Četvrtak, 24.05.2007.

07:27

Rezolucija SAD-EU o Kosovu spremna

U predlogu rezolucije o Kosovu SAD i EU, ne navodi se eksplicitno nezavisnost. Koštunica: jednostrana nezavisnost bez značaja.

Izvor: FoNet

Rezolucija SAD-EU o Kosovu spremna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Illyria

pre 16 godina

Teritorijalni integritet države Srbije nad Kosovom je izgubljen onoga dana kada je država Srbija na celu sa svojim voljenim voždom za koga je glasala ogromna većina srpskog naroda stavila potpis na Kumanovskoj kapitulaciji.
To što današnja "demokratska" Srbija misli isto kao i Slobina Srbija da je pobedila NATO u ratu za Kosovo pokazuje koliko je Srbija daleko od istine i demokratije.

fejzi

pre 16 godina

Posle svega sto se desilo u ovim prostorima,mislim,a siguran sam da delim misljenje mnogih kao u srbju tako i na kosovo,najbolje resenje je ziveti svako u svojoj kuci. Iako niko nemoze da krivi srpski narod zato,ipak losa plitika je dovela do toga i nema nazad.Jednoga dana ( i to brzo ) ce da se to desi,nezavisnost,bolje da srpska vlast izadze pred narodom i prizna tu realnu situaciju i da objasni svom narodu. To je tesko mozda na pocetku al budite sigurni,u to sam 100% posto uveren da i vi i mi ici cemo velikim koracima napred. Ako godinu ili dve vas neko postavlja pitanje dali biste se ponovo ujedinili,odgovor bice NE. Slazem se potpuno sa ceskim predsednikom" Kosovski narod ne treba nikog da slusa,on treba da odluci za svoju buducnost a ne po svetskim metropolama".Dakle da smo mi resili problem medzusobno ,ne bi bilo potrebe za resolucije.
E sad dal neko imonuje resnje ili ne mora da se slusa.Na kraju krajeva kosovo pripada onma koji zive na nju.Prijatno.

bratko

pre 16 godina

samo podela kosova sa albancima, pa virtuelni kineski zid, a onda u buducnosti da se grade male kapilarne veze, bazirajuci se na stvarnom interesu i bez emocija!

S postovanjem,

Vladan

pre 16 godina

Sramota me sto sam podrzavao Ameriku protiv onoga sto je Srbija nekada radila. Sramota me, jer ono sto nam oni sada rade prevazilazi sve granice ljudskog morala i bilo kakvog i kojeg prava. Iz tog razloga, otmu li nam Kosmet nikada ni ja, ali ni moja deca necemo biti za bilo kakve Evro-Atlanske integracije. Ako i udjemo jedva cu cekati trenutak da dam svoj doprinos da se one rasture. A kako se clanovi tih integracija danas ponasaju, necemo dugo na to cekati. Zato, ne dajmo Kosmet. Neka ga otmu, ali nase pravo na tu svetu srpsku zemlju nikada nece zastareti!

igor

pre 16 godina

Svi kazu da Srbija mora biti kazenjena zbog zlocina. Srbija je vec kaznjena time sto je od 1992 pa sve do danas pod sankcijama, time sto je bombardovana, sto je ubijeno dosta ljudi, sto vojske sto potpuno nevinih civila. Izrucili smo kompletnu milosevicevu vladu, a i njega licno haskom tribunalu. Ove kazne su vise nego adekvatne.
S druge strane, Albanci su zapoceli oruzanu pobunu protiv legalnih organa drzave Srbije, ubijali i otimali policajce i vojnike. Ubijali i palili u krematorijumima seljake samo zato sto su Srbi, bacali bombe po kaficima samo zasto sto su srpski. Za 8 godina albanskog upravljanja Kosovom i Metohijom ubijeno je ili nestalo 2000 Srba. Spaljeno je crkava i manastira da im se ne zna broj. Da li oni za ovo trebali da budu kazenji ili nagradjeni? Oni koji tvrde da treba da budu nagradjeni, neka odu licno na Kosovo i neka ih nagrade sa cim god hoce, ali Kosovom i Metohijom ne mogu.

B.Mikic

pre 16 godina

Ponekad imam osecaj da u toj americkoj administraciji sede ljudi nivoa petnaestogodisnjaka. Odavno je mnogima jasno da je samostalnost Kosova njihov projekat jer im je od strateskog znacaja i da prica o ugrozenosti tamosnjih Albanaca nema nikakve veze sa pravim razlogom secesije. Problem je sto ni sami Albanci nisu svesni americkog hegemonizma i trebace vremena pa da shvate da su im Srbi davali vise kroz autonomiju nego SAD kroz samostalnost. Ima niz primera gde su Amerikanci dosli kao "spasioci" a ostali da bi eksploatisali bogatstva i tako zadovoljavali svoje ekonomske i druge interese. Svi napori oko promene rezolucije idu ka istom cilju, samo sto se ovaj put trazi bolji pravni okvir. Uskoro cemo biti svedoci jos jedne naivne americke podmetacine. Tu svakako ne iskljucujem njihovo najjace oruzje - a to su mediji. Brzo ce se inprovizovati neki sukob izmedju Srba i Albanaca samo da bi se stvorio razlog za intervenciju i CNN ce sve "objektivno" objaviti. Krivci ce naravno biti Srbi i eto nove rezolucije. Ovaj put ce sve zavisiti od stava Rusije koja braneci celovitost Srbije, brani sopstvenu celovitost. Samo da ne bude zabune. Ne brane nas Rusi zbog nas vec zbog sebe. Izgleda da su shvatili da se mecka jako brzo blizi njihovim vratima.

Kasem Dragobia

pre 16 godina

Rezolucije 1244 ne govori o cuvanje teritoriju Srbije(Srbija nije postojala u to vreme kao samostalna drzava), nego o Kosovu unutar Jugoslavije. Putin govoreci o cuvanje teritorijalnog integriteta Srbije polazi od polaistine ili istine koja proizlazi od logike. Bazirano u takvim "istinama" cak i Milosevic proglasio pobedom nad NATO-om. Sa druge strane Zapad ne polemise o takvim "istinama", ali ide napred za resenje problema.
To je velika tema za diskusiju ali ono sto ja zelim da naglasim je razlika izmedju tumacenja sa Srbije i tumacenja sa Rusije. Srbi misle da su zrtva Zapada i istinito misle da Srbiji pripadaju sve iz bifse Jugoslavije dok oni nisu zrtve Zapada ali zrtve ruske politike "protiv" Zapada i Rusi ne misle da Jugoslavija je Srbija isto sto ne misle da Rusija je Sovjetski Savez. Prebacivsi loptu konflikta na EU, Rusi ne samo pokazuju svoje ciljeve prema Evropi ali i "iskrenost" prema Srbiji. Ako budem cinican(jer nisam siguran) ja bih rekao da nije slucajno da milosevicev klan se krije u Rusiji sto pokazuje da situacija stvorena na tlu Balkana ima izvor u Rusiji...

Metro

pre 16 godina

Rezolucija SAD & EU treba se jednoglasno usvojiti u SB kao vazan znak svih drzavama sveta da slicne politike kao Miloseviceve ne mogu se tolerisati bez ikakvih konsekvencija. Argument da se Srbija odrekla Miloseviceve politike ne stoji imajuci u obzir politiku koju vodi danasnji premijer Kostunica i dok narod Srbije daje veliku podrsku jednoj ultraradikalnoj partiji! Zbog toga demokratsko Kosovo zeli i mora da bude nezavisno.

V. Stojkovic

pre 16 godina

Koštunica je najavio da će Srbija u narednom periodu snažno insistirati da druge zemlje i institucije striktno poštuju teritorijalnu celovitost države Srbije. Svaka cast! Konacno je resio da valjano radi svoj posao. Mogao bi takodje da insistira i na povratku raseljenih/odseljenih, ogranicenom kontigentu srpke vojske/policije itd.

Pokusavam biti realan

pre 16 godina

Pojedinci ne shvataju OSNOVNU stvar:

Srbija MORA biti kaznjena za postupke prema Albancima.
Pocevsi od ukidanja autonomnosti pokrajine (tj. Ustava iz 1974), pa do vozanja mrtvih/pobijenih albanaca u hladnjacama po Srbiji i bacanja u Dunav ili kopanja u Batajnici, a sve 500 km od fronta.
Neki porede Kosovo sa Korzikancima. Ne secam se nesto da su Francuzi ukidali autonomiju Korzikancima, a ni da su ih ubijali i sakrivali i vozili cak sa Korzike i sakrivali/kopali leseve oko Pariza ili bacali u Senu.
Neki u Srbiji misle da svet zaboravlja te nase postupke i ponasaju se kao da se to nikada nije ni desilo, tj. da su svi na to zaboravili.

A sa druge strane, taj isti svet ne vidi da je cak i dolaskom nove vlasti u Srbiji doslo do nekog pokajanja.
I dalje Srbija aktivno ucestvuje u prikrivanju Haskih optuzenika (ne samo Mladica).

E gospodo draga sada treba da trpimo posledice takve politike i placamo kaznu.

PS:
A tamo neke 1919/20 dobismo od tog istog sveta vascelu Vojvodinu na poklon zato sto smo ucestvovali u I sv. ratu.

Zakljucak
Svet nagradjuje, ali i kaznjava

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da je Kosovo nezavisno barem od Srbije vec 8 godina pa svet ni Srbija se time nije srusio. Zavisni su samo kosovski Srbi. Problem je da i ovaj deo naseg gradjana bude nezavisan od Srbije ali na neki nacin opet vezan sa Srbiju a to je pitanje sadasnjeg vremena. Vjerujte mi, sve ce biti dobro i za Srbe i za Albance. Samo treba da zaboravimo nacionalizam. To nije pomagao ni Njemcima, ni Francuzima, ni Srbima u vrijeme vladavine Milosevica ni nikome. Zoran Djindjic je bio veoma pametan u tom smislu pa su ga postivali svi u Evropi, pa i jedan deo Albanca sa Kosova. Mislim da se pitanje Kosova realno biti reseno i da cemo vecno ziveti uz jednoga drugog, ali da cemo ipak biti zajedno i to u Evropskoj Zajednici. Ali za to moramo jos da radimo. Moje Postovanje i za Ekipu od B92 i za vas koji citate vjesti ovde.

mertur

pre 16 godina

Ne grese Amerikanci kada Albancima pomazu da dobiju nezavisnost u svome tlu vec su rusi pogresili pomazuci Srbe da stvaraju drzavu na tudjem tlu.

raso

pre 16 godina

americka ljubav prema nelogicnim drzavama (takozvana bosna-hercegovina, gruzija, ukrajina a i irak) ne daju nikakav prostor za unilateralne avanture!

"nezavisno" kosovo je odavno u korpi za djubre! jedini problem koji kostunica mozda nemoze resiti, je
"tajvanski" model. cak ni amerika nije priznala tajvan, ali im je dala vojnu garanciju.

no, takvu vojnu garanciju moze rusija isto dati abhaziji i drugim regionima pod kontrolom. a i pocelo je vec u tom pravcu, zato sto je putin rekao da ce ukiniti ugovor KSE.

amerika i eu trebaju rusiju u drugim krajevima svjeta, zato nevidim razlog da na njemackom mitingu g8 (gde se stvarno buducnost kosmeta odlucuje) car putin ponovo ne povuce "svog prijatelja" dzordza preko stola, kao sto je to radio zadnjih 6 godina.

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Srbija polaze pravo na Kosovo na osnovu tkz Istorijskog prava.Srpska drzavnost na Kosovu pocinje od sredine trinastog veka, narocito dolaskom kralja Milutina koji prenosi svoju prestonicu u Prizren i potom prodire do grcko-makedonske granice.Tako ce biti pod Stevanom Decanskim i pod carem Dusanom da bi pad poceo sa Urosem Nejakim. Srpska drzavnost je srusena Marickom bitkom a Kosovskom samo potvrdjena. Srpska drzavnost na Kosovu i Metohiji , kao i Makedoniji, trajala je samo nesto vise od jednog veka. To doba njenog punog drzavnog,kulturnog i ekonomskog uspona i procvata. I izgradnje mnogih zaduzbina , crkava i manastira, na koje se drzava Srbija poziva kao krucijalni dokaz da Kosovo pripada njoj .
Stanje zateceno nakon 520 i vise godina, bilo je drugacije od pretpostavljenog. Vecinsko zateceno stanovnistvo bilo je drugog porekla, jezika i religije. Prilikom ulaska srpske vojske na Kosovu i njenog oslobadjanja 1913.godine, jedan vidjeniji Srbin, ucesnih pohoda, je primetio: “I upravo osnovni uzrok svih nezgoda od kojih danas patimo i od kojih cemo ubuduce mnogo patiti lezi u tome sto smo usli u tudju zemlju”. Suvise je dugo vremena proslo, od Kosovske bitke, da bi Kosovo ostalo konzervirano, po zelji nove hegemonije koja se tek radjala. Sve kasnije mere preduzete u cilju srbizacije Kosova, agrarna reforma, kolonizacija crnogoskim i srpskim stanovnistvom iz drugih krajeva, nisu mogli postici zadati cilj, da se na Kosovu promeni etnicka slika. Kasnije metode bile su sve ostrije. Epoha vladavine Milosevica je samo jedna etapa koja je trebala biti i konacna. Preduduzeti sve one mere, pocevsi od proterivanja, sistematskog unistavanja jednog naroda, pa maker bio oznacen i kao nacionalna manjina, bilo je zabranjeno po svim vazecim medjunarodnim zakonima . Pozivati se sada na Medjunarodno pravo,” koje ne dopusta otimanje 15% teritorije” ali koje jos manje dopusta to sto je Srbija uradila tokom ’98 i ’99 godine slikovito receno “ne pije vodu”. Tu istinu sasvim su shvatili oni koji su nekada Trijanonskim ugovorom (1918) dodelili Srbiji teritoriju nekoliko puta vecu od danasnjeg Kosova.Oduzeli je od drzave koja je izazvala velike patnje Srbiji i srpskom narodu.I to mnogima izgleda normalno. Oni koji se pozivaju na “svom svetom i vecitom pravu na neku teritoriju” zaboravljaju da” zemlja pripada onima koji zive na njoj”. Autori novog Ustava , Preambule posebno, nisu to uzeli u obzir. vec ponavljaju svoju istinu.

