Sreda, 15.02.2006.

13:43

Lajčak donosi predlog EU o većini

Aleksandar Simić kaže da Srbija neće priznati CG referendum ako ne bude glasalo 50 odsto plus jedan od ukupnog broja birača.

Izvor: B92

Lajèak donosi predlog EU o veæini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

sasa.r

pre 18 godina

Predlog EU o vecini za izglasavanje nezavisnosti od 55%izaslih biraca je neutemeljen u medjunarodnoj demokratskoj praksi!
Medjutim,i sama Crna Gora i njene slabasne institucije se ne mogu naci u demokratskoj praksi!
Da je ovo demokratska,pravna zemlja glatko bi se odbacio ovaj predlog ali ovo je zemlja u kojoj nije rijeseno ni jedno,jedino tesko krivicno djelo nad javnim licnostima,zemlja u kojoj niko nije optuzen a samim tim ni osudjen za korupciju iako sva istrazivanja govore da je ono izuzetno zastupljena u Crnoj Gori!
Takva Crna Gora ce sve prihvatiti jer to upravo i mora zbog svog PEDIGREA!
Milo ce izgubiti referendum ali ce ponovo dobiti izbore i onda sve ponovo i ispocetka!
Zivi bili pa vidjeli!!!

Podgoricanka

pre 18 godina

Mnogo je bitno sta Simic ima da kaze, pretpostavljam da vlasti u Crnoj Gori spavati zbog ove izjave nece. EU ce priznati referendum, a Srbija gle pa nece. Sto rece neko ranije, priznace ne samo Crnu Goru nego i Kosovo bojim se. Ali ponavaljam, to sto Srbija nece priznati referendum nije nista novo, pa oni se sa svima posvadjase...vjecito su samo oni u pravu, zato su tu gdje jesu.
Svima je jasno da su Crna Gora i Srbija vec dvije drzave, tako da ovakvim izjavama Simic biva smjesniji nego inace, ukoliko je to moguce.

Znanac - Stranac

pre 18 godina

Sada je svima valjda jasno da price o nasilnoj secesiji od strane Milosevica i njegovih pobornika ne pije vodu. Od sada i zvanicnio mogu svi u jedan glas da trube u Srbiji da se Crna Gora nasilno odcepila i da ce da crknu od gladi jer nece moci preziveti bez " Majke" Srbije. Uostalom videli ste sta se desilo ostalima, Sloveniji posebno koja eno crkava u EU jer bre imaju svi posao, i svaki dan moraju da rade, ne smeju da kradu, ubijaju, da ogovaraju, da lazu pa bre sta im je onda ostalo od zivota... A da su ostali sa nama nikakvih tih "Problema" nebi imali. Zato treba Crnogorci dobro da razmisle dali zele sami da upravljaju svojom sudbinom ili da mi vodimo brigu o svemu kao do sada. Sa nama je uzbudjenja vise nego u Holivudu, svi su na vlasti a niko nije odgovoran, svi imaju misljenje o svemu a niko se ni sa kim ne slaze, imamo toliko nerenih problema da normalnom svetu ostaje samo da nam zavidi jer uvek mozemo da narodu zapusimo usta. Nema plata" Zar sad da pricas o platama kada se resava sudbina Kosova", Madjari, Sandzak, ako nam Milu ne uspe Referendum " Crna Gora" pa ko da ode od nas... A manje drzave a vecih idiota nema na svetu, majstori smo da stavramo problem to je jedino u cemu smo nenadmasni u svetu... Pa CrnoGorci zar ste ludi da idete pred ovakvom perspektivom.... Hahhaha da nije tuzno bilo bi smesno..

Carlitos PG

pre 18 godina

Oh boze kakvih zabluda ima ovaj DSS. Ista ideolosko-nacionalna matrica SPS-JUL-SRS-a
Mislim da svi treba da shvate da ce Evropa ce ono sto vazda radi a to je:
1. Protivit ce se osamostaljivanju Crne Gore jer to predstavlja promjenu na Balkanu, sto oni dozivljavaju kao povecanje rizika od novih sukoba.
2. Kada se takva odluka ipak donese oni ce je glatko prihvatiti.
Preporucujem svima da pogledaju film "Nicija Zemlja" koji je dobio americku nagradu Oscar jer je kritikovao evropsku politiku. Kada taj film pogledate shvaticete sta Evropa stvarno misli o referedumu u CG.
Crna Gora i Srbija ce vazda biti bratske ali dvije drzave.
Pozdrav za sve ljude dobre volje.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Posto je CG vec sad nezavisna i ne uplacuje pare u savezni budzet ja bih onda postavio jedno pitanje na "referendumu" a to je:Da li jzelite da CG ubuduce sama placa svoje ambasadore i sama peva na Evroviziji i ucestvuje pod svojoj zastavmo na medjunarodnim takmicenjima(nesto kao µSkotska pa ako to zele nek im je i to,pa ne vredi,majku mu,da se zbog toga proliva krv.Svi oni kukaju na Srbiju nek mi sad ovde kazu dal postoji igde u svetu ovako labava konfederacija sa cak kontrolom na "granici" koje nema izmedju dve jedinice,bas me enima sta hoce vise?Ceremonija osamostaljenja ce proci i sta onda?

npb

pre 18 godina

Ovo je vec problematicno.
Donekle je bilo razumljivo davati sugestije do trenutka do kog EU ne izadje sa svojim stavom. Ali ako EU kaze da je 55% izaslih dovoljno, onda je tu kraj price i Srbija treba da cestita Crnoj Gori nezavisnost.
Onda ce i Srbiji biti mnogo lakse, jer Crna Gora vise nije prijateljska drzava i Srbija treba da se prema tome odredi kao svaka suverena zemlja prema drugoj suverenoj zemlji.

Liberal _CG

pre 18 godina

Ista retorika srpskih politicara kao iz 90-tih. Ma koga briga u CG hoce li vlast u Srbiji priznati referndumski rezultat. I jos nesto. Zapitajte se postovani gradjani Srbije, zasto su sve ex-YU republike zeljele da izadju iz zajednicke drzave sa Srbijom?
Hegemonisticka politika je osnovna crta svake vlasti u Srbiji, a to da li je Slobo ili Voja na vlasti je manje bitno. To su samo izvodjaci. U Srbiji postoje mnogi neformalni centri moci, koji su generator pomenute politike, kao sto su SPC, SANU, itd...

Milos

pre 18 godina

Jel ti to Simicu pomazes one koji su u CG za nezavisnost? Tvoja izjava samo tako moze da se protumaci, kao najobicnija provokacija. Neka oni sami odluce, pa taman i 2% izaslo na referendum. Sta mi imamo tu da priznajemo ili ne priznajemo?

Batistuta

pre 18 godina

Izvod iz Zakona o referendumu Republike Crne Gore donetog 2001. godine:

Clan 37: Odluka na referendumu donosi se vecinom glasova gradjana koji su glasali, pod uslovom da je na referendum izasla vecina od ukupnog broja gradjana koji imaju pravo izjasnjavanja na referendumu.

