Ponedeljak, 30.07.2007.

07:34

O Išingeru uglavnom pozitivno

Imenovanje Volfganga Išingera za predstavnika EU u pregovorima o Kosovu dočekano uglavnom pozitivno. Konsultacije Solane i Išingera

Izvor: B92

O Išingeru uglavnom pozitivno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Libertarian

pre 16 godina

Hmmm, dobar znak! Do sada je, sto se tice Albanaca, na listi tabua o kojima se ne sme pregovarati bila nezavisnost a sad' se dodaje CELOVITOST I NEDELJIVOST TERITORIJE. Izgleda je na sceni ipak dejtonizacija/podela sto je u sustini jedino fer i trajno resenje. Albanci nece da budu manjina u Srbiji, Srbi nece da budu manjina u Kosovi... jos da se nadje modus podele na dva fer i kontinualna parceta (svako ko zivi ili je izbegao sa Kosova treba da dobije siguran dom na Kosovu) pa kud koji mili moji... odnosno, da se najzad i jedni i drugi bavimo razvojem, standardom, i drugim normalnim temama a ne da se vecito preganjamo ko ce koga... Srecno.

David

pre 16 godina

Vrlo je interesantno kako Ljiljana Smajlovic sprovodi viktimolosku politiku Srbije. Dakle opet Zapad kao smislja neke fore da bi na nas svalili krivicu za neuspeh pregovora. To mozda i jeste tacno, na kraju krajeva svi znamo kako medjunarodna diplomatija funkcionise i da nikog nikada nije briga za necija ljudska prava i bog zna sta , o tome se prica samo da bi se zadovoljila forma, ali me strasno iritira cinjenica da smo mi, i pogotovo oni koji uticu na javno mnenje kompletno nesposobni da sagledaju realnost, i kad kazem realnost ne mislim na cinjenicu da je Kosovo vec odavno nezavisno, nego na realnost koja se sastoji od toga da nasa drzava zapravo nema nikakav konkretan predlog, mi pricamo jednu te istu pricu, zalazemo se za pregovore a ne menjamo poziciju, pricamo o nekoj autonomiji i integraciji Kosova u Srbiju ali niko ne objasnjava gradjanima kako ce to da izgleda i sta to znaci, i niko nema snage da ozbiljno kritikuje nasu vladu i pozove ih na odgorovnost. Ovo je ocito jedna tabu tema o kojoj ni B92 ne zeli da govori...zasto? Pitaj boga. dakle mi ne zelimo da se Kosovo otcepi, ali isto tako ne zelimo da zivimo sa Albancima koji tamo zive, cisto sumnjam da zelimo saveznu drzavu sa Albancima, a kako je Kostunica zamislio tu tvorevinu manje od nezavisnosti vise od autonomije je misterija verovatno i njemu samom. Nas predlog nema substancu, i zato cemo i izgubiti u ovoj igri, jer kod nas sustina svega uvek izostaje, kao sto je i sustina 5. oktobra izostala na kraju krajeva. Ne zelimo pregovore ali na njima ucestvujemo, zelimo zemlju ali ne ljude koji na njoj zive kritikujemo sve druge a ne vidimo nasu nelogicnost i manjak kredibiliteta. Da su drzave ljudi Srbija bi bila sizofrena, a s nama kao njenim gradjanima ocigledno nesto nije u redu.

goodman

pre 16 godina

Isinger je izabran prvo jer je naklonjen Americi. Sama cinjenica da je nemac ide u korist stete Srbima. Ni Nemci ni Austrijanci Srbima nisu naklonjeni. Cast izuzecima (Peter Handke), ali i da je iz bilo koje druge drzave isto bi nam bilo. Gledam danas madzarskog predsednika, koji je odbio da se povuce uprkos pritisku javnosti, kako u zavrsnoj reci pledira za nezavisnost Kosova. Pa kakve sanse ima Srbija. To sto je Isinger dobar poznavalac Balkana ne znaci mnogo. Znam jednog Engleza, glavni urednik Telegrapha, Noel Malcolm, koji je proveo dosta godina na Kosovu i Srbiji, napisao knjigu Kosovo, i veci je 'srbozder' no sto ikog poznajem. Sama cinjenica da je isinger sedeo uz Holbruka u Dejtonu govori sama po sebi da je indoktriniran idejom o daljem rascepkavanju Srbije.

PETAR

pre 16 godina

"Čeku je upozorio da stanovnici Kosova i njegovi lideri moraju sačuvati poverenje SAD i EU, jer bez te podrške, kako je rekao, Kosovo nikada neće postati nezavisna država."

