo. Cinjenica je da da bi pristup tehnologiji, bezbednost i, kakav takav politicki uticaj bili unapredjeni.

Agrippa

pre 16 godina

Srbija treba biti vojno neutralna drzava. Nikakva stalna saveznistva ne dolaze u obzir. U najgorem slucaju, Skupstina ce se izjasnjavati posebno o svakoj 'vojnoj akciji'; ad hoc.
Pare trositi na zdravstvo, obrazovanje, socijalnu sigurnost, nova radna mesta, nauku, kulturu, tehnologiju/e, a ne na kojekakvu 'NATO standardizaciju' (sto znaci kupovanje oruzja od SAD) i slanje klinaca po gudurama Srednje Azije uz astronomske budzete za 'odbranu' svake godine. Mi para za taj hobi nemamo... a ni potrebe.
Reorganizovati vojsku po svedskom sistemu (svi u vojsku!) i drzati je u granicama Srbije.

Ljuba

pre 16 godina

Neverovatno! Drago mi je da sam otisao iz Srbije! Beznadezno je kao i uvek... vi diskutujete o NATO paktu i delite se za i protiv? To je jako bitno pitanje u ovom momentu posto je sve ostalo reseno! Ko i uvek svet putem, Srbija stranputicom.

vlada

pre 16 godina

kako nekome moze da padne na pamet glupost, da ce NATO da vodi racuna o srbima i ostalim nealbancima na kosovu?!? Nato je imao prilike da odbrani taj narod dole i jednostavno nije uradio posao! zapaljeno je gomilu crkava i proterano gomilu neduznog stanovnistva...
sa druge strane, jako mi idu na zivce oni pacifisti koji zagovaraju nenasilno resenje svih problema i suocavanjem sa "nasom" prosloscu, a sa druge strane nas guraju u NATO pakt... da nece mozda ti pacifisti da idu u ratna zarista po iraku, avganistanu... pa dokle vise sa dvostrukim arsinima? ako su ratovi sa “komsijama” bili greska (kao sto smatram da jesu), onda su pogresni ratovi i sa iracanima, avganistancima, irancima, koreancima i ostalim anti-americkim narodima...

NE U NATO!

Joks

pre 16 godina

Kakvog to smisla ima gurati se i militi da udjemo u organizaciju koja je izvrsila oružanu agresiju na nasu zemlju zarad otimanja dela teritorije,i, što je najgore, nije se odrekla tog cilja ni u miru. Da je suprotno, sproveli bi stvorili bi uslove da se na Kosovu i Mteohiji normalizuju uslovi za život u roku od mesec dana, a ne da budu "iznenadjeni" 17. martom kako bi uspesno završili svoju misiju - Srba više nema na Kosovu.

jovan

pre 16 godina

Realno - kada bi bilo glasanje, trecina Srbije bi bila za neutralnost, trecina bi bila za NATO, a trecina za savez sa Rusijom.
Licno sam protiv neutralnosti, jer neutralnost nista dobro nije donela SFRJ, zasto bi Srbiji ?
Bolje - ili NATO ili Rusi, neka narod odluci. Srbija uvek nastrada kada nema nekog saveznika.

Ko to tamo peva

pre 16 godina

Skoro sam čuo "jednog pametnog čoveka" kako kaže da je on protiv NATO integracija, ali da nema nameru da podržava DSS u nastojanju da se ne uđe u članstvo NATO.
Ja takođe nisam Ljubitelj DSS-a ali da čak i radikali pokrenu pitanje pristupanja NATU ja bi ih podržao ili ako ništa drugo išao paralelno sa istom inicijativom.
Mnogo mudrovanja nas je i koštalo deset godina sa Miloševićem dok makar i potupuno suprtostavljene stranke nisu našle taj jedan zajednički cilj da smene Miloševića.
Ako smo već za mir nemojmo podržavati i ulaziti u jednu tipično vojnu "ratnu" organizaciju čije uspehe smo imali prilike da osetimo i na svojoj koži.

Zoran iz Nisa

pre 16 godina

Jedna od retkih izjava ovog ministra koju u potpunosti podrzavam. Srbija treba/mora da bude neutralna, prica o tome da je clanstvo u Nato preduslov za ulazak u EU je prazna i netacna prica. Npr. Turska je (posle USA) najaktivnija clanica Nato, i zeli da udje u EU, ali je EU ne zeli - i Turska nikada nece uci u EU. Ulazak u EU - moze, ulazak u Nato - ne, hvala, ne treba!

mario

pre 16 godina

Ja nevidim u čemu je problem
Srbiju još niko nije zvao u NATO niti je izrazila želju da uđe u NATO kroz prezentacioni dokument za Partnerstvo za mir,a ulazak u NATO je kao i ulazak u EU moraš da ispuniš barem neke standarde i na kraju oni te pozivaju.
Mislim da uspoređivanje sa Irskom,Švedskom ili Finskom nije realno,a i te zemlje vjerujte usko surađuju sa NATO paktom makar politički.A i morale su biti nesvrstane zbog koje kakvih prijašnjih političkih razloga

Milan

pre 16 godina

Srbija jos dugo godina nece uci u NATO,pa ne znam zasto je Jocic busa u grudi oko NATO.
Ako je skoro cela Evropa u NATO,onda znaci da je Srbija izolovana,ako i ona nije u NATO.
Tako da Jocic ova svoja visokoumna titoisticka predavanja moze da drzi svojim pandurima.

