Misija Saveta bezbednosti na Kosovu

Priština, Beograd, Oslo -- Misija SB UN u dvodnevnoj poseti Kosovu. Sastanci s predstavnicima misije, kosovskim zvaničnicima i lokalnim Srbima.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Da li je možda Koštunica mogao i naciji da objasni kakvo rešenje definitivno predlaže naša strana za Kosovo?
  A na osnovu čega će misija da ustanovi uslove bitisanja našeg naroda na Kosovu, ako ne mogu sa njima samima da sagledaju situaciju i haos u kome oni žive? Licemerje!
  (FC MILLWALL, 27. april 2007 08:01)

  # Link komentara

 2. Kada se uzme u obzir da je za ovu Misiju "skupljanja informacija na terenu" predvudjeno 4 dana, od toga po 1 za Brisel(?), Beograd i Pristinu za razgovor sa zvanicnicima, razumljivo je da postoje logisticki problemi. Da li sme da se postavi pitanje zasto su Ahtisari (i njegov tim) imali vremena za obilazak i razgovore zemalja EU, kao i USA a ne i Kosova o cijem statusu su odlucivali? Da li KFOR nije mogao da im garantuje zastitu (naravno od agresivnih Srba koji su jos tamo), ili su i tu postojali neresivi logisticki problemi?
  (Nada, 27. april 2007 09:22)

  # Link komentara

 3. A kakav je nas stav prema raseljenim Srbima sa Kosova, mozemo videti kako im je organizovan boravak na granici sa Kosovom.
  (Tijana, 27. april 2007 10:48)

  # Link komentara

 4. Skupom na Jarinju, Srbi pokusaju da imitiraju Blace 1999, gde su stotine hiljada prognanih Albanaca proveli 2-3 nedelje. Njihova propaganda je dostigla vrhunac. Vlada Kosova mora samo da pokaze Misiji UN-a dokument koji su potpisali prosle godine sa vladom Srbije a koji se tice povratka izbeglih Srba sa Kosova. Srbija se naravno nikada nije pridrzala onome sto je potpisala, jer je njen cilj da se izbeglice NE vracaju na Kosovu, nego da ih koristi u propagandne svrhe. BEZUSPESNO. To vreme je, dragi moji Srbi, proslo. Mozete vi da se zalite i da pravite galamu svuda, nece pomoci, jer prosto niste u pravu.
  (view, 27. april 2007 11:18)

  # Link komentara

 5. Ni jedna komisija koja je došla iz međunarodne zajednice, nije bila po volji našim vlastodršcima. Milošević je na savet Kutlešića, Smilje Avramov&CO, tražio da međunarodna arbitraža proceni da li se Jugoslavija raspala ili su se svi ostali otcepili od Srbije. Formirana je Badinterova komisija koja je rekla logičnu stvar - da se Jugoslavja raspala. Onda je Zloba rekao - puj pike ne važi, nećemo na šalter - pa smo bili izopšteni iz sveta i UN 10 godina. Slobodan je zvao Gonzalesa da proceni ko je dobio na izborima za lokalnu samoupravu, Gonzales rekao - koalicija "Zajedno", a Sloba umesto da prizna tu ocenu, još dva meseca pokušavao da izazove građanski rat, ne bi li tako sačuvao vlast. Bio je na Kosovu i Voker... ali su ga naše vlasti proglasile špijunom... Sad je Koštunica (novi Milošević) tražio komisiju Saveta bezbednosti. Jasno je da će Verbeke, uz kozmetičke izmene, podržati plan Martija Ahtisarija i da će Koštunica, poput svog velikog prethodnika, uz nešto drugačiju retoriku, saopštiti naciji da je posredi svekoilika zavera zapada protiv srpskog, ruskog i beloruskog naroda. Rusi će se u poslednjem trenutku, podrazmeva se, distancirati od srpskih budalaština i rezultat će biti: nezavisno Kosovo, pokarabašeni odnosi sa Amerikom i Evropom, dakle novo, možda i najkatastrofalnije zaostajanje Srbijice za civilizovanim svetom.
  (Vojislav Todorović, 27. april 2007 13:03)

