Četvrtak, 22.02.2007.

07:35

Uhapšeno još troje profesora

MUP Srbije uhapsio je još troje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji su osumnjičeni za primanje mita, javio je RTS.

Izvor: B92

Uhapšeno još troje profesora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 17 godina

Ivan Djordjevic, diplomirani inzenjer elektrotehnike.
Gospodina Kovacevica znam kao uspesnog dekana na ETF-u u Beogradu. Posto sam diplomirao na odseku RTI nisam imao priliku da polazem neki ispit kod gosp. Kovacevica. I pored toga sto je dao nekoliko cudnih izjava zadnjih dana verujem da je to ucinio zbog ne snalazenja u novonastaloj situaciji. Za 7 godina koliko sam studirao (priznajem da nisam bio najredovniji student na predavanjima i na ispitima)nisam nijednom bio u situaciji da cujem o mogucnosti da se kupi ispit na ETF-u. Tako da sam siguran da je gospodin Kovacevic apsolutno cist pred pravdom, a da su njegove izjave posledica ne snalazenja.

Amarkord

pre 17 godina

Još pre 22 godine sam kao studentski aktivista i student prodekan javno na sastanku pred rektorom univerziteta,prodekanom za nastavu jednog fakulteta,i masom profesora i studenata skrenula pažnju na "privatne časove" koji su se počeli davati na fakultetu.Umalo me nisu progutali i linčuvali. Tata mi je samo rekao: "Sine,hoćeš li ti da završiš fakultet...?"... Ućutala ja, svi se ućutali...

Misa

pre 17 godina

Lažni pravnici, lažni lekari, potplaćeni novinari, lažni vozači... Srbija je postala leglo korupcije, obmana i prevara.Kragujevac je deceniju i više svima poznata priča, ali ni drugi nisu bolji. U Kragujevcu su doktorirali mnogi aktuelni političari i predstavljaju se javnosti kao profesori, uglavnom prava. Svi ćute, jer iza svakog lažnog stoji neko "pravi" ali korumpiran. Neka neki novinar napravi analizu doktora nauka u Srbiji. Nigde nema više "poluintelektualaca" i majstora "dilova" nego u Srbiji. I godinama se ćute. Pošteni su uplašeni i u manjini. Budućnost nam je zagarantovana, u nekom zapećku Evrope.

gaga

pre 17 godina

Zasto samo prica o Pravnom fak, kad se sve to dogadja vec dugo vremena na citavom BU. nisam zavrsila Pravni vec TMF, i od svojih brucoskih dana znam za ljude koji su kupovali ispite, godine , cak i citavu diplomu. Posto sam stanovala u studentskom domu znam gomilu ljudi sa drugih fakulteta sa istim pricama. Zasto toliko buke, neverice i zgrazavanja, kada je to vec dugo poznato ljudima koji umeju da gledaju, cuju i misle svojom glavom.Normalno je da ti profesori odgovaraju za ucinjena dela, ali bih volela da se pretresu-detaljno i svi drugi fakulteti BU, i Novosadski i svi drugi po unutrasnjosti.

Mirjana

pre 17 godina

I ko će sad meni verovati da sam ja na istom tom pravnom fakultetu u Kragujevcu pošteno stekla svoju diplomu? Kod istih tih profesora koji su ponekad bili užasno nekorektni! To što su radili je bilo dovoljno degradirajuće za mene dok sam bila student. Znam ljude, svoje kolege,koji su kupili po par ispita i sad su prvi u osudjivanju profesora... Sve je besmisleno.
Ali opet pitam šta je sa prof. krivičnog prava Čejovićem, i kolegom profesorom radnog Brkovićem? Je li moguće da je neko pomogao akciju hapšenja zbog "izgubljene ljubavi" jedne od uhapšenih profesorki? I šta je sa policijom, u Kragujevcu i celoj Srbiji, koja je puna diplomaca Prištinskog univerziteta, hoće li se ti isti koji su kupili diplome baviti istraživanjem korupcije, hapsiti primaoce i davaoce mita i preispitivati ko je učenjem stekao diplomu. Šta je sa ostalim univerzitetima u Srbiji? Ako je ovo korak, onda ok, ali verujem da će ovo ostati večiti primer da je zaista bilo borbe protiv korupcije. A onda je sve ništa.
"...Uzvik ga prolama: neće biti bolje,
nikad, nikad bolje, nikad biti neće.
I želeći da se sakrijem od srama
pijem i zaželim da sam pijan dovek;
Tad ne vidim ponor, društvo gde je čama,
tad ne vidim ni stid što sam i ja čovek."

Dragica

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se ovo hapšenje dešava samo u Kragujevcu, kada se dobro zna da je prisutno na svim fakultetima u Srbiji. Zašto se nije krenulo od Beograda, nego ste rešili da uništite Kragujevac.Pogledajte malo šta se radi na Prištinskom Univerzitetu, kao i kakve automobile voze profesori tih fakulteta.Samo me zanima od koje plate su oni to kupili.Slazem se da treba sve pohapsiti, ali ne samo u Kragujevcu, već svuda.

Milko

pre 17 godina

Uzrok korupcije na univerzitetu ne može biti samo "kriminalni mentalitet" profesora već se radi o suštinskim odlikama obrazovnog sistema koji je razaran decenijama na na način kako je to "oblikovala" sama "proleterska" vlast. Korupcija - a pre svega nepoštovanje osnovnih ljudskih prava su nesagledivi a prava korupcija i podmićivanje se dešavala u vreme jednopartijske vlasti odakle potiču svi današnji vodeći kadrovi. Tada su se "najbolji" studenti odlikovali i slepom lojalnošću režimu, nerazvijenom kritičnošću prema kršenju najosnovnijih ljudskih prava čime je "služba sigurnosti" stavila univerzitete pod svoju kontrolu. Navodna afera prodaje ispita samo je šlag na torti univerziteta koji nemaju društveni legitimitet već odražavaju mafijašku prirodu "narodnog, proleterskog" režima koji je decenijama na perfidan način mobilisao njemu odgovarajuće "visokostručne" kadrove.

ema

pre 17 godina

94 sam pocela studije medicine , puna elana i pozitivne energije, 2 godine kasnije, posle jednog polozenog ispita , koga sam inace spremala 2 meseca punom parom, srela sam koleginicu koja se hvalila 10 iz istog ispita , koga je polagala istog dana u isto vreme kod istog profesora. Inace tog dana na ispitu sam bila ja i jos dva momka. Tog dana su mi se srusili svi ideali i ako sam ih imala.Ako ova akcija , je nacin da se stane na put ovome, neka ih pohapse i razotkriju sve , i neka prasina se ne slegne dok ih ne uniste sve .

Kragujevcanin u srcu

pre 17 godina

Vec nekoliko godina ne idem na sajam automobila, ali i nemam potrebe za time jer zivim nedaleko od Pravnog i Ekonomskog fakulteta i dovoljno je da sednem na terasu skuvam kaficu i gledam sve najnovije besne automobile (od 50000 eur pa navise) koje voze moje "komsije" profesori tih istih fakulteta. Za Medicinski fakultet samo mogu da kazem da se ne cudimo tolikim skandaloznim operacijama sa smrtnim slucajevima.Hvala bogu pa su grcki studenti uglavnom ograniceni da ne mogu dovoljno da savladaju jezik pa odlaze nazad u svoju zemlju a Grcima neka je bog u pomoci.Kupovine ispita ima odavno javna je tajna i na kojim fakultetima u Kg. to su Pravni,Ekonomski,Medicinski,visa poslovna a molio bi da se iz ove price izuzmu Masinski i PMF jer oni i da hoce da uzmu pare nemaju od koga jer nas nema na oba fakulteta ni za jedan fudbalski klub.Na znanje samo da Profesor na Masinskom fakultetu u kg. koji ima dve akademske titule ima platu do 30000 din. a asistentu na pomenutim mafijaskim fakultetima i do 3 puta vecu.Hvala, imao bih ja jos da dodam.

Milos

pre 17 godina

Rekao sam juce a reci cu i danas nista se ne resava dok im se ne oduzme imovina koju su stekli bogateci se na ovaj nacin pored te kazene moraju da robijaju i da im se zabrani rad u bilo kakvim prosvetnim ustanovama privatnog ili drustvenog karaktera dozivotno.....
Niski Univerzitet place za jednom takvom akcijom, greska je bila sto je to sprovedeno samo u Kragujevcu trebalo je to po celoj Srbiji....
Ipak ja previse ocekujem ovo je samo lep san iz koga cu da se probudim koliko sutra i sve ce biti po starom:-(

miroslav

pre 17 godina

Lepo reče Karić pre progonstva u onoj frci oko poslanika: Ja samo kupujem ono što mi se nudi i što je na prodaju!
Ovde sve ima cenu, od ovog neće biti ništa, jer će hapsiti oni koji su kupili diplome ili uzeli pare, suditi oni koji su korumpirani , a biće u zatvoru medju potplaćenim čuvarima dok ih ne puste prevremeno na osnovu falsifikovanih lekarskih uverenja podmićenih lekara. Onda će kupiti invalidsku penziju, prepisivaće i objavljivati kradene naučne radove i na kraju kandidovaće se za skupštinu. Tad će reći- proganjan sam po političkoj liniji i kad njegovi pobede, eto nama svetle budućnosti.
Od državnih vrhova , do seoskih kasapina, od lekara i činovnika do fudbalskih sudija sve je otišlo... propada zemlja a mi gledamo ćutke. Prosto čovek da poželi prave kriminalce.

roda

pre 17 godina

univerzitet u kragujevcu do daljnjeg zatvoriti!
svi odgovorni u zatvor a kad im pozli nek ih lece "njihovi diplomci"!
A normalna deca neka sad uce kad im diplome sve manje vrede!!!!
Grci ukinuli... pa svi ce da ukinu dali ste vi normalni!
Ministarka Stankovic je kod mene na univerzitetu u Kembridzu bila gost na moje insistiranje... da cutim? boze sacuvaj! Moja je moralna i profesionalna obaveza da to ovde ljudima kazem...

Miodrag Jakovljevic

pre 17 godina

Veceras se ponovo potresao Kragujevac. Naime, jos 3 proferosa Pravnog fakulteta, uhapseno je veceras u Kragujevcu!
Drma se gora.. koliko ce miseva da ispadne ostaje da se vidi. Ovde se jos kuva...
Miodrag Jakovljevic, Radio Bravo, Kragujevac

marica

pre 17 godina

Ja sam pre deset godina u jednoj zapadnoj zemlji morala da branim drugi magistarski rad - ne zato sto sam ambiciozni skupljac diploma nego zato sto moj prvi magistarski rad, onaj koji sam odbranila u Beogradu, u mojoj novoj domovini ni tada, kao ni sada, niko nije uzimao ozbiljno. Nije ni cudo, radeci novu, zapadnu magistarsku tezu shvatila sam da je uglavnom sve sto sam ucila od mojih beogradskih profesora prevazidjeno i neupotrebivo. Zato bih bila veoma zahvalna gospodinu rektoru BU da me detaljnije uputi na kojoj to instanci Beogradskog univerziteta mogu traziti i dobiti zadovoljenje za izgubljeno vreme, trud i sredstva koja sam investirala u Srbiji da bih zauzvrat dobila znanje po budjavim i nekompetentnim programima, od profesora koji o prolaznosti svojih studenata "brinu" izmedju dva tezgaroska angazmana. Profesorsko zanimanje na svakom nivou prvenstveno je NAJVECA ODGOVORNOST I OBAVEZA, a ne "tuzna posledica", posao koji se tek otaljava zbog mizerne plate ili, najgore, privilegija za lukrativne delatnosti. Onaj ko to ne zna ili ne zeli da zna NE SME da radi u prosveti. Slucaj Univerziteta u Kragujevcu samo je jedna od ilustracija urusenosti citavog sistema koji, ustvari, kao takav odavno i ne postoji. Uzasno mi je zao one dece koja bi da se uistinu obrazuju i roditelja koji, krvavo radeci za njihovo skolovanje, i dalje veruju u cudo.

dr zuba kg

pre 17 godina

Na zalost zatvori su postali mali,ali bice to zatvori sa najobrazovanijim ljudima!da jeste to tako u Kragujevcu,ali je gore u Beogradu,proverite Stomatoloski,to je leglo,jadni v(n)asi zubi!

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

pre 17 godina

PODRSKA PROF.DR. IVANU CUKALOVICU!!!
Od 2001. godine prof. dr.Ivan Cukalovic je po anketi STUDENATA biran za najboljeg prefesora, predavaca na Pravnom fakultetu u Kragujevcu! Jeste nam pomogao da polozimo Medjunarodno javno prravo ali tako sto nas je organizovao i odveo u Medjunarodni sud pravde u Hagu! Da li je to uradio jos neki profesor? NE!
Nije to sve, organizovao je dolaske ambasadora raznih zemalja i omogucio da razgovaramo sa diplomatama…tako se pomaze studentima.
Sramota je takvog profesora i coveka optuzivati za korupciju jer mu po postenju nema premca. Zna se koje profesore bije glas da naplacuju ispite ali je nedopustivo mesati one koji posteno rade svoj posao. Jedan je od retkih koji je svoj poziv shvatio apsolutno odgovorno i na ispitu trazio ZNANJE koje nam je nesebicno pruzao na predavanjima.Oni koji ne uce profesora Cukalovica smatraju babarogom jer na ispitu nema izuzetaka.
Ako postoje pravo i pravda dokazace se ko je u ovom slucaju nevin a za koga su nasli pravo mesto.

nislija

pre 17 godina

treba ih sve pohapsiti po celoj srbiji. i profesore i roditelje. letos me je prijateljica pitala da li znam 'tog i tog' ako moze da joj pomogne da dete polozi ispit, jer je dete mlado i umorilo se od ucenja, a i treba malo da vidi od zivota a ne samo da uci. zato ih treba kazniti sve u kompletu.

m.t.

pre 17 godina

Neverovatno kolika je gramzivost ljudi. Bar profesori na Pravnom imaju fantasticne plate, a jos svi rade ko neki advokati, ili se aktivne bave politikom.

Danica

pre 17 godina

Ja sam zaista pozitivno iznenadjena akcijom policije i nadam se samo da ce se stvar isterati do kraja kako ne bismo opet zavrsili sa tonom papirologije, laznim obecanjima i, na kraju, zataskavanjem...

Zgranut

pre 17 godina

Nevidjena sramota za Srbe u Srbiji i za one u rasejanju. Poniženje na poniženje. Ima li kraja tome, ima li načina da se rad državnih i društvenih ustanova organizuje po standardima koji omogućavaju potpunu transparentnost?
Koliko li je puta samo premijer Đinđić spomenuo i zahtevao transparentost? Ako ne možemo nekoga prijaviti ili osumnjičiti za mito, dali možemo zahtevati transparentnost u svim sferama društvenog rada? Kodeks poslovanja? Kontrolu i odgovornost?

Epi

pre 17 godina

Aktuelan vic u KG: Krenuo tip da kupi diplomu nekog fakulteta.Dođe na pijacu pita Cigu,pošto diplome,Ciga kaže:Imaš bato medecinu za 5000,ekonomski 3000,prava 2000.Tip kaže:U bre pobratime,skupo.Imam samo 1500 a hteo bih diplomu sa medicine,znaš to mi nekako zvuči najbolje.Ciga kaže:Može bato i za 1500, al moram malo da te propitam.

Eliot

pre 17 godina

Sve je to težak, visokokvalitetan i ohrabrujući rad posebnih organizacionih jedinica u policiji i pravosudju. Rade nezavisno, tiho i bez obaziranja na trenutnu političku situaciju. I van politike, samo na osnovu zakona, znanja i ličnog integriteta i hrabrosti. Istina je da su školovaniji i obučeniji, bolje organizovani i bolje opremljeni. Ima nade,sve pohvale!

Milos

pre 17 godina

Zanimljiva je i cinjenica da veliku vecinu stipendija za studente sa dobrim prosekom pokupe studenti iz unutrasnjosti, a pogotovo bas iz Kragujevca. Uvek mi je bilo "cudno" kako to da su oni tako pametniji i imaju mnogo veci prosek nego svi ostali.

Hm!

pre 17 godina

Ja te profesore ne bih ni dirao. Predlazem sledece:
uvesti fiskalne kase i racune,
naplatiti PDV. Ovi sto ih tako olako hapse treba da razmisle da li zbog par pohvala u novinama treba unistititi tako bitan segment nase ekonomije.

Pedagog

pre 17 godina

Ako mi samo nesto ne ucinimo po pitanju korupcije, onda treba da nas druge zemlje nateraju na to. Kada zemlje u u svetu masovno pocnu da ne priznaju diplome nasih studenata, a to bi bio mozda najbolji udarac, pa vidim sta ce onda Vuksanovic i drustvo. Odvratno je to sto kazem, i neka mi nasi studenti oproste, ali ocigledno je da se nista nece promenuti, ako ne bude drasticnih posledica za ovakvo ponasanje.
A kada nam svet pocne odbijati diplome, onda savejutem: dijasporo i domaci studenti, svi na ulice, masovne demonstracije – tik ispred Ministarstva prosvete, bojkot univerziteta, pa da vidimo.
Ovakvom rasulu treba da dodje kraj.

Alo Mars !

pre 17 godina

UZAASSSSSSSSSSS bre, u kakvoj ovo zemlji zivim? Kako bas mene roda ovde da spusti, mora da sam ispao prilikom preleta! Trazim azil pod hitno!

spira

pre 17 godina

Pre neki dan slušam na TV razgovor sa jednim visokim policijskim službenikom, i čovek reče, verovatno je bio lapsus, a možda i nije: "U svakom kukolju ima i žita." Izgleda da smo stigli do tog stadijuma.
Šteta od zatvaranja očiju pred ovakvim činjenicama, je nemerljiva. Zlo je što sve ovo ne dotiče političku elitu. Oni će i dalje štancovati diplome, magistrature i doktorate, po principu: ti meni serdare, ja tebi vojvodo, a kakvi smo to samo ni znamo. E, pa znamo i mi kakvi ste, ali, na žalost, ne možemo puno da uradimo.
Ne vidim rešenje na nekom širem planu. Radim rigoroznu selekciju ljudi za svoju firmu, ne obraćam pažnju na novokomponovane fakultete, više škole i većinu fakulteta iz unutrašnjosti. To mogu, jer priznajem samo kvalitet, ali u ovakvom društvu, gde je sve važnije od kvaliteta, bojim se da spasa nema.

Ritter

pre 17 godina

Lazni drzavni univerziteti, Lazni privatni univerziteti, lazni profesori, lazne diplome, Virtuelna stvarnost. Srbija.
p.s. a pricu u cenama sam cuo dirketno od Grka. To stvarno svi znaju.

Denis Chambers

pre 17 godina

Ljudi zar ne vidite kako je tempirana ova stvar. Uhapsite 10-oro ljudi za korupciju u tamo nekom Kragujevcu i vise niko ne prica o Kosovu! Prosto! Sad ce da nas pljuju jos vise i ni jedan student odavde nece moci da nastavi studije u Evropi. A ako se stvarno staje na put korupciji onda bi trebalo poceti od BU jer cini mi se da je tamo mnogo veca korupcija, ali pitanje je da li to neko sme da uradi. Plasim se da je Beograd nedodirljiv, a ostatak Srbije uvek nadrlja!

pripadnik SERVISA GRADJANA

pre 17 godina

Nadam se da ce se preispitati i diplome koje su dobijene preko veza ili uz pomoc novca. U policiji je vecina funkcionera dosla do pozicija na takav nacin. Paradoks je da oni zbog kojih se pricaju vicevi o policajcima vaze za najobrazovanije i najskolovanije.

Profesorka

pre 17 godina

Potpuno podrzavam akciju policije koja je krenula da se obracunava sa korumpiranim "profesorima" na ovaj nacin. Ovo je u najmanju ruku skandalozno i treba najostrije osuditi ovakve pojave u nasem drustvu. S druge strane, molila bih sve one koji komentarisu vesti da prestanu vise da pominju pojedine fakultete i da pricaju uopsteno o placanju ispita. Ukoliko imate saznanja o pojedincima koji se tim stvarima bave, onda izvrsite svoju gradjansku duznost i te slucajeve prijavite, ili nam imenom i prezimenom navedite koja su to imena za koja znate da se bave primanjem mita. Ovako, rusite ugled i onih profesora koji na najodgovorniji nacin obavljaju svoj posao, i koji nikada i ni po kakvu cenu ne bi dali potpis studentu ukoliko nije pohadjao vezbe ili predavanja, a ne jos primao i pare za ispit!!! Medjutim, kada pominjete uopsteno profesore sa pravnog, medicinskog, ekonomskog fakulteta vi sve te ljude izjednacavate, a treba vec jednom stati na put generalizaciji i konkretizovati one koji nisu prosli kroz lustraciju i koji su godinama, zbog negativne selekcije, bili u mogucnosti da dobiju profesorske pozicije, iako nikada ni strucno, a ni moralno, nisu pripadali univerzitetu!

milka

pre 17 godina

Zasto je izuzet stvarno i mesno nadlezni sud?
Zar u sedistu buduceg apeliacionog suda nemoze da se nepristrasno sprovede istraga?
Malo nam nem je neugodno....znamo se..
Mika

Stranac

pre 17 godina

Dokle ce nas vise sopstvena zemlja ponizavati i dokle ce Srbija biti za sprdnju i na sramotu svih nas koji smo svoje skole posteno zavrsili i cak morali da odemo pod pritiskom raznoraznih "kupoprodajnih" udruzenja i njima slicnih? Nije dovoljno sto nas gde god da odemo gledaju ispod oka, vec sam malopre morao da crvenim pred koleginicom Nemicom, koja je u Spiegel-u procitala naslov da se u Srbiji diploma moze kupiti za par hiljada evra. I sad, ako se desi da na poslu nesto ne znam ili ne mogu da se setim, bice: "Ah, da. U Srbiji diplome mogu da se kupe". Makar receno i u sali, to mnogo boli. Godinama vec pricam da nama veci neprijatelji od nas samih ne trebaju. U ovakvoj situaciji ostavke bi trebalo da podnesu svi oni koji su tako sta morali znati, zakljucno sa ministrom prosvete. Lekari se tuku, policajci diluju, oficiri skrivaju optuzene za ratne zlocine, profesori prodaju diplome... Ima li Srbiji spasa? Jad i beda.

Kockar

pre 17 godina

Voleo bih da sve ovo nije bilo samo upozorenje istim takvim lopurdama na drugim fakultetima,da bi uspeli na vreme sakriti sve dokaze.Mada,istina se uvek moze otkriti,samo ako se hoce.Tako sam i ja nekada trebao biti veterinar,ali sam terao neki inat,ne zeleci da se uklopim u sve to.Navijam i dalje za Srbiju...
p.s. hvala Gordani Uscebrki,sto me je naucila kakav covek ne treba da budem.