Libertarian

pre 16 godina

Meni se NATO posle svega gadi i bilo bi mi mucno da mu pristupimo. A i ne moramo, ako mogu Irska, Svajcarska, Austrija, Svedska, i Finska, onda mozemo valjda i mi. A ako je TO uslov za EU onda mi ni clanstvo u EU ne treba, jer onda ona nije udruzenje slobodnih drzava i naroda nego njihova tamnica, a onda joj se i tako dobro ne pise.

andrej

pre 16 godina

Nisam odusevljen preterano likom i delom g. Jocica, ali ovoga puta bio je u pravu. Isto tako tacno je da o tome gradjani treba da odluce na referendumu.

maki

pre 16 godina

Čudni su mi ovi koji se godinama groze našeg junačenja, vojačenja, slavnih ratničkih tradicija, koji su pevali "ispod šlema mozga nema", da sada, kada nam se pruža prilika da kroz proklamovanu neutralnost završimo vekove ratovanja i militarizma i okrenemo se lepšim stvarima, jer valjda osim što znamo da se bijemo znamo još nešto da radimo, da parafraziram jednu izjavu koja nas je skupo koštala, da sada, dakle, ipak svoja ratnička srpska umeća iznajmljujemo Natou, valjda u Iraku, Afganistanu ili, ne daj Bože, sutra u Iranu. Podržavam svim srcem neutralnost Srbije, od sad pa zauvek.

milan munjas

pre 16 godina

ministar Jocic ne izmislja nikakvu rupu na saksiji vec saopstava ono sto je, vise nego ocigledno, zelja ubedljive vecine gradjana Srbije. Zanimljiv je paradoks da je najvise zagovornika NATP pakta medju nasim "dokazanim borcima za mir i ljudska prava". Pretpostavljam da ce uskoro Zene u crnom odrzati protest u prilog naseg ulaska u NATO.

miki

pre 16 godina

DSS je forsira kampanju protiv nato pakta jer su izvrsili istrazivanje, kao sto Jocic kaze, i videli da vecina gradjana nije za ulazak.Posto im je rejting ispod 10% pokusavaju da priviku neke nove glasace.Zato forsiraju non stop i otoliko otrcanu pricu o ocuvanju zemlje i "patriotizamu" jer im konstantno opada podrska demokratski orijentisanih gradjana pa pokusavaju od radikala da uzmu neki glas.

Sasa Bgd

pre 16 godina

Srbija bi morala da udje u NATO ako ni zbog ceg drugog ono zbog interesa onih Srba sto su ostali na Kosovu i kojima je NATO jedina sila koja realno moze da im pomogne u ovom trenutku. Srbija treba da gleda na clansto u NATO kao na mogucnost uticaja, sa punim moralnim pravom, na sudbinu kosovskih Srba.
Jos jedna stvar - NATO garantuje celovitost teritorije svojih clanica. Ako necemo u NATO moze da nam se desi ponovo ista prica, ovog puta sa Sandjakom i Vojvodinom, sto ne bih voleo ali je moguce. Na zalost, nasi politicari razmisljaju plitko od danas do sutra, zaludjuju narod sa jeftinom demagogijom ne bi li ostali na vlasti jos jedan mandant.

npb

pre 16 godina

Naravno da je izolacija. Sistem bezbednosti Evrope, koji ide preko NATO-a zna samo za "spoljne granice" sistema. I onda se tu nađe neka Srbija kao rupa koja ne želi u taj sistem i komplikuje život i sebi i drugima. NATO nije stvar emocija, već stvar potreba i logike.

Lanna

pre 16 godina

Svedska je jos uvek neutralna i nista joj je nedostaje a clanica je EU.
Clanstvo u NATO znaci slanje svojih vojnika u ratne misije tipa Irak.

GORAN

pre 16 godina

Stvarno su smešne ove dileme
NATO ili ne , to je kao kada bi npr. neki fudbalski klub u petoj ligi razmišljao da li treba da igra u Ligi šampiona ili ne.
ne znam samo sa kojim bi to resursima i opremom mi mogli da budemo od koristi NATO-u.
Pošto imamo vojni kadar koji još ne zna da je Staljin umro, a vojna oprema i uniforme su od pre trideset godina( samo su se oznake menjale JNA- VJ- VSCG - VS).
Ukratko prvo obucite i nahranite tu vojsku a onda razmišljajte o NATO i sl.,
I ajde ako nećete u NATO , bar nas nemojte gurati u saveze sa Rusijom jer smo videli na bezbroj primera kako se oni odnose pema svojim vojnicma ( primer podmornice Kursk je najočitiji).

Aaaa...

pre 16 godina

Evropske integracije mogu biti i savez sa Rusijom i Belorusijom, a u kasnijoj fazi i Evro-Azijske integracije sa pridodatom Severnom Korejom ;-)

Jovan

pre 16 godina

NATO ima 20 i kusur zemalja, od kojih je prva polovina usla u savez zarad pandana istocnom vojnom bloku. Druga polovina je usla iz potpuno drugih razloga, uglavnom novokomponovane drzavice sa istoka, koje su u pristupanju savezu videle neku vrstu garanta svojim krhkim nezavisnostima. Dakle i jedni i drugi su imali veoma logicne razloge, koje ja danas ne vidim za nas. Svesni smo mi da Srbija nije Svedska, Finska ili Austrija (koje nisu clanice NATO-a), ali bi se ulaskom u savez odrekli mnogo toga. Pride, ne morate biti clan saveza da bi imali njegovu punu podrsku (Finska na granici sa Rusijom, Austrija okruzena istocnim zemljama u doba hladnog rata). Cak im mozete i prodavati oruzje (Svedska) dok god je jasno koga podrzavate, i bez formalnog clanstva. U nasoj su prici presnosti relativno male, a potencijalne mane povelike. Od slanja nasih momaka po kojekakvim belosvetskim gudurama da ratuju i ginu za neke nama strane ciljeve, do potencijalnog zahladjenja odnosa sa Rusijom, Kinom ili ostalim neclanicama. Hocemo mi u Evropu, ali nam jos uvek ponekad prija sporadicna podrska po nekim pitanjima Rusije, ili koga vec. Da je Srbija kojim slucajem vec usla u NATO, bilo bi onako kako odluce London ili Vasington (sifra "Brisel"), pukli Kosovo jer bi se "dogovorili" da tako bude.

"Zlopamtilo"

pre 16 godina

Mislim da bi ovi samoizolatori trebali da prestanu sa postavljanjem besmislenih teorija i demagogijom i da se drze one svoje stare fraze u kojoj su se zalagali za postovanje patrijarhove izjave da "Mi u ovom momentu treba da uradimo tacno ono sto moramo da uradimo".
Mozda sam i parafrazirao,ali je jasno sta moramo da uradimo.
Mimo sveta sigurno ne.

Milos Rancic

pre 16 godina

Divim se potrebi za sirenjem dezinformacija... Ili jednostavnom neobavestenoscu i ostrascenim zagovaranjem svojih politickih pozicija.