  # Link komentara

 6. Sta je to radio Draskovic u Africi, kada je juznoafricki ambasador u UN juce izjavio da tek sada cuje da postoji nekakav plan koji nije Ahtisarijev i koji nije odrzanje statusa quo? Da li cemo i mi imati priliku da cujemo taj plan? Kada je taj plan sastavljen? Zasto nije bio poznat pre pregovora u Becu?
  (T., 27. april 2007 13:35)

  # Link komentara

 7. Celo to tuzno pozoriste sa pevanjem i kadjenjem je i anahrono i neiskreno i arogantno u isto vreme.
  Mozda bih malo vise verovala u iskrenost namera da su transparenti pisani i na albanskom.
  Kako je moguce da vecina Albanaca zna srpski,a gotovo niko od Srba ne zna albanski?
  ((Vlast)a, 27. april 2007 14:27)

  # Link komentara

 8. ja sam mislio ta je vreme mitingasha i jogurtovanja sa rahmetli Slobom odavno otishlo. Ovo insceniranje je stvarno smeshno i ne vodi nikuda. Imali smo osam godina vremena da se dogovorimo o ovim temama, ali normalno niko u Beogradu nije bio zainteresovan na to, a sada upotreblavaju ponovo ove nesretnike za propagandne svrhe. U mojem rodnom selu na Kosovu je bilo nekoliko profesionalnih mitingasha za vreme slobe. Svi su imali lepe kuce i imanja po Srbiji, a Sloba ih je upotrebljavao za propagandne svrhe i pravili su galamu, a nishta im nije falilo dok nisu preterali sa agresivitetom. E onda normalno da je bilo guzhve. Oni su prije nego shto su otishli imali josh vremena da spale sve kuce albanaca u selo. Mogli bi i ovoga puta tako biti, i ovi koji su na ovom izletu, sigurno su reshili svoje zhivotne probleme, jer su skupo prodali svoje kuce na Kosovo. A oni koji su stvarno u muci, nemaju vremena za izletovanja jer moraju se boriti za ekzistenciju. Ako se vec govori o izbeglicama, pa nas kosovskih albanaca ima najmanje pola miliona samo u evropi, vecina su napustili Kosovo tokom devedesetih jer im je u vladavini Miloshevica bilo lepo. Jer se i mi sada trebamo narediti u Becu kada delegacija dodje i da galamimo da hocemo kuci. Ima samo dva prblema, nijedan Grad ne mozhe da primi pola milijona ljudi na jogurt izletu, a i vecina su se sada smestili tu gde zhive i mozhda uopshte nece vishe da se vrate. Pa zato bi sve prijateljski molio, da batale propagandne igre i da se okrenu zhivotu.
  (abra kadabra, 27. april 2007 14:36)

  # Link komentara

 9. Misija UN je mogla vrlo lako da se uveri u bezbedonosno i svako drugo stanje na Kosovu. Jednostavno trebala je da se provoza u autobusima i automobilima sa recimo beogradskim tablicama!! Izvestaj prezivelih iz misije bi bio prava slika stanja na Kosovu.
  (Veteran, 27. april 2007 14:52)