Martin,Pirot

pre 16 godina

Zaista,zasto nijedan nas politicar nije dosad izasao sa platformom 20%Kosova+Rs u zamenu za nezavisnost ostatka Kosova i priklanjanje zapadu?Niko nam nece dati nista ako ne trazimo i ako smo nejasni!

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Bre ljudi,predlozite vise tu PODELU Kosova pa da se svi izvucemo iz tog Kosovskog blata,i Albanci, i mi i Ameri i Rusi....i Republika Srpska:)

Petar

pre 16 godina

Ovo je vapaj Srbina sa Kosova i Metohije. Albanci ce svakim resenjem buduceg statusa Kosova i Metohije ostati da zive na njima. Nijedno resenje nece ugroziti njihov opstanak. Radi se samo o stepenu politicke samostalnosti.
Sa druge strane, nezavisno Kosovo i Metohija za Srbe i ostale ne-Albance znacice nevidjenu tragediju i nestanak. Verujte mi, zaista je tako. Konacni nestanak Srba sa KiM je siguran u tom slucaju.
Zar svet to zaista zeli? Zar zaista US zeli da Albanci dobiju sve, a Srbi sve izgube?
Ono sto bi bilo pravedno je da Albanci dobiju samo malo manje od sve. Sve minus, za Albance znaci opstanak Srba.

zokac

pre 16 godina

Istina je da mi nismo na strani Amera kao i vecina sveta samo to retko ko sme da kaze.U tome je nasa velicina ,sto silnu nepravdu koju prave po svetu tako mali narod sme da osudi cak se i suprostavi tome kao 1999 godine.Istina je i to da je ovo borba za geostrateski rat kao sto je to bilo i u Iraku,Kosovari se dzabe raduju nezavisnosti,vidimo kako sada prolaze saveznici Amerikanaca,Afganistan i deo Iraka.Prema tome mi mozemo izgubuti deo teritorije na neko vreme,a vi komsije sa zalaganjem i dobijanjem nezavisnosti gubite sve.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Zanimljivo je, da skoro niko ne govori o temi br.1, tek po neki politicar i po neki komentator. Preduslov za nezavisnost Kosova je oduzimanje teritorijalnog suvereniteta Srbije nad teritorijom Kosova. TO je tema br.1. Tu je problem. Sta ce oni raditi sa Kosovom ako ga oduzmu Srbiji silom, uopste nas nije briga. Nadzirana, privremena, ogranicena, nametnuta - vise nije bitno. Za temu broj 1 nemaju nikakvo racionalno opravdanje i zato toliko galame o temi br.2, da bi sakrili sustinu. Ocigledno je da su Rusi sve vreme znali sustinu i cekali pravi trenutak. Normalno je, da Jelcin nije hteo da brani Milosevica, jer je i Milosevic stao na stranu protivnika Jelcina, kad se desila ona guzva tamo u Rusiji. Pustili su nas da se malo krckamo u svom sosu, ali je sada sos mnogo veci i preti mnogima i Rusi sada ne mogu da cute. Sad se odlucuje o sudbini sveta - hoce li to biti jedna beskrajna serija americkih napada na koga hoce, kad hoce, zasto hoce, ili ce i oni poceti da se ponasaju bar priblizno civilizovano. I ne treba zaboraviti - Rusija nije sama, tu je i Kina, koja ima i "Kosovo" i "Vojvodinu", ni oni nisu ravnodusni prema Kosovu. Pored vec nabrojanih mnogih vaznih pitanja bez odgovora, u brojnim komentarima, ja bih dodao jos jedno - ko je vladao Juznom Srbijom u vreme dok je Milosevic vladao Srbijom? Kako to da SAD i njih ne proglase za "poseban slucaj" i "oslobode"? Argumenti, koje SAD iznose u prilog nezavisnosti Kosova, notorni su primer primitivizma i siledzistva, kakvo se nije zapamtilo u savremenoj civilizacijo jos od 1933 godine. Za dve trecine tih argumenata je kriva MZ ili neposredno SAD, tako da je sve zajedno vise nego klimavo.

LioPR

pre 16 godina

Putin je rekao da budući status Kosova mora da bude rešen dogovorom Beograda i Prištine, u skladu sa Rezolucijom 1244, koja ističe da je Kosovo integralni deo Srbije. A gde je to vidio g. Putin molim vas. U tekstu rezolucije 1244 ima puno mesta gde je slovo s ali nigde rec Srbija. Tamo se postuje teritorialni integritet i suverenitet SRJ dakle Savezne Republike Jugoslavije (koja vise ne postoji) ali ne i Srbije i nastavlja da u prelaznom periodu Kosovo treba da uziva substancialu autonomiju u okviru SRJ, dakle ne Srbije vec samo SRJ sto se moze tumaciti Kosovo moze biti treci clan bivse SRJ.
U svakom slucaju vec mozemo da vidimo koliko je tesko izmeniti rezoluciju 1244 s kojom prakticno Kosovo je nezavisno od Srbije, dakle Kosovo je prakticno izgubljeno od Srbije vec Juna 1999 i cudim se kad neko kaze ne damo 15% teritorije kada ta teritorija vec je izgubljena. Pa ko vlada tom teritorijom molim vas. Pa neka rusi uloze veto i milijun puta na novu rezoluciju, jer prema ovoj staroj 1244 Kosovo ce nastaviti POTPUNO odvojen zivot od Srbije, ABSOLUTNO nezaivsna u odnosu na Srbiju i prakticno drzava pod UN protektoratom. Srpska i ruska strana stalno govore o karti un i postovanju teritorialnog integriteta i slicno ali u toj karti isto tako stoji pravo naroda na samoopredeljenje i NEZAIVSNOST. Oni koji pricaju o gubitku 15% teritorije zapravo i nemaju nikakvo postovanje za narod koji zivi u tih 15% teritorija (jer nikada ne kazu gubimo 20% naroda) i jos onda pozivaju njih da prihvate nekakvu autonomiju kada vec prakticno imaju drzavu pod un protektoratom a rezolucija 1244 to omogucuje i vekovima dok rusi ne popuste za novu rezoluciju.

Ana

pre 16 godina

Amerika i EU smatraju da su najvazniji deo planete zbog bogatstva, a mehanizmi sticanja bogatstva se kroz istoriju nisu menjali i uvek su bivali surovi. Ilegalno bombardovanje suverenih zemalja u ime uspostavljanja demokratije je nacin na koji pomenute zemlje uspostavljaju dominaciju nad teritorijama koje imaju prirodna bogatstva, a Kosovo u celoj ovoj prici predsatvlja samo vezbu za institucionalizovanje i davanje nekakvog legitimiteta ilegalnim akcijama SAD i EU, koji ce se kasnije primenjivati kao nesto sto je potpuno normalno, bilo gde gde oni i njihove kompanije zele da se ustanove. Ne bi bilo lose ovom prilikom da se podseti da je EU u Iraku aktivna isto kao i SAD, i da njihove kompanije postaju vlasnici tudjih poseda, naftnih polja etc. To podseca na britansku istocno africku kompaniju koja je kolonizovala Keniju i Ugandu- kompanija je bila vlasnik drzave?! To je bila uobicajena praksa britanske kolonijalisticke politike, koja i dan danas postoji, i nista se nije ni promenila. Oni su primenjivali iste metode kada su pokusavali da opravdaju rat sa zulu plemenom tvrdeci u to vreme kako je Zulu kralj "diktator"... Istorijskih, ali i savremenih primera ima na pretek...Da se vratimo na nas, Srbi su kroz istoriju pokazali da su borci za zastitu sopstvenih interesa, bez obzira na velicinu sila koje su nas napadale. Trpeli smo turke koji su u vreme svog carstva bili i veci i nemilosrdniji od mnogih danasnjih sila, i uspeli samo da se odrzimo. Zakljucak je sledeci, kad god su se velike sile oko nas lomile, i kad god smo se sa njima sukobljavali bili smo pobednici na kraju. Ovaj proces koji sada traje sa Kosovom je samo deo veceg procesa, koji ce mozda i da potraje, ali Srbija definitivno nece dopustititi da joj se zloupotrebljavaju interesi na Kosovu, koji nisu samo mitoloski interesi!

abra kadabra

pre 16 godina

znaci ameri su poslednjih dana napravili takticki manovar i povukli se nakratko i bez galame su rezoluciju pripremali. Sada se normalno bez pomene izvora govori o tome da ce trnaest zemalja glasati za rezoluciju, Kina ce se suzdrzhati od glasanja. A lopta znaci ostaje kod Rusije. Pa da vidimo da li ce Rusi da se suprostave celom svetu. A i ako oni to urade kosovari ce to protumaciti bezvrednim, jer to nema nikakve veze sa logikom i sa pravdom, da neko iz sibirije zbog nekog inata da odlucuje o nashim zhivotima. I tako cemo mi dobiti puni legitimitet da proglasimo nezavisnost, iako Rusi stave veto. Znaci srpska euforija od poslednjih dana u ovim stranicame je bila malo preuranjena. Nego bi bilo najbolje da se ostave inati i euforije, da se spusti lopta na zemlji i da svaki gradi svoju buducnost u nezavisnosti.

RPK

pre 16 godina

Politika dvostrukih standarda je opet na delu. Ljudska prava postoje samo za americke saveznike i strateske partnere( namerno ne koristim rec prijatelje, posto sve gledaju iskljucivo kroz interes ). Kurdi su pod rezimom Sadama Huseina daleko surovije ugnjetavani nego Arbanasi, pa cak i u Turskoj koja tezi dostizanju vrednosti "zapadne demokratije", ali se u U.N. nikad nije postavilo pitanje da li bi trebalo Kurdima dati nezavisnu drzavu. Njima bi to bila prva i jedina koju imaju, a za Albance se vec trazi druga !! Irak je izgubio rat protiv NATO-a i niko ne pominje da to mora da plati gubitkom dela svoje teritorije. A Kurdi takodje ne zele da zive u istoj drzavi sa Iracanima, pa neka zovu Ahtisarija da im napravi plan kako da se odvoje...Naivna opet ispada Evropa, slepo prateci americki diktat, dobili su prazno obecanje da ce se resavanjem statusa Kosova ubrzano resiti i problem velikog broja ilegalnih doseljenika Albanaca ( a opet analogija - takvih imigranata iz Kurdistana je daleko vise ).

Iz dijaspore

pre 16 godina

NEREALNOST je nesto sto me oduvek kod nas nerviralo, hocemo u EU, nedamo Kosovo itd. A sta je realnost dragi moji??? To da kod nas uslovi za EU nisu ni priblizno stvoreni, u Srbiji sam svako leto i mnogo to relnije vidim.Drugo, sta se predlaze za Kosovo kao alternativa, ne to "nedamo Kosovo" nego neko realno resenje.Razgovori??Cisto sumnjam, tu razgovori ne pomazu jel ni jedna strana nece da se odrekne ama bas nicega.Znam da je to deo nase teritorije i ma koliko to boli 2miliona Albanaca nece u Srbiju i gotovo, da mi budemo zajedno, damo autinomiju i tome slicno su samo puste zelje a i oni su osetili blagodeti samostalnosti i nece vise nazad! I sta sad?Ne treba glavom kroz zid. I mislim da cemo na zalost morati ovako ili onako debelo da platimo politiku Slobodana Milosevica.

Ana

pre 16 godina

SAD drzave su zaista sila,ali sa cestim greskama u strateskim procenama. To je sila sasvim pobediva oni su izgubili vec vise ratova kako pravih- onih na terenu, tako i diplomatski. Da ne pominjemo Vijetnam, ali setimo se da su ih Somalijci motkama najurili iz Somalije ne tako davno, a rezultati njihove neuspesne politike vide se na sve strane od Bliskog istoka,do raspolozenja u Latino svetu. O Iraku sta uopste reci?
Na svetu postoje sile koje ce u doglednoj buducnosti sve vise potiskivati SAD, narocito je to grupa najmocnijih drzava Dalekog istoka. A tako je i pravo, sve Imperije su propale, neke bas na Balkanu.

Svaka cast Albancima, ali bi bilo pametnije da pokusaju da nadju zajednicki jezik sa Srbima, sto naravno vazi i za Srbe, jer oni ce ziveti zajedno, a ne Amerikanci sa njima...