Austrija nije u NATO paktu . Nije ni Svedska, a ni Finska, kao ni Irska. Naravno, sve te zemlje su clanice EU.

A sve se informacije o tome mogu dobiti npr. upravo na sajtu NATO pakta: http://www.nato.int/structur/countries.htm

momabrazil

pre 16 godina

mozda je demagogija a mozda ne ali sa moralne tacke i sa perspektive nekih dobrih buducih odnosa sa Rusijom i sa Natom je 100 % u redu, i verujem da bi vecini gradjana Srbije bio ponos da kazu da je nasa zemlja neutralna. To bi povuklo i duge u susedstvu da ramisljaju na istu mogucnost i vodilo bi trajnijem miru na ovim prostorima sa smanjenim uticajem stranih sila na region

Luc

pre 16 godina

Jeste izolacija, zato sto je takozvana vojna neutralnost anahrona kategorija. Posle Hladnog rata, tradicionalno neutralne zemlje kao sto je Austrija i mnoge druge pristupile su NATO paktu, zato sto je to FAKTICKI preduslov evropskih integracija. Kao sto je poznato, pokusaji stvaranja evropskog vojnog saveta su ne tako davno propali i sada je NATO prakticno vojna uzdruznica EU zemalja.

Inace, postoje dva koncepta neutralnosti. Postoji koncept samovoljne neutralnosti koji je prezren u danasnjem medjunarodno pravnom poretku jer znaci ili kukavicluk ili pak nepoverenje ni u jednu drzavu. Postoji i moedl dogovrene neutralnosti, a to je slucaj kada jake zemlje garantuju neutralnost odredjenoj drzavi jer je ona kao strateska pozicija u njenom interesu - primer Belgije koja je svojom neutralnoscu trebalo da bude blokada nemackoj vojsci ka Francuskoj. I taj model je danas anahron jer u svetu avio i kosmickog oruzja nema vise strateskih polozaja u tom smislu.

Koncept neutralnsoti je propao u svojoj srzi jos pocetkom II svetskog rata jer se pokazalo da velike sile koje se pojavljuju kao garant neutralnosti u krioticnim situacijama nisu spremne da neutralnost brane.

Kostunica i sotali predlazu Srbiji onaj prvi koncept, koncept po kome si neutralan zato sto ne verujes nikome i to je pogubno za medjunarodni polozaj nase zemlje u sadasnjim prilikama.

Dragoljub

pre 16 godina

Pitam se samo po kom to osnovu se ministar Unutrasnjis poslova izjasnjava o necemu sto mu nije iz resora (odbrana). Mozda bi bio efektivniji da se izjasni sta Srbija i njegovo ministrarstvo misle da ucine na suzbijanju fasistickih i nacistickih organizacija, na suzbijanju paravojnih formacija (kako behu oni, "Vojska cara Lazara"), itd. itd.

tranzicija svesti

pre 16 godina

TITO vrati se sve ti je oprosteno. Srbija je zaista zemlja za filmski scenario, ministar policije a polusvestan se obraca javnosti to jos nisam video uzivo. Zivot vas uvek iznenadi.

Luc

pre 16 godina

Jeste izolacija, zato sto je takozvana vojna neutralnost anahrona kategorija. Posle Hladnog rata, tradicionalno neutralne zemlje kao sto je Austrija i mnoge druge pristupile su NATO paktu, zato sto je to FAKTICKI preduslov evropskih integracija. Kao sto je poznato, pokusaji stvaranja evropskog vojnog saveta su ne tako davno propali i sada je NATO prakticno vojna uzdruznica EU zemalja.

Inace, postoje dva koncepta neutralnosti. Postoji koncept samovoljne neutralnosti koji je prezren u danasnjem medjunarodno pravnom poretku jer znaci ili kukavicluk ili pak nepoverenje ni u jednu drzavu. Postoji i moedl dogovrene neutralnosti, a to je slucaj kada jake zemlje garantuju neutralnost odredjenoj drzavi jer je ona kao strateska pozicija u njenom interesu - primer Belgije koja je svojom neutralnoscu trebalo da bude blokada nemackoj vojsci ka Francuskoj. I taj model je danas anahron jer u svetu avio i kosmickog oruzja nema vise strateskih polozaja u tom smislu.

Koncept neutralnsoti je propao u svojoj srzi jos pocetkom II svetskog rata jer se pokazalo da velike sile koje se pojavljuju kao garant neutralnosti u krioticnim situacijama nisu spremne da neutralnost brane.

Kostunica i sotali predlazu Srbiji onaj prvi koncept, koncept po kome si neutralan zato sto ne verujes nikome i to je pogubno za medjunarodni polozaj nase zemlje u sadasnjim prilikama.

Jovan

pre 16 godina

NATO ima 20 i kusur zemalja, od kojih je prva polovina usla u savez zarad pandana istocnom vojnom bloku. Druga polovina je usla iz potpuno drugih razloga, uglavnom novokomponovane drzavice sa istoka, koje su u pristupanju savezu videle neku vrstu garanta svojim krhkim nezavisnostima. Dakle i jedni i drugi su imali veoma logicne razloge, koje ja danas ne vidim za nas. Svesni smo mi da Srbija nije Svedska, Finska ili Austrija (koje nisu clanice NATO-a), ali bi se ulaskom u savez odrekli mnogo toga. Pride, ne morate biti clan saveza da bi imali njegovu punu podrsku (Finska na granici sa Rusijom, Austrija okruzena istocnim zemljama u doba hladnog rata). Cak im mozete i prodavati oruzje (Svedska) dok god je jasno koga podrzavate, i bez formalnog clanstva. U nasoj su prici presnosti relativno male, a potencijalne mane povelike. Od slanja nasih momaka po kojekakvim belosvetskim gudurama da ratuju i ginu za neke nama strane ciljeve, do potencijalnog zahladjenja odnosa sa Rusijom, Kinom ili ostalim neclanicama. Hocemo mi u Evropu, ali nam jos uvek ponekad prija sporadicna podrska po nekim pitanjima Rusije, ili koga vec. Da je Srbija kojim slucajem vec usla u NATO, bilo bi onako kako odluce London ili Vasington (sifra "Brisel"), pukli Kosovo jer bi se "dogovorili" da tako bude.

