Subota, 30.09.2023.

14:29

Niz nesreća: Poginuo radnik u kamenolomu

Jedan radnik poginuo je danas u kamenolomu u blizini grada Treviza na severu Italije.

Izvor: Tanjug

Niz nesreća: Poginuo radnik u kamenolomu
Chalabala/depositphotos/Ilustracija

Zaposleni muškarac je poginuo jutros u nesreći u Spresijanu kod Treviza u lokalnom kamenolomu kompanije "Kancijan inerti" koja proizvodi građevinski materijal, prenela je agencija Ansa.

Sve nadležne službe, od vatrogasaca, policije i hitne pomoći, požurile su na mesto nesreće, ali ništa nisu mogli da učine za nastradalog radnika.

U Italiji se ne prekida niz nesreća na radnom mestu sa smrtnim ishodom.

U petak su preminula dva radnika, a jedan je u kritičnom stanju, dok je u nesreći na gradilištu u pokrajini Abruco poginuo 60-godišnji muškarac, a 24-godišnjeg farmera nasmrt je smrvio traktor s kojim je radio nedaleko od mesta Latina, južno od Rima.

Istog dana, u blizini Pavije radnik koji je pao sa 10 metara visokog krova prebačen je u bolnicu u kritičnom stanju.

Pre toga, krajem avgusta u Brandicu kod Torina, pet radnika na održavanju šina poginulo je od udara voza.

Tokom ove godine u Italiji je skoro hiljadu radnika smrtno stradalo na radnom mestu, navodi se u izveštaju organizacije koja vrši nadzor uslova rada
i bezbednosti na radnom mestu.

Niz slučajnih smrti na radnom mestu je podstaklo vladu na akciju, ali se nesreće i dalje događaju. Sindikati navode da sada jedan radnik dnevno gine na radnom mestu.

Smrt radnika koji je upravljao mašinom za tkanje u gradu Partu 3. maja 2021. godine bio je prvi slučaj koji je privukao pažnju javnosti i pokrenuo vlasti na akciju, ali su se dosadašnje mere uglavnom pokazale kao neefikasne. Nacionalna agencija za osiguranje od nezgoda i bolesti na radu (INAIL) saopštila je ranije ovog meseca da je u periodu januar-jul ove godine zabeleženo 559 nesreća na radnom mestu sa smrtnim ishodom.

"Ovo je pad od 1,8 odsto u odnosu na 569 registrovanih u prvih sedam meseci 2022. godine", navodi se u izveštaju INAIL-a, prenele je ranije agencija Ansa.

Dodaje se da je u prvih sedam meseci 2023. godine prijavljeno ukupno 344.897 nesreća na radu, što je pad od 21,9 odsto u odnosu na 441.451 registrovanih u periodu od januara do jula prošle godine.

U izveštaju je precizirano da se 430 fatalnih nesreća u 2023. godini desilo na poslu, dok je 129 bilo na putu do posla ili sa posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: