Subota, 24.07.2021.

21:09

"Stavili su Teslu na sitniš; porodica pobijena, samo zato što su Srbi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori večeras o odnosima u regionu.

Izvor: B92

"Stavili su Teslu na sitniš; porodica pobijena, samo zato što su Srbi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Princip

pre 2 godine

To što ogroman broj današnjih Hrvata ima srpsko poreklo, nije razlog da se kradu srpski velikani sa tih prostora, istorija i da se poništava istina. Hrvatska je još jednom pokazala koliko je mala i to nije ništa novo.

Biljana

pre 2 godine

Milanovićevi komentari ne priliče ni uličarima a ne redsedniku jedne kakve-takve države ali svako sebe prikazuje onako kako želi,da može da se podiči nekim bajnim rezultatima u bio kojoj oblasti u svojoj državi ne bi se ni osvrtao na Srbiju i ovo nam je jasan signal da zato što smo mnogo bolji od svih država u regionu naši neprijatelji opet počinju da se grupišu

Cincar

pre 2 godine

Od srednjeg veka do danas na prostoru današnje Hrvatske, BiH i Srbije većina pravoslavnih su vremenom postali Srbi, a većina katolika su vremenom postali Hrvati. To što se neko izjašnjava Srbinom ili Hrvatom danas, ili se izjašnjavao u 18., 19. i 20. veku, ne znači da su mu preci Srbi ili Hrvati. Gde su nestali Morlaci, latinizirani starosedeoci Balkana, Cincari, germansko stanovništvo koje se doseljavalo na Balkan kao rudari? Utopili su se tokom generacija u većinsko stanovništvo, pogotovo ako su bili iste veroispovesti kao i većina.

Mita Pankov

pre 2 godine

Lično mislim da je pozitivno što današnja hrvatska država svojim potezima populariše Teslu. Da li na ovaj ili onaj način je potpuno nevažno.

To samo upotpunjuje istorijske dokaze da su na tim područjima nekada živeli Srbi i da ih sada više nema. Verovatno će se u budućnosti ponekad neko i zapitati "pa šta se dogodilo, ko ih je oterao, kako su nestali".

Sami sigurno nisu otišli. To je zacementirana činjenica.

Nikola Tesla je BIO Srbin i BIO je u Srbiji. U Hrvatskoj nije NIKAD. Hrvatsku nikad nije upoznao (nažalost).
Znao je od svojih prvih životnih saznanja da je Srbin i tako se izjašnjavao do poslednjeg daha.

I pored sve njegove genijalnosti, izuma, patenata i svega ostalog Tesla ipak nije bio toliki nadčovek da bi mogao zamisliti bar siluetu Hrvatske a kamo li Hrvatsku koja će biti stvorena na način na koji je stvorena 10. aprila 1941. Pogotovo nije mogao predvideti i ne samo on, koje će sve metode biti korišćene da bi se smanjilo prisustvo njegovih rodjaka, prijatelja, komšija i sunardnika u krajevima u kojima je rodjen.

Da mu je to nekako sevnulo i palo na pamet, verovatno bi se predomislio i izbegao da se rodi u Smiljanu.

Sava

pre 2 godine

Srbi i Bošnjaci su braća i konačno treba da shvatimo da smo ujedinjeni samo jači. Isti smo narod, isti jezik, isti mentalitet, iste navike i interesovanja, isti talenat… Samo druga religija a to treba da bude privatna stvar svakog čoveka. Kod Albanaca jezik odredjuje nacionalnost a ne religija. Zašto to ne bi moglo i kod nas!? Dve najblize drzave na Balkanu treba da budu Srbija i BiH. I u sportu bi trebali da imamo zajedničku ligu i da se povezemo i u svemu ostalom, nauci, kulturi, umetnosti itd.

Brick in the wall

pre 2 godine

Možda sam ja glup ali ako je čoveku otac Srbin i majka Srpkinja kako on može da bude Hrvat?
Na stranu to sto su mu pobili desetine rodjaka u II svetskom ratu, srušili spomenik pocetkom devedesetih, menjali ulice sa njegovim imenom itd.

Kozuki Oden

pre 2 godine

"...Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati..."
- Ante

OK! Ako cemo da se vodimo TVOJOM logikom onda je Konstantin Veliki zapravo Srbin jer je rodjen u Nisu. Zovi ti to Istocno Rimsko carstvo/Vizantijsko carstvo/Vizantija, ali to je danas teritorija Srbije tako da... Valjda si shvatio kako ti je smesna logika. :^)

ja

pre 2 godine

Da li neko može ovo da opovrgne?

Tesla je Srbin, zato su mu pola familije pobili, zato su mu kuću digli u vazduh.

Kraj svemu! Redosled dogadjaja jednoznačno govori da je Srbin.

Прота Матеја

pre 2 godine

NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?
(Ante, 24. jul 2021 23:02)

Како нико Анте? Па ваши "научници" се упињу да докажу како Теслини родитељи заправо и нису Срби, и да су заправо хрватски племићи те да Тесла нема никакве везе са Србијом јер је у њој био само један дан и тиме тврде да ни моја деца нису Срби јер нису довољно дуго провели у њој. А не питају се зашто би Тесла долазио у Србију ако са њом нема никакве везе и ако му она ништа не значи. Знао је он врло добро да је Србија до пре 20 година пре његовог доласка била земља чију судбину би да одређују други а не народ који у њој живи и да му сигурно није могла пружити услове за рад и развој какве има Америка. И једна Аустроугарска и Француска су биле мале за њега али ето неки који једва чекају да оплету по Србији одмах је критикују што му није како кажу ништа пружила!???

djoka

pre 2 godine

Sustinski to nije negativno . Stavili Naucnika svijetskog glasa koji se rodio na teritoriji hrvatske od Srpskih roditelja sta je prirodno i on sam a kasnije se tako i izjasnio.Nema nepoznanica. Ali Nikola je Planetarni covijek kao mnoga zvucna imena sto ih mnogi poznaju-prepoznaju a nemamo pojma sta su po nacionalnost, osim to po cemu su poznati. Toliko od mene prosijecno obrazovanog,valjda pametniji imaju puno toga da dodaju i oduzmu.

Ante

pre 2 godine

Pa kad kažeš "njima smeta ime mog djeteta", u istoj rečenici s Hrvatskom, kao da je to predsjednik vlade RH izrekao u najmanju ruku, a ne neki novinar u nekom članku, pobogu.
To isto kao da bi Plenković reagirao na neki članak u Informeru, kao da je to službeno stajalište Srbije.
Nego, sad je problem što je Tesla na "sitnišu", a ne na krupnoj novčanici??
Stvarno??
Nitko ne spori srpsku nacionalnost i rod Tesle, mislim, stvarno, ovo vipe nema smisla..
Stavljanje Srbina iz Hrvatske na euro je velika počast za Teslu, kakva krađa, o čemu vi pričate? Zar je Tesla vlasništvo Srbije?? Ili Amerike? Ili Austrije? Ili Hrvatske?
Odavanje počasti mu može svaka od ovih država dati, i trebale bi to raditi, sve. Petar Preradović, V.Desnica, R.Bošković, da ne nabrajam... Zar da Hrvati se prave da nemaju veze s njima, da nisu ništa pridonijeli Hrvatskoj u nekom smislu, samo zato jer su etnički Srbi?
Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati. I Austrijski car se nazivao kraljem Austrije, Hrvatske i Bohemije. Nije ni Jugoslavija bila Srbija. Satkana od djelova i naroda. NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?

Hadži Snežana Zlatić

pre 2 godine

Tesla je rođeni Srbin i time se ponosio kao i američkim državljanstvom ali je prvenstveno čovek koji je genijalac i koji je svojim izumom obeležio jedno vreme.

Dakle, izgleda da je sebe smatrao Srbinom

pre 2 godine

@Vajfert je isto bio Srbin?
(klasična muzika, 24. jul 2021 21:40)

Iz Vajfertove boigrafije:

"Smatrajući sebe Srbinom nemačkog porekla, promenio je ime iz Georg u Đorđe. "

"Током рата Вајферт се придружио српској војсци као добровољац и био је у служби при коњици. За показано јунаштво у српској војсци примио је орден за храброст. По његовој жељи, од свих медаља и признања које је добијао за живота, једино је ова медаља заједно са њим отишла у гроб."

"Tоком 1893. године Ђорђе Вајферт је основао је фонд краљ Стеван Дечански, добротворну организацију која се бринула за глувонему децу и омогућавала им школовање и укључивање у редован нормалан живот. "

Aca Nevolja

pre 2 godine

Trebali su staviti najboljeg svih vremena u tenisu Novaka Đokovića ili nekog od hrvatskih nobelovaca npr. Ivu Andrića, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga, a mogli su i genijalnog Ruđera Boškovića ili ili nekog drugog poznatog znanstvenika ili neku od slavnih žena hrvatske kulture npr. Ivanu Brlić Mažuranić ili neku opernu divu (a Hrvatska ih ima), ili slikaricu, ili nekog od važnijih skladetelja ili književnika itd. Mogli su staviti i neku kulturnu baštinu ili neku od prirodnih ljepota po kojima je Hrvatska prepoznatljiva. Ali eto Tesli su ukazali čast. I sad to nekima smeta.

Veliki brat

pre 2 godine

Već su ranije mnogi rekli za odnos NDH i generalno hrvata prema Tesli, ja bih prokomentarisao ono za "sitniš".

Vidite kako je npr. u SAD, najznačajniji "otac nacije", Džordž Vašington, nalazi se na papirnoj novčanici od 1$ (da, JEDAN dolar), jer je to novčanica koju svaki dan viđate ako plaćate kešom. A onu od 100$ prosečan amerikanac retko viđa.

A što reče neko, mi stavimo Karađorđa na novčanicu od 5 miliona i traje 2-3 dana!

Ja*

pre 2 godine

Zahvalio bih se Hrvatima sto su stavili Teslu na 1€ i sto na taj nacin propagiraju Srpstvo, nisam to ocekivao od njih. Eco jos ideja mogu da stave Kararjordja na 2€, Milosa Obrenovica na 5€, Svetog Savu na 10€, Njegosa na 20€ i tako dalje…

Ja

pre 2 godine

Tesla je nasao utociste u americi jer se tamo cenio njegov talenat. Hrvati ga sad stavljaju u svoj koš ali siguran sam da moze sad da se obrati da bi i njih i nas oterao u tri lepe… Dobro se zna kako i mi cenimo talentovane i pametne ljude.

Dakle, izgleda da je sebe smatrao Srbinom

pre 2 godine

@Vajfert je isto bio Srbin?
(klasična muzika, 24. jul 2021 21:40)

Iz Vajfertove boigrafije:

"Smatrajući sebe Srbinom nemačkog porekla, promenio je ime iz Georg u Đorđe. "

"Током рата Вајферт се придружио српској војсци као добровољац и био је у служби при коњици. За показано јунаштво у српској војсци примио је орден за храброст. По његовој жељи, од свих медаља и признања које је добијао за живота, једино је ова медаља заједно са њим отишла у гроб."

"Tоком 1893. године Ђорђе Вајферт је основао је фонд краљ Стеван Дечански, добротворну организацију која се бринула за глувонему децу и омогућавала им школовање и укључивање у редован нормалан живот. "

Kozuki Oden

pre 2 godine

"...Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati..."
- Ante

OK! Ako cemo da se vodimo TVOJOM logikom onda je Konstantin Veliki zapravo Srbin jer je rodjen u Nisu. Zovi ti to Istocno Rimsko carstvo/Vizantijsko carstvo/Vizantija, ali to je danas teritorija Srbije tako da... Valjda si shvatio kako ti je smesna logika. :^)

Brick in the wall

pre 2 godine

Možda sam ja glup ali ako je čoveku otac Srbin i majka Srpkinja kako on može da bude Hrvat?
Na stranu to sto su mu pobili desetine rodjaka u II svetskom ratu, srušili spomenik pocetkom devedesetih, menjali ulice sa njegovim imenom itd.