momabrazil

pre 16 godina

mozda je demagogija a mozda ne ali sa moralne tacke i sa perspektive nekih dobrih buducih odnosa sa Rusijom i sa Natom je 100 % u redu, i verujem da bi vecini gradjana Srbije bio ponos da kazu da je nasa zemlja neutralna. To bi povuklo i duge u susedstvu da ramisljaju na istu mogucnost i vodilo bi trajnijem miru na ovim prostorima sa smanjenim uticajem stranih sila na region

maki

pre 16 godina

Čudni su mi ovi koji se godinama groze našeg junačenja, vojačenja, slavnih ratničkih tradicija, koji su pevali "ispod šlema mozga nema", da sada, kada nam se pruža prilika da kroz proklamovanu neutralnost završimo vekove ratovanja i militarizma i okrenemo se lepšim stvarima, jer valjda osim što znamo da se bijemo znamo još nešto da radimo, da parafraziram jednu izjavu koja nas je skupo koštala, da sada, dakle, ipak svoja ratnička srpska umeća iznajmljujemo Natou, valjda u Iraku, Afganistanu ili, ne daj Bože, sutra u Iranu. Podržavam svim srcem neutralnost Srbije, od sad pa zauvek.

Milos Rancic

pre 16 godina

Divim se potrebi za sirenjem dezinformacija... Ili jednostavnom neobavestenoscu i ostrascenim zagovaranjem svojih politickih pozicija.

Austrija nije u NATO paktu . Nije ni Svedska, a ni Finska, kao ni Irska. Naravno, sve te zemlje su clanice EU.

A sve se informacije o tome mogu dobiti npr. upravo na sajtu NATO pakta: http://www.nato.int/structur/countries.htm

Lanna

pre 16 godina

Svedska je jos uvek neutralna i nista joj je nedostaje a clanica je EU.
Clanstvo u NATO znaci slanje svojih vojnika u ratne misije tipa Irak.

Dragoljub

pre 16 godina

Pitam se samo po kom to osnovu se ministar Unutrasnjis poslova izjasnjava o necemu sto mu nije iz resora (odbrana). Mozda bi bio efektivniji da se izjasni sta Srbija i njegovo ministrarstvo misle da ucine na suzbijanju fasistickih i nacistickih organizacija, na suzbijanju paravojnih formacija (kako behu oni, "Vojska cara Lazara"), itd. itd.

milan munjas

pre 16 godina

ministar Jocic ne izmislja nikakvu rupu na saksiji vec saopstava ono sto je, vise nego ocigledno, zelja ubedljive vecine gradjana Srbije. Zanimljiv je paradoks da je najvise zagovornika NATP pakta medju nasim "dokazanim borcima za mir i ljudska prava". Pretpostavljam da ce uskoro Zene u crnom odrzati protest u prilog naseg ulaska u NATO.

vlada

pre 16 godina

kako nekome moze da padne na pamet glupost, da ce NATO da vodi racuna o srbima i ostalim nealbancima na kosovu?!? Nato je imao prilike da odbrani taj narod dole i jednostavno nije uradio posao! zapaljeno je gomilu crkava i proterano gomilu neduznog stanovnistva...
sa druge strane, jako mi idu na zivce oni pacifisti koji zagovaraju nenasilno resenje svih problema i suocavanjem sa "nasom" prosloscu, a sa druge strane nas guraju u NATO pakt... da nece mozda ti pacifisti da idu u ratna zarista po iraku, avganistanu... pa dokle vise sa dvostrukim arsinima? ako su ratovi sa “komsijama” bili greska (kao sto smatram da jesu), onda su pogresni ratovi i sa iracanima, avganistancima, irancima, koreancima i ostalim anti-americkim narodima...

NE U NATO!

andrej

pre 16 godina

Nisam odusevljen preterano likom i delom g. Jocica, ali ovoga puta bio je u pravu. Isto tako tacno je da o tome gradjani treba da odluce na referendumu.

Libertarian

pre 16 godina

Meni se NATO posle svega gadi i bilo bi mi mucno da mu pristupimo. A i ne moramo, ako mogu Irska, Svajcarska, Austrija, Svedska, i Finska, onda mozemo valjda i mi. A ako je TO uslov za EU onda mi ni clanstvo u EU ne treba, jer onda ona nije udruzenje slobodnih drzava i naroda nego njihova tamnica, a onda joj se i tako dobro ne pise.

GORAN

pre 16 godina

Stvarno su smešne ove dileme
NATO ili ne , to je kao kada bi npr. neki fudbalski klub u petoj ligi razmišljao da li treba da igra u Ligi šampiona ili ne.
ne znam samo sa kojim bi to resursima i opremom mi mogli da budemo od koristi NATO-u.
Pošto imamo vojni kadar koji još ne zna da je Staljin umro, a vojna oprema i uniforme su od pre trideset godina( samo su se oznake menjale JNA- VJ- VSCG - VS).
Ukratko prvo obucite i nahranite tu vojsku a onda razmišljajte o NATO i sl.,
I ajde ako nećete u NATO , bar nas nemojte gurati u saveze sa Rusijom jer smo videli na bezbroj primera kako se oni odnose pema svojim vojnicma ( primer podmornice Kursk je najočitiji).

tranzicija svesti

pre 16 godina

TITO vrati se sve ti je oprosteno. Srbija je zaista zemlja za filmski scenario, ministar policije a polusvestan se obraca javnosti to jos nisam video uzivo. Zivot vas uvek iznenadi.

miki

pre 16 godina

DSS je forsira kampanju protiv nato pakta jer su izvrsili istrazivanje, kao sto Jocic kaze, i videli da vecina gradjana nije za ulazak.Posto im je rejting ispod 10% pokusavaju da priviku neke nove glasace.Zato forsiraju non stop i otoliko otrcanu pricu o ocuvanju zemlje i "patriotizamu" jer im konstantno opada podrska demokratski orijentisanih gradjana pa pokusavaju od radikala da uzmu neki glas.

