1. Nikola tesla svaciji a srbin
  (Markos, 25. jul 2021 14:09)

  # Link komentara

 2. Koliko ja znam on je bio Srbin,al neka stavljaju…treba da smo ponosni… mozda jos malo stave i noleta na neku novcanicu.eto im ideje!
  (Gaga, 25. jul 2021 11:21)

  # Link komentara

 3. To što ogroman broj današnjih Hrvata ima srpsko poreklo, nije razlog da se kradu srpski velikani sa tih prostora, istorija i da se poništava istina. Hrvatska je još jednom pokazala koliko je mala i to nije ništa novo.
  (Princip, 25. jul 2021 10:46)

  # Link komentara

 4. Od srednjeg veka do danas na prostoru današnje Hrvatske, BiH i Srbije većina pravoslavnih su vremenom postali Srbi, a većina katolika su vremenom postali Hrvati. To što se neko izjašnjava Srbinom ili Hrvatom danas, ili se izjašnjavao u 18., 19. i 20. veku, ne znači da su mu preci Srbi ili Hrvati. Gde su nestali Morlaci, latinizirani starosedeoci Balkana, Cincari, germansko stanovništvo koje se doseljavalo na Balkan kao rudari? Utopili su se tokom generacija u većinsko stanovništvo, pogotovo ako su bili iste veroispovesti kao i većina.
  (Cincar, 25. jul 2021 08:45)

  # Link komentara

 5. Milanovićevi komentari ne priliče ni uličarima a ne redsedniku jedne kakve-takve države ali svako sebe prikazuje onako kako želi,da može da se podiči nekim bajnim rezultatima u bio kojoj oblasti u svojoj državi ne bi se ni osvrtao na Srbiju i ovo nam je jasan signal da zato što smo mnogo bolji od svih država u regionu naši neprijatelji opet počinju da se grupišu
  (Biljana, 25. jul 2021 08:16)

  # Link komentara

 6. Koliko im Tesla vredi, na takav novičić mu i stavljaju lik.
  (gtrase, 25. jul 2021 07:05)

  # Link komentara

 7. Lično mislim da je pozitivno što današnja hrvatska država svojim potezima populariše Teslu. Da li na ovaj ili onaj način je potpuno nevažno.

  To samo upotpunjuje istorijske dokaze da su na tim područjima nekada živeli Srbi i da ih sada više nema. Verovatno će se u budućnosti ponekad neko i zapitati "pa šta se dogodilo, ko ih je oterao, kako su nestali".

  Sami sigurno nisu otišli. To je zacementirana činjenica.

  Nikola Tesla je BIO Srbin i BIO je u Srbiji. U Hrvatskoj nije NIKAD. Hrvatsku nikad nije upoznao (nažalost).
  Znao je od svojih prvih životnih saznanja da je Srbin i tako se izjašnjavao do poslednjeg daha.

  I pored sve njegove genijalnosti, izuma, patenata i svega ostalog Tesla ipak nije bio toliki nadčovek da bi mogao zamisliti bar siluetu Hrvatske a kamo li Hrvatsku koja će biti stvorena na način na koji je stvorena 10. aprila 1941. Pogotovo nije mogao predvideti i ne samo on, koje će sve metode biti korišćene da bi se smanjilo prisustvo njegovih rodjaka, prijatelja, komšija i sunardnika u krajevima u kojima je rodjen.

  Da mu je to nekako sevnulo i palo na pamet, verovatno bi se predomislio i izbegao da se rodi u Smiljanu.
  (Mita Pankov, 25. jul 2021 01:45)

  # Link komentara

 8. A Dražu na 100 Kuna.
  Molim vas zaštitite lik i delo Draže Mihajlovića,sve će prisvojiti dragi nam Hrvati.
  (Mudri Miloje, 25. jul 2021 01:40)

  # Link komentara

 9. Srbi i Bošnjaci su braća i konačno treba da shvatimo da smo ujedinjeni samo jači. Isti smo narod, isti jezik, isti mentalitet, iste navike i interesovanja, isti talenat… Samo druga religija a to treba da bude privatna stvar svakog čoveka. Kod Albanaca jezik odredjuje nacionalnost a ne religija. Zašto to ne bi moglo i kod nas!? Dve najblize drzave na Balkanu treba da budu Srbija i BiH. I u sportu bi trebali da imamo zajedničku ligu i da se povezemo i u svemu ostalom, nauci, kulturi, umetnosti itd.
  (Sava, 25. jul 2021 01:38)

  # Link komentara

 10. Da li neko može ovo da opovrgne?

  Tesla je Srbin, zato su mu pola familije pobili, zato su mu kuću digli u vazduh.