Hadži Snežana Zlatić

pre 2 godine

Tesla je rođeni Srbin i time se ponosio kao i američkim državljanstvom ali je prvenstveno čovek koji je genijalac i koji je svojim izumom obeležio jedno vreme.

Biljana

pre 2 godine

Milanovićevi komentari ne priliče ni uličarima a ne redsedniku jedne kakve-takve države ali svako sebe prikazuje onako kako želi,da može da se podiči nekim bajnim rezultatima u bio kojoj oblasti u svojoj državi ne bi se ni osvrtao na Srbiju i ovo nam je jasan signal da zato što smo mnogo bolji od svih država u regionu naši neprijatelji opet počinju da se grupišu

Mita Pankov

pre 2 godine

Lično mislim da je pozitivno što današnja hrvatska država svojim potezima populariše Teslu. Da li na ovaj ili onaj način je potpuno nevažno.

To samo upotpunjuje istorijske dokaze da su na tim područjima nekada živeli Srbi i da ih sada više nema. Verovatno će se u budućnosti ponekad neko i zapitati "pa šta se dogodilo, ko ih je oterao, kako su nestali".

Sami sigurno nisu otišli. To je zacementirana činjenica.

Nikola Tesla je BIO Srbin i BIO je u Srbiji. U Hrvatskoj nije NIKAD. Hrvatsku nikad nije upoznao (nažalost).
Znao je od svojih prvih životnih saznanja da je Srbin i tako se izjašnjavao do poslednjeg daha.

I pored sve njegove genijalnosti, izuma, patenata i svega ostalog Tesla ipak nije bio toliki nadčovek da bi mogao zamisliti bar siluetu Hrvatske a kamo li Hrvatsku koja će biti stvorena na način na koji je stvorena 10. aprila 1941. Pogotovo nije mogao predvideti i ne samo on, koje će sve metode biti korišćene da bi se smanjilo prisustvo njegovih rodjaka, prijatelja, komšija i sunardnika u krajevima u kojima je rodjen.

Da mu je to nekako sevnulo i palo na pamet, verovatno bi se predomislio i izbegao da se rodi u Smiljanu.

ja

pre 2 godine

Da li neko može ovo da opovrgne?

Tesla je Srbin, zato su mu pola familije pobili, zato su mu kuću digli u vazduh.

Kraj svemu! Redosled dogadjaja jednoznačno govori da je Srbin.

Sava

pre 2 godine

Srbi i Bošnjaci su braća i konačno treba da shvatimo da smo ujedinjeni samo jači. Isti smo narod, isti jezik, isti mentalitet, iste navike i interesovanja, isti talenat… Samo druga religija a to treba da bude privatna stvar svakog čoveka. Kod Albanaca jezik odredjuje nacionalnost a ne religija. Zašto to ne bi moglo i kod nas!? Dve najblize drzave na Balkanu treba da budu Srbija i BiH. I u sportu bi trebali da imamo zajedničku ligu i da se povezemo i u svemu ostalom, nauci, kulturi, umetnosti itd.

Princip

pre 2 godine

To što ogroman broj današnjih Hrvata ima srpsko poreklo, nije razlog da se kradu srpski velikani sa tih prostora, istorija i da se poništava istina. Hrvatska je još jednom pokazala koliko je mala i to nije ništa novo.

