Nedelja, 30.07.2006.

11:46

Defanzivni srpski turizam

Najčešći gost u Srbiji je državljanin Srbije. Turističke organizacije nemaju ni osnovne brošure za strance.

Izvor: B92

Defanzivni srpski turizam IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Макса

pre 17 godina

Не слажем се с овима што тврде да Србија нема шта да понуди, тј. да немамо ништа што већ други немају. Па шта то ико на свету има што други немају? Зар само Грци имају море? Зар само Швајцарци имају планине? Тачно је да има бања и у суседним земљама, али у Србији их има много више, поготову у односу на величину територије. У Европи планински туризам имају Пиринејске земље (Шпанија и Француска), Алпске земље (Аустрија, ФР, Италија, Швајцарска, Словенија и крајњи погранични део Немачке), Карпатске земље (Словачка, Румунија и малецни део Пољске и Украјине). Од свих ових земаља не можемо да се меримо само с Алпима, све остало је у рангу наших планина. Још кад се то искомбинује с бањама, великим рекама и осталим видовима туризма, ето шансе за квалитетан туристички производ Србије. Само сам хтео оволико, јер ме нервира песимистичка демагогија, која каже како ништа не треба радити ако не можеш бити најбољи. Ко каже да треба да будемо највећи светски хит, довољно је што неко рече да узмемо само део светског туристичког колача. Нека с нашим туристичким приходом само отплатимо оно што наши грађани потроше у иностраству на морима, и ето нас међу малим бројем европских земаља које више зараде него што потроше на туризам

Milutin

pre 17 godina

Pa da li neko odgovoran u Vladi Srbije vidi da nema dovoljno bazena i da su uglavnom svi puni uz velike guzve.
Sta je problem da se investira u neke ozbiljne spa centre po banjama barem (a jedan moze slobodno i negde uz autoput) ?
Imamo nesto sto je jako bitno u ovoj prici - SUNCE, ali retki su turisti koji po suncu hoce da se setaju i jedu prasetinu i jagnjetinu (to predvece, uvece) nego hoce da se opusteno brckaju uz pice...
Znam da nije sve to bas jeftino ali ako se dobro ODRZAVA (!!!) - brzo se isplati.
Znaci, 2+2=4

konobar

pre 17 godina

I tu svi pričaju jedno te isto: banje i planine. OK, ali kao što netko tu već reče to imaju i sve zemlje u okruženju. Ali nitko ne spominje ono što je danas glavi turistički hit u svijetu: spa i wellness. Danas nitko više ne gradi hotele bez spa i wellness ponude. Ono što je također trendy i silno popularno su lounge barovi koji su svojom ugodnom relaksirajućom kvalitetom, tihom muzikom, sofama i foteljama sušta suprotnost noćnim barovima, disko klubovima i splavima. Pitam: koliko u Srbiji ima spa i wellness centra i koliko je otvoreno lounge barova?

Učitelj

pre 17 godina

Ako nije nedostatak prirodnih bogatstava, ako je dobar geografski položaj šta onda fali? Ja mislim da fali MOZAK! A pored tog značajnog organa mislim i da je nedostatak ljudi. Da, ljudi! Možemo se slobodno zahvaliti političkim elitama (prošlim i sadašnjim) što nas je dovela na najnižu moguću lestvicu ljudskog roda u svakom smislu: materijalnom, duhovnom, emotivnom ... Kada bi se i našlo nešto mozga i smisla kao i kapitala sa dobronamernim planovima u bilo kom segmentu za investicije, teško da bi ga većina prihvatila. Imao bi puno prvo pravnih i birokratskih problema. Zatim bi morao da istrpi oštre zlonamerne kritike medija pa ako bi to izdržao pitanje je kako bi ga narod prihvatio. Ako meni neverujete pogledajte primere iz bliže i dalje prošlosti: Divac, Djindjić, N.Tesla, V.Karadzić ...

Mladen Simić

pre 17 godina

Nema turizma u Srbiji i neće ga imati, pošto jednostavno name ničega interesantnog i jedinstvenog. Treba ulagati u grane privrede koje imaju nekakvu perspektivu. Dobro je što vlast shvata da ulaganje para u srpski turizam isto što i bacanje para.

Svetlana

pre 17 godina

Ono sto Srbija ima zaista potencijal u turizmu su banje, ali ne one na koji smo do sad navikli nego da to budu HEALTH FRAM turizam u Srbiji, sa 5 zvezdica ugostiteljski objekti, zdrava hrava, biciklisticke staze prve klase i setnja po nasim planinama. Samo za to je pre svega potrebna dobra organizacija i infrastruktura, da se putevi obnove, da se kuce po zakonu koji se nalaze pored puteva zamalterisu, djubriste ocosti. Ali kao sto rekoh sposobne ljude na tu poziciju treba postaviti.

npb

pre 17 godina

Danas sam opet pored železničke stanice video nekoliko mladih s rancima kako u ruci drže kartu Beograda i pokušavaju da dešifruju hijeroglif na uglu Nemanjine ulice. Naime, karta je, logično, latinična, a natpisi SVI ćirilični. Koliko su ovi ljudi frustrirani, mogu da zamislim.
"Gradski oci" su, kao, stavili neke putokaze na ćirilici i lošem engleskom, ali to je otprilike to...
To je samo primer opšteg pristupa turizma...
MOLIO bih B-92 da pokuša da pokrene raspravu na ovu temu, jer u Gradskoj vladi su zasad gluvi... Ćirilica je lepa, ali praktična za nas, Makedonce, Ruse, Bugare i jugonostalgike...

Mesa

pre 17 godina

Pa iskreno Srbija i nema sto da ponudi, a sto nemaju drugi. Dobru hranu imaju i drugi (krmenadle,cevapcici i ostalo cime se hvalimo i nije najzdravije, a k tome je i pitanje higijene upitno). Banje imaju i oko nas. Masu banja imaju Madjari, Slovenci, Hrvati... Planine isto tako, a mora nemamo. Ono na cemu moramo poraditi je higijena (kao prvo), kao drugo putevi, a kao trece da se malo spustimo na zemlju i da pocnemo da koristimo ono malo planina sto imamo. Sigurno bi dolazilo dosta ljudi, pa cak i Hrvata, ali kada se setim komentara oko odlaska Srba u Hrvatsku, sve se bojim da cemo mi ikada gledati turistu kroza novac, a ne kroza nacionalizam... Naravno to bi bio dobar pocetak. Srbija nikada nece postati neki veliki hit, ali sto ne bi deo kolaca ugrabili ?!?!

nikola

pre 17 godina

mi realno imamo samo skijanje na kopaoniku i to je to. Ako neko misli da ume da napravi interesantan sadrzaj negde drugde, samo napred, to je i smisao kapitalizma i privatne inicijative.

