Petak, 24.03.2006.

07:26

Ministri EU o granicama Evrope

Šefovi država i vlada EU raspravljaju o energetskoj bezbednosti, a šefovi diplomatija o budućnosti i granicama Evrope.

Izvor: Beta

Ministri EU o granicama Evrope IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

nena

pre 18 godina

O Evropi treba da razmislimo. Katolicka Hrvatska je dobrodosla, pod okriljem Nemacke.Pitanje je da li je to dobro drustvo za nas. Nema zavere, oni sire katolicanstvo, a nama tu nije mesto.

Realni

pre 18 godina

Ja i dalje tvrdim da pametno smisljena i dobro placena reklama o prirodnim ljepotama zemlje ce ucinite vise na priblizavanju Evropi i privlacenju stranih investitora nego svi zakoni, reforme, lobiranja, kuknjave i molbe. Ljudi pamte lijepo i hoce da se identifikuju sa lijepim. To je pametno iskoristila Hrvatska koja svagdje gura u pravi plan svoju prelijepu obalu. A onda reklame na CNN-u, dovodjenje turistickih novinara, aktivna i ISPLANIRANA promocija itd itd. Jedina kulturoloska razlika izmedju Hrvata i Srba je ta da su Hrvati shvatili kako funkcionise svijet a mi jos uvijek pokusavamo ispravljati krive Drine! Zato - ocistimo rijeke, livade i brda. Zategnimo trotoare, posadimo cvijece po parkovima, pokrpimo puteve, obnovimo fasade i ocistimo klozete. Zar su za ovo potrebne miljarde i neka posebna evropska analiza i pamet? Uredimo sebe, sitne stvari i Evropa ce nam se magicno ukazati sama od sebe.

Micko

pre 18 godina

Hrvatska ce u EU uci kao i ostali Balkanci. Da nije tako nebi Slovenci pravili tako velike i moderne granicne prelaze izmedju EU i TZV Zapadnog Balkana. Licno mislim da EU strahovito pada i padace jos vise, za nas je bitno da nam omoguce otvoreno trziste, a za ostalo bi trebalo sami da se pobrinemo. Nije neki veliki prioritet biti clan u EU, mnogo je bitnije da stvarno sami sebi sredimo i nas i nasu drzavu ako je moguce bez CG I Kosova.

BradO

pre 18 godina

Definitivno Srbima nedostaje vremeplov, ali još nije patentiran. Kada se to dogodi, polovina će odleteti u slavnu prošlost, a druga polovina u obećanu budućnost. Srećni jedni, srećni drugi. A ja bih, pošto selektivno zaboravljam, prošlost ostavio na miru, dok budućnost ne bih čačkao. Znajući šta mi se sve dešavalo, uopšte ne nameravam da saznam šta će mi se još dogoditi.

open your eyes

pre 18 godina

Prošli tjedan su ministri EU naveli Hrvatsku kao primjer multikulturalnog i multietničkog života u regiji. Zar mislite da bi i to Europa izjavila tek tako i kompromitirala se? Umjesto da samo kritizirate druge, a sebe stalno proglašavate nekakvim svecima i neshvaćenima otvorite oči i bacite pogled u susjedstvo.

U se i u svoje...

pre 18 godina

Svaki komentar luksemburskog ministra je izlisan - bilo koji drugi argument bi odavao manje neznanja i izvrtanja istine od "kulture i istorijskih tekovina" Hrvata. No sta je, tu je - polako i najnaivnijim postaje jasno gde hoce da nas stave. Jos kad nam udare reparacije za Bosnu...
Zato (ako ikako mozemo) zavrnimo rukave i izvucimo maksimalno iz ove situacije. Kad budemo sredili stanje u svojoj kuci, poziv za pridruzivanje ce sam doci. Drugo je pitanje da li cemo ga onda hteti.

Srecno komsije!

pre 18 godina

Cudi me da je EU ovoliko dugo trebalo da spoznaju da Hrvati jesu mnogo blizi EU nego iko drugi sa ovih i okolnih podrucaja. Hrvati imaju pobednicki mentalitet, uvek su imali zelju i znali kako da se nametnu zapadu, lokacija i prirodne lepote Hrvatske su veoma ponudljive i dopadljive, predali su Gotovinu itd. Realno, Hrvatski stil zivota je mnogo vise Evropski nego li Rumunije ili Bugarske.

ja

pre 18 godina

Hrvatska je činila greške u prošlosti i od njih nitko ne bježi. Međutim, problem nije ako pogriješiš nego je problem ako iz greške ne izvučeš spoznaju gdje si pogriješio. Pitajte Pupovca i Stanimirovića kako žive Srbi u Hrvatskoj danas, usprkos svemu! Hrvatska ide naprijed i pokazalo se da je ipak odnosila dobre odluke. Da nije, da se nije oduprla Miloševiću čak i po cijenu rata, ne bi danas bila tu gdje je već bi bila na dnu dna, baš kao Srbija. Da nije bilo rata, Hrvatska bi danas već bila dio EU, baš kao Slovenija. Da nije bilo Miloševića i SANU, dio EU bi vjerojatno bila i Srbija. Nažalost...

Ko dočeka Pričaće

pre 18 godina

Prošao sam danas deo novootvorenog autoputa Horgoš - Kečkemet.Mađari ne bi džabe krečili da Evropi ne treba autoput kroz Srbiju i suvozemna veza sa Makedonijom i Grčkom.Ali stvarno moramo da se menjamo jer samo par stotina metara od graničnog prelaza i ulaska u moju voljenu haos zemlju - trska, gomile đubreta, bačene spoljnje gume, policijske kontrole...To u Mađarskoj nećete videti.

Stefan

pre 18 godina

Geografski polozaj Srbiji garantuje clanstvo u EU, jer ce se graniciti u potpunosti sa zemljama EU. Prijemom Ruminije i Bugarske EU ce pomeriti te granice koje pominje barem do crnog mora. Posle crnog mora neznam dokle ali ovo sto je pre (z.balkan) svakako onda spadaju u Evropu. Bugarska, Rumunija, Grcka, Poljska itd. su po tom poimanju "istorije i civilizaciskih temelja" vec prakticno u EU pa nece biti problem ni za Srbiju. Ipak su SAD za svetlosnu godinu ispred ovih evropskih "civilizatelja".

milan-vp

pre 18 godina

Kada Srbiju ne budu vodili nadobudni doktori pravnih nauka, prepotentni knjizevnici, psiholozi koji podlezu zamkama sopstvene profesije, kada zapusite usta onoj gerontoloskoj ustanovi koju nazivate SANU, kada Crkva shvati kolicinu grehova prema sopstvenom narodu, kada se ne budete pozivali u svojim komentarima, manje-vise bez izuzetaka, na Baskiju, Kipar, Severnu Irsku..., kada, kada, kada...
Kada?
Kada shvatite da je vas Beograd isto sto i Pristina, Podgorica, Pariz ili Rim.
Obican glavni grad tamo jedne drzave.
Kada se oslobodite tog nagona da svima delite lekcije, da ste najpametniji, najsarmantniji, naj...naj...
Naj-obicniji kao i sav ostali svet. I ni u cemu niste bili u pravu poslednjih 15 (petnaest) godina.
A ko da vodi Srbiju?
Mali, srednji i priblizni umovi kojima je uzor Ante Markovic. A ne gorostasi tipa Veljka Kadijevica.
Inace su obadvojica iz istog sela. Zajedno su odrasli, zajedno su prosli rat, onaj, zajedno su se angazovali oko pocivse SFRJ.
Jedan je izabrao put ka Evropi, Hrvat po nacionalnosti, drugi Srbin priklonio se Slobodanu Milosevicu.
A mogao je da je hteo. Imao je najvecu moc u svojim rukama. Ne Ante Markovic. Veljko Kadijevic.

Mikac

pre 18 godina

Ovo je smesno,ironicno. Prosto mi je neverovatno kakve izjave daju i kakve poteze povlace pojedini evropski zvanicnici. POnekad pomislim da se u takvim izjavama takmice sa SRS-om ili SPS-om. Ja sam mislio da nasi politicari ne znaju sta hoce,a ispade da ni ovi evropski nisu bas sigurni sta hoce. Kakav apsurd! Uzdamo se u nekoga ko sasvim neskriveno pokazuje i izjavljuje da nije bas siguran u ono sto nudi. Jedino sto znam je da mi treba samo da se organizujemo i dovedemo i sebe i svoju drzavu u red u svakom smislu. Jednostavno neka nam uzor bude Norveska (koja nije clan unije),jer smo mnogo bezidejni da se razvijamo bez uzora.
Stavrno sam razovaran...mozda bi mogli sve da prodamo Japancima. :)

komsija

pre 18 godina

Dragi Evrpoljani!
Mi Albanci volimo vas i mrzimo istovremeno. Volimo jer Evropa je nasa aspiracija. Evropa je mesto gde mi pripadamo od kamenih doba...
Mrzimo vas jer vi to ne vidite. Mesate nas sa Srbijom i zovite taj "Zapadni" Balkan. Vidite i danas, posle 4 izgubljenih ratova, Srbi jos uvek govore o poternicima, o pravima Srbije, o ratnim herojima, o vertikalnim ljinima a nikao da pitaju gde je granica. Suprotno od nas oni imaju svoje granice a ne one Evropske, koje mi Albanci zelni smo da ne postoje.
Molim vas, odvojite nas od njih, jer mi znamo da granice Evrope su tamo gde miroljubivi narodi zive a ne gde tenkovi i karaule cuvaju granice. Govore o nama kako smo drugacija kultura i drugacija vera i ne razume da ni Srbi i ni Albanci "nemaju" ni kulturu i ni veru. Razlika je na tome da mi Albanci nismo imali priliku da razvijemo nasu kulturu i nasu veru, jer vasa srtaegija zrtvovanja radila "plodnom" tokom istorije. Da bi Srbi imali kulturu ili veru ne bi ponasali kako se ponasaju tokom tih 20 posljednjih godina!
Srbi nikako da to razume! Boje se da kada govore o "bratsvom i jedinsvom" ukljuce i nas (narocito nas)svoje komsije u takvu "zajednicu". Uvek oni misle da "bratsvo i jedinsvo" su oni, a ne mi i oni zajedno! Na najboljem varijantu "bratsvo i jedinsvo" su narodi koji govore isti jezik ili imaju istu veru a ne najblize kosije!
Mi Albanci, nikada zovemo druge narode iste vere nasu bracu. Cak i Albance sveokolo Balkana ne zovemo bracu ali samo prosto Albanci...
Zar ne vidite ko je ko? Zar ne vidite Vi(Evropo) i Mi(Albanci) smo istog mentaliteta? Te ja mrzim vas jer zrtvujte nas bojeci Srbije!...

Mihailo

pre 18 godina

Znaci svedes nacionalne manjine na ispod 5%, sto genocidom, sto proterivanjem, sto nemogucnoscu povratka i postanes clan EU. Bas su nasi glupi. Optuzise ih za genocide, ciscenja itd. a oni ostali najmultietnickija drzava u okruzenju, ali cvrc od EU. EU priznaje samo uspesne genocide, ne i one u pokusaju.

GuC

pre 18 godina

Ta ista EU u koju ste iznenada izgubili poverenje nas ceka evo dve decenije vec. Za to vreme nam je EU davala milione eura za visegodisnje isplate penzija, decijih dodataka i svega sto je ljubljeni SM i family opljackao i razneo. Iako je imala, za nas nerazumne poteze, to je zato, sto verovali ili ne i EU ima sopstvene interese, koji ne moraju da se poklope sa nasim ( mi ih iovako nismo svesni). EU nije nepromenljiva, svet ide dalje, ali nama to nije vazno. Mi smo ostali u blatu i valjamo se, nemocni da ista promenimo i shvatimo. ZAsto se vredjate kad vam neko pokaze vas lik u ogledalu? Oni svoje ekonomske probleme, za koje na dugi rok i nema resenja (kina i Indija), moraju da rese . Za razliku od Srbije, evropski vlastodrsci MORAJU da poloze racune svojim GRADJANIMA. Onda je najlakse pokazati prstom na Balkan (citati: Srbiju), gradjanima EU je odmah lakse. To je privilegija mocnih, a Srbija nije ni na kolenima, Srbija lezi zakopana u mulju i ponekad mrdne da uzme malo vazduha...
Gradjani Srbije cute, okrecu glave, kao da se radi o necijem tudjem zivotu dok se razlike izmedju njih i Evropljana uvecavaju svemirskim brzinama. Da sad krenemo sa ozbiljnim reformama mentaliteta, institucija, shvatanja realnosti, trebalo bi nam 25 god (slobodna procena). Do tada se niko vise nece ni secati ovih sto su nam potrosili zivote. Stidi se Srbijo.

Misko

pre 18 godina

Evropska unija je zajednica drzava koje su potpisale ugovor u Nici!!!
U tom ugovoru pise "EU je otvorena za pristup svih drzava Evrope (kontinenta) koje ispunjavaju ... bla bla uslove". E sada nemcima to ne odgovara ne zele srbe u EU. Ovde se u principu radi o prihvatanju obaveza iz potpisanog ugovora. Zato sunarodnici ne mojte mnogo da se uzrujavate nego budimo spremni za 2012. Jos da se uslihtamo amerima i prica je gotova.

Milan

pre 18 godina

Nije sve tragicno kako izgleda.Srbija je imala kao saveznika Rusiju i Kinu. Ali ova sadasnja administracija nije znala da iskoristi na pravi nacin veze sa trenutno dva najjaca igraca svijeta. Pa cijela Evropa ce uskoro energetski da zavisi od Rusije. Cak 70% zemnog gasa i nafte ce da dolazi iz Rusije. Evropa koliko god to nemilo radila u buducnostice da dobro slusa glas Rusije. Na drugoj strani je Kina sa rastom bruto produkta od 10% godisnje postaje neminovno najveca ekonomska sila svijeta. Kreditni potencijali Kine su danas jedni od najvecih u svijetu. Sjetite se samo kako smo dobili kredit od 300 000 000 $.Sve to bez ikakvih uslovljvanja. Zato Srbija treba da odrzava sto cvrsce veze sa ove dvije zemlje. Evropa danas ima pregrst vlastitih problema.Nju ne teba moliti za uclanjeje po svaku cijenu. Uostalom ona ce sama doci kad shvati da joj jedno izolovano ostrvo na vlastitom tlu samo donosi probleme.

