Savremen način za otkrivanje tumora

Beograd -- U domovima zdravlja u Srbiji uskoro počinje korišćenje novog načina za rano otkrivanje zloćudnih tumora - skrining populacije

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Rak grlica materice je jedan od rijetkih koji se mogu sasvim sprijeciti redovnom kontrolom (svake 1-3 godine), i to metodom koji je poznat bar 50 godina (Papanicolaou smear ili pap-smear). Strasno je upravo to sto ta vrsta screening-a nije u siroj upotrebi. S druge strane, rak pluca je nesto sasvim drugo, i rijetki su slucajevi gdje, cak i uz rano otkrice, ishod biva bitno promijenjen. Vodeci uzrok tog raka je, naravno, pusenje koje je, kao sto svi znamo, kod nas siroko rasprostranjeno.
  (Pavle NYC, 30. avgust 2006 17:19)

  # Link komentara

 2. Rano otkrivanje raka grlica materice radjenjem pap-smear je jednostavan, brz i jeftin nacin u borbi protiv ove vrste maligniteta (raka).Uzimanje uzorka je deo rutinskog ginekoloskog pregleda. Problem u Srbiji je da ne postoji obucen kadar za dijagnostikovanje ovih promena.Srbija nema razvijenu citologiju, koja je u mnogim zemljama ili posebna specijalizacija ili deo specijalizacije lekara patologa. Pored toga je neophodno obuciti srednji kadar ovoj disciplini i imati veliki broj citoloskih asistenata koji rade zajedno sa lekarima citolozima u dijagnostici.Tu su potrebna ulaganja!
  Sto se tice raka pluca tu treba raditi preventivno tj. na prosvecivanju da je pusenje uzrocnik u velikoj vecini slucajeva raka pluca.Tome treba dodati i zabrane pusenja na radnim mestima i na drugim javnim mestima (cak i restoranima)kao sto je to u mnogim zemljama zap.Evrope.
  Ovo su samo dva primera u prevenciji raka.
  Nikako ne treba zaboraviti prevenciju raka dojke koja se mora uvesti u Srbiji.Tu se radi o mamografiji (rendgenskom pregledu dojke)kod svih zena posle 50 god starosti). I ovde je citologija jedna brza,jeftina i pouzdana dijagnosticka metoda za dijagnozu malignih tumora.
  I naravno rano otkrivanje raka prostate radjenjem analiza u krvi kod osoba sa uvecanom prostatom i klinickom sumnjom na malignitet.
  Sve ovo nikad nije bio prioritet u zdravstvu u Srbiji, sto je znak niskog nivoa razvoja i siromastva zemlje.
  Licno smatram da borba protiv korupcije kao i uvodjenje reda u zdravstvo je mera bez koje nema mogucnosti bilo kakvom drugom napretku pa ni ovom u prevenciji raka.
  (raje, 30. avgust 2006 20:56)

  # Link komentara

 3. „Tu se radi o mamografiji (rendgenskom pregledu dojke)kod svih zena posle 50 god starosti).“

  Dragi moj, mamografija tj. rentgensko snimanje dojki je vec odavno prevazidjeno. Sada se koristi metoda ultrazvukom koja je mnogo zdravija i ne izaziva nepotrebno zracenje koje moze takodje biti stetno po dojke.Ali naravno kod nas nasi zdravstveni radnici se bore i strajkuju da dobiju vece plate a ne da nabave bolju medicinsku opremu. A nasa drzava ce da ulaze u druge drzave (Republiku Srpsku npr.) a ne u svoju sopstvenu.
  Eto kakvi smo mi.
  I sta onda dobijamo? Ovo sto i imamo!
  (Zena, 13. oktobar 2006 08:56)

  # Link komentara