David

pre 17 godina

Jednom prilikom sam onako fola radi kontaktirao turisticku organizaciju Beograda, nase top destinacije, i kao stranac sam ih pitao da mi posalju informacije i brosure na adresu kao sav normalan svet. Na odgovor sam prvo cekao jedno dva meseca, onda mi se javila neka mrzovoljna osoba koja mi je saopstila nesto o nekakvoj nadleznosti, pa kao oni to ne rade pa ne znam, pa ovo, pa ono. Pa su na moje insistiranje ipak nesto poslali. Sve je to stiglo za oko mesec dana u koverti koja je sastavljena od dve iscepane pa bar jedno godinu dana stare i koriscene nekoliko puta. brosure samo sto nisu ispale, jer se koverat u putu skroz odrpao. Glavna brosura je licila vise na novinske oglase nego na brosuru o gradu jer je u njemu bilo svega 5% teksta o destinaciji a ostalo lose dizajnirane i postavljene reklame. Sve slike su datirale bar iz 70ih i nisu bile vece od 4x4cm. Informacije u gastronomskom i kulturnom vodicu su bile skroz neazurirane, hoteli su bili vrednovani na osnovu standarda od pre 30 godina, a tekstovi o gradu su pocinjali seksistickim bljuvotinama tipa, 'srecom pola nase populacije su prelepe i nepredvidljive zene'. Pre neki dan sam video da je TOB sastavio kao neki spisak sto stvari koje neko moze da uradi u beogradu, jedna od njih je ponuda da se probaju beogradkse zene, apsolutna grozota i sovinizam.
Ni nasi tradicionalni prozvodi nista ne valjaju, sve je nekontrolisanog kvaliteta, ne postoji jasna regulacija o poreklu i nacinu pripreme, dizajn je katastrofalan, recimo nase najbolje rakije i to one 'export' edicije su pakovane u flase koje jedva mogu da se otvore, nalepnice im otpadaju, ili je stampa na njima razlivena ili pomerena. Oznake nasih turistickih organizacija odlikuju nekom kvazi-klero estetikom, losom egzekucijom i bez ikakvog koncepta...jadna smo mi zemlja.

Sumorna stvarnost

pre 17 godina

Ma to mora da je zbog stranih neprijatelja. Ne daju na da stampamo turisticke brosure :)
Nego, sve je to posledica velike odbojnosti prema strancima. U smislu, ako vec moraju da prolaze, neka se ne zadrzavaju, ko zna ko ih salje i placa da tu prolaze.

jelena

pre 17 godina

U SFRJ se ulagalo u turizam,Srbija nije bila prioritet ;posle su dosle neke druge godine,sankcije...
Sada je definitivno vreme,samo treba to malo para ulagati na pravo mesto.Cistoca je sigurno najvaznija i tu bi trebalo ulagati najvise a ne u neke de-lux sminke.Vrlina je odrzavati.

Valjevac

pre 17 godina

Sve je ovo apsolutno tacno! Sta bih ja napravio od valjevskog kraja, helikopterom bi dolazili Englezi i Holandjani da se nagledaju lepote i da uzivaju. Nemamo mi ponudu banja ili planina, rakija ili kajmak, sve to mora da ide zajedno. Ako nema puteva, helikoptere (one vojne) treba uvesti da dolaze i odlaze na vrhove nasih brda. Ali sta ces, ovi iz Vlade se verovatno zanose tzv. verskim turizmom. Sve je to lepo, jedino nema para. Hodocasnik uglavnom posti, nije ga briga za cevapcice i krmenadlu.

Dr. Spock

pre 17 godina

Ma koji strani turisti u Beogradu!? Od tih 82% jedno 78% su poslovni ljudi, to nema veze s turizmom. Takvih "turista" ima i u Iraku. I kakve "reke, zdrava hrana, kajmak, proja i rakija"!? Zbog te zdrave hrane Srbi su najdeblji narod u Evropi, a ne znam samo zašto bi stranac dolazio u Srbiju zbog kajmaka i rakije? Pa da li je itko od tih "turističkih stručnjaka" bio vani da vidi kako se to radi? Ima tamo i kajmaka i rakije i zdrave hrane i svega. Netko je tu spomenuo Dansku i Norvešku. Zašto gledati tako daleko, pogledajte kako to rade Slovenci i Hrvati. Neka se netko od srpskih "stručnjaka" provoza tamo. Auto-ceste vrhunske, sela i gradovi sređeni i čisti, seoski turizam razvijen, gastroturizam na visokom nivou, turističke brošure na svim glavnim jezicima, turistički ured ima svako veće središte. A ima nešto što je važnije od plaćene reklame na CNN-i i plakata: medijska promocija. Nitko u Srbiju nije doveo niti jednog stranog novinara da piše o ponudi. Hrvati troše ogromne pare kako bi ugostili stotine novinara iz najjačih stranih medija koji onda informiraju svoje čitaoce o ponudi u Hrvatskoj. Pratim internet medije na prostoru bivše YU i znam da nema sedmice da neki veliki strani magazin ili dnevni list ne napiše nešto pozitivno o Hrvatskoj. Nedavno sam pričao s prijateljem iz Grčke koji mi kaže da i tamo vidi reklame i plakate kojim se reklamira hrvatsko more. Ej u Grčkoj, njihovom glavnom konkurentu!
Srbija nema more, ali ima neke druge stvari, pa to ne znači da Hrvatska može godišnje uložiti u reklamu skoro milijardu evra, a Srbija - prema ovoj računici od 600 mil evra do 2015. - oko 65 miliona. Pa s tim možeš naštampati brošure i upisati srpske turističke radnike na tečaj engleskog i njemačkog i sve si potrošio. U Srbiji nema nikakvog turističkog master-plana i to je glavni problem. A te priče o rakiji, kajmaku i ajvaru mogu pričati i babe na selu...