Protiv nacionalizma

pre 16 godina

Problem je u nacionalizmu, odnosno anahronoj, plemenskoj i primitivnoj koncepciji uredjenja drzave koja je apsolutno nekompatibilna sa danasnjom Evropom i savremenim svetskim poretkom. Politika velikosrpskog nacionalizma je, zajedno sa ostalim agresivnim nacionalistickim pokretima, uzrok raspada Jugoslavije, SRJ, SCG, promene unutrasnjih granica BiH, i osamostaljivanja Kosova. U ovim pricama o gubitku 15 pct teritorije zaboravljamo da postoji nesto mnogo vaznije sto je odavno, nepovratno i nenadoknadivo izgubljeno. TO su ljudski zivoti - bosnjacki, hvatski, srpski i albanski, svejedno. Kao i uvek narod je platio cenu nacionalistickog izivljavanja i razbojnicke pohlepe za teritorijama, vlascu i plenom. Zato me bas briga za sve te drzave i njihove teritorije. Samo da ljudi prestanu da se kolju, pa makar bilo i sto drzava na teritoriji bivse Jugoslavije.

Kaqak

pre 16 godina

Frenk Wizner pre nekoliko meseca je izjavio da je Kosova od strateske vrednosti za SAD. Kad to Amerikanci kazu,kao sto su rekli za Irak, znaci da nema sile na svetu koja ce zaustaviti Amerikance. Izvinite komsije ali ste u geostrateskom ratu na izgubljujucoj strani.
Pozdrav Sa Kosova

abit

pre 16 godina

Pa niko nije pitao 99-te ni jelcina ni Putina za vojno resenje koje je USA preduzela na Kosovu, pa nece sigurno ni sada pitati za "dozvolu" ni Rusiju ni Srbiju. Jednostavno stvar je u tome da USA zeli da ima i EU, i Rusije pa ako hocete i Srbiju "u procesu"...i zato oni imaju vremena napretek. Ja mislim da Rusija i Srbija nema bas puno vremena da komotno se ponasaju i sto je najgore da srpski politicari obmanjuju svoj narod u celom tom procesu ...

toma

pre 16 godina

Kao da ignorisu sve ruske i srpske stavove, testiraju spremnost prvenstveno Rusije da se zalozi za postovanje povelje UN, mislim da ce se jako iznenaditi, u suprotnom, mi cemo biti iznenadjeni (ako je to ikako moguce, nakon svega) Ako Albancima daju nezavisnost a Srbima oduzmu sve, potrebno je razmisliti ko su nam prijatelji i da li zelimo i dalje u EU.

vladami

pre 16 godina

Zasto se Amerikancima i EU toliko zuri da Kosovo dobije nezavisnost? O cemu se tu u stvari radi? KFOR misija na Kosovu je relativno mala i nije teska i rizicna po NATO vojnike. S druge strane, resenje koje tako zdusno namecu i guraju Amerikanci i EU (da ne kazem na silu) strasno komplikuje stvari sa stanovista medjunarodnog prava, ljudskih prava, sporazume, konvencija, povelja, principa itd. Konfrotira Rusiju (i ne samo Rusiju) sa zapadnim svetom. Pretstavlja pretnju po region i svet u opste. Sta se krije iza ovakve namere pre svega SAD? Nece biti da im je toliko stalo do Albanaca za koje i ptice na grani znaju na koji su nacin dosli do etnicki cistog Kosova. Da li ta nezavisnost daje legitimitet kriminalnom bombardovanju Srbije od strane NATO pakta 1999 godine? Da li se iza toga krije jos nesto? Mnogo je vaznih pitanja bez odgovora i pretnja je po bezbednost na planeti. Zasto se upadljivo cuti o tome? Previse je pitanja da nema odgovora. Jeftine parole o slobodi Albanaca i krivici rezima Slobodana Milosevica za stanje na Kosovu sluze samo kao zamajavanje javnocti. Nema to blage veze sa stvarnim stanjem i razlozima za ovakvo ponasanje SAD. EU samo slepo sledi svoje americke lidere i postupice onako kako Amerikanci zele.

Stevan

pre 16 godina

Samo neka spremaju nove rezolucije. Ako i posle bombardovanja ne bi imali nezavisno Kosovo, ispalo bi da je NATO izgubio rat sa Srbijom. Kako drugacije protumaciti? NATO je zagazio duboko u balkansko blato i sad slajfuje. Ameri bi zaista sada voleli napolje, ali im ponos ne dozvoljava.

Tosha

pre 16 godina

Amerika i EU ce se smoriti ako Rusija ulozi veto na njihovu rezoluciju ali ovog puta mislim da su Rusi potpuno u pravu. Zasto se vodi politika dvostrukih standarda i to uvek prema Srbiji. Nije im valjao Milosevic, i bilo je dacemo vam sve samo da dodje demokratska vlast. Posle 5. oktobra 2000 je otisao Milosevic, a ucene i dvostruki standardi i raznorazni stapovi i sargarepe su ostali kao da je on na vlasti. Dokle bre vise, covek je umro, eeeejjjj nema ga vise, mi smo glasali za nesto drugo... Nismo glasali da nam Albanci sa Kosova prodaju demokraticnost i da nas ubedjuju kako oni nece da zive sa nama zbog Milosevica.

FV

pre 16 godina

Bas me zanima na sta ce izaci sve ovo. Rusija je ipak malo pomesala karte na stolu koje su izgledale vec sasvim odlucene. Mala Srbija i Kosovo izmedju USA i Rusije i razno raznih njihovih velikih interesa... samo sto sa vladom koju imamo ne znam koliko cemo umeti da sve to iskoristimo i da izadjemo iz svega ovoga kao bilo sta drugo a ne kao totalni gubitnici. UE kao i obicno na jedevite jade nalazi neki zajednicki stav, pritisnuta od strane USA i koji, nije bas najjasnije, da li zaista i odgovaraju njenim realnim interesima. Naravno Balkan nije Italija i solucija Trentino-Alto-Adige posle svega verovatno nije moguca mada bi za sve strane bila kompromisno, civilizovano resenje. Ne verujem da cak ni srbi iskreno zele Kosovo kao deo Srbije sa dva miliona ljudi koji nas mrze, uz perspektivu da ih imamo u vladi i tako to... kao sto to naravno, logicno ne zele ni Albanci. Na drugoj strani Srbija moze traziti mnogo sto sta u zamenu za ovako ipak ogroman ali neminovini ustupak... od ubrzanja procesa ulaska u EU do cak mozda parceta Kosova gde zive srbi, preko istog tretmana za srpsku republiku u Bosni... Nisam jos cula da neko od nasih politicara izlazi sa takvim nekim realnijim zahtevima nego sto je ostanak Kosova u sastavu Srbije. Ali ja zivim vec 15 godina vani tako da mozda i gresim, ko zna, mozda ce nas i iznenadiditi nekom realnom i pametnom politikom, mada iskreno, bas sumnjam.

zorica

pre 16 godina

Jako me zanima kako ce se zavrsiti ova drama .Da li Amerikanci stvarno zele da prekrse zakon i pokazu Rusima da oni dominiriju citavim svetom.Ne razumem i prosto se plasim danasnjeg sveta. Na osnovu lazi i placanja moze se sve. Kako to da su Srbi manjina kad pokrajina je jos uvek u sastavu Srbije. Totalno zbunjena...

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Amerikanci i NATO-pakt ne popustaju. Oduzece nam Kosovo po svaku cenu zbog basnoslovnog rudnog bogatstva (najvece svetske rezerve strategijskog bora, zlato, srebro, nikal, lignit itd.), makar i na odlozeno. Nesto slicno su uradili i u Hrvatskoj. Milosevic je nedeljama tamburao po medijima kao svoju veliku politicku pobedu, sto je je usvojena Rezolucija o nadgledanoj nezavisnosti Istocne Slovonije. Krajnji rezultat je da je Tudjman (bivsi Titov general vojne bezbednosti) kada je istekao rok popio casu vina u hrvatskom Iloku (nepun kilometar od Srema). Milosevic je tada nasao drugu dezurnu temu, a Kostunica i ostale “patriote” ce naci kada istekne rok nadgledane nezavisnosti Kosova.
NATO-pakt ubrzano uclanjuje Makedoniju, Hrvatsku, Albaniju, a verovatno ce i Crnu Goru, da bi se "stvorilo okruženje bezbednosti i stabilnosti". Tacnije, da bi se osiguralo prisustvo jakih vojnih snaga NATO-pakta u svim drzavama koje se granice sa Srbijom. Opet se vracamo na period 1945-48, kada smo bili u otvorenom hladnom ratu sa njima, a na samoj ivici stvarnog rata posle krize oko Trsta.
Rusi su se nasli u cudu. Verovatno ce uloziti veto u Savetu bezbednosti. Da “pokazu zube” NATO-paktu (u vidu nekoliko stotina raketnih glava sa nuklearnim punjenjem) i da bi dokazali da su i dalje vojna sila prve kategorije. Odrekli su se nekoliko miliona kvadratnih kilometara teritorije sa ruskim zivljem prilikom raspada SSSR-a, pa ce se vremenom odreci i srpskog Kosova. Hladni rat oko Kosova im sluzi da jasno stave do znanja Amerikancima, NATO-paktu i Evropskoj Uniji da ni pedalj svoje teritorije vise nece dati, pogotovo ako su na njemu izvori nafte i prirodnog gasa.
Cuveni finski predsednik Kekonen je svojevremeno izjavio da zemlje sa bogatom istorijom imaju siromasan narod. Mi smo tipican primer.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Tosha

pre 16 godina

Amerika i EU ce se smoriti ako Rusija ulozi veto na njihovu rezoluciju ali ovog puta mislim da su Rusi potpuno u pravu. Zasto se vodi politika dvostrukih standarda i to uvek prema Srbiji. Nije im valjao Milosevic, i bilo je dacemo vam sve samo da dodje demokratska vlast. Posle 5. oktobra 2000 je otisao Milosevic, a ucene i dvostruki standardi i raznorazni stapovi i sargarepe su ostali kao da je on na vlasti. Dokle bre vise, covek je umro, eeeejjjj nema ga vise, mi smo glasali za nesto drugo... Nismo glasali da nam Albanci sa Kosova prodaju demokraticnost i da nas ubedjuju kako oni nece da zive sa nama zbog Milosevica.

Pokusavam biti realan

pre 16 godina

Pojedinci ne shvataju OSNOVNU stvar:

Srbija MORA biti kaznjena za postupke prema Albancima.
Pocevsi od ukidanja autonomnosti pokrajine (tj. Ustava iz 1974), pa do vozanja mrtvih/pobijenih albanaca u hladnjacama po Srbiji i bacanja u Dunav ili kopanja u Batajnici, a sve 500 km od fronta.
Neki porede Kosovo sa Korzikancima. Ne secam se nesto da su Francuzi ukidali autonomiju Korzikancima, a ni da su ih ubijali i sakrivali i vozili cak sa Korzike i sakrivali/kopali leseve oko Pariza ili bacali u Senu.
Neki u Srbiji misle da svet zaboravlja te nase postupke i ponasaju se kao da se to nikada nije ni desilo, tj. da su svi na to zaboravili.

A sa druge strane, taj isti svet ne vidi da je cak i dolaskom nove vlasti u Srbiji doslo do nekog pokajanja.
I dalje Srbija aktivno ucestvuje u prikrivanju Haskih optuzenika (ne samo Mladica).

E gospodo draga sada treba da trpimo posledice takve politike i placamo kaznu.

PS:
A tamo neke 1919/20 dobismo od tog istog sveta vascelu Vojvodinu na poklon zato sto smo ucestvovali u I sv. ratu.