Aleksandar

pre 18 godina

Srbija treba da prekine razgovore u ulasku u EU, Nato...i da se prikloni Rusiji, kao sto je uradija Bjelorusija. Mogla bi dobijati energente po bagatelnim cijenama,kao sto ih dobija Bjelorusija, i time povecati privredni rast. A jos je Rusija jedno od najvecih svjetskih trzista. EU ce se ionako raspasti, dok bi mi dosli na red na uclanjenje.

petar mihajlovic

pre 18 godina

Ja bih uvek pre bio za privilegovano partnerstvo (kakvo ima Svajcarska sa Evropskom Unijom) nego za punopravno clanstvo. Mi Srbiju treba da sredimo i zavedemo pravnu drzavu zbog nas samih; demokratija nam treba da bi smo kontrolisali politicare a ne zato sto to to Evropa hoce. A istocno-evropske zemlje koje su vec pristupile evropskoj uniji su u mnogom pogledu zazalile. Istocni Nemci javno govore of kolonizaciji i porede nacin na koji je Zapadne Nemacka konfiskovala njihovu privredu sa britanskom kolonijalnom politikom u 19om veku.
Ostaje kao pitanje, medjutim, koja je onda svrha saradnje sa haskim sudom: kakva je to pretnja obustavljanjem pregovora o pridruzivanju kada pridruzivanje ne vodi clanstvu. Ovo kazem zato sto istovremeno mislim da je saradnja sa hagom visestruko korisna, jer nase sudstvo nije sposobno da obradjuje slucajeve tipa Mladica.

Nebojsa

pre 18 godina

Luksemburški premijer, Žan-Klod Junker, juče je izjavio da "Hrvatska treba da bude uglednan član EU obzirom na svoju istoriju i civilizacijske temelje". On je dodao da zato "ne bi Hrvatsku stavio u isti koš s ostalim zemljama zapadnog Balkana".

I sa ovakvim da budemo u istoj zajednici, pa ni u ludilu. I neka mi oproste nasi "evropejci" ali je ipak casnije bilo vikati "Bilje grob nego rob" onog 27 Marta 1941 nego bacati cvece na nemacke tenkove 1941 u Ljubljani i Zagrebu. I iz samog ptanja "Gde su granice Evrope" se vidi da oni zele da imaju eksluzivno pravo da samo "evropsku zajednicu" nazivaju Evropom sto je smesno i pokazuje sad vec i ne tako dobro skriveni rasizam i odbojnost prema onima van zajednice.

čišćenje

pre 18 godina

Godine prolaze, a malo se toga u Srbiji pokušava shvatiti i naučiti. Konstantno uspoređivanje s Hrvatskom je potpuno besmisleno. Htio to netko priznati ili ne, Hrvatska je u ovom trenutku daleko ispred Srbije po svemu. Umjesto priča o "nepravdama, nesklonosti Europe Srbima, hrvatskim saveznicima u EU" i slično treba se otrijezniti i krenuti pravim putem. Koji je smisao i nakon pola stoljeća nabijati na nos NDH kao (ne)primjer "civilizacijskih temelja Hrvatske"!? Po toj logici ni Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji nije mjesto u EU kao nekadašnjim fašističkim osovinama koje su pobile mlijune ljudi. Sve su te države raščistile sa svojom mračnom prošlošću i prošle katarzu uključujući i Hrvatsku što čitav svijet priznaje osim Srbije.
No kako da Srbija napreduje kad se uvijek bavi krivim stvarima? RTS sada truje Srbe "senzacionalnim otkrićem" tajno snimljenog filma o tome kako se CG priprema za otcjepljenje; Kosovo je izgubljeno, ali Koštunica i Vuk se prave kao da se ništa ne događa; trošite vrijeme na gluposti kao što su izbor za pjesmu Eurovizije. A Mladić je i dalje slobodan čovjek, vojska umjesto policije i dalje čuva granice, vizni režim je i dalje na snazi, ekonomija je i dalje u rasulu, standard je i dalje nizak. Nisu za to krivi ni Hrvatska ni Europa ni SAD.
Kako danas stvari stoje izgleda da samo jedna stvar može pokrenuti lavinu promjena: da se uvedu sportske sankcije i zabrane SCG da igra na Svjetskom prvenstu u Njemačkoj i Japanu. E to bi valjda jedino izazvalo zemljotres!

Civilizacija

pre 18 godina

Problem je u tome sto je u Srbiji smao desetak odsto stanovnistva kompatibilno s Evropom i svime sto ona predstavlja. Ostalo stanovnistvo niti zna, niti razume, niti zeli da prihvati vrednosti na kojima pociva moderna Evropa. Steta zbog tih 10% talaca i steta zbog generacija mladih i dece koji ce ostati van evropskog kruga naroda. Ali za onih 90% - to je jedino pravicno resenje. Oni zaista tu ne pripadaju.

LondonCalling

pre 18 godina

Znaci radi se o 10-20 godina. Do tada ce, nadam se, Britanija izaci iz te institucije, a ostatak ce biti pun socijalnih i ekonomskih problema.
Srbija ce uci u EU kada sve ozbiljnije zemlje budu izlazile.

Плавуша

pre 18 godina

Неког је нестабилност на Балкану коштала новца, а неког - крви! Да Европа није била тврдичава према влади Анте Марковића прошли би јефтиније и они који су због тога дебело платили новцем, и они који су платили крвљу...Научисмо ли нешто из тога, и Европа и ми? Додуше, ни Србија не зна где су јој будуће границе, а не само Европа! Па, ето, имамо већ нешто заједничко...

Lokomotiva

pre 18 godina

Moramo se konacno opredeliti na koju stranu cemo da gledamo, na Istok Ili Zapad. Meni licno je bliza evropska civilizacija od azijske, tako da cu shodno tome aktivno da ucestvujem u kreiranju buducnosti. Dobro cu da pazim za koga cu da glasam, trudicu se da ponasanjem i delima, opravdam makar geografski prostor na kome zivim. Doslo je vreme da se pruzme odgovornost za sudbinu dece i bez kukanja molim, vremena je malo. PS. sa zlocinima treba da raskrstimo zbog nas samih!

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Dokument koji je Holandija podnela je potpuna refleksija principa na kojima se bazira drustvo u toj zemlji. Pre svega - vladavina prava, i veoma visok stepen socijalne pravde. Sta hocu da kazem? Pravila igre su prosta, i igra je postena. Ima mesta za svakog, ali svako treba da zadovolji odredjene parametre da bi usao u klub. Treba da se manemo teorija zavere, raznih tumacenja sta o nama misli ovaj ili onaj, da li EU vise voli Hrvatsku ili Srbiju, ko nas u EU voli a ko ne, ko se kako krsti... Ko nas gura, a ko koci, ko 'oce da nas "zavrne"... To je sve totalno gubljenje vremena, i trosenje energije na nebitne stvari. Mi treba da se bavimo sobom, svojom svakodnevnicom. Ne treba nam EU da bismo ispravili mnoge stvari koje mozemo da ispravimo. Kada pokazemo da radimo na sebi i uredjenju svog dvorista, oberucke ce nas primiti. Smesno je raspravljati uopste da li EU od 400 miliona stanovnika moze primiti jos par zemljica sa Balkana, koje imaju manje od 20 miliona ljudi. Ali princip je princip - ne moze te niko pustiti unutra zato sto si jadan, mali, siromasan, pa ajde da ti se progleda, da ne stojis samo ti napolju, a svi su vec usli. Bavimo se sobom, a ne prognozama i analizama, to je najbolji recept, i EU ce doci brze nego sto mislimo. Pokazimo da smo civilizacijski zreli za Evropu, da nismo crna rupa u kojoj vlada primitivizam, ksenofobija, korupcija i "burazerski sistem"...

Triestino

pre 18 godina

Po meni evo je super vest. Ohrabrajuca. Narocito ona inicijativa Holandije da nam se garantuje status ! Sad treba prionuti na posao i iskoristiti ovu veliku sansu. Imam mnogo uslova, ali je i motivacija velika. Bez veze je komentarisati da EU hoce Hrvatsku pre nas, posto su Hrvati svakako otisli dalje u priblizavanju EU. Pored toga svako u EU ima pravo na svoje favorite. Mozda cemo mi sutra reci: hocemo Ukrajinu, a ne Tursku !

Maja V

pre 18 godina

Mislim da je to realno stanje stvari a nase je da pokusamo da se snadjemo u daroj situciji. Mnogo ce vode proteci Dunavom dok se oni sloze da li da nam oduzmu ili nadu da cemo ikada biti deo tog prostora. Moramo da shvatimo da su to ipak ozbiljna gospoda, koja nece ni da obecavaju nesto ako nisu u stanju da ispune zadato. Tako se gradi kredibilitet svake institucije, pa bi i mi tu to kontekstu mogli mnogo da naucimo.

Marko, ex-NS

pre 18 godina

Pa imaju ljudi pravo. Godima se zavitlavaju sa nama, a mi nismo u stanju ni osnovne kriterijume da ispunimo, da o Mladicu i ne govorim. Na sta licimo, nismo bolje mogli ni da ocekujemo. A o subotnjoj sahrani, i oportunizmu Vlade, da i ne govorim...

Bojan Hag

pre 18 godina

U pitanju je opsti strah da se "Evropljanima" smanji blagostanje prijemom novih clanica. Taj strah je po meni potpuno pogresno usmeren ka Zapadnom Balkanu tj. procesu daljeg prosirenja. Realan strah treba da dodje od cinjenice da sve vise kompanija svoju proizvodnju seli ka Kini i Indiji usled cega ovde u EU sve vise ljudi ostaje bez posla. To je pravi problem. Sto se tice Srbije, mislim da joj njena geografska pozicija garantuje clanstvo u EU kad tad i da Evropi vise treba Srbija nego Srbiji Evropa. A srpskoj vladi, ovoj i sledecim, treba da bude cilj da svojim gradjanima podigne standard tj. ojaca ekonomiju, da u drzavu uvede red i postovanje zakona, smanji korupciju, jednom recju da svojim gradjanima olaksa zivot. Na tom putu i sami gradjani moraju da ucestvuju, najpre menjajuci svest i marljivo radeci za svoje dobro. Kada se to desi niko vise nece ni biti zaintersovan da clanstvo u EU jer sta ono zaista donosi?

Komita

pre 18 godina

Pa posle ove izjave o "istoriji i kulturi" mislim da treba ohladiti sa Evropskom Unijom i Hagom. Mi jednostavno treba da radimo na tome da uredimo zemlju, donesemo odgovarajuce zakone, podstaknemo preduzetnicki duh, a zaboravimo na Hag i EU.
I naravno, nema te sargarepe koja nas moze naterati da dobrovoljo prihvatimo gubitak Kosova.

rolerkouster

pre 18 godina

Lepo zvuci ta prica "da mi pocnemo od nas samih", ali je praksa u poslednjih 30-tak godina pokazala da zemlje poput nas mogu da se izvuku samo uz obilnu i neprekidnu tudju pomoc. Ne verujem da bi Portugal, pa cak i Spanija, ili Grcka, bili u mnogo boljoj situaciji od nas da su ostavljeni da se brinu sami o sebi. Oni su imali srece i danas su to relativno bogate i relativno sredjene zemlje. Mi ocito tu srecu necemo imati. Da nismo sposobni da se brinemo sami o sebi to smo vec dokazali, sto znaci da ce nas preuzeti neko drugi, ako vec EU nece. Posto bi jedino Rusi mogli da budu zainteresovani za nas, a znajuci kako prolaze oni za koje se Rusi zainteresuju, crno nam se pise. Ako nam se uopste ista pise.

Jovanovic

pre 18 godina

Uopste me ne iznenadjuju potezi EU.Ali tvrdim da su i nase reakcije potpuno neopravdane.Proteklih deset godina je jednostavno izgubljeno zahvaljujuci nasim domacim politickim ekspertima za unistavanje zemlje i perspektive.Oni su jako sposobni da pljackaju sve sto im dodje pod ruku.Mi smo u saci par naci-oligarha koji nas zbog svog bolesnog ega guraju u nove ratove i krize do konacne propasti.Ako mi vi koji kritkujete EU pokazete i jednu proevropsku karakternu crtu( cast Djindjicu)ovih koje smo izabrali da nas vode, onda vam dajem za pravo... Ali se bojim da su opet glasni u kukanju oni koji su samo pre par dana govorili da evropa nemoze bez nas i da njoj treba postavljati uslove.U kakvom mraku zivimo nije nas sramota ni istocnih komsija koji su ili u EU ili su vec sljedece godine u njoj.Tako da ce zahvaljujuci nama i samo nama drzava da nam lici na Goli otok sa kapama i logorasima osudjenim na nestajanje.A ako se budete nadali pomilovanju gorko se varate.U pravim demokratskim zemljama bi zbog ovakve uzrocno posledicne reakcije EU-a u doticnoj padale vlade a politicari bi odgovarali. Ali samo kod nas oni postaju kraljevi.

Pera Detlic

pre 18 godina

Sve me podseca na pokusaj deteta u vodi da plivajuci uhvati loptu koja je dva puta veca od njega i kako god da pokusa ona ode jos dalje i na kraju pobegne osim ako je neki cika ne uhvati umesto njega. Za Hrvatsku su cike Austrija i Nemacka. Ne bih se iznenadio da i za nas odigraju tu ulogu.

Blogger

pre 18 godina

Najperfidnije od svega je sto Evropska Unija ne zeli da se izjasni jasno i glasno o tome ko moze da racuna na clanstvo. Ako 20-ak miliona stanovnika tzv. Zapadnog Balkana, zatim 50-ak miliona Ukrajinaca, 10 Bjelorusa i 4 Moldavaca uopste ne moze da racuna na eventualno clanstvo, nemaju li onda ove zemlje pravo da razmisljaju o nekim dugim integracijama, savezima .... a o Turskoj da i ne govorim.

Zoran Ferro@Ffm

pre 18 godina

Da ljudi koji podrzavaju ratne zlocince koji su na slobodi i pod zastitom drzave, i da ne placu za Slobom - Srbija bi bila danas tamo gde je Hrvatska.
Da ti isti grobari prosperiteta Srbije nisu ubili premijera Djindjica i radovali se njegovom smaknucu - Srbija bi bila danas tamo gde je Hrvatska, i ne bismo slusali nebulozna objasnjenja poput onog od luksemburskog ministra o "istoriji i civilizacijskim temeljima..." Hrvatske. Valjda zlobnik nije mislio o NDH i zlocinima Tudjmanije?
Sa druge strane postoje i vlade u EU koje ne podrzavaju stavove Holandije i Nemacke naprimer. Srbija mora da hitno potrazi saveznike medju njima i ispuni uslove dza obezbedjivanje njihove dalje podrske. Politika ovisnosti od zle macehe Rusije i nesagledavanje prljave igre SAD, kojoj takodje nije u interesu jaka, stabilna i jedinstvena EU i Srbija u okviru iste, mora odmah biti redefinisana.