Zacudjeni

pre 17 godina

Stvarno ne razumem Specijalno tuzilastvo koje jos uvek nije preuzelo predmet. Pa ako ovo nije organizovana kriminalna grupa, ja ne znam sta je. U stvari najbolje bi bilo da nam uhapsena profesorka Dragana Petrovic da tumacenje, posto je zena doktorirala na organizovanom kriminalu.

Dipl.pravnik

pre 17 godina

Pitam se da li ima kraja i da li ćemo ikada izaći iz blata u kome živimo. Ovo nije samo na jednom fakultetu niti na jednom univerzitetu niti samo u visokom školstvu niti samo u prosveti. Prosto ne vidim kraj nesreći koja nas je zadesila i traje decenijama. Pa tek osnovne i srednje škole bi trebalo zatvoriti, o lekarima, sudijama ... da i ne govorimo. I na žalost ona ogromna pozitivna energija koja postoji među nama tako se topi u ovom šljamu da je čoveka gotovo sramota što je to upravo njegova zemlja i što je eto po nekom prirodnom zakonu voli.

kragujevcanin

pre 17 godina

Stvarno mi je vise preko glave ovih optuzbi, za pravni i koji sve ne fakultet se znalo od kada ja znam za sebe da se zavrsava za pare. Ali takodje provereno znam da najkrupnije ribe tu uopste nisu uhapsene niti se na njih sumnja. Sudije koje ce suditi ovim optuzenim su zavrsili prava pod ovim okolnostima pa da li su oni kompetentni da odlucuju o sudbini ovih ljudi. Isto tako mi nije jasno zasto se svi okrecu na to da je prof. Emilija radila za ministra Vuksanovica, ona je svoj posao radila adekvatno i odgovorno i to bi vise trebalo da bude okrenuto u njenu odbranu. Sta bi sa onim silnim aferama "kofer", Mile Dragic...
"Dajte narodu hleba i igara", e ovo su igre ka kojima ce se nas narod okrenuti i zazmureti pred hiljadu problema koji se njih ticu.

Petar

pre 17 godina

Vecina se slaze da je nase drustvo duboko ogrezlo u korupciji. Medjutim, nisu u pravu oni koji sve sto je kod nas propalo dovode samo u vezu sa Milosevicevim rezimom. U Milosevicevo vreme univerzitet je ubrzano i vidljivo propadao, ali je korupcija zazivela i omasovila se desetak godina ranije u vreme kada je ovde studiralo 6-7 000 grckih studenata. Medju Grcima se tacno znalo ko od profesora uzima, kolika je tarifa i kome treba dati pare. Na nekim fakultetima prodaja ispita je bila organizovan biznis, a do nekih diploma se moglo doci "u paketu". Na Medicinskom i Stomatoloskom cak su i asistenti postajali bogatasi preko noci. Koliko li je samo profesora besplatno letovalo po grckim ostrvima? Koliko samo sada ima uglednih ljudi u javnom zivotu u vrhu vlasti i pri vlasti koji su do pocetnog kapitala dosli "grckom vezom"?

mrvica

pre 17 godina

Sjajno! Bolje ikad nego nikad. Samo da sve to završi u Specijalnom tužilaštvu i onda će imati i pravi sudski epilog. U protivnom, ostaće samo jedna od afera, s obzirom na naše sudstvo i kanznenu politiku. Svaka čast policiji, a nadam se da ćemo biti u prilici da čestitamo i sudijama (osim ako ne spadaju u one koji su kupitli diplome na Pravnom fakultetu u Kragujevcu!

Siroma sam al sam besan

pre 17 godina

A sta bi s izjednacavanjem MSc i BSc? S ovakvim diplomama mogu deca da se slikaju pa makar im profesori upisivali i PhD umesto BSc(Hon). A najgore je sto su ti isti profesori ubedili tu decu da nase diplome i fakulteti imaju rejting u svetu. Valjda ce nas ovaj skandal napokon osvestiti i naterati da radimo i ucimo i budemo skromniji u svojim zahtevima i misljenju o sebi. Vidla zaba da se konji kuju, pa bi i mi odmah masterse i leba bez motike. A ovamo cak ni pravoslavni Grci ne priznaju nase diplome.

Lala

pre 17 godina

A jeste li primetili u svojoj okolini najednom zeljnih znanja?
Znate onih, nekad najgorih djaka, sto su i onomad u srednjim skolama imali prolazne zbog mocnih tata... Onda cujete da su oko tridesete upisali neki fakultet (jer su se malko smucali po politici, ili po nekim savezima, odborima...pa im prifalila jos i caga), i na opste cudjenje okoline dimplomirali!
E, njihove indexe pretresti, bilo bi tu jos hapsenja.
A sto ce se ciniti sa tim laznim diplomcima?!
Zar je moguce da ce pravdu deliti laznjaci, ili ne daj boze leciti?

suzana

pre 17 godina

ne bi bilo dobro da se završi samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, trebalo bi da dođu i u Leposavić da vide šta se radi na Višoj ekonomskoj i DIF-u

Tutinac

pre 17 godina

Steta. Ono sto ja znam tj. sto sam cuo od studenata sa kragujevackog pravnog fakulteta a u vezi sa pravnim fakultetom u Banja luci je sledece:

Postoji neki profesor na pravnom u Kragujevcu (mislim da je iz Gradjansko-procesnog prava ali nisam siguran) koji, ni po koju cijenu, nije zeleo da ucestvuje u svemu tome i "prodaje" ispite. Medjutim, ljudi koji rade u studentskoj sluzbi su se povezali sa nekim profesorom koji taj predmet predaje u Banja Luci. Po njihovoj prici dokumenta od tog ispita bi "isla" do Banja Luke, profesor bi upisao ocjene i onda bi studentska sluzba u Kragujevcu priznavala ispite "polozene" tamo.

Mashinovodja

pre 17 godina

Navali narode, Velika Srbija je postala velika rasprodaja!!! Prodaju se profesori, policajci, oficiri, akademici, bankari, političari (ovi vrlo povoljno), sudije, carinici, lekari, novinari, ministri itd, itd. Šta nema u izlogu, ima u radnji! Cene - prava sitnica! Možete kupiti sve što je naše jer se SVE prodaje. Potrebno vam je samo malo para, naravno.
Ima li nešto što je naše a da nije na prodaju? Koliko vidim, nema. Ah da, zaboravio sam, Kosovo je naše i nije na prodaju. Dok neko ne ponudi dobru cenu.

Nenad

pre 17 godina

Izjava Gospodina Kovačevića,rektora beogradskog univerziteta je šlag na torti čitave ove sramne igre koju su nam priredili fakultetski profesori i to oni koji spremaju pravnike.Pa šta ste čekali gospodine Rektore sa merama protivu profesora kada kažete da Univerzitet ima načina da njih kazni.
Nema ovde mesta za kazne koje izriče univerzitet.Kragujevački pravni fakultet rtreba zatvoriti i uzeti mu licencu za rad.Tako postupi i sa svim drugim Univerzitetima gde su se evenutalno dogadjasle ovakve stvari.A aktere i one koji su primali i one koji su davali novac pred sud.Studentima koji su na ovakav način završili "studije"treba pod hitno oduzeti odnosno poništiti diplome.
Šamari iz inostranstva već nam stižu.Daj Bože da se samo završi sa merama koje Grci preduzimaju.
Moram da sam ogorčen jer sam roditelj čije je dete završilo studije na jednom drugom fakultetu u Beogradu sa ocenmo 9,5 i sada živii radi daleko od naše zemlje.Da li moje dete treba da trpi sada ruganje svojih kolega do koga će sigurno doći kada se ova vest proširi po svetu.Kako nije sramota ove profesore da nanesu takvu ljagu svima nama zbog čega,zbog luksuznih kola,materijalnih dobara i slično.Sram ih bilo.seF6

jako zabrinut

pre 17 godina

Eeee, kad se samo setim da smo se borili za nezavisnost univerziteta, a dobili smo ogromen skolarine i korupciju. Uhapseni dekan je slika i prilika svih onih koji vrse nekakvu vlast u Srbiji, to smo mi, jer nam je lakse da platimo nego nesto posteno uradimo. Tako je i kod lekara, opstinara, svakoga od koga vam nesto zavisi. I sta sad uraditi. Zapleniti SVU imovinu, dozivotno zabraniti bilo kakav rad na drzavnom univerzitetu i bilo kojoj drzavnoj ustanovi, javno u svim novinama objaviti sliku i presudu. Iapk je ovo samo moja pusta zelja, naci ce on nekog "kolegu" sudiju (kojeg je mozda bas on ucio) pa ce proceduralni ili ko zna kakvi razlozi "oprati" njihov obraz.
E pa dekane i profesore prava, pokazite sad sta ste naucili sebe i svoje "studente", a sledeci put novac drzite u banci, a knjizicu na sigurnom.

Medicinar

pre 17 godina

Bilo bi dobro da malo procesljaju Medicinski fakultet u Kragujevcu.99% studenata zna sta se radi:koliko kosta ispit,preko koga dati pare profi.To je javna tajna samo sto niko o tome ne sme da prica,da ne bi navukao gnev profesora na sebe.Polazna tacka bi trebala da bude katedra za ANATOMIJU,na kojoj se radi bas na veliko.

maki

pre 17 godina

Pre par godina u jednom gradu u unutrašnjosti, posle privatizacije novi vlasnici su izvršili provere diploma zaposlenih i utvrdili da određen broj zaposlenih ima lažne (kupljene) diplome. Malo zatim ste te iste ljude mogli videti kako rade na raznim gradilištima u gradu, kopaju kanale.... To im je bila kazna! Tako i sa ovim studentima, da vide kako je kada se ozbiljno i teško radi da bi se stiglo do nečega! A profesorima maksimalna kazna, zaplena imovine i naravno zabrana rada u svim obrazovnim ustanovama (a možda i šire), pa da vidimo ko će sledeći! A možda se onda neki budući diplomirani neće stideti kao ja sada, i neće se osećati ovako izigrano i osramoćeno!

povratak u buducnost

pre 17 godina

Trebalo bi nastaviti sa razbijenjem te kriminalne profesorske organizacije....Beograd, Novi Sad, Nis....lepo sve strpati u zatvor i suspendovati. Da vidimo kome ce posle toga pasti na pamet da svoj ugled i karijeru prodaje za 500 evra.
I zasto se vec jednom ne uvede neka kontrola rada, profesori rade privatno (projekti koji su navodno vezani za industtriju), a drzava im za to vreme isplacuje plate. Molim lepo, kada je profesor angazovan od strane industrije (i radi na tom projektu od opsteg interesa) neka ga industrija plati. I to zvanicno, bez koverata ubacenih u dzep kosulje, lepo, preko racuna. Univerzitet se pretvorio u privatne kancelarije, naravno da je placanje ispita samo deo aktivnosti. Stati na put tome je jako vazno, to je taj put prikljucivanju zemljama EU. Ko ima hrabrosti, snage, znanja i volje da to uradi. Mozda svi. Sada.

Milan

pre 17 godina

Mislim da istragu o korupciji na fakultetima treba voditi od vrha; lično znam za veliki broj slučajeva da je od 2000 godine a verujem i ranije, jedan broj visokih državnih i lokalnih funkcionera dobijalo diplome na Kragujevačkom univerzitetu u vreme vršenja svog mandata. Posebno interesantan slučaj je slučaj ministra Velje Ilića koji je obavljajući svoju ministarsku ulogu nedavno magistrirao na pomenutom univerzitetu.

Stoga mislim da bi bilo od važnosti za javnost da se traži podatak od univerziteta u Srbiji koliko je političara dobilo diplomu u vreme vršenja svojih mandata u poslednjih 10 godina.

Pravnik

pre 17 godina

Vlada, kao osnivac, mora pod hitno da ukine Pravni fakultet u Kragujevcu. Javna je tajna da je jos najmanje 10 profesora sa tog fakulteta trebalo da bude uhapseno (ukljucujuci i crnogorskog Dona). A naravno istragu prosiriti i na sve ostale univerzitetske centre.
Bravo za smederevsku policiju i njihovog hrabrog i casnog kolegu!!!

Miki

pre 17 godina

Celokupno Srpsko drustvo je zahvatio rak zvani korupcija koji je metastazirao do te mere da se plasim da pacijentu sa takvom dijagnozom nema spasa.Nasa najveca greska je, sto posle pada Milosevica i njegovih satelita nismo izvrsili eutanaziju.

student1

pre 17 godina

Anonimne prijave pa nisu postupali po njima, kakva glupost. Na Beogradskom masinskom fakultetu imaju potpisane prijave po kojima ne postupaju. Tamo su se vestije organizovali - neki profesori (a svi ostali znaju koji i ne preduzimaju nista) daju toboze privatne casove svojim studentima, a u stvari im prodaju ispite tako.

Jovan

pre 17 godina

Rektor BU je tuzna posledica situacije u Srbiji. Njegovi prthodnici, slicni njemu, su uzrok. Vec godinama se za dekane i rektore biraju najgori. Pogledajte samo biografiju profesora Kovacevica. "Duplo golo",...
Tacno je da rektori ne moraju biti najbolji naucnici, ali je jos tacnije da to nikako ne smeju biti najgori. Kovacevic je jedan od takvih. Podrzan od njemu slicnih dekana, ...
Za pocetak pretresti i kovaceviceve "papire". Ne laje kera radi sela,...

Ilija

pre 17 godina

Ma, ljudi moji, ovo je nastavak sistema koji je proizveo režim Miloševića. Pa i u Skupštini su se glasovi plaćali, o tome postoje snimci. Vreme pod embargom je trebalo preživeti, pa je data mogućnost da se, u uslovima potpuno obezvredjenog dinara i mizernih zarada, očuva državna služba i sve društvene funkcije koje su bile bitne za pritisnutu državu. Korupcija je bio jedan od načina da čitav društveni sloj dodje do zarada koje im omogućuju "dostojanstven život" u nedostojanstvenim uslovima. Sve se plaćalo, i lekari, i uverenja, i carina, i diplome, i policija, i zaposlenje, i sklapanje posla, sve, baš sve. To je bolest za koju trebaju jaki lekovi i jake stručne ekipe. Mi sistem i režim izgleda još nismo promenili, pritisak spolja je i dalje usmeren na celo društvo, država propada iznutra, a onaj društveni sloj "bitan za svako društvo" (čast i siromaštvo izuzecima) i dalje misli da treba da živi "dostojanstveno". I nije čudo što se sada spominju i ostali fakulteti i segmenti društva. Potrebna je strukturna promena organizacije države.

Petar

pre 17 godina

Ovo je sve posledica kriminala u vlasti. Sto bi neki profesor fakulteta radio za 400eur, a polupismeni u vlasti da "legalno" tuku velike plate. Uskoro ce da idu u penziju poslanici sa 35 godina jer je legalista izglasao takav zakon.
Ne branim profesore al i dalje smrdi na vrhu, a ovo je sica u poredjenju sa tim!

Drcna baba

pre 17 godina

Mozda nisam kompetentna da komentarisem sadasnje stanje jer sam fakultet zavrsila pre 38 godina, o roku, sve ispite sam polozila u prvom ispitom roku i ni jedna ispit nisam nikada pala. Nisam bila streber, a nisam ni preterano pametna. Jednostavno sam ucila i polagala ispite, nekada sa boljom ocenom nekada sa losijom - sve je zavisilo od mnogo stvari, ali prvenstveno od licnog utiska profesora.

Ono sto je bitno je da sam ja mnogo naucila na fakultetu i da sam to svoje znanje uspela da prodam, a i sada ga jos uvek prodajem jer jos uvek radim i ne znam da li bi sve to bilo moguce da sam ispite kupovala. Ne znam da li je toga tada i bilo, a i da je bilo nema sanse da bih tada sakupila novac da jos i to platim. Ionako sam jedva prezivela period studiranja.

Zato sam uzasnuta ovim sto sam procitala o profesorima, mada prilicno mnogo znam o sadasnoj korupciji i u drugim oblastima i o principu da "vrana vrani oci ne vadi". To je mnogo vise od korupcije - to je unistavanje citavih generacija mladih ljudi i stvarno ne znam koliko vrede takve diplome iza kojih ne stoji znanje i trud. Onaj ko nije naucio na fakultetu da uci nece nikada nauciti da uci - a to je vrlo potrebno u svakoj profesiji. Bez stalnog ucenja nema napretka i opstanka.

Volela bih da se ova prica okonca na pravi nacin: da se kazne svi koji su ucestvovali u ovim poslovima i da svima bude uskracena mogucnost da se ubuduce ne bilo koji nacin bave vaspitanjem i obrazovanjem.

A sto se ministra tice - sta ste ocekivali? On do sada nije bio samo patrijarh - promenio je sve partije i boje ne bi li dosao do polozaja i konacno mu je uspelo (ne znam stvarno kako) da u ovoj kohabitacionoj vladi postane ministar. Zar treba od njega ocekivati neki normalni postpuak: stid, ostavku ili sl.? Naravno da ne. To se njega uopste ne tice

Marko

pre 17 godina

Nisam bas siguran sta da mislim o svemu ovome.
Treba utvrditi da li su profesori rusili studente namerno i dovoljno dugo da bi ovi na kraju dosli i platili da poloze.
U tom slucaju profesor bi stvarno morao u aps, i to dugo.
Medjutim, ako su studenti sami nosili lovu profesoru,zato sto su unapred odustajali od ucenja tog ispita, onda treba studenta u aps, a profesoru oduzeti pravo da bude profesor.
Medjutim, kada su u pitanju biomedicinske nauke(kojima i ja pripadam) onda sve treba najstrozije kazniti: zatvor, oduzimanje licence za rad, ponistavanje statusa studenta na fakultetu i slicno...
Mislim zamislite Veterinara koji je kupio ispit iz zaraznih bolesti,dakle nema pojma, a mnoge od tih bolesti se prenose i na ljude.
Jednom sam u sali, pre par godina rekao da u nasoj drzavi treba ukinuti pravne fakultete i da treba samo formirati odeljenje za prepisivanje i primenu zakona, kao neki esnaf.
Ionako smo kao drzava poceli da se okrecemo aglo-saksonskom pravu,u kome se bas i ne snalazimo, jer dusom i srcem mi pripadamo francuskom pravnom sistemu.
No....Stihija je cudo!!!
PS.Slucaj iz prakse. Pre par godina u Nemackoj Veterinar na jednoj farmi goveda izazvao strasan pomor jer nije prepoznao bolest.Nemacka okruzna vlada odmah saznala da je diplomirao u Bgu.Na Katedru za bolesti goveda stize depesa u kojoj se traze svi podaci o tom i tom koji je zavrsio tad i tad, pod pretnjom da ce svi profesori sa te katedre biti tuzeni ako je polozio bolesti goveda, a ovamo nije prepoznao bolest...Epilog je bio neverovatan,tog coveka nikad nije ni bilo na fakultetu,a on se pozivao na svoje profesore imenom i prezimenom!

Fenix

pre 17 godina

Mozda i zato imam zavrseni fakultet sa niskim prosekom ocena pored izuzetnog rada i zalaganja, a da ne govorim o tome da su mnoge moje kolege tokom studiranja zelele da uce i rade samnom jer jedino u diskusiji samnom shvate tesko gradivo. Na ispitima oni su dobijali odlicne ocene a ja jedva polozim. Mi studenti smo valjda medjusobno prepoznavali kvalitete i mimo profesorkih ocena. U mladosti me je pratila ta nepravda. Sada, ja sam medju najboljim svetskim strucnjacima u svojoj oblasti dok mnogi od istih mojih kolega nisu ni uspeli da se zaposle ili ostaju bez posla jer nisu us tanju da se nose sa zahtevima. Pitam se kakvi su to kriterijumi izgradjeni. Ko ih je gradio? Ovakvi kojima se razotkriva pravo lice. Kaze Rektor niko nije kriv dok ga ne uhvate. Bravo Rektore. Dali ste veoma inteligentnu konstataciju. Jasno je da se medjusobno stitite u domenu nedodirljivosti. Dolazi vreme kada ce magija vase nedodirljivosti isceznuti. Hvala bogu da nisam vise u vasim celjustima.
Spasavajte se sami prolazi vreme vaseg sadizma.

pajser

pre 17 godina

Bravo!A sad ih hapsite i na ostalim fakultetima po celoj Srbiji, pocevsi od Beograda pa na dalje. A ministar prosvete treba da se pokrije ushima i da podnese ostavku....kako da se ne oseca odgovornim kad mu je savetnica uhapsena u akciji protiv "univerzitetske mafije"?

zoran

pre 17 godina

Ne treba se sada cuditi vec raditi dalje. U javnom sektoru postioje kadrovske sluzbe, sindikati, zaposleni.svi "znaju" koji si ti sa brzopoteznim diplomama. Sveobuhvatna akcija bi povratila poverenje u visoko skolstvo ne samo kod nas vec i u svetu.

Ocajnik iz provanse

pre 17 godina

Sve ih treba pohapsiti i osuditi, zbog nas koji smo cestito studirali, padali, polagali i zavrsili fakultete u neka druga vremena!!!! Ne dajte da nas omalovaze i kod kuce, a i u svetu!!!

bivsa

pre 17 godina

eto zasto se nasi profesori protive bolonjskoj deklaraciji. zato sto ce izmedju ostalog morati da uvedu red u ocenjivanje i ispitivanje. usmeno ispitivanje ovakvog tipa je krajnje nepouzdano i potpuno subjektivno. treba uvesti pismene ispite sa siframa, i sa mogucnoscu uvida ocenjen rad nakon ispita. sto se usmenih ispita tice, oni mogu da budu deo krajnjeg ispita ali nikako jedini vid ocenjivanja. kod usmenog ispitivanja mora da postoji komisija od bar 2 clana i jasni kriterijumi: recimo da se za odredjeno pitanje ocekuje da student zna 4 tacke, pa se onda sastavi opis: za znanje sve 4 tacke i analiticki pristup dobija se 10, za znanje sve 4 ali deskriptivno dobija se 9, za znanje 3 tacke 8 itd itd. sve mzoe da se specifikuje da bi bilo malo vise pravedno ali hej - to trazi rad profesora.

gaga

pre 17 godina

Mislim da je sve ovo bez veze. Zato mozda neki studenti nikako ne mogu da poloze ispit, jer ih stalno ruse ,da bi ih naterali da plate ispit, kao sto su studenti cesto naterani da kupuju knjige pojedinih profesora.
Studirala sam jezike na novosadskom filozofskom i nisam primetila da se tako nesto desava.
Nismo morali da kupujemo knjige nasih profesora, vec smo mogli da ih pozajmimo u biblioteci.
Ali to je druga tema ,koja se samo malo naslanja na studentsku muku.

