Petak, 31.08.2007.

07:31

Bez pomaka u rešavanju statusa

Početak drugog kruga pregovora o statusu Kosova protekao je očekivano, bez pomaka u pronalasku konačnog rešenja.

Izvor: B92

Bez pomaka u rešavanju statusa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

10 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 16 godina

Taj plan sustinske autonomije neka razrade i primene na Vojvodinu i Sandzak. Kosovo je imalo "najsustinskiju" autonomiju po Ustavu iz 1974.godine, i to u okviru federalne Jugoslavije, a ne
Srbije. Kao konstituivni cinilac SFRJ, Kosovo, kao sve druge republike, postala nezavisna, i to oslobodilackim ratom. Hvala za autonomiju. Dajte je Vojvodini, Sandzaku, Timockoj krajini, Presevskoj dolini, isl. Cao!

vasilije knezevic

pre 16 godina

Prije svega, da bi se situacija oko statusa srpske pokrajine i pregovora, dovela u logicno stanje, mora se polaziti od prirodnog i, medjunaodnim zakonima i odnosima, dozvoljenog kriterija. Prvo, umijesanost NATO-a i integralnog Zapada, u prvog redu, a kasnije Rusije, dovodi u pitanje logicnost pregovora i sustinu koja se postavlja kao kljucni razlog nezavisnosti.Kad se govori o nezavisnosti pokrajine koja pripada jednoj zemlji i koja dijeli granicu sa drugom maticnom zemljom, onda bi najlogicnije bilo da se pregovori odrzavaju u prisustvu Albanije i da se buducnost toga predjela rijesi kao "nerijeseni problem" iz proslosti.Medjutim Albanija i Srbija nijesu nikad bile u otvorenom konfliktu oko KiM pa je to postao, izricito, problem nekoga drugog.Srbija se, bez ruske podrske, nasla u neizlaznoj situaciji i ta se situacija koristi od strane onih koji stoje na drugoj strani pregovarackog stola i zele da iskljuce Rusiju iz pomenutog scenarija. Pregovori, u formi u kojoj se sada nalaze, ostace na mrtvoj tacki sve dok Zapad ne promijeni svoje, sopstvene, strateske planove. To se moze desiti, samo onda, kad se suoce sa deklinacijom svoje neogranicene moci.
(vasilije knezevic, 31 avg.2007)

drzava

pre 16 godina

Kad cete da shvatite da Amerika ne pravi drugu drzavu Albancima. Drugu drzavu Albancima pravila je Srbija 1999, time sto je pokusala da fizicki unisti jedan citav narod. I to se nije dogodilo prije 800 godina, nego samo prije OSAM GODINA. Ali kome pricam, neverovatni zlocini Srbije prema Albancima nisu nikakav argument za vecinu u Srbiji. Ali za civilizovan svetu jesu, itekakvi.

Zamir Dragobia

pre 16 godina

Zadovoljan sam kako srpska politika uvek kasni. Ako pazljivo pratis izjave albanskih i srpskih politicara jasno se vidi kako albanski politicari na brzinu su spremni da odbijaju podelu Kosova. Sa druge strane srpski politicari su manje rezervisani ili izbegne da daju izjave o podeli. To pokazuje da srpski politicari su za podelu, ali nisu spremni da traze isto, jer to bi bila potpuni krah dosadasne srpske politike o Kosovu kao srce Srbije. Podela Kosova bi bila prihvacena varijanta za obe strane, ali pre nego srpska politika proglasila Kosovo srce Srbije. Zbog toga kazem da mo Albanci smo srecni kako srpka politika kasni. Isto ona kasni i danas. Vreme je da Srbija prihvati ahtisarjev plan kao najveci albanski kompromis ali Srbija nece. Ona iza ledja trazi podelu! Ubedjen sam kako Srbija posle nezavisnosti,ce iskoristiti ahtisarjev plan za promovisanje srpski interes na Kosovu, ali opet bice kasno. Kasno jer ahtisarjev plan nece biti uopste. Na mestu ahtisarjevog plana ce biti plan evropski standarti gde Albanci i Srbi mogu pricati o zajednickim interesima a ne samoo interesima Srba na Kosovu. Bice to vreme kada mi Albanci cemo traziti da Srbi Kosova moraju da uzivaju ista prava kao Albanci u Srbiji. Bice to vreme ravnopravnosti, jer srpska politika kasni na Kosovu...