Ante

pre 2 godine

Pa kad kažeš "njima smeta ime mog djeteta", u istoj rečenici s Hrvatskom, kao da je to predsjednik vlade RH izrekao u najmanju ruku, a ne neki novinar u nekom članku, pobogu.
To isto kao da bi Plenković reagirao na neki članak u Informeru, kao da je to službeno stajalište Srbije.
Nego, sad je problem što je Tesla na "sitnišu", a ne na krupnoj novčanici??
Stvarno??
Nitko ne spori srpsku nacionalnost i rod Tesle, mislim, stvarno, ovo vipe nema smisla..
Stavljanje Srbina iz Hrvatske na euro je velika počast za Teslu, kakva krađa, o čemu vi pričate? Zar je Tesla vlasništvo Srbije?? Ili Amerike? Ili Austrije? Ili Hrvatske?
Odavanje počasti mu može svaka od ovih država dati, i trebale bi to raditi, sve. Petar Preradović, V.Desnica, R.Bošković, da ne nabrajam... Zar da Hrvati se prave da nemaju veze s njima, da nisu ništa pridonijeli Hrvatskoj u nekom smislu, samo zato jer su etnički Srbi?
Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati. I Austrijski car se nazivao kraljem Austrije, Hrvatske i Bohemije. Nije ni Jugoslavija bila Srbija. Satkana od djelova i naroda. NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?

Ja*

pre 2 godine

Zahvalio bih se Hrvatima sto su stavili Teslu na 1€ i sto na taj nacin propagiraju Srpstvo, nisam to ocekivao od njih. Eco jos ideja mogu da stave Kararjordja na 2€, Milosa Obrenovica na 5€, Svetog Savu na 10€, Njegosa na 20€ i tako dalje…

Cincar

pre 2 godine

Od srednjeg veka do danas na prostoru današnje Hrvatske, BiH i Srbije većina pravoslavnih su vremenom postali Srbi, a većina katolika su vremenom postali Hrvati. To što se neko izjašnjava Srbinom ili Hrvatom danas, ili se izjašnjavao u 18., 19. i 20. veku, ne znači da su mu preci Srbi ili Hrvati. Gde su nestali Morlaci, latinizirani starosedeoci Balkana, Cincari, germansko stanovništvo koje se doseljavalo na Balkan kao rudari? Utopili su se tokom generacija u većinsko stanovništvo, pogotovo ako su bili iste veroispovesti kao i većina.

Прота Матеја

pre 2 godine

NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?
(Ante, 24. jul 2021 23:02)

Како нико Анте? Па ваши "научници" се упињу да докажу како Теслини родитељи заправо и нису Срби, и да су заправо хрватски племићи те да Тесла нема никакве везе са Србијом јер је у њој био само један дан и тиме тврде да ни моја деца нису Срби јер нису довољно дуго провели у њој. А не питају се зашто би Тесла долазио у Србију ако са њом нема никакве везе и ако му она ништа не значи. Знао је он врло добро да је Србија до пре 20 година пре његовог доласка била земља чију судбину би да одређују други а не народ који у њој живи и да му сигурно није могла пружити услове за рад и развој какве има Америка. И једна Аустроугарска и Француска су биле мале за њега али ето неки који једва чекају да оплету по Србији одмах је критикују што му није како кажу ништа пружила!???

Ja

pre 2 godine

Tesla je nasao utociste u americi jer se tamo cenio njegov talenat. Hrvati ga sad stavljaju u svoj koš ali siguran sam da moze sad da se obrati da bi i njih i nas oterao u tri lepe… Dobro se zna kako i mi cenimo talentovane i pametne ljude.

Aca Nevolja

pre 2 godine

Trebali su staviti najboljeg svih vremena u tenisu Novaka Đokovića ili nekog od hrvatskih nobelovaca npr. Ivu Andrića, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga, a mogli su i genijalnog Ruđera Boškovića ili ili nekog drugog poznatog znanstvenika ili neku od slavnih žena hrvatske kulture npr. Ivanu Brlić Mažuranić ili neku opernu divu (a Hrvatska ih ima), ili slikaricu, ili nekog od važnijih skladetelja ili književnika itd. Mogli su staviti i neku kulturnu baštinu ili neku od prirodnih ljepota po kojima je Hrvatska prepoznatljiva. Ali eto Tesli su ukazali čast. I sad to nekima smeta.

Veliki brat

pre 2 godine

Već su ranije mnogi rekli za odnos NDH i generalno hrvata prema Tesli, ja bih prokomentarisao ono za "sitniš".