Zeljko

pre 18 godina

Jedan od najboljih indikatora za svaku vlast u Srbiji da li rade dobro ili lose bi trebao da bude sledeci:
- Da li bi na nasem Mestu i Slobaodan Milosevic postupio slicno?
Ukoliko je odgovor potvrdan, vlast moze biti sigurna da ono sto cini NE VALJA NIKAKO.

Ova Simiceva izjava, na zalost, nije samo tek izjava vec je to i zvanican stav vlasti u Beogradu.

A ako se to u Beogradu formiraju politicki stavovi?

Pa tako sto neko od ministara ili predsednikovih savetnika, presretnut negde od strane novinara koji mu postave pitanje u vezi sa necim sto trenutno dominira dnevno politickom scenom, da izjavu o kojoj je sam razmisljao 10 - tak minuta u jurnjavi sa jednog na drugo mesto u svojoj prepunoj agendi. I to postane onda zvanican stav. Jer drugog stava i nema. Ko je to pa ikada seo i razmislio, sta bi to mogla da bude strategija nase vlade za zadrzavanje CG u zajednici sa Srbijom? Da li je to dobro, zasta je to dobro i sta bi se to gradjanima CG moglo ponuditi kao prednost zivota u zajednici te bi oni i bili za tu zajednicu? Cak i kada se nesto kao sastanu da se dogovore, ono sto uspeju da se dogovore je da se "inate" sa onima koji misle drugacije a da se kao argument za to inacjenje koristi "zakon". Inacjenje po zakonskoj osnovi, bez imalo sluha za ono sto se stvarno desava i sto ljudi hoce ili nece je inace "Slobizam" u svom nepatvorenom obliku.

Srdjan

pre 18 godina

Pa dobro gospodine savetnice sta to treba da znaci.Prvo nas (Srbiju) niko nista i ne pita, posto je to crnogorska stvar. Ako se oni dogovore onda je ok i za nas, nadam se.Drugo, bolje je i razlaz sa neuverljivom vecinom nego pat pozicija.

Digital Common Sense

pre 18 godina

Vojo, neka ovome obustave platu. Red je. Osim ako i s njim nisi klimao glavom, a tvoje misli bile u sferama dveri nebeskih.

Batistuta

pre 18 godina

Koga ne interesuje u kojoj ce drzavi ziveti nece izaci na referendum. Koga bude zeleo da Crna Gora ponovo bude nezavisna zaokruzice DA a ko ne bude zeleo zaokruzice NE. Koji odgovor bude imao vise pristalica pobedjuje. To je jedino logicno, pravedno, normalno...

Branislav

pre 18 godina

Da li gospodin Simic i slicni njemu misle da ako je u Crnoj Gori 48% od ukupnog broja stanovnistva za nezavisnost, a 42% za zajednicku drzavu, posteno da se zivi u drzavi koji podrzavaju 42%.Problem je u tome sto znaju da ako izadju na referndum po postenim uslovima (sto znaci koju opciju podrzava vise biraca,da bude tako) sigurno gube.Ne treba dozvoliti da se glasovi onih koji nisu tu ili nikad ne glasaju pripusuju pobornicima zajednicke drzave.A ovakve izjave izjave Simica smatram nebuloznim.

milos

pre 18 godina

Gospodin Simic i njegov sef bolje neka gledaju sta ce po svojoj kuci, nego da zakuvavaju u Crnoj Gori. Neka cuvaju bolje to malo suseda sa kojima se nisu zakrvili, trebace im.

ssrdjan

pre 18 godina

A zasto se gospodin Simić nije oglasio pre 5-6 nedelja, kada je stranka čoveka čiji je savetnik smenjivala predsednika opštine Smederevo.
Na tom "referendumu" je bilo 32% birača, pa niko nije reagovao.
U našoj "državi" on se ne meša u te "referendumske stvari", a skače na CG. Pa lepo ga je pitao čovek: "Za koga, bre, ti radiš?!".

dovla

pre 18 godina

Ja bih priznao cak i da na izbore izadju 3 Crnogorca i glasaju u korist nezavisnosti 2:1. Neka idu vise, preko glave mi je prica o cg referendumu.

$Demo$

pre 18 godina

Kada je 1992 godine "svijet" dao mogucnost svim republikama bivse SFRJ da se referendumom izjasne da li zele napustiti tadasnju zajednicku drzavu,Srbija je ucinila veliki napor da bosanske Srbe nagovori da bojkotuju referendum.Treba podsjetiti da se i pored toga za istupanje iz dotadasnje drzave izjasnilo oko 65% građana BiH i taj rezultat su prihvatili svi međunarodni faktori.Srbija nije ni to prihvatila i povela je jedan suludi rat.

Sasa Novak @ NL

pre 18 godina

Kostunicini nekompetentni citaj nesposobni savetnici daju skroz kontraproduktivne izjave, ovakve izjave za efekat imaju teranje CG iz drzavne zajednice...Ima li normalnih politicara u Srbiji?

selvete

pre 18 godina

Dokle sa huskanjem u rat?
Zalazem se za prava svakog zivog bica na svetu, jer nas je Bog sve stvorio.
Milosevic je otisao, ali je za sobom ostavio one, koji jos uvek misle da "gde je jedan Srbin tu je Srbija".
Zasto se ne pomirite sa sudbinom da ne mozete Vi uvek diktirati ko ce kako ziveti. Brak se ne moze odrzati bez volje obe strane.

DRŽAVLjANIN

pre 18 godina

Ja sam rođen u Crnoj Gogi, ali se ni slučajno ne osećam Crnogorcem, i zato se obraćam ovim Crnogorcima što brinu o Srbiji a posebno o Kosovu: priznaće Srbija neovisnu Crnu Goru, ako vas prizna EU, ali predlažem vam, da dok je vreme, razmislite šta dobijate a šta gubite vi a šta vaš vrhovnik, jer da ne bude kasno, kad shvatite kako i zbog koga-čega ste glasovali. Šta i kako se danas dešava u Crnoj Gori najbolje znaju oni što tamo žive samo što polovina to ne sme i ne sme i ponovo ne sme da prizna.