Olga

pre 17 godina

To je, nazalost, tacno. Svaki put kad sam u Srbiji sa muzem Kanadjaninom i njegovim prijateljima ili roditeljima, sve je improvizacija. Nema turistickih vodica (knjiga,brosura), nema informativnih centara, detaljnih autokarti, informacija na bilo kom svetskom jeziku. A najbolje je kad u nekoj knjizari uspete da nadjete nesto na engleskom: to je onda luksuz-izdanje na glanc-papiru, sa fotografijama i tvrdim koricama, skupo kao djavo. To je valjda koncept nasih turistickih organizacija: sad cemo da uradimo projekat "predstavljanje naseg grada/sela/manastira strancu" pa cemo napraviti nesto svetlucavo, neprakticno i preskupo, jer, to svi znaju, stranac ima para, glup je i treba ga oderati. "Hahahaha!"
U jednom od malobrojnih vodica kroz Srbiju na engleskom, koji je moja svekrva uspela da iskopa, nasiroko se pripoveda o istoriji, onako kao u udzbeniku za skolu, nasiroko i suvo, a ne postoje prakticne informacije o hotelima, restoranima i sl.
Halo, sta se radi u tim "turistickim organizacijama" i "savezima"? Jel tamo sede samo po rodbinskoj liniji ili ima neko ko ume da radi? Pa narucite preko amazona par tur. vodica o bilo kom delu sveta, da vam se malo otvore oci! Jel ima neko da je budan?!

Rasa

pre 17 godina

Turizam je izlog svake zemlje.Svako se trudi da u izlog stavi ono najbolje sto ima.A mi...Bas bih voleo da vidim strukturu zaposlenih u turizmu u Srbiji.I to sto je skolovano za turizam ne radi u struci,a strucnjaci opste prakse vec su pokazali u drugim oblastima sta znaju.Sa ovako niskim nivoom kulture i obrazovanja,sa losom infrastrukturom i politikom kao proteklih godina,nema para od turizma.Stranac u Africi ocekuje da vidi ples vraceva i prinosenje zrtava,ali u Evropi bi pored sajkace i opanaka,voleo da vidi i cuje deo globalnih kulturnih vrednosti.Da ga u kafani ne satiru sa "likanama cakanama
cecama,erama"...Ali dokle god u skolama plata ucitelja i profesora ne bude veca od politicara,do tada ce nam izlaziti obrazovno i vaspitno nedorasle generacije za izazove 21 veka.Zato nismo u stanju da napravimo reklamni spot za nas turizam ni na nivou Crne Gore,a kamo li Hrvatske.A da, ministri nemaju vremena da gledaju strane televizije.

na kreju

pre 17 godina

Neka neko od nasih turistickih radnika ode do Danske ili Norveske pa pogleda njihovu ponudu.Iako imaju daleko manje suncanih dana oni su iskoristili svaki i napravili tzv.sommerland sa vodenim i ostalim atrakcijama koje privlace masu turista i gde celoj porodici nude izvanredni provod. A prvenstveno su namenjeni onima KOJIMA JE DOSTA DA IDU NA MORE I PO CEO DAN LEZE NA SUNCU BEZ IKAKVIH ZANIMLJIVOSTI. Ulaz se uglavnom rezervise sa hotelom pa izracunajte.....

Srba

pre 17 godina

Juce sam prosao Niskim autoputem. Hiljade stranaca , najvise Turaka, prolazi tuda. Samo prolaze. Oni zastaju samo na OMV pumpama i kod motela Stari Hrast , ostalo je sve prazno. Mozda nisma dobro video, ali zar tim prolaznicima moze da se uzme jos neki dinar osim drumarine.
Sto se tice Srpskog turizma, za pocetek nek Srbija ko Crna Gora poradi na divljim deponijama i klozetima u ugostiteljskim objektima.Neke bar one kuce koje se vide sa autoputa budu omalterisane i okrecene . Nista toliko ne iznervira putnika ko djubre javasluk pored puta i prljav klozet na mestu gde on placa ugostiteljsku uslugu.

Marko (Dorcol)

pre 17 godina

Bio sam juce na nalazistu u Vinci, koje predstavlja najvaznijniji lokalitet neolita u svetu. Muzej se nalazi u improvizovanoj baraci, a na samom ulazu vas docekuje neizdrziv smrad svinja sa farme koja se nalazi tik uz muzej. Toliko o drzavi i njenoj brizi za najvaznije nalaziste na njenoj teritoriji. Medjutim ja razumem, da je prioritet besplatno skolovanje studenata iz Crne Gore.

Srba

pre 17 godina

Juce sam prosao Niskim autoputem. Hiljade stranaca , najvise Turaka, prolazi tuda. Samo prolaze. Oni zastaju samo na OMV pumpama i kod motela Stari Hrast , ostalo je sve prazno. Mozda nisma dobro video, ali zar tim prolaznicima moze da se uzme jos neki dinar osim drumarine.
Sto se tice Srpskog turizma, za pocetek nek Srbija ko Crna Gora poradi na divljim deponijama i klozetima u ugostiteljskim objektima.Neke bar one kuce koje se vide sa autoputa budu omalterisane i okrecene . Nista toliko ne iznervira putnika ko djubre javasluk pored puta i prljav klozet na mestu gde on placa ugostiteljsku uslugu.

Marko (Dorcol)

pre 17 godina

Bio sam juce na nalazistu u Vinci, koje predstavlja najvaznijniji lokalitet neolita u svetu. Muzej se nalazi u improvizovanoj baraci, a na samom ulazu vas docekuje neizdrziv smrad svinja sa farme koja se nalazi tik uz muzej. Toliko o drzavi i njenoj brizi za najvaznije nalaziste na njenoj teritoriji. Medjutim ja razumem, da je prioritet besplatno skolovanje studenata iz Crne Gore.

na kreju

pre 17 godina

Neka neko od nasih turistickih radnika ode do Danske ili Norveske pa pogleda njihovu ponudu.Iako imaju daleko manje suncanih dana oni su iskoristili svaki i napravili tzv.sommerland sa vodenim i ostalim atrakcijama koje privlace masu turista i gde celoj porodici nude izvanredni provod. A prvenstveno su namenjeni onima KOJIMA JE DOSTA DA IDU NA MORE I PO CEO DAN LEZE NA SUNCU BEZ IKAKVIH ZANIMLJIVOSTI. Ulaz se uglavnom rezervise sa hotelom pa izracunajte.....