Libertarian

pre 16 godina

Zastrasuje me pomisao na 3-satno objasnjavanje autonomije koja je najgore moguce resenje. Osim, naravno, ako to ne rade zato sto u stvari hoce da isposluju sto povoljniju podelu Kosova, sto je i jedino pravo resenje. Ali ako cemo stvarno da fer podelimo Kosovo, onda to kad-tad treba da se i formalno nadje na stolu.

lionPR

pre 16 godina

Kosovska delegacija je u pravu kada kaze da stvar statusa je resen. Naime neka neko kaze koji je taj pritisak, koja je ta mera kojom bi kosovski tim bio izlozen da prihvata autonomiju Kosova u okviru Srbije. Odgovor je veoma jasan, NIJEDNA. Neka uzmemo kao primer i najdrasticniju meru koja doduse bi bila samo u fantaziji a to je recimo smrtna kazna. Recice Kosovskoj delegaciji da moraju prihvatiti autonomiju u okviru Srbije ili sledi smrtna kazna za njih. Nijedan od 5 lidera Kosovske delegacije ne bi potpisao jer znaju da i onako bi bili pogubljeni od onih koji bi smatrali izdajnistvo taj cin. Tako bi najmanje sacuvali ponos njihovih porodica. A za ostale pritiske da ne pricamo. Price da albanci ce popustiti ako SAD ne podrzava nezavisno Kosovo su stvarno van svakog razuma. S druge strane ako nema dogovora izmedju dveju strana da li bismo imali odluku SB bez pristanka albanaca? Sigurno da ne. Zasto? Zato sto kada ne mozete nametnuti resenje jednoj strani (srpskoj) koja je u stvari samo bi potvrdila ono sto je DE FAKTO, kako mozete onda nametnuti resenje drugoj strani (albanskoj) koja bi bila neprihvatljiva za njih. Ponudu Kosovske delegacije za pomirenje treba shvatiti stvarno ozbiljno i smatrati zadnjom sansom za pomirenje ali naravno kao dva ravnopravna naroda. Mozemo mi pricati i decenijama ili vekovima ali to nece doneti resenje. Resenje je prihvatanjem REALNOG STANJA NA terenu. Kosovo je prakticno, efektivno NEZAVISNA u odnosu na Srbiju i niko AMA BAS NIKO ne moze to da menja u korist Srbije osim naravno onih koji danas otvoreno podrzavaju nezavisno Kosovo i to silom. Ali oni su previse investirali na Kosovo da bi izgubili investicije plus da rizikuju nestabilnost ili moguci sukob izmedju albanaca i srba da bi prinudili albance da zive u okviru Srbije. Oni mnogo radije ce priznati Kosovo isto ko sto su radili sa Slovenijom i Hrvatskom dakle JEDNOSTRANO ako nema odluke u SB zbog veta Rusije.

Antibarkli

pre 16 godina

Status je resen iako ne formalno. Zastoj je nastao zbog potivljenja RU koja ima veto u SB. Zapad sada hoce da demonstrira da je dogovor nemoguc kao sto je to Ahtisaari rekao, da da RU sansu da to shvati i da pokaze svima da su uradili sve sta su mogli pa i da RU ne kooperira.Sve ovo pregovaranje je obicna predstava i to svi znaju. Albanskim vodama ne treba mnogo vremena ni za sta jer vreme istice desetog decembra.

Barkli

pre 16 godina

Albanci kazu da je status resen? Zasto onda pregovaraju kad je resen? Zasto nisu priznati? Tu pricu mogu da prodaju svojim sunarodnicima ali ne i nama a pogotovo ne medjunarodnoj zajednici koja na tome insistira(da se ne lazemo, na insistiranje, citaj veto, Rusije). Na ovaj ili onaj nacin albanski lideri ce morati puno vremena da objasnjavaju zasto su kiksnuli kada dodje i prodje taj, po ko zna koji put, D day.