Zakljucak
Svet nagradjuje, ali i kaznjava

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Amerikanci i NATO-pakt ne popustaju. Oduzece nam Kosovo po svaku cenu zbog basnoslovnog rudnog bogatstva (najvece svetske rezerve strategijskog bora, zlato, srebro, nikal, lignit itd.), makar i na odlozeno. Nesto slicno su uradili i u Hrvatskoj. Milosevic je nedeljama tamburao po medijima kao svoju veliku politicku pobedu, sto je je usvojena Rezolucija o nadgledanoj nezavisnosti Istocne Slovonije. Krajnji rezultat je da je Tudjman (bivsi Titov general vojne bezbednosti) kada je istekao rok popio casu vina u hrvatskom Iloku (nepun kilometar od Srema). Milosevic je tada nasao drugu dezurnu temu, a Kostunica i ostale “patriote” ce naci kada istekne rok nadgledane nezavisnosti Kosova.
NATO-pakt ubrzano uclanjuje Makedoniju, Hrvatsku, Albaniju, a verovatno ce i Crnu Goru, da bi se "stvorilo okruženje bezbednosti i stabilnosti". Tacnije, da bi se osiguralo prisustvo jakih vojnih snaga NATO-pakta u svim drzavama koje se granice sa Srbijom. Opet se vracamo na period 1945-48, kada smo bili u otvorenom hladnom ratu sa njima, a na samoj ivici stvarnog rata posle krize oko Trsta.
Rusi su se nasli u cudu. Verovatno ce uloziti veto u Savetu bezbednosti. Da “pokazu zube” NATO-paktu (u vidu nekoliko stotina raketnih glava sa nuklearnim punjenjem) i da bi dokazali da su i dalje vojna sila prve kategorije. Odrekli su se nekoliko miliona kvadratnih kilometara teritorije sa ruskim zivljem prilikom raspada SSSR-a, pa ce se vremenom odreci i srpskog Kosova. Hladni rat oko Kosova im sluzi da jasno stave do znanja Amerikancima, NATO-paktu i Evropskoj Uniji da ni pedalj svoje teritorije vise nece dati, pogotovo ako su na njemu izvori nafte i prirodnog gasa.
Cuveni finski predsednik Kekonen je svojevremeno izjavio da zemlje sa bogatom istorijom imaju siromasan narod. Mi smo tipican primer.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Srbija polaze pravo na Kosovo na osnovu tkz Istorijskog prava.Srpska drzavnost na Kosovu pocinje od sredine trinastog veka, narocito dolaskom kralja Milutina koji prenosi svoju prestonicu u Prizren i potom prodire do grcko-makedonske granice.Tako ce biti pod Stevanom Decanskim i pod carem Dusanom da bi pad poceo sa Urosem Nejakim. Srpska drzavnost je srusena Marickom bitkom a Kosovskom samo potvrdjena. Srpska drzavnost na Kosovu i Metohiji , kao i Makedoniji, trajala je samo nesto vise od jednog veka. To doba njenog punog drzavnog,kulturnog i ekonomskog uspona i procvata. I izgradnje mnogih zaduzbina , crkava i manastira, na koje se drzava Srbija poziva kao krucijalni dokaz da Kosovo pripada njoj .
Stanje zateceno nakon 520 i vise godina, bilo je drugacije od pretpostavljenog. Vecinsko zateceno stanovnistvo bilo je drugog porekla, jezika i religije. Prilikom ulaska srpske vojske na Kosovu i njenog oslobadjanja 1913.godine, jedan vidjeniji Srbin, ucesnih pohoda, je primetio: “I upravo osnovni uzrok svih nezgoda od kojih danas patimo i od kojih cemo ubuduce mnogo patiti lezi u tome sto smo usli u tudju zemlju”. Suvise je dugo vremena proslo, od Kosovske bitke, da bi Kosovo ostalo konzervirano, po zelji nove hegemonije koja se tek radjala. Sve kasnije mere preduzete u cilju srbizacije Kosova, agrarna reforma, kolonizacija crnogoskim i srpskim stanovnistvom iz drugih krajeva, nisu mogli postici zadati cilj, da se na Kosovu promeni etnicka slika. Kasnije metode bile su sve ostrije. Epoha vladavine Milosevica je samo jedna etapa koja je trebala biti i konacna. Preduduzeti sve one mere, pocevsi od proterivanja, sistematskog unistavanja jednog naroda, pa maker bio oznacen i kao nacionalna manjina, bilo je zabranjeno po svim vazecim medjunarodnim zakonima . Pozivati se sada na Medjunarodno pravo,” koje ne dopusta otimanje 15% teritorije” ali koje jos manje dopusta to sto je Srbija uradila tokom ’98 i ’99 godine slikovito receno “ne pije vodu”. Tu istinu sasvim su shvatili oni koji su nekada Trijanonskim ugovorom (1918) dodelili Srbiji teritoriju nekoliko puta vecu od danasnjeg Kosova.Oduzeli je od drzave koja je izazvala velike patnje Srbiji i srpskom narodu.I to mnogima izgleda normalno. Oni koji se pozivaju na “svom svetom i vecitom pravu na neku teritoriju” zaboravljaju da” zemlja pripada onima koji zive na njoj”. Autori novog Ustava , Preambule posebno, nisu to uzeli u obzir. vec ponavljaju svoju istinu.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Zanimljivo je, da skoro niko ne govori o temi br.1, tek po neki politicar i po neki komentator. Preduslov za nezavisnost Kosova je oduzimanje teritorijalnog suvereniteta Srbije nad teritorijom Kosova. TO je tema br.1. Tu je problem. Sta ce oni raditi sa Kosovom ako ga oduzmu Srbiji silom, uopste nas nije briga. Nadzirana, privremena, ogranicena, nametnuta - vise nije bitno. Za temu broj 1 nemaju nikakvo racionalno opravdanje i zato toliko galame o temi br.2, da bi sakrili sustinu. Ocigledno je da su Rusi sve vreme znali sustinu i cekali pravi trenutak. Normalno je, da Jelcin nije hteo da brani Milosevica, jer je i Milosevic stao na stranu protivnika Jelcina, kad se desila ona guzva tamo u Rusiji. Pustili su nas da se malo krckamo u svom sosu, ali je sada sos mnogo veci i preti mnogima i Rusi sada ne mogu da cute. Sad se odlucuje o sudbini sveta - hoce li to biti jedna beskrajna serija americkih napada na koga hoce, kad hoce, zasto hoce, ili ce i oni poceti da se ponasaju bar priblizno civilizovano. I ne treba zaboraviti - Rusija nije sama, tu je i Kina, koja ima i "Kosovo" i "Vojvodinu", ni oni nisu ravnodusni prema Kosovu. Pored vec nabrojanih mnogih vaznih pitanja bez odgovora, u brojnim komentarima, ja bih dodao jos jedno - ko je vladao Juznom Srbijom u vreme dok je Milosevic vladao Srbijom? Kako to da SAD i njih ne proglase za "poseban slucaj" i "oslobode"? Argumenti, koje SAD iznose u prilog nezavisnosti Kosova, notorni su primer primitivizma i siledzistva, kakvo se nije zapamtilo u savremenoj civilizacijo jos od 1933 godine. Za dve trecine tih argumenata je kriva MZ ili neposredno SAD, tako da je sve zajedno vise nego klimavo.

Protiv nacionalizma

pre 16 godina

Problem je u nacionalizmu, odnosno anahronoj, plemenskoj i primitivnoj koncepciji uredjenja drzave koja je apsolutno nekompatibilna sa danasnjom Evropom i savremenim svetskim poretkom. Politika velikosrpskog nacionalizma je, zajedno sa ostalim agresivnim nacionalistickim pokretima, uzrok raspada Jugoslavije, SRJ, SCG, promene unutrasnjih granica BiH, i osamostaljivanja Kosova. U ovim pricama o gubitku 15 pct teritorije zaboravljamo da postoji nesto mnogo vaznije sto je odavno, nepovratno i nenadoknadivo izgubljeno. TO su ljudski zivoti - bosnjacki, hvatski, srpski i albanski, svejedno. Kao i uvek narod je platio cenu nacionalistickog izivljavanja i razbojnicke pohlepe za teritorijama, vlascu i plenom. Zato me bas briga za sve te drzave i njihove teritorije. Samo da ljudi prestanu da se kolju, pa makar bilo i sto drzava na teritoriji bivse Jugoslavije.

toma

pre 16 godina

Kao da ignorisu sve ruske i srpske stavove, testiraju spremnost prvenstveno Rusije da se zalozi za postovanje povelje UN, mislim da ce se jako iznenaditi, u suprotnom, mi cemo biti iznenadjeni (ako je to ikako moguce, nakon svega) Ako Albancima daju nezavisnost a Srbima oduzmu sve, potrebno je razmisliti ko su nam prijatelji i da li zelimo i dalje u EU.

Ana

pre 16 godina

SAD drzave su zaista sila,ali sa cestim greskama u strateskim procenama. To je sila sasvim pobediva oni su izgubili vec vise ratova kako pravih- onih na terenu, tako i diplomatski. Da ne pominjemo Vijetnam, ali setimo se da su ih Somalijci motkama najurili iz Somalije ne tako davno, a rezultati njihove neuspesne politike vide se na sve strane od Bliskog istoka,do raspolozenja u Latino svetu. O Iraku sta uopste reci?
Na svetu postoje sile koje ce u doglednoj buducnosti sve vise potiskivati SAD, narocito je to grupa najmocnijih drzava Dalekog istoka. A tako je i pravo, sve Imperije su propale, neke bas na Balkanu.

Svaka cast Albancima, ali bi bilo pametnije da pokusaju da nadju zajednicki jezik sa Srbima, sto naravno vazi i za Srbe, jer oni ce ziveti zajedno, a ne Amerikanci sa njima...

vladami

pre 16 godina

Zasto se Amerikancima i EU toliko zuri da Kosovo dobije nezavisnost? O cemu se tu u stvari radi? KFOR misija na Kosovu je relativno mala i nije teska i rizicna po NATO vojnike. S druge strane, resenje koje tako zdusno namecu i guraju Amerikanci i EU (da ne kazem na silu) strasno komplikuje stvari sa stanovista medjunarodnog prava, ljudskih prava, sporazume, konvencija, povelja, principa itd. Konfrotira Rusiju (i ne samo Rusiju) sa zapadnim svetom. Pretstavlja pretnju po region i svet u opste. Sta se krije iza ovakve namere pre svega SAD? Nece biti da im je toliko stalo do Albanaca za koje i ptice na grani znaju na koji su nacin dosli do etnicki cistog Kosova. Da li ta nezavisnost daje legitimitet kriminalnom bombardovanju Srbije od strane NATO pakta 1999 godine? Da li se iza toga krije jos nesto? Mnogo je vaznih pitanja bez odgovora i pretnja je po bezbednost na planeti. Zasto se upadljivo cuti o tome? Previse je pitanja da nema odgovora. Jeftine parole o slobodi Albanaca i krivici rezima Slobodana Milosevica za stanje na Kosovu sluze samo kao zamajavanje javnocti. Nema to blage veze sa stvarnim stanjem i razlozima za ovakvo ponasanje SAD. EU samo slepo sledi svoje americke lidere i postupice onako kako Amerikanci zele.

Kaqak

pre 16 godina

Frenk Wizner pre nekoliko meseca je izjavio da je Kosova od strateske vrednosti za SAD. Kad to Amerikanci kazu,kao sto su rekli za Irak, znaci da nema sile na svetu koja ce zaustaviti Amerikance. Izvinite komsije ali ste u geostrateskom ratu na izgubljujucoj strani.
Pozdrav Sa Kosova

Stevan

pre 16 godina

Samo neka spremaju nove rezolucije. Ako i posle bombardovanja ne bi imali nezavisno Kosovo, ispalo bi da je NATO izgubio rat sa Srbijom. Kako drugacije protumaciti? NATO je zagazio duboko u balkansko blato i sad slajfuje. Ameri bi zaista sada voleli napolje, ali im ponos ne dozvoljava.

Ana

pre 16 godina

Amerika i EU smatraju da su najvazniji deo planete zbog bogatstva, a mehanizmi sticanja bogatstva se kroz istoriju nisu menjali i uvek su bivali surovi. Ilegalno bombardovanje suverenih zemalja u ime uspostavljanja demokratije je nacin na koji pomenute zemlje uspostavljaju dominaciju nad teritorijama koje imaju prirodna bogatstva, a Kosovo u celoj ovoj prici predsatvlja samo vezbu za institucionalizovanje i davanje nekakvog legitimiteta ilegalnim akcijama SAD i EU, koji ce se kasnije primenjivati kao nesto sto je potpuno normalno, bilo gde gde oni i njihove kompanije zele da se ustanove. Ne bi bilo lose ovom prilikom da se podseti da je EU u Iraku aktivna isto kao i SAD, i da njihove kompanije postaju vlasnici tudjih poseda, naftnih polja etc. To podseca na britansku istocno africku kompaniju koja je kolonizovala Keniju i Ugandu- kompanija je bila vlasnik drzave?! To je bila uobicajena praksa britanske kolonijalisticke politike, koja i dan danas postoji, i nista se nije ni promenila. Oni su primenjivali iste metode kada su pokusavali da opravdaju rat sa zulu plemenom tvrdeci u to vreme kako je Zulu kralj "diktator"... Istorijskih, ali i savremenih primera ima na pretek...Da se vratimo na nas, Srbi su kroz istoriju pokazali da su borci za zastitu sopstvenih interesa, bez obzira na velicinu sila koje su nas napadale. Trpeli smo turke koji su u vreme svog carstva bili i veci i nemilosrdniji od mnogih danasnjih sila, i uspeli samo da se odrzimo. Zakljucak je sledeci, kad god su se velike sile oko nas lomile, i kad god smo se sa njima sukobljavali bili smo pobednici na kraju. Ovaj proces koji sada traje sa Kosovom je samo deo veceg procesa, koji ce mozda i da potraje, ali Srbija definitivno nece dopustititi da joj se zloupotrebljavaju interesi na Kosovu, koji nisu samo mitoloski interesi!

igor

pre 16 godina

Svi kazu da Srbija mora biti kazenjena zbog zlocina. Srbija je vec kaznjena time sto je od 1992 pa sve do danas pod sankcijama, time sto je bombardovana, sto je ubijeno dosta ljudi, sto vojske sto potpuno nevinih civila. Izrucili smo kompletnu milosevicevu vladu, a i njega licno haskom tribunalu. Ove kazne su vise nego adekvatne.
S druge strane, Albanci su zapoceli oruzanu pobunu protiv legalnih organa drzave Srbije, ubijali i otimali policajce i vojnike. Ubijali i palili u krematorijumima seljake samo zato sto su Srbi, bacali bombe po kaficima samo zasto sto su srpski. Za 8 godina albanskog upravljanja Kosovom i Metohijom ubijeno je ili nestalo 2000 Srba. Spaljeno je crkava i manastira da im se ne zna broj. Da li oni za ovo trebali da budu kazenji ili nagradjeni? Oni koji tvrde da treba da budu nagradjeni, neka odu licno na Kosovo i neka ih nagrade sa cim god hoce, ali Kosovom i Metohijom ne mogu.