  Kraj svemu! Redosled dogadjaja jednoznačno govori da je Srbin.
  (ja, 25. jul 2021 00:42)

  # Link komentara

 11. "...Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati..."
  - Ante

  OK! Ako cemo da se vodimo TVOJOM logikom onda je Konstantin Veliki zapravo Srbin jer je rodjen u Nisu. Zovi ti to Istocno Rimsko carstvo/Vizantijsko carstvo/Vizantija, ali to je danas teritorija Srbije tako da... Valjda si shvatio kako ti je smesna logika. :^)
  (Kozuki Oden, 25. jul 2021 00:38)

  # Link komentara

 12. NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?
  (Ante, 24. jul 2021 23:02)

  Како нико Анте? Па ваши "научници" се упињу да докажу како Теслини родитељи заправо и нису Срби, и да су заправо хрватски племићи те да Тесла нема никакве везе са Србијом јер је у њој био само један дан и тиме тврде да ни моја деца нису Срби јер нису довољно дуго провели у њој. А не питају се зашто би Тесла долазио у Србију ако са њом нема никакве везе и ако му она ништа не значи. Знао је он врло добро да је Србија до пре 20 година пре његовог доласка била земља чију судбину би да одређују други а не народ који у њој живи и да му сигурно није могла пружити услове за рад и развој какве има Америка. И једна Аустроугарска и Француска су биле мале за њега али ето неки који једва чекају да оплету по Србији одмах је критикују што му није како кажу ништа пружила!???
  (Прота Матеја, 25. jul 2021 00:37)

  # Link komentara

 13. Možda sam ja glup ali ako je čoveku otac Srbin i majka Srpkinja kako on može da bude Hrvat?
  Na stranu to sto su mu pobili desetine rodjaka u II svetskom ratu, srušili spomenik pocetkom devedesetih, menjali ulice sa njegovim imenom itd.
  (Brick in the wall, 25. jul 2021 00:10)

  # Link komentara

 14. Pa sto mi nismo prhvatili evro pa stavili Teslu.
  (dr Srbenda, 24. jul 2021 23:34)

  # Link komentara

 15. Tesla je rođeni Srbin i time se ponosio kao i američkim državljanstvom ali je prvenstveno čovek koji je genijalac i koji je svojim izumom obeležio jedno vreme.
  (Hadži Snežana Zlatić, 24. jul 2021 23:11)

  # Link komentara

 16. Sustinski to nije negativno . Stavili Naucnika svijetskog glasa koji se rodio na teritoriji hrvatske od Srpskih roditelja sta je prirodno i on sam a kasnije se tako i izjasnio.Nema nepoznanica. Ali Nikola je Planetarni covijek kao mnoga zvucna imena sto ih mnogi poznaju-prepoznaju a nemamo pojma sta su po nacionalnost, osim to po cemu su poznati. Toliko od mene prosijecno obrazovanog,valjda pametniji imaju puno toga da dodaju i oduzmu.
  (djoka, 24. jul 2021 23:04)

  # Link komentara

 17. Pa kad kažeš "njima smeta ime mog djeteta", u istoj rečenici s Hrvatskom, kao da je to predsjednik vlade RH izrekao u najmanju ruku, a ne neki novinar u nekom članku, pobogu.
  To isto kao da bi Plenković reagirao na neki članak u Informeru, kao da je to službeno stajalište Srbije.
  Nego, sad je problem što je Tesla na "sitnišu", a ne na krupnoj novčanici??
  Stvarno??
  Nitko ne spori srpsku nacionalnost i rod Tesle, mislim, stvarno, ovo vipe nema smisla..
  Stavljanje Srbina iz Hrvatske na euro je velika počast za Teslu, kakva krađa, o čemu vi pričate? Zar je Tesla vlasništvo Srbije?? Ili Amerike? Ili Austrije? Ili Hrvatske?
  Odavanje počasti mu može svaka od ovih država dati, i trebale bi to raditi, sve. Petar Preradović, V.Desnica, R.Bošković, da ne nabrajam... Zar da Hrvati se prave da nemaju veze s njima, da nisu ništa pridonijeli Hrvatskoj u nekom smislu, samo zato jer su etnički Srbi?
  Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati. I Austrijski car se nazivao kraljem Austrije, Hrvatske i Bohemije. Nije ni Jugoslavija bila Srbija. Satkana od djelova i naroda. NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?
  (Ante, 24. jul 2021 23:02)

