CIA o Merčepovim zločinima

Vašington, Zagreb -- U do skora tajnom dokumentu, CIA tvrdi da je Vlada Hrvatske štitila vođu paravojnih formacija Tomislava Merčepa.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Eeee, cekali smo da ceo svet zapamti da su Srbi najgori na svetu, pa da isti taj svet prestane misliti o nama, a misljenje o Srbima zapecati za sva vremena, pa da pocnemo otkrivati sta se tu sve desavalo.
  Kad su neki govorili "cekaj, bilo je i na drugim stranama..." govorili su gradjanski krugovi "sta ti znas, ti si blizak Slobi..."
  Takvim likovima, izgubljenim u glavi, koje su mediji godinama (i jos uvek) pronalazili, pada na breme sto se sada mnogo cude sta se sve tamo desavalo...
  (Borislav, 9. januar 2007 12:51)

  # Link komentara

 2. A sta je CIA uradila po tom pitanju?
  (miskovic, 9. januar 2007 12:56)

  # Link komentara

 3. Stitili ga jer cene njegove vojne vestine? Ne. Stitili su ga jer im je to najvise odgovaralo, a neretko i zbog vlastite odgovornosti. I to nije nista novo. Isto se radi i u Srbiji, BiH, pa i samoj Americi. Svako stiti svoje ljude (sebe) i uvek zaglave neki sitni izvrsioci, ali se zato naredbodavci baskare na suncu i smeskaju kamerama reportera.
  Jedino sto je ovde upadljivo je to da ovakvi dokumenti pokazuju (i dokazuju) da su svi oni koji su nadgledali sukob (tj upravljali njime) znali tacno sta se desava. I onda su dozvolili da se desi oluja...
  (Vuk Samotnjak, 9. januar 2007 13:07)

  # Link komentara

 4. Ma koje to vojne vestine spominjaju??? Ubijanje civila??? U Hag i sa njim i sa ostalim "velikim herojima" koji ne smeju da izadju pred javnost!
  (pacifista, 9. januar 2007 13:09)

  # Link komentara

 5. Ma ne zanima me sta su oni tamo radili, Srbi su krivi za sve i treba nas kazniti. Verovatno je bivsi rezim na celu sa S. Milosevicem podmetnuo ove nalaze u dosijee u CIA-u, jer je Rade Bulatovic bio jos tri meseca posle 5. oktobra 2000. godine na celu DB-a, a oni su bili dobri sa portirom u CIA-i. Treba prvo pocistiti ispred i u svom dvoristu pa se onda baviti drugima. Zavrseni citati.
  A sta mislite ako su cuvali ovako i ovoliko nekog perifernog igraca, kolike se tajne kriju o odgovornosti najvisih funkcionera? I zasto se u vasoj vesti pomenuti gospodin navodi kao vodja paravojnih formacija, ako se ne varam on je dobio neke zvanicne cinove i odlikovanja od strane Republike Hrvatske. I stvarno, moze li neko iz slobodnih demokratskih krugova i nevladinih organizacija da mi objasni zasto su uopste Srbi bezali iz Hrvatske, kada ih niko nije uznemiravao, samo te neke sacice paravojnih formacija, koje mozda nisu ni postojale, ne znam...
  (samo hrabro, 9. januar 2007 13:41)

  # Link komentara

 6. Ju iznenadjenja, ma ne mogu da verujem da je to istina. Zar nisu divlji bombardovani Srbi odgovorni krivci za takve stvari. A da se malo procesljaju desavanja i na Kosovu pre Rambuea, ne bi skodilo dzelatima od Vasingtona do Haga.
  (Slobodoumko, 9. januar 2007 13:57)

  # Link komentara

 7. E sad je na potezu demokratska vlada ljepe njihove i da pokrene odgovarajući postupak protiv zločinca Merčepa ako misli da idu u Evropu pre Turske.
  (Branimir G,, 9. januar 2007 14:42)