RPK

pre 16 godina

Politika dvostrukih standarda je opet na delu. Ljudska prava postoje samo za americke saveznike i strateske partnere( namerno ne koristim rec prijatelje, posto sve gledaju iskljucivo kroz interes ). Kurdi su pod rezimom Sadama Huseina daleko surovije ugnjetavani nego Arbanasi, pa cak i u Turskoj koja tezi dostizanju vrednosti "zapadne demokratije", ali se u U.N. nikad nije postavilo pitanje da li bi trebalo Kurdima dati nezavisnu drzavu. Njima bi to bila prva i jedina koju imaju, a za Albance se vec trazi druga !! Irak je izgubio rat protiv NATO-a i niko ne pominje da to mora da plati gubitkom dela svoje teritorije. A Kurdi takodje ne zele da zive u istoj drzavi sa Iracanima, pa neka zovu Ahtisarija da im napravi plan kako da se odvoje...Naivna opet ispada Evropa, slepo prateci americki diktat, dobili su prazno obecanje da ce se resavanjem statusa Kosova ubrzano resiti i problem velikog broja ilegalnih doseljenika Albanaca ( a opet analogija - takvih imigranata iz Kurdistana je daleko vise ).

zorica

pre 16 godina

Jako me zanima kako ce se zavrsiti ova drama .Da li Amerikanci stvarno zele da prekrse zakon i pokazu Rusima da oni dominiriju citavim svetom.Ne razumem i prosto se plasim danasnjeg sveta. Na osnovu lazi i placanja moze se sve. Kako to da su Srbi manjina kad pokrajina je jos uvek u sastavu Srbije. Totalno zbunjena...

Iz dijaspore

pre 16 godina

NEREALNOST je nesto sto me oduvek kod nas nerviralo, hocemo u EU, nedamo Kosovo itd. A sta je realnost dragi moji??? To da kod nas uslovi za EU nisu ni priblizno stvoreni, u Srbiji sam svako leto i mnogo to relnije vidim.Drugo, sta se predlaze za Kosovo kao alternativa, ne to "nedamo Kosovo" nego neko realno resenje.Razgovori??Cisto sumnjam, tu razgovori ne pomazu jel ni jedna strana nece da se odrekne ama bas nicega.Znam da je to deo nase teritorije i ma koliko to boli 2miliona Albanaca nece u Srbiju i gotovo, da mi budemo zajedno, damo autinomiju i tome slicno su samo puste zelje a i oni su osetili blagodeti samostalnosti i nece vise nazad! I sta sad?Ne treba glavom kroz zid. I mislim da cemo na zalost morati ovako ili onako debelo da platimo politiku Slobodana Milosevica.

Vladan

pre 16 godina

Sramota me sto sam podrzavao Ameriku protiv onoga sto je Srbija nekada radila. Sramota me, jer ono sto nam oni sada rade prevazilazi sve granice ljudskog morala i bilo kakvog i kojeg prava. Iz tog razloga, otmu li nam Kosmet nikada ni ja, ali ni moja deca necemo biti za bilo kakve Evro-Atlanske integracije. Ako i udjemo jedva cu cekati trenutak da dam svoj doprinos da se one rasture. A kako se clanovi tih integracija danas ponasaju, necemo dugo na to cekati. Zato, ne dajmo Kosmet. Neka ga otmu, ali nase pravo na tu svetu srpsku zemlju nikada nece zastareti!

mertur

pre 16 godina

Ne grese Amerikanci kada Albancima pomazu da dobiju nezavisnost u svome tlu vec su rusi pogresili pomazuci Srbe da stvaraju drzavu na tudjem tlu.

abit

pre 16 godina

Pa niko nije pitao 99-te ni jelcina ni Putina za vojno resenje koje je USA preduzela na Kosovu, pa nece sigurno ni sada pitati za "dozvolu" ni Rusiju ni Srbiju. Jednostavno stvar je u tome da USA zeli da ima i EU, i Rusije pa ako hocete i Srbiju "u procesu"...i zato oni imaju vremena napretek. Ja mislim da Rusija i Srbija nema bas puno vremena da komotno se ponasaju i sto je najgore da srpski politicari obmanjuju svoj narod u celom tom procesu ...

zokac

pre 16 godina

Istina je da mi nismo na strani Amera kao i vecina sveta samo to retko ko sme da kaze.U tome je nasa velicina ,sto silnu nepravdu koju prave po svetu tako mali narod sme da osudi cak se i suprostavi tome kao 1999 godine.Istina je i to da je ovo borba za geostrateski rat kao sto je to bilo i u Iraku,Kosovari se dzabe raduju nezavisnosti,vidimo kako sada prolaze saveznici Amerikanaca,Afganistan i deo Iraka.Prema tome mi mozemo izgubuti deo teritorije na neko vreme,a vi komsije sa zalaganjem i dobijanjem nezavisnosti gubite sve.

Metro

pre 16 godina

Rezolucija SAD & EU treba se jednoglasno usvojiti u SB kao vazan znak svih drzavama sveta da slicne politike kao Miloseviceve ne mogu se tolerisati bez ikakvih konsekvencija. Argument da se Srbija odrekla Miloseviceve politike ne stoji imajuci u obzir politiku koju vodi danasnji premijer Kostunica i dok narod Srbije daje veliku podrsku jednoj ultraradikalnoj partiji! Zbog toga demokratsko Kosovo zeli i mora da bude nezavisno.

LioPR

pre 16 godina

Putin je rekao da budući status Kosova mora da bude rešen dogovorom Beograda i Prištine, u skladu sa Rezolucijom 1244, koja ističe da je Kosovo integralni deo Srbije. A gde je to vidio g. Putin molim vas. U tekstu rezolucije 1244 ima puno mesta gde je slovo s ali nigde rec Srbija. Tamo se postuje teritorialni integritet i suverenitet SRJ dakle Savezne Republike Jugoslavije (koja vise ne postoji) ali ne i Srbije i nastavlja da u prelaznom periodu Kosovo treba da uziva substancialu autonomiju u okviru SRJ, dakle ne Srbije vec samo SRJ sto se moze tumaciti Kosovo moze biti treci clan bivse SRJ.
U svakom slucaju vec mozemo da vidimo koliko je tesko izmeniti rezoluciju 1244 s kojom prakticno Kosovo je nezavisno od Srbije, dakle Kosovo je prakticno izgubljeno od Srbije vec Juna 1999 i cudim se kad neko kaze ne damo 15% teritorije kada ta teritorija vec je izgubljena. Pa ko vlada tom teritorijom molim vas. Pa neka rusi uloze veto i milijun puta na novu rezoluciju, jer prema ovoj staroj 1244 Kosovo ce nastaviti POTPUNO odvojen zivot od Srbije, ABSOLUTNO nezaivsna u odnosu na Srbiju i prakticno drzava pod UN protektoratom. Srpska i ruska strana stalno govore o karti un i postovanju teritorialnog integriteta i slicno ali u toj karti isto tako stoji pravo naroda na samoopredeljenje i NEZAIVSNOST. Oni koji pricaju o gubitku 15% teritorije zapravo i nemaju nikakvo postovanje za narod koji zivi u tih 15% teritorija (jer nikada ne kazu gubimo 20% naroda) i jos onda pozivaju njih da prihvate nekakvu autonomiju kada vec prakticno imaju drzavu pod un protektoratom a rezolucija 1244 to omogucuje i vekovima dok rusi ne popuste za novu rezoluciju.

FV

pre 16 godina

Bas me zanima na sta ce izaci sve ovo. Rusija je ipak malo pomesala karte na stolu koje su izgledale vec sasvim odlucene. Mala Srbija i Kosovo izmedju USA i Rusije i razno raznih njihovih velikih interesa... samo sto sa vladom koju imamo ne znam koliko cemo umeti da sve to iskoristimo i da izadjemo iz svega ovoga kao bilo sta drugo a ne kao totalni gubitnici. UE kao i obicno na jedevite jade nalazi neki zajednicki stav, pritisnuta od strane USA i koji, nije bas najjasnije, da li zaista i odgovaraju njenim realnim interesima. Naravno Balkan nije Italija i solucija Trentino-Alto-Adige posle svega verovatno nije moguca mada bi za sve strane bila kompromisno, civilizovano resenje. Ne verujem da cak ni srbi iskreno zele Kosovo kao deo Srbije sa dva miliona ljudi koji nas mrze, uz perspektivu da ih imamo u vladi i tako to... kao sto to naravno, logicno ne zele ni Albanci. Na drugoj strani Srbija moze traziti mnogo sto sta u zamenu za ovako ipak ogroman ali neminovini ustupak... od ubrzanja procesa ulaska u EU do cak mozda parceta Kosova gde zive srbi, preko istog tretmana za srpsku republiku u Bosni... Nisam jos cula da neko od nasih politicara izlazi sa takvim nekim realnijim zahtevima nego sto je ostanak Kosova u sastavu Srbije. Ali ja zivim vec 15 godina vani tako da mozda i gresim, ko zna, mozda ce nas i iznenadiditi nekom realnom i pametnom politikom, mada iskreno, bas sumnjam.

B.Mikic

pre 16 godina

Ponekad imam osecaj da u toj americkoj administraciji sede ljudi nivoa petnaestogodisnjaka. Odavno je mnogima jasno da je samostalnost Kosova njihov projekat jer im je od strateskog znacaja i da prica o ugrozenosti tamosnjih Albanaca nema nikakve veze sa pravim razlogom secesije. Problem je sto ni sami Albanci nisu svesni americkog hegemonizma i trebace vremena pa da shvate da su im Srbi davali vise kroz autonomiju nego SAD kroz samostalnost. Ima niz primera gde su Amerikanci dosli kao "spasioci" a ostali da bi eksploatisali bogatstva i tako zadovoljavali svoje ekonomske i druge interese. Svi napori oko promene rezolucije idu ka istom cilju, samo sto se ovaj put trazi bolji pravni okvir. Uskoro cemo biti svedoci jos jedne naivne americke podmetacine. Tu svakako ne iskljucujem njihovo najjace oruzje - a to su mediji. Brzo ce se inprovizovati neki sukob izmedju Srba i Albanaca samo da bi se stvorio razlog za intervenciju i CNN ce sve "objektivno" objaviti. Krivci ce naravno biti Srbi i eto nove rezolucije. Ovaj put ce sve zavisiti od stava Rusije koja braneci celovitost Srbije, brani sopstvenu celovitost. Samo da ne bude zabune. Ne brane nas Rusi zbog nas vec zbog sebe. Izgleda da su shvatili da se mecka jako brzo blizi njihovim vratima.

Kasem Dragobia

pre 16 godina

Rezolucije 1244 ne govori o cuvanje teritoriju Srbije(Srbija nije postojala u to vreme kao samostalna drzava), nego o Kosovu unutar Jugoslavije. Putin govoreci o cuvanje teritorijalnog integriteta Srbije polazi od polaistine ili istine koja proizlazi od logike. Bazirano u takvim "istinama" cak i Milosevic proglasio pobedom nad NATO-om. Sa druge strane Zapad ne polemise o takvim "istinama", ali ide napred za resenje problema.
To je velika tema za diskusiju ali ono sto ja zelim da naglasim je razlika izmedju tumacenja sa Srbije i tumacenja sa Rusije. Srbi misle da su zrtva Zapada i istinito misle da Srbiji pripadaju sve iz bifse Jugoslavije dok oni nisu zrtve Zapada ali zrtve ruske politike "protiv" Zapada i Rusi ne misle da Jugoslavija je Srbija isto sto ne misle da Rusija je Sovjetski Savez. Prebacivsi loptu konflikta na EU, Rusi ne samo pokazuju svoje ciljeve prema Evropi ali i "iskrenost" prema Srbiji. Ako budem cinican(jer nisam siguran) ja bih rekao da nije slucajno da milosevicev klan se krije u Rusiji sto pokazuje da situacija stvorena na tlu Balkana ima izvor u Rusiji...

abra kadabra

pre 16 godina

znaci ameri su poslednjih dana napravili takticki manovar i povukli se nakratko i bez galame su rezoluciju pripremali. Sada se normalno bez pomene izvora govori o tome da ce trnaest zemalja glasati za rezoluciju, Kina ce se suzdrzhati od glasanja. A lopta znaci ostaje kod Rusije. Pa da vidimo da li ce Rusi da se suprostave celom svetu. A i ako oni to urade kosovari ce to protumaciti bezvrednim, jer to nema nikakve veze sa logikom i sa pravdom, da neko iz sibirije zbog nekog inata da odlucuje o nashim zhivotima. I tako cemo mi dobiti puni legitimitet da proglasimo nezavisnost, iako Rusi stave veto. Znaci srpska euforija od poslednjih dana u ovim stranicame je bila malo preuranjena. Nego bi bilo najbolje da se ostave inati i euforije, da se spusti lopta na zemlji i da svaki gradi svoju buducnost u nezavisnosti.

Petar

pre 16 godina

Ovo je vapaj Srbina sa Kosova i Metohije. Albanci ce svakim resenjem buduceg statusa Kosova i Metohije ostati da zive na njima. Nijedno resenje nece ugroziti njihov opstanak. Radi se samo o stepenu politicke samostalnosti.
Sa druge strane, nezavisno Kosovo i Metohija za Srbe i ostale ne-Albance znacice nevidjenu tragediju i nestanak. Verujte mi, zaista je tako. Konacni nestanak Srba sa KiM je siguran u tom slucaju.
Zar svet to zaista zeli? Zar zaista US zeli da Albanci dobiju sve, a Srbi sve izgube?
Ono sto bi bilo pravedno je da Albanci dobiju samo malo manje od sve. Sve minus, za Albance znaci opstanak Srba.