Zoran iz Nisa

pre 16 godina

Jedna od retkih izjava ovog ministra koju u potpunosti podrzavam. Srbija treba/mora da bude neutralna, prica o tome da je clanstvo u Nato preduslov za ulazak u EU je prazna i netacna prica. Npr. Turska je (posle USA) najaktivnija clanica Nato, i zeli da udje u EU, ali je EU ne zeli - i Turska nikada nece uci u EU. Ulazak u EU - moze, ulazak u Nato - ne, hvala, ne treba!

Joks

pre 16 godina

Kakvog to smisla ima gurati se i militi da udjemo u organizaciju koja je izvrsila oružanu agresiju na nasu zemlju zarad otimanja dela teritorije,i, što je najgore, nije se odrekla tog cilja ni u miru. Da je suprotno, sproveli bi stvorili bi uslove da se na Kosovu i Mteohiji normalizuju uslovi za život u roku od mesec dana, a ne da budu "iznenadjeni" 17. martom kako bi uspesno završili svoju misiju - Srba više nema na Kosovu.

Agrippa

pre 16 godina

Srbija treba biti vojno neutralna drzava. Nikakva stalna saveznistva ne dolaze u obzir. U najgorem slucaju, Skupstina ce se izjasnjavati posebno o svakoj 'vojnoj akciji'; ad hoc.
Pare trositi na zdravstvo, obrazovanje, socijalnu sigurnost, nova radna mesta, nauku, kulturu, tehnologiju/e, a ne na kojekakvu 'NATO standardizaciju' (sto znaci kupovanje oruzja od SAD) i slanje klinaca po gudurama Srednje Azije uz astronomske budzete za 'odbranu' svake godine. Mi para za taj hobi nemamo... a ni potrebe.
Reorganizovati vojsku po svedskom sistemu (svi u vojsku!) i drzati je u granicama Srbije.

Aaaa...

pre 16 godina

Evropske integracije mogu biti i savez sa Rusijom i Belorusijom, a u kasnijoj fazi i Evro-Azijske integracije sa pridodatom Severnom Korejom ;-)

"Zlopamtilo"

pre 16 godina

Mislim da bi ovi samoizolatori trebali da prestanu sa postavljanjem besmislenih teorija i demagogijom i da se drze one svoje stare fraze u kojoj su se zalagali za postovanje patrijarhove izjave da "Mi u ovom momentu treba da uradimo tacno ono sto moramo da uradimo".
Mozda sam i parafrazirao,ali je jasno sta moramo da uradimo.
Mimo sveta sigurno ne.

Sasa Bgd

pre 16 godina

Srbija bi morala da udje u NATO ako ni zbog ceg drugog ono zbog interesa onih Srba sto su ostali na Kosovu i kojima je NATO jedina sila koja realno moze da im pomogne u ovom trenutku. Srbija treba da gleda na clansto u NATO kao na mogucnost uticaja, sa punim moralnim pravom, na sudbinu kosovskih Srba.
Jos jedna stvar - NATO garantuje celovitost teritorije svojih clanica. Ako necemo u NATO moze da nam se desi ponovo ista prica, ovog puta sa Sandjakom i Vojvodinom, sto ne bih voleo ali je moguce. Na zalost, nasi politicari razmisljaju plitko od danas do sutra, zaludjuju narod sa jeftinom demagogijom ne bi li ostali na vlasti jos jedan mandant.

jovan

pre 16 godina

Realno - kada bi bilo glasanje, trecina Srbije bi bila za neutralnost, trecina bi bila za NATO, a trecina za savez sa Rusijom.
Licno sam protiv neutralnosti, jer neutralnost nista dobro nije donela SFRJ, zasto bi Srbiji ?
Bolje - ili NATO ili Rusi, neka narod odluci. Srbija uvek nastrada kada nema nekog saveznika.

npb

pre 16 godina

Naravno da je izolacija. Sistem bezbednosti Evrope, koji ide preko NATO-a zna samo za "spoljne granice" sistema. I onda se tu nađe neka Srbija kao rupa koja ne želi u taj sistem i komplikuje život i sebi i drugima. NATO nije stvar emocija, već stvar potreba i logike.

Ljuba

pre 16 godina

Neverovatno! Drago mi je da sam otisao iz Srbije! Beznadezno je kao i uvek... vi diskutujete o NATO paktu i delite se za i protiv? To je jako bitno pitanje u ovom momentu posto je sve ostalo reseno! Ko i uvek svet putem, Srbija stranputicom.

mario

pre 16 godina

Ja nevidim u čemu je problem
Srbiju još niko nije zvao u NATO niti je izrazila želju da uđe u NATO kroz prezentacioni dokument za Partnerstvo za mir,a ulazak u NATO je kao i ulazak u EU moraš da ispuniš barem neke standarde i na kraju oni te pozivaju.
Mislim da uspoređivanje sa Irskom,Švedskom ili Finskom nije realno,a i te zemlje vjerujte usko surađuju sa NATO paktom makar politički.A i morale su biti nesvrstane zbog koje kakvih prijašnjih političkih razloga

Milan

pre 16 godina

Srbija jos dugo godina nece uci u NATO,pa ne znam zasto je Jocic busa u grudi oko NATO.
Ako je skoro cela Evropa u NATO,onda znaci da je Srbija izolovana,ako i ona nije u NATO.
Tako da Jocic ova svoja visokoumna titoisticka predavanja moze da drzi svojim pandurima.

Ko to tamo peva

pre 16 godina

Skoro sam čuo "jednog pametnog čoveka" kako kaže da je on protiv NATO integracija, ali da nema nameru da podržava DSS u nastojanju da se ne uđe u članstvo NATO.
Ja takođe nisam Ljubitelj DSS-a ali da čak i radikali pokrenu pitanje pristupanja NATU ja bi ih podržao ili ako ništa drugo išao paralelno sa istom inicijativom.
Mnogo mudrovanja nas je i koštalo deset godina sa Miloševićem dok makar i potupuno suprtostavljene stranke nisu našle taj jedan zajednički cilj da smene Miloševića.
Ako smo već za mir nemojmo podržavati i ulaziti u jednu tipično vojnu "ratnu" organizaciju čije uspehe smo imali prilike da osetimo i na svojoj koži.