O kakvom se to poverenju radi prema "stanovnicima Kosova " i "njegovim liderima"? Kakvu su im to svetu tajnu ovi moćnici poverili da je ljubomorno čuvaju? - Verovatno do sudnjeg dana po Srbe, koji je počeo "Milosrdnim anđelom" pa nastavljen golgotom , raspećem i stradanjem u narednoj i završnoj fazi !
Pandan ovoj izjavi je:
-Stanovnici i lideri Srbije moraju sačuvati poverenje bratske Rusije, jer bez te podrške Srbija ne samo da neće biti cela nego je neće ni biti !

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je na vanrednoj sednici kosovske Skupštine da su nezavisnost, celovitost i nedeljivost teritorije, kao i plan specijalnog izaslanika UN za rešenje statusa pokrajine Martija Ahtisarija, pitanja o kojima neće biti pregovora." A o cemu ce se onda uopste pregovarati? I u cemu je onda Zapad izasao u susret drugoj strani u sukobu? Nudili su nekoliko rezolucija koje su se jedna od druge razlikovale samo u formi, a NIKAKO U SUSTINI - otimanje teritorije na svaki nacin! Kontakt grupa treba da sastavi predlog za SB UN i nista vise, nema sansi da ona sama odluci o buducnosti Kosova. Ako se to desi, onda je to kraj UN i pravnog poredka u svetu, jer ce desetine separatistickih pokreta isto tako jednostrano proglasiti nezavisnost. Ako deo Kontakt grupe odluci da SB UN predlozi nesto sa cime se Rusija ne slaze, opet ce uslediti veto. Rusija ce, na ovaj ili onaj nacin, spreciti Ameriku u njenoj nameri da Kosovu pokloni nezavisnost. Rusiju su toliko puta ponizili da sada jednostavno ne moze da popusti. A sta znaci kontakt grupa bez Rusije? Nista, jer su svi ostali iz iste "stranke", na isti nacin bi se Kontakt grupa mogla sastaviti i od samih "Kosovara", da oni sami odluce da prihvate svoje zahteve. 5 "Kosovara" + 1 Rus, to nije 5 prema 1, nego 1 prema 1.

Borivoje

pre 16 godina

Sudeći po biografiji ovog čoveka i po politici zemlje iz koje dolazi nije teško pogoditi kojoj će opciji biti naklonjenjen. Ali sreća u svemu tome je da on neće biti sam ,već će imati i ruskog kolegu pored sebe,što je nama u Srbiji najvažnije.

Agron

pre 16 godina

po komentarima vidim da ni novi, Njemacki predstavnik ne odgovara mnogima ovdje.
Pitanje je: Koji je predstavnik medjunarodne zajednice do sad uopce bio dobar srpskoj strani. Recite?
Mislim da neki u srbiji sanjaju dan kad ce Curkin ili Putin biti predstavnici MZ.

Znanac - Stranac

pre 16 godina

Vec sada je svima rezultat razgovora poznat - da ce se slucaj Kosovo odugovlaciti dok se "Velike sile ne dogovore" a ovi izaslanici ce da budu zaduzeni da se do tog trenutka ne desavaju neki excesi kojima bi se otezalo resenje Kosovske krize. Problem Srbije lezi iu tome sto bi da je pregovarac i sam Srbin bio stav Rusije koja se zalaze za resenje koje podrzavaju obe strane... Tako bi se moglo desiti da recimo i taj Nemac predlozi da Kosovo ostane u Srbiji ali "PRINCIPIJELAN" stav Rusije da obe strane moraju prihvatiti resenje ili ce uloziti veto bi sve to devalviralo... Naravno Rusija nebi ulazila veto ako bi resenje bilo po "NJENIM -STO SE TRENUTNO POKLAPA I SRBSKIM INTERESIMA" tako da bi onda verovatno vetom pretili Amerikanci... Vel da ne duzim za Srbiju nema dobrog resenja Kosova, na kratke staze bolje bi bilo da ga zadrzi ali na duze ne jer Albanci nikada nece biti prihvaceni kao ravnopravni gradjani i bili bi uvek problem za Srbiju kroz vekove... Zato bi trebalo ici na PRODAJU Kosova Albancima tako da se taj novac iskoristi za one gradjane koji ce napustiti Kosvo posle proglasenja nezavisnosti... To bi po meni bilo najkorisnije resenje od koga bi Srbija imala i kratkorocne i dugorocne koristi...

Marko - Vracar

pre 16 godina

Dobro, posto vidim da postoji neverovatna potreba da se nesto kaze o coveku i njegovim delima, iako jos nista nije ni rekao, a ni "delao", doprinecu i ja sa kratim komentarom: "Uglavnom pozitivno, uglavnom pozitino,...".

b4YU

pre 16 godina

za svakog.
Kad je Srbija mogla ziveti s'albancima sa avtonomijom, Ona je tu avtonomiju srusila tek 1989. Sad je kasno sa to. I Srbija je krsila sve povelje UN-a kad je pocela rat u Nezavisnom BiH. A za Kosovu i da ne govorim. Ne zaboravite da i NATO bombe su padale u Srbiju bez rezolucije UN-a, pa nemojte da previse verujte u Rusiju i Kinu. Ako SAD odluci za nezavisnot Kosova, onda samo mozete ta gubite vreme bez veze, umesto da pocnite sa dogovorima o saradnji i veze izmedju dva naroda.