Bojan

pre 16 godina

Pa kad se krene na "pregovore" ,a jednoj strani se kaže :ako se ne dogovorite bice onako kako vi želite, verovatnoća dogovora je ravna nuli.
To ionako vise ne zavisi od nas. Neki Srbi su i onako odavno skupo prodali svoja imanja na Kosovu i kupili lepe kuce u Beogradu i ostatku Srbije,žalim samo one koji su ostali tamo i nisu imali šta da prodaju,niti gde da odu.
Inače ,Kosovo se može vrlo lako povratiti ,kao što je i izgubljeno,ali za to je potrebno da svako od nas ima bar po desetoro dece,e sad ili se odreknimo komfora koji imamo sa samo dvoje dece ili Kosova. Sličan slučaj napuštanja zemlje imamo i u ostalim delovima južne Srbije.Na primer ,najmladji stanovnik sela moje majke kod Kuršumlije ima 55 godina i neoženjen je jer su sve snajke već odavno zapalile za Beograd:).Šta mislite koliko će to selo da bude prazno pre nego što neki drugi ,vitalniji narod u potrebi za životnim prostorom ne dođe.Napominjem da niko iz tog sela nije silom proteran. E pa kad neće niko od nas ,ima ko oće i nema ljutnje.
Srbi su dosada opstali kao narod kroz istoriju i sve ratove samo zahvaljujući svom velikom natalitetu koji je obnavljao stanovnistvo.Ali vise nije tako.
A ovi pregovori služe našoj vlasti samo da bi ubirala poene kod našeg naroda. Žao mi je što zvučim ovako persimistično,ali pokušavam samo da budem iskren.Nadam se da grešim.

Dejan

pre 16 godina

Neko od naših učesnika pregovora je izneo i u UN plan za autonomiju Kosova. Sećam se da je rekao kako je ambasador Južne Afrike, koja je trenutno član SB, bio iznenađen jer se sve vreme pričalo da Srbija osim odbijanja plana Ahtisarija nema drugo rešenje.

Sad vidimo da su naši pregovarači 3 sata izlagali plan o autonomiji.

Moja poenta je da su SAD i EU odlučile da naprave Albancima još jednu državu na Balkanu, i da ih samim tim ne interesuje nikakav plan Srbije. Pričaćete im u detalje satima plan o autonomiji kao da pričate zidu, a onda će da izađu u javnost i opušteno slažu kako Srbija nema nikakav plan.

Od servilnosti nema ništa, ljuto se varaju oni koji misle da ćemo od EU imati bilo kakve koristi ako se odreknemo Kosova, gledaće na nas sa nipodaštavanjem, i znaće da sa nama mogu kako hoće, bez posledica, jer smo uradili nešto što niko nije uradio - odrekao se dela svoje teritorije dobrovoljno.

Zato, hteli ne hteli, moramo biti nepopustljivi, ako hoće nezavisno Kosovo neka Ameri odmah odreše kesu za jadransku magistralu, preko Srbije Albanci sa Kosova neće u Evropu, biće zid, kao između grčkog i turskog dela Kipra.

Dejan

pre 16 godina

Neko od naših učesnika pregovora je izneo i u UN plan za autonomiju Kosova. Sećam se da je rekao kako je ambasador Južne Afrike, koja je trenutno član SB, bio iznenađen jer se sve vreme pričalo da Srbija osim odbijanja plana Ahtisarija nema drugo rešenje.

Sad vidimo da su naši pregovarači 3 sata izlagali plan o autonomiji.

Moja poenta je da su SAD i EU odlučile da naprave Albancima još jednu državu na Balkanu, i da ih samim tim ne interesuje nikakav plan Srbije. Pričaćete im u detalje satima plan o autonomiji kao da pričate zidu, a onda će da izađu u javnost i opušteno slažu kako Srbija nema nikakav plan.

Od servilnosti nema ništa, ljuto se varaju oni koji misle da ćemo od EU imati bilo kakve koristi ako se odreknemo Kosova, gledaće na nas sa nipodaštavanjem, i znaće da sa nama mogu kako hoće, bez posledica, jer smo uradili nešto što niko nije uradio - odrekao se dela svoje teritorije dobrovoljno.