Olga

pre 17 godina

To je, nazalost, tacno. Svaki put kad sam u Srbiji sa muzem Kanadjaninom i njegovim prijateljima ili roditeljima, sve je improvizacija. Nema turistickih vodica (knjiga,brosura), nema informativnih centara, detaljnih autokarti, informacija na bilo kom svetskom jeziku. A najbolje je kad u nekoj knjizari uspete da nadjete nesto na engleskom: to je onda luksuz-izdanje na glanc-papiru, sa fotografijama i tvrdim koricama, skupo kao djavo. To je valjda koncept nasih turistickih organizacija: sad cemo da uradimo projekat "predstavljanje naseg grada/sela/manastira strancu" pa cemo napraviti nesto svetlucavo, neprakticno i preskupo, jer, to svi znaju, stranac ima para, glup je i treba ga oderati. "Hahahaha!"
U jednom od malobrojnih vodica kroz Srbiju na engleskom, koji je moja svekrva uspela da iskopa, nasiroko se pripoveda o istoriji, onako kao u udzbeniku za skolu, nasiroko i suvo, a ne postoje prakticne informacije o hotelima, restoranima i sl.
Halo, sta se radi u tim "turistickim organizacijama" i "savezima"? Jel tamo sede samo po rodbinskoj liniji ili ima neko ko ume da radi? Pa narucite preko amazona par tur. vodica o bilo kom delu sveta, da vam se malo otvore oci! Jel ima neko da je budan?!

Rasa

pre 17 godina

Turizam je izlog svake zemlje.Svako se trudi da u izlog stavi ono najbolje sto ima.A mi...Bas bih voleo da vidim strukturu zaposlenih u turizmu u Srbiji.I to sto je skolovano za turizam ne radi u struci,a strucnjaci opste prakse vec su pokazali u drugim oblastima sta znaju.Sa ovako niskim nivoom kulture i obrazovanja,sa losom infrastrukturom i politikom kao proteklih godina,nema para od turizma.Stranac u Africi ocekuje da vidi ples vraceva i prinosenje zrtava,ali u Evropi bi pored sajkace i opanaka,voleo da vidi i cuje deo globalnih kulturnih vrednosti.Da ga u kafani ne satiru sa "likanama cakanama
cecama,erama"...Ali dokle god u skolama plata ucitelja i profesora ne bude veca od politicara,do tada ce nam izlaziti obrazovno i vaspitno nedorasle generacije za izazove 21 veka.Zato nismo u stanju da napravimo reklamni spot za nas turizam ni na nivou Crne Gore,a kamo li Hrvatske.A da, ministri nemaju vremena da gledaju strane televizije.

Dr. Spock

pre 17 godina

Ma koji strani turisti u Beogradu!? Od tih 82% jedno 78% su poslovni ljudi, to nema veze s turizmom. Takvih "turista" ima i u Iraku. I kakve "reke, zdrava hrana, kajmak, proja i rakija"!? Zbog te zdrave hrane Srbi su najdeblji narod u Evropi, a ne znam samo zašto bi stranac dolazio u Srbiju zbog kajmaka i rakije? Pa da li je itko od tih "turističkih stručnjaka" bio vani da vidi kako se to radi? Ima tamo i kajmaka i rakije i zdrave hrane i svega. Netko je tu spomenuo Dansku i Norvešku. Zašto gledati tako daleko, pogledajte kako to rade Slovenci i Hrvati. Neka se netko od srpskih "stručnjaka" provoza tamo. Auto-ceste vrhunske, sela i gradovi sređeni i čisti, seoski turizam razvijen, gastroturizam na visokom nivou, turističke brošure na svim glavnim jezicima, turistički ured ima svako veće središte. A ima nešto što je važnije od plaćene reklame na CNN-i i plakata: medijska promocija. Nitko u Srbiju nije doveo niti jednog stranog novinara da piše o ponudi. Hrvati troše ogromne pare kako bi ugostili stotine novinara iz najjačih stranih medija koji onda informiraju svoje čitaoce o ponudi u Hrvatskoj. Pratim internet medije na prostoru bivše YU i znam da nema sedmice da neki veliki strani magazin ili dnevni list ne napiše nešto pozitivno o Hrvatskoj. Nedavno sam pričao s prijateljem iz Grčke koji mi kaže da i tamo vidi reklame i plakate kojim se reklamira hrvatsko more. Ej u Grčkoj, njihovom glavnom konkurentu!
Srbija nema more, ali ima neke druge stvari, pa to ne znači da Hrvatska može godišnje uložiti u reklamu skoro milijardu evra, a Srbija - prema ovoj računici od 600 mil evra do 2015. - oko 65 miliona. Pa s tim možeš naštampati brošure i upisati srpske turističke radnike na tečaj engleskog i njemačkog i sve si potrošio. U Srbiji nema nikakvog turističkog master-plana i to je glavni problem. A te priče o rakiji, kajmaku i ajvaru mogu pričati i babe na selu...

jelena

pre 17 godina

U SFRJ se ulagalo u turizam,Srbija nije bila prioritet ;posle su dosle neke druge godine,sankcije...
Sada je definitivno vreme,samo treba to malo para ulagati na pravo mesto.Cistoca je sigurno najvaznija i tu bi trebalo ulagati najvise a ne u neke de-lux sminke.Vrlina je odrzavati.

Valjevac

pre 17 godina

Sve je ovo apsolutno tacno! Sta bih ja napravio od valjevskog kraja, helikopterom bi dolazili Englezi i Holandjani da se nagledaju lepote i da uzivaju. Nemamo mi ponudu banja ili planina, rakija ili kajmak, sve to mora da ide zajedno. Ako nema puteva, helikoptere (one vojne) treba uvesti da dolaze i odlaze na vrhove nasih brda. Ali sta ces, ovi iz Vlade se verovatno zanose tzv. verskim turizmom. Sve je to lepo, jedino nema para. Hodocasnik uglavnom posti, nije ga briga za cevapcice i krmenadlu.

Sumorna stvarnost

pre 17 godina

Ma to mora da je zbog stranih neprijatelja. Ne daju na da stampamo turisticke brosure :)
Nego, sve je to posledica velike odbojnosti prema strancima. U smislu, ako vec moraju da prolaze, neka se ne zadrzavaju, ko zna ko ih salje i placa da tu prolaze.

