Petak, 31.08.2007.

12:12

"Trojka" za direktne pregovore

Međunarodna trojka ocenila posle drugog kruga pregovora o statusu Kosova da su Beograd i Priština spremni za direktne pregovore.

Izvor: B92

"Trojka" za direktne pregovore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

Vlado

pre 16 godina

Iako mi je glupa ona priča o beogradskom pašaluku, možda bi se zaista trebalo vratiti u to doba. Onda bi imalo smisla "osvajati" nove teritorije na severu i zapadu, a i inostranstvo bi nam bilo tu, na domak ruke.

Dimitar

pre 16 godina

Nasa zemlja treba da se definitivno izjasni po pitanju podele. Mislim da vecina Srba misli da je to (uslovno) dobro resenje. Zato bi nasi predstavnici mogli u pocetku da kazu da bi Srbija prihvatila podelu samo kao krajnje resenje ako bi na tome insistirala medjunarodna zajednica.Mi nismo za to ali ako bi Svet insistirao na nekom resenju zbog toga sto Albanci ne zele nista drugo nego nezavisnost, mi bi smo prihvatili da pod eventualnim insistiranjem Medjun. zajednice da razmotrimo podelu ali vrlo uslovno. Nezavisnost bilo kog dela nase teritorije ima svoju cenu i, shodno tome, primena samo kriterijuma populacione strukture stanovnistva je za Srbiju neprihvatljiva. Dakle, ako Albanci zele da idu iz Srbije, oni ne mogu dobiti 90% vec eventualno nekih 60-70% teritorije Kosova. Najmanje jedna trecina morala bi da se pripoji Srbiji a ostatak Albanci mogu da nose gde zele. Takodje, podela kao resenje morala bi da bude pracena sa tzv "humanim" preseljenjem stanovnistva, bas kao sto je predlozio holandski ministar spoljnih poslova.

Lion

pre 16 godina

Po izjavama raznih evropskih zvanichnika, Ishingera, ministra Junga danas u Prishtini,gdje.Plasnik i drugih nesumnjivo je da che se status Kosova do kraja godine reshiti i to bash po planu M. Ahtisarija.Dakle ovih 4 meseca dodatnih pregovara i izjave srpskih zvanichnika da plan Ahtisarija je mrtav te pregovori che bez ogranichenja potrajati ispada samo jedna pirova pobeda i velika obmana srpske javnosti od strane tih istih srpskih politichara.
Srpski narod ili je stvarno naivan ,ili se kao takav pravi,kad vam nikako nije jasno od kuda podrshka USA i EU za Kosovo i Albance uopshte.Sve ne upuchene, ljude kratkog pamchenja i velioksrpske nacionaliste, podsetichu da se na Kosovu vrshen etnichko chishchenje nad nama,gazhena sva mogucha ljudska prava i pochinjeni gnusni zlochini tako da Srbija jednom zauvijek izgubila pravo da upravlja teritorijom Kosova i zhivotom Albanaca.
Civilizovani svet na chelu sa USA i zapadnim Evropskim zemljama jednostavno stao na nashu stranu jer istina i pravda su na nashu stranu.

M

pre 16 godina

Posto ovde neki traze "carobnu rec" za kosovske Albance evo nekoliko "carobnih recenica": nema pravljenja albanske para-drzave na teritoriji Srbije. Nema pravljenja nikakvih tvorevina baziranih iskljucivo na etnickom principu, na potplacenim americkim senatorima, na izmisljenoj istoriji, na supljim mitovima, na terorizmu i otimacini. Albanci nece imati vise prava od Srba ili bilo koga, nego ce imati onoliko prava koliko ima i svaka druga nacionalna manjina u bilo kojoj drzavi, jer su verovali ili ne, Albanci nacionalna manjina u Srbiji pa samim tim i na Kosovu. Osim prava Albanci ce imati i obaveze: da placaju poreze i struju, da postuju zakone, da postuju svoje komsije i njihovu imovinu, spomenike i crkve svojih komsija a ako im je sve to tesko - mogu da biraju gde ce drugde da zive. Nacional-romanticarske fantazije o dardanijama, ilirijadama i ostalim tunguzijama neka zaborave, bice bolje za sve nas anrocito za njih - sada je ipak XXI vek a ne XIX.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Bez jedne velike mirovne BALKANSKE konferencije u kojoj ce da se podele i Srbija i Bosna i Makedonija i Crna Gora nece biti mira na Balkanu.Posto ovi narodi to ne mogu da shvate nek ratuju sledecih 30godina umesto da se podele pa da ekonomski napreduju!

dortmnder

pre 16 godina

U Nemackoj sam vec mesec dana,a u medijima 'nas goruci problem'nije ni spomenut.Toliko o nama samima.Uzgred na vremenskoj prognozi se vidi jos jedna drzava izmedju Srboije, Makedonije; albanije i Crne Gore.Neko nam je srezo meru,'dzaba smo krecili'

bt

pre 16 godina

Neverovatno je da međunarodna zajednica jedino želi da reši pitanje statusa Kosova u decembru ove godine, a da nema problem sa tim da se gomila drugih problema (Severna Irska, Baskija, Korzika, Kipar...) decenijama ostavlja u nerešenom stanju. Bilo bi dobro da jednom već čujemo u čemu su ti problemi toliko različiti i zašto o pitanju Severne Irske ne odlučuju i Francuzi i Nemci već samo Irci i Englezi, kad već o Kosovu ne odlučuju samo Srbi i Albanci već i nekakva kontakt grupa.