Dusan

pre 16 godina

Nato je u Sloveniji ispostavio u poslednje 4 godine racun za naoruzanje u besmisleno visokom iznosu. Kupili su nove tenkove pre 2 godine a sada kao nova tehnologija i moraju da kupuju nove jer iz centrale NATO to traze. Uzas, ko im jednom upadne u zagrljaj puca na sve strane i pada u ropstvo

Darko

pre 16 godina

Ne smatram ministra Jocica mudrim covekom i izjava mu je cist politicki marketing. U poziciji u kojoj je Srbija ulazak u NATO je nuzno zlo. Cinjenica je da da bi pristup tehnologiji, bezbednost i, kakav takav politicki uticaj bili unapredjeni.

Nemanja

pre 16 godina

Vojna neutranost ne postoji! Vojno neutralni mogu da budu oni koje nikom nije u interesu da dira. Drugi svetski rat je pokazao koliko vredi neutralnost: NIŠTA!
Švajcarska je bila neutralna jer je šurovala i sa jednima i sa drugima, obavljala prljave poslove za Hitlera i Saveznike(da biznismeni sa zapada su vrlo lepo preko Švajcarske poslovali sa Hitlerom). Zatim tu je Švedska koja je Hitlera snabdevala čelikom, Španija koja je već bila fašistička i nije više tangirala Nemačku.
Češkoj, Danskoj, Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Grčkoj, pa ni Jugoslaviji, kad smo već kod toga, proglašenje neutralnosti nije mnogo pomoglo.
Novi primer je Irak. On je bio neutralan, pa šta im je to pomoglo :)

Luc

pre 16 godina

Jeste izolacija, zato sto je takozvana vojna neutralnost anahrona kategorija. Posle Hladnog rata, tradicionalno neutralne zemlje kao sto je Austrija i mnoge druge pristupile su NATO paktu, zato sto je to FAKTICKI preduslov evropskih integracija. Kao sto je poznato, pokusaji stvaranja evropskog vojnog saveta su ne tako davno propali i sada je NATO prakticno vojna uzdruznica EU zemalja.

Inace, postoje dva koncepta neutralnosti. Postoji koncept samovoljne neutralnosti koji je prezren u danasnjem medjunarodno pravnom poretku jer znaci ili kukavicluk ili pak nepoverenje ni u jednu drzavu. Postoji i moedl dogovrene neutralnosti, a to je slucaj kada jake zemlje garantuju neutralnost odredjenoj drzavi jer je ona kao strateska pozicija u njenom interesu - primer Belgije koja je svojom neutralnoscu trebalo da bude blokada nemackoj vojsci ka Francuskoj. I taj model je danas anahron jer u svetu avio i kosmickog oruzja nema vise strateskih polozaja u tom smislu.

Koncept neutralnsoti je propao u svojoj srzi jos pocetkom II svetskog rata jer se pokazalo da velike sile koje se pojavljuju kao garant neutralnosti u krioticnim situacijama nisu spremne da neutralnost brane.

Kostunica i sotali predlazu Srbiji onaj prvi koncept, koncept po kome si neutralan zato sto ne verujes nikome i to je pogubno za medjunarodni polozaj nase zemlje u sadasnjim prilikama.

momabrazil

pre 16 godina

mozda je demagogija a mozda ne ali sa moralne tacke i sa perspektive nekih dobrih buducih odnosa sa Rusijom i sa Natom je 100 % u redu, i verujem da bi vecini gradjana Srbije bio ponos da kazu da je nasa zemlja neutralna. To bi povuklo i duge u susedstvu da ramisljaju na istu mogucnost i vodilo bi trajnijem miru na ovim prostorima sa smanjenim uticajem stranih sila na region

Sasa Bgd

pre 16 godina

Srbija bi morala da udje u NATO ako ni zbog ceg drugog ono zbog interesa onih Srba sto su ostali na Kosovu i kojima je NATO jedina sila koja realno moze da im pomogne u ovom trenutku. Srbija treba da gleda na clansto u NATO kao na mogucnost uticaja, sa punim moralnim pravom, na sudbinu kosovskih Srba.
Jos jedna stvar - NATO garantuje celovitost teritorije svojih clanica. Ako necemo u NATO moze da nam se desi ponovo ista prica, ovog puta sa Sandjakom i Vojvodinom, sto ne bih voleo ali je moguce. Na zalost, nasi politicari razmisljaju plitko od danas do sutra, zaludjuju narod sa jeftinom demagogijom ne bi li ostali na vlasti jos jedan mandant.

tranzicija svesti

pre 16 godina

TITO vrati se sve ti je oprosteno. Srbija je zaista zemlja za filmski scenario, ministar policije a polusvestan se obraca javnosti to jos nisam video uzivo. Zivot vas uvek iznenadi.

Aaaa...

pre 16 godina

Evropske integracije mogu biti i savez sa Rusijom i Belorusijom, a u kasnijoj fazi i Evro-Azijske integracije sa pridodatom Severnom Korejom ;-)

Dragoljub

pre 16 godina

Pitam se samo po kom to osnovu se ministar Unutrasnjis poslova izjasnjava o necemu sto mu nije iz resora (odbrana). Mozda bi bio efektivniji da se izjasni sta Srbija i njegovo ministrarstvo misle da ucine na suzbijanju fasistickih i nacistickih organizacija, na suzbijanju paravojnih formacija (kako behu oni, "Vojska cara Lazara"), itd. itd.