Milan Cicovic

pre 17 godina

I Sokoloviceva i Kovacevic zele samo da se otresu odgovornosti za korupciju na univerzitetima, iako je njihova duznost ne samo da je ispitaju nego da je i sprece. Ja se ne secam kada je univerzitet pokrenuo debatu o tome: 1) ko treba da postavlja ispitna pitanja (zasto profesori moraju da postavljaju ispitna pitanja za svoje ispite kada je sasvim moguce postaviti nezavisnu drzavnu komisiju koja ce spremati ispitna pitanja za sve fakultete i za sve ispitne rokove), zatim 2) svrsishodnosti usmenog ispitivanja (ne samo sto je nefer, jer ne dobijaju svi studenti ista pitanja, nego je i vrlo subjektivno, netrasparentno, i nedokazivo da je neko nesto znao ili nije) i 3) mehanizme ocenjivanja (zasto profesori sami da ocenjuju svoje studente, kada bi bilo bolje da se kodirani pismeni odgovori studenata na ispitna pitanja salju nezavisnim ocenjivacima). Drugim recima, ako profesori samo predaju, a ne ispituju, onda nece moci ni da prodaju ocene. A da ne pricam o tome da ce onda izaci na videlo kvalitet predavackog osoblja na razlicitim univerzitetima.

Ove reforme zahtevaju hrabrost i odlucnost i ocigledno je da nasi univerziteti nemaju znanja ili volje da se reformisu u pravcu objektivnog ocenjivanja tako da drzava mora preuzeti tu ulogu.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

"Tuzna situcija u kojoj se nalazi Srbija",kakva glupost,ko zna ko jos mirno ne spava zbog ovoga.Ne mogu da verujem da profesori koji su kobajagi obrazovani veruju u takvu dobit na duge staze,pa to kao i trgovina drogom biva otkriveno kad tad i skupo se placa.A korupcije je bilo i u vreme kada sam ja studirala 89-te,secam se cerke vlasnika mesare koja je u skoli bila najgori djak a medicinu zavrsila u roku i stotine takvih primera postoji. Jeste da je ovde u Skandinaviji trenutno hladno i pada sneg ali kad ovako nesto procitam prodje me nostalgija momentalno i kazem samo HVALA BOGU...

Studenti znaju sve!

pre 17 godina

Ovo je stvaro bruka. Incident se odrazio i na region što sigurno doprinosi lošem imidžu nase zemlje. Najviše se pitam na čemu će se stati. Da li će se Kragujevac bar desiti i u Beogradu? Dok se ovi "profesori" hapse i dok im se kuće i stanovi pretresaju, ostali su za ovo vreme svoj prljav veš i tragove već sklonili na sigurno. Jako zameram ovoj našoj policiji, jer ovakvim metodom obračuna protiv korupcije, u ovom slučaju univerzitetske mafije, neće uraditi mnogo. Ovi ljudi su samo vrh ledenog brega i priča za jeftino servisiranje naivnim građanima. Ja kao student zahtevam da u najkraćem roku policija krene sa akcijom u ostalim krajevima Srbije. Ukoliko se to ne dogodi, smatraću da je ovo jedna velika prevara!

Vise je njih s one strane morala

pre 17 godina

Kaze rektor Branko Kovacevic da je desavanje u Kragujevcu posledica tuzne slike u Srbiji. U Srbiji ne bi bilo tuzne slike da oni koji su upravo uhapseni (i mnogi koji nisu niti ce ikada biti) imaju vise morala, da nisu kriminalizovani, i da kao takvi mladjim narastajima prenose ispravne norme drustvenog ponasanja. Koji model ponasanja oni nude mladim generacijam? Takvi idoli ne mogu da stvore moralne ljude. Srbija je duboko zaglibila u kriminalu i nemoralu. Bojim se da ova drzava nece imati snage da iskoreni zlo koje pustilo duboke korene. Pominje se Sud casti. Ma kakv sud casti. Koliko dugo taj sud casti postoji na Univerzitetu? I sta je preko tog suda uradjeno? NISTA. Znam za slucaj koji je podnet tom sudu sa svim relevantnim dokazima i jednostavno nista nije uradjeno. Slucaj se zataskao. Pa pobogu radi se o kolegi (koji naravno ima mnogo para a pitanje je kako je to moguce sa bednom univerzitetskom paltom). Pa necemo se valjda zamerati kolegi. Molim vas Rektore ne pominjite vise taj sud. Taj sud je samo farsa.

besna

pre 17 godina

Ljudi, ovo je takav skandal i znak da nam je zemlja u dubokom jadu i beznadju. Ovo nisu neki priuceni ignoramusi vec crem de la crem drustva! profesori prava, ministarski pomocnici, bivsi poslanici i clanovi ustavnog suda - sam vrh drustva koji je toliko okoreo u korupciji da zaista ne znam kako cemo se izvuci iz ovog stanja. Svaka cast policiji i tajnom agentu koji je zasluzio medalju. A mogao je i on da dobije diplomu i to besplatno.

nikola Vrnj. Banja

pre 17 godina

Sva dosadasnja hapsenja uglavnom se pravdaju politickom pozadinom. Za sav lopovluk toboze je kriva politicka pripadnost. Dobro bi bilo da se istrazne radnje obave valjano uz prave dokaze a pocinioci konacno vec jednom kazne za sve prljave poslove. Ko god se okoristi zahvaljuci svom polozaju mora da ode u zatvor a pare da vrati radeci i zamenjujuci tako napacene rudare u jamama da konacno i lopvi vide kako se tesko zivi.Sve krivce javno prozvati a onda oduzeti diplomu stecenu kupovinom i novac zaradjen preko licnog dohodka ostvaren po osnovu lazne kvalifikacije. Isto je nazalost i u osnovnim i srednjim skolama. Jedan nastavnik da jedinicu uz preporuku da njegov kolega efikasno sprema djaka u svom stanu. Ko god sprema djake kuci morao bi da prijavi svoj rad Ministarstvu prosvete uz odgovarajucu dozvolu i placen porez.

maja

pre 17 godina

Jutros su u Grckoj javili da je ministar prosvete Marijeta Janaku izjavila da se suspenduje do daljnjeg procedura priznavanja diploma iz Srbije zbog mogicnosti da su falsifikovane. Mislim da je to u direktnoj vezi sa ovim dogadjajem.

Dijaspora

pre 17 godina

Evo, jutros citam i u popularnim, svajcarskim dnevnim novinama kako se u Srbiji, u Kragujevcu i za kolike pare kupuju diplome! Pre neki dan je objavljeno, kako su emigranti iz Srbije za 4000 franaka dolazili do polozenog teorijskog dela vozackog ispita, ovde, u Svajcarskoj. Falsifikovali su dokumenta, pa je onda jedna osoba izlazila umesto druge. I tako 5-6 puta. Da nismo malo preterali u svemu tome! Sutra treba neko da posumnja u sve nase diplome stecene u Srbiji!

Dragan

pre 17 godina

Ovde se ne radi valjda o gubljenju licenci i moralnim načelima već o dužini zatvorskih kazni, a što se tiče licenci i morala - pa tu su sami sebi presudili!

Mia

pre 17 godina

Najvise me nerviraju komentari tipa, to je parada, to traje dugo, svi to znamo. Ok, traje dugo, svi to znamo i jel sada treba da pustimo da traje jos duze, treba li da omalovazavamo svaki pokusaj da se stane na rep takvim stvarima. Korupcija je gadna bolest, tesko se leci, jos teze iskorenjuje, ali i samo jedan, prvi korak ka njenom istrebljenju je korak napred. Podrzavam ovu i sve druge akcije slicnog tipa. Nadam se samo da pravosudje nece od ovog slucaja opet napraviti spektakularno nista.

Naivac

pre 17 godina

Ima li u ovoj zemlji kraja padu morala? Kada god pomislimo da smo dodirnuli dno dna, neko se pobrine da nas razuveri. Ministru za obrazovanje ne pada na pamet da podnese ostavku! A i zasto bi? Da se covek odrekne svih materijalnih dobara i beneficija koje takav polozaj nudi? Taman posla. Covek se ne oseca odgovornim sto mu zamenik(ca) pripada ""obrazovnoj" mafiji"!Odavno su odgovornost i posledice za ucinjeno-neucinjeno ovde prestale da vaze.
To je osnovni razlog svega ovoga sto nam se dogadja - NEMA POSLEDICA. Gde je predsednik Vlade koji bi trebao sutnuti ministra obrazovanja posto ta individua ne uvidja da mora sama da ode. Ne, ovde niko ne snosi odgovornost i posledice.
Kada SVI oni koji pruze ruku mimo Zakona budu adekvatno nagradjeni odgovarajucom kaznom za taj svoj potez, pocevsi od najnizeg pa do najvisih funkcionera drzave, nista se nece promeniti. A sto vise budemo cekali, to je verovatnije da ce nam se i ono malo postenog naroda - pokvariti.

ima nade

pre 17 godina

Naravno da bi trebalo osuditi profesore, ja bih cak uvela i neku vrstu kazne za one koji su placali ispite. Mozda bi tada roditelji razmislili o tome koliko je dobro da svoju decicu postede muka i ucenja....za takve je nekada bila njiva, sada su rukovodece (tatine) pozicije. Sramota. Trebalo bi jos razmisliti i o kazni za davanje casova studentima....to je jedan manje ocigledan nacin da se kroz placene casove uzme novac za ispite (naravno da su obradjeni zadaci oni koji se kasnije daju na ispitu). Zabranu davanja casova studentima kojima se drzi redovna nastava, zapravo, niko ne postuje.

Srdjan Sudarevic

pre 17 godina

Borba protiv korupcije nije kada nekog uhapsite zbog mita i onda pricate kako ste veliki borac protiv korupcije.Borba je kada nekog uhapsite, a on zavrsi u zatvoru.Nije mi poznato da je iko ovako zavrsio. Zivela borba protiv korupcije!

ena

pre 17 godina

Bruka...To su ljudi koji obrazuju buduće pravnike,advokate,sudije..I sama sam student Pravnog fakulteta i ni najmanje nisam iznenadjena.Šta i očekivati od fakulteta na kome se nikakav red ne zna, gde su studenti u 2h ujutru išli na promene ispitivača i odlaganje ispita, gde vam u studentskoj službi daju pogrešne informacije,na telefon se ne javljaju ili vam spuštaju slušalicu, gde je najbolje poznavati tetkice, gde vam ispit zakažu u 8h ujutru, a na red dodjete oko 23h..Najstrašnije je kad shvatite da ste promašili pri izboru onog svog stručnog i životnog opredeljenja, jer vas uče jedno,a daju sasvim drugačiji primer.

Sladjana

pre 17 godina

Očekujem da je prikupljeno dovoljno dokaza za optužnicu, a nakon toga i osuđujuću presudu. Volela bih zaista da se nešto dovede do kraja, počev od policije pa do sudova. Ne želim da i ovo bude još jedna afera koja će mi odvući pažnju od drugih stvari koje se dešavaju. Mene je sramota. Inače, bilo bi dobro da novinari naprave emisiju edukativnog karaktera uz učešće policijaca, tužioca i sudije, kao i advokata, i objasne građanima put od podnošenja krivične prijave do presude, a nakon toga i o načinu korišćenja pravnih lekova i šupljina u zakonu, kako bi se ista stvar vraćala više puta na ponovno suđenje i tako odlagalo privođenje pravdi. Ljudi moji to košta sve nas i novaca i živaca.

Alan Sutter

pre 17 godina

"Ne mozete povesti postupak na osnovu nekog ogovaranja ili na osnovu anonimnih podataka" - naravno da moze i treba!! ali nema ko. Pitanje je ko je sve uvucen u to.
"Kovačević kaže da hapšenje ne bi smelo da se dešava na univerzitetu: "Univerziteti sami imaju mehanizme da se spreči, postoji i etički kodeks, sud časti, disciplinska odgovornost. Univerziteti to sami treba da rešavaju, pa ako treba i da izgube licencu za rad"" - jako licemerno jer je upravo u tome problem da su svi ti na fakultetu umesani u korupciju i ne zele da sprovode istrage. Zato je i policija morala da deluje. Pa ne radi se o 1 osobi nego o 10 na istom fakultetu!!!! Znaci postojala je namera da se to zataska i neistrazuje.

Pera

pre 17 godina

Ovde se ljudi hapse uglavnom kada zasmetaju nekom ko je isti kao oni, ako ne i gori od njih.
Sadasnja Kostunicina vlada je pokusala da uhapsi (citaj: otera) Bogoljuba Karica tek kada je postigao rejting koji je bio veci od rejtinga celokupne vladajuce koalicije zajedno, dok ostale pocinioce teskih krivicnih dela nije dirala.
Interesantno je to sto su se Karicevi glasaci nakon njegovog uklanjanja ponovo u momentu okrenuli drugim partijama, sto je dobar pokazatelj da je narod u Srbiji sklom prevrtljivosti, a vlast to uspesno koristi, jer odgovornost takvom narodu ne predstavlja bitnu kategoriju.

seka

pre 17 godina

Kapiram ja da je rektoru BU frka, zaigraće mečka i pred njegovim vratima, ali nisu hapšenja na pravnom fakultetu u Kragujevcu posledica "posledica 'tužne situacije' u kojoj se nalazi Srbija", nego osnovane sumnje da su počinjena krivična dela. A ova izjava je posledica "tužne situacije" u njegovoj glavi.

Petar Mitrović

pre 17 godina

Mislim da je ovo samo još jedan spektakl koji vlast servira narodu da bi se zabavio i da bi tabloidi imali o čemu da pišu.
Poznato je da već petnaestak godina postoji ogronmna korupcija u visokom školstvu, tako da to nije nikakva tajna ali se ipak nije ništa učinilo po tom pitanju, jer da jeste, nadležni bi morali da hapse svoje prijatelje, partijske kolege, a često i sami sebe, tako da je ovo samo neka vrsta osvete ili preraspodela moći koja neće rešiti problem korupcije.
Znam da su tokom devedesetih na Prvnom fakultetu u Beogradu profesori (većina ali ne svi) putem posrednika naplaćivali 600 neačkih maraka za manje i 1000 maraka za veće ispite. Te pare nisu odlazile samo njima, jer je uvek postojao bar jedan posrednik ali 80 % tog novca su ipak stavljali u džep.
Među ozloglašenim fakultetima, pored Pravnog, bili su Medicinski i Ekonomski ali je svakako bila najgora Viša ekonomska škola gde je mogla da se dobije diploma bez i jednog pojavljivanja, samo je trebalo sačekati period od dve godine da bi se ispiti upisivali hronološki, to jest da bi bilo manje sumnjivo.
Problem je u tome što to nisu radili samo profesori naklonjeni Miloševićevom režimu, već i oni opozicioni, naročito sa Pravnog ....
Jedini čovek koji je mogao to da spreči je ubijen upravo od kombinacije te tri pomenute karakteristike koje su dominantne u srpskom narodu i ne znam kada će biti moguć izlazak iz tog začaranog kruga.
Ne može se uhapsiti nekolicina prestupnika i to predstaviti kao borba protiv korupcije. Preduslov svemu je sprovesti lustraciju nad ljudima koji su postavili temelj takvom odnosu vrednosti, pa tek onda hapsiti na hiljade profesora, lekara, sudija, policajaca, političara i kriminalaca.

Maja_V

pre 17 godina

Mnogi korumpirani profesori,i ne samo oni, nisu posledica nego UZROK mnogih tuznih situacija u kucama studentata, ciji roditelji gladuju da bi uspeli da skupe pare za njih! Ti roditelji, kao posledica, ne idu okolo da kradu ili jos gore, da bi skupili za taj famozni mito...Nego, onako, ubijeni u pojam, rade 24 sata,razne poslove i ne pada im napamet da krse zakon. Toliko o etici i moralu nasih "stucnjaka"...

Petar Mitrović

pre 17 godina

Mislim da je ovo samo još jedan spektakl koji vlast servira narodu da bi se zabavio i da bi tabloidi imali o čemu da pišu.
Poznato je da već petnaestak godina postoji ogronmna korupcija u visokom školstvu, tako da to nije nikakva tajna ali se ipak nije ništa učinilo po tom pitanju, jer da jeste, nadležni bi morali da hapse svoje prijatelje, partijske kolege, a često i sami sebe, tako da je ovo samo neka vrsta osvete ili preraspodela moći koja neće rešiti problem korupcije.
Znam da su tokom devedesetih na Prvnom fakultetu u Beogradu profesori (većina ali ne svi) putem posrednika naplaćivali 600 neačkih maraka za manje i 1000 maraka za veće ispite. Te pare nisu odlazile samo njima, jer je uvek postojao bar jedan posrednik ali 80 % tog novca su ipak stavljali u džep.
Među ozloglašenim fakultetima, pored Pravnog, bili su Medicinski i Ekonomski ali je svakako bila najgora Viša ekonomska škola gde je mogla da se dobije diploma bez i jednog pojavljivanja, samo je trebalo sačekati period od dve godine da bi se ispiti upisivali hronološki, to jest da bi bilo manje sumnjivo.
Problem je u tome što to nisu radili samo profesori naklonjeni Miloševićevom režimu, već i oni opozicioni, naročito sa Pravnog ....
Jedini čovek koji je mogao to da spreči je ubijen upravo od kombinacije te tri pomenute karakteristike koje su dominantne u srpskom narodu i ne znam kada će biti moguć izlazak iz tog začaranog kruga.
Ne može se uhapsiti nekolicina prestupnika i to predstaviti kao borba protiv korupcije. Preduslov svemu je sprovesti lustraciju nad ljudima koji su postavili temelj takvom odnosu vrednosti, pa tek onda hapsiti na hiljade profesora, lekara, sudija, policajaca, političara i kriminalaca.

Sladjana

pre 17 godina

Očekujem da je prikupljeno dovoljno dokaza za optužnicu, a nakon toga i osuđujuću presudu. Volela bih zaista da se nešto dovede do kraja, počev od policije pa do sudova. Ne želim da i ovo bude još jedna afera koja će mi odvući pažnju od drugih stvari koje se dešavaju. Mene je sramota. Inače, bilo bi dobro da novinari naprave emisiju edukativnog karaktera uz učešće policijaca, tužioca i sudije, kao i advokata, i objasne građanima put od podnošenja krivične prijave do presude, a nakon toga i o načinu korišćenja pravnih lekova i šupljina u zakonu, kako bi se ista stvar vraćala više puta na ponovno suđenje i tako odlagalo privođenje pravdi. Ljudi moji to košta sve nas i novaca i živaca.

Maja_V

pre 17 godina

Mnogi korumpirani profesori,i ne samo oni, nisu posledica nego UZROK mnogih tuznih situacija u kucama studentata, ciji roditelji gladuju da bi uspeli da skupe pare za njih! Ti roditelji, kao posledica, ne idu okolo da kradu ili jos gore, da bi skupili za taj famozni mito...Nego, onako, ubijeni u pojam, rade 24 sata,razne poslove i ne pada im napamet da krse zakon. Toliko o etici i moralu nasih "stucnjaka"...

seka

pre 17 godina

Kapiram ja da je rektoru BU frka, zaigraće mečka i pred njegovim vratima, ali nisu hapšenja na pravnom fakultetu u Kragujevcu posledica "posledica 'tužne situacije' u kojoj se nalazi Srbija", nego osnovane sumnje da su počinjena krivična dela. A ova izjava je posledica "tužne situacije" u njegovoj glavi.

Pera

pre 17 godina

Ovde se ljudi hapse uglavnom kada zasmetaju nekom ko je isti kao oni, ako ne i gori od njih.
Sadasnja Kostunicina vlada je pokusala da uhapsi (citaj: otera) Bogoljuba Karica tek kada je postigao rejting koji je bio veci od rejtinga celokupne vladajuce koalicije zajedno, dok ostale pocinioce teskih krivicnih dela nije dirala.
Interesantno je to sto su se Karicevi glasaci nakon njegovog uklanjanja ponovo u momentu okrenuli drugim partijama, sto je dobar pokazatelj da je narod u Srbiji sklom prevrtljivosti, a vlast to uspesno koristi, jer odgovornost takvom narodu ne predstavlja bitnu kategoriju.

ena

pre 17 godina

Bruka...To su ljudi koji obrazuju buduće pravnike,advokate,sudije..I sama sam student Pravnog fakulteta i ni najmanje nisam iznenadjena.Šta i očekivati od fakulteta na kome se nikakav red ne zna, gde su studenti u 2h ujutru išli na promene ispitivača i odlaganje ispita, gde vam u studentskoj službi daju pogrešne informacije,na telefon se ne javljaju ili vam spuštaju slušalicu, gde je najbolje poznavati tetkice, gde vam ispit zakažu u 8h ujutru, a na red dodjete oko 23h..Najstrašnije je kad shvatite da ste promašili pri izboru onog svog stručnog i životnog opredeljenja, jer vas uče jedno,a daju sasvim drugačiji primer.

Alan Sutter

pre 17 godina

"Ne mozete povesti postupak na osnovu nekog ogovaranja ili na osnovu anonimnih podataka" - naravno da moze i treba!! ali nema ko. Pitanje je ko je sve uvucen u to.
"Kovačević kaže da hapšenje ne bi smelo da se dešava na univerzitetu: "Univerziteti sami imaju mehanizme da se spreči, postoji i etički kodeks, sud časti, disciplinska odgovornost. Univerziteti to sami treba da rešavaju, pa ako treba i da izgube licencu za rad"" - jako licemerno jer je upravo u tome problem da su svi ti na fakultetu umesani u korupciju i ne zele da sprovode istrage. Zato je i policija morala da deluje. Pa ne radi se o 1 osobi nego o 10 na istom fakultetu!!!! Znaci postojala je namera da se to zataska i neistrazuje.

ima nade

pre 17 godina

Naravno da bi trebalo osuditi profesore, ja bih cak uvela i neku vrstu kazne za one koji su placali ispite. Mozda bi tada roditelji razmislili o tome koliko je dobro da svoju decicu postede muka i ucenja....za takve je nekada bila njiva, sada su rukovodece (tatine) pozicije. Sramota. Trebalo bi jos razmisliti i o kazni za davanje casova studentima....to je jedan manje ocigledan nacin da se kroz placene casove uzme novac za ispite (naravno da su obradjeni zadaci oni koji se kasnije daju na ispitu). Zabranu davanja casova studentima kojima se drzi redovna nastava, zapravo, niko ne postuje.

besna

pre 17 godina

Ljudi, ovo je takav skandal i znak da nam je zemlja u dubokom jadu i beznadju. Ovo nisu neki priuceni ignoramusi vec crem de la crem drustva! profesori prava, ministarski pomocnici, bivsi poslanici i clanovi ustavnog suda - sam vrh drustva koji je toliko okoreo u korupciji da zaista ne znam kako cemo se izvuci iz ovog stanja. Svaka cast policiji i tajnom agentu koji je zasluzio medalju. A mogao je i on da dobije diplomu i to besplatno.

Mia

pre 17 godina

Najvise me nerviraju komentari tipa, to je parada, to traje dugo, svi to znamo. Ok, traje dugo, svi to znamo i jel sada treba da pustimo da traje jos duze, treba li da omalovazavamo svaki pokusaj da se stane na rep takvim stvarima. Korupcija je gadna bolest, tesko se leci, jos teze iskorenjuje, ali i samo jedan, prvi korak ka njenom istrebljenju je korak napred. Podrzavam ovu i sve druge akcije slicnog tipa. Nadam se samo da pravosudje nece od ovog slucaja opet napraviti spektakularno nista.