  # Link komentara

 10. Ja zivim u Pristini radim sa srbima u centru pristine izlazimo na rucak,kafu i pricamo o ovim stvarima.Zivot je taman normalan cak i u ovim teskim trenutcima i za srbe i za albance.Kosovo vec 33 godina gradi svoju realnost koja je od 1999 totalno van Srbije. Nad 70 posto stanovnika je ispod 27 godina i vecina i ne zna srpski jezik ili nema nikakve veze sa srbima.Njima ova stvar dolazi nekako kao neka losa prica da tamo neko van Kosova zeli promeniti ovu realnost.Sa ovakvom politikom najvise gube sami Srbi na Kosovo jer podrzavaju nesto sto vecina naroda Kosova je protiv i tako sami se izolisu i identificiraju kao zlo koje preti vecini. Kosovski Srbi treba da se okrenu prema svom centru a to je Pristina. Njihova prava kako manjina su najveca u celom regionu. Srpski jezik je prisutan na primer u Djakovici gde ne zivi ni jedan Srbin. Najveci problem Srba je njihovo odbijanje da budu deo novog Kosova.Jedino kao deo Kosova mogu da budu celi u svojom celini. Ovako kako ide Srbi ostaju na margine Kosova a vec su odavno na margine Srbije. To oni znaju mnogo dobro i mi koji zivimo na Kosovu znamo da vecina Srba to prihvata ali ih Beograd ne da da konacno prihvate da budu centar a ne neka provincija.
  (Olti, 27. april 2007 15:09)

  # Link komentara

 11. Cuj ovo. Francuski ambasador impresioniran zalaganjem kosovskih vlasti za zastitu manjina. Ma smucili su mi se ovi "demokratski" orijentisani evropljani sa svojim lazima i cinizmom. Daj smogni snage i reci jednom ono sto vidis a ne ono sto si smislio pre nego sto si i dosao tamo.
  (Tasa, 27. april 2007 15:38)

  # Link komentara

 12. "Kosovo vec 33 godina gradi svoju realnost koja je od 1999 totalno van Srbije." - kako sad to? Zar nije za sve kriv Sloba?
  (svi (ni)su isti, 27. april 2007 16:15)

  # Link komentara

 13. Ja sam rodjen 1973-e pa ne mogu da znam,nek mi neko objasni gde su bili ti Srbi kad jhe Tito 1974-e dao Kosovu autonomiju?Zasto se onda na ulicama nije okupilo bar 2 miliona Srba?Tolike smo kukavice bili?Pa i nek nam se desava sta nam se desava,sa Slobom ista stvar,kukate i sedite kuci,nisu moji za dzabe zdimili za Francusku dok su mogli...Ovde se samo zbog nekakvog poskupljenja digne milion da protestvuje,dok se sami ne izborimo ne samo za Kosovo vec za Srbiju nece je ni biti kao sto je sad ima a kao da je nema...
  (D.Savic,Paris, 27. april 2007 16:34)

  # Link komentara

 14. Rusijo hvala vam jos jednom za bumerang Srbiji. Kad bi ste jos i veto ulozili to bi nam otvorilo put ka ne-nadgledanu nezavisnost. Upravo ste ubedili SB da je to najbolje resenje.
  (Albanac, 27. april 2007 16:52)

  # Link komentara

 15. Znaci, nasi bivsi sunarodnjaci zele da se vrate svojim domovima- s cime se sasvim slazem, i podrzavam ih!-, ali, bolan, zar bas sa zastavama i pankartama "Kosovo je Srbija"?! Jel' to kao neko pokazivanje dobre volje i zelje suzivota sa Albanskom vecinom?!
  (kako shvatiti?, 27. april 2007 17:34)

  # Link komentara

 16. Naša tzv. diplomatija je dobila još jedan šamar. Ambasador u SB iz Južne Afrike je morao da dodje u Beograd da bi saznao za naš stav o Kosovu. Bruka i sramota. Pitam se šta radi naša misija u Njujorku. Da li je moguće da nismo u stanju da 15 stalnih članica Saveta bezbednosti obavestimo o tome šta mislimo da je pravo rešenje za Kosovo? Treba da je sramota i diplomatiju, i savetnike i ceo pregovarački tim. Šta su oni u svojim životima uopšte ispregovarali? Jel čuo neko od njih da se pregovaranje uči? Nije posao pregovarača da "pegla" domaću javnost intervjuima i saopštenjima. Umesto da ovde prežvakavaju iste priče i time zabašuruju svoju nesposobnost, što se nisu razmileli po uticajnim državama i, ako ne umeju ništa drugo, bar PREPRIČAJU stav naše države. Na raznim mestima su nesposobnjakovići, ali mislim da diplomatskim nesposobnjakovićima nema ravnih.
  (Modesty, 27. april 2007 17:35)