  # Link komentara

 8. Nitko nikada nije tvrdio da su Srbi jedini činili zločine i da zločina nije bilo na svim stranama i ne razumijem zašto u Srbiji likovanje kad se nešto od toga otkrije. Ono preko čega se ne može jeste to da je Srbija na čelu sa Slobodanom Miloševićem, a uz podršku crkve i akademije, zakuhala sve što se događalo pa samim tim snosi i najveći dio odgovornosti. Nažalost, na početku rata hrvatski Srbi nisu bili miroljubiva i nenaoružana nejač koju je tamanio kako je tko stigao, već je bilo puno više suprotnih primjera koji NIKAKO NE MOGU OPRAVDATI ZLOČINE S HRVATSKE STRANE, ali nemojmo se praviti ludi. Da Srbija i njezino vodstvo (uz podrsku većine građana kakvu uživa gotovo i danas) nisu željeli rat, rat se ne bi dogodio. A ne bi se dogodili ni zločini koji su se događali na svim stranama, ali ni približno u istom omjeru ili količini...
  (ja, 9. januar 2007 15:43)

  # Link komentara

 9. Sve je manje visse poznato ali pitanje je trenutka kada che biti aktivirano i protiv koga.
  Do sada je uglavnom sve bilo korisscheno (neopravdano) samo protiv Srba i zato strasti i neprijateljstva uvek treba stissavati a ne razbuktavati. Krivce i zloccice poslati na sud pa neka odgovaraju ali po pravdi a ne po nekim drugim kriterijumima. Srbi u Hrvatskoj se nisu pobunili bez razloga, a da se nisu pobunili danas bi ih joss manje bilo.
  (Milos Ilic, 9. januar 2007 16:14)

  # Link komentara

 10. Da li je ovaj izvestaj CIA-e procitala i Karla Delponte?
  Sigurno ga nije procitala jer to nije (kao po obicaju) u njenoj nadleznosti.
  (Moris I., 9. januar 2007 16:17)

  # Link komentara

 11. jadni ovi hrvati!toliko dugo nisu znali da je marcep zlocinac.neverovatno.i sta sad?nista.kao sto su i sve drugo zataskali ovi iz medjunarodne zajednice tako ce i ovo,jer su srbi jedini i iskljucivi krivci i zlocinci koje treba kaznjavati.to je jasno.
  (purenjak, 9. januar 2007 16:27)

  # Link komentara

 12. Vremenska pogodnost deklasifikacije dokumenata spijunskih organizacija je vrlo karakteristicna za americku stranu jer je siroka angazovanost u tim djelatnostima postala toliko obimna da je nemoguce naci neki pravi zakljucak.Objavljivanje nekih dokumenata iz vremena hladnog rata skoro da nije imalo nikakvih uticaja na promjenu misljenja medju americkim svijetom iako se tu radilo o potpuno suprotnim cinjenicama nego onima sto su bile servirane publici u vremenu stvarnih dogadjaja.Crno-bijele predrasude su ostale ustaljenje tacno onako kako su bile politicki servirane onda kada su takve osude bile "u modi".Ista stvar je i sa objavljivanjem dokumenata iz jugoslovenskog gradjanskog rata za koje se u Americi skoro i ne zna jer lokalna javnost tome uopste nije poklonila cak ni nulu vaznosti. Sta je ostalo zapecanjeno u misli prosjecnog americkog gradjanina da su Srbi bili "crni" a sve ostale grupe u Jugoslaviji jednostavno "bijele". Pa ipak to moze pomoci, bilo kako malo, prosjecnom Srbinu da skine koliko toliko grizu savjesti i stoprocentne odgovornosti.
  (vasilije knezevic, 9. januar 2007 17:03)

  # Link komentara

 13. Neko rece da Srbija nije htela rat,ne bi ga ni bila???
  A Spegelj?Zar nije on spremao rat pre nego je ista pocelo?
  (dragan sa, 9. januar 2007 17:15)

  # Link komentara

 14. Tuzno veoma tuzno za Ameriku. Neko od njih je resio da pocne da pree krvave ruke saucesnika. Nazalost po njih to im nece pomoci, krivi su ko djavoli. Nazalost nece mnogo pomoci ni pobijenim i proteranim Srbima. Ali ne treba prestati sa skopanjem prljavog vesa i njegovim javnim predstavljanjem.
  (Bora, 9. januar 2007 17:51)