GuC

pre 18 godina

Simic pokazuje elementarnu nepismenost, da je samo bacio oko na ustavnu povelju, video bi da NE SME DA POMISLI, a ne da javno izgovori svoj savetnicki stav da je to "secesija". To je zapisano u najvisem drzavnom aktu i ljudi iz CG koriste svoje demokratsko pravo.Kad vec ne savetujete premijer da i MI, TAOCI Srbije , imamo prava da izadjemo na referendum i kazemo gde bi zeleli da zivimo.
Kostunica proglasava okupaciju, ovaj secesiju, DB severnu CG i mislim, ostajem pri tvrdnji da svakom ko ikada glasa za ove teske,nacionaliste,klerikalno nazadne i sve neznam sta jos likove, treba da izgubi pravo glasa, zbog nesposobnosti da shvati posledice svojih postupaka.

popovic

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da vreme ovakvih glupih izjava nije iza nas. Izgleda da su Kostunica i drustvo oko njega mnogo netalentovaniji i od ucitelja Slobe. Njima ni bezbroj Slobinih gresaka nije dovoljno da izvuku neku pouku. Zaista je sramota da Srbiju predstavljaju ovakvi ljudi i da se njihovo misljenje uopste cuje u javnosti. Ovakvi stavovi su prevazidjeni i kod pijanog drustva pod satrom na nekoj seoskoj svadbi.Sramota me kad vidim ko nas predstavlja.

renesansa

pre 18 godina

Vlastima u Srbiji su potrebni neprijatelji da bi se odrzali na vlasti, oni ih tako uspesno stvaraju da bi im i Sloba zavideo na uspesnosti.
Ovakvu vladu treba ostaviti da sto duze vlada, na veliku radost nasih neprijatelja.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Kad su mi ovde u Ceskoj tvrdili da je Kostunica isti kao Sloba nisam verovao, ali sada je gotovo sigurno da gospodin premijer je cist SPS-ovac pomesan sa radikalima obucen u odelo demokrate. Boze, sta je Srbija bogu uradila da je ovako kazni!!!

Maja_V

pre 18 godina

Blago Milu,nije ni sanjao kakvu predizbornu kampanju, dobija na tacni! Da li je moguce, da nikog iz srpske vlasti ne zanima nista drugo, osim skupljanja jeftinih, politickuh poena! Pa zar je ostalo jos toga da se opljacka po Srbiji, kad se tako bore za vlast!

Budvanin

pre 18 godina

Simicu, za koga ti radis? Ovakve nebulozne misli jacaju opciju nezavisne CG. Da li treba priznati rezultate referenduma - to ce odluciti EU. Ako ovako nastavite vas kredibilitet ce biti ravan nuli.

Z

pre 18 godina

Zato i sluze savetnici, premijer svakako ne sma da lupi takvu glupost pa delegira posao nizem cinovniku. Dobro da nije trazio da Srbi za razliku od Crnogoraca treba da imaju po tri glasa, to bi izgledalo vrlo razumno publici kojoj bi to bilo namenjeno. Hoce li savetnik da proglasi okupaciju ako Crnogorci ne prihvate savetnikov diktat?
Zanimljivo da borba za jeftine poene ne preza ni od najapsurdnijih i najbombastijih izjava dok su oni koji su za odrzavanje dobrih odnosa bez obzira na ishod refke skoro necujni.

rasina

pre 18 godina

Odakle nama iz Srbije pravo da postavljamo takve zahteve? Pametnije bi bilo da u svom dvorištu rešavamo probleme, umesto da "turamo nos gde nam nije posao".
Uostalom, ko nas za bilo šta pita?
Pogotovu, gospodina koji je dao takvu izjavu.

Ja

pre 18 godina

Uopste nas ne cudi da necete priznati Crnu Goru jer i druge republike bivse SFRJ niste hteli da priznate samo srpske manjine u tim republikama. Samo da vas podsijetim da malo u proslost: (republiku srpsku ste podrzavali sa manje od 25%stanovnika da napravi svoju drzavu umjesto da im date olovke dali im oruzje, a u Hrvatsku ste malo losije prosli. Znaci tu gdje Srbija uvali nos tu ne donosi dobro ni drugima pa ni Srbima prema tome bolje bi bilo da ostanete sa strane i razmisljati malo o svojoj ruznoj proslosti i pokusavate da vratite imidz i dostojanstvo prema komsijama i svijetu a ne dirati vise tamo gdje nemate pravo. Mi odlucujemo o vecini a manje je to vazno hoce li Kostunica i CO prihvatiti ili nece vazno je da velike i razvijene sile prihvate. Dobrodosli u Crnu Goru.

marko von niksic

pre 18 godina

Nijeste gospodine Simicu sceli da priznate ni Hrvatsku, Sloveniju ni Makedoniju pa ste ih ipak priznali. Priznace te vi i Crnu Goru a bogami i Kosovo.

Kent

pre 18 godina

Licno se zalazem za opstanak SCG i za cvrscu i snazniju zajednicu, ali ova Simiceva izjava je u najmanju ruku skandalozna. Jer ako preporuka Lajcaka bude 41%, sta ce Kostunicin kabinet da radi, da odbije to?
DSS ocigledno nastavlja, doduse uvijeno, socijalisticko-radikalsku politiku inacenja sa svetom i pozivanja na nove sukobe.
Znaci prvo cemo u aprilu da proglasimo secesiju Crne Gore a na kraju godine i okupaciju Kosova. Stvarno sta ceka Kostunica, neka odmah pravi koaliciju ili neka se utopi u SRS, jer on i Toma su stvoreni jedno za drugo.

Kent

pre 18 godina

Licno se zalazem za opstanak SCG i za cvrscu i snazniju zajednicu, ali ova Simiceva izjava je u najmanju ruku skandalozna. Jer ako preporuka Lajcaka bude 41%, sta ce Kostunicin kabinet da radi, da odbije to?
DSS ocigledno nastavlja, doduse uvijeno, socijalisticko-radikalsku politiku inacenja sa svetom i pozivanja na nove sukobe.
Znaci prvo cemo u aprilu da proglasimo secesiju Crne Gore a na kraju godine i okupaciju Kosova. Stvarno sta ceka Kostunica, neka odmah pravi koaliciju ili neka se utopi u SRS, jer on i Toma su stvoreni jedno za drugo.

Ja

pre 18 godina

Uopste nas ne cudi da necete priznati Crnu Goru jer i druge republike bivse SFRJ niste hteli da priznate samo srpske manjine u tim republikama. Samo da vas podsijetim da malo u proslost: (republiku srpsku ste podrzavali sa manje od 25%stanovnika da napravi svoju drzavu umjesto da im date olovke dali im oruzje, a u Hrvatsku ste malo losije prosli. Znaci tu gdje Srbija uvali nos tu ne donosi dobro ni drugima pa ni Srbima prema tome bolje bi bilo da ostanete sa strane i razmisljati malo o svojoj ruznoj proslosti i pokusavate da vratite imidz i dostojanstvo prema komsijama i svijetu a ne dirati vise tamo gdje nemate pravo. Mi odlucujemo o vecini a manje je to vazno hoce li Kostunica i CO prihvatiti ili nece vazno je da velike i razvijene sile prihvate. Dobrodosli u Crnu Goru.

rasina

pre 18 godina

Odakle nama iz Srbije pravo da postavljamo takve zahteve? Pametnije bi bilo da u svom dvorištu rešavamo probleme, umesto da "turamo nos gde nam nije posao".
Uostalom, ko nas za bilo šta pita?
Pogotovu, gospodina koji je dao takvu izjavu.

marko von niksic

pre 18 godina

Nijeste gospodine Simicu sceli da priznate ni Hrvatsku, Sloveniju ni Makedoniju pa ste ih ipak priznali. Priznace te vi i Crnu Goru a bogami i Kosovo.