Ali Demi

pre 16 godina

Srpako-ruska varijanta(intriga) iza zavesa forcirala Zapad da produzi rok za nezavisnost Kosova. Carobni stapic verovatno je bio obecanje da srpska strana ce ubediti albansku stranu za obostranu prihvacenu soluciju. Najverovatnije to je predlog za podelu Kosova, ili neka velika carobna rec koja ce ostaviti nas Albance otvorenim ocima. Zato molim vas recite taj veliku carobnu rec. Jos jedan put zamolio bih: Recite tu carobnu recenicu. Najveca carobna recenica bi bila kako Srbija ce biti deo Kosvoa. Najvece cudo bi bilo kako od danas Srbi ce sprovoditi americki model drustva, model pozitivne diskriminacije, gde Albanci ce imati vise prava nego Srbi. To cudo ce ostaviti Zapad otvorenim ustima, ali veruj mene, nece ostaviti nas Albance bez daha. Za nas to ce biti muka i bol, jer mi znamo kako reci za srpsku politiku su kao odelo. Isto kako ste skinuli ustav iz 1974 godine, isto sto ste sami proglasili Kosovo deo Srbije, isto sto preko "albanskog" parlamenta skinuli ste albansku autonomiju, isto kako i u najnovim vremenima proglasili ste najnovi srpski ustav, zvan ustav za Kosvo i pravili ste kako Albanci ne postoje, isto cete promeniti i tu pozitivnu diskriminaciju i najnovi model srpskih cuda. Za to molim vas bolje recite DA za nezavisnost nego razmisljate o velikim recima i recenicima. Albanci nikako mogu da poveruju u srpsku politiku, pogotovo u radikalsku ili kosturicinsku kosovsku politiku. Bolje za nas ali bolje i za vas....

Boli glava

pre 16 godina

Ako bi se islo po medjunarodnim zakonima pregovori ne bi trebali ni da postoje jer je Kosovo u sastavu Srbije. Znaci situacija je tu odavno cista i u Ujedinjenim Nacijama. Oni koji cepaju Srbiju su ovu celu situaciju izbacili u prvi plan pa ti isti sada navijaju da se sto pre proglasi nezavisnost Kosova ali to nece po svemu sudeci proci ni do Decembra sledeceg milenijuma a kamoli Decembra ove godine.

vladami

pre 16 godina

Zasto se SAD i EU toliko zalazu za nezavisnost KiM? Sta se krije iza te "podrske" kosovskim Albancima koji bi u svakoj zemlji EU ili SAD za nesto slicno bili optuzeni za separatizam i terorizam? U cemu je stvar?
Kako je moguce da nas zele u EU a drze nam cizmu na vratu? Predstavljaju se kao prijatelji Srbije, zemlje koju su ilegalno bombardovali i ciju su ekonomiju sistematski unistavali duze od deset godina.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Posle okončanja pregovora i predaje izveštaja 10. decembra mora biti odlučeno o trajnom statusu Kosova, kaže Volfgang Išinger." Sad ispade KiM vaznije od svih svetskih problema, od kojih se neki vuku 60-tak godina (Izrael), neki krace, ali mnogo krvavije (Irak) i slicno. Sta je ovim ljudima? A na stranu sto nista nije trajno i uvek se moze promeniti. Uostalom, ko sisa UN i njegovog generalnog sekretara i SB, zar ne! Ne? Pa juce bas zamenik g.Ahtisarija kaze kako ce oni mozda morati da rese taj problem mimo UN, ako "jedna drzava" nastavi da se protivi nezavisnosti. Zar nije to nesto novo, nesto u stilu "njihova dela opravdavaju nasa"? A nama vec decenijama sole pamet kako smo mi uvek krivi, bez obzira sta i kad nam je protivnik radio. Znaci, nije vazno sta radis, nego ko si. Ako si "podoban", mozes raditi sta hoces. Izem ti takvu pravdu i pravicnost. A posle se cude sto terorizam cveta na sve strane!