Petar

pre 16 godina

Ako Rusija zapreti da ce, u slucaju da Amerika jednostrano prizna nezavisnost Kosova, istog momenta priznati nezavisnost Republike Srpske, mislim da bi se zapadne sile tek tada dozvale pameti.

nemac

pre 16 godina

Nemci su nakveci sagovornici cepanja Jugoslavije i Srbije.
Isinger je nemac i samo po tim vec sada znam da ce biti pristrasniji od njegovog predhodnika.

Laszlo Mladenov, Kurilska ostrva

pre 16 godina

Od novog posrednika se ne očekuje pristrasnost i totalna zainteresovanost za političku pozadinu slucaja "Kosovo i Metohija". Medjutim, po najavama u zapadnim medijima siguran sam da gospodin Išinger ispunjava te osnovne uslove. O njemu, indikativno, uglavnom pozitivno, govore one strane, koje su duboko involvirane u predistoriju medjunacionalnih sukoba na Balkanu. Takodje treba mnogo računati na njegovo veliko predznanje o Balkanu.

BOKI

pre 16 godina

Zaobilaznom metodom zeli se postici da na mala vrata proguraju nezavisnost, tako sto ce reci "niste se dogovorili za 120 dana (normalno, Albance niko nece pritisnuti da zaista pregovaraju), zemlje Zapada ce priznati nezavisnost kao konacno resenje".
Sledi proglasenje nezavisnosti koje kosovski Srbi nece prihvatiti, nova kriza i podela Kosova kao solomonsko resenje.
Ako Rusija nastavi sa nesebicnom podrskom, eto njima i JAT-a i RTB-a Bor, Aeroflot i Deripaska su ozbiljni igraci u globalnim razmerama...

All. Prishtina

pre 16 godina

Ne verujem da ce na kraju 120 dana g-din Ishinger biti po volji Beograda. Siguran sam da ce i on biti etiketiran kao pristrasan pregovarac. Bice, po Beogradu, da je i on "potkupljen". Uostalom videcemo.

Kosovar

pre 16 godina

Urednica Politike kaze: "Ipak je veliki uspeh za Beograd to što su pregovori produženi". Kao prvo ovo nije uspeh Srbije vec Rusije i kao drugo, vreme ce pokazati da li je ovo stvarno "uspeh".

Barkli

pre 16 godina

Jako je vazno to sto je poznavalac regiona ali isto tako je vazno da poznaje i medjunarodno pravo, kako ne bi predlagao resenja koja su neprihvatljiva, kao sto je to ucinio njegov prethodnik.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Od novog posrednika se očekuje nepristrasnost i totalna nezainteresovanost za političku pozadinu slucaja "Kosovo". Medjutim, po najavama u zapadnim medijima nisam siguran da gospodin Išinger ispunjava te osnovne uslove. O njemu, indikativno, "uglavnom pozitivno", govore one strane, koje su duboko involvirane u predistoriju medjunacionalnih sukoba na Balkanu. Takodje ne treba mnogo računati na njegovo "veliko predznanje" o Balkanu.

Petar

pre 16 godina

Ako Rusija zapreti da ce, u slucaju da Amerika jednostrano prizna nezavisnost Kosova, istog momenta priznati nezavisnost Republike Srpske, mislim da bi se zapadne sile tek tada dozvale pameti.

Kosovar

pre 16 godina

Urednica Politike kaze: "Ipak je veliki uspeh za Beograd to što su pregovori produženi". Kao prvo ovo nije uspeh Srbije vec Rusije i kao drugo, vreme ce pokazati da li je ovo stvarno "uspeh".

Barkli

pre 16 godina

Jako je vazno to sto je poznavalac regiona ali isto tako je vazno da poznaje i medjunarodno pravo, kako ne bi predlagao resenja koja su neprihvatljiva, kao sto je to ucinio njegov prethodnik.

All. Prishtina

pre 16 godina

Ne verujem da ce na kraju 120 dana g-din Ishinger biti po volji Beograda. Siguran sam da ce i on biti etiketiran kao pristrasan pregovarac. Bice, po Beogradu, da je i on "potkupljen". Uostalom videcemo.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Od novog posrednika se očekuje nepristrasnost i totalna nezainteresovanost za političku pozadinu slucaja "Kosovo". Medjutim, po najavama u zapadnim medijima nisam siguran da gospodin Išinger ispunjava te osnovne uslove. O njemu, indikativno, "uglavnom pozitivno", govore one strane, koje su duboko involvirane u predistoriju medjunacionalnih sukoba na Balkanu. Takodje ne treba mnogo računati na njegovo "veliko predznanje" o Balkanu.

nemac

pre 16 godina

Nemci su nakveci sagovornici cepanja Jugoslavije i Srbije.
Isinger je nemac i samo po tim vec sada znam da ce biti pristrasniji od njegovog predhodnika.