Budvanin

pre 18 godina

Simicu, za koga ti radis? Ovakve nebulozne misli jacaju opciju nezavisne CG. Da li treba priznati rezultate referenduma - to ce odluciti EU. Ako ovako nastavite vas kredibilitet ce biti ravan nuli.

Z

pre 18 godina

Zato i sluze savetnici, premijer svakako ne sma da lupi takvu glupost pa delegira posao nizem cinovniku. Dobro da nije trazio da Srbi za razliku od Crnogoraca treba da imaju po tri glasa, to bi izgledalo vrlo razumno publici kojoj bi to bilo namenjeno. Hoce li savetnik da proglasi okupaciju ako Crnogorci ne prihvate savetnikov diktat?
Zanimljivo da borba za jeftine poene ne preza ni od najapsurdnijih i najbombastijih izjava dok su oni koji su za odrzavanje dobrih odnosa bez obzira na ishod refke skoro necujni.

Maja_V

pre 18 godina

Blago Milu,nije ni sanjao kakvu predizbornu kampanju, dobija na tacni! Da li je moguce, da nikog iz srpske vlasti ne zanima nista drugo, osim skupljanja jeftinih, politickuh poena! Pa zar je ostalo jos toga da se opljacka po Srbiji, kad se tako bore za vlast!

ssrdjan

pre 18 godina

A zasto se gospodin Simić nije oglasio pre 5-6 nedelja, kada je stranka čoveka čiji je savetnik smenjivala predsednika opštine Smederevo.
Na tom "referendumu" je bilo 32% birača, pa niko nije reagovao.
U našoj "državi" on se ne meša u te "referendumske stvari", a skače na CG. Pa lepo ga je pitao čovek: "Za koga, bre, ti radiš?!".

renesansa

pre 18 godina

Vlastima u Srbiji su potrebni neprijatelji da bi se odrzali na vlasti, oni ih tako uspesno stvaraju da bi im i Sloba zavideo na uspesnosti.
Ovakvu vladu treba ostaviti da sto duze vlada, na veliku radost nasih neprijatelja.

milos

pre 18 godina

Gospodin Simic i njegov sef bolje neka gledaju sta ce po svojoj kuci, nego da zakuvavaju u Crnoj Gori. Neka cuvaju bolje to malo suseda sa kojima se nisu zakrvili, trebace im.

dovla

pre 18 godina

Ja bih priznao cak i da na izbore izadju 3 Crnogorca i glasaju u korist nezavisnosti 2:1. Neka idu vise, preko glave mi je prica o cg referendumu.

selvete

pre 18 godina

Dokle sa huskanjem u rat?
Zalazem se za prava svakog zivog bica na svetu, jer nas je Bog sve stvorio.
Milosevic je otisao, ali je za sobom ostavio one, koji jos uvek misle da "gde je jedan Srbin tu je Srbija".
Zasto se ne pomirite sa sudbinom da ne mozete Vi uvek diktirati ko ce kako ziveti. Brak se ne moze odrzati bez volje obe strane.

$Demo$

pre 18 godina

Kada je 1992 godine "svijet" dao mogucnost svim republikama bivse SFRJ da se referendumom izjasne da li zele napustiti tadasnju zajednicku drzavu,Srbija je ucinila veliki napor da bosanske Srbe nagovori da bojkotuju referendum.Treba podsjetiti da se i pored toga za istupanje iz dotadasnje drzave izjasnilo oko 65% građana BiH i taj rezultat su prihvatili svi međunarodni faktori.Srbija nije ni to prihvatila i povela je jedan suludi rat.

DRŽAVLjANIN

pre 18 godina

Ja sam rođen u Crnoj Gogi, ali se ni slučajno ne osećam Crnogorcem, i zato se obraćam ovim Crnogorcima što brinu o Srbiji a posebno o Kosovu: priznaće Srbija neovisnu Crnu Goru, ako vas prizna EU, ali predlažem vam, da dok je vreme, razmislite šta dobijate a šta gubite vi a šta vaš vrhovnik, jer da ne bude kasno, kad shvatite kako i zbog koga-čega ste glasovali. Šta i kako se danas dešava u Crnoj Gori najbolje znaju oni što tamo žive samo što polovina to ne sme i ne sme i ponovo ne sme da prizna.

GuC

pre 18 godina

Simic pokazuje elementarnu nepismenost, da je samo bacio oko na ustavnu povelju, video bi da NE SME DA POMISLI, a ne da javno izgovori svoj savetnicki stav da je to "secesija". To je zapisano u najvisem drzavnom aktu i ljudi iz CG koriste svoje demokratsko pravo.Kad vec ne savetujete premijer da i MI, TAOCI Srbije , imamo prava da izadjemo na referendum i kazemo gde bi zeleli da zivimo.
Kostunica proglasava okupaciju, ovaj secesiju, DB severnu CG i mislim, ostajem pri tvrdnji da svakom ko ikada glasa za ove teske,nacionaliste,klerikalno nazadne i sve neznam sta jos likove, treba da izgubi pravo glasa, zbog nesposobnosti da shvati posledice svojih postupaka.

popovic

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da vreme ovakvih glupih izjava nije iza nas. Izgleda da su Kostunica i drustvo oko njega mnogo netalentovaniji i od ucitelja Slobe. Njima ni bezbroj Slobinih gresaka nije dovoljno da izvuku neku pouku. Zaista je sramota da Srbiju predstavljaju ovakvi ljudi i da se njihovo misljenje uopste cuje u javnosti. Ovakvi stavovi su prevazidjeni i kod pijanog drustva pod satrom na nekoj seoskoj svadbi.Sramota me kad vidim ko nas predstavlja.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Kad su mi ovde u Ceskoj tvrdili da je Kostunica isti kao Sloba nisam verovao, ali sada je gotovo sigurno da gospodin premijer je cist SPS-ovac pomesan sa radikalima obucen u odelo demokrate. Boze, sta je Srbija bogu uradila da je ovako kazni!!!

Sasa Novak @ NL

pre 18 godina

Kostunicini nekompetentni citaj nesposobni savetnici daju skroz kontraproduktivne izjave, ovakve izjave za efekat imaju teranje CG iz drzavne zajednice...Ima li normalnih politicara u Srbiji?

Srdjan

pre 18 godina

Pa dobro gospodine savetnice sta to treba da znaci.Prvo nas (Srbiju) niko nista i ne pita, posto je to crnogorska stvar. Ako se oni dogovore onda je ok i za nas, nadam se.Drugo, bolje je i razlaz sa neuverljivom vecinom nego pat pozicija.

Milos

pre 18 godina

Jel ti to Simicu pomazes one koji su u CG za nezavisnost? Tvoja izjava samo tako moze da se protumaci, kao najobicnija provokacija. Neka oni sami odluce, pa taman i 2% izaslo na referendum. Sta mi imamo tu da priznajemo ili ne priznajemo?