Lesa

pre 16 godina

Mora se priznati da je rad vlade u ovom periodu bio prilicno bolji kada je rec o KiM u odnosu na prethodne godine gde se izgubilo mnogo vremena u nekakvom taktickom nadigravanju.Mi nismo u poziciji da se nadmudrujemo jer tako gubimo vreme kojeg nemamo.Treba reci da se uradilo sta se moglo uraditi da bi se spaslo sta se spasti moze ali da krajnji ishod ipak nije na nama vec na MZ.Sad ce da "vide tu stvar" Bus i Putin u Australiji.Kako stvari stoje veoma je izvesno to da ce Kosovo dobiti nadgledanu nezavisnost.Tu nezavisnost ce nadgledati EU pa ce se tako desiti da KiM i nece biti bas nekakva samostalna drzava ali nece biti ni pod direktnom ingirencijom Beograda.Prakticno...."okupacija dela teritorije" od strane EU sa vrhovnom komandom u Brislu.Tehnicki problemi se nece resavati na relaciji Pristina-Beograd vec Beograd-Brisl posto mi nemamo nameru da priznamo suverenitet KiM.Dakle,bilateralni razgovori (koji se vode na relaciji drzava) nece biti praksa kada je KiM u pitanju ali ce ti bilateralni razgovori biti na relaciji Srbija-EU.Albanci su dobili to da nisu "pod beogradom" ali bez prava da se prisajedinjuju sa Albanijom, a Beograd je dobio to da ima vise prostora da se ozbiljnije i znatno brze pozabavi pitanjem zivotnog i radnog standarda gradjana.Bezbednost obezbedjuju NATO i EU u saradnji sa nama i zastitnim snagama KiM.Treba insistirati na povratku ljudi na KiM i na popisu stanovnistva pod nadzorom MZ.Ustvari...nikakav (pa cak i nametnut) status KiM nema nikakvog smisla bez utvrdjivanja pravog stanja stvari kad je u pitanje stanovnistvo i imovina.Bojim se da bi u suprotnom bilo kakav status KiM bez jasnog uvida u stanovnistvo i imovinu mogao da se lako pretvori (kad to nekome zatreba) u novo bure baruta na tlu Evrope.Albanci veoma "cascavaju" razne stranke po SAD i to se zna.Iduca godina je izborna u SAD pa bi to moglo biti znacajno i finanasijsko i spoljnopoliticko pitanje za kandidate (u smislu manipulacije tim pitanjem jer amerikanci i nisu bas nesto zainteresovani za problem KiM niti bilo sta kvalifikovano znaju o tome u tamo nekoj "Cekoslovakiji").Sada nam je da se ne ometa brzopletim (glupavim i demagoskim)izjavama pregovaranje kako nebi sami sebi zabadali novi trn u zdravu nogu jer su nam noge vec pune takvog trnja.Ima jos nesto po mom misljenju.Treba dobro razmisliti u trenutku kada nam neko bude rekao (Jeremicu,Kostunici,Tadicu)uskoro ili nesto kasnije:"Poslusajte sta Vam necu reci"...
Ziveli
Lesa

Tihomir

pre 16 godina

Ma dogovorice se. Tek ce biti pritisaka na obe strane.
Ama bas nikom nije u interesu da se ovde ostavi tinjajuci sukob i prave presedani koji ce drugde izazvati nove sukobe.

Vuk Samotnjak

pre 16 godina

Cekaj, ne razumem po cemu ce 10. Decembra biti doneta konacna odluka - ko ce da je donese? Savet Bezbednosti? Bez protivljenja Rusije?
Opet se stvara pritisak na srpsku stranu da stvave potpis na daj-sta-das dokument. A srpska strana ga nece potpisati jer time ne dobija nista. (manite se pricama o potencijalno boljem zivotu Srba na KiM - ako Kosovo bude nezavisno Srbi ce odatle nestati, sve pred budnim okom MZ)

Ali Demi

pre 16 godina

Srpako-ruska varijanta(intriga) iza zavesa forcirala Zapad da produzi rok za nezavisnost Kosova. Carobni stapic verovatno je bio obecanje da srpska strana ce ubediti albansku stranu za obostranu prihvacenu soluciju. Najverovatnije to je predlog za podelu Kosova, ili neka velika carobna rec koja ce ostaviti nas Albance otvorenim ocima. Zato molim vas recite taj veliku carobnu rec. Jos jedan put zamolio bih: Recite tu carobnu recenicu. Najveca carobna recenica bi bila kako Srbija ce biti deo Kosvoa. Najvece cudo bi bilo kako od danas Srbi ce sprovoditi americki model drustva, model pozitivne diskriminacije, gde Albanci ce imati vise prava nego Srbi. To cudo ce ostaviti Zapad otvorenim ustima, ali veruj mene, nece ostaviti nas Albance bez daha. Za nas to ce biti muka i bol, jer mi znamo kako reci za srpsku politiku su kao odelo. Isto kako ste skinuli ustav iz 1974 godine, isto sto ste sami proglasili Kosovo deo Srbije, isto sto preko "albanskog" parlamenta skinuli ste albansku autonomiju, isto kako i u najnovim vremenima proglasili ste najnovi srpski ustav, zvan ustav za Kosvo i pravili ste kako Albanci ne postoje, isto cete promeniti i tu pozitivnu diskriminaciju i najnovi model srpskih cuda. Za to molim vas bolje recite DA za nezavisnost nego razmisljate o velikim recima i recenicima. Albanci nikako mogu da poveruju u srpsku politiku, pogotovo u radikalsku ili kosturicinsku kosovsku politiku. Bolje za nas ali bolje i za vas....