Zato, hteli ne hteli, moramo biti nepopustljivi, ako hoće nezavisno Kosovo neka Ameri odmah odreše kesu za jadransku magistralu, preko Srbije Albanci sa Kosova neće u Evropu, biće zid, kao između grčkog i turskog dela Kipra.

Bojan

pre 16 godina

Pa kad se krene na "pregovore" ,a jednoj strani se kaže :ako se ne dogovorite bice onako kako vi želite, verovatnoća dogovora je ravna nuli.
To ionako vise ne zavisi od nas. Neki Srbi su i onako odavno skupo prodali svoja imanja na Kosovu i kupili lepe kuce u Beogradu i ostatku Srbije,žalim samo one koji su ostali tamo i nisu imali šta da prodaju,niti gde da odu.
Inače ,Kosovo se može vrlo lako povratiti ,kao što je i izgubljeno,ali za to je potrebno da svako od nas ima bar po desetoro dece,e sad ili se odreknimo komfora koji imamo sa samo dvoje dece ili Kosova. Sličan slučaj napuštanja zemlje imamo i u ostalim delovima južne Srbije.Na primer ,najmladji stanovnik sela moje majke kod Kuršumlije ima 55 godina i neoženjen je jer su sve snajke već odavno zapalile za Beograd:).Šta mislite koliko će to selo da bude prazno pre nego što neki drugi ,vitalniji narod u potrebi za životnim prostorom ne dođe.Napominjem da niko iz tog sela nije silom proteran. E pa kad neće niko od nas ,ima ko oće i nema ljutnje.
Srbi su dosada opstali kao narod kroz istoriju i sve ratove samo zahvaljujući svom velikom natalitetu koji je obnavljao stanovnistvo.Ali vise nije tako.
A ovi pregovori služe našoj vlasti samo da bi ubirala poene kod našeg naroda. Žao mi je što zvučim ovako persimistično,ali pokušavam samo da budem iskren.Nadam se da grešim.

Barkli

pre 16 godina

Albanci kazu da je status resen? Zasto onda pregovaraju kad je resen? Zasto nisu priznati? Tu pricu mogu da prodaju svojim sunarodnicima ali ne i nama a pogotovo ne medjunarodnoj zajednici koja na tome insistira(da se ne lazemo, na insistiranje, citaj veto, Rusije). Na ovaj ili onaj nacin albanski lideri ce morati puno vremena da objasnjavaju zasto su kiksnuli kada dodje i prodje taj, po ko zna koji put, D day.

Julius

pre 16 godina

Taj plan sustinske autonomije neka razrade i primene na Vojvodinu i Sandzak. Kosovo je imalo "najsustinskiju" autonomiju po Ustavu iz 1974.godine, i to u okviru federalne Jugoslavije, a ne
Srbije. Kao konstituivni cinilac SFRJ, Kosovo, kao sve druge republike, postala nezavisna, i to oslobodilackim ratom. Hvala za autonomiju. Dajte je Vojvodini, Sandzaku, Timockoj krajini, Presevskoj dolini, isl. Cao!

Antibarkli

pre 16 godina

Status je resen iako ne formalno. Zastoj je nastao zbog potivljenja RU koja ima veto u SB. Zapad sada hoce da demonstrira da je dogovor nemoguc kao sto je to Ahtisaari rekao, da da RU sansu da to shvati i da pokaze svima da su uradili sve sta su mogli pa i da RU ne kooperira.Sve ovo pregovaranje je obicna predstava i to svi znaju. Albanskim vodama ne treba mnogo vremena ni za sta jer vreme istice desetog decembra.

drzava

pre 16 godina

Kad cete da shvatite da Amerika ne pravi drugu drzavu Albancima. Drugu drzavu Albancima pravila je Srbija 1999, time sto je pokusala da fizicki unisti jedan citav narod. I to se nije dogodilo prije 800 godina, nego samo prije OSAM GODINA. Ali kome pricam, neverovatni zlocini Srbije prema Albancima nisu nikakav argument za vecinu u Srbiji. Ali za civilizovan svetu jesu, itekakvi.