Mesa

pre 17 godina

Pa iskreno Srbija i nema sto da ponudi, a sto nemaju drugi. Dobru hranu imaju i drugi (krmenadle,cevapcici i ostalo cime se hvalimo i nije najzdravije, a k tome je i pitanje higijene upitno). Banje imaju i oko nas. Masu banja imaju Madjari, Slovenci, Hrvati... Planine isto tako, a mora nemamo. Ono na cemu moramo poraditi je higijena (kao prvo), kao drugo putevi, a kao trece da se malo spustimo na zemlju i da pocnemo da koristimo ono malo planina sto imamo. Sigurno bi dolazilo dosta ljudi, pa cak i Hrvata, ali kada se setim komentara oko odlaska Srba u Hrvatsku, sve se bojim da cemo mi ikada gledati turistu kroza novac, a ne kroza nacionalizam... Naravno to bi bio dobar pocetak. Srbija nikada nece postati neki veliki hit, ali sto ne bi deo kolaca ugrabili ?!?!

nikola

pre 17 godina

mi realno imamo samo skijanje na kopaoniku i to je to. Ako neko misli da ume da napravi interesantan sadrzaj negde drugde, samo napred, to je i smisao kapitalizma i privatne inicijative.

David

pre 17 godina

Jednom prilikom sam onako fola radi kontaktirao turisticku organizaciju Beograda, nase top destinacije, i kao stranac sam ih pitao da mi posalju informacije i brosure na adresu kao sav normalan svet. Na odgovor sam prvo cekao jedno dva meseca, onda mi se javila neka mrzovoljna osoba koja mi je saopstila nesto o nekakvoj nadleznosti, pa kao oni to ne rade pa ne znam, pa ovo, pa ono. Pa su na moje insistiranje ipak nesto poslali. Sve je to stiglo za oko mesec dana u koverti koja je sastavljena od dve iscepane pa bar jedno godinu dana stare i koriscene nekoliko puta. brosure samo sto nisu ispale, jer se koverat u putu skroz odrpao. Glavna brosura je licila vise na novinske oglase nego na brosuru o gradu jer je u njemu bilo svega 5% teksta o destinaciji a ostalo lose dizajnirane i postavljene reklame. Sve slike su datirale bar iz 70ih i nisu bile vece od 4x4cm. Informacije u gastronomskom i kulturnom vodicu su bile skroz neazurirane, hoteli su bili vrednovani na osnovu standarda od pre 30 godina, a tekstovi o gradu su pocinjali seksistickim bljuvotinama tipa, 'srecom pola nase populacije su prelepe i nepredvidljive zene'. Pre neki dan sam video da je TOB sastavio kao neki spisak sto stvari koje neko moze da uradi u beogradu, jedna od njih je ponuda da se probaju beogradkse zene, apsolutna grozota i sovinizam.
Ni nasi tradicionalni prozvodi nista ne valjaju, sve je nekontrolisanog kvaliteta, ne postoji jasna regulacija o poreklu i nacinu pripreme, dizajn je katastrofalan, recimo nase najbolje rakije i to one 'export' edicije su pakovane u flase koje jedva mogu da se otvore, nalepnice im otpadaju, ili je stampa na njima razlivena ili pomerena. Oznake nasih turistickih organizacija odlikuju nekom kvazi-klero estetikom, losom egzekucijom i bez ikakvog koncepta...jadna smo mi zemlja.

npb

pre 17 godina

Danas sam opet pored železničke stanice video nekoliko mladih s rancima kako u ruci drže kartu Beograda i pokušavaju da dešifruju hijeroglif na uglu Nemanjine ulice. Naime, karta je, logično, latinična, a natpisi SVI ćirilični. Koliko su ovi ljudi frustrirani, mogu da zamislim.
"Gradski oci" su, kao, stavili neke putokaze na ćirilici i lošem engleskom, ali to je otprilike to...
To je samo primer opšteg pristupa turizma...
MOLIO bih B-92 da pokuša da pokrene raspravu na ovu temu, jer u Gradskoj vladi su zasad gluvi... Ćirilica je lepa, ali praktična za nas, Makedonce, Ruse, Bugare i jugonostalgike...

Svetlana

pre 17 godina

Ono sto Srbija ima zaista potencijal u turizmu su banje, ali ne one na koji smo do sad navikli nego da to budu HEALTH FRAM turizam u Srbiji, sa 5 zvezdica ugostiteljski objekti, zdrava hrava, biciklisticke staze prve klase i setnja po nasim planinama. Samo za to je pre svega potrebna dobra organizacija i infrastruktura, da se putevi obnove, da se kuce po zakonu koji se nalaze pored puteva zamalterisu, djubriste ocosti. Ali kao sto rekoh sposobne ljude na tu poziciju treba postaviti.

Mladen Simić

pre 17 godina

Nema turizma u Srbiji i neće ga imati, pošto jednostavno name ničega interesantnog i jedinstvenog. Treba ulagati u grane privrede koje imaju nekakvu perspektivu. Dobro je što vlast shvata da ulaganje para u srpski turizam isto što i bacanje para.

Učitelj

pre 17 godina

Ako nije nedostatak prirodnih bogatstava, ako je dobar geografski položaj šta onda fali? Ja mislim da fali MOZAK! A pored tog značajnog organa mislim i da je nedostatak ljudi. Da, ljudi! Možemo se slobodno zahvaliti političkim elitama (prošlim i sadašnjim) što nas je dovela na najnižu moguću lestvicu ljudskog roda u svakom smislu: materijalnom, duhovnom, emotivnom ... Kada bi se i našlo nešto mozga i smisla kao i kapitala sa dobronamernim planovima u bilo kom segmentu za investicije, teško da bi ga većina prihvatila. Imao bi puno prvo pravnih i birokratskih problema. Zatim bi morao da istrpi oštre zlonamerne kritike medija pa ako bi to izdržao pitanje je kako bi ga narod prihvatio. Ako meni neverujete pogledajte primere iz bliže i dalje prošlosti: Divac, Djindjić, N.Tesla, V.Karadzić ...

konobar

pre 17 godina

I tu svi pričaju jedno te isto: banje i planine. OK, ali kao što netko tu već reče to imaju i sve zemlje u okruženju. Ali nitko ne spominje ono što je danas glavi turistički hit u svijetu: spa i wellness. Danas nitko više ne gradi hotele bez spa i wellness ponude. Ono što je također trendy i silno popularno su lounge barovi koji su svojom ugodnom relaksirajućom kvalitetom, tihom muzikom, sofama i foteljama sušta suprotnost noćnim barovima, disko klubovima i splavima. Pitam: koliko u Srbiji ima spa i wellness centra i koliko je otvoreno lounge barova?