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da je Kosovo nezavisno barem od Srbije vec 8 godina pa svet ni Srbija se time nije srusio. Zavisni su samo kosovski Srbi. Problem je da i ovaj deo naseg gradjana bude nezavisan od Srbije ali na neki nacin opet vezan sa Srbiju a to je pitanje sadasnjeg vremena. Vjerujte mi, sve ce biti dobro i za Srbe i za Albance. Samo treba da zaboravimo nacionalizam. To nije pomagao ni Njemcima, ni Francuzima, ni Srbima u vrijeme vladavine Milosevica ni nikome. Zoran Djindjic je bio veoma pametan u tom smislu pa su ga postivali svi u Evropi, pa i jedan deo Albanca sa Kosova. Mislim da se pitanje Kosova realno biti reseno i da cemo vecno ziveti uz jednoga drugog, ali da cemo ipak biti zajedno i to u Evropskoj Zajednici. Ali za to moramo jos da radimo. Moje Postovanje i za Ekipu od B92 i za vas koji citate vjesti ovde.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Bre ljudi,predlozite vise tu PODELU Kosova pa da se svi izvucemo iz tog Kosovskog blata,i Albanci, i mi i Ameri i Rusi....i Republika Srpska:)

Martin,Pirot

pre 16 godina

Zaista,zasto nijedan nas politicar nije dosad izasao sa platformom 20%Kosova+Rs u zamenu za nezavisnost ostatka Kosova i priklanjanje zapadu?Niko nam nece dati nista ako ne trazimo i ako smo nejasni!

raso

pre 16 godina

americka ljubav prema nelogicnim drzavama (takozvana bosna-hercegovina, gruzija, ukrajina a i irak) ne daju nikakav prostor za unilateralne avanture!

"nezavisno" kosovo je odavno u korpi za djubre! jedini problem koji kostunica mozda nemoze resiti, je
"tajvanski" model. cak ni amerika nije priznala tajvan, ali im je dala vojnu garanciju.

no, takvu vojnu garanciju moze rusija isto dati abhaziji i drugim regionima pod kontrolom. a i pocelo je vec u tom pravcu, zato sto je putin rekao da ce ukiniti ugovor KSE.

amerika i eu trebaju rusiju u drugim krajevima svjeta, zato nevidim razlog da na njemackom mitingu g8 (gde se stvarno buducnost kosmeta odlucuje) car putin ponovo ne povuce "svog prijatelja" dzordza preko stola, kao sto je to radio zadnjih 6 godina.

V. Stojkovic

pre 16 godina

Koštunica je najavio da će Srbija u narednom periodu snažno insistirati da druge zemlje i institucije striktno poštuju teritorijalnu celovitost države Srbije. Svaka cast! Konacno je resio da valjano radi svoj posao. Mogao bi takodje da insistira i na povratku raseljenih/odseljenih, ogranicenom kontigentu srpke vojske/policije itd.

bratko

pre 16 godina

samo podela kosova sa albancima, pa virtuelni kineski zid, a onda u buducnosti da se grade male kapilarne veze, bazirajuci se na stvarnom interesu i bez emocija!

S postovanjem,

fejzi

pre 16 godina

Posle svega sto se desilo u ovim prostorima,mislim,a siguran sam da delim misljenje mnogih kao u srbju tako i na kosovo,najbolje resenje je ziveti svako u svojoj kuci. Iako niko nemoze da krivi srpski narod zato,ipak losa plitika je dovela do toga i nema nazad.Jednoga dana ( i to brzo ) ce da se to desi,nezavisnost,bolje da srpska vlast izadze pred narodom i prizna tu realnu situaciju i da objasni svom narodu. To je tesko mozda na pocetku al budite sigurni,u to sam 100% posto uveren da i vi i mi ici cemo velikim koracima napred. Ako godinu ili dve vas neko postavlja pitanje dali biste se ponovo ujedinili,odgovor bice NE. Slazem se potpuno sa ceskim predsednikom" Kosovski narod ne treba nikog da slusa,on treba da odluci za svoju buducnost a ne po svetskim metropolama".Dakle da smo mi resili problem medzusobno ,ne bi bilo potrebe za resolucije.
E sad dal neko imonuje resnje ili ne mora da se slusa.Na kraju krajeva kosovo pripada onma koji zive na nju.Prijatno.

Illyria

pre 16 godina

Teritorijalni integritet države Srbije nad Kosovom je izgubljen onoga dana kada je država Srbija na celu sa svojim voljenim voždom za koga je glasala ogromna većina srpskog naroda stavila potpis na Kumanovskoj kapitulaciji.
To što današnja "demokratska" Srbija misli isto kao i Slobina Srbija da je pobedila NATO u ratu za Kosovo pokazuje koliko je Srbija daleko od istine i demokratije.

Kaqak

pre 16 godina

Frenk Wizner pre nekoliko meseca je izjavio da je Kosova od strateske vrednosti za SAD. Kad to Amerikanci kazu,kao sto su rekli za Irak, znaci da nema sile na svetu koja ce zaustaviti Amerikance. Izvinite komsije ali ste u geostrateskom ratu na izgubljujucoj strani.
Pozdrav Sa Kosova

Pokusavam biti realan

pre 16 godina

Pojedinci ne shvataju OSNOVNU stvar:

Srbija MORA biti kaznjena za postupke prema Albancima.
Pocevsi od ukidanja autonomnosti pokrajine (tj. Ustava iz 1974), pa do vozanja mrtvih/pobijenih albanaca u hladnjacama po Srbiji i bacanja u Dunav ili kopanja u Batajnici, a sve 500 km od fronta.
Neki porede Kosovo sa Korzikancima. Ne secam se nesto da su Francuzi ukidali autonomiju Korzikancima, a ni da su ih ubijali i sakrivali i vozili cak sa Korzike i sakrivali/kopali leseve oko Pariza ili bacali u Senu.
Neki u Srbiji misle da svet zaboravlja te nase postupke i ponasaju se kao da se to nikada nije ni desilo, tj. da su svi na to zaboravili.

A sa druge strane, taj isti svet ne vidi da je cak i dolaskom nove vlasti u Srbiji doslo do nekog pokajanja.
I dalje Srbija aktivno ucestvuje u prikrivanju Haskih optuzenika (ne samo Mladica).

E gospodo draga sada treba da trpimo posledice takve politike i placamo kaznu.

PS:
A tamo neke 1919/20 dobismo od tog istog sveta vascelu Vojvodinu na poklon zato sto smo ucestvovali u I sv. ratu.

Zakljucak
Svet nagradjuje, ali i kaznjava

abra kadabra

pre 16 godina

znaci ameri su poslednjih dana napravili takticki manovar i povukli se nakratko i bez galame su rezoluciju pripremali. Sada se normalno bez pomene izvora govori o tome da ce trnaest zemalja glasati za rezoluciju, Kina ce se suzdrzhati od glasanja. A lopta znaci ostaje kod Rusije. Pa da vidimo da li ce Rusi da se suprostave celom svetu. A i ako oni to urade kosovari ce to protumaciti bezvrednim, jer to nema nikakve veze sa logikom i sa pravdom, da neko iz sibirije zbog nekog inata da odlucuje o nashim zhivotima. I tako cemo mi dobiti puni legitimitet da proglasimo nezavisnost, iako Rusi stave veto. Znaci srpska euforija od poslednjih dana u ovim stranicame je bila malo preuranjena. Nego bi bilo najbolje da se ostave inati i euforije, da se spusti lopta na zemlji i da svaki gradi svoju buducnost u nezavisnosti.

Iz dijaspore

pre 16 godina

NEREALNOST je nesto sto me oduvek kod nas nerviralo, hocemo u EU, nedamo Kosovo itd. A sta je realnost dragi moji??? To da kod nas uslovi za EU nisu ni priblizno stvoreni, u Srbiji sam svako leto i mnogo to relnije vidim.Drugo, sta se predlaze za Kosovo kao alternativa, ne to "nedamo Kosovo" nego neko realno resenje.Razgovori??Cisto sumnjam, tu razgovori ne pomazu jel ni jedna strana nece da se odrekne ama bas nicega.Znam da je to deo nase teritorije i ma koliko to boli 2miliona Albanaca nece u Srbiju i gotovo, da mi budemo zajedno, damo autinomiju i tome slicno su samo puste zelje a i oni su osetili blagodeti samostalnosti i nece vise nazad! I sta sad?Ne treba glavom kroz zid. I mislim da cemo na zalost morati ovako ili onako debelo da platimo politiku Slobodana Milosevica.

Protiv nacionalizma

pre 16 godina

Problem je u nacionalizmu, odnosno anahronoj, plemenskoj i primitivnoj koncepciji uredjenja drzave koja je apsolutno nekompatibilna sa danasnjom Evropom i savremenim svetskim poretkom. Politika velikosrpskog nacionalizma je, zajedno sa ostalim agresivnim nacionalistickim pokretima, uzrok raspada Jugoslavije, SRJ, SCG, promene unutrasnjih granica BiH, i osamostaljivanja Kosova. U ovim pricama o gubitku 15 pct teritorije zaboravljamo da postoji nesto mnogo vaznije sto je odavno, nepovratno i nenadoknadivo izgubljeno. TO su ljudski zivoti - bosnjacki, hvatski, srpski i albanski, svejedno. Kao i uvek narod je platio cenu nacionalistickog izivljavanja i razbojnicke pohlepe za teritorijama, vlascu i plenom. Zato me bas briga za sve te drzave i njihove teritorije. Samo da ljudi prestanu da se kolju, pa makar bilo i sto drzava na teritoriji bivse Jugoslavije.

mertur

pre 16 godina

Ne grese Amerikanci kada Albancima pomazu da dobiju nezavisnost u svome tlu vec su rusi pogresili pomazuci Srbe da stvaraju drzavu na tudjem tlu.

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Srbija polaze pravo na Kosovo na osnovu tkz Istorijskog prava.Srpska drzavnost na Kosovu pocinje od sredine trinastog veka, narocito dolaskom kralja Milutina koji prenosi svoju prestonicu u Prizren i potom prodire do grcko-makedonske granice.Tako ce biti pod Stevanom Decanskim i pod carem Dusanom da bi pad poceo sa Urosem Nejakim. Srpska drzavnost je srusena Marickom bitkom a Kosovskom samo potvrdjena. Srpska drzavnost na Kosovu i Metohiji , kao i Makedoniji, trajala je samo nesto vise od jednog veka. To doba njenog punog drzavnog,kulturnog i ekonomskog uspona i procvata. I izgradnje mnogih zaduzbina , crkava i manastira, na koje se drzava Srbija poziva kao krucijalni dokaz da Kosovo pripada njoj .
Stanje zateceno nakon 520 i vise godina, bilo je drugacije od pretpostavljenog. Vecinsko zateceno stanovnistvo bilo je drugog porekla, jezika i religije. Prilikom ulaska srpske vojske na Kosovu i njenog oslobadjanja 1913.godine, jedan vidjeniji Srbin, ucesnih pohoda, je primetio: “I upravo osnovni uzrok svih nezgoda od kojih danas patimo i od kojih cemo ubuduce mnogo patiti lezi u tome sto smo usli u tudju zemlju”. Suvise je dugo vremena proslo, od Kosovske bitke, da bi Kosovo ostalo konzervirano, po zelji nove hegemonije koja se tek radjala. Sve kasnije mere preduzete u cilju srbizacije Kosova, agrarna reforma, kolonizacija crnogoskim i srpskim stanovnistvom iz drugih krajeva, nisu mogli postici zadati cilj, da se na Kosovu promeni etnicka slika. Kasnije metode bile su sve ostrije. Epoha vladavine Milosevica je samo jedna etapa koja je trebala biti i konacna. Preduduzeti sve one mere, pocevsi od proterivanja, sistematskog unistavanja jednog naroda, pa maker bio oznacen i kao nacionalna manjina, bilo je zabranjeno po svim vazecim medjunarodnim zakonima . Pozivati se sada na Medjunarodno pravo,” koje ne dopusta otimanje 15% teritorije” ali koje jos manje dopusta to sto je Srbija uradila tokom ’98 i ’99 godine slikovito receno “ne pije vodu”. Tu istinu sasvim su shvatili oni koji su nekada Trijanonskim ugovorom (1918) dodelili Srbiji teritoriju nekoliko puta vecu od danasnjeg Kosova.Oduzeli je od drzave koja je izazvala velike patnje Srbiji i srpskom narodu.I to mnogima izgleda normalno. Oni koji se pozivaju na “svom svetom i vecitom pravu na neku teritoriju” zaboravljaju da” zemlja pripada onima koji zive na njoj”. Autori novog Ustava , Preambule posebno, nisu to uzeli u obzir. vec ponavljaju svoju istinu.

Tosha

pre 16 godina

Amerika i EU ce se smoriti ako Rusija ulozi veto na njihovu rezoluciju ali ovog puta mislim da su Rusi potpuno u pravu. Zasto se vodi politika dvostrukih standarda i to uvek prema Srbiji. Nije im valjao Milosevic, i bilo je dacemo vam sve samo da dodje demokratska vlast. Posle 5. oktobra 2000 je otisao Milosevic, a ucene i dvostruki standardi i raznorazni stapovi i sargarepe su ostali kao da je on na vlasti. Dokle bre vise, covek je umro, eeeejjjj nema ga vise, mi smo glasali za nesto drugo... Nismo glasali da nam Albanci sa Kosova prodaju demokraticnost i da nas ubedjuju kako oni nece da zive sa nama zbog Milosevica.

abit

pre 16 godina

Pa niko nije pitao 99-te ni jelcina ni Putina za vojno resenje koje je USA preduzela na Kosovu, pa nece sigurno ni sada pitati za "dozvolu" ni Rusiju ni Srbiju. Jednostavno stvar je u tome da USA zeli da ima i EU, i Rusije pa ako hocete i Srbiju "u procesu"...i zato oni imaju vremena napretek. Ja mislim da Rusija i Srbija nema bas puno vremena da komotno se ponasaju i sto je najgore da srpski politicari obmanjuju svoj narod u celom tom procesu ...