Bilo kako bilo, mi snosimo najveci deo krivice i pod hitno obican svet mora da se spusti na zemlju i rastera ... motkom kriminalnu vladu, kvazi-opoziciju i rasturi ovaj brutalni udbaski sistem koji unistava svaku sansu za normalnu buducnost. Kompletna restauracija sistema je jedino spasonosno resenje za Srbiju. I najteze izvodljivo...

Pera

pre 18 godina

Duboko sam razočaran sastankom Evropskih ministara.Sve sto je tamo rečeno odiše cinizmom i, licemerjem. Nazalost iz izvestaja koji sam čuo na BBC u tamo jen ispoljena i visoka doza primitivnog nacionalizma posebno od Holandije i Francuske. Ministar Žan-Klod Junker tumaci istoriju balkanskih država o kojoj pojma nema, ali mu treba verovati jer on je ministar jedne valike i moćne evropske države. Pridružuju mu se i kolege u kolektivnom licitiranju ko manje zna o Balkanu i balkanskim državama. Ponovo se pominje njihova rogobatna i lažna kovanica Zapadni Balkan gde su utrpali i sve zemlje bivše Jugoslavije plus Albaniju koja ni kulturoloskio ni jezički ni istorijski tu ne spada. I na kraju dobije se zaključak u formi vetra u leđa nacionalističkim snagama na Balkanu da se digni na oružje pa naprave još jedan pokolj.
Naša krivica je nesumnjiva. Hrvatska je sve uradila da pokaže da je deo Evrope, a mi smo se sve vreme trudili da budemo istocnije od cak i od Urala.
Tesko nasoj deci. Za nas je još od 1987 godine sve bilo gotovo. Od Evropski operedeljenog coveka koji je tu Evropu proputovao još pre mnogo godina uzduž i popreko bez viza sa crvenim pasošem postajem Evroskeptik.
Ne želim da u moju zemlju i dalje dolaze Evropske Banke. Necu kupiti nikada proizvod koji nosi Evropsku robnu marku. Glasacu za onu stranku koja obeća da ce proterati strane banke . Vise ne postoje racionalni motivi za moje politicko promišljanje jer sam od Evrope odbijen istiom takvim iracionalnim razlozima

Druid

pre 18 godina

Samo dokaz da moramo raditi na sebi nezavisno od toga sta ce se dogoditi. Mi moramo da napravimo od nase zemlje ugodno mesto za zivljenje, nije bitno da li smo u EU ili ne. Mora se raditi, uciti, postovati. Zivim u EU i ne mislim da su nedostizni, sta vise imaju i nedostatke koji su ocigledni. To naravno ne treba da nas tesi jer smo mi jos daleko od tog nivoa ali ako postoji iskrena zelja nista nije nedostizno. Dakle da pocnemo od nas samih.

SamSvoj

pre 18 godina

Ajooooj. Setih se Kinkela. Lepo nam covek reko da ce da nam skinu osmeh s lica, da je Srbija oduvek samo geografski pojam. Coveku izletelo pa ga nema. Nego gde se kupuju opanci. Sira vec imamo, a paprike ce valjda da bude. Nisam bas gladan, al bos...ne ide.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Mene lično baš briga šta govore i predlažu pojedine članice Evropske unije. Mi jednostavno treba da gledamo sebe, da život u Srbiji uredimo tako da zemlja bude sigurna, bogata, otvorena za strane investicije, bez kriminala, zemlja gde se čuvaju ljudska prava, zemlja ekonomskog rasta, zemlja gde su nove tehnologije koje olakšavaju život prisutne svuda, zemlja ZNANJA.... Kad Srbija bude bila takva zemlja, članice Evropske unije će nas moliti da uđemo. Eto, narode prioni na posao i baš te briga za rezolucije.

misa rex

pre 18 godina

Stvari se polako komplikuju. Dok se mi prepucavamo oko elementarnih stvari, i pokusavamo da polupismenom delu populacije dokazemo aksiome, Evropa pocinje da preispituje svoje stavove vezane za zap. Balkan. Svima postaje jasno da u Srbiji nije bio problem samo sa diktaturom, vec sa opstim poimanjem stvari (mentalitetom), drugim recima sa narodom. Nas narod ne prihvata univerzalne civilizacijske vrednosti, a uz populisticku politiku kojoj je ova vlada sklona, to je jako tesko promeniti. I meni je u jednom trenutku zasmetala komparacija sa Hrvatskom, a onda sam shvatio da je to istina. U Hrvatskoj postoji opsti konsenzus o pristupu EU, za razliku od nas, koji jos uvek raspravljamo da li su EU, NATO ispravan put za Srbiju. Kod nas ne postoji kriticna masa za pristup porodici evropskih zemalja i za prihvatanje elementarnih civilizacijskih vrednosti. Gospodo, stvari su vrlo proste. Ili cemo se potruditi da sto pre udjemo u EU, ili nas za 50 godina nece biti.

Doctor Wu

pre 18 godina

Nije mi jasno kako se moze postici politicka stabilnost ako se zemlja ostavi u svojevrsnom vakuumu, ni na nebu ni na zemlji. U EU vrlo dobro znaju da, zapravo, samo clanstvo donosi politicku, ekonomsku i pravnu stabilnost: to se jasno pokazalo na primeru Portugalije, Irske, Grcke a to se i danas pokazuje na primerima Poljske, Slovacke, Kipra i ostalih novoprimljenih zemalja (sa izuzetkom Slovenije i Ceske).
Indikativno je da je glavni zagovornik pridruzivanja Srbije EU covek kome ta sargarepa treba na stolu dok ne zavrsi posao oko Kosova.
No, dobro, Srbiji (kao i BiH, Crnoj Gori i Albaniji) je ocigledno sudjeno da ostane u tom procepu izmedju Zapada i Istoka i treba se potruditi da se maksimalno izvuce korist iz te pozicije. I jos jednom, pitanja pravne drzave, sredjivanja korupcije i raskrscivanja s prosloscu moramo pod hitno da resimo zbog nas a ne zbog EU.

Dragana

pre 18 godina

Ovakve price su vec poznate svima. I ne trebaju nikoga da uzbudjuju, jer znamo, a i stalno nam potvrdjuju, da cemo ostati sa strane.
Bitno je da sami sredimo nasu zemlju, da se donesu zakoni, koji ce se i postovati,odnosno da mi sami tezimo boljem za nas, a ne da dozvolimo da jos uvek zivimo u haosu.
Zar nije prece da Srbi zive u sredjenoj drzavi koja funkcionise za njih, da imaju dobru saradnju sa svima, ekonomiju, od toga da sredjujemo ponovo stvari koje nam je neko drugi rekao ili naredio, a pri tome su znacajni samo na papiru, a ne u praksi? Moje misljenje je da je upravo tu problem, sto prvo moramo sami sebi da napravimo "raj", pa tek onda da razmisljamo o necemu drugome!
Provokacije ce uvek postojati, nasa zemlja nije resila jos neka pitanja, Hag itd., tako da ce sa ovim frazama ucenjivati jos dugo, ne smemo samo pasti na njihove provokacije!

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

E moja Evropo kukavicna, posle ovakvih izjava ces se kasnije cuditi sto ce na Balkanu da zavladaju radikalni elementi - prvo Kosovu dopustas da na celo njihove vlade dodje njihov Ratko Mladic (citaj: Ceku), kasnije ces se cuditi sto ce na celo nase vlade da dodje Seselj (citaj: Nikolic), kasnije ces se cuditi sto u Crnoj Gori i dalje vlada klan Gambini (citaj: Milo), kasnije ces se cuditi sto Bosna izgleda onako kako izgleda (citaj: sve samo ne drzava) i na kraju ces se cuditi sto nas zoves Balkan, a zaboravices da si upravo ti uzela tim ljudima pravo da postanu tvoj deo, deo Evrope. Hvala ti Evropo, evo u moje evropsko ime i balkansko poreklo!

apleton

pre 18 godina

Super, evo lepe prilike radikalima da ponovo likuju kako smo mi vec u Europi i kako je clanstvo u uniji samo farsa. Pitanje: - Zasto toliki trud kada se jasno vidi da ce nas tamo primiti tek kada se EU raspadne kao bivsi SSSR ?

Ранко

pre 18 godina

Доказ више да се морамо што пре мењати. За почетак, да почнемо поштовати ближње, закон и државу.

Gaga

pre 18 godina

A sta cemo sad?
Pazite formulaciju :"...istorija i civilizacijski temelji..."!?!
Znaci, u prevodu: oduvek su nam bili prirodni saveznici i politicki istomisljenici, a i krstimo se na isti nacin.
Pa, ako se priprema teren za prosirenje EU u najdaljoj buducnosti za zemlje zapadnog Balkana minus zemlje sa muslimanskom vecinom u stanovnistvu, onda je razumljiva ova retorika i priprema terena. I jasan je proces oko amputacije Kosova, dela Makedonije danas, a redefinisanje BiH kao drzave sutra. Znaci Turska i muslimanski entiteti na Balkanu u EU nikad, ma kako se to formulisalo.
Samo, gde je tu Srbija? Cini se - nigde, jer predstavlja lekciju za nove generacije kako se postupa sa nevaspitanom i nedisciplinovanom decom. A, valjda, nam daju vremena da svarimo borscs, pocepamo valjenjke, zaboravimo "Rjabinusku" i preorijentisemo se na zapadne vrednosti. Kamo srece da je tako! Samo, bojim se nesto da cemo mi Srbi tako lako nauciti da peremo zube i ruke, redovno se brijemo i koristimo dezodorans i prestanemo da mislimo o komsijinoj kravi.
A Nemacka bas u tome hoce da nam "pomogne". Da ima iste argumente i u buducnosti.
Steta!
Gaga, Beograd

komentar

pre 18 godina

Pa posle ovakvih saopstenja pitam se kako moze Oli Ren & Co. da svima nama deli "sargarepe" o nekoj toboze ujedinjenoj Evropi sa Srbijom u sebi. Sto bre lepo ne kazu da ih samo interesuje izlaz na Jadransko more, sto im Hrvati iz sve snage vec nude.

komentar

pre 18 godina

Pa posle ovakvih saopstenja pitam se kako moze Oli Ren & Co. da svima nama deli "sargarepe" o nekoj toboze ujedinjenoj Evropi sa Srbijom u sebi. Sto bre lepo ne kazu da ih samo interesuje izlaz na Jadransko more, sto im Hrvati iz sve snage vec nude.

Gaga

pre 18 godina

A sta cemo sad?
Pazite formulaciju :"...istorija i civilizacijski temelji..."!?!
Znaci, u prevodu: oduvek su nam bili prirodni saveznici i politicki istomisljenici, a i krstimo se na isti nacin.
Pa, ako se priprema teren za prosirenje EU u najdaljoj buducnosti za zemlje zapadnog Balkana minus zemlje sa muslimanskom vecinom u stanovnistvu, onda je razumljiva ova retorika i priprema terena. I jasan je proces oko amputacije Kosova, dela Makedonije danas, a redefinisanje BiH kao drzave sutra. Znaci Turska i muslimanski entiteti na Balkanu u EU nikad, ma kako se to formulisalo.
Samo, gde je tu Srbija? Cini se - nigde, jer predstavlja lekciju za nove generacije kako se postupa sa nevaspitanom i nedisciplinovanom decom. A, valjda, nam daju vremena da svarimo borscs, pocepamo valjenjke, zaboravimo "Rjabinusku" i preorijentisemo se na zapadne vrednosti. Kamo srece da je tako! Samo, bojim se nesto da cemo mi Srbi tako lako nauciti da peremo zube i ruke, redovno se brijemo i koristimo dezodorans i prestanemo da mislimo o komsijinoj kravi.
A Nemacka bas u tome hoce da nam "pomogne". Da ima iste argumente i u buducnosti.
Steta!
Gaga, Beograd

Ранко

pre 18 godina

Доказ више да се морамо што пре мењати. За почетак, да почнемо поштовати ближње, закон и државу.

apleton

pre 18 godina

Super, evo lepe prilike radikalima da ponovo likuju kako smo mi vec u Europi i kako je clanstvo u uniji samo farsa. Pitanje: - Zasto toliki trud kada se jasno vidi da ce nas tamo primiti tek kada se EU raspadne kao bivsi SSSR ?

Dragana

pre 18 godina

Ovakve price su vec poznate svima. I ne trebaju nikoga da uzbudjuju, jer znamo, a i stalno nam potvrdjuju, da cemo ostati sa strane.
Bitno je da sami sredimo nasu zemlju, da se donesu zakoni, koji ce se i postovati,odnosno da mi sami tezimo boljem za nas, a ne da dozvolimo da jos uvek zivimo u haosu.
Zar nije prece da Srbi zive u sredjenoj drzavi koja funkcionise za njih, da imaju dobru saradnju sa svima, ekonomiju, od toga da sredjujemo ponovo stvari koje nam je neko drugi rekao ili naredio, a pri tome su znacajni samo na papiru, a ne u praksi? Moje misljenje je da je upravo tu problem, sto prvo moramo sami sebi da napravimo "raj", pa tek onda da razmisljamo o necemu drugome!
Provokacije ce uvek postojati, nasa zemlja nije resila jos neka pitanja, Hag itd., tako da ce sa ovim frazama ucenjivati jos dugo, ne smemo samo pasti na njihove provokacije!

Doctor Wu

pre 18 godina

Nije mi jasno kako se moze postici politicka stabilnost ako se zemlja ostavi u svojevrsnom vakuumu, ni na nebu ni na zemlji. U EU vrlo dobro znaju da, zapravo, samo clanstvo donosi politicku, ekonomsku i pravnu stabilnost: to se jasno pokazalo na primeru Portugalije, Irske, Grcke a to se i danas pokazuje na primerima Poljske, Slovacke, Kipra i ostalih novoprimljenih zemalja (sa izuzetkom Slovenije i Ceske).
Indikativno je da je glavni zagovornik pridruzivanja Srbije EU covek kome ta sargarepa treba na stolu dok ne zavrsi posao oko Kosova.
No, dobro, Srbiji (kao i BiH, Crnoj Gori i Albaniji) je ocigledno sudjeno da ostane u tom procepu izmedju Zapada i Istoka i treba se potruditi da se maksimalno izvuce korist iz te pozicije. I jos jednom, pitanja pravne drzave, sredjivanja korupcije i raskrscivanja s prosloscu moramo pod hitno da resimo zbog nas a ne zbog EU.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

E moja Evropo kukavicna, posle ovakvih izjava ces se kasnije cuditi sto ce na Balkanu da zavladaju radikalni elementi - prvo Kosovu dopustas da na celo njihove vlade dodje njihov Ratko Mladic (citaj: Ceku), kasnije ces se cuditi sto ce na celo nase vlade da dodje Seselj (citaj: Nikolic), kasnije ces se cuditi sto u Crnoj Gori i dalje vlada klan Gambini (citaj: Milo), kasnije ces se cuditi sto Bosna izgleda onako kako izgleda (citaj: sve samo ne drzava) i na kraju ces se cuditi sto nas zoves Balkan, a zaboravices da si upravo ti uzela tim ljudima pravo da postanu tvoj deo, deo Evrope. Hvala ti Evropo, evo u moje evropsko ime i balkansko poreklo!