Milutin

pre 17 godina

Pa da li neko odgovoran u Vladi Srbije vidi da nema dovoljno bazena i da su uglavnom svi puni uz velike guzve.
Sta je problem da se investira u neke ozbiljne spa centre po banjama barem (a jedan moze slobodno i negde uz autoput) ?
Imamo nesto sto je jako bitno u ovoj prici - SUNCE, ali retki su turisti koji po suncu hoce da se setaju i jedu prasetinu i jagnjetinu (to predvece, uvece) nego hoce da se opusteno brckaju uz pice...
Znam da nije sve to bas jeftino ali ako se dobro ODRZAVA (!!!) - brzo se isplati.
Znaci, 2+2=4

Макса

pre 17 godina

Не слажем се с овима што тврде да Србија нема шта да понуди, тј. да немамо ништа што већ други немају. Па шта то ико на свету има што други немају? Зар само Грци имају море? Зар само Швајцарци имају планине? Тачно је да има бања и у суседним земљама, али у Србији их има много више, поготову у односу на величину територије. У Европи планински туризам имају Пиринејске земље (Шпанија и Француска), Алпске земље (Аустрија, ФР, Италија, Швајцарска, Словенија и крајњи погранични део Немачке), Карпатске земље (Словачка, Румунија и малецни део Пољске и Украјине). Од свих ових земаља не можемо да се меримо само с Алпима, све остало је у рангу наших планина. Још кад се то искомбинује с бањама, великим рекама и осталим видовима туризма, ето шансе за квалитетан туристички производ Србије. Само сам хтео оволико, јер ме нервира песимистичка демагогија, која каже како ништа не треба радити ако не можеш бити најбољи. Ко каже да треба да будемо највећи светски хит, довољно је што неко рече да узмемо само део светског туристичког колача. Нека с нашим туристичким приходом само отплатимо оно што наши грађани потроше у иностраству на морима, и ето нас међу малим бројем европских земаља које више зараде него што потроше на туризам

Srba

pre 17 godina

Juce sam prosao Niskim autoputem. Hiljade stranaca , najvise Turaka, prolazi tuda. Samo prolaze. Oni zastaju samo na OMV pumpama i kod motela Stari Hrast , ostalo je sve prazno. Mozda nisma dobro video, ali zar tim prolaznicima moze da se uzme jos neki dinar osim drumarine.
Sto se tice Srpskog turizma, za pocetek nek Srbija ko Crna Gora poradi na divljim deponijama i klozetima u ugostiteljskim objektima.Neke bar one kuce koje se vide sa autoputa budu omalterisane i okrecene . Nista toliko ne iznervira putnika ko djubre javasluk pored puta i prljav klozet na mestu gde on placa ugostiteljsku uslugu.

Marko (Dorcol)

pre 17 godina

Bio sam juce na nalazistu u Vinci, koje predstavlja najvaznijniji lokalitet neolita u svetu. Muzej se nalazi u improvizovanoj baraci, a na samom ulazu vas docekuje neizdrziv smrad svinja sa farme koja se nalazi tik uz muzej. Toliko o drzavi i njenoj brizi za najvaznije nalaziste na njenoj teritoriji. Medjutim ja razumem, da je prioritet besplatno skolovanje studenata iz Crne Gore.

na kreju

pre 17 godina

Neka neko od nasih turistickih radnika ode do Danske ili Norveske pa pogleda njihovu ponudu.Iako imaju daleko manje suncanih dana oni su iskoristili svaki i napravili tzv.sommerland sa vodenim i ostalim atrakcijama koje privlace masu turista i gde celoj porodici nude izvanredni provod. A prvenstveno su namenjeni onima KOJIMA JE DOSTA DA IDU NA MORE I PO CEO DAN LEZE NA SUNCU BEZ IKAKVIH ZANIMLJIVOSTI. Ulaz se uglavnom rezervise sa hotelom pa izracunajte.....

Olga

pre 17 godina

To je, nazalost, tacno. Svaki put kad sam u Srbiji sa muzem Kanadjaninom i njegovim prijateljima ili roditeljima, sve je improvizacija. Nema turistickih vodica (knjiga,brosura), nema informativnih centara, detaljnih autokarti, informacija na bilo kom svetskom jeziku. A najbolje je kad u nekoj knjizari uspete da nadjete nesto na engleskom: to je onda luksuz-izdanje na glanc-papiru, sa fotografijama i tvrdim koricama, skupo kao djavo. To je valjda koncept nasih turistickih organizacija: sad cemo da uradimo projekat "predstavljanje naseg grada/sela/manastira strancu" pa cemo napraviti nesto svetlucavo, neprakticno i preskupo, jer, to svi znaju, stranac ima para, glup je i treba ga oderati. "Hahahaha!"
U jednom od malobrojnih vodica kroz Srbiju na engleskom, koji je moja svekrva uspela da iskopa, nasiroko se pripoveda o istoriji, onako kao u udzbeniku za skolu, nasiroko i suvo, a ne postoje prakticne informacije o hotelima, restoranima i sl.
Halo, sta se radi u tim "turistickim organizacijama" i "savezima"? Jel tamo sede samo po rodbinskoj liniji ili ima neko ko ume da radi? Pa narucite preko amazona par tur. vodica o bilo kom delu sveta, da vam se malo otvore oci! Jel ima neko da je budan?!

Rasa

pre 17 godina

Turizam je izlog svake zemlje.Svako se trudi da u izlog stavi ono najbolje sto ima.A mi...Bas bih voleo da vidim strukturu zaposlenih u turizmu u Srbiji.I to sto je skolovano za turizam ne radi u struci,a strucnjaci opste prakse vec su pokazali u drugim oblastima sta znaju.Sa ovako niskim nivoom kulture i obrazovanja,sa losom infrastrukturom i politikom kao proteklih godina,nema para od turizma.Stranac u Africi ocekuje da vidi ples vraceva i prinosenje zrtava,ali u Evropi bi pored sajkace i opanaka,voleo da vidi i cuje deo globalnih kulturnih vrednosti.Da ga u kafani ne satiru sa "likanama cakanama
cecama,erama"...Ali dokle god u skolama plata ucitelja i profesora ne bude veca od politicara,do tada ce nam izlaziti obrazovno i vaspitno nedorasle generacije za izazove 21 veka.Zato nismo u stanju da napravimo reklamni spot za nas turizam ni na nivou Crne Gore,a kamo li Hrvatske.A da, ministri nemaju vremena da gledaju strane televizije.

