Akcija dojenja na Zemunskom keju

Beograd -- Udruženje Roditelj ukazuje na podatak da manje od 20 odsto majki u Srbiji hrani bebe svojim mlekom.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Hvala Bogu, jedna vest koja me je ozarila i izmamila osmeh.
  (Peđa, 31. jul 2007 15:28)

  # Link komentara

 2. Svoju devojcicu staru dva dana drzala sam na grudima i plakala od bola, istovremeno gledajuci video o dojenju i slusala reci, da "ako boli, majka sigurno radi nesto pogresno". Nisam radila nista pogresno, samo sam prolazila kroz prirodan, izuzetno bolan proces pocetka dojenja, koji traje i do dve nedelje. Uz podrsku supruga, prijateljice koja je prosla kroz isto dva puta pre mene, i savete strucnjaka za dojenje (sluzba dostupna preko telefona i licno, 24 sata u bolnici u blizini Cikaga, gde sam se porodila)izdrzala sam pocetne teskoce i dala svom detetu najlepsi poklon koji sam joj ikad mogla dati, majcino mleko u prvih 11 meseci njenog zivota.

  Apelujem na sve, lekare, porodilista, supruznike, roditelje, prijateljice, poslodavce, drzavne organe ... da pomognu porodiljama da razumeju i izdrze ove teske prve dane (nedelje) dojenja, koji ce se pretvoriti u neke od najlepsih i najkvalitetnijih trenutaka, koje ce provesti sa svojom decom.
  (Mama, 31. jul 2007 22:00)

  # Link komentara

 3. A mene je ova vest šokirala i rastužila. Ne zbog vrlo fine inicijative, nego zato što pojma nisam imala da smo zarasli u takvu zatucanost i neznanje da manje od 20 procenata majki doji! Milioni godina evolucije, ne samo ljudske vrste nego sisara uopšte, i onda ti pametnjakovićke kažu da je flašica dobra koliko i dojka. Jeste, sigurnoo će biti za par desetina hiljada godina, ali na ovom stupnju razvoja ljudske tehnologije - nije. A te iste pametnjakovićke (a i njihovi muževi) te isto tako ubeđuju kako to nije ništa što puše dok su trudne, a kasnije pred svojom decom. Ma nije. A smrtnost novorođenčadi u Srbiji je 16-17 promila, tri puta veća ood zapadnoevropske.
  U Norveškoj, gde ja živim, 80% žena doji dete bar do 6. meseca, a majka koja ima bebu i puši bi bila verovatno linčovana da se za to sazna. Smrtnost novorođenčadi - oko 5 promila.
  Ali, kao što već rekosmo, nema to veze, glupi zapadnjaci, mi sve najbolje znamo.
  (Gordana I. H., 31. jul 2007 22:46)

  # Link komentara

 4. i na ovo sam zakasnio, ali ne mogu da ostanem ravnodusam.
  Nasu devojcicu supruga je dojila do 22. meseca. Mislili smo da to nije u redu, ali doktori su nas savetovali da ne prekidamo tako nesto. I mi smo slusali. Ne mogu da opisem osecaj koji se javi izmedju deteta i majke dok se desava ovaj cin. "Video" sam ljubav sopstvenim ocima!
  Da ne govorim kakvih smo se kometara naslusali na temu dojenja deteta u parku ili bilo kom javnom mestu (mi to mesto nismo birali). Ali nase predrasude su cudo. Vise bi pogodila vest da je Mladic u hagu, nego sto samo 20% majki doji decu.
  Da, kad sam prvi put cuo za injekciju kojom se zaustavlja mleko, kosa na glavi mi se najezila. Zasto to nije zabranjeno?!
  (ssrdjan, 1. avgust 2007 13:02)

  # Link komentara