LioPR

pre 16 godina

Putin je rekao da budući status Kosova mora da bude rešen dogovorom Beograda i Prištine, u skladu sa Rezolucijom 1244, koja ističe da je Kosovo integralni deo Srbije. A gde je to vidio g. Putin molim vas. U tekstu rezolucije 1244 ima puno mesta gde je slovo s ali nigde rec Srbija. Tamo se postuje teritorialni integritet i suverenitet SRJ dakle Savezne Republike Jugoslavije (koja vise ne postoji) ali ne i Srbije i nastavlja da u prelaznom periodu Kosovo treba da uziva substancialu autonomiju u okviru SRJ, dakle ne Srbije vec samo SRJ sto se moze tumaciti Kosovo moze biti treci clan bivse SRJ.
U svakom slucaju vec mozemo da vidimo koliko je tesko izmeniti rezoluciju 1244 s kojom prakticno Kosovo je nezavisno od Srbije, dakle Kosovo je prakticno izgubljeno od Srbije vec Juna 1999 i cudim se kad neko kaze ne damo 15% teritorije kada ta teritorija vec je izgubljena. Pa ko vlada tom teritorijom molim vas. Pa neka rusi uloze veto i milijun puta na novu rezoluciju, jer prema ovoj staroj 1244 Kosovo ce nastaviti POTPUNO odvojen zivot od Srbije, ABSOLUTNO nezaivsna u odnosu na Srbiju i prakticno drzava pod UN protektoratom. Srpska i ruska strana stalno govore o karti un i postovanju teritorialnog integriteta i slicno ali u toj karti isto tako stoji pravo naroda na samoopredeljenje i NEZAIVSNOST. Oni koji pricaju o gubitku 15% teritorije zapravo i nemaju nikakvo postovanje za narod koji zivi u tih 15% teritorija (jer nikada ne kazu gubimo 20% naroda) i jos onda pozivaju njih da prihvate nekakvu autonomiju kada vec prakticno imaju drzavu pod un protektoratom a rezolucija 1244 to omogucuje i vekovima dok rusi ne popuste za novu rezoluciju.

Metro

pre 16 godina

Rezolucija SAD & EU treba se jednoglasno usvojiti u SB kao vazan znak svih drzavama sveta da slicne politike kao Miloseviceve ne mogu se tolerisati bez ikakvih konsekvencija. Argument da se Srbija odrekla Miloseviceve politike ne stoji imajuci u obzir politiku koju vodi danasnji premijer Kostunica i dok narod Srbije daje veliku podrsku jednoj ultraradikalnoj partiji! Zbog toga demokratsko Kosovo zeli i mora da bude nezavisno.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Amerikanci i NATO-pakt ne popustaju. Oduzece nam Kosovo po svaku cenu zbog basnoslovnog rudnog bogatstva (najvece svetske rezerve strategijskog bora, zlato, srebro, nikal, lignit itd.), makar i na odlozeno. Nesto slicno su uradili i u Hrvatskoj. Milosevic je nedeljama tamburao po medijima kao svoju veliku politicku pobedu, sto je je usvojena Rezolucija o nadgledanoj nezavisnosti Istocne Slovonije. Krajnji rezultat je da je Tudjman (bivsi Titov general vojne bezbednosti) kada je istekao rok popio casu vina u hrvatskom Iloku (nepun kilometar od Srema). Milosevic je tada nasao drugu dezurnu temu, a Kostunica i ostale “patriote” ce naci kada istekne rok nadgledane nezavisnosti Kosova.
NATO-pakt ubrzano uclanjuje Makedoniju, Hrvatsku, Albaniju, a verovatno ce i Crnu Goru, da bi se "stvorilo okruženje bezbednosti i stabilnosti". Tacnije, da bi se osiguralo prisustvo jakih vojnih snaga NATO-pakta u svim drzavama koje se granice sa Srbijom. Opet se vracamo na period 1945-48, kada smo bili u otvorenom hladnom ratu sa njima, a na samoj ivici stvarnog rata posle krize oko Trsta.
Rusi su se nasli u cudu. Verovatno ce uloziti veto u Savetu bezbednosti. Da “pokazu zube” NATO-paktu (u vidu nekoliko stotina raketnih glava sa nuklearnim punjenjem) i da bi dokazali da su i dalje vojna sila prve kategorije. Odrekli su se nekoliko miliona kvadratnih kilometara teritorije sa ruskim zivljem prilikom raspada SSSR-a, pa ce se vremenom odreci i srpskog Kosova. Hladni rat oko Kosova im sluzi da jasno stave do znanja Amerikancima, NATO-paktu i Evropskoj Uniji da ni pedalj svoje teritorije vise nece dati, pogotovo ako su na njemu izvori nafte i prirodnog gasa.
Cuveni finski predsednik Kekonen je svojevremeno izjavio da zemlje sa bogatom istorijom imaju siromasan narod. Mi smo tipican primer.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Vladan

pre 16 godina

Sramota me sto sam podrzavao Ameriku protiv onoga sto je Srbija nekada radila. Sramota me, jer ono sto nam oni sada rade prevazilazi sve granice ljudskog morala i bilo kakvog i kojeg prava. Iz tog razloga, otmu li nam Kosmet nikada ni ja, ali ni moja deca necemo biti za bilo kakve Evro-Atlanske integracije. Ako i udjemo jedva cu cekati trenutak da dam svoj doprinos da se one rasture. A kako se clanovi tih integracija danas ponasaju, necemo dugo na to cekati. Zato, ne dajmo Kosmet. Neka ga otmu, ali nase pravo na tu svetu srpsku zemlju nikada nece zastareti!

Kasem Dragobia

pre 16 godina

Rezolucije 1244 ne govori o cuvanje teritoriju Srbije(Srbija nije postojala u to vreme kao samostalna drzava), nego o Kosovu unutar Jugoslavije. Putin govoreci o cuvanje teritorijalnog integriteta Srbije polazi od polaistine ili istine koja proizlazi od logike. Bazirano u takvim "istinama" cak i Milosevic proglasio pobedom nad NATO-om. Sa druge strane Zapad ne polemise o takvim "istinama", ali ide napred za resenje problema.
To je velika tema za diskusiju ali ono sto ja zelim da naglasim je razlika izmedju tumacenja sa Srbije i tumacenja sa Rusije. Srbi misle da su zrtva Zapada i istinito misle da Srbiji pripadaju sve iz bifse Jugoslavije dok oni nisu zrtve Zapada ali zrtve ruske politike "protiv" Zapada i Rusi ne misle da Jugoslavija je Srbija isto sto ne misle da Rusija je Sovjetski Savez. Prebacivsi loptu konflikta na EU, Rusi ne samo pokazuju svoje ciljeve prema Evropi ali i "iskrenost" prema Srbiji. Ako budem cinican(jer nisam siguran) ja bih rekao da nije slucajno da milosevicev klan se krije u Rusiji sto pokazuje da situacija stvorena na tlu Balkana ima izvor u Rusiji...

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Zanimljivo je, da skoro niko ne govori o temi br.1, tek po neki politicar i po neki komentator. Preduslov za nezavisnost Kosova je oduzimanje teritorijalnog suvereniteta Srbije nad teritorijom Kosova. TO je tema br.1. Tu je problem. Sta ce oni raditi sa Kosovom ako ga oduzmu Srbiji silom, uopste nas nije briga. Nadzirana, privremena, ogranicena, nametnuta - vise nije bitno. Za temu broj 1 nemaju nikakvo racionalno opravdanje i zato toliko galame o temi br.2, da bi sakrili sustinu. Ocigledno je da su Rusi sve vreme znali sustinu i cekali pravi trenutak. Normalno je, da Jelcin nije hteo da brani Milosevica, jer je i Milosevic stao na stranu protivnika Jelcina, kad se desila ona guzva tamo u Rusiji. Pustili su nas da se malo krckamo u svom sosu, ali je sada sos mnogo veci i preti mnogima i Rusi sada ne mogu da cute. Sad se odlucuje o sudbini sveta - hoce li to biti jedna beskrajna serija americkih napada na koga hoce, kad hoce, zasto hoce, ili ce i oni poceti da se ponasaju bar priblizno civilizovano. I ne treba zaboraviti - Rusija nije sama, tu je i Kina, koja ima i "Kosovo" i "Vojvodinu", ni oni nisu ravnodusni prema Kosovu. Pored vec nabrojanih mnogih vaznih pitanja bez odgovora, u brojnim komentarima, ja bih dodao jos jedno - ko je vladao Juznom Srbijom u vreme dok je Milosevic vladao Srbijom? Kako to da SAD i njih ne proglase za "poseban slucaj" i "oslobode"? Argumenti, koje SAD iznose u prilog nezavisnosti Kosova, notorni su primer primitivizma i siledzistva, kakvo se nije zapamtilo u savremenoj civilizacijo jos od 1933 godine. Za dve trecine tih argumenata je kriva MZ ili neposredno SAD, tako da je sve zajedno vise nego klimavo.

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da je Kosovo nezavisno barem od Srbije vec 8 godina pa svet ni Srbija se time nije srusio. Zavisni su samo kosovski Srbi. Problem je da i ovaj deo naseg gradjana bude nezavisan od Srbije ali na neki nacin opet vezan sa Srbiju a to je pitanje sadasnjeg vremena. Vjerujte mi, sve ce biti dobro i za Srbe i za Albance. Samo treba da zaboravimo nacionalizam. To nije pomagao ni Njemcima, ni Francuzima, ni Srbima u vrijeme vladavine Milosevica ni nikome. Zoran Djindjic je bio veoma pametan u tom smislu pa su ga postivali svi u Evropi, pa i jedan deo Albanca sa Kosova. Mislim da se pitanje Kosova realno biti reseno i da cemo vecno ziveti uz jednoga drugog, ali da cemo ipak biti zajedno i to u Evropskoj Zajednici. Ali za to moramo jos da radimo. Moje Postovanje i za Ekipu od B92 i za vas koji citate vjesti ovde.

igor

pre 16 godina

Svi kazu da Srbija mora biti kazenjena zbog zlocina. Srbija je vec kaznjena time sto je od 1992 pa sve do danas pod sankcijama, time sto je bombardovana, sto je ubijeno dosta ljudi, sto vojske sto potpuno nevinih civila. Izrucili smo kompletnu milosevicevu vladu, a i njega licno haskom tribunalu. Ove kazne su vise nego adekvatne.
S druge strane, Albanci su zapoceli oruzanu pobunu protiv legalnih organa drzave Srbije, ubijali i otimali policajce i vojnike. Ubijali i palili u krematorijumima seljake samo zato sto su Srbi, bacali bombe po kaficima samo zasto sto su srpski. Za 8 godina albanskog upravljanja Kosovom i Metohijom ubijeno je ili nestalo 2000 Srba. Spaljeno je crkava i manastira da im se ne zna broj. Da li oni za ovo trebali da budu kazenji ili nagradjeni? Oni koji tvrde da treba da budu nagradjeni, neka odu licno na Kosovo i neka ih nagrade sa cim god hoce, ali Kosovom i Metohijom ne mogu.

zorica

pre 16 godina

Jako me zanima kako ce se zavrsiti ova drama .Da li Amerikanci stvarno zele da prekrse zakon i pokazu Rusima da oni dominiriju citavim svetom.Ne razumem i prosto se plasim danasnjeg sveta. Na osnovu lazi i placanja moze se sve. Kako to da su Srbi manjina kad pokrajina je jos uvek u sastavu Srbije. Totalno zbunjena...

RPK

pre 16 godina

Politika dvostrukih standarda je opet na delu. Ljudska prava postoje samo za americke saveznike i strateske partnere( namerno ne koristim rec prijatelje, posto sve gledaju iskljucivo kroz interes ). Kurdi su pod rezimom Sadama Huseina daleko surovije ugnjetavani nego Arbanasi, pa cak i u Turskoj koja tezi dostizanju vrednosti "zapadne demokratije", ali se u U.N. nikad nije postavilo pitanje da li bi trebalo Kurdima dati nezavisnu drzavu. Njima bi to bila prva i jedina koju imaju, a za Albance se vec trazi druga !! Irak je izgubio rat protiv NATO-a i niko ne pominje da to mora da plati gubitkom dela svoje teritorije. A Kurdi takodje ne zele da zive u istoj drzavi sa Iracanima, pa neka zovu Ahtisarija da im napravi plan kako da se odvoje...Naivna opet ispada Evropa, slepo prateci americki diktat, dobili su prazno obecanje da ce se resavanjem statusa Kosova ubrzano resiti i problem velikog broja ilegalnih doseljenika Albanaca ( a opet analogija - takvih imigranata iz Kurdistana je daleko vise ).

