NATO ipak neće?

Berlin -- NATO nije u obavezi da pruži odbrambenu pomoć Ukrajini, jer ta zemlja nije članica alijanse kaže stalni predstavnik Nemačke pri NATO Ridiger Kenig.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
  1. Ro da Rusija ratuje protiv NATO je glupost.. Mađarska je u NATO, Turska, puno drugih koji ne šalju nikakvu pomoč, ili nešto minimalno, više humanitarno.. Sve ovisi od države do države. Politička podrška je jasna, i Evrope i Amerike, a to je taj euroatlantski prostor koji je i integriran u NATO savez, i Rusija može reči da je u političkom sukobu s njima, a ne u ratu s njima. Ovo je jednostavno pomoč napadnutoj zemlji, koji po članku 51 UNa imaju pravo, upravo po tom članku je Rusija u Siriji naprimjer.
    Rat s NATO će izgledati malo drukčije, i to me govorim o nuklearnom, nego konvencionalnom. Jedno je dobrovoljno pomaganje gdje ima mnogo kalkulacija koliko i što, a drugo OBAVEZA odbrane napadnute članice, proglašenje ratnog ili vanrednog stanja na tolikoj teritoriji, što omogučuje ratnu proizvodnju, mobilizaciju, itd.. Da sad krene neki napad na NATO članicu, idu prvo specijalne snage i vojska, da se zaustavi, osiguranje mogučih pravaca, i priprema, koja bi trajala bar godinu il dvije, prije rata u punom značenju te riječi. Ne ide to trenutno, a i teško se trenutno zaustavlja.. A jednom, kad se pokrene taj mehanizam da se kotrlja, teško se to zaustavlja, nažalost..
    Još je to daleko od početka kotrljanja, i budimo sretni da je tako, iako je velika opasnost..
    (Marko, 3. oktobar 2022 13:05)

    # Link komentara