Status Muzeja istorije Jugoslavije

Beograd -- Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Ljiljana Cetinić optužila je ministra kulture da želi da ukine taj muzej.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Suočavanje svojom prošlošću, prihvatanje njezinih činjenica znači sazrevanje jednog naroda.
  (Neda Thaler,Ljubljana, 30. maj 2007 11:39)

  # Link komentara

 2. Šta građani Srbije misle o istoriskim muzeja SFRJ-a? Ništa izgleda i predpostavljam da uglavnom ljudi su više zainteresovani za sadašnje stvari. Ja ne sudim nikoga, ali, kada već u Srbiji (i na područje bivše SFRJ-a u opšte) istorija ima već toliko mesto da legitimiše toliko akcije,onda niko ne može da pamti samo doba koja njemu odgovara. Izbrisati muzej istorije Jugoslavije je politička odluka. Bivše SFRJ pripada istorije svim narodima u Srbiji i niko neće moći da izbriše 50 god. komunizma. Da se to zna, istraživa, objašnava, treba i naučni i muzeja. U svim zemljama mora narod da se suočava sa prošlost, bez obzira na ekonomske stanje. To je dužnost svakoga. Svaka osoba iz bivše-Jugoslavije ima da uči istoriju a ne samo istoriju od XIX vek ili XIV vek. Bez obzira ako se ne sviđa, i mi isto u Francuskoj moramo naučiti dosta neprijatne stvari ( Vichi, kolonializam, itd.). Ne može da bude da samo stranci (kao ja) se zanimaju i pišu o SFRJ-a. Ja želim svima sve najbolje, i puno hrabrost.
  C, Lutard, sociolog, Cachan-Francuska
  (Catherine Lutard, 24. april 2007 10:01)

  # Link komentara

 3. Desetine slika svetskih i srpskih slikara u Narodnom muzeju skuplja prasinu u podrumu jer nema mesta za njihovo izlaganje, a mi cemo da se secamo Jugoaslavije, sa suzom u oku.
  (Vlad, 23. april 2007 23:33)

  # Link komentara

 4. ustanove kulture prolaze kroz uzasno tezak period. ovaj primer je samo jedan u moru tragicnih primera koji svedoce o tome kakav status imaju ustanove kulture u srbiji koje su osnovane u vreme komunizma.
  doslo je vreme da cetnicki potomci oblikuju srbiju po svojim uzusima. pa, evo oblikuju je. bas je lepa i uspesna.
  (sibil, 23. april 2007 23:25)

  # Link komentara

 5. Da nije tragicno bilo bi komicno kako se novoformirani "patrioti" i zadrti dnevni politiokanti ubise dokazujuci kako je Jugoslavija bila na stetu Srbije i pokusavajuci da prekrajaju istoriju kako bi im sada odgovaralo da se ona dogodila. Nazalost postojimo i mi Srbi ciji su dedovi stvorili Jugoslaviju na Ceru, preko Albanije, na Kajmakcalanu, i koji znamo kako je to uistinu bilo. Nije Jugoslaviju pravio ni Tito ni njegovi Partizani, vec su je svojim zivotima stvorili da bi oslobodili bracu izvan Srbije i da bi svi ziveli u jednoj drzavi Gavrilovici, Stepanovici, Putnici, Misici, Bojovici, Pasici, Karadjordjevici i njima slicni... i nemaju se cega stideti zbog toga. Prema tome ko je Srbin ponosi se tim delom a ko nije neka mu Milosevicizam i dalje nedostaje.
  (TVRDIC, 23. april 2007 23:08)

  # Link komentara

 6. Muzej istorije Jugoslavije nije pitanje ideologije, vlasti ili trenutne mode, vec ozbiljni naucni i muzeoloski projekat. Ne vidim razloga da se ne obnovi rad muzeja na autenticnoj lokaciji Brozovog mauzoleja, Kuce poklona, Kuce cveca, Muzeja 25. maj i letnje rezidencije. Osim toga, prava lokacija za Istorijski muzej Srbije bila bi zdanja Starog i Novog Dvora, kao sto je ugledni arhitekta Zorz Popovic predlagao u svom ingenioznom projektu srpskog Luvra. Nazalost, ocigledno da Predsednistvu Srbije i Upravi grada ne pada na pamet da se pomere u praznu zgradu SIV-a ili nekoliko drugi upravnih zgrada Beograda e da bi pomogli kulturi ove zemlje.
  (Rita Pavlovic, Frankfurt na Majni, 23. april 2007 21:35)

  # Link komentara

 7. ovoj drzavi je potrebno dosta stvari tako da muzej jugoslavije i nije prijoritet ove drzave. uostalom jugoslavije od davno vise nema...
  (ex yu, 23. april 2007 21:07)

  # Link komentara