Dr. Spock

pre 17 godina

Ma koji strani turisti u Beogradu!? Od tih 82% jedno 78% su poslovni ljudi, to nema veze s turizmom. Takvih "turista" ima i u Iraku. I kakve "reke, zdrava hrana, kajmak, proja i rakija"!? Zbog te zdrave hrane Srbi su najdeblji narod u Evropi, a ne znam samo zašto bi stranac dolazio u Srbiju zbog kajmaka i rakije? Pa da li je itko od tih "turističkih stručnjaka" bio vani da vidi kako se to radi? Ima tamo i kajmaka i rakije i zdrave hrane i svega. Netko je tu spomenuo Dansku i Norvešku. Zašto gledati tako daleko, pogledajte kako to rade Slovenci i Hrvati. Neka se netko od srpskih "stručnjaka" provoza tamo. Auto-ceste vrhunske, sela i gradovi sređeni i čisti, seoski turizam razvijen, gastroturizam na visokom nivou, turističke brošure na svim glavnim jezicima, turistički ured ima svako veće središte. A ima nešto što je važnije od plaćene reklame na CNN-i i plakata: medijska promocija. Nitko u Srbiju nije doveo niti jednog stranog novinara da piše o ponudi. Hrvati troše ogromne pare kako bi ugostili stotine novinara iz najjačih stranih medija koji onda informiraju svoje čitaoce o ponudi u Hrvatskoj. Pratim internet medije na prostoru bivše YU i znam da nema sedmice da neki veliki strani magazin ili dnevni list ne napiše nešto pozitivno o Hrvatskoj. Nedavno sam pričao s prijateljem iz Grčke koji mi kaže da i tamo vidi reklame i plakate kojim se reklamira hrvatsko more. Ej u Grčkoj, njihovom glavnom konkurentu!
Srbija nema more, ali ima neke druge stvari, pa to ne znači da Hrvatska može godišnje uložiti u reklamu skoro milijardu evra, a Srbija - prema ovoj računici od 600 mil evra do 2015. - oko 65 miliona. Pa s tim možeš naštampati brošure i upisati srpske turističke radnike na tečaj engleskog i njemačkog i sve si potrošio. U Srbiji nema nikakvog turističkog master-plana i to je glavni problem. A te priče o rakiji, kajmaku i ajvaru mogu pričati i babe na selu...

jelena

pre 17 godina

U SFRJ se ulagalo u turizam,Srbija nije bila prioritet ;posle su dosle neke druge godine,sankcije...
Sada je definitivno vreme,samo treba to malo para ulagati na pravo mesto.Cistoca je sigurno najvaznija i tu bi trebalo ulagati najvise a ne u neke de-lux sminke.Vrlina je odrzavati.

Valjevac

pre 17 godina

Sve je ovo apsolutno tacno! Sta bih ja napravio od valjevskog kraja, helikopterom bi dolazili Englezi i Holandjani da se nagledaju lepote i da uzivaju. Nemamo mi ponudu banja ili planina, rakija ili kajmak, sve to mora da ide zajedno. Ako nema puteva, helikoptere (one vojne) treba uvesti da dolaze i odlaze na vrhove nasih brda. Ali sta ces, ovi iz Vlade se verovatno zanose tzv. verskim turizmom. Sve je to lepo, jedino nema para. Hodocasnik uglavnom posti, nije ga briga za cevapcice i krmenadlu.

Sumorna stvarnost

pre 17 godina

Ma to mora da je zbog stranih neprijatelja. Ne daju na da stampamo turisticke brosure :)
Nego, sve je to posledica velike odbojnosti prema strancima. U smislu, ako vec moraju da prolaze, neka se ne zadrzavaju, ko zna ko ih salje i placa da tu prolaze.

Mesa

pre 17 godina

Pa iskreno Srbija i nema sto da ponudi, a sto nemaju drugi. Dobru hranu imaju i drugi (krmenadle,cevapcici i ostalo cime se hvalimo i nije najzdravije, a k tome je i pitanje higijene upitno). Banje imaju i oko nas. Masu banja imaju Madjari, Slovenci, Hrvati... Planine isto tako, a mora nemamo. Ono na cemu moramo poraditi je higijena (kao prvo), kao drugo putevi, a kao trece da se malo spustimo na zemlju i da pocnemo da koristimo ono malo planina sto imamo. Sigurno bi dolazilo dosta ljudi, pa cak i Hrvata, ali kada se setim komentara oko odlaska Srba u Hrvatsku, sve se bojim da cemo mi ikada gledati turistu kroza novac, a ne kroza nacionalizam... Naravno to bi bio dobar pocetak. Srbija nikada nece postati neki veliki hit, ali sto ne bi deo kolaca ugrabili ?!?!

nikola

pre 17 godina

mi realno imamo samo skijanje na kopaoniku i to je to. Ako neko misli da ume da napravi interesantan sadrzaj negde drugde, samo napred, to je i smisao kapitalizma i privatne inicijative.