Vidite kako je npr. u SAD, najznačajniji "otac nacije", Džordž Vašington, nalazi se na papirnoj novčanici od 1$ (da, JEDAN dolar), jer je to novčanica koju svaki dan viđate ako plaćate kešom. A onu od 100$ prosečan amerikanac retko viđa.

A što reče neko, mi stavimo Karađorđa na novčanicu od 5 miliona i traje 2-3 dana!

djoka

pre 2 godine

Sustinski to nije negativno . Stavili Naucnika svijetskog glasa koji se rodio na teritoriji hrvatske od Srpskih roditelja sta je prirodno i on sam a kasnije se tako i izjasnio.Nema nepoznanica. Ali Nikola je Planetarni covijek kao mnoga zvucna imena sto ih mnogi poznaju-prepoznaju a nemamo pojma sta su po nacionalnost, osim to po cemu su poznati. Toliko od mene prosijecno obrazovanog,valjda pametniji imaju puno toga da dodaju i oduzmu.

Veliki brat

pre 2 godine

Već su ranije mnogi rekli za odnos NDH i generalno hrvata prema Tesli, ja bih prokomentarisao ono za "sitniš".

Vidite kako je npr. u SAD, najznačajniji "otac nacije", Džordž Vašington, nalazi se na papirnoj novčanici od 1$ (da, JEDAN dolar), jer je to novčanica koju svaki dan viđate ako plaćate kešom. A onu od 100$ prosečan amerikanac retko viđa.

A što reče neko, mi stavimo Karađorđa na novčanicu od 5 miliona i traje 2-3 dana!

Aca Nevolja

pre 2 godine

Trebali su staviti najboljeg svih vremena u tenisu Novaka Đokovića ili nekog od hrvatskih nobelovaca npr. Ivu Andrića, Lavoslava Ružičku ili Vladimira Preloga, a mogli su i genijalnog Ruđera Boškovića ili ili nekog drugog poznatog znanstvenika ili neku od slavnih žena hrvatske kulture npr. Ivanu Brlić Mažuranić ili neku opernu divu (a Hrvatska ih ima), ili slikaricu, ili nekog od važnijih skladetelja ili književnika itd. Mogli su staviti i neku kulturnu baštinu ili neku od prirodnih ljepota po kojima je Hrvatska prepoznatljiva. Ali eto Tesli su ukazali čast. I sad to nekima smeta.

Ja*

pre 2 godine

Zahvalio bih se Hrvatima sto su stavili Teslu na 1€ i sto na taj nacin propagiraju Srpstvo, nisam to ocekivao od njih. Eco jos ideja mogu da stave Kararjordja na 2€, Milosa Obrenovica na 5€, Svetog Savu na 10€, Njegosa na 20€ i tako dalje…

Ante

pre 2 godine

Pa kad kažeš "njima smeta ime mog djeteta", u istoj rečenici s Hrvatskom, kao da je to predsjednik vlade RH izrekao u najmanju ruku, a ne neki novinar u nekom članku, pobogu.
To isto kao da bi Plenković reagirao na neki članak u Informeru, kao da je to službeno stajalište Srbije.
Nego, sad je problem što je Tesla na "sitnišu", a ne na krupnoj novčanici??
Stvarno??
Nitko ne spori srpsku nacionalnost i rod Tesle, mislim, stvarno, ovo vipe nema smisla..
Stavljanje Srbina iz Hrvatske na euro je velika počast za Teslu, kakva krađa, o čemu vi pričate? Zar je Tesla vlasništvo Srbije?? Ili Amerike? Ili Austrije? Ili Hrvatske?
Odavanje počasti mu može svaka od ovih država dati, i trebale bi to raditi, sve. Petar Preradović, V.Desnica, R.Bošković, da ne nabrajam... Zar da Hrvati se prave da nemaju veze s njima, da nisu ništa pridonijeli Hrvatskoj u nekom smislu, samo zato jer su etnički Srbi?
Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati. I Austrijski car se nazivao kraljem Austrije, Hrvatske i Bohemije. Nije ni Jugoslavija bila Srbija. Satkana od djelova i naroda. NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?