Agron

pre 16 godina

po komentarima vidim da ni novi, Njemacki predstavnik ne odgovara mnogima ovdje.
Pitanje je: Koji je predstavnik medjunarodne zajednice do sad uopce bio dobar srpskoj strani. Recite?
Mislim da neki u srbiji sanjaju dan kad ce Curkin ili Putin biti predstavnici MZ.

b4YU

pre 16 godina

za svakog.
Kad je Srbija mogla ziveti s'albancima sa avtonomijom, Ona je tu avtonomiju srusila tek 1989. Sad je kasno sa to. I Srbija je krsila sve povelje UN-a kad je pocela rat u Nezavisnom BiH. A za Kosovu i da ne govorim. Ne zaboravite da i NATO bombe su padale u Srbiju bez rezolucije UN-a, pa nemojte da previse verujte u Rusiju i Kinu. Ako SAD odluci za nezavisnot Kosova, onda samo mozete ta gubite vreme bez veze, umesto da pocnite sa dogovorima o saradnji i veze izmedju dva naroda.

BOKI

pre 16 godina

Zaobilaznom metodom zeli se postici da na mala vrata proguraju nezavisnost, tako sto ce reci "niste se dogovorili za 120 dana (normalno, Albance niko nece pritisnuti da zaista pregovaraju), zemlje Zapada ce priznati nezavisnost kao konacno resenje".
Sledi proglasenje nezavisnosti koje kosovski Srbi nece prihvatiti, nova kriza i podela Kosova kao solomonsko resenje.
Ako Rusija nastavi sa nesebicnom podrskom, eto njima i JAT-a i RTB-a Bor, Aeroflot i Deripaska su ozbiljni igraci u globalnim razmerama...

PETAR

pre 16 godina

"Čeku je upozorio da stanovnici Kosova i njegovi lideri moraju sačuvati poverenje SAD i EU, jer bez te podrške, kako je rekao, Kosovo nikada neće postati nezavisna država."

O kakvom se to poverenju radi prema "stanovnicima Kosova " i "njegovim liderima"? Kakvu su im to svetu tajnu ovi moćnici poverili da je ljubomorno čuvaju? - Verovatno do sudnjeg dana po Srbe, koji je počeo "Milosrdnim anđelom" pa nastavljen golgotom , raspećem i stradanjem u narednoj i završnoj fazi !
Pandan ovoj izjavi je:
-Stanovnici i lideri Srbije moraju sačuvati poverenje bratske Rusije, jer bez te podrške Srbija ne samo da neće biti cela nego je neće ni biti !

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je na vanrednoj sednici kosovske Skupštine da su nezavisnost, celovitost i nedeljivost teritorije, kao i plan specijalnog izaslanika UN za rešenje statusa pokrajine Martija Ahtisarija, pitanja o kojima neće biti pregovora." A o cemu ce se onda uopste pregovarati? I u cemu je onda Zapad izasao u susret drugoj strani u sukobu? Nudili su nekoliko rezolucija koje su se jedna od druge razlikovale samo u formi, a NIKAKO U SUSTINI - otimanje teritorije na svaki nacin! Kontakt grupa treba da sastavi predlog za SB UN i nista vise, nema sansi da ona sama odluci o buducnosti Kosova. Ako se to desi, onda je to kraj UN i pravnog poredka u svetu, jer ce desetine separatistickih pokreta isto tako jednostrano proglasiti nezavisnost. Ako deo Kontakt grupe odluci da SB UN predlozi nesto sa cime se Rusija ne slaze, opet ce uslediti veto. Rusija ce, na ovaj ili onaj nacin, spreciti Ameriku u njenoj nameri da Kosovu pokloni nezavisnost. Rusiju su toliko puta ponizili da sada jednostavno ne moze da popusti. A sta znaci kontakt grupa bez Rusije? Nista, jer su svi ostali iz iste "stranke", na isti nacin bi se Kontakt grupa mogla sastaviti i od samih "Kosovara", da oni sami odluce da prihvate svoje zahteve. 5 "Kosovara" + 1 Rus, to nije 5 prema 1, nego 1 prema 1.

Borivoje

pre 16 godina

Sudeći po biografiji ovog čoveka i po politici zemlje iz koje dolazi nije teško pogoditi kojoj će opciji biti naklonjenjen. Ali sreća u svemu tome je da on neće biti sam ,već će imati i ruskog kolegu pored sebe,što je nama u Srbiji najvažnije.