David

pre 17 godina

Jednom prilikom sam onako fola radi kontaktirao turisticku organizaciju Beograda, nase top destinacije, i kao stranac sam ih pitao da mi posalju informacije i brosure na adresu kao sav normalan svet. Na odgovor sam prvo cekao jedno dva meseca, onda mi se javila neka mrzovoljna osoba koja mi je saopstila nesto o nekakvoj nadleznosti, pa kao oni to ne rade pa ne znam, pa ovo, pa ono. Pa su na moje insistiranje ipak nesto poslali. Sve je to stiglo za oko mesec dana u koverti koja je sastavljena od dve iscepane pa bar jedno godinu dana stare i koriscene nekoliko puta. brosure samo sto nisu ispale, jer se koverat u putu skroz odrpao. Glavna brosura je licila vise na novinske oglase nego na brosuru o gradu jer je u njemu bilo svega 5% teksta o destinaciji a ostalo lose dizajnirane i postavljene reklame. Sve slike su datirale bar iz 70ih i nisu bile vece od 4x4cm. Informacije u gastronomskom i kulturnom vodicu su bile skroz neazurirane, hoteli su bili vrednovani na osnovu standarda od pre 30 godina, a tekstovi o gradu su pocinjali seksistickim bljuvotinama tipa, 'srecom pola nase populacije su prelepe i nepredvidljive zene'. Pre neki dan sam video da je TOB sastavio kao neki spisak sto stvari koje neko moze da uradi u beogradu, jedna od njih je ponuda da se probaju beogradkse zene, apsolutna grozota i sovinizam.
Ni nasi tradicionalni prozvodi nista ne valjaju, sve je nekontrolisanog kvaliteta, ne postoji jasna regulacija o poreklu i nacinu pripreme, dizajn je katastrofalan, recimo nase najbolje rakije i to one 'export' edicije su pakovane u flase koje jedva mogu da se otvore, nalepnice im otpadaju, ili je stampa na njima razlivena ili pomerena. Oznake nasih turistickih organizacija odlikuju nekom kvazi-klero estetikom, losom egzekucijom i bez ikakvog koncepta...jadna smo mi zemlja.

npb

pre 17 godina

Danas sam opet pored železničke stanice video nekoliko mladih s rancima kako u ruci drže kartu Beograda i pokušavaju da dešifruju hijeroglif na uglu Nemanjine ulice. Naime, karta je, logično, latinična, a natpisi SVI ćirilični. Koliko su ovi ljudi frustrirani, mogu da zamislim.
"Gradski oci" su, kao, stavili neke putokaze na ćirilici i lošem engleskom, ali to je otprilike to...
To je samo primer opšteg pristupa turizma...
MOLIO bih B-92 da pokuša da pokrene raspravu na ovu temu, jer u Gradskoj vladi su zasad gluvi... Ćirilica je lepa, ali praktična za nas, Makedonce, Ruse, Bugare i jugonostalgike...

Svetlana

pre 17 godina

Ono sto Srbija ima zaista potencijal u turizmu su banje, ali ne one na koji smo do sad navikli nego da to budu HEALTH FRAM turizam u Srbiji, sa 5 zvezdica ugostiteljski objekti, zdrava hrava, biciklisticke staze prve klase i setnja po nasim planinama. Samo za to je pre svega potrebna dobra organizacija i infrastruktura, da se putevi obnove, da se kuce po zakonu koji se nalaze pored puteva zamalterisu, djubriste ocosti. Ali kao sto rekoh sposobne ljude na tu poziciju treba postaviti.

Mladen Simić

pre 17 godina

Nema turizma u Srbiji i neće ga imati, pošto jednostavno name ničega interesantnog i jedinstvenog. Treba ulagati u grane privrede koje imaju nekakvu perspektivu. Dobro je što vlast shvata da ulaganje para u srpski turizam isto što i bacanje para.

Učitelj

pre 17 godina

Ako nije nedostatak prirodnih bogatstava, ako je dobar geografski položaj šta onda fali? Ja mislim da fali MOZAK! A pored tog značajnog organa mislim i da je nedostatak ljudi. Da, ljudi! Možemo se slobodno zahvaliti političkim elitama (prošlim i sadašnjim) što nas je dovela na najnižu moguću lestvicu ljudskog roda u svakom smislu: materijalnom, duhovnom, emotivnom ... Kada bi se i našlo nešto mozga i smisla kao i kapitala sa dobronamernim planovima u bilo kom segmentu za investicije, teško da bi ga većina prihvatila. Imao bi puno prvo pravnih i birokratskih problema. Zatim bi morao da istrpi oštre zlonamerne kritike medija pa ako bi to izdržao pitanje je kako bi ga narod prihvatio. Ako meni neverujete pogledajte primere iz bliže i dalje prošlosti: Divac, Djindjić, N.Tesla, V.Karadzić ...

konobar

pre 17 godina

I tu svi pričaju jedno te isto: banje i planine. OK, ali kao što netko tu već reče to imaju i sve zemlje u okruženju. Ali nitko ne spominje ono što je danas glavi turistički hit u svijetu: spa i wellness. Danas nitko više ne gradi hotele bez spa i wellness ponude. Ono što je također trendy i silno popularno su lounge barovi koji su svojom ugodnom relaksirajućom kvalitetom, tihom muzikom, sofama i foteljama sušta suprotnost noćnim barovima, disko klubovima i splavima. Pitam: koliko u Srbiji ima spa i wellness centra i koliko je otvoreno lounge barova?

Milutin

pre 17 godina

Pa da li neko odgovoran u Vladi Srbije vidi da nema dovoljno bazena i da su uglavnom svi puni uz velike guzve.
Sta je problem da se investira u neke ozbiljne spa centre po banjama barem (a jedan moze slobodno i negde uz autoput) ?
Imamo nesto sto je jako bitno u ovoj prici - SUNCE, ali retki su turisti koji po suncu hoce da se setaju i jedu prasetinu i jagnjetinu (to predvece, uvece) nego hoce da se opusteno brckaju uz pice...
Znam da nije sve to bas jeftino ali ako se dobro ODRZAVA (!!!) - brzo se isplati.
Znaci, 2+2=4

Макса

pre 17 godina

Не слажем се с овима што тврде да Србија нема шта да понуди, тј. да немамо ништа што већ други немају. Па шта то ико на свету има што други немају? Зар само Грци имају море? Зар само Швајцарци имају планине? Тачно је да има бања и у суседним земљама, али у Србији их има много више, поготову у односу на величину територије. У Европи планински туризам имају Пиринејске земље (Шпанија и Француска), Алпске земље (Аустрија, ФР, Италија, Швајцарска, Словенија и крајњи погранични део Немачке), Карпатске земље (Словачка, Румунија и малецни део Пољске и Украјине). Од свих ових земаља не можемо да се меримо само с Алпима, све остало је у рангу наших планина. Још кад се то искомбинује с бањама, великим рекама и осталим видовима туризма, ето шансе за квалитетан туристички производ Србије. Само сам хтео оволико, јер ме нервира песимистичка демагогија, која каже како ништа не треба радити ако не можеш бити најбољи. Ко каже да треба да будемо највећи светски хит, довољно је што неко рече да узмемо само део светског туристичког колача. Нека с нашим туристичким приходом само отплатимо оно што наши грађани потроше у иностраству на морима, и ето нас међу малим бројем европских земаља које више зараде него што потроше на туризам