Vuk Samotnjak

pre 16 godina

Cekaj, ne razumem po cemu ce 10. Decembra biti doneta konacna odluka - ko ce da je donese? Savet Bezbednosti? Bez protivljenja Rusije?
Opet se stvara pritisak na srpsku stranu da stvave potpis na daj-sta-das dokument. A srpska strana ga nece potpisati jer time ne dobija nista. (manite se pricama o potencijalno boljem zivotu Srba na KiM - ako Kosovo bude nezavisno Srbi ce odatle nestati, sve pred budnim okom MZ)

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Posle okončanja pregovora i predaje izveštaja 10. decembra mora biti odlučeno o trajnom statusu Kosova, kaže Volfgang Išinger." Sad ispade KiM vaznije od svih svetskih problema, od kojih se neki vuku 60-tak godina (Izrael), neki krace, ali mnogo krvavije (Irak) i slicno. Sta je ovim ljudima? A na stranu sto nista nije trajno i uvek se moze promeniti. Uostalom, ko sisa UN i njegovog generalnog sekretara i SB, zar ne! Ne? Pa juce bas zamenik g.Ahtisarija kaze kako ce oni mozda morati da rese taj problem mimo UN, ako "jedna drzava" nastavi da se protivi nezavisnosti. Zar nije to nesto novo, nesto u stilu "njihova dela opravdavaju nasa"? A nama vec decenijama sole pamet kako smo mi uvek krivi, bez obzira sta i kad nam je protivnik radio. Znaci, nije vazno sta radis, nego ko si. Ako si "podoban", mozes raditi sta hoces. Izem ti takvu pravdu i pravicnost. A posle se cude sto terorizam cveta na sve strane!

vladami

pre 16 godina

Zasto se SAD i EU toliko zalazu za nezavisnost KiM? Sta se krije iza te "podrske" kosovskim Albancima koji bi u svakoj zemlji EU ili SAD za nesto slicno bili optuzeni za separatizam i terorizam? U cemu je stvar?
Kako je moguce da nas zele u EU a drze nam cizmu na vratu? Predstavljaju se kao prijatelji Srbije, zemlje koju su ilegalno bombardovali i ciju su ekonomiju sistematski unistavali duze od deset godina.

Boli glava

pre 16 godina

Ako bi se islo po medjunarodnim zakonima pregovori ne bi trebali ni da postoje jer je Kosovo u sastavu Srbije. Znaci situacija je tu odavno cista i u Ujedinjenim Nacijama. Oni koji cepaju Srbiju su ovu celu situaciju izbacili u prvi plan pa ti isti sada navijaju da se sto pre proglasi nezavisnost Kosova ali to nece po svemu sudeci proci ni do Decembra sledeceg milenijuma a kamoli Decembra ove godine.

Lion

pre 16 godina

Po izjavama raznih evropskih zvanichnika, Ishingera, ministra Junga danas u Prishtini,gdje.Plasnik i drugih nesumnjivo je da che se status Kosova do kraja godine reshiti i to bash po planu M. Ahtisarija.Dakle ovih 4 meseca dodatnih pregovara i izjave srpskih zvanichnika da plan Ahtisarija je mrtav te pregovori che bez ogranichenja potrajati ispada samo jedna pirova pobeda i velika obmana srpske javnosti od strane tih istih srpskih politichara.
Srpski narod ili je stvarno naivan ,ili se kao takav pravi,kad vam nikako nije jasno od kuda podrshka USA i EU za Kosovo i Albance uopshte.Sve ne upuchene, ljude kratkog pamchenja i velioksrpske nacionaliste, podsetichu da se na Kosovu vrshen etnichko chishchenje nad nama,gazhena sva mogucha ljudska prava i pochinjeni gnusni zlochini tako da Srbija jednom zauvijek izgubila pravo da upravlja teritorijom Kosova i zhivotom Albanaca.
Civilizovani svet na chelu sa USA i zapadnim Evropskim zemljama jednostavno stao na nashu stranu jer istina i pravda su na nashu stranu.

