1. @dr. Udo Brinkman

  Velika je to iluzija, gradjena je decenijama. Ipak, madjionicari ne dobijaju ratove protiv sposobnog neprijatelja, samo protiv mnogo slabijeg. Onda mu uvedu "hriscanstvo" ili "demokratiju", zavisno od trenutne mode.
  (Svester Krista, 9. avgust 2022 21:30)

  # Link komentara

 2. Nosači aviona danas imaju odlučujucu ulogu samo u ratovima protiv malih i srednjih država. Za sukob vele sila su beznačajni. SAD ne mogu da koncentrišu dovoljno snaga za rat protiv Kine u tom području. Kina bi dobila rat na moru...raketnim i avio udarima sa kopna.
  (Srb, 9. avgust 2022 20:57)

  # Link komentara

 3. Odakle bi delovalo američko vazduhoplovstvo? Mislim da je Japan predaleko i da bi se morali osloniti na mornaričku avijaciju.
  (zoki, 9. avgust 2022 20:27)

  # Link komentara

 4. @Superhik
  Zvuči čudno, ali ima mnogo smisla.
  Prvo, Kina je mnogo uložila u protivbrodske sisteme - upravo da bi se odbranila od mornarice SAD. Drugo, imaju jako brojne PVO sisteme (koji po kvalitetu, bar na papiru, zaostaju samo za ruskim) i lovačku avijaciju. Ukoliko bi se rat vodio, vodio bi se mnogo bliže Kini nego SAD, što bi Kinu, i pored toga što poseduje značajno manje savremenih borbenih aviona - stavilo rame uz rame po moći u vazduhu sa kombinovanom vazdušnom silom USAF, USN i USMC.
  Ukratko - kineska doktrina je prilagođena borbi sa SAD, a američka nije prilagođena borbi sa Kinom.
  Da bi pobedili u konvencionalnom sukobu, SAD moraju da se potpuno posvete (i društvo i ekonomija) i spreme za dug iscrpljujući rat. A to nije ni poenta.
  Sa druge strane - Tajvan je relativno malo i veoma gusto naseljeno ostrvo, sa jako malo plaže pogodne za iskrcavanje velikog broja trupa, a Kina je zemlja sa ogromnim brojem ljudi i tehnike kojoj nedostaju veliki brodovi za transport vojske, tehnike i opreme. Kinezi praktično ne mogu da zauzmu ostrvo, jer njihove oružane snage nisu doktrinalno sposobne za takav sukob. Mogu da ga blokiraju i granatiraju dan-noć godinama i da zauzmu prah i pepeo, po veoma visokoj ceni. Opet, to nije poenta.

  Dakle, trenutni odnos snaga u direktnom nenuklearnom ratu kaže - Ameri ne mogu da "pobede" Kinu, a ni Kina ne može da zauzme Tajvan.
  Naravno, i sve drugo je moguće, ali malo verovatno.
  (genius, 9. avgust 2022 19:09)

  # Link komentara

 5. Pokojni Lazanski je u jednoj svojoj emisiji jednom rekao da ako bi se desilo da Kinezi potope americki nosac aviona, Amerikanci bi im momentalno bacili nuklearnu na Peking. Mislim da i Kinezi vrlo dobro to znaju, pa se i nece bas lako odluciti na bilo kakvu direktnu akciju, jer za razliku od nekih drugih drzava Amerikanci ne prastaju da neko tek tako ubije njihovog vojnika, a kamoli par hiljada koliko ih je na nosacu aviona. Setimo se kako je na kraju Japan kaznjen za Perl Harbor.
  Inace na youtube ima dosta simulacija o tome sta bi bilo kada bi se direktno sukobile Amerika i Kina, ali samo sa konvencionalnim naoruzanjem. Tu medjutim osnovna pretpostavka nije tacna - da se ne bi koristilo nuklearno.
  (Armstrong, 9. avgust 2022 18:45)

  # Link komentara

 6. Da se ne lazemo, Amerika bi odvalila Rusiju i Kinu zajedno.
  (dr. Udo Brinkman, 9. avgust 2022 18:36)

  # Link komentara

 7. Znači Kina pobeđuje Ameriku ,a Tajvan - Kinu ? Zvuči prirodno !
  (Superhik, 9. avgust 2022 14:58)

  E bas to razmisljam, kakva je ovo cudna analiza. Kao Tajvan bi se verovatno odbranio a Kina bi, pazi sad, unistila 900 americkih aviona (u 4 nedelje!?) i potopila vecinu brodova. Znaci Amerika bi ostala bez mornarice i mornaricke avijacije? Ocekivano i kineski gubici bi bili slicni. Pa cekaj kakva je to onda svemocna vojska Tajvana ako bi prezivela takav armagedon?