Srdjan Sudarevic

pre 17 godina

Borba protiv korupcije nije kada nekog uhapsite zbog mita i onda pricate kako ste veliki borac protiv korupcije.Borba je kada nekog uhapsite, a on zavrsi u zatvoru.Nije mi poznato da je iko ovako zavrsio. Zivela borba protiv korupcije!

maja

pre 17 godina

Jutros su u Grckoj javili da je ministar prosvete Marijeta Janaku izjavila da se suspenduje do daljnjeg procedura priznavanja diploma iz Srbije zbog mogicnosti da su falsifikovane. Mislim da je to u direktnoj vezi sa ovim dogadjajem.

Vise je njih s one strane morala

pre 17 godina

Kaze rektor Branko Kovacevic da je desavanje u Kragujevcu posledica tuzne slike u Srbiji. U Srbiji ne bi bilo tuzne slike da oni koji su upravo uhapseni (i mnogi koji nisu niti ce ikada biti) imaju vise morala, da nisu kriminalizovani, i da kao takvi mladjim narastajima prenose ispravne norme drustvenog ponasanja. Koji model ponasanja oni nude mladim generacijam? Takvi idoli ne mogu da stvore moralne ljude. Srbija je duboko zaglibila u kriminalu i nemoralu. Bojim se da ova drzava nece imati snage da iskoreni zlo koje pustilo duboke korene. Pominje se Sud casti. Ma kakv sud casti. Koliko dugo taj sud casti postoji na Univerzitetu? I sta je preko tog suda uradjeno? NISTA. Znam za slucaj koji je podnet tom sudu sa svim relevantnim dokazima i jednostavno nista nije uradjeno. Slucaj se zataskao. Pa pobogu radi se o kolegi (koji naravno ima mnogo para a pitanje je kako je to moguce sa bednom univerzitetskom paltom). Pa necemo se valjda zamerati kolegi. Molim vas Rektore ne pominjite vise taj sud. Taj sud je samo farsa.

Dijaspora

pre 17 godina

Evo, jutros citam i u popularnim, svajcarskim dnevnim novinama kako se u Srbiji, u Kragujevcu i za kolike pare kupuju diplome! Pre neki dan je objavljeno, kako su emigranti iz Srbije za 4000 franaka dolazili do polozenog teorijskog dela vozackog ispita, ovde, u Svajcarskoj. Falsifikovali su dokumenta, pa je onda jedna osoba izlazila umesto druge. I tako 5-6 puta. Da nismo malo preterali u svemu tome! Sutra treba neko da posumnja u sve nase diplome stecene u Srbiji!

nikola Vrnj. Banja

pre 17 godina

Sva dosadasnja hapsenja uglavnom se pravdaju politickom pozadinom. Za sav lopovluk toboze je kriva politicka pripadnost. Dobro bi bilo da se istrazne radnje obave valjano uz prave dokaze a pocinioci konacno vec jednom kazne za sve prljave poslove. Ko god se okoristi zahvaljuci svom polozaju mora da ode u zatvor a pare da vrati radeci i zamenjujuci tako napacene rudare u jamama da konacno i lopvi vide kako se tesko zivi.Sve krivce javno prozvati a onda oduzeti diplomu stecenu kupovinom i novac zaradjen preko licnog dohodka ostvaren po osnovu lazne kvalifikacije. Isto je nazalost i u osnovnim i srednjim skolama. Jedan nastavnik da jedinicu uz preporuku da njegov kolega efikasno sprema djaka u svom stanu. Ko god sprema djake kuci morao bi da prijavi svoj rad Ministarstvu prosvete uz odgovarajucu dozvolu i placen porez.

Dragan

pre 17 godina

Ovde se ne radi valjda o gubljenju licenci i moralnim načelima već o dužini zatvorskih kazni, a što se tiče licenci i morala - pa tu su sami sebi presudili!

Naivac

pre 17 godina

Ima li u ovoj zemlji kraja padu morala? Kada god pomislimo da smo dodirnuli dno dna, neko se pobrine da nas razuveri. Ministru za obrazovanje ne pada na pamet da podnese ostavku! A i zasto bi? Da se covek odrekne svih materijalnih dobara i beneficija koje takav polozaj nudi? Taman posla. Covek se ne oseca odgovornim sto mu zamenik(ca) pripada ""obrazovnoj" mafiji"!Odavno su odgovornost i posledice za ucinjeno-neucinjeno ovde prestale da vaze.
To je osnovni razlog svega ovoga sto nam se dogadja - NEMA POSLEDICA. Gde je predsednik Vlade koji bi trebao sutnuti ministra obrazovanja posto ta individua ne uvidja da mora sama da ode. Ne, ovde niko ne snosi odgovornost i posledice.
Kada SVI oni koji pruze ruku mimo Zakona budu adekvatno nagradjeni odgovarajucom kaznom za taj svoj potez, pocevsi od najnizeg pa do najvisih funkcionera drzave, nista se nece promeniti. A sto vise budemo cekali, to je verovatnije da ce nam se i ono malo postenog naroda - pokvariti.

Milan Cicovic

pre 17 godina

I Sokoloviceva i Kovacevic zele samo da se otresu odgovornosti za korupciju na univerzitetima, iako je njihova duznost ne samo da je ispitaju nego da je i sprece. Ja se ne secam kada je univerzitet pokrenuo debatu o tome: 1) ko treba da postavlja ispitna pitanja (zasto profesori moraju da postavljaju ispitna pitanja za svoje ispite kada je sasvim moguce postaviti nezavisnu drzavnu komisiju koja ce spremati ispitna pitanja za sve fakultete i za sve ispitne rokove), zatim 2) svrsishodnosti usmenog ispitivanja (ne samo sto je nefer, jer ne dobijaju svi studenti ista pitanja, nego je i vrlo subjektivno, netrasparentno, i nedokazivo da je neko nesto znao ili nije) i 3) mehanizme ocenjivanja (zasto profesori sami da ocenjuju svoje studente, kada bi bilo bolje da se kodirani pismeni odgovori studenata na ispitna pitanja salju nezavisnim ocenjivacima). Drugim recima, ako profesori samo predaju, a ne ispituju, onda nece moci ni da prodaju ocene. A da ne pricam o tome da ce onda izaci na videlo kvalitet predavackog osoblja na razlicitim univerzitetima.

Ove reforme zahtevaju hrabrost i odlucnost i ocigledno je da nasi univerziteti nemaju znanja ili volje da se reformisu u pravcu objektivnog ocenjivanja tako da drzava mora preuzeti tu ulogu.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

"Tuzna situcija u kojoj se nalazi Srbija",kakva glupost,ko zna ko jos mirno ne spava zbog ovoga.Ne mogu da verujem da profesori koji su kobajagi obrazovani veruju u takvu dobit na duge staze,pa to kao i trgovina drogom biva otkriveno kad tad i skupo se placa.A korupcije je bilo i u vreme kada sam ja studirala 89-te,secam se cerke vlasnika mesare koja je u skoli bila najgori djak a medicinu zavrsila u roku i stotine takvih primera postoji. Jeste da je ovde u Skandinaviji trenutno hladno i pada sneg ali kad ovako nesto procitam prodje me nostalgija momentalno i kazem samo HVALA BOGU...

gaga

pre 17 godina

Mislim da je sve ovo bez veze. Zato mozda neki studenti nikako ne mogu da poloze ispit, jer ih stalno ruse ,da bi ih naterali da plate ispit, kao sto su studenti cesto naterani da kupuju knjige pojedinih profesora.
Studirala sam jezike na novosadskom filozofskom i nisam primetila da se tako nesto desava.
Nismo morali da kupujemo knjige nasih profesora, vec smo mogli da ih pozajmimo u biblioteci.
Ali to je druga tema ,koja se samo malo naslanja na studentsku muku.

Studenti znaju sve!

pre 17 godina

Ovo je stvaro bruka. Incident se odrazio i na region što sigurno doprinosi lošem imidžu nase zemlje. Najviše se pitam na čemu će se stati. Da li će se Kragujevac bar desiti i u Beogradu? Dok se ovi "profesori" hapse i dok im se kuće i stanovi pretresaju, ostali su za ovo vreme svoj prljav veš i tragove već sklonili na sigurno. Jako zameram ovoj našoj policiji, jer ovakvim metodom obračuna protiv korupcije, u ovom slučaju univerzitetske mafije, neće uraditi mnogo. Ovi ljudi su samo vrh ledenog brega i priča za jeftino servisiranje naivnim građanima. Ja kao student zahtevam da u najkraćem roku policija krene sa akcijom u ostalim krajevima Srbije. Ukoliko se to ne dogodi, smatraću da je ovo jedna velika prevara!

bivsa

pre 17 godina

eto zasto se nasi profesori protive bolonjskoj deklaraciji. zato sto ce izmedju ostalog morati da uvedu red u ocenjivanje i ispitivanje. usmeno ispitivanje ovakvog tipa je krajnje nepouzdano i potpuno subjektivno. treba uvesti pismene ispite sa siframa, i sa mogucnoscu uvida ocenjen rad nakon ispita. sto se usmenih ispita tice, oni mogu da budu deo krajnjeg ispita ali nikako jedini vid ocenjivanja. kod usmenog ispitivanja mora da postoji komisija od bar 2 clana i jasni kriterijumi: recimo da se za odredjeno pitanje ocekuje da student zna 4 tacke, pa se onda sastavi opis: za znanje sve 4 tacke i analiticki pristup dobija se 10, za znanje sve 4 ali deskriptivno dobija se 9, za znanje 3 tacke 8 itd itd. sve mzoe da se specifikuje da bi bilo malo vise pravedno ali hej - to trazi rad profesora.

Marko

pre 17 godina

Nisam bas siguran sta da mislim o svemu ovome.
Treba utvrditi da li su profesori rusili studente namerno i dovoljno dugo da bi ovi na kraju dosli i platili da poloze.
U tom slucaju profesor bi stvarno morao u aps, i to dugo.
Medjutim, ako su studenti sami nosili lovu profesoru,zato sto su unapred odustajali od ucenja tog ispita, onda treba studenta u aps, a profesoru oduzeti pravo da bude profesor.
Medjutim, kada su u pitanju biomedicinske nauke(kojima i ja pripadam) onda sve treba najstrozije kazniti: zatvor, oduzimanje licence za rad, ponistavanje statusa studenta na fakultetu i slicno...
Mislim zamislite Veterinara koji je kupio ispit iz zaraznih bolesti,dakle nema pojma, a mnoge od tih bolesti se prenose i na ljude.
Jednom sam u sali, pre par godina rekao da u nasoj drzavi treba ukinuti pravne fakultete i da treba samo formirati odeljenje za prepisivanje i primenu zakona, kao neki esnaf.
Ionako smo kao drzava poceli da se okrecemo aglo-saksonskom pravu,u kome se bas i ne snalazimo, jer dusom i srcem mi pripadamo francuskom pravnom sistemu.
No....Stihija je cudo!!!
PS.Slucaj iz prakse. Pre par godina u Nemackoj Veterinar na jednoj farmi goveda izazvao strasan pomor jer nije prepoznao bolest.Nemacka okruzna vlada odmah saznala da je diplomirao u Bgu.Na Katedru za bolesti goveda stize depesa u kojoj se traze svi podaci o tom i tom koji je zavrsio tad i tad, pod pretnjom da ce svi profesori sa te katedre biti tuzeni ako je polozio bolesti goveda, a ovamo nije prepoznao bolest...Epilog je bio neverovatan,tog coveka nikad nije ni bilo na fakultetu,a on se pozivao na svoje profesore imenom i prezimenom!

Jovan

pre 17 godina

Rektor BU je tuzna posledica situacije u Srbiji. Njegovi prthodnici, slicni njemu, su uzrok. Vec godinama se za dekane i rektore biraju najgori. Pogledajte samo biografiju profesora Kovacevica. "Duplo golo",...
Tacno je da rektori ne moraju biti najbolji naucnici, ali je jos tacnije da to nikako ne smeju biti najgori. Kovacevic je jedan od takvih. Podrzan od njemu slicnih dekana, ...
Za pocetak pretresti i kovaceviceve "papire". Ne laje kera radi sela,...

Ocajnik iz provanse

pre 17 godina

Sve ih treba pohapsiti i osuditi, zbog nas koji smo cestito studirali, padali, polagali i zavrsili fakultete u neka druga vremena!!!! Ne dajte da nas omalovaze i kod kuce, a i u svetu!!!

Petar

pre 17 godina

Ovo je sve posledica kriminala u vlasti. Sto bi neki profesor fakulteta radio za 400eur, a polupismeni u vlasti da "legalno" tuku velike plate. Uskoro ce da idu u penziju poslanici sa 35 godina jer je legalista izglasao takav zakon.
Ne branim profesore al i dalje smrdi na vrhu, a ovo je sica u poredjenju sa tim!

zoran

pre 17 godina

Ne treba se sada cuditi vec raditi dalje. U javnom sektoru postioje kadrovske sluzbe, sindikati, zaposleni.svi "znaju" koji si ti sa brzopoteznim diplomama. Sveobuhvatna akcija bi povratila poverenje u visoko skolstvo ne samo kod nas vec i u svetu.

Drcna baba

pre 17 godina

Mozda nisam kompetentna da komentarisem sadasnje stanje jer sam fakultet zavrsila pre 38 godina, o roku, sve ispite sam polozila u prvom ispitom roku i ni jedna ispit nisam nikada pala. Nisam bila streber, a nisam ni preterano pametna. Jednostavno sam ucila i polagala ispite, nekada sa boljom ocenom nekada sa losijom - sve je zavisilo od mnogo stvari, ali prvenstveno od licnog utiska profesora.

Ono sto je bitno je da sam ja mnogo naucila na fakultetu i da sam to svoje znanje uspela da prodam, a i sada ga jos uvek prodajem jer jos uvek radim i ne znam da li bi sve to bilo moguce da sam ispite kupovala. Ne znam da li je toga tada i bilo, a i da je bilo nema sanse da bih tada sakupila novac da jos i to platim. Ionako sam jedva prezivela period studiranja.

Zato sam uzasnuta ovim sto sam procitala o profesorima, mada prilicno mnogo znam o sadasnoj korupciji i u drugim oblastima i o principu da "vrana vrani oci ne vadi". To je mnogo vise od korupcije - to je unistavanje citavih generacija mladih ljudi i stvarno ne znam koliko vrede takve diplome iza kojih ne stoji znanje i trud. Onaj ko nije naucio na fakultetu da uci nece nikada nauciti da uci - a to je vrlo potrebno u svakoj profesiji. Bez stalnog ucenja nema napretka i opstanka.

Volela bih da se ova prica okonca na pravi nacin: da se kazne svi koji su ucestvovali u ovim poslovima i da svima bude uskracena mogucnost da se ubuduce ne bilo koji nacin bave vaspitanjem i obrazovanjem.

A sto se ministra tice - sta ste ocekivali? On do sada nije bio samo patrijarh - promenio je sve partije i boje ne bi li dosao do polozaja i konacno mu je uspelo (ne znam stvarno kako) da u ovoj kohabitacionoj vladi postane ministar. Zar treba od njega ocekivati neki normalni postpuak: stid, ostavku ili sl.? Naravno da ne. To se njega uopste ne tice

pajser

pre 17 godina

Bravo!A sad ih hapsite i na ostalim fakultetima po celoj Srbiji, pocevsi od Beograda pa na dalje. A ministar prosvete treba da se pokrije ushima i da podnese ostavku....kako da se ne oseca odgovornim kad mu je savetnica uhapsena u akciji protiv "univerzitetske mafije"?

Fenix

pre 17 godina

Mozda i zato imam zavrseni fakultet sa niskim prosekom ocena pored izuzetnog rada i zalaganja, a da ne govorim o tome da su mnoge moje kolege tokom studiranja zelele da uce i rade samnom jer jedino u diskusiji samnom shvate tesko gradivo. Na ispitima oni su dobijali odlicne ocene a ja jedva polozim. Mi studenti smo valjda medjusobno prepoznavali kvalitete i mimo profesorkih ocena. U mladosti me je pratila ta nepravda. Sada, ja sam medju najboljim svetskim strucnjacima u svojoj oblasti dok mnogi od istih mojih kolega nisu ni uspeli da se zaposle ili ostaju bez posla jer nisu us tanju da se nose sa zahtevima. Pitam se kakvi su to kriterijumi izgradjeni. Ko ih je gradio? Ovakvi kojima se razotkriva pravo lice. Kaze Rektor niko nije kriv dok ga ne uhvate. Bravo Rektore. Dali ste veoma inteligentnu konstataciju. Jasno je da se medjusobno stitite u domenu nedodirljivosti. Dolazi vreme kada ce magija vase nedodirljivosti isceznuti. Hvala bogu da nisam vise u vasim celjustima.
Spasavajte se sami prolazi vreme vaseg sadizma.

Ilija

pre 17 godina

Ma, ljudi moji, ovo je nastavak sistema koji je proizveo režim Miloševića. Pa i u Skupštini su se glasovi plaćali, o tome postoje snimci. Vreme pod embargom je trebalo preživeti, pa je data mogućnost da se, u uslovima potpuno obezvredjenog dinara i mizernih zarada, očuva državna služba i sve društvene funkcije koje su bile bitne za pritisnutu državu. Korupcija je bio jedan od načina da čitav društveni sloj dodje do zarada koje im omogućuju "dostojanstven život" u nedostojanstvenim uslovima. Sve se plaćalo, i lekari, i uverenja, i carina, i diplome, i policija, i zaposlenje, i sklapanje posla, sve, baš sve. To je bolest za koju trebaju jaki lekovi i jake stručne ekipe. Mi sistem i režim izgleda još nismo promenili, pritisak spolja je i dalje usmeren na celo društvo, država propada iznutra, a onaj društveni sloj "bitan za svako društvo" (čast i siromaštvo izuzecima) i dalje misli da treba da živi "dostojanstveno". I nije čudo što se sada spominju i ostali fakulteti i segmenti društva. Potrebna je strukturna promena organizacije države.

student1

pre 17 godina

Anonimne prijave pa nisu postupali po njima, kakva glupost. Na Beogradskom masinskom fakultetu imaju potpisane prijave po kojima ne postupaju. Tamo su se vestije organizovali - neki profesori (a svi ostali znaju koji i ne preduzimaju nista) daju toboze privatne casove svojim studentima, a u stvari im prodaju ispite tako.

Pravnik

pre 17 godina

Vlada, kao osnivac, mora pod hitno da ukine Pravni fakultet u Kragujevcu. Javna je tajna da je jos najmanje 10 profesora sa tog fakulteta trebalo da bude uhapseno (ukljucujuci i crnogorskog Dona). A naravno istragu prosiriti i na sve ostale univerzitetske centre.
Bravo za smederevsku policiju i njihovog hrabrog i casnog kolegu!!!

Miki

pre 17 godina

Celokupno Srpsko drustvo je zahvatio rak zvani korupcija koji je metastazirao do te mere da se plasim da pacijentu sa takvom dijagnozom nema spasa.Nasa najveca greska je, sto posle pada Milosevica i njegovih satelita nismo izvrsili eutanaziju.

povratak u buducnost

pre 17 godina

Trebalo bi nastaviti sa razbijenjem te kriminalne profesorske organizacije....Beograd, Novi Sad, Nis....lepo sve strpati u zatvor i suspendovati. Da vidimo kome ce posle toga pasti na pamet da svoj ugled i karijeru prodaje za 500 evra.
I zasto se vec jednom ne uvede neka kontrola rada, profesori rade privatno (projekti koji su navodno vezani za industtriju), a drzava im za to vreme isplacuje plate. Molim lepo, kada je profesor angazovan od strane industrije (i radi na tom projektu od opsteg interesa) neka ga industrija plati. I to zvanicno, bez koverata ubacenih u dzep kosulje, lepo, preko racuna. Univerzitet se pretvorio u privatne kancelarije, naravno da je placanje ispita samo deo aktivnosti. Stati na put tome je jako vazno, to je taj put prikljucivanju zemljama EU. Ko ima hrabrosti, snage, znanja i volje da to uradi. Mozda svi. Sada.

Medicinar

pre 17 godina

Bilo bi dobro da malo procesljaju Medicinski fakultet u Kragujevcu.99% studenata zna sta se radi:koliko kosta ispit,preko koga dati pare profi.To je javna tajna samo sto niko o tome ne sme da prica,da ne bi navukao gnev profesora na sebe.Polazna tacka bi trebala da bude katedra za ANATOMIJU,na kojoj se radi bas na veliko.

jako zabrinut

pre 17 godina

Eeee, kad se samo setim da smo se borili za nezavisnost univerziteta, a dobili smo ogromen skolarine i korupciju. Uhapseni dekan je slika i prilika svih onih koji vrse nekakvu vlast u Srbiji, to smo mi, jer nam je lakse da platimo nego nesto posteno uradimo. Tako je i kod lekara, opstinara, svakoga od koga vam nesto zavisi. I sta sad uraditi. Zapleniti SVU imovinu, dozivotno zabraniti bilo kakav rad na drzavnom univerzitetu i bilo kojoj drzavnoj ustanovi, javno u svim novinama objaviti sliku i presudu. Iapk je ovo samo moja pusta zelja, naci ce on nekog "kolegu" sudiju (kojeg je mozda bas on ucio) pa ce proceduralni ili ko zna kakvi razlozi "oprati" njihov obraz.
E pa dekane i profesore prava, pokazite sad sta ste naucili sebe i svoje "studente", a sledeci put novac drzite u banci, a knjizicu na sigurnom.

maki

pre 17 godina

Pre par godina u jednom gradu u unutrašnjosti, posle privatizacije novi vlasnici su izvršili provere diploma zaposlenih i utvrdili da određen broj zaposlenih ima lažne (kupljene) diplome. Malo zatim ste te iste ljude mogli videti kako rade na raznim gradilištima u gradu, kopaju kanale.... To im je bila kazna! Tako i sa ovim studentima, da vide kako je kada se ozbiljno i teško radi da bi se stiglo do nečega! A profesorima maksimalna kazna, zaplena imovine i naravno zabrana rada u svim obrazovnim ustanovama (a možda i šire), pa da vidimo ko će sledeći! A možda se onda neki budući diplomirani neće stideti kao ja sada, i neće se osećati ovako izigrano i osramoćeno!

Milan

pre 17 godina

Mislim da istragu o korupciji na fakultetima treba voditi od vrha; lično znam za veliki broj slučajeva da je od 2000 godine a verujem i ranije, jedan broj visokih državnih i lokalnih funkcionera dobijalo diplome na Kragujevačkom univerzitetu u vreme vršenja svog mandata. Posebno interesantan slučaj je slučaj ministra Velje Ilića koji je obavljajući svoju ministarsku ulogu nedavno magistrirao na pomenutom univerzitetu.