Znanac - Stranac

pre 16 godina

Vec sada je svima rezultat razgovora poznat - da ce se slucaj Kosovo odugovlaciti dok se "Velike sile ne dogovore" a ovi izaslanici ce da budu zaduzeni da se do tog trenutka ne desavaju neki excesi kojima bi se otezalo resenje Kosovske krize. Problem Srbije lezi iu tome sto bi da je pregovarac i sam Srbin bio stav Rusije koja se zalaze za resenje koje podrzavaju obe strane... Tako bi se moglo desiti da recimo i taj Nemac predlozi da Kosovo ostane u Srbiji ali "PRINCIPIJELAN" stav Rusije da obe strane moraju prihvatiti resenje ili ce uloziti veto bi sve to devalviralo... Naravno Rusija nebi ulazila veto ako bi resenje bilo po "NJENIM -STO SE TRENUTNO POKLAPA I SRBSKIM INTERESIMA" tako da bi onda verovatno vetom pretili Amerikanci... Vel da ne duzim za Srbiju nema dobrog resenja Kosova, na kratke staze bolje bi bilo da ga zadrzi ali na duze ne jer Albanci nikada nece biti prihvaceni kao ravnopravni gradjani i bili bi uvek problem za Srbiju kroz vekove... Zato bi trebalo ici na PRODAJU Kosova Albancima tako da se taj novac iskoristi za one gradjane koji ce napustiti Kosvo posle proglasenja nezavisnosti... To bi po meni bilo najkorisnije resenje od koga bi Srbija imala i kratkorocne i dugorocne koristi...

Marko - Vracar

pre 16 godina

Dobro, posto vidim da postoji neverovatna potreba da se nesto kaze o coveku i njegovim delima, iako jos nista nije ni rekao, a ni "delao", doprinecu i ja sa kratim komentarom: "Uglavnom pozitivno, uglavnom pozitino,...".

Laszlo Mladenov, Kurilska ostrva

pre 16 godina

Od novog posrednika se ne očekuje pristrasnost i totalna zainteresovanost za političku pozadinu slucaja "Kosovo i Metohija". Medjutim, po najavama u zapadnim medijima siguran sam da gospodin Išinger ispunjava te osnovne uslove. O njemu, indikativno, uglavnom pozitivno, govore one strane, koje su duboko involvirane u predistoriju medjunacionalnih sukoba na Balkanu. Takodje treba mnogo računati na njegovo veliko predznanje o Balkanu.

David

pre 16 godina

Vrlo je interesantno kako Ljiljana Smajlovic sprovodi viktimolosku politiku Srbije. Dakle opet Zapad kao smislja neke fore da bi na nas svalili krivicu za neuspeh pregovora. To mozda i jeste tacno, na kraju krajeva svi znamo kako medjunarodna diplomatija funkcionise i da nikog nikada nije briga za necija ljudska prava i bog zna sta , o tome se prica samo da bi se zadovoljila forma, ali me strasno iritira cinjenica da smo mi, i pogotovo oni koji uticu na javno mnenje kompletno nesposobni da sagledaju realnost, i kad kazem realnost ne mislim na cinjenicu da je Kosovo vec odavno nezavisno, nego na realnost koja se sastoji od toga da nasa drzava zapravo nema nikakav konkretan predlog, mi pricamo jednu te istu pricu, zalazemo se za pregovore a ne menjamo poziciju, pricamo o nekoj autonomiji i integraciji Kosova u Srbiju ali niko ne objasnjava gradjanima kako ce to da izgleda i sta to znaci, i niko nema snage da ozbiljno kritikuje nasu vladu i pozove ih na odgorovnost. Ovo je ocito jedna tabu tema o kojoj ni B92 ne zeli da govori...zasto? Pitaj boga. dakle mi ne zelimo da se Kosovo otcepi, ali isto tako ne zelimo da zivimo sa Albancima koji tamo zive, cisto sumnjam da zelimo saveznu drzavu sa Albancima, a kako je Kostunica zamislio tu tvorevinu manje od nezavisnosti vise od autonomije je misterija verovatno i njemu samom. Nas predlog nema substancu, i zato cemo i izgubiti u ovoj igri, jer kod nas sustina svega uvek izostaje, kao sto je i sustina 5. oktobra izostala na kraju krajeva. Ne zelimo pregovore ali na njima ucestvujemo, zelimo zemlju ali ne ljude koji na njoj zive kritikujemo sve druge a ne vidimo nasu nelogicnost i manjak kredibiliteta. Da su drzave ljudi Srbija bi bila sizofrena, a s nama kao njenim gradjanima ocigledno nesto nije u redu.