Digital Common Sense

pre 18 godina

Vojo, neka ovome obustave platu. Red je. Osim ako i s njim nisi klimao glavom, a tvoje misli bile u sferama dveri nebeskih.

Batistuta

pre 18 godina

Koga ne interesuje u kojoj ce drzavi ziveti nece izaci na referendum. Koga bude zeleo da Crna Gora ponovo bude nezavisna zaokruzice DA a ko ne bude zeleo zaokruzice NE. Koji odgovor bude imao vise pristalica pobedjuje. To je jedino logicno, pravedno, normalno...

Zeljko

pre 18 godina

Jedan od najboljih indikatora za svaku vlast u Srbiji da li rade dobro ili lose bi trebao da bude sledeci:
- Da li bi na nasem Mestu i Slobaodan Milosevic postupio slicno?
Ukoliko je odgovor potvrdan, vlast moze biti sigurna da ono sto cini NE VALJA NIKAKO.

Ova Simiceva izjava, na zalost, nije samo tek izjava vec je to i zvanican stav vlasti u Beogradu.

A ako se to u Beogradu formiraju politicki stavovi?

Pa tako sto neko od ministara ili predsednikovih savetnika, presretnut negde od strane novinara koji mu postave pitanje u vezi sa necim sto trenutno dominira dnevno politickom scenom, da izjavu o kojoj je sam razmisljao 10 - tak minuta u jurnjavi sa jednog na drugo mesto u svojoj prepunoj agendi. I to postane onda zvanican stav. Jer drugog stava i nema. Ko je to pa ikada seo i razmislio, sta bi to mogla da bude strategija nase vlade za zadrzavanje CG u zajednici sa Srbijom? Da li je to dobro, zasta je to dobro i sta bi se to gradjanima CG moglo ponuditi kao prednost zivota u zajednici te bi oni i bili za tu zajednicu? Cak i kada se nesto kao sastanu da se dogovore, ono sto uspeju da se dogovore je da se "inate" sa onima koji misle drugacije a da se kao argument za to inacjenje koristi "zakon". Inacjenje po zakonskoj osnovi, bez imalo sluha za ono sto se stvarno desava i sto ljudi hoce ili nece je inace "Slobizam" u svom nepatvorenom obliku.

Branislav

pre 18 godina

Da li gospodin Simic i slicni njemu misle da ako je u Crnoj Gori 48% od ukupnog broja stanovnistva za nezavisnost, a 42% za zajednicku drzavu, posteno da se zivi u drzavi koji podrzavaju 42%.Problem je u tome sto znaju da ako izadju na referndum po postenim uslovima (sto znaci koju opciju podrzava vise biraca,da bude tako) sigurno gube.Ne treba dozvoliti da se glasovi onih koji nisu tu ili nikad ne glasaju pripusuju pobornicima zajednicke drzave.A ovakve izjave izjave Simica smatram nebuloznim.

Batistuta

pre 18 godina

Izvod iz Zakona o referendumu Republike Crne Gore donetog 2001. godine:

Clan 37: Odluka na referendumu donosi se vecinom glasova gradjana koji su glasali, pod uslovom da je na referendum izasla vecina od ukupnog broja gradjana koji imaju pravo izjasnjavanja na referendumu.

Liberal _CG

pre 18 godina

Ista retorika srpskih politicara kao iz 90-tih. Ma koga briga u CG hoce li vlast u Srbiji priznati referndumski rezultat. I jos nesto. Zapitajte se postovani gradjani Srbije, zasto su sve ex-YU republike zeljele da izadju iz zajednicke drzave sa Srbijom?
Hegemonisticka politika je osnovna crta svake vlasti u Srbiji, a to da li je Slobo ili Voja na vlasti je manje bitno. To su samo izvodjaci. U Srbiji postoje mnogi neformalni centri moci, koji su generator pomenute politike, kao sto su SPC, SANU, itd...

npb

pre 18 godina

Ovo je vec problematicno.
Donekle je bilo razumljivo davati sugestije do trenutka do kog EU ne izadje sa svojim stavom. Ali ako EU kaze da je 55% izaslih dovoljno, onda je tu kraj price i Srbija treba da cestita Crnoj Gori nezavisnost.
Onda ce i Srbiji biti mnogo lakse, jer Crna Gora vise nije prijateljska drzava i Srbija treba da se prema tome odredi kao svaka suverena zemlja prema drugoj suverenoj zemlji.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Posto je CG vec sad nezavisna i ne uplacuje pare u savezni budzet ja bih onda postavio jedno pitanje na "referendumu" a to je:Da li jzelite da CG ubuduce sama placa svoje ambasadore i sama peva na Evroviziji i ucestvuje pod svojoj zastavmo na medjunarodnim takmicenjima(nesto kao µSkotska pa ako to zele nek im je i to,pa ne vredi,majku mu,da se zbog toga proliva krv.Svi oni kukaju na Srbiju nek mi sad ovde kazu dal postoji igde u svetu ovako labava konfederacija sa cak kontrolom na "granici" koje nema izmedju dve jedinice,bas me enima sta hoce vise?Ceremonija osamostaljenja ce proci i sta onda?

Znanac - Stranac

pre 18 godina

Sada je svima valjda jasno da price o nasilnoj secesiji od strane Milosevica i njegovih pobornika ne pije vodu. Od sada i zvanicnio mogu svi u jedan glas da trube u Srbiji da se Crna Gora nasilno odcepila i da ce da crknu od gladi jer nece moci preziveti bez " Majke" Srbije. Uostalom videli ste sta se desilo ostalima, Sloveniji posebno koja eno crkava u EU jer bre imaju svi posao, i svaki dan moraju da rade, ne smeju da kradu, ubijaju, da ogovaraju, da lazu pa bre sta im je onda ostalo od zivota... A da su ostali sa nama nikakvih tih "Problema" nebi imali. Zato treba Crnogorci dobro da razmisle dali zele sami da upravljaju svojom sudbinom ili da mi vodimo brigu o svemu kao do sada. Sa nama je uzbudjenja vise nego u Holivudu, svi su na vlasti a niko nije odgovoran, svi imaju misljenje o svemu a niko se ni sa kim ne slaze, imamo toliko nerenih problema da normalnom svetu ostaje samo da nam zavidi jer uvek mozemo da narodu zapusimo usta. Nema plata" Zar sad da pricas o platama kada se resava sudbina Kosova", Madjari, Sandzak, ako nam Milu ne uspe Referendum " Crna Gora" pa ko da ode od nas... A manje drzave a vecih idiota nema na svetu, majstori smo da stavramo problem to je jedino u cemu smo nenadmasni u svetu... Pa CrnoGorci zar ste ludi da idete pred ovakvom perspektivom.... Hahhaha da nije tuzno bilo bi smesno..