lionPR

pre 16 godina

Kosovska delegacija je u pravu kada kaze da stvar statusa je resen. Naime neka neko kaze koji je taj pritisak, koja je ta mera kojom bi kosovski tim bio izlozen da prihvata autonomiju Kosova u okviru Srbije. Odgovor je veoma jasan, NIJEDNA. Neka uzmemo kao primer i najdrasticniju meru koja doduse bi bila samo u fantaziji a to je recimo smrtna kazna. Recice Kosovskoj delegaciji da moraju prihvatiti autonomiju u okviru Srbije ili sledi smrtna kazna za njih. Nijedan od 5 lidera Kosovske delegacije ne bi potpisao jer znaju da i onako bi bili pogubljeni od onih koji bi smatrali izdajnistvo taj cin. Tako bi najmanje sacuvali ponos njihovih porodica. A za ostale pritiske da ne pricamo. Price da albanci ce popustiti ako SAD ne podrzava nezavisno Kosovo su stvarno van svakog razuma. S druge strane ako nema dogovora izmedju dveju strana da li bismo imali odluku SB bez pristanka albanaca? Sigurno da ne. Zasto? Zato sto kada ne mozete nametnuti resenje jednoj strani (srpskoj) koja je u stvari samo bi potvrdila ono sto je DE FAKTO, kako mozete onda nametnuti resenje drugoj strani (albanskoj) koja bi bila neprihvatljiva za njih. Ponudu Kosovske delegacije za pomirenje treba shvatiti stvarno ozbiljno i smatrati zadnjom sansom za pomirenje ali naravno kao dva ravnopravna naroda. Mozemo mi pricati i decenijama ili vekovima ali to nece doneti resenje. Resenje je prihvatanjem REALNOG STANJA NA terenu. Kosovo je prakticno, efektivno NEZAVISNA u odnosu na Srbiju i niko AMA BAS NIKO ne moze to da menja u korist Srbije osim naravno onih koji danas otvoreno podrzavaju nezavisno Kosovo i to silom. Ali oni su previse investirali na Kosovo da bi izgubili investicije plus da rizikuju nestabilnost ili moguci sukob izmedju albanaca i srba da bi prinudili albance da zive u okviru Srbije. Oni mnogo radije ce priznati Kosovo isto ko sto su radili sa Slovenijom i Hrvatskom dakle JEDNOSTRANO ako nema odluke u SB zbog veta Rusije.

Zamir Dragobia

pre 16 godina

Zadovoljan sam kako srpska politika uvek kasni. Ako pazljivo pratis izjave albanskih i srpskih politicara jasno se vidi kako albanski politicari na brzinu su spremni da odbijaju podelu Kosova. Sa druge strane srpski politicari su manje rezervisani ili izbegne da daju izjave o podeli. To pokazuje da srpski politicari su za podelu, ali nisu spremni da traze isto, jer to bi bila potpuni krah dosadasne srpske politike o Kosovu kao srce Srbije. Podela Kosova bi bila prihvacena varijanta za obe strane, ali pre nego srpska politika proglasila Kosovo srce Srbije. Zbog toga kazem da mo Albanci smo srecni kako srpka politika kasni. Isto ona kasni i danas. Vreme je da Srbija prihvati ahtisarjev plan kao najveci albanski kompromis ali Srbija nece. Ona iza ledja trazi podelu! Ubedjen sam kako Srbija posle nezavisnosti,ce iskoristiti ahtisarjev plan za promovisanje srpski interes na Kosovu, ali opet bice kasno. Kasno jer ahtisarjev plan nece biti uopste. Na mestu ahtisarjevog plana ce biti plan evropski standarti gde Albanci i Srbi mogu pricati o zajednickim interesima a ne samoo interesima Srba na Kosovu. Bice to vreme kada mi Albanci cemo traziti da Srbi Kosova moraju da uzivaju ista prava kao Albanci u Srbiji. Bice to vreme ravnopravnosti, jer srpska politika kasni na Kosovu...