goodman

pre 16 godina

Isinger je izabran prvo jer je naklonjen Americi. Sama cinjenica da je nemac ide u korist stete Srbima. Ni Nemci ni Austrijanci Srbima nisu naklonjeni. Cast izuzecima (Peter Handke), ali i da je iz bilo koje druge drzave isto bi nam bilo. Gledam danas madzarskog predsednika, koji je odbio da se povuce uprkos pritisku javnosti, kako u zavrsnoj reci pledira za nezavisnost Kosova. Pa kakve sanse ima Srbija. To sto je Isinger dobar poznavalac Balkana ne znaci mnogo. Znam jednog Engleza, glavni urednik Telegrapha, Noel Malcolm, koji je proveo dosta godina na Kosovu i Srbiji, napisao knjigu Kosovo, i veci je 'srbozder' no sto ikog poznajem. Sama cinjenica da je isinger sedeo uz Holbruka u Dejtonu govori sama po sebi da je indoktriniran idejom o daljem rascepkavanju Srbije.

Libertarian

pre 16 godina

Hmmm, dobar znak! Do sada je, sto se tice Albanaca, na listi tabua o kojima se ne sme pregovarati bila nezavisnost a sad' se dodaje CELOVITOST I NEDELJIVOST TERITORIJE. Izgleda je na sceni ipak dejtonizacija/podela sto je u sustini jedino fer i trajno resenje. Albanci nece da budu manjina u Srbiji, Srbi nece da budu manjina u Kosovi... jos da se nadje modus podele na dva fer i kontinualna parceta (svako ko zivi ili je izbegao sa Kosova treba da dobije siguran dom na Kosovu) pa kud koji mili moji... odnosno, da se najzad i jedni i drugi bavimo razvojem, standardom, i drugim normalnim temama a ne da se vecito preganjamo ko ce koga... Srecno.

Kosovar

pre 16 godina

Urednica Politike kaze: "Ipak je veliki uspeh za Beograd to što su pregovori produženi". Kao prvo ovo nije uspeh Srbije vec Rusije i kao drugo, vreme ce pokazati da li je ovo stvarno "uspeh".

b4YU

pre 16 godina

za svakog.
Kad je Srbija mogla ziveti s'albancima sa avtonomijom, Ona je tu avtonomiju srusila tek 1989. Sad je kasno sa to. I Srbija je krsila sve povelje UN-a kad je pocela rat u Nezavisnom BiH. A za Kosovu i da ne govorim. Ne zaboravite da i NATO bombe su padale u Srbiju bez rezolucije UN-a, pa nemojte da previse verujte u Rusiju i Kinu. Ako SAD odluci za nezavisnot Kosova, onda samo mozete ta gubite vreme bez veze, umesto da pocnite sa dogovorima o saradnji i veze izmedju dva naroda.

All. Prishtina

pre 16 godina

Ne verujem da ce na kraju 120 dana g-din Ishinger biti po volji Beograda. Siguran sam da ce i on biti etiketiran kao pristrasan pregovarac. Bice, po Beogradu, da je i on "potkupljen". Uostalom videcemo.

Agron

pre 16 godina

po komentarima vidim da ni novi, Njemacki predstavnik ne odgovara mnogima ovdje.
Pitanje je: Koji je predstavnik medjunarodne zajednice do sad uopce bio dobar srpskoj strani. Recite?
Mislim da neki u srbiji sanjaju dan kad ce Curkin ili Putin biti predstavnici MZ.

Petar

pre 16 godina

Ako Rusija zapreti da ce, u slucaju da Amerika jednostrano prizna nezavisnost Kosova, istog momenta priznati nezavisnost Republike Srpske, mislim da bi se zapadne sile tek tada dozvale pameti.

Znanac - Stranac

pre 16 godina

Vec sada je svima rezultat razgovora poznat - da ce se slucaj Kosovo odugovlaciti dok se "Velike sile ne dogovore" a ovi izaslanici ce da budu zaduzeni da se do tog trenutka ne desavaju neki excesi kojima bi se otezalo resenje Kosovske krize. Problem Srbije lezi iu tome sto bi da je pregovarac i sam Srbin bio stav Rusije koja se zalaze za resenje koje podrzavaju obe strane... Tako bi se moglo desiti da recimo i taj Nemac predlozi da Kosovo ostane u Srbiji ali "PRINCIPIJELAN" stav Rusije da obe strane moraju prihvatiti resenje ili ce uloziti veto bi sve to devalviralo... Naravno Rusija nebi ulazila veto ako bi resenje bilo po "NJENIM -STO SE TRENUTNO POKLAPA I SRBSKIM INTERESIMA" tako da bi onda verovatno vetom pretili Amerikanci... Vel da ne duzim za Srbiju nema dobrog resenja Kosova, na kratke staze bolje bi bilo da ga zadrzi ali na duze ne jer Albanci nikada nece biti prihvaceni kao ravnopravni gradjani i bili bi uvek problem za Srbiju kroz vekove... Zato bi trebalo ici na PRODAJU Kosova Albancima tako da se taj novac iskoristi za one gradjane koji ce napustiti Kosvo posle proglasenja nezavisnosti... To bi po meni bilo najkorisnije resenje od koga bi Srbija imala i kratkorocne i dugorocne koristi...