Jovan

pre 16 godina

NATO ima 20 i kusur zemalja, od kojih je prva polovina usla u savez zarad pandana istocnom vojnom bloku. Druga polovina je usla iz potpuno drugih razloga, uglavnom novokomponovane drzavice sa istoka, koje su u pristupanju savezu videle neku vrstu garanta svojim krhkim nezavisnostima. Dakle i jedni i drugi su imali veoma logicne razloge, koje ja danas ne vidim za nas. Svesni smo mi da Srbija nije Svedska, Finska ili Austrija (koje nisu clanice NATO-a), ali bi se ulaskom u savez odrekli mnogo toga. Pride, ne morate biti clan saveza da bi imali njegovu punu podrsku (Finska na granici sa Rusijom, Austrija okruzena istocnim zemljama u doba hladnog rata). Cak im mozete i prodavati oruzje (Svedska) dok god je jasno koga podrzavate, i bez formalnog clanstva. U nasoj su prici presnosti relativno male, a potencijalne mane povelike. Od slanja nasih momaka po kojekakvim belosvetskim gudurama da ratuju i ginu za neke nama strane ciljeve, do potencijalnog zahladjenja odnosa sa Rusijom, Kinom ili ostalim neclanicama. Hocemo mi u Evropu, ali nam jos uvek ponekad prija sporadicna podrska po nekim pitanjima Rusije, ili koga vec. Da je Srbija kojim slucajem vec usla u NATO, bilo bi onako kako odluce London ili Vasington (sifra "Brisel"), pukli Kosovo jer bi se "dogovorili" da tako bude.

npb

pre 16 godina

Naravno da je izolacija. Sistem bezbednosti Evrope, koji ide preko NATO-a zna samo za "spoljne granice" sistema. I onda se tu nađe neka Srbija kao rupa koja ne želi u taj sistem i komplikuje život i sebi i drugima. NATO nije stvar emocija, već stvar potreba i logike.

GORAN

pre 16 godina

Stvarno su smešne ove dileme
NATO ili ne , to je kao kada bi npr. neki fudbalski klub u petoj ligi razmišljao da li treba da igra u Ligi šampiona ili ne.
ne znam samo sa kojim bi to resursima i opremom mi mogli da budemo od koristi NATO-u.
Pošto imamo vojni kadar koji još ne zna da je Staljin umro, a vojna oprema i uniforme su od pre trideset godina( samo su se oznake menjale JNA- VJ- VSCG - VS).
Ukratko prvo obucite i nahranite tu vojsku a onda razmišljajte o NATO i sl.,
I ajde ako nećete u NATO , bar nas nemojte gurati u saveze sa Rusijom jer smo videli na bezbroj primera kako se oni odnose pema svojim vojnicma ( primer podmornice Kursk je najočitiji).

vlada

pre 16 godina

kako nekome moze da padne na pamet glupost, da ce NATO da vodi racuna o srbima i ostalim nealbancima na kosovu?!? Nato je imao prilike da odbrani taj narod dole i jednostavno nije uradio posao! zapaljeno je gomilu crkava i proterano gomilu neduznog stanovnistva...
sa druge strane, jako mi idu na zivce oni pacifisti koji zagovaraju nenasilno resenje svih problema i suocavanjem sa "nasom" prosloscu, a sa druge strane nas guraju u NATO pakt... da nece mozda ti pacifisti da idu u ratna zarista po iraku, avganistanu... pa dokle vise sa dvostrukim arsinima? ako su ratovi sa “komsijama” bili greska (kao sto smatram da jesu), onda su pogresni ratovi i sa iracanima, avganistancima, irancima, koreancima i ostalim anti-americkim narodima...

NE U NATO!

maki

pre 16 godina

Čudni su mi ovi koji se godinama groze našeg junačenja, vojačenja, slavnih ratničkih tradicija, koji su pevali "ispod šlema mozga nema", da sada, kada nam se pruža prilika da kroz proklamovanu neutralnost završimo vekove ratovanja i militarizma i okrenemo se lepšim stvarima, jer valjda osim što znamo da se bijemo znamo još nešto da radimo, da parafraziram jednu izjavu koja nas je skupo koštala, da sada, dakle, ipak svoja ratnička srpska umeća iznajmljujemo Natou, valjda u Iraku, Afganistanu ili, ne daj Bože, sutra u Iranu. Podržavam svim srcem neutralnost Srbije, od sad pa zauvek.

Milan

pre 16 godina

Srbija jos dugo godina nece uci u NATO,pa ne znam zasto je Jocic busa u grudi oko NATO.
Ako je skoro cela Evropa u NATO,onda znaci da je Srbija izolovana,ako i ona nije u NATO.
Tako da Jocic ova svoja visokoumna titoisticka predavanja moze da drzi svojim pandurima.

jovan

pre 16 godina

Realno - kada bi bilo glasanje, trecina Srbije bi bila za neutralnost, trecina bi bila za NATO, a trecina za savez sa Rusijom.
Licno sam protiv neutralnosti, jer neutralnost nista dobro nije donela SFRJ, zasto bi Srbiji ?
Bolje - ili NATO ili Rusi, neka narod odluci. Srbija uvek nastrada kada nema nekog saveznika.

"Zlopamtilo"

pre 16 godina

Mislim da bi ovi samoizolatori trebali da prestanu sa postavljanjem besmislenih teorija i demagogijom i da se drze one svoje stare fraze u kojoj su se zalagali za postovanje patrijarhove izjave da "Mi u ovom momentu treba da uradimo tacno ono sto moramo da uradimo".
Mozda sam i parafrazirao,ali je jasno sta moramo da uradimo.
Mimo sveta sigurno ne.

Ljuba

pre 16 godina

Neverovatno! Drago mi je da sam otisao iz Srbije! Beznadezno je kao i uvek... vi diskutujete o NATO paktu i delite se za i protiv? To je jako bitno pitanje u ovom momentu posto je sve ostalo reseno! Ko i uvek svet putem, Srbija stranputicom.

Lanna

pre 16 godina

Svedska je jos uvek neutralna i nista joj je nedostaje a clanica je EU.
Clanstvo u NATO znaci slanje svojih vojnika u ratne misije tipa Irak.

milan munjas

pre 16 godina

ministar Jocic ne izmislja nikakvu rupu na saksiji vec saopstava ono sto je, vise nego ocigledno, zelja ubedljive vecine gradjana Srbije. Zanimljiv je paradoks da je najvise zagovornika NATP pakta medju nasim "dokazanim borcima za mir i ljudska prava". Pretpostavljam da ce uskoro Zene u crnom odrzati protest u prilog naseg ulaska u NATO.

miki

pre 16 godina

DSS je forsira kampanju protiv nato pakta jer su izvrsili istrazivanje, kao sto Jocic kaze, i videli da vecina gradjana nije za ulazak.Posto im je rejting ispod 10% pokusavaju da priviku neke nove glasace.Zato forsiraju non stop i otoliko otrcanu pricu o ocuvanju zemlje i "patriotizamu" jer im konstantno opada podrska demokratski orijentisanih gradjana pa pokusavaju od radikala da uzmu neki glas.