M

pre 16 godina

Posto ovde neki traze "carobnu rec" za kosovske Albance evo nekoliko "carobnih recenica": nema pravljenja albanske para-drzave na teritoriji Srbije. Nema pravljenja nikakvih tvorevina baziranih iskljucivo na etnickom principu, na potplacenim americkim senatorima, na izmisljenoj istoriji, na supljim mitovima, na terorizmu i otimacini. Albanci nece imati vise prava od Srba ili bilo koga, nego ce imati onoliko prava koliko ima i svaka druga nacionalna manjina u bilo kojoj drzavi, jer su verovali ili ne, Albanci nacionalna manjina u Srbiji pa samim tim i na Kosovu. Osim prava Albanci ce imati i obaveze: da placaju poreze i struju, da postuju zakone, da postuju svoje komsije i njihovu imovinu, spomenike i crkve svojih komsija a ako im je sve to tesko - mogu da biraju gde ce drugde da zive. Nacional-romanticarske fantazije o dardanijama, ilirijadama i ostalim tunguzijama neka zaborave, bice bolje za sve nas anrocito za njih - sada je ipak XXI vek a ne XIX.

dortmnder

pre 16 godina

U Nemackoj sam vec mesec dana,a u medijima 'nas goruci problem'nije ni spomenut.Toliko o nama samima.Uzgred na vremenskoj prognozi se vidi jos jedna drzava izmedju Srboije, Makedonije; albanije i Crne Gore.Neko nam je srezo meru,'dzaba smo krecili'

Lesa

pre 16 godina

Mora se priznati da je rad vlade u ovom periodu bio prilicno bolji kada je rec o KiM u odnosu na prethodne godine gde se izgubilo mnogo vremena u nekakvom taktickom nadigravanju.Mi nismo u poziciji da se nadmudrujemo jer tako gubimo vreme kojeg nemamo.Treba reci da se uradilo sta se moglo uraditi da bi se spaslo sta se spasti moze ali da krajnji ishod ipak nije na nama vec na MZ.Sad ce da "vide tu stvar" Bus i Putin u Australiji.Kako stvari stoje veoma je izvesno to da ce Kosovo dobiti nadgledanu nezavisnost.Tu nezavisnost ce nadgledati EU pa ce se tako desiti da KiM i nece biti bas nekakva samostalna drzava ali nece biti ni pod direktnom ingirencijom Beograda.Prakticno...."okupacija dela teritorije" od strane EU sa vrhovnom komandom u Brislu.Tehnicki problemi se nece resavati na relaciji Pristina-Beograd vec Beograd-Brisl posto mi nemamo nameru da priznamo suverenitet KiM.Dakle,bilateralni razgovori (koji se vode na relaciji drzava) nece biti praksa kada je KiM u pitanju ali ce ti bilateralni razgovori biti na relaciji Srbija-EU.Albanci su dobili to da nisu "pod beogradom" ali bez prava da se prisajedinjuju sa Albanijom, a Beograd je dobio to da ima vise prostora da se ozbiljnije i znatno brze pozabavi pitanjem zivotnog i radnog standarda gradjana.Bezbednost obezbedjuju NATO i EU u saradnji sa nama i zastitnim snagama KiM.Treba insistirati na povratku ljudi na KiM i na popisu stanovnistva pod nadzorom MZ.Ustvari...nikakav (pa cak i nametnut) status KiM nema nikakvog smisla bez utvrdjivanja pravog stanja stvari kad je u pitanje stanovnistvo i imovina.Bojim se da bi u suprotnom bilo kakav status KiM bez jasnog uvida u stanovnistvo i imovinu mogao da se lako pretvori (kad to nekome zatreba) u novo bure baruta na tlu Evrope.Albanci veoma "cascavaju" razne stranke po SAD i to se zna.Iduca godina je izborna u SAD pa bi to moglo biti znacajno i finanasijsko i spoljnopoliticko pitanje za kandidate (u smislu manipulacije tim pitanjem jer amerikanci i nisu bas nesto zainteresovani za problem KiM niti bilo sta kvalifikovano znaju o tome u tamo nekoj "Cekoslovakiji").Sada nam je da se ne ometa brzopletim (glupavim i demagoskim)izjavama pregovaranje kako nebi sami sebi zabadali novi trn u zdravu nogu jer su nam noge vec pune takvog trnja.Ima jos nesto po mom misljenju.Treba dobro razmisliti u trenutku kada nam neko bude rekao (Jeremicu,Kostunici,Tadicu)uskoro ili nesto kasnije:"Poslusajte sta Vam necu reci"...
Ziveli
Lesa

Dimitar

pre 16 godina

Nasa zemlja treba da se definitivno izjasni po pitanju podele. Mislim da vecina Srba misli da je to (uslovno) dobro resenje. Zato bi nasi predstavnici mogli u pocetku da kazu da bi Srbija prihvatila podelu samo kao krajnje resenje ako bi na tome insistirala medjunarodna zajednica.Mi nismo za to ali ako bi Svet insistirao na nekom resenju zbog toga sto Albanci ne zele nista drugo nego nezavisnost, mi bi smo prihvatili da pod eventualnim insistiranjem Medjun. zajednice da razmotrimo podelu ali vrlo uslovno. Nezavisnost bilo kog dela nase teritorije ima svoju cenu i, shodno tome, primena samo kriterijuma populacione strukture stanovnistva je za Srbiju neprihvatljiva. Dakle, ako Albanci zele da idu iz Srbije, oni ne mogu dobiti 90% vec eventualno nekih 60-70% teritorije Kosova. Najmanje jedna trecina morala bi da se pripoji Srbiji a ostatak Albanci mogu da nose gde zele. Takodje, podela kao resenje morala bi da bude pracena sa tzv "humanim" preseljenjem stanovnistva, bas kao sto je predlozio holandski ministar spoljnih poslova.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Bez jedne velike mirovne BALKANSKE konferencije u kojoj ce da se podele i Srbija i Bosna i Makedonija i Crna Gora nece biti mira na Balkanu.Posto ovi narodi to ne mogu da shvate nek ratuju sledecih 30godina umesto da se podele pa da ekonomski napreduju!