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Od novog posrednika se očekuje nepristrasnost i totalna nezainteresovanost za političku pozadinu slucaja "Kosovo". Medjutim, po najavama u zapadnim medijima nisam siguran da gospodin Išinger ispunjava te osnovne uslove. O njemu, indikativno, "uglavnom pozitivno", govore one strane, koje su duboko involvirane u predistoriju medjunacionalnih sukoba na Balkanu. Takodje ne treba mnogo računati na njegovo "veliko predznanje" o Balkanu.

Barkli

pre 16 godina

Jako je vazno to sto je poznavalac regiona ali isto tako je vazno da poznaje i medjunarodno pravo, kako ne bi predlagao resenja koja su neprihvatljiva, kao sto je to ucinio njegov prethodnik.

Borivoje

pre 16 godina

Sudeći po biografiji ovog čoveka i po politici zemlje iz koje dolazi nije teško pogoditi kojoj će opciji biti naklonjenjen. Ali sreća u svemu tome je da on neće biti sam ,već će imati i ruskog kolegu pored sebe,što je nama u Srbiji najvažnije.

nemac

pre 16 godina

Nemci su nakveci sagovornici cepanja Jugoslavije i Srbije.
Isinger je nemac i samo po tim vec sada znam da ce biti pristrasniji od njegovog predhodnika.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je na vanrednoj sednici kosovske Skupštine da su nezavisnost, celovitost i nedeljivost teritorije, kao i plan specijalnog izaslanika UN za rešenje statusa pokrajine Martija Ahtisarija, pitanja o kojima neće biti pregovora." A o cemu ce se onda uopste pregovarati? I u cemu je onda Zapad izasao u susret drugoj strani u sukobu? Nudili su nekoliko rezolucija koje su se jedna od druge razlikovale samo u formi, a NIKAKO U SUSTINI - otimanje teritorije na svaki nacin! Kontakt grupa treba da sastavi predlog za SB UN i nista vise, nema sansi da ona sama odluci o buducnosti Kosova. Ako se to desi, onda je to kraj UN i pravnog poredka u svetu, jer ce desetine separatistickih pokreta isto tako jednostrano proglasiti nezavisnost. Ako deo Kontakt grupe odluci da SB UN predlozi nesto sa cime se Rusija ne slaze, opet ce uslediti veto. Rusija ce, na ovaj ili onaj nacin, spreciti Ameriku u njenoj nameri da Kosovu pokloni nezavisnost. Rusiju su toliko puta ponizili da sada jednostavno ne moze da popusti. A sta znaci kontakt grupa bez Rusije? Nista, jer su svi ostali iz iste "stranke", na isti nacin bi se Kontakt grupa mogla sastaviti i od samih "Kosovara", da oni sami odluce da prihvate svoje zahteve. 5 "Kosovara" + 1 Rus, to nije 5 prema 1, nego 1 prema 1.

Laszlo Mladenov, Kurilska ostrva

pre 16 godina

Od novog posrednika se ne očekuje pristrasnost i totalna zainteresovanost za političku pozadinu slucaja "Kosovo i Metohija". Medjutim, po najavama u zapadnim medijima siguran sam da gospodin Išinger ispunjava te osnovne uslove. O njemu, indikativno, uglavnom pozitivno, govore one strane, koje su duboko involvirane u predistoriju medjunacionalnih sukoba na Balkanu. Takodje treba mnogo računati na njegovo veliko predznanje o Balkanu.

BOKI

pre 16 godina

Zaobilaznom metodom zeli se postici da na mala vrata proguraju nezavisnost, tako sto ce reci "niste se dogovorili za 120 dana (normalno, Albance niko nece pritisnuti da zaista pregovaraju), zemlje Zapada ce priznati nezavisnost kao konacno resenje".
Sledi proglasenje nezavisnosti koje kosovski Srbi nece prihvatiti, nova kriza i podela Kosova kao solomonsko resenje.
Ako Rusija nastavi sa nesebicnom podrskom, eto njima i JAT-a i RTB-a Bor, Aeroflot i Deripaska su ozbiljni igraci u globalnim razmerama...

PETAR

pre 16 godina

"Čeku je upozorio da stanovnici Kosova i njegovi lideri moraju sačuvati poverenje SAD i EU, jer bez te podrške, kako je rekao, Kosovo nikada neće postati nezavisna država."