mario

pre 16 godina

Ja nevidim u čemu je problem
Srbiju još niko nije zvao u NATO niti je izrazila želju da uđe u NATO kroz prezentacioni dokument za Partnerstvo za mir,a ulazak u NATO je kao i ulazak u EU moraš da ispuniš barem neke standarde i na kraju oni te pozivaju.
Mislim da uspoređivanje sa Irskom,Švedskom ili Finskom nije realno,a i te zemlje vjerujte usko surađuju sa NATO paktom makar politički.A i morale su biti nesvrstane zbog koje kakvih prijašnjih političkih razloga

Zoran iz Nisa

pre 16 godina

Jedna od retkih izjava ovog ministra koju u potpunosti podrzavam. Srbija treba/mora da bude neutralna, prica o tome da je clanstvo u Nato preduslov za ulazak u EU je prazna i netacna prica. Npr. Turska je (posle USA) najaktivnija clanica Nato, i zeli da udje u EU, ali je EU ne zeli - i Turska nikada nece uci u EU. Ulazak u EU - moze, ulazak u Nato - ne, hvala, ne treba!

Joks

pre 16 godina

Kakvog to smisla ima gurati se i militi da udjemo u organizaciju koja je izvrsila oružanu agresiju na nasu zemlju zarad otimanja dela teritorije,i, što je najgore, nije se odrekla tog cilja ni u miru. Da je suprotno, sproveli bi stvorili bi uslove da se na Kosovu i Mteohiji normalizuju uslovi za život u roku od mesec dana, a ne da budu "iznenadjeni" 17. martom kako bi uspesno završili svoju misiju - Srba više nema na Kosovu.

Libertarian

pre 16 godina

Meni se NATO posle svega gadi i bilo bi mi mucno da mu pristupimo. A i ne moramo, ako mogu Irska, Svajcarska, Austrija, Svedska, i Finska, onda mozemo valjda i mi. A ako je TO uslov za EU onda mi ni clanstvo u EU ne treba, jer onda ona nije udruzenje slobodnih drzava i naroda nego njihova tamnica, a onda joj se i tako dobro ne pise.

Ko to tamo peva

pre 16 godina

Skoro sam čuo "jednog pametnog čoveka" kako kaže da je on protiv NATO integracija, ali da nema nameru da podržava DSS u nastojanju da se ne uđe u članstvo NATO.
Ja takođe nisam Ljubitelj DSS-a ali da čak i radikali pokrenu pitanje pristupanja NATU ja bi ih podržao ili ako ništa drugo išao paralelno sa istom inicijativom.
Mnogo mudrovanja nas je i koštalo deset godina sa Miloševićem dok makar i potupuno suprtostavljene stranke nisu našle taj jedan zajednički cilj da smene Miloševića.
Ako smo već za mir nemojmo podržavati i ulaziti u jednu tipično vojnu "ratnu" organizaciju čije uspehe smo imali prilike da osetimo i na svojoj koži.

Darko

pre 16 godina

Ne smatram ministra Jocica mudrim covekom i izjava mu je cist politicki marketing. U poziciji u kojoj je Srbija ulazak u NATO je nuzno zlo. Cinjenica je da da bi pristup tehnologiji, bezbednost i, kakav takav politicki uticaj bili unapredjeni.

Nemanja

pre 16 godina

Vojna neutranost ne postoji! Vojno neutralni mogu da budu oni koje nikom nije u interesu da dira. Drugi svetski rat je pokazao koliko vredi neutralnost: NIŠTA!
Švajcarska je bila neutralna jer je šurovala i sa jednima i sa drugima, obavljala prljave poslove za Hitlera i Saveznike(da biznismeni sa zapada su vrlo lepo preko Švajcarske poslovali sa Hitlerom). Zatim tu je Švedska koja je Hitlera snabdevala čelikom, Španija koja je već bila fašistička i nije više tangirala Nemačku.
Češkoj, Danskoj, Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Grčkoj, pa ni Jugoslaviji, kad smo već kod toga, proglašenje neutralnosti nije mnogo pomoglo.
Novi primer je Irak. On je bio neutralan, pa šta im je to pomoglo :)

Milos Rancic

pre 16 godina

Divim se potrebi za sirenjem dezinformacija... Ili jednostavnom neobavestenoscu i ostrascenim zagovaranjem svojih politickih pozicija.

Austrija nije u NATO paktu . Nije ni Svedska, a ni Finska, kao ni Irska. Naravno, sve te zemlje su clanice EU.

A sve se informacije o tome mogu dobiti npr. upravo na sajtu NATO pakta: http://www.nato.int/structur/countries.htm

andrej

pre 16 godina

Nisam odusevljen preterano likom i delom g. Jocica, ali ovoga puta bio je u pravu. Isto tako tacno je da o tome gradjani treba da odluce na referendumu.

Agrippa

pre 16 godina

Srbija treba biti vojno neutralna drzava. Nikakva stalna saveznistva ne dolaze u obzir. U najgorem slucaju, Skupstina ce se izjasnjavati posebno o svakoj 'vojnoj akciji'; ad hoc.
Pare trositi na zdravstvo, obrazovanje, socijalnu sigurnost, nova radna mesta, nauku, kulturu, tehnologiju/e, a ne na kojekakvu 'NATO standardizaciju' (sto znaci kupovanje oruzja od SAD) i slanje klinaca po gudurama Srednje Azije uz astronomske budzete za 'odbranu' svake godine. Mi para za taj hobi nemamo... a ni potrebe.
Reorganizovati vojsku po svedskom sistemu (svi u vojsku!) i drzati je u granicama Srbije.

Dusan

pre 16 godina

Nato je u Sloveniji ispostavio u poslednje 4 godine racun za naoruzanje u besmisleno visokom iznosu. Kupili su nove tenkove pre 2 godine a sada kao nova tehnologija i moraju da kupuju nove jer iz centrale NATO to traze. Uzas, ko im jednom upadne u zagrljaj puca na sve strane i pada u ropstvo