  Da se ne lazemo, americka avijacija je citavu generaciju ispred kineske (F22, F35 nemaju pandan), famozno hipersonicno oruzje je vise eksperimentalno (kao iz filmova o Dzejmsu Bondu) nego operativno, iskustvo Kineza u bilo kom sukobu vrlo nisko (njih je Japan okupirao 1941)... Meni ovo vise lici na prepadanje domace javnosti da se uveca i onako veliki vojni budzet, nego na ozbiljnu analizu.
  (TnT, 9. avgust 2022 17:25)

  # Link komentara

 8. Nezavisno od ovih simulacija... Rusi bi isporucili hipersonicne rakete Kini, jedva bi docekali da to urade i to sa punim pravom. Te rakete cine sve brodove veoma lakim metama. Toliko o tome...
  (Emporio, 9. avgust 2022 17:20)

  # Link komentara

 9. To ameri namerno rade potpaljuju vatru da bi napalili kineze da napadnu tajvan a ishod ce biti takav da ce kini trebati 50 godina da vrati oruzane snage gde su trenutno sada i isto se desilo rusiji sa ukrajinom eto toliko o sposobnosti ruskih a i kineskih oruzanih snaga jer koliko sam ja primetio ozbiljne oruzane snage se ne paradiraju nekoliko puta godisnje po koje kakvim trgovima i vojnim paradama kao na primer ameri nisu nikad odrzali ni jednu vojnu paradu svojih oruzanih snaga od drugog svetskog rata i drze vecinu svojih vojnih sposobnosti u tajnosti dok ovi sto se uzdizu i udaraju u prsa znamo kako prodju.
  (yes how no, 9. avgust 2022 16:09)

  # Link komentara

 10. Fasciniran sam poznavanjem materije brojnih komentatora ! Sve su ovo naklapanja, situacija na terenu će sve pokazati kao u slučaju vojne intervencije Rusije u Ukrajini !
  (Boris Banović, 9. avgust 2022 16:04)

  # Link komentara

 11. Svi ratovi se unapred dogovre.
  Sta ko, gde i kada.
  Niste nista naucili iz prethodnih ratova ??
  (Zoran, 9. avgust 2022 16:03)

  # Link komentara

 12. Kina baš ima iskustva sa pomorskim bitkama...ukupno 5 minuta... Ne znam samo kakvu su simulaciju radili, ali sam siguran da bi ih u realnosti Ameri pokidali!
  (Sa1e, 9. avgust 2022 16:01)

  # Link komentara

 13. Ма, нема везе, само дај још пара за наоружање...
  (Братислав, 9. avgust 2022 15:59)

  # Link komentara

 14. Odavno je jasno da su nosaci aviona zastareli u slukobima gde se ispaljuje hipersonicna raketa.
  (Deda, 9. avgust 2022 15:15) # Link komentara
  A zašto Kina onda ulaže toliko para da izgradi nosače aviona i sustigne USA?
  (dara, 9. avgust 2022 15:47)

  # Link komentara

 15. Pod uslovom da Ameri spavaju dubokim snom, Kina bi potopila sve što SAD ima.
  (Saša, 9. avgust 2022 15:40)

  # Link komentara

 16. I naši stručnjaci su predvideli da Rusija za 7 dana stiže do Berlina...
  (dac, 9. avgust 2022 15:24)

  # Link komentara

 17. Bilo bi bolje da igraju igrice nego da se pravog rata
  (Mr. White, 9. avgust 2022 15:23)

  # Link komentara

 18. Kao sto vidimo simulacija je jedno a realna situacija sasvim drugo. I rusi su u simulaciji izbili na poljsku granicu z a2 dana, a realno, zaglavise u blatuDonbasa gde s ene pomeraju mesecima.
  (Stojko, 9. avgust 2022 15:23)

  # Link komentara

 19. Kinezi sve osvajaju polako, al sigurno.
  Ne vojno, već ekonomski.
  (tRupe, 9. avgust 2022 15:20)

  # Link komentara

 20. Odavno je jasno da su nosaci aviona zastareli u slukobima gde se ispaljuje hipersonicna raketa. Cela grupa moze da se potopi sa raketama koje brojcano savladaju odbrambene kapacitete pratecih brodova. Sada su samo dronovi i rakete bitni.
  (Deda, 9. avgust 2022 15:15)

  # Link komentara

 21. Znao sam da je Kina jaka ali nisam znao da je ovoliko jaka.
  (ZokiZoki, 9. avgust 2022 15:09)

  # Link komentara

 22. Desilo bi se isto ko u ukraini
  (uros, 9. avgust 2022 15:07)

  # Link komentara

 23. Ne ide to bas tako?
  (Brajan, 9. avgust 2022 15:03)

  # Link komentara

 24. Znači Kina pobeđuje Ameriku ,a Tajvan - Kinu ? Zvuči prirodno !
  (Superhik, 9. avgust 2022 14:58)

  # Link komentara

 25. a da organizujete pc war i ko pobedi u online igrici da uzme Tajvan ? :))))
  (Profesor Dušan, 9. avgust 2022 14:38)

  # Link komentara