  # Link komentara

 15. Nema tu ko sta da likuje, ni Srbi ni Hrvati. Sada eto ispade kako su Srbi primorali Hrvate na rat. Retorika Hrvatskog vodjstva nije bila nista bolja nego Slobina, dokaz je i sam Mesic. Svi su se gurali u prve redove ne bi li dobili koji glas. I Srbi i Hrvati su ovce koje su samo pratile svoje gospodare, i to im je najveca krivica
  (Aleksandar, 9. januar 2007 18:16)

  # Link komentara

 16. Pitam se pitam... Zasto je petnaest godina ta informacija bila "poverljiva", dok se o srpskim zlocinima pricalo i pre nego sto su pocinjeni?
  (Djordje, 9. januar 2007 19:23)

  # Link komentara

 17. Kasno, kasno...
  Ovo sada nema nikakav znacaj...
  (Brus Lee, 9. januar 2007 19:43)

  # Link komentara

 18. CIA radi po svojim internim propisima, pa su objavili rezultate svojih istraga kada su mogli. Zasto Haag nije podneo tuzbu nije CIA-in problem vec Karle Del Ponte. Zasto su nasi politicari razorili sopstvenu obavestajnu sluzbu pre nego sto su poceli da koriste argumente da nismo mi izazvali ratove protiv sopstvenog naroda u republikama bivse SFRJ je pitanje za nase politicare. Kako ove zive tako i one koji su ubijeni skoro ili pre nekoliko godina.
  Zalosno je da ce Srbija biti osudjena za genocid iako Srba vise gotovo da nema ni na Kosovu ni u Hrvatskoj a sve manje i u Bosni.
  (Sava, 9. januar 2007 20:50)

  # Link komentara

 19. "Nažalost, na početku rata hrvatski Srbi nisu bili miroljubiva i nenaoružana nejač koju je tamanio kako je tko stigao" - sve zavisi sta se smatra pocetkom rata, a ja licno mislim da je to tamo negde 1941, pa je neko vreme bilo primirje, uz nametnuto "bratstvo i jedinstvo" a onda drugo poluvreme.
  (svi (ni)su isti, 9. januar 2007 22:36)

  # Link komentara

 20. Čovek se zamerio agenturi CIA-e pa bi ga sada kada je zbog vremenske distance oslabio osećaj krivice prema tvorcima sukoba, podsetili na rabote koje je izvodio, što po nalozima obeveštajnih centara, svoga vrhovnika i pomalo po ličnoj sklonosti. Doći će i dan kada će se svet čuditi pred demistifikovanim ulogama agenata CIA, njenih "monitora" i šefova. Upravo u osnovi tih ponašanja se krije stvarni razlog svih zločina, bilo da su sa srpske ili hrvatske strane. Sukobi su počeli kada su oni hteli i na isti način su okončani, baš kao i drugde u svetu. Razni "merčepi", "babići", "tanići"... su najobičnije marionete odabrane za namenjene uloge. Naspram njih su bila i ostala, ničim zaprljana iskrena i hrabra držanja poput majora Tepića ili Dmitra Obradovića, o kojima se na žalost sve manje govori. U ta uzvišena ponašanja, slobodan sam pomenuti i borbu koju i danas vodi prof. Dr Svetozar Livada.
  Mišljenja da će aktuelni Tribunal u Hagu sa Karlom i njoj sličnim pomoćnicima u vidu tamošnjih sudija ispraviti nepravdu i kazniti zločince je iluzija i velika podvala, između ostalog i pravnoj nauci i Međunarodnom pravu.
  (Ratko Krsmanović, 10. januar 2007 00:07)

  # Link komentara

 21. U Hrvatskoj ima jos mnogo Mercepa (Tudjmana, Suska, Glavasa, Bobetka, Norca, Brodaraca itd.), koji nikada nece odgovarati za zlodjela koja su ucinili nad Srbima, a sada se otkriva jer je pravno zastarelo. Cudi me samo to, kako to, da CIA sada ima interesa da objavi takve stare“novisti”, kada se zna, da je i sama pomagla tim zlocincima? Znaci, i tadasnji americki politicari teba da zavrse u Hag! Ili, netko ih korumpirao, kako je to uobicajeno u Bushovoj vladi?
  Miroslav
  (miroslav, 10. januar 2007 00:50)

  # Link komentara