Carlitos PG

pre 18 godina

Oh boze kakvih zabluda ima ovaj DSS. Ista ideolosko-nacionalna matrica SPS-JUL-SRS-a
Mislim da svi treba da shvate da ce Evropa ce ono sto vazda radi a to je:
1. Protivit ce se osamostaljivanju Crne Gore jer to predstavlja promjenu na Balkanu, sto oni dozivljavaju kao povecanje rizika od novih sukoba.
2. Kada se takva odluka ipak donese oni ce je glatko prihvatiti.
Preporucujem svima da pogledaju film "Nicija Zemlja" koji je dobio americku nagradu Oscar jer je kritikovao evropsku politiku. Kada taj film pogledate shvaticete sta Evropa stvarno misli o referedumu u CG.
Crna Gora i Srbija ce vazda biti bratske ali dvije drzave.
Pozdrav za sve ljude dobre volje.

Podgoricanka

pre 18 godina

Mnogo je bitno sta Simic ima da kaze, pretpostavljam da vlasti u Crnoj Gori spavati zbog ove izjave nece. EU ce priznati referendum, a Srbija gle pa nece. Sto rece neko ranije, priznace ne samo Crnu Goru nego i Kosovo bojim se. Ali ponavaljam, to sto Srbija nece priznati referendum nije nista novo, pa oni se sa svima posvadjase...vjecito su samo oni u pravu, zato su tu gdje jesu.
Svima je jasno da su Crna Gora i Srbija vec dvije drzave, tako da ovakvim izjavama Simic biva smjesniji nego inace, ukoliko je to moguce.

sasa.r

pre 18 godina

Predlog EU o vecini za izglasavanje nezavisnosti od 55%izaslih biraca je neutemeljen u medjunarodnoj demokratskoj praksi!
Medjutim,i sama Crna Gora i njene slabasne institucije se ne mogu naci u demokratskoj praksi!
Da je ovo demokratska,pravna zemlja glatko bi se odbacio ovaj predlog ali ovo je zemlja u kojoj nije rijeseno ni jedno,jedino tesko krivicno djelo nad javnim licnostima,zemlja u kojoj niko nije optuzen a samim tim ni osudjen za korupciju iako sva istrazivanja govore da je ono izuzetno zastupljena u Crnoj Gori!
Takva Crna Gora ce sve prihvatiti jer to upravo i mora zbog svog PEDIGREA!
Milo ce izgubiti referendum ali ce ponovo dobiti izbore i onda sve ponovo i ispocetka!
Zivi bili pa vidjeli!!!

Kent

pre 18 godina

Licno se zalazem za opstanak SCG i za cvrscu i snazniju zajednicu, ali ova Simiceva izjava je u najmanju ruku skandalozna. Jer ako preporuka Lajcaka bude 41%, sta ce Kostunicin kabinet da radi, da odbije to?
DSS ocigledno nastavlja, doduse uvijeno, socijalisticko-radikalsku politiku inacenja sa svetom i pozivanja na nove sukobe.
Znaci prvo cemo u aprilu da proglasimo secesiju Crne Gore a na kraju godine i okupaciju Kosova. Stvarno sta ceka Kostunica, neka odmah pravi koaliciju ili neka se utopi u SRS, jer on i Toma su stvoreni jedno za drugo.

Ja

pre 18 godina

Uopste nas ne cudi da necete priznati Crnu Goru jer i druge republike bivse SFRJ niste hteli da priznate samo srpske manjine u tim republikama. Samo da vas podsijetim da malo u proslost: (republiku srpsku ste podrzavali sa manje od 25%stanovnika da napravi svoju drzavu umjesto da im date olovke dali im oruzje, a u Hrvatsku ste malo losije prosli. Znaci tu gdje Srbija uvali nos tu ne donosi dobro ni drugima pa ni Srbima prema tome bolje bi bilo da ostanete sa strane i razmisljati malo o svojoj ruznoj proslosti i pokusavate da vratite imidz i dostojanstvo prema komsijama i svijetu a ne dirati vise tamo gdje nemate pravo. Mi odlucujemo o vecini a manje je to vazno hoce li Kostunica i CO prihvatiti ili nece vazno je da velike i razvijene sile prihvate. Dobrodosli u Crnu Goru.

rasina

pre 18 godina

Odakle nama iz Srbije pravo da postavljamo takve zahteve? Pametnije bi bilo da u svom dvorištu rešavamo probleme, umesto da "turamo nos gde nam nije posao".
Uostalom, ko nas za bilo šta pita?
Pogotovu, gospodina koji je dao takvu izjavu.

marko von niksic

pre 18 godina

Nijeste gospodine Simicu sceli da priznate ni Hrvatsku, Sloveniju ni Makedoniju pa ste ih ipak priznali. Priznace te vi i Crnu Goru a bogami i Kosovo.

Budvanin

pre 18 godina

Simicu, za koga ti radis? Ovakve nebulozne misli jacaju opciju nezavisne CG. Da li treba priznati rezultate referenduma - to ce odluciti EU. Ako ovako nastavite vas kredibilitet ce biti ravan nuli.

Z

pre 18 godina

Zato i sluze savetnici, premijer svakako ne sma da lupi takvu glupost pa delegira posao nizem cinovniku. Dobro da nije trazio da Srbi za razliku od Crnogoraca treba da imaju po tri glasa, to bi izgledalo vrlo razumno publici kojoj bi to bilo namenjeno. Hoce li savetnik da proglasi okupaciju ako Crnogorci ne prihvate savetnikov diktat?
Zanimljivo da borba za jeftine poene ne preza ni od najapsurdnijih i najbombastijih izjava dok su oni koji su za odrzavanje dobrih odnosa bez obzira na ishod refke skoro necujni.

Maja_V

pre 18 godina

Blago Milu,nije ni sanjao kakvu predizbornu kampanju, dobija na tacni! Da li je moguce, da nikog iz srpske vlasti ne zanima nista drugo, osim skupljanja jeftinih, politickuh poena! Pa zar je ostalo jos toga da se opljacka po Srbiji, kad se tako bore za vlast!

ssrdjan

pre 18 godina

A zasto se gospodin Simić nije oglasio pre 5-6 nedelja, kada je stranka čoveka čiji je savetnik smenjivala predsednika opštine Smederevo.
Na tom "referendumu" je bilo 32% birača, pa niko nije reagovao.
U našoj "državi" on se ne meša u te "referendumske stvari", a skače na CG. Pa lepo ga je pitao čovek: "Za koga, bre, ti radiš?!".

renesansa

pre 18 godina

Vlastima u Srbiji su potrebni neprijatelji da bi se odrzali na vlasti, oni ih tako uspesno stvaraju da bi im i Sloba zavideo na uspesnosti.
Ovakvu vladu treba ostaviti da sto duze vlada, na veliku radost nasih neprijatelja.

milos

pre 18 godina

Gospodin Simic i njegov sef bolje neka gledaju sta ce po svojoj kuci, nego da zakuvavaju u Crnoj Gori. Neka cuvaju bolje to malo suseda sa kojima se nisu zakrvili, trebace im.

dovla

pre 18 godina

Ja bih priznao cak i da na izbore izadju 3 Crnogorca i glasaju u korist nezavisnosti 2:1. Neka idu vise, preko glave mi je prica o cg referendumu.

selvete

pre 18 godina

Dokle sa huskanjem u rat?
Zalazem se za prava svakog zivog bica na svetu, jer nas je Bog sve stvorio.
Milosevic je otisao, ali je za sobom ostavio one, koji jos uvek misle da "gde je jedan Srbin tu je Srbija".
Zasto se ne pomirite sa sudbinom da ne mozete Vi uvek diktirati ko ce kako ziveti. Brak se ne moze odrzati bez volje obe strane.