SamSvoj

pre 18 godina

Ajooooj. Setih se Kinkela. Lepo nam covek reko da ce da nam skinu osmeh s lica, da je Srbija oduvek samo geografski pojam. Coveku izletelo pa ga nema. Nego gde se kupuju opanci. Sira vec imamo, a paprike ce valjda da bude. Nisam bas gladan, al bos...ne ide.

Blogger

pre 18 godina

Najperfidnije od svega je sto Evropska Unija ne zeli da se izjasni jasno i glasno o tome ko moze da racuna na clanstvo. Ako 20-ak miliona stanovnika tzv. Zapadnog Balkana, zatim 50-ak miliona Ukrajinaca, 10 Bjelorusa i 4 Moldavaca uopste ne moze da racuna na eventualno clanstvo, nemaju li onda ove zemlje pravo da razmisljaju o nekim dugim integracijama, savezima .... a o Turskoj da i ne govorim.

Pera Detlic

pre 18 godina

Sve me podseca na pokusaj deteta u vodi da plivajuci uhvati loptu koja je dva puta veca od njega i kako god da pokusa ona ode jos dalje i na kraju pobegne osim ako je neki cika ne uhvati umesto njega. Za Hrvatsku su cike Austrija i Nemacka. Ne bih se iznenadio da i za nas odigraju tu ulogu.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Mene lično baš briga šta govore i predlažu pojedine članice Evropske unije. Mi jednostavno treba da gledamo sebe, da život u Srbiji uredimo tako da zemlja bude sigurna, bogata, otvorena za strane investicije, bez kriminala, zemlja gde se čuvaju ljudska prava, zemlja ekonomskog rasta, zemlja gde su nove tehnologije koje olakšavaju život prisutne svuda, zemlja ZNANJA.... Kad Srbija bude bila takva zemlja, članice Evropske unije će nas moliti da uđemo. Eto, narode prioni na posao i baš te briga za rezolucije.

misa rex

pre 18 godina

Stvari se polako komplikuju. Dok se mi prepucavamo oko elementarnih stvari, i pokusavamo da polupismenom delu populacije dokazemo aksiome, Evropa pocinje da preispituje svoje stavove vezane za zap. Balkan. Svima postaje jasno da u Srbiji nije bio problem samo sa diktaturom, vec sa opstim poimanjem stvari (mentalitetom), drugim recima sa narodom. Nas narod ne prihvata univerzalne civilizacijske vrednosti, a uz populisticku politiku kojoj je ova vlada sklona, to je jako tesko promeniti. I meni je u jednom trenutku zasmetala komparacija sa Hrvatskom, a onda sam shvatio da je to istina. U Hrvatskoj postoji opsti konsenzus o pristupu EU, za razliku od nas, koji jos uvek raspravljamo da li su EU, NATO ispravan put za Srbiju. Kod nas ne postoji kriticna masa za pristup porodici evropskih zemalja i za prihvatanje elementarnih civilizacijskih vrednosti. Gospodo, stvari su vrlo proste. Ili cemo se potruditi da sto pre udjemo u EU, ili nas za 50 godina nece biti.

Druid

pre 18 godina

Samo dokaz da moramo raditi na sebi nezavisno od toga sta ce se dogoditi. Mi moramo da napravimo od nase zemlje ugodno mesto za zivljenje, nije bitno da li smo u EU ili ne. Mora se raditi, uciti, postovati. Zivim u EU i ne mislim da su nedostizni, sta vise imaju i nedostatke koji su ocigledni. To naravno ne treba da nas tesi jer smo mi jos daleko od tog nivoa ali ako postoji iskrena zelja nista nije nedostizno. Dakle da pocnemo od nas samih.

Zoran Ferro@Ffm

pre 18 godina

Da ljudi koji podrzavaju ratne zlocince koji su na slobodi i pod zastitom drzave, i da ne placu za Slobom - Srbija bi bila danas tamo gde je Hrvatska.
Da ti isti grobari prosperiteta Srbije nisu ubili premijera Djindjica i radovali se njegovom smaknucu - Srbija bi bila danas tamo gde je Hrvatska, i ne bismo slusali nebulozna objasnjenja poput onog od luksemburskog ministra o "istoriji i civilizacijskim temeljima..." Hrvatske. Valjda zlobnik nije mislio o NDH i zlocinima Tudjmanije?
Sa druge strane postoje i vlade u EU koje ne podrzavaju stavove Holandije i Nemacke naprimer. Srbija mora da hitno potrazi saveznike medju njima i ispuni uslove dza obezbedjivanje njihove dalje podrske. Politika ovisnosti od zle macehe Rusije i nesagledavanje prljave igre SAD, kojoj takodje nije u interesu jaka, stabilna i jedinstvena EU i Srbija u okviru iste, mora odmah biti redefinisana.

Bilo kako bilo, mi snosimo najveci deo krivice i pod hitno obican svet mora da se spusti na zemlju i rastera ... motkom kriminalnu vladu, kvazi-opoziciju i rasturi ovaj brutalni udbaski sistem koji unistava svaku sansu za normalnu buducnost. Kompletna restauracija sistema je jedino spasonosno resenje za Srbiju. I najteze izvodljivo...

Pera

pre 18 godina

Duboko sam razočaran sastankom Evropskih ministara.Sve sto je tamo rečeno odiše cinizmom i, licemerjem. Nazalost iz izvestaja koji sam čuo na BBC u tamo jen ispoljena i visoka doza primitivnog nacionalizma posebno od Holandije i Francuske. Ministar Žan-Klod Junker tumaci istoriju balkanskih država o kojoj pojma nema, ali mu treba verovati jer on je ministar jedne valike i moćne evropske države. Pridružuju mu se i kolege u kolektivnom licitiranju ko manje zna o Balkanu i balkanskim državama. Ponovo se pominje njihova rogobatna i lažna kovanica Zapadni Balkan gde su utrpali i sve zemlje bivše Jugoslavije plus Albaniju koja ni kulturoloskio ni jezički ni istorijski tu ne spada. I na kraju dobije se zaključak u formi vetra u leđa nacionalističkim snagama na Balkanu da se digni na oružje pa naprave još jedan pokolj.
Naša krivica je nesumnjiva. Hrvatska je sve uradila da pokaže da je deo Evrope, a mi smo se sve vreme trudili da budemo istocnije od cak i od Urala.
Tesko nasoj deci. Za nas je još od 1987 godine sve bilo gotovo. Od Evropski operedeljenog coveka koji je tu Evropu proputovao još pre mnogo godina uzduž i popreko bez viza sa crvenim pasošem postajem Evroskeptik.
Ne želim da u moju zemlju i dalje dolaze Evropske Banke. Necu kupiti nikada proizvod koji nosi Evropsku robnu marku. Glasacu za onu stranku koja obeća da ce proterati strane banke . Vise ne postoje racionalni motivi za moje politicko promišljanje jer sam od Evrope odbijen istiom takvim iracionalnim razlozima

Bojan Hag

pre 18 godina

U pitanju je opsti strah da se "Evropljanima" smanji blagostanje prijemom novih clanica. Taj strah je po meni potpuno pogresno usmeren ka Zapadnom Balkanu tj. procesu daljeg prosirenja. Realan strah treba da dodje od cinjenice da sve vise kompanija svoju proizvodnju seli ka Kini i Indiji usled cega ovde u EU sve vise ljudi ostaje bez posla. To je pravi problem. Sto se tice Srbije, mislim da joj njena geografska pozicija garantuje clanstvo u EU kad tad i da Evropi vise treba Srbija nego Srbiji Evropa. A srpskoj vladi, ovoj i sledecim, treba da bude cilj da svojim gradjanima podigne standard tj. ojaca ekonomiju, da u drzavu uvede red i postovanje zakona, smanji korupciju, jednom recju da svojim gradjanima olaksa zivot. Na tom putu i sami gradjani moraju da ucestvuju, najpre menjajuci svest i marljivo radeci za svoje dobro. Kada se to desi niko vise nece ni biti zaintersovan da clanstvo u EU jer sta ono zaista donosi?

Triestino

pre 18 godina

Po meni evo je super vest. Ohrabrajuca. Narocito ona inicijativa Holandije da nam se garantuje status ! Sad treba prionuti na posao i iskoristiti ovu veliku sansu. Imam mnogo uslova, ali je i motivacija velika. Bez veze je komentarisati da EU hoce Hrvatsku pre nas, posto su Hrvati svakako otisli dalje u priblizavanju EU. Pored toga svako u EU ima pravo na svoje favorite. Mozda cemo mi sutra reci: hocemo Ukrajinu, a ne Tursku !

Komita

pre 18 godina

Pa posle ove izjave o "istoriji i kulturi" mislim da treba ohladiti sa Evropskom Unijom i Hagom. Mi jednostavno treba da radimo na tome da uredimo zemlju, donesemo odgovarajuce zakone, podstaknemo preduzetnicki duh, a zaboravimo na Hag i EU.
I naravno, nema te sargarepe koja nas moze naterati da dobrovoljo prihvatimo gubitak Kosova.

Marko, ex-NS

pre 18 godina

Pa imaju ljudi pravo. Godima se zavitlavaju sa nama, a mi nismo u stanju ni osnovne kriterijume da ispunimo, da o Mladicu i ne govorim. Na sta licimo, nismo bolje mogli ni da ocekujemo. A o subotnjoj sahrani, i oportunizmu Vlade, da i ne govorim...

rolerkouster

pre 18 godina

Lepo zvuci ta prica "da mi pocnemo od nas samih", ali je praksa u poslednjih 30-tak godina pokazala da zemlje poput nas mogu da se izvuku samo uz obilnu i neprekidnu tudju pomoc. Ne verujem da bi Portugal, pa cak i Spanija, ili Grcka, bili u mnogo boljoj situaciji od nas da su ostavljeni da se brinu sami o sebi. Oni su imali srece i danas su to relativno bogate i relativno sredjene zemlje. Mi ocito tu srecu necemo imati. Da nismo sposobni da se brinemo sami o sebi to smo vec dokazali, sto znaci da ce nas preuzeti neko drugi, ako vec EU nece. Posto bi jedino Rusi mogli da budu zainteresovani za nas, a znajuci kako prolaze oni za koje se Rusi zainteresuju, crno nam se pise. Ako nam se uopste ista pise.

Jovanovic

pre 18 godina

Uopste me ne iznenadjuju potezi EU.Ali tvrdim da su i nase reakcije potpuno neopravdane.Proteklih deset godina je jednostavno izgubljeno zahvaljujuci nasim domacim politickim ekspertima za unistavanje zemlje i perspektive.Oni su jako sposobni da pljackaju sve sto im dodje pod ruku.Mi smo u saci par naci-oligarha koji nas zbog svog bolesnog ega guraju u nove ratove i krize do konacne propasti.Ako mi vi koji kritkujete EU pokazete i jednu proevropsku karakternu crtu( cast Djindjicu)ovih koje smo izabrali da nas vode, onda vam dajem za pravo... Ali se bojim da su opet glasni u kukanju oni koji su samo pre par dana govorili da evropa nemoze bez nas i da njoj treba postavljati uslove.U kakvom mraku zivimo nije nas sramota ni istocnih komsija koji su ili u EU ili su vec sljedece godine u njoj.Tako da ce zahvaljujuci nama i samo nama drzava da nam lici na Goli otok sa kapama i logorasima osudjenim na nestajanje.A ako se budete nadali pomilovanju gorko se varate.U pravim demokratskim zemljama bi zbog ovakve uzrocno posledicne reakcije EU-a u doticnoj padale vlade a politicari bi odgovarali. Ali samo kod nas oni postaju kraljevi.

Maja V

pre 18 godina

Mislim da je to realno stanje stvari a nase je da pokusamo da se snadjemo u daroj situciji. Mnogo ce vode proteci Dunavom dok se oni sloze da li da nam oduzmu ili nadu da cemo ikada biti deo tog prostora. Moramo da shvatimo da su to ipak ozbiljna gospoda, koja nece ni da obecavaju nesto ako nisu u stanju da ispune zadato. Tako se gradi kredibilitet svake institucije, pa bi i mi tu to kontekstu mogli mnogo da naucimo.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Dokument koji je Holandija podnela je potpuna refleksija principa na kojima se bazira drustvo u toj zemlji. Pre svega - vladavina prava, i veoma visok stepen socijalne pravde. Sta hocu da kazem? Pravila igre su prosta, i igra je postena. Ima mesta za svakog, ali svako treba da zadovolji odredjene parametre da bi usao u klub. Treba da se manemo teorija zavere, raznih tumacenja sta o nama misli ovaj ili onaj, da li EU vise voli Hrvatsku ili Srbiju, ko nas u EU voli a ko ne, ko se kako krsti... Ko nas gura, a ko koci, ko 'oce da nas "zavrne"... To je sve totalno gubljenje vremena, i trosenje energije na nebitne stvari. Mi treba da se bavimo sobom, svojom svakodnevnicom. Ne treba nam EU da bismo ispravili mnoge stvari koje mozemo da ispravimo. Kada pokazemo da radimo na sebi i uredjenju svog dvorista, oberucke ce nas primiti. Smesno je raspravljati uopste da li EU od 400 miliona stanovnika moze primiti jos par zemljica sa Balkana, koje imaju manje od 20 miliona ljudi. Ali princip je princip - ne moze te niko pustiti unutra zato sto si jadan, mali, siromasan, pa ajde da ti se progleda, da ne stojis samo ti napolju, a svi su vec usli. Bavimo se sobom, a ne prognozama i analizama, to je najbolji recept, i EU ce doci brze nego sto mislimo. Pokazimo da smo civilizacijski zreli za Evropu, da nismo crna rupa u kojoj vlada primitivizam, ksenofobija, korupcija i "burazerski sistem"...

LondonCalling

pre 18 godina

Znaci radi se o 10-20 godina. Do tada ce, nadam se, Britanija izaci iz te institucije, a ostatak ce biti pun socijalnih i ekonomskih problema.
Srbija ce uci u EU kada sve ozbiljnije zemlje budu izlazile.

