Srednjevekovni Srbi bili visoki?

Rekovac -- Ispod temelja srednjovekovnog manastira "Manastirac" kod Rekovca arheolozi su iskopali kosture od preko dva metra.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Srednjovekovni Srbi su se vremenom sve vise mesali sa starosedeocima Balkana koji su u zavisnosti od svog porekla bili visi ili nizi od samih pridoslih Slovena. Dve populacije starosedelaca su bile veoma visoke. Prva je populacija koja se u antropologiji zove atlansko mediteranska (tipicna za danasnje Hercegovce, Nikisicane, Splicane), a druga je sacuvala veliku visinu gotovo samo u skeletima i zove se kromanjonski tip (najstariji skeleti Lepenskog Vira, i i zivo stanovnistvo Zaplanja u nekoj meri). To je mozda novina za neupucenu vecinu, ali u nauci su to poznate cinjenice odavno, koje se uce na fakultetu iz antropologije. Mozete o tome citati kod naseg najveceg strucnjaka iz te oblasti, proferosa Univerziteta dr. Živka Mikića, u njegovom delu pod nazivom "Prilog antropološkoj strukturi stanovništva Srbije" gde se opisuje veoma razlicite prosecne visine raznih skeleta sa podrucja nase zemlje. Kada su se populacije razlicitog porekla izmesale izmedju sebe, smanjile su se njihove ekstremne razlike u visini, ali ne sasvim. Na sledecoj mapi mozete videti prosecnu visinu stanovnistva u raznim podrucjima Evrooe, i razlike na podrucju same nase zemlje:
  [link]
  (Antropolog, 10. april 2007 07:57)

  # Link komentara

 2. Gentika ne mora tu da igra bas veliku ulogu. Na primer holandjani su najvisi narod u Evropi a nekada su bili medju najnizima. Evo link za clanak na vikipediji: [link]
  (GNU, 10. april 2007 00:55)

  # Link komentara

 3. Nekoliko komentara koji upucuju na kvalitet vesti, ali i prenetih izjava:
  Nije receno iz kog perioda poticu ostaci.
  Teza o visokoj porodici ktitora, u kojoj su zenski rodjaci ubijeni, zvuci gotovo neverovatno.
  Nekakvo pravdanje od vrlo upitne teze o niskim i visokim evropskim narodima, navodjenjem izdvojenih slucajeva visine vladara je nepotrebno i neodrzivo.
  (V ili, 9. april 2007 21:43)

  # Link komentara

 4. Ali je zato knez lazar bio jako mali. Ko ne veruje neka ode u Ravanicu pa vidi.
  Ne moze se na osnovu par skeleta generalizovati, uostalom ko kaze da su ti skeleti bas srpski. U srednjem veku Srbija je bila puna stranaca, radnika i ratnika iz cele Evrope
  (pera, 9. april 2007 16:48)

  # Link komentara

 5. Jedan deo Srba se nakon kosovske bitke odselio za Crnu Goru (prvenstveno u plemena Bratonozici, Piperi, Vasojevici). Oni su i dalje visoki.
  To su istorijske cinjenice i veci dokaz od toga nije potreban. Genetika to danas moze lako dokazati.
  (Sale Dorcol, 9. april 2007 16:12)

  # Link komentara