Stoga mislim da bi bilo od važnosti za javnost da se traži podatak od univerziteta u Srbiji koliko je političara dobilo diplomu u vreme vršenja svojih mandata u poslednjih 10 godina.

Tutinac

pre 17 godina

Steta. Ono sto ja znam tj. sto sam cuo od studenata sa kragujevackog pravnog fakulteta a u vezi sa pravnim fakultetom u Banja luci je sledece:

Postoji neki profesor na pravnom u Kragujevcu (mislim da je iz Gradjansko-procesnog prava ali nisam siguran) koji, ni po koju cijenu, nije zeleo da ucestvuje u svemu tome i "prodaje" ispite. Medjutim, ljudi koji rade u studentskoj sluzbi su se povezali sa nekim profesorom koji taj predmet predaje u Banja Luci. Po njihovoj prici dokumenta od tog ispita bi "isla" do Banja Luke, profesor bi upisao ocjene i onda bi studentska sluzba u Kragujevcu priznavala ispite "polozene" tamo.

Mashinovodja

pre 17 godina

Navali narode, Velika Srbija je postala velika rasprodaja!!! Prodaju se profesori, policajci, oficiri, akademici, bankari, političari (ovi vrlo povoljno), sudije, carinici, lekari, novinari, ministri itd, itd. Šta nema u izlogu, ima u radnji! Cene - prava sitnica! Možete kupiti sve što je naše jer se SVE prodaje. Potrebno vam je samo malo para, naravno.
Ima li nešto što je naše a da nije na prodaju? Koliko vidim, nema. Ah da, zaboravio sam, Kosovo je naše i nije na prodaju. Dok neko ne ponudi dobru cenu.

Dipl.pravnik

pre 17 godina

Pitam se da li ima kraja i da li ćemo ikada izaći iz blata u kome živimo. Ovo nije samo na jednom fakultetu niti na jednom univerzitetu niti samo u visokom školstvu niti samo u prosveti. Prosto ne vidim kraj nesreći koja nas je zadesila i traje decenijama. Pa tek osnovne i srednje škole bi trebalo zatvoriti, o lekarima, sudijama ... da i ne govorimo. I na žalost ona ogromna pozitivna energija koja postoji među nama tako se topi u ovom šljamu da je čoveka gotovo sramota što je to upravo njegova zemlja i što je eto po nekom prirodnom zakonu voli.

Lala

pre 17 godina

A jeste li primetili u svojoj okolini najednom zeljnih znanja?
Znate onih, nekad najgorih djaka, sto su i onomad u srednjim skolama imali prolazne zbog mocnih tata... Onda cujete da su oko tridesete upisali neki fakultet (jer su se malko smucali po politici, ili po nekim savezima, odborima...pa im prifalila jos i caga), i na opste cudjenje okoline dimplomirali!
E, njihove indexe pretresti, bilo bi tu jos hapsenja.
A sto ce se ciniti sa tim laznim diplomcima?!
Zar je moguce da ce pravdu deliti laznjaci, ili ne daj boze leciti?

suzana

pre 17 godina

ne bi bilo dobro da se završi samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, trebalo bi da dođu i u Leposavić da vide šta se radi na Višoj ekonomskoj i DIF-u

Petar

pre 17 godina

Vecina se slaze da je nase drustvo duboko ogrezlo u korupciji. Medjutim, nisu u pravu oni koji sve sto je kod nas propalo dovode samo u vezu sa Milosevicevim rezimom. U Milosevicevo vreme univerzitet je ubrzano i vidljivo propadao, ali je korupcija zazivela i omasovila se desetak godina ranije u vreme kada je ovde studiralo 6-7 000 grckih studenata. Medju Grcima se tacno znalo ko od profesora uzima, kolika je tarifa i kome treba dati pare. Na nekim fakultetima prodaja ispita je bila organizovan biznis, a do nekih diploma se moglo doci "u paketu". Na Medicinskom i Stomatoloskom cak su i asistenti postajali bogatasi preko noci. Koliko li je samo profesora besplatno letovalo po grckim ostrvima? Koliko samo sada ima uglednih ljudi u javnom zivotu u vrhu vlasti i pri vlasti koji su do pocetnog kapitala dosli "grckom vezom"?

Nenad

pre 17 godina

Izjava Gospodina Kovačevića,rektora beogradskog univerziteta je šlag na torti čitave ove sramne igre koju su nam priredili fakultetski profesori i to oni koji spremaju pravnike.Pa šta ste čekali gospodine Rektore sa merama protivu profesora kada kažete da Univerzitet ima načina da njih kazni.
Nema ovde mesta za kazne koje izriče univerzitet.Kragujevački pravni fakultet rtreba zatvoriti i uzeti mu licencu za rad.Tako postupi i sa svim drugim Univerzitetima gde su se evenutalno dogadjasle ovakve stvari.A aktere i one koji su primali i one koji su davali novac pred sud.Studentima koji su na ovakav način završili "studije"treba pod hitno oduzeti odnosno poništiti diplome.
Šamari iz inostranstva već nam stižu.Daj Bože da se samo završi sa merama koje Grci preduzimaju.
Moram da sam ogorčen jer sam roditelj čije je dete završilo studije na jednom drugom fakultetu u Beogradu sa ocenmo 9,5 i sada živii radi daleko od naše zemlje.Da li moje dete treba da trpi sada ruganje svojih kolega do koga će sigurno doći kada se ova vest proširi po svetu.Kako nije sramota ove profesore da nanesu takvu ljagu svima nama zbog čega,zbog luksuznih kola,materijalnih dobara i slično.Sram ih bilo.seF6

kragujevcanin

pre 17 godina

Stvarno mi je vise preko glave ovih optuzbi, za pravni i koji sve ne fakultet se znalo od kada ja znam za sebe da se zavrsava za pare. Ali takodje provereno znam da najkrupnije ribe tu uopste nisu uhapsene niti se na njih sumnja. Sudije koje ce suditi ovim optuzenim su zavrsili prava pod ovim okolnostima pa da li su oni kompetentni da odlucuju o sudbini ovih ljudi. Isto tako mi nije jasno zasto se svi okrecu na to da je prof. Emilija radila za ministra Vuksanovica, ona je svoj posao radila adekvatno i odgovorno i to bi vise trebalo da bude okrenuto u njenu odbranu. Sta bi sa onim silnim aferama "kofer", Mile Dragic...
"Dajte narodu hleba i igara", e ovo su igre ka kojima ce se nas narod okrenuti i zazmureti pred hiljadu problema koji se njih ticu.

mrvica

pre 17 godina

Sjajno! Bolje ikad nego nikad. Samo da sve to završi u Specijalnom tužilaštvu i onda će imati i pravi sudski epilog. U protivnom, ostaće samo jedna od afera, s obzirom na naše sudstvo i kanznenu politiku. Svaka čast policiji, a nadam se da ćemo biti u prilici da čestitamo i sudijama (osim ako ne spadaju u one koji su kupitli diplome na Pravnom fakultetu u Kragujevcu!

Siroma sam al sam besan

pre 17 godina

A sta bi s izjednacavanjem MSc i BSc? S ovakvim diplomama mogu deca da se slikaju pa makar im profesori upisivali i PhD umesto BSc(Hon). A najgore je sto su ti isti profesori ubedili tu decu da nase diplome i fakulteti imaju rejting u svetu. Valjda ce nas ovaj skandal napokon osvestiti i naterati da radimo i ucimo i budemo skromniji u svojim zahtevima i misljenju o sebi. Vidla zaba da se konji kuju, pa bi i mi odmah masterse i leba bez motike. A ovamo cak ni pravoslavni Grci ne priznaju nase diplome.

Kockar

pre 17 godina

Voleo bih da sve ovo nije bilo samo upozorenje istim takvim lopurdama na drugim fakultetima,da bi uspeli na vreme sakriti sve dokaze.Mada,istina se uvek moze otkriti,samo ako se hoce.Tako sam i ja nekada trebao biti veterinar,ali sam terao neki inat,ne zeleci da se uklopim u sve to.Navijam i dalje za Srbiju...
p.s. hvala Gordani Uscebrki,sto me je naucila kakav covek ne treba da budem.

Zacudjeni

pre 17 godina

Stvarno ne razumem Specijalno tuzilastvo koje jos uvek nije preuzelo predmet. Pa ako ovo nije organizovana kriminalna grupa, ja ne znam sta je. U stvari najbolje bi bilo da nam uhapsena profesorka Dragana Petrovic da tumacenje, posto je zena doktorirala na organizovanom kriminalu.

Stranac

pre 17 godina

Dokle ce nas vise sopstvena zemlja ponizavati i dokle ce Srbija biti za sprdnju i na sramotu svih nas koji smo svoje skole posteno zavrsili i cak morali da odemo pod pritiskom raznoraznih "kupoprodajnih" udruzenja i njima slicnih? Nije dovoljno sto nas gde god da odemo gledaju ispod oka, vec sam malopre morao da crvenim pred koleginicom Nemicom, koja je u Spiegel-u procitala naslov da se u Srbiji diploma moze kupiti za par hiljada evra. I sad, ako se desi da na poslu nesto ne znam ili ne mogu da se setim, bice: "Ah, da. U Srbiji diplome mogu da se kupe". Makar receno i u sali, to mnogo boli. Godinama vec pricam da nama veci neprijatelji od nas samih ne trebaju. U ovakvoj situaciji ostavke bi trebalo da podnesu svi oni koji su tako sta morali znati, zakljucno sa ministrom prosvete. Lekari se tuku, policajci diluju, oficiri skrivaju optuzene za ratne zlocine, profesori prodaju diplome... Ima li Srbiji spasa? Jad i beda.

Ritter

pre 17 godina

Lazni drzavni univerziteti, Lazni privatni univerziteti, lazni profesori, lazne diplome, Virtuelna stvarnost. Srbija.
p.s. a pricu u cenama sam cuo dirketno od Grka. To stvarno svi znaju.

Profesorka

pre 17 godina

Potpuno podrzavam akciju policije koja je krenula da se obracunava sa korumpiranim "profesorima" na ovaj nacin. Ovo je u najmanju ruku skandalozno i treba najostrije osuditi ovakve pojave u nasem drustvu. S druge strane, molila bih sve one koji komentarisu vesti da prestanu vise da pominju pojedine fakultete i da pricaju uopsteno o placanju ispita. Ukoliko imate saznanja o pojedincima koji se tim stvarima bave, onda izvrsite svoju gradjansku duznost i te slucajeve prijavite, ili nam imenom i prezimenom navedite koja su to imena za koja znate da se bave primanjem mita. Ovako, rusite ugled i onih profesora koji na najodgovorniji nacin obavljaju svoj posao, i koji nikada i ni po kakvu cenu ne bi dali potpis studentu ukoliko nije pohadjao vezbe ili predavanja, a ne jos primao i pare za ispit!!! Medjutim, kada pominjete uopsteno profesore sa pravnog, medicinskog, ekonomskog fakulteta vi sve te ljude izjednacavate, a treba vec jednom stati na put generalizaciji i konkretizovati one koji nisu prosli kroz lustraciju i koji su godinama, zbog negativne selekcije, bili u mogucnosti da dobiju profesorske pozicije, iako nikada ni strucno, a ni moralno, nisu pripadali univerzitetu!

milka

pre 17 godina

Zasto je izuzet stvarno i mesno nadlezni sud?
Zar u sedistu buduceg apeliacionog suda nemoze da se nepristrasno sprovede istraga?
Malo nam nem je neugodno....znamo se..
Mika

spira

pre 17 godina

Pre neki dan slušam na TV razgovor sa jednim visokim policijskim službenikom, i čovek reče, verovatno je bio lapsus, a možda i nije: "U svakom kukolju ima i žita." Izgleda da smo stigli do tog stadijuma.
Šteta od zatvaranja očiju pred ovakvim činjenicama, je nemerljiva. Zlo je što sve ovo ne dotiče političku elitu. Oni će i dalje štancovati diplome, magistrature i doktorate, po principu: ti meni serdare, ja tebi vojvodo, a kakvi smo to samo ni znamo. E, pa znamo i mi kakvi ste, ali, na žalost, ne možemo puno da uradimo.
Ne vidim rešenje na nekom širem planu. Radim rigoroznu selekciju ljudi za svoju firmu, ne obraćam pažnju na novokomponovane fakultete, više škole i većinu fakulteta iz unutrašnjosti. To mogu, jer priznajem samo kvalitet, ali u ovakvom društvu, gde je sve važnije od kvaliteta, bojim se da spasa nema.

pripadnik SERVISA GRADJANA

pre 17 godina

Nadam se da ce se preispitati i diplome koje su dobijene preko veza ili uz pomoc novca. U policiji je vecina funkcionera dosla do pozicija na takav nacin. Paradoks je da oni zbog kojih se pricaju vicevi o policajcima vaze za najobrazovanije i najskolovanije.

Denis Chambers

pre 17 godina

Ljudi zar ne vidite kako je tempirana ova stvar. Uhapsite 10-oro ljudi za korupciju u tamo nekom Kragujevcu i vise niko ne prica o Kosovu! Prosto! Sad ce da nas pljuju jos vise i ni jedan student odavde nece moci da nastavi studije u Evropi. A ako se stvarno staje na put korupciji onda bi trebalo poceti od BU jer cini mi se da je tamo mnogo veca korupcija, ali pitanje je da li to neko sme da uradi. Plasim se da je Beograd nedodirljiv, a ostatak Srbije uvek nadrlja!

Hm!

pre 17 godina

Ja te profesore ne bih ni dirao. Predlazem sledece:
uvesti fiskalne kase i racune,
naplatiti PDV. Ovi sto ih tako olako hapse treba da razmisle da li zbog par pohvala u novinama treba unistititi tako bitan segment nase ekonomije.

Pedagog

pre 17 godina

Ako mi samo nesto ne ucinimo po pitanju korupcije, onda treba da nas druge zemlje nateraju na to. Kada zemlje u u svetu masovno pocnu da ne priznaju diplome nasih studenata, a to bi bio mozda najbolji udarac, pa vidim sta ce onda Vuksanovic i drustvo. Odvratno je to sto kazem, i neka mi nasi studenti oproste, ali ocigledno je da se nista nece promenuti, ako ne bude drasticnih posledica za ovakvo ponasanje.
A kada nam svet pocne odbijati diplome, onda savejutem: dijasporo i domaci studenti, svi na ulice, masovne demonstracije – tik ispred Ministarstva prosvete, bojkot univerziteta, pa da vidimo.
Ovakvom rasulu treba da dodje kraj.

Alo Mars !

pre 17 godina

UZAASSSSSSSSSSS bre, u kakvoj ovo zemlji zivim? Kako bas mene roda ovde da spusti, mora da sam ispao prilikom preleta! Trazim azil pod hitno!

Epi

pre 17 godina

Aktuelan vic u KG: Krenuo tip da kupi diplomu nekog fakulteta.Dođe na pijacu pita Cigu,pošto diplome,Ciga kaže:Imaš bato medecinu za 5000,ekonomski 3000,prava 2000.Tip kaže:U bre pobratime,skupo.Imam samo 1500 a hteo bih diplomu sa medicine,znaš to mi nekako zvuči najbolje.Ciga kaže:Može bato i za 1500, al moram malo da te propitam.

Milos

pre 17 godina

Zanimljiva je i cinjenica da veliku vecinu stipendija za studente sa dobrim prosekom pokupe studenti iz unutrasnjosti, a pogotovo bas iz Kragujevca. Uvek mi je bilo "cudno" kako to da su oni tako pametniji i imaju mnogo veci prosek nego svi ostali.

Eliot

pre 17 godina

Sve je to težak, visokokvalitetan i ohrabrujući rad posebnih organizacionih jedinica u policiji i pravosudju. Rade nezavisno, tiho i bez obaziranja na trenutnu političku situaciju. I van politike, samo na osnovu zakona, znanja i ličnog integriteta i hrabrosti. Istina je da su školovaniji i obučeniji, bolje organizovani i bolje opremljeni. Ima nade,sve pohvale!

Zgranut

pre 17 godina

Nevidjena sramota za Srbe u Srbiji i za one u rasejanju. Poniženje na poniženje. Ima li kraja tome, ima li načina da se rad državnih i društvenih ustanova organizuje po standardima koji omogućavaju potpunu transparentnost?
Koliko li je puta samo premijer Đinđić spomenuo i zahtevao transparentost? Ako ne možemo nekoga prijaviti ili osumnjičiti za mito, dali možemo zahtevati transparentnost u svim sferama društvenog rada? Kodeks poslovanja? Kontrolu i odgovornost?

Danica

pre 17 godina

Ja sam zaista pozitivno iznenadjena akcijom policije i nadam se samo da ce se stvar isterati do kraja kako ne bismo opet zavrsili sa tonom papirologije, laznim obecanjima i, na kraju, zataskavanjem...

m.t.

pre 17 godina

Neverovatno kolika je gramzivost ljudi. Bar profesori na Pravnom imaju fantasticne plate, a jos svi rade ko neki advokati, ili se aktivne bave politikom.

nislija

pre 17 godina

treba ih sve pohapsiti po celoj srbiji. i profesore i roditelje. letos me je prijateljica pitala da li znam 'tog i tog' ako moze da joj pomogne da dete polozi ispit, jer je dete mlado i umorilo se od ucenja, a i treba malo da vidi od zivota a ne samo da uci. zato ih treba kazniti sve u kompletu.

dr zuba kg

pre 17 godina

Na zalost zatvori su postali mali,ali bice to zatvori sa najobrazovanijim ljudima!da jeste to tako u Kragujevcu,ali je gore u Beogradu,proverite Stomatoloski,to je leglo,jadni v(n)asi zubi!

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

pre 17 godina

PODRSKA PROF.DR. IVANU CUKALOVICU!!!
Od 2001. godine prof. dr.Ivan Cukalovic je po anketi STUDENATA biran za najboljeg prefesora, predavaca na Pravnom fakultetu u Kragujevcu! Jeste nam pomogao da polozimo Medjunarodno javno prravo ali tako sto nas je organizovao i odveo u Medjunarodni sud pravde u Hagu! Da li je to uradio jos neki profesor? NE!
Nije to sve, organizovao je dolaske ambasadora raznih zemalja i omogucio da razgovaramo sa diplomatama…tako se pomaze studentima.
Sramota je takvog profesora i coveka optuzivati za korupciju jer mu po postenju nema premca. Zna se koje profesore bije glas da naplacuju ispite ali je nedopustivo mesati one koji posteno rade svoj posao. Jedan je od retkih koji je svoj poziv shvatio apsolutno odgovorno i na ispitu trazio ZNANJE koje nam je nesebicno pruzao na predavanjima.Oni koji ne uce profesora Cukalovica smatraju babarogom jer na ispitu nema izuzetaka.
Ako postoje pravo i pravda dokazace se ko je u ovom slucaju nevin a za koga su nasli pravo mesto.

marica

pre 17 godina

Ja sam pre deset godina u jednoj zapadnoj zemlji morala da branim drugi magistarski rad - ne zato sto sam ambiciozni skupljac diploma nego zato sto moj prvi magistarski rad, onaj koji sam odbranila u Beogradu, u mojoj novoj domovini ni tada, kao ni sada, niko nije uzimao ozbiljno. Nije ni cudo, radeci novu, zapadnu magistarsku tezu shvatila sam da je uglavnom sve sto sam ucila od mojih beogradskih profesora prevazidjeno i neupotrebivo. Zato bih bila veoma zahvalna gospodinu rektoru BU da me detaljnije uputi na kojoj to instanci Beogradskog univerziteta mogu traziti i dobiti zadovoljenje za izgubljeno vreme, trud i sredstva koja sam investirala u Srbiji da bih zauzvrat dobila znanje po budjavim i nekompetentnim programima, od profesora koji o prolaznosti svojih studenata "brinu" izmedju dva tezgaroska angazmana. Profesorsko zanimanje na svakom nivou prvenstveno je NAJVECA ODGOVORNOST I OBAVEZA, a ne "tuzna posledica", posao koji se tek otaljava zbog mizerne plate ili, najgore, privilegija za lukrativne delatnosti. Onaj ko to ne zna ili ne zeli da zna NE SME da radi u prosveti. Slucaj Univerziteta u Kragujevcu samo je jedna od ilustracija urusenosti citavog sistema koji, ustvari, kao takav odavno i ne postoji. Uzasno mi je zao one dece koja bi da se uistinu obrazuju i roditelja koji, krvavo radeci za njihovo skolovanje, i dalje veruju u cudo.

Miodrag Jakovljevic

pre 17 godina

Veceras se ponovo potresao Kragujevac. Naime, jos 3 proferosa Pravnog fakulteta, uhapseno je veceras u Kragujevcu!
Drma se gora.. koliko ce miseva da ispadne ostaje da se vidi. Ovde se jos kuva...
Miodrag Jakovljevic, Radio Bravo, Kragujevac

miroslav

pre 17 godina

Lepo reče Karić pre progonstva u onoj frci oko poslanika: Ja samo kupujem ono što mi se nudi i što je na prodaju!
Ovde sve ima cenu, od ovog neće biti ništa, jer će hapsiti oni koji su kupili diplome ili uzeli pare, suditi oni koji su korumpirani , a biće u zatvoru medju potplaćenim čuvarima dok ih ne puste prevremeno na osnovu falsifikovanih lekarskih uverenja podmićenih lekara. Onda će kupiti invalidsku penziju, prepisivaće i objavljivati kradene naučne radove i na kraju kandidovaće se za skupštinu. Tad će reći- proganjan sam po političkoj liniji i kad njegovi pobede, eto nama svetle budućnosti.
Od državnih vrhova , do seoskih kasapina, od lekara i činovnika do fudbalskih sudija sve je otišlo... propada zemlja a mi gledamo ćutke. Prosto čovek da poželi prave kriminalce.

Milos

pre 17 godina

Rekao sam juce a reci cu i danas nista se ne resava dok im se ne oduzme imovina koju su stekli bogateci se na ovaj nacin pored te kazene moraju da robijaju i da im se zabrani rad u bilo kakvim prosvetnim ustanovama privatnog ili drustvenog karaktera dozivotno.....
Niski Univerzitet place za jednom takvom akcijom, greska je bila sto je to sprovedeno samo u Kragujevcu trebalo je to po celoj Srbiji....
Ipak ja previse ocekujem ovo je samo lep san iz koga cu da se probudim koliko sutra i sve ce biti po starom:-(

roda

pre 17 godina

univerzitet u kragujevcu do daljnjeg zatvoriti!
svi odgovorni u zatvor a kad im pozli nek ih lece "njihovi diplomci"!
A normalna deca neka sad uce kad im diplome sve manje vrede!!!!
Grci ukinuli... pa svi ce da ukinu dali ste vi normalni!
Ministarka Stankovic je kod mene na univerzitetu u Kembridzu bila gost na moje insistiranje... da cutim? boze sacuvaj! Moja je moralna i profesionalna obaveza da to ovde ljudima kazem...