  # Link komentara

 18. Trebali su staviti najboljeg svih vremena u tenisu Novaka Đokovića ili nekog od hrvatskih nobelovaca npr. Ivu Andrića, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga, a mogli su i genijalnog Ruđera Boškovića ili ili nekog drugog poznatog znanstvenika ili neku od slavnih žena hrvatske kulture npr. Ivanu Brlić Mažuranić ili neku opernu divu (a Hrvatska ih ima), ili slikaricu, ili nekog od važnijih skladetelja ili književnika itd. Mogli su staviti i neku kulturnu baštinu ili neku od prirodnih ljepota po kojima je Hrvatska prepoznatljiva. Ali eto Tesli su ukazali čast. I sad to nekima smeta.
  (Aca Nevolja, 24. jul 2021 22:55)

  # Link komentara

 19. Nije u šoldima sve.
  (Netijak, 24. jul 2021 22:51)

  # Link komentara

 20. Imamo mi mnogo nevolja.....
  (Stana, 24. jul 2021 22:37)

  # Link komentara

 21. Već su ranije mnogi rekli za odnos NDH i generalno hrvata prema Tesli, ja bih prokomentarisao ono za "sitniš".

  Vidite kako je npr. u SAD, najznačajniji "otac nacije", Džordž Vašington, nalazi se na papirnoj novčanici od 1$ (da, JEDAN dolar), jer je to novčanica koju svaki dan viđate ako plaćate kešom. A onu od 100$ prosečan amerikanac retko viđa.

  A što reče neko, mi stavimo Karađorđa na novčanicu od 5 miliona i traje 2-3 dana!
  (Veliki brat, 24. jul 2021 22:34)

  # Link komentara

 22. @Vajfert je isto bio Srbin?
  (klasična muzika, 24. jul 2021 21:40)

  Iz Vajfertove boigrafije:

  "Smatrajući sebe Srbinom nemačkog porekla, promenio je ime iz Georg u Đorđe. "

  "Током рата Вајферт се придружио српској војсци као добровољац и био је у служби при коњици. За показано јунаштво у српској војсци примио је орден за храброст. По његовој жељи, од свих медаља и признања које је добијао за живота, једино је ова медаља заједно са њим отишла у гроб."

  "Tоком 1893. године Ђорђе Вајферт је основао је фонд краљ Стеван Дечански, добротворну организацију која се бринула за глувонему децу и омогућавала им школовање и укључивање у редован нормалан живот. "
  (Dakle, izgleda da je sebe smatrao Srbinom, 24. jul 2021 22:16)

  # Link komentara

 23. Zahvalio bih se Hrvatima sto su stavili Teslu na 1€ i sto na taj nacin propagiraju Srpstvo, nisam to ocekivao od njih. Eco jos ideja mogu da stave Kararjordja na 2€, Milosa Obrenovica na 5€, Svetog Savu na 10€, Njegosa na 20€ i tako dalje…
  (Ja*, 24. jul 2021 21:59)

  # Link komentara

 24. Od pamtiveka nam vrše genocid,uništavaju nas ni krive ni dužne,uništavaju najbolje,najpametnije naj stariji narod na planeti su Srbi.
  (Srba, 24. jul 2021 21:56)

  # Link komentara

 25. Tesla je nasao utociste u americi jer se tamo cenio njegov talenat. Hrvati ga sad stavljaju u svoj koš ali siguran sam da moze sad da se obrati da bi i njih i nas oterao u tri lepe… Dobro se zna kako i mi cenimo talentovane i pametne ljude.
  (Ja, 24. jul 2021 21:55)

  # Link komentara

 26. Važnije novčanice eura su standarizirane i svi države euro zone imaju iste pa države predlažu dizajn samo za kovanice.
  (samo toliko, 24. jul 2021 21:43)

  # Link komentara

 27. Vajfert je isto bio Srbin?
  (klasična muzika, 24. jul 2021 21:40)

  # Link komentara