Lokomotiva

pre 18 godina

Moramo se konacno opredeliti na koju stranu cemo da gledamo, na Istok Ili Zapad. Meni licno je bliza evropska civilizacija od azijske, tako da cu shodno tome aktivno da ucestvujem u kreiranju buducnosti. Dobro cu da pazim za koga cu da glasam, trudicu se da ponasanjem i delima, opravdam makar geografski prostor na kome zivim. Doslo je vreme da se pruzme odgovornost za sudbinu dece i bez kukanja molim, vremena je malo. PS. sa zlocinima treba da raskrstimo zbog nas samih!

Плавуша

pre 18 godina

Неког је нестабилност на Балкану коштала новца, а неког - крви! Да Европа није била тврдичава према влади Анте Марковића прошли би јефтиније и они који су због тога дебело платили новцем, и они који су платили крвљу...Научисмо ли нешто из тога, и Европа и ми? Додуше, ни Србија не зна где су јој будуће границе, а не само Европа! Па, ето, имамо већ нешто заједничко...

Civilizacija

pre 18 godina

Problem je u tome sto je u Srbiji smao desetak odsto stanovnistva kompatibilno s Evropom i svime sto ona predstavlja. Ostalo stanovnistvo niti zna, niti razume, niti zeli da prihvati vrednosti na kojima pociva moderna Evropa. Steta zbog tih 10% talaca i steta zbog generacija mladih i dece koji ce ostati van evropskog kruga naroda. Ali za onih 90% - to je jedino pravicno resenje. Oni zaista tu ne pripadaju.

Aleksandar

pre 18 godina

Srbija treba da prekine razgovore u ulasku u EU, Nato...i da se prikloni Rusiji, kao sto je uradija Bjelorusija. Mogla bi dobijati energente po bagatelnim cijenama,kao sto ih dobija Bjelorusija, i time povecati privredni rast. A jos je Rusija jedno od najvecih svjetskih trzista. EU ce se ionako raspasti, dok bi mi dosli na red na uclanjenje.

petar mihajlovic

pre 18 godina

Ja bih uvek pre bio za privilegovano partnerstvo (kakvo ima Svajcarska sa Evropskom Unijom) nego za punopravno clanstvo. Mi Srbiju treba da sredimo i zavedemo pravnu drzavu zbog nas samih; demokratija nam treba da bi smo kontrolisali politicare a ne zato sto to to Evropa hoce. A istocno-evropske zemlje koje su vec pristupile evropskoj uniji su u mnogom pogledu zazalile. Istocni Nemci javno govore of kolonizaciji i porede nacin na koji je Zapadne Nemacka konfiskovala njihovu privredu sa britanskom kolonijalnom politikom u 19om veku.
Ostaje kao pitanje, medjutim, koja je onda svrha saradnje sa haskim sudom: kakva je to pretnja obustavljanjem pregovora o pridruzivanju kada pridruzivanje ne vodi clanstvu. Ovo kazem zato sto istovremeno mislim da je saradnja sa hagom visestruko korisna, jer nase sudstvo nije sposobno da obradjuje slucajeve tipa Mladica.

čišćenje

pre 18 godina

Godine prolaze, a malo se toga u Srbiji pokušava shvatiti i naučiti. Konstantno uspoređivanje s Hrvatskom je potpuno besmisleno. Htio to netko priznati ili ne, Hrvatska je u ovom trenutku daleko ispred Srbije po svemu. Umjesto priča o "nepravdama, nesklonosti Europe Srbima, hrvatskim saveznicima u EU" i slično treba se otrijezniti i krenuti pravim putem. Koji je smisao i nakon pola stoljeća nabijati na nos NDH kao (ne)primjer "civilizacijskih temelja Hrvatske"!? Po toj logici ni Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji nije mjesto u EU kao nekadašnjim fašističkim osovinama koje su pobile mlijune ljudi. Sve su te države raščistile sa svojom mračnom prošlošću i prošle katarzu uključujući i Hrvatsku što čitav svijet priznaje osim Srbije.
No kako da Srbija napreduje kad se uvijek bavi krivim stvarima? RTS sada truje Srbe "senzacionalnim otkrićem" tajno snimljenog filma o tome kako se CG priprema za otcjepljenje; Kosovo je izgubljeno, ali Koštunica i Vuk se prave kao da se ništa ne događa; trošite vrijeme na gluposti kao što su izbor za pjesmu Eurovizije. A Mladić je i dalje slobodan čovjek, vojska umjesto policije i dalje čuva granice, vizni režim je i dalje na snazi, ekonomija je i dalje u rasulu, standard je i dalje nizak. Nisu za to krivi ni Hrvatska ni Europa ni SAD.
Kako danas stvari stoje izgleda da samo jedna stvar može pokrenuti lavinu promjena: da se uvedu sportske sankcije i zabrane SCG da igra na Svjetskom prvenstu u Njemačkoj i Japanu. E to bi valjda jedino izazvalo zemljotres!

Nebojsa

pre 18 godina

Luksemburški premijer, Žan-Klod Junker, juče je izjavio da "Hrvatska treba da bude uglednan član EU obzirom na svoju istoriju i civilizacijske temelje". On je dodao da zato "ne bi Hrvatsku stavio u isti koš s ostalim zemljama zapadnog Balkana".

I sa ovakvim da budemo u istoj zajednici, pa ni u ludilu. I neka mi oproste nasi "evropejci" ali je ipak casnije bilo vikati "Bilje grob nego rob" onog 27 Marta 1941 nego bacati cvece na nemacke tenkove 1941 u Ljubljani i Zagrebu. I iz samog ptanja "Gde su granice Evrope" se vidi da oni zele da imaju eksluzivno pravo da samo "evropsku zajednicu" nazivaju Evropom sto je smesno i pokazuje sad vec i ne tako dobro skriveni rasizam i odbojnost prema onima van zajednice.

Milan

pre 18 godina

Nije sve tragicno kako izgleda.Srbija je imala kao saveznika Rusiju i Kinu. Ali ova sadasnja administracija nije znala da iskoristi na pravi nacin veze sa trenutno dva najjaca igraca svijeta. Pa cijela Evropa ce uskoro energetski da zavisi od Rusije. Cak 70% zemnog gasa i nafte ce da dolazi iz Rusije. Evropa koliko god to nemilo radila u buducnostice da dobro slusa glas Rusije. Na drugoj strani je Kina sa rastom bruto produkta od 10% godisnje postaje neminovno najveca ekonomska sila svijeta. Kreditni potencijali Kine su danas jedni od najvecih u svijetu. Sjetite se samo kako smo dobili kredit od 300 000 000 $.Sve to bez ikakvih uslovljvanja. Zato Srbija treba da odrzava sto cvrsce veze sa ove dvije zemlje. Evropa danas ima pregrst vlastitih problema.Nju ne teba moliti za uclanjeje po svaku cijenu. Uostalom ona ce sama doci kad shvati da joj jedno izolovano ostrvo na vlastitom tlu samo donosi probleme.

Mihailo

pre 18 godina

Znaci svedes nacionalne manjine na ispod 5%, sto genocidom, sto proterivanjem, sto nemogucnoscu povratka i postanes clan EU. Bas su nasi glupi. Optuzise ih za genocide, ciscenja itd. a oni ostali najmultietnickija drzava u okruzenju, ali cvrc od EU. EU priznaje samo uspesne genocide, ne i one u pokusaju.

GuC

pre 18 godina

Ta ista EU u koju ste iznenada izgubili poverenje nas ceka evo dve decenije vec. Za to vreme nam je EU davala milione eura za visegodisnje isplate penzija, decijih dodataka i svega sto je ljubljeni SM i family opljackao i razneo. Iako je imala, za nas nerazumne poteze, to je zato, sto verovali ili ne i EU ima sopstvene interese, koji ne moraju da se poklope sa nasim ( mi ih iovako nismo svesni). EU nije nepromenljiva, svet ide dalje, ali nama to nije vazno. Mi smo ostali u blatu i valjamo se, nemocni da ista promenimo i shvatimo. ZAsto se vredjate kad vam neko pokaze vas lik u ogledalu? Oni svoje ekonomske probleme, za koje na dugi rok i nema resenja (kina i Indija), moraju da rese . Za razliku od Srbije, evropski vlastodrsci MORAJU da poloze racune svojim GRADJANIMA. Onda je najlakse pokazati prstom na Balkan (citati: Srbiju), gradjanima EU je odmah lakse. To je privilegija mocnih, a Srbija nije ni na kolenima, Srbija lezi zakopana u mulju i ponekad mrdne da uzme malo vazduha...
Gradjani Srbije cute, okrecu glave, kao da se radi o necijem tudjem zivotu dok se razlike izmedju njih i Evropljana uvecavaju svemirskim brzinama. Da sad krenemo sa ozbiljnim reformama mentaliteta, institucija, shvatanja realnosti, trebalo bi nam 25 god (slobodna procena). Do tada se niko vise nece ni secati ovih sto su nam potrosili zivote. Stidi se Srbijo.

Misko

pre 18 godina

Evropska unija je zajednica drzava koje su potpisale ugovor u Nici!!!
U tom ugovoru pise "EU je otvorena za pristup svih drzava Evrope (kontinenta) koje ispunjavaju ... bla bla uslove". E sada nemcima to ne odgovara ne zele srbe u EU. Ovde se u principu radi o prihvatanju obaveza iz potpisanog ugovora. Zato sunarodnici ne mojte mnogo da se uzrujavate nego budimo spremni za 2012. Jos da se uslihtamo amerima i prica je gotova.

komsija

pre 18 godina

Dragi Evrpoljani!
Mi Albanci volimo vas i mrzimo istovremeno. Volimo jer Evropa je nasa aspiracija. Evropa je mesto gde mi pripadamo od kamenih doba...
Mrzimo vas jer vi to ne vidite. Mesate nas sa Srbijom i zovite taj "Zapadni" Balkan. Vidite i danas, posle 4 izgubljenih ratova, Srbi jos uvek govore o poternicima, o pravima Srbije, o ratnim herojima, o vertikalnim ljinima a nikao da pitaju gde je granica. Suprotno od nas oni imaju svoje granice a ne one Evropske, koje mi Albanci zelni smo da ne postoje.
Molim vas, odvojite nas od njih, jer mi znamo da granice Evrope su tamo gde miroljubivi narodi zive a ne gde tenkovi i karaule cuvaju granice. Govore o nama kako smo drugacija kultura i drugacija vera i ne razume da ni Srbi i ni Albanci "nemaju" ni kulturu i ni veru. Razlika je na tome da mi Albanci nismo imali priliku da razvijemo nasu kulturu i nasu veru, jer vasa srtaegija zrtvovanja radila "plodnom" tokom istorije. Da bi Srbi imali kulturu ili veru ne bi ponasali kako se ponasaju tokom tih 20 posljednjih godina!
Srbi nikako da to razume! Boje se da kada govore o "bratsvom i jedinsvom" ukljuce i nas (narocito nas)svoje komsije u takvu "zajednicu". Uvek oni misle da "bratsvo i jedinsvo" su oni, a ne mi i oni zajedno! Na najboljem varijantu "bratsvo i jedinsvo" su narodi koji govore isti jezik ili imaju istu veru a ne najblize kosije!
Mi Albanci, nikada zovemo druge narode iste vere nasu bracu. Cak i Albance sveokolo Balkana ne zovemo bracu ali samo prosto Albanci...
Zar ne vidite ko je ko? Zar ne vidite Vi(Evropo) i Mi(Albanci) smo istog mentaliteta? Te ja mrzim vas jer zrtvujte nas bojeci Srbije!...

milan-vp

pre 18 godina

Kada Srbiju ne budu vodili nadobudni doktori pravnih nauka, prepotentni knjizevnici, psiholozi koji podlezu zamkama sopstvene profesije, kada zapusite usta onoj gerontoloskoj ustanovi koju nazivate SANU, kada Crkva shvati kolicinu grehova prema sopstvenom narodu, kada se ne budete pozivali u svojim komentarima, manje-vise bez izuzetaka, na Baskiju, Kipar, Severnu Irsku..., kada, kada, kada...
Kada?
Kada shvatite da je vas Beograd isto sto i Pristina, Podgorica, Pariz ili Rim.
Obican glavni grad tamo jedne drzave.
Kada se oslobodite tog nagona da svima delite lekcije, da ste najpametniji, najsarmantniji, naj...naj...
Naj-obicniji kao i sav ostali svet. I ni u cemu niste bili u pravu poslednjih 15 (petnaest) godina.
A ko da vodi Srbiju?
Mali, srednji i priblizni umovi kojima je uzor Ante Markovic. A ne gorostasi tipa Veljka Kadijevica.
Inace su obadvojica iz istog sela. Zajedno su odrasli, zajedno su prosli rat, onaj, zajedno su se angazovali oko pocivse SFRJ.
Jedan je izabrao put ka Evropi, Hrvat po nacionalnosti, drugi Srbin priklonio se Slobodanu Milosevicu.
A mogao je da je hteo. Imao je najvecu moc u svojim rukama. Ne Ante Markovic. Veljko Kadijevic.

Mikac

pre 18 godina

Ovo je smesno,ironicno. Prosto mi je neverovatno kakve izjave daju i kakve poteze povlace pojedini evropski zvanicnici. POnekad pomislim da se u takvim izjavama takmice sa SRS-om ili SPS-om. Ja sam mislio da nasi politicari ne znaju sta hoce,a ispade da ni ovi evropski nisu bas sigurni sta hoce. Kakav apsurd! Uzdamo se u nekoga ko sasvim neskriveno pokazuje i izjavljuje da nije bas siguran u ono sto nudi. Jedino sto znam je da mi treba samo da se organizujemo i dovedemo i sebe i svoju drzavu u red u svakom smislu. Jednostavno neka nam uzor bude Norveska (koja nije clan unije),jer smo mnogo bezidejni da se razvijamo bez uzora.
Stavrno sam razovaran...mozda bi mogli sve da prodamo Japancima. :)

Stefan

pre 18 godina

Geografski polozaj Srbiji garantuje clanstvo u EU, jer ce se graniciti u potpunosti sa zemljama EU. Prijemom Ruminije i Bugarske EU ce pomeriti te granice koje pominje barem do crnog mora. Posle crnog mora neznam dokle ali ovo sto je pre (z.balkan) svakako onda spadaju u Evropu. Bugarska, Rumunija, Grcka, Poljska itd. su po tom poimanju "istorije i civilizaciskih temelja" vec prakticno u EU pa nece biti problem ni za Srbiju. Ipak su SAD za svetlosnu godinu ispred ovih evropskih "civilizatelja".

ja

pre 18 godina

Hrvatska je činila greške u prošlosti i od njih nitko ne bježi. Međutim, problem nije ako pogriješiš nego je problem ako iz greške ne izvučeš spoznaju gdje si pogriješio. Pitajte Pupovca i Stanimirovića kako žive Srbi u Hrvatskoj danas, usprkos svemu! Hrvatska ide naprijed i pokazalo se da je ipak odnosila dobre odluke. Da nije, da se nije oduprla Miloševiću čak i po cijenu rata, ne bi danas bila tu gdje je već bi bila na dnu dna, baš kao Srbija. Da nije bilo rata, Hrvatska bi danas već bila dio EU, baš kao Slovenija. Da nije bilo Miloševića i SANU, dio EU bi vjerojatno bila i Srbija. Nažalost...