Kragujevcanin u srcu

pre 17 godina

Vec nekoliko godina ne idem na sajam automobila, ali i nemam potrebe za time jer zivim nedaleko od Pravnog i Ekonomskog fakulteta i dovoljno je da sednem na terasu skuvam kaficu i gledam sve najnovije besne automobile (od 50000 eur pa navise) koje voze moje "komsije" profesori tih istih fakulteta. Za Medicinski fakultet samo mogu da kazem da se ne cudimo tolikim skandaloznim operacijama sa smrtnim slucajevima.Hvala bogu pa su grcki studenti uglavnom ograniceni da ne mogu dovoljno da savladaju jezik pa odlaze nazad u svoju zemlju a Grcima neka je bog u pomoci.Kupovine ispita ima odavno javna je tajna i na kojim fakultetima u Kg. to su Pravni,Ekonomski,Medicinski,visa poslovna a molio bi da se iz ove price izuzmu Masinski i PMF jer oni i da hoce da uzmu pare nemaju od koga jer nas nema na oba fakulteta ni za jedan fudbalski klub.Na znanje samo da Profesor na Masinskom fakultetu u kg. koji ima dve akademske titule ima platu do 30000 din. a asistentu na pomenutim mafijaskim fakultetima i do 3 puta vecu.Hvala, imao bih ja jos da dodam.

ema

pre 17 godina

94 sam pocela studije medicine , puna elana i pozitivne energije, 2 godine kasnije, posle jednog polozenog ispita , koga sam inace spremala 2 meseca punom parom, srela sam koleginicu koja se hvalila 10 iz istog ispita , koga je polagala istog dana u isto vreme kod istog profesora. Inace tog dana na ispitu sam bila ja i jos dva momka. Tog dana su mi se srusili svi ideali i ako sam ih imala.Ako ova akcija , je nacin da se stane na put ovome, neka ih pohapse i razotkriju sve , i neka prasina se ne slegne dok ih ne uniste sve .

Milko

pre 17 godina

Uzrok korupcije na univerzitetu ne može biti samo "kriminalni mentalitet" profesora već se radi o suštinskim odlikama obrazovnog sistema koji je razaran decenijama na na način kako je to "oblikovala" sama "proleterska" vlast. Korupcija - a pre svega nepoštovanje osnovnih ljudskih prava su nesagledivi a prava korupcija i podmićivanje se dešavala u vreme jednopartijske vlasti odakle potiču svi današnji vodeći kadrovi. Tada su se "najbolji" studenti odlikovali i slepom lojalnošću režimu, nerazvijenom kritičnošću prema kršenju najosnovnijih ljudskih prava čime je "služba sigurnosti" stavila univerzitete pod svoju kontrolu. Navodna afera prodaje ispita samo je šlag na torti univerziteta koji nemaju društveni legitimitet već odražavaju mafijašku prirodu "narodnog, proleterskog" režima koji je decenijama na perfidan način mobilisao njemu odgovarajuće "visokostručne" kadrove.

Dragica

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se ovo hapšenje dešava samo u Kragujevcu, kada se dobro zna da je prisutno na svim fakultetima u Srbiji. Zašto se nije krenulo od Beograda, nego ste rešili da uništite Kragujevac.Pogledajte malo šta se radi na Prištinskom Univerzitetu, kao i kakve automobile voze profesori tih fakulteta.Samo me zanima od koje plate su oni to kupili.Slazem se da treba sve pohapsiti, ali ne samo u Kragujevcu, već svuda.

gaga

pre 17 godina

Zasto samo prica o Pravnom fak, kad se sve to dogadja vec dugo vremena na citavom BU. nisam zavrsila Pravni vec TMF, i od svojih brucoskih dana znam za ljude koji su kupovali ispite, godine , cak i citavu diplomu. Posto sam stanovala u studentskom domu znam gomilu ljudi sa drugih fakulteta sa istim pricama. Zasto toliko buke, neverice i zgrazavanja, kada je to vec dugo poznato ljudima koji umeju da gledaju, cuju i misle svojom glavom.Normalno je da ti profesori odgovaraju za ucinjena dela, ali bih volela da se pretresu-detaljno i svi drugi fakulteti BU, i Novosadski i svi drugi po unutrasnjosti.

Mirjana

pre 17 godina

I ko će sad meni verovati da sam ja na istom tom pravnom fakultetu u Kragujevcu pošteno stekla svoju diplomu? Kod istih tih profesora koji su ponekad bili užasno nekorektni! To što su radili je bilo dovoljno degradirajuće za mene dok sam bila student. Znam ljude, svoje kolege,koji su kupili po par ispita i sad su prvi u osudjivanju profesora... Sve je besmisleno.
Ali opet pitam šta je sa prof. krivičnog prava Čejovićem, i kolegom profesorom radnog Brkovićem? Je li moguće da je neko pomogao akciju hapšenja zbog "izgubljene ljubavi" jedne od uhapšenih profesorki? I šta je sa policijom, u Kragujevcu i celoj Srbiji, koja je puna diplomaca Prištinskog univerziteta, hoće li se ti isti koji su kupili diplome baviti istraživanjem korupcije, hapsiti primaoce i davaoce mita i preispitivati ko je učenjem stekao diplomu. Šta je sa ostalim univerzitetima u Srbiji? Ako je ovo korak, onda ok, ali verujem da će ovo ostati večiti primer da je zaista bilo borbe protiv korupcije. A onda je sve ništa.
"...Uzvik ga prolama: neće biti bolje,
nikad, nikad bolje, nikad biti neće.
I želeći da se sakrijem od srama
pijem i zaželim da sam pijan dovek;
Tad ne vidim ponor, društvo gde je čama,
tad ne vidim ni stid što sam i ja čovek."

Amarkord

pre 17 godina

Još pre 22 godine sam kao studentski aktivista i student prodekan javno na sastanku pred rektorom univerziteta,prodekanom za nastavu jednog fakulteta,i masom profesora i studenata skrenula pažnju na "privatne časove" koji su se počeli davati na fakultetu.Umalo me nisu progutali i linčuvali. Tata mi je samo rekao: "Sine,hoćeš li ti da završiš fakultet...?"... Ućutala ja, svi se ućutali...

Misa

pre 17 godina

Lažni pravnici, lažni lekari, potplaćeni novinari, lažni vozači... Srbija je postala leglo korupcije, obmana i prevara.Kragujevac je deceniju i više svima poznata priča, ali ni drugi nisu bolji. U Kragujevcu su doktorirali mnogi aktuelni političari i predstavljaju se javnosti kao profesori, uglavnom prava. Svi ćute, jer iza svakog lažnog stoji neko "pravi" ali korumpiran. Neka neki novinar napravi analizu doktora nauka u Srbiji. Nigde nema više "poluintelektualaca" i majstora "dilova" nego u Srbiji. I godinama se ćute. Pošteni su uplašeni i u manjini. Budućnost nam je zagarantovana, u nekom zapećku Evrope.

Ivan

pre 17 godina

Ivan Djordjevic, diplomirani inzenjer elektrotehnike.
Gospodina Kovacevica znam kao uspesnog dekana na ETF-u u Beogradu. Posto sam diplomirao na odseku RTI nisam imao priliku da polazem neki ispit kod gosp. Kovacevica. I pored toga sto je dao nekoliko cudnih izjava zadnjih dana verujem da je to ucinio zbog ne snalazenja u novonastaloj situaciji. Za 7 godina koliko sam studirao (priznajem da nisam bio najredovniji student na predavanjima i na ispitima)nisam nijednom bio u situaciji da cujem o mogucnosti da se kupi ispit na ETF-u. Tako da sam siguran da je gospodin Kovacevic apsolutno cist pred pravdom, a da su njegove izjave posledica ne snalazenja.

Milos

pre 17 godina

Zanimljiva je i cinjenica da veliku vecinu stipendija za studente sa dobrim prosekom pokupe studenti iz unutrasnjosti, a pogotovo bas iz Kragujevca. Uvek mi je bilo "cudno" kako to da su oni tako pametniji i imaju mnogo veci prosek nego svi ostali.

Petar Mitrović

pre 17 godina

Mislim da je ovo samo još jedan spektakl koji vlast servira narodu da bi se zabavio i da bi tabloidi imali o čemu da pišu.
Poznato je da već petnaestak godina postoji ogronmna korupcija u visokom školstvu, tako da to nije nikakva tajna ali se ipak nije ništa učinilo po tom pitanju, jer da jeste, nadležni bi morali da hapse svoje prijatelje, partijske kolege, a često i sami sebe, tako da je ovo samo neka vrsta osvete ili preraspodela moći koja neće rešiti problem korupcije.
Znam da su tokom devedesetih na Prvnom fakultetu u Beogradu profesori (većina ali ne svi) putem posrednika naplaćivali 600 neačkih maraka za manje i 1000 maraka za veće ispite. Te pare nisu odlazile samo njima, jer je uvek postojao bar jedan posrednik ali 80 % tog novca su ipak stavljali u džep.
Među ozloglašenim fakultetima, pored Pravnog, bili su Medicinski i Ekonomski ali je svakako bila najgora Viša ekonomska škola gde je mogla da se dobije diploma bez i jednog pojavljivanja, samo je trebalo sačekati period od dve godine da bi se ispiti upisivali hronološki, to jest da bi bilo manje sumnjivo.
Problem je u tome što to nisu radili samo profesori naklonjeni Miloševićevom režimu, već i oni opozicioni, naročito sa Pravnog ....
Jedini čovek koji je mogao to da spreči je ubijen upravo od kombinacije te tri pomenute karakteristike koje su dominantne u srpskom narodu i ne znam kada će biti moguć izlazak iz tog začaranog kruga.
Ne može se uhapsiti nekolicina prestupnika i to predstaviti kao borba protiv korupcije. Preduslov svemu je sprovesti lustraciju nad ljudima koji su postavili temelj takvom odnosu vrednosti, pa tek onda hapsiti na hiljade profesora, lekara, sudija, policajaca, političara i kriminalaca.

Sladjana

pre 17 godina

Očekujem da je prikupljeno dovoljno dokaza za optužnicu, a nakon toga i osuđujuću presudu. Volela bih zaista da se nešto dovede do kraja, počev od policije pa do sudova. Ne želim da i ovo bude još jedna afera koja će mi odvući pažnju od drugih stvari koje se dešavaju. Mene je sramota. Inače, bilo bi dobro da novinari naprave emisiju edukativnog karaktera uz učešće policijaca, tužioca i sudije, kao i advokata, i objasne građanima put od podnošenja krivične prijave do presude, a nakon toga i o načinu korišćenja pravnih lekova i šupljina u zakonu, kako bi se ista stvar vraćala više puta na ponovno suđenje i tako odlagalo privođenje pravdi. Ljudi moji to košta sve nas i novaca i živaca.

Maja_V

pre 17 godina

Mnogi korumpirani profesori,i ne samo oni, nisu posledica nego UZROK mnogih tuznih situacija u kucama studentata, ciji roditelji gladuju da bi uspeli da skupe pare za njih! Ti roditelji, kao posledica, ne idu okolo da kradu ili jos gore, da bi skupili za taj famozni mito...Nego, onako, ubijeni u pojam, rade 24 sata,razne poslove i ne pada im napamet da krse zakon. Toliko o etici i moralu nasih "stucnjaka"...

seka

pre 17 godina

Kapiram ja da je rektoru BU frka, zaigraće mečka i pred njegovim vratima, ali nisu hapšenja na pravnom fakultetu u Kragujevcu posledica "posledica 'tužne situacije' u kojoj se nalazi Srbija", nego osnovane sumnje da su počinjena krivična dela. A ova izjava je posledica "tužne situacije" u njegovoj glavi.

Pera

pre 17 godina

Ovde se ljudi hapse uglavnom kada zasmetaju nekom ko je isti kao oni, ako ne i gori od njih.
Sadasnja Kostunicina vlada je pokusala da uhapsi (citaj: otera) Bogoljuba Karica tek kada je postigao rejting koji je bio veci od rejtinga celokupne vladajuce koalicije zajedno, dok ostale pocinioce teskih krivicnih dela nije dirala.
Interesantno je to sto su se Karicevi glasaci nakon njegovog uklanjanja ponovo u momentu okrenuli drugim partijama, sto je dobar pokazatelj da je narod u Srbiji sklom prevrtljivosti, a vlast to uspesno koristi, jer odgovornost takvom narodu ne predstavlja bitnu kategoriju.

ena

pre 17 godina

Bruka...To su ljudi koji obrazuju buduće pravnike,advokate,sudije..I sama sam student Pravnog fakulteta i ni najmanje nisam iznenadjena.Šta i očekivati od fakulteta na kome se nikakav red ne zna, gde su studenti u 2h ujutru išli na promene ispitivača i odlaganje ispita, gde vam u studentskoj službi daju pogrešne informacije,na telefon se ne javljaju ili vam spuštaju slušalicu, gde je najbolje poznavati tetkice, gde vam ispit zakažu u 8h ujutru, a na red dodjete oko 23h..Najstrašnije je kad shvatite da ste promašili pri izboru onog svog stručnog i životnog opredeljenja, jer vas uče jedno,a daju sasvim drugačiji primer.

Alan Sutter

pre 17 godina

"Ne mozete povesti postupak na osnovu nekog ogovaranja ili na osnovu anonimnih podataka" - naravno da moze i treba!! ali nema ko. Pitanje je ko je sve uvucen u to.
"Kovačević kaže da hapšenje ne bi smelo da se dešava na univerzitetu: "Univerziteti sami imaju mehanizme da se spreči, postoji i etički kodeks, sud časti, disciplinska odgovornost. Univerziteti to sami treba da rešavaju, pa ako treba i da izgube licencu za rad"" - jako licemerno jer je upravo u tome problem da su svi ti na fakultetu umesani u korupciju i ne zele da sprovode istrage. Zato je i policija morala da deluje. Pa ne radi se o 1 osobi nego o 10 na istom fakultetu!!!! Znaci postojala je namera da se to zataska i neistrazuje.

ima nade

pre 17 godina

Naravno da bi trebalo osuditi profesore, ja bih cak uvela i neku vrstu kazne za one koji su placali ispite. Mozda bi tada roditelji razmislili o tome koliko je dobro da svoju decicu postede muka i ucenja....za takve je nekada bila njiva, sada su rukovodece (tatine) pozicije. Sramota. Trebalo bi jos razmisliti i o kazni za davanje casova studentima....to je jedan manje ocigledan nacin da se kroz placene casove uzme novac za ispite (naravno da su obradjeni zadaci oni koji se kasnije daju na ispitu). Zabranu davanja casova studentima kojima se drzi redovna nastava, zapravo, niko ne postuje.

besna

pre 17 godina

Ljudi, ovo je takav skandal i znak da nam je zemlja u dubokom jadu i beznadju. Ovo nisu neki priuceni ignoramusi vec crem de la crem drustva! profesori prava, ministarski pomocnici, bivsi poslanici i clanovi ustavnog suda - sam vrh drustva koji je toliko okoreo u korupciji da zaista ne znam kako cemo se izvuci iz ovog stanja. Svaka cast policiji i tajnom agentu koji je zasluzio medalju. A mogao je i on da dobije diplomu i to besplatno.

Mia

pre 17 godina

Najvise me nerviraju komentari tipa, to je parada, to traje dugo, svi to znamo. Ok, traje dugo, svi to znamo i jel sada treba da pustimo da traje jos duze, treba li da omalovazavamo svaki pokusaj da se stane na rep takvim stvarima. Korupcija je gadna bolest, tesko se leci, jos teze iskorenjuje, ali i samo jedan, prvi korak ka njenom istrebljenju je korak napred. Podrzavam ovu i sve druge akcije slicnog tipa. Nadam se samo da pravosudje nece od ovog slucaja opet napraviti spektakularno nista.

Srdjan Sudarevic

pre 17 godina

Borba protiv korupcije nije kada nekog uhapsite zbog mita i onda pricate kako ste veliki borac protiv korupcije.Borba je kada nekog uhapsite, a on zavrsi u zatvoru.Nije mi poznato da je iko ovako zavrsio. Zivela borba protiv korupcije!

maja

pre 17 godina

Jutros su u Grckoj javili da je ministar prosvete Marijeta Janaku izjavila da se suspenduje do daljnjeg procedura priznavanja diploma iz Srbije zbog mogicnosti da su falsifikovane. Mislim da je to u direktnoj vezi sa ovim dogadjajem.

Vise je njih s one strane morala

pre 17 godina

Kaze rektor Branko Kovacevic da je desavanje u Kragujevcu posledica tuzne slike u Srbiji. U Srbiji ne bi bilo tuzne slike da oni koji su upravo uhapseni (i mnogi koji nisu niti ce ikada biti) imaju vise morala, da nisu kriminalizovani, i da kao takvi mladjim narastajima prenose ispravne norme drustvenog ponasanja. Koji model ponasanja oni nude mladim generacijam? Takvi idoli ne mogu da stvore moralne ljude. Srbija je duboko zaglibila u kriminalu i nemoralu. Bojim se da ova drzava nece imati snage da iskoreni zlo koje pustilo duboke korene. Pominje se Sud casti. Ma kakv sud casti. Koliko dugo taj sud casti postoji na Univerzitetu? I sta je preko tog suda uradjeno? NISTA. Znam za slucaj koji je podnet tom sudu sa svim relevantnim dokazima i jednostavno nista nije uradjeno. Slucaj se zataskao. Pa pobogu radi se o kolegi (koji naravno ima mnogo para a pitanje je kako je to moguce sa bednom univerzitetskom paltom). Pa necemo se valjda zamerati kolegi. Molim vas Rektore ne pominjite vise taj sud. Taj sud je samo farsa.

Dijaspora

pre 17 godina

Evo, jutros citam i u popularnim, svajcarskim dnevnim novinama kako se u Srbiji, u Kragujevcu i za kolike pare kupuju diplome! Pre neki dan je objavljeno, kako su emigranti iz Srbije za 4000 franaka dolazili do polozenog teorijskog dela vozackog ispita, ovde, u Svajcarskoj. Falsifikovali su dokumenta, pa je onda jedna osoba izlazila umesto druge. I tako 5-6 puta. Da nismo malo preterali u svemu tome! Sutra treba neko da posumnja u sve nase diplome stecene u Srbiji!

nikola Vrnj. Banja

pre 17 godina

Sva dosadasnja hapsenja uglavnom se pravdaju politickom pozadinom. Za sav lopovluk toboze je kriva politicka pripadnost. Dobro bi bilo da se istrazne radnje obave valjano uz prave dokaze a pocinioci konacno vec jednom kazne za sve prljave poslove. Ko god se okoristi zahvaljuci svom polozaju mora da ode u zatvor a pare da vrati radeci i zamenjujuci tako napacene rudare u jamama da konacno i lopvi vide kako se tesko zivi.Sve krivce javno prozvati a onda oduzeti diplomu stecenu kupovinom i novac zaradjen preko licnog dohodka ostvaren po osnovu lazne kvalifikacije. Isto je nazalost i u osnovnim i srednjim skolama. Jedan nastavnik da jedinicu uz preporuku da njegov kolega efikasno sprema djaka u svom stanu. Ko god sprema djake kuci morao bi da prijavi svoj rad Ministarstvu prosvete uz odgovarajucu dozvolu i placen porez.

Dragan

pre 17 godina

Ovde se ne radi valjda o gubljenju licenci i moralnim načelima već o dužini zatvorskih kazni, a što se tiče licenci i morala - pa tu su sami sebi presudili!

Naivac

pre 17 godina

Ima li u ovoj zemlji kraja padu morala? Kada god pomislimo da smo dodirnuli dno dna, neko se pobrine da nas razuveri. Ministru za obrazovanje ne pada na pamet da podnese ostavku! A i zasto bi? Da se covek odrekne svih materijalnih dobara i beneficija koje takav polozaj nudi? Taman posla. Covek se ne oseca odgovornim sto mu zamenik(ca) pripada ""obrazovnoj" mafiji"!Odavno su odgovornost i posledice za ucinjeno-neucinjeno ovde prestale da vaze.
To je osnovni razlog svega ovoga sto nam se dogadja - NEMA POSLEDICA. Gde je predsednik Vlade koji bi trebao sutnuti ministra obrazovanja posto ta individua ne uvidja da mora sama da ode. Ne, ovde niko ne snosi odgovornost i posledice.
Kada SVI oni koji pruze ruku mimo Zakona budu adekvatno nagradjeni odgovarajucom kaznom za taj svoj potez, pocevsi od najnizeg pa do najvisih funkcionera drzave, nista se nece promeniti. A sto vise budemo cekali, to je verovatnije da ce nam se i ono malo postenog naroda - pokvariti.

Milan Cicovic

pre 17 godina

I Sokoloviceva i Kovacevic zele samo da se otresu odgovornosti za korupciju na univerzitetima, iako je njihova duznost ne samo da je ispitaju nego da je i sprece. Ja se ne secam kada je univerzitet pokrenuo debatu o tome: 1) ko treba da postavlja ispitna pitanja (zasto profesori moraju da postavljaju ispitna pitanja za svoje ispite kada je sasvim moguce postaviti nezavisnu drzavnu komisiju koja ce spremati ispitna pitanja za sve fakultete i za sve ispitne rokove), zatim 2) svrsishodnosti usmenog ispitivanja (ne samo sto je nefer, jer ne dobijaju svi studenti ista pitanja, nego je i vrlo subjektivno, netrasparentno, i nedokazivo da je neko nesto znao ili nije) i 3) mehanizme ocenjivanja (zasto profesori sami da ocenjuju svoje studente, kada bi bilo bolje da se kodirani pismeni odgovori studenata na ispitna pitanja salju nezavisnim ocenjivacima). Drugim recima, ako profesori samo predaju, a ne ispituju, onda nece moci ni da prodaju ocene. A da ne pricam o tome da ce onda izaci na videlo kvalitet predavackog osoblja na razlicitim univerzitetima.

Ove reforme zahtevaju hrabrost i odlucnost i ocigledno je da nasi univerziteti nemaju znanja ili volje da se reformisu u pravcu objektivnog ocenjivanja tako da drzava mora preuzeti tu ulogu.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

"Tuzna situcija u kojoj se nalazi Srbija",kakva glupost,ko zna ko jos mirno ne spava zbog ovoga.Ne mogu da verujem da profesori koji su kobajagi obrazovani veruju u takvu dobit na duge staze,pa to kao i trgovina drogom biva otkriveno kad tad i skupo se placa.A korupcije je bilo i u vreme kada sam ja studirala 89-te,secam se cerke vlasnika mesare koja je u skoli bila najgori djak a medicinu zavrsila u roku i stotine takvih primera postoji. Jeste da je ovde u Skandinaviji trenutno hladno i pada sneg ali kad ovako nesto procitam prodje me nostalgija momentalno i kazem samo HVALA BOGU...

gaga

pre 17 godina

Mislim da je sve ovo bez veze. Zato mozda neki studenti nikako ne mogu da poloze ispit, jer ih stalno ruse ,da bi ih naterali da plate ispit, kao sto su studenti cesto naterani da kupuju knjige pojedinih profesora.
Studirala sam jezike na novosadskom filozofskom i nisam primetila da se tako nesto desava.
Nismo morali da kupujemo knjige nasih profesora, vec smo mogli da ih pozajmimo u biblioteci.
Ali to je druga tema ,koja se samo malo naslanja na studentsku muku.