Ja

pre 2 godine

Tesla je nasao utociste u americi jer se tamo cenio njegov talenat. Hrvati ga sad stavljaju u svoj koš ali siguran sam da moze sad da se obrati da bi i njih i nas oterao u tri lepe… Dobro se zna kako i mi cenimo talentovane i pametne ljude.

djoka

pre 2 godine

Sustinski to nije negativno . Stavili Naucnika svijetskog glasa koji se rodio na teritoriji hrvatske od Srpskih roditelja sta je prirodno i on sam a kasnije se tako i izjasnio.Nema nepoznanica. Ali Nikola je Planetarni covijek kao mnoga zvucna imena sto ih mnogi poznaju-prepoznaju a nemamo pojma sta su po nacionalnost, osim to po cemu su poznati. Toliko od mene prosijecno obrazovanog,valjda pametniji imaju puno toga da dodaju i oduzmu.

Dakle, izgleda da je sebe smatrao Srbinom

pre 2 godine

@Vajfert je isto bio Srbin?
(klasična muzika, 24. jul 2021 21:40)

Iz Vajfertove boigrafije:

"Smatrajući sebe Srbinom nemačkog porekla, promenio je ime iz Georg u Đorđe. "

"Током рата Вајферт се придружио српској војсци као добровољац и био је у служби при коњици. За показано јунаштво у српској војсци примио је орден за храброст. По његовој жељи, од свих медаља и признања које је добијао за живота, једино је ова медаља заједно са њим отишла у гроб."

"Tоком 1893. године Ђорђе Вајферт је основао је фонд краљ Стеван Дечански, добротворну организацију која се бринула за глувонему децу и омогућавала им школовање и укључивање у редован нормалан живот. "

Hadži Snežana Zlatić

pre 2 godine

Tesla je rođeni Srbin i time se ponosio kao i američkim državljanstvom ali je prvenstveno čovek koji je genijalac i koji je svojim izumom obeležio jedno vreme.

Mita Pankov

pre 2 godine

Lično mislim da je pozitivno što današnja hrvatska država svojim potezima populariše Teslu. Da li na ovaj ili onaj način je potpuno nevažno.

To samo upotpunjuje istorijske dokaze da su na tim područjima nekada živeli Srbi i da ih sada više nema. Verovatno će se u budućnosti ponekad neko i zapitati "pa šta se dogodilo, ko ih je oterao, kako su nestali".

Sami sigurno nisu otišli. To je zacementirana činjenica.

Nikola Tesla je BIO Srbin i BIO je u Srbiji. U Hrvatskoj nije NIKAD. Hrvatsku nikad nije upoznao (nažalost).
Znao je od svojih prvih životnih saznanja da je Srbin i tako se izjašnjavao do poslednjeg daha.

I pored sve njegove genijalnosti, izuma, patenata i svega ostalog Tesla ipak nije bio toliki nadčovek da bi mogao zamisliti bar siluetu Hrvatske a kamo li Hrvatsku koja će biti stvorena na način na koji je stvorena 10. aprila 1941. Pogotovo nije mogao predvideti i ne samo on, koje će sve metode biti korišćene da bi se smanjilo prisustvo njegovih rodjaka, prijatelja, komšija i sunardnika u krajevima u kojima je rodjen.

Da mu je to nekako sevnulo i palo na pamet, verovatno bi se predomislio i izbegao da se rodi u Smiljanu.

Kozuki Oden

pre 2 godine

"...Gospodo, Smiljan, centar Hrvatske..do 20-te godine je išao u školu u Karlovcu. Zovite vi to Austrijsko carstvo, ali to je prostor u kojem su živili Hrvati..."
- Ante

OK! Ako cemo da se vodimo TVOJOM logikom onda je Konstantin Veliki zapravo Srbin jer je rodjen u Nisu. Zovi ti to Istocno Rimsko carstvo/Vizantijsko carstvo/Vizantija, ali to je danas teritorija Srbije tako da... Valjda si shvatio kako ti je smesna logika. :^)

Princip

pre 2 godine

To što ogroman broj današnjih Hrvata ima srpsko poreklo, nije razlog da se kradu srpski velikani sa tih prostora, istorija i da se poništava istina. Hrvatska je još jednom pokazala koliko je mala i to nije ništa novo.