Ko dočeka Pričaće

pre 18 godina

Prošao sam danas deo novootvorenog autoputa Horgoš - Kečkemet.Mađari ne bi džabe krečili da Evropi ne treba autoput kroz Srbiju i suvozemna veza sa Makedonijom i Grčkom.Ali stvarno moramo da se menjamo jer samo par stotina metara od graničnog prelaza i ulaska u moju voljenu haos zemlju - trska, gomile đubreta, bačene spoljnje gume, policijske kontrole...To u Mađarskoj nećete videti.

Srecno komsije!

pre 18 godina

Cudi me da je EU ovoliko dugo trebalo da spoznaju da Hrvati jesu mnogo blizi EU nego iko drugi sa ovih i okolnih podrucaja. Hrvati imaju pobednicki mentalitet, uvek su imali zelju i znali kako da se nametnu zapadu, lokacija i prirodne lepote Hrvatske su veoma ponudljive i dopadljive, predali su Gotovinu itd. Realno, Hrvatski stil zivota je mnogo vise Evropski nego li Rumunije ili Bugarske.

U se i u svoje...

pre 18 godina

Svaki komentar luksemburskog ministra je izlisan - bilo koji drugi argument bi odavao manje neznanja i izvrtanja istine od "kulture i istorijskih tekovina" Hrvata. No sta je, tu je - polako i najnaivnijim postaje jasno gde hoce da nas stave. Jos kad nam udare reparacije za Bosnu...
Zato (ako ikako mozemo) zavrnimo rukave i izvucimo maksimalno iz ove situacije. Kad budemo sredili stanje u svojoj kuci, poziv za pridruzivanje ce sam doci. Drugo je pitanje da li cemo ga onda hteti.

open your eyes

pre 18 godina

Prošli tjedan su ministri EU naveli Hrvatsku kao primjer multikulturalnog i multietničkog života u regiji. Zar mislite da bi i to Europa izjavila tek tako i kompromitirala se? Umjesto da samo kritizirate druge, a sebe stalno proglašavate nekakvim svecima i neshvaćenima otvorite oči i bacite pogled u susjedstvo.

BradO

pre 18 godina

Definitivno Srbima nedostaje vremeplov, ali još nije patentiran. Kada se to dogodi, polovina će odleteti u slavnu prošlost, a druga polovina u obećanu budućnost. Srećni jedni, srećni drugi. A ja bih, pošto selektivno zaboravljam, prošlost ostavio na miru, dok budućnost ne bih čačkao. Znajući šta mi se sve dešavalo, uopšte ne nameravam da saznam šta će mi se još dogoditi.

Micko

pre 18 godina

Hrvatska ce u EU uci kao i ostali Balkanci. Da nije tako nebi Slovenci pravili tako velike i moderne granicne prelaze izmedju EU i TZV Zapadnog Balkana. Licno mislim da EU strahovito pada i padace jos vise, za nas je bitno da nam omoguce otvoreno trziste, a za ostalo bi trebalo sami da se pobrinemo. Nije neki veliki prioritet biti clan u EU, mnogo je bitnije da stvarno sami sebi sredimo i nas i nasu drzavu ako je moguce bez CG I Kosova.

Realni

pre 18 godina

Ja i dalje tvrdim da pametno smisljena i dobro placena reklama o prirodnim ljepotama zemlje ce ucinite vise na priblizavanju Evropi i privlacenju stranih investitora nego svi zakoni, reforme, lobiranja, kuknjave i molbe. Ljudi pamte lijepo i hoce da se identifikuju sa lijepim. To je pametno iskoristila Hrvatska koja svagdje gura u pravi plan svoju prelijepu obalu. A onda reklame na CNN-u, dovodjenje turistickih novinara, aktivna i ISPLANIRANA promocija itd itd. Jedina kulturoloska razlika izmedju Hrvata i Srba je ta da su Hrvati shvatili kako funkcionise svijet a mi jos uvijek pokusavamo ispravljati krive Drine! Zato - ocistimo rijeke, livade i brda. Zategnimo trotoare, posadimo cvijece po parkovima, pokrpimo puteve, obnovimo fasade i ocistimo klozete. Zar su za ovo potrebne miljarde i neka posebna evropska analiza i pamet? Uredimo sebe, sitne stvari i Evropa ce nam se magicno ukazati sama od sebe.

nena

pre 18 godina

O Evropi treba da razmislimo. Katolicka Hrvatska je dobrodosla, pod okriljem Nemacke.Pitanje je da li je to dobro drustvo za nas. Nema zavere, oni sire katolicanstvo, a nama tu nije mesto.

komentar

pre 18 godina

Pa posle ovakvih saopstenja pitam se kako moze Oli Ren & Co. da svima nama deli "sargarepe" o nekoj toboze ujedinjenoj Evropi sa Srbijom u sebi. Sto bre lepo ne kazu da ih samo interesuje izlaz na Jadransko more, sto im Hrvati iz sve snage vec nude.

Gaga

pre 18 godina

A sta cemo sad?
Pazite formulaciju :"...istorija i civilizacijski temelji..."!?!
Znaci, u prevodu: oduvek su nam bili prirodni saveznici i politicki istomisljenici, a i krstimo se na isti nacin.
Pa, ako se priprema teren za prosirenje EU u najdaljoj buducnosti za zemlje zapadnog Balkana minus zemlje sa muslimanskom vecinom u stanovnistvu, onda je razumljiva ova retorika i priprema terena. I jasan je proces oko amputacije Kosova, dela Makedonije danas, a redefinisanje BiH kao drzave sutra. Znaci Turska i muslimanski entiteti na Balkanu u EU nikad, ma kako se to formulisalo.
Samo, gde je tu Srbija? Cini se - nigde, jer predstavlja lekciju za nove generacije kako se postupa sa nevaspitanom i nedisciplinovanom decom. A, valjda, nam daju vremena da svarimo borscs, pocepamo valjenjke, zaboravimo "Rjabinusku" i preorijentisemo se na zapadne vrednosti. Kamo srece da je tako! Samo, bojim se nesto da cemo mi Srbi tako lako nauciti da peremo zube i ruke, redovno se brijemo i koristimo dezodorans i prestanemo da mislimo o komsijinoj kravi.
A Nemacka bas u tome hoce da nam "pomogne". Da ima iste argumente i u buducnosti.
Steta!
Gaga, Beograd

Ранко

pre 18 godina

Доказ више да се морамо што пре мењати. За почетак, да почнемо поштовати ближње, закон и државу.

apleton

pre 18 godina

Super, evo lepe prilike radikalima da ponovo likuju kako smo mi vec u Europi i kako je clanstvo u uniji samo farsa. Pitanje: - Zasto toliki trud kada se jasno vidi da ce nas tamo primiti tek kada se EU raspadne kao bivsi SSSR ?

Dragana

pre 18 godina

Ovakve price su vec poznate svima. I ne trebaju nikoga da uzbudjuju, jer znamo, a i stalno nam potvrdjuju, da cemo ostati sa strane.
Bitno je da sami sredimo nasu zemlju, da se donesu zakoni, koji ce se i postovati,odnosno da mi sami tezimo boljem za nas, a ne da dozvolimo da jos uvek zivimo u haosu.
Zar nije prece da Srbi zive u sredjenoj drzavi koja funkcionise za njih, da imaju dobru saradnju sa svima, ekonomiju, od toga da sredjujemo ponovo stvari koje nam je neko drugi rekao ili naredio, a pri tome su znacajni samo na papiru, a ne u praksi? Moje misljenje je da je upravo tu problem, sto prvo moramo sami sebi da napravimo "raj", pa tek onda da razmisljamo o necemu drugome!
Provokacije ce uvek postojati, nasa zemlja nije resila jos neka pitanja, Hag itd., tako da ce sa ovim frazama ucenjivati jos dugo, ne smemo samo pasti na njihove provokacije!

Doctor Wu

pre 18 godina

Nije mi jasno kako se moze postici politicka stabilnost ako se zemlja ostavi u svojevrsnom vakuumu, ni na nebu ni na zemlji. U EU vrlo dobro znaju da, zapravo, samo clanstvo donosi politicku, ekonomsku i pravnu stabilnost: to se jasno pokazalo na primeru Portugalije, Irske, Grcke a to se i danas pokazuje na primerima Poljske, Slovacke, Kipra i ostalih novoprimljenih zemalja (sa izuzetkom Slovenije i Ceske).
Indikativno je da je glavni zagovornik pridruzivanja Srbije EU covek kome ta sargarepa treba na stolu dok ne zavrsi posao oko Kosova.
No, dobro, Srbiji (kao i BiH, Crnoj Gori i Albaniji) je ocigledno sudjeno da ostane u tom procepu izmedju Zapada i Istoka i treba se potruditi da se maksimalno izvuce korist iz te pozicije. I jos jednom, pitanja pravne drzave, sredjivanja korupcije i raskrscivanja s prosloscu moramo pod hitno da resimo zbog nas a ne zbog EU.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

E moja Evropo kukavicna, posle ovakvih izjava ces se kasnije cuditi sto ce na Balkanu da zavladaju radikalni elementi - prvo Kosovu dopustas da na celo njihove vlade dodje njihov Ratko Mladic (citaj: Ceku), kasnije ces se cuditi sto ce na celo nase vlade da dodje Seselj (citaj: Nikolic), kasnije ces se cuditi sto u Crnoj Gori i dalje vlada klan Gambini (citaj: Milo), kasnije ces se cuditi sto Bosna izgleda onako kako izgleda (citaj: sve samo ne drzava) i na kraju ces se cuditi sto nas zoves Balkan, a zaboravices da si upravo ti uzela tim ljudima pravo da postanu tvoj deo, deo Evrope. Hvala ti Evropo, evo u moje evropsko ime i balkansko poreklo!

SamSvoj

pre 18 godina

Ajooooj. Setih se Kinkela. Lepo nam covek reko da ce da nam skinu osmeh s lica, da je Srbija oduvek samo geografski pojam. Coveku izletelo pa ga nema. Nego gde se kupuju opanci. Sira vec imamo, a paprike ce valjda da bude. Nisam bas gladan, al bos...ne ide.

Blogger

pre 18 godina

Najperfidnije od svega je sto Evropska Unija ne zeli da se izjasni jasno i glasno o tome ko moze da racuna na clanstvo. Ako 20-ak miliona stanovnika tzv. Zapadnog Balkana, zatim 50-ak miliona Ukrajinaca, 10 Bjelorusa i 4 Moldavaca uopste ne moze da racuna na eventualno clanstvo, nemaju li onda ove zemlje pravo da razmisljaju o nekim dugim integracijama, savezima .... a o Turskoj da i ne govorim.

Pera Detlic

pre 18 godina

Sve me podseca na pokusaj deteta u vodi da plivajuci uhvati loptu koja je dva puta veca od njega i kako god da pokusa ona ode jos dalje i na kraju pobegne osim ako je neki cika ne uhvati umesto njega. Za Hrvatsku su cike Austrija i Nemacka. Ne bih se iznenadio da i za nas odigraju tu ulogu.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Mene lično baš briga šta govore i predlažu pojedine članice Evropske unije. Mi jednostavno treba da gledamo sebe, da život u Srbiji uredimo tako da zemlja bude sigurna, bogata, otvorena za strane investicije, bez kriminala, zemlja gde se čuvaju ljudska prava, zemlja ekonomskog rasta, zemlja gde su nove tehnologije koje olakšavaju život prisutne svuda, zemlja ZNANJA.... Kad Srbija bude bila takva zemlja, članice Evropske unije će nas moliti da uđemo. Eto, narode prioni na posao i baš te briga za rezolucije.

misa rex

pre 18 godina

Stvari se polako komplikuju. Dok se mi prepucavamo oko elementarnih stvari, i pokusavamo da polupismenom delu populacije dokazemo aksiome, Evropa pocinje da preispituje svoje stavove vezane za zap. Balkan. Svima postaje jasno da u Srbiji nije bio problem samo sa diktaturom, vec sa opstim poimanjem stvari (mentalitetom), drugim recima sa narodom. Nas narod ne prihvata univerzalne civilizacijske vrednosti, a uz populisticku politiku kojoj je ova vlada sklona, to je jako tesko promeniti. I meni je u jednom trenutku zasmetala komparacija sa Hrvatskom, a onda sam shvatio da je to istina. U Hrvatskoj postoji opsti konsenzus o pristupu EU, za razliku od nas, koji jos uvek raspravljamo da li su EU, NATO ispravan put za Srbiju. Kod nas ne postoji kriticna masa za pristup porodici evropskih zemalja i za prihvatanje elementarnih civilizacijskih vrednosti. Gospodo, stvari su vrlo proste. Ili cemo se potruditi da sto pre udjemo u EU, ili nas za 50 godina nece biti.

Druid

pre 18 godina

Samo dokaz da moramo raditi na sebi nezavisno od toga sta ce se dogoditi. Mi moramo da napravimo od nase zemlje ugodno mesto za zivljenje, nije bitno da li smo u EU ili ne. Mora se raditi, uciti, postovati. Zivim u EU i ne mislim da su nedostizni, sta vise imaju i nedostatke koji su ocigledni. To naravno ne treba da nas tesi jer smo mi jos daleko od tog nivoa ali ako postoji iskrena zelja nista nije nedostizno. Dakle da pocnemo od nas samih.

Zoran Ferro@Ffm

pre 18 godina

Da ljudi koji podrzavaju ratne zlocince koji su na slobodi i pod zastitom drzave, i da ne placu za Slobom - Srbija bi bila danas tamo gde je Hrvatska.
Da ti isti grobari prosperiteta Srbije nisu ubili premijera Djindjica i radovali se njegovom smaknucu - Srbija bi bila danas tamo gde je Hrvatska, i ne bismo slusali nebulozna objasnjenja poput onog od luksemburskog ministra o "istoriji i civilizacijskim temeljima..." Hrvatske. Valjda zlobnik nije mislio o NDH i zlocinima Tudjmanije?
Sa druge strane postoje i vlade u EU koje ne podrzavaju stavove Holandije i Nemacke naprimer. Srbija mora da hitno potrazi saveznike medju njima i ispuni uslove dza obezbedjivanje njihove dalje podrske. Politika ovisnosti od zle macehe Rusije i nesagledavanje prljave igre SAD, kojoj takodje nije u interesu jaka, stabilna i jedinstvena EU i Srbija u okviru iste, mora odmah biti redefinisana.