Studenti znaju sve!

pre 17 godina

Ovo je stvaro bruka. Incident se odrazio i na region što sigurno doprinosi lošem imidžu nase zemlje. Najviše se pitam na čemu će se stati. Da li će se Kragujevac bar desiti i u Beogradu? Dok se ovi "profesori" hapse i dok im se kuće i stanovi pretresaju, ostali su za ovo vreme svoj prljav veš i tragove već sklonili na sigurno. Jako zameram ovoj našoj policiji, jer ovakvim metodom obračuna protiv korupcije, u ovom slučaju univerzitetske mafije, neće uraditi mnogo. Ovi ljudi su samo vrh ledenog brega i priča za jeftino servisiranje naivnim građanima. Ja kao student zahtevam da u najkraćem roku policija krene sa akcijom u ostalim krajevima Srbije. Ukoliko se to ne dogodi, smatraću da je ovo jedna velika prevara!

bivsa

pre 17 godina

eto zasto se nasi profesori protive bolonjskoj deklaraciji. zato sto ce izmedju ostalog morati da uvedu red u ocenjivanje i ispitivanje. usmeno ispitivanje ovakvog tipa je krajnje nepouzdano i potpuno subjektivno. treba uvesti pismene ispite sa siframa, i sa mogucnoscu uvida ocenjen rad nakon ispita. sto se usmenih ispita tice, oni mogu da budu deo krajnjeg ispita ali nikako jedini vid ocenjivanja. kod usmenog ispitivanja mora da postoji komisija od bar 2 clana i jasni kriterijumi: recimo da se za odredjeno pitanje ocekuje da student zna 4 tacke, pa se onda sastavi opis: za znanje sve 4 tacke i analiticki pristup dobija se 10, za znanje sve 4 ali deskriptivno dobija se 9, za znanje 3 tacke 8 itd itd. sve mzoe da se specifikuje da bi bilo malo vise pravedno ali hej - to trazi rad profesora.

Marko

pre 17 godina

Nisam bas siguran sta da mislim o svemu ovome.
Treba utvrditi da li su profesori rusili studente namerno i dovoljno dugo da bi ovi na kraju dosli i platili da poloze.
U tom slucaju profesor bi stvarno morao u aps, i to dugo.
Medjutim, ako su studenti sami nosili lovu profesoru,zato sto su unapred odustajali od ucenja tog ispita, onda treba studenta u aps, a profesoru oduzeti pravo da bude profesor.
Medjutim, kada su u pitanju biomedicinske nauke(kojima i ja pripadam) onda sve treba najstrozije kazniti: zatvor, oduzimanje licence za rad, ponistavanje statusa studenta na fakultetu i slicno...
Mislim zamislite Veterinara koji je kupio ispit iz zaraznih bolesti,dakle nema pojma, a mnoge od tih bolesti se prenose i na ljude.
Jednom sam u sali, pre par godina rekao da u nasoj drzavi treba ukinuti pravne fakultete i da treba samo formirati odeljenje za prepisivanje i primenu zakona, kao neki esnaf.
Ionako smo kao drzava poceli da se okrecemo aglo-saksonskom pravu,u kome se bas i ne snalazimo, jer dusom i srcem mi pripadamo francuskom pravnom sistemu.
No....Stihija je cudo!!!
PS.Slucaj iz prakse. Pre par godina u Nemackoj Veterinar na jednoj farmi goveda izazvao strasan pomor jer nije prepoznao bolest.Nemacka okruzna vlada odmah saznala da je diplomirao u Bgu.Na Katedru za bolesti goveda stize depesa u kojoj se traze svi podaci o tom i tom koji je zavrsio tad i tad, pod pretnjom da ce svi profesori sa te katedre biti tuzeni ako je polozio bolesti goveda, a ovamo nije prepoznao bolest...Epilog je bio neverovatan,tog coveka nikad nije ni bilo na fakultetu,a on se pozivao na svoje profesore imenom i prezimenom!

Jovan

pre 17 godina

Rektor BU je tuzna posledica situacije u Srbiji. Njegovi prthodnici, slicni njemu, su uzrok. Vec godinama se za dekane i rektore biraju najgori. Pogledajte samo biografiju profesora Kovacevica. "Duplo golo",...
Tacno je da rektori ne moraju biti najbolji naucnici, ali je jos tacnije da to nikako ne smeju biti najgori. Kovacevic je jedan od takvih. Podrzan od njemu slicnih dekana, ...
Za pocetak pretresti i kovaceviceve "papire". Ne laje kera radi sela,...

Ocajnik iz provanse

pre 17 godina

Sve ih treba pohapsiti i osuditi, zbog nas koji smo cestito studirali, padali, polagali i zavrsili fakultete u neka druga vremena!!!! Ne dajte da nas omalovaze i kod kuce, a i u svetu!!!

Petar

pre 17 godina

Ovo je sve posledica kriminala u vlasti. Sto bi neki profesor fakulteta radio za 400eur, a polupismeni u vlasti da "legalno" tuku velike plate. Uskoro ce da idu u penziju poslanici sa 35 godina jer je legalista izglasao takav zakon.
Ne branim profesore al i dalje smrdi na vrhu, a ovo je sica u poredjenju sa tim!

zoran

pre 17 godina

Ne treba se sada cuditi vec raditi dalje. U javnom sektoru postioje kadrovske sluzbe, sindikati, zaposleni.svi "znaju" koji si ti sa brzopoteznim diplomama. Sveobuhvatna akcija bi povratila poverenje u visoko skolstvo ne samo kod nas vec i u svetu.

Drcna baba

pre 17 godina

Mozda nisam kompetentna da komentarisem sadasnje stanje jer sam fakultet zavrsila pre 38 godina, o roku, sve ispite sam polozila u prvom ispitom roku i ni jedna ispit nisam nikada pala. Nisam bila streber, a nisam ni preterano pametna. Jednostavno sam ucila i polagala ispite, nekada sa boljom ocenom nekada sa losijom - sve je zavisilo od mnogo stvari, ali prvenstveno od licnog utiska profesora.

Ono sto je bitno je da sam ja mnogo naucila na fakultetu i da sam to svoje znanje uspela da prodam, a i sada ga jos uvek prodajem jer jos uvek radim i ne znam da li bi sve to bilo moguce da sam ispite kupovala. Ne znam da li je toga tada i bilo, a i da je bilo nema sanse da bih tada sakupila novac da jos i to platim. Ionako sam jedva prezivela period studiranja.

Zato sam uzasnuta ovim sto sam procitala o profesorima, mada prilicno mnogo znam o sadasnoj korupciji i u drugim oblastima i o principu da "vrana vrani oci ne vadi". To je mnogo vise od korupcije - to je unistavanje citavih generacija mladih ljudi i stvarno ne znam koliko vrede takve diplome iza kojih ne stoji znanje i trud. Onaj ko nije naucio na fakultetu da uci nece nikada nauciti da uci - a to je vrlo potrebno u svakoj profesiji. Bez stalnog ucenja nema napretka i opstanka.

Volela bih da se ova prica okonca na pravi nacin: da se kazne svi koji su ucestvovali u ovim poslovima i da svima bude uskracena mogucnost da se ubuduce ne bilo koji nacin bave vaspitanjem i obrazovanjem.

A sto se ministra tice - sta ste ocekivali? On do sada nije bio samo patrijarh - promenio je sve partije i boje ne bi li dosao do polozaja i konacno mu je uspelo (ne znam stvarno kako) da u ovoj kohabitacionoj vladi postane ministar. Zar treba od njega ocekivati neki normalni postpuak: stid, ostavku ili sl.? Naravno da ne. To se njega uopste ne tice

pajser

pre 17 godina

Bravo!A sad ih hapsite i na ostalim fakultetima po celoj Srbiji, pocevsi od Beograda pa na dalje. A ministar prosvete treba da se pokrije ushima i da podnese ostavku....kako da se ne oseca odgovornim kad mu je savetnica uhapsena u akciji protiv "univerzitetske mafije"?

Fenix

pre 17 godina

Mozda i zato imam zavrseni fakultet sa niskim prosekom ocena pored izuzetnog rada i zalaganja, a da ne govorim o tome da su mnoge moje kolege tokom studiranja zelele da uce i rade samnom jer jedino u diskusiji samnom shvate tesko gradivo. Na ispitima oni su dobijali odlicne ocene a ja jedva polozim. Mi studenti smo valjda medjusobno prepoznavali kvalitete i mimo profesorkih ocena. U mladosti me je pratila ta nepravda. Sada, ja sam medju najboljim svetskim strucnjacima u svojoj oblasti dok mnogi od istih mojih kolega nisu ni uspeli da se zaposle ili ostaju bez posla jer nisu us tanju da se nose sa zahtevima. Pitam se kakvi su to kriterijumi izgradjeni. Ko ih je gradio? Ovakvi kojima se razotkriva pravo lice. Kaze Rektor niko nije kriv dok ga ne uhvate. Bravo Rektore. Dali ste veoma inteligentnu konstataciju. Jasno je da se medjusobno stitite u domenu nedodirljivosti. Dolazi vreme kada ce magija vase nedodirljivosti isceznuti. Hvala bogu da nisam vise u vasim celjustima.
Spasavajte se sami prolazi vreme vaseg sadizma.

Ilija

pre 17 godina

Ma, ljudi moji, ovo je nastavak sistema koji je proizveo režim Miloševića. Pa i u Skupštini su se glasovi plaćali, o tome postoje snimci. Vreme pod embargom je trebalo preživeti, pa je data mogućnost da se, u uslovima potpuno obezvredjenog dinara i mizernih zarada, očuva državna služba i sve društvene funkcije koje su bile bitne za pritisnutu državu. Korupcija je bio jedan od načina da čitav društveni sloj dodje do zarada koje im omogućuju "dostojanstven život" u nedostojanstvenim uslovima. Sve se plaćalo, i lekari, i uverenja, i carina, i diplome, i policija, i zaposlenje, i sklapanje posla, sve, baš sve. To je bolest za koju trebaju jaki lekovi i jake stručne ekipe. Mi sistem i režim izgleda još nismo promenili, pritisak spolja je i dalje usmeren na celo društvo, država propada iznutra, a onaj društveni sloj "bitan za svako društvo" (čast i siromaštvo izuzecima) i dalje misli da treba da živi "dostojanstveno". I nije čudo što se sada spominju i ostali fakulteti i segmenti društva. Potrebna je strukturna promena organizacije države.

student1

pre 17 godina

Anonimne prijave pa nisu postupali po njima, kakva glupost. Na Beogradskom masinskom fakultetu imaju potpisane prijave po kojima ne postupaju. Tamo su se vestije organizovali - neki profesori (a svi ostali znaju koji i ne preduzimaju nista) daju toboze privatne casove svojim studentima, a u stvari im prodaju ispite tako.

Pravnik

pre 17 godina

Vlada, kao osnivac, mora pod hitno da ukine Pravni fakultet u Kragujevcu. Javna je tajna da je jos najmanje 10 profesora sa tog fakulteta trebalo da bude uhapseno (ukljucujuci i crnogorskog Dona). A naravno istragu prosiriti i na sve ostale univerzitetske centre.
Bravo za smederevsku policiju i njihovog hrabrog i casnog kolegu!!!

Miki

pre 17 godina

Celokupno Srpsko drustvo je zahvatio rak zvani korupcija koji je metastazirao do te mere da se plasim da pacijentu sa takvom dijagnozom nema spasa.Nasa najveca greska je, sto posle pada Milosevica i njegovih satelita nismo izvrsili eutanaziju.

povratak u buducnost

pre 17 godina

Trebalo bi nastaviti sa razbijenjem te kriminalne profesorske organizacije....Beograd, Novi Sad, Nis....lepo sve strpati u zatvor i suspendovati. Da vidimo kome ce posle toga pasti na pamet da svoj ugled i karijeru prodaje za 500 evra.
I zasto se vec jednom ne uvede neka kontrola rada, profesori rade privatno (projekti koji su navodno vezani za industtriju), a drzava im za to vreme isplacuje plate. Molim lepo, kada je profesor angazovan od strane industrije (i radi na tom projektu od opsteg interesa) neka ga industrija plati. I to zvanicno, bez koverata ubacenih u dzep kosulje, lepo, preko racuna. Univerzitet se pretvorio u privatne kancelarije, naravno da je placanje ispita samo deo aktivnosti. Stati na put tome je jako vazno, to je taj put prikljucivanju zemljama EU. Ko ima hrabrosti, snage, znanja i volje da to uradi. Mozda svi. Sada.

Medicinar

pre 17 godina

Bilo bi dobro da malo procesljaju Medicinski fakultet u Kragujevcu.99% studenata zna sta se radi:koliko kosta ispit,preko koga dati pare profi.To je javna tajna samo sto niko o tome ne sme da prica,da ne bi navukao gnev profesora na sebe.Polazna tacka bi trebala da bude katedra za ANATOMIJU,na kojoj se radi bas na veliko.

jako zabrinut

pre 17 godina

Eeee, kad se samo setim da smo se borili za nezavisnost univerziteta, a dobili smo ogromen skolarine i korupciju. Uhapseni dekan je slika i prilika svih onih koji vrse nekakvu vlast u Srbiji, to smo mi, jer nam je lakse da platimo nego nesto posteno uradimo. Tako je i kod lekara, opstinara, svakoga od koga vam nesto zavisi. I sta sad uraditi. Zapleniti SVU imovinu, dozivotno zabraniti bilo kakav rad na drzavnom univerzitetu i bilo kojoj drzavnoj ustanovi, javno u svim novinama objaviti sliku i presudu. Iapk je ovo samo moja pusta zelja, naci ce on nekog "kolegu" sudiju (kojeg je mozda bas on ucio) pa ce proceduralni ili ko zna kakvi razlozi "oprati" njihov obraz.
E pa dekane i profesore prava, pokazite sad sta ste naucili sebe i svoje "studente", a sledeci put novac drzite u banci, a knjizicu na sigurnom.

maki

pre 17 godina

Pre par godina u jednom gradu u unutrašnjosti, posle privatizacije novi vlasnici su izvršili provere diploma zaposlenih i utvrdili da određen broj zaposlenih ima lažne (kupljene) diplome. Malo zatim ste te iste ljude mogli videti kako rade na raznim gradilištima u gradu, kopaju kanale.... To im je bila kazna! Tako i sa ovim studentima, da vide kako je kada se ozbiljno i teško radi da bi se stiglo do nečega! A profesorima maksimalna kazna, zaplena imovine i naravno zabrana rada u svim obrazovnim ustanovama (a možda i šire), pa da vidimo ko će sledeći! A možda se onda neki budući diplomirani neće stideti kao ja sada, i neće se osećati ovako izigrano i osramoćeno!

Milan

pre 17 godina

Mislim da istragu o korupciji na fakultetima treba voditi od vrha; lično znam za veliki broj slučajeva da je od 2000 godine a verujem i ranije, jedan broj visokih državnih i lokalnih funkcionera dobijalo diplome na Kragujevačkom univerzitetu u vreme vršenja svog mandata. Posebno interesantan slučaj je slučaj ministra Velje Ilića koji je obavljajući svoju ministarsku ulogu nedavno magistrirao na pomenutom univerzitetu.

Stoga mislim da bi bilo od važnosti za javnost da se traži podatak od univerziteta u Srbiji koliko je političara dobilo diplomu u vreme vršenja svojih mandata u poslednjih 10 godina.

Tutinac

pre 17 godina

Steta. Ono sto ja znam tj. sto sam cuo od studenata sa kragujevackog pravnog fakulteta a u vezi sa pravnim fakultetom u Banja luci je sledece:

Postoji neki profesor na pravnom u Kragujevcu (mislim da je iz Gradjansko-procesnog prava ali nisam siguran) koji, ni po koju cijenu, nije zeleo da ucestvuje u svemu tome i "prodaje" ispite. Medjutim, ljudi koji rade u studentskoj sluzbi su se povezali sa nekim profesorom koji taj predmet predaje u Banja Luci. Po njihovoj prici dokumenta od tog ispita bi "isla" do Banja Luke, profesor bi upisao ocjene i onda bi studentska sluzba u Kragujevcu priznavala ispite "polozene" tamo.

Mashinovodja

pre 17 godina

Navali narode, Velika Srbija je postala velika rasprodaja!!! Prodaju se profesori, policajci, oficiri, akademici, bankari, političari (ovi vrlo povoljno), sudije, carinici, lekari, novinari, ministri itd, itd. Šta nema u izlogu, ima u radnji! Cene - prava sitnica! Možete kupiti sve što je naše jer se SVE prodaje. Potrebno vam je samo malo para, naravno.
Ima li nešto što je naše a da nije na prodaju? Koliko vidim, nema. Ah da, zaboravio sam, Kosovo je naše i nije na prodaju. Dok neko ne ponudi dobru cenu.

Dipl.pravnik

pre 17 godina

Pitam se da li ima kraja i da li ćemo ikada izaći iz blata u kome živimo. Ovo nije samo na jednom fakultetu niti na jednom univerzitetu niti samo u visokom školstvu niti samo u prosveti. Prosto ne vidim kraj nesreći koja nas je zadesila i traje decenijama. Pa tek osnovne i srednje škole bi trebalo zatvoriti, o lekarima, sudijama ... da i ne govorimo. I na žalost ona ogromna pozitivna energija koja postoji među nama tako se topi u ovom šljamu da je čoveka gotovo sramota što je to upravo njegova zemlja i što je eto po nekom prirodnom zakonu voli.

Lala

pre 17 godina

A jeste li primetili u svojoj okolini najednom zeljnih znanja?
Znate onih, nekad najgorih djaka, sto su i onomad u srednjim skolama imali prolazne zbog mocnih tata... Onda cujete da su oko tridesete upisali neki fakultet (jer su se malko smucali po politici, ili po nekim savezima, odborima...pa im prifalila jos i caga), i na opste cudjenje okoline dimplomirali!
E, njihove indexe pretresti, bilo bi tu jos hapsenja.
A sto ce se ciniti sa tim laznim diplomcima?!
Zar je moguce da ce pravdu deliti laznjaci, ili ne daj boze leciti?

suzana

pre 17 godina

ne bi bilo dobro da se završi samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, trebalo bi da dođu i u Leposavić da vide šta se radi na Višoj ekonomskoj i DIF-u

Petar

pre 17 godina

Vecina se slaze da je nase drustvo duboko ogrezlo u korupciji. Medjutim, nisu u pravu oni koji sve sto je kod nas propalo dovode samo u vezu sa Milosevicevim rezimom. U Milosevicevo vreme univerzitet je ubrzano i vidljivo propadao, ali je korupcija zazivela i omasovila se desetak godina ranije u vreme kada je ovde studiralo 6-7 000 grckih studenata. Medju Grcima se tacno znalo ko od profesora uzima, kolika je tarifa i kome treba dati pare. Na nekim fakultetima prodaja ispita je bila organizovan biznis, a do nekih diploma se moglo doci "u paketu". Na Medicinskom i Stomatoloskom cak su i asistenti postajali bogatasi preko noci. Koliko li je samo profesora besplatno letovalo po grckim ostrvima? Koliko samo sada ima uglednih ljudi u javnom zivotu u vrhu vlasti i pri vlasti koji su do pocetnog kapitala dosli "grckom vezom"?

Nenad

pre 17 godina

Izjava Gospodina Kovačevića,rektora beogradskog univerziteta je šlag na torti čitave ove sramne igre koju su nam priredili fakultetski profesori i to oni koji spremaju pravnike.Pa šta ste čekali gospodine Rektore sa merama protivu profesora kada kažete da Univerzitet ima načina da njih kazni.
Nema ovde mesta za kazne koje izriče univerzitet.Kragujevački pravni fakultet rtreba zatvoriti i uzeti mu licencu za rad.Tako postupi i sa svim drugim Univerzitetima gde su se evenutalno dogadjasle ovakve stvari.A aktere i one koji su primali i one koji su davali novac pred sud.Studentima koji su na ovakav način završili "studije"treba pod hitno oduzeti odnosno poništiti diplome.
Šamari iz inostranstva već nam stižu.Daj Bože da se samo završi sa merama koje Grci preduzimaju.
Moram da sam ogorčen jer sam roditelj čije je dete završilo studije na jednom drugom fakultetu u Beogradu sa ocenmo 9,5 i sada živii radi daleko od naše zemlje.Da li moje dete treba da trpi sada ruganje svojih kolega do koga će sigurno doći kada se ova vest proširi po svetu.Kako nije sramota ove profesore da nanesu takvu ljagu svima nama zbog čega,zbog luksuznih kola,materijalnih dobara i slično.Sram ih bilo.seF6

kragujevcanin

pre 17 godina

Stvarno mi je vise preko glave ovih optuzbi, za pravni i koji sve ne fakultet se znalo od kada ja znam za sebe da se zavrsava za pare. Ali takodje provereno znam da najkrupnije ribe tu uopste nisu uhapsene niti se na njih sumnja. Sudije koje ce suditi ovim optuzenim su zavrsili prava pod ovim okolnostima pa da li su oni kompetentni da odlucuju o sudbini ovih ljudi. Isto tako mi nije jasno zasto se svi okrecu na to da je prof. Emilija radila za ministra Vuksanovica, ona je svoj posao radila adekvatno i odgovorno i to bi vise trebalo da bude okrenuto u njenu odbranu. Sta bi sa onim silnim aferama "kofer", Mile Dragic...
"Dajte narodu hleba i igara", e ovo su igre ka kojima ce se nas narod okrenuti i zazmureti pred hiljadu problema koji se njih ticu.

mrvica

pre 17 godina

Sjajno! Bolje ikad nego nikad. Samo da sve to završi u Specijalnom tužilaštvu i onda će imati i pravi sudski epilog. U protivnom, ostaće samo jedna od afera, s obzirom na naše sudstvo i kanznenu politiku. Svaka čast policiji, a nadam se da ćemo biti u prilici da čestitamo i sudijama (osim ako ne spadaju u one koji su kupitli diplome na Pravnom fakultetu u Kragujevcu!

Siroma sam al sam besan

pre 17 godina

A sta bi s izjednacavanjem MSc i BSc? S ovakvim diplomama mogu deca da se slikaju pa makar im profesori upisivali i PhD umesto BSc(Hon). A najgore je sto su ti isti profesori ubedili tu decu da nase diplome i fakulteti imaju rejting u svetu. Valjda ce nas ovaj skandal napokon osvestiti i naterati da radimo i ucimo i budemo skromniji u svojim zahtevima i misljenju o sebi. Vidla zaba da se konji kuju, pa bi i mi odmah masterse i leba bez motike. A ovamo cak ni pravoslavni Grci ne priznaju nase diplome.