vasilije knezevic

pre 16 godina

Prije svega, da bi se situacija oko statusa srpske pokrajine i pregovora, dovela u logicno stanje, mora se polaziti od prirodnog i, medjunaodnim zakonima i odnosima, dozvoljenog kriterija. Prvo, umijesanost NATO-a i integralnog Zapada, u prvog redu, a kasnije Rusije, dovodi u pitanje logicnost pregovora i sustinu koja se postavlja kao kljucni razlog nezavisnosti.Kad se govori o nezavisnosti pokrajine koja pripada jednoj zemlji i koja dijeli granicu sa drugom maticnom zemljom, onda bi najlogicnije bilo da se pregovori odrzavaju u prisustvu Albanije i da se buducnost toga predjela rijesi kao "nerijeseni problem" iz proslosti.Medjutim Albanija i Srbija nijesu nikad bile u otvorenom konfliktu oko KiM pa je to postao, izricito, problem nekoga drugog.Srbija se, bez ruske podrske, nasla u neizlaznoj situaciji i ta se situacija koristi od strane onih koji stoje na drugoj strani pregovarackog stola i zele da iskljuce Rusiju iz pomenutog scenarija. Pregovori, u formi u kojoj se sada nalaze, ostace na mrtvoj tacki sve dok Zapad ne promijeni svoje, sopstvene, strateske planove. To se moze desiti, samo onda, kad se suoce sa deklinacijom svoje neogranicene moci.
(vasilije knezevic, 31 avg.2007)

Libertarian

pre 16 godina

Zastrasuje me pomisao na 3-satno objasnjavanje autonomije koja je najgore moguce resenje. Osim, naravno, ako to ne rade zato sto u stvari hoce da isposluju sto povoljniju podelu Kosova, sto je i jedino pravo resenje. Ali ako cemo stvarno da fer podelimo Kosovo, onda to kad-tad treba da se i formalno nadje na stolu.

Dejan

pre 16 godina

Neko od naših učesnika pregovora je izneo i u UN plan za autonomiju Kosova. Sećam se da je rekao kako je ambasador Južne Afrike, koja je trenutno član SB, bio iznenađen jer se sve vreme pričalo da Srbija osim odbijanja plana Ahtisarija nema drugo rešenje.

Sad vidimo da su naši pregovarači 3 sata izlagali plan o autonomiji.

Moja poenta je da su SAD i EU odlučile da naprave Albancima još jednu državu na Balkanu, i da ih samim tim ne interesuje nikakav plan Srbije. Pričaćete im u detalje satima plan o autonomiji kao da pričate zidu, a onda će da izađu u javnost i opušteno slažu kako Srbija nema nikakav plan.

Od servilnosti nema ništa, ljuto se varaju oni koji misle da ćemo od EU imati bilo kakve koristi ako se odreknemo Kosova, gledaće na nas sa nipodaštavanjem, i znaće da sa nama mogu kako hoće, bez posledica, jer smo uradili nešto što niko nije uradio - odrekao se dela svoje teritorije dobrovoljno.

Zato, hteli ne hteli, moramo biti nepopustljivi, ako hoće nezavisno Kosovo neka Ameri odmah odreše kesu za jadransku magistralu, preko Srbije Albanci sa Kosova neće u Evropu, biće zid, kao između grčkog i turskog dela Kipra.

Antibarkli

pre 16 godina

Status je resen iako ne formalno. Zastoj je nastao zbog potivljenja RU koja ima veto u SB. Zapad sada hoce da demonstrira da je dogovor nemoguc kao sto je to Ahtisaari rekao, da da RU sansu da to shvati i da pokaze svima da su uradili sve sta su mogli pa i da RU ne kooperira.Sve ovo pregovaranje je obicna predstava i to svi znaju. Albanskim vodama ne treba mnogo vremena ni za sta jer vreme istice desetog decembra.

Barkli

pre 16 godina

Albanci kazu da je status resen? Zasto onda pregovaraju kad je resen? Zasto nisu priznati? Tu pricu mogu da prodaju svojim sunarodnicima ali ne i nama a pogotovo ne medjunarodnoj zajednici koja na tome insistira(da se ne lazemo, na insistiranje, citaj veto, Rusije). Na ovaj ili onaj nacin albanski lideri ce morati puno vremena da objasnjavaju zasto su kiksnuli kada dodje i prodje taj, po ko zna koji put, D day.