Martin,Pirot

pre 16 godina

Zaista,zasto nijedan nas politicar nije dosad izasao sa platformom 20%Kosova+Rs u zamenu za nezavisnost ostatka Kosova i priklanjanje zapadu?Niko nam nece dati nista ako ne trazimo i ako smo nejasni!

toma

pre 16 godina

Kao da ignorisu sve ruske i srpske stavove, testiraju spremnost prvenstveno Rusije da se zalozi za postovanje povelje UN, mislim da ce se jako iznenaditi, u suprotnom, mi cemo biti iznenadjeni (ako je to ikako moguce, nakon svega) Ako Albancima daju nezavisnost a Srbima oduzmu sve, potrebno je razmisliti ko su nam prijatelji i da li zelimo i dalje u EU.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Bre ljudi,predlozite vise tu PODELU Kosova pa da se svi izvucemo iz tog Kosovskog blata,i Albanci, i mi i Ameri i Rusi....i Republika Srpska:)

vladami

pre 16 godina

Zasto se Amerikancima i EU toliko zuri da Kosovo dobije nezavisnost? O cemu se tu u stvari radi? KFOR misija na Kosovu je relativno mala i nije teska i rizicna po NATO vojnike. S druge strane, resenje koje tako zdusno namecu i guraju Amerikanci i EU (da ne kazem na silu) strasno komplikuje stvari sa stanovista medjunarodnog prava, ljudskih prava, sporazume, konvencija, povelja, principa itd. Konfrotira Rusiju (i ne samo Rusiju) sa zapadnim svetom. Pretstavlja pretnju po region i svet u opste. Sta se krije iza ovakve namere pre svega SAD? Nece biti da im je toliko stalo do Albanaca za koje i ptice na grani znaju na koji su nacin dosli do etnicki cistog Kosova. Da li ta nezavisnost daje legitimitet kriminalnom bombardovanju Srbije od strane NATO pakta 1999 godine? Da li se iza toga krije jos nesto? Mnogo je vaznih pitanja bez odgovora i pretnja je po bezbednost na planeti. Zasto se upadljivo cuti o tome? Previse je pitanja da nema odgovora. Jeftine parole o slobodi Albanaca i krivici rezima Slobodana Milosevica za stanje na Kosovu sluze samo kao zamajavanje javnocti. Nema to blage veze sa stvarnim stanjem i razlozima za ovakvo ponasanje SAD. EU samo slepo sledi svoje americke lidere i postupice onako kako Amerikanci zele.

zokac

pre 16 godina

Istina je da mi nismo na strani Amera kao i vecina sveta samo to retko ko sme da kaze.U tome je nasa velicina ,sto silnu nepravdu koju prave po svetu tako mali narod sme da osudi cak se i suprostavi tome kao 1999 godine.Istina je i to da je ovo borba za geostrateski rat kao sto je to bilo i u Iraku,Kosovari se dzabe raduju nezavisnosti,vidimo kako sada prolaze saveznici Amerikanaca,Afganistan i deo Iraka.Prema tome mi mozemo izgubuti deo teritorije na neko vreme,a vi komsije sa zalaganjem i dobijanjem nezavisnosti gubite sve.

FV

pre 16 godina

Bas me zanima na sta ce izaci sve ovo. Rusija je ipak malo pomesala karte na stolu koje su izgledale vec sasvim odlucene. Mala Srbija i Kosovo izmedju USA i Rusije i razno raznih njihovih velikih interesa... samo sto sa vladom koju imamo ne znam koliko cemo umeti da sve to iskoristimo i da izadjemo iz svega ovoga kao bilo sta drugo a ne kao totalni gubitnici. UE kao i obicno na jedevite jade nalazi neki zajednicki stav, pritisnuta od strane USA i koji, nije bas najjasnije, da li zaista i odgovaraju njenim realnim interesima. Naravno Balkan nije Italija i solucija Trentino-Alto-Adige posle svega verovatno nije moguca mada bi za sve strane bila kompromisno, civilizovano resenje. Ne verujem da cak ni srbi iskreno zele Kosovo kao deo Srbije sa dva miliona ljudi koji nas mrze, uz perspektivu da ih imamo u vladi i tako to... kao sto to naravno, logicno ne zele ni Albanci. Na drugoj strani Srbija moze traziti mnogo sto sta u zamenu za ovako ipak ogroman ali neminovini ustupak... od ubrzanja procesa ulaska u EU do cak mozda parceta Kosova gde zive srbi, preko istog tretmana za srpsku republiku u Bosni... Nisam jos cula da neko od nasih politicara izlazi sa takvim nekim realnijim zahtevima nego sto je ostanak Kosova u sastavu Srbije. Ali ja zivim vec 15 godina vani tako da mozda i gresim, ko zna, mozda ce nas i iznenadiditi nekom realnom i pametnom politikom, mada iskreno, bas sumnjam.

Stevan

pre 16 godina

Samo neka spremaju nove rezolucije. Ako i posle bombardovanja ne bi imali nezavisno Kosovo, ispalo bi da je NATO izgubio rat sa Srbijom. Kako drugacije protumaciti? NATO je zagazio duboko u balkansko blato i sad slajfuje. Ameri bi zaista sada voleli napolje, ali im ponos ne dozvoljava.

Ana

pre 16 godina

SAD drzave su zaista sila,ali sa cestim greskama u strateskim procenama. To je sila sasvim pobediva oni su izgubili vec vise ratova kako pravih- onih na terenu, tako i diplomatski. Da ne pominjemo Vijetnam, ali setimo se da su ih Somalijci motkama najurili iz Somalije ne tako davno, a rezultati njihove neuspesne politike vide se na sve strane od Bliskog istoka,do raspolozenja u Latino svetu. O Iraku sta uopste reci?
Na svetu postoje sile koje ce u doglednoj buducnosti sve vise potiskivati SAD, narocito je to grupa najmocnijih drzava Dalekog istoka. A tako je i pravo, sve Imperije su propale, neke bas na Balkanu.

Svaka cast Albancima, ali bi bilo pametnije da pokusaju da nadju zajednicki jezik sa Srbima, sto naravno vazi i za Srbe, jer oni ce ziveti zajedno, a ne Amerikanci sa njima...

Ana

pre 16 godina

Amerika i EU smatraju da su najvazniji deo planete zbog bogatstva, a mehanizmi sticanja bogatstva se kroz istoriju nisu menjali i uvek su bivali surovi. Ilegalno bombardovanje suverenih zemalja u ime uspostavljanja demokratije je nacin na koji pomenute zemlje uspostavljaju dominaciju nad teritorijama koje imaju prirodna bogatstva, a Kosovo u celoj ovoj prici predsatvlja samo vezbu za institucionalizovanje i davanje nekakvog legitimiteta ilegalnim akcijama SAD i EU, koji ce se kasnije primenjivati kao nesto sto je potpuno normalno, bilo gde gde oni i njihove kompanije zele da se ustanove. Ne bi bilo lose ovom prilikom da se podseti da je EU u Iraku aktivna isto kao i SAD, i da njihove kompanije postaju vlasnici tudjih poseda, naftnih polja etc. To podseca na britansku istocno africku kompaniju koja je kolonizovala Keniju i Ugandu- kompanija je bila vlasnik drzave?! To je bila uobicajena praksa britanske kolonijalisticke politike, koja i dan danas postoji, i nista se nije ni promenila. Oni su primenjivali iste metode kada su pokusavali da opravdaju rat sa zulu plemenom tvrdeci u to vreme kako je Zulu kralj "diktator"... Istorijskih, ali i savremenih primera ima na pretek...Da se vratimo na nas, Srbi su kroz istoriju pokazali da su borci za zastitu sopstvenih interesa, bez obzira na velicinu sila koje su nas napadale. Trpeli smo turke koji su u vreme svog carstva bili i veci i nemilosrdniji od mnogih danasnjih sila, i uspeli samo da se odrzimo. Zakljucak je sledeci, kad god su se velike sile oko nas lomile, i kad god smo se sa njima sukobljavali bili smo pobednici na kraju. Ovaj proces koji sada traje sa Kosovom je samo deo veceg procesa, koji ce mozda i da potraje, ali Srbija definitivno nece dopustititi da joj se zloupotrebljavaju interesi na Kosovu, koji nisu samo mitoloski interesi!

Petar

pre 16 godina

Ovo je vapaj Srbina sa Kosova i Metohije. Albanci ce svakim resenjem buduceg statusa Kosova i Metohije ostati da zive na njima. Nijedno resenje nece ugroziti njihov opstanak. Radi se samo o stepenu politicke samostalnosti.
Sa druge strane, nezavisno Kosovo i Metohija za Srbe i ostale ne-Albance znacice nevidjenu tragediju i nestanak. Verujte mi, zaista je tako. Konacni nestanak Srba sa KiM je siguran u tom slucaju.
Zar svet to zaista zeli? Zar zaista US zeli da Albanci dobiju sve, a Srbi sve izgube?
Ono sto bi bilo pravedno je da Albanci dobiju samo malo manje od sve. Sve minus, za Albance znaci opstanak Srba.

V. Stojkovic

pre 16 godina

Koštunica je najavio da će Srbija u narednom periodu snažno insistirati da druge zemlje i institucije striktno poštuju teritorijalnu celovitost države Srbije. Svaka cast! Konacno je resio da valjano radi svoj posao. Mogao bi takodje da insistira i na povratku raseljenih/odseljenih, ogranicenom kontigentu srpke vojske/policije itd.

bratko

pre 16 godina

samo podela kosova sa albancima, pa virtuelni kineski zid, a onda u buducnosti da se grade male kapilarne veze, bazirajuci se na stvarnom interesu i bez emocija!

S postovanjem,

raso

pre 16 godina

americka ljubav prema nelogicnim drzavama (takozvana bosna-hercegovina, gruzija, ukrajina a i irak) ne daju nikakav prostor za unilateralne avanture!

"nezavisno" kosovo je odavno u korpi za djubre! jedini problem koji kostunica mozda nemoze resiti, je
"tajvanski" model. cak ni amerika nije priznala tajvan, ali im je dala vojnu garanciju.

no, takvu vojnu garanciju moze rusija isto dati abhaziji i drugim regionima pod kontrolom. a i pocelo je vec u tom pravcu, zato sto je putin rekao da ce ukiniti ugovor KSE.

amerika i eu trebaju rusiju u drugim krajevima svjeta, zato nevidim razlog da na njemackom mitingu g8 (gde se stvarno buducnost kosmeta odlucuje) car putin ponovo ne povuce "svog prijatelja" dzordza preko stola, kao sto je to radio zadnjih 6 godina.

B.Mikic

pre 16 godina

Ponekad imam osecaj da u toj americkoj administraciji sede ljudi nivoa petnaestogodisnjaka. Odavno je mnogima jasno da je samostalnost Kosova njihov projekat jer im je od strateskog znacaja i da prica o ugrozenosti tamosnjih Albanaca nema nikakve veze sa pravim razlogom secesije. Problem je sto ni sami Albanci nisu svesni americkog hegemonizma i trebace vremena pa da shvate da su im Srbi davali vise kroz autonomiju nego SAD kroz samostalnost. Ima niz primera gde su Amerikanci dosli kao "spasioci" a ostali da bi eksploatisali bogatstva i tako zadovoljavali svoje ekonomske i druge interese. Svi napori oko promene rezolucije idu ka istom cilju, samo sto se ovaj put trazi bolji pravni okvir. Uskoro cemo biti svedoci jos jedne naivne americke podmetacine. Tu svakako ne iskljucujem njihovo najjace oruzje - a to su mediji. Brzo ce se inprovizovati neki sukob izmedju Srba i Albanaca samo da bi se stvorio razlog za intervenciju i CNN ce sve "objektivno" objaviti. Krivci ce naravno biti Srbi i eto nove rezolucije. Ovaj put ce sve zavisiti od stava Rusije koja braneci celovitost Srbije, brani sopstvenu celovitost. Samo da ne bude zabune. Ne brane nas Rusi zbog nas vec zbog sebe. Izgleda da su shvatili da se mecka jako brzo blizi njihovim vratima.

fejzi

pre 16 godina

Posle svega sto se desilo u ovim prostorima,mislim,a siguran sam da delim misljenje mnogih kao u srbju tako i na kosovo,najbolje resenje je ziveti svako u svojoj kuci. Iako niko nemoze da krivi srpski narod zato,ipak losa plitika je dovela do toga i nema nazad.Jednoga dana ( i to brzo ) ce da se to desi,nezavisnost,bolje da srpska vlast izadze pred narodom i prizna tu realnu situaciju i da objasni svom narodu. To je tesko mozda na pocetku al budite sigurni,u to sam 100% posto uveren da i vi i mi ici cemo velikim koracima napred. Ako godinu ili dve vas neko postavlja pitanje dali biste se ponovo ujedinili,odgovor bice NE. Slazem se potpuno sa ceskim predsednikom" Kosovski narod ne treba nikog da slusa,on treba da odluci za svoju buducnost a ne po svetskim metropolama".Dakle da smo mi resili problem medzusobno ,ne bi bilo potrebe za resolucije.
E sad dal neko imonuje resnje ili ne mora da se slusa.Na kraju krajeva kosovo pripada onma koji zive na nju.Prijatno.

Illyria

pre 16 godina

Teritorijalni integritet države Srbije nad Kosovom je izgubljen onoga dana kada je država Srbija na celu sa svojim voljenim voždom za koga je glasala ogromna većina srpskog naroda stavila potpis na Kumanovskoj kapitulaciji.
To što današnja "demokratska" Srbija misli isto kao i Slobina Srbija da je pobedila NATO u ratu za Kosovo pokazuje koliko je Srbija daleko od istine i demokratije.