bt

pre 16 godina

Neverovatno je da međunarodna zajednica jedino želi da reši pitanje statusa Kosova u decembru ove godine, a da nema problem sa tim da se gomila drugih problema (Severna Irska, Baskija, Korzika, Kipar...) decenijama ostavlja u nerešenom stanju. Bilo bi dobro da jednom već čujemo u čemu su ti problemi toliko različiti i zašto o pitanju Severne Irske ne odlučuju i Francuzi i Nemci već samo Irci i Englezi, kad već o Kosovu ne odlučuju samo Srbi i Albanci već i nekakva kontakt grupa.

Tihomir

pre 16 godina

Ma dogovorice se. Tek ce biti pritisaka na obe strane.
Ama bas nikom nije u interesu da se ovde ostavi tinjajuci sukob i prave presedani koji ce drugde izazvati nove sukobe.

Vlado

pre 16 godina

Iako mi je glupa ona priča o beogradskom pašaluku, možda bi se zaista trebalo vratiti u to doba. Onda bi imalo smisla "osvajati" nove teritorije na severu i zapadu, a i inostranstvo bi nam bilo tu, na domak ruke.

Ali Demi

pre 16 godina

Srpako-ruska varijanta(intriga) iza zavesa forcirala Zapad da produzi rok za nezavisnost Kosova. Carobni stapic verovatno je bio obecanje da srpska strana ce ubediti albansku stranu za obostranu prihvacenu soluciju. Najverovatnije to je predlog za podelu Kosova, ili neka velika carobna rec koja ce ostaviti nas Albance otvorenim ocima. Zato molim vas recite taj veliku carobnu rec. Jos jedan put zamolio bih: Recite tu carobnu recenicu. Najveca carobna recenica bi bila kako Srbija ce biti deo Kosvoa. Najvece cudo bi bilo kako od danas Srbi ce sprovoditi americki model drustva, model pozitivne diskriminacije, gde Albanci ce imati vise prava nego Srbi. To cudo ce ostaviti Zapad otvorenim ustima, ali veruj mene, nece ostaviti nas Albance bez daha. Za nas to ce biti muka i bol, jer mi znamo kako reci za srpsku politiku su kao odelo. Isto kako ste skinuli ustav iz 1974 godine, isto sto ste sami proglasili Kosovo deo Srbije, isto sto preko "albanskog" parlamenta skinuli ste albansku autonomiju, isto kako i u najnovim vremenima proglasili ste najnovi srpski ustav, zvan ustav za Kosvo i pravili ste kako Albanci ne postoje, isto cete promeniti i tu pozitivnu diskriminaciju i najnovi model srpskih cuda. Za to molim vas bolje recite DA za nezavisnost nego razmisljate o velikim recima i recenicima. Albanci nikako mogu da poveruju u srpsku politiku, pogotovo u radikalsku ili kosturicinsku kosovsku politiku. Bolje za nas ali bolje i za vas....

Lion

pre 16 godina

Po izjavama raznih evropskih zvanichnika, Ishingera, ministra Junga danas u Prishtini,gdje.Plasnik i drugih nesumnjivo je da che se status Kosova do kraja godine reshiti i to bash po planu M. Ahtisarija.Dakle ovih 4 meseca dodatnih pregovara i izjave srpskih zvanichnika da plan Ahtisarija je mrtav te pregovori che bez ogranichenja potrajati ispada samo jedna pirova pobeda i velika obmana srpske javnosti od strane tih istih srpskih politichara.
Srpski narod ili je stvarno naivan ,ili se kao takav pravi,kad vam nikako nije jasno od kuda podrshka USA i EU za Kosovo i Albance uopshte.Sve ne upuchene, ljude kratkog pamchenja i velioksrpske nacionaliste, podsetichu da se na Kosovu vrshen etnichko chishchenje nad nama,gazhena sva mogucha ljudska prava i pochinjeni gnusni zlochini tako da Srbija jednom zauvijek izgubila pravo da upravlja teritorijom Kosova i zhivotom Albanaca.
Civilizovani svet na chelu sa USA i zapadnim Evropskim zemljama jednostavno stao na nashu stranu jer istina i pravda su na nashu stranu.