$Demo$

pre 18 godina

Kada je 1992 godine "svijet" dao mogucnost svim republikama bivse SFRJ da se referendumom izjasne da li zele napustiti tadasnju zajednicku drzavu,Srbija je ucinila veliki napor da bosanske Srbe nagovori da bojkotuju referendum.Treba podsjetiti da se i pored toga za istupanje iz dotadasnje drzave izjasnilo oko 65% građana BiH i taj rezultat su prihvatili svi međunarodni faktori.Srbija nije ni to prihvatila i povela je jedan suludi rat.

DRŽAVLjANIN

pre 18 godina

Ja sam rođen u Crnoj Gogi, ali se ni slučajno ne osećam Crnogorcem, i zato se obraćam ovim Crnogorcima što brinu o Srbiji a posebno o Kosovu: priznaće Srbija neovisnu Crnu Goru, ako vas prizna EU, ali predlažem vam, da dok je vreme, razmislite šta dobijate a šta gubite vi a šta vaš vrhovnik, jer da ne bude kasno, kad shvatite kako i zbog koga-čega ste glasovali. Šta i kako se danas dešava u Crnoj Gori najbolje znaju oni što tamo žive samo što polovina to ne sme i ne sme i ponovo ne sme da prizna.

GuC

pre 18 godina

Simic pokazuje elementarnu nepismenost, da je samo bacio oko na ustavnu povelju, video bi da NE SME DA POMISLI, a ne da javno izgovori svoj savetnicki stav da je to "secesija". To je zapisano u najvisem drzavnom aktu i ljudi iz CG koriste svoje demokratsko pravo.Kad vec ne savetujete premijer da i MI, TAOCI Srbije , imamo prava da izadjemo na referendum i kazemo gde bi zeleli da zivimo.
Kostunica proglasava okupaciju, ovaj secesiju, DB severnu CG i mislim, ostajem pri tvrdnji da svakom ko ikada glasa za ove teske,nacionaliste,klerikalno nazadne i sve neznam sta jos likove, treba da izgubi pravo glasa, zbog nesposobnosti da shvati posledice svojih postupaka.

popovic

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da vreme ovakvih glupih izjava nije iza nas. Izgleda da su Kostunica i drustvo oko njega mnogo netalentovaniji i od ucitelja Slobe. Njima ni bezbroj Slobinih gresaka nije dovoljno da izvuku neku pouku. Zaista je sramota da Srbiju predstavljaju ovakvi ljudi i da se njihovo misljenje uopste cuje u javnosti. Ovakvi stavovi su prevazidjeni i kod pijanog drustva pod satrom na nekoj seoskoj svadbi.Sramota me kad vidim ko nas predstavlja.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Kad su mi ovde u Ceskoj tvrdili da je Kostunica isti kao Sloba nisam verovao, ali sada je gotovo sigurno da gospodin premijer je cist SPS-ovac pomesan sa radikalima obucen u odelo demokrate. Boze, sta je Srbija bogu uradila da je ovako kazni!!!

Sasa Novak @ NL

pre 18 godina

Kostunicini nekompetentni citaj nesposobni savetnici daju skroz kontraproduktivne izjave, ovakve izjave za efekat imaju teranje CG iz drzavne zajednice...Ima li normalnih politicara u Srbiji?

Srdjan

pre 18 godina

Pa dobro gospodine savetnice sta to treba da znaci.Prvo nas (Srbiju) niko nista i ne pita, posto je to crnogorska stvar. Ako se oni dogovore onda je ok i za nas, nadam se.Drugo, bolje je i razlaz sa neuverljivom vecinom nego pat pozicija.

Milos

pre 18 godina

Jel ti to Simicu pomazes one koji su u CG za nezavisnost? Tvoja izjava samo tako moze da se protumaci, kao najobicnija provokacija. Neka oni sami odluce, pa taman i 2% izaslo na referendum. Sta mi imamo tu da priznajemo ili ne priznajemo?

Digital Common Sense

pre 18 godina

Vojo, neka ovome obustave platu. Red je. Osim ako i s njim nisi klimao glavom, a tvoje misli bile u sferama dveri nebeskih.

Batistuta

pre 18 godina

Koga ne interesuje u kojoj ce drzavi ziveti nece izaci na referendum. Koga bude zeleo da Crna Gora ponovo bude nezavisna zaokruzice DA a ko ne bude zeleo zaokruzice NE. Koji odgovor bude imao vise pristalica pobedjuje. To je jedino logicno, pravedno, normalno...

Zeljko

pre 18 godina

Jedan od najboljih indikatora za svaku vlast u Srbiji da li rade dobro ili lose bi trebao da bude sledeci:
- Da li bi na nasem Mestu i Slobaodan Milosevic postupio slicno?
Ukoliko je odgovor potvrdan, vlast moze biti sigurna da ono sto cini NE VALJA NIKAKO.

Ova Simiceva izjava, na zalost, nije samo tek izjava vec je to i zvanican stav vlasti u Beogradu.

A ako se to u Beogradu formiraju politicki stavovi?

Pa tako sto neko od ministara ili predsednikovih savetnika, presretnut negde od strane novinara koji mu postave pitanje u vezi sa necim sto trenutno dominira dnevno politickom scenom, da izjavu o kojoj je sam razmisljao 10 - tak minuta u jurnjavi sa jednog na drugo mesto u svojoj prepunoj agendi. I to postane onda zvanican stav. Jer drugog stava i nema. Ko je to pa ikada seo i razmislio, sta bi to mogla da bude strategija nase vlade za zadrzavanje CG u zajednici sa Srbijom? Da li je to dobro, zasta je to dobro i sta bi se to gradjanima CG moglo ponuditi kao prednost zivota u zajednici te bi oni i bili za tu zajednicu? Cak i kada se nesto kao sastanu da se dogovore, ono sto uspeju da se dogovore je da se "inate" sa onima koji misle drugacije a da se kao argument za to inacjenje koristi "zakon". Inacjenje po zakonskoj osnovi, bez imalo sluha za ono sto se stvarno desava i sto ljudi hoce ili nece je inace "Slobizam" u svom nepatvorenom obliku.