Zamir Dragobia

pre 16 godina

Zadovoljan sam kako srpska politika uvek kasni. Ako pazljivo pratis izjave albanskih i srpskih politicara jasno se vidi kako albanski politicari na brzinu su spremni da odbijaju podelu Kosova. Sa druge strane srpski politicari su manje rezervisani ili izbegne da daju izjave o podeli. To pokazuje da srpski politicari su za podelu, ali nisu spremni da traze isto, jer to bi bila potpuni krah dosadasne srpske politike o Kosovu kao srce Srbije. Podela Kosova bi bila prihvacena varijanta za obe strane, ali pre nego srpska politika proglasila Kosovo srce Srbije. Zbog toga kazem da mo Albanci smo srecni kako srpka politika kasni. Isto ona kasni i danas. Vreme je da Srbija prihvati ahtisarjev plan kao najveci albanski kompromis ali Srbija nece. Ona iza ledja trazi podelu! Ubedjen sam kako Srbija posle nezavisnosti,ce iskoristiti ahtisarjev plan za promovisanje srpski interes na Kosovu, ali opet bice kasno. Kasno jer ahtisarjev plan nece biti uopste. Na mestu ahtisarjevog plana ce biti plan evropski standarti gde Albanci i Srbi mogu pricati o zajednickim interesima a ne samoo interesima Srba na Kosovu. Bice to vreme kada mi Albanci cemo traziti da Srbi Kosova moraju da uzivaju ista prava kao Albanci u Srbiji. Bice to vreme ravnopravnosti, jer srpska politika kasni na Kosovu...

drzava

pre 16 godina

Kad cete da shvatite da Amerika ne pravi drugu drzavu Albancima. Drugu drzavu Albancima pravila je Srbija 1999, time sto je pokusala da fizicki unisti jedan citav narod. I to se nije dogodilo prije 800 godina, nego samo prije OSAM GODINA. Ali kome pricam, neverovatni zlocini Srbije prema Albancima nisu nikakav argument za vecinu u Srbiji. Ali za civilizovan svetu jesu, itekakvi.

Julius

pre 16 godina

Taj plan sustinske autonomije neka razrade i primene na Vojvodinu i Sandzak. Kosovo je imalo "najsustinskiju" autonomiju po Ustavu iz 1974.godine, i to u okviru federalne Jugoslavije, a ne
Srbije. Kao konstituivni cinilac SFRJ, Kosovo, kao sve druge republike, postala nezavisna, i to oslobodilackim ratom. Hvala za autonomiju. Dajte je Vojvodini, Sandzaku, Timockoj krajini, Presevskoj dolini, isl. Cao!

Bojan

pre 16 godina

Pa kad se krene na "pregovore" ,a jednoj strani se kaže :ako se ne dogovorite bice onako kako vi želite, verovatnoća dogovora je ravna nuli.
To ionako vise ne zavisi od nas. Neki Srbi su i onako odavno skupo prodali svoja imanja na Kosovu i kupili lepe kuce u Beogradu i ostatku Srbije,žalim samo one koji su ostali tamo i nisu imali šta da prodaju,niti gde da odu.
Inače ,Kosovo se može vrlo lako povratiti ,kao što je i izgubljeno,ali za to je potrebno da svako od nas ima bar po desetoro dece,e sad ili se odreknimo komfora koji imamo sa samo dvoje dece ili Kosova. Sličan slučaj napuštanja zemlje imamo i u ostalim delovima južne Srbije.Na primer ,najmladji stanovnik sela moje majke kod Kuršumlije ima 55 godina i neoženjen je jer su sve snajke već odavno zapalile za Beograd:).Šta mislite koliko će to selo da bude prazno pre nego što neki drugi ,vitalniji narod u potrebi za životnim prostorom ne dođe.Napominjem da niko iz tog sela nije silom proteran. E pa kad neće niko od nas ,ima ko oće i nema ljutnje.
Srbi su dosada opstali kao narod kroz istoriju i sve ratove samo zahvaljujući svom velikom natalitetu koji je obnavljao stanovnistvo.Ali vise nije tako.
A ovi pregovori služe našoj vlasti samo da bi ubirala poene kod našeg naroda. Žao mi je što zvučim ovako persimistično,ali pokušavam samo da budem iskren.Nadam se da grešim.