M

pre 16 godina

Posto ovde neki traze "carobnu rec" za kosovske Albance evo nekoliko "carobnih recenica": nema pravljenja albanske para-drzave na teritoriji Srbije. Nema pravljenja nikakvih tvorevina baziranih iskljucivo na etnickom principu, na potplacenim americkim senatorima, na izmisljenoj istoriji, na supljim mitovima, na terorizmu i otimacini. Albanci nece imati vise prava od Srba ili bilo koga, nego ce imati onoliko prava koliko ima i svaka druga nacionalna manjina u bilo kojoj drzavi, jer su verovali ili ne, Albanci nacionalna manjina u Srbiji pa samim tim i na Kosovu. Osim prava Albanci ce imati i obaveze: da placaju poreze i struju, da postuju zakone, da postuju svoje komsije i njihovu imovinu, spomenike i crkve svojih komsija a ako im je sve to tesko - mogu da biraju gde ce drugde da zive. Nacional-romanticarske fantazije o dardanijama, ilirijadama i ostalim tunguzijama neka zaborave, bice bolje za sve nas anrocito za njih - sada je ipak XXI vek a ne XIX.

Boli glava

pre 16 godina

Ako bi se islo po medjunarodnim zakonima pregovori ne bi trebali ni da postoje jer je Kosovo u sastavu Srbije. Znaci situacija je tu odavno cista i u Ujedinjenim Nacijama. Oni koji cepaju Srbiju su ovu celu situaciju izbacili u prvi plan pa ti isti sada navijaju da se sto pre proglasi nezavisnost Kosova ali to nece po svemu sudeci proci ni do Decembra sledeceg milenijuma a kamoli Decembra ove godine.

Vuk Samotnjak

pre 16 godina

Cekaj, ne razumem po cemu ce 10. Decembra biti doneta konacna odluka - ko ce da je donese? Savet Bezbednosti? Bez protivljenja Rusije?
Opet se stvara pritisak na srpsku stranu da stvave potpis na daj-sta-das dokument. A srpska strana ga nece potpisati jer time ne dobija nista. (manite se pricama o potencijalno boljem zivotu Srba na KiM - ako Kosovo bude nezavisno Srbi ce odatle nestati, sve pred budnim okom MZ)

Lesa

pre 16 godina

Mora se priznati da je rad vlade u ovom periodu bio prilicno bolji kada je rec o KiM u odnosu na prethodne godine gde se izgubilo mnogo vremena u nekakvom taktickom nadigravanju.Mi nismo u poziciji da se nadmudrujemo jer tako gubimo vreme kojeg nemamo.Treba reci da se uradilo sta se moglo uraditi da bi se spaslo sta se spasti moze ali da krajnji ishod ipak nije na nama vec na MZ.Sad ce da "vide tu stvar" Bus i Putin u Australiji.Kako stvari stoje veoma je izvesno to da ce Kosovo dobiti nadgledanu nezavisnost.Tu nezavisnost ce nadgledati EU pa ce se tako desiti da KiM i nece biti bas nekakva samostalna drzava ali nece biti ni pod direktnom ingirencijom Beograda.Prakticno...."okupacija dela teritorije" od strane EU sa vrhovnom komandom u Brislu.Tehnicki problemi se nece resavati na relaciji Pristina-Beograd vec Beograd-Brisl posto mi nemamo nameru da priznamo suverenitet KiM.Dakle,bilateralni razgovori (koji se vode na relaciji drzava) nece biti praksa kada je KiM u pitanju ali ce ti bilateralni razgovori biti na relaciji Srbija-EU.Albanci su dobili to da nisu "pod beogradom" ali bez prava da se prisajedinjuju sa Albanijom, a Beograd je dobio to da ima vise prostora da se ozbiljnije i znatno brze pozabavi pitanjem zivotnog i radnog standarda gradjana.Bezbednost obezbedjuju NATO i EU u saradnji sa nama i zastitnim snagama KiM.Treba insistirati na povratku ljudi na KiM i na popisu stanovnistva pod nadzorom MZ.Ustvari...nikakav (pa cak i nametnut) status KiM nema nikakvog smisla bez utvrdjivanja pravog stanja stvari kad je u pitanje stanovnistvo i imovina.Bojim se da bi u suprotnom bilo kakav status KiM bez jasnog uvida u stanovnistvo i imovinu mogao da se lako pretvori (kad to nekome zatreba) u novo bure baruta na tlu Evrope.Albanci veoma "cascavaju" razne stranke po SAD i to se zna.Iduca godina je izborna u SAD pa bi to moglo biti znacajno i finanasijsko i spoljnopoliticko pitanje za kandidate (u smislu manipulacije tim pitanjem jer amerikanci i nisu bas nesto zainteresovani za problem KiM niti bilo sta kvalifikovano znaju o tome u tamo nekoj "Cekoslovakiji").Sada nam je da se ne ometa brzopletim (glupavim i demagoskim)izjavama pregovaranje kako nebi sami sebi zabadali novi trn u zdravu nogu jer su nam noge vec pune takvog trnja.Ima jos nesto po mom misljenju.Treba dobro razmisliti u trenutku kada nam neko bude rekao (Jeremicu,Kostunici,Tadicu)uskoro ili nesto kasnije:"Poslusajte sta Vam necu reci"...
Ziveli
Lesa

vladami

pre 16 godina

Zasto se SAD i EU toliko zalazu za nezavisnost KiM? Sta se krije iza te "podrske" kosovskim Albancima koji bi u svakoj zemlji EU ili SAD za nesto slicno bili optuzeni za separatizam i terorizam? U cemu je stvar?
Kako je moguce da nas zele u EU a drze nam cizmu na vratu? Predstavljaju se kao prijatelji Srbije, zemlje koju su ilegalno bombardovali i ciju su ekonomiju sistematski unistavali duze od deset godina.