O kakvom se to poverenju radi prema "stanovnicima Kosova " i "njegovim liderima"? Kakvu su im to svetu tajnu ovi moćnici poverili da je ljubomorno čuvaju? - Verovatno do sudnjeg dana po Srbe, koji je počeo "Milosrdnim anđelom" pa nastavljen golgotom , raspećem i stradanjem u narednoj i završnoj fazi !
Pandan ovoj izjavi je:
-Stanovnici i lideri Srbije moraju sačuvati poverenje bratske Rusije, jer bez te podrške Srbija ne samo da neće biti cela nego je neće ni biti !

Marko - Vracar

pre 16 godina

Dobro, posto vidim da postoji neverovatna potreba da se nesto kaze o coveku i njegovim delima, iako jos nista nije ni rekao, a ni "delao", doprinecu i ja sa kratim komentarom: "Uglavnom pozitivno, uglavnom pozitino,...".

Libertarian

pre 16 godina

Hmmm, dobar znak! Do sada je, sto se tice Albanaca, na listi tabua o kojima se ne sme pregovarati bila nezavisnost a sad' se dodaje CELOVITOST I NEDELJIVOST TERITORIJE. Izgleda je na sceni ipak dejtonizacija/podela sto je u sustini jedino fer i trajno resenje. Albanci nece da budu manjina u Srbiji, Srbi nece da budu manjina u Kosovi... jos da se nadje modus podele na dva fer i kontinualna parceta (svako ko zivi ili je izbegao sa Kosova treba da dobije siguran dom na Kosovu) pa kud koji mili moji... odnosno, da se najzad i jedni i drugi bavimo razvojem, standardom, i drugim normalnim temama a ne da se vecito preganjamo ko ce koga... Srecno.

goodman

pre 16 godina

Isinger je izabran prvo jer je naklonjen Americi. Sama cinjenica da je nemac ide u korist stete Srbima. Ni Nemci ni Austrijanci Srbima nisu naklonjeni. Cast izuzecima (Peter Handke), ali i da je iz bilo koje druge drzave isto bi nam bilo. Gledam danas madzarskog predsednika, koji je odbio da se povuce uprkos pritisku javnosti, kako u zavrsnoj reci pledira za nezavisnost Kosova. Pa kakve sanse ima Srbija. To sto je Isinger dobar poznavalac Balkana ne znaci mnogo. Znam jednog Engleza, glavni urednik Telegrapha, Noel Malcolm, koji je proveo dosta godina na Kosovu i Srbiji, napisao knjigu Kosovo, i veci je 'srbozder' no sto ikog poznajem. Sama cinjenica da je isinger sedeo uz Holbruka u Dejtonu govori sama po sebi da je indoktriniran idejom o daljem rascepkavanju Srbije.

David

pre 16 godina

Vrlo je interesantno kako Ljiljana Smajlovic sprovodi viktimolosku politiku Srbije. Dakle opet Zapad kao smislja neke fore da bi na nas svalili krivicu za neuspeh pregovora. To mozda i jeste tacno, na kraju krajeva svi znamo kako medjunarodna diplomatija funkcionise i da nikog nikada nije briga za necija ljudska prava i bog zna sta , o tome se prica samo da bi se zadovoljila forma, ali me strasno iritira cinjenica da smo mi, i pogotovo oni koji uticu na javno mnenje kompletno nesposobni da sagledaju realnost, i kad kazem realnost ne mislim na cinjenicu da je Kosovo vec odavno nezavisno, nego na realnost koja se sastoji od toga da nasa drzava zapravo nema nikakav konkretan predlog, mi pricamo jednu te istu pricu, zalazemo se za pregovore a ne menjamo poziciju, pricamo o nekoj autonomiji i integraciji Kosova u Srbiju ali niko ne objasnjava gradjanima kako ce to da izgleda i sta to znaci, i niko nema snage da ozbiljno kritikuje nasu vladu i pozove ih na odgorovnost. Ovo je ocito jedna tabu tema o kojoj ni B92 ne zeli da govori...zasto? Pitaj boga. dakle mi ne zelimo da se Kosovo otcepi, ali isto tako ne zelimo da zivimo sa Albancima koji tamo zive, cisto sumnjam da zelimo saveznu drzavu sa Albancima, a kako je Kostunica zamislio tu tvorevinu manje od nezavisnosti vise od autonomije je misterija verovatno i njemu samom. Nas predlog nema substancu, i zato cemo i izgubiti u ovoj igri, jer kod nas sustina svega uvek izostaje, kao sto je i sustina 5. oktobra izostala na kraju krajeva. Ne zelimo pregovore ali na njima ucestvujemo, zelimo zemlju ali ne ljude koji na njoj zive kritikujemo sve druge a ne vidimo nasu nelogicnost i manjak kredibiliteta. Da su drzave ljudi Srbija bi bila sizofrena, a s nama kao njenim gradjanima ocigledno nesto nije u redu.