Brick in the wall

pre 2 godine

Možda sam ja glup ali ako je čoveku otac Srbin i majka Srpkinja kako on može da bude Hrvat?
Na stranu to sto su mu pobili desetine rodjaka u II svetskom ratu, srušili spomenik pocetkom devedesetih, menjali ulice sa njegovim imenom itd.

ja

pre 2 godine

Da li neko može ovo da opovrgne?

Tesla je Srbin, zato su mu pola familije pobili, zato su mu kuću digli u vazduh.

Kraj svemu! Redosled dogadjaja jednoznačno govori da je Srbin.

Biljana

pre 2 godine

Milanovićevi komentari ne priliče ni uličarima a ne redsedniku jedne kakve-takve države ali svako sebe prikazuje onako kako želi,da može da se podiči nekim bajnim rezultatima u bio kojoj oblasti u svojoj državi ne bi se ni osvrtao na Srbiju i ovo nam je jasan signal da zato što smo mnogo bolji od svih država u regionu naši neprijatelji opet počinju da se grupišu

Sava

pre 2 godine

Srbi i Bošnjaci su braća i konačno treba da shvatimo da smo ujedinjeni samo jači. Isti smo narod, isti jezik, isti mentalitet, iste navike i interesovanja, isti talenat… Samo druga religija a to treba da bude privatna stvar svakog čoveka. Kod Albanaca jezik odredjuje nacionalnost a ne religija. Zašto to ne bi moglo i kod nas!? Dve najblize drzave na Balkanu treba da budu Srbija i BiH. I u sportu bi trebali da imamo zajedničku ligu i da se povezemo i u svemu ostalom, nauci, kulturi, umetnosti itd.

Прота Матеја

pre 2 godine

NITKO ne spori nacionalnost i rod Tesle, niti može, niti hoće, niti ima potrebe za to, ali jednostavno to nije dovoljno da bi Srbija bila VLASNIK Tesle. Jel to znači da niste vlasnici nekog što je za Srbiju učinio mnogo, samo zato jer nije Srbin? Da li kradete Archibalda Rajsa?
(Ante, 24. jul 2021 23:02)

Како нико Анте? Па ваши "научници" се упињу да докажу како Теслини родитељи заправо и нису Срби, и да су заправо хрватски племићи те да Тесла нема никакве везе са Србијом јер је у њој био само један дан и тиме тврде да ни моја деца нису Срби јер нису довољно дуго провели у њој. А не питају се зашто би Тесла долазио у Србију ако са њом нема никакве везе и ако му она ништа не значи. Знао је он врло добро да је Србија до пре 20 година пре његовог доласка била земља чију судбину би да одређују други а не народ који у њој живи и да му сигурно није могла пружити услове за рад и развој какве има Америка. И једна Аустроугарска и Француска су биле мале за њега али ето неки који једва чекају да оплету по Србији одмах је критикују што му није како кажу ништа пружила!???

Cincar

pre 2 godine

Od srednjeg veka do danas na prostoru današnje Hrvatske, BiH i Srbije većina pravoslavnih su vremenom postali Srbi, a većina katolika su vremenom postali Hrvati. To što se neko izjašnjava Srbinom ili Hrvatom danas, ili se izjašnjavao u 18., 19. i 20. veku, ne znači da su mu preci Srbi ili Hrvati. Gde su nestali Morlaci, latinizirani starosedeoci Balkana, Cincari, germansko stanovništvo koje se doseljavalo na Balkan kao rudari? Utopili su se tokom generacija u većinsko stanovništvo, pogotovo ako su bili iste veroispovesti kao i većina.