  # Link komentara

 17. Srbija je vadila keca iz rukavi u posledni momenat sa predlogom:nadgledana autonomija i to sa stranim vojnim snagama.Zar nije ovo odobravanje okupacije jednog dela svoje teritorije?Srbija treba da kaze ovima jadnim ljudima koji su na granici sa Kosovom da se vrate u svojim ognistama ,ali na drugi nacin.Pa samo u mom soliteru ima par stanova koji su blombirani i cekaju povratnike.Zar Srbija se zalaze zaista samo za teritoriju a ne za ljude,bilo Albanaca i Srba?Oni koji nece da se vrate u Kosovo neka im se nadje smestaj u Srbiji.Ali ljudi bez obzira na nacionalnu pripadnost imaju pravo da se vrate u svoje ogniste.Ako nece tamo da zive mogu je istu prodavati.Ja za sebe ,licno,ne bi hteo jedno Kosovo bez:Srba,Hrvata,Turaka,Bosnjaka,Goranaca,Roma itd.Od 1991.broj poljoprivrednih gazdinstva u Srbij manji je za petinu,a sirom Srbije prazno je 40.000 kuca rakao je ekonomista Gulan saradnik Naucnog drustva.U gotovo 2000 sela u Srbiji nema nijednog stanovnika,a u oko 200 sela nema mladjih od 20 godina.U selima zivi oko 260.000 muskaraca koji su se priblizili 50.godini,a nisu zasnovali porodicu.Enver Kelmendi,27.april 2007
  (Enver Kelmendi, 27. april 2007 18:04)

  # Link komentara

 18. Ne postoje licemerniji politicari nego sto su danas polticari kosovskih Albanaca. Zapanjuje kako se rasipaju obecanjima o svetloj buducnosi, multieticnosti, demokratiji a za zadnjih osam godina ama bas nista nisu uradili da se makar nesto od toga i ostvari. Zar misle da neko veruje u ta bezvredna obecanja i jeftini marketing? Zasto npr. Kostunica ne pocne da obecava kako ce Srbija biti najdemokratskija, kako ce uhapsiti sve zlocince i poslati ih u Hag, da ce ovde biti raj za sve itd. samo da nas prvo preko reda vec sutra prime u EU? Kako nije sramota Cekua da izjavi da Beograd ne dopusta da se Srbi vrate na Kosovo? DA li ih mozda mitraljezima teraju sa administrativne granice da ne udju na Kosovo? Ili je mozda razlog sto se Srbi ne vracaju zato sto su upravo Ceku i kompanija stvorili jedno rasisticko i nacionalisticko drustvo u kojem su svi ne-albanci gradjani petog reda? Zbog cega Ceku nije omogucio da se povrati imovina Srbima? Koliko je jos zauzetih srpskih stanova, kuca, imanja? Zbog cega je zica oko srpskih manastira? Da nece "Beograd" da porusi manastire? Zbog cega nisu kaznjeni odgovorni za 17. mart? itd. Mnogo toga je Ceku mogao da uradi pa bi ga neko i shvatio kao ozbiljnog i iskrenog politicara. ponavljam mogao je da URADI a ne da prica suplje price i bajke o stanju na Kosovu i kako ce kada dobiju jos jednu albansku drzavu tamo poteci med i mleko. Albanci su imali 8 godina da pokazu sta znaju medjutim nista nisu pokazali osim jednog revansizma, nacionalizma i nesposobnosti da se ostvare makar i minimalni ljudski standardi. Jedino za sta su "zreli" je jedan dugogodisnji, strogi NADZOR a ne nekakva nezavisnost. Uostalom, kako neko ko je odgovoran za zlocine i za proterivanje Srba moze uopste da bude premijer i da obecava nesto Srbima. Sramota
  (m.j., 27. april 2007 19:35)

  # Link komentara