Branislav

pre 18 godina

Da li gospodin Simic i slicni njemu misle da ako je u Crnoj Gori 48% od ukupnog broja stanovnistva za nezavisnost, a 42% za zajednicku drzavu, posteno da se zivi u drzavi koji podrzavaju 42%.Problem je u tome sto znaju da ako izadju na referndum po postenim uslovima (sto znaci koju opciju podrzava vise biraca,da bude tako) sigurno gube.Ne treba dozvoliti da se glasovi onih koji nisu tu ili nikad ne glasaju pripusuju pobornicima zajednicke drzave.A ovakve izjave izjave Simica smatram nebuloznim.

Batistuta

pre 18 godina

Izvod iz Zakona o referendumu Republike Crne Gore donetog 2001. godine:

Clan 37: Odluka na referendumu donosi se vecinom glasova gradjana koji su glasali, pod uslovom da je na referendum izasla vecina od ukupnog broja gradjana koji imaju pravo izjasnjavanja na referendumu.

Liberal _CG

pre 18 godina

Ista retorika srpskih politicara kao iz 90-tih. Ma koga briga u CG hoce li vlast u Srbiji priznati referndumski rezultat. I jos nesto. Zapitajte se postovani gradjani Srbije, zasto su sve ex-YU republike zeljele da izadju iz zajednicke drzave sa Srbijom?
Hegemonisticka politika je osnovna crta svake vlasti u Srbiji, a to da li je Slobo ili Voja na vlasti je manje bitno. To su samo izvodjaci. U Srbiji postoje mnogi neformalni centri moci, koji su generator pomenute politike, kao sto su SPC, SANU, itd...

npb

pre 18 godina

Ovo je vec problematicno.
Donekle je bilo razumljivo davati sugestije do trenutka do kog EU ne izadje sa svojim stavom. Ali ako EU kaze da je 55% izaslih dovoljno, onda je tu kraj price i Srbija treba da cestita Crnoj Gori nezavisnost.
Onda ce i Srbiji biti mnogo lakse, jer Crna Gora vise nije prijateljska drzava i Srbija treba da se prema tome odredi kao svaka suverena zemlja prema drugoj suverenoj zemlji.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Posto je CG vec sad nezavisna i ne uplacuje pare u savezni budzet ja bih onda postavio jedno pitanje na "referendumu" a to je:Da li jzelite da CG ubuduce sama placa svoje ambasadore i sama peva na Evroviziji i ucestvuje pod svojoj zastavmo na medjunarodnim takmicenjima(nesto kao µSkotska pa ako to zele nek im je i to,pa ne vredi,majku mu,da se zbog toga proliva krv.Svi oni kukaju na Srbiju nek mi sad ovde kazu dal postoji igde u svetu ovako labava konfederacija sa cak kontrolom na "granici" koje nema izmedju dve jedinice,bas me enima sta hoce vise?Ceremonija osamostaljenja ce proci i sta onda?

Znanac - Stranac

pre 18 godina

Sada je svima valjda jasno da price o nasilnoj secesiji od strane Milosevica i njegovih pobornika ne pije vodu. Od sada i zvanicnio mogu svi u jedan glas da trube u Srbiji da se Crna Gora nasilno odcepila i da ce da crknu od gladi jer nece moci preziveti bez " Majke" Srbije. Uostalom videli ste sta se desilo ostalima, Sloveniji posebno koja eno crkava u EU jer bre imaju svi posao, i svaki dan moraju da rade, ne smeju da kradu, ubijaju, da ogovaraju, da lazu pa bre sta im je onda ostalo od zivota... A da su ostali sa nama nikakvih tih "Problema" nebi imali. Zato treba Crnogorci dobro da razmisle dali zele sami da upravljaju svojom sudbinom ili da mi vodimo brigu o svemu kao do sada. Sa nama je uzbudjenja vise nego u Holivudu, svi su na vlasti a niko nije odgovoran, svi imaju misljenje o svemu a niko se ni sa kim ne slaze, imamo toliko nerenih problema da normalnom svetu ostaje samo da nam zavidi jer uvek mozemo da narodu zapusimo usta. Nema plata" Zar sad da pricas o platama kada se resava sudbina Kosova", Madjari, Sandzak, ako nam Milu ne uspe Referendum " Crna Gora" pa ko da ode od nas... A manje drzave a vecih idiota nema na svetu, majstori smo da stavramo problem to je jedino u cemu smo nenadmasni u svetu... Pa CrnoGorci zar ste ludi da idete pred ovakvom perspektivom.... Hahhaha da nije tuzno bilo bi smesno..

Carlitos PG

pre 18 godina

Oh boze kakvih zabluda ima ovaj DSS. Ista ideolosko-nacionalna matrica SPS-JUL-SRS-a
Mislim da svi treba da shvate da ce Evropa ce ono sto vazda radi a to je:
1. Protivit ce se osamostaljivanju Crne Gore jer to predstavlja promjenu na Balkanu, sto oni dozivljavaju kao povecanje rizika od novih sukoba.
2. Kada se takva odluka ipak donese oni ce je glatko prihvatiti.
Preporucujem svima da pogledaju film "Nicija Zemlja" koji je dobio americku nagradu Oscar jer je kritikovao evropsku politiku. Kada taj film pogledate shvaticete sta Evropa stvarno misli o referedumu u CG.
Crna Gora i Srbija ce vazda biti bratske ali dvije drzave.
Pozdrav za sve ljude dobre volje.

Podgoricanka

pre 18 godina

Mnogo je bitno sta Simic ima da kaze, pretpostavljam da vlasti u Crnoj Gori spavati zbog ove izjave nece. EU ce priznati referendum, a Srbija gle pa nece. Sto rece neko ranije, priznace ne samo Crnu Goru nego i Kosovo bojim se. Ali ponavaljam, to sto Srbija nece priznati referendum nije nista novo, pa oni se sa svima posvadjase...vjecito su samo oni u pravu, zato su tu gdje jesu.
Svima je jasno da su Crna Gora i Srbija vec dvije drzave, tako da ovakvim izjavama Simic biva smjesniji nego inace, ukoliko je to moguce.

sasa.r

pre 18 godina

Predlog EU o vecini za izglasavanje nezavisnosti od 55%izaslih biraca je neutemeljen u medjunarodnoj demokratskoj praksi!
Medjutim,i sama Crna Gora i njene slabasne institucije se ne mogu naci u demokratskoj praksi!
Da je ovo demokratska,pravna zemlja glatko bi se odbacio ovaj predlog ali ovo je zemlja u kojoj nije rijeseno ni jedno,jedino tesko krivicno djelo nad javnim licnostima,zemlja u kojoj niko nije optuzen a samim tim ni osudjen za korupciju iako sva istrazivanja govore da je ono izuzetno zastupljena u Crnoj Gori!
Takva Crna Gora ce sve prihvatiti jer to upravo i mora zbog svog PEDIGREA!
Milo ce izgubiti referendum ali ce ponovo dobiti izbore i onda sve ponovo i ispocetka!
Zivi bili pa vidjeli!!!