Bilo kako bilo, mi snosimo najveci deo krivice i pod hitno obican svet mora da se spusti na zemlju i rastera ... motkom kriminalnu vladu, kvazi-opoziciju i rasturi ovaj brutalni udbaski sistem koji unistava svaku sansu za normalnu buducnost. Kompletna restauracija sistema je jedino spasonosno resenje za Srbiju. I najteze izvodljivo...

Pera

pre 18 godina

Duboko sam razočaran sastankom Evropskih ministara.Sve sto je tamo rečeno odiše cinizmom i, licemerjem. Nazalost iz izvestaja koji sam čuo na BBC u tamo jen ispoljena i visoka doza primitivnog nacionalizma posebno od Holandije i Francuske. Ministar Žan-Klod Junker tumaci istoriju balkanskih država o kojoj pojma nema, ali mu treba verovati jer on je ministar jedne valike i moćne evropske države. Pridružuju mu se i kolege u kolektivnom licitiranju ko manje zna o Balkanu i balkanskim državama. Ponovo se pominje njihova rogobatna i lažna kovanica Zapadni Balkan gde su utrpali i sve zemlje bivše Jugoslavije plus Albaniju koja ni kulturoloskio ni jezički ni istorijski tu ne spada. I na kraju dobije se zaključak u formi vetra u leđa nacionalističkim snagama na Balkanu da se digni na oružje pa naprave još jedan pokolj.
Naša krivica je nesumnjiva. Hrvatska je sve uradila da pokaže da je deo Evrope, a mi smo se sve vreme trudili da budemo istocnije od cak i od Urala.
Tesko nasoj deci. Za nas je još od 1987 godine sve bilo gotovo. Od Evropski operedeljenog coveka koji je tu Evropu proputovao još pre mnogo godina uzduž i popreko bez viza sa crvenim pasošem postajem Evroskeptik.
Ne želim da u moju zemlju i dalje dolaze Evropske Banke. Necu kupiti nikada proizvod koji nosi Evropsku robnu marku. Glasacu za onu stranku koja obeća da ce proterati strane banke . Vise ne postoje racionalni motivi za moje politicko promišljanje jer sam od Evrope odbijen istiom takvim iracionalnim razlozima

Bojan Hag

pre 18 godina

U pitanju je opsti strah da se "Evropljanima" smanji blagostanje prijemom novih clanica. Taj strah je po meni potpuno pogresno usmeren ka Zapadnom Balkanu tj. procesu daljeg prosirenja. Realan strah treba da dodje od cinjenice da sve vise kompanija svoju proizvodnju seli ka Kini i Indiji usled cega ovde u EU sve vise ljudi ostaje bez posla. To je pravi problem. Sto se tice Srbije, mislim da joj njena geografska pozicija garantuje clanstvo u EU kad tad i da Evropi vise treba Srbija nego Srbiji Evropa. A srpskoj vladi, ovoj i sledecim, treba da bude cilj da svojim gradjanima podigne standard tj. ojaca ekonomiju, da u drzavu uvede red i postovanje zakona, smanji korupciju, jednom recju da svojim gradjanima olaksa zivot. Na tom putu i sami gradjani moraju da ucestvuju, najpre menjajuci svest i marljivo radeci za svoje dobro. Kada se to desi niko vise nece ni biti zaintersovan da clanstvo u EU jer sta ono zaista donosi?

Triestino

pre 18 godina

Po meni evo je super vest. Ohrabrajuca. Narocito ona inicijativa Holandije da nam se garantuje status ! Sad treba prionuti na posao i iskoristiti ovu veliku sansu. Imam mnogo uslova, ali je i motivacija velika. Bez veze je komentarisati da EU hoce Hrvatsku pre nas, posto su Hrvati svakako otisli dalje u priblizavanju EU. Pored toga svako u EU ima pravo na svoje favorite. Mozda cemo mi sutra reci: hocemo Ukrajinu, a ne Tursku !

Komita

pre 18 godina

Pa posle ove izjave o "istoriji i kulturi" mislim da treba ohladiti sa Evropskom Unijom i Hagom. Mi jednostavno treba da radimo na tome da uredimo zemlju, donesemo odgovarajuce zakone, podstaknemo preduzetnicki duh, a zaboravimo na Hag i EU.
I naravno, nema te sargarepe koja nas moze naterati da dobrovoljo prihvatimo gubitak Kosova.

Marko, ex-NS

pre 18 godina

Pa imaju ljudi pravo. Godima se zavitlavaju sa nama, a mi nismo u stanju ni osnovne kriterijume da ispunimo, da o Mladicu i ne govorim. Na sta licimo, nismo bolje mogli ni da ocekujemo. A o subotnjoj sahrani, i oportunizmu Vlade, da i ne govorim...

rolerkouster

pre 18 godina

Lepo zvuci ta prica "da mi pocnemo od nas samih", ali je praksa u poslednjih 30-tak godina pokazala da zemlje poput nas mogu da se izvuku samo uz obilnu i neprekidnu tudju pomoc. Ne verujem da bi Portugal, pa cak i Spanija, ili Grcka, bili u mnogo boljoj situaciji od nas da su ostavljeni da se brinu sami o sebi. Oni su imali srece i danas su to relativno bogate i relativno sredjene zemlje. Mi ocito tu srecu necemo imati. Da nismo sposobni da se brinemo sami o sebi to smo vec dokazali, sto znaci da ce nas preuzeti neko drugi, ako vec EU nece. Posto bi jedino Rusi mogli da budu zainteresovani za nas, a znajuci kako prolaze oni za koje se Rusi zainteresuju, crno nam se pise. Ako nam se uopste ista pise.

Jovanovic

pre 18 godina

Uopste me ne iznenadjuju potezi EU.Ali tvrdim da su i nase reakcije potpuno neopravdane.Proteklih deset godina je jednostavno izgubljeno zahvaljujuci nasim domacim politickim ekspertima za unistavanje zemlje i perspektive.Oni su jako sposobni da pljackaju sve sto im dodje pod ruku.Mi smo u saci par naci-oligarha koji nas zbog svog bolesnog ega guraju u nove ratove i krize do konacne propasti.Ako mi vi koji kritkujete EU pokazete i jednu proevropsku karakternu crtu( cast Djindjicu)ovih koje smo izabrali da nas vode, onda vam dajem za pravo... Ali se bojim da su opet glasni u kukanju oni koji su samo pre par dana govorili da evropa nemoze bez nas i da njoj treba postavljati uslove.U kakvom mraku zivimo nije nas sramota ni istocnih komsija koji su ili u EU ili su vec sljedece godine u njoj.Tako da ce zahvaljujuci nama i samo nama drzava da nam lici na Goli otok sa kapama i logorasima osudjenim na nestajanje.A ako se budete nadali pomilovanju gorko se varate.U pravim demokratskim zemljama bi zbog ovakve uzrocno posledicne reakcije EU-a u doticnoj padale vlade a politicari bi odgovarali. Ali samo kod nas oni postaju kraljevi.

Maja V

pre 18 godina

Mislim da je to realno stanje stvari a nase je da pokusamo da se snadjemo u daroj situciji. Mnogo ce vode proteci Dunavom dok se oni sloze da li da nam oduzmu ili nadu da cemo ikada biti deo tog prostora. Moramo da shvatimo da su to ipak ozbiljna gospoda, koja nece ni da obecavaju nesto ako nisu u stanju da ispune zadato. Tako se gradi kredibilitet svake institucije, pa bi i mi tu to kontekstu mogli mnogo da naucimo.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Dokument koji je Holandija podnela je potpuna refleksija principa na kojima se bazira drustvo u toj zemlji. Pre svega - vladavina prava, i veoma visok stepen socijalne pravde. Sta hocu da kazem? Pravila igre su prosta, i igra je postena. Ima mesta za svakog, ali svako treba da zadovolji odredjene parametre da bi usao u klub. Treba da se manemo teorija zavere, raznih tumacenja sta o nama misli ovaj ili onaj, da li EU vise voli Hrvatsku ili Srbiju, ko nas u EU voli a ko ne, ko se kako krsti... Ko nas gura, a ko koci, ko 'oce da nas "zavrne"... To je sve totalno gubljenje vremena, i trosenje energije na nebitne stvari. Mi treba da se bavimo sobom, svojom svakodnevnicom. Ne treba nam EU da bismo ispravili mnoge stvari koje mozemo da ispravimo. Kada pokazemo da radimo na sebi i uredjenju svog dvorista, oberucke ce nas primiti. Smesno je raspravljati uopste da li EU od 400 miliona stanovnika moze primiti jos par zemljica sa Balkana, koje imaju manje od 20 miliona ljudi. Ali princip je princip - ne moze te niko pustiti unutra zato sto si jadan, mali, siromasan, pa ajde da ti se progleda, da ne stojis samo ti napolju, a svi su vec usli. Bavimo se sobom, a ne prognozama i analizama, to je najbolji recept, i EU ce doci brze nego sto mislimo. Pokazimo da smo civilizacijski zreli za Evropu, da nismo crna rupa u kojoj vlada primitivizam, ksenofobija, korupcija i "burazerski sistem"...

LondonCalling

pre 18 godina

Znaci radi se o 10-20 godina. Do tada ce, nadam se, Britanija izaci iz te institucije, a ostatak ce biti pun socijalnih i ekonomskih problema.
Srbija ce uci u EU kada sve ozbiljnije zemlje budu izlazile.

Lokomotiva

pre 18 godina

Moramo se konacno opredeliti na koju stranu cemo da gledamo, na Istok Ili Zapad. Meni licno je bliza evropska civilizacija od azijske, tako da cu shodno tome aktivno da ucestvujem u kreiranju buducnosti. Dobro cu da pazim za koga cu da glasam, trudicu se da ponasanjem i delima, opravdam makar geografski prostor na kome zivim. Doslo je vreme da se pruzme odgovornost za sudbinu dece i bez kukanja molim, vremena je malo. PS. sa zlocinima treba da raskrstimo zbog nas samih!

Плавуша

pre 18 godina

Неког је нестабилност на Балкану коштала новца, а неког - крви! Да Европа није била тврдичава према влади Анте Марковића прошли би јефтиније и они који су због тога дебело платили новцем, и они који су платили крвљу...Научисмо ли нешто из тога, и Европа и ми? Додуше, ни Србија не зна где су јој будуће границе, а не само Европа! Па, ето, имамо већ нешто заједничко...

Civilizacija

pre 18 godina

Problem je u tome sto je u Srbiji smao desetak odsto stanovnistva kompatibilno s Evropom i svime sto ona predstavlja. Ostalo stanovnistvo niti zna, niti razume, niti zeli da prihvati vrednosti na kojima pociva moderna Evropa. Steta zbog tih 10% talaca i steta zbog generacija mladih i dece koji ce ostati van evropskog kruga naroda. Ali za onih 90% - to je jedino pravicno resenje. Oni zaista tu ne pripadaju.

Aleksandar

pre 18 godina

Srbija treba da prekine razgovore u ulasku u EU, Nato...i da se prikloni Rusiji, kao sto je uradija Bjelorusija. Mogla bi dobijati energente po bagatelnim cijenama,kao sto ih dobija Bjelorusija, i time povecati privredni rast. A jos je Rusija jedno od najvecih svjetskih trzista. EU ce se ionako raspasti, dok bi mi dosli na red na uclanjenje.

petar mihajlovic

pre 18 godina

Ja bih uvek pre bio za privilegovano partnerstvo (kakvo ima Svajcarska sa Evropskom Unijom) nego za punopravno clanstvo. Mi Srbiju treba da sredimo i zavedemo pravnu drzavu zbog nas samih; demokratija nam treba da bi smo kontrolisali politicare a ne zato sto to to Evropa hoce. A istocno-evropske zemlje koje su vec pristupile evropskoj uniji su u mnogom pogledu zazalile. Istocni Nemci javno govore of kolonizaciji i porede nacin na koji je Zapadne Nemacka konfiskovala njihovu privredu sa britanskom kolonijalnom politikom u 19om veku.
Ostaje kao pitanje, medjutim, koja je onda svrha saradnje sa haskim sudom: kakva je to pretnja obustavljanjem pregovora o pridruzivanju kada pridruzivanje ne vodi clanstvu. Ovo kazem zato sto istovremeno mislim da je saradnja sa hagom visestruko korisna, jer nase sudstvo nije sposobno da obradjuje slucajeve tipa Mladica.

čišćenje

pre 18 godina

Godine prolaze, a malo se toga u Srbiji pokušava shvatiti i naučiti. Konstantno uspoređivanje s Hrvatskom je potpuno besmisleno. Htio to netko priznati ili ne, Hrvatska je u ovom trenutku daleko ispred Srbije po svemu. Umjesto priča o "nepravdama, nesklonosti Europe Srbima, hrvatskim saveznicima u EU" i slično treba se otrijezniti i krenuti pravim putem. Koji je smisao i nakon pola stoljeća nabijati na nos NDH kao (ne)primjer "civilizacijskih temelja Hrvatske"!? Po toj logici ni Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji nije mjesto u EU kao nekadašnjim fašističkim osovinama koje su pobile mlijune ljudi. Sve su te države raščistile sa svojom mračnom prošlošću i prošle katarzu uključujući i Hrvatsku što čitav svijet priznaje osim Srbije.
No kako da Srbija napreduje kad se uvijek bavi krivim stvarima? RTS sada truje Srbe "senzacionalnim otkrićem" tajno snimljenog filma o tome kako se CG priprema za otcjepljenje; Kosovo je izgubljeno, ali Koštunica i Vuk se prave kao da se ništa ne događa; trošite vrijeme na gluposti kao što su izbor za pjesmu Eurovizije. A Mladić je i dalje slobodan čovjek, vojska umjesto policije i dalje čuva granice, vizni režim je i dalje na snazi, ekonomija je i dalje u rasulu, standard je i dalje nizak. Nisu za to krivi ni Hrvatska ni Europa ni SAD.
Kako danas stvari stoje izgleda da samo jedna stvar može pokrenuti lavinu promjena: da se uvedu sportske sankcije i zabrane SCG da igra na Svjetskom prvenstu u Njemačkoj i Japanu. E to bi valjda jedino izazvalo zemljotres!

Nebojsa

pre 18 godina

Luksemburški premijer, Žan-Klod Junker, juče je izjavio da "Hrvatska treba da bude uglednan član EU obzirom na svoju istoriju i civilizacijske temelje". On je dodao da zato "ne bi Hrvatsku stavio u isti koš s ostalim zemljama zapadnog Balkana".