lionPR

pre 16 godina

Kosovska delegacija je u pravu kada kaze da stvar statusa je resen. Naime neka neko kaze koji je taj pritisak, koja je ta mera kojom bi kosovski tim bio izlozen da prihvata autonomiju Kosova u okviru Srbije. Odgovor je veoma jasan, NIJEDNA. Neka uzmemo kao primer i najdrasticniju meru koja doduse bi bila samo u fantaziji a to je recimo smrtna kazna. Recice Kosovskoj delegaciji da moraju prihvatiti autonomiju u okviru Srbije ili sledi smrtna kazna za njih. Nijedan od 5 lidera Kosovske delegacije ne bi potpisao jer znaju da i onako bi bili pogubljeni od onih koji bi smatrali izdajnistvo taj cin. Tako bi najmanje sacuvali ponos njihovih porodica. A za ostale pritiske da ne pricamo. Price da albanci ce popustiti ako SAD ne podrzava nezavisno Kosovo su stvarno van svakog razuma. S druge strane ako nema dogovora izmedju dveju strana da li bismo imali odluku SB bez pristanka albanaca? Sigurno da ne. Zasto? Zato sto kada ne mozete nametnuti resenje jednoj strani (srpskoj) koja je u stvari samo bi potvrdila ono sto je DE FAKTO, kako mozete onda nametnuti resenje drugoj strani (albanskoj) koja bi bila neprihvatljiva za njih. Ponudu Kosovske delegacije za pomirenje treba shvatiti stvarno ozbiljno i smatrati zadnjom sansom za pomirenje ali naravno kao dva ravnopravna naroda. Mozemo mi pricati i decenijama ili vekovima ali to nece doneti resenje. Resenje je prihvatanjem REALNOG STANJA NA terenu. Kosovo je prakticno, efektivno NEZAVISNA u odnosu na Srbiju i niko AMA BAS NIKO ne moze to da menja u korist Srbije osim naravno onih koji danas otvoreno podrzavaju nezavisno Kosovo i to silom. Ali oni su previse investirali na Kosovo da bi izgubili investicije plus da rizikuju nestabilnost ili moguci sukob izmedju albanaca i srba da bi prinudili albance da zive u okviru Srbije. Oni mnogo radije ce priznati Kosovo isto ko sto su radili sa Slovenijom i Hrvatskom dakle JEDNOSTRANO ako nema odluke u SB zbog veta Rusije.

Libertarian

pre 16 godina

Zastrasuje me pomisao na 3-satno objasnjavanje autonomije koja je najgore moguce resenje. Osim, naravno, ako to ne rade zato sto u stvari hoce da isposluju sto povoljniju podelu Kosova, sto je i jedino pravo resenje. Ali ako cemo stvarno da fer podelimo Kosovo, onda to kad-tad treba da se i formalno nadje na stolu.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Prije svega, da bi se situacija oko statusa srpske pokrajine i pregovora, dovela u logicno stanje, mora se polaziti od prirodnog i, medjunaodnim zakonima i odnosima, dozvoljenog kriterija. Prvo, umijesanost NATO-a i integralnog Zapada, u prvog redu, a kasnije Rusije, dovodi u pitanje logicnost pregovora i sustinu koja se postavlja kao kljucni razlog nezavisnosti.Kad se govori o nezavisnosti pokrajine koja pripada jednoj zemlji i koja dijeli granicu sa drugom maticnom zemljom, onda bi najlogicnije bilo da se pregovori odrzavaju u prisustvu Albanije i da se buducnost toga predjela rijesi kao "nerijeseni problem" iz proslosti.Medjutim Albanija i Srbija nijesu nikad bile u otvorenom konfliktu oko KiM pa je to postao, izricito, problem nekoga drugog.Srbija se, bez ruske podrske, nasla u neizlaznoj situaciji i ta se situacija koristi od strane onih koji stoje na drugoj strani pregovarackog stola i zele da iskljuce Rusiju iz pomenutog scenarija. Pregovori, u formi u kojoj se sada nalaze, ostace na mrtvoj tacki sve dok Zapad ne promijeni svoje, sopstvene, strateske planove. To se moze desiti, samo onda, kad se suoce sa deklinacijom svoje neogranicene moci.
(vasilije knezevic, 31 avg.2007)