Kockar

pre 17 godina

Voleo bih da sve ovo nije bilo samo upozorenje istim takvim lopurdama na drugim fakultetima,da bi uspeli na vreme sakriti sve dokaze.Mada,istina se uvek moze otkriti,samo ako se hoce.Tako sam i ja nekada trebao biti veterinar,ali sam terao neki inat,ne zeleci da se uklopim u sve to.Navijam i dalje za Srbiju...
p.s. hvala Gordani Uscebrki,sto me je naucila kakav covek ne treba da budem.

Zacudjeni

pre 17 godina

Stvarno ne razumem Specijalno tuzilastvo koje jos uvek nije preuzelo predmet. Pa ako ovo nije organizovana kriminalna grupa, ja ne znam sta je. U stvari najbolje bi bilo da nam uhapsena profesorka Dragana Petrovic da tumacenje, posto je zena doktorirala na organizovanom kriminalu.

Stranac

pre 17 godina

Dokle ce nas vise sopstvena zemlja ponizavati i dokle ce Srbija biti za sprdnju i na sramotu svih nas koji smo svoje skole posteno zavrsili i cak morali da odemo pod pritiskom raznoraznih "kupoprodajnih" udruzenja i njima slicnih? Nije dovoljno sto nas gde god da odemo gledaju ispod oka, vec sam malopre morao da crvenim pred koleginicom Nemicom, koja je u Spiegel-u procitala naslov da se u Srbiji diploma moze kupiti za par hiljada evra. I sad, ako se desi da na poslu nesto ne znam ili ne mogu da se setim, bice: "Ah, da. U Srbiji diplome mogu da se kupe". Makar receno i u sali, to mnogo boli. Godinama vec pricam da nama veci neprijatelji od nas samih ne trebaju. U ovakvoj situaciji ostavke bi trebalo da podnesu svi oni koji su tako sta morali znati, zakljucno sa ministrom prosvete. Lekari se tuku, policajci diluju, oficiri skrivaju optuzene za ratne zlocine, profesori prodaju diplome... Ima li Srbiji spasa? Jad i beda.

Ritter

pre 17 godina

Lazni drzavni univerziteti, Lazni privatni univerziteti, lazni profesori, lazne diplome, Virtuelna stvarnost. Srbija.
p.s. a pricu u cenama sam cuo dirketno od Grka. To stvarno svi znaju.

Profesorka

pre 17 godina

Potpuno podrzavam akciju policije koja je krenula da se obracunava sa korumpiranim "profesorima" na ovaj nacin. Ovo je u najmanju ruku skandalozno i treba najostrije osuditi ovakve pojave u nasem drustvu. S druge strane, molila bih sve one koji komentarisu vesti da prestanu vise da pominju pojedine fakultete i da pricaju uopsteno o placanju ispita. Ukoliko imate saznanja o pojedincima koji se tim stvarima bave, onda izvrsite svoju gradjansku duznost i te slucajeve prijavite, ili nam imenom i prezimenom navedite koja su to imena za koja znate da se bave primanjem mita. Ovako, rusite ugled i onih profesora koji na najodgovorniji nacin obavljaju svoj posao, i koji nikada i ni po kakvu cenu ne bi dali potpis studentu ukoliko nije pohadjao vezbe ili predavanja, a ne jos primao i pare za ispit!!! Medjutim, kada pominjete uopsteno profesore sa pravnog, medicinskog, ekonomskog fakulteta vi sve te ljude izjednacavate, a treba vec jednom stati na put generalizaciji i konkretizovati one koji nisu prosli kroz lustraciju i koji su godinama, zbog negativne selekcije, bili u mogucnosti da dobiju profesorske pozicije, iako nikada ni strucno, a ni moralno, nisu pripadali univerzitetu!

milka

pre 17 godina

Zasto je izuzet stvarno i mesno nadlezni sud?
Zar u sedistu buduceg apeliacionog suda nemoze da se nepristrasno sprovede istraga?
Malo nam nem je neugodno....znamo se..
Mika

spira

pre 17 godina

Pre neki dan slušam na TV razgovor sa jednim visokim policijskim službenikom, i čovek reče, verovatno je bio lapsus, a možda i nije: "U svakom kukolju ima i žita." Izgleda da smo stigli do tog stadijuma.
Šteta od zatvaranja očiju pred ovakvim činjenicama, je nemerljiva. Zlo je što sve ovo ne dotiče političku elitu. Oni će i dalje štancovati diplome, magistrature i doktorate, po principu: ti meni serdare, ja tebi vojvodo, a kakvi smo to samo ni znamo. E, pa znamo i mi kakvi ste, ali, na žalost, ne možemo puno da uradimo.
Ne vidim rešenje na nekom širem planu. Radim rigoroznu selekciju ljudi za svoju firmu, ne obraćam pažnju na novokomponovane fakultete, više škole i većinu fakulteta iz unutrašnjosti. To mogu, jer priznajem samo kvalitet, ali u ovakvom društvu, gde je sve važnije od kvaliteta, bojim se da spasa nema.

pripadnik SERVISA GRADJANA

pre 17 godina

Nadam se da ce se preispitati i diplome koje su dobijene preko veza ili uz pomoc novca. U policiji je vecina funkcionera dosla do pozicija na takav nacin. Paradoks je da oni zbog kojih se pricaju vicevi o policajcima vaze za najobrazovanije i najskolovanije.

Denis Chambers

pre 17 godina

Ljudi zar ne vidite kako je tempirana ova stvar. Uhapsite 10-oro ljudi za korupciju u tamo nekom Kragujevcu i vise niko ne prica o Kosovu! Prosto! Sad ce da nas pljuju jos vise i ni jedan student odavde nece moci da nastavi studije u Evropi. A ako se stvarno staje na put korupciji onda bi trebalo poceti od BU jer cini mi se da je tamo mnogo veca korupcija, ali pitanje je da li to neko sme da uradi. Plasim se da je Beograd nedodirljiv, a ostatak Srbije uvek nadrlja!

Hm!

pre 17 godina

Ja te profesore ne bih ni dirao. Predlazem sledece:
uvesti fiskalne kase i racune,
naplatiti PDV. Ovi sto ih tako olako hapse treba da razmisle da li zbog par pohvala u novinama treba unistititi tako bitan segment nase ekonomije.

Pedagog

pre 17 godina

Ako mi samo nesto ne ucinimo po pitanju korupcije, onda treba da nas druge zemlje nateraju na to. Kada zemlje u u svetu masovno pocnu da ne priznaju diplome nasih studenata, a to bi bio mozda najbolji udarac, pa vidim sta ce onda Vuksanovic i drustvo. Odvratno je to sto kazem, i neka mi nasi studenti oproste, ali ocigledno je da se nista nece promenuti, ako ne bude drasticnih posledica za ovakvo ponasanje.
A kada nam svet pocne odbijati diplome, onda savejutem: dijasporo i domaci studenti, svi na ulice, masovne demonstracije – tik ispred Ministarstva prosvete, bojkot univerziteta, pa da vidimo.
Ovakvom rasulu treba da dodje kraj.

Alo Mars !

pre 17 godina

UZAASSSSSSSSSSS bre, u kakvoj ovo zemlji zivim? Kako bas mene roda ovde da spusti, mora da sam ispao prilikom preleta! Trazim azil pod hitno!

Epi

pre 17 godina

Aktuelan vic u KG: Krenuo tip da kupi diplomu nekog fakulteta.Dođe na pijacu pita Cigu,pošto diplome,Ciga kaže:Imaš bato medecinu za 5000,ekonomski 3000,prava 2000.Tip kaže:U bre pobratime,skupo.Imam samo 1500 a hteo bih diplomu sa medicine,znaš to mi nekako zvuči najbolje.Ciga kaže:Može bato i za 1500, al moram malo da te propitam.

Eliot

pre 17 godina

Sve je to težak, visokokvalitetan i ohrabrujući rad posebnih organizacionih jedinica u policiji i pravosudju. Rade nezavisno, tiho i bez obaziranja na trenutnu političku situaciju. I van politike, samo na osnovu zakona, znanja i ličnog integriteta i hrabrosti. Istina je da su školovaniji i obučeniji, bolje organizovani i bolje opremljeni. Ima nade,sve pohvale!

Zgranut

pre 17 godina

Nevidjena sramota za Srbe u Srbiji i za one u rasejanju. Poniženje na poniženje. Ima li kraja tome, ima li načina da se rad državnih i društvenih ustanova organizuje po standardima koji omogućavaju potpunu transparentnost?
Koliko li je puta samo premijer Đinđić spomenuo i zahtevao transparentost? Ako ne možemo nekoga prijaviti ili osumnjičiti za mito, dali možemo zahtevati transparentnost u svim sferama društvenog rada? Kodeks poslovanja? Kontrolu i odgovornost?

Danica

pre 17 godina

Ja sam zaista pozitivno iznenadjena akcijom policije i nadam se samo da ce se stvar isterati do kraja kako ne bismo opet zavrsili sa tonom papirologije, laznim obecanjima i, na kraju, zataskavanjem...

m.t.

pre 17 godina

Neverovatno kolika je gramzivost ljudi. Bar profesori na Pravnom imaju fantasticne plate, a jos svi rade ko neki advokati, ili se aktivne bave politikom.

nislija

pre 17 godina

treba ih sve pohapsiti po celoj srbiji. i profesore i roditelje. letos me je prijateljica pitala da li znam 'tog i tog' ako moze da joj pomogne da dete polozi ispit, jer je dete mlado i umorilo se od ucenja, a i treba malo da vidi od zivota a ne samo da uci. zato ih treba kazniti sve u kompletu.

dr zuba kg

pre 17 godina

Na zalost zatvori su postali mali,ali bice to zatvori sa najobrazovanijim ljudima!da jeste to tako u Kragujevcu,ali je gore u Beogradu,proverite Stomatoloski,to je leglo,jadni v(n)asi zubi!

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

pre 17 godina

PODRSKA PROF.DR. IVANU CUKALOVICU!!!
Od 2001. godine prof. dr.Ivan Cukalovic je po anketi STUDENATA biran za najboljeg prefesora, predavaca na Pravnom fakultetu u Kragujevcu! Jeste nam pomogao da polozimo Medjunarodno javno prravo ali tako sto nas je organizovao i odveo u Medjunarodni sud pravde u Hagu! Da li je to uradio jos neki profesor? NE!
Nije to sve, organizovao je dolaske ambasadora raznih zemalja i omogucio da razgovaramo sa diplomatama…tako se pomaze studentima.
Sramota je takvog profesora i coveka optuzivati za korupciju jer mu po postenju nema premca. Zna se koje profesore bije glas da naplacuju ispite ali je nedopustivo mesati one koji posteno rade svoj posao. Jedan je od retkih koji je svoj poziv shvatio apsolutno odgovorno i na ispitu trazio ZNANJE koje nam je nesebicno pruzao na predavanjima.Oni koji ne uce profesora Cukalovica smatraju babarogom jer na ispitu nema izuzetaka.
Ako postoje pravo i pravda dokazace se ko je u ovom slucaju nevin a za koga su nasli pravo mesto.

marica

pre 17 godina

Ja sam pre deset godina u jednoj zapadnoj zemlji morala da branim drugi magistarski rad - ne zato sto sam ambiciozni skupljac diploma nego zato sto moj prvi magistarski rad, onaj koji sam odbranila u Beogradu, u mojoj novoj domovini ni tada, kao ni sada, niko nije uzimao ozbiljno. Nije ni cudo, radeci novu, zapadnu magistarsku tezu shvatila sam da je uglavnom sve sto sam ucila od mojih beogradskih profesora prevazidjeno i neupotrebivo. Zato bih bila veoma zahvalna gospodinu rektoru BU da me detaljnije uputi na kojoj to instanci Beogradskog univerziteta mogu traziti i dobiti zadovoljenje za izgubljeno vreme, trud i sredstva koja sam investirala u Srbiji da bih zauzvrat dobila znanje po budjavim i nekompetentnim programima, od profesora koji o prolaznosti svojih studenata "brinu" izmedju dva tezgaroska angazmana. Profesorsko zanimanje na svakom nivou prvenstveno je NAJVECA ODGOVORNOST I OBAVEZA, a ne "tuzna posledica", posao koji se tek otaljava zbog mizerne plate ili, najgore, privilegija za lukrativne delatnosti. Onaj ko to ne zna ili ne zeli da zna NE SME da radi u prosveti. Slucaj Univerziteta u Kragujevcu samo je jedna od ilustracija urusenosti citavog sistema koji, ustvari, kao takav odavno i ne postoji. Uzasno mi je zao one dece koja bi da se uistinu obrazuju i roditelja koji, krvavo radeci za njihovo skolovanje, i dalje veruju u cudo.

Miodrag Jakovljevic

pre 17 godina

Veceras se ponovo potresao Kragujevac. Naime, jos 3 proferosa Pravnog fakulteta, uhapseno je veceras u Kragujevcu!
Drma se gora.. koliko ce miseva da ispadne ostaje da se vidi. Ovde se jos kuva...
Miodrag Jakovljevic, Radio Bravo, Kragujevac

miroslav

pre 17 godina

Lepo reče Karić pre progonstva u onoj frci oko poslanika: Ja samo kupujem ono što mi se nudi i što je na prodaju!
Ovde sve ima cenu, od ovog neće biti ništa, jer će hapsiti oni koji su kupili diplome ili uzeli pare, suditi oni koji su korumpirani , a biće u zatvoru medju potplaćenim čuvarima dok ih ne puste prevremeno na osnovu falsifikovanih lekarskih uverenja podmićenih lekara. Onda će kupiti invalidsku penziju, prepisivaće i objavljivati kradene naučne radove i na kraju kandidovaće se za skupštinu. Tad će reći- proganjan sam po političkoj liniji i kad njegovi pobede, eto nama svetle budućnosti.
Od državnih vrhova , do seoskih kasapina, od lekara i činovnika do fudbalskih sudija sve je otišlo... propada zemlja a mi gledamo ćutke. Prosto čovek da poželi prave kriminalce.

Milos

pre 17 godina

Rekao sam juce a reci cu i danas nista se ne resava dok im se ne oduzme imovina koju su stekli bogateci se na ovaj nacin pored te kazene moraju da robijaju i da im se zabrani rad u bilo kakvim prosvetnim ustanovama privatnog ili drustvenog karaktera dozivotno.....
Niski Univerzitet place za jednom takvom akcijom, greska je bila sto je to sprovedeno samo u Kragujevcu trebalo je to po celoj Srbiji....
Ipak ja previse ocekujem ovo je samo lep san iz koga cu da se probudim koliko sutra i sve ce biti po starom:-(

roda

pre 17 godina

univerzitet u kragujevcu do daljnjeg zatvoriti!
svi odgovorni u zatvor a kad im pozli nek ih lece "njihovi diplomci"!
A normalna deca neka sad uce kad im diplome sve manje vrede!!!!
Grci ukinuli... pa svi ce da ukinu dali ste vi normalni!
Ministarka Stankovic je kod mene na univerzitetu u Kembridzu bila gost na moje insistiranje... da cutim? boze sacuvaj! Moja je moralna i profesionalna obaveza da to ovde ljudima kazem...

Kragujevcanin u srcu

pre 17 godina

Vec nekoliko godina ne idem na sajam automobila, ali i nemam potrebe za time jer zivim nedaleko od Pravnog i Ekonomskog fakulteta i dovoljno je da sednem na terasu skuvam kaficu i gledam sve najnovije besne automobile (od 50000 eur pa navise) koje voze moje "komsije" profesori tih istih fakulteta. Za Medicinski fakultet samo mogu da kazem da se ne cudimo tolikim skandaloznim operacijama sa smrtnim slucajevima.Hvala bogu pa su grcki studenti uglavnom ograniceni da ne mogu dovoljno da savladaju jezik pa odlaze nazad u svoju zemlju a Grcima neka je bog u pomoci.Kupovine ispita ima odavno javna je tajna i na kojim fakultetima u Kg. to su Pravni,Ekonomski,Medicinski,visa poslovna a molio bi da se iz ove price izuzmu Masinski i PMF jer oni i da hoce da uzmu pare nemaju od koga jer nas nema na oba fakulteta ni za jedan fudbalski klub.Na znanje samo da Profesor na Masinskom fakultetu u kg. koji ima dve akademske titule ima platu do 30000 din. a asistentu na pomenutim mafijaskim fakultetima i do 3 puta vecu.Hvala, imao bih ja jos da dodam.

ema

pre 17 godina

94 sam pocela studije medicine , puna elana i pozitivne energije, 2 godine kasnije, posle jednog polozenog ispita , koga sam inace spremala 2 meseca punom parom, srela sam koleginicu koja se hvalila 10 iz istog ispita , koga je polagala istog dana u isto vreme kod istog profesora. Inace tog dana na ispitu sam bila ja i jos dva momka. Tog dana su mi se srusili svi ideali i ako sam ih imala.Ako ova akcija , je nacin da se stane na put ovome, neka ih pohapse i razotkriju sve , i neka prasina se ne slegne dok ih ne uniste sve .

Milko

pre 17 godina

Uzrok korupcije na univerzitetu ne može biti samo "kriminalni mentalitet" profesora već se radi o suštinskim odlikama obrazovnog sistema koji je razaran decenijama na na način kako je to "oblikovala" sama "proleterska" vlast. Korupcija - a pre svega nepoštovanje osnovnih ljudskih prava su nesagledivi a prava korupcija i podmićivanje se dešavala u vreme jednopartijske vlasti odakle potiču svi današnji vodeći kadrovi. Tada su se "najbolji" studenti odlikovali i slepom lojalnošću režimu, nerazvijenom kritičnošću prema kršenju najosnovnijih ljudskih prava čime je "služba sigurnosti" stavila univerzitete pod svoju kontrolu. Navodna afera prodaje ispita samo je šlag na torti univerziteta koji nemaju društveni legitimitet već odražavaju mafijašku prirodu "narodnog, proleterskog" režima koji je decenijama na perfidan način mobilisao njemu odgovarajuće "visokostručne" kadrove.

Dragica

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se ovo hapšenje dešava samo u Kragujevcu, kada se dobro zna da je prisutno na svim fakultetima u Srbiji. Zašto se nije krenulo od Beograda, nego ste rešili da uništite Kragujevac.Pogledajte malo šta se radi na Prištinskom Univerzitetu, kao i kakve automobile voze profesori tih fakulteta.Samo me zanima od koje plate su oni to kupili.Slazem se da treba sve pohapsiti, ali ne samo u Kragujevcu, već svuda.

gaga

pre 17 godina

Zasto samo prica o Pravnom fak, kad se sve to dogadja vec dugo vremena na citavom BU. nisam zavrsila Pravni vec TMF, i od svojih brucoskih dana znam za ljude koji su kupovali ispite, godine , cak i citavu diplomu. Posto sam stanovala u studentskom domu znam gomilu ljudi sa drugih fakulteta sa istim pricama. Zasto toliko buke, neverice i zgrazavanja, kada je to vec dugo poznato ljudima koji umeju da gledaju, cuju i misle svojom glavom.Normalno je da ti profesori odgovaraju za ucinjena dela, ali bih volela da se pretresu-detaljno i svi drugi fakulteti BU, i Novosadski i svi drugi po unutrasnjosti.

Mirjana

pre 17 godina

I ko će sad meni verovati da sam ja na istom tom pravnom fakultetu u Kragujevcu pošteno stekla svoju diplomu? Kod istih tih profesora koji su ponekad bili užasno nekorektni! To što su radili je bilo dovoljno degradirajuće za mene dok sam bila student. Znam ljude, svoje kolege,koji su kupili po par ispita i sad su prvi u osudjivanju profesora... Sve je besmisleno.
Ali opet pitam šta je sa prof. krivičnog prava Čejovićem, i kolegom profesorom radnog Brkovićem? Je li moguće da je neko pomogao akciju hapšenja zbog "izgubljene ljubavi" jedne od uhapšenih profesorki? I šta je sa policijom, u Kragujevcu i celoj Srbiji, koja je puna diplomaca Prištinskog univerziteta, hoće li se ti isti koji su kupili diplome baviti istraživanjem korupcije, hapsiti primaoce i davaoce mita i preispitivati ko je učenjem stekao diplomu. Šta je sa ostalim univerzitetima u Srbiji? Ako je ovo korak, onda ok, ali verujem da će ovo ostati večiti primer da je zaista bilo borbe protiv korupcije. A onda je sve ništa.
"...Uzvik ga prolama: neće biti bolje,
nikad, nikad bolje, nikad biti neće.
I želeći da se sakrijem od srama
pijem i zaželim da sam pijan dovek;
Tad ne vidim ponor, društvo gde je čama,
tad ne vidim ni stid što sam i ja čovek."

Amarkord

pre 17 godina

Još pre 22 godine sam kao studentski aktivista i student prodekan javno na sastanku pred rektorom univerziteta,prodekanom za nastavu jednog fakulteta,i masom profesora i studenata skrenula pažnju na "privatne časove" koji su se počeli davati na fakultetu.Umalo me nisu progutali i linčuvali. Tata mi je samo rekao: "Sine,hoćeš li ti da završiš fakultet...?"... Ućutala ja, svi se ućutali...

Misa

pre 17 godina

Lažni pravnici, lažni lekari, potplaćeni novinari, lažni vozači... Srbija je postala leglo korupcije, obmana i prevara.Kragujevac je deceniju i više svima poznata priča, ali ni drugi nisu bolji. U Kragujevcu su doktorirali mnogi aktuelni političari i predstavljaju se javnosti kao profesori, uglavnom prava. Svi ćute, jer iza svakog lažnog stoji neko "pravi" ali korumpiran. Neka neki novinar napravi analizu doktora nauka u Srbiji. Nigde nema više "poluintelektualaca" i majstora "dilova" nego u Srbiji. I godinama se ćute. Pošteni su uplašeni i u manjini. Budućnost nam je zagarantovana, u nekom zapećku Evrope.

Ivan

pre 17 godina

Ivan Djordjevic, diplomirani inzenjer elektrotehnike.
Gospodina Kovacevica znam kao uspesnog dekana na ETF-u u Beogradu. Posto sam diplomirao na odseku RTI nisam imao priliku da polazem neki ispit kod gosp. Kovacevica. I pored toga sto je dao nekoliko cudnih izjava zadnjih dana verujem da je to ucinio zbog ne snalazenja u novonastaloj situaciji. Za 7 godina koliko sam studirao (priznajem da nisam bio najredovniji student na predavanjima i na ispitima)nisam nijednom bio u situaciji da cujem o mogucnosti da se kupi ispit na ETF-u. Tako da sam siguran da je gospodin Kovacevic apsolutno cist pred pravdom, a da su njegove izjave posledica ne snalazenja.