I sa ovakvim da budemo u istoj zajednici, pa ni u ludilu. I neka mi oproste nasi "evropejci" ali je ipak casnije bilo vikati "Bilje grob nego rob" onog 27 Marta 1941 nego bacati cvece na nemacke tenkove 1941 u Ljubljani i Zagrebu. I iz samog ptanja "Gde su granice Evrope" se vidi da oni zele da imaju eksluzivno pravo da samo "evropsku zajednicu" nazivaju Evropom sto je smesno i pokazuje sad vec i ne tako dobro skriveni rasizam i odbojnost prema onima van zajednice.

Milan

pre 18 godina

Nije sve tragicno kako izgleda.Srbija je imala kao saveznika Rusiju i Kinu. Ali ova sadasnja administracija nije znala da iskoristi na pravi nacin veze sa trenutno dva najjaca igraca svijeta. Pa cijela Evropa ce uskoro energetski da zavisi od Rusije. Cak 70% zemnog gasa i nafte ce da dolazi iz Rusije. Evropa koliko god to nemilo radila u buducnostice da dobro slusa glas Rusije. Na drugoj strani je Kina sa rastom bruto produkta od 10% godisnje postaje neminovno najveca ekonomska sila svijeta. Kreditni potencijali Kine su danas jedni od najvecih u svijetu. Sjetite se samo kako smo dobili kredit od 300 000 000 $.Sve to bez ikakvih uslovljvanja. Zato Srbija treba da odrzava sto cvrsce veze sa ove dvije zemlje. Evropa danas ima pregrst vlastitih problema.Nju ne teba moliti za uclanjeje po svaku cijenu. Uostalom ona ce sama doci kad shvati da joj jedno izolovano ostrvo na vlastitom tlu samo donosi probleme.

Mihailo

pre 18 godina

Znaci svedes nacionalne manjine na ispod 5%, sto genocidom, sto proterivanjem, sto nemogucnoscu povratka i postanes clan EU. Bas su nasi glupi. Optuzise ih za genocide, ciscenja itd. a oni ostali najmultietnickija drzava u okruzenju, ali cvrc od EU. EU priznaje samo uspesne genocide, ne i one u pokusaju.

GuC

pre 18 godina

Ta ista EU u koju ste iznenada izgubili poverenje nas ceka evo dve decenije vec. Za to vreme nam je EU davala milione eura za visegodisnje isplate penzija, decijih dodataka i svega sto je ljubljeni SM i family opljackao i razneo. Iako je imala, za nas nerazumne poteze, to je zato, sto verovali ili ne i EU ima sopstvene interese, koji ne moraju da se poklope sa nasim ( mi ih iovako nismo svesni). EU nije nepromenljiva, svet ide dalje, ali nama to nije vazno. Mi smo ostali u blatu i valjamo se, nemocni da ista promenimo i shvatimo. ZAsto se vredjate kad vam neko pokaze vas lik u ogledalu? Oni svoje ekonomske probleme, za koje na dugi rok i nema resenja (kina i Indija), moraju da rese . Za razliku od Srbije, evropski vlastodrsci MORAJU da poloze racune svojim GRADJANIMA. Onda je najlakse pokazati prstom na Balkan (citati: Srbiju), gradjanima EU je odmah lakse. To je privilegija mocnih, a Srbija nije ni na kolenima, Srbija lezi zakopana u mulju i ponekad mrdne da uzme malo vazduha...
Gradjani Srbije cute, okrecu glave, kao da se radi o necijem tudjem zivotu dok se razlike izmedju njih i Evropljana uvecavaju svemirskim brzinama. Da sad krenemo sa ozbiljnim reformama mentaliteta, institucija, shvatanja realnosti, trebalo bi nam 25 god (slobodna procena). Do tada se niko vise nece ni secati ovih sto su nam potrosili zivote. Stidi se Srbijo.

Misko

pre 18 godina

Evropska unija je zajednica drzava koje su potpisale ugovor u Nici!!!
U tom ugovoru pise "EU je otvorena za pristup svih drzava Evrope (kontinenta) koje ispunjavaju ... bla bla uslove". E sada nemcima to ne odgovara ne zele srbe u EU. Ovde se u principu radi o prihvatanju obaveza iz potpisanog ugovora. Zato sunarodnici ne mojte mnogo da se uzrujavate nego budimo spremni za 2012. Jos da se uslihtamo amerima i prica je gotova.

komsija

pre 18 godina

Dragi Evrpoljani!
Mi Albanci volimo vas i mrzimo istovremeno. Volimo jer Evropa je nasa aspiracija. Evropa je mesto gde mi pripadamo od kamenih doba...
Mrzimo vas jer vi to ne vidite. Mesate nas sa Srbijom i zovite taj "Zapadni" Balkan. Vidite i danas, posle 4 izgubljenih ratova, Srbi jos uvek govore o poternicima, o pravima Srbije, o ratnim herojima, o vertikalnim ljinima a nikao da pitaju gde je granica. Suprotno od nas oni imaju svoje granice a ne one Evropske, koje mi Albanci zelni smo da ne postoje.
Molim vas, odvojite nas od njih, jer mi znamo da granice Evrope su tamo gde miroljubivi narodi zive a ne gde tenkovi i karaule cuvaju granice. Govore o nama kako smo drugacija kultura i drugacija vera i ne razume da ni Srbi i ni Albanci "nemaju" ni kulturu i ni veru. Razlika je na tome da mi Albanci nismo imali priliku da razvijemo nasu kulturu i nasu veru, jer vasa srtaegija zrtvovanja radila "plodnom" tokom istorije. Da bi Srbi imali kulturu ili veru ne bi ponasali kako se ponasaju tokom tih 20 posljednjih godina!
Srbi nikako da to razume! Boje se da kada govore o "bratsvom i jedinsvom" ukljuce i nas (narocito nas)svoje komsije u takvu "zajednicu". Uvek oni misle da "bratsvo i jedinsvo" su oni, a ne mi i oni zajedno! Na najboljem varijantu "bratsvo i jedinsvo" su narodi koji govore isti jezik ili imaju istu veru a ne najblize kosije!
Mi Albanci, nikada zovemo druge narode iste vere nasu bracu. Cak i Albance sveokolo Balkana ne zovemo bracu ali samo prosto Albanci...
Zar ne vidite ko je ko? Zar ne vidite Vi(Evropo) i Mi(Albanci) smo istog mentaliteta? Te ja mrzim vas jer zrtvujte nas bojeci Srbije!...

milan-vp

pre 18 godina

Kada Srbiju ne budu vodili nadobudni doktori pravnih nauka, prepotentni knjizevnici, psiholozi koji podlezu zamkama sopstvene profesije, kada zapusite usta onoj gerontoloskoj ustanovi koju nazivate SANU, kada Crkva shvati kolicinu grehova prema sopstvenom narodu, kada se ne budete pozivali u svojim komentarima, manje-vise bez izuzetaka, na Baskiju, Kipar, Severnu Irsku..., kada, kada, kada...
Kada?
Kada shvatite da je vas Beograd isto sto i Pristina, Podgorica, Pariz ili Rim.
Obican glavni grad tamo jedne drzave.
Kada se oslobodite tog nagona da svima delite lekcije, da ste najpametniji, najsarmantniji, naj...naj...
Naj-obicniji kao i sav ostali svet. I ni u cemu niste bili u pravu poslednjih 15 (petnaest) godina.
A ko da vodi Srbiju?
Mali, srednji i priblizni umovi kojima je uzor Ante Markovic. A ne gorostasi tipa Veljka Kadijevica.
Inace su obadvojica iz istog sela. Zajedno su odrasli, zajedno su prosli rat, onaj, zajedno su se angazovali oko pocivse SFRJ.
Jedan je izabrao put ka Evropi, Hrvat po nacionalnosti, drugi Srbin priklonio se Slobodanu Milosevicu.
A mogao je da je hteo. Imao je najvecu moc u svojim rukama. Ne Ante Markovic. Veljko Kadijevic.

Mikac

pre 18 godina

Ovo je smesno,ironicno. Prosto mi je neverovatno kakve izjave daju i kakve poteze povlace pojedini evropski zvanicnici. POnekad pomislim da se u takvim izjavama takmice sa SRS-om ili SPS-om. Ja sam mislio da nasi politicari ne znaju sta hoce,a ispade da ni ovi evropski nisu bas sigurni sta hoce. Kakav apsurd! Uzdamo se u nekoga ko sasvim neskriveno pokazuje i izjavljuje da nije bas siguran u ono sto nudi. Jedino sto znam je da mi treba samo da se organizujemo i dovedemo i sebe i svoju drzavu u red u svakom smislu. Jednostavno neka nam uzor bude Norveska (koja nije clan unije),jer smo mnogo bezidejni da se razvijamo bez uzora.
Stavrno sam razovaran...mozda bi mogli sve da prodamo Japancima. :)

Stefan

pre 18 godina

Geografski polozaj Srbiji garantuje clanstvo u EU, jer ce se graniciti u potpunosti sa zemljama EU. Prijemom Ruminije i Bugarske EU ce pomeriti te granice koje pominje barem do crnog mora. Posle crnog mora neznam dokle ali ovo sto je pre (z.balkan) svakako onda spadaju u Evropu. Bugarska, Rumunija, Grcka, Poljska itd. su po tom poimanju "istorije i civilizaciskih temelja" vec prakticno u EU pa nece biti problem ni za Srbiju. Ipak su SAD za svetlosnu godinu ispred ovih evropskih "civilizatelja".

ja

pre 18 godina

Hrvatska je činila greške u prošlosti i od njih nitko ne bježi. Međutim, problem nije ako pogriješiš nego je problem ako iz greške ne izvučeš spoznaju gdje si pogriješio. Pitajte Pupovca i Stanimirovića kako žive Srbi u Hrvatskoj danas, usprkos svemu! Hrvatska ide naprijed i pokazalo se da je ipak odnosila dobre odluke. Da nije, da se nije oduprla Miloševiću čak i po cijenu rata, ne bi danas bila tu gdje je već bi bila na dnu dna, baš kao Srbija. Da nije bilo rata, Hrvatska bi danas već bila dio EU, baš kao Slovenija. Da nije bilo Miloševića i SANU, dio EU bi vjerojatno bila i Srbija. Nažalost...

Ko dočeka Pričaće

pre 18 godina

Prošao sam danas deo novootvorenog autoputa Horgoš - Kečkemet.Mađari ne bi džabe krečili da Evropi ne treba autoput kroz Srbiju i suvozemna veza sa Makedonijom i Grčkom.Ali stvarno moramo da se menjamo jer samo par stotina metara od graničnog prelaza i ulaska u moju voljenu haos zemlju - trska, gomile đubreta, bačene spoljnje gume, policijske kontrole...To u Mađarskoj nećete videti.

Srecno komsije!

pre 18 godina

Cudi me da je EU ovoliko dugo trebalo da spoznaju da Hrvati jesu mnogo blizi EU nego iko drugi sa ovih i okolnih podrucaja. Hrvati imaju pobednicki mentalitet, uvek su imali zelju i znali kako da se nametnu zapadu, lokacija i prirodne lepote Hrvatske su veoma ponudljive i dopadljive, predali su Gotovinu itd. Realno, Hrvatski stil zivota je mnogo vise Evropski nego li Rumunije ili Bugarske.

U se i u svoje...

pre 18 godina

Svaki komentar luksemburskog ministra je izlisan - bilo koji drugi argument bi odavao manje neznanja i izvrtanja istine od "kulture i istorijskih tekovina" Hrvata. No sta je, tu je - polako i najnaivnijim postaje jasno gde hoce da nas stave. Jos kad nam udare reparacije za Bosnu...
Zato (ako ikako mozemo) zavrnimo rukave i izvucimo maksimalno iz ove situacije. Kad budemo sredili stanje u svojoj kuci, poziv za pridruzivanje ce sam doci. Drugo je pitanje da li cemo ga onda hteti.

open your eyes

pre 18 godina

Prošli tjedan su ministri EU naveli Hrvatsku kao primjer multikulturalnog i multietničkog života u regiji. Zar mislite da bi i to Europa izjavila tek tako i kompromitirala se? Umjesto da samo kritizirate druge, a sebe stalno proglašavate nekakvim svecima i neshvaćenima otvorite oči i bacite pogled u susjedstvo.

BradO

pre 18 godina

Definitivno Srbima nedostaje vremeplov, ali još nije patentiran. Kada se to dogodi, polovina će odleteti u slavnu prošlost, a druga polovina u obećanu budućnost. Srećni jedni, srećni drugi. A ja bih, pošto selektivno zaboravljam, prošlost ostavio na miru, dok budućnost ne bih čačkao. Znajući šta mi se sve dešavalo, uopšte ne nameravam da saznam šta će mi se još dogoditi.

Micko

pre 18 godina

Hrvatska ce u EU uci kao i ostali Balkanci. Da nije tako nebi Slovenci pravili tako velike i moderne granicne prelaze izmedju EU i TZV Zapadnog Balkana. Licno mislim da EU strahovito pada i padace jos vise, za nas je bitno da nam omoguce otvoreno trziste, a za ostalo bi trebalo sami da se pobrinemo. Nije neki veliki prioritet biti clan u EU, mnogo je bitnije da stvarno sami sebi sredimo i nas i nasu drzavu ako je moguce bez CG I Kosova.

Realni

pre 18 godina

Ja i dalje tvrdim da pametno smisljena i dobro placena reklama o prirodnim ljepotama zemlje ce ucinite vise na priblizavanju Evropi i privlacenju stranih investitora nego svi zakoni, reforme, lobiranja, kuknjave i molbe. Ljudi pamte lijepo i hoce da se identifikuju sa lijepim. To je pametno iskoristila Hrvatska koja svagdje gura u pravi plan svoju prelijepu obalu. A onda reklame na CNN-u, dovodjenje turistickih novinara, aktivna i ISPLANIRANA promocija itd itd. Jedina kulturoloska razlika izmedju Hrvata i Srba je ta da su Hrvati shvatili kako funkcionise svijet a mi jos uvijek pokusavamo ispravljati krive Drine! Zato - ocistimo rijeke, livade i brda. Zategnimo trotoare, posadimo cvijece po parkovima, pokrpimo puteve, obnovimo fasade i ocistimo klozete. Zar su za ovo potrebne miljarde i neka posebna evropska analiza i pamet? Uredimo sebe, sitne stvari i Evropa ce nam se magicno ukazati sama od sebe.

nena

pre 18 godina

O Evropi treba da razmislimo. Katolicka Hrvatska je dobrodosla, pod okriljem Nemacke.Pitanje je da li je to dobro drustvo za nas. Nema zavere, oni sire katolicanstvo, a nama tu nije mesto.