Dimitar

pre 16 godina

Nasa zemlja treba da se definitivno izjasni po pitanju podele. Mislim da vecina Srba misli da je to (uslovno) dobro resenje. Zato bi nasi predstavnici mogli u pocetku da kazu da bi Srbija prihvatila podelu samo kao krajnje resenje ako bi na tome insistirala medjunarodna zajednica.Mi nismo za to ali ako bi Svet insistirao na nekom resenju zbog toga sto Albanci ne zele nista drugo nego nezavisnost, mi bi smo prihvatili da pod eventualnim insistiranjem Medjun. zajednice da razmotrimo podelu ali vrlo uslovno. Nezavisnost bilo kog dela nase teritorije ima svoju cenu i, shodno tome, primena samo kriterijuma populacione strukture stanovnistva je za Srbiju neprihvatljiva. Dakle, ako Albanci zele da idu iz Srbije, oni ne mogu dobiti 90% vec eventualno nekih 60-70% teritorije Kosova. Najmanje jedna trecina morala bi da se pripoji Srbiji a ostatak Albanci mogu da nose gde zele. Takodje, podela kao resenje morala bi da bude pracena sa tzv "humanim" preseljenjem stanovnistva, bas kao sto je predlozio holandski ministar spoljnih poslova.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Posle okončanja pregovora i predaje izveštaja 10. decembra mora biti odlučeno o trajnom statusu Kosova, kaže Volfgang Išinger." Sad ispade KiM vaznije od svih svetskih problema, od kojih se neki vuku 60-tak godina (Izrael), neki krace, ali mnogo krvavije (Irak) i slicno. Sta je ovim ljudima? A na stranu sto nista nije trajno i uvek se moze promeniti. Uostalom, ko sisa UN i njegovog generalnog sekretara i SB, zar ne! Ne? Pa juce bas zamenik g.Ahtisarija kaze kako ce oni mozda morati da rese taj problem mimo UN, ako "jedna drzava" nastavi da se protivi nezavisnosti. Zar nije to nesto novo, nesto u stilu "njihova dela opravdavaju nasa"? A nama vec decenijama sole pamet kako smo mi uvek krivi, bez obzira sta i kad nam je protivnik radio. Znaci, nije vazno sta radis, nego ko si. Ako si "podoban", mozes raditi sta hoces. Izem ti takvu pravdu i pravicnost. A posle se cude sto terorizam cveta na sve strane!

bt

pre 16 godina

Neverovatno je da međunarodna zajednica jedino želi da reši pitanje statusa Kosova u decembru ove godine, a da nema problem sa tim da se gomila drugih problema (Severna Irska, Baskija, Korzika, Kipar...) decenijama ostavlja u nerešenom stanju. Bilo bi dobro da jednom već čujemo u čemu su ti problemi toliko različiti i zašto o pitanju Severne Irske ne odlučuju i Francuzi i Nemci već samo Irci i Englezi, kad već o Kosovu ne odlučuju samo Srbi i Albanci već i nekakva kontakt grupa.

Tihomir

pre 16 godina

Ma dogovorice se. Tek ce biti pritisaka na obe strane.
Ama bas nikom nije u interesu da se ovde ostavi tinjajuci sukob i prave presedani koji ce drugde izazvati nove sukobe.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Bez jedne velike mirovne BALKANSKE konferencije u kojoj ce da se podele i Srbija i Bosna i Makedonija i Crna Gora nece biti mira na Balkanu.Posto ovi narodi to ne mogu da shvate nek ratuju sledecih 30godina umesto da se podele pa da ekonomski napreduju!

dortmnder

pre 16 godina

U Nemackoj sam vec mesec dana,a u medijima 'nas goruci problem'nije ni spomenut.Toliko o nama samima.Uzgred na vremenskoj prognozi se vidi jos jedna drzava izmedju Srboije, Makedonije; albanije i Crne Gore.Neko nam je srezo meru,'dzaba smo krecili'

Vlado

pre 16 godina

Iako mi je glupa ona priča o beogradskom pašaluku, možda bi se zaista trebalo vratiti u to doba. Onda bi imalo smisla "osvajati" nove teritorije na severu i zapadu, a i inostranstvo bi nam bilo tu, na domak ruke.